ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΛΑ ΗΡΩΑΣ




Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου θα έχει όλη τη λαμπρότητα που επιβάλλει η πίστη προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η παρέλαση θα ξεκινήσει από τη Λεωφόρο Βικέλλα και θα διασχίσει τη λεωφόρο Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο. Στην παρέλαση, πέραν των σχηματισμών της Εθνοφρουράς, θα συμμετάσχει όπως κάθε χρόνο και η ΕΛΔΥΚ με πολυπρόσωπη παρουσία. Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ θα έχουν ελεύθερα τα χέρια και θα παρελάσουν στο πρότυπο της σχολής Ευελπίδων.

Νέα οχήματα μεταφοράς θα επιδειχθούν για πρώτη φορά στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Η παραλαβή των ιταλικών ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης καθυστερεί ένα μήνα και έτσι, παρά την αρχική πρόθεση, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην παρέλαση. Θα συμμετάσχουν, όμως, άλλα πτητικά μέσα και επίγειες αντιαεροπορικές δυνάμεις. Στην παρέλαση η γαλανόλευκη σημαία του έθνους θα έχει αισθητή παρουσία στην εξέδρα των επισήμων και τα αγήματα θα παρελάσουν με τις πολεμικές τους σημαίες.

Κυρίαρχη θέση θα έχει το απόσπασμα των δοκίμων εφέδρων αξιωματικών που φοιτούν στη ΣΕΑΠ Κρήτης και θα παρελάσουν φέροντες άπαντες την κυπριακή σημαία, το κρατικό σύμβολο της Κύπρου. Η κυπριακή σημαία έχει υποστεί αισθητική βελτίωση, σύμφωνα με την υλοποίηση παλαιότερης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο χάρτης έχει κατά τι μεγαλώσει και τοποθετηθεί πιο σωστά, οι κλάδοι ελαίας φέρουν καρπούς και το χρώμα της Κύπρου έγινε πορτοκαλί, αντί κίτρινο. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν η Ε.Φ, η ΕΛΔΥΚ, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Άμυνα. Θα παιανίζει η ΣΜΕΦ και η Φιλαρμονική της Αστυνομίας.

Το χαιρετισμό της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης θα δεχτεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστάφιας. Σε παλαιότερες εποχές ίσταντο σε κοινή εξέδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Έθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Για λόγους τονισμού της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την πάροδο του χρόνου υπήρξε μικρή διαφοροποίηση. Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου θωρείται σχεδόν βεβαία. Δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο, επισήμως, γιατί αναμενόταν ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης της Ελλάδας και γιατί η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας φυλάσσεται ως μικρή έκπληξη.

Τουρκικές παρενοχλήσεις

Στο παρελθόν, στις πλείστες σχεδόν καθόδους του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Κύπρο τουρκικά μαχητικά παρενοχλούσαν την πτήση του. Προβάλλεται δε το ερώτημα, κατά πόσον ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη θα συνοδεύσουν την πτήση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κύπρο, δεδομένου ότι η πορεία θα είναι καθαρά πάνω από την Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ. Η θαλάσσια περιοχή Καστελορίζου - Κύπρου είναι το νέο θερμό μέτωπο που έχει αναδείξη η τουρκική βουλιμία, η οποία ενθαρρύνεται από την έλλειψη εθνικής αποφασιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ζεύξη των ασκήσεων Τοξότης - Νικηφόρος έδιναν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στο χώρο αυτό, ενώ με τη μονομερή ματαίωσή τους η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί. Στα χαρτιά, η διακλαδική άσκηση Νικηφόρος συνεχίζει ακόμη να προετοιμάζεται, όμως, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα υλοποιηθεί επί του εδάφους, του εναέριου ή του θαλάσσιου χώρου. Θα παραμείνει ως άσκηση προετοιμασίας επί χάρτου για την εκπαίδευση των επιτελών.

Καλύπτουμε το κενό με πολλές μικρές ασκήσεις, δήλωσε στα περιθώρια της συνεδρίας της Επιτροπής Άμυνας ο Κώστας Παπακώστας, αρνούμενος να ανακοινώσει ματαίωση της άσκησης.

Έπεσε στο βωμό του καθήκοντος

«Το χρέος μας προς τη θυσία των ηρώων μας είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν έχει ακόμη, δυστυχώς, εκπληρωθεί», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας στο μνημόσυνο του λοχία Αντώνη Ρωσσίδη, του 356 ΤΠ, στην Πόλη Χρυσοχούς.

Πρόσθεσε πως «αυτό θα γίνει μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε βαθιά οδύνη για τον τραγικό θάνατο του Λοχία της Εθνικής Φρουράς Αντώνη Ρωσσίδη, ο οποίος έπεσε εν ώρα εκτέλεσης του καθήκοντός του στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, σε άσκηση της ΕΦ στο πεδίο βολής Πελαθούσας.

«Η Εθνική Φρουρά και η Πολιτεία θρηνούν την απώλειά του», είπε, και πρόσθεσε ότι «το μυαλό μας στρέφεται στην οικογένειά του, η οποία έχει τη στοργή και τη μέριμνα της Πολιτείας».

Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι είναι σκληρό να χάνονται νέα παιδιά εν καιρώ ειρήνης και πρόσθεσε ότι ο Αντώνης έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, στο βωμό της συνεχούς βελτίωσης του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς. Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε, επίσης, στο στοιχειώδες, φυσικό και πανανθρώπινο δικαίωμα των Κυπρίων να ζουν ελεύθεροι, σε μια πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εποίκους και χωρίς τείχη διαίρεσης.

«Δεν θα λιποψυχήσουμε»

Είπε ακόμη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και η πολύχρονη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου και πως στην πορεία μας θα συναντούμε αντίξοες συνθήκες που θα φαίνονται ανυπέρβλητες.

Ωστόσο, υπογράμμισε, δεν θα λιποψυχήσουμε, αλλά θα έχουμε πάντοτε ως πυξίδα μας τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

«Η σημαία μας στον Πενταδάκτυλο»

Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συμεών Κεβενζίδης, μιλώντας σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Δήμο Στροβόλου για τα 50χρονα της ΕΛΥΚ και ενώ άγημα μετέφερε την πολεμική σημαία που βγήκε αιματοβαμμένη από το στρατόπεδο της Δύναμης στο Γερόλακκο, είπε ότι στόχος, αν οι περιστάσεις το επιβάλουν, είναι η πολεμική σημαία της ΕΛΔΥΚ να ξανακυματίσει στον Πενταδάκτυλο.

Η ρήση σε επίσημη ομιλία του διοικητής της ΕΛΔΥΚ, που εκπροσωπεί την επίσημη παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο, σκόρπισε ρίγη σιγκίνησης και καταχειροκροτήθηκε. Ο Συμεών Κεβεντζίδης, ποντιακής καταγωγής, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα νεότερα στελέχη του Ελληνικού Στρατού. Είναι χαμηλών τόνων έναντι των μέσων ενημέρωσης, αλλά αυστηρός στο στρατιωτικό καθήκον. Εκπαιδεύει και καθοδηγεί την ΕΛΔΥΚ ως κομμάτι της άμυνας της Κύπρου που, αν χρειαστεί, θα πολεμήσει για την ελευθερία της Κύπρου και την τιμή του έθνους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More