ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου με τη διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης (Open Door).

Οι τρεις περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 250 εκατ. βαρελιών.

Αναφορικά με το θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού επιβάλλουν μία ενεργειακή πολιτική η οποία προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας. Με δεδομένη την κατεύθυνση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχει η Ελλάδα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής. Με τη σημερινή προκήρυξη γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Για το ίδιο θέμα ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε:

«Ξεκινούμε με τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων τριών οικοπέδων όπως είχαμε εξαγγείλει. Μαζί με την σε εξέλιξη προκήρυξη του Διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και με τη δημιουργία του Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, καταφέραμε μέσα σε τέσσερις μήνες να καλύψουμε το κενό μιας δεκαπενταετούς απραξίας της χώρας στον τομέα αυτό. Είμαστε βέβαιοι ότι η παρούσα προκήρυξη θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σοβαρών εταιρειών της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Με διαφάνεια, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον θα αξιοποιήσουμε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας».

Διαβάστε το κείμενο της προκήρυξης.

Σύντομο ιστορικό των ερευνών υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο

Το ιστορικό ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο μπορεί, σε γενικές γραμμές, να συστηματοποιηθεί σε ξεχωριστές χρονικές περιόδους, στη βάση τόσο των συνεχώς εξελισσόμενων μεθόδων έρευνας, όσο και του εμπλουτισμού των γνώσεων για τη γεωλογική δομή του. Είναι επίσης άμεσα συσχετισμένο και με το νομικό πλαίσιο, και την εξέλιξη του, το οποίο διέπει την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Α. Αρχές 20ου αιώνα έως αρχές δεκαετίας του 60

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα (1903), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για κάποιες προσπάθειες οι οποίες έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1860.
Οι πρώτες γεωτρητικές εργασίες εκτελέστηκαν από εταιρείες όπως η London Oil Development, HELLIS, PAN-ISRAEL, DEILMAN-ILIO στις περιοχές Έλος Κερί Ζακύνθου, ΒΔ. Πελοπόννησο και Έβρο.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι ερευνητικές προσπάθειες υπήρξαν μη συνεχείς και εντοπίζονται, κυρίως, σε περιοχές στην ξηρά (on-shore) όπου υπάρχουν επιφανειακές ενδείξεις υδρογονανθράκων, και κατά κύριο λόγο στη δυτική Ελλάδα.

Β. Αρχές δεκαετίας του 60 έως μέσα δεκαετίας του 70

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την συστηματοποίηση των ερευνών, τα αποτελέσματα της οποίας οδήγησαν στην απόφαση για την ίδρυση του πρώτου φορέα έρευνας υδρογονανθράκων.
Το 1960 ξεκινά μια συστηματικότερη προσπάθεια από το τότε Υπουργείο Βιομηχανίας με τη συνδρομή του ΙΓΜΕ και σύμβουλο το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (IFP). Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες γεωλογικές κυρίως έρευνες στη χερσαία Ελλάδα και εκτελέστηκαν 17 γεωτρήσεις μικρού βάθους. Την ίδια περίοδο, μεγάλες εταιρείες πετρελαίων έλαβαν παραχωρήσεις, όπως η BP (Αιτωλοακαρνανία), ESSO (ΒΔ Πελοπόννησο, Ζάκυνθο, Παξοί), HUNT (Θεσσαλονίκη), TEXACO (Θερμαϊκός), CHEVRON (Λήμνος), ANSCHUTZ (Θεσσαλονίκη-Επανομή) και OCEANIC-COLORADO (Θρακικό πέλαγος), οι οποίες πραγματοποίησαν περισσότερες από 40 γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα. Οι περισσότερες από τις γεωτρήσεις αυτές διέτρησαν γεωλογικούς στόχους με ενθαρρυντικές ενδείξεις υδρογονανθράκων και συνέβαλαν τόσο στον εμπλουτισμό της γεωλογικής γνώσης, όσο κυρίως στην ενίσχυση της πεποίθησης όσον αφορά το πετρελαϊκό δυναμικό της χώρας.
Το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω ερευνών ήταν η ανακάλυψη των πρώτων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου – κοίτασμα πετρελαίου Πρίνος και κοίτασμα φυσικού αερίου Ν. Καβάλας- από την OCEANIC (1971-1974).

Γ. Μέσα δεκαετίας του 70 έως μέσα δεκαετίας του 90

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα των ερευνών, αποφασίστηκε το 1975, η ίδρυση του πρώτου Φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ Α.Ε.). Η περίοδος αυτή καλύπτει την έρευνα από τον εν λόγω φορέα, από την ίδρυσή του μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 2289/95 με βάση τον οποίο αναμορφώθηκε το θεσμικό καθεστώς αδειοδοτήσεων, οπότε άρχισαν, εκ νέου, οι παραχωρήσεις για έρευνες σε ξένες εταιρείες.
Το επόμενο έτος ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή ο πρώτος Νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων (ν. 468/76). Το 1985 ιδρύεται η ΔΕΠ ΕΚΥ θυγατρική της ΔΕΠ Α.Ε. Στις ΔΕΠ & ΔΕΠ-ΕΚΥ παραχωρήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και τη θάλασσα χωρίς διαγωνισμό. Εκτελέστηκαν 73.000 χιλιόμετρα σεισμικών 2D και 2.500 τ. χιλ. σεισμικών 3D, καθώς και 73 ερευνητικές γεωτρήσεις βασισμένες στις σεισμικές έρευνες.
Αποτέλεσμα της ως άνω ερευνητικής δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου (Δ. Πελοπόννησος), του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεντρώσεων βιογενούς αερίου.
Την περίοδο αυτή οι γνώσεις αναφορικά με τα πετρελαϊκά συστήματα στον ελλαδικό χώρο - τεκτονικές/στρωματογραφικές παγίδες, πετρώματα ταμιευτήρες, πετρώματα καλύμματα, μητρικά πετρώματα – ενισχύθηκαν σημαντικά, δημιουργήθηκε εκτεταμένο αρχείο δεδομένων που αποτέλεσαν σοβαρή βάση για το νέο εγχείρημα.

Δ. Μέσα δεκαετίας του 90 έως αρχές δεκαετίας του 2000

Το 1995 ψηφίζεται ο ν. 2289/95, ο οποίος αναμόρφωσε το αδειoδοτικό καθεστώς ενσωματώνοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία 94/22/ΕC. Το 1996, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων για 6 περιοχές. Μετά από διεθνή διαγωνισμό παραχωρήθηκαν 4 περιοχές στη Δ. Ελλάδα: ΒΔ Πελοπόννησος & Αιτωλοακαρνανία στην εταιρεία Τriton και Ιωάννινα & Δ. Πατραϊκός κόλπος στη εταιρεία Enterprise Oil. Επενδύθηκαν 85 εκατ. €. σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Οι έρευνες δεν απέδωσαν, αλλά και οι γεωτρήσεις δεν έφθασαν το βάθος που προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες. Δεν διερευνήθηκαν δύο σημαντικοί στόχοι: Στα Ιωάννινα με την εγκατάλειψη της βαθιάς γεώτρησης (4.000 μ.) λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων από την εταιρεία Enterprise Oil και στο Δ. Πατραϊκό κόλπο όπου δεν εκτελέστηκε η προγραμματισμένη γεώτρηση λόγω αποχώρησης της εταιρείας Triton (εξαγορά από Amerada Hess). Οι εταιρίες αποχώρησαν το 2000-2001.

Ε. Αρχές πρώτης δεκαετίας του 2000 έως σήμερα

Μετά το 2001, δεν υπήρξε, για την επόμενη δεκαετία, οπότε άρχισαν να τίθενται οι βάσεις για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου αδειοδοτήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, περαιτέρω ερευνητική δραστηριότητα.
Το 2007, με τροπολογία στο ν. 3587 (άρθρο 20) το Ελληνικό Δημόσιο ανακάλεσε όλες τις παραχωρήσεις στις ΔΕΠ/ΔΕΠ-ΕΚΥ/ΕΛΠΕ (μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ ΕΚΥ & την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της ΕΛΠΕ ΑΕ), οι οποίες επανέρχονται στο Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) πλην εκείνων στις οποίες η ΕΛΠΕ ΑΕ συμμετέχει στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου.
Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία αδειοδότησης στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (ν. 2289/95), εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Κυβέρνηση με την ψήφιση του ν. 4001/2011 (Κεφάλαιο Β) και θεσπίστηκε ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη προβεί στη διαδικασία Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται επίσης και η αναγγελία άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία της «ανοικτής πρόσκλησης» (open door) σε τρεις περιοχές: Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Δυτικό Κατάκολο.

Τέλος, στο ν. 4001/2011 (Κεφάλαιο Β) συστήνεται η «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)» η οποία θα διαχειρίζεται με διαφάνεια, ευελιξία και σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία τα αποκλειστικά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του ΠΔ με το οποίο καταρτίζεται το καταστατικό λειτουργίας της Εταιρίας καθώς και η δημόσια προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση της σε επίπεδο Δ.Σ.

Διεθνής Δημόσια Ανοικτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)» και «Κατάκολο» και στη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα», 02.01.2012.

Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ


To 2012 θα είναι το έτος των μεγάλων ανατροπών… Ανατροπές που θα μας οδηγήσουν είτε σε μια κοινωνία Δημοκρατίας και Αρετής, είτε στον πιο σκοτεινό μεσαίωνα… Οι άνθρωποι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ Πολιτισμού ή Βαρβαρότητας. Σαν να ζούμε σε επανάληψη το τέλος της PAX ROMANA (Ρωμαϊκής Ειρήνης)… Εύχομαι όσοι επιβιώσουν να διασώσουν την ανθρωπιά τους…

Στέφανος Μυτιληναίος

ΠΑΓΟΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ


Οι συνθήκες παγετού είναι μεγάλο πρόβλημα των οδηγών σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, και η Ροδόπη δεν αποτελεί εξαίρεση… Η σωστή οδήγηση στον πάγο είναι τόσο δύσκολη, που σε χώρες που παίρνουν την οδήγηση στα σοβαρά (πχ. Φινλανδία), απαιτείται ξεχωριστό δίπλωμα!

Οι μαθητές μου με ρωτούν συχνά για αυτές τις συνθήκες και η συμβουλή μου είναι πάντα η ίδια: Μην οδηγείτε σε συνθήκες παγετού. Ο Έλληνας είναι εντελώς ανεκπαίδευτος για οδήγηση σε παγωμένους δρόμους και το όχημα του είναι, κατά κανόνα, εξίσου απροετοίμαστο. Ακόμα κι αν κάποιος τα καταφέρνει στα χιόνια, κινδυνεύει να πέσει πάνω του κάποιος άλλος.

Αν, παρόλα αυτά, κάποιος αισθάνεται περιπετειώδης (ή κ@λόφαρδος, με την καλή έννοια…) και θέλει να δοκιμάσει την τύχη του, να τι δεν πρέπει να παραβλέψει:

  • Η οδήγηση σε χιόνι η πάγο πρέπει να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ελαστικά ειδικού τύπου, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. Τα ελαστικά αυτά είναι τα λεγόμενα χειμερινά (Μ+S για Mud+Snow, λάσπη και χιόνι). Για extreme συνθήκες υπάρχουν και M+S λάστιχα με καρφιά, συνήθως αχρείαστα στην Ελλάδα. Τα χειμερινά λάστιχα καθιστούν προαιρετικές τις αλυσίδες, σύμφωνα με το νόμο.
  • Οι αλυσίδες πρέπει να μπαίνουν με γάντια στα χέρια στους κινητήριους τροχούς του οχήματος, γιατί το παγωμένο μέταλλο τραυματίζει εύκολα το δέρμα.
  • Χωρίς χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες το ABS γίνεται εχθρός μας: Μας απενεργοποιεί τα φρένα για να έχουμε τιμόνι!
  • Το ψυκτικό υγρό του κινητήρα πρέπει να δοκιμαστεί σε συνεργείο για τις αντιπηκτικές του ιδιότητες. Η μπαταρία πρέπει να είναι πλήρης υγρών. Τα λάστιχα πρέπει να έχουν μεγάλο βάθος πέλματος.
  • Το κινητό μας πρέπει να είναι φορτισμένο και να υπάρχει πόσιμο νερό και βαρύς ρουχισμός στο αυτοκίνητο. Διατηρούμε το ρεζερβουάρ γεμάτο για να δουλεύει το καλοριφέρ σε περίπτωση αποκλεισμού. Ένα σκοινί ρυμούλκησης δεν πείραξε ποτέ κανέναν. Στα χρήσιμα επίσης ο αναπτήρας και το μαχαίρι επιβίωσης.
  • Ο οδηγός πρέπει να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα και να κάνει ομαλούς χειρισμούς, χωρίς να πατάει πολύ φρένο, γκάζι ή να στρίβει απότομα το τιμόνι. Πρέπει να διατηρεί την πορεία του όσο το δυνατόν πιο ομαλή και σταθερή. Το όχημα κινείται σε συνθήκες πολύ χαμηλής πρόσφυσης, με κακό κράτημα του δρόμου και μειωμένες δυνατότητες πέδησης, αλλά και επιτάχυνσης.
  • Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος των πεζών που καταφεύγουν στο δρόμο επειδή το πεζοδρόμιο «κλείνει» πιο εύκολα από το χιόνι ή τον πάγο.
  • Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε το φρενάρισμα του κινητήρα, αλλά και να επιλέγουμε 1 σχέση πάνω στο κιβώτιο για να αποφύγουμε το σπινάρισμα. Εδώ τα αυτοκίνητα με 4Χ4 κάνουν θαύματα στο δρόμο σε σχέση με τα οχήματα 2 κινητήριων τροχών. Βέβαια αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ένα 4Χ4 με συμβατικά ελαστικά είναι πιο ασφαλές στον πάγο από ένα όχημα με κίνηση στους 2 τροχούς, το οποίο είναι εξοπλισμένο με χειμερινά ελαστικά.
  • Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο μαύρος πάγος, η υγρασία που παγώνει στην άσφαλτο και είναι πρακτικά αόρατη.
  • Αν το χιόνι σφραγίσει τις οπές του εμπρός προφυλακτήρα κινδυνεύουμε από υπερθέρμανση κινητήρα, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό…

Προσοχή, αμυντική οδήγηση το χειμώνα και… καλή τύχη!

Του Ραξή Επιτρόπου MEng, Μηχανολόγου Μηχανικού Οχημάτων

Εκπαιδευτή Οδηγών Σχολής GO

ΣΜΙΛΑ: ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΟ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ Η ΜΙΑ ; ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΑΝ ΧΩΡΙΟ ΕΝΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΡΕΛΛΑΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ,Η ΑΛΛΗ; ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΜΙΛΑ: ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Τις ομορφότερες γιορτές πέρασαν φέτος τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι στο χωριό Σμίλα της Αρχαίας Ολυμπίας και τη γύρω περιοχή. Η «χορηγία» ενός κατοίκου που θέλησε να

διατηρήσει την ανωνυμία του – αν και στο χωριό όλοι τον γνωρίζουν – έδωσε την ευκαιρία να στηθεί ένα γιορτινό σκηνικό με πρωταγωνιστές στον Αη Βασίλη και τα παιδιά.

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Σμίλα το σκηνικό ήταν παραμυθένιο. Στην πλατεία μπροστά στη φάτνη που φωτίζει από μέρες τη γειτονιά, περίμεναν τα δώρα για τα παιδιά. Παρουσία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους γλυκά και έπειτα όλα άρχισαν να γίνονται λευκά.


Μπορεί να μην έπεσε πραγματικό χιόνι στο χωριό, όμως η «απομίμησή» του, τους έκανε όλους χαρούμενους. Πυροτεχνήματα, μπαλόνια, παιχνίδια στη φάτνη, ο καστανάς σε μια γωνιά, συμπλήρωναν το όμορφο σκηνικό, που έγινε τέλειο για τα παιδιά όταν ο Αη Βασίλης και οι βοηθοί του άρχισαν να μοιράζουν δώρα.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, ο Αη Βασίλης πάντα με τους βοηθούς του, ανέβηκαν στην άμαξά τους και ξεκίνησαν μια πορεία από την Αρχαία Ολυμπία προς το Σμίλα, σταματώντας σε κάθε χωριό και μοιράζοντας γλυκίσματα σε όλους. Το φινάλε τον βρήκε στο κέντρο του Σμίλα να ξαποσταίνει, απολαμβάνοντας μια μακαρονάδα, κρασί και πολύ σαμπάνια με την οποία τον «έλουσαν» οι κάτοικοι.

Έτσι η Ηλεία απέκτησε το δικό της Χριστουγεννιάτικο χωριό, απολύτως δωρεάν, χάρη στην προσφορά ενός ανθρώπου, που κατάφερε από το υστέρημά του να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και μέσα σε δύσκολες εποχές να φέρει το χαμόγελο ξανά στα πρόσωπα όλων, μα κυρίως των παιδιών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ


ΣΤΗΝ Ν.ΥΟΡΚΗ ΣΤΙΣ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Τα αρχαία ελληνικά νομίσματα φαίνεται να κοστίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Το πιο σπάνιο νόμισμα είναι ένας χρυσός στατήρας από το Παντικάπαιο, αποικία των Μιλησίων στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο εκτιμάται ότι θα πουληθεί προς 650.000 δολάρια!

ΒΟΗΘΟΣ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ;


Από άρθρο του ‘Global Research’, το Νοέμβριο του 2007

Αποκαλυπτικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας ‘Le Figaro’ αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εργάστηκε για μια φορά – και ίσως να εξακολουθεί να το κάνει, όπως άφησε να εννοηθεί – για λογαριασμό της ισραηλινής αντικατασκοπίας ως Sayan (στα εβραϊκά σημαίνει ‘βοηθός’), ένας από τους χιλιάδες Εβραίους πολίτες άλλων χωρών που βρίσκονται εκτός του Ισραήλ, οι οποίοι συνεργάζονται με τους ‘katsas’ (αξιωματικοί της Μοσάντ).


Μια επιστολή που στάλθηκε σε Γάλλους αξιωματούχους της αστυνομίας – πολύ πριν από τις προεδρικές εκλογές, αλλά έμεινε κάπως κρυμμένο – αποκάλυψε ότι ο Σαρκοζί είχε προσληφθεί ως κατάσκοπος του Ισραήλ. Η γαλλική αστυνομία διερευνά επί του παρόντος τα έγγραφα που αφορούν εικαζόμενες δραστηριότητες κατασκοπείας του Σαρκοζί για λογαριασμό της Μοσάντ, οι οποίες κατά την ‘Le Figaro’, χρονολογούνται ήδη από το 1983. Σύμφωνα με τον συντάκτη του μηνύματος, το 1978, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Menachem Begin διέταξε τη διείσδυση στο Γαλλικό κυβερνών γκωλικό Κόμμα, την «Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα» (‘Union pour un Mouvement Populaire pour un Mouvement Populaire’). Αρχικά είχαν προσληφθεί ο Patrick Balkany, ο Patrick Devedjian και ο Pierre Lellouche. Το 1983, θα προσληφθεί ο «νέος και ελπιδοφόρος» Σαρκοζί, ο «τέταρτος άνδρας».
Ο πρώην πράκτορας της Μοσάντ, Victor Ostrovsky, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι ‘sayanim’ λειτουργούν μέσω απάτης στο βιβλίο του (1990) ‘By Way of Deception’: πως γίνεσαι και πως ξε-γίνεσαι αξιωματικός της Μοσάντ. Συνήθως έρχονται σε επαφή μέσω συγγενών στο Ισραήλ. Ένας Ισραηλίτης με συγγενείς στη Γαλλία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ζητηθεί να εκπονήσει μια επιστολή λέγοντας ότι το πρόσωπο το οποίο φέρει την επιστολή αντιπροσωπεύει έναν οργανισμό του οποίου κύριος στόχος είναι να συμβάλλει στη διάσωση των Εβραίων της Διασποράς. Θα μπορούσε ο Γάλλος σύνδεσμος να βοηθήσει με κάποιο τρόπο; Εκτελούν πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Ένα αυτοκίνητο ‘Sayan’, για παράδειγμα, σε ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μοσάντ να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται να μπλέξει με τις συνήθεις διαδικασίες. Ένα ‘Sayan’ διαμέρισμα θα μπορούσε να γίνει κατάλυμα χωρίς να δημιουργήσει υποψίες, μια ‘Sayan’ τράπεζα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κάποιον στη μέση της νύχτας, εάν χρειαστεί, ένας ‘Sayan’ γιατρός θα μπορούσε να ασχοληθεί με μία πληγή από σφαίρα, χωρίς να να γίνει καμία αναφορά στην αστυνομία.
Και, ένας πολιτικός ‘Sayan’; Είναι μάλλον προφανές τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Οι ‘sayanim’ είναι μια ομάδα ατόμων σε ετοιμότητα, που θα σιωπήσουν σχετικά με τις ενέργειές τους, επειδή είναι πιστοί στο “σκοπό” τους, ένα σύστημα στρατολόγησης – χωρίς μεγάλο ρίσκο – που στρατολογεί άτομα από τα εκατομμύρια των Εβραίων που ζουν έξω από το Ισραήλ. Τέτοια θέματα όμως, κάνουν άλλους να ανατριχιάζουν, ειδικά Άραβες και Μουσουλμάνους. Πράγματι, η αποκάλυψη δεν πέρασε απαρατήρητη σε αραβικές πρωτεύουσες, όμως ούτε ακούστηκε σαν μια τρομερή έκπληξη. Αλλά, πώς αυτό το σκάνδαλο επηρεάζει την εξωτερική πολιτική και την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας; Είναι συμβολικό το ότι ο (πρώην) ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία αμέσως μετά την αποκάλυψη της ‘Le Figaro’ – δήθεν για να συζητήσει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το Παλαιστινιακό ζήτημα. Μετά ο Σαρκοζί πέταξε για το Μαρόκο, την προγονική πατρίδα πολλών από τους Εβραίους της Γαλλίας, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση τους συνδέσμου του με την Μοσάντ. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αποκάλυψη πρόκειται να κάνει την Γαλλία ακόμα λιγότερο δημοφιλή στον αραβικό κόσμο από ό, τι είναι ήδη, ειδικά όχι στους επίσημους κύκλους. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο νέος πρόεδρος θα συνεχίσει την εξάλειψη της αντι-ισραηλινής αντίστασης,” είπε ο Sammy Ghozlan, πρόεδρος της Εβραϊκής κοινότητας του Παρισιού, αμέσως μετά την εκλογή του Σαρκοζί. Η Γαλλία είναι η πατρίδα 500.000 Εβραίων, ως επί το πλείστον Σεφαραδιτών Εβραίων που ήρθαν από τη Βόρεια Αφρική και τις χώρες της Μεσογείου. Ο παππούς του Σαρκοζί, από την πλευρά της μητέρας του, Aron Mallah, κατάγεται από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και λέγεται ότι έχει ασκήσει σημαντική επιρροή στον εγγονό του. Ακόμη και αν μεγάλωσε ως Ρωμαιοκαθολικός, “ο Σαρκοζί έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης να κάνει ό, τι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστούν οι άνεμοι που απειλούν τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Δυτική Ευρώπη», σημείωσε ο David Harris, ο εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής. Ο Σαρκοζί, άλλωστε, ήταν ένα πολιτικό προϊόν της εβραϊκής ελίτ της γειτονιάς του Neuilly-sur-Seine, όπου για καιρό υπηρέτησε ως δήμαρχος. Η Μουσουλμανική μειονότητα της Γαλλίας ένιωσε κάθε άλλο παρά έκπληξη από τις αποκαλύψεις της ‘Le Figaro’, παρόλο που ορισμένοι μπορεί να έδειξαν δήθεν, απογοήτευση. Άλλοι ήταν πιο ειλικρινείς. “Η Γαλλία δεν διευθύνεται από Γάλλους, αλλά από υπηρέτες της Σιωνιστικής διεθνούς οι οποίοι ελέγχουν την οικονομία», είπε θρηνώντας το ‘Radio Islam’, ισλαμικό ραδιόφωνο με μαχητικές τάσεις. Όταν ο Σαρκοζί ήταν Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και μίλησε σκληρά για τους μουσουλμάνους μετανάστες, αποκαλώντας τους ταραξίες, (του Παρισιού το 2005) που ήταν κυρίως μουσουλμάνοι, “αποβράσματα” σε μια ευρέως-κοινοποιημένη συνέντευξη, του ανταπέδωσαν με την ονομασία «”Σαρκοζί, sale juif» (βρώμικε Εβραίε)”. Προφανώς δεν έχασε ξαφνικά την αγάπη της για τον Γάλλο πρόεδρο η ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα, της Γαλλίας, των πέντε εκατομμυρίων, η μεγαλύτερη στη Δυτική Ευρώπη…

ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΟΛΓΟΥ


Με αλλαγή του ονόματος των Κατεχόμενων στην Κύπρο απειλεί ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου, αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό εντός του 2012.

Από «τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», όπως αποκαλείται σήμερα το ψευδοκράτος, θα αλλάξει σε «τουρκικό κράτος Κύπρου» ή «Τουρκικό κράτος Βορείου Κύπρου».

Όπως σημειώνει και στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Milliyet», η λέξη δημοκρατία, η οποία υπήρχε στο προηγούμενο όνομα του ψευδοκράτους, δεν είναι της αρεσκείας του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και προτιμά τη λέξη κράτος, επιλογή η οποία έχει προκαλέσει ήδη προβλήματα σε πολιτικούς κύκλους των Τουρκοκυπρίων.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ


Την αρχή την έκανε πριν από μερικούς μήνες το γραφικό χωριό Φιλετίνο στην Ιταλία και τώρα το χωριουδάκι Σαλβατέρα ντε Μίνιο στη Γαλικία της Ισπανίας που και τα δύο αποφάσισαν να πάρουν την οικονομία στα χέρια τους με δικό τους νόμισμα…

Το Φιλετίνο με 600 κατοίκους ανακηρύχθηκε Πριγκιπάτο και εξέδωσε δικό του νόμισμα αποκηρύσσοντας το ευρώ. Η ισοτιμία του φιορίτο προς το ευρώ είναι 1 προς 72 σεντς. Το μεσαιωνικό χωριό βρίσκεται μεταξύ Ρώμης και Πεσκάρα σε υψόμετρο 1.063 μέτρων.

Το Φιλετίνο έχει και δικό του νόμισμα, το φιορίτο – άνθος – εμπνευσμένο από το φλορίνι, το νόμισμα της Φλωρεντίας του 13ου αιώνα. Το νόμισμα με τη συλλεκτική αξία – προς το παρόν – έχει χαραγμένο επάνω το πρόσωπο του δημάρχου, ο οποίος ίναι ένας απλός άνθρωπος που προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων.Τώρα, σειρά είχε ενα πάλι μικρό χωριουδάκι της Ισπανίας, το Γαλικία που γύρισε πλάτη στο ευρώ και πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με το εθνικό τους νόμισμα, την πεσέτα.

ΒΕΒΑΙΑ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΛΟΓΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΦΙΧΤΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ,ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΥΤΟ, ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ,ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1950 ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΜΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΟ 1930 ΕΙΜΑΣΤΕ.ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΑΜΕΣΑ ΛΕΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ,ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ,ΠΟΥ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ;


ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ ΩΣ:
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΗΓΕΤΗ.
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ,ΠΡΩΤΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ,Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ,ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ,Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ,Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ,Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΔΟΛΔΦΟΝΟΥΣ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,ΒΙΑΣΤΕΣ,ΚΛΕΦΤΕΣ,Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ
ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ: ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΟΤΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ, ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ, ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ,ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ-ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ-ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΦΩΝΑΧΤΑ:
ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ, ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗΣ,ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΛΟΥΓΟ,Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΝΤΙΛΜΑ ΡΟΥΣΕΦ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΛΟΥΛΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ.
ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣ,Ο ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ << ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ>>
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΛΕΜΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΧΕΙ ΝΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More