ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΕΥ ΖΗΝ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ;


«Αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων εάν...». Δεν πρόκειται για τον ομολογημένο πόθο κάποιου Ηπειρώτη που ονειρεύεται να γίνει ... Καντάφι, αλλά για τη δήλωση της Τερέζας Φωκιανού, Γενικής Γραμματέως του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και τ. Δ/νουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ.
Η επιμονή του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλα να αναδεικνύει επί σειρά εκπομπών του «Αθέατου Κόσμου» τον κρυφό χάρτη του πετρελαίου στη χώρα μας, έφερε χθες το βράδυ και νέες αποκαλύψεις για τις έρευνες στην περιοχή της Ηπείρου, αλλά και μια άγνωστη ιστορία για την πίσσα που ανάβλυσε στα βουνά της Μουργκάνας και τις δύο αναφορές του ΙΓΜΕ. Μία «για τον κόσμο» και μία που θάφτηκε στα συρτάρια.


«Κάτσε φρόνιμα Νομάρχη»
Ο Ανδρέας Αθηναίος, καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας,
μίλησε στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα για ένα περιστατικό που συνέβη στα 1981.
Όπως είπε, μια μέρα ειδοποιήθηκε από τον πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης -ο οποίος τότε ήταν εκδότης της εφημερίδας «Εθνικά Νέα»- πως κάτι περίεργο συμβαίνει στην περιοχή της Μουργκάνας και οι κάτοικοι είναι ανάστατοι.
Οι δύο άνδρες πήγαν στην περιοχή του χωριού Τσαμαντάς την ίδια μέρα και διαπίστωσαν πως υπήρχε έντονη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα, ενώ από τα βράχια ανάβλυζε πίσσα.
Οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι και ο Νομάρχης ειδοποίησε το ΙΓΜΕ που έστειλε δύο ειδικούς επιστήμονες για να ελέγξουν την περιοχή. «Όταν επέστρεψαν ήταν σοκαρισμένοι. Κλειστήκαμε στο γραφείο μου και μου είπαν: ‘‘ Νομάρχης θα κάνουμε δύο αναφορές. Μία αυτή που θα ανακοινώσουμε και μία που θα πάει στην υπηρεσία''. Έτσι έγινε. Υπήρξε μία αναφορά που έλεγε ‘‘θα δούμε, θα ερευνήσουμε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας'' και για την άλλη δεν έμαθα ποτέ», είπε ο κ. Αθηναίος.
Πρόσθεσε επίσης πως τηλεφώνησε στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά «η απάντηση που πήρα στην ουσία ήταν κάτσε φρόνιμα Νομάρχη κι άσε τα πετρέλαια». Και τα άφησε...
Έκτοτε εμφανίστηκε κι άλλες φορές πίσσα στην περιοχή της Μουγκάνας, αλλά ποτέ δεν έγινε σοβαρός έλεγχος.
Στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα παρενέβη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης. Υποστήριξε πως η διαφυγή ασφαλτοπίσσας παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται διερεύνηση σε κάθε περίπτωση. Κι αυτό γιατί αποτελεί στοιχείο διφορούμενο, με την έννοια ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης υδρογονανθράκων, αλλά μπορεί και να αποτελεί ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη γεωλογικά υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο).
Ουδέποτε βέβαια η περίπτωση του Τσαμαντά ερευνήθηκε σοβαρά.
Παρ' ολίγον εμίρηδες
Από τη στιγμή που τα Ελληνικά Πετρέλαια μετοχοποιήθηκαν κι έπαψε να κατέχει την πλειοψηφία το κράτος, κάθε έρευνα για πετρέλαιο στην Ελλάδα σταματούσε πριν ολοκληρωθεί . Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι και αυτή του Καλπακίου.
Η κ. Τερέζα Φωκιανού -τότε Δ/νουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ αναφέρθηκε στο άδοξο τέλος της γεώτρησης στο Καλπάκι. Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν στην Enterprise oil που έκανε δύο γεωτρήσεις, μία κάθετη και μία οριζόντια.
Όταν το γεωτρύπανο έφτασε στα 4 χιλιόμετρα βάθος σταμάτησε γιατί συνάντησε ισχυρές πιέσεις που -σύμφωνα με την κ. Φωκιανού είναι ισχυρή ένδειξη ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. «Η εταιρεία μας ειδοποίησε πως δεν είχε το κατάλληλο γεωτρύπανο να προχωρήσει και στη συνέχεια μάθαμε πως μία εβδομάδα νωρίτερα είε πουλήσει τα δικαιώματα στην Shell. Η νέα εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχε υποχρεώσεις για άλλες έρευνες σε άλλες χώρες του πλανήτη κι όλα σταμάτησαν» περιγράφει η κ. Φωκιανου, για να καταλήξει με νόημα: «αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων αν...».
«Αν είχαμε άλλο γεωτρύπανο...» συμπλήρωσε με νόημα -και αρκετή δόση ειρωνείας - ο κ. Ζεληλίδης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!


Ας κάνουμε ένα τεστ και ας δουμε ποιές απαντήσεις μας έρχονται πιο αυθόρμητα στο μυαλό,
οι ερωτήσεις της κατηγορίας 1 ή οι ερωτήσεις της κατηγορίας 2;

κατηγορία 1

1) Ποιοι ειναι οι 12 άθλοι του Ηρακλή;
2) Πότε έγινε η μάχη του Μαραθώνα;
3) Ποιά είναι τα τρία δελφικά ρητά;
4) Πως πέθανε ο Ορφέας;
5) Ποιός έλυσε τον γρίφο της Σφίγγας;
6) Ποιός ήταν ο πατέρας του Δία;
7) Ποιοί ήταν οι επτά σοφοί;
8) 4 ονόματα προσωκρατικών φιλοσόφων.
9) Ποιός ήταν ο Βελερεφόντης;
10) Ποιός μας έδωσε την γραφή;(αν απάντησες ''οι φοινικες'' έχασες, ψάξε λίγο καλύτερα)

κατηγορία 2

1) Σε πόσες μέρες φτιαχτηκε ο κόσμος σύμφωνα με την Παλαια Διαθήκη;
2) Ποιοί ήταν οι πρώτοι άνθρωποι;
3) Γιατί εξέπεσαν απο τον παράδεισο;
4) Σε ποιόν έδωσε ο θεος τις 10 εντολές;
5) Ποιός νίκησε τον Γολιάθ;
6) Ποιός έφτιαξε την κιβωτό με την οποία σώθηκε από τον κατακλυσμό;
7) Ποιές οι 2 πόλεις που καταστράφηκαν απο τον θεό εξ' αιτίας των αμαρτιών των κατοίκων τους;
8) Ποιός λαός ονομάστηκε περιούσιος;
9) Ποιός είναι ο μεγαλύτερος ναός των εβραίων;
10) Ποιανού γυναίκα ήταν ηΣάρα;

Πολύ εύκολες οι ερωτήσεις της δεύτερης κατηγορίας ε; Άραγε γιατί δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν την ελληνική μυθολογία και ιστορία και είμαστε άσοι στις ερωτήσεις που αφορούν την εβραική μυθολογία-ιστορία; Ναί, φταίει το σύστημα που δεν μας μαθαίνει τα δικά μας πράγματα, αλλά φταίμε και μεις. Ποτέ δεν ανοίξαμε ένα βιβλίο απο μόνοι μας για να μάθουμε ελληνική μυθολογία; Πόσες φορές πήγαμε να δούμε μια αρχαία τραγωδία; Γιατι τα πιο συχνά ονόματα είναι Γιάννης και Μαρία;
Aπλα σκέψου για ένα λεπτό κάποια πράγματα.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More