ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΜΑΘΗΣΗ


ΜΟΥ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΛΕΩ ΠΑΝΤΑ, ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ,ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΟΛΙΤΗ.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας από την ” Πρακτική Φιλοσοφία” του Ε.Π. Παπανούτσου αποσπάσματα από την μαθητεία του “ Η μάθηση’.

“ Ένας σοφός της Ανατολής λέγεται ότι διατύπωσε το απόφθεγμα: “ Έως τα δεκαπέντε μου χρόνια έπαιξα, έως τα εικοσιπέντε μου αγάπησα, έως τα τριανταπέντε μου πολέμησα, έως τα πενήντα μου κέρδισα, τώρα αρχίζω να μαθαίνω”.

Μόνο αν δώσομε στο “ μαθαίνω” μια ειδική σημασία:” θεωρώ από ψηλά τα εγκόσμια”, ” εισδύω βαθύτερα στα προβλήματα του κόσμου και της ζωής”, με μια λέξη: “ φιλοσοφώ”, μπορούμε -νομίζω-να εξηγήσουμε γιατί μέσα στο ρητό τούτο η μάθηση τοποθετείται στις τελευταίες δεκάδες του βίου. Εάν όμως θέλομε να κυριολεκτήσομε και να δώσομε στον όρο το ουσιαστικό και γενικό νόημά του, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο άνθρωπος “ μαθαίνει” από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή της ζωής. Όσο είναι πραγματικά ζωντανός μαθαίνει, και όταν πάψει να μαθαίνει, είναι ήδη νεκρός και ας μην έχει ακόμη ταφεί… Τούτο θα φανεί καθαρά από την ανάλυση της έννοιας ” μάθηση”.

Με τη μάθηση (που είναι φαινόμενο καθολικό μέσα στο σύμπαν της ζωής) κάθε ζωντανό ον επιδιώκει και πραγματοποιεί δύο σκοπούς:

α. Δραστηριοποιεί και κατευθύνει τις δυνάμεις του για να προσαρμοστεί όσο γίνεται καλύτερα, στο φυσικό και ( αν είναι άνθρωπος) στο ιστορικό περιβάλλον.

β. Αποκτά την ικανότητα και τα μέσα να αλλάξει τούτο το περιβάλλον, να το αναμορφώσει, για να επιτύχει την ικανοποίηση των αναγκών και ( αν είναι άνθρωπος) των φιλοδοξιών του.

Κατά βάθος οι δύο αυτές διαδικασίες είναι αλληλένδετες και αλληλέγγυες, ή μία συμπληρώνει και εξασφαλίζει την άλλη. Για τούτο μπορούμε να τις συμπλέξομε μέσα σ΄ένα και τον ίδιο ορισμό. “ Έμαθα” στη γενικότητά του σημαίνει ότι προσπάθησα και πέτυχα να προσαρμοστώ στους όρους του φυσικού και του ιστορικού κόσμου τόσο καλά, ώστε τον έκανα να προσαρμοστεί κ΄ εκείνος στις βλέψεις του. Κατ΄ αυτό τον τρόπο δεν υποτάσσομαι μόνο στις απαιτήσεις (τους νόμους) του, αλλά και αποτυπώνω απάνω του τη σφραγίδα μου, τον υποχρεώνω να με υπηρετήσει. Της μάθησης έργο είναι και το ένα και το άλλο.

Και επειδή ζωή θα πει ένταξη αλλά και κυριαρχία στο “ περιβάλλον” , στο φυσικό και το ιστορικό (για τον άνθρωπο), κάθε ζωντανό ον μαθαίνει για να ζήσει, και ζει εάν και όσο μαθαίνει.[...]

Με τη μάθηση λοιπόν, κατά την πλατύτερη έννοιά της, όπως μπορούμε να μετατρέψουμε την έρημο σε περιβόλι, έτσι γινόμαστε ικανοί να αλλάξουμε και το ρεύμα της ιστορίας, να εγκαινιάσουμε μιαν άλλη αντίληψη των πραγμάτων, μιαν άλλη ευαισθησία, άλλα ηθικά μέτρα, άλλες κοσμολογικές ιδέες. Τότε η μάθηση φτάνει στο πλήρωμά της. Όταν είναι μεταβολή όχι μόνο του εαυτού μας στη σχέση του με το φυσικό και ιστορικό κόσμο, αλλά και του φυσικού και ιστορικού κόσμου στη σχέση του μ΄ εμάς.[....]

Πώς μπαίνει και φυλακίζεται μέσα στον κλειστό χώρο της απρόσωπης πολυωνυμίας ο νεοφερμένος στον κόσμο άνθρωπος, το έχει πει από καιρό απλά και σωστά ο Αριστοτέλης: μπαίνει με τη μίμηση. Αυτή είναι η πρώτη μορφή της μάθησης, όσα πρωτομαθαίνομε το μαθαίνομε με τη μίμηση: “ To γαρ μιμείσθαι σύμφυτον τοις ανθρώποις εκ παίδων εστί. Και τούτο διαφέρουσι των άλλων ζώων ότι μιμητικώτατόν έστι και τας μαθήσεις ποιείται δια μιμήσεως τας πρώτας”. (Περί Ποιητικής ΙV, 1448 b, 2-4). Aς σημειωθεί όμως ότι η “ μίμηση” έχει μεγάλο πλάτος.

Δεν είναι μόνον ο πιθηκισμός, η μηχανική επανάληψη ενός μορφασμού, μιας χειρονομίας, μιας σειράς φθόγγων κτλ. αλλά γενικά η αποτύπωση αυτού που βλέπομε, η χωρίς αντίσταση παραδοχή αυτού που ακούμε, η απομνημόνευση και εκτέλεση των σωματικών και των διανοητικών χειρισμών που μας έχουν εντυπωσιάσει για την ευκολία και την αποτελεσματικότητα τους κ.ο.κ. Τούτο το πρώτο και κατώτερο στάδιο της μάθησης θα το ονομάσουμε ετερόφωτη, ετερόνομη, ανεύθυνη μάθηση. Είναι μια μάθηση που παίρνει το φως από αλλού, το νόμο της από αλλού, και δεν σηκώνει η ίδια το βάρος της ευθύνης.

Όσα, στο στάδιο τούτο, αισθανόμαστε, σκεπτόμαστε, εγκρίνουμε, αποδοκιμάζομε, λέγομε και πράττομε άλλοι το έχουν αντιληφθεί, κρίνει και καθιερώσει. Εμείς τα βρήκαμε έτοιμα και χωρίς ούτε να τα συζητήσουμε ούτε να τα βασανίσομε, τα ντυνόμαστε όπως ένα φόρεμα, ή καλύτερα τα κολλούμε επάνω μας σαν το δέρμα μας που δεν το αποβάλλομε. Στην ετερόφωτη μάθηση έχουν τη ρίζα τους οι προλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, οι τριμμένες αλήθειες, και επειδή οι έξεις αυτές έχουν περάσει πια μέσα στη νόηση και στο θυμικό μας, όταν καμιά φορά συλλάβομε τον εαυτό μας να δυσπιστεί ή να λοξοδρομεί, του καταλογίζουμε βαρύ λάθος και έχομε αίσθημα ενοχής.

Δεν δεχόμαστε ότι είναι δικαίωμά μας η ελευθερία να βγούμε έξω από το μεγάλο ποτάμι της “ παράδοσης” που όλους μάς έχει πάρει μαζί του και μας κυλάει με τα νερά του. Όπως, όταν ακούσομε το συνομιλητή μας να κατασκευάζει μια φράση παραβαίνοντας τους συντακτικούς νόμους της γλώσσας ή τη σημασιολογία του λεξικού της, τον επιτιμούμε με την παρατήρηση: “ Όχι! αυτό δεν λέγεται”, επειδή έχομε την εντύπωση ότι ανατρέπει κάτι αμετακίνητο, έτσι και όταν πιάσομε τον εαυτό μας να βιάζει τον κώδικα των “ κοινών τόπων”, έχομε αίσθημα ενοχής και εξεγειρόμαστε σα να επιχειρούμε κάτι ανεπίτρεπτο.

Αγκύλωση του πνεύματος είπαν το φαινόμενο τούτο και αγκύλωση παράδοξη, αφού όποιος την έχει δεν καταλαβαίνει το πάθημά του, αλλά νομίζει ίσα-ίσα (και ειρωνεύεται) τους άλλους που θέλουν να απαλλαγούν απ΄ αυτό ότι είναι άνθρωποι -με διπλή σημασία της λέξης- καινοτόμοι και ανισόρροποι. Η μεταφορά είναι λίγο σκληρή, αλλά και επιτυχημένη. Μας βοηθεί να εννοήσομε πως και, καθώς συμπιέζεται μέσα σε στερεότυπα σχήματα, παραμορφώνεται χωρίς τη συνείδηση ότι τούτο αποτελεί μια από χρόνους μακρούς και ερήμην αυτού καλλιεργημένη και παγιωμένην εκτροπή.

Έτσι ακόμη μπορούμε να εξηγήσομε γιατί οι άνθρωποι οι σπάνιοι και εκλεκτοί, οι μεγάλοι πρωτοπόροι (για τους οποίους αυτοπαρηγορούμενοι λέγομε ότι “ ήρθαν πολύ γρηγορώτερα από την εποχή τους” ), όταν επιχειρήσουν να κάνουν ανάταξη στο πνεύμα μας, να ξαναφέρουν δηλαδή τα αγκυλωμένα μέλη μας στην αρχική τους κατάσταση, μας προκαλούν πόνους και θεωρούνται επικίνδυνοι κακοποιοί….

Όποιος έρχεται να μας προσθέσει γνώση, θα μας προσθέσει πόνο. Η μάθηση που σκοπεύει και υπόσχεται να δώσει την ελευθερία στο πνεύμα μας, να το αποδεσμεύσει από τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, τις έτοιμες αλήθειες και αξιοθεσίες, ποτέ δεν είναι ευχάριστη.

Και γίνεται δεκτή ( όταν και όσο γίνεται δεκτή) με έκπληξη και αμηχανία, φόβο και οδύνη.

Απέναντί της έχει ο ανύποπτος άνθρωπος το αίσθημα ότι εγκαταλείπεται και υποχρεώνεται να κολυμπήσει μόνος σε βαθιά νερά. Έως την ώρα εκείνη είχε το σωσίβιο που τον διευκόλυνε να στέκεται στην επιφάνεια άνετα και σίγουρα: τη γλώσσα που μιλούν “ όλοι”, τα ήθη που έχουν “ όλοι’, τα μέτρα που μεταχειρίζονται ήσαν δεμένα και από την αδράνεια ναρκωμένα, και να κολυμπήσει με τις δικές του δυνάμεις και με ευθύνη των δικών του αντιλήψεων, της δικής του ευαισθησίας, της δικής του αρετής. Πώς να μην τον πιάσει τρόμος, αγωνία, απόγνωση;

“ Μαθαίνω σημαίνει όχι μόνο συλλέγω εξακριβωμένα γεγονότα, αλλά και τα κατανοώ. Και κατανοεί εκείνος που δεν δέχεται απλώς τα δεδομένα που του προσφέρονται, και όπως του προσφέρονται, αλλά και τα επεξεργάζεται με το νου του. Με αυτόν περίπου τον τρόπο επεξεργάζεται λογικά τα δεδομένα ενός θέματος εκείνος που θέλει να τα εννοήσει. Προσπαθεί όχι απλώς να τα πληροφορηθεί, αλλά και να τα “ μάθει”.

Ευχαριστούμε, Δάσκαλε!

Με τιμή
Φιλία Βαγιάκα

ΖΩΜΙΝΘΟΣ


Η κρητική φιλοξενία ήταν η αιτία να αποκαλυφθεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της ελληνικής ιστορίας!
Το 1982 λοιπόν ο σπουδαίος αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης, (ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε στις 28/10/2010) είχε συμμετάσχει σε ανασκαφές και στο Ιδαίον Άντρον, (η σπηλιά στον Ψηλορείτη δυτικά του χωριού Ανώγεια που με βάση τον μύθο γεννήθηκε ο Δίας), μιλάει τυχαία με έναν Ανωγειανό βοσκό, ο οποίος του προτείνει να τον φιλέψει στο μιτάτο (πέτρινο κτίσμα στον βοσκότοπο) του. Όταν ο Σακελλαράκης τον ρώτησε πού βρίσκεται το μιτάτο του για να έρθει κάποια άλλη μέρα, ο Ανωγειανός βοσκός του απαντάει: «στη Ζώμινθο!»


Αμέσως ο έμπειρος αρχαιολόγος κατάλαβε ότι κάτι σημαντικό κρύβει η περιοχή Ζώμινθος με το προελληνικό όνομα που του ανέφερε ο βοσκός. Την επομένη κιόλας μέρα θα πάει στη Ζώμινθο και θα επιβεβαιώσει ό,τι είχε υποπτευθεί: μία μινωική εγκατάσταση σε υψόμετρο 1.200 μέτρων με κατάλοιπα των κτιρίων ορατά ανάμεσα στη βλάστηση. Ποτέ δεν είχε βρεθεί ως τώρα ένα τόσο μεγάλο οικοδόμημα της μινωικής εποχής τόσο καλά διατηρημένο και σε τέτοιο υψόμετρο.
Η Ζώμινθος αποτελεί μια μινωική μοναδικότητα. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα διώροφο (ή ίσως και τριώροφο) έκτασης 1.360 τ.μ. το οποίο είναι κτισμένο με την τοπική γκρίζα πέτρα. Η χρήση αυτού του οικοδομικού υλικού διαφοροποιεί το κτίριο αυτό από τα ανάκτορα της Φαιστού και της Κνωσσού, τα οποία είναι χτισμένα από πωρόλιθο, αλλά ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη διατήρησή του.
Είναι ένα τεράστιο και πολυτελές κτίριο, με πολύ καλή διατήρηση τόσους αιώνες, το οποίο από περίπου 80 δωμάτια, ανάμεσα στα οποία αποθήκες κι εργαστήρια και είναι η πρώτη μινωική εγκατάσταση στα βουνά. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για σημαντικό οικονομικό, θρησκευτικό και παραγωγικό κέντρο.
Σημαντικό να πούμε είναι ότι το κτίριο αυτό, ήταν τόσο ποικίλα εξοπλισμένο και διαμορφωμένο, ώστε μπορούσε να έχει αυτονομία για μήνες σε περίπτωση αποκλεισμού από χιόνια η ακόμη και από εχθρούς!
Σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις στο κτίριο της Ζωμίνθου έχουν εντοπιστεί τρεις χρονικές φάσεις. Η πρώτη συμπίπτει με την ίδρυσή του περίπου το 1900 π.Χ., η δεύτερη περίπου το 1600 π.Χ. με την ακμή του και αργότερα με την καταστροφή του από το σεισμό της, και τέλος κατά το 1400 π.Χ. με ένα άλλο οικοδόμημα σε μικρή απόσταση κτισμένο από τους Μυκηναίους. Μετά το σεισμό, ακολούθησε πυρκαγιά κι έτσι προκλήθηκε η κατάρρευση των ορόφων του κτίσματος.
Σύμφωνα με τον Όμηρο ο Μίνωας ανέβαινε κάθε εννέα χρόνια στο ιερό Ιδαίον Άντρον του Ψηλορείτη (όπου είχε γεννηθεί ο Δίας) προκειμένου να πάρει από το θεό τους νόμους για να κυβερνήσει. Μαζί του ανέβαιναν και οι Μινωίτες ως προσκυνητές. Ο συντομότερος δρόμος προς το ιερό σπήλαιο του Δία είναι αυτός της Κνωσσού, ο οποίος περνάει από τη Ζώμινθο.

ο αρχαιολόγος Γ. Σακελλαράκης
Ο Γ. Σακελλαράκης πίστευε ότι το κτίριο της Ζωμίνθου ήταν ένας σταθμός προς το Ιδαίον Άντρον και ότι εάν όντως ισχύει ο μύθος για τον Μίνωα, το ερώτημα είναι αν ο μεγάλος σεισμός που κατέστρεψε τη Ζώμινθο έγινε τον πρώτο χρόνο ή τον τελευταίο. Με άλλα λόγια αν στη Ζώμινθο προετοίμαζαν την υποδοχή του βασιλιά έχοντας γεμάτες τις αποθήκες τους ή αν είχε ήδη περάσει και φύγει, παίρνοντας μαζί του όλα τα αγαθά.
Πολλά από τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Το δυστυχημα είναι ότι ο Γ. Σακελλαράκης έφυγε το 2010 από κοντά μας. Βέβαια, την ανασκαφή συνεχίζει με το ίδιο πάθος η ομάδα του υπό την καθοδήγηση της συζύγου του Ζωής Σακελλαράκη. Οπως όμως σε κάθε ανασκαφή, η ανάγκη χρηματοδότησης είναι μεγάλη και τα κόστη πολύ υψηλά.
Οι αρμόδιες Αρχές κάνουν προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ανασκαφές και να βρεθούν οι σχετικοί πόροι, όμως θεωρώ ότι είναι λυπηρό να μην υπάρχει στον χώρο ανασκαφής έστω μία πινακίδα που να αναφέρεται στην τεράστια αυτή ανακάλυψη που κάποιοι λένε πως ίσως είναι μεγαλύτερη κι από αυτήν του παλατιού της Κνωσσού.

ΞΑΝΑΖΟΥΜΕ ΤΟ 1946


Τότε μόλις είχε βγει η χώρα από τον πόλεμο και τα σχολεία άρχισαν μέσα στο χειμώνα. Υπουργός Παιδείας ήταν ο Γ. Αθανασιάδης-Νόβας. Σ' αυτόν απευθύνεται η εφημερίδα της εποχής «Εμπρός», η οποία με δημοσίευμά της στις 17 Φεβρουαρίου 1946 περιγράφει την κατάσταση στα σχολεία με τα βιβλία που τότε δεν δίδονταν δωρεάν, αλλά τα προμηθεύονταν τα....
παιδιά από τα βιβλιοπωλεία:

«Τις τελευταίες ημέρες» αναφέρεται στο δημοσίευμα «παρατηρείται μια ασυνήθης κίνησις εις τα βιβλιοπωλεία που πουλούν σχολικά βιβλία... Γονείς και μαθηταί πάνε και έρχονται με μια σημείωση στο χέρι -είναι ο κατάλογος των εγκεκριμένων βιβλίων- ρωτούν με αγωνιώδη ανυπομονησία αν υπάρχουν τα βιβλία που θέλουν, πληροφορούνται με απογοήτευση ότι η Ιστορία ή τα Νεοελληνικά Αναγνώσματα του τάδε συγγραφέως δεν... εξετυπώθησαν ακόμη και πληρώνουν εμβρόντητοι 10-15.000 δραχμές, για 2-3 βιβλιαράκια άδετα, τυπωμένα, τα περισσότερα σε χαρτί κακίστης ποιότητος».

Και το δημοσίευμα καταλήγει με την «ευγενική» όπως την χαρακτηρίζει «χειρονομία ομογενούς από την Αμερική που έστειλε στο χωριό του ενδυμασίας, υποδήματα, σάκκες, τετράδια, μολύβια και διάφορα άλλα σχολικά είδη διά να μοιραστούν εις τα των σχολείων της γενέτειράς του»...

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ


Πίσω από τις κλειστές πόρτες του συνεδριακού χώρου γνωστού ξενοδοχείου των Βρυξελλών...
την περασμένη Δευτέρα, γράφτηκε μια ακόμη καθοριστική σελίδα για το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ.

Στο παρασκήνιο, και σταδιακά στο προσκήνιο, οι κοινοτικοί ιθύνοντες διαμορφώνουν σταδιακά το νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, αλλά και τις νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την αποπομπή των αδύναμων κρίκων από το ευρώ, μετατρέποντας την απειλή σε όπλο.

Μεγάλες και ιστορικές μορφές της Ε.Ε. όπως ο Ζακ Ντελόρ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προσπάθησαν να βρουν τον ελάχιστον κοινό παρονομαστή για το μετασχηματισμό της ζώνης του ευρώ σε μία σφιχτή ομοσπονδία, στην οποία όμως, η θέση της Ελλάδας είναι αβέβαιη.

Στο συμμετείχαν γκουρού της οικονομίας όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι και συντηρητικοί πολιτικοί μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο πρώην πρωθπυουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρωθπυουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν και ο ευρωπαϊστής πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. Όπως γράφει σήμερα η «Real News», οι σύνεδροι διαφώνησαν σε πολλά, αλλά συμφώνησαν σε μία νομισματική ένωση, με αυστηρή λιτότητα, απελευθερωμένες εργασιακές σχέσεις, κεντρικό έλεγχο και «έξοδο κινδύνου» για όποιον δεν αντέχει την πίεση.

Το συνέδριο διατυπώθηκαν 7 βασικές αρχές για το μέλλον του ευρώ:

1. Υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης
2. Ομοσπονδοποίηση της ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε.
3. Εκχώρηση εθνικής και οικονομικής κυριαρχίας στον κοινό υπουργό Οικονομικών, με κοινό σχεδιασμό
4. Ποινές συμμόρφωσης για τους αδιόρθωτους, με έσχατη την αποπομπή από τη ζώνη
5. Έκδοση ευρωομολόγου
6. Μόνιμο μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους και μόνιμο μηχανισμό ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών
7. Άντληση δημοκρατικής νομιμοποίησης της νέας διοίκησης, με αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποβάθμιση των εθνικών.


ΟΠΟΥ ΚΑΠΝΟΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ


Προετοιμάζεται για όλα η Ελλάδα παρακολουθώντας τον καυγά Ισραήλ - Τουρκίας
Ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα ρισκάρει μία πολεμική σύγκρουση με το Ισραήλ, αλλά θα… ξεθυμάνει

Με ανησυχία παρακολουθεί η Ελληνική κυβέρνηση την…
παρτίδα πόκερ που παίζεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, καθώς φτάνουν πληροφορίες για ενδεχόμενη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας με αφορμή την έναρξη των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Καθημερινά, όλο και περισσότερο αυξάνει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να εμμένει στην προκλητικότητά της και το Τελ Αβίβ να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, όντας η στρατιωτική υπερδύναμη της περιοχής τα συμφέροντα της οποίας επιτάσσουν την εδώ και τώρα δημιουργία πλατφόρμας γεώτρησης.

Το σενάριο το οποίο κυκλοφορεί έντονα εσχάτως στα δημοσιογραφικά (και όχι μόνο) γραφεία, είναι πως η Τουρκία δεν θα ρισκάρει μία πολεμική σύγκρουση με το πανίσχυρο Ισραήλ και είναι πιθανότερο να καταφύγει στην πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ο στόχος δεν θα είναι άλλος από το να προειδοποιήσει – τρομάξει την Ελληνική πλευρά, πως δεν θα ανεχθεί τη χάραξη ΑΟΖ που θα περιλαμβάνει το Καστελόριζο και την έναρξη ερευνών από τη χώρα μας για την εύρεση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει ακραίο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε μία μακρά περίοδο έντασης, όπως αυτή στην οποία μπαίνουμε τώρα.

Το ερώτημα, πλέον, που γεννάται, δεν είναι άλλο από το εάν η Αθήνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα θερμό επεισόδιο στα ανατολικά σύνορά της. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για έρευνα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, μάλλον δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να θέσει το ζήτημα της χάραξης της Ελληνικής ΑΟΖ τώρα…

Καταρρακωμένη ψυχολογία

Πληροφορίες θέλουν τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτρη Ελευσινιώτη, να επισκέφθηκε προ ημερών τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και να ζήτησε από όλους ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μάλιστα, διαρρέεται πως το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να βγάλει σε ελάχιστο χρόνο στο Αιγαίο δέκα μεγάλα σκάφη επιφανείας (φρεγάτες), σημαντικό αριθμό μικρότερων (κορβέτες και πυραυλακάτους), καθώς και τέσσερα υποβρύχια.

Παράλληλα, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται και οι μοίρες μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, με τους Έλληνες πιλότους να αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία πως είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο.

Βέβαια, εδώ πρέπει να αναφέρουμε μία ιδιαίτερη σημαντική παράμετρο, την οποία τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Άμυνας δείχνουν να αγνοούν. Ποια είναι αυτή; Η ψυχολογία των στρατιωτικών, η οποία είναι καταρρακωμένη από τις συνεχείς περικοπές στις απολαβές τους, αλλά και από την αντιμετώπιση της πολιτικής ηγεσίας (σ.σ. δήλωση Θόδωρου Πάγκαλου περί αντιπαραγωγικών Ενόπλων Δυνάμεων)…

Στο μυαλό του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την κίνησή του να τραβήξει στα άκρα το σχοινί με το Ισραήλ, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: ότι η Τουρκία είναι εδώ και είναι πανίσχυρη, καθώς και να συσπειρώσει τον αραβικό κόσμο γύρω από αυτήν.

Από την άλλη, βέβαια, μόνο τρελός δεν είναι για να ρίξει σπίρτο στην μπαρουταποθήκη της ανατολικής Μεσογείου, καθώς μόνος χαμένος θα βγει τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Δεν πρέπει κανείς να λησμονεί πως η Noble Energy που θα κάνει τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στο «οικόπεδο 12» είναι αμερικανικών συμφερόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Ταυτόχρονα, υπάρχει και ρωσικό ενδιαφέρον στην περιοχή, καθώς μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Μόσχα στέλνει δύο πυρηνικά υποβρύχια στην περιοχή την περίοδο που έχουν προγραμματισθεί οι γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Άρα, εύλογα φτάνει κανείς στο συμπέρασμα ότι ένας «τσαμπουκάς» στο Αιγαίο, απέναντι σε μία φτωχή και… άτιμη –σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας- Ελλάδα, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένος.

Κάτι που δεν πρέπει να αποκλείσουμε, είναι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα η Άγκυρα να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών, αυτή τη φορά εις βάρος της Ελλάδας…

Άραγε, τι θα κάνει η Αθήνα σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι η εθνική κυριαρχία έχει παραχωρηθεί σε μεγάλο βαθμό στους δανειστές μας;

Εύλογη η απορία, καθώς σε αυτή την περίπτωση οποιαδήποτε αντίδραση εκτός από την ανακοίνωση Ελληνικής ΑΟΖ και την έξοδο του στόλου στο Αιγαίο για την προάσπιση των Ελληνικών χωρικών υδάτων, θα είναι άνευ ουσίας και αποκλειστικά και μόνο για… τα μάτια του κόσμου!

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Του Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου παρελκυστικά και καταχρηστικά την αξία του γεωγραφικού χώρου που κατέχει ως κράτος, κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και να θέσει υπό πολυετή ομηρία Κύπρο και Ελλάδα. Με την καθοριστική στήριξη των ως άνω χωρών, η.....
Τουρκία κατέλαβε το 40% της Κύπρου, το οποίο, παρά τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, συνεχίζει να κατέχει διατηρώντας 40 χιλιάδες στρατό κατοχής στην πολύπαθη νήσο.
Ταυτόχρονα, ασκώντας κρατική τρομοκρατία, έθεσε υπό ομηρεία την Ελλάδα, η οποία επί τριάντα χρόνια δεν μπορεί να κάνει χρήση ενός κυριαρχικού της δικαιώματος, που είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο σύνολο του θαλάσσιου χώρου της. Για να ισχυροποιήσει δε τις θέσεις και τα επιχειρήματά της απέναντι στην Ελλάδα, η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι σε ισχύ από το 1982.


Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας όμως, δίνει το δικαίωμα στις χώρες που έχουν θαλάσσιες ακτές, να ορίσουν κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), κατόπιν συμφωνίας με τις όμορες προς αυτές χώρες. Αυτό ακριβώς το δικαίωμα έκανε χρήση η μικρή και διαμελισμένη Κύπρος, και όρισε την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο, ενώ είναι σε εξέλιξη ανάλογη διαδικασία με τη Συρία.

Η Τουρκία, εγκλωβισμένη στην πρακτική της άσκησης κρατικής τρομοκρατίας σε Ελλάδα και Κύπρο και στην απόφασή της να μην αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όσο διαρκούσε η διαδικασία της οριοθέτησης, στην ουσία παρέμεινε απλός θεατής των εξελίξεων. Το μόνο που κατάφερε, ήταν να επεκτείνει εξ αντικειμένου το casus belli που ίσχυε για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων και να θέσει υπό ομηρία την Ελλάδα και στο ζήτημα της κήρυξης της ΑΟΖ σε όλο το θαλάσσιο χώρο από το Θρακικό Πέλαγος μέχρι το Αιγαίο, το Καστελόριζο και την Κύπρο.

Η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι έπεσε η ίδια στο λάκκο που έσκαβε χρόνια τώρα σε Κύπρο και Ελλάδα, όταν οι παλιοί καλοί φίλοι, Ισραήλ και ΗΠΑ, έκαναν πρακτικά βήματα στο ζήτημα της εξόρυξης του φυσικού αερίου και πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Τότε συνέλαβε ένα στρατήγημα που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα την έβγαζε από το αδιέξοδο. Ανακάλυψε την Παλαιστίνη, τη Γάζα και το δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Και ένας λαός που πένεται και κυριολεκτικά δεν έχει στον ήλιο μοίρα, ανταποκρίνεται σε όποιο χέρι βοηθείας του απλωθεί, έστω και τουρκικό.


Ποιο ήταν το κεντρικό ζητούμενο του στρατηγήματος; Να ρίξει το Ισραήλ μέσα στο λάκκο που έσκαψε το ίδιο για τους Παλαιστινίους. Δηλαδή, εκμεταλλευόμενη τον πόνο των Παλαιστινίων, να θέσει υπό ομηρία ολόκληρη τη ΝΑ Μεσόγειο, και μέχρι να λυθεί το Παλαιστινιακό και να ορίσει η Παλαιστίνη τη δική της ΑΟΖ στη Μεσόγειο, να σταματήσει κάθε διαδικασία καθορισμού της ΑΟΖ των γειτονικών χωρών και να παγώσει κάθε διαδικασία εξόρυξης στην περιοχή αυτή.

Στα πλαίσια αυτού του στρατηγήματος, η Τουρκία διεκδίκησε το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, μια διαδικασία που διακόπηκε βίαια, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, το Δεκέμβρη του 2008. Αυτός ήταν ο λόγος του εκνευρισμού του Ερντογάν στο Νταβός, ένα μήνα μετά, όταν έφυγε από το πάνελ, αφήνοντας σύξυλο τον Σιμόν Πέρες, καταγγέλλοντας το Ισραήλ ως χώρα δολοφόνο μικρών παιδιών. Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι, χρόνια τώρα είναι ο βασικός υποστηρικτής της Τουρκίας στις προσπάθειες που κάνει να αποτρέψει τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστησαν Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι από τους Τούρκους.

Άλλος ένας λάκκος δηλαδή, που πέφτουν μέσα εκείνοι που τον έσκαψαν για τους άλλους, τους γενοκτονημένους λαούς της Ανατολής.
Στη συνέχεια, στα πλαίσια του ιδίου στρατηγήματος, η Τουρκία προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπενδυόμενη την προβιά του ακτιβιστή ανθρωπιστή αυτή τη φορά. Το γενοκτόνο τουρκικό κράτος, διέθεσε τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη μίσθωση του Μαβί Μαρμαρά και ανέθεσε στην παρακρατική ισλαμοφασιστική οργάνωση ΙΗΗ την αποστολή να σπάσει το εμπάργκο. Ο στόχος ήταν να αποκτήσει ναυτική δραστηριότητα η Λωρίδα της Γάζας, για να ισχυροποιηθούν τα επιχειρήματα της Τουρκίας που θα οδηγούσαν στην ομηρία της ΝΑ Μεσόγειο. Το Ισραήλ αντέδρασε με το γνωστό τρόπο, για να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και να φθάσουμε σήμερα να μιλάμε για το Σχέδιο Γ΄ της Τουρκίας;

Ποιο είναι το σχέδιο αυτό;

Θα παραθέσουμε τους κεντρικούς του άξονες.
Η Τουρκία σε πρώτη φάση θα επιδιώξει να έχει αυξημένη και μόνιμη παρουσία με πλοία του πολεμικού της ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Κόλπου της Αλεξανδρέττας και της Διώρυγας του Σουέζ και κυρίως στα όρια της ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ, με το πρόσχημα της προστασίας των τουρκικών εμπορικών πλοίων που θα κινούνται στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει εμπράκτως τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Μάλιστα, σε επιχειρησιακό επίπεδο η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει ό,τι ακριβώς κάνει στο Αιγαίο με τα πολεμικά της αεροπλάνα. Δηλαδή, όπως με τις πτήσεις των πολεμικών της αεροσκαφών αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο και δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών του πηγών, έτσι, με τις κινήσεις των πολεμικών της πλοίων στην περιοχή μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ, θα επιδιώξει να αμφισβητήσει εμπράκτως τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα των ως άνω χωρών και υπό το φόβο μιας πολεμικής σύγκρουσης, να προκαλέσει την παρέμβαση των ΗΠΑ και να παγώσουν οι διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης.


Παράλληλα, η Τουρκία θα επιχειρήσει να πετύχει εντός του Σεπτεμβρίου την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχου κράτους, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αμέσως μετά, σχεδιάζει να ανακηρύξει μονομερώς την δική της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο μέχρι τα 200 ν.μ., και με βάση την αρχή της αναλογικότητας, να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με το ψευδοκράτος, χωρίς να αναγνωρίζει δικαίωμα ΑΟΖ στο Καστελόριζο.


Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, θέτοντας έτσι υπό τον έλεγχό της το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο έχουν λάβει εντολή να προβούν στις απαραίτητες επιχειρησιακές προετοιμασίες για να προστατεύουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία.


Τέλος, στα πλαίσια του σχεδίου αυτού, η Τουρκία, μέσω της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ, θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Τουρκίας-ψευδοκράτους-Παλαιστίνης, έχοντας καταφέρει να περικλείσει και να απομονώσει εντελώς από θαλάσσης το Ισραήλ, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το βέτο της Άγκυρας, στις προσπάθειες που καταβάλλει για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν και άλλα υποτιθέμενα «βέλη στη φαρέτρα» της Άγκυρας, όπως η καταγγελία του Ισραήλ στον ΟΗΕ για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, η καταγγελία επίσης στον ΟΗΕ για τον αποκλεισμό της Γάζας, η πλήρης διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, το πλήρες πάγωμα των εμπορικών σχέσεων και άλλα.


Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά κενά και αδυναμίες στο Σχέδιο Γ΄ της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ, το οποίο επιδέχεται και πολλές αναγνώσεις.
Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα, εν όψει της μονομερούς ανακήρυξης της τουρκικής ΑΟΖ, πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί το ζήτημα του Καστελόριζου, αν δεν το έχουν «διευθετήσει» ήδη εκείνοι που χαϊδολογούνται χρόνια τώρα με την Τουρκία.
Επίσης, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι σε περίπτωση που ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βοηθούσαν με χέρια και πόδια την Τουρκία να καταλάβει τα 40% του εδάφους της Κύπρου και να κρατηθεί πάνω στο νησί τόσα χρόνια, όλα θα ήταν πιο εύκολα για όλους. Είναι ο λάκκος που λέγαμε…

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


N. Λυγερός
Ο καθένας βλέπει πάνω από την πατρίδα μας τον ήλιο της δικαιοσύνης. Πόσοι όμως πιστεύουν ότι υπάρχει η δικαιοσύνη για μας; Ζούμε με τις ημερομηνίες του παρελθόντος: 1918, 1922, 1923, 1940, 1944, 1955, 1964, 1974 και περιμένουμε αθώα τις επόμενες. Μερικοί, βέβαια, πιστεύουν στην ελπίδα, αλλά όχι για εμάς. Γι’ αυτόν τον λόγο, φοβούνται το μέλλον και θέλουν να ζήσουν μόνο μέσα στο παρόν, ακόμα και αν είναι ανούσιο από μόνο του. Ο ελληνισμός μπορεί να γεννήθηκε μέσα σ’ έναν τάφο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πέθανε. Η ύπαρξή του έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη. Διότι ο ελληνισμός έχει αξίες και ύφος που προσφέρουν στους ανθρώπους ένα δημιουργικό πλαίσιο που παράγει πολιτισμό. Ο ελληνισμός δεν είναι μόνο ένα θύμα του παρελθόντος, είναι και μία μνήμη μέλλοντος. Ενσωμάτωσε μέσα του έννοιες ουσιαστικές, όπως η γενοκτονία, αλλά και η διασπορά. Απέκτησε μία ιστορική οντότητα. Δεν έζησε μόνο τους θανάτους του λαού μας, θυσιάστηκε και για άλλους. Δεν έδειξε μόνο την ουσία της γνώσης, αλλά και την αναγκαιότητα της νοημοσύνης. Ο ελληνισμός δεν είναι ένα κλασικό σύστημα. Δεν είναι μόνο η φιλοσοφία. Η σοφία δεν είναι ο στόχος του. Είναι και τα μαθηματικά. Δεν επαρκούν οι αποκαλύψεις, πρέπει να υπάρχουν και ανακαλύψεις. Κατά συνέπεια, το θέμα του δεν είναι μόνο ο Σωκράτης, αλλά και ο Αρχιμήδης. Η έρευνα συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα είναι απλώς δεδομένα. Σημασία έχει η εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ο ελληνισμός έχει μέλλον διότι έχει παρελθόν. Τα νοητικά του σχήματα δεν εξαντλούνται διότι είναι μια ανοιχτή δομή που ανασκευάζει συνεχώς τα δεδομένα για ν’ ανακαλύψει νέες εφευρέσεις και νέες μνήμες. Γι’ αυτόν τον λόγο, το μέλλον του ελληνισμού σχετίζεται και με την αναγνώριση της γενοκτονίας. Διότι η προσπάθεια εξολόθρευσης του ελληνισμού ανήκει στην ιστορία του. Δίχως αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι ο ελληνισμός είναι μόνο ιστορία. Είναι και ουσία της ιστορίας, δηλαδή μύθος. Είναι όμως και μέλλον της ανθρωπότητας με όλη τη σημασία της έννοιας. Τα διαχρονικά νοητικά σχήματα του ελληνισμού πρέπει να ζήσουν. Διέσχισαν τους πολιτισμούς για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα. Η ίδια η ιδέα της επιστήμης και της έρευνας ανήκουν σε αυτό το πλαίσιο. Κατά συνέπεια, η ιστορία της πατρίδας μας δεν είναι μόνο η δική μας. Ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Και αυτό ενισχύει την ιδέα ότι το μέλλον του ελληνισμού βρίσκεται στη νοόσφαιρα. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μια στρατηγική της ανάπτυξης της μνήμης και όχι μόνο της διατήρησης. Διότι είναι με τη θυσία του ελληνισμού που γεννήθηκε η αναγέννηση. Αυτή όμως δεν είναι μόνο μία πιστή αντιγραφή της ελληνικής αρχαιότητας. Είναι περισσότερο μια προέκταση του αξιολογικού πυρήνα του ελληνισμού και σ’ αυτό το πλαίσιο ανήκει και ο ουμανισμός. Ο αιώνας των φώτων, ο διαφωτισμός, δεν έφερε μόνο το φως εξαιτίας των μαύρων αιώνων αλλά χάρις στη θυσία του φωτός του ελληνισμού.

ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΘΡΑΚΗ,ΗΠΕΙΡΟ )


Του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού

«Tο ρολόϊ της ιστορίας χτυπά αντίστροφα για τον διαμελισμό της Ελλάδας από τρία έθνη. Η Ελλάδα θα χάσει την Μακεδονία του Αιγαίου από τους Mακεδόνες, τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο από την Τουρκία και την Ήπειρο από την Αλβανία. Τι θα απομείνει τελικά στους Γρεκούς; Ο μικρός τους βράχος που ονομάζεται Αθήνα, η οποία είναι 50% αλβανική»

Επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων

Εισαγωγή

Πολλοί θα πιστέψουν ότι η ανωτέρω δήλωση είναι γελοία, όπως γίνεται συνήθως από τους υποτελείς στα ξένα συμφέροντα κυβερνήτες μας, για να κοιμάται ο ελληνικός λαός «τον ύπνο του δικαίου». (1)

Ενώ οι γείτονές μας υποσκάπτουν μεθοδικά, συστηματικά, με συνέπεια και συνέχεια και με στρατηγικό βάθος την εθνική μας ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιβουλευόμενοι την Κύπρο, το Αιγαίο, την Δυτική Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, έως ότου δημιουργηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (το κυρίαρχο συγκρότημα εξουσίας) και όχι μόνο, αποδύθηκαν σε αγώνα δρόμου και μεταχειρίζονται όλα τα μέσα, οικονομικά (οικονομική κρίση, ΔΝΤ), πολιτικά (διαφθορά), προπαγανδιστικά (πλύση εγκεφάλου), πολιτιστικά (αλλοίωση και ενοχοποίηση του εθνικού φρονήματος και της εθνικής παιδείας), για να μας πείσουν ότι θα χάσουμε στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης ή έχουμε χάσει ήδη, κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Συνεπώς, κατά την άποψή τους, δεν έχει νόημα οποιασδήποτε αντίσταση.

Αυτή είναι η επίσημη προπαγάνδα των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Γιατί εκείνο που επιδιώκουν είναι να ενοχοποιήσουν και καταρρακώσουν το εθνικό φρόνημα, το μόνο και βασικό όπλο αποτροπής οποιασδήποτε εξωτερική απειλής. Χωρίς πατριωτικό φρόνημα όλα τα άλλα κακά έπονται. Το απέδειξε η ιστορία μας και δεν χρειάζονται περεταίρω επιχειρήματα για να αποδείξουμε την αλήθεια αυτή.

Γιατί η οικονομική κρίση να μας οδηγήσει σώνει και καλά στην υποχώρηση στα εθνικά θέματα; Μπορούν οι δανειστές μας να δεσμεύσουν, για να φέρουνε ένα παράδειγμα, τα εισιτήρια από την Ακρόπολη και την Ολυμπία και τα έσοδα από άλλες πηγές, για να ξεπληρώνουμε το χρέος για «μερικούς αιώνες», αλλά δεν μπορούν να πάρουν την Ακρόπολη και την Ολυμπία, αν δεν τους την δώσουμε με τη θέλησή μας, λόγω υποτέλειας και ενδοτικότητας, υπακούοντας πιστά και προσαρμοζόμενοι στα εξωθεσμικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι άσπονδοι γείτονες «φίλοι μας». Εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους και είναι άξιοι συγχαρητηρίων.
Το πρόβλημα βρίσκεται εντός των τειχών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις προωθούν τον διαμελισμό της Ελλάδας και σ’ αυτό συμφωνεί ή αδιαφορεί ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς, για να μην πούμε ότι ταυτίζεται απόλυτα.

Υπάρχουν «αριστεροί» – και δεν είναι λίγοι, που διακηρύττουν ανοιχτά ότι θα αναγνωρίσουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γιατί πιστεύουν ότι έτσι είναι διεθνιστές και συνεπώς αριστεροί.

Προσπαθούν ασφαλώς όλοι αυτοί οι Ανθέλληνες, γιατί περί αυτού πρόκειται - και πρέπει να το τονίσουμε με παρρησία- να κάνουν πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό, που έχασε τον προσανατολισμό του, για να πετύχουν τους στόχους τους.

Συνεπώς απώτερος σκοπός τους είναι, να μας μεταβάλουν σε υποτελείς, ραγιάδες των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των άλλων «φίλων και συμμάχων μας» και να επιτρέψουν τον ακρωτηριασμό της πατρίδας μας από τους υπερεθνικιστές και ρατσιστές γείτονές μας Τούρκους, Σκοπιανούς και Αλβανούς.
Διεθνισμός, αλληλεγγύη, φιλία και ειρήνη ανάμεσα στους λαούς δεν σημαίνει, όπως νομίζουν, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Ούτε σημαίνει φυσικά και εθνικισμό.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε πει κάτι που, κάθε προοδευτικός και αριστερός πρέπει να το έχει ως σημαία: «Αν εθνικισμός είναι να σέβεσαι την εθνότητα όλων και να διαφυλάττεις τη δική σου, τότε δηλώνω αδιόρθωτος εθνικιστής».

Την ψυχολογία, που καταρρακώνει το εθνικό φρόνημα και την εθνική ομοψυχία, ενισχύει ποικιλοτρόπως και ένα μεγάλο κομμάτι «των εκσυγχρονιστών και της Αριστεράς», προσπαθώντας να αποδείξει ότι οποιαδήποτε πατριωτική φωνή ισούται με εθνικισμό, ρατσισμό, σοβινισμό κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό προπαγανδίζει την ηττοπάθεια και την παραλυσία απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή και επιβουλή.
Μάλιστα αυτό το κομμάτι της Αριστεράς, για το οποίο μιλάμε, δεν το απασχολεί καν το θέμα, γιατί λόγω μιας λανθασμένης, εγκληματικής ιδεοληψίας περί διεθνισμού, θεωρούν ότι όλα όσα έχουν να κάνουν με πατρίδα, έθνος – κράτος, εθνική ανεξαρτησία, εθνική συνείδηση, κυριαρχικά δικαιώματα, δεν έχουν σχέση με τον μαρξισμό.
Το μόνο που τους ενδιαφέρει - τρομάρα τους -είναι η ταξική πάλη και ουδέν πέραν τούτου. Με τη θεωρία αυτή γίνονται έρμαιο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που στόχος της είναι να μεταβάλει τα έθνη σε άμορφη μάζα καταναλωτών. Δεν έχει σημασία, αν η υποτέλεια στην παγκοσμιοποίηση εκφράζεται από τα αριστερά ή από τα δεξιά.

1. Η υποτέλεια του συγκροτήματος εξουσίας στην Ελλάδα

Η υποτέλεια είναι υποτέλεια και δεν έχει χρώμα.
Θέλουν με τον τρόπο αυτό να τρομοκρατήσουν κάθε πατριωτική φωνή. Σ’ όλους αυτούς μια αποστομωτική απάντηση ταιριάζει:
«Τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες!

Θα αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα αυτής της υποτέλειας, για να αποδείξουμε του λόγου το αληθές:

Πιο αποκαλυπτικά δεν μπορούσε αυτή να εκφραστεί, παρά με τα λόγια της κυρίας Άννας Ψαρούδας -Μπενάκη, κατά την ορκωμοσία του Κάρολου Παπούλια ως προέδρου, που για να καρπωθεί ο τελευταίος το αξίωμα του πρόεδρου, άκουγε άφωνος και αδιάφορος, τον επαίσχυντο, για το εθνικό μας φιλότιμο, λόγο της:

«Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».

Γνωστή είναι ακόμη και η άποψη που εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου αναφορικά με την εθνική μας κυριαρχία, συμπληρώνοντας τα λεγόμενα της κυρίας Ψαρούδα, για την παγκόσμια διακυβέρνηση:

«Έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αναιρείται και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας».

Άλλη ενδοτική δήλωση ήταν αυτή που έκανε το 1999 ως Υπουργός Εξωτερικών, μπροστά στον πρέσβη της Ελλάδας Γιάννη Θώμογλου:

«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ό, τι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας», αποκαλώντας μάλιστα τους Μουσουλμάνους της Θράκης Τούρκους.

Γνωστή είναι όμως και η άποψη του πατέρα του που είχε πει σε ανύποπτο ακόμη χρόνο το περίφημο:
«Ή θα πρέπει να μειώσουμε δραστικά το δημόσιο χρέος ή διαφορετικά το δημόσιο χρέος θα αφανίσει την Ελλάδα.( 2) Ο πατέρας του μιλούσε όχι πια για ακρωτηριασμό της Ελλάδας, αλλά για πλήρη αφανισμό. Δεν είχε άδικο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα κινδυνεύει από αφανισμό. Όμως ο ίδιος, με την πολιτική του, έκανε ότι μπορούσε να αφανιστεί η Ελλάδα, φυσικά μετά απ’ αυτόν, κατά το γνωστό: Μετά από μένα, «γαία πυρί μειχθήτω»

Τι να ήξερε άραγε ο οικονομολόγος Ανδρέας Παπανδρέου από τότε; Μήπως αυτά που αποκαλύπτει ο κύριος Γιούνκερ περί του χρέους σήμερα και τα απέκρυπτε; ( 3 )

Δεν γνωρίζουμε φυσικά ακόμη, ποια σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις. Όμως βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι προς το καλό της Ελλάδας.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση και δώθε ήταν κάτω από τις πιέσεις και εντολές των ΗΠΑ και τις άλλες κυρίαρχες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μια πικρή αλήθεια που μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται.( 4 )

Αν όμως όλα τα άλλα είναι υπό αμφισβήτηση, ένα είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι σε διατεταγμένη αμερικανική υπηρεσία, για να δημιουργήσει ένα πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό κράτος και να μας υπαγάγει σταδιακά και ύπουλα ως δορυφόρο στην περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη που λέγεται Τουρκία και Νεο – Οθωμανισμός.

Αυτή η πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από τη θέληση του Γιώργου Παπανδρέου και της οικογένειάς του, να χάσει η Ελλάδα την εθνική της ταυτότητα.

Αυτός είναι επιπλέον και ο λόγος που καταργήθηκε το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, το Υπουργείο Αιγαίου, το Εθνικής Παιδείας κ.λπ. Όλα είναι ενταγμένα σε σχέδιο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τη μορφή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης για την καταστροφή του ελληνικού έθνους- κράτους, στην οποία πρωτοστατεί το ΠΑΣΟΚ και έπονται και οι άλλες "εκσυγχρονιστικές ανανεωτικές δυνάμεις" από την Αριστερά και τη δεξιά στη χώρα μας.

Το χειρότερο στο ανωτέρω πρόγραμμα είναι ένα σατανικό σχέδιο που μπαίνει σε εφαρμογή για τον αφελληνισμό της ελληνικής παιδείας, με την απάλειψη από τα σχολικά βιβλία της ιστορίας μας και της εθνικής παράδοσης.( 5 )

΄Ετσι παίρνει σάρκα και οστά αυτό που αποδίδεται στον Κίσινγκερ, που κι’ αν δεν το είπε, όμως ισχύει στο ακέραιο:
«Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».(6)

Αφού εξαπάτησε συνειδητά τον ελληνικό λαό, ως κοινός απατεώνας ( 7 )(λεφτά υπάρχουν, ενώ ήξερε πολύ καλά ποια ήταν η πραγματικότητα), μας οδήγησε συνειδητά στο ΔΝΤ, για να μας δέσει χειροπόδαρα οικονομικά και να παραλύσει οποιαδήποτε αντίσταση και αντίδραση στα εθνικά θέματα. Γιατί μια οικονομική κρίση μπορεί να την ξεπεράσουμε όσο χρόνο, κι’ αν κρατήσει, είναι δηλαδή αναστρέψιμη.
Όμως εθνική καταστροφή δεν είναι αναστρέψιμη, ει μη μόνον (κι’ αυτό είναι απίθανο) με πόλεμο και εφόσον φυσικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του.
Και ας μη μου πει κάποιος ότι όλα αυτά είναι γελοιότητες και αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας ή ακόμη και αρρωστημένης φαντασίας.
Ποιαν άλλην απόδειξη περί του αντιθέτου έχουμε εκτός από την περίπτωση των Σκοπίων; Και τότε λέγαμε ότι είναι γελοιότητες να αποκαλούνται Μακεδόνες και να οικειοποιούνται την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο.
Κι’ όμως όλα αυτά έχουν γίνει πραγματικότητα και η διεθνής κοινή γνώμη, λόγω υποτέλειας των ελληνικών κυβερνήσεων στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και όχι λόγω αφασίας, ανικανότητας και αμέλειας, όπως πιστεύουν μερικοί αφελείς, αναγνωρίζουν σήμερα τους Σκοπιανούς ως «Μακεδόνες».
Σ’ αυτό συντελεί φυσικά και η αποχαύνωση των Ελλήνων πολιτών από την καταναλωτική αποκτήνωση.

Γιατί ούτε το επιχείρημα ισχύει, ότι λόγω φτώχειας και οικονομικής κρίσης, δεν είμαστε σε θέση να αντισταθούμε. Εκείνοι που έκαναν τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες ήταν ξυπόλυτοι και ρακένδυτοι. Όμως δεν το έβαλαν κάτω και αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους και την πέτυχαν, γιατί είχαν πίστη και υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πέρα από το γεγονός ότι και σήμερα ακόμη τα δύο τρίτα των Ελλήνων έχουν αποθέματα από τα μαύρα χρήματα που αποθήκευσαν, χρησιμοποιώντας το κομματικό παρακράτος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.( 8 ), δηλαδή τις αχρείες πελατειακές σχέσεις. (Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, όπως ισχυρίζεται ο υπερφίαλος και αλαζόνας Πάγκαλος, που απολαμβάνει την ασυλία του συστήματος, γι’ αυτό μπορεί να λέει ανενόχλητα ό, τι προσβλητικά ενάντια στον ελληνικό λαό θέλλει).

Συνεπώς και αυτός ο μύθος, που μας σερβίρουν οι διαπλεκόμενοι και τα εξωθεσμικά κέντρα, που ουσιαστικά κυβερνούν και τα οποία υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν ευσταθεί.

Αν είναι δυνατόν!!! Κι’ όμως είναι δυνατόν. Το αποδεικνύει η πραγματικότητα.
Οι δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από τους γείτονές μας και οι δηλώσεις που κάνουν επίσημες πηγές, δεν έχουν φυσικά το νόημα να παίξουν ανόητα παιχνίδια, αλλά εντάσσονται σε μια μακροχρόνια στρατηγική.
Θα παραθέσουμε ορισμένα παραδείγματα για να συνειδητοποιήσουν όλοι οι ευαίσθητοι ΄Ελληνες πολίτες, που διατηρούν κάποια αξιοπρέπεια, ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ότι από τώρα πρέπει να αντιδράσουμε.
Γιατί τίποτε δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις μας και από τους πολιτικούς μας. Δε μιλάμε για εξαιρέσεις. Αποδείχτηκαν έως τώρα, χωρίς εξαίρεση, κατώτεροι των περιστάσεων.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά η στάση τους αγγίζει τα όρια της προδοσίας. Ας μην περιμένει ο ελληνικός λαός να συντελεστεί αυτή η προδοσία και μετά να αντιδράσει. Τότε θα είναι πολύ αργά. Ήδη είναι αργά. Ας περισώσουμε ό, τι μπορούμε. Και είναι αλήθεια ότι μπορούμε, αν το θελήσουμε.
Εξαρτάται μόνο από μας να αναστρέψουμε αυτή την παρακμιακή πορεία του τόπου μας.
Πρώτο βήμα θα είναι να ριχτούν όλοι αυτοί που μας οδήγησαν σ’ αυτό τον όλεθρο στον καιάδα, όπως έγινε στην Τουρκία.

2. Ποιο είναι το εφιαλτικό σενάριο ενάντια στην πατρίδα μας

Θα πρέπει ωστόσο να αποκαλύψουμε μετά από την μακροσκελή αυτή εισαγωγή το εφιαλτικό σενάριο, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα: Γιατί όλοι αυτοί οι χάρτες, γιατί όλα αυτά τα σχέδια, γιατί όλη αυτή η απειλητική προπαγάνδα των γειτόνων μας;
Το κάνουν για να παίξουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τους, όπως τα παιδιά παίζουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για διασκέδαση ή κρύβεται από πίσω ένα καλομελετημένο σχέδιο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ, για αφαίρεση από την Ελλάδα του νευραλγικού χώρου της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, απ’ όπου προγραμματίζεται στο απώτερο μέλλον, να περάσουν οι αγωγοί πετρελαίου προς τη Δύση, απόλυτα ελεγχόμενοι από τους Αμερικανούς;
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν εμπιστοσύνη, παρά την υποτελή στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στη Δύση, στους ΄Ελληνες, οι οποίοι ως ορθόδοξοι διατηρούν και θέλουν να διατηρούν δεσμούς με την ορθόδοξη Ρωσία.

Θέλουν λοιπόν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής, μέσω των δορυφόρων τους Σκοπιανών, Αλβανών και της Τουρκίας, την οποία ενισχύουν ως περιφερειακή υπερδύναμη, ώστε να περνούν με ασφάλεια τα πετρέλαια των πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ας δούμε την ακόλουθη δημοσίευση για να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα, για να καταλάβουμε πως λειτουργούν σοβαρές κυβερνήσεις με μακρόπνοα στρατηγικά σχέδια, από τα οποία δεν αποκλίνουν ούτε γράμμα, έστω κι’ αν χρειαστούν αιώνες για την υλοποίησή τους:

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010 ( 9 )

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΕ ΘΡΑΚΗ, ΣΑΜΟ, ΡΟΔΟ, ΚΡΗΤΗ, ΚΥΠΡΟ!

ΣΤΟ ΣΤΡΥΜΩΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Στο Στρυμώνα μετακινεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα επίσημος χάρτης του Υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας, ο οποίος διαμοιράστηκε με CD σε τουρκικά σχολεία, για να μάθουν τα παιδιά τη …χώρα τους, όπως κάποιοι θέλουν να είναι μελλοντικά!

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ο άθλιος χάρτης, παρουσιάζει τη Μεγάλη Τουρκία, να έχει υπό την κατοχή της ολόκληρη τη ΘΡΑΚΗ, αλλά και μέρος της Ανατολικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, αφού χαράσσει τη «μεθόριο» στο Στρυμώνα ποταμό προφανώς για τον έλεγχο και του στρατηγικού Στρυμωνικού Κόλπου!

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Τα Τουρκικά σχέδια, όπως δείχνει και ο Χάρτης είναι έτοιμα και έχουν την ευρεία υποστήριξη των Ειδικών Αμερικανικών Υπηρεσιών (εν αγνοία του Ομπάμα) που εποπτεύονται από τις Αμερικανικές Πολυεθνικές Εταιρείες του Oil Club, οι οποίες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στη Βουλγαρία, δεν τη θεωρούν αξιόπιστο εταίρο και θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα περάσουν ανταγωνιστικοί ρωσικοί αγωγοί από εκεί. Ο πιο σίγουρος δε τρόπος, είναι η αμφισβήτηση-κατάληψη του εδάφους, απ΄ όπου πρόκειται να περάσει ο Μπουργκάς (Πύργος) – Αλεξανδρούπολη, αλλά και ο South Stream (Νότιο Ρεύμα), που απειλεί τον φιλόδοξο και εξαιρετικά ζωτικό για τις ΗΠΑ Nabucco (Ναβουχοδονόσορα)!

Η δε αμφισβήτηση-κατάληψη του εδάφους, μπορεί να γίνει μόνο με μοχλό πίεσης-εκμετάλλευσης τις μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής, που τουρκοποιούνται δια της βίας, ώστε από Θρησκευτικές να παρουσιαστούν σαν Εθνικές, για να «δικαιούνται» να διεκδικούν όχι τζαμιά, αλλά έδαφος!

ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

Στην πραγματικότητα στήνεται ένα νέο «Κόσσοβο», στη μεθόριο Ελλάδας-Βουλγαρίας, στα πλαίσια και της Τελικής Βαλκανικής Τακτοποίησης που σχεδιάζεται για το 2013, που μόνο με κοινή Ελληνοβουλγαρική Συνεννόηση μπορεί να αποφευχθεί, επειδή ακριβώς δεκάδες χιλιάδες μουσουλμανικές οικογένειες είναι εγκλωβισμένες και εκβιάζονται από τους Πράκτορες-Μπέηδες της Άγκυρας, πως αν δε συνεργαστούν και δε γίνουν πιόνια τους, κινδυνεύει όχι μόνο το σπίτι και τα λιγοστά τους υπάρχοντα, αλλά και η ζωή των ίδιων και των παιδιών τους!

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΛΛΙΕΤ

Ο Τουρκικός Χάρτης αποκαλύφθηκε στις 30/9/2009, με πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ και με τίτλο «ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΧΑΡΤΗΣ»!
Γιατί όμως ο Χάρτης θεωρήθηκε σκανδαλώδης από την Εφημερίδα; Το εξηγεί η ίδια: επειδή παρουσιάζει να ανήκουν στην Τουρκία το Κιρκούκ, η Μοσούλη και το Άρμπιλ (ή Erbil-Άρβηλα) στο Βόρειο Ιράκ, καθώς και το Βατούμ στη Γεωργία και το υπό Αζέρους ημιαυτόνομο Ναχιτσεβάν στην Αρμενία!

Ο ίδιος Χάρτης, δε θεωρήθηκε από την εφημερίδα «Σκανδαλώδης» για την συμπερίληψη στην Τουρκία της Δυτικής (Ελλάδα) και Βόρειας Θράκης (Βουλγαρία), ούτε για τη συμπερίληψη της Σάμου, Ρόδου ακόμη και Κρήτης, ούτε επίσης για την «απορρόφηση» ολόκληρης της Αρμενίας!

Αυτό δείχνει ότι πρόκειται για τεχνητή, ελεγχόμενη αποκάλυψη, που θίγει μόνο το ένα κρατούμενο, ενώ νομιμοποιεί το άλλο…
Είναι άλλωστε γνωστό, πως η Μιλλιέτ, η Χουριέτ και το Kalal D αποτελούν μέρος του πανίσχυρου μιντιακού ομίλου Ντογάν και πρωταγωνιστούν κάθε τόσο σε στημένα παιχνίδια κατά της Ελλάδος!

Η εφημερίδα σημειώνει πως ο Χάρτης μοιράστηκε σε CD στα τουρκικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και πως ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, εκφράζει τώρα τη λύπη του επειδή «ξέφυγε» μια τέτοια λεπτομέρεια, που παραμένει όμως στα χέρια των παιδιών…

Αυτά μελετούν οι Τούρκοι, αλλά και τα εξωθεσμικά κέντρα στην Ελλάδα, (οι κυρίαρχες δυνάμεις και οι αριστοδεξιές παραφυάδες τους), κάτω από την καθοδήγηση και την στήριξη των ΗΠΑ. Όμως το πρόβλημα φυσικά δεν σταματά εδώ, γιατί το σχέδιο περιλαμβάνει για την υλοποίησή του αναγκαστικά και τα Σκόπια και την Αλβανία.

Ας δούμε πρώτα, τι προπαγανδίζουν τα Σκόπια, πέρα από τα προσβλητικά που αναφέραμε στην εισαγωγή αυτής της ανάλυσης μας, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους:

MACEDONIA: Anyway no Greek - A detailed documentation
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ;

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΒΙΑΙΑ ΤΟ 1912 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Η Γρεκία (Ελλάδα) εδώ και 2.800 χρόνια συνορεύει προς βορρά με την Μακεδονία

Οι Ελληνικοί ισχυρισμοί ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική αποτελούν σκανδαλώδες ψέμα και πρόσφατη εφεύρεση χωρίς καμία ιστορική βάση
Όλος ο θόρυβος ότι η Μακεδονία είναι δήθεν Ελληνική, αποτελεί μια τεράστια διαστρέβλωση των γεγονότων από ένα κράτος που ψεύδεται ασύστολα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Τώρα που το τζίνι της Μακεδονίας βγήκε απ' το μαγικό μπουκάλι του, θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να τιθασευθεί.( 10 )

Η Τρίτη χώρα που διεκδικεί εδάφη της Ελλάδας είναι η Αλβανία, που επιστρατεύοντας την ακαδημαϊκή της κοινότητα, προσπαθεί να αποδείξει τα αναπόδεικτα.
Από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει φυσικά, όπως και σε όλα τα προηγούμενα, καμία αντίδραση.
Το κυρίαρχο συγκρότημα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία), δηλαδή η παρασιτική και εξαρτημένη αστική τάξη στην Ελλάδα, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι οι «μπίζνες». Οι δεν «αριστεροί», τους οποίους περιγράψαμε, για την υποτιθέμενη ταξική πάλη. Υπάρχουν φυσικά και οι εθνοκάπηλοι εθνικόφρονες.

Όλο αυτό το ανομοιογενές μείγμα για το μόνο που δεν ενδιαφέρεται είναι η Ελλάδα.
Λοιπόν Τούρκοι, Σκοπιανοί και Αλβανοί, κάνουν την προπαγάνδα τους κι’ εμείς περί άλλα τυρβάζουμε. Επιπλέον δεν θέλουμε να καταλάβουμε ότι την προπαγάνδα τους δεν την κάνουν για να πείσουν εμάς τους ΄Ελληνες (αν και σε ορισμένα αρρωστημένα μυαλά συμβαίνει κι’ αυτό), αλλά για να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία αργά ή γρήγορα θα τους δικαιώσει, εφόσον δεν θα γνωρίζουν καμιά άλλη άποψη.

Ας δούμε και τον χάρτη της Αλβανίας και τη δική τους προπαγάνδα, μήπως και κάποτε αφυπνιστούμε από την άγνοια, την καταναλωτική αποκτήνωση και αποχαύνωση και συνειδητοποιήσουμε τον θανάσιμο κίνδυνο που εγκυμονεί σ’ όλα αυτά που σχεδιάζουν οι άσπονδοι «φίλοι και σύμμαχοί μας».

Σημειώσεις:

1 Η εμπειρία από την πρόσφατη ελληνική ιστορία μας έχει διδάξει ότι εθνική αφύπνιση συντελείται συνήθως μετά από μια εθνική καταστροφή, έως να συμβεί η επόμενη. Αυτό συνέβη το 1922 μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μετά τον εμφύλιο και μετά τη χούντα των συνταγματαρχών 67 -74.
Αν δεν προλάβουμε τώρα, πάλι οδηγούμεθα σε εθνικές περιπέτειες, στις οποίες θα μας οδηγήσει η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Ας δράσουμε να φύγει η κυβέρνηση αυτή από την εξουσία, πριν είναι αργά.

2 Βλ. εφημ. «Ελευθεροτυπία», 23.6.2006. Ως πρωθυπουργός ωστόσο, κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος από 31.2% του ΑΕΠ το 1980, στο αστρονομικό 80.7% του ΑΕΠ το 1990.

3 Τελικά επανειλημμένα ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για την Ελλάδα ως διεφθαρμένη χώρα, αντί να πει ότι το σύστημα που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας διέφθειραν τη χώρα. Δηλαδή και ο ίδιος ως μέλος των κυβερνήσεων συνέβαλε τα μέγιστα σ’ αυτό.

4 Η ουσιαστική απομάκρυνση του Κώστα Καραμανλή, δεν οφείλεται κατά την άποψή μου μόνο στην ανικανότητά του στη διαχείριση της οικονομίας και στην συνέχιση της χρεοκοπίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διαδέχτηκε, αλλά και στην σχετική αντίσταση που προέβαλε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Φθινόπωρο του 2009 και στην επιμονή του να υλοποιηθεί ο πετρελαιαγωγός Νοβοροσσίσκ – Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που φρόνημα και ταπεινά ακύρωσε μαζί με τους Βούλγαρους, κατ’ εντολή των Αμερικανών, ο Γιώργος Παπανδρέου. Όπως φρόνημα και ταπεινά πήρε και υλοποίησε την εντολή από τις ΗΠΑ της σύσφιγξης των δεσμών με το Ισραήλ. Όπως φρόνημα και ταπεινά μας οδηγεί σταδιακά, αλλά σταθερά στον Νέο – Οθωμανισμό.

5 Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής που ηγείται η κυρία Θάλεια Δραγώνα, η ιστορία του Βυζαντίου και του 1821 θα πρέπει να κοπεί, ενώ η αρχαία ελληνική ιστορία να ενσωματωθεί στο μάθημα επιλογής “Ιστορία των Ιδεών”, στο οποίο διδάσκεται ευρωπαϊκή Ιστορία. Στη Θράκη είναι ήδη υποχρεωτική για όλους τους Μουσουλμάνους η υποχρεωτική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας. Δε θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα και η υποχρεωτική διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Εκεί οδηγούμαστε, για να βρουν δικαίωση τα λόγια που αποδίδονται στον Κισινγκερ.Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής που ηγείται η κυρία Θάλεια Δραγώνα, η ιστορία του Βυζαντίου και του 1821 θα πρέπει να κοπεί, ενώ η αρχαία ελληνική ιστορία να ενσωματωθεί στο μάθημα επιλογής “Ιστορία των Ιδεών”, στο οποίο διδάσκεται ευρωπαϊκή Ιστορία. Στη Θράκη είναι ήδη υποχρεωτική για όλους τους Μουσουλμάνους η υποχρεωτική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας. Δε θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα και η υποχρεωτική διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Εκεί οδηγούμαστε, για να βρουν δικαίωση τα λόγια που αποδίδονται στον Κισινγκερ.

6 Ως πηγή του δημοσιεύματος υποδεικνύεται η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News» της 17.2.97. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι πρωτοειπώθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Σικάγου το 1972 ή 1974. Αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι αυτά που είπε ή δεν είπε ο Κίσινγκερ προσπαθεί να τα εφαρμόσει η Αμερικανική πολιτική στην Ελλάδα, μέσω των αχυρανθρώπων της

7 Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς κάποιον που εξαπατά, λέγοντας συνειδητά ψέματα; Φυσικά απατεώνα. Άλλη λέξη δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα για να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την πράξη.

8 Μόνο τώρα αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργείται η κοινωνία του ενός τρίτου και η συγκέντρωση του πλούτου σε μια μικρή μειοψηφία. Τα δύο τρίτα θα καταδικαστούν σταδιακά στην ανέχεια και την φτώχεια. Αυτό είναι το πραγματικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Όμως αυτή η διαδικασία θα πάρει μερικά χρόνια, ώσπου να εξαντληθούν τα αποθέματα της παραοικονομίας και του εύκολου πλουτισμού. Να και ένα θετικό του ΔΝΤ και του ΠΑΣΟΚ, κατά το «ουδέν κακόν, αμιγές καλού». Όποιος έχει αντίθετη γνώμη, ας περιηγηθεί την Ελλάδα, για να δει τις εκατοντάδες παράνομες βίλες στις θάλασσες και τα βουνά. Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτές οι βίλες ανήκουν σε πολίτες όλων των κοινωνικών και πολιτικών αποχρώσεων. Ανήκουν στην πλειοψηφία σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι επί Ανδρέα Παπανδρέου, φάγανε ψωμί, χρεώνοντας τις επερχόμενες γενιές στην φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια. (Ορισμένοι βέβαια φάγανε με χρυσά κουτάλια και είναι γνωστοί (και άγνωστοι) και μη εξαιρετέοι. Είναι αλήθειες που καίνε, όμως πρέπει να λέγονται, σύμφωνα και με το του Ευαγγελίου: «Και γνώσεστε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει ημάς» (κατά Ιωάννην, 32-33), γιατί η υποκρισία, το ψέμα, ο λαϊκισμός, η ασυδοσία και η πλεονεξία, περίσσεψαν σ’ αυτόν τον τόπο και τον κατέστρεψαν. Το κακό είναι μόνο ότι το μάρμαρο, που λέει και ο λαός, θα το πληρώσουν, όπως πάντα τα λαϊκά στρώματα, αν δεν υπάρξει ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα, πέρα από τα γνωστά και αποτυχημένα, να τους πετάξει όλους αυτούς που είναι υπαίτιοι της παρακμιακής πορείας της πατρίδας μας στα τάρταρα ή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

9 Ο «μονόδρομος» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τραγική συνέχεια της άφρονας δεξιάς πολιτικής της ΝΔ, μας οδηγεί στην υποθήκευση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και στην αναπόφευκτη παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μία χώρα, η οποία αποτελεί οικονομικό προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ελάχιστες πιθανότητες να αποφύγει τη γεωπολιτική της υποβάθμιση και να μην ενδώσει στις πιέσεις των κέντρων ισχύος της Δύσης, με δεδομένο ότι υπάρχουν ανοικτά εθνικά θέματα.

10 Θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς, από πότε υπάρχει Μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα και δεν το ξέρουμε. Επειδή όμως σύμφωνα με μια μοντέρνα θεωρία τα κράτη δημιουργούν τα έθνη και όχι αντιστρόφως, μπορεί το κράτος των Σκοπίων να δημιουργήσει και έθνος και γλώσσα και ιστορία και ότι θέλει. ΄Ετσι το μόνο που ενδιαφέρει τα Σκόπια είναι η ονομασία «Μακεδονία», απλή ή σύνθετη, δεν έχει σημασία. Αυτό είναι πρόθυμες, οι υποτελείς στους ξένους άρχουσες τάξεις και οι κολαούζοι τους αριστεροδεξιοί να τους το παραχωρήσουν. Παρ’ όλα αυτά τα Σκόπια ζητούν περισσότερα, γιατί πιστεύουν ότι με το χρόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις θα υποχωρούν συνέχεια.

ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


Με απ' ευθείας τηλεοπτική-διαδικτυακή κάλυψη και αισθητή παρουσία Ελλήνων, δημάρχων μαρτυρικών χωριών και εκπροσώπων θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων την περίοδο της Κατοχής, αρχίζει αύριο το πρωί στη Χάγη η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσειςΓερμανία, Ιταλία και Ελλάδα διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Διεθνές Δικαστήριο σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα. Κεντρικό διακύβευμα της σημαντικής αυτής δίκης, που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, είναι εάν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει σε ξένη χώρα ο στρατός κατοχής ενός κράτους είναι ακαταδίωκτα από τη Δικαιοσύνη του κράτους στο οποίο τελέσθηκαν (δικαίωμα ετεροδικίας).

Η απόφαση της Χάγης θα είναι πράγματι καθοριστική. Εάν οι δικαστές καταργήσουν το δικαίωμα ετεροδικίας των κρατών στα συγκεκριμένα εγκλήματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκδίκαση δεκάδων άλλων εγκλημάτων των ναζί στην Ελλάδα, τα οποία σήμερα είναι παγωμένα δικαστικά.
Και ενώ το ενδιαφέρον διεθνώς για την εξέλιξη της δίκης είναι τεράστιο, η ελληνική κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους και αποφεύγει την ενεργή ανάμειξη, ίσως γιατί δεν θέλει να φανεί πολύ «ενοχλητική» προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής του Παντείου Στ. Περράκης, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά στη δίκη, το διακύβευμα είναι πράγματι σημαντικό, καθώς σχετίζεται με το ατομικό δικαίωμα διεκδίκησης και επανόρθωσης των ιδιωτών-θυμάτων σε τέτοιας εμβέλειας εγκλήματα τα οποία οδηγούν τους υπεύθυνους, ακόμη και αρχηγούς κρατών ενώπιον της εθνικής και διεθνούς Δικαιοσύνης.

Το Δικαστήριο επέτρεψε στην Ελλάδα να παρέμβει στη δίκη, καθώς μεγάλο μέρος της διαδικασίας αφορά την εκτέλεση αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων κατά του γερμανικού Δημοσίου. Οι αποφάσεις αυτές (του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς και του Αρείου Πάγου) απέρριψαν το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας και καταδίκασαν το γερμανικό Δημόσιο να καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο (περίπου 60 εκατ. ευρώ σε 120 συγγενείς θυμάτων).

Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές στάθηκε αδύνατο να εκτελεσθούν στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της άρνησης του υπουργού Δικαιοσύνης να δώσει την απαιτούμενη εκ του νόμου άδεια.
Με πρωτοβουλία του αείμνηστου δικηγόρου Ι. Σταμούλη, που ξεκίνησε τη υπόθεση, το θέμα της αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του γερμανικού Δημοσίου μεταφέρθηκε στα ιταλικά δικαστήρια, τα οποία έκαναν δεκτό το αίτημά του.

Το γερμανικό Δημόσιο προσέφυγε έτσι στη Χάγη, υπεραμυνόμενο του δικαιώματος ετεροδικίας του. Εδωσε μάλιστα σκληρή μάχη για να μην επιτραπεί η παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου στη δίκη, επικαλούμενο απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) σε άλλη υπόθεση (Μαργέλος), με την οποία έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα ετεροδικίας του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα.
Αυτό που υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση είναι ότι το θέμα των αποζημιώσεων δεν μπορεί να λυθεί δικαστικά, αλλά μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ομως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς η Γερμανία αρνείται να συζητήσει το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει επισήμως με ρηματική διακοίνωσή της προς τη Γερμανία από το 1995 (λίγα χρόνια μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών) ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Η ενοποίηση ήταν όρος για την πληρωμή των αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας, ωστόσο και μετά την ενοποίηση οι αποζημιώσεις δεν προχώρησαν. Με τη θέση της αυτή η Γερμανία φαίνεται όμως να αυτοπαγιδεύεται στα ίδια τα επιχειρήματά της, αφού εάν γίνει δεκτή η ετεροδικία της πρέπει να προχωρήσει η ίδια σε πολιτική λύση και διακρατική συμφωνία με τα «κράτη-θύματα» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου...

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ


Νέα επιθετική δήλωση από τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο Ρέσλερ δεν αποκλείει πλέον μία συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας προκειμένου να διασωθεί το ευρώ. «Προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ακόμη και βραχυπρόθεσμα καμία απαγόρευση σκέψεων», υποστηρίζει ο κ. Ρέσλερ σε άρθρο που φιλοξενεί η εφημερίδα ‘Die Welt‘ στην σημερινή έκδοση της.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν πλέον ταμπού. Αυτό συμπεριλαμβάνει αν είναι απαραίτητο μια ομαλή χρεοκοπία της Ελλάδας αν τα κατάλληλα εργαλεία είναι διαθέσιμα» αναφέρει ο Ρέσλερ στο άρθρο του στην Die Welt.

Ο κ. Ρέσλερ ζητά να καταστεί εφικτή η συντεταγμένη πτώχευση ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων», γράφει ο κ. Ρέσλερ. Στη διαδικασία αυτή κατά τον υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών.

Παράλληλα απαίτησε αυτόματες κυρώσεις να επιβάλλονται σε βαθιά υπερχρεωμένες χώρες, οι οποίες απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

"Εάν υπάρχουν παραβιάσεις των κανόνων, πρέπει να υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις ... και αν υπάρχουν παραβιάσεις συνέχισε, η ανάκληση των δικαιωμάτων ψήφου για ένα χρόνο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού." πρόσθεσε ο Ρέσλερ.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 12/9/1829


Η Μάχη της Πέτρας υπήρξε τελευταία μάχη του Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία. Έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 στην Πέτρα της Βοιωτίας, μεταξύ Θήβας και Λιβαδειάς. Την εποχή εκείνη ήταν μία στενή δίοδος, που σχημάτιζαν οι όχθες της Λίμνης Κωπαΐδας και το βουνό Ζαγαρά (Ελικών). Επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης, που κατά περίεργη συγκυρία έθεσε τέρμα στον Αγώνα, τον οποίον είχε αρχίσει ο αδελφός του, Αλέξανδρος, με τη διάβαση του Προύθου στις 24 Φεβρουαρίου 1821.
Το καλοκαίρι του 1829, η Πελοπόννησος με τα νησιά και μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας είχαν απελευθερωθεί. Τη διακυβέρνηση των περιοχών αυτών είχε αναλάβει με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης ο Ιωάννης Καποδίστριας. Πρώτο μέλημα του Κυβερνήτη ήταν η δημιουργία τακτικού στρατού και η εκκαθάριση της Στερεάς Ελλάδας από τα υπολείμματα των Οθωμανών. Ο Καποδίστριας είχε πληροφορίες ότι στο μελλοντικό ελληνικό κράτος θα συμπεριλαμβάνονταν όσες περιοχές θα είχαν απελευθερωθεί δι’ ιδίων δυνάμεων.

Οι Έλληνες ήταν απογοητευμένοι με τη Συνθήκη του Λονδίνου (10/3/1829), που προέβλεπε ελληνικό κράτος με σύνορα τη γραμμή Παγασητικού – Αμβρακικού, υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου. Όμως, το ξέσπασμα του ρωσοτουρκικού πολέμου τούς αναπτέρωσε το ηθικό, καθώς πίστευαν ότι η φορά των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική και η εθνική ανεξαρτησία δεν θα αργούσε.

Τον Αύγουστο του 1829 ο τουρκαλβανός πολέμαρχος Ασλάν Μπέης Μουχουρδάρης, σταλμένος από τη Λάρισα με 4.000 άνδρες, προέλασε ανενόχλητος και διαμέσου Λαμίας και Θήβας έφθασε στην Αθήνα. Στόχος του, να ανεφοδιάσει τη φρουρά της Ακροπόλεως και στη συνέχεια να οδηγήσει στη Θράκη όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για την αντιμετώπιση του ρωσικού κινδύνου. Αφού συγκέντρωσε περί τους 7.000 άνδρες, άρχισε την προς βορρά πορεία του. Μαζί του ήταν και ο Οσμάναγας Ουτσιάκαγας, επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων της Αττικής.

Ο Υψηλάντης είχε πληροφορηθεί έγκαιρα τις προθέσεις των Τούρκων και επέλεξε τη στενή δίοδο της Πέτρας για να εμποδίσει το πέρασμα του εχθρού, που διέθετε πυροβολικό και ισχυρές δυνάμεις πεζικού και ιππικού. Η ελληνική δύναμη εμφανίσθηκε στην περιοχή στις 28 Αυγούστου. Ανερχόταν σε περίπου 3.000 άνδρες και ήταν χωρισμένη σε 4 χιλιαρχίες. Για πρώτη, ίσως, φορά οι Έλληνες παρουσίασαν τακτικό στρατό, που οφείλεται στις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια, με τη δημιουργία το 1828 του Λόχου των Ευελπίδων. Ο Υψηλάντης είχε σχέδιο για τη μάχη, προχωρώντας σε πρώτη φάση στην κατασκευή οχυρωματικών έργων.

Το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου φάνηκε, επιτέλους, ο τουρκικός στρατός, που στρατοπέδευσε σε μικρή απόσταση από τις ελληνικές δυνάμεις. Τα χαράματα της 12ης Σεπτεμβρίου το σύνολο των τουρκικών δυνάμεων κινήθηκε εναντίον των ελληνικών οχυρωματικών θέσεων. Ένα βήμα πριν από την εισπήδηση των οχυρωμάτων, οι Τούρκοι δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από τους Έλληνες, οι οποίοι στη συνέχεια βγήκαν από τα χαρακώματα και με τα ξίφη τους επέπεσαν επί των επιτιθεμένων. Οι τουρκαλβανοί άτακτοι γρήγορα υποχώρησαν, παρασύροντας και τους υπόλοιπους Τούρκους, που κινδύνευαν να περικυκλωθούν.

Η Μάχη της Πέτρας, παρότι δεν επέφερε την τελειωτική ήττα του εχθρού, αποτελεί οπωσδήποτε λαμπρή νίκη των ελληνικών όπλων. Το ηθικό των Τούρκών καταρρακώθηκε, ενώ δεν πέτυχαν και τον στόχο τους να διαβούν το στενά. Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Οι Έλληνες είχαν 3 νεκρούς και 12 τραυματίες, ενώ οι Τούρκοι άφησαν στο πεδίο της μάχης περίπου 100 νεκρούς και 4 σημαίες.

Την επομένη της μάχης (13 Σεπτεμβρίου) ο τούρκος διοικητής Οσμάναγας Ουτσιάκαγας, που ενδιαφερόταν να εκτελέσει τις διαταγές της Πύλης και να βρεθεί στη Θράκη, προσφέρθηκε να συνθηκολογήσει με τους Έλληνες, προκειμένου να περάσει τα στενά της Πέτρας. Οι Έλληνες δέχθηκαν, υπό τον όρο να παραδώσουν την περιοχή από τη Λιβαδιά ως τις Θερμοπύλες και την Αλαμάνα. Έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν όλη τη μέρα, η συνθήκη υπογράφηκε τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Σεπτεμβρίου.

Οι Τούρκοι θα παραχωρούσαν όλη την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και τη Χαλκίδα. Οι Έλληνες, από την πλευρά τους, ανέλαβαν την υποχρέωση να αφήσουν τον εχθρό να διέλθει ακωλύτως από το στενό της Πέτρας. Και εκτέλεσαν στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου 1829. Την ίδια ημέρα οι ηττημένοι του ρωσσοτουρκικού πολέμου, Τούρκοι, υπέγραφαν τη συνθήκη της Ανδριανουπόλεως με την οποία ουσιαστικά αναγνώριζαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η Μάχη της Πέτρας έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί ήταν η πρώτη και μοναδική φορά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21, που μία επίλεκτη τουρκική στρατιά συνθηκολόγησε επί του πεδίου της μάχης.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ


Η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, στρατηγείο επιχείρησης αφελληνισμού της Κύπρου


Του Παναγιώτη Κλεοβούλου Δικηγόρου

Στέλεχος Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης

Όταν οι Βρετανοί, το 1878, πατούσαν το πόδι τους στην Κύπρο δεν είχαν σκοπό να φύγουν. Μεθόδευσαν τη μόνιμη παραμονή τους στο Νησί. Εξακολούθησαν να κυβερνούν και μετά την επίπλαστη ανεξαρτησία και να ασκούν πολιτική μέσω των προγεφυρωμάτων τους, δηλαδή του ΑΚΕΛ και της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας. Με τις κατάλληλες μεθοδεύσεις επανέφεραν τους Τούρκους στην Κύπρο, με την εισβολή το 1974, και με μεθοδεύσεις προσπαθούν να τους νομιμοποιήσουν, χρησιμοποιώντας πάλι τα προγεφυρώματά τους, το ΑΚΕΛ και τους πλουτοκράτες.
Οι πονηροί Εγγλέζοι, με την εγκατάστασή τους στην Κύπρο, αντελήφθησαν ότι η καταχωνιασμένη στις ψυχές των Κυπρίων Ελληνικότητα (.την Ελλάδα θέλωμεν κι’ ας τρώγωμεν πέτρες.) αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδιά τους. Η Ελληνική συνείδηση και το Ελληνικό ήθος και έθος θα έπρεπε να εξαλειφθούν. Σαν υποκατάστατο της Ελληνικής συνείδησης επεδίωξαν τη δημιουργία κυπριακής, τάχα, συνείδησης. Φρόντισαν παράλληλα να ιδρύσουν, το 1889, την αγγλική μασονική στοά Saint Paul’s, η οποία πολύ σύντομα ρίζωσε και απέδωσε καρπούς. Ταυτόχρονα στόχευσαν στον εξαγγλισμό της παιδείας.Οι Έλληνες Κύπριοι, προς εξουδετέρωση των προσπαθειών των Άγγλων, ίδρυσαν το 1893 στη Λευκωσία το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο έμελλε να αναδειχθεί ως ο θεματοφύλακας της εθνικής ιδέας. Φωτεινή προσωπικότητα της εποχής αναδεικνύεται μεταξύ άλλων και ο Μανιάτης καθηγητής Νικόλαος Καταλάνος. Ένας φλογερός απόστολος της ενωτικής ιδέας, ο οποίος όμως θα απελαθεί από την Κύπρο, όταν οι μαθητές του στις 25 Μαρτίου 1921, αγνόησαν την απαγόρευση του αποικιοκρατικού καθεστώτος να παρελάσουν, με συνέπεια να απειληθούν σοβαρές ταραχές.
Σε αντιστάθμισμα της ίδρυσης του Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι Άγγλοι ιδρύουν την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Έκτοτε το εν λόγω Ίδρυμα ανέλαβε στρατηγικό ρόλο εθνικής αλλοτρίωσης του Ελληνισμού της Κύπρου. Η Κυπριακή πολιτεία καμώνεται ότι δεν βλέπει. Η Αγγλική Σχολή διοικείται από Εγγλέζο διευθυντή, ενώ χρηματοδοτείται από τον Κύπριο φορολογούμενο. Το Υπουργείο Παιδείας δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο.
Μετά το άνοιγμα των κατοχικών οδοφραγμάτων, αρκετοί τ/κ μαθητές φοιτούν στην Αγγλική Σχολή, και εκπαιδεύονται πώς θα τουρκοποιήσουν την Κύπρο, δαπάναι του Έλληνα Κύπριου φορολογούμενου. Και είναι και προκλητικοί και αγνώμονες! Προ διετίας ένας εξ’ αυτών έφτυσε ελληνόπουλο, συμμαθητή του, διότι τόλμησε να μην αφαιρέσει το σταυρό που είχε κρεμάσει στο στήθος. Το επεισόδιο έγινε αφορμή να πληροφορηθούμε ότι εκεί γίνονται τα αίσχη. Απαγορεύεται η χρήση Ελληνικών και Χριστιανικών συμβόλων. Οι Έλληνες μαθητές εκπαιδεύονται για να μισήσουν την Ιστορία τους και σ’ αυτή την προσπάθεια πρωτοστατούν καθηγητές, κατά φαινότυπο Ελληνοκύπριοι. Προεξάρχουσα φυσιογνωμία, μάλιστα, σύζυγος Ακελικού παράγοντα, η οποία προέβαινε σε ωμή τουρκική προπαγάνδα.
Πρόσφατα η διεύθυνση της Σχολής, ακολουθώντας τις ασυναρτησίες του Χριστόφια, περί διδύμων αδελφών Λαμπρής και μπαϋραμιού, καθιέρωσε την τουρκική αυτή γιορτή ως αργία. Αφού η αντίδραση μας υπήρξε υποτονική εώς ανύπαρκτη, τώρα προχωρούν στο επόμενο βήμα. Καθιερώνουν ως αργία και την 15η Νοεμβρίου, την ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ένεκα της οικονομικής στενότητας, πάγωσε το κονδύλι, το οποίο δίδεται ετησίως στην Αγγλική Σχολή. Βέβαια το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενέκρινε το κονδύλι.Το Συμβούλιο της Σχολής έπιασε αμέσως δουλειά. Ζήτησε εξηγήσεις από την Βουλή για την περικοπή του κονδυλίου. Είχαν επαφή ήδη με τον μονίμως γελαστό, ΓΓ του ΑΚΕΛ, από τον οποίο ζήτησαν όπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ συμβάλει προς την αποδέσμευση των κονδυλίων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι θα στηρίξει την αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων, γιατί θεωρεί ότι η Αγγλική Σχολή πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει.
Ταυτόχρονα έπιασαν δουλεία και οι «Ορτινάτσες» των Τούρκων και Εγγλέζων. Ορίστε τι γράφουν: «.είναι ξεκάθαρο, πιστεύουμε, πως μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών επιχειρούν να εκβιάσουν και να τρομοκρατήσουν τη διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής ώστε να μην προχωρήσει σε οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως η προσπάθεια των εν λόγω μελών αποτελεί ξεκάθαρη και προκλητική πολιτική παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της Σχολής. Χρησιμοποιούν, όπως κάποιοι άλλοι βουλευτές πέρσι, την Αγγλική Σχολή για να επιβάλλουν τη διχοτομική πολιτική που προωθείται στο Κυπριακό από κόμματα ή πολιτικούς παράγοντες, παραγκωνίζοντας βέβαια το γεγονός ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα».
Βέβαια αυτοί καλά κάνουν τη δουλειά τους! Οι Έλληνες της Κύπρου τι κάνουν; Θα καταντήσουν σαν τον κακομοίρη του Γαλλικού ανεκδότου «.και κερατωμένοι και δαρμένοι»;

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More