ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Επειδή η «Δράση-Δημιουργία Ξανά» και οι επικεφαλής της έχουν πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ και παρουσιάζονται ως παντογνώστες και άνθρωποι της δράσης, ουδεμία σχέση έχοντες με την πολιτική, οι οποίοι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα… μας σώσουν και επειδή ξαφνικά έχουν βρεθεί στο απυρόβλητο και ενώπιόν τους πρέπει να απολογούνται οι πάντες, οφείλω να ενημερώσω πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το κόμμα αυτό, έχει εξελιχθεί στο όχημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού, φιλοξενώντας στις λίστες του μερικά από τα πιο τρανταχτά ονόματα των υποστηρικτών του «Ουράνιου Τόξου».

Ως γνωστόν, στην περιοχή της Φλώρινας δραστηριοποιείται η περίφημη οργάνωση «Ουράνιο Τόξο», τα μέλη της οποίας δηλώνουν «Μακεδόνες, εθνικής μακεδονικής συνείδησης, πολίτες της Ελλάδος», που «αγωνίζονται για τα ανθρώπινα, εθνικά πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα της μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα»!

Ζητούν να εισαχθεί η διδασκαλία στα σχολεία της τεχνητής και κατασκευασμένης «μακεδονικής» γλώσσας, αποκαλούν τη Φλώρινα Λερίν, την Έδεσσα Βόντεν, το Κιλκίς Κουκούς, την Καστοριά Κοστούρ και τη Θεσσαλονίκη Σολούν!

Παράλληλα, αναπαράγουν την αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων, μιλούν για «Μακεδονία του Αιγαίου» (υποστηρίζοντας ότι το «αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας», τελεί υπό… ελληνική κατοχή) και τρέχουν κάθε τόσο στις Βρυξέλλες και σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, ενώ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τη «Διεθνή Αμνηστία» και το «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι», καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά καιρούς λαμβάνουν μέρος σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις με ισχνά αποτελέσματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν ανακοινώσει την μη συμμετοχή τους για οικονομικούς λόγους.

Στις τελευταίες εκλογές δεν έλαβαν μέρος και κάλεσαν τα μέλη τους να ψηφίσουν τους ομοϊδεάτες τους ή αυτούς που έχουν υποστηρίξει τις θέσεις τους περί ύπαρξης σλαβομακεδονικής μειονότητας, σε όποια ψηφοδέλτια και αν βρίσκονται (για παράδειγμα, στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 είχαν καλέσει τα μέλη τους να ψηφίσουν τους Οικολόγους-Πράσινους, επειδή στις τάξεις τους είχαν τον Γιώργο Κωνσταντίνου «έναν εθνικά Μακεδόνα ακτιβιστή για την οικολογία», ενώ έχουν πανηγυρίσει και για την εκλογή Καμίνη – Μπουτάρη).

Στην ανακοίνωσή τους πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου αποκαλούσαν την εκλογική διαδικασία «παρωδία» και μιλούσαν για «εθνικοσοσιαλιστική λογική» και για «κακές απομιμήσεις των κομματικών σχηματισμών», που «αγωνιούν μόνον για να επιβιώνουν στην πολιτική σκηνή».

Παράλληλα, έκαναν πολλές αναφορές στο «ιδεολόγημα περί ελληνικού περιούσιου έθνους», στη στοχοποίηση των «ξένων», στη «σφυρηλάτηση- σμίλευση του Έλληνας-Έλληνας, συνήθως Έλληνας-Ελληναράς».

Διαμάντια στον βούρκο!

Επιπλέον, αιτιολόγησαν την αποχή τους από την εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι το «Ουράνιο Τόξο» δεν μπορεί «να συμμετέχει βουτώντας στον ήδη διαμορφωμένο πολιτικό βούρκο», αλλά και επειδή δεν ήθελαν να «πετάξουν χρήματα» σε «αντιδημοκρατικές πρακτικές», που κατά την γνώμη τους περιλαμβάνουν δολιοφθορές κατά του κόμματός τους.

Γι’ αυτό και σταθερά καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να αναζητούν «διαμάντια στον βούρκο», δηλαδή εκείνους τους υποψηφίους που αποδέχονται την ύπαρξη «μακεδονικής ταυτότητας» και την επιστροφή στην Ελλάδα των «Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων» και να τους ψηφίζουν.

Στις 17 Ιουνίου οι κύριοι του «Ουράνιου Τόξου» φαίνεται ότι βρήκαν τα «διαμάντια στον βούρκο» στα πρόσωπα των κυρίων Μάνου, Τζήμερου και των υποψηφίων τους.

Μεταξύ των τελευταίων διακρίνονται μερικοί από τους πλέον διαπρύσιους υποστηρικτές της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας», της ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» και της παράδοσης του ονόματος της «Μακεδονίας» στους Σκοπιανούς.

Πρόκειται για τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, που φιγουράρει στην τρίτη θέση της Α΄ Αθηνών και τον Διονύσιο Γουσέτη, πολιτικό μηχανικό και αρθρογράφο, πρώην μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού και πρώην μέλος της Κ.Ε. και υποψήφιο βουλευτή του Συνασπισμού, που κατέληξε σε ιδρυτικό μέλος της Δράσης και που καταλαμβάνει την τελευταία τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας του νέου κομματικού σχηματισμού «Δράση-Δημιουργία Ξανά».

Ο κ. Γουσέτης έχει επανειλημμένα δραστηριοποιηθεί και αρθρογραφήσει υπέρ του Σχεδίου Ανάν, υπέρ των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία του Κοσόβου, καθώς και υπέρ της αναγνώρισης της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και κατά των αποφάσεων του Αρείου Πάγου για την απαγόρευση λειτουργίας της, όπως και κατά της απαγόρευσης λειτουργίας της «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού», για την οποία κλαψουρίζει κάθε τόσο το «Ουράνιο Τόξο».

Όλα αυτά δε, δεν τα έχει υποστηρίξει ως απλός αρθρογράφος, αλλά ως υποψήφιος, στις προηγούμενες εκλογές, της Δράσης/Φιλελεύθερης Συμμαχίας στη Β΄ Αθηνών.

Ως στέλεχος της «Δράσης» έχει αρθρογραφήσει περί της… «θλίψης της παρωχημένης εθνικής συνείδησης», περί «εθνικής ομόψυχης περιφρόνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ αρθρογραφώντας στην «Αυγή» είχε εγκαλέσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επειδή «εφαρμόζουν συνωμοσία σιωπής απέναντι στα δελτία Τύπου του Ουράνιου Τόξου», καταγγέλλοντας ως «ανόητη αδιαλλαξία» τη στάση της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων, τους Έλληνες διπλωμάτες ως «ανθέλληνες» και τον κ. Μολυβιάτη ως… μακεδονοφοβικό!

Συνήγορος του Γ. Βαλλιανάτου

Όταν τον Νοέμβριο του 2008 ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος αποπέμφθηκε από τον Γ. Παπανδρέου λόγω του θορύβου που προκάλεσαν οι απόψεις του περί «Μακεδονικού» (τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε όταν τον δεχόταν ως… σύμβουλό του), ο κ. Γουσέτης ανέλαβε να τον υπερασπιστεί με ειδικό άρθρο υπό τον τίτλο «Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος στη χώρα των πισινών»!

Και ιδού τι έγραφε:

«Δοξάζω το θεό που δεν έχω κάποια επαγγελματική σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Με τόσες φορές που αποκάλεσα στα άρθρα μου τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα και επεσήμανα την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, θα με είχε απολύσει προ πολλού ο πρόεδρος Γιωργάκης Παπανδρέου. Όμως όχι. Ας είμαι δίκαιος. Για να με απολύσει ο Γιωργάκης, θα έπρεπε να προϋπάρξει και η αντίδραση στελεχών του.

Ο Γιωργάκης γνώριζε άριστα τις θέσεις του, τόσο για το περιβόητο «όνομα», όσο και για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας. Είναι θέσεις διεθνών οργανισμών, αλλά και κάθε υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αυτό συνέβη με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο. Ο Γιωργάκης γνώριζε άριστα τις θέσεις του, τόσο για το περιβόητο «όνομα», όσο και για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας. Είναι θέσεις διεθνών οργανισμών, αλλά και κάθε υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις είχε εκθέσει δημόσια ο Γρηγόρης κατ’ επανάληψη. Μέχρι και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Έπρεπε να φοβίσουν τον αρχηγό τα φοβισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτός να αποπέμψει τον Γρηγόρη».

Όλους αυτούς τους… υπεράνω έθνους και πατρίδας – και επομένως πρόσωπα που επί χρόνια παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή – έχουν περιμαζέψει οι κύριοι Μάνος και Τζήμερος στα καθαρά «αξιοκρατικά» και απαρτιζόμενα από ανθρώπους «με πραγματικές δουλειές, αποτελεσματικούς, ενεργούς πολίτες, οι οποίοι λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αποφάσισαν να συμβάλουν ενεργά στην ανασύνταξη της χώρας», ψηφοδέλτιά τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, αντιλαμβανόμεθα τι σημαίνει για την «Δράση-Δημιουργία Ξανά» να είσαι «άνθρωπος με πραγματικές δουλειές» και «ενεργός πολίτης».

Προφανώς εννοούν πως «πραγματική δουλειά» είναι η εργολαβική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των «εθνικά μακεδόνων» και του σκοπιανού μεγαλοϊδεατισμού.

Διότι – μην το ξεχνάμε – είναι και ενεργοί πολίτες.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, το «Ουράνιο Τόξο», επανέρχεται την 1η Ιουνίου (Φλώρινα – Λερίν, 1 Ιουνίου αναφέρεται στην ανακοίνωσή του) για να καταγγείλει τον «μέσο πολίτη» που «απέδειξε την ανωριμότητα με την εκλογική του συμπεριφορά και τις πολιτικές επιλογές»!

Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αυτοκτονεί;» υποστηρίζουν πως οι «κομματικές οντότητες» λαϊκίζουν και δημαγωγούν ασύστολα πλέον στο όνομα της δήθεν εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων», καθώς «ο κομματικός ιός εμποδίζει να υιοθετηθούν στην πολιτική ζωή οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, κεκτημένα προηγούμενων δεκαετιών στα ευρωπαϊκά κράτη».

Μιλούν για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και αναφέρουν:

«Από την μία πλευρά έχουμε από την λεγόμενη “δεξιά” να είναι πλέον οι επιλογές της ηγεσίας στα όρια της διανοητικής πολιτικής αναπηρίας, προκειμένου να δημιουργηθεί συρφετός οπορτουνιστών, φασιστών, γραφικών και “ότι ούφο πετάει” με σκοπό την απόκτηση της εξουσίας. Από την άλλη πλευρά την λεγόμενη “αριστερά” είναι πλέον στον κολοφώνα της η δημαγωγία, ο λαϊκισμός με την ηγεσία του να ασελγεί ανέξοδα στα αντιδραστικά στείρα αντανακλαστικά του μέσου πολίτη λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι ναζιστικές εξάρσεις μέσω Χρυσής Αυγής ή σοβιετικού τύπου απολιθώματα δήθεν κομουνιστικού ΚΕ αποτελούν απλά το κωμικοτραγικό πολιτικό ντεκόρ του προεκλογικού σκηνικού. Επίσης η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας αποδεικνύει την ανευθυνότητα του μέσου Έλληνα πολίτη που έχει διαπαιδαγωγηθεί για πολλά χρόνια ανάλογα, και είναι κάτι που απεικονίζεται “φυσιολογικά” στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα».

Και επίσης: «Χρειάζεται πρώτα ριζική αναδιάρθρωση του κράτους και μετά ανάπτυξη, πράγμα που με την παρούσα πολιτική κατάσταση και το υπάρχον κομματικό κατεστημένο δεν μπορεί να υπάρξει».

Υποστηρίζουν επίσης ότι το «ευρωπαϊκό συσσίτιο» θα είναι η οικονομική συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο διάστημα, «αφού έχει να κάνει μεταξύ άλλων με ανίκανο κράτος, με ανειδίκευτο προσωπικό, αλλά το χειρότερο, ανεπίδεκτο μαθήσεως πολίτη-κράτος εδώ και χρόνια για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

Επομένως, το «Ουράνιο Τόξο» μας καλεί να μην επιλέξουμε τίποτε από τα παραπάνω.

Οπότε, τι μένει; Μα η «Δράση-Δημιουργία Ξανά», που διαθέτει ανθρώπους «με πραγματικές δουλειές» και «εξειδικευμένους», ενώ συμβαίνει να είναι και «ενεργοί πολίτες», οι οποίοι επιθυμούν «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

Κοντολογίς, το «Ουράνιο Τόξο» λαμβάνει μέρος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου μέσω της «Δράση-Δημιουργία Ξανά».

Υ.Γ. Οι ανωτέρω «ενεργοί πολίτες» είναι πράγματι πολύ… ενεργοί. Τόσο, που πολλοί απ’ αυτούς έχουν εισπράξει διάφορα ποσά από το Κράτος, ως στελέχη διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων – και επομένως κ. Τζήμερε μην βγάζετε την ουρά σας από το γενικό φαγοπότι, παριστάνοντας πως ουδεμία σχέση έχετε με το Κράτος.

Η ίδια η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη, δηλώνει «ακτιβίστρια» της Action Aid, ενώ φιγουράρει και στη λίστα της ΜΚΟ «Πολίτες του Κόσμου – Ένωση για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη».

Ο τρίτος του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Φ. Δραγούμης, είναι επικεφαλής και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ «Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων – Αίγινα», ο Γρ. Βαλλιανάτος είναι ηγετικό στέλεχος (μαζί με τον Παναγιώτη Δημητρά, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων το 1992 και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) το 1993), της ΜΚΟ «Εταιρεία Επικοινωνιακής και Πολιτικής Έρευνας» και ο Δ. Γουσέτης είναι ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ «Πολίτες σε Δράση».

Ηρεμήστε, λοιπόν, και κατεβάστε τους τόνους κύριοι παντογνώστες της Δράση-Δημιουργία Ξανά. Και κυρίως πείτε μας αν υιοθετείτε τις απόψεις περί ύπαρξης «μακεδονικής ταυτότητας».

Η ΑΠΟΨΗ


BLOCK-άρετε τα πιστόλια

Αν δεν πεις την αλήθεια την ώρα που πρέπει, θα βρεθείς κάποια στιγμή υπόλογος απέναντι στο ψέμα που θα κυριαρχήσει ως αλήθεια. Ας μιλήσουμε λοιπόν με αλήθειες για το ίντερνετ πριν είναι αργά.

Το ότι γράφω αυτές τις γραμμές τις οποίες θα διαβάσουν χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς να μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια λογοκρισίας, είναι κάτι που συνοδεύει την μεγάλη ανακάλυψη του διαδικτύου. Το ίντερνετ είναι μια μεγάλη προϋπόθεση ελευθερίας. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι αξιωματικά ελεύθερο. Στο διαδίκτυο υπάρχουν και ψέματα και ανακρίβειες και προπαγάνδα και καλά στημένες παγίδες. Πέρασαν χρόνια μέχρι να καταλάβει ο κόσμος τον τρόπο που λειτουργούσαν να παραδοσιακά ΜΜΕ. Πως πίσω από τα πρωτοσέλιδα, υπάρχουν συμφέροντα, πιέσεις και όχι μόνο απόψεις ή ειδήσεις. Στην εποχή του ίντερνετ, η κατανόηση λειτουργίας του πρέπει να γίνει γρήγορα. Εννοώ πως το κοινό πρέπει να κατανοήσει γρήγορα πως είναι ένα εργαλείο με προϋποθέσεις ελευθερίας αλλά όχι απαραίτητο και τοτέμ ελευθερίας. Είναι πολύ επικίνδυνο, οι πολίτες που έχουν αγανακτήσει με τα παιχνίδια «δημοσιογραφίας» στον παραδοσιακό Τύπο, να εκχωρήσουν το δικαίωμα της κρίσης και να παραδοθούν αγανακτισμένοι σε ένα ίντερνετ που μοιάζει ελεύθερο, επειδή «τα λέει χοντρά», «βρίζει», και δεν «μασάει». Το ίντερνετ δεν είναι ελεύθερο. Απλώς δίνει θεωρητικά το δικαίωμα στον καθένα να εκφραστεί.

Και ας πάμε από τα θεωρητικά στα πρακτικά. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με blogs. Όλα τα blogs δεν είναι τα ίδια. Όταν εμφανίστηκαν τα blogs,τα παραδοσιακά μέσα ξεκίνησαν μια τρομερή επίθεση βλέποντας ότι χάνουν την ισχύ τους. Τα κατηγόρησαν για αναξιοπιστία και ερασιτεχνισμό. Να σας θυμίσω όμως πως το ρεπορτάζ για την επίσκεψη Ερντογκάν στην Ελλάδα που δεν έγινε ποτέ, δεν το έκαναν τα blogs αλλά μεγάλα συγκροτήματα εφημερίδων.

Η διάδοση των blogs ήταν ραγδαία. Σήμερα ανάμεσα στους χιλιάδες ιστότοπους, μπορείς να βρεις blogs με άποψη, σοβαρότητα ,εξαιρετικά άρθρα που δεν συναντάς ούτε σε «σοβαρές» εφημερίδες, ακόμη και έρευνα. Ένας πλούσιος κόσμος με όχημα τη σκέψη και την ανθρώπινη πρωτοβουλία. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ρομαντικά.

Στην Ελλάδα ξεχώρισαν γρήγορα 5-6 blogs, που έδειξαν να αντικαθιστούν την ενημέρωση από τον καθεστωτικό Τύπο. Ήταν γρήγορα, έλεγαν πράγματα που δεν λέγονταν και έπαιρναν ενημέρωση και πληροφορίες από το ίδιο το κοινό. Αυτό και αν ήταν κίνδυνος για τα συγκροτήματα Τύπου. Έτσι το ερώτημα πώς θα διαλύσουμε τα blogs αντικαταστάθηκε με το πώς θα αλώσουμε τα blogs. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας των blogs, οι μεταβολές είναι τεράστιες. Πολλά blogs άρχισαν να δημοσιεύουν όχι αιχμηρές ειδήσεις αλλά κουίζ για το τι έκανε ο ένας ή ο άλλος. Εμφανίζονται αναρτήσεις για μια μεγάλη αποκάλυψη που περιγράφεται αλλά η ανάρτηση δεν γίνεται ποτέ επειδή ο περιγραφόμενος εξαγόρασε την αποκάλυψη.

Πολλά blogs έχουν μετατραπεί σε ανώνυμους εκβιαστές και πιστολέρο συμφερόντων, καλυμμένα πίσω από μια άγνωστη ταυτότητα η οποία δεν απειλείται. Τα παλιά αφεντικά του Τύπου, αλλά κυρίως οι επιχειρηματίες, πληρώνουν τριτοκλασσάτους δημοσιογράφους που δεν ευδοκίμησαν στη δημοσιογραφία αλλά είναι αρκετά πρόθυμοι να πληρωθούν ως πιστόλια για να εκβιάσουν ή να χτυπήσουν κόσμο.

Η ταυτότητα των περισσότερων είναι γνωστή στην πιάτσα, αλλά είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Θα δείτε πως πολλά από αυτά τα blogs κατά καιρούς δημοσιεύουν παράπονα «αναγνωστών» για συγκεκριμένα καταστήματα ή επιχειρήσεις, εμφανίζοντάς το μάλιστα ως μια λαϊκή ετυμηγορία. Είναι όσοι δεν ενέδωσαν στον εκβιασμό.

Αρκετές φορές παίρνουν εντολές να χτυπήσουν ανθρώπους ή κόμματα γιατί αυτό εξυπηρετεί (δείτε τα γκάλοπ πριν στις πρόσφατες εκλογές). Και μετά τρέχα να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Δίπλα στον θεσμικό κορμό ενός σκληρού κράτους διαπλοκής (πολιτική, δημοσιογραφία, επιχειρηματίες) έχει αναπτυχθεί ένας παρακρατικός βραχίονας, όπως ακριβώς στη δεκαετία του ‘60. Μόνο που είναι ηλεκτρονικός. Αν είσαι τυχερός και είσαι ο Βαξεβάνης ο οποίος έχει πρόσβαση στο ίντερνετ μπορείς να απαντήσεις. Αν όχι; Συστήνεσαι με την ισοπέδωση και την συκοφαντία χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα.

Δείτε λοιπόν ένα τέτοιο blog. Κάνει εκατοντάδες αναρτήσεις κάθε μέρα. Ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας άνθρωπος και πολύ περισσότερο ερασιτέχνης. Χρειάζεται ομάδα δεκάδων ανθρώπων. Πώς πληρώνονται όλοι αυτοί; Εμείς ως www.koutipandoras.gr με διαφήμιση και δεν τα βγάζουμε πέρα. Πώς τα βγάζουν αυτοί;

Αυτοί λοιπόν οι «εκτελεστές», έχουν αγκαλιάσει ο καθένας από έναν επιχειρηματία και παίρνουν εντολές ποιόν θα χτυπήσουν. Οι περισσότεροι δουλεύουν και σε ένα μέσο ενημέρωσης παρότι μπορεί να είναι οι χειρότεροι που υπάρχουν. Και θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους οι οποίοι με μεγάλη χαρά τους δίνουν δουλειά παρότι είναι υπόδικοι για εκβιασμούς και δεκάδες άλλα εγκλήματα: «Από τόσους άξιους και άνεργους δημοσιογράφους που υπάρχουν, γιατί παίρνετε αυτούς; Τους εκβιαστές, συκοφάντες, τα πιστόλια. Γιατί τους δίνετε φωνή στα έντυπά σας τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις σας; Είναι επειδή μόνο εσείς εκτιμάτε αυτούς που όλη η πιάτσα αποκαλεί απατεώνες και εκβιαστές; Ή τους χρησιμοποιείτε;» Αυτή είναι η ερώτησή μου και ας την απαντήσει ο καθένας από εσάς, γιατί αυτοί δεν θα την απαντήσουν.

Αυτό το παρακράτος έχει και μία άλλη λειτουργία. Διαβρώνει το ίντερνετ και συκοφαντεί τα blogs. Έτσι πολύ εύκολα θα γίνουν αύριο αποδεκτά από τον κόσμο μέτρα για τον έλεγχο του διαδικτύου. Σε βάρος όλων των ελεύθερων φωνών. Όχι,αυτοί δεν είναι το ίντερνετ. Είναι το παρακράτος του ίντερνετ.

Επιμένω πως δεν χρειάζονται κυβερνητικά μέτρα για το ίντερνετ. Το ίντερνετ πρέπει να αυτορυθμιστεί και να προστατευτεί από όσους το αγαπούν και το θέλουν ελεύθερο. Γιατί οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι αυτοί. Το παρακράτος έχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες του, θα διασωθεί και πάλι. Δεν ξέρω πώς θα αυτορυθμιστεί. Αλλά είμαι σίγουρος πως η βάση προστασίας του μπορούν να είναι οι πολίτες. Ας μην παραδίδονται τόσο εύπιστα στους απατεώνες και τους εκβιαστές. Ας αρχίσουν να κάνουν αυτό που δεν έκαναν έγκαιρα με τα παραδοσιακά ΜΜΕ, να αμφισβητούν. Ας δώσουμε φωνή και ελευθερία στο διαδίκτυο. Blockάροντας τα πιστόλια και τους εκτελεστές.

Κώστας Βαξεβάνης

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ


Ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνος βρίσκεται στις Βάσσες Αρκαδίας, κοντά στα σύνορα του νομού με την Μεσσηνία, πάνω σε έναν χαμηλό λόφο. Πολλά έχουν γραφεί για τον συγκεκριμένο ναό αλλά είναι πολλά αυτά που έχουμε να ανακαλύψουμε ακόμη. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ναός δεν ήταν απλά ένα λατρευτικό κτίσμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα όπως τόσα άλλα στον Ελλαδικό χώρο. Ο ναός αυτός διαφέρει ξεκάθαρα. Πρώτα απ όλα αν εξετάσουμε τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του θα δούμε ότι αν και εξωτερικά είναι Δωρικού ρυθμού, στο εσωτερικό του είναι καθαρά Ιωνικού ρυθμού αλλά οι κίονες του κοσμούνται με Κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανα. Πραγματικά πολύ παράξενο που συνδυάζει και τους τρεις βασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.


Ιστορικά κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνο μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Εδώ όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ιερείς του έδωσαν μόνο οδηγίες για το σημείο κατασκευής και τον ρυθμό που θα ακολουθούσε το οικοδόμημα ή και αν του αποκάλυψαν κάποια αρχαία κρυμμένη γνώση σχετικά με το πως θα κάνει τον ναό να περιστρέφετε. Εικάζω πως τέτοια γνώση υπήρχε στην αρχαιότητα αλλά φυλασσόταν από τα εκάστοτε ιερατεία που αναλάμβαναν την φύλαξη των “μυστικών των θεών” δίνοντας τους ιερούς όρκους σιωπής.

Ας δούμε όμως ποιά είναι αυτά τα μυστικά που αποκάλυψαν οι ιερείς του Απόλλωνα και τα έκανε πράξη ο Ικτίνος κατασκευάζοντας έναν εντελώς παράξενο ναό. Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα πάνω σε αυτή με προσανατολισμό που και πάλι θεωρείται παράξενος διότι δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό του άξονα ανατολής - δύσης αλλά του άξονα βορρά – νότου. Η είσοδος του ναού είναι στην βόρεια πλευρά του με προσανατολισμό τους Δελφούς. Κάποιος θα σκεφτεί ότι αφού οι Ιερείς του Απόλλωνος των Δελφών ζήτησαν να χτιστεί ο ναός, θα ζήτησαν και να βλέπει ο ναός το μεγάλο ιερό του θεού. Όμως δεν είναι έτσι. Ο προσανατολισμός των ναών στην αρχαιότητα καθοριζόταν από τον άξονα ανατολής – δύσης, πράγμα που υιοθέτησε και ο χριστιανισμός (για διαφορετικούς λόγους) για να κατασκευάζει τους ναούς του. Έτσι στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, απαγορεύεται να χτιστεί λατρευτικός ναός που δεν είναι προσανατολισμένος σε αυτόν τον άξονα. Όμως στον ναό του Απόλλωνος έγινε μία εξαίρεση και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη των Ιερέων του Απόλλωνα. Γιατί έγινε κάτι τέτοιο? Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε τοπική παράδοση να χτίζονται ναοί με αυτόν τον προσανατολισμό λόγω της ύπαρξης και δεύτερου μικρότερου ναού στην περιοχή με τον ίδιο προσανατολισμό. Πρόκειται επίσης για ναό του Απόλλωνος στην κορυφή του όρους Κωτύλιο που αποτέλεσε τον οδηγό για την κατασκευή του μεγάλου ναού του θεού. Θα αναφερθώ όμως σε λίγο εκτενέστερα και σε αυτόν αφού εξετάσουμε λίγο πιό αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής του μεγάλου ναού.

Όπως είπα η πλαγιά διαμορφώθηκε τεχνητά δημιουργήθηκε μία πέτρινη “ειδική” βάση που πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε ο ναός. Η βάση αυτή είναι ειδική, και μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της, επιτρέπει στον ναό να ολισθαίνει πάνω σε αυτή κατά 50.2 δευτερόλεπτα της μοίρας κάθε χρόνο με σκοπό να στοχεύει διαρκώς στον ίδιο αστρικό σημείο. Για να γίνει πιό κατανοητό αυτό θα αναφέρω ότι ο άξονας της γης δεν είναι ένα σταθερό σημείο. Λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών αλλάζει θέση χρόνο με τον χρόνο αφού έχει μία κλίση 23,5ο (μοίρες) και διαγράφει έναν πλήρη κύκλο κάθε 25.920 χρόνια. Έτσι και ο προσανατολισμός των σταθερών σημείων πάνω στην γη αλλάζει θέση χρόνο με τον χρόνο ακολουθώντας την κίνηση του άξονα της γης. Οι αστερισμοί λ.χ που παρατηρούμε σήμερα σε συγκεκριμένα σημεία του ουρανού πριν από 10.000 χρόνια ήταν σε διαφορετικά σημεία και επίσης σε διαφορετικά σημεία του ουρανού θα είναι μετά από 10.000 χρόνια.

Για να κατορθώσει ο ναός να ολισθαίνει πάνω στην βάση του τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ένα στρώμα άργιλου και ένα στρώμα από βότσαλα θαλάσσης. Πάνω σε αυτά τα στρώματα τοποθετήθηκαν οι πλάκες των θεμελίων του ναού. Κάτω από την βάση έχουν βρεθεί τούνελ που κρατούσαν τον άξονα του ναού. Πάνω λοιπόν στην βάση του ναού τοποθετήθηκαν πολλές στρώσεις από πλάκες που ενώνοντας μεταξύ τους με ανοξείδωτους σιδερένιους συνδετήρες και στο άνοιγμα τους έχυσαν μόλυβδο για να κρατά τους κραδασμούς. Έτσι στην συνέχεια έχτισαν τον ναό ο οποίος λόγω της ιδιαίτερης βάσης του και της σοφά μελετημένης κλίσης της, ολίσθαινε πάνω σε αυτή ακολουθώντας την μετάπτωση των ισημεριών. Ο δεύτερος ναός στην κορυφή του βουνού Κωτύλιο έπαιζε τον ρόλο του δείκτη. Δηλαδή αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο του μεγάλου ναού σε πλήρη στοίχιση με τον μικρό ναό της κορυφής, τότε έβλεπε το σημείο 0 του βορρά! Μία τεράστια πυξίδα δηλαδή κατασκευασμένη από γρανίτη και μάρμαρο!

Σήμερα ο ναός του Απόλλωνος είναι σε στάδιο συντήρησης και αποκατάστασης. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι τραγική. Λεηλατημένος και απογυμνωμένος από την λαμπρή μαρμάρινη ζωφόρο του (Εκτίθεται στο Βρετανικό μουσείο και αυτή) και κατασκαμμένος με σκοπό την κλοπή των μετάλλων της βάσης του. Ο προσανατολισμός του όμως εξακολουθεί να είναι σταθερά ο ίδιος αν και λόγω της καταστροφής μεγάλου μέρους των θεμελίων του έχει ολισθήσει εκτός του άξονα του.

Σίγουρα έχει πολλά κρυμμένα μυστικά ακόμη που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί απλά δεν θα μας τα αποκαλύψει ποτέ το αρχαιολογικό κατεστημένο. Σίγουρα αποτελεί σπανιότατη κατασκευή που δυστυχώς καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και είναι αδύνατη η επαναφορά στην αρχική του μορφή όσες εργασίες αποκατάστασης και να γίνουν. Και τέλος σίγουρα αποτελεί φαντασίωση το να πιστεύουμε ότι με το τέλος των εργασιών θα μας στείλουν πίσω οι “φίλοι” μας οι Άγγλοι τα γλυπτά του ναού που μας έχουν κλέψει. Είναι γνωστό εξάλλου το πόσο πολύ μας αγαπούν αφού στο Βρετανικό μουσείο έχουν μία τεράστια αίθουσα που εκθέτουν τα κλεμμένα γλυπτά μας. Όχι γιατί δεν έχουν δικά τους να εκθέσουν (?), αλλά γιατί όπως προείπα..... μας αγαπούν πολύ!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ


Επιστολή ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα στέλνει ο διάσημος διανοούμενος και καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Νόαμ Τσόμσκι.

Υποστηρίζει ότι το πρώτο θύμα των προγραμμάτων λιτότητας υπήρξε η Ελλάδα η οποία, πρώτη επίσης, βρίσκεται στα κινήματα της Ευρώπης για την ανατροπή τους.

Η επιστολή του Νόαμ Τσόμσκι:

«Από το οικονομικό κραχ του 2008 μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμένουν στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, τορπιλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προοπτική να υπάρξει ανάκαμψη και τιμωρώντας τους πληθυσμούς τους. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές θα υπονομεύσουν το κοινωνικό συμβόλαιο που κατακτήθηκε ύστερα από πολύχρονους λαϊκούς αγώνες. Αυτή η έκβαση άλλωστε -όπως έχουν παραδεχθεί κατά καιρούς κι ανοικτά- μπορεί να αποτελεί και το κυρίαρχο κίνητρο για το όλο εγχείρημα.

Η Ελλάδα υπήρξε το κύριο θύμα αυτών των καταστρεπτικών κι από πολλές απόψεις βάρβαρων προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελισσόμενων κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, που αμφισβητούν τα συγκεκριμένα προγράμματα κι επιδιώκουν την ανατροπή τους. Οι επιλογές που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες είναι δύσκολες και οδυνηρές. Πλην όμως είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης και για ολόκληρο τον κόσμο».

ΟΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Δείτε δέκα απλές ερωτήσεις για την οικονομία που μας έστειλε 'Ελληνας πανεπιστημιακός καθηγητής και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
Ερώτηση 1....
Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία,
το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό
χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα
έρχονται να σώσουν εμάς;

Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς
πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε
ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα;

Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και
τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές
πετρελαίου;

Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή
καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ
μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της
ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης,
ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;

Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα
και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;

Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα
13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το
Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά
ανησυχούν για τα 400 δις που χρωστάμε εμείς;

Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το
98% των χρημάτων του;

Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο
πολύ χρήμα;

Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;

Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;
Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν
είναι παρά μία τεράστια φούσκα,ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο
στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί
ένας παγκόσμιος έλεγχος ;

Prof. Konstantinos Tokmakidis
Aristotle University of Thessaloniki
Greece

ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ


H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Λετονίας, σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδαSvenska Dagbladet.
Η πραγματικότητα, όμως, στη χώρα της Βαλτικής, στημετά-ΔΝΤ εποχή δείχνει... με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι το «επιτυχημένο»πρόγραμμα του ΔΝΤ ήταν συνώνυμο της καταστροφής και της εξαθλίωσης, που καλύτερα θα ήταν να μην έρθουν στην Ελλάδα.


Η πρώην σοβιετική χώρα ζήτησε διάσωση από το ΔΝΤ το Δεκέμβριο του2008. Έλαβε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το «γενναιόδωρο» Ταμείο είχε προτείνει 7,5 δισ.
Το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους όμως είχε αποτέλεσμα μόνο σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς δείκτες, ενώ ακόμα η Ρίγα αποπληρώνει το δάνειο.


Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση που δέχθηκε το δάνειο του ΔΝΤ κατέρρευσε λίγους μήνες μετά και τη θέση της πήρε αυτή του Βάλντις Ντομπρόβσκις, η οποία ακολούθησε τις επιταγές των δανειστών.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι το ίδιο το Ταμείο κατέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου την κυβέρνηση της Ρίγας για υπερβολικές περικοπές δημοσίων δαπανών, θεωρώντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα πέτυχε τους βασικούς του στόχους, αφού η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αυξήθηκε, μέσω της μείωσης μισθών και τιμών.

Ξεφεύγοντας από τα ψυχρά δημοσιονομικά αριθμητικά μεγέθη και πηγαίνοντας σε κοινωνικό επίπεδο, το πρόγραμμα -όπως γίνεται συνήθως- δεν ήταν επιτυχές.
Η χώρα αναγκάστηκε λοιπόν να εφαρμόσει μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση και μείωση του ελλείμματος κατά 15 μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ όταν πριν τρία χρόνια σημείωνε υποχώρηση της τάξεως του 25%.
Όπως ανέφερε το ίδιο το ΔΝΤ το μέσο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 19%.


Η χειρότερη χρονιά της Λετονίας, ήταν το 2009 κατά την οποία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ είδε την ύφεση να σκαρφαλώνει στο 18% και την ανεργία να χτυπά κόκκινο με ποσοστό 20%. Φυσικά ότι έχει σχέση με κοινωνικό κράτος καικοινωνική πρόνοια χτυπήθηκε αλύπητα.

Το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται πάνω από το 15% ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια βρισκόταν κάτω από το 10%. Τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (ως προς το σύνολο των ανέργων) ανέρχεται στο 50%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο προς της έναρξης του προγράμματος του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική, ανέφερε η έκθεση που ακολούθησε την πέμπτη και τελευταία δόση στα τέλη του 2011.

Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας παραμένει ένα από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το πρόγραμμα του ΔΝΤ το ποσοστό του πληθυσμού στα πρόθυρα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 1,4%.

Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς έγινε ακόμα βαθύτερο, αφού το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού ανέβασε τα έσοδά του κατά επτά φορές σε σχέση με το φτωχότερο 20%.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της βαλτικής χώρας την εγκατέλειψε την τελευταία διετία.

Η κυρία Λαγκάρντ, ως επικεφαλής ενός οικονομικού οργανισμού που λειτουργεί με βάση το κέρδος και όχι την ευημερία των πολιτών κάλεσε την Ελλάδα ουσιαστικά να διαλύσει ότι έχει απομείνει όρθιο και να στείλει κι άλλους Έλληνες στα όρια της φτώχειας.
Η ψυχρή λογική δεν υπολογίζει ούτε μισθωτούς, ούτε συνταξιούχους, παρά μόνο τα «αγιοποιημένα» δημοσιονομικά μεγέθη. Ευχαριστούμε, να μας λείπει η διάσωση και το οικονομικό σας πρόγραμμα.

ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντκάλεσε την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Λετονίας, σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδαSvenska Dagbladet.
Η πραγματικότητα, όμως, στη χώρα της Βαλτικής, στημετά-ΔΝΤ εποχή δείχνει... με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι το «επιτυχημένο»πρόγραμμα του ΔΝΤ ήταν συνώνυμο της καταστροφής και της εξαθλίωσης, που καλύτερα θα ήταν να μην έρθουν στην Ελλάδα.


Η πρώην σοβιετική χώρα ζήτησε διάσωση από το ΔΝΤ το Δεκέμβριο του2008. Έλαβε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το «γενναιόδωρο» Ταμείο είχε προτείνει 7,5 δισ.
Το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους όμως είχε αποτέλεσμα μόνο σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς δείκτες, ενώ ακόμα η Ρίγα αποπληρώνει το δάνειο.


Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση που δέχθηκε το δάνειο του ΔΝΤ κατέρρευσε λίγους μήνες μετά και τη θέση της πήρε αυτή του Βάλντις Ντομπρόβσκις, η οποία ακολούθησε τις επιταγές των δανειστών.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι το ίδιο το Ταμείο κατέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου την κυβέρνηση της Ρίγας για υπερβολικές περικοπές δημοσίων δαπανών, θεωρώντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα πέτυχε τους βασικούς του στόχους, αφού η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αυξήθηκε, μέσω της μείωσης μισθών και τιμών.

Ξεφεύγοντας από τα ψυχρά δημοσιονομικά αριθμητικά μεγέθη και πηγαίνοντας σε κοινωνικό επίπεδο, το πρόγραμμα -όπως γίνεται συνήθως- δεν ήταν επιτυχές.
Η χώρα αναγκάστηκε λοιπόν να εφαρμόσει μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση και μείωση του ελλείμματος κατά 15 μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ όταν πριν τρία χρόνια σημείωνε υποχώρηση της τάξεως του 25%.
Όπως ανέφερε το ίδιο το ΔΝΤ το μέσο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 19%.


Η χειρότερη χρονιά της Λετονίας, ήταν το 2009 κατά την οποία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ είδε την ύφεση να σκαρφαλώνει στο 18% και την ανεργία να χτυπά κόκκινο με ποσοστό 20%. Φυσικά ότι έχει σχέση με κοινωνικό κράτος καικοινωνική πρόνοια χτυπήθηκε αλύπητα.

Το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται πάνω από το 15% ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια βρισκόταν κάτω από το 10%. Τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (ως προς το σύνολο των ανέργων) ανέρχεται στο 50%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο προς της έναρξης του προγράμματος του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική, ανέφερε η έκθεση που ακολούθησε την πέμπτη και τελευταία δόση στα τέλη του 2011.

Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας παραμένει ένα από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το πρόγραμμα του ΔΝΤ το ποσοστό του πληθυσμού στα πρόθυρα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 1,4%.

Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς έγινε ακόμα βαθύτερο, αφού το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού ανέβασε τα έσοδά του κατά επτά φορές σε σχέση με το φτωχότερο 20%.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της βαλτικής χώρας την εγκατέλειψε την τελευταία διετία.

Η κυρία Λαγκάρντ, ως επικεφαλής ενός οικονομικού οργανισμού που λειτουργεί με βάση το κέρδος και όχι την ευημερία των πολιτών κάλεσε την Ελλάδα ουσιαστικά να διαλύσει ότι έχει απομείνει όρθιο και να στείλει κι άλλους Έλληνες στα όρια της φτώχειας.
Η ψυχρή λογική δεν υπολογίζει ούτε μισθωτούς, ούτε συνταξιούχους, παρά μόνο τα «αγιοποιημένα» δημοσιονομικά μεγέθη. Ευχαριστούμε, να μας λείπει η διάσωση και το οικονομικό σας πρόγραμμα.

ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΗΝ


Δεν το διάλεξα, έτυχε, αλλά και να το διάλεγα μόνος μου, την ίδια ακριβώς επιλογή θα έκανα.Κι ας ζούμε τώρα, όπως λέει η μαμά μου, τα δύσκολα. Θα αλλάξουν πάλι τα πράγματα. Έτσι λέει η μαμά κι εγώ την πιστεύω την μαμά μου. Και μου λέει να μην φοβάμαι για το μέλλον και να είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες όσο χαμηλά κι αν πέσουν πάντα ξανασηκώνονται.

Γι αυτό κι εγώ είμαι περήφανος και χαρούμενος που γεννήθηκα Έλληνας. Που ζω σε αυτήν την χώρα, με αυτόν τον ήλιο και αυτούς τους ανθρώπους που ακόμα μπορούν να χαμογελούν ο ένας στον άλλον. Που έχει γειτονιές και χωριά. Που έχει τις πιο όμορφες παραλίες, λαμπερή θάλασσα και βουνά. Που έχει έναν λαό που μπορεί να ζήσει και με 100 ευρώ και με 100.000 Ευρώ!

Και που ξέρει να τα ξοδεύει και τα δύο φυσικά για να περνάει καλά. Που η λέξη... κέφι, είναι αποκλειστικά δική του και δεν μεταφράζεται. Που τον χτυπάνε από παντού και δεν σκύβει το κεφάλι , στο σύνολό του. Που για άλλη μια φορά ήταν ο φάρος της αποκάλυψης μιας παγκόσμιας αλήθειας.

Κι αν κάποιοι πιστεύουν πως το μέλλον μου είναι ήδη γραμμένο από εκείνους, κάνουν λάθος. Το μέλλον μου θα το φτιάξω εγώ και άλλοι όπως εγώ που τώρα ήρθαμε στον κόσμο και έχουμε τα δικά μας όνειρα.

Όπως λέει η μαμά μου, κανείς δεν μπορεί να μας πάρει τα όνειρά μας. Ραντεβού, λοιπόν, στο μέλλον που θα χτίσουμε. Γιατί οι Έλληνες μπορούν... το έχει δείξει η ιστορία τους. Οι άλλοι;

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ


Ένα άρθρο από τη Θράκη,αποκαλύπτει πόσο “τυφλά” είναι τα ελληνικά κόμματα.Τα τυφλώνει το πάθος για το εκλογικό αποτέλεσμα.Κι όχι μόνο σ΄ αυτές τις εκλογές.Προκειμένου να μαζέψουν στην κάλπη τους μερικούς ψήφους παραπάνω δεν διστάζουν να θέσουν σε αμφισβήτηση ακόμη και τον ίδιο τους τον πατριωτισμό.

Τα tourkikanea.gr με αφορμή μία αφίσα που καλεί τους μουσουλμάνους να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να στηρίξουν τους “τούρκους” όπως λένε υποψηφίους δημοσιεύει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που θα έπρεπε κανονικά να προβληματίσει πολλούς στην Αθήνα.

Κι επειδή οι πολιτικοί μας είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να μπουν στον κόπο ,τουλάχιστον ας προβληματιστούμε εμείς οι πολίτες

Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το άρθρο:

“Την παραπάνω αφίσα την βρήκαμε να διακινείται στο δίκτυο μεταξύ τουρκόψυχων της ελληνικής Θράκης. Η μετάφραση είναι :

¨Η Ξάνθη μπορεί να εκλέξει δύο Τούρκους βουλευτές. Ο Χουσείν Ζεϊμπέκ στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Χασάν Εφέντι στο ΚΚΕ είναι επικεφαλής της λίστας τους. Μπορούμε και τους δύο να τους στείλουμε στην βουλή μοιράζοντας τις ψήφους μας. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. Η Ξάνθη στέλνει στην βουλή δύο Τούρκους υποψηφίους.¨

Δηλαδή μετά από την Ροδόπη όπου είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένας χριστιανός βουλευτής, παρουσιάζεται και στην Ξάνθη η προοπτική να έχει δύο από τους τρεις της βουλευτές Τούρκους. Και δεν γράφω μουσουλμάνους διότι έτσι αυτοπροσδιορίζονται οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι. Αν έβγαινε ο Ιρφάν Μεχμεταλή που ήταν υποψήφιος με τον Καμμένο τότε θα μιλούσαμε για Έλληνα Πομάκο. Τώρα μιλάμε για Τούρκους.

Φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να είναι πολύ πιθανό οι 5 στους 6 βουλευτές των νομών Ροδόπης-Ξάνθης να είναι Τούρκοι. Τα κόμματα είναι προφανές πως κοιτάνε πρώτα το δικό τους κομματικό συμφέρον και λιγότερο το εθνικό συμφέρον.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υποψήφιου με το ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Πεταλωτή ο οποίος αφού έμαθε πως είναι δεύτερος -πίσω από τον πράκτορα των τουρκικών συμφερόντων- στην λίστα του κόμματος του στον νομό Ροδόπης, μεταξύ άλλων δήλωσε πως :¨……..Εκείνο που έχει σήμερα σημασία είναι να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ και στη Ροδόπη και σε όλη την Ελλάδα…………¨ Ας του πει κάποιος πως αν εκείνος δεν έχει πρόβλημα να είναι ο ¨νεροκουβαλητής¨ του κυρίου Χατζηοσμάν αρκετοί άλλοι -πολλοί ελπίζουμε -έχουν. Ευχόμαστε ολόψυχα μια τραγική αποτυχία στην λίστα του ΠΑΣΟΚ στον σχηματισμό της οποίας θεωρούμε πως μεγάλη είναι η ευθύνη της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ. Διότι όλοι αυτοί χρόνια τώρα, πήραν τον Χατζηοσμάν από υπαρχηγό του DEB, τον έκαναν αντινομάρχη γιατί τους συνέφερε κομματικά και μετά και βουλευτή. Αδιαφορούσαν πλήρως για τις συχνές επισκέψεις του στο προξενείο, για τις επαφές του με αλυτρωτικούς συλλόγους του εξωτερικού και για την απόλυτη ευθυγράμμιση του με το ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Τότε αυτά δεν τους ενοχλούσαν διότι χάρη στις ψήφους που τους έφερνε νέμονταν και την εξουσία. Τώρα λοιπόν να τον έχουν να τον χαίρονται !

O κύριος Χατζηοσμάν ακολουθεί σταθερά εθνική τουρκική πολιτική. Δηλώνει σταθερά και αταλάντευτα την τουρκική εθνική καταγωγή του, έχει πολύ καλές σχέσεις με το προξενείο, αναγνωρίζει τους ψευδομουφτήδες και όχι τους νόμιμα διορισμένους μουφτήδες και τον υποστηρίζουν ξεκάθαρα και ονομαστικά τα ενισχυόμενα από το προξενείο τουρκόφωνα ΜΜΕ.

Και σε ποιόν να στραφείς ; Σε αιρετούς που παρακαλάνε για μια προεκλογική φωτογραφία με τον πρόξενο ; Σε δημάρχους που είναι συνέταιροι σε επιχειρήσεις στην Τουρκία ή φτάνουν να υπόσχονται σε μουσουλμανικό χωριό ¨Θα πάρω την αστυνομία από το χωριό σας¨ ; Σε νομάρχες που ξεδιάντροπα και ανθελληνικά κατεδίωκαν τις εθνικές δράσεις του πραγματικά μεγάλου Έλληνα Πρόδρομου Εμφιετζόγλου ;
Και αυτό την εποχή που το τουρκικό προξενείο πιο δυνατό από ποτέ, αλωνίζει. Στήνει τουρκόψυχους συλλόγους, ορίζει υποψηφίους βουλευτές που θα εκλεγούν, ενισχύει ποδοσφαιρικές ομάδες, πληρώνει ιμάμηδες, πληρώνει θεολόγους,πληρώνει εφημερίδες, ενισχύει επιχειρηματίες, επισκευάζει τζαμιά, στήνει κόμματα, στήνει τούρκικα πανηγύρια, φέρνει από την Τουρκία κάθε τόσο διάφορους για να πετύχει ομογενοποίηση, αγοράζει ραδιοσταθμούς, και ακούστε κι αυτό : Μάθαμε πως έχει μέσα στο προξενείο και δύο δικηγόρους οι οποίοι ασχολούνται με την εξουθένωση των ¨αντιπάλων¨Δηλαδή αν κάποιος π.χ. μουσουλμάνος δεν υπακούει στο προξενείο αυτοί ψάχνουν να δούνε πως μπορούνε να τον πλήξουν. Π.χ. έχει κάποιο αυθαίρετο, έχει κάποια οφειλή, κάνει κάποια μαύρη δουλειά ; Μετά λοιπόν βάζουν έναν τρίτο -όργανο του προξενείου- να κάνει την απαραίτητη καταγγελία, έτσι ώστε ο έρμος ο μουσουλμάνος να πάρει το μήνυμα….Άλλωστε ποιός θα τον υπερασπιστεί ; Η ανύπαρκτη Ελλάδα ;

Είναι φανερό πως εδώ υπάρχει σαφέστατο έλλειμμα ελληνικής εθνικής στρατηγικής. Και αν δεν το απαιτήσουμε εμείς οι Θρακιώτες, δύσκολα να γίνει από το κέντρο. Ήδη τα γραφεία του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Θράκη πνέουν τα λοίσθια.Το γεγονός πως φτάσαμε στο σημείο η Ροδόπη ενδεχομένως μετά από 15 μέρες να μην έχει ούτε έναν βουλευτή ή στο σημείο π.χ. να κάνει μεταθέσεις στρατιωτών ο Μάντατζι (!) δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αποτελεί αποτέλεσμα ενός χρόνιου και σταδιακού αφελληνισμού της ελληνικής Θράκης. Και συνεργοί σε αυτό είναι η Άγκυρα, η Αθήνα και αρκετοί κολοέλληνες της Θράκης.

Ακούει κανείς ;”

ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ


Μας το έλεγαν και δεν το πιστεύαμε.. ή δε θέλαμε να το πιστέψουμε. Κι όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΠΟΙΖΩ, κάποιες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν χέρι σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η τράπεζα παρακρατεί μέρος ή ολόκληρη τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη.

«Οι τράπεζες, εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, φτάνουν να παραβιάζουν το ακατάσχετο των μισθών και συντάξεων, καθώς έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα παντελώς αυθαίρετων παρακρατήσεων» σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπενθυμίζει ότι έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και διανέμει στα γραφεία της σχετικό υπόδειγμα ανάκλησης της εκχώρησης ή εντολής, την οποία καλούνται να συμπληρώσουν όσοι επιθυμούν τη διακοπή της παρακράτησης από τη μισθοδοσία τους ενώ καλεί τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να επιβάλει κυρώσεις σε όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραβιάζουν τα παραπάνω δικαιώματα των δανειοληπτών.

ΑΜΜΩΝΙΤΗΣ 108 ΕΤΩΝ


Επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν και πάλι
μορφή σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα πλάσμα, το οποίο θεωρείται πρόγονος των καλαμαριών και χταποδιών.
Μία τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης βοήθησε την ερευνητική ομάδα του μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Αυστρίας να ανακαλύψει πώς έμοιαζε το «dissimilites intermedius».

Ο αμμωνίτης αυτός ανακαλύφθηκε σε ίζημα που δημιουργήθηκε στο βάθος ενός ωκεανού από την Κρητιδική περίοδο.

Αυτή η επιφάνεια ανήκει σήμερα, 128 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, στην οροσειρά Δολομίτες των Άλπεων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τομογράφος του υπολογιστή τους, τους επέτρεψε να δουν περισσότερα απ’ όσα μπορούσαν με γυμνό μάτι για το πλάσμα αυτό που έχει μήκος 13 εκατοστά.

Εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι το απολίθωμα ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα πλάσμα του είδους των αμμωνιτών.

Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το μουσείο.

ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ


Ένα τηλεγράφημα που εξηγεί πολλά πράγματα για την μετέπειτα εξέλιξη των πραγμάτων στις ελληνορωσικές σχέσεις, δημοσιεύει το WikiLeaks και το αναδημοσιεύουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ. Στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας με ημερομηνία...
Νοέμβριος 2007, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία», λόγω της αυξανόµενης δύναµης των siloviki (πρώην και νυν στελέχη ασφάλειας και µυστικών υπηρεσιών που κατέχουν επιφανείς θέσεις στην οικονομία της Ρωσίας).

Είναι η εποχή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αποφασίσει να παίξει δυναμική και περισσότερο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να συσφίξει τους ελληνορωσικούς δεσμούς, αφού έχει εξέλθει ενισχυμένη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τις οποίες μόλις έχει κερδίσει.

Αποφασίζει 12 ημέρες πριν από την συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν στην Ρωσίας να προχωρήσει σε μείζονος σημασίας γεωστρατηγική κίνηση και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ να προμηθευτεί 450 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης BMP-3Μ τα οποία όχι απλώς θα αποκαθιστούσαν, αλλά θα έγερναν υπερ της Ελλάδος της ισορροπίας δυνάμεων στα χερσαία συστήματα.

Γράφει λοιπόν ο Σπέκαχαρντ (βασικά τα τηλεγραφήματα αυτά τα συνέτασσε η τότε νούμερο 2 της πρεσβείας η Μακάρθουρ και τα υπέγραφε ο Ν.Σπέκχαρντ) σε τηλεγράφημα με τίτλο

«Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόµενοι δεσµοί – που γίνονται πιο ισχυροί;».

«Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία, λόγω της αυξανόµενης δύναµης των siloviki. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ελληνες απολαµβάνουν το κόρτε των Ρώσων, ακόµα και αν το παίζουν συχνά δύσκολοι».

Σε δεύτερο τηλεγράφημα που το έστειλε μετά την συνάντηση Πούτιν-Καραμανλή και μετά την απόφαση προμήθειιας των TOMA BMP-3M, αλλά και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για τον South Stream ο Σπέκχαρντ υποστηρίζει ότι «ο Καραµανλής προφανώς πιστεύει ότι µπορεί να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις µε τη Ρωσία και τη ∆ύση. Ο κίνδυνος όµως είναι ότι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέµατα ενέργειας, µπορεί να βρει τον εαυτό της υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους σε άλλα θέµατα όπως είναι οι σχέσεις µε το Ιράν. Εχουµε πει στους Ελληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβληµα µε τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσµούς. Την ίδια ώρα, συνεχίζουµε να ρωτάµε πώς η Ελλάδα µπορεί να συµβιβάζει τη στήριξή της για τον αγωγό TGI µε το ανταγωνιστικό πρότζεκτ του South Stream – ένα ερώτηµα στο οποίο ακόµα να λάβουµε επαρκείς απαντήσεις», έγραφε ο Σπέκχαρντ.
Σε ένα άλλο τηλεφράφημα μπλέκει και το Ιράν και υποστηρίζεί ότι οι ΄σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας θα μπορούσαν να γίνουν πιο στενές απ'ότι είναι οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν! Ενώ είναι αφοριστικός με τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ... κατρηγορεί ότι προσπαθεί να τηρήσει "ισορροπημένη στάση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ντόρα Μπακογιάννη έχει μόνο καλά λόγια: «Ο Καραμανλής προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν να λαµβάνει ισορροπηµένη θέση ανάµεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε αντίθεση µε την υπουργό Εξωτερικών και πολιτική ανταγωνίστριά του Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία κάποιοι Ελληνες πιστεύουν ότι τηρεί υπερβολικά φιλοαµερικανική γραµµή».
Λίγους μήνες αργότερα μετά τον πόλεμο στην Γεωργία η τότε υπουργός Εξωτερικών σαμποτάρισε την ελληνορωσική συνεργασία, φτάνοντας μέχρι του σημείου να κατεβάσει Έλληνες αξιωματικούς από το αεροπλάνο που θα πήγαιναν στη Ρωσία για να υπογράψουν συμφωνία υποστήριξης για τα Tor-M1 και να συζητήσοτυν την τελική διαμόρφωση των BMP-3M, ενώ η κύρια σύμβαση για τα BMP-3M δεν υπογράφηκε ποτέ μέχρι σήμερα, αφού οι ρωσικές πιέσεις μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας το Νοέμβριο του 2008, προσέκρουαν σε έναν διαρκώς ενισχυμένο αντιρωσικό μέτωπο εντός της τότε ελληνικής κυβέρνησης (Μπακογιάννη, Μεϊμαράκης, Παπαθανασίου).
Μάλιστα οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν την τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να στείλει αντιρποσωπεία στις ΗΠΑ για να εξατάσουν τα M2 Bradley και να τα προμηθευτούν αντί των BMP-3M. Μετά τον Οκτώβριο του 2009 όλα ήταν πιο εύκολα για τους Αμερικανούς, αφού και το πρόγραμμα των BMP-3M "πάγωσαν" και τον αγωγό Mπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εξουδετέρωσαν...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΣΙΑΜ


Κωνσταντίνος Γεράκης (1647-5 Ιουνίου 1688): Έλληνας τυχοδιώκτης, ιδιαίτερα προικισμένος και δραστήριος, ο οποίος κατόρθωσε να κατακτήσει τα ανώτερα αξιώματα του Σιάμ (σημερινής Ταϊλάνδης).
Η ιστορία της ζωής του υπήρξε μια σύγχρονη Οδύσσεια.


Ο Κωνσταντίνος Γεράκης γεννήθηκε το 1647 στην Κεφαλλονιά, από Ελληνορθόδοξους γονείς.
Σε πολύ νεαρή ηλικία εγκατέλειψε για άγνωστους λόγου το νησία και αναζήτησε την τύχη του στο Λονδίνο.
Άλλαξε το επώνυμό του σε Φάλκον (γεράκι στα αγγλικά) και ως Κονσταντάιν Φάλκον έπιασε δουλειά ως υπάλληλος στην εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών στο Μαδράς.

Ανήσυχο πνεύμα, ξανοίχτηκε στο εμπόριο και απόκτησε δικό του πλοίο.
Σε κάποιο ταξίδι του στο Σιάμ, όπως ονομαζόταν τότε η Ταϊλάνδη, πιάστηκε αιχμάλωτος.
Οι ικανότητές του έφτασαν στα αυτιά του πρωθυπουργού της χώρας, που τον διόρισε Υπουργό Οικονομικών, ενώ προτού συμπληρώσει τα 40 του χρόνια έγινε ο πρωτοσύμβουλος (πρωθυπουργός) του βασιλιά Ναράι το 1683.
Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την ιαπωνοπορτογαλίδα Μαρί Γκιγιομάρ ντε Πίνια, αφού πρώτα βαπτίστηκε καθολικός.

O Kωνσταντίνος Γεράκης συνέβαλε στη διάδοση του Χριστιανισμού στον ντόπιο πληθυσμό και στη δημιουργία εμπορικών σχέσεων του Σιάμ με τα κράτη της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μειωθεί η επιρροή των Μουσουλμάνων και των Πορτογάλων, που κυριαρχούσαν στο εμπόριο της χώρας.
Η προσπάθειά του για ανάπτυξη στενών σχέσεων με τη Γαλλία προκάλεσε την αντίδραση των άλλων αποικιακών δυνάμεων, κυρίως των Ολλανδών και των Πορτογάλων.

Εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια των ντόπιων ευγενών και του βουδιστικού κλήρου, λόγω της διάδοσης του Χριστιανισμού, υποκίνησαν εξέγερση εναντίον του το 1688. Το κίνημα επικράτησε, με συνέπεια ο Γεράκης να κατηγορηθεί για προδοσία και να θανατωθεί με την οικογένειά του στις 5 Ιουνίου 1688.
Το σπίτι του υπάρχει ακόμα και σήμερα και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.

[Βιβλιογραφία: Γιώργου Σιώρη, «Γεράκης: Ο Έλληνας πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ» (εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ»)]

Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ


Ο κ.Μπαγίς δηλώνει “χορτάτος” σε σχέση προφανώς με τους “πεινασμένους” Έλληνες και θέτει για άλλη μια φορά θέμα …Δυτικής Θράκης και σεβασμού δικαιωμάτων με βάση την εθνική καταγωγή, όπως είπε.
Όλα αυτά σε… εγκαίνια έκθεσης ελληνοτουρκικής φιλίας που πραγματοποιήθηκε στον μεντρεσέ Τζαφέρ Αγά και την ίδια ώρα που τα ελληνικά κόμματα αδιαφορούν τελείως για τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη τυφλωμένα από ψηφοθηρία.


Διαβάστε τι ακριβώς είπε ο κ.Μπαγίς,όπως το μετέφρασαν τα tourkikanea.gr.
“Εμείς ως κυβέρνηση δίνουμε σημασία στην ελληνοτουρκική φιλία.

Μέσα στα 10 χρόνια που πέρασαν καταβάλλαμε σοβαρές προσπάθειες για να άρουμε όλα τα θέματα. Είμαστε δύο γείτονες.

Στην κουλτούρα μας ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμη και την στάχτη του γείτονα. Το να πεινά ο γείτονας και εμείς να είμαστε χορτάτοι δεν ανήκει σε εμάς.
Δόξα τω Θεώ η Τουρκία σήμερα οικονομικά είναι σε πολύ καλύτερο σημείο από πολλές χώρες της Ε.Ε.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στις άλλες περιοχές της Ε.Ε.
Το αντίθετο, αποτελεί καθήκον μας να συνδράμουμε τον πιο σημαντικό εμπορικό μας εταίρο και έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους μας στην περιοχή.


Στην Τουρκία κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα για την αλληλοκατανόηση μας. Επιθυμώ από εδώ να τονίσω πως σε αυτή την χώρα δεν θα συναινέσουμε να εξοβελίζεται κανένας.
Όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι ίσοι.
Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκευτικού πιστεύω και πολιτικών απόψεων.


Ευελπιστώ το ίδιο να κυριαρχήσει και στην γείτονα, φίλη και εταίρο μας Ελλάδα. Επιθυμώ να παροτρύνω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτά που της αναλογούν για την κατά το δυνατόν σύντομη επίλυση των θεμάτων των αδερφών μας που ζούνε στην Δυτική Θράκη.
Πραγματικά δίνουμε μεγάλη σημασία για την μετεκλογική υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας στην Ελλάδα.
Με αμοιβαία βήματα καλής θέλησης μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που φτάνουν μέχρι σήμερα.
Εφόσον οι Ατατούρκ και Βενιζέλος, δύο ηγέτες που βγήκαν από πόλεμο μπόρεσαν και έχτισαν την φιλία, σήμερα εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο για να μην το κάνουμε. Το Αιγαίο δεν πρέπει να είναι ποτέ μια θάλασσα που μας χωρίζει αλλά μια θάλασσα που μας ενώνει”.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


Βαρύ πλήγμα στην τοπική οικονομία της Πιερίας, αλλά και ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, συνιστά η απόφαση της εταιρείας Univel να αποεπενδύσει από την Ελλάδα και να μεταφερθεί στη Ρουμανία.

Η ελληνική θυγατρική του αμερικανικού Coopers Group (σ.σ. ήλθε εις σάρκα μία με την εταιρεία Eaton, μόλις πριν πριν λίγες ημέρες), που έχει την έδρα της στον Κορινό της Πιερίας και αντικείμενο στην παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, γνωστοποίησε κι επίσημα πριν λίγες ημέρες τις προθέσεις της να τα μαζέψει και να φύγει από την Ελλάδα.

Στελέχη της διοίκησης, κατά πληροφορίες, συγκέντρωσαν τους 80 εργαζόμενους στο εργοστάσιο στις 24 Μαίου και ανακοίνωσαν πως τα κεντρικά στις ΗΠΑ αποφάσισαν να κλείσουν, σταδιακά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, την μονάδα παραγωγής που διαθέτουν στην Ελλάδα και τη συγκεκριμένη γραμμή, από την αρχή του 2013, να τη μεταφέρουν στο εργοστάσιο του ομίλου στη Ρουμανία.

ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


To Wolfson Prize είναι ένα έπαθλο 250.000 δολαρίων που το κερδίζει ο οικονομολόγος που θα προτείνει το καλύτερο σενάριο κατάρρευσης της Ευρωζώνης.

Το BBC συνόψισε σέ άρθρο του τα πέντε επικρατέστερα σενάρια που διαγωνίζονται για το έπαθλο. Η Ελλάδα φυσικά, έχει την τιμητική της.

Το ερώτημα που θέτει η επιτροπή και καλούνται να απαντήσουν οι ανά τον κόσμο οικονομολόγοι, είναι το εξής: "Έστω ότι τα κράτη μέλη αφήνουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος και οικονομική διαδικασία, η οποία θα καταφέρει να παρέχει τη σωστότερη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η μελλοντική ανάπτυξη και η ευημερία;". Το χρηματικό έπαθλο είναι προσφορά της οικογένειας του Lord Wolfson. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως υπάρχει άμεση ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης, καθώς η κατάρρευση της Ευρωζώνης είναι αρκετά κοντά.

1. Η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα αποχωρεί από το ευρώ - Mark Pragnell, Capital Economics

Πρόκειται σύμφωνα με το άρθρο, για το πλέον ρεαλιστικό σενάριο. Η Ελλάδα ή κάποια άλλη αδύναμη χώρα της Ευρωζώνης αποχωρεί και επιστρέφει σε εθνικό νόμισμα.

Οι προετοιμασίες πρέπει να είναι μυστικές ενώ το νέο νόμισμα θα πρέπει να καθοριστεί σε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, σύντομα όμως θα υποτιμηθεί από 30 έως 50%.

Η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να αποτιμήσει το χρέος στο νέο νόμισμα και να το επαναδιαπραγματευτεί με νέους, ευνοϊκότερους για αυτή όρους. Πρέπει επίσης να ανακοινωθεί σειρά μέτρων που θα καταφέρει να έχει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Επισημαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, σε αυτή την περίπτωση να "ακρωτηριασθεί" το χρέος για να βοηθηθεί η χώρα.

2. Σοκ αλλά βραχυπρόθεσμο - Jonathan Tepper

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν καταστροφικές τις συνέπειες της εξόδου κάποιας χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο, τα τελευταία 100 χρόνια, 69 χώρες έχουν εγκαταλείψει κάποιο νόμισμα. Αριθμός μεγάλος για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι μηχανισμοί εξόδου από κάποιο νόμισμα είναι περίπλοκοι αλλά εφικτοί και ιστορικά παραδείγματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως οδικοί χάρτες για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το εν λόγο σενάριο.

Μια έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι πολύ επώδυνη, το σοκ όμως θα είναι σύντομο. Τα προβλήματα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα θα είναι σοβαρά αλλά η χώρα θα γίνει ανταγωνιστική. Οι συντεταγμένες χρεοκοπίες και η αναδιάρθρωση του χρέους χαρακτηρίζονται αναπόφευκτες αλλά και επιθυμητές.

Το πρόβλημα δεν είναι η έξοδος, αλλά η προσαρμογή.

Η προσαρμογή μπορεί να έρθει με την έξοδο από το ευρώ και με υποτίμηση, αλλά με σταδιακή και μακροπρόθεσμη μείωση των μισθών και των τιμών της αγοράς.

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια θα μπορούσε στη συνέχεια να αναπτυχθεί και πάλι γρήγορα με χαμηλά επίπεδα χρέους και με πιο ανταγωνιστικές τιμές συναλλάγματος. Αναφέρονται μάλιστα παραδείγματα περιπτώσεων κρατών που κατέφυγαν στο παρελθόν σε μια τέτοια λύση, όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία το 1931, οι ΗΠΑ το 1934 και η Γαλλία το 1936, αλλά και πιο πρόσφατα η Αργεντινή το 2002 και η Ισλανδία το 2008.

3. Επιστρέφουν όλοι στο εθνικό νόμισμα - Neil Record

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Γερμανία θα πρωτοστατήσει σε μια πρωτοβουλία όπου όλα τα μέλη του ευρώ θα επιστρέψουν ταυτόχρονα στα εθνικά τους νομίσματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταργηθεί και θα αναλάβουν οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών. Θα τυπωθούν άμεσα νέα νομίσματα μετά από μια περίοδο αναγκαστικής αργίας τραπεζών και χρηματαγορών. Τα νέα νομίσματα θα καθοριστούν βάσει συναλλαγματικής ισοτιμίας με κεντρική αναφορά το ευρώ.

Το σενάριο αφορά άμεσα και την Ελλάδα καθώς αναφέρει ότι οι εξελίξεις θα είναι κατακλυσμιαίες αλλά ότι οι χώρες του Νότου θα μπορέσουν έτσι να ανακάμψουν.

Αν οι άλλες χώρες δεν συμφωνήσουν με το Βερολίνο, τότε η Γερμανία είναι εκείνη που θα φύγει από το ευρώ.

4. Πώς θα επανακαθοριστούν τα νομίσματα - Jens Nordvig

Η ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης σημαίνει, σύμφωνα με το τέταρτο σενάριο, ότι θα πρέπει να επανακαθοριστούν όλα τα συμβόλαια και οι συναλλαγές σε νέα, εθνικά νομίσματα. Αυτός ο επανακαθορισμός αφορά σε ομόλογα, δάνεια, καταθέσεις και άλλα οικονομικά εργαλεία.

Βεβαίως μια τέτοια διαδικασία έχει σημαντικά νομικά κωλύματα.

Το σενάριο δίνει μεγάλη βάση στη διευκόλυνση του επανακαθορισμού των νομισμάτων ίσως και με ένα σύστημα ECU-2. Χωρίς αυτό το σύστημα, η διάλυση της Ευρωζώνης θα είναι "καταστρεπτική" και θα οδηγήσει σε πλήρες πάγωμα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Η ECU-2 θα αποτελέσει μια "γέφυρα" μεταξύ του ευρώ και των νέων εθνικών νομισμάτων. Έτσι θα βοηθήσει στην αποφυγή αυθαίρετων μετατροπών των νομισμάτων και παρατεταμένων νομικών διενέξεων για την μετατροπή. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να παγώσει πλήρως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

5. Διάσπαση της Ευρωζώνης στα δυο - Cathy Dobbs

Το σενάριο αυτό θέλει την Ευρωζώνη να διαχωρίζεται σε δυο μικρότερες ζώνες προκειμένου να αποτραπεί μια μαζική διαρροή κεφαλαίων που θα προκύψει σε περίπτωση που μια χώρα βγει από την Ευρωζώνη. Όπως αναφέρει η οικονομολόγος, το σενάριο μοιάζει με το να προσπαθήσεις να χωρίσεις στη μέση ένα αυγό.

Οι νέες αυτές ζώνες θα έχουν η κάθε μία τη δική τους κεντρική τράπεζα, οικονομική πολιτική και νομισματική μονάδα. Τα δυο νέα νομίσματα θα είναι ισότιμα και θα διαπραγματεύονται σε σταθερή ισοτιμία προς άλλα νομίσματα.

Μέσω της σταδιακής υποτίμησης σε κάποιες χώρες, αυτές θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ



Από πρόχειρους υπολογισμούς για ένα χιλιόμετρο ενός τμήματος εθνικού δρόμου πλάτους 20m, το κόστος για την κατασκευή του ανέρχεται στο ποσό του 8.000.000 ευρώ, δηλαδή με απλά λόγια το κόστος κατασκευής είναι 100ευρώ/m2 , αν υπολογίσουμε για…
γεφυρώσεις αρδευτικά κλπ ένα διπλάσιο κόστος ανηγμένο σε m2 τροποποιείται σε…200ευρώ/m2.
Αν διπλασιάσουμε το συνολικό κόστος για απρόβλεπτα και διάφορα ειδικά έργα το συνολικό κόστος τροποποιείται σε 400 ευρώ/m2.
Αυτό σημαίνει ότι για την κατασκευή ενός χιλιομέτρου απαιτείται κόστος 400Χ20Χ1000 = 8.000.000 ευρώ /km.
Επίσης από πρόχειρους υπολογισμούς τα έσοδα σε ετήσια βάση από τις εισπράξεις των διοδίων ανέρχονται σε περίπου 2.177.000.000 δίς ευρώ.

Τα τμήματα του εθνικού μας δικτύου που μπορούν να ενώσουν ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια είναι:
1. ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ = 220km (εισπράξεις 10.000Χ6Χ366 = 110.000.000 ευρώ)

2. ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ = 250km (εισπράξεις 20.000Χ8Χ366 = 58.000.000 ευρώ)
3. ΠΑΤΡΑ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ = 150km (εισπράξεις 20.000Χ4Χ366 = 30.000.000 ευρώ )
4. ΡΙΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ = 225km (εισπράξεις 40.000Χ18Χ366 = 263.000.000 ευρώ)
5. ΕΓΝΑΝΤΙΑ( ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΑΛΕΞ/ΛΗ) = 566km (εισπράξεις 100.000Χ6Χ366 = 219.000.000 ευρώ)
6. ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ = 502km (εισπράξεις 150.000Χ23Χ366 = 1.262.000.000 ευρώ)
7. ΛΑΡΙΣΣΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ = 189km
8. ΛΑΜΙΑ-ΑΝΤΙΡΙΟ = 170km
9. ΧΑΝΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ = 202km
10. ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ = 45km (εισπράξεις 200.000Χ4Χ366 = 235.000.000 ευρώ) Το συνολικό μήκος του παραπάνω δικτύου είναι 2.519km
Αν δεχθούμε ότι στη χώρα μας τα ΙΧ επιβατηγά και φορτηγά που κυκλοφορούν είναι περίπου 8.000.000 με ένα μέσο όρο 200 ευρώ το χρόνο που πληρώνουν για τέλη κυκλοφορίας, το κράτος εισπράττει 8.000.000Χ200 = 1.600.000.000 δίς ευρώ.
Με τους παραπάνω υπολογισμούς συγκεντρώνονται περίπου 3,77 δίς ευρώ το χρόνο για την «συντήρηση» των δρόμων. Αν δεχθούμε ότι δαπανάται ένα ποσόν περίπου 20% για την συντήρηση και την λειτουργία των δρόμων, δηλαδή 770.000.000 ευρώ περισσεύουν 3δίς ευρώ.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
1. Για την κατασκευή ολοκλήρου του εθνικού δικτύου εκ του μηδενός απαιτούνται 2.519Χ8.000.000 = 20.152.000.000 δίς ευρώ.
2. Με τις παραπάνω εισπράξεις σε 7 χρόνια έχει ανακατασκευαστεί το εθνικό δίκτυο εξ, ολοκλήρου.
3. Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες συνέχισης των δρόμων και ανακοινώνουν προγράμματα ΕΣΠΑ για την συνέχιση τους;
4. Γιατί αυξήθηκαν οι εισφορές στα διόδια;
5. Γιατί με την κατάργηση διοδίων η χώρα μας πλήρωσε πρόστιμο σε εργολάβους 7.000.000 ευρώ, και πως υπολογίστηκε η ανταποδοτικότητα;
6. Πόσα χρήματα έβαλαν οι εργολάβοι για την κατασκευή των οδών που ελέγχουν;
7. Γιατί το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα είναι τριπλάσιο από αυτό των Ευρωπαϊκών χωρών; 8. Ποιος θα πληρώσει την ζημιά για την κακοτεχνία στο τμήμα ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ που δεν λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια και ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ σαν κόστος και άλλα 100 εκατομ. περίπου από στέρηση εσόδων από τα διόδια, δηλαδή συνολικά 300.000.000 ευρώ.; 9. Πού πήγαν οι εισπράξεις περίπου 15 δίς ευρώ την τελευταία πενταετία που δεν έχει κατασκευασθεί ούτε ένα μέτρο δρόμου ενώ αυτές γίνονται κανονικά;
10. Πόσα χρήματα πρέπει να προσθέσουμε στα παραπάνω που έχουν εισπραχθεί από την Ευρώπη από εθνικά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ κλπ;
11. Πόσο μήκος δρόμου έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 5 χρόνια και με ποιό κόστος;
του Π. Παναγιωτόπουλου ( πολ. μηχανικού)

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More