ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

συνΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ


1.500.000 ευρώ μόνο για ξένους ανέργους

Η «ΣυνΑΝΑΠΤΥΞΗ» είναι έργο που αφορά την εργασιακή αποκατάσταση μεταναστών, αποσκοπώντας τελικά στην τοποθέτηση 30 εξ αυτών σε κάποια δουλειά. Προσοχή, μόνο μεταναστών και όχι Ελλήνων, αφού ρητά από το πρόγραμμα αποκλείει προκαταβολικά οποιονδήποτε Έλληνα άνεργο θέλει να βρεί δουλειά. Επειδή ακριβώς, το έργο αυτό αποκλείει τους Έλληνες ανέργους, το θέμα ελέγχθηκε κοινοβουλευτικά προκειμένου να διευκρινιστεί γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης αλλά και για να δημοσιευτούν οι χρηματοδοτήσεις των εμπλεκόμενων ΜΚΟ στην υπόθεση αυτή.
Απαντώντας ο υφυπουργός Περιφ. Ανάπτυξης κ. Ρήγας στην ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή από τον βουλευτή Α’ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ Θάνο Πλεύρη αποκάλυψε πως για τους ανέργους μετανάστες το Ελληνικό κράτος θα πληρώσει 750000 Ευρώ ενώ θα συνεισφέρει άλλα τόσα και ο λεγόμενος «Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου». Σύνολο 1.5 Εκατομμύριο Ευρώ για εύρεση 30 θέσεων εργασίας σε μετανάστες! Την ίδια στιγμή, που οι Έλληνες φορολουγούμενοι πιέζονται συνεχώς περισσότερο, προκειμένου να “ βγεί” το πρόγραμμα του μνημονίου.
Και ενώ η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ρήγα συνεχίζει να χρηματοδοτεί κανονικά το πρόγραμμα (δηλαδή τις θέσεις εργασίας των μεταναστών), οι «αφελείς» Ευρωπαίοι σταμάτησαν τις πληρωμές λόγω παρατυπιών στην γενικότερη διαχείριση του προγράμματος αυτού από την χώρα μας που περιλαμβάνει και δεκάδες άλλα έργα. Καταλαβαίνετε το τι περίπου έχει συμβεί με όλες αυτές τις ΜΚΟ, που αναλαμβάνουν την “ υλοποίηση” των διαφόρων projects. Έτσι ο κ. Ρήγας πρόσφατα αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση άρσης αναστολής πληρωμών που θα εξεταστεί από τους Ευρωπαίους για το 2011. Αλλά πως μπορούμε να πείσουμε τους ξένους για την σοβαρότητα μας όταν πετάμε από το παράθυρο εκατομμύρια για προγράμματα που δεν αφορούν καν τους Έλληνες πολίτες παρά μόνο τους «δικούς μας»;
Δεν μας προκαλεί καθόλου έκπληξη πάντως ότι σε όλη αυτή την ιστορία εμπλέκονται διάφορες ΜΚΟ. Οι οποίες αδιαφορούν για τον Έλληνα, αλλά χρηματοδοτούνται για να “ βολέψουν” τους αλλοδαπούς. Οι θετικές διακρίσεις σιγά σιγά εισβάλλουν από ότι φαίνεται και στην χώρα μας, υπό την μορφή “ ευρωπαϊκών προγραμμάτων”.

ΤΡΙΠΛΗ ΔΙΥΛΙΣΗ


Μια μέρα, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.

Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της "τριπλής διύλισης".

"- Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία ο γνωστός του.

- Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.

- Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας.
Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;

- Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και...

-Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.

- Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης.
Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;

- Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον...

- Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.

Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.

- Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο σε κάτι;

- Όχι δεν νομίζω...

- Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;

Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος, έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα...

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ:ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Ο Αριστοτέλης όρισε και διερεύνησε τις έννοιες πολίτης και πολιτεία . Σύμφωνα με τον φιλόσοφο, όσα πολιτεύματα αποσκοπούν στο κοινό συμφέρον είναι ορθά, ενώ όσα εξυπηρετούν αποκλειστικά το συμφέρον των αρχόντων ανήκουν στις παρεκκλίσεις των ορθών πολιτευμάτων. Στη συνέχεια αρχίζει να εξετάζει τα είδη των πολιτευμάτων... [....]Ο καθορισμός των παραπάνω μας οδηγεί να εξετάσουμε τώρα πόσα είναι τα πολιτεύματα και ποια τα γνωρίσματά τους. Θα εξετάσουμε πρώτα τα ορθά, γιατί αν τα προσδιορίσουμε, οι παρεκκλίσεις απ' αυτά θα γίνουν φανερές... (25) Αφού πολιτεία και πολίτευμα σημαίνουν το ίδιο πράγμα, κι η διακυβέρνηση, η υπέρτατη εξουσία των πόλεων, αναγκαστικά ασκείται ή από ένα άτομο ή από λίγους ή από πολλούς. Όταν το ένα αυτό άτομο ή οι λίγοι ή οι πολλοί κυβερνούν σύμφωνα με το κοινό συμφέρον, αναγκαστικά τα πολιτεύματα αυτά είναι ορθά. (30) Όταν όμως έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν το προσωπικό συμφέρον του ενός ή των λίγων ή του πλήθους είναι παραβιάσεις. Γιατί ή πρέπει να αρνηθούμε τον τίτλο του πολίτη σ' αυτούς, που μετέχουν στη διακυβέρνηση ή πρέπει να μετέχουν σ' αυτήν αφού είναι πολίτες. Συνηθίζουμε από τα μοναρχικά πολιτεύματα να ονομάζουμε «βασιλεία» εκείνο που αποβλέπει στο κοινό συμφέρον, (35) και αριστοκρατία, τη διακυβέρνηση από λίγους κι όχι από ένα μονάχα πρόσωπο, είτε επειδή κυβερνούν οι άριστοι, είτε επειδή η εξουσία τους έχει σκοπό να κάμει άριστη την πόλη και τους πολίτες. Όταν κυβερνά την πόλη ο λαός για το κοινό καλό, σ' αυτό το πολίτευμα δίνουμε το όνομα «πολιτεία» που είναι κοινό για όλα τα πολιτεύματα. Και πολύ σωστά. (40) Γιατί αν είναι δυνατό να εξακριβώσουμε την αρετή ενός ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, [1279b] είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε κάθε είδος αρετής μέσα στο πλήθος, και μάλιστα την πολεμική, επειδή αυτή υπάρχει μέσα στη μάζα. Γι' αυτό το λόγο σ' αυτή την πολιτεία η υπέρτατη εξουσία ανήκει στην τάξη των πολεμιστών και μετέχουν στην κυβέρνηση αυτοί που κατέχουν όπλα. (5) Παρεκτροπές των πολιτευμάτων που αναφέραμε είναι η τυραννία της βασιλείας, η ολιγαρχία της αριστοκρατίας, και της «πολιτείας» η δημοκρατία. Η τυραννία είναι μια μοναρχία που εξυπηρετεί το συμφέρον μονάχα του μονάρχη. Η ολιγαρχία ωφελεί μονάχα τους πλούσιους. Η δημοκρατία μονάχα τους φτωχούς. (10) Όμως κανένα από τα πολιτεύματα αυτά δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του συνόλου των πολιτών. Μτφρ. Β. Μοσκόβης. 1989. Αριστοτέλους Πολιτικά. Ι–ΙΙ. Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη.

Διωρισμένων δὲ τούτων ἐχόμενόν ἐστι τὰς πολιτείας ἐπισκέψασθαι, πόσαι τὸν ἀριθμὸν καὶ τίνες εἰσί, καὶ πρῶτον τὰς ὀρθὰς αὐτῶν· καὶ γὰρ αἱ παρεκβάσεις ἔσονται (25) φανεραὶ τούτων διορισθεισῶν. ἐπεὶ δὲ πολιτεία μὲν καὶ πολίτευμα σημαίνει ταὐτόν, πολίτευμα δ’ ἐστὶ τὸ κύριον τῶν πόλεων, ἀνάγκη δ’ εἶναι κύριον ἢ ἕνα ἢ ὀλίγους ἢ τοὺς πολλούς, ὅταν μὲν ὁ εἷς ἢ οἱ ὀλίγοι ἢ οἱ πολλοὶ πρὸς τὸ κοινὸν συμφέρον ἄρχωσι, ταύτας μὲν ὀρθὰς ἀναγκαῖον εἶναι (30) τὰς πολιτείας, τὰς δὲ πρὸς τὸ ἴδιον ἢ τοῦ ἑνὸς ἢ τῶν ὀλίγων ἢ τοῦ πλήθους παρεκβάσεις. ἢ γὰρ οὐ πολίτας φατέον εἶναι τοὺς μὴ μετέχοντας, ἢ δεῖ κοινωνεῖν τοῦ συμφέροντος. καλεῖν δ’ εἰώθαμεν τῶν μὲν μοναρχιῶν τὴν πρὸς τὸ κοινὸν ἀποβλέπουσαν συμφέρον βασιλείαν, τὴν δὲ τῶν ὀλίγων μὲν (35) πλειόνων δ’ ἑνὸς ἀριστοκρατίαν (ἢ διὰ τὸ τοὺς ἀρίστους ἄρχειν, ἢ διὰ τὸ πρὸς τὸ ἄριστον τῇ πόλει καὶ τοῖς κοινωνοῦσιν αὐτῆς), ὅταν δὲ τὸ πλῆθος πρὸς τὸ κοινὸν πολιτεύηται συμφέρον, καλεῖται τὸ κοινὸν ὄνομα πασῶν τῶν πολιτειῶν, πολιτεία. (συμβαίνει δ’ εὐλόγως· ἕνα μὲν γὰρ διαφέρειν (40) κατ’ ἀρετὴν ἢ ὀλίγους ἐνδέχεται, πλείους δ’ ἤδη χαλεπὸν [1279b] ἠκριβῶσθαι πρὸς πᾶσαν ἀρετήν, ἀλλὰ μάλιστα τὴν πολεμικήν· αὕτη γὰρ ἐν πλήθει γίγνεται· διόπερ κατὰ ταύτην τὴν πολιτείαν κυριώτατον τὸ προπολεμοῦν καὶ μετέχουσιν αὐτῆς οἱ κεκτημένοι τὰ ὅπλα.) παρεκβάσεις δὲ τῶν εἰρημένων
(5) τυραννὶς μὲν βασιλείας, ὀλιγαρχία δὲ ἀριστοκρατίας, δημοκρατία δὲ πολιτείας. ἡ μὲν γὰρ τυραννίς ἐστι μοναρχία πρὸς τὸ συμφέρον τὸ τοῦ μοναρχοῦντος, ἡ δ’ ὀλιγαρχία πρὸς τὸ τῶν εὐπόρων, ἡ δὲ δημοκρατία πρὸς τὸ συμφέρον τὸ τῶν ἀπόρων· πρὸς δὲ τὸ τῷ κοινῷ λυσιτελοῦν (10) οὐδεμία αὐτῶν.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ



Περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη σε τρεις χώρες της Ε.Ε. (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και δοκιμάζει τα όρια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τη στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδος τείνει να λάβει τη μορφή ολοκληρωτικής αμφισβήτησης των συνόρων αλλά και της ύπαρξής μας ως ανεξάρτητης χώρας, και τη στιγμή που η επιθετικότητα αυτή εκφράζεται τις περισσότερες φορές μέσω της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, εμφανίζεται στο προσκήνιο μια άλλη μορφή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όχι προς μια χώρα μέλος της Ε.Ε., αλλά προς την Τουρκία!
Ενώ οι ΗΠΑ αρνούνται παραχωρήσουν τους πηγαίους κωδικούς του πολεμικού αεροσκάφους 4ης γενιάς F35, στην παραγωγή του οποίου δήλωσε συμμετοχή και η Τουρκία, το κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει το ευρωπαϊκό πολεμικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς Eurofighter, με σκοπό να δελεάσει την Τουρκία και να συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής, προβαίνει σε πρωτοφανείς προσφορές-υποχωρήσεις, που όχι μόνο είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ισορροπία δυνάμεων και την ασφάλεια στην περιοχή του Αιγαίου, της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και της ίδιας της Ευρώπης.
Να εξηγήσουμε γιατί.
Η Τουρκία, ζαλισμένη από το νεοοθωμανικό όνειρο, έχει καταστήσει "εθνικό-νεοοθωμανικό στοίχημα" την απόκτηση υψηλής τεχνολογίας και -δι' αυτής- ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας, μέσω της οποίας θα καταστεί όχι απλά περιφερειακή αλλά παγκόσμια δύναμη. Αιχμή του δόρατος στο σχέδιο απόκτησης υψηλής τεχνολογίας και ανάπτυξης ισχυρής και βιώσιμης αμυντικής βιομηχανίας, είναι η αεροναυπηγική βιομηχανία της Τουρκίας και ο στόχος για την κατασκευή τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους μέχρι το 2025. Σε πρώτη φάση η Τουρκία απαιτεί συμπαραγωγές με μεγάλο ποσοστό εγχώριας συμμετοχής και πρόσβαση στους πηγαίους κώδικες των πολεμικών αεροσκαφών που αγοράζει, με σκοπό την απόκτηση κατασκευαστικής εμπειρίας και υψηλής τεχνολογίας, που θα της επιτρέψουν την ανάπτυξη της εγχώριας αεροναυπηγικής βιομηχανίας και την κατασκευή τουρκικού μαχητικού. Ο στόχος με την απόκτηση δυνατότητας κατασκευής τουρκικού μαχητικού, είναι αφ’ ενός μεν η μείωση της επιχειρησιακής εξάρτησης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) από τους ξένους, γεγονός που θα μειώσει και την πολιτική εξάρτηση της Τουρκίας, και εφ’ εταίρου η πώληση του μαχητικού σε μουσουλμανικές χώρες, γεγονός που θα της επιτρέψει να παίξει ηγετικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο.
Η επιμονή της Τουρκίας για πρόσβαση στους πηγαίους κωδικούς των πολεμικών αεροσκαφών σχετίζεται και με έναν άλλο τομέα, αυτό της εθνικής ασφάλειας και της δυνατότητας της Τουρκίας να ασκεί απόλυτο εθνικό έλεγχο στα πολεμικά της αεροσκάφη σε περίπτωση πιθανού πολέμου με την Ελλάδα, με δεδομένο ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία παραμένει επιχειρησιακά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ σε ποσοστό 80%, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί στο πολεμικό παίγνιο που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία του σχεδίου Βαριοπούλα και έχει διαρρεύσει στον τύπο. Ενισχυτικό των φόβων των Τούρκων για δυνατότητα εξουδετέρωσης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας -όπως και της Ελληνικής- σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο, είναι η συνομιλία που ομολόγησε ότι είχε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, "αρχιτέκτονα" της παρέμβασης των ΗΠΑ στην κρίση των Ιμίων, κατά την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος εξομολογήθηκε στον Έλληνα πολιτικό ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει τα οπλικά της συστήματα στα Ίμια, αυτά δεν θα λειτουργούσαν, γιατί οι ΗΠΑ θα τα κλείδωναν μέσω των πηγαίων κωδικών των αεροσκαφών και των βλημάτων που φέρουν αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, στους οποίους κωδικούς δεν δίνουν εθνική πρόσβαση σε Ελλάδα –που ούτως ή άλλως δεν το απαιτεί- και Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο κ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του σε ελληνικό περιοδικό τον Απρίλιο του 2011 ανέφερε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφερόμενος στα Ίμια του είπε; «Όλος ο χώρος του Αιγαίου είχε μπλοκαριστεί ηλεκτρονικά από τους Αμερικανούς και δεν επρόκειτο να χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή. Οι πύραυλοι και οι βόμβες των πολεμικών σκαφών των 2 στόλων δεν θα έβρισκαν κανέναν στόχο. Είχαν φροντίσει οι Αμερικανοί να μην χτυπηθεί κανένα σκάφος.»
Με βάση λοιπόν δημοσίευμα της εφημερίδας ΖΑΜΑΝ, ανώτατος εκπρόσωπος του κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει το Eurofighter, δήλωσε σε συντάκτη της τουρκικής εφημερίδας, που ανήκει στο ‘μυστικό στρατό’ του ισλαμιστή Γκιουλέν, ότι «σε περίπτωση που η Τουρκία συμμετέχει στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αεροσκάφους 4ης γενιάς, το κονσόρτσιουμ είναι διατεθειμένο να δώσει τους πηγαίους κωδικούς και το σύνολο της κρίσιμης τεχνολογίας στην Τουρκία, η οποία θα αποκτήσει επί πλέον το δικαίωμα να συμμετέχει σε όλες τις φάσεις έρευνας και ανάπτυξης του προγράμματος».
Να σημειωθεί ότι η άρνηση της Τουρκίας να συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής του αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους 4ης γενιάς F35, αποτελεί απόφαση που ελήφθη από κοινού από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ισίκ Κοσανέρ, στην τελευταία σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSİK).
Τονίζουμε το τελευταίο γιατί η Τουρκία, παρότι αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, που φθάνουν μέχρι την ακύρωση εθνικών διακλαδικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακος, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει το εθνικό της σχέδιο και τους εθνικούς της στόχους, ακριβώς επειδή στα ζητήματα αυτά είναι ενωμένη, κατορθώνει να παίρνει αποφάσεις που τη φέρνουν αντιμέτωπη ακόμα και με τις ίδιες τις ΗΠΑ, πράγμα αδιανόητο για την Ελλάδα.
Τέλος, βαθύτατη θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, αντί να ενισχύει την ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με άφρονες πολιτικές και πολιτικούς και με φαιδρά πρόσωπα που την εκπροσωπούν χρόνια τώρα σε σοβαρές θεσμικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η τελευταία δήλωση της Ελληνίδας Επιτρόπου για επιστροφή στη δραχμή γελοιοποίησε ακόμα περισσότερο την Ελλάδα- όχι μόνο θέτει σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά καταφέρνει να τη στρέψει υπέρ της Τουρκίας. Η περίπτωση δε του Eurofighter αποτελεί τρανή απόδειξη του πόσο επηρεάζει την εθνική ασφάλεια και τη δυνατότητα της Ελλάδος να υπερασπιστεί την εθνική ακεραιότητα η οικονομική κρίση, μια κρίση που θα επιτρέψει στη Γερμανία, που έχει τη μερίδα του λέοντος στο κονσόρτσιουμ του (πιθανόν) ευρω-τουρκικού μαχητικού 4ης γενιάς, να ελέγχει κρισιμότατους τομείς στη χώρα μας όπως οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ), χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων κλπ.
Τη στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να πραγματώσει ένα μεγαλεπήβολο εθνικό σχέδιο συγκρουόμενη ακόμα και με την υπερδύναμη, η Ελλάδα μέρα με τη μέρα χάνει το κύρος της ως χώρα και διολισθαίνει στον κατάλογο των πιο ανυπόληπτων χωρών στον κόσμο. Έχουμε να διανύσουμε μεγάλο δρόμο για να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια ευυπόληπτη χώρα, αφού πρώτα απομακρύνει ο λαός από την εξουσία και από τα κόμματα τους διεφθαρμένους, τους πρίγκιπες και τους εκλεκτούς των πρεσβειών...


Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Από τη µια οι Τούρκοι πίεζαν Αίγυπτο και Λίβανο να ακυρώσουν τις συµφωνίες που είχαν κάνει µε τους Κυπρίους κι από την άλλη απειλούσαν εταιρείες σε ΗΠΑ και Αγγλία ότι, αν πήγαιναν στην Κύπρο, δεν θα έπαιρναν ποτέ δουλειές στην Τουρκία

Διπλό παιχνίδι έπαιζε η Τουρκία για να υπονοµεύσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Κυπριακής Δηµοκρατίας, όπως αποκαλύπτουν τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν από το Wikileaks.


Από τη µια οι Τούρκοι πίεζαν την Αίγυπτο και τον Λίβανο να ακυρώσουν τις συµφωνίες Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) που είχαν κάνει µε τους Κυπρίους κι από την άλλη απειλούσαν τις ενδιαφερόµενες εταιρείες σε ΗΠΑ και Αγγλία ότι, αν πήγαιναν στην Κύπρο, δεν θα έπαιρναν ποτέ δουλειές στην Τουρκία. Το αποτέλεσµα ήταν το σαµποτάρισµα των σχετικών δηµοπρασιών της κυπριακής κυβέρνησης, όµως την κατάσταση έσωσαν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι πίεσαν την εταιρεία Noble Energy να αναλάβει τις έρευνες στην Κύπρο, στα θαλάσσια σύνορα µε την ισραηλινή ΑΟΖ.

Η Κύπρος άρχισε να συνοµιλεί οργανωµένα µε τους γείτονές της για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ επί της προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου. Οι υπογραφές µεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου µπήκαν στις 17 Φεβρουαρίου του 2003 στο Κάιρο, ενώ ταυτόχρονα είχαν αρχίσει οι διαπραγµατεύσεις µε το Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Συρία. Το 2007 ο Τ. Παπαδόπουλος προώθησε το θέµα τουδιεθνούς διαγωνισµού για την ανάθεση πετρελαϊκών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση αλλά και το... λόµπινγκ της Αγκυρας στους ενδιαφερόµενους για να τους εµποδίσει να εµπλακούν στις έρευνες της Κύπρου.

ΕΙΧΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ. Σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα που υπογράφει ο αµερικανός πρεσβευτήςστη Λευκωσία Ρόναλντ Σλάισερ στις 8 Φεβρουαρίου του 2007, περιγράφει τις προθέσεις της Κυπριακής Δηµοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο. Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, η Κυπριακή Δηµοκρατία είχε ενηµερώσει τις ξένες πρεσβείες για τα σχέδιά της να δηµοπρατήσει τα δικαιώµατα έρευνας και εκµετάλλευσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε 11 οικόπεδα νότιακαι νοτιοδυτικά της Κύπρου. Τα 11 οικόπεδα, σηµειώνει, καλύπτουν µια περιοχή 60.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων και βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου, «όπως αυτή προέκυψε από τη διαπραγµάτευση µε την Αίγυπτο (2003) και τον Λίβανο (2007)».«Το ακριβές σύνορο δύο οικοπέδων θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσµα των κυπροϊσραηλινών διαπραγµατεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κανένα από τα οικόπεδα δεν “πέφτει” ανάµεσα στην Κύπρο και την Τουρκία ή ανοικτά της περιοχής που διοικούν οι Τουρκοκύπριοι», σηµειώνει ο Σλάισερ, ενώ γράφει ότι, σύµφωνα µε το κυπριακό ΥΠ.ΕΞ., προτιµήθηκαν οι συµφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ σε σχέση µε την υφαλοκρηπίδα, «λόγω της σχετικής ευκολίας της ΑΟΖ σε σχέση µε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, παρότι το δεύτερο θα παρείχε µεγαλύτερη νοµική βεβαιότητα».

Ο πρεσβευτής µνηµονεύει τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας –σε µια ηµίκλειστη θάλασσα, όπως ηανατολική Μεσόγειος – δεν θα έπρεπε να γίνει διµερώς, αλλά πολυµερώς, και να λαµβάνει υπ’ όψιν τα συµφέροντα όλων των χωρών τηςπεριοχής. Γι’ αυτό η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε διαβήµατα προς την Αίγυπτο και τον Λίβανο, ζητώντας τους να µην επικυρώσουν τη συµφωνία ΑΟΖ µε την Αίγυπτο, έστειλε πλοία στην περιοχήκαι ζήτησε από τις εταιρείες να σεβαστούν τις τουρκικές ευαισθησίες και να αποφύγουν να συµµετάσχουν στις έρευνες της Κύπρου».

Ο Σλάισερ σηµειώνει στο σχόλιό του ότι τα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης «εµφανίζονται να είναι εντός των νόµιµων δικαιωµάτων της» και ότι, παρότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει νοµικό έρεισµα για να στηριχθεί, «η πολιτική της αντίδραση έχει τη δυναµική να σαµποτάρει τη δηµοπρασία τροµάζοντας πολλούς σοβαρούς ενδιαφερόµενους». Ο πρεσβευτής πίστευε ότι πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Τουρκία θα έκαναν πίσω. Και εξέφραζε την εκτίµηση ότι ο χρόνος που άνοιξαν οι διαγωνισµοί δεν ήταν τυχαίος, καθώς τα συµβόλαια θα υπογράφονταν λίγο πριν από τις εκλογές της επόµενης χρονιάς και µια επιτυχηµένη δηµοπρασία θα έδινε στον Παπαδόπουλο εκλογική ώθηση.

Οι Τούρκοι δεν άργησαν να αντιδράσουν. Οπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, στις 3 Μαρτίου του 2007, το οποίο υπογράφει ο σύµβουλος επί των οικονοµικών Τοµ Γκολντµπέργκερ, αξιωµατούχοι του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. του είπαν ότι η Τουρκία θα πιέσει την Αίγυπτο και τον Λίβανο να κάνουν πί σω από τις συµφωνίες ΑΟΖ που υπέγραψαν µε την Κύπρο. Πρόσθεσαν, δε, ότι η Κυπριακή ∆ηµοκρατία δεν ασκεί κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί και, άρα, δεν µπορεί να υπογράψει συµφωνίες που επηρεάζουν το βόρειο µέρος, χωρίς ναζητήσει τη γνώµη των Τουρκοκυπρίων.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ BP. Στους Αµερικανούς προσέτρεξανκαι στελέχη της εταιρείας ΒΡ στηνΤουρκία. Τους είπαν ότι η εταιρεία ενδιαφερόταν για τις έρευνες στηνΚύπρο, «λόγω της εγγύτητάς τους µε τα οικόπεδα φυσικού αερίου στοδέλτα του Νείλου, όπου η εταιρείαδραστηριοποιούνταν ήδη». Μάλιστα, περιέγραψαν τα οικόπεδατης Κύπρου ως «ορµητήρια,επειδή ήταν τελείως ανεξερεύνητα». ΗBP είπε στην αµερικανικήπρεσβεία ότιη τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο είχε προσεγγίσει τα κεντρικά τους στην Αγγλία και τους είχε µιλήσει για τις ανησυχίες της Τουρκίας. Τα στελέχη της εταιρείας ενηµέρωσαν τους Αµερικανούς ότι θα αξιολογούσαν όλα τα στοιχεία πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση. «Η BP γνωρίζει καλά τη σηµασία της Τουρκίας για τις παγκόσµιες επιχειρήσεις της, συµπεριλαµβανοµένου του αγωγού πετρελαίου BTC, του αγωγού αερίου του νότιου Καυκάσου, της ναυτιλίας στον Βόσπορο, και θα προσµετρούνταν στην απόφασή τους για συµµετοχή στον διαγωνισµό. Η BP έχει κάνει και ανεπίσηµες επαφές µε το τουρκικό Ναυτικό, το οποίο είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στενά, αλλά δεν έχει πρόθεση να επέµβει διά της βίας», σηµειώνει ο Γκολντµπέργκερ. Η εκτίµηση τουοικονοµικού συµβούλου είναι ότι αν η κατάσταση εξελιχθεί µε τρόπο που η Τουρκία νιώθει ότι η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίσει τις ανησυχίες της, «οι Τούρκοι µπορεί να αναπτύξουν µια πιο επιθετική στρατηγική που θα µπορούσε να κλιµακώσει τις εντάσεις».

Η Τουρκία, όµως, δεν σταµατά. Τον Οκτώβρη της επόµενης χρονιάς, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ετοιµάζεται για τον δεύτερο γύρο δηµοπρασιών για τις έρευνες, που θα συµπεριλαµβάνουν τα οικόπεδα που δόθηκαν ήδη στον πρώτο γύρο, όπως και δύο νέα οικόπεδα στα ανατολικά της ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο αµερικανός πρεσβευτής Φρανκ Ούρµπανσικ στο εµπιστευτικό του τηλεγράφηµα λέει ότι, σύµφωνα µε τους Κυπρίους, η Τουρκία ευθύνεται για την έλλειψη προσφορών. Μάλιστα,ενισχύει το επιχείρηµα σηµειώνοντας ότι στελέχη της Noble έχουνπει στην πρεσβεία ότιτον Σεπτέµβριοτου 2007 τους επισκέφθηκε στα κεντρικά τους στο Χιούστον ο τούρκος γενικός πρόξενος και τους είπε ότι, αν προχωρούσαν µε την προσφορά στην Κύπρο, η εταιρεία «δεν θα έπρεπε να περιµένει ότι θα κάνει ποτέ δουλειές µε την Τουρκία». Μάλιστα, ο τουρκοκύπριος υπουργός Εµπορίου έχει πει στους Αµερικανούς πως, αν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει στον δεύτερο γύρο προσφορών, «η Τουρκία θα στείλει τουλάχιστον ένα πολεµικό πλοίο στηνπεριοχή, όπως έκανε και πριν απότον πρώτο γύρο». Ο πρεσβευτής σηµειώνει πως ήδη ο Ταλάτ έχει προειδοποιήσει σχετικά τον Παπαδόπουλο, ενώ ένας άλλος πληροφοριοδότηςαπό τα Κατεχόµενα «µας είπε όλο σοβαρότητα ότι, αν αρχίσει δεύτερος γύρος ερευνών, η Τουρκία θαστείλει κάτω τον στόλο».

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ έπαιζε η Τουρκίακαι µε τιςγειτονικές χώρες. Οπως παραδέχεται ο Μπασάτ Οζτούρκ, γενικός διευθυντής Αεροναυτικών Υποθέσεων στο τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., µιλώντας στον οικονοµικό σύµβουλο της αµερικανικής πρε σβείας στην Αγκυρα Ντάνιελ Επλερ, η Τουρκία προσέγγισε τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Λιβάνου και «τουςέδειξε ότιµε βάση την πρόταση της Τουρκίας για την οριοθέτηση της Ανατολικής Μεσογείου θα είχαν µεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα σε σύγκριση µε την κυπριακή πρόταση». Συνέπεια των συζητήσεων αυτών, όπως προκύπτει από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα, «ήταν η Αίγυπτοςνα αποσυρθείαπό τη συµφωνία οριοθέτησης και το πάγωµα των συνοµιλιών µε τους Κυπρίους από τον Λίβανο».

Σηµειώνεται, άλλωστε, ότι µε υπαιτιότητα της Τουρκίας η συµφωνία Κύπρου - Λιβάνου εκκρεµείµέχρι σήµερα µε πρόσχηµα ότι δεν έχει επικυρωθεί ακόµη από το Κοινοβούλιο της Βηρυτού. Ο Οζτούρκυποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει «άµεσο εθνικό συµφέρον» και θα «εµποδίσει ενεργά» οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα. Ενάµιση χρόνο αργότερα, τον Ιούνιοτου 2009, ο τουρκοκύπριος ηγέτηςΜεχµέτ Αλί Ταλάτ διαµαρτύρεται στον Φ. Ούρµπανσικ ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώµατα επί των φυσικών πόρων και ζητά από τους Αµερικανούς να κάνουν κάτι για να σταµατήσουν τη δραστηριότητα.

Μπαράζ απειλών

Τον Σεπτέµβριο του 2007 επισκέφθηκε τους Aµερικανούς της Noble Energy στα κεντρικά τους στο Χιούστον ο τούρκος γενικός πρόξενος και τους είπε ότι αν προχωρούσαν µε την προσφορά στην Κύπρο, η εταιρεία «δεν θα έπρεπε να περιµένει ότι θα κάνει ποτέ δουλειές µε την Τουρκία».

Μάλιστα, ο τουρκοκύπριος υπουργός Εµπορίου έχει πει στους Αµερικανούς πως αν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει στον δεύτερο γύρο προσφορών, «η Τουρκία θα στείλει τουλάχιστον ένα πολεµικό πλοίο στην περιοχή, όπως έκανε και πριν από τον πρώτο γύρο»
«Το Ισραήλ πίεσε την Noble Energy»

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2007, ηκυπριακή κυβέρνηση ανακοινώνει τα αποτελέσµατα του διαγωνισµού.

Στο τηλεγράφηµα που υπογράφει ο Ρ. Σλάισερ γράφει ότι µόνο τρεις όµιλοι ενεπλάκησαν σε τρία οικόπεδα. Τοένα αφορούσε την αµερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία «πήρε το οικόπεδο που συνορεύει µετην ΑΟΖ του Ισραήλ».

Μάλιστα, όπωςπροκύπτει απότο τηλεγράφηµα,ήταν οι Ισραηλινοί αυτοί που πίεσαν την εταιρεία να πάει στην Κύπρο.

Σηµειώνει χαρακτηριστικά ο Σλάισερ: «Ενας αξιωµατούχος της Noble µας είπε ότι αποφάσισαν να κάνουν την προσφορά µόνο την τελευταία στιγµή, κυρίως κατόπιν των παροτρύνσεων των ισραηλινών συνεργατών τους, οι οποίοι έκαναν έρευνες στη διπλανή πλατφόρµα φυσικού αερίουεντός τηςισραηλινής ΑΟΖ». Κιαυτό επειδή οι ισραηλινοί γεωλόγοι πίστευαν ότι «υπήρχαν δυνατότητες στο οικόπεδο και το νέο οικόπεδο θα µπορούσε να είναι οικονοµικά βιώσιµο αν συνδεόταν µε την υπάρχουσα πλατφόρµα Noble/Ισραήλ, παρά τα βαθιά νερά και τη βαθιά γεωλογία του κυπριακού οικοπέδου».

Ενθαρρυντικό για τη Noble ήταν και το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσηςκαι άρα, «αυτό σήµαινε ότι οι νόµοι δεν αλλάζουν από καπρίτσιο». Προβληµατικό ήταν ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπήρχε συµφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, κάτι που οι κύπριοι αξιωµατούχοι τούς είχαν διαβεβαιώσει ότι θα γινόταν πολύ σύντοµα.

Σκέψεις και για αγωγό που θα ενώνει Κύπρο µε Τουρκία

ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ του 2007
, κι ενώ η Noble Energy ετοιµάζεται (τον Σεπτέµβριο)να πραγµατοποιήσει έρευνες ανοικτά της Κύπρου και στο συνορεύον «οικόπεδο» του Ισραήλ, όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, «ο τοπικός διευθυντής της Noble Energy βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα ενός αγωγού που θα συνδέει τα αποθέµατα φυσικού αερίου από την ΑνατολικήΜεσόγειο προς την Κύπρο και, ίσως, προς την Τουρκία και την Ευρώπη».

Σηµειώνει δε ο αµερικανός εµπορικός ακόλουθος Τζόναθαν Κοέν, ότι«πρέπει να ερευνήσουµε τηνπιθανότητα ότιαυτή η ιδέα µπορεί να µειώσει την ένταση πουέχουν δηµιουργήσει οι έρευνες νότια και ανατολικά της Κύπρου».

ΜΕ ΝΑΜΠΟΥΚΟ. Ο τοπικός διευθυντής της εταιρείας, Κόλιν Σινκλέρ, µιλάει για τα οικόπεδα του Ισραήλ«Ταµάρ 1 και 2», τα οποία αποτελούν το σηµαντικότερο εύρηµα στηνιστορία της εταιρείας. Αναλύει την ιδέα ενός αγωγού, κατά προτίµηση υποθαλάσσιου, πουθα συνδέει το ΙΣραήλ µε την Κύπρο. Ο Σόλων Κασίνης, αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, προτείνει να επεκταθεί ο αγωγός για να ενσωµατώσει τον αγωγό αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στον αγωγό Ναµπούκο της Τουρκίας. «Ενώ αναγνωρίζειτις πολιτικές δυσκολίες,ο Κασίνηςπιστεύει ότι η δηµιουργία ενός κοινού οικονοµικού κινήτρου για την εκµετάλλευση τωνπόρων της περιοχής, θα µείωνε τις πολιτικές εντάσεις για τις πηγές ενέργειας και θα εκπλήρωνε τον διακηρυγµένο τουρκικό στόχο της δηµιουργίας µιας πιο ενσωµατωµένης περιφερειακής οικονοµίας», αναφέρεται.Στην ουσία, αυτό που πρότεινε ο κύπριος υπουργός θα προϋπέθετε την αναγνώριση τηςΚυπριακής∆ηµοκρατίας από την Τουρκία, ενώ, από την άλλη, έδινε µια λύση στους Αµερικανούς.

Από το ίδιο τηλεγράφηµα προκύπτει, όπως λέει το στέλεχος της εταιρείας, ότι το Στέιτ Ντιπάρτµεντ έπαιξε ρόλο σε διαπραγµατεύσεις που οδήγησαν στη σύνδεση του αιγυπτιακού φυσικού αερίου ανοικτά του Σινά µε το δίκτυο φυσικούαερίου του ΙΣραήλ, «κι αυτό έγινε για να συνδεθούν οι δύο χώρες οικονοµικά».

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ


Οριστικοποιήθηκαν τα φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν από εφέτος...
8.500.000 πολίτες, οι λεπτομέρειες των οποίων αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα. Σε...
έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής αποφασίστηκε το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων να μειωθεί σε 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα. Η μείωση θα αφορά όλους τους πολίτες, δηλαδή μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, εισοδηματίες, αγρότες, βιοτέχνες κτλ., με εξαίρεση τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν το ισχύον αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της άμεσης φορολογίας με στόχο να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων, η οποία στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2011 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του κράτους. Στη σύσκεψη ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε με τι φορολογικό συντελεστή θα επιβαρύνεται το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα για τα έσοδα και την ελληνική οικονομία. Δύο είναι οι προτάσεις που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πρώτη αφορά την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Αν αποφασιστεί αυτό, τότε οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όλους θα κυμανθούν από 100 ευρώ ως 400 ευρώ ετησίως. Η δεύτερη πρόταση αφορά την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 18% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, η πρόσθετη επιβάρυνση θα διαμορφωθεί από 180 ευρώ ως 720 ευρώ ετησίως. Ουσιαστικά δηλαδή ο συντελεστής 18% που εφαρμόζεται σήμερα στο κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ θα ισχύσει από τις 8.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι άνω των 60 ετών δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τουλάχιστον προς το παρόν δεν πρόκειται να αλλάξει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστεί άμεσα και θα γίνει αντιληπτή στην τσέπη των φορολογουμένων από τον επόμενο μήνα, καθώς θα αλλάξει η παρακράτηση του φόρου. Στόχος να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς εμφανίζουν σημαντική υστέρηση, η οποία οφείλεται σε πέντε λόγους: Στη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ από τη φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε πέρυσι. Στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου σε 12.000 ευρώ από 10.500 ευρώ που ίσχυε για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, καθώς και αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Για παράδειγμα, έγγαμος με δύο παιδιά παραμένει αφορολόγητος για εισόδημα ως 15.000 ευρώ. Στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων επαγγελματιών και μικρομεσαίων, αλλά και μισθωτών και συνταξιούχων, λόγω της ύφεσης και των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου. Στη μείωση του φόρου που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της περυσινής υψηλής προκαταβολής φόρου και της εφετινής (αισθητά χαμηλότερης, λόγω της μείωσης της κερδοφορίας). Στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων λόγω της μαζικής ανταπόκρισης των πολιτών στο «κίνημα» των αποδείξεων. Είναι προφανές ότι κάποιος που θα αναγράψει αποδείξεις ως και 15.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, ή 30.000 ευρώ, για έγγαμο, μπορεί ακόμη και να μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε αν δεν ίσχυε το μέτρο των αποδείξεων. Καταργείται για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» Σ την απόφαση να καταργηθεί για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτου (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική), αλλά και για κεφάλαια που προσδοκάται να επενδυθούν στην τουριστική κατοικία εν όψει και της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Μάλιστα το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν πρόσφατα στο Ζάππειο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά. Αξίζει να τονιστεί ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αναθέρμανση της πολύπαθης αγοράς του Real Εstate, η οποία ως πρόσφατα αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Επίσης θα επανακάμψει η αγορά εργασίας, αφού τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν σε κάθε δραστηριότητα της οικοδομής ξεπερνούσε τις 800.000. Εκτακτη εισφορά στους κατέχοντες Μ όνο οι υπηρεσίες που προσφέρουν εστιατόρια, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία κτλ. θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο και προς το παρόν δεν γίνεται κουβέντα για μετάταξη και άλλων προϊόντων- ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%. Σημαντική εξέλιξη είχαμε στο θέμα της φορολογίας των αναψυκτικών, καθώς «παγώνει» για εφέτος η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Την απόφαση αυτή έλαβε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι το μέτρο θα είχε επίπτωση στον τουρισμό, τον οποίο τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα αυτή την περίοδο. Ωστόσο κανονικά θα επιβληθεί για πρώτη φορά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ενώ σημαντική αύξηση θα υπάρξει και στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ και των μοτοσικλετών. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των τσιγάρων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη μείωση της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ ακριβών και φθηνών τσιγάρων. Σε ό,τι αφορά τις έκτακτες εισφορές που θα επιβληθούν σε ιδιοκτήτες ακινήτων, σκαφών αναψυχής και ιδιοκτήτες ΙΧ, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγει στα εξής: πρόσθετο φόρο θα πληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 350.000 ευρώ, ιδιοκτήτες ΙΧ με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με μήκος άνω των 10 μέτρων. Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγούνται από το 2012 οι φοροαπαλλαγές σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για α΄ κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για α΄ κατοικία και μία σειρά άλλες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν κατά περίπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξασφάλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2015. Ωστόσο το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους που ως σήμερα απολαμβάνουν τις εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία. Τις δαπάνες αυτές θα συνεχίσει να αναγνωρίζει η Εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ατομικό εισόδημα πάνω από το οποίο δεν θα αναγνωρίζονται οι προς έκπτωση δαπάνες θα διαμορφωθεί σε περίπου 30.000 ευρώ και το οικογενειακό σε 60.000 ευρώ. Μάλιστα υπάρχει εισήγηση το όριο πάνω από το οποίο δεν αναγνωρίζονται δαπάνες να αυξάνεται περαιτέρω στην περίπτωση που η οικογένεια προστατεύει πάνω από ένα τέκνο. Επίσης είναι πιθανόν, αν δεν βγαίνουν τα έσοδα, κάποιες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν από τον φόρο, όπως για παράδειγμα τα ασφάλιστρα ζωής, να καταργηθούν εντελώς.


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΟΖ;


Ένα ολόκληρο γεωστρατηγικό-οικονομικό παίγνιο στο οποίο είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο, κρύβεται πίσω από το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την σύσταση του κρατικού φορέα υδρογονανθράκων και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με το οποία θεσμοθετείται πλέον επίσημα η έννοια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης!

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές , ενώ η κυβέρνηση, τόσο δια του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου, όσο και του υπουργείου Εξωτερικών μεταθέτουν αόριστα στο μέλλον την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στο νομοσχέδιο που πρόκειται να αντικαταστήσει (όταν ως νόμος ψηφιστεί από την Βουλή) το νόμο 2289/1995, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μία πραγματικότητα!

Μάλιστα η ισχύς της αναφέρεται σαφώς σε συγκεκριμένα άρθρα και αντικαθιστά την αναφερόμενη στο σημερινό νόμο «θαλάσσια οικονομική ζώνη» μια αόριστη έννοια.

Ολόκληρο το καθεστώς αδειοδότησης του νέου νόμου θα βασίζεται στην έννοια του καθορισμού της ΑΟΖ, η οποία πλέον για πρώτη φορά θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά νόμου για το ελληνικό κράτος. Εδώ βέβαια υπάρχει μια σειρά ερωτηματικών, όπως ποια είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ μέσα στα οποία θα δίνονται οι άδειες για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Φαίνεται ότι στο σημείο αυτό θα παιχθεί το παιχνίδι, αφού βάσει των όσων διεθνώς ισχύουν η ελληνική ΑΟΖ με την ύπαρξη της Μεγίστης συναντά την ΑΟΖ της Κύπρου. Γι’αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πλην των αντιρρήσεων βεβαίως της Άγκυρας.

Στη νέα ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ 2011-2012 που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα θα βρείτε μια σπάνια ανάλυση-έρευνα για τον αγώνα κυριαρχίας Ελλάδος και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με έπαθλο ακριβώς αυτά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αλλά εδώ υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο ευδιάκριτοι: Απόλυτα έγκυρες πηγές αναφέρουν στο defencenet.gr, ότι καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, ας πούμε έδωσαν το know-how, έπαιξαν στελέχη αμερικανικών εταιρειών του είδους που επέμειναν να υπάρχει ο όρος Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προκειμένου να υπάρχει η νομιμοποίηση εκείνη που θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να προχωρήσουν στην απρόσκοπτη έρευνα και εν συνεχεία στον εντοπισμό των κοιτασμάτων.

Τυπική διαδικασία, ήδη γνωρίζουν που ακριβώς υπάρχουν και με προσέγγιση 70% την ποσότητα που περιέχουν τα κοιτάσματα αυτά. Ουσιαστικά τα επόμενα δύο χρόνια θα δούμε στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της ελληνικής ΑΟΖ αυτό που βλέπουμε τώρα με την κυπριακή: Αμερικανικές εταιρείες να παίρνουν άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης, να εντοπίζουν κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, την Άγκυρα να απειλεί με πόλεμο, όπως απειλεί και την Κύπρο και να «βρίσκεται απέναντι από τις ΗΠΑ» για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια μετά το 2003.

Μπορεί το θέμα της εισαγωγής του όρου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να είναι το πλέον σημαντικό από πολιτικής άποψης, αλλά «ο διάβολος κρύβεται στα ψιλά γράμματα».

Έτσι στο νέο νόμο:
Οι θαλάσσιες εκτάσεις που θα παραχωρηθούν ισοδυναμούν με το 1/6 περίπου της έκτασης της Ελλάδας και φτάνουν σε πρώτη φάση τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (αντί 1.500 τ.χλμ.), ενώ οι χερσαίες διπλασιάζονται από τα 750 τ.χλμ. στα 1.500 τ.χλμ (στο 1,1% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας! Τα όρια αυτά δεν ισχύουν για την περίπτωση εκτέλεσης σεισμικών ή άλλων γεωφυσικών και γεωλογικών μεθόδων ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που είναι πολύ μεγαλύτερα.

Αυξάνεται επίσης κατά ένα χρόνο η περίοδος των ερευνών, που θα φτάνει πλέον μέχρι τα 7 χρόνια για τις έρευνες σε χερσαίες περιοχές και τα 8 χρόνια στις θαλάσσιες. Η άδεια αναζήτησης έχει ισχύ έως 18 μήνες, αλλά μπορεί να επεκταθεί. Στο στάδιο της εκμετάλλευσης, που ορίζεται σε 25 έτη, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης έως και δύο πενταετίες ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εναπομεινάντων αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Δηλαδή μέχρι 35 χρόνια οι ξένες εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να αντλούν τα ελληνικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου! Η φορολογική επιβάρυνση επί των καθαρών κερδών για τον ανάδοχο που θα επιλεγεί μειώνεται στο μισό (στο 20% από 40%), ενώ προβλέπεται και φόρος 5%, ο οποίος θα καταβάλλεται υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκηση.

Θα ισχύσει το σύστημα της «ανοιχτής πόρτας» (open door). Οι περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα «ανοιχτής πόρτας» είναι διαθέσιμες σε μόνιμη βάση και μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και χορήγησης άδειας για έρευνα και εκμετάλλευση.

Υιοθετείται για πρώτη φορά η μέθοδος των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων» (non-exclusive seismic surveys). Εταιρείες ερευνών αναλαμβάνουν να κάνουν έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών. Το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο. Εδώ υπάρχει ζήτημα: Ποιος θα ελέγξει την διακίνηση αυτών των πληροφοριών;

Την αρμοδιότητα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για λογαριασμό του Δημοσίου έχει ο νέος φορέας Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων-ΕΔΕΥ. Στο νέο φορέα περιέρχονται όλα τα νέα αλλά και τα παλαιά αρχεία και τα στοιχεία που αποκτήθηκαν στο παρελθόν για λογαριασμό του Δημοσίου. Τα στοιχεία αυτά είναι εμπιστευτικά και επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους σε ειδικές περιπτώσεις.

Ο νέος φορέας (ΕΔΕΥ Α.Ε.) «παραχωρεί για λογαριασμό του Δημοσίου το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είτε έπειτα από διακήρυξη είτε έπειτα από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται στη διακήρυξη, είτε με ανοιχτή πρόσκληση (open door) για εκδήλωση ενδιαφέροντος, όταν η περιοχή για την οποία ζητείται η παραχώρηση είναι διαθέσιμη σε μόνιμη βάση.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ


Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις… είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (Bιβλίο Γκίνες)

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια.
(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)

Η Ελληνική και η Κινέζικη… είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και.....στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πως να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.

Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.

Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιον φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

Η ΣΟΦΙΑ

Στην γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε και εμπρός να είναι έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.

Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».

Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή +έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.

Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για την σκέψη.

Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει σαν ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και τη υγεία μας. Και φυσικά όταν θέλουμε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει πως το λέμε; Μα φυσικά «άφθονο».

Έχουμε την λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι ένα φρούτο ούτε άγουρο ούτε σαπισμένο, και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.

Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά . Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία…

Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και ιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την σωματική μας υγεία.

Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο…

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που άλλο από Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε σαν λέξη, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.

Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με την σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.

«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.

Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.

Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:

«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».

Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε έναν άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».

Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.

Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.

«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ’ εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.

Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να αποθαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».

Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ότι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.

Η Ελληνική γλώσσα επεβλήθη αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.

Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».


ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ


ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΑΔΙΚΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ ΕΤΣΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ

ΜΕ ΛΙΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

ΑΠΛΑ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΚΤΗΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ

1.000.000.000.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ Η ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ


«Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη στον λαό, γιατί οι θυσίες είναι άδικες από την φύση τους και ο πόνος υπαρκτός» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ο οποίος διευκρινίζει ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει άλλος δρόμος».

Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Παμπούκης τονίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αναγκαία για να διορθώσουν στρεβλώσεις της τελευταίας τριακονταετίας, ενώ σε μια προσπάθεια αυτοκριτικής στα κυβερνητικά πεπραγμένα κάνει λόγο για λάθη: «Προφανώς έχουν γίνει και λάθη, αλλά δεν είναι η ώρα του καταλογισμού τους» λέει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» ο υπουργός Επικρατείας λέει χαρακτηριστικά πως «υπό προϋποθέσεις μπορεί να συντελέσει στην πολιτική δυναμική στη χώρα, να λειτουργήσει ως συναγερμός για το πολιτικό σύστημα».

ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΟΡΟΙ


Με κατοχικούς όρους, επιβολή εξοντωτικών φόρων και αντάλλαγμα την πώληση σχεδόν όλης της δημόσιας περιουσίας θα πάρουμε το δάνειο των 75 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δανειακές μας ανάγκες μέχρι το 2014 και να μην χρεοκοπήσουμε, προς το παρόν τουλάχιστον.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το σχέδιο για τη λήψη του δανείου θα συνοδεύεται από ένα μνημόνιο 2, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στα τέλη Ιουνίου από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές για να δανειστεί πριν το 2014, θα χρειαστεί περίπου 85 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει στο παρελθόν.

Τα μέτρα με τα οποία θα πληρώσουμε το αντάλλαγμα συνοψίζονται στα εξής:

-7.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το φθινόπωρο με κλείσιμο ή συγχώνευση 75 οργανισμών

-μείωση 8% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιουλίου

-εισφορά 3% υπέρ των ανέργων, που συνεπάγεται μείωση 3% και στους μισθούς τοιυ ιδιωτικού τομέα

-μείωση 2%-4% στις υψηλές συντάξεις και αύξηση 40% του ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ

-23% ΦΠΑ σε εστιατόρια, καφετέριες και υπηρεσίες εστίασης εν γένει

-μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 στις 6.000 ευρώ

-έκτακτη εισφορά 0,1% για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000-500.000 ευρώ και 0,2% για ακίνητα αξίας 1-3 εκατ. ευρώ

-έκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών και αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών από 10%-20%

-εισφορά 50-80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πισίνας

Εκτός από τα παραπάνω βέβαια, δρομολογείται πληθώρα νέων μέτρων, όπως χαράτσι σε φυσικό αέριο, τσιγάρα, αναψυκτικά, ενώ υπολογίζεται ότι οι επιπτώσεις του συνόλου των φοροεισπρακτικών μέτρων, θα είναι η απώλεια δύο και πλέον μισθών ετησίως.

ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΝΗΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ


ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΔΡΑΧΜΗ. ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΑΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΟΧΙ Η ΔΡΑΧΜΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΟΛΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΦΤΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ( ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ) Ε ΤΟΤΕ Η ΔΡΑΧΜΗ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΦΤΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ
ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΝΑ ΖΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩ.....Η.....ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗ
ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΕΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟ,ΦΤΩΧΟ,ΖΗΤΙΑΝΟ;
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΟΜΟΡΦΟ Η ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΕΛΛΟΝ;
ΕΔΩ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ( ΚΑΤ ΕΜΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ) ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΤΙ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ
ΟΠΑΠ,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΟΣΕ(ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΓΗ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΑ ),ΕΥΔΑ,ΕΘΕΛ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ.
ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ, ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ,Η ΥΓΕΙΑ,Η ΠΑΙΔΕΙΑ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ
ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ; ΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΛΙΓΩΝ ΕΥΡΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΩΝ ΛΕΠΤΩΝ Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
ΑΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΕΗ,ΤΟΝ ΟΤΕ,ΤΟΝ ΟΠΑΠ,ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;
ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ
ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ 2-3 ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ; ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΛΑΟΣ
ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΑΠΛΩΣ ΠΟΥΛΑ
ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΟΝΗΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΚΥΡΙΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΜΟΥ

ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ


Σύμφωνα με τις σύγχρονες μετρήσεις το μήκος του κύκλου της Γης είναι 40.008 χιλιόμετρα. Οι μετρήσεις του Ερατοσθένη , οι οποίες έγιναν στην Αλεξάνδρεια την ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου, μας δίνουν το αποτέλεσμα των 250.000 σταδίων, δηλ. 39.250.000 μέτρα (1 στάδιο = 157μέτρα). Αυτό το εκπληκτικό για την εποχή του Ερατοσθένη αποτέλεσμα των 39.250 χιλιομέτρων θεωρείται ακόμα και στην εποχή μας στα πλαίσια του επιτρεπτού ορίου λάθους στις μετρήσεις της...
γήινης σφαίρας.
Ωστόσο σήμερα σε κανέναν νουνεχή άνθρωπο δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η (ψευτο)παιδεία και η (ψευτο)επιστήμη προβάλλει το ραββίνο Κοπέρνικο από την Πολωνία ως τον «πρώτο επιστήμονα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Γη δεν είναι επίπεδη». ..... Oι «περιούσιοι» τα θέλουν όλα δικά τους .....

Οι αρχαίοι Έλληνες, αντίθετα με όσα πιστεύει ο μέσος πολίτης σήμερα, γνώριζαν από την εποχή του Αριστοτέλη, ότι η Γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη. Ο Ερατοσθένης μάλιστα, με ένα πείραμα που έχει μείνει στην Ιστορία, μπόρεσε να μετρήσει την ακτίνα της Γης με ακρίβεια απρόσμενη για τα μέσα της εποχής εκείνης. Οι μεταγενέστεροι αστρονόμοι και γεωγράφοι όμως συντάχθηκαν με την άποψη του Πτολεμαίου ότι η Γη είναι 30% μικρότερη από όσο είχε μετρήσει ο Ερατοσθένης. Το λάθος αυτό παρέμεινε για 15 αιώνες και ήταν η αιτία να αποφασίσει ο Κολόμβος το ταξίδι για την Ινδία, το οποίο κατέληξε στην ανακάλυψη της Αμερικής.
Στον τροπικό του Καρκίνου
Το πείραμα του Ερατοσθένη βασίστηκε στη μέτρηση του ύψους του Ηλίου την ίδια ημερομηνία σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, καθώς και στην πεποίθηση του μεγάλου έλληνα μαθηματικού ότι ο Ήλιος είναι πολύ μακριά από τη Γη, τόσο ώστε οι ακτίνες του να φθάνουν στον πλανήτη μας σχεδόν παράλληλα. Από διηγήσεις ταξιδιωτών ο Ερατοσθένης έμαθε ότι στις 21 Ιουνίου, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, ο Ήλιος καθρεφτίζεται στην επιφάνεια του νερού των πηγαδιών της πόλης Συήνης, αυτής που σήμερα οι Αιγύπτιοι ονομάζουν Ασουάν. Από την πληροφορία αυτή ο Ερατοσθένης συμπέρανε ότι η Συήνη βρίσκεται πάνω στον τροπικό του Καρκίνου, δηλαδή στον παράλληλο κύκλο με γεωγραφικό πλάτος 23,5 μοίρες. Το χαρακτηριστικό των τόπων που βρίσκονται στον τροπικό του Καρκίνου είναι ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου ο Ηλιος βρίσκεται στο ζενίθ, δηλαδή ακριβώς κατακόρυφα προς τα πάνω. Ετσι οι ακτίνες του διαδίδονται κατά μήκος των κατακόρυφων τοιχωμάτων των πηγαδιών, ανακλώνται στην επιφάνεια του νερού και επιστρέφουν προς την επιφάνεια, κάνοντας ορατό το είδωλό του σε έναν παρατηρητή που κοιτάζει από το στόμιο του πηγαδιού.
Το μεσημέρι της ημέρας του θερινού ηλιοστασίου ο Ερατοσθένης μέτρησε το ύψος του Ηλίου στην πόλη στην οποία κατοικούσε, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η μέτρηση έγινε με τη βοήθεια ενός οβελίσκου, ο οποίος είναι το αρχαιότερο αστρονομικό όργανο στην ιστορία της επιστήμης. Το μήκος της σκιάς που ρίχνει ο οβελίσκος, διαιρεμένο με το ύψος του οβελίσκου, μας δίνει, όπως μάθαμε στο σχολείο, την εφαπτομένη της γωνίας του ύψους του Ηλίου. Η γωνία αυτή, η οποία από τη μέτρηση του Ερατοσθένη προέκυψε 7,2 μοίρες, είναι ίση (ως «εντός-εκτός και επί τα αυτά», όπως θυμούνται οι παλαιότεροι) με την επίκεντρη γωνία που σχηματίζουν δύο ακτίνες της Γης με άκρα τη Συήνη και την Αλεξάνδρεια, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πόλεις έχουν το ίδιο γεωγραφικό μήκος, βρίσκονται δηλαδή στον ίδιο μεσημβρινό. Επειδή από τη γεωμετρία γνωρίζουμε ότι η απόσταση των δύο πόλεων, η ακτίνα της Γης και η γωνία που μέτρησε ο Ερατοσθένης συνδέονται με τη σχέση απόσταση/ακτίνα = 6,28x(7,2/360), η ακτίνα της Γης βρίσκεται αμέσως αν γνωρίζουμε την απόσταση των δύο πόλεων. Την εποχή του Ερατοσθένη, περί το 250 π.Χ., δεν υπήρχε ακριβής μέθοδος μέτρησης τόσο μεγάλων αποστάσεων. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ερατοσθένης ανέθεσε σε επαγγελματίες βαδιστές να την υπολογίσουν, και το αποτέλεσμά τους το συνέκρινε με τις εκτιμήσεις αρχηγών καραβανιών. Το τελικό του αποτέλεσμα ήταν ότι η απόσταση Αλεξάνδρειας- Συήνης ισούται με 5.000 στάδια, οπότε η ακτίνα της Γης προκύπτει ίση με 252.000 στάδια.
Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την ακρίβεια της μέτρησης του Ερατοσθένη, θα έπρεπε να γνωρίζουμε πόσο είναι το μήκος ενός σταδίου σε μέτρα, καθώς και κατά πόσο αληθεύουν οι δύο υποθέσεις του Ερατοσθένη, δηλαδή ότι η Συήνη έχει γεωγραφικό πλάτος 23,5 μοίρες και ότι Συήνη και Αλεξάνδρεια βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Μια ματιά σε έναν σύγχρονο χάρτη δείχνει ότι και οι δύο υποθέσεις ήταν λανθασμένες, αλλά το λάθος δεν ήταν μεγάλο: το γεωγραφικό πλάτος της Συήνης είναι 24,1 μοίρες, ενώ τα γεωγραφικά μήκη των δύο πόλεων διαφέρουν μόνο κατά μία μοίρα. Επομένως η βασική πηγή σφάλματος είναι το μήκος ενός σταδίου σε μέτρα. Θα έλεγε κανείς ότι έχουν διασωθεί πολλά αρχαία στάδια, οπότε δεν έχουμε παρά να μετρήσουμε πόσο μήκος έχει ένα από αυτά. Δυστυχώς τα στάδια δεν είχαν το ίδιο μήκος σε όλες τις περιοχές της αρχαίας Ελλάδας. Αν υποθέσουμε ότι ο Ερατοσθένης εννοούσε αττικά στάδια των 185 μέτρων, τότε το αποτέλεσμά του δίνει για την ακτίνα της Γης 7.400 χιλιόμετρα, τιμή 16% μεγαλύτερη από την πραγματική. Αν όμως εννοούσε αιγυπτιακά στάδια, πράγμα που είναι και το πιθανότερο, τότε κατά τον Ερατοσθένη η ακτίνα της Γης είναι 6.316 χιλιόμετρα, μόλις 1% μικρότερη από την πραγματική, που σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι 6.366 χιλιόμετρα!
Πώς ξεγελάστηκε ο Κολόμβος
Το πείραμα του Ερατοσθένη είχε δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση στην εποχή του, και αρκετοί μεταγενέστεροι φυσικοί φιλόσοφοι, όπως ονομάζονταν οι επιστήμονες εκείνη την εποχή, θέλησαν να το επαναλάβουν. Ο πρώτος που γνωρίζουμε, χρονολογικά, ήταν ο Έλληνας Ποσειδώνιος ο Ρόδιος, ο οποίος γύρω στο 100 π.Χ. υπολόγισε την ακτίνα της Γης με διαφορετική μέθοδο από αυτήν του Ερατοσθένη. Υπέθεσε ότι η Αλεξάνδρεια και η Ρόδος είναι στον ίδιο μεσημβρινό και υπολόγισε ότι η επίκεντρη γωνία που σχηματίζουν οι δύο πόλεις είναι 7,5 μοίρες, παρατηρώντας όχι τον Ηλιο αλλά το ύψος του αστέρα Κάνωπου, όπως φαίνεται από τις δύο πόλεις. Υποθέτοντας ότι η απόσταση των δύο πόλεων είναι 5.000 στάδια, κατέληξε σε ένα αποτέλεσμα πρακτικά ίδιο με αυτό του Ερατοσθένη. Μεταγενέστερα όμως αναθεώρησε την εκτίμησή του για την απόσταση Ρόδου- Αλεξάνδρειας σε 3.750 στάδια, οπότε η ακτίνα της Γης προέκυψε ίση με 4.500 χιλιόμετρα, δηλαδή 30% μικρότερη από την πραγματική. Με την τιμή αυτή συμφώνησε στη συνέχεια ο Ρωμαίος ναύαρχος και φυσικός φιλόσοφος Πλίνιος, ενώ την καθιέρωσε οριστικά ο Έλληνας αστρονόμος Πτολεμαίος αναφέροντάς τη στο βιβλίο του Γεωγραφία.
Τα βιβλία του Πτολεμαίου έχαιραν μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των επιστημόνων ως την Αναγέννηση, και αυτό το γεγονός ήταν η αιτία να επικρατήσει τελικά η λανθασμένη τιμή του Ποσειδώνιου για την ακτίνα της Γης. Σε υδρόγειες σφαίρες της εποχής, κατασκευασμένης με βάση αυτήν τη λανθασμένη τιμή, βλέπει κανείς τοποθετημένες την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική να καλύπτουν όλη την επιφάνεια της Γης, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για άλλη ήπειρο. Ο Κολόμβος, με βάση παρόμοιους χάρτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ινδία απείχε από τα Κανάρια Νησιά μόλις 6.300 χιλιόμετρα δυτικά (αντί για τη σωστή 28.000 χιλιόμετρα), οπότε θα μπορούσε να φθάσει σχετικά σύντομα στις Ινδίες ταξιδεύοντας προς δυσμάς. Επομένως θα μπορούσε κανείς να πει ότι το λάθος του Ποσειδώνιου έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν γνώριζε τις πραγματικές διαστάσεις της Γης δεν θα τολμούσε ποτέ να ξεκινήσει για ένα ταξίδι 28.000 χιλιομέτρων με τα πλοία της εποχής. [Χάρης Βάρβογλης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Βήμα]

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More