ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ.



Η Αλεξάνδρεια, η πόλη που ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον τιμά και πάλι. Έτσι, στις 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα η μετονομασία του δρόμου μπροστά από το σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, από οδό Σαρμ Ελ Σέιχ, σε οδό Κ. Καβάφη.
Τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν από κοινού από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ, παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) Γιάννη Σιόκα.
Την ίδια ημέρα, θα διαβαστούν έργα του μεγάλου ποιητή, στο σπίτι όπου έζησε, από μαθητές και φοιτητές, στα ελληνικά και τα αραβικά, ενώ ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας Μανόλης Μαραγκούλης θα ξεναγήσει τους παρισταμένους στο σπίτι του Καβάφη.
Μάλιστα, για το θέμα συζήτησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας σε συνάντησή του στην Αθήνα με την αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη- Μυτιληναίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της ΕΚΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Αλεξάνδρειας.
Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να μετανομαστεί η οδός Σαρμ ελ Σέιχ σε οδό Καβάφη, στις 27 Οκτωβρίου 2009, στο Στάδιο της Ελληνικής Κοινότητας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν για τα 100 χρόνια του Ζερβουδακείου Μεγάρου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.
ΠΗΓΗ:http://omogeneia.ana-mpa.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ( Ο ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ)



Για τον Ιωάννη Μεταξά πολλά έχουν γραφτεί και όποιος κάνει μια μικρή αναζήτηση θα διαβάσει διάφορα και σε βιβλία και στο διαδίκτυο.
Άλλοι τον αποκαλούν ηγέτη, εθνάρχη, μεγάλο πολιτικό και άλλοι δικτάτορα, φασίστα και άνθρωπο που είπε το όχι λόγο της λαϊκής πίεσης.
Σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι να πάρει θέση για όλα αυτά.
Απλά θα αναφέρουμε μερικά ίσως άγνωστα γεγονότα για να συνεχίσει ο καθένας την σκέψη του και την αναζήτηση του.
Ο γαμπρός του Μουσολίνι Γκράτσι έχει πλέον βεβαιωθεί με τον άνοιγμα καινούργιων αρχείων ότι ήταν πράκτορας των Άγγλων. Αυτός ήταν ο εμπνευστής της επίθεσης της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Ο ίδιος ο Μουσολίνι δούλευε για τους Άγγλους τα χρόνια της νεότητας του κατά την διάρκεια του Ά παγκοσμίου πολέμου.
Ο τελευταίος γιατρός που εξέτασε τον Μεταξά ήταν Άγγλος.
Το Λονδίνο προς ένδειξη τιμής του θανάτου του συμμάχου Έλληνα Μεταξά είχε της σημαίες μεσίστιες μια μέρα πριν τον θάνατο του.
Ήταν κοντά η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και δημιουργίας ουδέτερης ζώνης στην σημερινή Αλβανία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με <<κυανόκρανους>> στην μέση τους Γερμανούς. Τα εδάφη της Βόρεια Ηπείρου για πάντα θα ήταν στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας. Εμπνευστής του σχεδίου ο Φον Κανάρης γόνος της μεγάλης ελληνικής επαναστατικής οικογένειας των Κανάρηδων και αρχηγός της Γερμανικής αντικατασκοπείας. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν με τον θάνατο του Μεταξά.
Σήμερα, ημέρα του θανάτου του δεν θα μπούμε στην διαδικασία να αναφέρουμε το κοινωνικό έργο του ανθρώπου αυτού και να διαφωνήσουμε για το πόσο ήταν αρεστός η όχι στον ελληνικό λαό.
Απλά θα τιμήσουμε αυτόν τον Έλληνα πολιτικό που για τελευταία φορά τόλμησε να πει ΟΧΙ σε συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων.
Ευχή μας είναι κάποτε να ξαναπροστεθεί η λέξη αυτή στο λεξιλόγιο των πολιτικών μας και σήμερα.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More