ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΔΥΟ ΓΑΙΔΑΡΟΙ ΜΑΛΩΝΑΝ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ


ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ (ΕΛΛΗΝΕΣ) ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ.
ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ (ΕΛΛΗΝΕΣ) ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΟΙ 300 ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 16-17 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΙΣΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ (ΦΙΛΟΥΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ
ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΘΡΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΕΤΑΙ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΟΛΑ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι,κατηγόρησε σήμερα την αξιωματική αντιπολίτευση για «μη εποικοδομητική» θέση στο ζήτημα της ονομασίας.«Το SDSM (σ.σ το κόμμα “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι) ασχολείται με ζητήματα τα οποία δεν συνάδουν με το συμφέρον της χώρας.Είναι κάπως παράξενο το γεγονός ότι ο Τσερβένκοφσκι εκπροσωπεί τις θέσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τις οποίες εμείς φέρουμε την ευθύνη για τη μη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.
Στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει την κυβέρνηση για την ενίσχυση των θέσεων που είναι σημαντικές για την χώρα, ενώ σε εμάς συμβαίνει το αντίθετο.Η δική μας αντιπολίτευση, πρακτικά, με τις θέσεις που διατυπώνει, βοηθά την άλλη πλευρά, με χαρακτηρισμούς ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι», ανέφερε, σήμερα, ο κ. Γκρούεφσκι.Και συμπλήρωσε ειρωνικά: «Ναι, πράγματι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το γεγονός ότι δεν επιτρέψαμε να μετατραπούμε σε ένα απρόσωπο έθνος και να σβήσουμε από τον χάρτη των λαών και των εθνών, αποδεχόμενοι την πλήρη αλλαγή της ονομασίας, της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας μας».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι «κατανοεί» πλήρως την ανησυχία της αντιπολίτευσης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθότι, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση δεν έχει υποστήριξη από τους πολίτες της χώρας.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξή του, σήμερα, στην εφημερίδα “Ουτρίνσκι Βέσνικ”, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι ότι δεν είναι ικανή να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και να προωθήσει την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ.Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό την «αποτυχία», όπως την χαρακτήρισε, να λάβει η χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ένωσης.Σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι ο κ. Γκρούεφσκι αποφεύγει συστηματικά να γνωστοποιήσει στην κοινή γνώμη ποια είναι η «εθνική κόκκινη γραμμή» της χώρας και απορρίπτει προκλητικά και με λαϊκιστική διάθεση τις προτροπές της αντιπολίτευσης για χάραξη «εθνικής ενότητας» σχετικά με το ζήτημα αυτό

JENARIUM; ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


Η επιστημονική φαντασία, αλλά και η μουσική, είναι τα δυνατά σημεία του ομογενή καλλιτέχνη, Ρόμπερτ Ντομινίκ Γενάρης. Η "Jenarium" είναι η σειρά βιβλίων που έγραψε ο ίδιος και πριν από λίγο καιρό μετέφερε με ήχο και εικόνα στο διαδίκτυο.

Τα βιβλία της σειράς αυτής δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει (αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο τέλος του χρόνου), αλλά το έργο του που κινείται στην σφαίρα της φαντασίας, από τους γνώστες του είδους, ποιοτικά στέκει σε υψηλά επίπεδα.

Απόδειξη το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών "Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών" Γκρεγκ Πάρκερ αποφάσισε να δώσει την φωνή του στην οπτικοακουστική έκδοση της πρώτης σειράς του "Jenarium".

Μυθικοί οι τόποι στους οποίους κινείται η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων και μυθικοί οι ήρωές του που γεννήθηκαν στην φαντασία του ομογενή άλλα κερδίζουν πολλούς λάτρεις του είδους.

Από Έλληνα πατέρα και ιταλικής καταγωγής μητέρα, ο Γενάρης ακολούθησε το επάγγελμα του δασκάλου, αλλά η αγάπη του όχι μόνο για την τέχνη, αλλά και για την ελληνική μυθολογία, τον οδήγησε - πού αλλού; - στην δημιουργία της σειράς Jenarium.

Η ελληνική γλώσσα έπαιξε τον δικό της, επίσης πολύ σημαντικό, ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία του Ρόμπερτ Γενάρη, μιας και το έργο του εμπεριέχει πολλούς ελληνικούς όρους.

Η οπτικοακουστική σειρά φαντασίας "Jenarium", αν τελικά αποδειχθεί τόσο επιτυχημένη όσο οι "ειδικοί" του είδους πιστεύουν μπορεί να εξελιχθεί εκτός από ταινία και σε ηλεκτρονικό παιχνίδι παγκοσμίας εμβέλειας.

Γεύση από τη δουλειά του Ρόμπερτ Γενάρη μπορείτε να πάρετε στην ιστοσελίδα www.jenarium.com

ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΑΣ ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ο ΧΑΡΗΣ ΤΣΑΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΥΛΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ



Η Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή που πραγματοποιεί ενάλιες ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια, με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα, ανακάλυψε έναν πυλώνα από γρανίτη και ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς επέτρεψε κατ΄εξαίρεση την ανάσυρσή του, μολονότι από το 2002 απαγορεύεται να ανασύρονται αρχαιότητες που βρίσκονται κάτω από το νερό στην περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Εξηγώντας την απόφασή του ο δόκτωρ Χαουάς τόνισε ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε το 2002, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αρχαία αντικείμενα τέχνης στα ύδατα της Αλεξάνδρειας και επειδή η συντήρησή τους είναι μια μακρά διαδικασία και ο χώρος που υπάρχει στα μουσεία είναι περιορισμένος.

Η εξαίρεση έγινε γι΄αυτό το συγκεκριμένο πυλώνα, γιατί εκτός του ότι είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα - ο μόνος μονολιθικός πυλώνας σε ολόκληρη την Αίγυπτο και ένα μοναδικό εύρημα για την Αλεξάνδρεια - δείχνει την τοποθεσία του Ναού της `Ισιδος Λοχιάδος, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας.

Ενα νέο μουσείο προετοιμάζεται στην έκταση του Ναυτικού Μουσείου της Αλεξάνδρειας, στο Στάνλεϊ, όπου θα εκτεθούν όλα τα σημαντικά αγάλματα και άλλα έργα τέχνης, τα οποία θα ανασυρθούν από τη θάλασσα. Μετά από μακρά διαδικασία συντήρησης, που θα απαιτήσει έξι έως οκτώ μήνες, ο πυλώνας θα εκτεθεί εκεί.

Ο κ. Χάρης Τζάλας, επικεφαλής της αποστολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαίων και Μεσαιωνικών Αλεξανδρινών Σπουδών, ο οποίος ανακάλυψε το βυθισμένο στη θάλασσα πυλώνα, κλήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση μεταφοράς με τρεις αρχαιολόγους-δύτες, οι οποίοι εργάστηκαν σε συνεργασία με τους Αιγυπτίους συναδέλφους τους. Ο κ. Τζάλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τον Πλούταρχο και τον Δίωνα τον Κάσσιο, δύο αξιόπιστες αρχαίες πηγές, το συγκεκριμένο αρχαίο εύρημα αποτελεί τμήμα των ιδιαίτερων διαμερισμάτων των βασιλικών ανακτόρων, όπου το έτος 30 π.Χ. η Κλεοπάτρα η 7η και ο Μάρκος Αντώνιος έθεσαν τραγικό τέλος στη ζωή τους.

Ο πυλώνας ανασύρθηκε με επιτυχία και μεταφέρθηκε χθες στο Ανατολικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας με μια δύσκολη επιχείρηση. Το τελευταίο τμήμα της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί αύριο, από μία κοινή ομάδα Ελλήνων και Αιγυπτίων δυτών, με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα, ενώ παρόντες θα είναι ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Φαρούκ Χόσνι, ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δρ Ζάχι Χαουάς, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Διακοφωτάκης, ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας στρατηγός `Αντελ Λαμπίμπ και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Αλαξάνδρειας δρ Ιμπραήμ Νταρουίς.

ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΗΡΩΙΔΑ


ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ "Πίσω απ' όλα βρίσκεται η Μελίνα"

Χρειάστηκε πέντε χρόνια, μεγάλη επιμονή και λίγα αγγλικά, η Άννα Σιδηροπούλου, για να συγκεντρώσει 27.000 υπογραφές ξένων τουριστών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

"Μου πρότειναν να επισκεφθώ το Βρετανικό Μουσείο για να δω τα Γλυπτά, αλλά αρνήθηκα γιατί φοβάμαι το αεροπλάνο. Θα τα δώ όταν επιστραφούν στην Ελλάδα", λέει η Άννα Σιδηροπούλου (εδώ, στην αυλή του σπιτιού της στα Αναφιώτικα, κάτω από το μπελβεντέρε του Ιερού Βράχου), που μάζεψε 27.000 υπογραφές τουριστών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ζει μια ανάσα από τον Παρθενώνα, κάτω από το μπελβεντέρε του Ιερού Βράχου, στα Αναφιώτικα της Πλάκας, για σχεδόν 40 χρόνια και το μόνο που ονειρεύεται είναι να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Για να δει το όνειρό της να υλοποιείται, η 60χρονη Άννα Σιδηροπούλου δίνει τον δικό της αγώνα. Και κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να συγκεντρώσει περίπου 27.000 υπογραφές τουριστών υπέρ της επιστροφής στα τέσσερα βιβλία της, τις οποίες και παρέδωσε την Παρασκευή στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Όταν άκουσα πως οι Εργατικοί υπόσχονταν την επιστροφή των Γλυπτών, έκανα μέχρι τάμα στην Παναγία την Αναφιώτισσα να κερδίσουν τις εκλογές", λέει στα "ΝΕΑ". "Λίγους μήνες αργότερα, όμως, ο υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μπλερ αρνήθηκε πως θα γινόταν τέτοια κίνηση. Θύμωσα και είπα μέσα μου "θα σε φτιάξω". Την άλλη μέρα το πρωί αγόρασα το πρώτο μου βιβλίο και ξεκίνησα να συγκεντρώνω υπογραφές.

Το κάνω γιατί το θέλω. Νιώθω ικανοποίηση όταν ακούω πως το ελληνικό αίτημα είναι δίκαιο", υποστηρίζει η Άννα Σιδηροπούλου, απόφοιτη Δημοτικού, χήρα, μητέρα τεσσάρων παιδιών και γιαγιά. "Πίσω από την προσπάθειά μου όμως βρίσκεται η Μελίνα, που δεν μπορώ να την ξεχάσω γιατί ήταν άνθρωπος και με είχε βοηθήσει από την πρώτη μέρα που έγινε υπουργός. Με έκανε να καταλάβω πως σημασία δεν έχουν τα κόμματα, αλλά ο άνθρωπος που αγαπάει την Ελλάδα".

Το έργο της δεν είχε ωράρια και αργίες. Καθημερινά από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο έστηνε το τραπεζάκι της στην Κυδαθηναίων, ακόμα και την ώρα που δούλευε ως εργάτρια στον Δήμο Αθηναίων. Η ταμπελίτσα εξάλλου που της είχε γράψει η κόρη της στα αγγλικά και εξηγούσε στους τουρίστες γιατί έπρεπε να υπογράψουν, δεν έκανε απαραίτητη την παρουσία της. Και όταν έπιανε υπερβολική ζέστη και τα προβλήματα υγείας δεν της επέτρεπαν να σταθεί στο πόστο της "πότε ο κυρ Γιάννης από το γειτονικό παλαιοπωλείο και πότε ο κυρ Νάσος από το "Βυζαντινό" εστιατόριο, πρόσεχαν το βιβλίο μου και όταν επέστρεφα μου έλεγαν "Κοίτα πόσες υπογραφές σου μαζέψαμε!"", θυμάται.

Στα βιβλία της θα βρει κανείς υπογραφές υποστηρικτών του ελληνικού αιτήματος από κάθε γωνιά του πλανήτη. Από τη Βρετανία έως το Θιβέτ και από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έως τη Νότιο Αφρική. Ανάμεσά τους από σπουδαστές έως γιατροί και δικηγόροι και από αγρότες έως αρχιμάγειρες, αθλητές, πιλότοι και μηχανικοί, όλοι τους ξένοι. Γιατί; "Δεν αφήνω τους Έλληνες να υπογράψουν για να δείξω τη δύναμη της παγκόσμιας κοινής γνώμης", εξηγεί η κ. Σιδηροπούλου.

Σήμερα, που έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, το στέκι της είναι στη διασταύρωση Θρασύλλου και Θέσπιδος, "από εκεί που περνάνε οι περισσότεροι τουρίστες για την Ακρόπολη. Έχω μάθει να τους υποδέχομαι στα αγγλικά, να τους εύχομαι καλή τύχη και να τους λέω ευγενικά να υπογράψουν. Οι περισσότεροι σταματούν και χαίρομαι όταν φεύγοντας μου λένε "my pleasure" (ευχαρίστησή μου). Οι μόνοι που αρνούνται είναι όσοι δεν ξέρουν ξένες γλώσσες και φοβούνται -μία περίπτωση στις χίλιες".

Τα τέσσερα βιβλία της βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργείου Πολιτισμού και "είμαι περήφανη γι' αυτό", λέει με πρόσωπο που λάμπει. Τον Αύγουστο εγκαινίασε το πέμπτο βιβλίο της. Θα συνεχίσει να συγκεντρώνει υπογραφές τουλάχιστον μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, "αλλά αν έχω την υγειά μου και για πολύ ακόμη, μέχρι να γυρίσουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα".

"Εχθροί μου η ζέστη και ο ήλιος"

Ένα από τα τέσσερα βιβλία με τις υπογραφές που συγκέντρωσε η Άννα Σιδηροπούλου

Έχει πολλά να θυμηθεί σε τούτη την πεντάχρονη προσπάθεια. "Έπεισα έναν Βρετανό καθηγητή Αρχαιολογίας να υπογράψει με τη βοήθεια ενός σερβιτόρου, που έκανε τον μεταφραστή. Μια άλλη φορά έσβησα επιτόπου τις υπογραφές ενός Παλαιστίνιου και ενός Ισραηλινού, που αντάλλασσαν μέσω του βιβλίου υβριστικά σχόλια και αφού ζήτησαν και οι δύο συγγνώμη, υπέγραψαν ξανά". Ωστόσο η περίπτωση που την έκανε έξαλλη ήταν εκείνη τριών γυναικών από τα Σκόπια, που έγραψαν πως προέρχονται από τη Μακεδονία. "Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, τους φώναξα και διέγραψα τις υπογραφές τους. Εσείς είστε από τα Σκόπια, FYROM, καταλάβατε;

Εγώ είμαι Πόντια "Μακεδόνα" και δεν το επιτρέπω αυτό", θυμάται η Άννα Σιδηροπούλου που κατάγεται από την Αργυρούπολη του Κιλκίς. "Και τελικά δέχτηκαν να υπογράψουν ως FYROM". Και οι δυσκολίες ήταν στο πρόγραμμα. Κάποτε βρέθηκε στην αστυνομία, ως παράνομη που δεν διέθετε άδεια. Άλλοτε της απαγορεύτηκε από τους φύλακες της Ακρόπολης να στήσει το τραπεζάκι της κοντά στην είσοδο. Κάποιοι - ελάχιστοι - της μίλησαν άσχημα. Εκείνη όμως ως μοναδικούς εχθρούς της λογίζει "τη ζέστη, που με ενοχλεί στην καρδιά και τον ήλιο, που μου ξεθωριάζει το βιβλίο".

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More