ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ


Δυσοίωνο βλέπει το επόμενο δημοσιονομικό έτος για την Ελλάδα...
ο γνωστός αναλυτής της Capital Economics, Μπεν Μέι. Όπως δήλωσε στο Reuters ο κ. Μέι «η Ελλάδα θα φτάσει σε τόσο απελπιστικό σημείο που θα αποφασίσει από μόνη της ότι είναι προτιμότερο να δηλώσει πτώχευση».

Με αφορμή τα σημερινά στοιχεία που δείχνουν μία δραματική κατάσταση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο αναλυτής της Capital Economics τόνισε ότι «η ύφεση θα είναι βαθύτερη από αυτήν που περιμένουν κυβέρνηση και τρόικα».

«Η Ελλάδα θα μάχεται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και θα έλθει υπό την πίεση για μεγαλύτερη λιτότητα», υποστήριξε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Μπεν Μέι. «Καραδοκεί με βεβαιότητα ο κίνδυνος ότι, η Ελλάδα ίσως θεωρήσει καλύτερο να αποφασίσει τη χρεοκοπία», συμπλήρωσε.

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ


Την άποψη πως, προκειμένου η Ελλάδα να δει ημέρες ανάπτυξης, πρέπει να χροκοπήσει και να βγει από την ζώνη του ευρώ, εκφράζει ο Βασίλης Φούσκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Richmond του Λονδίνου, σε άρθρο του σε βρετανική ιστοσελίδα.

Στο άρθρο αυτό, ο κ. Φούσκας κάνει μία εκτενή αναφορά του «ελληνικού προβλήματος», έχοντας επίσης και μία ιστορική αναδρομή του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Συνδυάζοντας τα ιστορικά γεγονότα, κάνει μία σύνδεση με την πολιτική και τον κοινωνικό ιστό, τον οποίον χαρακτηρίζει διαλυμένο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο καθηγητής, στο άρθρο του με τίτλο «Ελληνική Τραγωδία: Η Δημιουργία των ελληνικών και ευρω-ατλαντικών άρχουσων τάξεων» σχολιάζει με τον δικό του τρόπο και τις εξελίξεις στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, στην πολιτική όσο και την οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει, «Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μόνη λύση που βλέπω είναι, μία χρεοκοπία, και άμεση έξοδος από το ευρώ. Αλλά αυτό δεν είναι εφικτό όσο το καθεστώς των δύο παλαιών διεφθαρμένων κομμάτων, βρίσκεται στην εξουσία».

Τονίζει, μάλιστα, πως ακόμη και αν η Ευρωζώνη και κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία δώσουν κάποια λύση στην κρίση χρέους «το πρόβλημα της ρευστότητας για την περιφέρεια θα παραμείνει και οι εργατικές τάξεις θα υποφέρουν όλο και περισσότερο, χωρίς να φαίνεται το τέλος όλου αυτού».

Αφού παραθέτει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, ο Β. Φούσκας, υποστηρίζει ότι μοναδική λύση είναι η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη καθώς έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανατρέψει τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να τονώσει την απασχόληση και η οικονομία να επανεκκινήσει.

Εκτιμά, μάλιστα, πως η «δύσκολη περίοδος» μέχρι την ανάκαμψη θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια.

Η ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ


Μια βρετανική επιχείρηση έκανε στους υποψηφίους προς πρόσληψη την εξής «παράξενη» ερώτηση, θέλοντας να διακρίνει ανάμεσά τους τον εξυπνότερο:

«Είναι μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα, φυσάει πολύ και έχει δυνατή καταιγίδα.
Εσύ οδηγείς ένα διθέσιο αυτοκίνητο και κάπου στην ερημιά περνάς μπροστά από μια στάση.
Εκεί βλέπεις ότι περιμένουν το λεωφορείο τρεις άνθρωποι:

Μία ηλικιωμένη γυναίκα που φαίνεται να είναι ετοιμοθάνατη, ένας γιατρός που σου είχε σώσει τη ζωή παλιά και ο άνδρας ή η γυναίκα των ονείρων σου.

Το αυτοκίνητό σου, μην ξεχνάς, είναι διθέσιο και πρέπει να επιλέξεις ποιον θα πάρεις. Τι θα κάνεις;». . .


Όλοι οι υποψήφιοι (εκτός από έναν) απάντησαν ως εξής:

Κάποιοι είπαν ότι θα πάρουν την ηλικιωμένη για να την πάνε στο νοσοκομείο και να τη σώσουν, άλλοι προτίμησαν τον γιατρό για να του ανταποδώσουν το καλό που τους έκανε στο παρελθόν και ορισμένοι μόνο επέλεξαν το ταίρι των ονείρων τους.

Προσελήφθη τελικά ένας άνδρας που απάντησε με τον πλέον έξυπνο τρόπο:
«Θα δώσω τα κλειδιά στο γιατρό για να πάει την ηλικιωμένη γυναίκα στο νοσοκομείο και εγώ θα περιμένω το λεωφορείο με την κοπέλα των ονείρων μου!»

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ


Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένα από τους σοφούς της γερμανικής οικονομίας θεωρεί ανεπαρκή τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ και λάθος την ‘διάγνωση’ της Α. Μέρκελ η οποία μπορεί να κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ θεωρεί ως ανεπαρκή τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post δήλωσε πως «το ευρώ θα έχει σωθεί μόνο εάν αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ισπανία και την Ιταλία». Οι θέσεις της κυρίας Μέρκελ για μια δημοσιονομική ένωση μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα το ευρώ όχι όμως βραχυπρόθεσμα.

Ο κύριος Μπόφινγκερ μιλώντας μάλιστα σήμερα το πρωί στη γερμανική ραδιοφωνία DLF ήταν ιδιαίτερα επικριτικός:

«Έχουμε το πρόβλημα ότι η κυρία Μέρκελ έχει διαγνώσει λάθος τα βασικά προβλήματα. Πιστεύει πως έχουμε ένα πρόβλημα χρεών. Δεν βλέπει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα των αγορών. Δεν βλέπει με πόσο επικίνδυνο τρόπο αναπτύσσεται η οικονομία. Αυτή η λάθος διάγνωση του προβλήματος μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στη Γερμανία, μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στην Ευρώπη».

Δεν χρειαζόμαστε σχέδια διάσωσης αλλά σχέδια προστασίας
Ο Γερμανός οικονομολόγος δήλωσε πως είναι αναπόφευκτη η ανάληψη κοινής ευθύνης μέσα στην Ευρωζώνη εάν θέλει κανείς να βγάλει από το στόχαστρο των αγορών την Ισπανία και την Ιταλία. Όσο για το ρόλο των αγορών ο κ. Μπόφινγκερ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής:

«Οι αγορές έκαναν δύσκολη τη δουλειά των κυβερνήσεων, αντέδρασαν μέσα σε πανικό. Οι κυβερνήσεις πήραν πολύ σκληρά μέτρα και προέβησαν σε μεγάλες περικοπές τις οποίες δεν αντάμειψαν οι αγορές αλλά αντίθετα είχαν μια τιμωρητική στάση αυξάνοντας τους τόκους. Αυτό που χρειάζεται κανείς είναι ένας μηχανισμός που θα προστατεύει τα κράτη από τις αγορές. Δεν χρειαζόμαστε σχέδια διάσωσης αλλά σχέδια προστασίας των κρατών που προσπαθούν να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους».

Ο κ. Μπόφινγκερ συμβούλεψε εκ νέου τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ένα κοινό ταμείο χρεολυσίων. Την ίδια θέση είχε διατυπώσει και τον περασμένο Νοέμβριο και ως μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για την γενική οικονομική ανάπτυξη. Για τον κύριο Μπόφινγκερ είναι πολύ σημαντικό να μειωθούν τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι χώρες και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ευρωομολόγου και ενεργότερου ρόλου της ΕΚΤ.

ΤΩΡΑ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑΝ


Μία ομάδα χρηστών του facebook δημιούργησε σελίδα στην οποία προωθείται η συλλογή υπογραφών για να παραιτηθεί από το αξίωμα του Δημάρχου ο Γιάννης Μπουτάρης.

Εκείνο που εξόργισε περισσότερο τους δημιουργούς της σελίδας «Συλλογή διαδικτυακών υπογραφών για να παραιτηθεί ο Μπουτάρης» είναι οι θέσεις του δημάρχου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τη δημιουργία λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους.

«Συγκέντρωση διαδικτυακών υπογραφών για να τον αναγκάσουμε να παραιτηθεί από την Δημαρχεία. Που τολμάει να χαρακτηρίζει την τουρκική κατοχή συμβίωση (λες και είχαμε άλλη επιλογή) και να χρησιμοποιεί τις όποιες θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια (έπειτα από αιώνες) στην Παναγία Σουμελά του ελληνικότατου Πόντου ως επιχείρημα για να προωθήσει τα σχέδια του περί ανέγερσης μνημείων (και τώρα τζαμιού)» τονίζεται στις πληροφορίες της σελίδας που έχει δημιουργηθεί.

Από ώρα σε ώρα θα είναι έτοιμη και η σχετική φόρμα για την υποβολή της ενυπόγραφης διαμαρτυρίας σε ειδική ιστοσελίδα. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να διαστρεβλώνει την ιστορία της πόλης και να παίζει με την κοινή λογική!» αναφέρουν στο τελευταίο μήνυμά τους οι δημιουργοί της σελίδας.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Προκλητική εμφάνιση του Συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Γκάρυ Ριντ στη Βουλή. Αποκάλεσε τα Σκόπια «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», προκαλώντας την έκρηξη του βουλευτή της Ν.Δ. Γρηγόρη Αποστολάκου.

Σε ομιλία του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα «Θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθεί η Ελλάδα έξω από τη κρίση» ο Γκ. Ριντ – τυχαία άραγε (;) – αποκάλεσε «Μακεδονία» τα Σκόπια, σε μια αποστροφή του λόγου του για την οικονομική κατάσταση στις χώρες των Βαλκανίων.


Το… ανιστόρητο λάθος του οικονομολόγου και Συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν πέρασε απαρατήρητο από τον βουλευτή της Ν.Δ. Γρηγόρη Αποστολάκο, ο οποίος παρενέβη λέγοντας…

«Οφείλατε να γνωρίζετε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει με το όνομα αυτό την χώρα στην οποία αναφέρεστε» είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας πως εξαιτίας αυτού του γεγονότος «πριν από 2 χρόνια απορρίφθηκε η είσοδος της στο ΝΑΤΟ με ομόφωνη απόφαση». Κατόπιν αυτού ο κ. Γκάρυ Ριντ αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη.

ΛΑΘΗ


Το μήνυμα οτι “η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά μία κυβέρνηση με ικανότητες που θα εργασθεί να τη βγάλει από τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει” στέλνει με άρθρο του στον κυριακάτικο τύπο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει στο άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής του ο κ. Στεφανόπουλος, αυτή η κυβέρνηση είναι του κ. Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος -τονίζει- διαθέτει τα προσόντα, το κύρος και τις γνωριμίες στο εξωτερικό για να επιτύχει τον στόχο.

“Συνεπώς τα κόμματα οφείλουν να παύσουν να ζητούν εκλογές και να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο χρόνο, μέχρι της συμπληρώσεως της τετραετίας από τις προηγούμενες εκλογές, κατά τον οποίον ο κ. Παπαδήμος θα εργασθεί υπέρ του συμφέροντος της χώρας ώστε να μη μας εξαναγκάσουν σε αποχώρηση από την ευρωζώνη ή σε άλλες καταστρεπτικές εξελίξεις” υπογραμμίζει…

Τι σχόλιο μπορεί άραγε κάποιος να κάνει γι αυτήν τη θλιβερή δήλωση ενός ανθρώπου που επί δέκα ολόκληρα χρόνια υπήρξε (υποτίθεται) ο εγγυητής της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος;

Ο άνθρωπος αυτός ζητάει, δηλαδή, να παραμείνει στην εξουσία ένας πρωθυπουργός που δεν ψηφίστηκε από τον Ελληνικό λαό και μάλιστα να πάρει αν χρειαστεί (που θα χρειαστεί) μέτρα σκληρής λιτότητας, αβέβαιης αποτελεσματικότητας, όπως δημόσια παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος, που θα δεσμεύσουν τις επόμενες εκλεγμένες από το λαό κυβερνήσεις και θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο τον Ελληνικό λαό στο τέλμα της οικονομικής εξαθλίωσης.

Στην ουσία ο σώφρων γέροντας προτείνει στον κ. Παπαδήμο να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια το Σύνταγμα των Ελλήνων και να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική του προκατόχου του…

Κύριε Στεφανόπουλε, αν συνεχίζετε να είστε εδώ ψυχή τε και σώματι, ο κ. Παπαδήμος δεν επελέγη για να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική του παπαρολόγου μειοδότη και της αγέλης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επελέγη για να δώσει μια ανάσα ελπίδας στον ρημαγμένο Ελληνικό λαό και να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι…

Αν δε μπορεί, ας μας αδειάσει τη γωνιά…

[Όσο για σας κύριε πρόεδρε δεν είναι ανάγκη να αμαυρώνετε την εικόνα του «σωστού» προέδρου που σχημάτισε για σας ο Ελληνικός λαός με πολιτικά αμετροεπείς παρεμβάσεις που παραπέμπουν σε εποχές που ο Ελληνικός λαός επιθυμεί να ξεχάσει…]

Σημείωση: Για το όνομα του θεού δεν υπάρχει κάποιος από το περιβάλλον του τέως προέδρου να τον προστατεύσει;
ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ

Η ΑΝΑΒΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Η κοινότητα Ανάβρας,βρίσκεται σε μία ορεινή περιοχή του Νομού Μαγνησίας στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μ. Απέχει 80 χιλ. από το Βόλο και 40 χιλ. από τον Αλμυρό και τη Λαμία.

Η Ανάβρα έχει 700 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι σε ποσοστό σχεδόν 100% ασχολούνται με την ...κτηνοτροφία μικρών και μεγάλων ζώων (γελάδια, πρόβατα, γουρούνια) ελεύθερης βοσκής. Αυτός είναι και ο πιο βασικός λόγος που η Ανάβρα αποτελεί φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα, έχει ποσοστό ανεργίας 0%, πολλά νέα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν 80 σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα κοντά στο χωριό. Ακόμη στο χωριό λειτουργεί 3θέσιο δημοτικό σχολείο με 30 μαθητές και νηπιαγωγείο με 10 νήπια.

Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την βιολογική κτηνοτροφία, με 12.000 γιδοπρόβατα, 6.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής και 5.000 χοίρους να βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Τα νόστιμα κρέατά της είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα.

Η Ανάβρα έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση.

Τα τελευταία χρόνια (από το 1990 μέχρι σήμερα) ο οικισμός της Ανάβρας έχει αναβαθμιστεί, έγιναν πάρα πολλά έργα και υπήρξε αλματώδης ανάπτυξη. Πέρα από τα έργα υποδομής έγιναν αναπτυξιακά έργα, καινοτόμα και πρωτοποριακά, όπως το Αιολικό πάρκο «Αλογόραχης» με 17 ανεμογεννήτριες, το Περιβαλλοντολογικό-Πολιτισμικό πάρκο «στις Πηγές Ανάβρας», έκτασης 240 στρεμμάτων, κατά μήκος του ποταμού Ενιπέα, χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More