ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ



«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, την διοίκηση των οποίων ασκεί η Κυβέρνηση, όπως νόμος ορίζει.» (Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 25).

Όταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εκφράζεται υποτιμητικά και απαξιωτικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας, δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε με αδιαφορία. Προφανώς δεν μας ενδιαφέρει τι πράττει και τι λέγει ως άτομο ο κ. Πάγκαλος, μια και ούτως ή άλλως πρόκειται για αλλοπρόσαλλη και προβληματική προσωπικότητα, και όλοι τον έχουμε κατατάξει στα άτομα που έχουν το ακαταλόγιστο και άρα… απαλλάσσεται. Συμβαίνει όμως, δυστυχώς για την Ελλάδα, να κατέχει υψηλότατο δημόσιο αξίωμα και ως εκ τούτου να μετέχει στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της Χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Ως θεσμός λοιπόν έχει σημασία τι πράττει και τι λέγει.
Όλοι εμείς οι ανήκοντες στη μεγάλη Οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων αισθανόμαστε υπερήφανοι για ότι προσφέραμε και ότι προσφέρουμε στην Πατρίδα. Κυρίως διότι ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας και ειρήνης για την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων του Κράτους και του Λαού. Φυσικά δεν αναμένουμε από άτομα σαν τον κ. Πάγκαλο να το κατανοήσουν και πολύ περισσότερο να το παραδεχθούν. Διότι εκτός των άλλων απαιτείται και στοιχειώδης εθνική ευαισθησία, εκείνη που διακρίνει τον πραγματικό Έλληνα από τον αδιάφορο, εκείνη που κάνει κάποιον να αισθάνεται σεβασμό και ρίγος απέναντι στη Σημαία!
Ο κ. Πάγκαλος ανήκει στο τμήμα εκείνο που οι Έλληνες πολίτες (94%) θεωρούν ως το πλέον διεφθαρμένο (Public Issue, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/6/10). Εμείς ανήκουμε στο τμήμα εκείνο που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Εμείς έχουμε νεκρούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη ΣΗΜΑΙΑ! Αυτήν που ο κ. Πάγκαλος παρακαλούσε να την «πάρει ο αέρας» για να ξεμπερδεύει!!!
Ως θεσμός λοιπόν ο κ. Πάγκαλος καταντά επικίνδυνος. Και μπορεί όταν μιλάει για θέματα οικονομίας, για άχρηστους δημοσίους υπαλλήλους ή για κομματικούς του αντιπάλους να προκαλεί δικαιολογημένες ή όχι αντιδράσεις. Όταν όμως επιτίθεται κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας προσβάλλει έναν κύριο θεσμό και βασικό πυλώνα της εθνικής υπόστασης. Προσβάλλει τις Σημαίες. Προσβάλλει όλα όσα ο ελληνικός λαός θεωρεί ιερά και αδιαπραγμάτευτα.
Ο Πρωθυπουργός δεν ασχολήθηκε ή, ενδεχομένως, δεν μπορεί να αντιδράσει. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. Όμως, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως «Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων», αναμένουμε να λάβει θέση και μάλιστα κατά τρόπο ηχηρό!.

Δρ Ιωάννης Παρίσης /υποστράτηγος ε.α. / διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ....ΕΑΛΩ


Επικίνδυνες θέσεις για την Δημοκρατία εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να απαντήσει στις προσφυγές κατά του Μνημονίου που έχουν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς κατά του Μνημονίου (περικοπές αποδοχών, συντάξεων, κ.λπ).

Ούτε λίγο ούτε πολύ το υπουργείο Οικιονομικών, δηλαδή η κυβέρνηση, υπεραπσίζεται την θέσπιση "δίκαιου έκτακτης ανάγκης για την προστασία του εθνικού συμφέροντος" στην απάντησή του στην προσφυγή, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας! Δε νομίζουμε ότι μία "άλλου τύπου" κυβέρνηση που δεν θα προέλθει από τις κάλπες αλλά από βίαιη κατάληψη της εξουσίας θα μπορούσε να επικαλεστεί κάτι το διαφορετικό για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της. Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε ενα επικαλεστεί ένας συνταγματάρχης παρατάσσοντας τα άρματα μπροστά την Βουλή για να δικαιολογήσει την πράξη του πέρα από το "Δίκαιο Έκτακτης Ανάγκης"; Η συζήτηση των προσφυγών θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου 2010.


Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «οι ρυθμίσεις των νόμων 3833 και 3845/2010 συνιστούν δίκαιο έκτακτης ανάγκης θεσπισμένο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και ειδικότερα για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από την κατάρρευση και τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεως των δημόσιων πολιτικών στους τομείς της εθνικής ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης». Επιπλέον, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν «απολύτως αναγκαία, διότι άν δεν είχαν ληφθεί, είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπήρχε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων».

Σημειώνεται επίσης στην έκθεση ότι «τα μέτρα αυτά είναι κατάλληλα αφού συμβάλλουν άμεσα στην περιστολή των δημοσίων δαπανών και συνδυάζονται με ευρύ δανεισμό υπό όρους σαφώς καλύτερους εκείνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ενώ είναι τα ηπιότερα δυνατά, ενόψει των καταστροφικών επιπτώσεων οιασδήποτε άλλης πολιτικής επιλογής». Το γιατί η Ιρλανδία σήμερα δανείζεται κανονικά με 7% χωρίς να προφύγει στο ΔΝΤ, δεν το διακαιολογεί. Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, τα μέτρα που επιβλήθηκαν δεν είναι αντίθετα στο Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και σε Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα. Επίσης, στην αντίκρουση των προσφυγών, υπογραμμίζεται ότι η ψήφιση του Μνημονίου δεν έπρεπε να γίνει με την ειδική πλειοψηφία των τριών πέμπτων της Βουλής (άρθρο 28 Συντάγματος) όπως υποστηρίζεται στην προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και των άλλων φορέων, καθώς ο Ν. 3845/2010 δεν αναγνωρίζει αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών οργανισμών, αλλά ούτε παραβιάστηκε το άρθρο 36 του Συντάγματος που προβλέπει την κύρωση Διεθνών Συνθηκών από τη Βουλή.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο περιορισμός των περιουσιακής φύσεως δικαιωμάτων (περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη) μπορεί να γίνει εφόσον αυτό επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος.

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΝΟΣ......


Έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι στη Μόσχα αναφέρουν – και το επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμοι κύκλοι του ελληνικού Πενταγώνου – ότι το τελευταίο πενθήμερο του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμήρ Πούτιν έστειλε προσωπική επιστολή στον Γ.Παπανδρέου.
Την επιστολή μετέφερε προσωπικά ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας Μ. Ντιμίτριεφ, κατά τη διάρκεια ιγκόγκνιτο επίσκεψης που, κατά τους ίδιους κύκλους, έκανε εκείνες τις ημέρες στην Αθήνα.

Στην επιστολή γινόταν αναφορά σε σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο είχε προχωρήσει αρκετά επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά τώρα, επι ΠΑΣΟΚ, κινείται με ρυθμούς σημειωτόν. Πρόκειται για την αγορά εκ μέρους της Ελλάδας, 419 ρωσικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), BMP-3, που ανέρχεται σε πάνω από ένα δις.

Στην επιστολή ο Πούτιν, αφού εξηγούσε ότι η ρωσική ηγεσία γνωρίζει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, προχωρούσε στην εντυπωσιακή –και ασυνήθιστη για τα διεθνή δεδομένα, ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου των όπλων- πρόταση για αποπληρωμή αυτού του ποσού με αγροτικά είδη. Μέθοδος δηλαδή, που η Ρωσία έχει εγκαταλείψει από εποχής Σοβιετικής Ένωσης.

Λίγες ημέρες μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ.Γ.Παπανδρέου σε επιστολή του προς τον Πούτιν, αφού επανέλαβε τη γνωστή «καραμέλα» περί μακραίωνων δεσμών ανάμεσα στον ελληνικό και το ρωσικό λαό, ούτε καν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στο δια ταύτα της πρότασης Πούτιν.

Είναι προφανές ότι εάν ισχύουν όλες αυτές οι πληροφορίες –και το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να δώσει τις σχετικές διευκρινίσεις- οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία έχουν πέσει στο ναδίρ. Πόσο μάλλον, όταν έχει προηγηθεί η ψυχρότητα, εξαιτίας των προεκλογικών θέσεων Παπανδρέου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ


Αποτελέσματα μιας εκτεταμένης γενετικής μελέτης που είδαν το φως της δημοσιότητας έρχονται να εξηγήσουν για ποιον λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό HIV χωρίς θεραπεία. «Από τα 3 δισεκατομμύριανουκλεοτίδια του ανθρώπινου γονιδιώματος, μόνο μια χούφτα από αυτά κάνει τη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί...... από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, αλλά δεν θα παρουσιάσουν ποτέ τα συμπτώματα» εξηγεί ο ο Bruce Walker στο περιοδικό Science.

Περίπου το 0.4% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV παρουσιάζει αυτή τη φυσική ανοσία την οποία οι ερευνητές αδυνατούσαν να ερμηνεύσουν. Η νέα μελέτη που εκπονήθηκε από περισσότερους από 300 ερευνητές εντοπίζει το ενδιαφέρον της σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ευθύνεται για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που ονομάζεται HLA-B

Ένα σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία

Ο ανθρώπινος οργανισμός μόλις εντοπίσει ένα ¨ξένο» σώμα, «κινητοποιείται» για να το αποβάλει. Στην περίπτωση του ιού του AIDS ο οργανισμός δεν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο και ο λόγος δεν έχει ακόμα κατανοηθεί από τους επιστήμονες. Η πρωτεΐνη HLA-B, αναλαμβάνει να αφυπνίσει τον οργανισμό ώστε να αντιμετωπίσει τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας

Το σενάριο αυτό, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί βασικό στοιχείο για την κατανόηση της νόσου. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσουμε να πούμε πως αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε θεραπεία ή σε προληπτικό εμβόλιο, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα», συνεχίζει ο Bruce Walker, εις εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ


Ωρολόγιο του Κυρρήστου
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ
Με το όνομα Αέρηδες καθιερώθηκε να λέγεται αρχαίο μνημείο – κτίριο που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα.
Το μνημείο αυτό του οποίου το επίσημο όνομα είναι Ωρολόγιο του Κυρρήστου, θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κύρρηστος ή Κυρρήστης, εξ ου και το όνομα.
Πρόκειται για οκταγωνικό μαρμάρινο κτίριο, χωρίς κίονες, όπου στις ισάριθμες μετώπες του φέρονται ανάγλυφοι οι οκτώ κύριοι άνεμοι, εξ ου και αέρηδες. Φέρει δύο θύρες, μία προς Βορρά και μία προς Δυσμάς.
Ιστορία
Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ανεγέρθηκε από τον Έλληνα αστρονόμο Ανδρόνικο από τη Κύρρο της Μακεδονίας (ή Μακεδονικής Συρίας) επί εποχής Σύλλα (στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ.), ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου του μικρού πρόπυλου της ρωμαϊκής αγοράς στην Αθήνα.
Μετά την εκκένωση της Αθήνας από τα στρατεύματα του Μοροζίνη και την ανακατάληψή της από τους Τούρκους, το κτίριο αυτό μετατράπηκε σε Τεκέ (=μουσουλμανικό μοναστήρι) από Δερβίσηδες που είχαν έλθει από διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εγκαταστάθηκαν σ΄ αυτό. Στην αρχή αυτοί οι δερβίσηδες ήταν άνθρωποι ανυπάκουοι που δημιουργούσαν αρκετά προβλήματα στη οθωμανική διοίκηση.
Στις αρχές του 19ου αιώνα ο τότε βοεβόδας της Αθήνας Χασεκής αναγκάσθηκε με στρατό να τους καθυποτάξει, απειλώντας τους πως αν δεν ακολουθήσουν τις σχετικές διατάξεις της διοίκησης θα τους εκδίωκε. Έτσι αυτοί παρέμειναν περιοριζόμενοι εντός του κτιρίου, συντηρούμενοι με κοινή δαπάνη από εισφορές μουσουλμάνων κατοίκων που έτρεφαν γι αυτούς μεγάλο σεβασμό. Στον Τεκέ αυτό φιλοξενούνταν επίσης και ανώτατοι ιερουργοί του μουσουλμανικού δόγματος που έφθαναν στην Αθήνα.
Ο Γάλλος περιηγητής Κόμης ντε Φορμπέν που επισκέφθηκε την Αθήνα το 1817 βρήκε το ωρολόγιο του Κυρρήστου να κατέχεται από τους Δερβίσηδες που διακρίνονταν για την ομορφιά τους και τη σεμνότητα του ήθους των αλλά ήταν ιδιαίτερα αυθάδεις σε κάθε είδους δεσποτική διοικητική Αρχή. Οι Δερβίσηδες έμειναν στο μνημείο μέχρι το 1821 οπότε και..καταλήφθηκε η Αθήνα από τους Έλληνες, με αποτέλεσμα να διαφύγουν άλλοι στην Εύβοια και άλλοι στη Μικρά Ασία. Γεγονός πάντως είναι ότι η παρουσία και διαμονή αυτών στη μνημείο διέσωσε αυτό από ποικίλες καταστροφές, όταν αντίθετα φθάνοντας Ευρωπαίοι αρχαιολάτρες αφαιρούσαν και άρπαζαν αρχαιότητες. Απ΄ όταν περιήλθε το μνημείο αυτό στα χέρια των Ελλήνων συμπεριελήφθη στις αρχαιότητες και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Η δε συνοικία που αναπτύχθηκε γύρω απ΄ αυτό ονομάζεται ομοίως συνοικία Αέρηδες.
Περιγραφή μνημείου
Πρόκειται για ένα πυργωτό οκτάγωνο οικοδόμημα από πεντελικό μάρμαρο, μήκους πλευράς 3,20 μέτρων και συνολικού ύψους 12 μέτρων, του οποίου η βάση αποτελείται από τρεις βαθμίδες. Η στέγη του είναι κωνική κεραμοσκεπής. Στη νότια πλευρά φέρει ένα ημικυλινδρικό πρόσκτισμα μικρότερου ύψους ενώ στη ΒΑ και ΒΔ πλευρά φέρει από ένα πρόπυλο με δύο αντιτακτούς κίονες έκαστο.Στη κορυφή της στέγης φέρονταν ένας ορειχάλκινος ανεμοδείκτης υπό μορφή Τρίτωνα ο οποίος περιστρεφόμενος έδειχνε, κρατώντας δείκτη, τη κατεύθυνση ενός από τους οκτώ κύριους ανέμους που επικρατούσε κατά την παρατήρησή του. Οι άνεμοι αυτοί προσωποποιημένοι φέρονται ανάγλυφοι να ίπτανται (φτερωτοί) στο άνω μέρος εκάστης πλευράς του πύργου, φέροντας ο καθένας και ιδιαίτερο σύμβολο.
Τα ονόματά τους φέρονται χαραγμένα κάτω από το αντίστοιχο τμήμα του οκταγωνικού γείσου, οι οποίοι και είναι: ο Βορρέας (βόρειος), ο Καικίας (βορειοανατολικός), ο Απηλιώτης (ανατολικός), ο Εύρος (νοτιοανατολικός), ο Νότος (νότιος), ο Λιψ (Λίβας, νοτιοδυτικός), ο Ζέφυρος (δυτικός), και ο Σκίρων (βορειοδυτικός). Κάτω δε από κάθε τέτοια ανάγλυφη προσωποποίηση εγχάρακτες ακτίνες κατά διάφορους σχηματισμούς αποτελούσαν αυτούσια ηλιακό ρολόι.
Ειδικότερα για τον υπολογισμό της ώρας σε ανήλιες ημέρες υπήρχε μέσα στο κτίσμα ιδιαίτερη εγκατάσταση υδραυλικού ρολογιού. Τούτο συνάγει στο συμπέρασμα πως ο κατασκευαστής του μνημείου συνδύασε τις εφευρέσεις προηγουμένων κατασκευαστών ρολογιού, όπως του Αρχιμήδη, του Κτησίβιου καθώς και του Φίλωνα. Μάλιστα όπως σημειώνει ο Ουάρρωνας, στη νότια πλευρά του οικοδομήματος υπήρχε δοχείο κυλινδρικού σχήματος με νερό που παρεχόταν μέσω αγωγού από πηγή της βόρειας πλευράς της Ακρόπολης.
Ο δε Βιτρούβιος ονομάζει το μνημείο αυτό “Πύργο των Ανέμων” καθώς το περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες. Τέλος η εξωτερική μορφή του μνημείου κατατάσσεται στον κορινθιακό ρυθμό (εκ των κιονοκράνων) ενώ το εσωτερικό του σε δωρικό ρυθμό (βαρύ αυστηρό). Συνέχεια του κτιρίου ΝΑ ήταν το Αγορανομείο επί πολυβάθμιτης μαρμάρινης βάσης.
Το μνημείο αυτό θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός – ωρομετρικός σταθμός του κόσμου.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ


Με μια κοινή τελετή στα χρηματιστήρια Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, εγκαινιάστηκε το πρώτο κοινό ελληνοτουρκικό επενδυτικό αμοιβαίο κεφάλαιο…
Το όνομα αυτού «GT-30» προφανώς από τα αρχικά των συμμετεχόντων χωρών (Greece-Turkey), ενώ το «30» παραπέμπει στις εταιρίες που έχουν επιλεγεί ως επενδυτικοί στόχοι (οπότε αποτελεί και έναν ελληνοτουρκικό χρηματιστηριακό δείκτη), 15 σε κάθε χρηματιστήριο, ενώ οι τράπεζες δεν μπορούν να ξεπερνούν τις τέσσερις σε κάθε πλευρά.
Οι επίδοξοι επενδυτές θα μπορούν να επενδύουν μέσω του αμοιβαίου κεφαλαίου στις μετοχές στα δυο χρηματιστήρια, με τους εμπνευστές να δηλώνουν ότι με τον τρόπο αυτό θα διαφοροποιείται επενδυτικά και το ρίσκο που αναλαμβάνουν, δηλαδή δυνητικά, θα ισοσκελίζουν ενδεχόμενες απώλειες στο ένα χρηματιστήριο με ενδεχόμενες αποδόσεις στο άλλο…



Το νόμισμα που θα χρησιμοποιείται, είναι η τουρκική λίρα στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και το ευρώ στο αντίστοιχο αθηναϊκό (ΧΑΑ: Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών).
Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα τελεί υπό τη διαχείριση της εταιρία «Finans Asset Management», θυγατρικής της τουρκικής τράπεζας Finansbank, της οποίας το 77,22% του μετοχικού κεφαλαίου έχει εξαγοράσει η Εθνική Τράπεζα, η οποία όμως έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση πώλησης του 20% (θα εξακολουθήσει να ελέγχει την τράπεζα μετοχικά, με απόλυτη πλειοψηφία) για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Επενδυτική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας θα χειρίζεται το αμοιβαίο κεφάλαιο στο ΧΑΑ.
Η τουρκική επενδυτική εταιρία έχει ιδρύσει και χειρίζεται συνολικά 21 αμοιβαία κεφάλαια και πέντε συνταξιοδοτικά κεφάλαια.
Ενδιαφέρουσα είναι η ψήφος εμπιστοσύνης του επικεφαλής της επενδυτικής που διαχειρίζεται το κεφάλαιο στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης: Ο Ζαφέρ Ονάτ, δηλώνει ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει επενδυτική ευκαιρία στις ελληνικές μετοχές, δηλώνοντας επίσης ότι η Τουρκία που αναζητά επικερδείς επενδύσεις παγκοσμίως, έχει επισημάνει ότι πολλές αξιόλογες εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρίες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η όλη προσπάθεια προφανώς φαίνεται εντυπωσιακή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι επί της ουσίας αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για μεγαλύτερα σχέδια…
Το συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει μεσοπρόθεσμα υψηλότατες αποδόσεις σε όσους το εμπιστευτούν, μόλις οι μετοχικές αξίες ανακάμψουν παγκοσμίως.
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στον «πάτο του βαρελιού» και πολλές μετοχικές αξίες σημαντικών εταιριών βρίσκονται ακόμη και κάτω από τη λογιστική τους αξία, ενώ για να φθάσουν τις υψηλότερες ιστορικά αποτιμήσεις τους θα πρέπει να πενταπλασιάσουν (ή και περισσότερο) τις σημερινές τους αποτιμήσεις, είναι προφανές ότι κέρδη θα κατέγραφε και ο πιο… ατζαμής broker της αγοράς!
Εδώ όμως κρύβεται και η πολιτική σκοπιμότητα.
Οι υψηλότατες αποδόσεις θα αποτελέσουν το επικοινωνιακό «τυράκι» για να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη για τα αγαθά που θα απολαύσουν οι δυο λαοί σε περίπτωση συνεργασίας, με την εγκατάλειψη της παραδοσιακής αντιπαλότητας και – με μόνιμη επωδό – τη μείωση των αμυντικών δαπανών προς όφελος των επενδύσεων στην υγεία, την παιδεία κ.λπ.
Κατά συνέπεια, η πραγματική φιλική στο αυτί του αδαούς επιχειρηματολογία θα αποτελέσει τον «πολιορκητικό κριό» για την «άλωση» της ελληνικής κοινής γνώμης όταν έρθει η ώρα να τεθεί ζήτημα συνεκμετάλλευσης των όποιων υδρογονανθράκων κρύβει ο βυθός του Αιγαίου…

(ΕΛΛΗΝΙΔΑ) ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Oυσιαστικά η Άννα Διαμαντοπούλου συνεχίζει την πολιτική της προκατόχου της Μαριέττας Γιαννάκου: την αποεθνοποίηση της εκπαίδευσης. Έχουν γραφεί αρκετά για την αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να αφαιρέσει τον προσδιορισμό «Εθνικής» από τον τίτλο του υπουργείου.
Όμως η ουσία της αποεθνικοποίησης παραμένει, φαίνεται, ένας σταθερός στόχος του υπουργείου, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που έχουμε.

Πριν από λίγο καιρό, η Άννα Διαμαντοπούλου συναντήθηκε με την ομόλογό της Τούρκο υπουργό Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού. Ενδεικτική είναι η δήλωσή της. Είπε η υπουργός: «Σε αυτό το νέο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις θεωρούμε- και αποδείχθηκε και από τη συνεργασία με την ομόλογό μου- ότι τα θέματα Παιδείας μπορούν να παίξουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, ώστε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την καχυποψία και την εχθρότητα, που μεγαλώνει μαζί με τις γενιές. Θεωρούμε ότι μέσα από την Παιδεία και τις οριζόντιες δράσεις- γιατί κάναμε μια συμφωνία με πολλά μέτρα, στο πλαίσιο, βέβαια, της συνολικής πολιτικής- μέσα από την αυτογνωσία και την γνώση των άλλων, θα χτίσουμε μια ισχυρή και πραγματική φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς. Την έχουν ανάγκη». Ξεχνά, φαίνεται, η Άννα Διαμαντοπούλου ότι τις φιλικές, συμμαχικές ή άλλες σχέσεις με τα διάφορα κράτη, τις καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι θέμα πρωτίστως εξωτερικής πολιτικής. Η εκπαίδευση έχει στόχο να μορφώσει την νεολαία του κάθε κράτους, να της δώσει τις αναγκαίες γνώσεις.

Η διδασκαλία της Ιστορίας (κυρίως τα μαθήματα της Ιστορίας και της Γεωγραφίας έχουν στοχεύσει οι διεθνείς εξουσιαστές) δεν μπορεί να γίνεται με εγχειρίδια που διαστρέφουν τα ιστορικά γεγονότα. Οι Έλληνες της Σμύρνης δεν συνωθήθηκαν στην προκυμαία, περιμένοντας να περάσει το τρόλεϊ. Τους έσφαζαν τα στίφη του Κεμάλ και προσπαθούσαν να γλιτώσουν, επιβιβαζόμενοι σε καράβια και ενώ τους πυροβολούσαν από τα πλοία οι ξένοι ναύτες, Αμερικανοί, Άγγλοι και Γάλλοι. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο να προτείνει τον Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης το 1932 και να έχουμε ισχυρή συμμαχία με Αμερικανούς, Άγγλους και Γάλλους σήμερα, σε βαθμό μάλιστα εξάρτησης (ΝΑΤΟ, τρόικα, «Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία»). Δεν χρειάζονταν, λοιπόν, νέες συμφωνίες με την Τουρκία, αφού υπήρχε η παλαιά Παπανδρέου-Τζεμ, που μάλιστα είχε κυρωθεί δια νόμου από τη Βουλή, βάσει της οποίας γράφηκε και το βιβλίο της Ρεπούση και το οποίο προώθησε για διδασκαλία η Γιαννάκου.

Το πολιτικό κόστος παραίτησε τη Θάλεια Δραγώνα
Φαντάζει, κάτω από αυτό το πρίσμα αδικαιολόγητη η παραίτηση της Θάλειας Δραγώνα από τη θέση της ειδικής συμβούλου της υπουργού, εξ αιτίας της πρότασής της να μεταπέσει το μάθημα της Ιστορίας στα προαιρετικά μαθήματα. Ίσως να θεώρησαν ότι αυτό ήταν μια πιο δραστική λύση. Αντί να προκαλούνται αντιδράσεις από την παραχάραξη της Ιστορίας, καταργούμε στην ουσία το μάθημα και ησυχάζουμε. Από τη δήλωση όμως της Διαμαντοπούλου που παραθέσαμε πιο πάνω, είναι φανερό πως η υπουργός ιδεολογικά δεν ήταν και τόσο αντίθετη με την πρόταση της συμβούλου της. Δεν ξεχνά όμως την τύχη της Γιαννάκου, που έχασε τη βουλευτική έδρα της, εξ αιτίας της επιμονής της να διδαχθεί το βιβλίο της Ρεπούση.

Αυτό φοβήθηκε η Διαμαντοπούλου κι έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Δραγώνα, αν δεν την εξώθησε στην υποβολή της. Όσο για τους προσωπικούς λόγους που επικαλείται η Δραγώνα, αυτοί εγγίζουν το όριο του γελοίου. Θρηνώντας την απώλειά της το «Βήμα» εστιάζει τους προσωπικούς λόγους στις ισχυρές πιέσεις ακροδεξιών ομάδων. Δεν βαρέθηκε να πιπιλά την ίδια καραμέλα. Αλλά το «Βήμα» μας φανερώνει την πραγματική αιτία. Γράφει στη «θρηνωδία» του: «Η χθεσινή παραίτησή της από τη θέση που κατείχε στο υπουργείο Παιδείας, φαίνεται ότι αξασφάλισε στην ίδια ηρεμία και στην υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ένα μέλλον διαφορετικό από εκείνο της προκατόχου της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου». Αυτό που ξεπερνά το γελοίο, είναι η δήλωση συνεργάτη, κατά το «Βήμα», της Θάλειας Δραγώνα, που είπε: «Αν δείτε την πορεία που έγινε στο κέντρο της Αθήνας από ομάδες νεαρών μια εβδομάδα μετά την επιλογύη της κυρίας Δραγώνα για τη Γραμματεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας θα σοκαριστείτε. Θύμιζε την πρώτη περίοδο ανόδου του ναζισμού στην Γερμανία».

Δεν γνωρίζουμε αν θα συμμετέχει και ο γνωστός Μίκης, που έχει πρωτοστατήσει στην πολεμική εναντίον της Δραγώνα, πολύ πριν αναλάβει την υπεύθυνη θέση στο υπουργείο. Τη συγκέντρωση και όχι την πορεία, έξω από το υπουργείο, την είχε οργανώσει η νεολαία του ΛΑΟΣ. Αλλά είναι τουλάχιστον ειρωνικό να μιλά εναντίον του... ναζισμού το «Βήμα», μια εφημερίδα που στη διάρκεια της Κατοχής ήταν θαυμαστής του Γκέμπελς και στη συνέχεια άλλαξε τον τίτλο της και από «Ελεύθερο Βήμα» σε «Βήμα». Απαράδεκτη όμως είναι και η δήλωση που έκαναν άλλοι συνεργάτες της Δραγώνα, πάντα κατά το «Βήμα», ότι «δεν άντεξε τελικά την ασφυκτική πίεση μιας πολιτικής ομάδας που συνδέεται ανοικτά με το παρακράτος». Το ποιος συνδέεται με το παρακράτος το γνωρίζουμε πολύ καλά από την αναίτια προφυλάκιση του Δημήτρη Παπαγεωργίου, που κάλυπτε δημοσιογραφικά τα γεγονότα της Πανόρμου.

Το νέο νομοσχέδιο
Για το νέο νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση η Άννα Διαμαντοπούλου, είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Όχι ότι δεν πρέπει να αλλάξουν πράγματα στη διοίκηση των πανεπιστημίων, όχι ότι δεν πρέπει να σταθεί στα πόδια της η εκπαίδευση των άλλων βαθμίδων που ακροβατεί μεταξύ χάους και απαξίωσης. Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ μέχρι στιγμής σιωπούν και τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν έχουμε ακόμα αντιδράσεις για τις προτάσεις διδασκαλίας των ξένων γλωσσών από την Α' Δημοτικού. Δεν έχουμε αντιδράσεις στην πρόταση να είναι υποχρεωτική η διδασκαλία των αγγλικών, της λογοτεχνίας και της γυμναστικής και προαιρετική η διδασκαλία της Ιστορίας.

Εξάλλου, από ό,τι διαφαίνεται, και οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών δεν βρίσκονται όλες προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι λάθος να πάψουν πια οι πανεπιστημιακές έδρες να είναι κληρονομικές. Πρέπει τα πανεπιστήμια να ανοίξουν ορίζοντες. Δεν είναι δυνατό να αποτελούν υπόθεση μιας κλειστής κάστας και ούτε δυνατό να απορρίπτεται η υποψηφιότητα του Δημήτρη Νανόπουλου, ενός από των κορυφαίων φυσικών στον κόσμο, με διεθνή αναγνώριση. Από την άλλη, το υπουργείο δεν μπορεί να επικαλείται την οικονομική κρίση και να περικόπτει τις χορηγήσεις, καταδικάζοντας έτσι σε μαρασμό τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Άλλο οι περιστολές της σπατάλης και η διασπάθιση προγραμμάτων έρευνας, που έχει φέρει καθηγητές και πρυτάνεις στη φυλακή και άλλο η κάλυψη των αναγκαίων δαπανών της εύρυθμης λειτουργίας της εκπαίδευσης. Επειδή όμως και οι αντιδράσεις εκδηλώνονται σταδιακά, θα αναμένουμε και στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα θα επανέλθουμε.

ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ


Ποια θα ήταν η εξέλιξη της ανθρωπότητας αν είχαν επικρατήσει οι Αρχαίοι Έλληνες Ίωνες επιστήμονες και φιλόσοφοι?

Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Carl Sagan στο παρακάτω video, σχετικά με την εξέλιξη που θα είχε τεχνολογικά η ανθρωπότητα αν το Φως της Ιωνίας είχε επιβιώσει. Το απόσπασμα είναι από την σειρά επιστημονικού ντοκιμαντέρ Cosmos (1980) η οποία άφησε εποχή και κέρδισε πολλά βραβεία.

Αυτό που πέτυχε ο Carl Sagan ήταν να εκλαϊκεύσει την επιστήμη ώστε πολύ δύσκολες επιστημονικές έννοιες και θεωρίες να γίνουν προσιτές στο ευρύ κοινό.

Επειδή σε πολλά «Ελληνικά» πανεπιστήμια «Έλληνες» πανεπιστημιακοί ( βλέπε ΑΣΣΟΕ & ΣΙΑ) με απίστευτο μένος και επιμονή προσπαθούν να υποβαθμίσουν ή και να εκμηδενίσουν την αξία και την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα συνίσταται η επίδειξη του παρακάτω video μαζί με το βιογραφικό του Carl Sagan

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More