ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

43+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


1. H ζωή δεν είναι δίκαιη, αλλά ακόμα κι έτσι είναι ωραία.

2. Όταν αμφιβάλλεις για κάτι, απλά κάνε το επόμενο μικρό βήμα.

3. H ζωή είναι πολύ μικρή για να χάνεις χρόνο μισώντας τον οποιονδήποτε.

4. Αν αρρωστήσεις, δε θα σε κοιτάξει η δουλειά σου. Θα σε κοιτάξουν οι φίλοι και η οικογένειά σου. Μη χάνεσαι.

5. Πλήρωνε τις πιστωτικές σου κάθε μήνα.

6. Δε χρειάζεται να κερδίζεις σε κάθε διαφωνία. Συμφώνησε με το να διαφωνείς.

7. Κλάψε παρέα με κάποιον. Είναι πιο εύκολο να συνέλθεις απ' ότι αν κλαις μόνος.

8. Δεν πειράζει να θυμώνεις με τον Θεό. Το αντέχει.

9. Βάζε στην άκρη για τη σύνταξή σου από τον πρώτο σου μισθό.

10. Απέναντι στη σοκολάτα κάθε αντίσταση είναι μάταιη.

11. Συμφιλιώσου με το παρελθόν σου, για να μην καταστρέφει το παρόν σου.

12. Δεν πειράζει αν σε δουν τα παιδιά σου να κλαις. Άστα να το κάνουν.

13. Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με των άλλων. Δεν έχεις ιδέα τι νόημα μπορεί να έχει το δικό τους το ταξίδι.

14. Αν μια σχέση πρέπει να κρατιέται μυστική, τότε δεν πρέπει να την κρατάς εσύ.

15. Τα πάντα μπορεί να αλλάξουν μ' ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Αλλά μην ανησυχείς. Ο Θεός δεν τρεμοπαίζει τα βλέφαρά του.

16. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Ηρεμεί το μυαλό.

17. Ξεφορτώσου ότι δεν είναι χρήσιμο, όμορφο ή γεμάτο χαρά.

18. Ότι δε σε σκοτώνει πράγματι σε κάνει δυνατότερο.

19. Ποτέ δεν είναι αργά για να έχεις μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Αλλά τη δεύτερη φορά εξαρτάται από σένα.

20. Όταν είναι να κυνηγήσεις αυτά που αγαπάς στη ζωή, μη δεχτείς ποτέ το όχι.

21. Άναψε τα κεριά, στρώσε τα καλά σεντόνια, φόρεσε τα ακριβά εσώρουχα. Μην τα φυλάς για ειδικές περιπτώσεις. Κάθε μέρα είναι ειδική περίπτωση.

22. Προετοιμάσου για όλα. Και μετά ακολούθησε το ρεύμα.

23. Γίνε εκκεντρικός τώρα. Μην περιμένεις να πάρεις σύνταξη για να φορέσεις μοβ χρώμα!

24. Κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την ευτυχία σου παρά μόνο εσύ.

25. Σε κάθε αποκαλούμενη "καταστροφή" σκέψου: "Σε 5 χρόνια, αυτό θα έχει καμία σημασία;".

26. Πάντα να επιλέγεις τη ζωή.

27. Συγχώρησε σε όλους τα πάντα.

28. Το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα δεν είναι δική σου δουλειά.

29. Ο χρόνος θεραπεύει σχεδόν τα πάντα. Δώσε χρόνο στο χρόνο.

30. Όσο καλή ή κακή κι αν είναι μια κατάσταση, θα αλλάξει. Θα γυρίσει ο τροχός.

31. Μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά. Κανείς άλλος δεν το κάνει.

32. Πίστευε στα θαύματα.

33. Ο Θεός σ' αγαπάει επειδή είσαι αυτός που είσαι, όχι για κάτι που έκανες ή δεν έκανες.

34. Μην παρακολουθείς τη ζωή. Βγες μπροστά και εκμεταλλεύσου την πλήρως τώρα.

35. Το να γερνάς είναι καλύτερο από την εναλλακτική λύση: να πεθαίνεις νέος.

36. Τα παιδιά σου θα ζήσουν μόνο μία παιδική ζωή.

37. Το μόνο που έχει σημασία τελικά είναι ότι αγάπησες.

38. Βγες έξω κάθε μέρα. Τα θαύματα παραμονεύουν παντού.

39. Αν όλοι ρίχναμε τα προβλήματά μας σε ένα σε ένα κουβά, το πιο πιθανό είναι ότι θα αρπάζαμε αμέσως τα δικά μας πίσω.

40. Η ζήλια είναι χάσιμο χρόνου. Έχεις ήδη όλα όσα χρειάζεσαι.

41. Τα καλύτερα έπονται.

42. Ότι διάθεση και να έχεις, σήκω, ντύσου και πήγαινε εκεί που έχεις να πας.

43. Ενέδωσε.

44. Η ζωή δεν είναι τυλιγμένη με κορδέλα, δεν παύει όμως να είναι δώρο."

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ


Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις από όσες παρουσιάστηκαν ποτέ διεθνώς για τη ζωή και τη δράση μιας από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας, αν όχι «τη μεγαλύτερη φυσιογνωμία», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, τον Μέγα Αλέχανδρο, είναι η μεγάλη διεθνής έκθεση που εγκαινιάζεται επίσημα αύριο βράδυ στο Μουσείο Τέχνης «Κούνστχαλε» της πόλης Λέομπεν της Αυστρίας. Στην έκθεση, που θα λειτουργεί για το κοινό από μεθαύριο Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου, παρουσιάζονται πάνω από 400 πολύτιμα εκθέματα από 25 μουσεία όλου του κόσμου, από το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, το Ερμιτάζ, μέχρι τα Εθνικά Μουσεία του Τατζικιστάν και του Αφγανιστάν.
Η έκθεση λειτουργούσε μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στο Μανχάιμ της Γερμανίας, από όπου και μεταφέρθηκε στο σύνολο της στην αυστριακή πόλη, όπου αναμένονται να την επισκεφθούν στη διάρκειά της πάνω από 100.000 επισκέπτες.


Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο του Λέομπεν σε συνεργασία με εκείνο του Μανχάιμ, το γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, όπως επίσης και το ξακουστό βιεννέζικο μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, από το οποίο επίσης προέρχονται αρκετά εκθέματα.
Η ιδέα της έκθεσης και το περιεχόμενό της παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Λέομπεν σε διεθνή συνέντευξη Τύπου σε περισσότερους από 50 εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης που έφθασαν εκεί ειδικά και παρακολούθησαν στη συνέχεια μια διεξοδική ξενάγηση στις δεκάδες αίθουσες του Μουσείου, από τον ίδιο τον εμπνευστή και επιμελητή της έκθεσης, διευθυντή του Μουσείου του Μανχάιμ, Michael Telenmpach.
Στην παρουσίαση, ο πρώην γενικός διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης, Bilfrint Zaimpel, έπλεξε το εγκώμιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου χαρακτηρίζοντάς τον «ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες, αν όχι τη σημαντικότερη, της παγκόσμιας ιστορίας», παραθέτοντας πολλές πτυχές της σύντομης αλλά λαμπρής ιστορίας του «μεγάλου στρατηλάτη και εκπολιτιστή, που συνένωσε τους λαούς του τότε γνωστού κόσμου».
Ο κ. Zaimpel τόνισε το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη, γενικά, έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο που διοργανώνεται στην Αυστρία, χαιρετίζοντας συγχρόνως και το γεγονός ότι αυτό το μεγάλο εγχείρημα ανέλαβε μια σχετικά μικρή πόλη, όπως το Λέομπεν. Ιδιαίτερα υπογράμμισε το γεγονός πως με τον Μέγα Αλέξανδρο γνώρισε μια πρωτοφανή εξάπλωση ο ελληνικός πολιτισμός, με τον οποίο εμπλουτίστηκε ο υπόλοιπος, εκτός της λεγόμενης Δύσης, κόσμος.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής του μουσείου Μανχάιμ, Michael Telenmpach, υπογράμμισαν τον τεράστιο παιδαγωγικό ρόλο της έκθεσης για μαθητές και νέους, στους οποίους ο Μέγας Αλέξανδρος είναι γνωστός και οικείος από όλα τα σχολικά βιβλία τους, και στο πλαίσιο αυτό η έκθεση στο Λέομπεν συμπληρώνεται από σειρά εκδηλώσεων, ειδικών ξεναγήσεων με θεματολογία γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Και από τους δύο τονίστηκε επανειλημμένα πως η εκστρατεία του μεγάλου Έλληνα και Μακεδόνα δεν υπήρξε τόσο στρατιωτική αλλά ήταν ουσιαστικά πολιτιστική, γεγονός που σχετίζεται βέβαια και με τη μαθητεία του στο μεγάλο δάσκαλό του και φιλόσοφο, Αριστοτέλη.
Κατά την εντυπωσιακή, και με ιδιαίτερα μεγάλο ενθουσιασμό και φιλελληνισμό εκ μέρους του, πολύωρη ξενάγηση του κ. Telenmpach για τους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, ο ίδιος έκανε επανειλημμένα αναφορές στο στόχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να συνενώσει τους λαούς, φτιάχνοντας μία νέα κοινωνία εθνών, λαμβάνοντας υπόψη την αριστοτέλεια ιδέα για ισότητα των ανθρώπων, ενώ παρέπεμψε και στο γεγονός πως σε πολλές περιοχές από τις οποίες πέρασε ο ίδιος, γινόταν δεκτός ή λατρευόταν κατόπιν ως θεός.

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ


Από τις 9 ως τις 12 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στη Γρανάδα της Ισπανίας το 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ) με τη συμμετοχή περίπου 330 συνέδρωνομιλητών (υποβλήθηκαν 461 αιτήσεις συμμετοχής) και θέμα «Ταυτότητες στον ελληνικό κόσμο από το 1204 έως σήμερα».
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νεοελληνικά συνέδρια με οκτώ παράλληλες συνεδρίες και αυξημένη συμμετοχή
σε σχέση με τα προηγούμενα, δεδομένου ότι το πρώτο συνέδριο στο Βερολίνο (1998) περιελάμβανε 151 ανακοινώσεις, το δεύτερο στο Ρέθυμνο (2002) 135 και το τρίτο στο Βουκουρέστι (2006) 194. Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και εκεί θα δημοσιευθούν μετά τη λήξη του και οι ανακοινώσεις. Σε μια δύσκολη στιγμή για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, η διεξαγωγή του συνεδρίου στέλνει ένα θετικό μήνυμα και φέρνει κοντά επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες και χώρες.
Η σημασία του συνεδρίου έγκειται επίσης και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι λίγα τα συνέδρια στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών που γίνονται με ανοικτή ανακοίνωση-πρόσκληση στο Διαδίκτυο. Πολλοί νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες να παρουσιάσουν την έρευνά τους υποβάλλοντας περίληψη της ανακοίνωσής τους προς κρίση. Το συνέδριο της ΕΕΝΣ προσφέρει κάθε τέσσερα χρόνια αυτήν την ευκαιρία, όπως και τα αντίστοιχα της Αυστραλιανής Εταιρείας και αυτό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (ΜGSΑ), που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια (το 21ο έγινε πέρυσι στο Βανκούβερ και το επόμενο έχει ήδη ανακοινωθεί για το 2011 στη Νέα Υόρκη). Με αυτά τα συνέδρια, τις ιστοσελίδες, τις ηλεκτρονικές λίστες και τα διεθνώς έγκυρα περιοδικά («Journal of Μodern Greek Studies», «Βyzantine and Μodern Greek Studies»), οι Εταιρείες και τα Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών του εξωτερικού επιτελούν σημαντικό έργο και δίνουν το καλύτερο παράδειγμα μιας ανοιχτής επιστημονικής κοινότητας, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη δική της Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών. Ως εκ τούτου, δεν συμμετέχει επίσημα στην ΕΕΝΣ, η οποία δεν έχει άτομα-μέλη, όπως η αντίστοιχη αμερικανική, αλλά αποτελεί ομοσπονδία εθνικών εταιρειών.
Πολλοί κατά καιρούς εκδηλώνουν ειλικρινές ενδιαφέρον για το πώς η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τις νεοελληνικές σπουδές (ΝΣ) στο εξωτερικό, ενίοτε όμως αγνοούν ή παραβλέπουν την προσφορά των τμημάτων ΝΣ του εξωτερικού στην ίδια την Ελλάδα, αν λάβουμε υπόψη ότι τροφοδότησαν ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και τη μέση εκπαίδευση με πολλούς νέους επιστήμονες, οι οποίοι είτε εκπόνησαν τη διδακτορική τους διατριβή είτε ολοκλήρωσαν τις μεταπτυ χιακές σπουδές τους σε επίπεδο «μάστερ» σε αυτά. Ολες οι φιλοσοφικές σχολές στην Ελλάδα διαθέτουν μέλη ΔΕΠ που έχουν εκπονήσει τις διατριβές τους σε τμήμα ΝΣ της Αγγλίας, ενώ επί χρόνια τα τμήματα ΝΣ της Ευρώπης και της Αμερικής εμπλούτιζαν τον ακαδημαϊκό χώρο με νέες προσεγγίσεις, μελέτες, εκδόσεις ή μεταφράσεις και έδιναν την ευκαιρία σε αρκετούς έλληνες πανεπιστημιακούς να περάσουν σε αυτά την εκπαιδευτική τους άδεια. Ας μη μας διαφεύγει εξάλλου ότι σχεδόν οι μισές από τις πιο έγκυρες Ιστορίες και Εισαγωγές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία έχουν γραφτεί από νεοελληνιστές του εξωτερικού.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την «ελληνοποίηση» των νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό με την εξαγωγή αποσπασμένων εκπαιδευτικών ή πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και την ελλιπή στήριξη νέων και πολλά υποσχόμενων ξένων νεοελληνιστών. Ενώ παλαιότερα υπήρχαν αρκετοί αξιόλογοι νεοελληνιστές μη ελληνικής καταγωγής, ο αριθμός αυτός μειώνεται ραγδαία, καθώς δεν υπήρξε καμιά συστηματική προσπάθεια στήριξής τους με διδακτορικές και μεταδιδακτορικές υποτροφίες ή fellowships.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι νεοελληνικές σπουδές στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθούν. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις περί αυτού, καθώς την επόμενη χρονιά θα κλείσει το Νεοελληνικό Τμήμα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και σε τρία χρόνια, εκτός απροόπτου, αυτό του Κέιμπριτζ. Αλλά και η τύχη των γερμανικών τμημάτων στην Αγγλία δεν προδιαγράφεται καλύτερη. Κάποιοι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι σε όλη τη Βρετανία σε μερικά χρόνια μπορεί να μείνουν μόνο τρία ή τέσσερα τμήματα γερμανικών σπουδών. Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για την πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ και την ισχυρότερη οικονομία της. Οπότε τη σταδιακή εξαφάνιση των νεοελληνικών σπουδών πρέπει να τη δούμε στο ευρύτερο πλαίσιο της παρακμής της διδασκαλίας των ευρωπαϊκών γλωσσών (με εξαίρεση τα ισπανικά και τα πορτογαλικά, λόγω Λατινικής Αμερικής) και την ανάδειξη των γλωσσών και των πολιτισμών των αναδυόμενων αγορών της Ασίας. Με την υποχώρηση των νεοελληνικών σπουδών εκτός Ελλάδας δεν θα πληγεί τόσο η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού (ίσως αναπληρωθεί εν μέρει από τη ραγδαία πρόοδο του Διαδικτύου και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας) όσο θα λείψει αυτή η διαφορετική και «ανοικειωτική» ματιά που προσέφεραν. Και αυτήν τη ματιά έχουν περισσότερο ανάγκη οι μικρές χώρες και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, καθώς είναι δύσκολο να αναπληρωθεί εκ των ένδον.

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ


Εδώ και μερικά χρόνια η Ακαδημία Αθηνών και το Κέντρο Ερεύνης Επιστημονικών Ορων και Νεολογισμών καταγράφει νεολογισμούς που μπήκαν με ταχύτητα στη ζωή μας και δεν πρόλαβαν να μπουν στα λεξικά, ενώ προτείνει ελληνικές λέξεις που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ξένους όρους.

Πρόσφατα εκδόθηκε ο νέος διπλός τόμος με την επιστημονική επιμέλεια της διευθύντριας του Κέντρου Αναστασίας Χριστοφίδου. Ενας πραγματικός θησαυρός από τον οποίο σας προσφέρουμε ένα μικρό δείγμα:

Ξενόγλωσσοι νεολογισμοι

Back up –εφεδρεία

Bake off ψωμι- ταχύψηστο ψωμί

Brainstorming- καταιγισμος ιδεων

Demo- επίδειξη

Exit poll- μεταδημοσκόπηση

Free press- δωρεαν τύπος

High speed ferry- ταχύπλοο οχηματαγωγό

Hot line- γραμμή επειγόντων

Intercity- διαστικός (σιδηρόδρομος)

Lead in- πρόδρομη εκπομπή

Mainstream- κυρίαρχο ρεύμα

Multiple choice- πολυεπιλογικός

Photo finis- φωτοτερματισμός

Point system- ποινολόγιο

Shop in shop – ενδοκατάστημα

Think tank- δεξαμενή ιδεών

Αλά καρτ – κατ επιλογήν

Κονσεπτ – σύλληψη, έννοια

Ντελιβερι- ταχυδιανομή

Κουριερ- ταχυμεταφορέας

Τρεντ- σύγχρονος, μοντέρνος


Nεολογισμοί Πληροφορικής και Τεχνολογίας

Browser- φυλλομετρητής

Bar code- γραμμοκώδικας

Chat-δικτυοσυνομιλία

Cruise control- ταχοστάτης

Hacking-δικτυπαραβίαση

Intercooler- εναλλάκτης θερμότητας

Inverter- aναστροφέας τάσης

Modem- μετατροπέας

Slide up (κινητο)- συρταρωτό κινητό

Web camera- δικτυοκάμερα

e-pass- τηλεδιόδια



Νεολογισμοι Οικονομίας

Assets-περιουσιακά στοιχεία

Internet banking- δικτυοτραπεζική

Blue chip –μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης

Deal –συναλλαγή

Euribor- διατραπεζικό επιτόκιο

Joint venture – κοινοπραξία

Premium- υπερτίμημα

Real estate- επιχειρήσεις ακινήτων

Short selling- ακάλυπτη πώληση


Νεολογισμοί αθλημάτων

Πέναλτι – βολή ενδεκάμετρου

Pivot play- παιχνίδι περιστροφής

Play offs- αγώνες αποκλεισμού

Rebound- διεκδίκηση της μπάλας

Assist- τελική μεταβίβαση

Corner ( Kick)- χτυπώ γωνιακό

Υπάρχουν όμως και «αθησαύριστοι» νεολογισμοί. Λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά, χωρις όμως να έχουν καταγραφεί στα μεγαλύτερα Λεξικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής: αγροτοσυνδικαλιστής, αερανάρτηση, αερόψυξη, ανθρακόνημα, ανοσοανεπάρκεια, ασφαλτοτάπητας,αυτοπεραίωση, βιοηθικός, βιοτρομοκρατία, νανοκλίμακα, ομοφοβία, πολυτασικός , προσπελασιμότητα, σταυροθηρία,τηλεδίκη, υδροενεργητικός, φοροπεπιδρομή, χρονοσήμανση και πλήθος άλλων λέξεων. Για να καταγραφεί μια λέξη ως νεολογισμός πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 50 εμφανίσεις στη μηχανή αναζήτησης Google.

Στην επιτροπή ακαδημαϊκών που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία αυτά μετείχαν οι Σπ. Ιακωβίδης, Αθ. Καμπύλης, Κων. Δρακάτος, Ιακ Καμπανέλλης, Αντ Κουνάδης, Βας. Πετράκος, Μεν. Τουρτόγλου. Η αναζήτηση δεν σταματά διότι η γλώσσα είναι ζωντανή, εξελίσσεται και μας εκπλήσσει συνεχώς με το δυναμισμό της. Είναι βέβαιο ότι στο επόμενο Δελτιο Ορολογίας και Νεολογισμών θα υπάρχει η λέξη «σπρεντ» που εισέβαλε πρόσφατα στη ζωή και κυρίως στην τσέπη του νεοέλληνα.

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ



ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΜΑΤΙ" ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ "ΟΙ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ" ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Kι ας είμαι εγώ

Έχω ανάγκη να ακούσω

λόγια τρυφερά

κι ας είναι όλα ψέμα.

Πες μου μια φράση ολόκληρη

γεμάτη από αγάπη,

κι ας μην την πιστεύεις.

Σφίξε το χέρι μου

μες το δικό σου

κι ας μην το νοιώθεις.

Φίλησε με, στο στόμα με κλειστά τα μάτια σου έστω για δύο λεπτά

κι ας ταξιδεύεις αλλού.

Μάτωσέ μου τα χείλη

κι ας με πληγώσεις.

Πες μου ψέματα κι ας τα πιστέψω.

Δώσε μου υποσχέσεις

κι ας μην τις κρατήσεις.

Γέμισε τα ποτήρια μας

κι ας μην πιεις.

Πιες στην υγειά μας κι ας πεθάνω.

Ξάπλωσε δίπλα

μου κι ας περιπλανιέσαι αλλού.

Αγκάλιασε με

κι ας είμαι εγώ…

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ





ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΓΝΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΔΙΔΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ (ΕΛΛΗΝΑΣ) ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΗΣ ΤΙ ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΖΩ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ) ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΙΟΥ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΗ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΥΡΙΟΙ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΟΡΟΥ
ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
ΤΟ ΠΑΙΟΝΙΑ
ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΙΡΙΝ
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΧΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ
ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στο Σκοπιανό αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Μακεδονίας της Κυριακής”, Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σιωπηρή διπλωματία του καλοκαιριού απέδωσε θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία είναι γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο προσώπων. Θέμα ημερών θεωρείται η επανεμφάνιση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο προσκήνιο, προκειμένου να λάβουν επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα οι διεργασίες, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι, θα βρίσκονται ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Προεκλογική σιωπή
Ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την εισαγωγή αυτού του θέματος στην προεκλογική ατζέντα. Για τον λόγο αυτό δεν βιάζεται -μάλλον το αντίθετο- να ανοίξει η σχετική συζήτηση πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να εξαφθούν τα πάθη, ειδικά στη Μακεδονία.
Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δημόσια δήλωσή τους θα ανακοινώσουν ότι υιοθετούν το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί στις διμερείς τους σχέσεις με την ΠΓΔΜ.
“Αν ο Ομπάμα, ο Πούτιν και ο Σαρκοζί αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλον να υιοθετούν με δημόσια διακήρυξη το νέο όνομα, το παιχνίδι θα έχει τελειώσει”, λέγεται χαρακτηριστικά από κάποιους κύκλους.

Περίπου “έναντι όλων”
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο, πιθανότατα, θα καλούνται οι τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το νέο όνομα δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να συμπεριληφθεί σε αυτό το ψήφισμα συγκεκριμένη αναφορά για αποκήρυξη, από την ΠΓΔΜ, αλυτρωτικών αναφορών, γεγονός που θα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική ανησυχία.
Όλα τα σχέδια Νίμιτς που έχουν δημοσιοποιηθεί προβλέπουν ακόμη ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο “Μακεδονία” ή “Μακεδονικός” σε πολιτικό ή εμπορικό πλαίσιο, και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.
Για τα διαβατήρια, στο τραπέζι παραμένει η παλιά ιδέα Νίμιτς, να αναγράφεται η νέα ονομασία στα αγγλικά και στα γαλλικά (Republique de Μacedoine du Νord) και η συνταγματική ονομασία στην κυριλλική γραφή (Republika Μakedonija). Στο ζήτημα της υπηκοότητας και της γλώσσας αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις, καθώς μπορεί να προταθεί και για τις δύο το “Μακεδονική” και, εναλλακτικά, το “Πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη” και “Επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.

Αναμένεται ένταση στην Αθήνα
Για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή διπλωματία, η λύση του Σκοπιανού αποτελεί απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Οι ξένοι μεσολαβητές δεν κατανοούν πλήρως τις ελληνικές ευαισθησίες και αποδίδουν σε λαϊκιστικές αντιλήψεις τις κόκκινες γραμμές που θέτει η Αθήνα. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι αφερέγγυος, και για τον λόγο αυτό κανείς δεν στοιχηματίζει ότι ο Ν. Γκρούεφσκι δεν θα κλοτσήσει την καρδάρα με το γάλα την τελευταία στιγμή.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως έχει πείσει τους ξένους εμπλεκομένους για την αποφασιστικότητά του να κόψει τον γόρδιο δεσμό αν η άλλη πλευρά διανύσει την απόσταση που της αναλογεί.
Εδικά για την Ουάσιγκτον, η διευθέτηση της εκκρεμότητας αντιμετωπίζεται ως επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο και να ενισχυθεί η διείσδυση της συμμαχίας στα Βαλκάνια.
Οι κυοφορούμενες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν στην Ελλάδα πολιτική ένταση, με δεδομένη την ευαισθησία του Αντώνη Σαμαρά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία καθόρισε και την πολιτική του μοίρα.
Κριτική αναμένεται να ασκηθεί ως προς το εύρος της χρήσης που θα συμφωνηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η φόρμουλα δεν προβλέπει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και κατάργηση του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό.

Η μετάλλαξη Γκρούεφσκι
Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, “Είναι καιρός να λυθεί το Σκοπιανό, αν και οι ελληνικές θέσεις είναι μαξιμαλιστικές”, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά ο εθνικιστής ηγέτης των Σκοπίων προαναγγέλλει εξελίξεις με τόση σαφήνεια. Ακούγεται ότι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει προετοιμαστεί, σε κάποιο βαθμό, για υποχωρήσεις. Ο αλβανικός παράγοντας, άλλωστε, ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμβιβασμού άμεσα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑ ΔΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟΙ Η ΟΙ ΕΙΣΟΔΟΙ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ ΟΠΟΥ ΘΕΛΩ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ


Ὑπάρχουν πολλοὶ Πολιτισμένοι Ἄνθρωποι στὴν Τουρκία. Τὸ ποσοστὸ τοὺς ὅμως εἶναι ἀπειροελάχιστο. Τὸ Ἰσλὰμ εἶναι ἀπόλυτο καὶ κυριαρχεῖ παντοῦ. Ἀρκεῖ νὰ δοῦμε πῶς ἀντιμετωπίζουν τὶς Γυναῖκες τους.
Ὁ Ἰμάμης βγάζει Λόγο καὶ ἀναφέρεται στοὺς Περιορισμούς του… Ξύλου ποὺ μπορεῖ νὰ δίνει στὴ… Γυναίκα τοῦ ὁ Σύζυγος… Π.χ., ἀπαγορεύεται νὰ τὴ χτυπᾶτε στὸ κεφάλι, ἀπαγορεύεται νὰ προκαλεῖτε ὁποιαδήποτε αἱμορραγία κ.ο.κ.
Διαβάστε ἕνα ἐξαιρετικὸ κείμενο ἑνὸς Πολιτισμένου Δημοσιογράφου, ποὺ πολὺ πιθανὸν εἶναι νὰ τὸν… σκοτώσουν, ποὺ τόλμησε καὶ ἀμφέβαλε τοὺς κανόνες τοῦ Ἰσλὰμ γιὰ τοὺς… Ἄπιστους!
Σὲ ἕνα ἐντυπωσιακὰ εἰλικρινὲς ἄρθρο, ποὺ δηµοσιεύεται στὴν ἔγκυρη ἐφηµερίδα «Sabah» ἀπὸ τὸν Engin Ardic, γνωστὸ συγγραφέα καὶ δηµοσιογράφο στὴν Τουρκία, στηλιτεύεται ὁ Τουρκικὸς τρόπος ἐορτασµοὺ τῆς πτώσης τῆς Κωνσταντινούπολης στὶς 29 Μαΐου.
Τὸ ἄρθρο δημοσιεύτηκε τὴν Παρασκευὴ 3 Ἰουλίου 2009.
«Τοῦρκοι συμπατριῶτες, σταματῆστε πιὰ τὶς φανφάρες καὶ τὶς γιορτὲς γιὰ τὴν Ἅλωση, ἀρκετὴ βία ἔχουµε δώσει στὴν Ἀνατολὴ µἐ τὶς πράξεις µἄς…ΑΝ ὀργανωνόταν στὴν Ἀθήνα συνέδριο µἐ θέµα «Θὰ παρουµε πίσω τὴν...Πόλη»,ΑΝ ἐφτίαχναν µἀκέτα µἐ τὰ τείχη τῆς πόλης καὶ τοὺς στρατιῶτες µἐ τὶς πανοπλίες τους νὰ ἐπιτίθενται στὴν Πόλη… (ὅπως ἐµεῖς στὴν Τουρκία κάνουµε κάθε χρόνο!),ΑΝ ἕνας τύπος ντυµένος ὅπως ὁ περιφηµος Ἕλληνας νικηφόρος καὶ σχεδὸν µὑθικὸς Διγενὴς Ἀκρίτας ἐπίανε τὸ δικὸ µἂς Ulubatlι Hasan καὶ τὸν γκρέµιζε κάτω,ΑΝ ξαφνικὰ ἔµπαινε στὴν πόλη κάποιος ντυµένος Αὐτοκράτορας Κωνσταντῖνος πάνω σὲ ἕνα λευκὸ ἄλογο καὶ δίπλα του ἄλλος ὡς Λουκᾶς Νοταρᾶς, ὡς Γεώργιος Φραντζὴς κι ἔµπαιναν ὡς ἀντιπρόσωποι τῆς πόλης (ὅπως ἐµεῖς στὴν Τουρκία κάνουµε κάθε χρόνο!),ΑΝ ἐφτίαχναν µἴα χάρτινη Ἁγία Σοφία ποὺ δὲν εἶχε µἰναρέδες ἀλλὰ Σταυρό,ΑΝ ἔκαιγαν λίμἄνι καὶ ἔλεγαν ὕµνους, θὰ µἂς ἄρεσε; Δὲ θὰ µἂς ἄρεσε, θὰ ξεσηκώναµε τὸν κόσµο, µἔχρι ποὺ θὰ καλούσαµε πίσω τὸν πρέσβἡ µἂς ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα.Τότε, γιατί τὸ κάνετε ἐσεῖς αὐτό, κάθε χρόνο; Πέρασαν 556 χρόνια καὶ γιορτάζετε (τὴν Ἅλωση) σὰν νὰ ἦταν χθές; Γιατί κάθε χρόνο τέτοια ἐποχὴ (µἐ αὐτὲς τὶς γιορτὲς ποὺ κάνετε) διακηρύσσετε σὲ ὅλο τὸν κόσµο ὅτι «αὐτὰ τὰ µἔρη δὲν ἦταν δικὰ µἄς, ἤρθαµε ἐκ ἐων ὑστέρων καὶ τὰ πήραµε µἐ τὴ βία»; Γιὰ ποιὸ λόγο ἄραγε φέρνετε στὴ µνήµη µἴα ὑπόθεση 6 αἰώνων; Μήπως στὸ ὑποσυνείδητό σας ὑπάρχει ὁ φόβὃς ὅτι ἡ Πόλη κάποια µἔρα θὰ δοθεῖ πίσω;Μὴ φόβἄστε, δὲν ὑπάρχει αὐτὸ ποὺ λένε µἐρικοὶ ἠλίθιοί της Ἐργκενεκὸν περὶ ὅρων τοῦ 1919. Μὴ φόβἄστε, τὰ 9 ἑκατοµµύρια Ἑλλήνων δὲν µποροῦν νὰ πάρουν τὴν πόλη τῶν 12 ἑκατοµµυρίων καί, ἂν ἀκόµα τὴν πάρουν, δὲν µποροῦν νὰ τὴν κατοικήσουν. Καὶ οἱ δικοὶ µἂς ποὺ γιορτάζουν τὴν Ἅλωση εἶναι µἴα χούφτα φανατικοὶ µὄνο, ποὺ ἡ φωνὴ τοὺς ἀκούγεται δύσκολα.Ρὲ σεῖς, ἂν µἂς ποῦνε ὅτι λεηλατούσαµε τὴν Πόλη τρεῖς μέρες καὶ τρεῖς νύχτες συνεχῶς, τί θὰ ἀπαντήσουµε; Θὰ ὑπερασπιστούµε τὸν ἑαυτὸ µἂς στὸ Εὐρωπαϊκὸ Δικαστήριο Ἀνθρωπίνων Δικαιωµάτων ἢ θὰ ἀφήσουµε τὸ θέµα στοὺς ἱστορικούς;Ἀντὶ νὰ περηφανευόµαστε µἐ τὶς πόλεις ποὺ κατακτήσαµε, ἂς περηφανευτούµε µἐ αὐτὲς ποὺ ἰδρύσαµε, ἂν ὑπάρχουν…Ἀλλὰ δὲν ὑπάρχουν. Ὅλη ἡ Ἀνατολὴ εἶναι περιοχὴ µἐ τὴ βία κατακτηµένη… Ἀκόµα καὶ τὸ ὄνοµα τῆς Ἀνατολίας δὲν εἶναι αὐτὸ ποὺ πιστεύουν (ana= µἀνά, dolu= γεµάτη), ἀλλὰ προέχεται ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ λέξη ἡ Ἀνατολή. Ἀκόµα καὶ ἢ ὀνοµασία τῆς Ἰσταµποὺλ δὲν εἶναι ὅπως µἂς λέει ὁ Ebliya Celebi «ἐκεῖ ὅπου ὑπερτερεῖ τὸ Ἰσλάµ», τρά?ὤντας τὴ λέξη ἀπὸ τὰ µἀλλιά, ἀλλὰ προέρχεται ἀπὸ τὸ «εἰς τὴν Πόλιν».Ἐντάξει, λοιπόν, ἀποκτήσαµε µὄνιµη ἐγκατάσταση, τέλος ἡ νοµαδικὴ ζωὴ καὶ γι’ αὐτὸ ὁ λαὸς ἀγοράζει πέντε πέντε τὰ διαµερίσµατα. Κανεὶς δὲν µπορεῖ νὰ µἂς κουνήσει, ἠρεµῆστε πιά… Οἱ χωριάτες µἂς ἂς ἀρκεστοῦν στὸ νὰ δολοφονοῦν τὴν Κωνσταντινούπολη χωρὶς ὄµως πολλὲς φανφάρες».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ



Με αφορμή τη χθεσινή ονομαστική Του εορτή, θα θέλαμε να κάνουμε ένα σύντομο αφιέρωμα, ως ελάχιστο φόρο τιμής, στον μεγαλύτερο στρατηλάτη που γνώρισε η ανθρωπότητα, Τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος Ο Γ’ Ο Μακεδών ή Βασιλεύς των Μακεδόνων...

...γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας τον Ιούλιο του έτους 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκήπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Πέθανε στην Βαβυλώνα στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών. Τον θάνατό Του θρήνησε ολόκληρη η οικουμένη.

Ο Αλέξανδρος υπήρξε Ο ηγεμών της πανελλήνιας συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, των Φαραώ της Αιγύπτου, Κύριος της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας. Ξεκινώντας από την γενέτειρα του Αρχαία Πέλλα, κατάφερε σε ηλικία μόλις 33 ετών να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (4ος αιώνα π.Χ.) γράφοντας το όνομα του με χρυσά γράμματα στη λίστα των κορυφαίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών.

Οι κατακτήσεις του Αλεξάνδρου αποτέλεσαν την απαρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας γνωστής ως Ελληνιστικής.

Κανένας δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να προκαλέσει τέτοιες αλλαγές στην παγκόσμια ιστορία όσο Αυτός.

Για όλα αυτά τα θαυμάσια της ζωής Του Ο Έλληνας στρατηλάτης Αλέξανδρος Ο Μέγας παραμένει ζωντανός στη μνήμη των λαών σε Ανατολή και Δύση.

Αλίμονο σε όποιον Έλληνα ξεχάσει! Η Γοργόνα των θαλασσών, η αδελφή του Βασιλιά θα τον εκδικηθεί - "Ζει Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;" ρωτά με αγωνία, απευθυνόμενη στην ιστορική μνήμη και στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων. Αν ο ναύτης είναι γνώστης της ιστορίας του, ξέρει τί θα απαντήσει :


«Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο ειρηνεύει».

ΧΡΥΣΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα, αναφέρει τα σχέδια ανάπτυξης χρυσού στο Πέραμα…

Οι εξελίξεις στο θέμα του χρυσού τρέχουν και πολύ σύντομα θα δούμε να επανέρχεται στην περιοχή μας το έργο χρυσού του Περάματος. Κακώς οιωνός του μαντάτου είναι το δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα και αναδημοσιεύτηκε κυρίως από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και φαίνεται να πέρασε στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας. Αφορμή για την έκδοση του εν λόγω δελτίου είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έχει επηρεάσει τις διεθνείς αγορές πρώτων υλών και τον κλάδο το 2009, σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων του, όπως και των προϊόντων της μεταλλουργίας σε ιστορικά χαμηλά παραγωγής. Στο εν λόγω δελτίο ανάμεσα σε εκτιμήσεις για αλουμίνιο, βωξίτη, ανθρακικό ασβέστιο, δολομίτη, γύψο, λιγνίτη, μάρμαρα και άλλα, ο χρυσός έχει και αυτός τη θέση του. Εκεί η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» φέρεται να αναπτύσσει το έργο χρυσού του Περάματος, 1 εκατομμυρίου ουγκιών.

Ο χρυσός και τα σχέδιο ανάπτυξης καταλαμβάνουν μία ολόκληρη ενότητα στο δελτίο Τύπου του ΣΜΕ. Σε αυτήν αναφέρεται αναλυτικά, ότι, «οι εταιρείες Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. μέλη του ΣΜΕ έχουν υποβάλει προς έγκριση συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης. Στα τέλη Ιουνίου του 2010 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός σκοπεύει να υποβάλει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει πέραν του μεταλλείου Μαύρων Πετρών την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών και την ίδρυση μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου. Η υλοποίηση αυτού του στόχου εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξης του 1 δις ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου θα απασχολούνται συνολικά 1500 εργαζόμενοι επηρεάζοντας σημαντική την απασχολησιμότητα εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής. Από αυτή τη δραστηριότητα υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν άλλες 5000 θέσεις εργασίας που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς αυτήν (εργολαβίες, μεταφορές, προμήθειες, υπηρεσίες διάφορες κλπ)».

Στο επίμαχο σημείο που αφορά τη Θράκη γίνεται λόγος για επένδυση 1 εκατομμυρίου ουγκιών στο Πέραμα από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης». Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «η άμεση προτεινόμενη επένδυση εκτιμάται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ, και σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 174 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 200, και η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σ’ επιπλέον 800 θέσεις εργασίας. Το 70% των κεφαλαίων αυτών θα επενδυθεί στην περιοχή της Θράκης, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει εισροές από την άμεση φορολογία της εταιρείας ύψους πάνω από 120 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει υποβάλλει, από τον Οκτώβριο του 2009, την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς αξιολόγηση και αναμένει την εξέτασή της».

Το εν λόγω δελτίο Τύπου επικαλείται ακόμα και μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά και του Δημοκρίτειου Οικονομικού Πανεπιστημίου της Θράκης (σ.σ. πρωτόγνωρη ονομασία από την οποία δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αν αναφέρεται συνολικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ή στο οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου), σύμφωνα με τις οποίες το έργο, «κρίθηκε ως κοινωνικά επωφελές και απολύτως θετικό για την ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας, σε πλήρη συμβατότητα με το περιβάλλον. Η μητρική εταιρεία των «Χρυσωρυχείων Θράκης» είναι η καναδική «Eldorado Gold Corporation» μία σημαντική διεθνής μεταλλευτική εταιρεία με τρία λειτουργούντα μεταλλεία χρυσού στην Κίνα, ένα στην Τουρκία και ένα μεταλλείο σιδηρομεταλλεύματος στη Βραζιλία. Η εταιρεία πιστεύει ότι το σχέδιο ανάπτυξης του χρυσού στην περιοχή της Θράκης μπορεί να αποτελέσει θεμελιώδη πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή και ουσιαστικό παράγοντα στήριξης της τοπικής κοινωνίας. Οι τεχνικές μέθοδοι που πρόκειται να εφαρμοστούν στο έργο είναι απόλυτα σύμφωνες με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία την οποία μάλιστα υπερκαλύπτουν σε προδιαγραφές ρύπων».

Το έργο του Περάματος, στα όρια Έβρου και Ροδόπης, μπορεί να είχε απορριφθεί πανηγυρικά από τα νομαρχιακά συμβούλια των δύο νομών, μπορεί να έχει προκαλέσει την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών και οικολογικών οργανώσεων, όμως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με προσεκτικά βήματα και να περιμένουν με υπομονή την εξέταση της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης. Όλα τα παραπάνω που αναφέρονται σε δελτίο τύπου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων οφείλουν να προβληματίσουν και κυρίως να αποτελέσουν μοχλό αφύπνισης των τοπικών κοινωνιών, αφού ελέω οικονομικής κρίσης και ανεργίας είναι πολύ εύκολο κάποιοι να εμφανίσουν ως σωτήρια την επένδυση του χρυσού.

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΑΣ;


Τάφος που αποκαλύφτηκε στη Θεσσαλονίκη εικάζεται ότι ήταν της Αγίας Θεοδώρας

Έναν καμαροσκεπή τάφο με μαρμάρινο δάπεδο και τοίχους χωρίς επιχρίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε οικόπεδο της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μελίνα Παϊσίδου, ο τάφος, που ενδέχεται να είναι της Αγίας Θεοδώρας, άρχισε να φαίνεται στις αρχές Αυγούστου και πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφτηκε ακέραιος.

Ο τάφος βρέθηκε στο πρωτοβυζαντινά στρώματα και ήταν κενός, λόγω του ότι είχε γίνει παλαιότερα ανακομιδή των οστών.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ για την ενίσχυση των υπονοιών - για το αν ο τάφος ανήκε στην Αγία Θοδώρα - θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε ιστορικές πηγές, σε συνάρτηση με όλα τα ανασκαφικά ευρήματα.

Να σημειωθεί ότι η ανασκαφή πραγματοποιείται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της εταιρείας «Δομοτεχνική ΑΕ», με χρηματοδότηση της ίδιας της εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται να το οικοδομήσει.

Πάντως, όπως ανέφερε η κα Παϊσίδου, έπειτα την ολοκλήρωση των ανασκαφών θα κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού το πώς θα αξιολογηθεί ο τάφος και το αν θα οικοδομηθεί το οικόπεδο.

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ


Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ο μοναδικός έλληνας πολιτικός που συμμετείχε στην εφετινή συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Ισπανία. Οι δύο άλλοι Ελληνες ήταν ο πρόεδρος της Coca-Cola 3Ε κ. Γ. Δαυΐδ και ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λ. Τσούκαλης. Οι «κλειστές συζητήσεις» είχαν θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση και ασφαλώς την Ελλάδα. Από τις ξένες διασημότητες ξεχώρισαν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο , ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια , ο επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Τζ.Ακερμαν, ο πρόεδρος της Μicrosoft κ. Μπιλ Γκέιτς, ο ιστορικός κ. Νάιαλ Φέργκιουσον, ο ειδικός απεσταλμένος για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Ρούμπιν και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Ομπάμα κ. Λόρενς Σάμερς.

Και φυσικά καμία μυστική συνάντηση δεν είναι πραγματικά μυστική αν δεν συμμετέχει ο κ. Χένρι Κίσινγκερ. Τι είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου με όλους αυτούς; «Θα μπορούσα να σου πωαλλά μετά θα έπρεπε να σε σκοτώσω» απάντησε με το γνωστό αινιγματικό του χαμόγελο σε συνεργάτη μου που τόλμησε να τον ρωτήσει. Ποιο μπορεί να είναι το θανάσιμο μυστικό; Ελπίζω όχι κάτι σχετικό με το μέλλον της οικονομίας.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More