ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ( Ο ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ)



Για τον Ιωάννη Μεταξά πολλά έχουν γραφτεί και όποιος κάνει μια μικρή αναζήτηση θα διαβάσει διάφορα και σε βιβλία και στο διαδίκτυο.
Άλλοι τον αποκαλούν ηγέτη, εθνάρχη, μεγάλο πολιτικό και άλλοι δικτάτορα, φασίστα και άνθρωπο που είπε το όχι λόγο της λαϊκής πίεσης.
Σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι να πάρει θέση για όλα αυτά.
Απλά θα αναφέρουμε μερικά ίσως άγνωστα γεγονότα για να συνεχίσει ο καθένας την σκέψη του και την αναζήτηση του.
Ο γαμπρός του Μουσολίνι Γκράτσι έχει πλέον βεβαιωθεί με τον άνοιγμα καινούργιων αρχείων ότι ήταν πράκτορας των Άγγλων. Αυτός ήταν ο εμπνευστής της επίθεσης της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Ο ίδιος ο Μουσολίνι δούλευε για τους Άγγλους τα χρόνια της νεότητας του κατά την διάρκεια του Ά παγκοσμίου πολέμου.
Ο τελευταίος γιατρός που εξέτασε τον Μεταξά ήταν Άγγλος.
Το Λονδίνο προς ένδειξη τιμής του θανάτου του συμμάχου Έλληνα Μεταξά είχε της σημαίες μεσίστιες μια μέρα πριν τον θάνατο του.
Ήταν κοντά η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και δημιουργίας ουδέτερης ζώνης στην σημερινή Αλβανία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με <<κυανόκρανους>> στην μέση τους Γερμανούς. Τα εδάφη της Βόρεια Ηπείρου για πάντα θα ήταν στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας. Εμπνευστής του σχεδίου ο Φον Κανάρης γόνος της μεγάλης ελληνικής επαναστατικής οικογένειας των Κανάρηδων και αρχηγός της Γερμανικής αντικατασκοπείας. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν με τον θάνατο του Μεταξά.
Σήμερα, ημέρα του θανάτου του δεν θα μπούμε στην διαδικασία να αναφέρουμε το κοινωνικό έργο του ανθρώπου αυτού και να διαφωνήσουμε για το πόσο ήταν αρεστός η όχι στον ελληνικό λαό.
Απλά θα τιμήσουμε αυτόν τον Έλληνα πολιτικό που για τελευταία φορά τόλμησε να πει ΟΧΙ σε συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων.
Ευχή μας είναι κάποτε να ξαναπροστεθεί η λέξη αυτή στο λεξιλόγιο των πολιτικών μας και σήμερα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More