ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΑΜΕ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


Ο συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και τέως διοικητής της Αγροτικής και της Εμπορικής τράπεζας αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό για τη θέση της Ελλάδας.

Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» κάνει λόγο για παραπλάνηση της κοινωνίας και εκτιμά ότι.....
χρειάζονται ριζικές αλλαγές...

Αποσπάσματα από τη συνέντευξή του Αδ. Πεπελάση:

Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας;

Το πρόβλημα είναι βεβαίως οικονομικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό και ηθικό. Απειλούμεθα για την 5η δόση γιατί περιπαίξαμε τους ευρωπαίους δανειστές. Ημασταν ύποπτοι εξ αρχής, καθώς οι προηγούμενοι είχαν δώσει δείγματα αναξιοπιστίας. Ερχεται ο κ. Παπανδρέου και όλοι πιστέψαμε ότι επιτέλους η αξιοπιστία μας κάπως θα ανέβει. Σιγά σιγά συνειδητοποιήσαμε πόσο ανόητα προσπαθούμε να παρασύρουμε τους δανειστές μας λέγοντάς τους ανακρίβειες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει κακό και στην οικονομική πολιτική, και στον βαθμό αξιοπιστίας αυτού του τόπου. Η έπαρσή του, που πολλές φορές εξέφραζε μάλλον ανοησία παρά βαθύτατη γνώση, έδειχνε στην αρχή τουλάχιστον ότι εμείς εδώ έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν πρόκειται να παραβιάσουμε. Ωστόσο έκανε τα πάντα για να αποδειχθεί ότι δεν ήμασταν ειλικρινείς με την ίδια μας την κοινωνία πρώτα πρώτα. Πόσες φορές δεν είπε ότι είναι η τελευταία φορά που θα επιβαρυνθεί η κοινωνία. Μια κοινωνία ταλαιπωρημένη, διχασμένη, απορημένη πάνω από όλα. Και τους πετάμε την παραπλάνηση στα μούτρα τους, τόσες φορές. Μπορούμε να πούμε επιτέλους την αλήθεια;

Αν ήσασταν στην κυβέρνηση, τι αλλαγές θα κάνατε;

Θα προσπαθούσα πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου με τους ηγέτες. Χρόνια πολλά τώρα, αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους 18 μήνες, δεν λειτουργήσαμε σοβαρά ψάχνοντας να βρούμε την αληθινή αιτία του προβλήματός μας και αποτελεσματικές θεραπείες. Ο ένας ήθελε να βγάλει τα μάτια του άλλου.

Δεν είναι δυνατό κανείς ηγέτης εκλεγμένος νόμιμα και συνταγματικά να λέει ότι εγώ ήρθα εδώ ως μεσσίας να σώσω αυτόν τον τόπο. Δεν είναι δυνατό να παίζεις τον ρόλο του μεσσία σε μια κοινωνία ταλαιπωρημένη, που τρικλίζει. Δεν υπάρχουν μεσσίες, υπάρχουν άνθρωποι με αίσθημα ευθύνης. Πριν από 18 μήνες υπήρχε η ευκαιρία να παρέμβεις, να επικοινωνήσεις με τον κόσμο, να τον πείσεις ότι του λες την αλήθεια, να καταλάβει τις αδυναμίες του.

Ησασταν διοικητής στην ΑΤΕ. Πιστεύετε ότι πρέπει να πωληθεί μερίδιό της, δεδομένης της θέσης της κυβέρνησης για ισχυρό τραπεζικό κρατικό πυλώνα;

Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που θα τύχει βαθιάς και προσεκτικής επεξεργασίας. Αλλιώς, είναι, ως συνήθως, ατάκτως ερριμμένες αποφάσεις, που εξυπηρετούν ενδεχομένως την πίεση της στιγμής ή πολιτικές ανάγκες, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν.

Συμφωνείτε δηλαδή με αποκρατικοποιήσεις;

Ναι, αν απαντούν σε ένα βασικό ερώτημα: πώς όλες οι κινήσεις μακροχρόνια, ή έστω μεσοπρόθεσμα, θα με βοηθήσουν για να εντείνω τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτού του τόπου.

Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Η τρόικα ζητάει περικοπές παντού.

Θα επιχειρήσουμε να την πείσουμε. Ενα από τα σφάλματά μας είναι ότι υπογράψαμε με κλειστά τα μάτια. Συνεχίσαμε με το δεύτερο, τρίτο μνημόνιο και δεν ξέραμε τι ανανεώναμε. Δεν ειπώθηκε το «όχι», παρά μόνο αν κάτι είχε πολιτικό κόστος. Και η περικοπή των δαπανών παιδείας δεν είχε κόστος.

Τα λεφτά όμως δεν απαντήσατε, πού θα τα βρίσκατε;

Δεν θα τα έβρισκα εύκολα. Θα τα έκοβα από άλλες δαπάνες, που δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν περιοριστεί. Μου λέει ένας φίλος μου τι γίνεται με τα κρατικά αυτοκίνητα και όσους φρουρούν πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Είναι ένα παράδειγμα μόνο ανάμεσα σε πολλά που, αν προστεθούν, εξοικονομούν τα λεφτά. Και μετά είναι η φοροδιαφυγή. Ολες οι κυβερνήσεις ήθελαν να την περιορίσουν, αλλά να που δεν το έχουν κάνει. Βλέπω ανομία γύρω μας παντού και πώς να πεισθεί ο πολίτης ότι πρέπει να κουβαλήσει το βάρος, σε μια πολιτεία που έτσι και αλλιώς τον κλέβει.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
«Ελλάδα-Τουρκία κοντά σε συμφωνία ειρήνης στο Αιγαίο» ήταν ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, που έσπευσαν να διαψεύσουν ολοκληρωτικά διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.


Το δημοσίευμα αποδίδεται σε πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ και βάσει αυτού «οι συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει σε ένα πολλά υποσχόμενο σημείο» κατά την τελευταία συνάντηση στη Σμύρνη μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Φεριντούν Σινιρλίογλου και Παύλου Αποστολίδη, στις 16 και 17 Μαΐου.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ που καταγράφει η εφημερίδα, η πρόοδος είναι τέτοια που οι δύο πλευρές έχουν τελικώς προγραμματίσει και νέα συνάντηση περί το τέλος Μαΐου, λίγο πριν από τις τουρκικές εκλογές στις 12 Ιουνίου, ενώ αρχικά δεν προβλεπόταν καμία νέα συνάντηση προ των εκλογών στη γείτονα.

Οι πηγές της εφημερίδας αφήνουν να διαρρεύσει επίσης ότι αντικείμενο των συζητήσεων, εκτός της υφαλοκρηπίδας, είναι και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία εμπεριέχονται οι αναπτυσσόμενες σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η μείωση των εξοπλισμών.

Ο συντάκτης της Hurriyet θεωρεί απαραίτητο να σημειώσει ότι πηγές τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα αποσυνέδεσαν την πρόοδο στις συνομιλίες από το γεγονός της ματαίωσης το βράδυ της Τρίτης με απόφαση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου των δύο τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο, της Ντενίζ Γκορντού και της Εφές. Κατά τη Hurriyet, οι ίδιες πηγές συνδέουν την πρόοδο των συνομιλιών με την επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα αυτή τη στιγμή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ελληνικού στρατού.

Σημειώνεται επίσης ότι για τις λεπτομέρειες των διερευνητικών επαφών γνωρίζουν μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Αχμέτ Νταβούτογλου και Δ. Δρούτσας. Και υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών άρχισαν το 1996, με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, όταν λόγω της κρίσης σε δύο ακατοίκητα νησιά στο Αιγαίο, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Πάντως, διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν στην «Ε» ότι το δημοσίευμα δεν έχει καμιά υπόσταση και το απέδιδαν στη «συνήθη προπαγάνδα που κατά καιρούς κάνει η Τουρκία, πολλώ δε μάλλον εν όψει εκλογών».

«Δυστυχώς, σημείωναν, δεν υπάρχει πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, το αντικείμενο των οποίων είναι αποκλειστικά η υφαλοκρηπίδα». Διέψευδαν, τέλος, ότι υπάρχει προγραμματισμένη νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών περί το τέλος Μαΐου, καθώς «δεν μπορεί να αναμένεται καμία πρόοδος σε αυτό το διάστημα έως τις εκλογές στην Τουρκία».

ΑΛΛΟΣ Ο ΘΥΤΗΣ.......ΑΛΛΟ ΤΟ ΘΥΜΑ


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η -έως τώρα- αντίδραση της κυβέρνησης και του νέου Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι με τους πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε αγαστή συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ τού έχουν ζητήσει εις μάτην να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια μείωση της τάξης του 1% στο επιτόκιο του δανείου διάσωσης της χώρας του που έχει επιβληθεί με το Μνημόνιο.

Ομως, ο Εντα Κένι, αν και έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες, απέδειξε πως είναι σκληρός διαπραγματευτής. «Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα αλλάξουμε τον φορολογικό συντελεστή του 12,5% επί των κερδών των επιχειρήσεων», δήλωσε, χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις. Γερμανία και Γαλλία θεωρούν ότι η αύξηση του συντελεστή αποτελεί «κλειδί», προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις στους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, όπως απαιτεί και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα αντίξοη για την ιρλανδική οικονομία, η οποία χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακά κίνητρα, μια επιβάρυνση των υφιστάμενων εταιρειών θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις. Οι εξαγωγές πολυεθνικών όπως οι Ιntel, Pfizer και μικρότερων εταιρειών αυξάνονται όσο οι μισθοί γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και βοηθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, εγείροντας ελπίδες μελλοντικής ανάπτυξης.

Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αυξήσει τον πάρα πολύ χαμηλό φόρο που επιβάλλει στις επιχειρήσεις παρά τις γαλλικές και γερμανικές πιέσεις, ακόμα κι αν αυτό τελικά σημαίνει ότι θα παραμείνουν στο υψηλό επίπεδο του 5,9% τα επιτόκια του δανεισμού που έχουν επιβάλει με το Μνημόνιο στο Δουβλίνο η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό δήλωσε, προχθές Πέμπτη, ο υπουργός των Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. «Δεν θα αλλάξουμε άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα», υπογράμμισε ο κ. Νούναν, ο οποίος στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι για τα 50 έτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συνομίλησε με τη Γαλλίδα συνάδελφό του -και κορυφαία υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ- Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ερώτηση, τι σημασία αποδίδει στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, όπως η Moody’s, για το ενδεχόμενο μιας κάποιας μορφής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμα και με τη μορφή της εθελούσιας επιμήκυνσης των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, μπορεί να υπονομεύσει το αξιόχρεο άλλων μελών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, ο κ. Νούναν απάντησε:
«Οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι εγκυμονεί συστημικό κίνδυνο για την Ιρλανδία». Να επισημανθεί ότι οι φωνές που καλούν σε ένα νέο δημοψήφισμα πληθαίνουν πάλι στην Ιρλανδία. Ανάμεσα στις φωνές που ξεχωρίζουν είναι του οικονομολόγου Ντέιβιντ Μακ Ουίλιαμς, ο οποίος επικαλείται το ιρλανδικό Σύνταγμα. Και του επιχειρηματία Ντέκλαν Γκάνλεϊ, που είχε ηγηθεί του κινήματος για την καταψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας το 2008. «Κρατάμε στα χέρια μας έναν όμηρο, το ευρώ, γι’ αυτό πρέπει να δείξουμε πως έχουμε τα κότσια να απειλήσουμε ακόμη και με χρεοκοπία, προκειμένου να μη θυσιαστεί η Ιρλανδία»
λέει, την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες σε άλλες χώρες μπερδεύουν τον θύτη με το θύμα.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More