ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΕΘΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ


Εθνική Οπισθοδρόμηση στα εθνικά μας θέματα καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας αρμόδιου για τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» της Κύπρου.

Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει,

«Είναι προφανές ότι, οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας, αρμοδίου για τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., Egemen Bagis στην κυπριακή εφημερίδα “Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ”, αντικατοπτρίζουν το νέο πνεύμα και κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις διαβουλεύσεις για το Αιγαίο.

Κλίμα εθνικής υποχώρησης για την ελληνική εξωτερική πολιτική, που αφήνει περιθώρια στην επίσημη Τουρκία, να διεκδικεί το 50% του Αιγαίου και να δηλώνει, δια στόματος του αρμοδίου Υπουργού, ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. δεν περνούν από το κυπριακό.

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σταυροδρόμι για τα εθνικά μας θέματα, τα οποία με αφορμή την οικονομική κρίση, μέρα με τη μέρα θυσιάζονται και αυτά στην πολιτική “περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας” που οδηγεί η κυβέρνηση την Ελλάδα. Μια πολιτική, που επιτρέπει στον Τούρκο Υπουργό να ομιλεί ακόμα και με ειρωνικά λόγια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Εμείς αυτό δεν το επιτρέπουμε σε κανέναν, ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε ή αν διαφωνούμε. Είναι θέμα αρχής, κύρους και εικόνας για την πατρίδα μας.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών, εκτός ημερήσιας διάταξης, για τα εθνικά μας θέματα και τη σημερινή εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, όπου θα παρουσιάσει στον Ελληνικό λαό την πραγματική εικόνα της εθνικής οπισθοδρόμησης, που φέρνει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα από αυτά που πάγια στήριξαν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις και που αφορούν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς πρακτικής και την προστασία του κύρους και της αξιοπρέπειας του Έθνους».

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ


Απίστευτος διάλογος στο γερμανικό περιοδικό Stern

Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες, με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες», δημοσιεύεται σε πρόσφατο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, Stern. Ο υπέρτιτλος του άρθρου αναφέρει: ...
«Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».


Αγαπητοί Ελληνες, από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δις, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν, όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δις. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του, σε τέτοιο βαθμό, και για τόσο μακρύ διάστημα, άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά, οι πιο ακριβοί μας φίλοι.


Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι' εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν' απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.


Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι' ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι' επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, ν' αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Σε τελευταία ανάλυση, οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές και κάνουν, ότι τους πει ο λαός. Θα μας πείτε, βεβαίως, ότι κι' εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Κι' έχετε δίκιο.


Οι Έλληνες είναι εκείνοι, που μας είχαν δείξει το δρόμο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και τις πρώτες γνώσεις Εθνικής Οικονομίας. Τώρα μας δείχνετε και πάλι το δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά, είναι λάθος δρόμος. Κι' από το σημείο που εσείς έχετε τώρα φτάσει, δεν πάει παραπέρα.



Και η απάντηση που δόθηκε από ένα συμπατριώτη μας:


Αγαπητέ μου Walτer Wuellenweber, ονομάζομαι Γεώργιος Π. Ψωμάς. Είμαι δημόσιος λειτουργός κι' όχι υπάλληλος, όπως κατά κόρον τα ΜΜΕ των «συμπατριωτών» σου (μου) και άλλων «συμπατριωτών» σου (μου) αναφέρουν, ως βρισιά και με περίσσεια χλεύη. Ο μισθός μου είναι 1.000. Το μήνα, όχι την ημέρα, όπως ίσως σ' έχουν παρασύρει, να νομίζεις. Ούτε 1.000 λιγότερα από σένα.


Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που σας έχουμε παραχωρήσει με αδιαφανείς όρους κι' έναντι αυτών των 200 δις που λέτε, ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου. Αν ξεχνώ κάτι, ζητώ να με συγχωρέσεις. Σημειώνω, πως είμαστε από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγουν τα εργοστάσιά σας.


Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο η πολιτικοί μας γι' αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν' αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι). Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν. Είμαι σίγουρος, ότι εσύ δεν με πιστεύεις ακόμα, αλλά δείξε λίγο υπομονή και περίμενε, διάβασέ με, κι' αν δεν σε πείσω, τότε διώξε με από την Ευρωζώνη, τον τόπο της Αλήθειας και της Ευημερίας, του Δίκαιου και του Σωστού.


Λοιπόν Walτer, μισός αιώνας και πάνω πέρασε από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τότε που η Γερμανία έπρεπε να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.


Οι οφειλές αυτές, που μόνον η Γερμανία αρνείται να ξοφλήσει στην Ελλάδα (η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τακτοποίησαν ήδη τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους), συνίστανται:


α) Σε χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


β) Σε χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.


γ) Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ΄ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής.


δ) Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ' Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επεδίκασαν οι Σύμμαχοι.


ε) Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).


στ) Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας.


Ξέρω Walτer, σε πειράζουν αυτά που γράφω, αλλά και μένα με πείραξαν, αυτά που έγραψες! Αλλά περισσότερο με πειράζουν, αυτά που σκέφτεσαι και θέλεις να κάνεις για μένα και τους «συμπατριώτες» σου, τους Έλληνες !


Walτer, φίλτατε Walτer, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 130 γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί, οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.


Ξέρεις Walτer, σύντομα δε θα μπορώ ν' αγοράζω Γερμανικά προϊόντα, γιατί δεν θάχω λεφτά. Εγώ Walτer μεγάλωσα στα λίγα, θα τ' αντέξω . και μην ανησυχείς για τους νέους στην Ελλάδα, . είμαστε ακόμα πολλοί παλιοί, για να τους βοηθήσουμε, να εξοικειωθούν στη νέα κατάσταση . αλλά εσείς βρε Walτer, . τους ανέργους σας, που θα δημιουργηθούν από την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, πως θα τους αντιμετωπίσετε;


Πες μου σε παρακαλώ . έχω απορία: εμείς οι Έλληνες πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη, την Ευρωζώνη (κι' απ' όπου αλλού θέλετε, εσείς, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και λοιποί «συμπατριώτες). Πρέπει να φύγουμε, για να σωθούμε από μια Ένωση, κατ' επίφαση. Από μια ομάδα κερδοσκόπων. Από μια ομάδα, στην οποία είμαστε συμπαίκτες, όσο καταναλώναμε τα προϊόντα των συμπαικτών !


Εγώ φίλτατε Walτer, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Scoda, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, . δεν μπορούν και δεν πρέπει ! ... Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Praktiker και το IKEA. Γιατί δε θα μπορούν πια να τ' αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, βρε αδερφέ, τι να κάνουμε !


Φίλτατε Walτer, θα πρέπει να κανονίσουμε και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες» . αν μου επιτρέπεις βέβαια, γιατί εσύ είσαι ο «πιστωτής» της ζωής μου. Ξέρεις βρε φίλε Walτer, θέλω να μου επιστρέψεις τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μου, που έκλεψες εσύ (όχι ΕΣΥ βεβαίως, αλλά κάποιοι ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ), θέλω τα ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ, που βρίσκονται στα Μουσεία του Βερολίνου, του Μονάχου, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης! Τα θέλω τώρα, που μπορεί να πεθάνω, . αλλά θέλω να πεθάνω, κοντά στους πατέρες μου !


ΣΟΥΠΑ 2.400 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ


Ένα μπολ με σούπα 2.400 ετών έβγαλε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε περιοχή κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα της Κίνας Σιάν, όπου το 1974 αποκαλύφθηκε η περίφημη στρατιά των..... πήλινων πολεμιστών.

Το μπολ βρέθηκε σε τάφο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αναμόρφωσης του αεροδρομίου της περιοχής. Πρόκειται για μία σούπα από κρέας όπως μαρτυρούν τα κόκαλα που βρέθηκαν στο δοχείο. Μαζί με τη σούπα βρέθηκε και δοχείο με άοσμο υγρό που θεωρείται ότι ήταν κρασί.

Ερευνητές πραγματοποιούν τεστ ώστε να εξακριβωθούν τα συστατικά της σούπας, από την οποία θα λάβουν πολύτιμες πληροφορίες για τις γαστριμαργικές συνήθειες της εποχής.

Ο καθηγητής Λιου Νταιγιούν δήλωσε ότι "πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ότι οι αρχαίοι κινέζοι μαγείρευαν αυτή την τροφή" και ότι η ανακάλυψη "θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μελέτη των συνηθειών των ανθρώπων της περιόδου 475 με 221 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο τάφος πιθανόν να ανήκε σε κάποιον γαιοκτήμονα ή σε κάποιον αξιωματικό του στρατού.

Κοντά στην περιοχή που βρισκόταν η Σιάν - η οποία ήταν πρωτεύουσα του κινεζικού κράτους για 1.100 χρόνια - βρέθηκε το 1974 ο περίφημος στρατός από πηλό που "φύλαγε" τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας.

ΠΩΣ ΕΡΙΞΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑΚΗ......


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Για πρώτη φορά το newsbomb.gr αποκαλύπτει σήμερα τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ενός εγκλήματος στον ουρανό του Αιγαίου – που έχει κουκουλωθεί στο..... γνωστό δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων «Μην ενοχλείται και καταγγέλλεται την Τουρκία».

Από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανασύρουμε τον φάκελο του θανάτου του ηρωικού σμηναγού, Κώστα Ηλιάκη στις 23 Μαΐου 2006, στην περιοχή της Καρπάθου. Στον φάκελο αυτό υπάρχει η συγκλονιστική κατάθεση του Τούρκου πιλότου του F16, Χαλί Ιμπραήμ, ο οποίος αποκαλύπτει ότι έριξε τον Ηλιάκη με πύραυλο. Την Τρίτη 23 Μαΐου 2006 το ραντάρ της Κρήτης έχει εντοπίσει μια τουρκική φρεγάτα, που πλέει στην περιοχή της Καρπάθου και δύο τούρκικα αεροπλάνα F16 RF-4, που κινούνται για την προστασία της φρεγάτας.

Αμέσως από τα Χανιά απογειώνονται δύο F16 για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους. Στο ένα από αυτά χειριστής είναι ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, ο οποίος με κατάλληλους χειρισμούς μπαίνει ανάμεσα στα δύο τουρκικά για να πάρει τα νούμερά τους και να φωτογραφίσει τα όπλα που φέρουν. Εκείνη την στιγμή ο Χαλί Ιμπραήμ με το F16 έρχεται πίσω από τον Ηλιάκη και ο δεύτερος Έλληνας πιλότος έρχεται πίσω από τον δεύτερο Τούρκο πιλότο και τον εγκλωβίζει στο ραντάρ των πυραύλων του.

Από και πέρα αρχίζει η περιγραφή του Χαλί Ιμπραήμ, στην κατάθεσή του στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

«Ζήτησα από τον Ηλιάκη να απομακρυνθεί από τον σχηματισμό μας, ενώ με κατάλληλο ελιγμό τον εγκλωβίζω στο δικό μου σύστημα ραντάρ των πυραύλων μου. Ο ένας πιλότος δεν έφυγε, συνεννοήθηκα με τον συμπολεμιστή μου στο δεύτερο αεροπλάνο και αντιμετώπισα την κατάσταση με εκτόξευση πυραύλου. Ο άλλος Έλληνας πιλότος εξαπόλυσε και αυτός έναν πύραυλο και βρήκε τον συνάδελφό μου χειριστή στο RF-4 στο φτερό και τον κατέρριψε».

Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι η κατάρριψη του ηρωικού Κώστα Ηλιάκη δεν ήταν ένα ατύχημα στον αέρα, αλλά μια καθαρή επιθετική πολεμική ενέργεια των Τούρκων πιλότων, γεγονός που έχει αποκρυφτεί επιμελώς μέχρι σήμερα.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ:ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ;


Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, Ρίτσαρντ Σούλικ, εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα, που εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ το 2009, θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην..... Ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

"Θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε τυφλά τους ηγέτες της Ευρωζώνης και να προετοιμάσουμε ένα δεύτερο πλάνο, εκείνο της επιστροφής στην σλοβακική κορώνα", ανέφερε ο Ρίτσαρντ Σούλικ σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Hospodarske Noviny. Ο κύριος Σούλικ, φιλελεύθερος οικονομολόγος, θεωρεί ότι οι προσπάθειες της Σλοβακίας για ένταξη στη ζώνη του Ευρώ είχαν συνοδευτεί από "υποσχέσεις για ένα σταθερό νόμισμα και στέρεους κανόνες".

"Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι κανόνες δεν είναι ίδιοι για όλους και μάλιστα δεν υπάρχουν καθόλου", ανέφερε ο Ρίτσαρντ Σούλικ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ως "μακράν της υπεύθυνης προσέγγισης".


Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σούλικ είναι "ανεύθυνο" να αναλαμβάνουν άλλες χώρες τα βάρη των υπερχρεωμένων κρατών, με κίνδυνο να βρεθούν και αυτές οι χώρες σε εξίσου δύσκολη κατάσταση όπως οι υπερχρεωμένες. "Μπορεί κάποιος να σώσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία, ίσως και την Πορτογαλία. Αλλά θα ήταν επικίνδυνο να προσπαθήσει να "σώσει" την Ισπανία, χωρίς να αναφερθούμε στην Ιταλία. Στην πραγματικότητα το χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το ήμιση του συνόλου του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας", επισήμανε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας.

Η Σλοβακία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που είχε αρνηθεί τον περασμένο Αύγουστο να συνεισφέρει στο μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ


Είχανε δεν είχανε, οι θεματοφύλακες της ...επιλεκτικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σιγά αλλά σταθερά, ετοιμάζονται να βάλλουν την «ταφόπλακα» στη Συνθήκη της Λωζάννης, με βάση την οποία αντιμετωπίζονται θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία.
Η ευρισκόμενη υπό Τουρκική Προεδρία, Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που, εκτός των άλλων, έχει και την αρμοδιότητα επίβλεψης της ορθής εκτέλεσης των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στοχοποίησε την Ελλάδα, ως μία χώρα που δεν εφαρμόζει τις τελεσίδικες και καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε συνεδρίαση της, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και έληξε την περασμένη Παρασκευή, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού, θεώρησαν σκόπιμο να ασχοληθούν με το γιατί η Ελλάδα, δεν έχει προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», όπως την υποχρέωσε να κάνει, με καταδικαστική του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν περιορίσθηκαν, όμως, μόνο σ' αυτό...
Με μία ιδιαιτέρως αυστηρή απόφαση της, η Επιτροπή των Υπουργών συνιστά στην Ελλάδα, να πάψει να εγείρει προσκόμματα και να προχωρήσει στην αναγνώριση όλων των μειονοτικών θρησκευτικών και άλλων ενώσεων στο έδαφος της.
Η απόφαση αυτή, που θα ανακοινωθεί μετά την παρέλευση 15νθημέρου, πάρθηκε, ύστερα από την εξέταση της συμπεριφοράς της χώρας μας, στην εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις υποθέσεις Μπεκίρ Ούστα κατά Ελλάδος και Τουρκική Ένωση Ξάνθης κατά Ελλάδος.
Σ' αυτήν, την «μυστική» κατά τα άλλα, συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ωστόσο, βγήκε και μία ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΙΔΗΣΗ, για το πως η κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι αποφασισμένη να χειρισθεί το θέμα της αναγνώρισης των μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, αντί να εφιστήσει την προσοχή στους συναδέλφους του ότι, με τέτοιες αποφάσεις, θέτουν σε πλήρη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, τους διαβεβαίωσε ότι, η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη προχωρήσει στην αναγνώριση δεκάδων μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα, που άλλες φέρουν την ένδειξη «τουρκικός» και άλλες όχι.
Είναι προφανές ότι ο πρέσβης Αθανάσιος Δενδούλης, που κάνει τα πάντα για να μην φύγει από το Στρασβούργο, δεν ενήργησε αυτοβούλως και με την διαβεβαίωση που έδωσε, μετέφερε την κεντρική πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ημέτερου ΥΠΕΞ.
Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να υπενθυμισθεί ότι προπομπός της σχετικής απόφασης θεωρείται σχετικό Ψήφισμα της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Μάρτιο του 2009, που κάτω από τον τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τους μη μουσουλμάνους της Τουρκίας και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη», είχε θέσει τις «βάσεις» για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αναφέροντας ευθαρσώς ότι:
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζουν τις θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με τα στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι να επικαλούνται την αρχή της «αμοιβαιότητας», που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, ως δικαιολογία για να αρνούνται να εφαρμόζουν ορισμένα δικαιώματα».
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και έχουν να κάνουν:
  • Με το ποιες είναι, ακριβώς, οι μειονοτικές ενώσεις που αναγνωρίσθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση;
  • Εκτός από την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, στις αναγνωρισμένες μειονοτικές ενώσεις περιλαμβάνονται κι' άλλες που φέρουν τον τίτλο «τουρκικός»;
  • Μήπως στην λίστα αυτών των ενώσεων, περιλαμβάνονται κι' άλλες που φέρουν τον όρο «Μακεδονικός»;
  • Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, δείχνει τέτοια προθυμία, να γίνει αρωγός στην προσπάθεια ακύρωσης της Συνθήκης της Λωζάννης;
  • Αντιλαμβάνονται εκεί στο ΥΠΕΞ ότι, συνηγορώντας σε τέτοιου είδους προσπάθειες, σε λίγο θα βρεθούν στην δυσάρεστη θέση, να προχωρήσουν και στην αναγνώριση, τουρκικών μειονοτικών ενώσεων στην Κω και στη Ρόδο;

Η ΜΥΡΤΙΣ......ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ


Η Μύρτις, ένα 11χρονο κοριτσάκι που πέθανε από τον λοιμό στην Αθήνα τον 5ο π.Χ. αιώνα, «ξαναζωντανεύει»

Με τη Μαρία Ψαρά
Μια Αθηναία βέρα, που ξαναχαμογελά 2.500 χρόνια μετά! Η Μύρτις, ένα 11χρονο κοριτσάκι που κατοικούσε στην Αθήνα την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου αποκαλύπτεται ξανά χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης και στο μεράκι ανθρώπων που την πίστεψαν.

Υπήρξε ένα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το σώμα της πετάχτηκε βιαστικά στον ακανόνιστο ομαδικό λάκκο που άνοιξε η πόλη για να θάψει τους νεκρούς της, σε μια άκρη του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού. Το κρανίο της Μύρτιδος βρέθηκε ανάμεσα στα οστά δεκάδων άλλων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Το παιδικό κρανίο διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και αυτό ήταν το ερέθισμα για την ανάπλασή της …έτσι ώστε να έρθουμε σήμερα πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν!

«Η μελέτη του σκελετικού υλικού από το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού είναι μέρος ενός μεγάλου ερευνητικού προγράμματος μελέτης του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος, με το οποίο, ως ορθοδοντικός, ασχολούμαι εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», λέει στον «Φιλελεύθερο» ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, που έδωσε «ψυχή» στη Μύρτιδα. Ο κ. Παπαγρηγοράκης μετράει ήδη 30 χρόνια που συλλέγει αρχαιολογικό σκελετικό υλικό από τον ελλαδικό χώρο και ως οδοντίατροςορθοδοντικός, εστιάζει το ενδιαφέρον του στο κρανιοπροσωπικό σύμπλεγμα και τη μελέτη της κατατομής των προγόνων μας. «Η πρώτη σχετική εργασία μου ήταν για το Μaster ofScience από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας, με θέμα «CraniofacialΜorphologyofΑncientGreeks», το οποίο κατέληγε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της κατατομής του νεοέλληνα (σπλαγχνικό κρανίο) και αυτής των αρχαίων προγόνων του στη διάρκεια των τελευταίων 4.000 χρόνων» εξηγεί. Η μελέτη του αρχαιολογικού αυτού υλικού, που χρονολογείται από το 1900 π.Χ. -μεσοελλαδική εποχή- μέχρι το 300 π.Χ. περίπου, διερευνά και αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αρχαίων Ελλήνων, έτσι ώστε αυτό να συγκριθεί με το πρόσωπο του σύγχρονου Έλληνα. Επίσης γίνεται η σύγκριση με τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αρχαίων αγαλμάτων, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτά απεικονίζουν την πραγματικότητα ή μια εξιδανικευμένη μορφή της.

«Η ερευνητική μου εργασία συνεχίστηκε με τη μελέτη υλικού από αρχαιολογικές ανασκαφές της Γ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων στην περιοχή του Κεραμεικού, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, τον ορθοδοντικό Φίλιππο Συνοδινό και τον γενετιστή-οδοντίατρο-βιολόγο Χρήστο Γιαπιτζάκη, με σκοπό τη διερεύνηση του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε τον λοιμό των Αθηνών και έγινε αιτία για το θάνατο 50.000 χιλιάδων Αθηναίων. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο των καθηγητών Raoultκαι Drancourtτου Πανεπιστημίου της Μασσαλίας καταλήξαμε ότι ένας από τους αιτιολογικούς παράγοντες του λοιμού των Αθηνών ήταν ο τυφοειδής πυρετός», λέει ο κ. Παπαγρηγοράκης και προσθέτει: «Ένα παιδικό κρανίο του ομαδικού τάφου του Κεραμεικού που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση μου τράβηξε την προσοχή, λόγω του ότι διατηρούσε μέρος της νεογιλής συγχρόνως με τη μόνιμη οδοντοφυΐα». «Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια για την πραγματοποίηση της ανάπλασης αυτού του παι δικού προσώπου του 5ου π.Χ. αιώνα. Σε συνεργασία με τους Γιώργο Παναγιάρη, Μανόλη Τσιλιβάκο, Παναγιώτη Τούλα, Αριστομένη Αντωνιάδη, Μανόλη Μαραβελάκη, Φίλιππο Συνοδινό και Οscar Νilsson, καταφέραμε σε δύο χρόνια να ολοκληρώσουμε την ανάπλαση της κεφαλής του κοριτσιού που πέθανε στο λοιμό των Αθηνών. Της δώσαμε το όνομα Μύρτις...», διηγείται.

Το επόμενο βήμα ήταν η παρουσίαση της Μύρτιδος στο κοινό στις 9 Απριλίου 2010, στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και εν συνεχεία, η οργάνωση περιοδεύουσας έκθεσης με τίτλο «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από 15 Απριλίου μέχρι 15 Ιουνίου 2010, με μεγάλη επιτυχία. Τώρα η Μύρτις βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος του έτους. Στη συνέχεια, με το νέο έτος ξεκινά ένα ταξίδι σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Τσαλαπάτα και το Αρχαιολογικό Βόλου κ.ά., καθώς και του εξωτερικού, για να καταλήξει σε μόνιμη έκθεση μουσείου της Αθήνας. Βεβαίως θα ήθελα πολύ να έρθουμε με τη Μύρτιδα και στην Κύπρο!», τονίζει.

Η ιστορία του λοιμού και οι έρευνες
Η ΠΟΡΕΙΑ της ιστορίας πολλών μεγάλων πολιτισμών της αρχαιότητας επηρεάστηκε σημαντικά από τη διάδοση επιδημιών. Μεταξύ αυτών, ο λοιμός της αρχαίας Αθήνας αναμφισβήτητα αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους παράγοντες που συνέβαλαν στην έκβαση του Πελοποννησιακού Πολέμου, επισπεύδοντας την παρακμή του Χρυσού Αιώνα και της αθηναϊκής μονοκρατορίας στη Μεσόγειο.
Όπως εκτενώς αναφέρει ο κ. Παπαγρηγοράκης, ο λοιμός ξέσπασε κατά την πολιορκία της Αθήνας από τους Σπαρτιάτες στην αρχή του καλοκαιριού του 430 π.Χ. και μέχρι το καλοκαίρι του 428 π.Χ. κυριολεκτικά αποδεκάτισε τον πληθυσμό της πόλης. Μετά από μια βραχεία περίοδο ύφεσης, η επιδημία επανέκαμψε στη διάρκεια του χειμώνα του 427 π.Χ. και διήρκεσε μέχρι το χειμώνα του 426 π.Χ. Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους τρεις κατοίκους της Αθήνας χάθηκε από την επιδημία, μεταξύ αυτών και ο χαρισματικός ηγέτης της πόλης, ο Περικλής.

Η αιτία που προκάλεσε τον λοιμό της Αθήνας αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας της ιατρικής. Οι γνώσεις μας ως προς την αιτία του λοιμού περιορίζονταν στις αφηγήσεις του μεγάλου αρχαίου ιστορικού του 5ου αιώνα π.Χ., Θουκυδίδη, ο οποίος προσβλήθηκε επίσης από τη νόσο αλλά επέζησε. Στην Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Θουκυδίδης περιγράφει με αρκετή ακρίβεια τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Αθήνα κατά την περίοδο του λοιμού, καθώς και τα κύρια σημεία και συμπτώματα της νόσου.

«Η αδυναμία τεκμηρίωσης οποιασδήποτε διαγνωστικής υπόθεσης σχετικά με την αιτία του λοιμού της Αθήνας, οφειλόταν στην έλλειψη κατάλληλου παλαιοπαθολογικού υλικού, η ανάλυση του οποίου ενδεχομένως θα οδηγούσε σε αναδρομική ασφαλή διάγνωση του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε την επιδημία», εξηγεί ο κ. Παπαγρηγοράκης και προσθέτει: «Το απαραίτητο σκελετικό υλικό για την πραγματοποίηση μιας αντίστοιχης έρευνας σε θύματα του λοιμού της Αθήνας ανακαλύφθηκε τελικά σε σχετικά πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή της περιόδου 1994-1995, που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της αρχαιολόγου, Έφης Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη». Η αλματώδης πρόοδος της μοριακής βιολογίας και της γενετικής τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη αντίστοιχης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας μέσω των εφαρμογών της πληροφορικής, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη διερεύνηση και την επιστημονική τεκμηρίωση διατυπωμένων ήδη από το παρελθόν υποθέσεων εργασίας. Στα πλαίσια αυτά και με βάση τις νέες δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί, σε κατάλληλα οργανωμένα και εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα μπορεί να επιχειρηθεί πλέον η αναζήτηση απαντήσεων σε σημαντικά ερωτήματα, τα οποία έχουν απασχολήσει την επιστήμη για πολλές δεκαετίας ή και αιώνες.

Συγκλονιστική επιστολή της Μύρτιδος στον ΟΗΕ
Η Μύρτις, ένα κορίτσι που έζησε στην Αθήνα πριν από 2500 χρόνια, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο. «Το όνομά μου είναι Μύρτις, ωστόσο δεν πρόκειται για το αληθινό μου όνομα! Μου το έδωσαν οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν το 1994-1995 τα οστά μου μαζί με άλλους 150 σκελετούς σε έναν ομαδικό τάφο στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην περιοχή του Κεραμεικού. Μπορεί να μοιάζω κορίτσι του 21ου αιώνα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είμαι ένα εντεκάχρονο παιδί που έζησε και πέθανε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. Πώς, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί από την αρχαία Αθήνα να γίνει “Φίλος της Χιλιετίας” των Ηνωμένων Εθνών;

Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι ήμουν ένα από τα θύματα του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 430-426 π.Χ. Γνωρίζουν, επίσης, ότι αιτία του θανάτου μου ήταν ο τυφοειδής πυρετός: Η αρρώστια που σκότωσε τον Αθηναίο πολιτικό, Περικλή, και περίπου το ένα τρίτο όλων των κατοίκων της πόλης εκείνη την εποχή. Λένε, επίσης, πως η επιδημία συνέβαλε στην τελική ήττα της Αθήνας από τη Σπάρτη κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Το κρανίο μου βρέθηκε σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση και αυτό ενέπνευσε τον καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, να ξεκινήσει, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, την ανάπλαση του προσώπου μου. Να ’μαι, λοιπόν! Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους στη φωτογραφία μου: Είμαι σχεδόν όπως την ημέρα που πέθανα.
Ο καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης πίστευε ότι η “αναβίωσή” μου δεν θα έπρεπε να είναι μόνο μια ευκαιρία για να δει ο κόσμος το πρόσωπο ενός κοριτσιού που έπαιζε στoυς πρόποδες της Ακρόπολης όταν οι Αθηναίοι δημιουργούσαν τον Παρθενώνα, αλλά ήθελε επίσης η “επιστροφή” μου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο και στους ηγέτες του.

Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που όπως εγώ πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.

2.500 χρόνια μετά το θάνατό μου, ελπίζω ότι το μήνυμά μου θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους “Στόχους της Χιλιετίας της Ανάπτυξης”. Ακούστε με! Ξέρω τι λέω. Μην ξεχνάτε ότι είμαι πολύ μεγαλύτερη και ως εκ τούτου πιο σοφή από εσάς».



ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ...Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ



Θυσία στους Κινέζους επενδυτές της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά γίνεται η ιστορική περιοχή, όπου έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Οι τάφοι των Σαλαμινομάχων και ο βυθός, όπου βρίσκονται ακόμα υπολείμματα των αρχαίων πλοίων της ιστορικής ναυμαχίας θα μετατραπούν σε προβλήτες και θα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των κινέζικων πλοίων, που θα περνάνε από την Ελλάδα. Στη συμφωνία, που υπέγραψαν με τον ΟΛΠ οι Κινέζοι της COSCO το ξεκαθαρίζουν ρητά: «Μην μας δημιουργείται προβλήματα με ιστορικούς χώρους κ.λ.π. σε περιοχές που θα χρησιμοποιούνται για καθαρισμό και αμμοβολές των πλοίων μας». Το θέμα έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβρη, όταν έφτασε κατεπείγον τηλεφωνικό σήμα στο λιμεναρχείο Πειραιά από του υπουργείο Πολιτισμού που ζητούσε να διακοπούν αμέσως εργασίες υδροβολής και αμμοβολής σε πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας.


Δέκα μέρες αργότερα ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ, Παναγιώτης Πετρουλής με έγγραφό του προς το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Εργασίας ζητούσε να απορριφθεί το αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού τονίζοντας ότι: «η απαγόρευση των εργασιών αυτών θα αποτελέσει λόγο μη προσέγγισης πλοίων για επισκευή στον Πειραιά». Ένα ακόμη φαινόμενο του ξεπουλήματος της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό.

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ;


Πρόσφατα, ο αυτοαποκαλούμενος «πιο μισητός άνθρωπος στην Βρετανία», ο Anjem Choudary (πρώην ηγέτης των απαγορευμένων ισλαμικών οργανώσεων al-Muhajiroun και Islam4UK), αποκάλυψε στο Λονδίνο το όραμα του για νίκη των Ταλιμπάν επί της Αμερικής και για έναν κόσμο υπό τον ισλαμικό νόμο Σαρία.

Τον άκουγε προσηλωμένο ένα πλήθος περίπου 250 ατόμων να τους καλεί να πάρουν τα όπλα. «Υπάρχουν πολλά πεδία μάχης», έλεγε ήρεμα από το μικρόφωνο. «Υπάρχει ένα έξω από τον αριθμό 10 της Downing Street (οικία του Βρετανού πρωθυπουργού) και άλλο ένα στα βουνά της Τόρα Μπόρα (Αφγανιστάν). Όποιος δεν πολεμήσει θα αντιμετωπίσει δυσκολίες όταν θα κριθεί από τον «άγγελο του θανάτου», ο οποίος θα αναγκαστεί να πει στον Αλλάχ, ότι φοβήθηκε και δεν σήκωσε το χέρι του εναντίον των καταπιεστών. Και ο Αλλάχ θα του απαντήσει, δεν μου αξίζει να με φοβούνται περισσότερο από αυτούς;». «Αλλαχού Ακμπάρ! », φώναζαν οι άντρες που τον άκουγαν και οι φωνές τους αντηχούσαν σαν τις κραυγές των στρατιωτών πριν από την μάχη. (βλ. islamists raise fears of violent ‘clash of cultures’ in Europe …


Πριν από λίγες ημέρες το περιοδικό «Επίκαιρα», εκδόσεων Λιβάνη (παλαιού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου) έγραφε μεταξύ άλλων: “Κρατικές υπηρεσίες εκφράζουν το φόβο για πιθανή εξέγερση φανατικών μουσουλμάνων, κυρίως Αφγανών Ταλιμπάν, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από άλλους αλλοδαπούς, θα προκαλέσουν αναταραχές στην Αθήνα. … Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από ξένες μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών για το τι συμβαίνει στο λεγόμενο «γκέτο της Αθήνας»…

Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφάλειας, που είναι διάτρητες από ξένους πράκτορες και κυρίως Αμερικανούς και Βρετανούς, ενημερώθηκαν από ξένους πράκτορες για το ότι πιθανολογείται ότι θα επακολουθήσει στην Αθήνα. …Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όμως, φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει εδώ και πολύ καιρό επαφή με φανατικούς φονταμενταλιστές που δρουν στα τζαμιά της Αθήνας και της επαρχίας. … Το δημοσίευμα έφερε χθες στην Βουλή, ο Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος σε ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό είπε ότι ετοιμάζεται εξέγερση στην Αθήνα από ξένα κέντρα και δυνάμεις της Αλ Κάϊντα. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός; «Τα κατά καιρούς δημοσιεύματα και πληροφορίες γι’ αυτά τα θέματα πάντα χρήζουν διερεύνησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την φρούρηση όλων των ευαίσθητων χώρων και εγκαταστάσεων, ενώ επισήμανε ότι προβαίνουν σε συνεχή επαναξιολόγηση των στόχων αυτών, με βάση πληροφορίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται από την τρέχουσα επικαιρότητα.

Με άλλα λόγια επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφέστατα το δημοσίευμα.

Τι γνωρίζουν λοιπόν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καρατζαφέρης που είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά λειτουργεί ως κυβερνητικός ….”λαγός”; Έχουν πληροφορίες ότι ετοιμάζεται “μουσουλμανική εξέγερση”; Και τι κάνουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του για την αντιμετώπισή της; Το ψάξαμε λοιπόν λίγο το θέμα και οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι σχετικό περιμένει η κυβέρνηση. Ακούσαμε μάλιστα, χωρίς όμως να το επιβεβαιώσουμε, ότι έχει παραγγελθεί απο το εξωτερικό και ειδικός εξοπλισμός για την αντιμετώπιση ταραχών. Κάνουμε όμως και άλλες σκέψεις, βασισμένοι σε όσα έφτασαν στα αυτιά μας. Δεν σας θα σας φανεί περίεργο, μετά τα πρόσφατα επεισόδια για τα …δυο χρόνια από τον φόνο του Γρηγορόπουλου (για τον πρώτο χρόνο δεν έγιναν) να ακολουθήσουν και θρησκευτικές αναταραχές; Να καίγεται δηλαδή η Αθήνα όχι για τα μέτρα του ΔΝΤ, αλλά για άλλο λόγο; Φυσικά θα σκεφτείτε: Είναι δυνατόν κάποιος σκοτεινός «εγκέφαλος» να σκέφτεται τόσο προβοκατόρικα και τόσο μακιαβελικά;

Με αυτά που μας συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο η απάντηση φοβούμεθα ότι είναι μάλλον καταφατική. Πίστευε, άλλωστε, κανείς ότι θα συνέβαιναν τα τραγικά γεγονότα στην Marfin κατά την διάρκεια ενός από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια της μεταπολίτευσης;

2 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ


Στο όριο της φτώχειας ζουν δύο στους δέκα Έλληνες, έχοντας ήδη λάβει τις κοινωνικές παροχές από το κράτος, ενώ ένας... στους δέκα δεν έχει πόρους να πληρώσει «τα προς το ζειν», σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2008, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα άτομα στο όριο της φτώχειας είναι εκείνα τα οποία ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Στην «Ε.Ε. των 27», το 16,5% των πολιτών (81 εκατ. άτομα) ζούσε στο όριο τις φτώχειας (έχοντας λάβει τις κοινωνικές παροχές).

Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Πρώτη είναι η Λετονία (25,6%), ακολουθεί η Ρουμανία (23,4%), η Βουλγαρία (21,4%) και η Ελλάδα (20,1% ή 2,2 εκατ. πολίτες). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (9%), στην Ολλανδία και τη Σλοβακία (11%).

Εξάλλου, το 11,2% του πληθυσμού της Ελλάδας (1,2 εκατ. πολίτες), αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, τη θέρμανση, να λάβει γεύμα με κρέας ή ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, να ανταποκριθεί σε αναπάντεχα έξοδα κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην «Ε.Ε. των 27» το 8% του πληθυσμού αντιμετώπιζε τέτοιου είδους δυσκολίες.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βουλγαρία (41%) και στη Ρουμανία (33%), ενώ τα χαμηλότερα στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ισπανία (κάτω από το 3%).

Τέλος, το 7% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στα λεγόμενα «νοικοκυριά χαμηλής πυκνότητας εργασίας», δηλαδή σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικοι (από 18 έως 59 ετών) εργάζονται λιγότερο από το 20% των δυνατοτήτων τους (εξαιρούνται οι φοιτητές). Το αντίστοιχο ποσοστό στην "Ε.Ε. των 27" είναι 9%.

13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1967:Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ


Οι μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις κατά του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 εκδηλώθηκαν, με συμμετοχή στελεχών του ναυτικού και κινητοποίηση πλοίων σε δύο περιπτώσεις. Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 στα πλαίσια του αποκαλούμενου ΄΄Κίνημα του Βασιλιά΄΄ και το Μάιο του 1973 με το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, που υπήρξε και η μόνη δυναμική έκφραση στα πλαίσια του αποκληθέντος ΄΄Κίνημα του Ναυτικού΄΄. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του ΄΄κινήματος του βασιλιά΄΄, οι συμπεριφορές των αξιωματικών με την εκδήλωσή του, και κύρια στην εξέλιξή του το επόμενο εικοσιτετράωρο, είναι ενδεικτικές:

• του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν το απριλιανό καθεστώς,
• των σχέσεων του Σώματος αυτού με τη ΄΄νόμιμη διοίκηση΄΄, που υλοποιείται στο πρόσωπο του εκάστοτε ανωτέρου αξιωματικού, που την ασκεί,
• των σχέσεών τους με την ΄΄εξουσία΄΄, που εν προκειμένω ασκείται από το καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967 και τα όργανά της,
• των δεσμών με το ΄΄βασιλιά΄΄, που ανάλογα με τις σχέσεις του κάθε στελέχους με το θεσμό της βασιλείας, αντιπροσωπεύει ή όχι την υπέρτατη ΄΄διοίκηση΄΄ και την ΄΄εξουσία΄΄.

Για τους αξιωματικούς που ήταν πιστοί και θιασώτες της βασιλείας, δεν υπήρχε περιθώριο ελιγμών και τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του κατόχου του θρόνου. Αυτούς κυρίως απογοήτευσε ο Κωνσταντίνος με την κακή σχεδίαση και την ακόμα χειρότερη εκτέλεση του ΄΄κινήματός του΄΄. Κύρια όμως τους απογοήτευσε, με τη μάλλον εσπευσμένη αλλά επιτυχή υποχώρηση και φυγή του στο εξωτερικό. Αλλά και αργότερα η συμπεριφορά των ανθρώπων του περιβάλλοντός του στο εξωτερικό δεν ήταν καλή, όταν επεδίωκαν να τον ενημερώνουν στελέχη, που δεν ήταν ενάντια της βασιλείας.

Για τους πιστούς στην ΄΄επανάσταση΄΄ και για όσους είχαν επιλέξει τη συμπόρευση, δεν υπήρξαν ταλαντεύσεις. Αντέδρασαν στους ΄΄κινηματίες΄΄ του βασιλιά, που ήταν ολόκληρο σχεδόν το υπόλοιπο ναυτικό. Αυτό το ναυτικό, υπακούοντας τη φυσική του ηγεσία -που τις πρώτες ώρες εκδήλωσε την συμπαράστασή της στον βασιλιά- ακολούθησαν αρχικά με ορμή, σταδιακά όμως μειούμενη, τις εντολές για κίνηση προς βορρά. Όπου υποτίθεται, πως στερέωνε ο Κωνσταντίνος την εξουσία του ενάντια της χούντας. Αφ’ ότου τα πράγματα άρχισαν να συγχέονται και να μην ξεκαθαρίζουν, ο ενθουσιασμός των πρώτων ωρών σιγάζει και τα πλοία πλέουν μεν προς βορά, αλλά κάποια τηρούν ενδιάμεσες πορείες για Σαλαμίνα.

Ο νέος αρχηγός του ναυτικού Περβαινάς, αναλαμβάνει γρήγορα την αρχηγεία, στην αρχή με μικρή ομάδα πιστών στελεχών. Βοηθούντος και του ότι ο βασιλιάς δεν έδειξε αποφασιστικότητα, συγκέντρωσε το στόλο στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, χωρίς να έχουν υπάρξει συμπλοκές ή βίαιες δράσεις. Έπαιξαν ρόλο σ’ αυτήν την εξέλιξη οι εξής παράγοντες:

• Οι διαπροσωπικές σχέσεις των στελεχών, που ανεξάρτητα με το μέρος ποιου είχαν τεθεί, δεν προχώρησαν σε δυναμικές αναμετρήσεις.
• Η έλλειψη αποφασιστικότητας και στιβαρής ηγεσίας από πλευράς του Κωνσταντίνου, από τον οποίο περίμεναν όλοι οι αξιωματικοί, κυβερνήτες, διοικητές κ.λ.π. δυναμικές, σίγουρες και αταλάντευτες εντολές. Όπου σε επίπεδο χαμηλότερο υπήρξε τέτοιου είδους ηγεσία, υπάκουσαν όλοι οι νεότεροι χωρίς καμία παρεκτροπή.
• Η έλλειψη σαφών και καθαρών πληροφοριών, που επέτεινε τη σύγχυση και την αναποφασιστικότητα.
• Η απουσία στοιχειώδους προετοιμασίας σε βασικούς τουλάχιστον πυρήνες μέχρι επίπεδο διοικητών ομάδων πλοίων, που αποδείχθηκε στην πράξη, πως λειτούργησαν ομαδικά.
• Η προϊούσα έλλειψη συντονισμού, συγκεκριμένων στόχων και σχεδίασης, επέφερε κλίμα ηττοπάθειας και απογοήτευση Παρότι ο αιφνιδιασμός της πρώτης ώρας επέτυχε, συνεγείροντας σχεδόν το σύνολο των πλοίων.
• Η απουσία εναλλακτικού σχεδίου για την περίπτωση που ο Κωνσταντίνος θα εγκατέλειπε την προσπάθεια (όπως και έγινε). Η φυγή του στην Ιταλία τόσο νωρίς, διέλυσε όλη την προσπάθεια στην εξέλιξή της.
• Η ύπαρξη λίγων αποφασισμένων σε επίπεδο ναυάρχων όπως ο Ροζάκης.
• Η μη συνέχιση της ΄΄στάσης΄΄ μετά την φυγή του Κωνσταντίνου, που σημαίνει πως δεν ήταν προετοιμασμένα τα στελέχη για δυναμική εξέλιξη.
• Οι δεσμοί των στελεχών με τα πλοία, που τα θεωρούν δικά τους και σε καμία περίπτωση (πλην πολέμου), δεν θέλουν να τα βάλουν σε κίνδυνο.

Το πολεμικό ναυτικό ήταν ολόκληρο σχεδόν εν πλω και κατά της δικτατορίας από την πρώτη στιγμή. Χρειάσθηκε να επικοινωνήσει ο τέως Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δέδες με τον ΄΄στασιαστή΄΄ Αρχηγό Κρητικού και Ιονίου Πελάγους (ΑΚΙΠ) υποναύαρχο Ροζάκη, για να πεισθεί ο τελευταίος, να επιστρέψει στη Σαλαμίνα. Αποδείχθηκε στην πράξη στο στρατό ξηράς, πως ελάχιστοι αποφασισμένοι κατάφερναν να κυριαρχούν σε μεγάλους σχηματισμούς, με τον έλεγχο απλά του διοικητή τους. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε περισσότερο στο στρατό με τον περιορισμό του επικεφαλής μονάδων από τους μικρούς ΄΄πιστούς της επανάστασης΄΄, ενώ δεν συνέβη το ίδιο στο ναυτικό. Δεν υπήρξε σε καμία μονάδα του ναυτικού ΄΄σύλληψη΄΄ του διοικητή ή ανατροπή κυβερνήτη. Η μοναδική προσπάθεια αντικατάστασης διοικητή που έγινε στο ναύσταθμο Κρήτης, έθεσε τον επιχειρήσαντα απεσταλμένο του Βασιλιά σε περιορισμό, μέχρι που η κατάσταση έγειρε με την ΄΄επανάσταση΄΄.

Το πλοίο στο ναυτικό ακολουθεί και υπακούει στον κυβερνήτη. Οι κυβερνήτες υπακούουν και ακολουθούν τον αποφασισμένο διοικητή της ίδιας ομάδας πλοίων. Και ο στόλος υπακούει στον αρχηγό του, εάν ο τελευταίος είναι δυναμικός, αποφασισμένος, το δείχνει και επιβαίνει πλοίου. Χωρίς την ύπαρξη σταθερού και συγκεκριμένου στόχου, εύκολα και γρήγορα μεταπήδησαν στην κατάσταση ΄΄να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα΄΄, και στη συνέχεια ΄΄για το καλό του ναυτικού να αποφύγουμε την αδελφοκτόνο σύγκρουση΄΄. Αυτοί που ακολούθησαν την τακτική του ΄΄να δούμε και αποφασίζουμε΄΄ ήταν εκείνοι που πρώτοι απ’ όλους έστρεψαν τα πλοία προς τη Σαλαμίνα και τάχθηκαν με την ΄΄επανάσταση΄΄, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα έφευγαν ενθουσιασμένοι προς Θεσσαλονίκη.

Το καλό που προέκυψε από τις συγκλονιστικές εκείνες ώρες ήταν, ότι δόθηκε η αφορμή στα στελέχη των ΕΔ και του ναυτικού στο σύνολό τους σχεδόν, να τοποθετηθούν απέναντι στο τι συνέβαινε στη χώρα. Συγχρόνως προβλημάτισε όσους πίστευαν στην καθολικότητα της αποδοχής της χούντας.

Το περιεχόμενο των αναφορών των στελεχών, που ζητήθηκαν και υποβλήθηκαν αμέσως μετά την επικράτηση της χούντας, είναι εκείνο κυρίως, που χρωματίζει τα συμβάντα αλλά και τους ίδιους τους αξιωματικούς. Εμφανίζουν τους χαρακτήρες και ερμηνεύουν έτσι και τον τρόπο, με τον οποίο αντέδρασαν εκείνο το εικοσιτετράωρο αλλά και στη συνέχεια. Όταν χρειάσθηκε να συντάξουν τις αναφορές αυτές, αντιμετώπιζαν από τη μία πλευρά μια διοίκηση, που ζητάει εξηγήσεις, επομένως εν όψει είχαν και το φάσμα των εναντίον τους μέτρων με άγνωστες προοπτικές. Από την άλλη η υποχώρηση μετά μια συμμετοχή σε δράση με τα πολεμικά πλοία, ήταν μειωτική.

Μόλις ξεκαθαρίζει το τοπίο με τη φυγή του Κωνσταντίνου και την επικράτηση των απριλιανών, ξεκινούν οι διαδικασίες ΄΄κάθαρσης΄΄ των ενόπλων δυνάμεων από τους ΄΄στασιαστές΄΄ στρατιωτικούς. Εκδίδονται στις 18 Δεκεμβρίου διαταγές προς όλους τους διοικητές, κυβερνήτες και άλλους αξιωματικούς, που πήραν μέρος στο ΄΄κίνημα΄΄, να υποβάλλουν άμεσα αναφορές των συμβάντων με όλα τα σχετικά σήματα/ διαταγές που έλαβαν. Υλοποιούν τη διαταγή αυθημερόν (στις 18 διατάσσονται και την ίδια ημέρα υποβάλλουν τις αναφορές).

Εν τω μεταξύ από τις 17 Δεκεμβρίου έχει διαταχθεί ο υποναύαρχος Θ. Μπακόπουλος, να διενεργήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τα συμβάντα. Υποβάλλει το πόρισμα της ΕΔΕ στις 25 Ιανουαρίου. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) αντιναύαρχος Περβαινάς το υιοθετεί και το διαβιβάζει καθυστερημένα, σχεδόν αυτούσιο αλλά ένα ολόκληρο μήνα μετά στις 28 Φεβρουαρίου, στο γραφείο αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού με δική του υπογραφή ως ΄΄έκθεση συμβάντων΄΄.

Έχει προηγηθεί πίεση και στα τρία όπλα από το γραφείο αυτό εξ ονόματος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) «..όπως επισπεύσει την περάτωσιν της εκθέσεως διά το Βασιλικόν Ναυτικόν...» τονίζοντας, πως ο Α/ΓΕΕΘΑ «...απεφάσισεν να επισυναφθούν άπαντα τα εκδοθέντα σήματα και αι μαρτυρικαί καταθέσεις...». Αυτός που πιέζει είναι αντισυνταγματάρχης από το γραφείο του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α?ΓΕΣ), με υπογραφή ταγματάρχη και χρήση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ως φόβητρου. Η εντολή να υποβληθούν και τα σήματα και οι μαρτυρικές καταθέσεις, δείχνει την επιθυμία να μειώσουν τις ηγεσίες των άλλων δύο όπλων και να γίνει τούτο γνωστό. Διαφορετικά θα μπορούσε να σταλεί ένα σημείωμα εμπιστευτικό απ’ ευθείας στους δύο αρχηγούς. Το ότι δεν στάλθηκε από Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά από το γραφείο Α/ΓΕΣ δείχνει ακριβώς τα κέντρα ισχύος. Στη θέση που βεβαιώνει το ΄΄ακριβές αντίγραφον ΄΄ που στάλθηκε στον Α/ΓΕΝ, υπογράφει ο Στοφόρος Γεώργιος ταγματάρχης πεζικού. Το έγγραφο είναι το πρωτότυπο που ελήφθη από τον Α/ΓΕΝ και φέρει σημείωση ΄΄ταχεία ενέργεια΄΄ και μονογραφή. Για τους κατέχοντες τη γραφειοκρατία και την επιμονή στους τύπους είναι αντιληπτή η επιθυμία για προσβολή των αποδεκτών αρχηγών.

Ο μηχανισμός εξουσίας δεν περιμένει τις ανακρίσεις, για να λάβει μέτρα εναντίον όσων πρωτοστάτησαν από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Εν τούτοις η απάντηση του Περβαινά στέλνεται δεκαέξι ημέρες (28-2) μετά τη λήψη της εντολής (12-2-68) ενώ είχε στα χέρια του το πόρισμα από τις 25 Ιανουαρίου. Είναι ένδειξη πως καθυστερεί την απάντηση για να δείξει πως αδιαφορεί για την πίεση ή για να διαχειριστεί ο ίδιος το θέμα των διώξεων στο ναυτικό.

Η κακοσχεδιασμένη κίνηση του Κωνσταντίνου αποδείχτηκε ωφέλιμη τελικά στη χούντα, αφού βρήκε μια καλή ευκαιρία να ξεμπερδεύει με όσους διαπίστωσε, πως είχαν απομείνει εναντίον της από τις μέχρι τότε εκκαθαρίσεις. Από την πλευρά του στρατού ξηράς η μόνη ευρέως γνωστή περίπτωση μη ελέγξιμης ενέργειας, είναι η φυγή στο εξωτερικό του υποστρατήγου Απόστολου Ζαλαχώρη, ο οποίος ως διοικητής της 12ης Μεραρχίας στην περιοχή Έβρου, περνά τα σύνορα προς την Τουρκία και καταλήγει στην Ιταλία, όπου ζητά πολιτικό άσυλο. Ο Ζαλαχώρης δεν ήταν τυχαίος αξιωματικός. Στον εμφύλιο πόλεμο είχε προαχθεί επ’ ανδραγαθία.

Ο στρατός πρέπει να υπέστη μεγαλύτερη απώλεια στελεχών σε αποστρατείες από τα δύο άλλα όπλα με το κίνημα του βασιλιά.

Για το ναυτικό δεν καταγράφονται σε έγγραφα συλλήψεις. Αλλά από κείμενα υπευθύνων δηλώσεων (ίδια για όλους) που ανήκουν σε τρεις από τους αξιωματικούς του (υποναύαρχος Α. Ροζάκης, πλοίαρχος Σ. Κονοφάος και πλωτάρχης Σ. Ταπίνης), προκύπτουν τα εξής: Οι δύο πρώτοι υπογράφουν στις 22 Δεκεμβρίου και ο Ταπίνης φέρεται να την υπογράφει στις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα μ’ αυτήν υπόσχονται ότι θα περιορισθούν στο σπίτι τους, δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια εναντίον της ΄΄εθνικής κυβερνήσεως΄΄, δε θα δεχτούν επισκέψεις φιλικών ή συγγενικών προσώπων, εκτός όσων συγκατοικούν, και δεν θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με οποιοδήποτε από τα πρόσωπα αυτά (φιλικά και συγγενικά). Δεν τους κλείνουν σε φυλακή, ούτε στην ΕΣΑ, ούτε προχωρούν σε ποινική δίωξη. Είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι και οποιαδήποτε ποινική δίωξη, θα κατέληγε και σε μακρόχρονες διαδικασίες και σε διάλυση ουσιαστικά των ΕΔ. Τα άμεσα μέτρα που πήραν με τη δίωξη των πρωτοστατών, ήταν τα πιο ενδεδειγμένα, για τη διατήρηση του ελέγχου τους στο στράτευμα. Και έδιναν και πολλαπλό μήνυμα σε φίλους και αντιπάλους. Ο χειρισμός της χούντας στο ΄΄κίνημα΄΄ του βασιλιά, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει προς το συμφέρον των απριλιανών.
Ακολουθεί και δεύτερη δήλωση που υπογράφεται από τα ίδια πρόσωπα στις 5 Ιανουαρίου 1968, πάλι πριν λήξουν οι ανακρίσεις και υποβληθούν τα πορίσματα. Έχει διαφορετικό περιεχόμενο αφού παύει ο περιορισμός στα σπίτια, αλλά υπόσχονται να τηρούν τα εξής:

• Δεν θα απομακρύνονται εκτός Αθηνών, κάθε δε μετακίνηση μέσα στην Αθήνα θα γνωστοποιείται στο γραφείο Α/ΓΕΝ.
• Δε θα συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις ή συζητήσεις, που θα έχουν σχέση με τη 13η Δεκεμβρίου.
• Δεν θα προβούν σε ενέργεια εναντίον της ΄΄εθνικής κυβερνήσεως΄΄.
• Δεν θα φορούν στολή, ούτε θα επισκέπτονται οποιαδήποτε στρατιωτική περιοχή.

Έχει ήδη ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και τη δήλωση υπογράφουν οι διωκόμενοι. Και την υπογράφουν μάλλον άνετα. Δεν διακατέχονται από ΄΄σύνδρομα΄΄ τήρησης τέτοιων υποσχέσεων, ούτε θεωρούν μειωτική μια τέτοια κίνηση, ειδικά της μη συμμετοχής σε ενέργειες εναντίον της δικτατορίας. Ίσως να ενεργούσαν διαφορετικά, εάν θυμόντουσαν εκείνη τη στιγμή, πως μιας άλλης ιδεολογίας στελέχη των ΕΔ και κυρίως πολίτες, είχαν εκτελεστεί κάτω από συνθήκες εμφυλίου πολέμου, μη υπογράφοντας παρόμοιες δηλώσεις. Η ερμηνεία που πρέπει να δίνουν στις ΄΄δηλώσεις΄΄ αυτές, δεν μπορεί να είναι αυτή της αποποίησης των αρχών τους και συμπόρευσης με τη δικτατορία. Δεν αντιμετωπίζει η πολιτικο-ιδεολογική παιδεία των στελεχών των ΕΔ τα περί ΄΄δήλωσης΄΄, όπως οι κομμουνιστές και οι αριστεροί γενικότερα. Υπογράφουν με την ίδια ευκολία, που αμέσως μετά υπογράφουν και αντικυβερνητικές δηλώσεις δημοσιευόμενες στον τύπο, ή εντάσσονται και σε αντιχουντικές οργανώσεις.

Ο Μπακόπουλος υποβάλλει το πόρισμα της ένορκης εξέτασης στις 28 Ιανουαρίου, όπως ήδη ελέχθη, αλλά δεν τον περίμεναν για να ασκήσουν την πειθαρχική δίωξη. Αρχικά από τις 24 Ιανουαρίου γίνεται η σύσταση των ΄΄Ειδικών Συμβουλίων Κρίσεως΄΄ με βάση τη ΙΗ Συντακτική πράξη. Σε δύο ημέρες, δηλαδή στις 26-1-1968 συνέρχονται, και αποφασίζουν για την απόταξη όλων παμψηφεί, εκτός του Σούτσου, Σταυρίδη και Κοντογιάννη που η ψηφοφορία είναι μεν υπέρ της απόταξης αλλά με ψήφους 4 υπέρ και μιας κατά. Την ελεγχόμενη ΄΄ανεξαρτησία΄΄ των μελών των Συμβουλίων δείχνουν οι ψηφοφορίες. Και οι τρεις αποφάσεις του δεύτερου Συμβουλίου είναι με ψήφους τέσσερις έναντι μιας.

Σημειώνεται πως μόλις τελειώνουν οι εκκαθαρίσεις, αποστρατεύουν και τον Μπακόπουλο, που λειτούργησε και ως ο κύριος ανακριτής με την ΕΔΕ κατά των ΄΄στασιαστών΄΄. Ο ίδιος κατά παρέκκλιση κάθε λογικής, ήταν και μέλος του δεύτερου συμβουλίου κρίσεων.
Οι διωχθέντες ήταν σχετικά λίγοι, αν λάβουμε υπόψη μας τη μαζικότητα της συμμετοχής. Εκτός του Αυγέρη (Αρχηγού ΓΕΕΘΑ), που ήταν στο εξωτερικό τις ημέρες του κινήματος του Βασιλιά, απομακρύνονται με δυσμενή κρίση ο Δέδες (Αρχηγός του ναυτικού), ο Ροζάκης (Αρχηγός Κριτικού και Ιονίου Πελάγους), ο Πανάς (Αρχηγός Αιγαίου Πελάγους), ο Σούτσος (Υπαρχηγός του ΓΕΝ), ο Κοντογιάννης (Διευθυντής του Α΄Κλάδου του ΓΕΝ) ο Σταυρίδης (του Β΄Κλάδου Γεν), ο Σολιώτης (Αρχηγός του Ναυστάθμου Κρήτης) και ο Μουρίκης (Διοικητής Πλοίων Αποβάσεως).

Η ΄΄ κάθαρση΄΄ έχει επέλθει στο ναυτικό και στην ηγεσία του βρίσκονται στελέχη που δεν τα έφερε εκεί η διαδικασία των φυσιολογικών κρίσεων και επιλογών, αλλά έκτακτες καταστάσεις και βίαιες απομακρύνσεις των προκατόχων τους. Και απ’ αυτούς όμως, μερικούς πάλι βίαιες δράσεις (το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967) τους είχαν φέρει στην ηγεσία. Κάτω από τέτοιες συνθήκες μόνον κατά τύχη μπορεί να βρεθούν σε ηγετικές θέσεις ικανοί αξιωματικοί. Η στάση τους υπέρ της δικτατορίας ήταν εκείνη, που τους όρισε Αρχηγούς Επιτελείων και διοικήσεων, αλλά και καθόρισε την μετέπειτα σταδιοδρομία τους στο ναυτικό.

Ο αρχιπλοίαρχος Κ. Μαργαρίτης από διοικητής ομάδας πλοίων στις 13 του Δεκέμβρη, θα βρεθεί σε δέκα ημέρες στη θέση του υπαρχηγού του ΓΕΝ μέχρι τον Απρίλιο του επομένου έτους. Στις 8 Μαρτίου 1968 θα παραλαμβάνει Αρχηγός του Στόλου για εννέα περίπου μήνες, οπότε στις 21-12-1968 γίνεται ο επί πέντε περίπου χρόνια αρχηγός του ναυτικού. Σε ένα χρόνο μόνον είχε διέλθει όλες τις θέσεις και βαθμούς από διοικητής πλοίων και αρχιπλοίαρχος σε αντιναύαρχο και αρχηγό του ΓΕΝ. Οι κινήσεις του στις κρίσιμες ώρες από το μεσημέρι της 13ης Δεκεμβρίου μέχρι το ίδιο βράδυ που εκφυλλίσθηκε το «κίνημα» του Βασιλιά και η ανάλογη αναφορά του, έπεισαν τους απριλιανούς, πως αυτόν χρειάζονται στο ναυτικό. Η πενταετής παραμονή του ως Α/ΓΕΝ δεν τους διέψευσε.

Τα στοιχεία του κειμένου προέρχονται από τα βιβλία Οι Έλληνες Στρατιωτικοί, Παπαζήση, Αθήνα 2006 και Το Πολεμικό Ναυτικό στη Δικτατορία 1967- 1974, Γνώση, Αθήνα 1993

ΔΥΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Δύο νομίσματα θα υπάρχουν στην Κύπρο και μετά τη λύση, υποστηρίζει η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το κεφάλαιο της Οικονομίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε πως στο δικό της συνιστών κρατίδιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η τουρκική λίρα ως το επίσημο νόμισμα, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στην ευρωζώνη.

Η τουρκική θέση ευθέως παραπέμπει σε δύο οικονομίες και εν πολλοίς σε δύο κράτη στο νησί. Όπως ανέφερε στον «Φ» ξένος διπλωμάτης, η χώρα του οποίου παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά κλοτσά την ευκαιρία διά της λύσης να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ. Τη στιγμή που η Άγκυρα στρατηγικά είναι προσανατολισμένη προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιλέγει, ουσιαστικά, ένα μοντέλο δύο κρατών, ενδεχομένως υπό συνομοσπονδιακή ομπρέλα.

Το κεφάλαιο της Οικονομίας, το οποίο θεωρείται από τα πιο… εύκολα, αναμένεται να συζητηθεί και αύριο στο επίπεδο των Ιακώβου και Οζερσάι και την Τετάρτη στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου θα κλείσει. Θα κλείσει υπό την έννοια ότι θα έχουν μέχρι τότε προχωρήσει με την καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων, όπως έχουν δεσμευθεί οι διαπραγματευτές στον Γενικό Γραμματέα. Είναι, όμως, σαφές από τις θέσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά πως όχι μόνο διευρύνονται οι διαφορές αλλά ταυτόχρονα καθίσταται ξεκάθαρο πως διεξάγονται συζητήσεις σε διαφορετική βάση. Μπορεί αυτό να ίσχυε εξ αρχής, από το 2008 με τις διαφορετικές ερμηνείες σε σχέση με τη βάση των συνομιλιών, είναι ωστόσο σαφές πως όσο πλησιάζει η συνάντηση της Γενεύης τούτο καθίσταται και πιο έντονο.

Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν, καταγράφουν τις εκατέρωθεν απόψεις και δεν παρεμβαίνουν. Αυτός είναι και ο μέχρι σήμερα ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού. Στόχος ωστόσο των Ηνωμένων Εθνών, είναι όπως αυτός ο ρόλος αναβαθμισθεί μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Μπαν κι Μουν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Έρογλου, στο τέλος Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Εγγυήσεις μέχρι την ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο ΠΑΛΑΙποτέ ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε πως τα δικαιώματα της Τουρκίας σαν εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικά για το ψευδοκράτος και μέχρις ότου η Τουρκία εισέλθει στην Ε.Ε. η εγγύηση της θα πρέπει να συνεχιστεί. Ο Ραούφ Ντενκτάς αξιολόγησε τη διαδικασία των συνομιλιών ενώ βρισκόταν στην Τουρκία στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία του Κυπριακού προβλήματος δήλωσε ότι δόθηκε «ένα τέλος στις… βαρβαρότητες των Ελληνοκυπρίων το 1974».

Εάν η πρόταση της ε/κ πλευράς, είπε, για δύο ομοσπονδίες γίνει αποδεκτή κατά τη διάσκεψη της Γενεύης, τότε οι Τούρκοι της Κύπρου θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη νήσο. Ο Ραούφ Ντενκτάς υπέδειξε τη στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ...


«Οι Τούρκοι της Θράκης έβγαλαν νικητή στις εκλογές τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Άρη Γιαννακίδη, και έσωσαν το ΠΑΣΟΚ από τον… γκρεμό. Τώρα θέλουν το μερίδιό τους στην περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Αυτά τα προκλητικά αναφέρονται σε άρθρο της τουρκόφωνης εφημερίδας «Μπίρλικ» της Θράκης, αποκαλύπτοντας για μια ακόμα φορά την προκλητικότητα, αλλά και τους στόχους του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής που ελέγχει όλους τους ανθέλληνες μειονοτικούς.
Επί λέξει στο άρθρο της εφημερίδας «Μπιρλίκ» αναγράφονται τα εξής: «Στη νίκη αυτή καθοριστικό ρόλο είχαν οι ψήφοι της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

ΙΣΡΑΗΛ-ΕΛΛΑΔΑ:ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ


ΜΕ τίτλο «Η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία σε συνομιλίες με τον ελληνικό στρατό» δημοσιεύθηκε στην Jerusalem Ρostάρθρο του ΥaacovΚatzπου αναφέρεται στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης συμφωνίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά στην προμήθεια ισραηλινών συστημάτων για τα F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων με την Ελλάδα και δημιουργίας νέων στρατιωτικών συνεργασιών στη Μεσόγειο, ισραηλινή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και στελέχη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα για να συζητήσει την πιθανότητα επίτευξης της άνωθεν συμφωνίας, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος τον περασμένο Αύγουστο, κατά την επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ελλάδα.

Τροχοπέδη στην επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η ισραηλινή πλευρά αναζητά δημιουργικούς τρόπους υπέρβασης του προβλήματος, που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση της πώλησης των συστημάτων.


Μετά την αλλαγή στάσης της Άγκυρας, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (ΙΑF) βρήκε νέο εταίρο στην Ελλάδα, όπως πιστοποιείται από τις τέσσερις κοινές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο το τελευταίο δωδεκάμηνο. Οι πλέον πρόσφατες πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και περιλάμβαναν μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ΙΑFθα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα ενώ ενδέχεται να διεξάγει γυμνάσια στη Βουλγαρία κατά τις αρχές του 2011.

ΕΥΡΩΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ


Ψηφίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα νομοσχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την FRONTEX και την γαλλική κυβέρνηση.
Υπέρ των δύο συμφωνιών ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ τις καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.


Πρόκειται για τη συμφωνία του επιχειρησιακού γραφείου της FRONTEX στον Πειραιά, καθώς και τη συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας - Γαλλίας για θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της FRONTEX, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι την Τρίτη θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με το θέμα του ασύλου, για το οποίο έχει ζητήσει, όπως είπε, την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής, τόσο ο κ. Παπουτσής όσο και οι βουλευτές που έλαβαν το λόγο χαρακτήρισαν τραγική την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, ενώ αναγνωρίστηκε ότι η παρουσία της FRONTEX στον Έβρο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των χωρίς χαρτιά μεταναστών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, παλαιότερα, από την περιοχή αυτή έμπαιναν παράνομα 200-300 άτομα κάθε μέρα, ενώ αυτή τη στιγμή, με την επιχειρησιακή δύναμη της FRONTEX μειώθηκε στους 120 με 150 πρόσφυγες.

«Βεβαίως ο αριθμός των μεταναστών παραμένει ακόμα πολύ μεγάλος, όμως η καλύτερη μέθοδος αποτροπής της εισροής τους στη χώρα μας είναι η ταχεία εξέταση των αιτημάτων για άσυλο αλλά και η δίωξη των διακινητών», επεσήμανε ο κ. Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής διευκρίνισε ότι η κύρωση της συμφωνίας αφορά στη σύσταση επιχειρησιακού γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, «πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα και έχει διάρκεια ενός έτους».

«Χρειάζεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από εμάς αλλά και ένα καθαρό μήνυμα που πρέπει να στείλουμε προς όλους. Υποψήφιους πρόσφυγες, διακινητές, πρεσβείες, διεθνή κοινότητα. Ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι αλλά και δεν μπορεί να λύσει μόνη της ένα πρόβλημα που είναι καθαρά ευρωπαϊκό», τόνισε ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπουτσής συμφώνησε με τους βουλευτές που έθεσαν θέμα αντιμετώπισης του προβλήματος με τη συμμετοχή και του στρατού, σημειώνοντας ότι είναι σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό ʼμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός στρατός ενισχύει την σχετική συνεργασία με τις τουρκικές αρχές και σύντομα πρόκειται να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Από την πλευρά της ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την κύρωση γιατί την θεωρεί επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε προσχηματική τη κύρωση της συμφωνίας για την FRONTEX, η εγκατάσταση της οποίας, όπως είπε, στο Πειραιά, χωρίς κανένα έλεγχο, ξεπερνά και τις βάσεις στη Σούδα.

«Πιστεύουμε στην συνεργασία για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης», ανέφερε με τη σειρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει η λειτουργία της FRONTEX να έχει χαρακτηριστικά πλήρους ασυλίας αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά».

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε οργανισμούς που θα λειτουργούν κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ


Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες, Νέοι και Νέες

Η Πανεργατική - Πανελλαδική Απεργία στις 15 Δεκέμβρη πρέπει να σημάνει την έναρξη της ολομέτωπης
αντεπίθεσης των εργαζομένων ενάντια στην καταστροφικό κατήφορο, στον οποίο σπρώχνουν τη χώρα η Τρόικα
και η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το «Μνημόνιο No 2» είναι ακόμα πιο βίαιο και σκληρό σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας, της
κοινωνίας και της οικονομίας. Αφορά την πλέον επιθετική ανασυγκρότηση του Κεφαλαίου και την πιο βίαια
αναδιανομή του πλούτου που γνώρισε ποτέ η χώρα.
Με εργαλείο έναν ανάλγητο ταξικό προϋπολογισμό και με οδικό χάρτη τις εντολές της Τρόικας, η
μνημονιακή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

• Καταστρέφει και εμπορευματοποιεί τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά: Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια
και Προστασία, δημόσιες συγκοινωνίες, ενέργεια, Δημόσια και Τοπική Αυτοδιοίκηση και μπαίνουν σε
μια πορεία οριστικής κατεδάφισής τους.
• Σπρώχνει τους μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ελεύθερη πτώση, διαλύει τις συλλογικές
συμβάσεις εργασίας, θεσμοθετεί παντού την εργασιακή ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων, των
μηδενικών εργασιακών δικαιωμάτων και της φτωχοποίησης των εργαζομένων.
• Διαλύει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις οργανώσεις του, καταλύει δημοκρατικά και κοινωνικά
δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες και γυρνά το κοινωνικό ρολόι 100 χρόνια πίσω.

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες, Νέοι και Νέες,
Αυτή η πολιτική έρχεται για να μείνει χρόνια. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείου με νέα υψηλότερα
επιτόκια, συνοδεύεται από τη μόνιμη και συνεχή εφαρμογή μνημονιακών μέτρων για δεκαετίες. Κυβέρνηση και
τρόικα βάζουν στο γύψο της φτώχειας και της ανέχειας τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους
και τα λαϊκά στρώματα.
Απέναντι σε αυτήν την επίθεση δεν μπορούμε να μείνουμε άφωνοι και ακίνητοι.
Ο αγώνας μας είναι το μοναδικό όπλο στα χέρια μας για την ανατροπή της χυδαίας και βίαιας νεοφιλελεύθερης
επίθεσης, που δεχόμαστε.
Δίνουμε ριζοσπαστική, αγωνιστική, ταξική φωνή στα συνδικάτα, δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό ρεύμα
ενωτικής δράσης, που θα ανατρέψει τα σχέδιά τους και θα φέρει τα πάνω κάτω.
Ενώνουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της
Γαλλίας, της Ισπανίας. Συντονίζουμε τις κινητοποιήσεις μας για τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού αγωνιστικού
μετώπου ανατροπής.
Παλεύουμε για τη συνολική και χωρίς όρους ανατροπή του Μνημονίου, την αποδέσμευση της χώρας από
το νεοφιλελεύθερο μηχανισμό στήριξης, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε όφελος του λαού και των
εργαζομένων.
Η ΑΠΕΡΓΙΑ στις 15 Δεκέμβρη μπορεί να ξεπεράσει την απεργία της 5 Μάη. H μαζική συμμετοχή στην Απεργία και στη Συγκέντρωση αποτελεί την πιο υπεύθυνη στάση όλων μας
μπροστά στις ιστορικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

THN TETAΡΤΗ ΣΤΙΣ 10.00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙ!
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

50-50 Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ



Με νέες προκλητικές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, θέτει πάλι ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου σε ποσοστό μάλιστα 50-50. Ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» δηλώνει ότι όταν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ ‘’δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα μίλια γιατί το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους…’’.…
Δουλεύοντας ψιλό γαζί Ελλάδα και Κύπρο ο κ. Μπαγίς λέει στη συνέχεια ότι την ίδια στιγμή που ένα αεροπλάνο της Λουφτχάνσα θα ξεκινήσει για το παράνομο αεροδρόμιο Ερκάν στα Κατεχόμενα, ελληνοκυπριακό αεροσκάφος θα μπορεί να πετάξει στην Κωνσταντινούπολη «και σε αυτό να μπει ο κ. Χριστόφιας, να έρθει να τον πάμε για ψώνια στην Κλειστή Αγορά…».
Αμέσως μετά πετάει και την απειλή του και λέει πως η Τουρκία είναι έτοιμη για τη «μεγάλη λύση στο Κυπριακό, έτοιμη για άμεση λύση, έτοιμη για τη μη λύση, έτοιμη όμως και για μια μεγάλη κρίση. Είναι έτοιμη για όλα…».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» η ελληνική κυβέρνηση είναι
έτοιμη να προχωρήσει σε «ρύθμιση» των εκκρεμοτήτων με την Τουρκία, αγνοώντας τη δυσμενή για τη χώρα συγκυρία, είναι η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον θα διευρύνεται εις βάρος της Ελλάδας η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία.
«Οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουν σε βάθος χρόνου, και πιθανότατα στο μέλλον οι συσχετισμοί θα είναι πολύ χειρότεροι σε βάρος της Ελλάδας», τόνιζε ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στην παρατήρηση του « για τη σκοπιμότητά του να τεθεί τώρα, και με την Ελλάδα να είναι αποδυναμωμένη διπλωματικά, θέμα διαπραγμάτευσης του Αιγαίου.
Τι συζητούν
Σύμφωνα με άρθρο του Νίκου Μελέτη στο «Έθνος της Κυριακής», οι δυο πλευρές συζητούν ακόμη επί του πλαισίου αρχών στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας (και θα αποτελεί τη βάση του συνυποσχετικού), ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτές οι συνομιλίες δεν μπορεί να συνεχισθούν επ’ άπειρον και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να καταλήξουν θα πρέπει οι δυο πλευρές να εξετάσουν την προσφυγή στη Χάγη.
Οπως έχει γίνει γνωστό, η παρούσα φάση έχει επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μιας αρκετά περίπλοκης οριογραμμής που καθορίζει μέσω αυξομειώσεων το νέο εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Εκ προοιμίου αυτή η διαδικασία είναι έωλη, καθώς ο καθορισμός των χωρικών υδάτων μιας χώρας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που κηρύσσεται μάλιστα μονομερώς, με τρόπο που να μη θίγονται δικαιώματα τρίτων κρατών τα οποία απλώς ενημερώνονται. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται υπό το βάρος και των «γκρίζων ζωνών», το οποίο η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα παρακάμψει με τη χάραξη «συμφωνημένης» γραμμής των χωρικών μας υδάτων. Ενα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εάν στον χάρτη που θα εμφανισθεί με την έγκριση της Τουρκίας (και ο οποίος θα προβληθεί ως μονομερής κίνηση και πρωτοβουλία της Αθήνας) θα υπάρχει π.χ. πρόβλεψη χωρικών υδάτων έστω και 6 ν.μ. στα… Ιμια ή στο Αγαθονήσι.
Υπάρχει και το έτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης που αφορά το Καστελόριζο, καθώς, ακόμη και εάν η αρχή της αναλογικότητας δεν είναι ιδιαιτέρα ευνοϊκή για την Ελλάδα, δεν νοείται η εξαίρεση της περιοχής από τη συνολική διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εξάλλου υπάρχει και η σχετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Δ1 του υπουργείου Εξωτερικών (όπως διατυπωνόταν σε άκρως απόρρητο έγγραφο που αποκάλυψε ο «Κόσμος του Επενδυτή»), σύμφωνα με την οποία δεν νοείται εξαίρεση του Καστελόριζου από τη συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με το πρόσχημα ότι βρίσκεται εκτός Αιγαίου.
Στις εκκρεμότητες που έχουν αναδειχθεί στις διερευνητικές επαφές περιλαμβάνεται βεβαίως και η μη αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας.
Η χάραξη του τελικού εύρους των χωρικών υδάτων αλλά και η αποδοχή των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας (για την επήρεια νησιών σε υφαλοκρηπίδα και για το δικαίωμα ακόμη και βραχονησίδων σε χωρικά ύδατα) αποτελούν τα δύο κομβικά και καθοριστικά σημεία για την επίτευξη συμφωνίας στο Αιγαίο. Η απουσία οποιασδήποτε αλλαγής θέσης της Τουρκίας στα θέματα αυτά δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες για το πραγματικό περιεχόμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ


Ένας νέος τελειώνει το Λύκειο και δεν έχει καθόλου όρεξη για Πανεπιστήµιο. Ο πατέρας του, πλούσιος πολιτικός, απειλεί τον γιο του: “∆εν θέλεις να σπουδάσεις, ρε τεµπελόσκυλο; Λοιπόν, εγώ δεν συντηρώ κοπρίτες, γι’ αυτό και θα δουλέψεις, κατάλαβες”....
Έχοντας ισχυρή οικονοµική και πολιτική θέση, ο πατέρας κινεί τα νήµατα για να βρει µία θέση στον γιο του:
Πατέρας:
- Γιώργο (Παπακωνσταντίνου, υπουργό), ο γιος µου τέλειωσε το Λύκειο και ο τεµπέλης δεν θέλει να σπουδάσει. Θα µπορούσες να του βρεις µια θέση, µήπως στο µεταξύ βρει τον δρόµο του και αποφασίσει να σπουδάσει; Κάτι που θα τον κάνει να δουλέψει σκληρά, να µην κάθεται και τα ξύνει…
Μερικές µέρες αργότερα ο Παπακωνσταντίνου του λέει:
- Βρήκα δουλειά για τον γιο σου. ∆εξί χέρι του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και 20.000 ευρώ τον µήνα.
Πατέρας:
- Είναι υπερβολικό, Γιώργο. Πρέπει να τον αρχίσουµε πιο χαµηλά, γιατί µε τέτοια λεφτά αυτός ο τεµπέλης θα γίνει χειρότερος.

Παπακωνσταντίνου:
- Σου βρήκα κάτι πιο σεµνό: Ιδιαίτερος γραµµατέας υπουργού, µόνο µε 10.000 ευρώ τον µήνα.

Πατέρας:
- Όοοοοχι. ∆εν θέλω η ζωή του να είναι τόσο εύκολη. Θέλω να αισθανθεί την ανάγκη να σπουδάσει.

Την επόµενη µέρα του λέει ο Παπακωνσταντίνου:
- Του βρήκα δουλειά ως διευθυντής του Τµήµατος Προµηθειών στο υπουργείο Οικονοµικών µε µισθό 6.000 τον µήνα.

Πατέρας:
- Μα, σε παρακαλώ, Γιώργο, βρες µου κάτι πιο σεµνό, στα 600 µε 700 ευρώ τον µήνα.

Παπακωνσταντίνου:
- Μα τι λες; Αυτό είναι αδύνατον.

Πατέρας:
- Γιατί;

Παπακωνσταντίνου:
- Αυτές οι θέσεις δίνονται µόνο µε διαγωνισµό και απαιτούν βιογραφικό επιπέδου, τέλεια γνώση αγγλικών, πανεπιστηµιακό δίπλωµα, τουλάχιστον ένα master ή PHD στο εξωτερικό και θέληση να δουλεύει υπερωρίες άνευ αποδοχών!

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More