ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΤΥΡΙ...ΠΟΛΥ ΤΥΡΙ


To τυρί βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ωρίμανσης...

Επτά τόνοι γάλα, τρεις ώρες τυροκόμηση και μια καλή μεγάλη παρέα, που γλέντησε μέχρι πρωίας, δείχνουν πως η συνεργασία και η αποφασιστικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όλων όσοι οργανώνουν τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού που πραγματοποιείται, κάθε Ιούλιο, τα τελευταία 4 χρόνια, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών Μυλοποτάμου.

Στο πλαίσιο αυτό, από χθες μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, παρασκευάστηκε ένα τυρί τύπου Γραβιέρα, το οποίο θα αποτελέσει την αφορμή η περιοχή και οι κτηνοτρόφοι της να μπουν στο Βιβλίο Γκίνες. Πρόκειται για ένα κεφάλι τυρί πάνω από έναν τόνο, για το οποίο χρειάστηκαν 7 τόνοι πρόβειο γάλα, τρεις ώρες τυροκόμησης και μια μάζωξη ορεσίβιων κρητικών, στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου, που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, Γιάννης Παρασύρης, η τυροκόμηση έγινε με επιτυχία, το γάλα προσφέρθηκε εξ ολοκλήρου από βοσκούς των Ζωνιανών και η Γραβιέρα, που ζυγίζει σήμερα 1,130 κιλά, μεταφέρθηκε από το Πέραμα στα Ζωνιανά, όπου τοποθετήθηκε σε θάλαμο για να ωριμάσει επί 4 μήνες.

Στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η γιορτή Βοσκού και Τυριού, η Γραβιέρα θα ζυγιστεί δημόσια, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, εκπροσώπου του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), συμβολαιογράφου και κόσμου, και τα κιλά που θα δείξει η ζυγαριά θα σημειωθούν στο φάκελο, που θα αποσταλεί στα Ρεκόρ Γκίνες ως η Ρεθεμνιώτικη συμμετοχή.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More