ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΗ σύγχρονη επιστήμη, η προηγμένη τεχνολογία αλλά και ο κόσμος των business, όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, αποδεικνύεται πως χρειάζεται την ελληνική γλώσσα, ως εργαλείο έκφρασης και αποτύπωσης ιδεών αλλά και ως μοναδικό και αξεπέραστο μέσο και δίαυλο επικοινωνίας.

Το "Hellenic Quest" είναι ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής, που το CNN το είχε διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται αρχικά για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνιστάται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται από την γνωστή Apple, της οποίας πρόεδρος Τζον Σκάλι δήλωσε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν’ αναπτύξει τη δημιουργικότητα της, να εισαγάγει καινούργιες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ’ όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει».

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και την γλώσσα των Ελλήνων. Αλλά δεν είναι μόνο η Apple που πιστεύει στις τεράστιες διαστάσεις ιδεών και σύνθετων εννοιών, που προσφέρει η ελληνική γλώσσα. Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν Αρχαία Ελληνικά «επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργάνωσης και διαχείρισης επιχειρήσεων». Σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι «Η ελληνική ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.»

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβαίν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος –Ελληνίστρια- Μαν Ντοναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στο Η/Υ «Υβικό» αποθησαύρισαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας, όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας.

Στο ιβυκό, ταξινομήθηκαν 8000 συγγράμματα 4000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται. Μιλώντας γ’ αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε «Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της ελληνικής γλώσσας, απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ’ αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας.»

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν τα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές».

«Νοηματική γλώσσα» θεωρείται η γλώσσα στην οποία το «σημαίνον». Δηλαδή η λέξη, δηλαδή η λέξη και το «σημαινόμενο», δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ «σημειολογική» είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το «α», «πράγμα» (σημαινόμενο) εννοείται με το «α» (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας η λέξεις έχουν «πρωτογένεια», ενώ σε όλες τις άλλες οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν. Επί παραδείγματι, στην Ελληνική, η λέξη ενθουσιασμός = εν-θεώ, γεωμετρία = γη-μετρώ, προφητεία = προ+φαω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο). Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεων – πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες.

Τα πιο τέλεια προγράμματα «Ιβύκος», «Γνώσεις» και «Νεύτων» αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες, και τούτο διότι η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα όμως: τηλέ, λάνδη = …LAND, ΓΕΩ…, νάνο, μικρό, μέγα, σκοπό, ….ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ…., ΜΙΚΡΟ…., ΔΙΣΚΟ…. ΦΩΝΟ…. ΜΑΚΡΟ….., ΣΥΝ…, ΣΥΜ….., ΓΡΑΦΟ…., κτλ κτλ. Παράδειγμα, το γνωστό σε όλους μας CD = Compact Disk = συμπακτωμένος (συμπυκνωμένος) δίσκος.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ’ αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι’ αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες, όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις όποιες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.


ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ.Η Αλεξάνδρεια, η πόλη που ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον τιμά και πάλι. Έτσι, στις 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα η μετονομασία του δρόμου μπροστά από το σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, από οδό Σαρμ Ελ Σέιχ, σε οδό Κ. Καβάφη.
Τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν από κοινού από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ, παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) Γιάννη Σιόκα.
Την ίδια ημέρα, θα διαβαστούν έργα του μεγάλου ποιητή, στο σπίτι όπου έζησε, από μαθητές και φοιτητές, στα ελληνικά και τα αραβικά, ενώ ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας Μανόλης Μαραγκούλης θα ξεναγήσει τους παρισταμένους στο σπίτι του Καβάφη.
Μάλιστα, για το θέμα συζήτησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας σε συνάντησή του στην Αθήνα με την αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη- Μυτιληναίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της ΕΚΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Αλεξάνδρειας.
Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να μετανομαστεί η οδός Σαρμ ελ Σέιχ σε οδό Καβάφη, στις 27 Οκτωβρίου 2009, στο Στάδιο της Ελληνικής Κοινότητας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν για τα 100 χρόνια του Ζερβουδακείου Μεγάρου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.
ΠΗΓΗ:http://omogeneia.ana-mpa.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ( Ο ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ)Για τον Ιωάννη Μεταξά πολλά έχουν γραφτεί και όποιος κάνει μια μικρή αναζήτηση θα διαβάσει διάφορα και σε βιβλία και στο διαδίκτυο.
Άλλοι τον αποκαλούν ηγέτη, εθνάρχη, μεγάλο πολιτικό και άλλοι δικτάτορα, φασίστα και άνθρωπο που είπε το όχι λόγο της λαϊκής πίεσης.
Σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι να πάρει θέση για όλα αυτά.
Απλά θα αναφέρουμε μερικά ίσως άγνωστα γεγονότα για να συνεχίσει ο καθένας την σκέψη του και την αναζήτηση του.
Ο γαμπρός του Μουσολίνι Γκράτσι έχει πλέον βεβαιωθεί με τον άνοιγμα καινούργιων αρχείων ότι ήταν πράκτορας των Άγγλων. Αυτός ήταν ο εμπνευστής της επίθεσης της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Ο ίδιος ο Μουσολίνι δούλευε για τους Άγγλους τα χρόνια της νεότητας του κατά την διάρκεια του Ά παγκοσμίου πολέμου.
Ο τελευταίος γιατρός που εξέτασε τον Μεταξά ήταν Άγγλος.
Το Λονδίνο προς ένδειξη τιμής του θανάτου του συμμάχου Έλληνα Μεταξά είχε της σημαίες μεσίστιες μια μέρα πριν τον θάνατο του.
Ήταν κοντά η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και δημιουργίας ουδέτερης ζώνης στην σημερινή Αλβανία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με <<κυανόκρανους>> στην μέση τους Γερμανούς. Τα εδάφη της Βόρεια Ηπείρου για πάντα θα ήταν στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας. Εμπνευστής του σχεδίου ο Φον Κανάρης γόνος της μεγάλης ελληνικής επαναστατικής οικογένειας των Κανάρηδων και αρχηγός της Γερμανικής αντικατασκοπείας. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν με τον θάνατο του Μεταξά.
Σήμερα, ημέρα του θανάτου του δεν θα μπούμε στην διαδικασία να αναφέρουμε το κοινωνικό έργο του ανθρώπου αυτού και να διαφωνήσουμε για το πόσο ήταν αρεστός η όχι στον ελληνικό λαό.
Απλά θα τιμήσουμε αυτόν τον Έλληνα πολιτικό που για τελευταία φορά τόλμησε να πει ΟΧΙ σε συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων.
Ευχή μας είναι κάποτε να ξαναπροστεθεί η λέξη αυτή στο λεξιλόγιο των πολιτικών μας και σήμερα.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More