ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΕΛΟΣ;.........



Από το 1886, όταν πρωτοεμφανίστηκε η Coca Cola, η συνταγή της ήταν ένα μεγάλο μυστήριο, καθώς κανείς δεν ήξερε τα συστατικά και τη δοσολογία τους, ώστε να παραχθεί το συγκεκριμένο αναψυκτικό. Ωστόσο, μετά από 125 ολόκληρα χρόνια μυστηρίου μάλλον ήρθε ο καιρός να λυθεί το μυστήριο και να μαθευτεί η μυστική συνταγή.


Χθες στο διαδίκτυο διέρρευσαν σελίδες από μια τοπική εφημερίδα της Ατλάντα, στην οποία αποκαλύπτεται η συνταγή και η δοσολογία των υλικών για τη παρασκευή του αναψυκτικού. Η εφημερίδα είναι του 1979 και εκεί είναι γραμμένη η φόρμουλα της Coca Cola.

Η συνταγή της Coca Cola αποκαλύπτει ότι εκτός από τα υλικά και τις σωστές δοσολογίες, υπάρχουν και... μυστικά για την απολαυστική γεύση της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Coca Cola έκανε δειλά τα βήματά της σε ένα φαρμακείο της Ατλάντα, αλλά πλέον υπάρχει σε πάνω από 200 χώρε στον κόσμο.

Εάν αναρωτιέστε τι χρειάζεται για να φτιάξετε το αναψυκτικό, τότε ορίστε η συνταγή:

Υγρό εκχύλισμα Coca
Κιτρικό Οξύ
Καφεϊνη
Ζάχαρη
Νερό
Χυμός λεμονιού
Βανίλια
Καραμέλα

Για 7 φορές περισσότερη γεύση, χρησιμοποιείτε:

Αλκοόλ
Έλαιο πορτοκαλιού
Έλαιο λεμονιού
Έλαιο μοσχοκάρυδου
Κόλιανδρο
Νερόλι
Κανέλα

ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΩΛΗΣΗ


"Άλλο αξιοποίηση και άλλο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της", επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, προαναγγέλοντας παράλληλα νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της πώλησης δημόσιας γης.

Όπως τόνισε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει από όλα τα κόμματα μέσα από διάλογο να συμφωνήσουν σε αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση, ενώ στο μέλλον κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος θα συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα, ότι θα δίνεται το δικαίωμα μόνο στη Βουλή να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής έκτασης γης.

«Πάγια θέση μας είναι -και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιμήσει- ότι μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωμή χρεών», είπε χαρακτηριστικά,απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις των ελεγκτών της τρόικας αλλά και στις χθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και το διήμερο μεταμεσονύχτιων λεκτικών μποφώρ κυβέρνησης-τρόικας, σημειώνοντας πως «κανείς μας δεν είναι περήφανος που κάθε τρεις και λίγο έρχονται ορισμένοι κύριοι και αξιολογούν την πορεία του έργου μας, που η χώρα μας είναι υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία και μάλιστα κάτω από τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ........

ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ;


Την μορφή πολιτικού σκανδάλου αποκτά ο διευρυμένος τρόπος εφαρμογής της βουλευτικής ασυλίας στην Ελλάδα.
Η νέα, δεύτερη μετά το 2006, καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανοίγει, το δρόμο για σημαντικές αλλαγές στο τωρινό καθεστώς, το οποίο παρέχει «κοινοβουλευτική κάλυψη και ασυλία» σε όλους τους εγκαλούμενους βουλευτές, ανεξάρτητα από την κατηγορία η οποία τους βαραίνει.
Για όσους θυμούνται η χώρα μας έχει...
καταδικαστεί ήδη από το 2006, στην υπόθεση Τσαλκιτζή, επειδή η Βουλή αρνήθηκε παράνομα να άρει την ασυλία βουλευτή, για διαφορά που δημιουργήθηκε όταν εκείνος ήταν ακόμη δήμαρχος. Η νέα όμως απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, εκθέτει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και αφορά μια ποινική πτυχή της αστικής διαφοράς, οικογενειακού χαρακτήρα, μεταξύ του Πολ. Συγγελίδη και της πρώην συζύγου του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη.
Η υπόθεση Συγγελίδη και η ασυλία της Μιλένας
Η πιο πρόσφατη περίπτωση, είναι αυτή στην διαμάχη του κ. Συγγελίδη με τη Μιλένα Αποστολάκη.
Ο κ. Συγγελίδης, μετά τη διάλυση του γάμου του το 2004 με την κ. Αποστολάκη, εγκαλούσε ποινικά την πρώην σύζυγό του για παραβίαση των όρων επικοινωνίας του με το παιδί τους, όπως είχαν καθοριστεί με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η καθαρά συντεχνιακή απόφαση των Ελλήνων Βουλευτών να αρνηθούν να αφαιρέσουν τη βουλευτική ασυλία της Μιλένας Αποστολάκη, στην προσπάθεια τους να την προστατεύσουν από μια μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο πρώην σύζυγός της καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ελληνική Βουλή, πρέπει να πληρώσει πρόστιμο… 12.000 ευρώ στον κ. Συγγελίδη και 7.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα! Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, όχι μόνον γιατί αποκαλύπτει περίτρανα τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίον σκέπτονται και συμπεριφέρονται οι Έλληνες Βουλευτές, αλλά επιβεβαιώνει την κατάχρηση της Βουλευτικής Ασυλίας και σε θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με τις Πολιτικές τους Ενέργειες, και κατ' επέκταση επισφραγίζουν τις κατηγορίες περί διαφθοράς!
Οι Έλληνες Βουλευτές αρνήθηκαν να αφαιρέσουν τη Βουλευτική Ασυλία από την Μιλένα Αποστολάκη, προκειμένου να δικαστεί γιατί αθέτησε τη συμφωνία να βλέπει ο πρώην σύζυγός της τα παιδιά του μετά από το χωρισμό τους, με αποτέλεσμα ο πετυχημένος επιχειρηματίας, να στραφεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και να δικαιωθεί!
Οι ευρώ-δικαστές με πλειοψηφία 6 προς 1 (μειοψήφησε ο Έλληνας δικαστής Σπ. Φλογαΐτης, υποστηρίζοντας ότι η προσφυγή Συγγελίδη έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη) έκριναν ότι η απόρριψη του αιτήματος άρσης ασυλίας παραβιάζει το δικαίωμά του να έχει πρόσβαση στα ελληνικά δικαστήρια (άρθρο 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).
Όπως είναι φυσικό, το Ευρωδικαστήριο δεν είδε καμιά σύνδεση μεταξύ της επίδικης συμπεριφοράς της κ. Αποστολάκη και των βουλευτικών της καθηκόντων. Παράλληλα θεωρεί στοιχείο άνισης μεταχείρισης το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Συγγελίδης εμποδίζεται να κινηθεί ποινικά εναντίον της βουλευτού, πρώην συζύγου, εκείνη διατηρεί το δικαίωμα αυτό!
Η λογική του Ευρωδικαστηρίου
Οι αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου συνδέουν ευθέως τη βουλευτική ασυλία με την άσκηση των καθηκόντων κάποιου στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων του. Το σκεπτικό είναι ότι έτσι προστατεύεται η ελευθερία έκφρασης των βουλευτών και κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία της πολιτικής δράσης τους. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα δεν υπάγεται σε αυτό το πλαίσιο προστασίας και πρέπει αυτόματα να γίνεται άρση της ασυλίας των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.
Πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων όμως είναι να μην κάνουν τίποτα, για να συμμορφωθούν με τις καταδικαστικές αποφάσεις και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Για ακόμη μια φορά η υπακοή στις επιταγές της Ευρώπης πρέπει να γίνεται όπου μας συμφέρει. Τα δύο κόμματα εξουσίας τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν μέχρι σήμερα την ίδια πρακτική. Ποια είναι αυτή; Να απορρίπτουν το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων άρσης της ασυλίας βουλευτών.
Εν κατακλείδι με βάσει την τελευταία αυτή καταδίκη, θα πρέπει «όλοι μας» να πληρώσουμε το ποσό της συνολικής αποζημίωσης των 19.000 ευρώ που επιδικάστηκαν στον κ. Συγγελίδη, άρα θα πρέπει να πληρώσουμε μια ενδοοικογενειακή διαμάχη.

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Φόβος και τρόμος έχει κυριεύσει τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για το ενδεχόμενο διάχυσης των διαμαρτυριών στον αραβικό κόσμο στη χώρα τους…
Σύμφωνα με το «AK News» οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Κωνσταντινούπολη και απέκλεισαν τις περιοχές της μεγαλούπολης οι οποίες κατοικούνται από......
Κούρδους.

Αιτία είναι η 12η επέτειος από τη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων, επικεφαλής του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος βρίσκεται… φιλοξενούμενος του τουρκικού δημοσίου στις φυλακές του Ιμραλί…

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι παρά τις μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού τους Ερντογάν περί της ανάγκης να ακουστούν οι φωνές των λαών που διαμαρτύρονται, το πρόβλημα αφορά και τους ίδιους.

Διότι ο πολύς Ερντογάν, λησμονά ότι τις πολυάριθμες εθνοτικές ομάδες που διαβιούν στη χώρα οι οποίες στερούνται βασικών δικαιωμάτων, καθότι η επίσημη κρατική ιδεολογία επιβάλλει τον «τουρκισμό», την αποδοχή εκ μέρους όλων της «τουρκικής εθνικής ταυτότητας», ασχέτως του αν είναι Τούρκος, Αρμένιος κ.λπ.

Αναλογιζόμενοι αυτό, αποτελεί τραγική ειρωνεία το να ακούς τον Ερντογάν να «διδάσκει» Δημοκρατία στον αραβικό κόσμο και να προβάλει τη χώρα του ως παράδειγμα προς αντιγραφή! Υπ’ αυτή την έννοια, οι Τούρκοι αποδεικνύεται ότι δεν είναι καλύτεροι από τους Ιρανούς, αφού λαμβάνουν σκληρά κατασταλτικά αστυνομικά μέτρα με σκοπό να μην αφήσουν καν όσους διαφωνούν να εκφραστούν, οι Ιρανοί την αντιπολίτευση και οι Τούρκοι τους Κούρδους.

Κι όλα αυτά πάντα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας τους; Την οποία καλούνται οι άλλοι να μιμηθούν…

1/3 ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Το χρέος μας είναι λίγο κάτω από 300 δις ευρώ. Από το 2008 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έλαβαν συνολικά ρευστότητα 98 δις ευρώ δηλαδή το 1.3 του χρέους μας. Αν τα είχαμε αυτά τα λεφτά…
Σήμερα όμως μας ζητούν να εκποιήσουμε τα ασημικά για 50 δις ευρώ. Δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια. Παρακάτω παραθέτουμε τα ποσά που έλαβαν οι τράπεζες αναλυτικά.
Τα στοιχεία είναι από τό κάτωθι άρθρο τού Πέτρου Λεωτσάκου
(Οι ελληνικές τράπεζες πλησιάζουν να λάβουν βοήθεια αντίστοιχη με αυτή των Ιρλανδικών τραπεζών.
Το βασικό πρόβλημα των Ιρλανδικών τραπεζών ήταν ότι υποχρέωσαν ένα κράτος να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης καθώς ως γνωστό η πηγή του Ιρλανδικού προβλήματος ήταν οι τράπεζες.

Στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται μακράν σε καλύτερη κατάσταση, πρόσφατα θωρακίσθηκε και θα συνεχίσει να θωρακίζεται κεφαλαιακά, ενώ σε γενικές γραμμές έχει απορροφήσει επιτυχώς τους κραδασμούς της κρίσης.
Όμως το τραπεζικό σύστημα κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα μεγάλα εμπόδια κυρίως γιατί το κράτος έγκαιρα στήριξε τις τράπεζες.
Το 2008 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο Αλογοσκούφη συνειδητοποίησε ότι πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες κατά προτεραιότητα.
Διαγιγνώσκοντας οι τράπεζες τις αντικειμενικές αδυναμίες του συστήματος κυρίως σε ρευστότητα και δευτερευόντως σε κεφάλαια, συμφώνησαν τράπεζες, κράτος και η ΤτΕ σε ένα μηχανισμό στήριξης 28 δις ευρώ.
Ο μηχανισμός αυτός περιλάμβανε 15 δις εγγυήσεις, για παροχή ρευστότητας, 8 δις ομόλογα για παροχή ρευστότητας και 5 δις ευρώ τις προνομιούχες μετοχές.
Από τις προνομιούχες μετοχές χρησιμοποιήθηκαν τα 4 από τα 5 δις ευρώ και από το σκέλος της ρευστότητας και τα 23 δις ευρώ.
Το πακέτο αυτό κατέστη σημαία της τότε αντιπολίτευσης σημερινής κυβέρνησης με δηλώσεις τύπου χαρίζονται χρήματα στις τράπεζες.
Τα χρήματα δόθηκαν αλλά όπως αποδείχθηκε δόθηκαν γιατί οι τράπεζες έγκαιρα διέγνωσαν ότι θα έκλειναν οι αγορές χρειάζονταν ρευστότητα.
Η κρίση αντί να βελτιώνεται επιδεινώθηκε.
Στο μεσοδιάστημα είχαν προηγηθεί εκλογές όπου υπήρξε αλλαγή πολιτικής εξουσίας από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ.
Αρχές του 2010 η νέα κυβέρνηση μετά από αίτημα των τραπεζών δημιουργεί ένα νέο πακέτο εγγυήσεων 15 δις ευρώ το οποίο ουσιαστικά εν μια νυκτί απορροφήθηκε από τις τράπεζες.
Οι τραπεζίτες πολύ έγκαιρα και ορθά διαπίστωσαν ότι θα χάσουν κάθε επαφή με την αγορά και έτσι ζητούσαν στήριξη από το δημόσιο και την ΤτΕ.
Μετά την υποχρεωτική απόσυρση της χώρας από τις αγορές οι τράπεζες πλέον ήταν εξαρτημένες μόνο από την ΕΚΤ και το ελληνικό δημόσιο.
Την ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα που φθάνει τα 95 δις ευρώ και το δημόσιο το οποίο παρείχε εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Ομόλογα, τιτλοποιούμενα δάνεια και τραπεζικές εκδόσεις είχαν εξαντληθεί.
Οι εγγυήσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ φθάνουν τα 137,7 δις ευρώ με βάση τα επίσημα στοιχεία αλλά πλέον μπορεί να έχουν φθάσει και τα 142 δις ευρώ.
Στο τέλος του 2010 και με τις διαφαινόμενες απειλητικές έως επιθετικές υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους, οι τράπεζες ζήτησαν νέο πακέτο εγγυήσεων.
Συνολικά το κράτος αποφάσισε να παράσχει 25 δις ευρώ τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκαν από τις τράπεζες.
Από αυτά τα 3 μεγάλα πακέτα των 28, των 15 και των 25 δις ευρώ οι τράπεζες τα αξιοποίησαν όλα ή σχεδόν όλα.
Είναι ενδεικτικό ότι η Εθνική έχει δανεισθεί από την ΕΚΤ 22,8 δις ευρώ, η Eurobank 20 δις, η Alpha bank 14,9 δις η Πειραιώς 14,7 δις , η ΑΤΕ 7,9 δις και το ΤΤ 2,7 δις ευρώ.
Όμως η διαδικασία στήριξης των ελληνικών τραπεζών δεν σταματάει εδώ.
Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δις ευρώ να παράσχει προς τις ελληνικές τράπεζες.
Με το νέο πακέτο η στήριξη των ελληνικών τραπεζών από 68 δις θα διαμορφωθεί στα 98 δις ευρώ.
Βέβαια για να αποσαφηνισθεί με πολύ σαφή τρόπο εγγυήσεις δεν σημαίνει ότι το κράτος δίνει ρευστότητα αλλά ότι εγγυάται εκδόσεις τραπεζών.
Με τα νέα 30 δις ευρώ η συνολική στήριξη του κράτους προς τις τράπεζες φθάνει τα 98 δις ευρώ και αποτελεί ρεκόρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 68 δις ευρώ που έχουν λάβει ως οικονομική βοήθεια οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταλήξει στην πραγματική οικονομία 6 ή 7 δις ευρώ το τελευταίο 1,5 χρόνο.
Είναι ζητούμενο αν με τις νέες εγγυήσεις 30 δις ευρώ οι τράπεζες μπορέσουν να χρηματοδοτοτήσουν την οικονομία.
Με βάση τις θεωρητικές κατανομές η Εθνική θα λάβει από τα 30 δις 4,9 δις η Alpha 4,3 δις η Eurobank 5,1 δις και η ΑΤΕ 1,8 δις ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος .) για τό www.bankingnews.gr

Το 2008 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με.....

τον νόμο Αλογοσκούφη αποφάσισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες Συμφώνησαν λοιπόν τράπεζες, κράτος και η ΤτΕ σε ένα μηχανισμό στήριξης 28 δις ευρώ.
Το πακέτο αυτό κατέστη σημαία της τότε αντιπολίτευσης σημερινής κυβέρνησης με...

δηλώσεις τύπου χαρίζονται χρήματα στις τράπεζες.
Η κρίση αντί να βελτιώνεται επιδεινώθηκε. Ακολούθησαν εκλογές όπου υπήρξε αλλαγή πολιτικής εξουσίας από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ. Αρχές του 2010 η νέα κυβέρνηση μετά από αίτημα των τραπεζών δημιουργεί ένα νέο πακέτο εγγυήσεων 15 δις ευρώ το οποίο ουσιαστικά εν μια νυκτί απορροφήθηκε από τις τράπεζες.
Στο τέλος του 2010 και με τις διαφαινόμενες απειλητικές έως επιθετικές υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους, οι τράπεζες ζήτησαν νέο πακέτο εγγυήσεων. Συνολικά το κράτος αποφάσισε να παράσχει 25 δις ευρώ τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκαν από τις τράπεζες. Από αυτά τα 3 μεγάλα πακέτα των 28, των 15 και των 25 δις ευρώ οι τράπεζες τα αξιοποίησαν όλα ή σχεδόν όλα.
Όμως η διαδικασία στήριξης των ελληνικών τραπεζών δεν σταματάει εδώ. Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δις ευρώ να παράσχει προς τις ελληνικές τράπεζες.
Με το νέο πακέτο η στήριξη των ελληνικών τραπεζών από 68 δις θα διαμορφωθεί στα 98 δις ευρώ.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ;



ι κάτοικοι και οι επισκέπτες (Έλληνες και τουρίστες) στην Βεργίνα συχνά πυκνά έχουνε γίνει μάρτυρες προπαγανδιστικής συμπεριφοράς Σκοπιανών κατά την επίσκεψή τους στα αρχαία της περιοχής. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα και κανείς δεν το αμφισβητεί. Σχόλια του τύπου ”Ήρθαμε να επισκεφθούμε την γη των προγόνων μας” ακούστηκαν πολλές φορές.

Μάθαμε από Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται την Βεργίνα, συχνά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ότι μαθητές των Σκοπίων που επισκέπτονται τα αρχαία της Βεργίνας δέχονται ξενάγηση από σκοπιανούς εκπαιδευτικούς…
Στην εγκύκλιο("κλικ" στα έγγραφα) αναφέρεται ότι δικαίωμα ξενάγησης χωρίς αμοιβή έχουνε οι παρακάτω…



Η δεύτερη παράγραφος το λέει ξεκάθαρα. Οι εκπαιδευτικοί άνευ αμοιβής μπορούνε να κάνουν την ξενάγηση των μαθητών τους ΕΦΌΣΟΝ λάβουν την άδεια ξενάγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού !!!

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι Σκοπιανοί Εκπαιδευτικοί ΕΙΝΑΙ οι ξεναγοί των μαθητών τους, υπάρχει κάποιος στο Υπουργείο Πολιτισμού ο οποίος έδωσε άδεια για προπαγάνδα εναντίον της ιστορικότητας της Ελληνικής Βεργίνας και Μακεδονίας? Υπάρχει κάποιος αφελής στο Υπουργείο Πολιτισμού που θεώρησε ότι οι Σκοπιανοι καθηγητές και δάσκαλοι θα κάνουν ξενάγηση στους μαθητές τους μιλώντας για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ή θα προπαγανδίσουν?
Είναι όντως έτσι και εάν τους έχει επιτραπεί να ξεναγήσουν γιατί δεν τους το απαγορεύουμε?

Διότι αγαπητοί αναγνώστες εάν το Υπουργείο εκδώσει τις άδειες μετά την απαίτηση των σκοπιανων κανείς που εργάζεται στον χώρο της Βεργίνας, δεν έχει δικαίωμα να τους σταματήσει αν και κατά την προσωπική ταπεινή μου άποψη δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται η είσοδος όχι απλά στον Νομό Ημαθίας αλλά σε ΚΑΝΕΝΑΝ Μακεδονικό αρχαιολογικό χώρο!

Θα μπορούσε κάποιος ”υπεύθυνος” να απαντήσει στις απορίες μας ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει το μείζον αυτό θέμα?

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ Ο ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαίοι ηγέτες –πλην της Ελλάδας φυσικά- αποκηρύσσουν ένα από τα κύρια δόγματα της παγκοσμιοποίησης αυτό του κρατικού πολυπολιτισμού. Τελευταίο παράδειγμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy ο οποίος δήλωσε πως δεν θέλει τους ανθρώπους –εννοώντας τους μουσουλμάνους- να προσεύχονται επιδεικτικά στους δρόμους.

Το δόγμα του κρατικού πολυπολιτισμού φαίνεται από αρχίσει να ξηλώνεται απ΄άκρου εις άκρον στην Ευρώπη με την καγκελάριο της Γερμανίας να είναι από τις πρώτες φωνές που αρνήθηκαν την επιβολή του συγκεκριμένου δόγματος, όταν είπε «πως η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει αποτύχει πλήρως».
Τη σειρά πήρε στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ο οποίος μεταξύ άλλων είχε δηλώσει «Αποτύχαμε να δημιουργήσουμε ένα όραμα για το μέλλον στην κοινωνία μέσα στο οποίο θα ήθελαν –σ.σ. οι μουσουλμάνοι- να ανήκουν»., ενώ ο Sarkozy είπε επιπρόσθετα «η απάντησή μου είναι ναι, είναι καθαρά μια αποτυχία».

Το μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Fiorello Provera δηλώνει και η Ιταλία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα γιατί οι μετανάστες δεν θέλουν να ζήσουν σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας.

Το δόγμα της ανοχής έχει νόημα συνεχίζει ο Provera μόνο στην περίπτωση αν όλοι ακολουθούν τους ίδιους νόμους και κανόνες: «Οι μετανάστες στην Ιταλία μπορούν να γίνουν κοινωνικά αποδεκτοί μόνο εάν δεχτούν να ακολουθήσουν τους κανόνες, τους νόμους και τις τοπικ΄λες παραδόσεις. Είναι εύκολο να ανεχτείς κάποιον που ακολουθεί τους κανόνες αυτούς. Εάν όμως θέλουν να ζήσουν κάτω από τους δικούς του νόμους στη δική μας χώρα τότε είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί από τους ιταλούς».

Οι ηγέτες των –σοβαρών- κρατών μόλις τώρα αναγνωρίζουν αυτό που διάφοροι ειδικοί στο θέμα της μετανάστευσης λένε εδώ και καιρό, όπως ο Δανός αξιωματούχος υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης Arnold Mengelkoch «Ο πολυπολιτισμός μπορεί να δουλέψει μόνο στην περίπτωση που όσοι έρχονται στη χώρα έχουν δουλειά, έχουν τους δικούς τους οικονομικούς πόρους και νιώθουν υπεύθυνοι για την τοπική τους κοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση είναι απλά άνεργοι που οδηγούνται σε μια παθητική ζωή η οποία στηρίζεται στα κοινωνικά βοηθήματα». Αυτά τουλάχιστον για τη Δανία γιατί στην Ελλάδα ο δρόμος λέγεται εγκληματικότητα και ριζοσπαστικοποίηση σε ότι αφορά τη θρησκευτική τους φύση.

Στη Δανία τουλάχιστον 500.000 μετανάστες οι οποίοι συνιστούν το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας που ανέρχεται στα 5,557,709 άτομα, και το γεγονός έχει θορυβήσει τη συγκεκριμένη χώρα. Στην Odense για παράδειγμα γενέτειρα του διάσημου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen τα επεισόδια μεταξύ Δανών και Σομαλών και Παλαιστινίων μεταναστών έχουν γίνει πια καθημερινότητα φέρνοντας την ήσυχη αυτή κοινότητα της Δανίας στα πρόθυρά της αγανάχτησης.

Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Alex Ahrendtsen είναι πολύ πιο ευθύς στην αντιμετώπιση του προβλήματος: «Εάν πάρουμε τους 200 αυτούς ταραξίες και τους σκορπίσουμε στην πόλη με τη βοήθεια της αστυνομίας και στη συνέχεια τους διώξουμε έξω από τη χώρα τότε δε θα έχουμε προβλήματα».

Αν και στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει η αφύπνιση κατά του φασιστικού νεοταξικού δόγματος της εξαναγκαστικής ανοχής και του επιβαλλομένου κρατικού πολυπολιτισμού, στην Ελλάδα η κατάσταση περιγράφεται ως τραγική. Η χώρα κατέχοντας ένα –ακόμη- αρνητικό ρεκόρ με τα 1,8 εκατομμύρια μεταναστών που ζουν στη χώρα, αποτέλεσμα συγκεκριμένης κυβερνητικής γραμμής και προπαγάνδας, και ευρισκόμενη ταυτόχρονα στο χάος της οικονομικής της κρίσης, έχει καταστήσει την ελληνική κοινωνία όμηρο των καιρών. Το δυστυχέστερο όμως όλων είναι πως αυτή η κατάσταση όχι μόνο θα επιδεινωθεί, αντίθετα θα μετατραπεί σε καταλύτη ενάντια στην κοινωνική συνοχή με αποτέλεσμα την εξάρθρωση του παρόντος κοινωνικού ιστού. Και επειδή λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, εξαιτίας του νέου κοινωνικού μοντέλου που προωθείται από το παρών καθεστώς, καλό θα είναι η ελληνική κοινωνία να προετοιμαστεί τουλάχιστον για τις επιπτώσεις από την μετάλλαξη αυτή, καθώς δεν θα μπορέσει στο τέλος να την αποφύγει.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ...........


Για συνταγματική/πολιτειακή εκτροπή μετά την προσχώρηση στον μηχανισμό στήριξης κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ΔΣΑ , με αφορμή τις απαιτήσεις της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει, το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση δεσμεύει την Ελλάδα με μόνη την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. «Η απαίτηση σε τέτοια έκταση της αφαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδος, δεν θα μπορούσε να ήταν νοητή, αν δεν είχε παραιτηθεί “άνευ όρων και αμετάκλητα” της ασυλίας της”», υπογραμμίζει ο ΔΣΑ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «αν η εκποίηση της δημοσίας περιουσίας δεν γίνει «οικειοθελώς» με πρωτοβουλία του ελληνικού κράτους, αυτή μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία των δανειστών με τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης».

Καταλήγοντας, ο ΔΣΑ παρατηρεί πως «όταν παρακάμπτονται, στο όνομα της ανάγκης, οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως είναι η Βουλή, που δεν την επιτρέπεται να ελέγχει τις δανειακές συμβάσεις, ενώ παράλληλα εκχωρούνται σε εξωθεσμικούς κρατικές λειτουργίες, αποκτά πραγματικό νόημα η ρήση ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο».

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ Ε.Ε


Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για εκποίηση δημόσιας περιουσίας, μέχρι 50 δις, είναι απολύτως ακριβής. Επίσης η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΚΤ στην Τρόικα, Σαρβάζ Ντερούζ, στη συνέντευξη τύπου την προηγούμενη Παρασκευή, όπου έθεσε πρώτος το θέμα της εκποίησης δημόσιας περιουσίας και Γης , άμεσα και όχι στην αναπτυξιακή ή επενδυτική βάση, ούτε ατυχής αλλά ούτε και τυχαία ήταν.

Πίσω από όλα αυτά και το σκηνικό έντασης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται μια «μυστική συμφωνία», που συνυπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με τους προϊσταμένους των εκπροσώπων της Τρόικας, στο ευρωπαϊκό επίπεδο μάλιστα και όχι σε σχέση με το ΔΝΤ.

Στον κ. Παπακωνσταντίνου, που έχει την εξουσιοδότηση σύμφωνα και με τη Μνημονιακή συμφωνία, να δεσμεύει το ελληνικό κράτος, ετέθη από την Ευρώπη ένας συγκεκριμένος εκβιασμός.

Για να υπάρξει η εθελουσία ανταλλαγή ομολόγων, με διαγραφή μέρους των χρεών, επιμήκυνση και εκλογικευμένο επιτόκιο, σε χρόνο μάλιστα πριν την δημιουργία του EFSF ή του ESM, του ζητήθηκε να δεχθεί η Ελλάδα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της (συμμετοχές σε ΔΕΚΟ ή εισηγμένες, ακίνητα, Γή, λιμάνια, αεροδρόμια), μέχρι του ποσού των 50 δις ευρώ. Ουσιαστικά του ζητήθηκε ένας ισολογισμός. 50 δις ευρώ περίπου θα ήταν η μείωση του χρέους από την ανασυγκρότηση του χρέους ή μείωση του σε επίπεδο 25- 30 % του ΑΕΠ, της χώρας 50 δις ευρώ εκποίηση δημόσιας περιουσίας , σε υποτιμημένη αξία όπως η σημερινή. Γιατί στην περίπτωση που υπήρχε ανταλλαγή ομολόγων, διαγραφή μέρους του χρέους και επιμήκυνση η αξία της δημόσιας περιουσίας, όπως και οι συμμετοχές του Δημοσίου σε εισηγμένες ή όχι επιχειρήσεις , θα αποκτήσουν πολλαπλάσια αξία.

Του προτάθηκε μάλιστα ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεσμευθεί με αναθεωρημένο Μνημόνιο στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της, Κομισιόν και ΕΚΤ (η οποία διατηρεί μεγάλο μέρος των κρατικών ομολόγων της Ελλάδος), θα μπορούσε να διοχετευθεί κεφάλαιο για την εξαγορά και την αντικατάσταση ομολόγων, με τιμές αγοράς και όχι ονομαστικές, από κεφάλαιο του υπάρχοντός μηχανισμού στήριξης του ESFS. Ζητήθηκε δηλαδή για μια ακόμη φορά από την Ελλάδα και τον πάντα «πρόθυμο» υπουργό Οικονομικών , να επαναληφθεί , ότι και τον Μάιο του 2010, για το Ελληνικό Ζήτημα. Να δεσμευθεί η Ελλάδα, με Μνημόνιο διακριτό, πολύ πιο δυσμενών όρων και προϋποθέσεων, απ΄ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως και το 2010 υπέγραψε πολύ πιο δυσμενές Μνημόνιο που αφορά μόνον την ίδια, ελάχιστα 24ωρα, πριν την Ευρωπαϊκή Συμφωνία στήριξης, στην οποία εντάχθηκε για παράδειγμα η Ιρλανδία. Έτσι και τώρα πιέζεται να δεσμευτεί, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, πριν τις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου.

Στις τελευταίες πολύωρες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών , το αντικείμενο δεν ήταν οι επιχειρησιακές συμβάσεις όπως διέρρευσε στους δημοσιογράφους το γραφείο υπουργού, αλλά ακριβώς ο συγκεκριμένο ς χειρισμός, αλλά και οι στηρίξεις που θα είχε στη συνέχεια πολιτικά και προσωπικά ο κ. Παπακωσταντίνου, με δεδομένο ότι πολύ ισχυροί υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, διαφωνούσε και διαφωνεί με την παρουσία της Τρόικας , ως Ύπατης Αρμοστείας και μάλιστα στη συνάντηση που είχε , στο πλαίσιο της συνεργασίας μαζί τους για θέματα του τομέα του, τους ζήτησε να περιορισθούν στον συμβατικό τους ρόλο.

Στο επίπεδο αυτό επελέγη από το επικοινωνιακό επιτελείο της Τρόικας να υπάρξει κρίση, μέσω των δηλώσεων Ντερούζ, ώστε να μπει στο τραπέζι το θέμα της εκποίησης περιουσίας, τιμήματος 50 δις, αφού ένα τέτοιο θέμα δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ούτε στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί εξαιτίας της συναίνεσης σε μια τέτοια εξέλιξη εκποίησης του μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας, να βρίσκεται απομονωμένος, του δόθηκαν όμως οι εγγυήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς, επιβίωσης του. Οι εγγυήσεις αυτές συσχετίζονται με ομάδες συμφερόντων στο εσωτερικό της Ελλάδος, που στο πλαίσιο που δημιουργείται θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα βασικές προτεραιότητες τους και βεβαίως στηρίζουν τον πολιτικά απομονωμένο υπουργό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πέραν του «μυστικοσύμβουλου» της Τρόικας ΣΕΒ : Τράπεζες( επιπλέον κρατικές εγγυήσεις 30 δις ευρώ), Κατασκευαστικές (προεξόφληση των εσόδων από τα διόδια- και των υπό κατασκευή δρόμων- για 25 χρόνια), Παίγνια( ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ, πέραν του ίντερνετ , σε σημερινές τιμές), Ενεργειακές ( ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, αξιοποίηση των ορυκτών στη συνέχεια), Real Estate ( πώληση δημόσιας Γης , πριν χαρτογραφηθεί και αξιολογηθεί με πληρότητα, σε συνθήκες πλήρους υποτιμητικής κερδοσκοπίας όπως οι σημερινές). Πέραν των συγκεκριμένων υπάρχουν και συμφέροντα ελληνικά και ξένα που συσχετίζονται με την βίαιη πώληση όλων των συμμετοχών του δημοσίου σε εισηγμένες ή μη , κερδοφόρες ή ζημιογόνες , εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα ( μεταξύ αυτών ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ, αστικές συγκοινωνίες, ΟΣΕ , ΟΤΕ κλπ).

Τα ευρωπαϊκά οικονομικοεπιχειρηματικά λόμπυ πάντως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα νησιά, που θα μπουν στο πρόγραμμα , με το κάθε άλλο παρά τυχαίο ποσοτικό στόχο των 50δις ευρώ και όχι λίστας περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς πώληση. Όσο πιο υποτιμημένα τόσο πιο πολλά προς εκποίηση.

Μενέλαος Τασιόπουλος

ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.........


Μια πανέξυπνη κίνηση διαμαρτυρίας!

- Για τους σοβαρότατους λόγους που αναφέρει κατωτέρω ο συνάδελφος Θεόδωρος Καρυώτης παρακαλείστε να στείλετε ταχυδρομικώς μία οποιαδήποτε κάρτα στο Καστελλόριζο, στη δ/νση:


Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο
Μεγίστη 851 11 Καστελόριζο Δωδεκάνησα Ελλάδα

Megisti Municipality or Elementary School Megisti , 851 11, Kastelorizo , Dodekanisa , GREECE.
Παρακαλείστε να διαβάσετε το κατωτέρω κείμενο του Καθηγητή Καρυώτη για να αντιληφθείτε τη σημασία της αποστολής.
Στόχος, να κατακλυσθεί το Ελληνικό Καστελλόριζο με κάρτες από όλον τον απανταχού Ελληνισμό.
Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
From: Marios Evriviades
From: Theodore Kariotis
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ. ΒΟΗΘΗΣΤΕ !!! ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ...... ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ !!!
μια κάρτα δεν κοστίζει, αξίζει ... ΜΙΑ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΤΑ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ!!!!!!
Διευθυνση: Megisti Municipality or Elementary School Megisti , 851 11, Kastelorizo , Dodekanisa , GREECE
Παρά την σπουδαιότητα του Καστελόριζου οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανησυχητικές. Από τον Νοέμβριο υπάρχουν πληροφορίες πως η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου φαίνεται πως συναινεί στις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων που θέλουν να αποκόψουν την ζωτική, επι χάρτου, θαλάσσια ένωση Ελλάδας και Κύπρου, αφού θεωρεί το νησί «ιδιαίτερη περίπτωση» και είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα με γελοίες δικαιολογίες του τύπου «να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα»
Καλούμε όλους τους Έλληνες , Ελλάδας, Κύπρου και Διασποράς, να στείλουν μια αποκριάτικη , πασχαλιάτικη , ή οποιαδήποτε άλλη κάρτα ή επιστολή στο Καστελόριζο . Επιμένουμε όπως σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα φυσικά (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Να φανεί έμπρακτα και απτά το ενδιαφέρον μας για το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι αυτό του Ελληνισμού. Μια υλοποιημένη και όχι άυλη παρουσία μας σηματοδοτεί πολλά. Μια μικρή θυσία, να αγοράσουμε, να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα, θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται.
Στείλτε τις κάρτες σας στις ακόλουθες διευθύνσεις:
Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο
Μεγίστη
851 11
Καστελόριζο
Δωδεκάνησα
Ελλάδα
Καλούνται επίσης οι Ομογενείς και οι φοιτητές μας να στείλουν κάρτα από όλες τις γωνιές του πλανήτη:
Βλέποντας το Καστελόριζο από ένα χάρτη της ανατολική Μεσογείου, θα δείτε πως το νησί αποτελεί ένα κόμπο που δένει γεωπολιτικά την Ελλάδα με την Κύπρο μας. Χωρίς το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατα των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα τέμνονταν κάθετα από ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθιστώντας την δυνατότητα κοινής ελλαδοκυπριακής συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, όπως επίσης και την δυνατότητα ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αδύνατη.
Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), αν τύχει σωστής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, θα μπορεί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν την χώρα και να την βγάλουν από τα αδιέξοδα που την οδηγούν επιλογές υποτέλειας τύπου ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη του Πανεπιστημίου της Πάτρας, «αν αξιοποιηθούν οι περιοχές νότια της Κρήτης, τα ευρήματα στη Δυτική Ελλάδα, το Καστελόριζο και η λεκάνη "Ηρόδοτος", που εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, τότε καλύπτεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για 50 χρόνια» [1]. Ο καθένας μας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί την τοποστρατηγική σπουδαιότητα του Καστελόριζου, χωρίς το οποίο Ελλάδα και Κύπρος δεν θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη.
Αναφερθήκαμε ήδη στην σπουδαιότητα της πρόσφατης συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η Κύπρος έχει ήδη κάνει παρόμοιες κινήσεις επί Τάσσου Παπαδόπουλου με την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Απορήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν κάνει παρόμοια κίνηση αφού η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δεν αποτελεί μόνο οικονομική προτεραιότητα, αλλά αποτελεί εθνική ανάγκη για την επιβίωση του Ελληνισμού στον γεωπολιτικό χάρτη, και αυτό διότι τα χωρικά μας ύδατα συμπίπτουν, και αυτό οφείλεται στις δυνατότητες που μας παρέχει η ευλογία της ύπαρξης του Καστελόριζου [2].
Ο Στρατηγικός Αναλυτής Καθηγητής Νίκος Λυγερός, ο οποίος διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, γράφει τα εξής σημαντικά για το Καστελόριζο:
«Η εξέταση των δεδομένων μέσω της τοποστρατηγικής ανάλυσης επιτρέπει την υπέρβαση της γεωμετρίας του χώρου και εξηγεί τη χρονική επιλογή της διεξαγωγής της μάχης. Για όσους δεν το συνειδητοποιούν ακόμα, το Καστελόριζο είναι χώρος μιας μάχης όχι μόνο από μόνο του, αλλά ολόκληρη η περιοχή, ειδικά αυτή που ανήκει στον ελληνικό χώρο, δηλαδή η δυτική του πλευρά, λόγω της Συνθήκης Παρισίων του 1947. Στην πραγματικότητα, το θέμα της ΑΟΖ θα ασκήσει de facto μια πίεση σε αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να επιλέξουμε αν αυτός ο χώρος θα είναι ανάλογος του Μαραθώνα ή των Θερμοπυλών. Αυτή η πρόσβαση στην επιλογή είναι πρόβλημα βούλησης και βέβαια πρωτοβουλίας εκ μέρους μας. Σε κάθε περίπτωση τα τοποστρατηγικά δεδομένα υπάρχουν, το πλαίσιο γεωστρατηγικής υπάρχει. Όλος ο προβληματισμός είναι η προετοιμασία μας. Αλλιώς θα επαναλάβουμε το λάθος της Συνθήκης Σεβρών του 1920, η οποία μετατράπηκε τελικά σε Συνθήκη Λωζάνης του 1923, η οποία μέσω του προσχήματος των Στενών, καθόρισε την μοίρα τη!
ς Ίμβρου και της Τενέδου, δίχως να δοθεί σημασία στα συγκεκριμένα νησιά.
» Η περίπτωση του Καστελόριζου είναι ακόμη πιο σημαντική, διότι επιτρέπει με λανθασμένους χειρισμούς την επαφή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, και μηδενίζει ταυτόχρονα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Το να δίνουμε έμφαση μόνο στο νησί, δίχως να εξετάζουμε τις επιπτώσεις των πιέσεων πάνω στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην προσπαθούμε να καταλάβουμε τα τοποστρατηγικά δεδομένα θεωρώντας ότι δεν προσθέτουν τίποτα στις γνώσεις στις οποίες οφείλουμε τη σημερινή κατάσταση είναι δείγμα αδράνειας.» [3]
Δυστυχώς, παρά την σπουδαιότητα του Καστελόριζου όσον αφορά την ΑΟΖ και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανησυχητικές. Από τον Νοέμβριο υπάρχουν πληροφορίες πως η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και συνεπώς προσπαθεί να τα αποσυνδέσει από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και να τα παρουσιάσει ως αποκομμένες νησίδες [4]. Σύμφωνα με τον 'Ριζοσπάστη', οι Τούρκοι, με την ανοχή του ΝΑΤΟ, μεθοδεύουν δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται να έχει αποδεχθεί να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τη γενικότερη διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση των δικαιωμάτων της κάθε χώρας [5].
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, λοιπόν, φαίνεται πως συναινεί στις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων που θέλουν να αποκόψουν την ζωτική, επι χάρτου, θαλάσσια ένωση Ελλάδας και Κύπρου, αφού θεωρεί το νησί «ιδιαίτερη περίπτωση» και είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα με γελοίες δικαιολογίες του τύπου «να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα» [6].
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Εμείς αυτό δεν θα το ανεχθούμε! Θα στείλουμε λαϊκό μήνυμα σε δικούς μας υποτελείς και ξένους επιβουλείς. Αρχής γενομένης με αυτά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, και με την ελπίδα να συνεχίσει και μέσα στο 2011, ο 'Εμπροσθοφύλακας' ξεκινά την εκστρατεία «Εγώ αυξάνω την γεωπολιτική μου ισχύ». Στέλνουμε μια κάρτα στο Δημαρχείο ή στο Σχολείο του Καστελόριζου, ανυψώνουμε την σημασία του ακριτικού νησιού μας στην συνείδηση των ελλήνων.
Καλούμε όλους τους Έλληνες, Ελλάδας, Κύπρου και Διασποράς, να στείλουν μια χριστουγεννιάτικη, πρωτοχρονιάτικη, ή οποιαδήποτε άλλη κάρτα ή επιστολή στο Καστελόριζο. Επιμένουμε όπως σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα φυσικά (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Να φανεί έμπρακτα και απτά το ενδιαφέρον μας για το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι αυτό του Ελληνισμού. Μια υλοποιημένη και όχι άυλη παρουσία μας σηματοδοτεί πολλά. Μια μικρή θυσία, να αγοράσουμε, να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα, θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται.
Στέλνοντας μια κάρτα στους συμπατριώτες μας που κατοικούν στο ακριτικό νησί του Καστελόριζου δείχνουμε με ένα απλό και φιλικό τρόπο, αλλά εξόχως έμπρακτο και συμβολικό, την ευγνωμοσύνη και τη συμπαράστασή μας. Δεν ξεχνάμε την Κυρά της Ρω. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες των Καστελορίζιων το 1821 και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Αναγνωρίζουμε πως η παρουσία τους στο νησί αυτό δεν αποτελεί μόνο απλή περίπτωση διαβίωσης, αλλά ταυτόχρονα είναι εξέχουσας σημασίας για την γεωπολιτική και οικονομική συνεκτικότητα των δύο κρατών του Ελληνισμού.
Στείλτε λοιπόν μια κάρτα! Στείλτε μια κάρτα, πείτε το στους φίλους και στους συγγενείς σας, ανακοινώστε το σε ιστολόγια και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Καλέστε και άλλους συμπολίτες μας να πράξουν το ίδιο. Εμείς δημιουργούμε ρεύμα υπέρ των συμφερόντων του Ελληνισμού, εμείς πολλαπλασιάζουμε την γεωπολιτική και τοποστρατηγική ισχύ του Καστελόριζου αναβαθμίζοντας το στην συλλογική, εθνική μας μνήμη και στις καρδιές μας.
Οι συμβολικές μας πράξεις κατατροπώνουν τις νέο-οθωμανικές γελοιότητες περί αμφισβήτησης και στέλνουμε ένα πανίσχυρο μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης προς δικούς μας και προς ξένους επιβουλείς: Οι μεν, ΜΗΝ ξεχνάτε το Καστελόριζο! Οι δε, ΜΗΝ αγγίζετε το Καστελόριζο!
Στείλτε τις κάρτες σας στις ακόλουθες διευθύνσεις:
Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο
Μεγίστη
851 11
Καστελόριζο
Δωδεκάνησα
Ελλάδα
Καλούνται επίσης οι Ομογενείς και οι φοιτητές μας να στείλουν κάρτα από όλες τις γωνιές του πλανήτη:
Megisti Municipality or Elementary School
Megisti
851 11
Kastelorizo
Dodekanisa
GREECE


ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΧΩΡΑ


Μήνες ολόκληρους είχε αποφασιστεί ότι προχωράμε σε αποκρατικοποιήσεις... καθώς όπως έγινε γνωστό, είχε αποτυπωθεί στο Μνημόνιο! Εκτός από τα ακίνητα προβλέπεται επίσης, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. «ιδιωτικοποίηση» 600 μικρών νησιών
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία είχε «κλείσει» από τον Μάιο, από την στιγμή δηλαδή που μπήκαμε στον μηχανισμό στήριξης, όμως έγινε γνωστό τώρα, γιατί πλησιάζει ο καιρός της αξιολόγησης και αξιοποίησης – αποκρατικοποίησης.
Στο Μνημόνιο 2 αναφέρεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προβλέπεται να ανέλθουν σε μόλις 5 δις ευρώ την τριετία 2011 – 2013, ενώ στο επόμενο Μνημόνιο αποφασίστηκε να ανέβει στα 7 δις ευρώ. Τελικά, στο τρίτο και τελευταίο Μνημόνιο αποφασίστηκε να γίνουν αποκρατικοποιήσεις 50 δις ευρώ.


ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΕΙΑ


Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Ανοίγοντας τη συσκευή της τηλεόρασής μου διερωτώμαι πολλές φορές αν ζω στην Ελλάδα ή στην Τουρκία. Μία μανία τηλεοπτικής τουρκολαγνείας έχει καταλάβει τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς μας. Στο ένα κανάλι βλέπεις αφιέρωμα στη σύγχρονη Τουρκία, στο άλλο ακούς τι καλά περνούν σήμερα οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη, αλλού ακούς πόσο αγαθοί και άγιοι ήσαν οι Οθωμανοί και πόσο άγριοι ήσαν οι Έλληνες επαναστάτες του 1821 που έσφαζαν αθώους, ενώ άλλα κανάλια προβάλλουν τουρκικά σήριαλ. Προς τι όλη αυτή η μανία με τον εξωραϊσμό της εικόνας της γείτονος; Προσωπικά πιστεύω ότι ορισμένες από αυτές- όχι όλες- τις προσπάθειες εντάσσονται σε μία αφελή στρατηγική που προωθεί την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού με σοβαρές υποχωρήσεις του Ελληνισμού. Άρα πρέπει να προηγηθεί η βελτίωση της εικόνας του Τούρκου-παλιού και νεώτερου-στα μάτια των Ελλήνων.
Ιδιαιτέρως με ξένισε η σειρά εκπομπών της ΝΕΤ με θέμα τη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη. Παρουσίασε μία ελληνίδα ξεναγό, η οποία κατηγορούσε εμάς τους Έλληνες ότι είμαστε προκατειλημμένοι κατά των Τούρκων. Εξεθείασε πόσο ανεκτική είναι η σύγχρονη Τουρκία προς τους Ρωμηούς της Πόλης και προς τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά τους δικαιώματα. Πρόβαλε ως μέγα επίτευγμα εκσυγχρονισμού των γειτόνων ότι επέτρεψαν σε έναν Έλληνα από την Β. Ελλάδα να ανοίξει εστιατόριο σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Γενικά επεσήμανα μία αγχώδη προσπάθεια να φανούν όλα δημοκρατικά, θαυμαστά και ευρωπαϊκά στην σημερινή Τουρκία. Το μήνυμα της σειράς εκπομπών ήταν: Η Τουρκία είναι κάτι παραπάνω από έτοιμη για να ενταχθεί στην Ευρ. Ένωση και κακώς κάποιοι Έλληνες -και κυρίως πολλοί Ευρωπαίοι- της αρνούνται την πλήρη ένταξη. Κακότεχνη απόπειρα ωραιοποιήσεως μιας χώρας, η οποία πόρρω απέχει από τα στοιχειώδη ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα. Και απορώ γιατί η δημόσια τηλεόραση της χώρας μας αναλαμβάνει εκστρατείες εξωραϊσμού του προφίλ της Τουρκίας, την ώρα που οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία και η Γερμανία-έχουν ξεκάθαρα ταχθεί κατά της πλήρους εντάξεως και υπέρ μιας ειδικής σχέσεως.
Ακόμη περισσότερο εξανίσταται η κοινή λογική κάθε πληροφορημένου Έλληνα, διότι τα γεγονότα διαψεύδουν αυτό το εξωραϊσμένο προφίλ. Επί παραδείγματι διερωτώμαι :Γιατί απαγορεύεται στην Κωνσταντινούπολη η λειτουργία ελληνικού βιβλιοπωλείου; Ποια σχέση έχει η «ευρωπαϊκή» εικόνα της Τουρκίας με την καταστροφή 70 ελληνικών μνημάτων στην Ίμβρο; Γιατί καμία τηλεοπτική εκπομπή από αυτές που προανέφερα δεν παρουσιάζει την πλήρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης στην Ίμβρο στην Τένεδο; Πόσο δημοκρατική είναι μία χώρα που συνδέει τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με υπερβολικές απαιτήσεις στη Θράκη;
Προσφάτως (30.1.2011) ο Σύνδεσμος Κωνσταντινουπολιτών βράβευσε στην Καλλιθέα έναν ηλικιωμένο Έλληνα διανοούμενο από την ολιγάριθμη παροικία της Βασιλεύουσας. Πρόκειται για τον Άρη Αμπατζή, ο οποίος ερωτηθείς από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στην ελληνική κοινότητα , απαντά: «Απελπισία. Δεν υπάρχει υποστήριξη. Ποιος θα ασχοληθεί μαζί μας;». Και όταν ερωτάται αν θα εγκαταλείψει την Πόλη απαντά : «Όχι, και ούτε πρόκειται να έρθουμε μόνιμα στην Ελλάδα. Αγαπούμε την Πόλη και στις καλές και στις κακές στιγμές. Δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε όταν περνάει άσχημα». Να, λοιπόν, η πραγματικότητα για τον Ελληνισμό της Πόλης. Τελείως διαφορετική από την προσπάθεια ωραιοποιήσεως που καταβάλλουν ορισμένα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Το 2001 υπεγράφη μία συμφωνία μεταξύ του τότε Υπουργού Εξωτερικών και νυν Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζεμ, η οποία προέβλεπε την παρέμβαση επί των σχολικών βιβλίων Ιστορίας και Γεωγραφίας στις δύο χώρες για να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάς προχώρησε τάχιστα και είδαμε τον «συνωστισμό» ανακριβειών στο βιβλίο της Στ΄ Δημοτικού, ενώ η Τουρκία διατηρεί τον εθνικισμό και τον ανθελληνισμό στα βιβλία της. Μέσω της αλλοιώσεως των σχολικών εγχειριδίων επιχειρείται η δημιουργία μας νέας γενιάς ελληνοπαίδων χωρίς εθνική συνείδηση. Τώρα μέσω της τηλεοπτικής τουρκολαγνείας φοβούμαι ότι η προσπάθεια επηρεασμού στρέφεται και προς τους ενηλίκους. Να θαυμάσουμε την Τουρκία πόσο μοντέρνα και αγαθών προθέσεων είναι ώστε να προετοιμασθεί ο λαός μας για υποχωρήσεις στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη και αλλού.
Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν τρώει κουτόχορτο και πιστεύω ότι τελικά η απόπειρα εθνικής αποχαυνώσεως μέσω της τουρκολαγνείας θα αποτύχει. Είναι, όμως θλιβερό να βλέπουμε έναν «παντογνώστη» συγγραφέα άνευ στοιχειώδους πτυχίου Ανωτάτης Σχολής και έναν ιστορικό των πραξικοπημάτων του 20 ού αιώνος να παρουσιάζονται ως ειδήμονες για την εποχή της Τουρκοκρατίας και του 1821. Απορώ πώς δεν έχουν εξεγερθεί ακόμη η Ακαδημία Αθηνών, και τα ιδρύματα ιστορικής έρευνας. Και είναι επιεικώς απαράδεκτο να αρνούνται τον όρκο των αγωνιστών στην Αγία Λαύρα ( περί τα μέσα Μαρτίου λόγω της πανηγύρεως του Αγίου Αλεξίου στις 17 του μηνός) όταν έχει καταγραφεί και από τον Κανέλλο Δεληγιάννη και από τον Ασημάκη Φωτήλα και από την γαλλική εφημερίδα Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ και από τους ΤΑΪΜΣ του Λονδίνου της εποχής εκείνης. Και είναι ακόμη πιο βαρύ το ατόπημα όταν αρνούνται την σκόπιμη σύνδεση Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Επαναστάσεως. Την 25η Μαρτίου είχαν ορίσει οι αγωνιστές για λόγους προβολής της Ελληνορθοδοξίας, όπως ομολογούν οι ίδιοι στα κείμενά τους. Ιστορία είναι οι πηγές, όχι τα τεχνάσματα των εθνοαποδομητών.

ΑΠΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ


Τα στερεότυπα στην Ευρώπη για τους εργατικούς πολίτες των βόρειων χωρών και τους τεμπέληδες των... νότιων χωρών δεν ισχύουν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ, κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, ενώ δεν είναι μακριά οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες την εβδομάδα.

Αντίθετα, τις λιγότερες ώρες, 31 την εβδομάδα, εργάζονται οι Ολλανδοί, ενώ οι Γερμανοί εργάζονται 36 ώρες την εβδομάδα.

Επομένως, αναφέρει το δημοσίευμα, το πρόβλημα δεν είναι ότι οι εργαζόμενοι στο Νότο της Ευρώπης δεν εργάζονται αρκετά σκληρά, αλλά ότι η παραγωγικότητά τους είναι μικρότερη σε σχέση με το Βορρά.

Οι Έλληνες παράγουν λιγότερο από 18,5 ευρώ κάθε ώρα εργασίας, οι Ισπανοί 24,4 ευρώ και οι Πορτογάλοι 13,8 ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά οι Ολλανδοί παράγουν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7 ευρώ.


ΙΣΤΑΜΕ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ


Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που πρότεινε η τρόικα και...



προκάλεσε την ιερή αγανάκτηση ακόμη και των πιο θερμών υποστηρικτών της αναγκαιότητας του μνημονίου έχει κάποιες ιδιαίτερες πτυχές που προετοιμάζονται εδώ και μήνες. Όπως για παράδειγμα η πώληση 598 νησιών και βραχονησίδων όπως αποκαλύπτεται από ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει από το Νοέμβριο του 2010 το Ίδρυμα "Ανδρέας Παπανδρέου" ΙΣΤΑΜΕ.
Στην μελέτη με τίτλο "Το πολυσύνθετο πρόβλημα της αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας" ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "η Κ.Ε.Δ. διαθέτει σήμερα προς διαχείριση στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 598 νησιά πλήρους κυριότητας, ποικίλων μεγεθών, από λίγα στρέμματα έως εκατοντάδες στρέμματα. Πέραν από ένα μικρό αριθμό αυτών που είναι ήδη παραχωρημένα και αξιοποιούνται για εθνικούς σκοπούς, η υπολειπόμενη μεγάλη πλειοψηφία των εν λόγω νήσων δύναται να αξιοποιηθεί».
Ερωτηματικά προκαλεί πάντως η σπουδή πολλών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών να διαψεύδουν κατηγορηματικά δημοσιεύματα τόσο του βρετανικού όσο και του γερμανικού τύπου που κατά καιρούς κάνουν λόγο για ξεπούλημα ελληνικών νησιών, την ώρα που πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ είναι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Ηλίας Μόσιαλος και στην στην θέση του αντιπροέδρου του Ιδρύματος που εκπόνησε την μελέτη για την εκποίηση των νησίδων ο κ.Νίκος Παπανδρέου.
Μάλιστα ο αδελφός του Πρωθυπουργού δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε θέματα επενδύσεων αφού λόγω της θέσης του στο ΙΣΤΑΜΕ δικαιολογεί και την συμμετοχή του σε πολλές κυβερνητικές αποστολές στο εξωτερικό με θέμα την προσέλκυση αγοραστών κυρίως από αραβικές χώρες για την περιοχή του Ελληνικού.


ΑΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ.....ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ


Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Στον Προκρούστη της τρόικας η ελληνική οικονομία. Το αλαλούμ των δηλώσεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης συμπληρώνεται από τα πρόσθετα πακέτα μέτρων, αρχής γενομένης από φέτος. Το ύφος και οι ανακοινώσεις της τρόικας... την περασμένη Παρασκευή προκάλεσαν επικοινωνιακού τύπου αντιδράσεις σε επίπεδο κυβέρνησης, λόγω κακής συνεννόησης.

Η ενόχληση αφορούσε στο δευτερεύον: γιατί οι ανακοινώσεις έγιναν από την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φερόταν να μη γνωρίζει ότι θα μιλούσαν για τα 50 δισ. ευρώ που θα εισπραχθούν από την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας. Ετσι ή αλλιώς, η απόφαση είχε ληφθεί κι αν δεν το μαθαίναμε την Παρασκευή από την τρόικα, θα μας το γνωστοποιούσε οσονούπω η κυβέρνηση.

Η ενόχληση, όμως, δεν αφορούσε το πρωτεύον: αυτή καθαυτήν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σε ποια περιουσία αναφέρονταν η τρόικα ή ο υπουργός Οικονομικών; Κατά τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σερβάζ Ντερούζ, μπορεί τα πάντα να είναι μέσα. Από το Ελληνικό και τις τουριστικές εκτάσεις μέχρι τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

Στα χέρια της Τρόικας

Η κυβέρνηση επιχειρεί το τελευταίο τριήμερο να πείσει άπαντες πως αυτή παίρνει τις αποφάσεις. Είναι τοις πάσι γνωστό πάντως από την περασμένη άνοιξη ότι η οικονομία έχει περάσει στα χέρια της τρόικας των δανειστών και πως αυτοί καθοδηγούν τα νήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, φανερά ενοχλημένος από τις δηλώσεις του κ. Ντερούζ σε κυριακάτικες εφημερίδες, με χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης» και συμπληρώνει: «Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη. Και τις αποφάσεις για το τι και το πώς τις παίρνει συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος».

Ο κ. Ντερούζ μάλλον είχε διαφορετική άποψη όταν την περασμένη Παρασκευή χαρακτήριζε «απαισιόδοξο» το πρόγραμμα των 8 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων που κατάρτισε η κυβέρνηση, όταν έλεγε ότι συνέστησαν να το εξετάσουν πιο προσεκτικά και στη συνέχεια τους έπεισαν να αποδεχθούν τα 50 δισ. ευρώ!

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εγχώριες αντιδράσεις και δη τις κυβερνητικές, σε ακόμα μια επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ περί «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με την ελληνική κυβέρνηση και διευκρίνισης ότι «οι τρεις οργανισμοί σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό αν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση».

Μόνο που η εντύπωση αυτή σχηματίστηκε από τις δηλώσεις των τριών εκπροσώπων της τρόικας όταν την περασμένη Παρασκευή μιλούσαν... σαν να ήταν η ελληνική κυβέρνηση. Αφού πρώτα περιέγραψαν πώς έπεισαν το οικονομικό επιτελείο για τα 50 δισ. ευρώ, στη συνέχεια απηύθυναν συστάσεις σε όσους αντιδρούν στο Μνημόνιο. Φράσεις όπως «τα κεκτημένα συμφέροντα θα αντιδράσουν εντονότατα» ή «αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι γιατί θεωρούν ότι θίγονται τα προνόμιά τους» ή «μην επιτρέπετε στους λίγους που κερδίζουν από το γεγονός ότι ελέγχουν τη δημόσια περιουσία να αποκλείσουν από τους καρπούς των ιδιωτικοποιήσεων τους πολλούς» ανήκουν στην τρόικα.

Το αλαλούμ που κυριαρχεί στα τεκταινόμενα σε επίπεδο οικονομίας συμπληρώνεται και από τις δηλώσεις του ειδικού γραμματέα αποκρατικοποιήσεων, Γιώργου Χριστοδουλάκη. Μετά το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones ότι ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για κινδύνους που ενέχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. και ότι η προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα είναι μια πρόκληση τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων κρατών για χρεοκοπία, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας ζητώντας να ανασκευαστούν όσα φερόταν ότι είχε πει τονίζοντας πως ήταν «μια διευκρινιστική συζήτηση»...

Και τα 12 δισ. έγιναν 19...

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ένα νέο αλαλούμ μέτρων. Το οικονομικό επιτελείο μέχρι την περασμένη Παρασκευή συζητούσε για ένα πακέτο μέτρων περίπου 12 δισ. ευρώ στην τριετία 2012 -2014. Η τρόικα γνωστοποίησε ότι μιλάμε για μέτρα 8% του ΑΕΠ, ήτοι 19 δισ. ευρώ. Σε αυτά μπορεί να προστεθούν άλλο 1,7 δισ. ευρώ φέτος, αν υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις που είναι πολύ πιθανές, κυρίως στον τομέα των εσόδων, χωρίς να υπολογίζονται οι υπερβάσεις στις δαπάνες λόγω των «άγνωστων» στοιχείων της γενικής κυβέρνησης και για τα οποία το οικονομικό επιτελείο θα έχει γνώση στα τέλη του μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Στοιχεία που μπορεί να εκτινάξουν σε διψήφιο νούμερο, πάνω από 10%, το έλλειμμα του 2010, που έχει κλείσει στο 9,4% κατά την κυβέρνηση ή στο 9,6% κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι εδώ έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα του 2015, καθώς τότε το έλλειμμα θα πέσει κάτω από 3 δισ. ευρώ και όχι κάτω από 3% του ΑΕΠ. Τα πακέτα μέτρων δεν έχουν τελειωμό και το ανησυχητικό είναι ότι κάθε επίσκεψη της τρόικας φέρνει νέα μέτρα. *

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More