ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΔΙΗΝΕΚΗΣ


Έτσι μάς περιγράφει ο Ηρόδοτος τον Θερμοπυλομάχο Διηνέκη

Λακεδαιμονίων δὲ καὶ Θεσπιέων τοιούτων γενομένων ὅμως λέγεται ἀνὴρ ἄριστος γενέσθαι Σπαρτιήτης Διηνέκης· τὸν τόδε φασὶ εἰπεῖν τὸ ἔπος πρὶν ἢ συμμῖξαι σφέας τοῖσι Μήδοισι, πυθόμενον πρός τευ τῶν Τρηχινίων ὡς ἐπεὰν οἱ βάρβαροι ἀπίωσι τὰ τοξεύματα, τὸν ἥλιον ὑπὸ τοῦ πλήθεος τῶν ὀιστῶν ἀποκρύπτουσι· τοσοῦτο πλῆθος αὐτῶν εἶναι. Τὸν δὲ οὐκ ἐκπλαγέντα τούτοισι εἰπεῖν ἐν ἀλογίῃ ποιεύμενον τὸ Μήδων πλῆθος, ὡς πάντα σφι ἀγαθὰ ὁ Τρηχίνιος ξεῖνος ἀγγέλλοι, εἰ ἀποκρυπτόντων τῶν Μήδων τὸν ἥλιον ὑπὸ σκιῇ ἔσοιτο πρὸς αὐτοὺς ἡ μάχη καὶ οὐκ ἐν ἡλίῳ. Ταῦτα μὲν καὶ ἄλλα τοιουτότροπα ἔπεα φασὶ Διηνέκεα τὸν Λακεδαιμόνιον λιπέσθαι μνημόσυνα· μετὰ δὲ τοῦτον ἀριστεῦσαι λέγονται Λακεδαιμόνιοι δύο ἀδελφεοί, Ἀλφεός τε καὶ Μάρων Ὀρσιφάντου παῖδες. Θεσπιέων δὲ εὐδοκίμεε μάλιστα τῷ οὔνομα ἦν Διθύραμβος Ἁρματίδεω. [Ηροδότου Ιστορίαι, Βιβλίο 7, 226-227]

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ


Ναι, υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Αυτή των ενεργών πολιτών, των εθελοντριών και των εθελοντών, που παρά την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, νοιάζονται...
για τους συνανθρώπους τους και καθημερινά παλεύουν για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Πρωτοφανής συμμετοχή πολιτών σε δράση εθελοντικής πυροπροστασίας του Ολύμπου και των Πιερίων.
4η συνεχόμενη χρονιά
3 παρατηρητήρια στο νομό Πιερίας
631 εθελόντριες και εθελοντές
15 συντονίστριες και συντονιστές (Τα στοιχεία των συντονιστών και των ομάδων τους)
308 βάρδιες των 5 ωρών. Το πρόγραμμα της δράσης (online σε πραγματικό χρόνο)
2 ½ μήνες (επί 73 ημέρες του καλοκαιριού)
1.540 ώρες εθελοντικής πυροφύλαξης του Ολύμπου και των Πιερίων
Κλειστές οι βάρδιες και στα τρία παρατηρητήρια μέχρι την 8η Αυγούστου.
Μηδενικό κόστος για την πολιτεία!

«Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος» ονομάζεται η δημοφιλής δράση των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, την οποία οργανώνουν οι δραστήριοι Πιεριείς για 4η συνεχόμενη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 600 οικογένειες, αναλαμβάνουν μία 5ωρη βάρδια σε ένα από τα τρία παρατηρητήρια εθελοντικής πυροπροστασίας της ομάδας και προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Με ένα ζευγάρι κιάλια και ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, παρακολουθούν το βουνό και σε περίπτωση που εμφανιστεί καπνός, ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία και «καθοδηγούν» τους πυροσβέστες με τη συνεχή παροχή πληροφοριών, ειδικά στα πρώτα κρίσιμα λεπτά μιας φωτιάς, πριν αυτή εξελιχθεί σε καταστροφική πυρκαγιά.
«Η φωτιά σβήνει στα πρώτα λεπτά με ένα ποτήρι νερό! Αν η πληροφορία φτάσει έγκαιρα στην υπηρεσία μας, τότε περίπου το 85% των πυρκαγιών μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», λένε οι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ν. Πιερίας, οι οποίοι δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την πολύτιμη προσφορά των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.
Η πολυσχιδής πιερική εθελοντική ομάδα συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι έναν πρωτοφανή αριθμό εθελοντριών και εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια άριστα οργανωμένη δράση. Από τα παρατηρητήρια της Ελάφου (Πιέρια όρη), Πλάκας Λιτοχώρου (κεντρικός Όλυμπος) και Νέων Πόρων (ανατολικός Όλυμπος), σε δύο βάρδιες καθημερινά (10:00-15:00 και 15:00-20:00) τα μέλη της φυλάνε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πιερικού ορεινού όγκου και τροφοδοτούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία με πολύτιμες πληροφορίες. Κάθε χρόνο αναφέρονται περισσότερα από 20 περιστατικά φωτιάς, τα οποία χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής καταστέλλονται εν τη γενέσει τους.
Η φετινή χρονιά ήταν πραγματική έκπληξη, ακόμη και για τους 15 έμπειρους συντονιστές του προγράμματος. «Πιστεύαμε πως η οικονομική κρίση, ο συστηματικός εκφοβισμός, η γενικότερη απογοήτευση και τα συσσωρευμένα προβλήματα των πολιτών, θα επηρέαζαν αρνητικά τη συμμετοχή τους. Όμως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποδεικνύουν το άκρως αντίθετο! Οι βάρδιες μέχρι και την 14η Αυγούστου και στα τρία παρατηρητήρια, είναι όλες κλειστές και η συμμετοχή των πολιτών είναι πρωτοφανής» αναφέρει η κ. Μαρία Τασοπούλου, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, συντονίστρια του προγράμματος.
Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και μια πλατφόρμα ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών, με μηδενικό κόστος αλλά πολύ μεράκι και αγάπη, μια ανοιχτή κίνηση πολιτών καταφέρνει να οργανώσει με άψογο τρόπο μια δράση, η οποία έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και τυγχάνει πλήρους αποδοχής.
«Είμαι μόνιμη κάτοικος Αθηνών και συμμετέχω κάθε καλοκαίρι ως συντονίστρια στο Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος. Έχω στην ομάδα μου 62 εθελόντριες και εθελοντές με τους οποίους επικοινωνώ τηλεφωνικά και μετά από συνεννόηση μαζί τους, τους τοποθετώ σε βάρδιες και τους δίνω τις απαραίτητες πληροφορίες για την πυροφύλαξη. Πριν δύο εβδομάδες βρέθηκα για 10 μέρες στο εξωτερικό. Ακόμη και από εκεί επικοινωνούσα με τα μέλη της ομάδας μου μέσω Skype και τους τοποθετούσα σε βάρδιες. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας μου δεν τα γνωρίζω και δεν έχω συναντηθεί ποτέ μαζί τους. Επειδή όμως, όλους, μας ενώνει η αγάπη για το βουνό και γι αυτό που κάνουμε, καταφέρνουμε το ακατόρθωτο» μας λέει η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Νάντια Πατέρα.
Μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, εργάτες, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δηλαδή πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων, είναι οι συμμετέχοντες στη δημοφιλή δράση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Οι περισσότερες δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσω διαδικτύου και της ιστοσελίδας της ομάδας (http://www.optoposmou.gr). Επίσης μεγάλος αριθμός νέων μελών προέρχεται από τους γονείς μαθητών των δημοτικών σχολείων του νομού, στους οποίους διανέμεται κάθε χρόνο έντυπο υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι τοποθετούνται σε ομάδες και οι συντονιστές με τη σειρά τους αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν μαζί τους τηλεφωνικά για τους τοποθετήσουν στις βάρδιες των παρατηρητηρίων.
«Τα παιδιά μου έφεραν κάποια στιγμή μια αίτηση που τους έδωσε ο δάσκαλος στο σχολείο. Είχαμε ακούσει για την ομάδα. Τους ξέρουμε και από άλλες δράσεις. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε πολύ. Τους στηρίζουμε γιατί ξέρουμε ότι το κάνουν από αγάπη. Μας έχουν πείσει με την πολυετή πλέον ανιδιοτελή τους δράση και είμαστε μαζί τους. Βέβαια γιατί πρωτίστως αγαπάμε το βουνό και το περιβάλλον. Είναι ευλογία για την περιοχή μας που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Πως λοιπόν να μη χαρίσεις μια μέρα από το καλοκαίρι σου στο δάσος;» μας λέει η κυρία Φωτιάδου, ιδιωτική υπάλληλος, μητέρα δύο αγοριών που συμμετείχαν φέτος και στην εθελοντική δενδροφύτευση των κοιμητηρίων της Κατερίνης.
«Την Άνοιξη, κάθε χρόνο, γίνεται η διανομή των δηλώσεων συμμετοχής και του ενημερωτικού υλικού στα Δημοτικά σχολεία της Κατερίνης. Έχοντας τη στήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η δράση μας προτείνεται στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενημερώνουν τις μαθήτριες και τους μαθητές. Έτσι ενημερώνονται οι γονείς και συμμετέχουν», εξηγούν ο Κώστας Τζομίδης, δάσκαλος και η Βάνα Πατέρα, νηπιαγωγός, και οι δύο συντονιστές και πρωτεργάτες του προγράμματος.
Και όλα αυτά, χωρίς την παραμικρή οικονομική στήριξη. Οι εθελόντριες και οι εθελοντές τα βάζουν όλα από την τσέπη τους, διότι αρνούνται να διαχειριστούν χρήματα και να οργανωθούν στη βάση ενός κλασσικού σωματείου ή μιας ΜΚΟ.
«Ναι, υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Αυτή των ενεργών πολιτών, των εθελοντριών και των εθελοντών, που παρά την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και καθημερινά παλεύουν για την προστασία του Περιβάλλοντος. Θλίβομαι γιατί διαπιστώνω, πως αυτή η πραγματικότητα είναι απόλυτα εξοστρακισμένη από την καθημερινότητα που έντεχνα συνθέτει μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να δημιουργήσει συλλογική συνείδηση. Ο τόπος μας είναι γεμάτος από ικανότατους ανθρώπους, που θα έπρεπε να μας κάνουν υπερήφανους και να μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας. Δυστυχώς, επιτρέψαμε στους μετριότατους πολιτικούς που μας κυβερνούν να καλλιεργήσουν και να εδραιώσουν στη συνείδηση των πολιτών ένα μόνιμο κλίμα ηττοπάθειας. Η εθελοντική συμμετοχή στην κοινωνία και οι ιδιαίτερες κοινωνικές παραδώσεις που ενώνουν τους πολίτες σε κοινές επιδιώξεις, έχουν υποσκαφτεί τα τελευταία χρόνια με μεγάλη δεξιότητα, με αποτέλεσμα να παραβλεφθεί ένα ιδιαίτερο εθνικό προσόν. Αυτό το κλίμα είμαστε αποφασισμένοι να το ανατρέψουμε με τις δράσεις μας. Αυτό που συμβαίνει εδώ και 4 χρόνια στην Πιερία θα το ζήλευαν πολίτες πολλών χωρών που έχουν παράδοση στην εθελοντική συμμετοχή στην κοινωνία» αναφέρει ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, μετανάστης τρίτης γενιάς, τεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών, από τη Γερμανία, ένας από τους πρωτεργάτες της ΕΟΔνΠ.
Μια σύντομη επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ομάδας (http://www.optoposmou.gr) είναι αρκετή για να πεισθεί ακόμη και ο πιο δύσπιστος αναγνώστης: Η Εθελοντική ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, ήδη από το 2007, όχι μόνο κάνει τη διαφορά, αλλά δείχνει το δρόμο τον οποίο οφείλει να ακολουθήσει η ελληνική κοινωνία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των καιρών.

Οι στόχοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν:
την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος
την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.
Μέσα από επιλεγμένες δράσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου, την ποιότητα των υπηρεσιών που μας παρέχονται από το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, επηρεάζουν όμως την ποιότητα της ζωής μας και την αξιοπρέπειά μας.
Επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, να πληροφορήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τους πολίτες απέναντι σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Ο τρόπος λειτουργίας της Ομάδας
Η ΕΟΔνΠ αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασσικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ και δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και γραφεία.
Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων.
Η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη που θα ήθελε να πάρει μέρος στις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις της.
Μέλος της Ομάδας θεωρείται ο/η πολίτης που συμφωνεί με τις γενικές αρχές της και ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ στη λήψη και στην εκτέλεση των αποφάσεων.
Ολιγομελείς επιτροπές που εναλλάσσονται, συντονίζουν τις δραστηριότητες της ομάδας.
Η ΕΟΔνΠ έχει μηδενικό budget, αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους. Όλες οι δράσεις της «στεγάζονται» στον ιστότοπο www.otoposmou.gr
Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ


ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΙΣΕΙ,ΕΧΕΙ ΔΩΡΙΣΕΙ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ.
ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ.

Σε μια λιτή, αλλά επιβλητική τελετή, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, τα επίσημα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Ξηροκάμπι Λιτοχώρου, ανάμεσα στον Όλυμπο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Ο έφιππος ανδριάντας του Μακεδόνα στρατηλάτη, που φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, είναι δωρεά του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ κ.Γιώργου Καρατζαφέρη, προς το Διεθνές Ίδρυμα Μέγας Αλέξανδρος, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην ίδια περιοχή και αντικείμενο έχει την προώθηση του εκπολιτιστικού έργου του μεγάλου Έλληνα, που έγινε θρύλος σε Ανατολή και Δύση.

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους ψηφοφόρους του, έστειλε μήνυμα σε Άγκυρα και Σκόπια, να μην επιχειρήσουν να παραβιάσουν τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα, τονίζοντας πως “Οι Έλληνες και η Ελλάδα θα τα καταφέρουν”.

Ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο πλήθος που ξεπέρασε τα 2.000 άτομα, ζήτησε να μην υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ενώ καυτηρίασε το γεγονός πως ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας, παρά τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ.

Από την τελετή απουσίαζαν βουλευτές και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, ενώ αποδοκιμάστηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ.Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου. γενικός γραμματέας Μακεδονίας – Θράκης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποί ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, που ζήτησε από τα Σκόπια να “λογικευτούν” και να συνεργαστούν με την Ελλάδα για το κοινό καλό.

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αγγίζει τα 6 μέτρα, προοριζόταν αρχικά να τοποθετηθεί στην παραλία του παλαιού Φαλήρου, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε, λόγω … γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, που χρηματοδότησε το έργο, αποφάσισε να το δωρίσει στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στους πρόποδες του Ολύμπου.

“Αποφάσισα να δωρίσω το άγαλμα στην Πιερία, γιατί ο τόπος αυτός μου χάρισε το καλύτερο δώρο. Τη σύζυγο μου Βένη” επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ.Καρατζαφέρης.

ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΑΜΨΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΑΜΨΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ; ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ
ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΟΛΙΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΑΓΓΑΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 22.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΑ.
ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΣ ΚΥΡΙΟΙ
ΑΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΙΟΣ Η ΠΟΙΟΙ ΔΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΥΣΣΩΜΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΤΕ ΤΟΝ
ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

Ο ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ, ΕΝΩ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΣ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ


Του Μιχαήλ Χρυσανθόπουλου, καθ. Ιστορικού, συγγραφέα, δημοσιογράφου SBS Αυστραλίας

Και μετά την “επιλεκτική σωτηρία” της Ελλάδος, μείον της χρεοκοπίας, έρχεται η προτεκτορατοποίησή της συνολικά, η υποδούλωσή της και η χειραγώγησή της από αυτούς που η ίδια διαμόρφωσε, αναμόρφωσε και εκπολίτισε μέσω των αιώνων.

Δεν πρόκειται να κάνουμε οικονομική ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων, απλά θα αναφέρουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό μας αέριο σύμφωνα με το ΥΣΓΣ, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, έχει αξία 10.000.000.000.000 (10 τρισ. δολάρια) και “δίνεται” (για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλη βαρύτερη έκφραση), μαζί με τα άλλα φιλέτα ελληνικής γης (κυριαρχίας), για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος, αντί 340 δισ. ευρώ! Κανένα άλλο σχόλιο.

Και τώρα έρχεται η σειρά των εθνικών θεμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στη Μακεδονία, του σκοπιανού ζητήματος (γιατί Μακεδονικό δεν είναι). Ο ψευτομακεδονισμός της γειτονικής χώρας αποθρασύνεται και ο πραγματικός Μακεδονισμός περιθωριοποιείται ή και φιμώνεται.

Ένοχη σιωπή παντού με αφημένους τους Μακεδόνες να αγωνίζονται για τα δίκαια του ελληνισμού απέναντι στην ανέντιμη, αντιεπιστημονική προπαγάνδα (και τις ενέργειές της), του ψευτομακεδονισμού που δεν είναι παρά το καινούργιο πρόσωπο, μεταλλαγμένο, του σύγχρονου βουλγαρικού διεκδικητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Και ενώ εδώ δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα για τους εορτασμούς ενός αιώνα απελευθέρωσης της ιερής μακεδονικής γης και των Μακεδόνων, στα Σκόπια, με τον πιο επίσημο τρόπο παρουσιάστηκε από τον κρατικό κινηματογραφικό φορέα “ΚΙΝΟ ΟΚΟ” (σε ακριβή μετάφραση είναι “Σινέ Οφθαλμός”) σε συνεργασία με την κρατική τηλεόραση “ΜΚΤV” (για τη δορυφορική της εκδοχή ΜΚΤV SAT), ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ δέκα επεισοδίων, διάρκειας περίπου 12 ωρών(!), σε τρεις γλώσσες, με τον τίτλο “ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΞΟΡΙΑ”, όπου με γλαφυρό τρόπο, δακρύβρεχτων και ανύπαρκτων αποδείξεων, παρουσιάζεται το “μαρτύριο” της εξόδου και εξορίας των ψευτομακεδόνων από τους Μακεδόνες (των Ελλήνων δηλαδή και το εξηγούμε γιατί δεν πρέπει να περάσει το σχέδιο του βίαιου αποχωρισμού του εθνολογικού όρου Μακεδών από τον όρο Ελλην γιατί είναι ταυτόσημοι, είναι ένα), παραλλάσσονται γεγονότα, διαστρεβλώνονται πηγές, αρχεία, κείμενα, επιγραφές, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, μπροστά στα μάτια των τηλεθεατών, σε τέτοιο βαθμό ώστε και ένας που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το σκοπιανό, ακόμη και με την Ιστορία, να καταλάβει το ψέμα και την απάτη που επιχειρείται να παγιωθεί τοπικά, διεθνώς, παντού.

Πρέπει να καταλάβουμε μια και καλή ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τα απόνερα του “εμφυλίου” (στην Ελλάδα), στον οποίο καμία από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις με έντονο πολιτικό χρώμα δεν μπόρεσε (ίσως δεν ήθελαν) να ελέγξει περιθωριακά, αντεθνικά, καιροσκοπικά στοιχεία, συνεργάτες εν πολλοίς των κατακτητών των Γερμανών, Ιταλών, Βουλγάρων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τις ηγεσίες των παρατάξεων για την εδραίωση ή την ανάκτηση της πολιτικής εξουσίας στην μεταπολεμική καθημαγμένη Ελλάδα. (Τα παραπάνω προκύπτουν από τα μυστικά αρχεία των γειτονικών βαλκανικών χωρών στο τριήμερο διεθνές συνέδριο 27-29/05/2011, με τίτλο “Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο” που συνδιοργανώθηκε από το “Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής”, σε συνεργασία με το London School of Economics – LSE σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας).

Και οι πρώην φανατικοί οχρανίτες – κομιτατζήδες του Καλτσέφ, που αιματοκύλησαν την Καστοριά, την ευρύτερη περιοχή της Δ. Μακεδονίας, οι πυρήνες του βουλγαρισμού που έμειναν κατ΄ εντολή της Σόφιας και δεν ακολούθησαν αυτούς που οικειοθελώς (με τη συνθήκη του Νεϊγί, 1919), έφυγαν από τη Μακεδονία για τη Βουλγαρία, αλλά έμειναν και εργάσθηκαν αόκνως για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη βουλγαροποίησή της και τη μελλοντική απόσχισή της από τον εθνικό κορμό, αυτοί λοιπόν οι φανατικοί οχρανίτες – κομιτατζήδες, εν μια νυκτί, το επαναλαμβάνουμε, εν μια νυκτί, όταν συνειδητοποίησαν ότι τα πράγματα στα πολεμικά μέτωπα δεν πάνε καθόλου καλά για τον Άξονα και τη Βουλγαρία, φυσικά, αποβουλγαροποιήθηκαν αυτόματα φορώντας τον μανδύα του Τιτοϊσμού και των παρτιζάνων του, περί αυτοδιάθεσης των λαών και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, παραχαράσσοντας βασικά συνθήματα της κομμουνιστικής ιδεολογίας, που τότε ήταν, θα λέγαμε, της μόδας.

Και ενώ η χώρα “πάσα εσιδηροφόρει”, κατά την έκφραση του Κολιόπουλου, και κανένας πλέον δεν ήξερε ποιος ήταν ο διπλανός του, αποτέλεσμα και ιδίων λαθών των παρελθόντων χρόνων, άρχισε να εδραιώνεται ο μεταμορφωμένος ψευτομακεδονισμός των SNOFIΤΩΝ και αργότερα των NOFIΤΩΝ, που διέπραξαν πλήθος εγκλημάτων, συνεργαζόμενοι ουκ ολίγες φορές με τους κατακτητές Ιταλούς (υπόθεση Ραβάλι), αλλά και με το επιτελείο της γιουγκοσλαβικής αντίστασης με απώτερο στόχο την αυτονομία και την απόσχιση της Μακεδονίας και την προσάρτησή της στην ομοσπονδία των γιουγκοσλαβικών ομοσπονδιακών δημοκρατιών.

Οι απόγονοι αυτών λοιπόν (και επιζώντων ακόμη) με περισσό θράσος, ανερυθρίαστα, ζητούν ανθρώπινα δικαιώματα, επιστροφή περιουσιών, επιστροφή γενικά στις “εστίες” τους, από τις οποίες εκδιώχθηκαν από το φασιστικό (μοναρχοφασιστικό είναι ο όρος που χρησιμοποιείται) καθεστώς της Αθήνας σε κάθε ιστορική περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι με δημοσίευμά της η εφημερίδα “Nova Makedonija” των Σκοπίων στις 23/07/2011 δίνει οδηγίες επτά σημείων στους πολίτες της γειτονικής χώρας που θα “αποκτήσουν” τις “περιουσίες” τους στην “Αιγιακή Μακεδονία”(!) και τελικά θα επιστρέψουν σε αυτήν με τον ίδιο πάντα σκοπό: την απόσχισή της. Και το λέμε μετά λόγου γνώσεως χωρίς να έχουμε καμία διάθεση κινδυνολογίας.

Δύο από αυτά τα σημεία είναι χαρακτηριστικά, καθώς παροτρύνονται οι πολίτες της γείτονος χώρας να αποκτούν, να επιδιώκουν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα (με το μανδύα του οικονομικού μετανάστη, αν και τώρα με την οικονομική κρίση δεν βλέπουμε να γίνεται – να και κάτι θετικό από την κρίση), το ανάλογο με τους παλιούς πυρήνες του βουλγαρισμού που αναφέραμε πιο πάνω, να μην εμπιστεύονται Θεσσαλονικείς δικηγόρους αλλά Αθηναίους στις υποθέσεις τους και να πηγαίνουν ως μεμονωμένα άτομα και όχι ως ομάδες για να μην κινούν υποψίες.

Επιστρέφοντας σύντομα μόνο στο “ιστορικό” ντοκιμαντέρ της FYROM πρέπει να αναφερθεί και το γεγονός της εξόφθαλμης παραχάραξης που έχει κατά την ταπεινή μας άποψη και νομικές συνέπειες, καθώς παρουσιάζουν το φύλλο της εφημερίδας “Μακεδονία” κατά την είσοδο του ελληνικού στρατού το ’12 κατά την απελευθέρωση άνευ της ελληνικής σημαίας τονίζοντας ότι ήταν έκδοση των ψευτομακεδόνων της Solun (Θεσσαλονίκης στα σλαβικά). Και αντί να δώσουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στον καθημαγμένο Μακεδονισμό στις προαιώνιες εστίες της Ελλάδος, όπως το Μοναστήρι, Γευγελί, Στρώμνιτσα, Αχρίδα, Κρούσοβο, να απολογηθούν για τα εγκλήματα κατά του μακεδονικού πολιτισμού στις περιοχές, αυτές που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, προκαλούν, στήνουν αγάλματα (θα στηθούν άλλα του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου), κλέβουν, παραποιούν, παραχαράσσουν, διεκδικούν, αποκτούν, προκαλούν εντυπώσεις, δημιουργούν θορύβους (ακόμη και σε χωριά μας στη Δ. Μακεδονία), ψεύδονται και προπαγανδίζουν ασταμάτητα και ανελέητα.

Και ο Μακεδονισμός περιθωριοποιείται και φιμώνεται. Καμία αντίδραση από αφελείς ergaomnites γεωγραφολογούντες, άσχετους με το θέμα, λίαν επιεικώς, που έχουν ακόμη την ελπίδα και την κρυφή πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης και επίλυσης του θέματος του ονόματος, το οποίο είναι προϊόν κλοπής, με την κυβέρνηση Γκρουέφσκι. Δεν πρόκειται να υπάρξει -και φυσικά αυτό είναι κατάντια- αλλά λόγω αυτής της αδιαλλαξίας του Γκρούεφσκι σώζεται έστω και προσωρινά η εθνική μας αξιοπρέπεια. Οι Μακεδόνες έμειναν να παλεύουν για την Ελλάδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (με τους ομογενείς μας να δίνουν κάθε μέρα τεράστιες μάχες και τις κερδίζουν). Όσο και να υπάρχει “ένοχη σιωπή, όσο και αν δεν προβάλλεται ο αγώνας, ο τιτάνιος αγώνας των Μακεδόνων, για τη διαφύλαξη του μακεδονικού ονόματος, αξιοπρέπειας, ιστορίας, εθνογραφίας, παράδοσης, από τους άρπαγες του ψευτομακεδονικού σλαβισμού (άλλοτε βουλγαρίζοντος και άλλοτε σερβίζοντος). Και θα τα ξαναπούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο που να κάνει κάτι έτσι ώστε να χαθεί το μακεδονικό όνομα διαμέσου των αιώνων.

ΝΕΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN


Στην ανάπτυξη και δοκιμή νέας, μη επεμβατικής, εξέτασης προγεννητικής διάγνωσης του Συνδρόμου Down στο αίμα της εγκύου...
επιλέχθηκε να συμμετάσχει το Τμήμα Γενετικής & Μοριακής Βιολογίας

του ΜΗΤΕΡΑ, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τη φήμη του ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα τμήματα διάγνωσης γενετικών ασθενειών στην Ελλάδα.
Η νέα μέθοδος, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, διαγιγνώσκει το Σύνδρομο Down από το εμβρυϊκό DNA που κυκλοφορεί στο αίμα της εγκύου κατά την 11η-14η εβδομάδα της κύησης. Αναπτύχθηκε από το Δρ Φίλιππο Πατσαλή και την ομάδα του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου σε συνεργασία με το Wellcome Trust Sanger Institute στο Cambridge, με χρηματοδότηση της ΕΕ.
«Η σημαντική συνεισφορά του ΜΗΤΕΡΑ στο εν λόγω εγχείρημα, επέτρεψε την πραγματοποίηση των κατάλληλων δοκιμών», τονίζει η Διευθύντρια του Τμήματος Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας, Δρ Βούλα Βελισσαρίου. «Όλες οι φυσιολογικές κυήσεις και αυτές με σύνδρομο Down διαγνώστηκαν με επιτυχία, επιδεικνύοντας 100% ακρίβεια και 100% ευαισθησία του νέου διαγνωστικού τεστ. Η αξιοπιστία και το κύρος του Τμήματος επί 12 συναπτά έτη ως προς την υψηλή του διαγνωστική ακρίβεια, αποτέλεσαν, άλλωστε, τα βασικά κριτήρια επιλογής του για την έρευνα. Στη φάση αυτή βρισκόμαστε στο στάδιο της διεξαγωγής μιας μεγαλύτερης κλίμακας κλινικής μελέτης η οποία είναι απαραίτητη για την εισαγωγή του νέου διαγνωστικού τεστ στην κλινική πρακτική» καταλήγει η κα Βελισσαρίου.
Το νέο μη επεμβατικό τεστ που διενεργείται με λήψη μόνο 10 κ.κ. αίματος, παρέχει τα εξής πλεονεκτήματα έναντι των επεμβατικών διαγνωστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα (πχ. λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση): Ως μέθοδος δεν έχει κανέναν κίνδυνο αποβολής του εμβρύου, προσφέρει αποτελεσματική πρόληψη του Συνδρόμου Down με αξιοπιστία 100% και η εφαρμογή του είναι σχετικά απλή καθώς δεν απαιτεί εξειδικευμένο ή πολύπλοκο εργαστηριακό εξοπλισμό. Παράλληλα, το κόστος του είναι προσιτό και ακόμα χαμηλότερο από τις τρέχουσες μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για την προγεννητική διάγνωση του Συνδρόμου Down. Τέλος, πρόκειται για μια γρήγορη μέθοδο δεδομένου ότι τα αποτελέσματα μπορούν να εξαχθούν μέσα σε 4-5 ημέρες.
Το Σύνδρομο Down, αποτελεί το συχνότερο γενετικό νόσημα με νοητική υστέρηση στον άνθρωπο, με συχνότητα εμφάνισης 1 στις 700 γεννήσεις, ενώ ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με το Σύνδρομο αυξάνεται σημαντικά για γυναίκες άνω των 35 ετών.


ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;



Την έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Debevoise and Ρlimpton για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και τις μίζες που κατευθύνθηκαν στη χώρα μας αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Σύμφωνα με την 150σέλιδη έκθεση το σύνολο της μίζας που δόθηκε μέσω δύο υπεράκτιων εταιρειών (της ΜΙΕ του Μιχ. Ματαντού και της Dolmarton του Αλ. Αβατάγγελου ) φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ από το 1998 ως το 2002, ενώ άλλα 6 εκατ. ευρώ δόθηκαν το 2006 «για άγνωστους λόγους», όπως σημειώνει η έκθεση!

Σοκάρουν οι αναφορές στον πρώην επικεφαλής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτ. Εμμανουήλ, ο οποίος φέρεται να αποκαλείται «Ο Χοντρός» και εμφανίζεται να έχει εισπράξει μετά τον Οκτώβριο του 2001 το υπέρογκο ποσό των 24 εκατ. ευρώ, μέσω της εταιρείας Ιnveco η οποία αποδίδεται σε αυτόν.

Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο οι συντάκτες της έκθεσης επιμένουν ότι ήταν πιεστικός για την πρόσληψη του επιχειρηματία Ι. Μπέλτσιου από τη Ferrostaal. Το στέλεχος των Γερμανών Χάουν φέρεται να έχει καταθέσει στην αμερικανική εταιρεία ότι «ξεκάθαρα ο κ. Τσοχατζόπουλος συνέστησε ότι η Ferrostaal έπρεπε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Μπέλτσιου, αν ενδιαφερόταν να κερδίσει τη σύμβαση των υποβρυχίων».

Στην εισαγωγή της έκθεσης αναφέρεται ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της γερμανικής εταιρείας που ελέγχθηκε (Ferrostaal) προσπαθούσαν να αποφύγουν τις ευρείες συζητήσεις για παραβιάσεις ζητημάτων διαφάνειας. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία πάντως, που συνεργάστηκε και με γραφείο γερμανών δικηγόρων, το ΔΣ της εταιρείας δεν έκανε τίποτε για να αποφευχθούν οι παράνομες πληρωμές, όπως στην περίπτωση της Dolmarton του επιχειρηματία Αλ. Αβατάγγελου, όπου αντί να ψάξουν τι είχε συμβεί πλήρωσαν για να κλείσει η υπόθεση...

Οι πληρωμές

Για τη σύνταξη της έκθεσης οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας πήραν συνεντεύξεις από οκτώ νυν και πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας και ένα μέλος του ΔΣ. Από την Ελλάδα συνεντεύξεις ελήφθησαν από τον επιχειρηματία Ι. Μπέλτσιο και τον Αντώνη Χάγια, και στο εξωτερικό από τους δικηγόρους Σ. Σουλτς και Ντ. Γουέι, ο οποίος εκπροσωπούσε πρόσωπα που είχαν απαιτήσεις από τη Ferrostaal.

Είχαν επίσης επαφή και με τον Μιχ. Ματαντό, αλλά και με άλλα πρόσωπα που δεν κατάφεραν να τους πάρουν συνέντευξη. «Ολα ξεκίνησαν» , όπως αναφέρουν, «από αδιαφανείς πληρωμές της γερμανικής εταιρείας σε τρίτους μέσω της εταιρείας ΜΙΕ, στον λεγόμενο “Κύκλο Προσευχής”.Ηταν μια μυστηριώδης ομάδα από συμβούλους και λομπίστες που είχαν μεγάλες επαφές... Υπήρχαν διαφορετικές αιτιολογίες για τις πληρωμές. Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μονάχου, 55 εκατ. ευρώ έφυγαν μέσω ΜΙΕ σε πληρωμές στη χώρα μας...».

Καταγράφεται πώς η γερμανική εταιρεία συνήψε συμβόλαιο με τον Γερμανό Von Ρuckler, ο οποίος ήλθε σε επαφή με τον Αgo Demirdjan, που έφερε τον Μιχ. Φιλιππίδη για να βοηθήσει, αφού είχε κάνει δουλειές στην Ελλάδα. Ο τελευταίος έφερε σε επαφή την ομάδα με τον Αλ. Αβατάγγελο. Μετά το 1998, λόγω της νέας νομοθεσίας, η γερμανική εταιρεία συνήψε προσωπικές συμφωνίες με την «Ομάδα Α», μέσω συμβολαίων με τη ΜΙΕ. Οι πληρωμές γίνονταν μέσω της τράπεζας UΒS στη Ζυρίχη. Αφού γίνεται λόγος για τα ποσοστά που δίνονταν από τη γερμανική εταιρεία στη ΜΙΕ, αναφέρεται ότι το 2003 αποφασίστηκε ότι το ποσοστό ήταν 5% για όλα...

Συνολικά από τη Ferrostaal, μόνο στην τριετία 200-2003 δόθηκαν στη ΜΙΕ 83,7 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 55,1 εκατ. ευρώ προωθήθηκαν σε τρίτους (σελ. 33 της έκθεσης). Από την άλλη πλευρά, το 2004 ο επιχειρηματίας Αβατάγγελος άρχισε να έχει απαιτήσεις από τη γερμανική εταιρεία, οι οποίες αρχικά έφθαναν τα 52 εκατ. ευρώ, αλλά αργότερα ανήλθαν σε 66 εκατ. ευρώ. Οπως καταγράφεται στην έκθεση, τους ανέφερε ότι, αν δεν τους τα δώσει, θα προσφύγει στο Πρωτοδικείο της Εσσης και τελικά συμβιβάστηκαν στα 11 εκατ. ευρώ...

Λίστα Ματαντού

Ως βασικό στοιχείο της έρευνας χαρακτηρίζεται η λίστα με πληρωμές που αποδίδεται στον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό και φέρεται να την έδωσε στον επικεφαλής των Ναυπηγείων, πιθανότατα στον Χάουν. Αυτή περιέχει πληρωμές 55 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και ένα ποσό 2,5 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει δοθεί μετρητά στον Ι. Μπέλτσιο, παρ΄ ότι εκείνος καταθέτοντας στους Γερμανούς επιμένει ότι εισέπραξε μόνο 314.000 ευρώ.

Ο Ι. Μπέλτσιος, όπως τονίζεται, ήταν μηχανικός και είχε υπογράψει τρεις συμβάσεις με τη Ferrostaal με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα. Για χρόνια, όπως καταγράφεται, είχε επαφές με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Το πρώην αφεντικό των Ναυπηγείων επέμενε ότι ο πρώην υπουργός είχε πιέσει για την πρόσληψη Μπέλτσιου...

Ο τελευταίος είχε μεγάλη επιρροή σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ελλάδα. Στο τέλος της έκθεσης επισημαίνεται ότι το 2004 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της εταιρείας ΜFΙ (εταιρεία της ΗDW) και εταιρείας συμβούλων (ΕΑG, εκπροσωπούνταν από τη Μαργαρίτα Μαθιοπούλου ) για έργα στην Αίγυπτο και στην Κροατία. Αν και τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, η ΜFΙ πλήρωσε προκαταβολικά την κυρία Μαθιοπούλου με τα ποσά των 850.000 ευρώ και των 350.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2004. Παρ΄ ότι ο δικηγόρος της απαιτούσε να πληρωθούν και άλλα χρήματα, η εταιρεία σταμάτησε τη συμφωνία, διότι δεν ήταν σίγουρη ότι η σύμβαση αντίκειτο στις διατάξεις κατά της διαφθοράς. Της αποδίδεται φράση ότι «δεν μπορούσε να φθάσει στην Αίγυπτο με άδεια χέρια».

Και το διαμέρισμα... δώρο;

Αναφορά έκτασης πολλών σελίδων υπάρχει στην έκθεση για τον πρώην επικεφαλής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ. Η εταιρεία Debevoise and Ρlimpton μάλιστα έδωσε εντολή σε γραφείο ελλήνων δικηγόρων να ερευνήσει κατά πόσον ο συγκεκριμένος έφερε την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου την εποχή που υπάρχουν οι καταβολές στην εταιρεία Ιnveco, της οποίας φέρεται το αφεντικό. Στον Εμμανουήλ αποδίδεται και μία ακόμη εταιρεία, η Μετάλκο. Σύμφωνα με το ελληνικό δικηγορικό γραφείο, ο Εμμανουήλ ήταν δημόσιος υπάλληλος ως τον Μάιο του 2002, ημέρα της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων.Τον Οκτώβριο του 2002 η εταιρεία του Εμμανουήλ πληρώνεται από την εταιρεία ΜΙΕ το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη λίστα Ματαντού το ποσό του 1 εκατ. ευρώ που πληρώθηκε στον δικηγόρο Γ. Αγουρίδη ήταν για όφελος του Εμμανουήλ. Στο ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης για τον δικηγόρο Αγουρίδη αναφέρεται ότι δίπλα από την πληρωμή σημειώνεται η λέξη «διαμέρισμα», με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται η κατάθεση Χάουν ότι η πληρωμή έγινε για την αγορά διαμερίσματος στην Αθήνα. Ο Γ. Αγουρίδης ήταν προσωπικός δικηγόρος του Εμμανουήλ, αλλά αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη στην αμερικανική εταιρεία όταν του ζητήθηκε.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τη θέση του Εμμανουήλ ως επικεφαλής των Ναυπηγείων «θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σε σχέση με τις πληρωμές έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας για τον ιδιωτικό τομέα. Φαίνεται», προστίθεται στην έκθεση, «ότι οι πληρωμές της Ferrostaal στην Ιnveco ήταν ένα είδος μίζας για τον Οκτώβριο του 2001».

Οπως αναφέρεται, υπάρχει χειρόγραφο του Χάουν όπου περιγράφεται πώς ένα μέρος των κεφαλαίων (24 εκατ. ευρώ συνολικά) κατέληξαν σε εταιρείες του Εμμανουήλ, τον οποίο αποκαλούσαν με το ψευδώνυμο «Ο Χοντρός» («Der Dicke»). Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που δημοσιεύουμε, τα 17,2 εκατ. ευρώ κατέληξαν στην εταιρεία Μετάλκο, που αποδίδεται Εμμανουήλ.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Οι Ρώσοι με διαρροές που επίτηδες άφησαν απειλούν τη Τουρκία με πόλεμο.
Η τεράστια τραγωδία με την έκρηξη στη Κύπρο σχετίζεται με το κύκλο “Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ-Βρετανία, Ρωσία-Συρία και Τουρκία”. Τη προφανή δολιοφθορά θα είχε κάθε συμφέρον να τη κάνει η Τουρκία προσφέροντας υπηρεσίες στη Συρία.
Στη Κύπρο και στο Αιγαίο η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα.

Ποιος φοβάται τη Τουρκία; Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που φοβούνται τη Τουρκία. Οι απληροφόρητοι-κακώς πληροφορημένοι και οι “δεξαμενές σκέψεις” που χρηματίζονται από κέντρα που προωθούν τα τουρκικά συμφέροντα εν όλω ή εν μέρη στη περιοχή μας. Και αυτές οι πολυποίκιλες δεξαμενές σκέψεις δεν είναι άσχετες πολλές φορές με άλλα ξένα συμφέροντα και κυρίως συμφέροντα που προσπαθούν να ελέγξουν ακόμα και την εξωτερική πολιτική της Αμερικής ή της Ρωσίας χωρίς να ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.

Ένα κλασικό παράδειγμα αυτών των συμφερόντων είναι όσα έγιναν και μεταδώθηκαν κατά τη πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην Αθήνα. Η κ. Κλίντον κατά τις δηλώσεις της για τη Κύπρο είπε ότι “οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη διζωνική κοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο ανεξάρτητο κράτος”.

Αυτή η δήλωση είναι εντελώς αντίθετη από τις επιδιώξεις της Τουρκίας, όπως τις προβάλλει ο Ταγίπ Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους φαίνεται με τη φόρα που έχει στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας να προσπαθεί να κινηθεί και στα εξωτερικά, αρχής γενομένης από το Κυπριακό.


Έχει και ένα ιδιαίτερο λόγο να προωθεί την εξωτερική του πολιτική πιεστικά. Η Κύπρος την 1η Ιουλίου 2012 θα αναλάβει τη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει πως θα θεωρηθεί ενιαίο κράτος στο σύνολό του από την Ε.Ε και στη πράξη. Θα μπορεί χώρα ως Πρόεδρος των 27 να απευθύνεται εγγράφως στη Τουρκία, να καλεί σε συζητήσεις και αξιωματούχουςτης Τουρκίας κλπ.
Όχι βέβαια πως κατά τις συζητήσεις αυτές θα κάνει τα μούτρα κρέας των Τούρκων…

ΠΙΕΣΗ
Η υπόθεση όμως έχει μια πολύ πρακτική και σημαντική πλευρά. Οι Τούρκοι είτε θα αρνηθούν εντελώς συναντήσεις με Κύπριους αξιωματούχους, είτε θα προσέλθουν. Στη δεύτερη περίπτωση θα αναγνωρίσουν την ολότητα του Κυπριακού κράτους και άρα πάει περίπατο η αναγνώριστη εκ’ μέρους της Τουρκίας και μερικών άλλων μουσουλμανικών και μη χωρών του ψευδοκράτους ως ανεξάρτητου κράτους…

Επομένως, για τη Τουρκία το ζήτημα είναι καίριας σημασίας και η Τουρκία βρίσκεται σε μεγάλη πίεση. Η στρατηγική συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ αφαίρεσε από τη Τουρκία την στρατηγική σχέση που είχε με ΗΠΑ και Ισραήλ στη περιοχή και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι χώρες της Μέσης Ανατολής στριμώγνονται πολύ και στο εσωτερικό τους έρχονται τα πάνω-κάτω. Παράδειγμα αποτελούν χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία και ο Λίβανος. Γιατί η Τουρκία να μείνει αλώβητη; Ο μόνος λόγος θα ήταν για να είναι μια ισχυρή δύναμη στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας για λογαριασμό των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Αυτό πια δεν ισχύει. Από την άλλη η Ρωσία αντέδρασε μετά από πολλά χρόνια εντονότατα στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και μάλιστα με επίσημο τρόπο. Με δηλώσεις του εκπροσώπου της, κ. Λουκασεβιτς. Ο Ρώσος εκπρόσωπος έκανε δηλώσεις ταυτόσημες με τις δηλώσεις Κλίντον για τη Κύπρο, αλλά προχώρησε ακόμη περισσότερο μιλώντας για τη Τουρκία και χαρακτήρισε τον Ερντογάν απειλητικό στις δηλώσεις του. Υπενθύμισε με νέα ανάλυση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία έχουν αποκλείσει αναγνώριση του ψευδοκράτους, και μίλησε για τη στήριξη της Ρωσικής κυβέρνησης στη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

Αυτή τη φορά όμως, η ρωσική πλευρά έκανε και κάτι ασυνήθιστο. Έδωσε ταυτόχρονα, “διαρροές ανεπίσημες” αλλά φρόντισε να τις κάνει σχεδόν επίσημες. Μίλησε για τη πρόθεση να μην μείνουν απαθείς και αμέτοχες οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αν η Κύπρος δεχτεί απειλή από τη Τουρκία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η Ρωσική παρέμβαση σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι πολυσήμαντη και δεν οφείλεται μόνο στη πιθανότητα να χάσει η Ρωσία τη σημαντική επιρροή στη Κύπρο, σε μια στιγμή που αρχίζει η συζήτηση και κάτι παραπάνω για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ρωσία έχει σχεδόν τελειώσει τη κατασκευή της μεγαλύτερης Ναυτικής Βάσης στην Λατάκια της Συρίας και ίσως να μην είναι καθόλου τυχαία η αμερικανική παρέμβαση στη Συρία. Όπως και ποτέ κανείς δεν έμαθε ποιος δολοφόνησε το Ρώσο Ταξίαρχο Σπάσκι, ο οποίος κουμαντάριζε τη ρωσική δραστηριότητα στη περιοχή. Βρέθηκε απλώς πνιγμένος…

Η Ρωσία βλέπει να χάνει έδαφος στις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και στη Κύπρο όπου ο πρώην κομμουνιστής και σημερινός Πρόεδρος Χριστόφιας ήταν κομμουνιστής Λονδίνου τύπου Τραυλού, Σπανουδάκη, Τρεπεκλή κλπ. και η Προεδρία του δεν είναι φιλική προς τη Ρωσία και “ατλαντίζει”. Όσοι παρακολουθούν τη κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρούν ότι οπωσδήποτε η τεράστια τραγωδία με την έκρηξη στη Κύπρο σχετίζεται με το κύκλο “Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ-Βρετανία, Ρωσία-Συρία και Τουρκία”.

Τη προφανή δολιοφθορά θα είχε κάθε συμφέρον να τη κάνει η Τουρκία προσφέροντας υπηρεσίες στη Συρία για το υλικό που εξουδετερώθηκε πριν πέσει στα χέρια του Λονδίνου και των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα η Τουρκία κατάφερε πλήγμα στη Κύπρο για να αρχίσει από εκεί τη συζήτηση για λύση στο Κυπριακό πριν αναλάβει η Κύπρος τη Προεδρία. Εννοεί να υπακούσει η Κύπρος στις επιθυμίες της Άγκυρας, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί και δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να φοβάται η Κύπρος τη Τουρκία.

Περισσότερα να κάνει από όσα έκανε δεν μπορεί αν και πολύ θα ήθελε. Ακόμη και αν τις το επέτρεπαν αμερικανοί και ισραηλινοί, κάτι που τώρα αποκλείεται (στο μέλλον άδηλο…) δεν θα το επέτρεπαν οι Ρώσοι οι οποίοι έχουν άλλα συμφέροντα από Τούρκους, Αμερικανούς και Ισραηλινούς στη περιοχή.

Η παρέμβαση της Τουρκίας αποσκοπεί στο να φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική και κυπριακή διπλωματία. Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός πάντα επηρεάζονταν θετικά από τις ρωσικές παρεμβάσεις και αυτό οφείλεται στην Ιστορία και τη κοινή Θρησκεία. Η Ρωσία ήδη κάνει αισθητή τη παρουσία της και στα νησιά του Αιγαίου και τη Κύπρο με τουρισμό υψηλής ποιότητας αλλά και εμπορικές δραστηριότητες.

Η Ελλάδα περνάει δύσκολη οικονομική περίοδο σε ορισμένες περιοχές (όχι τουριστικές) και η Κύπρος έχει μεγάλες ανάγκες μετά τη νέα καταστροφή. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Χριστόφια αν δεν λάβουν πακτωλό οικονομικής βοήθειας από Δύση και ΗΠΑ θα βρεθούν σε πολύ δυσχερή θέση απέναντι στις Ρωσικές προσφορές σε χρήμα που ήδη έγιναν γνωστές και προφανώς θα επανέλθουν.

Αν τις αρνηθούν χωρίς να μπορούν να τις υποκαταστήσουν και να λύσουν τα προβλήματα απλώς θα πάθουν για διαφορετική αιτία όσα έπαθε ο Κ. Καραμανλής για Τάσσος Παπαδόπουλος με την αντίθετη πολιτική.

ΜΗΝΥΜΑ
Η Ρωσία λοιπόν με τη παρέμβασή της στριμώγνει δυσάρεστα τη Τουρκία και στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν και το Νταβούτογλου για τα σχέδια που έχουν στους αγωγούς αλλά και στη κατασκευή ιδιωτικού τουρκικού Βοσπόρου, ώστε να ελέγχουν ασφυκτικά τη διέλευση των στενών από τα εμπορικά πλοία της Ρωσίας. Ταυτόχρονα στριμώχνει Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Ευρωπαίους οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν καλύτερες προσφορές σε Ελλάδα και Κύπρο για να μην μπει στο παιχνίδι η Ρωσία.

Μπορούν όμως; Το Ισραήλ σίγουρα μπορεί και μάλιστα χωρίς να χαλάσει εντελώς τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ δυσκολότερα καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στο Νότιο Σουδάν χρειάστηκαν εκατομμύρια νεκροί για να ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος που στη πραγματικότητα έχει τα 2/3 των πετρελαίων του Σουδάν, μεταλλεύματα και είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ, ενώ το Βόρειο παραμένει υπό κινεζική επιρροή και με το Πρόεδρο του πιεζόμενο από δίωξη στη Δύση.

Στη Κύπρο και στο Αιγαίο η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, αν έχει απέναντι της – και μάλιστα για διαφορετικούς λόγους – ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία. Συνεπώς δεν έχουμε κανένα λόγο να τη φοβόμαστε. Όμως χρειαζόμαστε ισορροπίες και είναι αμφίβολο αν το υπάρχων σήμερα πολιτικό δυναμικό μπορεί να τις κρατήσει…

Αυτό θα είναι το ζητούμενο του άμεσου μέλλοντος!

Αυτονόητο είναι ότι η μεγαλύτερη πίεση της Τουρκίας έρχεται από το Κουρδιστάν και ακόμα αυτό το ζήτημα δεν έχει ανοίξει. Αν ανοίξει, όπως π.χ. στη Συρία, η Τουρκία θα έχει τεράστιο πρόβλημα…

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ


Μετρήσαμε τις συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μια ημέρα. Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας.


Το όριο ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ. εφόσον η έκθεσή μας στην ακτινοβολία είναι.. διαρκής.

Οι εθελοντές μας, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, παρακολούθησαν με περιέργεια και αγωνία το πείραμα και πριν φύγουμε, τα ασύρματα τηλέφωνα είχαν εξαφανιστεί, ο πομπός του ασύρματου Ιντερνετ είχε μπει στην αποθήκη και η οικοδέσποινα θα αγόραζε επειγόντως hands free! Να λοιπόν η «ακτινογραφία» μιας συνηθισμένης μέρας. ...
07.15
Κινητό τηλέφωνο
365 φορές πάνω από το όριο! Συνήθως η ημέρα μας αρχίζει μ' ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6 μιλιβάτ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο -τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας !

Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή - κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά , ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση. μηδενίζεται. Oταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.

09.30
Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router)
Μην ξεχνάτε να το κλείνετε Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή. Το απαραίτητο router τοποθετείται τις περισσότερες φορές στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου, συχνά δίπλα στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα.

Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι τοποθετημένο σ' ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο - ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη λαμβάνετε συνεχώς.

14.00
Ασύρματος back server
Μακριά του όσο λειτουργεί Πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτι τους. Και οι δύο αυτές θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις φορές πάνω από το όριο.

Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει, καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Οταν την έχετε κλειστή, μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτε θέλετε.
16.00
Φούρνος μικροκυμάτων
Από μακριά κι αγαπημένοι Μεσημέρι έφτασε, ώρα για φαγητό. Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα, προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό.

Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 - 30 εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.

20.50
Ενδοεπικοινωνία Baby Phone
Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά Την πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του.

Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν. Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη απόσταση τους ήχους.

23.05
Ασύρματο τηλέφωνο. Η ύπουλη ακτινοβολία.
Στα περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση.

Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Οταν τοποθετήσαμε τον μετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή!

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
· ΜΑΚΡΥΑ από τις παραπάνω συσκευές.
· ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ του ΧΡΟΝΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ τους.
· Όταν ΔΕΝ τις χρησιμοποιείτε, ΚΟΨΤΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΩΝ
· ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ HANDS FREE σαν ΜΟΝΙΜΟ εξάρτημα (όπως τα γυαλιά σας).
· ΜΑΚΡΥΑ από ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More