ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ


ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΑΝ ΩΣ ΧΩΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΑ ΕΤΗ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΜΕ(ΕΠΙΤΗΔΕΣ) ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ(ΕΠΙΤΗΔΕΣ)ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Ε ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ;
ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΕΙΣ ( ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ) ΤΟ ΣΤΗΣΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΗΘΙΚΟ ΔΙΣΤΑΓΜΟ
ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ
Η ΧΩΡΑ ΕΑΛΩ ΑΠΟ ΜΕΣΑ
Το Αυστραλιανό-Μακεδονικό Συμβούλιο (AMAC) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το αυστραλιανό πανεπιστήμιο Victoria University, που εδρεύει στη Βικτώρια, ότι διεξάγει μια "προσβλητική" για τον Ελληνισμό έρευνα, σε συνεργασία με ένα "εθνικιστικό λόμπι" των καταγόμενων από την ΠΓΔΜ που.. αποκαλείται. "United Macedonian Diaspora".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του AMAC, το οποίο έγραψε σχετική επιστολή στο πανεπιστήμιο και ζητά απαντήσεις, η έρευνα γίνεται σε συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Οι ενστάσεις του AMAC στηρίζονται, βασικά, σε δυο λόγους.Όπως αναφέρει, η οργάνωση"United Macedonian Diaspora" είναι ένα "εθνικιστικό λόμπι", που εδρεύει στις ΗΠΑ και είναι γνωστή ότι υποστηρίζει πως μέρος της ΠΓΔΜ είναι "υπό ελληνική και βουλγαρική κατοχή".

Ο δεύτερος λόγος είναι το ερωτηματολόγιο της έρευνας.

Για παράδειγμα στην ερώτηση για τον τόπο γέννησης οι ερωτώμενοι έχουν την δυνατότητα να απαντήσουν "Μακεδονία του Αιγαίου".

"Ο όρος αυτός", υποστηρίζει το AMAC, "καθιερώθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας για να νομιμοποιηθούν οι επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Μακεδονίας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης".

Μια άλλη ερώτηση ζητά από τους ερωτώμενους να δηλώσουν αν συμφωνούν με το αναγνωρίσει η Αυστραλία την ΠΓΔΜ "χωρίς όρους".

Το AMAC αναφέρει ότι αδυνατεί να κατανοήσει πως ένα αυστραλιανό πανεπιστήμιο συνεργάζεται με ένα φορέα που χρησιμοποιεί προσβλητικές και ρατσιστικές ορολογίες για την διεξαγωγή μιας "ανθρωπολογικής μελέτης".

ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ......ΑΥΤΟΣ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ....

ΠΑΛΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

“Σε ένα χρόνο θα κατέχουν την Ηγουμενίτσα” λένε οι Αλβανοί «Αδέλφια, σας υπόσχομαι ότι έπειτα από ένα χρόνο εμείς όλοι μαζί θα γιορτάσουμε στην Ηγουμενίτσα όπως οι πρόγονοί μας», δήλωνε γεμάτος περηφάνια ο Ντασαμίρ Ταχίρι, βουλευτής του αλβανικού κόμματος PDU… που υποστηρίζει «τα δικαιώματα των Τσάμηδων», σε ένα ακόμα εθνικιστικό παραλήρημα κατά τη διάρκεια του «4ου Φεστιβάλ Τραγουδιού και Χορού για την Τσαμουριά» στους Αγ. Σαράντα πριν από λίγες μέρες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός του κόμματος Σ. Ιντρίζι ορκιζόταν «στους τάφους των θυμάτων ότι η Τσαμουριά είναι δική μας και πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε σ’ αυτήν…». Μάλιστα, μετά το τριήμερο φεστιβάλ, οργανώθηκε πορεία με πούλμαν και αυτοκίνητα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου είχε στηθεί εξέδρα για την εκδήλωση για «θύματα της ελληνικής γενοκτονίας»!
Επίσημος υποστηρικτής του Φεστιβάλ ήταν η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, γεγονός που προσδίδει τη δική του αξία όσον αφορά στη στάση της αλβανικής Πολιτείας στο ανύπαρκτο ουσιαστικά αυτό θέμα. Θέμα για το οποίο τα τελευταία χρόνια, ολοένα και μεγαλύτερη είναι η παρέμβαση του επίσημου κράτους της γείτονος. Είναι η συνέχεια μιας σειράς προκλήσεων που κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια.
Δεν είναι τυχαία, για παράδειγμα, η ανακήρυξη, μετά από ομόφωνη απόφαση της αλβανικής Βουλής, της 27ης Ιουνίου ως «ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων». Ούτε η ίδρυση του «Συνδέσμου της Τσαμουριάς», μιας 100μελούς άτυπης Βουλής, που έγινε μέλος της «οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων λαών» του ΟΗΕ το 1995. Οι Τσάμηδες, μάλιστα, διατείνονται ότι διαθέτουν τον απελευθερωτικό στρατό της Τσαμουριάς (UCC – Ushtria Nacionalclirimtare e Chameria) «με σκοπό την απελευθέρωση των εδαφών που τους ανήκουν».
Στόχος ορισμένων είναι η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» και για να το πετύχουν αυτό δρουν μελετημένα και με τη συμπαράσταση και οικονομική στήριξη των Αλβανών της Διασποράς.
Πριν από λίγες βδομάδες το «Αλβανικό Μέτωπο για την Εθνική Ολοκλήρωση» με συμμετέχοντες Αλβανούς από τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο και την Αλβανία συνεδρίασε στη Χιμάρα και εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας», σε μια συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από οπλισμένους άνδρες οι οποίοι δεν παρέλειψαν να προκαλέσουν τους κατοίκους της Χιμάρας επιδεικνύοντας τα όπλα και γράφοντας συνθήματα. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη -ευτυχώς χωρίς θύματα- στην είσοδο του σπιτιού του δημάρχου της Χιμάρας και προέδρου της «Ομόνοιας», Βασίλη Μπολάνου, προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα πως οι γείτονές μας, με τις προκλητικές αλλεπάλληλες ενέργειές τους, προσπαθούν ανά τακτά διαστήματα να φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα, στο ευρύτερο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων των δύο χωρών.
«Δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι ο κ. Μπερίσα όχι μόνο δεν αποτρέπει τέτοιες κινήσεις, αλλά σιωπηρά φαίνεται να τις υποθάλπει για λόγους και εσωτερικών ισορροπιών και για λόγους προσωπικής στρατηγικής, καθώς επιδιώκει να συνδέσει την πρωθυπουργία του με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας, αλλά και την προώθηση της εθνικής ολοκλήρωσης των Αλβανών», εξηγεί στον «Α.Τ.» ο Φάνης Μαλκίδης, δρ Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. «Είναι γεγονός ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί για την αλβανική πλευρά θέμα που ξεπερνά τις εσωτερικές του διαστάσεις και συνδέεται άμεσα με την εξωτερική πολιτική, αν θυμηθούμε τις παραστάσεις στους Ελληνες προέδρους της Δημοκρατίας το 2000 και το 2005. Η στάση των κατά καιρούς αλβανικών κυβερνήσεων οι οποίες θέτουν το ζήτημα στην ελληνική πλευρά θεωρώντας ότι υφίστανται και στις διαστάσεις του, απόδοση περιουσιών και ιθαγένειας, αποζημιώσεις και επιστροφή των Τσάμηδων στην Ελλάδα, δεν αποτελεί απλώς διαχείριση ενός θέματος για λόγους εσωτερικής συνοχής, την περίοδο μάλιστα που είναι στο προσκήνιο το μέλλον των αλβανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια», τονίζει.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των περιουσιών, οι εκτιμήσεις του Αλβανικού Γραφείου Μεσολαβήσεων, αναφέρει ότι οι περιουσίες των Τσάμηδων είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ με βάση με το «Σύνδεσμο της Τσαμουριάς» η αξία των περιουσιών στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν 340 εκατομμύρια δολάρια, με σημερινή αξία 2,5 δισ. δολάρια.
«Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να αφυπνίσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.», εκτιμά ο κ. Μαλκίδης. «Η Αθήνα οφείλει να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα και να απαιτήσει την επίσημη αποκήρυξη και οριστική εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού αυτού του είδους, ως βασική προϋπόθεση για τις ομαλές ελληνοαλβανικές και ευρωαλβανικές σχέσεις».

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

Η ονομασία «Τσαμουριά» προέρχεται από την παραφθορά του ονόματος του ποταμού Θύαμις… Θυαμουριά. Στο ελληνικό τμήμα της -σήμερα ταυτίζεται με τα όρια του Νομού Θεσπρωτίας- ζούσαν το 1923 20.319 μουσουλμάνοι που είχαν την αλβανική ως μητρική γλώσσα.
Για την καταγωγή των Τσάμηδων, μας λέει ο κ. Μαλκίδης, μπορούμε να αναφέρουμε την πληθυσμιακή εκείνη ομάδα η οποία λόγω της αποτυχίας της Επανάστασης του 1611 εναντίον των Οθωμανών, υπό τον μητροπολίτη Διονύσιο τον επονομαζόμενο και «Σκυλόσοφο», ασπάσθηκαν το Ισλάμ προκειμένου να διασώσουν τη ζωή τους και την περιουσία τους.
Μετά την ίδρυση του αλβανικού κράτους και κυρίως στη δεκαετία του 1920, οι Τσάμηδες κατέστησαν σημείο αναφοράς της πολιτικής του νέου κράτους, το οποίο άρχισε να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσει μειονοτικό ζήτημα στην Ελλάδα.
Ετσι η Αλβανία κατέθετε αναφορές στην Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) για την «αλβανική μειονότητα των Τσάμηδων», ωστόσο η Συνέλευση της ΚτΕ συμφώνησε με την ελληνική θέση και αρνήθηκε το δικαίωμα στην Αλβανία να έχει το ρόλο της προστάτιδας δύναμής τους. Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό, μετά την εξέγερση του Διονύσιου Φιλόσοφου, τεράστιες εκτάσεις γης πέρασαν στην κατοχή των Τσάμηδων χωρίς εκείνοι να έχουν εφοδιασθεί και με τους ανάλογους τίτλους ιδιοκτησίας. Ενα τμήμα των εκτάσεων αυτών κατασχέθηκε με βάση τη Συνθήκη της Λοζάννης και ύστερα από συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελλήνων προσφύγων του 1922. Οι Τσάμηδες όμως πρόβαλαν την αξίωση να αποζημιωθούν, όχι με βάση το καθεστώς των Ελλήνων πολιτών, αλλά με βάση τις ρυθμίσεις που προβλέπονταν για την αποζημίωση Δυτικοευρωπαίων πολιτών, αξίωση που απορρίφθηκε και από την ΚτΕ.
Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από την εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα το 1940, όταν συνέστησαν «κυβέρνηση» τo «Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο». Τον Ιούλιο του 1942 συγκρότησαν την οργάνωση «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» με 14 Τάγματα έχοντας ως κύριο στόχο τους την εξολόθρευση του ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή της Θεσπρωτίας.
Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών το 1943, πέρασαν στο στρατόπεδο των Γερμανών και στα Ιωάννινα οργανώθηκε στρατιωτικό τμήμα των Τσάμηδων με γερμανικές στολές. Στη γερμανόφιλη εφημερίδα των Τιράνων «Bashkimi i Kombit» το 1944 δημοσιεύθηκαν οι κοινές ενέργειές τους με τους Ναζί το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, με αποκορύφωμα την εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Ελλήνων, την πυρπόληση 25.000 σπιτιών, την ερήμωση 243 χωριών, τη δημιουργία 100.000 προσφύγων. Μετά τη συνθηκολόγηση και των Γερμανών, οι Τσάμηδες, συναισθανόμενοι τις συνέπειες από τη συμπεριφορά τους στη διάρκεια της Κατοχής, αναζήτησαν προστασία στην Αλβανία, εγκαταλείποντας την Ελλάδα.
Στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για αξιόποινες πράξεις και για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις και το Δικαστήριο Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην 1930 Τσάμηδες για συνεργασία με το Στρατό Κατοχής και μάλιστα πολλούς εξ αυτών με την ποινή του θανάτου. Το 1952 και το 1953 με νομοθετικά διατάγματα οι περιουσίες αυτές δόθηκαν σε γεωργούς και κτηνοτρόφους. Σε ό,τι αφορά την ελληνική υπηκοότητα το 1947 από το υπουργείο Εξωτερικών τους έχει αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια.




ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ...ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ...ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ....ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΦΙΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΤΩΝ “ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΩΝ” ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ...

Όπως φαίνεται αγαπητοί φίλοι ενοχλούμε, ενοχλούμε πολύ και πολλούς. Δεν εξηγείται αλλιώς ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες εναντίον μας.
Στις 2 Σεπτεμβρίου το χυδαίο blog που φαίνεται παρακάτω, και εμφανίστηκε ως ένα δήθεν αντίγραφο του «Τρωκτικού», επιτέθηκε ύπουλα και άνανδρα, σε ένα πατριωτικό ιστολόγιο αιχμής, στον φίλο και συναγωνιστή Θάνο http://koukfamily.blogspot.com/, δίνοντας με ανάρτησή του, το έναυσμα στους “κουκουλοφόρους”, όπως αποδεικνύεται, του διαδικτύου, να επιτεθούν σπιλώνοντας με ύβρεις το ιστολόγιό του.
Το πατριωτικό ιστολόγιο κατακλύστηκε από υβριστικά σχόλια, και η αντίδραση του διαχειριστή ήταν άμεση, αποκαθιστώντας την τάξη.
Ποιοί όμως είναι οι άνανδροι που κρύβονται πίσω από το blog αυτό, και για ποιόν λόγο επιτέθηκαν; ... Σε αναρτήσεις τους διαφημίζουν φεστιβάλ αντιεξουσίας με τους τρεις δολοφονημένους Έλληνες από τις μολότοφ τους.
Αναγνωρίζουν τους «ψευτομακεδόνες», και έχουν σχόλια αντιεξουσιαστών που διατηρούν και άλλα αναρχικά blogs. Είναι λοιπόν προφανές ότι πρόκειται για παραφυάδες του εγχώριου Ιndymedia, και όργανα του αντιεξουσιαστικού χώρου, και η επίθεση αυτή δεν έγινε τυχαία, για να “διασκεδάσουν” υβρίζοντας, μερικά “ατίθασα νιάτα”. Σημειωτέον, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη τους επίθεση σε πατριωτικό ιστολόγιο.
Στις 4 Σεπτεμβρίου το μαχητικό ιστολόγιο «Ελληνες Δημοκράτες Κρήτης» του φίλου Αλέξη http://cretanpatriot.wordpress.com/, επίσης μέλος των Ακομμάτιστων Ελλήνων Ιστολόγων, δέχθηκε σφοδρές λεκτικές επιθέσεις, με ύβρεις και απειλές κατά την ίδιας του της ζωής και των οικείων του. Εγκάθετοι που εξυπηρετούν συγκεκριμένα ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ συμφέροντα (και τους οποίους θα αποκαλύψουμε εν ευθέτω χρόνω), προσπαθούν με κάθε τρόπο να φιμώσουν την ανεξάρτητη και αδιάφθορη ενημέρωση που προσφέρει μέσω των αποκαλύψεών του, τόσο στους πολίτες της Κρήτης όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ξέραμε έως τώρα, ότι στο παρακρατικό Indymedia αναρτώνται σχέδια επιθέσεων, και διθύραμβοι για δολοφόνους αστυνομικών. Μετά και την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, είναι ηλίου φαεινότερον, ότι τα τσιράκια της παγκόσμιας νέας τάξης, απλώνουν τα πλοκάμια τους και στο διαδίκτυο, τρομοκρατώντας και δολοφονώντας, όποιον αντιτίθεται στα σχέδια και στα συμφέροντά τους.
Ταυτόχρονα, το πολιτικό σύστημα ετοιμάζει μέτρα ελέγχου της Ελληνικής μπλογκόσφαιρας, απαγορεύει την πρόσβαση των δημοσίων υπαλλήλων στα ανεξάρτητα blogs, και ολοένα πληθαίνουν οι εκούσιες και ακούσιες αναστολές λειτουργίας ιστολογίων.
Έντρομοι, παρακρατικός και κρατικός συρφετός, καταφεύγουν πλέον στην βία για να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τα πατριωτικά ιστολόγια, έχοντας νιώσει πλέον βαθιά στο πετσί τους ότι εμείς αποτελούμε την μοναδική ελεύθερη φωνή που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια διαμελισμού της πατρίδος, και να τους στείλει στον αγύριστο.

Ακούστε μας λοιπόν, και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. «Κτυπώντας» εμάς, που καταθέτουμε καθημερινά την Ψυχή μας ΧΩΡΙΣ προσωπικό όφελος, σε έναν «στεφανίτη αγώνα», με μοναδική ανταμοιβή να δούμε μια μέρα την ΠΑΤΡΙΔΑ Ελεύθερη και Περήφανη, μας κάνετε ακόμη πιο ΔΥΝΑΤΟΥΣ.
Η Ελληνική Ψυχή ποτέ δεν λύγισε, ούτε απέναντι σε άνανδρους, ούτε και σε ανδρειωμένους. Δεν θα λυγίσει ούτε και τώρα μπροστά σε διεφθαρμένους, πληρωμένους και προδότες. Παραμένουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΔΥΝΑΤΟΙ, μια ΓΡΟΘΙΑ, και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλό της Πατρίδος!
«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ», «ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ» Πατριώτες
Ακομμάτιστοι Έλληνες Ιστολόγοι

ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε για δεύτερη φορά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατά του μνημονίου και των περικοπών των αποδοχών και συντάξεων (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και επιδόματος αδείας). Αυτή τη φορά ο ΔΣΑ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του μνημονίου μαζί με Συνδέσμους αξιωματικών και αποστράτων, καθώς και πρώην διπλωματικών υπαλλήλων και ζητάει την ακύρωση σειράς υπουργικών αποφάσεων που περικόπτουν τις αποδοχές και τις συντάξεις.

Ειδικότερα, προσέφυγαν:
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας
Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας - Στρατού
Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τάξεως 1973
Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων.
Την πρώτη φορά ο ΔΣΑ είχε προσφύγει στο ΣτΕ μαζί την ΑΔΕΔΥ, την ΕΣΗΕΑ, του μηχανικούς, συνταξιούχους, κ.λπ.
Ο ΔΣΑ και οι άλλοι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο Ν. 3845/2010 είναι αντισυνταγματικός καθώς δεν ψηφίστηκε όπως προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών. Το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος προβλέπει ότι «για την ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων όλων των βουλευτών».
Οπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες , οι περικοπές αποδοχών και συντάξεων πλέον του ότι είναι αντισυνταγματικές, παραβιάζουν και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλά είναι αντίθετες και σε αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Επίσης, οι περικοπές παραβιάζουν το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα και Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

ΑΠΛΑ ΗΡΩΑΣ




Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου θα έχει όλη τη λαμπρότητα που επιβάλλει η πίστη προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η παρέλαση θα ξεκινήσει από τη Λεωφόρο Βικέλλα και θα διασχίσει τη λεωφόρο Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο. Στην παρέλαση, πέραν των σχηματισμών της Εθνοφρουράς, θα συμμετάσχει όπως κάθε χρόνο και η ΕΛΔΥΚ με πολυπρόσωπη παρουσία. Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ θα έχουν ελεύθερα τα χέρια και θα παρελάσουν στο πρότυπο της σχολής Ευελπίδων.

Νέα οχήματα μεταφοράς θα επιδειχθούν για πρώτη φορά στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Η παραλαβή των ιταλικών ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης καθυστερεί ένα μήνα και έτσι, παρά την αρχική πρόθεση, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην παρέλαση. Θα συμμετάσχουν, όμως, άλλα πτητικά μέσα και επίγειες αντιαεροπορικές δυνάμεις. Στην παρέλαση η γαλανόλευκη σημαία του έθνους θα έχει αισθητή παρουσία στην εξέδρα των επισήμων και τα αγήματα θα παρελάσουν με τις πολεμικές τους σημαίες.

Κυρίαρχη θέση θα έχει το απόσπασμα των δοκίμων εφέδρων αξιωματικών που φοιτούν στη ΣΕΑΠ Κρήτης και θα παρελάσουν φέροντες άπαντες την κυπριακή σημαία, το κρατικό σύμβολο της Κύπρου. Η κυπριακή σημαία έχει υποστεί αισθητική βελτίωση, σύμφωνα με την υλοποίηση παλαιότερης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο χάρτης έχει κατά τι μεγαλώσει και τοποθετηθεί πιο σωστά, οι κλάδοι ελαίας φέρουν καρπούς και το χρώμα της Κύπρου έγινε πορτοκαλί, αντί κίτρινο. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν η Ε.Φ, η ΕΛΔΥΚ, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Άμυνα. Θα παιανίζει η ΣΜΕΦ και η Φιλαρμονική της Αστυνομίας.

Το χαιρετισμό της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης θα δεχτεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστάφιας. Σε παλαιότερες εποχές ίσταντο σε κοινή εξέδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Έθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Για λόγους τονισμού της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την πάροδο του χρόνου υπήρξε μικρή διαφοροποίηση. Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου θωρείται σχεδόν βεβαία. Δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο, επισήμως, γιατί αναμενόταν ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης της Ελλάδας και γιατί η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας φυλάσσεται ως μικρή έκπληξη.

Τουρκικές παρενοχλήσεις

Στο παρελθόν, στις πλείστες σχεδόν καθόδους του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Κύπρο τουρκικά μαχητικά παρενοχλούσαν την πτήση του. Προβάλλεται δε το ερώτημα, κατά πόσον ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη θα συνοδεύσουν την πτήση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κύπρο, δεδομένου ότι η πορεία θα είναι καθαρά πάνω από την Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ. Η θαλάσσια περιοχή Καστελορίζου - Κύπρου είναι το νέο θερμό μέτωπο που έχει αναδείξη η τουρκική βουλιμία, η οποία ενθαρρύνεται από την έλλειψη εθνικής αποφασιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ζεύξη των ασκήσεων Τοξότης - Νικηφόρος έδιναν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στο χώρο αυτό, ενώ με τη μονομερή ματαίωσή τους η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί. Στα χαρτιά, η διακλαδική άσκηση Νικηφόρος συνεχίζει ακόμη να προετοιμάζεται, όμως, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα υλοποιηθεί επί του εδάφους, του εναέριου ή του θαλάσσιου χώρου. Θα παραμείνει ως άσκηση προετοιμασίας επί χάρτου για την εκπαίδευση των επιτελών.

Καλύπτουμε το κενό με πολλές μικρές ασκήσεις, δήλωσε στα περιθώρια της συνεδρίας της Επιτροπής Άμυνας ο Κώστας Παπακώστας, αρνούμενος να ανακοινώσει ματαίωση της άσκησης.

Έπεσε στο βωμό του καθήκοντος

«Το χρέος μας προς τη θυσία των ηρώων μας είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν έχει ακόμη, δυστυχώς, εκπληρωθεί», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας στο μνημόσυνο του λοχία Αντώνη Ρωσσίδη, του 356 ΤΠ, στην Πόλη Χρυσοχούς.

Πρόσθεσε πως «αυτό θα γίνει μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε βαθιά οδύνη για τον τραγικό θάνατο του Λοχία της Εθνικής Φρουράς Αντώνη Ρωσσίδη, ο οποίος έπεσε εν ώρα εκτέλεσης του καθήκοντός του στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, σε άσκηση της ΕΦ στο πεδίο βολής Πελαθούσας.

«Η Εθνική Φρουρά και η Πολιτεία θρηνούν την απώλειά του», είπε, και πρόσθεσε ότι «το μυαλό μας στρέφεται στην οικογένειά του, η οποία έχει τη στοργή και τη μέριμνα της Πολιτείας».

Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι είναι σκληρό να χάνονται νέα παιδιά εν καιρώ ειρήνης και πρόσθεσε ότι ο Αντώνης έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, στο βωμό της συνεχούς βελτίωσης του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς. Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε, επίσης, στο στοιχειώδες, φυσικό και πανανθρώπινο δικαίωμα των Κυπρίων να ζουν ελεύθεροι, σε μια πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εποίκους και χωρίς τείχη διαίρεσης.

«Δεν θα λιποψυχήσουμε»

Είπε ακόμη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και η πολύχρονη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου και πως στην πορεία μας θα συναντούμε αντίξοες συνθήκες που θα φαίνονται ανυπέρβλητες.

Ωστόσο, υπογράμμισε, δεν θα λιποψυχήσουμε, αλλά θα έχουμε πάντοτε ως πυξίδα μας τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

«Η σημαία μας στον Πενταδάκτυλο»

Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συμεών Κεβενζίδης, μιλώντας σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Δήμο Στροβόλου για τα 50χρονα της ΕΛΥΚ και ενώ άγημα μετέφερε την πολεμική σημαία που βγήκε αιματοβαμμένη από το στρατόπεδο της Δύναμης στο Γερόλακκο, είπε ότι στόχος, αν οι περιστάσεις το επιβάλουν, είναι η πολεμική σημαία της ΕΛΔΥΚ να ξανακυματίσει στον Πενταδάκτυλο.

Η ρήση σε επίσημη ομιλία του διοικητής της ΕΛΔΥΚ, που εκπροσωπεί την επίσημη παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο, σκόρπισε ρίγη σιγκίνησης και καταχειροκροτήθηκε. Ο Συμεών Κεβεντζίδης, ποντιακής καταγωγής, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα νεότερα στελέχη του Ελληνικού Στρατού. Είναι χαμηλών τόνων έναντι των μέσων ενημέρωσης, αλλά αυστηρός στο στρατιωτικό καθήκον. Εκπαιδεύει και καθοδηγεί την ΕΛΔΥΚ ως κομμάτι της άμυνας της Κύπρου που, αν χρειαστεί, θα πολεμήσει για την ελευθερία της Κύπρου και την τιμή του έθνους.

ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;














http://www.avgerinos.no/NewFiles/Latinsk-Gresk-dialekt-gres.html




ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.
Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ήταν όμορφα, ήταν συγκινητικά και ήταν κατανυκτικά... είναι τιμή, είναι ευλογία και είναι καμάρι να ξεκινά η φλόγα της πίστης της αγάπης και της ελπίδας από μια μικρή και ξεχασμένη πόλη σαν τις Φέρες.
Η φλόγα, που μαζί με το ολυμπιακό πνεύμα, φωτίζει την δύναμη της ψυχής και της θέλησης των αθλητών των Special Olympics και θα ταξιδέψει σ' όλη την Ευρώπη το μήνυμα της ανθρωπιάς, ξεκίνησε από τ' άσβεστο καντήλι της δικής μας Κοσμοσώτειρας!
Ήταν μια μεγάλη μέρα και ήταν μιά ωραία και συγκινητική τελετή...

Κι ενώ στις Φέρες όλα πήγαιναν καλά, η τελετή προχωρούσε όπως είχε σχεδιαστεί, οι επίσημοι χαμογελούσαν, οι πολίτες χειροκροτούσαν, οι κάμερες κατέγραφαν, την ίδια στιγμή, στο Δέλτα του Έβρου ξεκίναγε ένας πρωτόγνωρος και εντελώς απρόσμενος καυγάς...

Το χρονικό της ξεφτίλας έχει ως εξής: ...»

Στο αναψυκτήριο κάποιοι από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα πίνουν τον καφέ τους. Ανάμεσά τους κι ένας από τους βαρκάρηδες του ΤΚΔΦ, που θα έπαιρνε μέρος στην περιφορά της φλόγας.
Στην είσοδο του καταστήματος υπάρχουν δύο ιστοί, που πάνω τους κυματίζουν η Ελληνική σημαία και μία άλλη με το έμβλημα του Δήμου Φερών.

Ξαφνικά εμφανίζεται ένας υπάλληλος της δημαρχίας, ο οποίος αφού υποστέλλει τη σημαία του Δήμου και την αντικαθιστά με αυτή των Special Olympics, αρχίζει να κατεβάζει την Ελληνική σημαία.
Στην ερώτηση, εκ μέρους των παρευρισκομένων, γιατί το κάνει αυτό, απαντά πως έχει εντολή να την αντικαταστήσει με την σημαία της Πολωνίας!

Εξαγριωμένοι οι ντόπιοι του λένε πως δεν θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο, πως η σημαία αποκλείεται να κατεβεί από το κέντρο του Δέλτα και απειλείται σύρραξη.
Προτείνουν να αναρτηθεί η Πολωνική σημαία κάτω από την Ελληνική ή μαζί με την σημαία των Special Olympics.
Ο υπάλληλος της δημαρχίας επικοινωνεί με προϊστάμενό του και παίρνει εντολή να προχωρήσει στην αλλαγή.
Οι ντόπιοι το απαγορεύουν και τα πνεύματα έχουν οξυνθεί επικίνδυνα.

Και τότε ο προϊστάμενος του υπαλλήλου ζητά την συνδρομή της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί επεμβαίνουν, αρνούνται όμως να κατεβάσουν την Ελληνική σημαία αλλά απωθούν τους διαμαρτυρόμενους, ώστε ο υπάλληλος να ολοκληρώσει την αποστολή του.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ


ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ;
Πρωτοπρ. Κυριακού Τσουρού
Γραμματέως της Σ. Ε. επί των αιρέσεων

Πολλά από τα «νεοεθνικά» ρεύματα, που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, ισχυρίζονται συχνά, ότι oι χριστιανοί κατέστρεψαν τους ναούς, τα ιερά και τα αγάλματα της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, καταστρέφοντας, έτσι, έργα τέχνης και μνημεία πολιτισμού. Για να στηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό τους, επιστρατεύουν μεμονωμένα περιστατικά και προβάλλουν περιπτώσεις ακραίας συμπεριφοράς ως την επίσημη γραμμή της Χριστιανικής Εκκλησίας κατά της αρχαίας θρησκείας.

«Η Ορθοδοξία κατέστρεψε τους ναούς μας», λένε. Σε ερώτηση: «Τι πρόσφερε η Ορθοδοξία στους Έλληνες;», δίδεται η απάντηση: «Την καταστροφή όλων των ναών, των έργων τέχνης και των βιβλιοθηκών». Οι χριστιανοί «έκαψαν όσα βιβλία δεν τους βόλευαν, βεβήλωσαν τα ελληνικά ιερά, κομμάτιασαν τα αγάλματα, γκρέμισαν τους ελληνικούς ναούς, καταλήστεψαν τον εθνικό πληθυσμό».

Σε συκοφαντικό άρθρο κατά του Χριστιανισμού, υποστηρίζεται για τους χριστιανούς, ότι «Η πρώτη τους κίνηση ήταν να καταστρέφουν τους ναούς και τα αγάλματα των Ελλήνων στερώντας έτσι τον κόσμο από ανεπανάληπτα δημιουργήματα της αρχαίας τέχνης, για να μη μείνει ίχνος από τη "βδελυρή θρησκεία των ειδώλων"». Υπήρχε, λένε, ένα κατευθυντήριο «σχέδιο», το οποίο κατηύθυνε τις «χριστιανικές μάζες» ώστε να καταστρέψουν ό,τι ελληνικό. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε εμείς οι Έλληνες», γράφουν, «ότι τα ακρωτηριασμένα αγάλματα που θαυμάζουμε σήμερα στα μουσεία, οι ερειπωμένοι ναοί μπροστά στους οποίους εκστασιάζονται οι καλλιτεχνικές φύσεις και οι αρχαιόφιλοι... δεν είναι παρά τα φτωχικά λείψανα τρομερoύ μακελλειoύ που σπάραξε την ελληνική χώρα (και όχι μόνο αυτή) από τον 4ο ως τον 6ο τουλάχιστο αιώνα της χρονολογίας μας».

Συχνά, για να ενοχοποιήσουν το Βυζάντιο, επικαλούνται τις επιδρομές τουΑλάριχου κατά της Ελλάδος το 396 μ.Χ. και τις καταστροφές που προξένησε στους αρχαίους ναούς. Όμως, ένα τέτοιο «επιχείρημα» αποδεικνύεται έωλο, «δείγμα της πιο χονδροειδούς προπαγάνδας ή άγνοιας» εκ μέρους των «νεοεθνικών». Και τούτο διότι, αποκρύπτουν ότι ο Αλάριχος δεν ήταν Βυζαντινός αλλά Γότθος, όπως και oι μοναχοί που τον συνόδευαν στις καταστροφές ήταν αιρετικοί αρειανοί, τους οποίους ο ίδιος ο Θεοδόσιος είχε καταδιώξει ένα χρόνο πρίν.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπήρξαν, κατά την πορεία της επικράτησης του Χριστιανισμού, και περιπτώσεις ανεξέλεγκτης εκδικητικής συμπεριφοράς των επί αιώνες καταδιωκομένων Χριστιανών κατά των θρησκευτικών συμβόλων των πρώην διωκτών τους. Ή, ακόμη, και αυστηρές αυτοκρατορικές αποφάσεις εναντίον εκπροσώπων της αρχαίας ειδωλολατρικής θρησκείας ή νόμοι που επέβαλλαν το κλείσιμο των ειδωλολατρικών ναών. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Β' υπέγραψε και νόμο με εντολή καταστροφής ναών και ιερών της αρχαίας θρησκείας. Όμως, όλα αυτά, δεν ήταν ούτε μια γενικευμένη τακτική έναντι των αρχαίων ναών, ούτε πολύ περισσότερο η στάση της Εκκλησίας.



ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ


Αρχαιοελληνικό πλοίο ανασύρθηκε μετά από 2.500 χρόνια στα ανοιχτά της Σικελίας. Το πλοίο πιστεύεται ότι βυθίστηκε γύρω στο 500 π.Χ. κατά τη διάρκεια καταιγίδας.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αφότου βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου, και δυο δεκαετίες μετά τον εντοπισμό του στα ανοιχτά της Γέλας, ένα αρχαιοελληνικό πλοίο ήρθε τη Δευτέρα στην επιφάνεια αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες τους θησαυρούς που έκρυβε στα αμπάρια του.

Οι σειρήνες των πλοίων ηχούσαν και οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού, χειροκροτούσαν καθώς ένας γερανός σήκωσε από το βυθό της θάλασσας το μήκους 21 μέτρων ξύλινο σκαρί.

Η καρίνα, μήκους 11 μέτρων και ένα τμήμα της πρύμνης, που διατηρήθηκαν αφού το πλοίο παρέμεινε θαμμένο στο βυθό για 25 αιώνες, θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Γέλας, στη Σικελία. Εκεί, οι αρχαιολόγοι θα τοποθετήσουν το ναυάγιο σε δεξαμενές με προστατευτικά χημικά και κατόπιν θα το μεταφέρουν σε ένα εργαστήριο του Πόρτσμουθ, στη Βρετανία, όπου φυλάσσεται ήδη από το 2004 ένα τμήμα της πλώρης του.

Το πλοίο πιστεύεται ότι βυθίστηκε γύρω στο 500 π.Χ. κατά τη διάρκεια καταιγίδας ενώ κατευθυνόταν από τη Σικελία στην Ελλάδα. Ένα μικρό τμήμα του φορτίου του, από αρχαιοελληνικά αγγεία, μεταξύ των οποίων και δύο σπάνιοι ερυθρόμορφοι ασκοί (είδος αγγείου που χρησιμοποιούσαν για τη φύλαξη υγρών, όπως λαδιού) είχαν ανασυρθεί μετά τον εντοπισμό του ναυαγίου από δύτες το 1988.

Οι ιταλικές αρχές σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα μουσείο στη Γέλα για να φιλοξενήσουν το ναυάγιο και ορισμένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.

ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ


Ο Ηρακλείδης ο Ποντικός (390-330 π.Χ.) γεννήθηκε μεν στην Ηράκλεια του Πόντου, αλλά σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα υπό τον Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Οι Αθηναίοι τον αποκαλούσαν και "παραδοξολόγο", γιατί εισήγαγε επαναστατικές ιδέες στην αστρονομία. Ο Ηρακλείδης διατύπωσε πρώτος τη θεωρία ότι ο χώρος είναι άπειρος. Παραδεχόταν και δίδασκε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της σε 24 ώρες και απέδιδε την ημερήσια περιστροφή της Ουράνιας σφαίρας στην περιστροφή της Γης. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Ηρακλείδης είχε υπόψη του, εκτός της ημερήσιας κινήσεως του Ήλιου κατά την ανάδρομη φορά, και την ετήσια κίνηση αυτού επί της εκλειπτικής κατά την ορθή φορά. Για τη θεωρία των άστρων, πλανητών και απλανών, ο Ηρακλείδης ταυτίζεται με τα πυθαγόρεια δόγματα και ισχυριζόταν πως κάθε αστέρας υφίσταται σαν ένας κόσμος που περιλαμβάνει και αέρα και αιθέρα, μέσα στον άπειρο αιθέρα. Θεωρούσε τους κομήτες ως σύννεφα που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ύψος και φωτίζονται από το ανώτερο φως το ίδιο με εκείνο του Ολύμπου των Πυθαγορείων. Ο Συμπλίκιος ανέφερε ότι ο Ηρακλείδης ο Ποντικός και ο Αρίσταρχος ο Σάμιος πιστεύουν ότι ο Ουρανός και τα άστρα μένουν ακίνητα ενώ η Γη γυρίζει γύρω από τους πόλους του ισημερινού με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά κάνοντας μια περιστροφή περίπου την ημέρα. Ο Πρόκλος αναφέρει ότι ο Ηρακλείδης, υποθέτει ότι η Γη κινείται κυκλικά και ότι ο ουρανός και οι απλανείς αστέρες παραμένουν ακίνητοι (ενώ η Γη κάνει περιστροφή γύρω από τον άξονά της), κάτι αντίθετο με τα φαινόμενα και την απλή λογική.
Ο Ερατοσθένης (276 - 194 π.Χ.) ήταν μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος. Από τα πιο σπουδαία επιτεύγματά του ήταν ότι υπολόγισε για πρώτη φορά το μέγεθος της Γης, ότι κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς, και ότι κατασκεύασε ένα χάρτη του τότε γνωστού κόσμου. Είχε αρκετές σημαντικές συνεισφορές στην Αστρονομία, όπως τον σφαιρικό αστρολάβο που τον χρησιμοποιούσαν ευρέως μέχρι την εφεύρεση του πλανηταρίου τον 18ο αιώνα. Αναφέρεται ότι είχε υπολογίσει την περιφέρεια της Γης γύρω στο 240 π.Χ. χρησιμοποιώντας το ύψος του Ηλίου κατά την εαρινή ισημερία κοντά στην Αλεξάνδρεια και στη νήσο Ελεφαντίνη, κοντά στη Συήνη (το σημερινό Ασουάν της Αιγύπτου)
Εκτός από την ακτίνα της Γης ο Ερατοσθένης προσδιόρισε την καμπυλότητα του ελλειψοειδούς, μέτρησε την απόκλιση του άξονα της Γης με μεγάλη ακρίβεια δίνοντας την τιμή 23° 51' 15", κατασκεύασε έναν αστρικό χάρτη που περιείχε 675 αστέρες, πρότεινε την προσθήκη στο ημερολόγιο μίας ημέρας ανά τέσσερα χρόνια και προσπάθησε να συνθέσει μία ιστορία βασισμένη σε ακριβείς ημερομηνίες. Η εποχή του Ερατοσθένη ήταν έτοιμη για επιτεύγματα όπως η μέτρηση των πραγματικών διαμέτρων του Ήλιου, της Σελήνης και της Γης, και των μεταξύ τους αποστάσεων. Αυτές οι μετρήσεις υπήρξαν ορόσημα στην ιστορία της αστρονομίας, αντιπροσωπεύοντας τα πρώτα διστακτικά βήματα στην πορεία της κατανόησης ολόκληρου του σύμπαντος. Ο Ερατοσθένης σαν πραγματικός επιστήμονας χρησιμοποίησε όχι μόνο τις προηγούμενες γνώσεις για την σφαιρική Γη και τα απαραίτητα μαθηματικά εργαλεία, αλλά σχεδίασε και τα αναγκαία πειράματα. Η άποψη ότι η Γη ήταν σφαιρική Γη ήταν αποδεκτή στην αρχαία Ελλάδα, το είχαν καταλάβει γιατί έβλεπαν τα πλοία, μετά τον απόπλου, να εξαφανίζονται σιγά σιγά στον ορίζοντα μέχρι που από το λιμάνι φαινόταν μόνο η κορυφή του καταρτιού τους. Κάτι τέτοιο είχε νόημα μόνο αν η επιφάνεια της θάλασσας καμπυλωνόταν. Αν η θάλασσα είχε καμπυλωμένη επιφάνεια, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως είναι σφαίρα. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε με την παρατήρηση των εκλείψεων της Σελήνης: κατά την έκλειψη, η Γη έριχνε στη Σελήνη μια σκιά σε σχήμα κυκλικού δίσκου, ακριβώς όπως το σχήμα που θα περιμέναμε από ένα σφαιρικό αντικείμενο. Ίδιας σπουδαιότητας ήταν και το γεγονός ότι όλοι μπορούσαν να δουν ότι η ίδια η Σελήνη ήταν στρογγυλή, γεγονός που υποδείκνυε ότι η σφαίρα ήταν η φυσική κατάσταση ύπαρξης, ενισχύοντας την υπόθεση ότι και η Γη είναι στρογγυλή. Όλα άρχισαν να αποκτούν νόημα, ακόμη και τα γραπτά του έλληνα ιστορικού και ταξιδευτή Ηρόδοτου που μιλούσε για ανθρώπους στο μακρινό βορρά οι οποίοι κοιμούνταν τις μισές μέρες του χρόνου. Αν η Γη ήταν σφαιρική, τότε διαφορετικά μέρη της υδρογείου θα φωτίζονταν με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το γεωγραφικό τους πλάτος, γεγονός που εξηγούσε με φυσικό τρόπο έναν πολικό χειμώνα και νύχτες με διάρκεια έξι μηνών.
Ο Ίππαρχος ο Ρόδιος (190 - 120 π.Χ.) ήταν αστρονόμος, γεωγράφος, χαρτογράφος και μαθηματικός, θεωρούμενος από αρκετούς ως ο «πατέρας της παρατηρησιακής Αστρονομίας». Επίσης, του αποδόθηκε ο τίτλος του «θεμελιωτή της τριγωνομετρίας» ως και του «μεγαλύτερου αστρονόμου της αρχαιότητας», αλλά και «όλων των εποχών». Η υπομονή του, η οξυδέρκειά του αλλά και το βεβαιούμενο ιστορικά πάθος του με ότι καταπιανόταν τον οδήγησαν σε δρόμους που σήμερα, αναλογικά με τα δεδομένα της εποχής του, σίγουρα εντυπωσιάζουν. Ανέπτυξε μαθηματικά μοντέλα για την κίνηση του Ηλίου και της Σελήνης, από παρατηρήσεις αιώνων αρχίζοντας από τους Χαλδαίους της Μεσοποταμίας. Υπήρξε επίσης ο πρώτος που συνέταξε τριγωνομετρικό πίνακα, πράγμα που του επέτρεπε να επιλύει οποιοδήποτε τυχαίο τρίγωνο. Τα έξι κορυφαία πάντως επιτεύγματά του ήταν: Υπολόγισε πως το ηλιακό ή τροπικό έτος είναι 365,242 ημέρες, όταν σήμερα τα σύγχρονα ατομικά ρολόγια τον επιβεβαιώνουν υπολογίζοντάς το σε 365,242199 ημέρες. Η ανακάλυψη της μετάπτωσης των ισημεριών. Υπολόγισε τη διάμετρο της Σελήνης και τη κυμαινόμενη απόστασή της από τη Γη. Η δημιουργία του πρώτου καταλόγου αστέρων, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. Η επινόηση της κλίμακας των μεγεθών των αστέρων από τη μέτρηση της φωτεινότητάς των, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από όλους τους αστρονόμους του κόσμου. Το 134 π.Χ. ο Ίππαρχος ανακάλυψε ένα αστέρα που δεν υπήρχε πριν (πιθανόν κομήτης) στον αστερισμό του Σκορπιού, και τότε διατύπωσε την αρχή ότι «οι αστέρες δεν είναι αιώνιοι στον ουρανό». Είναι εφευρέτης του Αστρολάβου, το όργανο με τη βοήθεια του οποίου μέτρησε τις συντεταγμένες των αστέρων. Τελειοποίησε τη Διόπτρα, ένα όργανο που του επέτρεψε την εκτίμηση της φαινόμενης διαμέτρου Ηλίου και Σελήνης, την απόσταση και το πραγματικό μέγεθός τους. Επίσης τελειοποίησε πολλά παλαιότερα όργανα όπως ήταν ο Γνώμων, το Ηλιοτρόπιο κλπ. Θεωρείται ο πρώτος που διαίρεσε τους κύκλους των παραπάνω αστρονομικών οργάνων σε 360 μοίρες ενώ είναι ο πρώτος που κατασκεύασε Υδρόγειο σφαίρα. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - ένα σύμπλεγμα οδοντωτών τροχών στο εσωτερικό του μηχανισμού αναπαριστούσε τη μεταβλητή γωνιακή ταχύτητα της Σελήνης - φτιάχτηκε σύμφωνα με τη θεωρία του Ιππάρχου. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα δυστυχώς η περισσότερη από αυτήν την γνώση της Αρχαίας Ελλάδας για την αστροφυσική εξαφανίστηκε στην Ευρώπη, αν και κάποια γνώση συντηρήθηκε από τους Άραβες. Η αναγέννηση όμως στην αστροφυσική δεν ήρθε, όταν οι αστρονόμοι μετέβαλαν το θεωρητικό πλαίσιο του Αριστοτέλη, με τις εργασίες του Γαλιλαίου στην αρχή του 17ου αιώνα. Η αληθινή αναγέννηση ήρθε μόνο κατά τη διάρκεια του 12ου και 13ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν εκ νέου οι εργασίες του Αριστοτέλη από τους ευρωπαίους μελετητές.
Η Υπατία (370 μ.Χ. - 415 μ.Χ. Αλεξάνδρεια) είναι η τελευταία φιλόσοφος και μαθηματικός της αρχαίας Ελλάδας. Ο πατέρας της, ο Θέωνας, ήταν κι αυτός μαθηματικός και αστρονόμος. Έγραψε σχόλια όχι μόνο για τα Μαθηματικά αλλά και για τον Αστρονομικό Κανόνα του Πτολεμαίου. Εκτός από τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά, η Υπατία είχε ενδιαφέρον για τη μηχανική και την πρακτική τεχνολογία. Τα γράμματα του Συνέσιου περιέχουν σχέδια της για αρκετά επιστημονικά όργανα που περιλαμβάνουν κι έναν αστρολάβο. Ο αστρολάβος χρησιμοποιούταν για τη μέτρηση των θέσεων του άστρων, πλανητών και του ήλιου και για τον υπολογισμό της ώρας όπως και του ανερχόμενου ζωδίου του ζωδιακού. Η Υπατία ήταν ο τελευταίος εθνικός επιστήμονας του δυτικού κόσμου και ο θάνατός της συνέπεσε με τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Και αφού από τότε δεν υπήρξαν σημαντικοί πρόοδοι στα μαθηματικά, την αστρονομία και τη φυσική σε όλη τη Δύση για άλλα 1000 χρόνια, η Υπατία έγινε σύμβολο του τέλους της αρχαίας επιστήμης. Μετά την Υπατία ήρθε το χάος και ο βαρβαρισμός των Σκοτεινών Χρόνων.

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ...........


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΧΡΟΝΙΑ
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ-ΤΟΥΡΚΟΙ -ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΤΟ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)
ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ ΜΑΣ
ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΜΑΤΟΙ ΣΕ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ(ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ,ΑΣΗΜΙ,ΧΡΥΣΟ,ΟΣΜΙΟ.ΚΛΠ)
ΑΛΛΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ
ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ,ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ.ΡΩΣΣΟΙ,ΚΙΝΕΖΟΙ,ΙΝΔΟΙ
ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ
ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΙ ΟΧΙ
ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ
Aνοίγει το πετρελαϊκό παιχνίδι στο Αιγαίο, με την κυβέρνηση να προχωρά στην ίδρυση Φορέα Υδρογονανθράκων, με σκοπό βεβαίως σε χρόνο-ρεκόρ (6 μήνες) να νοικιάσει τα 42 θαλάσσια οικόπεδα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δημιουργηθεί, ώστε να ξεκινήσουν οι εξορύξεις για το «δώρο του Θεού», τη στιγμή που η Τουρκία κάνει λόγο για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Άλλωστε, οι «βόλτες» του «Πίρι Ρέις» αλλά και του «Τσεσμέ», το τελευταίο χρονικό διάστημα, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Μάλιστα, διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν εταιρείες από την Αμερική, οι οποίες έχουν εγχώριους συνεργάτες, να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων για έρευνα και συνεκμετάλλευση των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων που θα βρεθούν στον ελλαδικό χώρο. Εξάλλου, ορισμένες από τις εταιρείες αυτές έχουν στενή συνεργασία με τις λεγόμενες «7 αδερφές», τις μεγάλες πετρελαϊκές πολυεθνικές Amoco, BP, Chevron, Exxon, Mobil, Shell και Texaco!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από έναν περίπου μήνα, στις 24 Ιουνίου, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη έδωσε το σχετικό ο.k. στον υφυπουργό για θέματα Ανάπτυξης κ. Γιάννη Μανιάτη να προαναγγείλει με δηλώσεις του στην εφημερίδα Το Βήμα την ίδρυση Δημόσιου Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων. Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας γι’ αυτό το σκοπό και έχει ήδη παραδώσει την έκθεσή της στην υπουργό Περιβάλλοντος. Στόχος του νέου φορέα, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο υφυπουργός στην εφημερίδα, είναι η έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Εξάλλου, και σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία και τους χάρτες που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, υπάρχουν ενδείξεις για ποσότητες πετρελαίου «τρεις φορές μεγαλύτερες απ’ αυτές του Πρίνου». Ο νέος φορέας θα έχει πενταμελές ΔΣ και θα λειτουργεί ως εταιρεία του Δημοσίου, με μία, δηλαδή, μετοχή, αυτή του Ελληνικού Δημοσίου. Η στελέχωσή του θα γίνει με μόλις δέκα άτομα, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία, σε πρώτη φάση από το Δημόσιο Τομέα και σε δεύτερη με ελληνικής καταγωγής πρόσωπα από το εξωτερικό. Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαγωνισμό και το διοικητικό συμβούλιο θα επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο νέος αυτός φορέας, νευραλγικός για την οικονομία της χώρας αλλά και για την εθνική μας άμυνα, να αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Με τη σύσταση του Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, θα προχωρήσουν άμεσα και οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες. Δηλαδή, θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ενοικίαση, όπως λέγεται, 42 θαλάσσιων οικοπέδων, στα οποία ερευνητικά πλοία από διάφορες εταιρείες θα επιχειρήσουν να βρουν πετρέλαιο. Για τις επιχειρήσεις εντοπισμού, άντλησης και αξιοποίησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα αυτό της Νορβηγίας, της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι σε θαλάσσια ισραηλινά οικόπεδα εντοπίστηκαν τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο ίδιος πάντως ο κ. Μανιάτης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα «Επίκαιρα», αρνήθηκε να μιλήσει για το τι συμβαίνει στον ελλαδικό χώρο και ποιες ενέργειες έχουν γίνει σχετικά με την ίδρυση του Φορέα Υδρογονανθράκων, τονίζοντας ωστόσο πως είναι συνολικό θέμα της κυβέρνησης να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, διαψεύδοντας την ίδια ώρα τα όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον ελληνικό Τύπο…

Ωστόσο –λίγες ημέρες μετά από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα–, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος η κυρία Μπιρμπίλη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα όπου παρουσιάστηκαν χάρτες με θαλάσσια οικόπεδα εντός των χωρικών μας υδάτων και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, και στο Ιόνιο.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι… επαφές

Στις 7 Ιουλίου, λίγες μόνο ημέρες μετά, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μανιάτης ταξίδεψαν στις ΗΠΑ όπου αμφότεροι παρουσίασαν τις προτεραιότητες στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (7-9 Ιουλίου). Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι δύο υφυπουργοί συναντήθηκαν με αξιωματούχους που γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει «δώρο Θεού», καθώς μίλησαν με το βοηθό υπουργό Εξωτερικών για θέματα Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Ζοζέ Φερνάντες, τη βοηθό υφυπουργό Ενέργειας αρμόδια για την Ευρώπη Φιλίς Γιοσίντα, καθώς και τα υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη Ντάνιελ Στέιν και Ρεμπέκα Νεφ, συμβούλους άλλωστε του Ειδικού Απεσταλμένου για θέματα Ενέργειας Ευρασίας πρέσβη Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ο οποίος, σημειωτέον, στις 17 Ιουνίου είχε επισκεφθεί την… Άγκυρα και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για να χαιρετίσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε όσον αφορά στο αζερικό φυσικό αέριο. Ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, μάλιστα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής που πέρασε, επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πετρελαϊκά αποθέματα στην περιοχή του Αιγαίου, τα οποία όπως πρόσθεσε μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο μετά από διμερή «εμπορική συμφωνία» Ελλάδας – Τουρκίας, ακόμη κι αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές! Αναγνώρισε ωστόσο το δικαίωμα της Ελλάδας, ως μέλους της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μόρνινγκσταρ είναι βαθύς γνώστης των ζητημάτων της ενέργειας με τα οποία ασχολείται εδώ και δεκαετίες, ως πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, και έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου Κλίντον και πρέσβης στην ΕΕ!
Πετρελαϊκές… ενδείξεις

Από τις έρευνες που έχουν γίνει έως σήμερα, το μέγεθος των κοιτασμάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο θεωρείται πως είναι μεγάλο καθώς όχι απλά υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίου, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες με θετικά αποτελέσματα.

Τα… γνωστά, άλλωστε, οικόπεδα τα οποία έχουν απασχολήσει τις ελληνικές κυβερνήσεις και όχι μόνο τα τελευταία 30 χρόνια είναι τα εξής:

• Κοίτασμα της θέσης «Μπάμπουρας».

• Κοίτασμα «Δομή EAST Θάσου» ανατολικά της Θάσου.

• Κοίτασμα «Βόρειος Πρίνος – Νέα Πέραμος – Άθως».

• Κοιτάσματα Επανομής – Σιθωνίας και Θερμαϊκού.

• Πετρελαιοφόρος ορίζοντας Β.Α. Αιγαίου, Κρήτη.

• Κοίτασμα Ικαρίας.

• Κοίτασμα Δωδεκανήσου κοντά στο Καστελόριζο.

• Κοίτασμα Κυκλάδων.

• Κοίτασμα Σκοπέλου.

• Κοίτασμα Βόρειας και Νότιας Λέσβου.

Επίσης, από έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, ένα ακόμη πετρελαϊκό κοίτασμα βρίσκεται στο νομό Ηλείας, στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Το κοίτασμα αυτό αρχικά ερευνήθηκε από την πάλαι ποτέ ΔEΠ μεταξύ 1978-1982. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 1982 ανακαλύφθηκε πετρέλαιο σε περιορισμένες ποσότητες. Κοίτασμα πετρελαίου φαίνεται πως υπάρχει και στη Δυτική Ελλάδα! Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε από τις μετρήσεις ξένων εταιρειών στο διάστημα 1997-2001, καθώς πραγματοποίησαν έρευνες σε χερσαίες περιοχές 10.000 τετρ. χλμ. συνολικά και έξι ερευνητικές γεωτρήσεις, επενδύοντας περί τα 60 εκατ. δολάρια!

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ

ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ
ΔΕΝ ΞΕΥΡΟΥΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ
ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΑΥΤΗΣ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΘΡΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΥ ΖΩ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
ΟΝΟΜΑΤΑ
Α) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
Β) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ
Γ) VARDARSKA
Δ) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ε) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE εργάζονται για την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τα οποία αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς, ανέφερε σήμερα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι.

«Η Μακεδονία έχει ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο δεν είναι χαρακτηριστικό για τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και αυτό σχετίζεται με την πίεση της Ελλάδας για την αλλαγή του ονόματος και της ταυτότητας», συμπλήρωσε ο κ. Γκρουέφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να προωθήσει την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!
Εγκαταλείπει ο πρωθυπουργός την πάγια εθνική θέση για μία ονομασία έναντι όλων


Σε σοβαρή, οδυνηρή υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ήδη συμφωνήσει στην πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ, του Μ. Νίμιτς, στα εξής σημεία:

• Ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

• Αυτή η ονομασία δεν θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά «erga omnes», δηλαδή έναντι όλων, όπως μέχρι τώρα είναι η πάγια ελληνική θέση. Θα βρεθεί μια φόρμουλα (ίσως έχει κατατεθεί ήδη...) με την οποία το «erga omnes» θα παρακάμπτεται!

Αυτό ήταν μια απαίτηση της σκοπιανής πλευράς, που την έθετε ως προαπαιτούμενο για την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος.

Είναι άγνωστο αυτήν τη στιγμή με ποια φόρμουλα θα πλασαριστεί εδώ στην Ελλάδα αυτή η σοβαρότατη υπαναχώρηση από μια θέση που ήταν έως σήμερα πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ώστε να περάσει.

Ωστόσο θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να περάσει. Και ασφαλώς η κυβέρνηση θα ρισκάρει να επωμιστεί τεράστιο πολιτικό κόστος. Να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας:

• Ενώ αυτή η πρόταση του Μ. Νίμιτς σαφώς και ικανοποιεί μια πάγια θέση των Σκοπίων, είναι η ελληνική πλευρά που έχει απαντήσει θετικά σε αυτήν την πρόταση, ήδη από τον Ιούλιο, ενώ η FYROM δεν έχει ακόμα απαντήσει!

Αυτό εξάλλου επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσφατα. Ότι δηλαδή υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση του Νίμιτς, στην οποία έχει απαντήσει θετικά η Ελλάδα, ενώ αναμένεται και η απάντηση από την πλευρά των Σκοπίων!

Προφανώς η αναμενόμενη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, για τις εργασίες της ΓΣ του ΟΗΕ, θα αξιοποιηθεί και για το επίμαχο ζήτημα, την τελική δηλαδή φόρμουλα του επώδυνου συμβιβασμού σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα.

Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν σοβαρότατες πολιτικές και ιστορικές ενστάσεις για τη συγκεκριμένη ονομασία, που έχει αποκαλυφτεί εδώ και καιρό, προφανώς για να αρχίσει να εθίζεται ο ελληνικός λαός...

Ενστάσεις προερχόμενες και από πολιτικούς και από ιστορικούς. Και εκεί που διατυπώνονται αυτές οι ενστάσεις, έρχεται και η εγκατάλειψη του «erga omnes» για να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Είναι δε χαρακτηριστικό τού υπό διαμόρφωση κλίματος αποδοχής αυτού του επονείδιστου συμβιβασμού και το γεγονός ότι και ο πρόεδρος της ΕΕ Μπαρόζο πιέζει για «λύση» στο θέμα αυτό, και μάλιστα γρήγορα, αλλά και το ΝΑΤΟ.

Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ και ειδικότερα η Ουάσινγκτον, επείγεται για «λύση» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβρη. Υπενθυμίζουμε ότι από την περασμένη Κυριακή «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» είχε επισημάνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε «λύση» και προειδοποιούσε για τα όρια τα οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει η Ελλάδα, τις «κόκκινες γραμμές». Αλλά φαίνεται ότι όλα στο εργώδες παρασκήνιο έχουν «κανονιστεί». Οι σύμβουλοι του Γ. Παπανδρέου (εμφανείς και αφανείς...) όλα δείχνουν ότι έχουν κάνει «καλά» τη δουλειά τους! Και απομένει να δούμε τα όρια της αντίδρασης της ΝΔ, του Αντ. Σαμαρά, των άλλων κομμάτων και κυρίως του ελληνικού λαού!


Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ


Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,
πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η προγραμματισμένη εκδήλωση λήξης περιόδου 2010 του προγράμματος εθελοντικής πυροπροστασίας των δασών του νομού μας «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος».....
Περισσότεροι από 40 εθελόντριες και εθελοντές με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν στο Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας για να συζητήσουν αναφορικά με τα πεπραγμένα της εκτεταμένης αυτής σε χρόνο και πλούσιας σε ανθρώπινο δυναμικό δράσης της εθελοντικής ομάδας. Σε πολύ φιλικό κλίμα συνεργασίας έγινε η ανακεφαλαίωση και ο ετήσιος απολογισμός της, επισημάνθηκαν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της και διατυπώθηκαν προτάσεις σχετικές με μελλοντικές αλλαγές σημείων, τα οποία θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την πραγματοποίηση της ίδιας δράσης την επόμενη χρονιά.
Από τις πιο εντυπωσιακές διαπιστώσεις, σύμφωνα και με την πλειοψηφία των συντονιστών τη δράσης, στάθηκαν:
η μεγαλύτερη για τη φετινή χρονιά συμμετοχή εθελοντών με παρουσία και κατοίκων γειτονικών νομών (Μαγνησίας, Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής)
η εκπαιδευτική και ψυχαγωγική αξία των 3 πεζοποριών-αναβάσεων σε μονοπάτια του Ολύμπου, που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι για ενήλικες και παιδιά με τους γονείς τους,
το σχέδιο δημιουργίας ενός ακόμα παρατηρητηρίου στην Πλάκα Λιτοχώρου για το επόμενο καλοκαίρι, σημείο από το οποίο ο φυλασσόμενος ορεινός όγκος είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον από το παρατηρητήριο των Ν. Πόρρων,
η απουσία αναμνηστικών διπλωμάτων και μπλουζών με το λογότυπο της δράσης που θα απονέμονταν στους εθελοντές συμμετέχοντες σε αυτή, λόγω μηδενικής οικονομικής χορηγίας από θεσμική αρχή.
Αξιοσημείωτο υπήρξε και το συναισθηματικό κλίμα που επικράτησε στην εκδήλωση λήξης με κυρίαρχα συναισθήματα, εξ όσων εκφράσθηκαν, την ικανοποίηση, τη χαρά, την υπερηφάνεια και τη διάθεση για συνέχεια. Στο σύνολό της ήταν μια ευχάριστη και παραγωγική συνάντηση με πλούτο εμπειριών, συναισθημάτων και προτάσεων. Όπως ταιριάζει στον εθελοντισμό, τη μακριά από κομματικές σκοπιμότητες συλλογικότητα και τους πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους.
Εννοείται ότι θα είμαστε εδώ συνεχώς, στο διαρκές ραντεβού προστασίας για τον θησαυρό που λέγεται δάσος, Πιέρια, Όλυμπος!
Αξίζει να αναφερθεί κλείνοντας, η αυθόρμητη δήλωση στη θέα του βουνού ενός από τους λιλιπούτειους συμμετέχοντες στη δράση «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος 2010», μόλις 5,5 ετών, ύστερα από όλη αυτή την εμπειρία που έζησε το φετινό καλοκαίρι: «Τον Όλυμπό μου!!! Πολύ τον αγαπάω!!!»
Φιλικά
Από τις συντονίστριες και τους συντονιστές της φετινής χρονιάς

ΟΤΑΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ


Δώδεκα ιστορίες, δώδεκα άτομα, δώδεκα λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Για έναν μήνα υπότροφοι από διάφορες χώρες του κόσμου έμειναν -εν μέσω καύσωνα- στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησαν μαθήματα στο σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Η αγάπη για την Ελλάδα και κυρίως για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διαφαίνεται από την πρώτη στιγμή στα πρόσωπα των περισσοτέρων υποτρόφων, που αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνουν τα μαθήματα. Φαντάζει απίστευτο ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι ανά τον κόσμο, που μαθαίνουν μία δύσκολη γλώσσα, η οποία γι’ αυτούς αποτελεί γέφυρα για την είσοδο στα… άδυτα του ελληνικού πολιτισμού. Άλλωστε, όπως είπε ένας από αυτούς, όλα προέρχονται από την Ελλάδα.

Μία από τους υποτρόφους είναι η ρωσίδα Yulia Savikovskaya, η οποία είναι υποψήφια διδάκτορας Πολιτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ παράλληλα σπουδάζει Θέατρο στην Αγία Πετρούπολη. Ήδη έχει γράψει τρία θεατρικά έργα και θεωρεί πολύ σημαντικό να μάθει ελληνικά, καθώς επιθυμεί να διαβάσει τα ελληνικά θεατρικά κείμενα στο πρωτότυπο. Προσπαθεί πολύ να τα πει όλα αυτά στη γλώσσα μας, γι’ αυτό και δηλώνει περήφανη, όταν τα καταφέρνει. Χαρακτηρίζει την Ελλάδα παράδεισο, γιατί έχει πολύ καλό καιρό, σε αντίθεση με την Αγία Πετρούπολη.
Η Diana Azhigaliyeva από το Καζακστάν σπουδάζει Αγγλική και Κινεζική Φιλολογία. Και έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί και με μία άλλη… εύκολη γλώσσα, την ελληνική. «Μου αρέσει», σχολίασε και σημείωσε: «Είμαι ερωτευμένη με την Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί». Η Hader Sayed Ahmed Souab από την Αίγυπτο είναι φοιτήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. Εκτός από τη γνώση της γλώσσας, που της ήταν αναγκαία λόγω επιστημονικού αντικειμένου, τα σημαντικότερα που κέρδισε από την παραμονή της στην Ελλάδα ήταν οι φίλοι αλλά και τα… ρούχα που αγόρασε, τα οποία χαρακτήρισε καλαίσθητα και οικονομικά.

Οι εργαζόμενες
Η Sherine Lotfy Ibrahim El Sayed El Sarkawy είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ελληνικών και Ρωμαϊκών Σπουδών και εργάζεται ως γραμματέας του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Η ενασχόλησή της με την ελληνική προέκυψε από την επιθυμία της να μάθει όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες αλλά και από την αγάπη της για τον ελληνικό πολιτισμό. Ενθουσιάστηκε μάλιστα με την κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, καθώς υπάρχουν βιβλία που δεν τα βρίσκεις εύκολα σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Η Amel Ben Othmen είναι προϊσταμένη στο γραφείο σχέσεων με τον πολίτη του υπουργείου Πολιτισμού της Τυνησίας. Σπουδάζει Νομική και είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός χώρας. «Από μικρή ονειρευόμουν να έρθω στην Ελλάδα και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα», σχολίασε.

Ο σύζυγος
Ο Moez Madiouni από την Τυνησία είναι λέκτορας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Σφαξ. Μαθαίνει ελληνικά, για να μπορεί να συνεννοείται, όπως λέει γελώντας, με τη γυναίκα του, η οποία είναι ελληνικής καταγωγής. Είναι ο πιο ομιλητικός από όλους. Σχολιάζει τα πάντα, ακόμη και τα λεγόμενα των άλλων, προσπαθώντας να εξηγήσει με διάφορα επιχειρήματα την αγάπη τους για την Ελλάδα. «Everything comes from Greece», καταλήγει, εννοώντας ότι τα πάντα, όπως επιστήμες, πολιτισμός, φιλοσοφία, προέρχονται από τη χώρα μας και αυτός είναι ο λόγος που τον κάνει να ασχολείται με τόσο ενδιαφέρον με την Ελλάδα.

Οι των τεχνών
Ο μεξικανός Mauro Alfredo Rivera Castillo είναι υποψήφιος διδάκτορας Θεολογίας και ασχολείται με τη θεολογία του καζαντζάκειου έργου. «Η γλώσσα είναι για μένα η πόρτα, για να μάθω τον πολιτισμό και να γνωρίσω τους ανθρώπους», ανέφερε ο Mauro. Η κουβανή Zurisaday Viera Munoz έχει άλλες σχέσεις με την Ελλάδα, μιας και ο -επίσης κουβανός- άντρας της σπουδάζει στο ΑΠΘ Ελληνική Φιλολογία. Η ίδια κάνει μεταπτυχιακό για την Ιστορία των Τεχνών στην Ισπανία, ενώ το διδακτορικό της είναι πάνω στη φιλμογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. «Θέλω να διαβάσω ελληνικά βιβλία για το θέμα με το οποίο ασχολούμαι», τόνισε η Zurisaday, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά δεν είναι πολύ δύσκολα για τους ισπανόφωνους.

Η αμερικανική ήπειρος
Ο Jordan Black ήρθε από τον Καναδά και από το Πανεπιστήμιο Concordia, όπου προωθούν τα νέα ελληνικά. Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Γλωσσολογία. Ήδη έχει κάνει έναν χρόνο αρχαία ελληνικά και συνεχίζει με νέα. Δεν τη θεωρεί εύκολη γλώσσα, όμως τον βοηθά πολύ που ξέρει τη γραμματική. «Είτε διαβάζεις ανθρωπολογία είτε επιστήμη ή κλασική φιλοσοφία, για να έχεις ολοκληρωμένη άποψη, πρέπει να γυρίσεις στο ελληνικό κομμάτι», ανέφερε ο Jordan.
Ο αμερικανός υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkley Noah Kaye δούλεψε στις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά στην Αθήνα. «Στην αρχή δεν καταλάβαινα τίποτα από τις επιγραφές και έτσι αποφάσισα να μάθω ελληνικά», ανέφερε ο Noah, ο οποίος θα μείνει τουλάχιστον άλλους δέκα μήνες στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή.

Οι Ισπανοί
Ο Alberto Pardal Padin σπουδάζει κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Σαλαμάνγκας και η Ana San Jose Perez Τεχνολογία Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Σαραγόσας. Στην Ισπανία εξάλλου η πλειονότητα των πανεπιστημίων προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Ο Alberto κάθισε όλο το καλοκαίρι στα θρανία, για να μάθει ελληνικά, γιατί του χρειάζονται για το πτυχίο του, ενώ η Ana, γιατί έχει φίλους Έλληνες και της αρέσει η ζωή και το φαγητό.

1.000 άτομα από 86 χώρες
Το πρόγραμμα υποτροφιών του σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ άρχισε το ακαδημαϊκό έτος 1960-1961, με την πεποίθηση ότι με τη χορήγηση αυτών των υποτροφιών ενισχύεται η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Όπως αναφέρει η εργαζόμενη στο γραφείο Σπουδών του ΑΠΘ Ιωάννα Κορπίδου, ο δεσμός που δημιουργείται με το ίδρυμά μας μέσα από αυτό το παγκόσμιο δίκτυο των υποτρόφων είναι αδιάλειπτος, και όταν ακόμη οι σπουδαστές επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπου γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας. Από το 2003 έως σήμερα στο ΑΠΘ κατατέθηκαν 2.850 αιτήσεις για συμμετοχή στο θερινό εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας. Από αυτές έγιναν δεκτές οι 1.041, οι οποίες προέρχονταν από τις παρακάτω 86 χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βοσνία, Βουλγαρία, Βρετανία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάνα, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ζιμπάμπουε, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Καμερούν, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Κολομβία, Κονγκό, Κροατία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιβύη, Λιθουανία, Μαρόκο, Μεξικό, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Ν. Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σ. Αραβία, Σερβία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Συρία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τανζανία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία, Φιλανδία, Χιλή.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More