ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΡΑΒΗΞΕΙ. ΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.
Μετά τους Σκοπιανούς, διεκδικούν και οι Αλβανοί τον Μ. Αλέξανδρο. Τα αλβανόπουλα διδάσκονται πως έχουν το ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά της Μακεδονίας, που θεωρείται Αλβανός ήρωας. Μάλιστα σύμφωνα με το βιβλίο Γεωγραφίας, οι περιοχές, που......
έμειναν εκτός του Αλβανικού κράτους,
είναι όλη η Βορειοδυτική Ελλάδα, οι Νομοί Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας! Αναλυτικότερα, αναφέρεται: «Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών.

Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών.

Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της “Μακεδονίας” και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές Τσαμουριά, Φλώρινα, κ.λπ.». Η παραχάραξη της ιστορίας, δεν έχει όρια.

ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ-ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 115 ολόκληρες σελίδες θα αφιερώσει το γαλλικό ένθετο περιοδικό της «Figaro» στην παρουσίαση της ιστορικής και γεωγραφικής διαδρομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την αρχαία Μακεδονία, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το περιοδικό, θα κυκλοφορήσει στις 13 Οκτωβρίου, κατά την ημέρα των εγκαινίων της μεγάλης έκθεσης για τον Έλληνα στρατηλάτη και την αρχαία Μακεδονία, στο Μουσείο του Λούβρου. 

Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, Μισέλ ντε Ζαγκέρ (Michel de Jaeghere) και η δημοσιογράφος/φωτορεπόρτερ Ιζαμπέλ Σμίτζ (Isabelle Schmnitz) βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να «ανακαλύψουν» για λογαριασμό των Γάλλων αναγνωστών τα χνάρια του Μεγαλέξανδρου και να καταγράψουν την εμπειρία της αναζήτησής τους στο χαρτί.



Στις 26 και 27 Αυγούστου τα δύο στελέχη του περιοδικού επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική, όπου πραγματοποίησαν τον παράπλου του Αγίου Όρους και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων. 

Μάλιστα, ο δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω και το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Γαλλίας, προετοιμάζουν ήδη εκδηλώσεις προβολής της τοπικής ιστορικής διαδρομής, αλλά και του σημερινού προσώπου του προορισμού, οι οποίες απευθύνονται στο γαλλικό κοινό. 



Στις 30 και 31 Αυγούστου, το ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού θα «μετακινηθεί» στην Ημαθία, όπου οι Γάλλοι προσκεκλημένοι της εκεί Περιφερειακής Ενότητας και του ΕΟΤ Γαλλίας θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, τη Σχολή του Αριστοτέλη, τη Βέροια και άλλους χώρους της περιοχής. 

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση με τίτλο «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Αρχαία Μακεδονία», θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2012, ενώ περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αντικείμενα, τα οποία ήρθαν στο φως τα τελευταία 30 χρόνια.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ


ΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στα όσα είπε ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη, περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα και που παρουσιάζονται σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει για τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου από τις απαράδεκτες και επιζήμιες για τα συμφέροντα της χώρας μας δηλώσεις, που έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη.

Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να πράξει αμέσως τα δέοντα, σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο βουλευτή.

Διαφορετικά θα είναι ο ίδιος βαρύτατα εκτεθειμένος».


ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ.....ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε η εφημερίδα Shqip. Τα έγγραφα που βγήκαν τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας από το Wikileaks του Τζούλιαν Ασάντζ, και αφορούν τηλεγραφήματα του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα Τζον Ουίδερς, ταρακουνούν τη χώρα, ενώ το σημερινό αφορά άμεσα τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας.

Η Αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα για το "Τσάμικο". Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της ανάλυσης του πρώην Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Τίρανα, Τζον Γουίδερς, σε ένα τηλεγράφημα που έστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 10 Νοεμβρίου 2008. Στο έγγραφο αυτό, ο πρέσβης των ΗΠΑ κάνει μια λεπτομερή σύνοψη και ανάλυση του όλου προβλήματος των Τσάμηδων, παρέχοντας λεπτομερή "ιστορικά στοιχεία". Σύμφωνα με τον Γουίδερς, η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα, φοβούμενη ότι θα της χρεωθεί εθνικισμός. Στο τηλεγράφημα της 10ης Νοεμβρίου σημείωσε ότι "Οι Αλβανοί Τσάμηδες που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια δικαστική μάχη σχετικά με το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας και της αποζημίωση σε σχέση με την κακομεταχείριση από την ελληνική κυβέρνηση για ζημιές κατά τον βίαιο διωγμό. Πολύ ελάχιστα πράγματα έγιναν για το ζήτημα των τσάμηδων δεδομένου ότι με ψήφισμα του Κοινοβουλίου το 1994, οπότε και αναγνωρίστηκε ως ένα θέμα και φαίνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με την Ελλάδα και να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις, επιμένοντας στο θέμα αυτό. Η νομική προοπτική του θέματος απαιτεί περισσότερη προσοχή από τους Τσάμηδες, αλλά δεν είναι σαφές ποιο δικαστήριο θα έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα. "Παρακάτω, ο Πρέσβης Withers περιγράφει με την οπτική του για το Τσάμικο ζήτημα, το οποίο ως φαίνεται αντικατοπτρίζει και την μυστική γραμμή των ΗΠΑ επί του Τσάμικου:

«Οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί που ζούσαν στη δυτική Ελλάδα. Κοντά στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 20 χιλιάδες με 40 χιλιάδες Τσάμηδες εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα ως συνεργοί του φασισμού και εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία. Στην αρχή η μεταχείρισή τους ήταν καλή στην Αλβανία, αλλά αργότερα στράφηκε εναντίον της η κομμουνιστική κυβέρνηση και εκτελέστηκαν πολλά μέλη της. Ως αποτέλεσμα, η Τσάμηδες ήταν ισχυρές αντιπάλους του κομμουνιστικού καθεστώτος. Πολλά μέλη της Τσάμικης κοινότητας σήμερα είναι στον κεντροδεξιό συνασπισμό (φιλοκυβερνητική) και πιστεύουν ότι ο αριθμός του Τσάμικου πληθυσμού στην Αλβανία εκτιμάται σε 400 χιλιάδες κατοίκους. Οι Τσάμηδες έχουν αγωνιστεί επί μακράν για την επιστροφή (στην Ελλάδα). Τον Οκτώβριο (2011), ο Tahir Muhedini, Τσάμης ηγέτης και πρόεδρος του κόμματος PDI, δήλωσε στον πολιτικό σύμβουλο της πρεσβείας, πως οι Τσάμηδες, σε συνεργασία με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης, τα ονόματα των οποίων δεν ανέφερε, έχουν ετοιμάσει το νομικό πλάνο για το ζήτημα της κακοποίησης και της «γενοκτονίας» από την ελληνική κυβέρνηση. Ο Muhedini πρόκειται να ετοιμάσει το φάκελο και να το στείλετε στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο Muhedini είπε πως κανένα από τα προβλήματα της Τσάμικης κοινότητας δεν έχει επιλυθεί και δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την βοήθεια της Αλβανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με Muhedini, η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει μια μικρή βοήθεια για το ζήτημα των τσάμηδων, μετά την υπερψήφιση του ψηφίσματος το 1994, οπότε και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των Τσάμηδων. Οι Αλβανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης, είπε ο Muhedini έχουν διασχίσει τα σύνορα, ενώ έχει δίκιο για την περιγραφή της κακομεταχείρισης των Τσάμηδων στην Ελλάδα, αλλά είπε επίσης ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Muhedini, οι Έλληνες έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα».

Εν τω μεταξύ, στο τελευταίο σχόλιο του πρέσβη Withers , στο τηλεγράφημα που απευθύνεται στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε ότι ενώ το Τσάμικο πρόβλημα είναι ατυχές, φαίνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα από ό,τι για τις απαιτήσεις των Τσάμηδων. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, και περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί εργάζονται στην Ελλάδα, γιαυτό η Αλβανική κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να βλάψει τις σχέσεις με τους Έλληνες, θέτοντας το ζήτημα των τσάμηδων. Ωστόσο, αποτελεί γεγονός ότι οι Τσάμηδες ετοιμάζουν μια δικαστική υπόθεση εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και οι πρωτοβουλία που λαμβάνεται εκτός της αλβανικής κυβέρνησης παραμένει δύσκολοι, καθώς η διεθνή δικαιοσύνη για να ανοίξει το ζήτημα απαιτεί νομική σύγκρουση."
.

Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ


Τον Ιανουάριο του 1920 συνήλθε στη Σόφια η 1η Συνδιάσκεψη των βαλκανικών κομμουνιστικών κομμάτων στην οποία το Σ.Ε.Κ.Ε.(Κ) αντιπροσωπεύτηκε από τον Δ. Λιγδόπουλο.(49) Η συνδιάσκεψη αποφάσισε κατ' αρχάς τη μετονομασία της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας σε Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία (Β.Κ.Ο.) κι έθεσε επίσης ως σκοπό της μία «προλεταριακή επανάσταση» σε όλα τα βαλκανικά κράτη. Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονήθηκε εκεί, τα κράτη αυτά θα έπρεπε στη συνέχεια να συγχωνευθούν και να σχηματίσουν μία «Βαλκανική Σοβιετική Κομμουνιστική Ομοσπονδία». Η όλη κίνηση τελούσε υπό την καθοδήγηση της Κ.Δ., η οποία διόρισε δύο στελέχη της, τον Κ. Ρακόβσκυ και Ντ. Μανουίλσκι ως «ινστρούχτορές» της. Πυρήνας της Β.Κ.Ο. ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας που δεν ήταν μόνο το καλύτερα οργανωμένο Κ.Κ. στα Βαλκάνια, αλλά διέθετε και αναγνωρισμένους από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα ηγέτες, τους Β. Κολάροφ, Κ. Καμπατίεφ και Γκ. Δημητρώφ.(50)

Σε μία από τις πρώτες προκηρύξεις της Β.Κ.Ο, μόλις τον Αύγουστο του 1920, αναφέρεται το «Μακεδόνικο» ως θέμα...
καταπίεσης των εθνικών μειονοτήτων στις εκτός Βουλγαρίας περιοχές της Μακεδονίας. Τον Ιούνιο όμως του 1921, ο Β. Κολάροφ αντιπρόσωπος του Κ.Κ. Βουλγαρίας στο 3° Συνέδριο της Κ.Δ. στη Μόσχα, έθεσε στον αντιπρόσωπο του Σ.Ε.Κ.Ε.(Κ), Γ. Γεωργιάδη, το ζήτημα της αυτονόμησης της Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κύριο σκοπό της Β.Κ.Ο. για «προλεταριακή επανάσταση» στα Βαλκάνια. Ο Γ. Γεωργιάδης, που ήταν σοσιαλιστής και όχι μπολσεβίκος, απέρριψε την πρόταση του Β. Κολάροφ και ανέφερε στον Λένιν τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε η ανακίνηση του «Μακεδόνικου» για το Σ.Ε.Κ.Ε.(Κ). Επειδή όμως κατάλαβε από τις επαφές του ότι το ζήτημα της αυτονόμησης της Μακεδονίας είχε ήδη αποφασισθεί από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κινήματος, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα αποχώρησε από το Κόμμα.(51)

Ως ιδιαίτερο θέμα, το «Μακεδονικό» παρουσιάστηκε στην ημερήσια διάταξη της 4ης Συνδιάσκεψης της Β.Κ.Ο. τον Ιούνιο του 1922 στη Σόφια, όπου ο αντιπρόσωπος του Κ.Κ. Βουλγαρίας Καμπατίεφ υποστήριξε ότι τα Κ.Κ. όφειλαν να στηρίξουν δραστήρια τον αγώνα των εθνικών μειονοτήτων για απελευθέρωση. Με την εισήγηση του Καμπατίεφ, όπως ήταν φυσικό, συμφώνησε ο εκπρόσωπος της Κ.Δ., διαφώνησε όμως ο εκπρόσωπος του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας Πιγιάντε με τις απόψεις του οποίου συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος του Σ.Ε.Κ.Ε.(Κ) Γιάννης Πετσόπουλος.(52)

Για την εξυπηρέτηση της προσπάθειας δημιουργίας ανεξάρτητης Μακεδονίας, το 4° Συνέδριο της Κ.Δ. που συνήλθε στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 1922, δηλαδή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, έλαβε απόφαση εναντίον της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στα εδάφη της Ελληνικής Μακεδονίας και της δυτικής Θράκης, προκειμένου ν' αποφευχθεί η αύξηση του Ελληνικού στοιχείου σ' εκείνες τις περιοχές. Στην απόφαση μάλιστα της 5ης Συνδιάσκεψης της Β.Κ.Ο., που συνήλθε στη Μόσχα αμέσως μετά τη λήξη του 4ου Συνεδρίου της Κ.Δ., αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι στο πλαίσιο της μελλοντικής Βαλκανικής Σοβιετικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας θα ενταχθούν, ως αυτόνομες δημοκρατίες, η Μακεδονία και η Θράκη.(53)

Στα τέλη του 1922, η Κ.Δ. έθεσε σε προτεραιότητα την κομμουνιστική επανάσταση στα Βαλκάνια μετά τη διάψευση της πρόβλεψης του Λένιν για επικράτηση του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος στην κεντρική κυρίως Ευρώπη (Γερμανία, Ουγγαρία κ.λπ.) ως συνέπεια της επαναστατικής κρίσης που θα δημιουργούνταν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή των Βαλκανίων κρίθηκε ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις λόγω, κυρίως, της τεταμένης κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή ύστερα από τις πολυετείς ενδοβαλκανικές συγκρούσεις• ταυτόχρονα, οι έντονες ενδοφυλετικές διαφορές αποτελούσαν πρόσφορο κλίμα υποκίνησης εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

Η επαναστατική προσπάθεια της Κ.Δ. στα Βαλκάνια συνέπεσε με την έντονη εθνικιστική και αναθεωρητική πολιτική της Βουλγαρίας που είχε ως στόχο της την ανατροπή του πάγιου, μετά τις συνθήκες ειρήνης των βαλκανικών και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, συνοριακού καθεστώτος. Στις αρχές του 1923 η κυβέρνηση του αγροτιστή Σταμπολίσκι, υπό το καθεστώς του οποίου το Κ.Κ. Βουλγαρίας απολάμβανε ελευθερία κινήσεων, ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με τις εθνικιστικές «μακεδονικές» οργανώσεις της χώρας του. Ως αποτέλεσμα της ρήξης αυτής, οι δυναμικές «μακεδονικές» οργανώσεις υποστήριξαν ανοιχτά το εθνικιστικό πραξικόπημα του Τσαγκόφ, τον Ιούνιο του 1923, το οποίο οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης και στο φόνο του ίδιου του Σταμπολίσκι.(54) Με την διαρκή υποστήριξη τους, ο Τσαγκόφ συνέτριψε και την εξέγερση του Βουλγαρικού κομμουνιστικού κόμματος τον Οκτώβριο του 1923, με αποτέλεσμα οι ηγέτες του τελευταίου να διαφύγουν στη Σοβιετική Ρωσία και η έδρα της Β.Κ.Ο. να μεταφερθεί στη Βιέννη.(55)
Πηγή: Θ.Λυμπερίου, Το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα, τόμος Α, σελ 51-53, Εκδόσεις Παπαζήση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΕΥ


ΜΙΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥ ΟΙ ΤΗΣ ΟΕΥ

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε το 2002 μεταφέρθηκαν στο ΥΠΕΞ από το τότε ΥΠΕΘΟ, αρμοδιότητες που αφορούσαν στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, την αναπτυξιακή βοήθεια, καθώς επίσης και το δίκτυο των Γραφείων ΟΕΥ, με τις αρμοδιότητες και το σύνολο του προσωπικού που στελέχωναν αυτές τις αρμοδιότητες (υπάλληλοι κλάδου ΟΕΥ, διοικητικοί υπάλληλοι και επιτόπιο προσωπικό).Η θεσμική αυτή τομή επισφραγίστηκε από την ψήφιση του Ν. 3196/2003 (επί δικής σας θητείας ως Υπουργού επί των Εξωτερικών και με Υφυπουργό τον κ. Α. Λοβέρδο), νόμος που υπερψηφίσθηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και το ΚΚΕ, ενώ χαιρετίσθηκε με ενθουσιασμό από το σύνολο των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων της χώρας, αφού η όλη μεταρρύθμιση είχε υποστηριχθεί από αυτές προκειμένου αφενός να ενισχυθούν και να αναβαθμισθούν τα Γραφεία ΟΕΥ και αφετέρου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της δραστηριότητας των ελληνικών φορέων στο εξωτερικό.

Δυστυχώς όμως η πορεία αυτής της μεταρρύθμισης έχει ανακοπεί και υπονομευθεί και αυτό οφείλεται στην υιοθέτηση του νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών του 2007 (Ν. 3566/2007). Πράγματι ο νόμος αυτός υπαγορεύθηκε από μία ομάδα της τότε υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και αποσκοπούσε στην πλήρη υποβάθμιση των Γραφείων ΟΕΥ, στην προοδευτική κατάργηση των υπαλλήλων του κλάδου ΟΕΥ υπό το πρόσχημα της προοδευτικής υποκατάστασής τους από υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου! Είναι άλλωστε γνωστό ότι δεν υφίστατο καμία πραγματική ανάγκη για την αναθεώρηση του ούτε καν συμπληρώσαντος δεκαετία προηγούμενου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών (Ν. 2594/1998) πλην της ικανοποιήσεως συντεχνιακών συμφερόντων, όπως τα αντιλαμβάνονταν κάποιοι εκπρόσωποι του διπλωματικού κλάδου. Πρόκειται στην ουσία για τους ίδιους που καθυστέρησαν την ψήφιση του Ν. 3196/2003 και υπονόμευσαν συστηματικά πολλές από τις πιο προοδευτικές προτάσεις που είχαν προηγηθεί στο πλαίσιο της προηγηθείσας διαβούλευσης (π.χ. εξέλιξη των Γραφείων ΟΕΥ σε Οικονομικές Αποστολές, σύμφωνα με πολλά ξένα πρότυπα, όπου θα μπορούσαν να ενταχθούν και να να συντονίζονται αποτελεσματικότερα και άλλες ελληνικές υπηρεσίες στο εξωτερικό. π.χ.τουριστικοί, ενέργειας, γεωργικοί ακόλουθοι κλ.π.).

Οι επιλογές που εκφράσθηκαν στον ισχύοντα Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών –που αποτελούν διεθνή πρωτοτυπία και που αποδεικνύουν την παντελή άγνοια των εμπνευστών του για το αντικείμενο- προκάλεσε τόσο την σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων όσο και της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), οι βουλευτές της οποίας αποχώρησαν από τη συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ καταψηφίσθηκε και από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα της «πρωτότυπης» αυτής επιλογής είναι δυστυχώς ήδη ορατά και έχουν επιφέρει την αντίδραση των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, που μέσα στην οικονομική κρίση βλέπουν σήμερα τα Γραφεία ΟΕΥ να στελεχώνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με έναν μόνο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι τόσο λειτουργικά όσο απαιτούν οι παρούσες περιστάσεις. Πόσο μάλλον που ακόμα και ο ισχύων Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών εφαρμόζεται κατά τρόπο που να οδηγεί ακόμα περισσότερο στην αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών με την οποία ασκείται η οικονομική διπλωματία.

Έτσι σήμερα τα 2/3 των Γραφείων ΟΕΥ δεν υφίστανται ουσιαστικά, καθότι σε αυτά υπηρετεί ένας μόνο υπάλληλος, το 60% του δυναμικού του κλάδου ΟΕΥ έχει μετατεθεί στη Κεντρική Υπηρεσία, ενώ η υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων έχει ανακοπεί.

Παράλληλα έχει καταρρεύσει ο διϋπουργικός χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών, έχει γραφειοκρατικοποιηθεί η λειτουργία τους, έχει χαθεί κάθε έννοια ανάληψης πρωτοβουλίας, ενώ στην καθημερινή λειτουργία τους, οι υπάλληλοι ΟΕΥ, απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και στελέχη με υψηλή εξειδίκευση, δεν αξιοποιούνται με τον προσήκοντα τρόπο.

Παρά τη ζοφερή αυτή καθημερινότητα, οι υπάλληλοι ΟΕΥ, ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους και στις υψηλές απαιτήσεις του λειτουργήματος τους με συνέπεια, επαγγελματισμό και υψηλή αίσθηση καθήκοντος.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το 92% των επιχειρήσεων που λαμβάνουν υπηρεσίες από τα Γραφεία ΟΕΥ έχουν ιδιαίτερα θετική γνώμη, τόσο για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, όσο και για την συμπεριφορά του προσωπικού. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από την λειτουργία του συστήματος πιστοποίησης ISO που εφαρμόζεται μόνο στα Γραφεία ΟΕΥ και μέσω του οποίου έχει καταγραφεί για το 2010, ο αριθμός των 9500 αιτημάτων εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων.

Η αναβάθμιση των Γραφείων ΟΕΥ ΟΕΥ και η αποκατάσταση του κλάδου ΟΕΥ, αποτελούν κατά τη γνώμη μας επείγουσα προτεραιότητα, καθότι η ανάπτυξη της οικονομικής εξωστρέφειας είναι μία σημαντική παράμετρος που αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την παρούσα οικονομική κρίση.

Τα αποτελέσματα της καταστροφικής επιλογής του 2007, έχουν καταστήσει κοινώς αποδεκτό ότι απαιτείται άμεσα μία νέα τομή στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δημοσίου που υποστηρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Έχει ήδη αποτυπωθεί σε επίσημα κείμενα παραγωγικών φορέων η άποψη ότι ο κλάδος των υπαλλήλων ΟΕΥ αποτελεί νευραλγικό τομέα του δημοσίου στις προσπάθειες για ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κλάδος των υπαλλήλων ΟΕΥ και σήμερα όπως και το 2002, θα στηρίξει με αίσθημα ευθύνης κάθε θετική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή.

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης και παγκοσμιοποίησης απαιτείται μία ευρύτερη και επείγουσα αναδιοργάνωση όλων των μηχανισμών που στηρίζουν την εξωστρέφεια, μία νέα αναπτυξιακή πορεία εξωστρέφειας με στόχους και χρονοδιαγράμματα που θα περνά μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που σκοπό έχουν να υποστηρίζουν στις ξένες αγορές την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς, σας υποβάλλουμε, συνημμένα, συνοπτικά μία οργανωτική πρόταση που θεωρούμε ότι καλύπτει πλήρως τις ανάγκες εξωστρέφειας, πρόταση η οποία στηρίζεται τόσο στη διεθνή εμπειρία, όσο και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας και βεβαίως είμαστε στη διάθεσή σας ώστε να συμβάλουμε τόσο στην λεπτομερή επεξεργασία όσο και στην εφαρμογή της.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η πρόταση αυτή απαντά τόσο στην πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, όσο και στην αποξένωση της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας από την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Λαμβάνει δε υπόψη της κατεξοχήν επιτυχημένα οργανωτικά μοντέλα εξωστρέφειας και άλλων χωρών σε αλλά και τα συγκεκριμμένα χαρακτηριστικά, ανάγκες και δυνατότητες της χώρα μας.

Είναι μία πρόταση η οποία μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα, είναι χαμηλού κόστους συγκλίνει δε με τις προτάσεις των παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Με τιμή γιά το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Φαρμάκης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’
Ο Γενικός Γραμματέας
Δούκας Μαρινόπουλος, Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄

Η ALPHA BANK ΜΑΚΕΔΟΝΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


Η Alpha Bank, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα με 450 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, καθώς και θυγατρικές και υποκαταστήματα στα Βαλκάνια, στην ιστοσελίδα της αναγνωρίζει απερίφραστα τα Σκόπια ως… Μακεδονία!!

Όπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία, η Alpha Bank έχει κιόλας να υπερηφανεύεται ότι ήταν από τις πρώτες τράπεζες που δραστηροποιήθηκαν στην… “Μακεδονία”.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους της Alpha Bank μέσω της Ιστοσελίδα της, για να ενημερωθούν για τους λόγους που μια Ελληνική τράπεζα αναγνωρίζει τα Σκόπια ως “Μακεδονία” σε παραβίαση των σχετικών διατάξεων του ΟΗΕ, τις προθέσεις τους για την άμεση διόρθωση στις Ιστοσελίδες της Alpha Bank και αν πρόκειται να προβούν σε δημόσια ανακοίνωση για να ζητήσουν Συγνώμη από τους περίπου 2.500.000 Μακεδόνες που διαμένουν στην αληθινή Μακεδονία (η οποία βρίσκεται φυσικά στην Ελλάδα) και η τράπεζα τόσο απλόχερα “χάρισε” το όνομα τους σε κάποιους Σλάβους, βορείως της Μακεδονίας
Η δικιά μας άποψη, είναι πολύ απλή όποιος κάτοικος της Ελλάδος αισθάνεται έλληνας άμμεσα να προβεί σε αλλάγη τράπεζας, αυτό το όπλο έχουμε αυτό θα χρησιμοποιήσουμε.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More