ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΝΕΣΟΥΝ


Για τον βουλγαρικό πολιτιστικό σύλλογο στα Σκόπια δεν υπάρχουν ούτε εθνικά ‘Μακεδόνες’, ούτε ‘μακεδονική’ γλώσσα.

Τα παραπάνω αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση των Σκοπίων ‘MKD’.

Το δημοσίευμα παραθέτει συνέντευξη με τον πρόεδρο Βουλγαρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπίων, Λάζαρ Μλαντένοφ.

«Ο Λάζαρ Μλαντένοφ είναι σχετικά ένα άγνωστο άτομο στο κράτος των Σκοπίων, αλλά προφανώς όχι στη Βουλγαρία. Συζητιέται στη Σόφια αλλά και στις Βρυξέλλες. Ο Μλαντένοφ ως πολίτης των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, στη συνέντευξή του δεν αναφέρεται σε λέξεις όπως είναι ‘Μακεδόνας’ και ‘μακεδονική’ γλώσσα, αναφέρει το δημοσίευμα του ‘MKD

Ο πρόεδρος του Συλλόγου αυτού στη συνέντευξή του, μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος.

«Υπάρχει ένας συστηματικό κατατρεγμός εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέλη μας φυλακίστηκαν, διώχθηκαν από τις εργασίες τους και ανακρίθηκαν από την αστυνομία», δήλωσε ο Μλαντένοφ.

Σχετικά με το θέμα που ‘ένας σύλλογος αντιμετωπίζει την περιφρόνηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών εν μέσω μιας δημοκρατίας , όπως θέλουν να αποκαλούνται τα Σκόπια, ο Μλαντένοφ θα τονίσει:

«Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κριτήρια αυτά είναι η σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται από τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βάση αυτών των αρχών βρίσκεται στην ανεξάρτητη δικαστική εξουσία.

Η έρευνα που οργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ έδειξε ότι οι δικαστές στην πΓΔΜ λειτουργούν υπό διαρκή πολιτική πίεση»

Ερωτηθείς αν στα Σκόπια υπάρχει βουλγαρική μειονότητα και πόσο μεγάλη είναι ο Μλαντένοφ υποστήριξε ότι τέτοια είδους ερωτήματα ήταν του ενδιαφέροντος του Τίτο της Γιουγκοσλαβίας.

Ζητήθηκε από τον πρόεδρο του βουλγαρικού συλλόγου να μιλήσει για τη ‘μακεδονική’ γλώσσα και το ‘μακεδονικό’ έθνος και την ‘μακεδονική ταυτότητα’.

Ο Λαζάρ Μλαντένοφ θα πεί:

«Η επιθετική τακτική της αρχαιοποίησης που γίνεται στα Σκόπια και κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στους πολίτες έχει προκαλέσει, δυστυχώς, μεγάλες αβεβαιότητες στο διεθνές πλαίσιο για το ποια πρέπει να είναι η λεγόμενη ‘μακεδονική ταυτότητα’.

Αν είναι δηλαδή μια αρχαία μακεδονική ταυτότητα ή μια σλαβική ταυτότητα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο αγώνα μακεδονοποίησης που σιγά σιγά πάμε να κατακτήσουμε και την Θάλασσα της Ιαπωνίας…

«Αμφιβάλλω πολύ αν η ταυτότητα που προσπαθεί να επιβληθεί με τη βία στους πολίτες θα τους ενοποιήσει. Αφού υπάρχουν, ομολογουμένως και άλλες εθνότητες στη χώρα. Πως αυτή η αρχαιοποίηση και η εμμονή στην αρχαία Μακεδονία θα συμβάλλει στην λεγόμενη ‘μακεδονική’ ταυτότητα;»

Όσον αφορά για το αλφάβητο των Σκοπίων, ο Μλαντένοφ δήλωσε ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 16 Μαΐου του 1945.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΙΣΕΣ


Όταν το σύνδρομο CCD ή Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών, εμφανίσθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλοί είτε άρχισαν τις θεωρίες συνωμοσίας, είτε αδιαφόρησαν.

Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι μέλισσες πεθαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, απειλώντας με εξαφάνιση την αγροτική παραγωγή και πολλά είδη φυτών που χρειάζονται επικονίαση για να αναπαραχθούν.

Σε κάποιες περιοχές παραπάνω από το 40% των κυψελών είναι πλέον άδειες. Στην Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες αποικίες έχουν... χαθεί, στην Πολωνία το ποσοστό απώλειας των μελισσών υπερβαίνει το 40%, ενώ ανάλογα προβλήματα αναφέρονται και από την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Είναι γνωστό ότι το 80%- 90% της επικονίασης προέρχεται από τις μέλισσες και τις πεταλούδες.

Ένα μόνο μελίσσι γονιμοποιεί 300 εκ. άνθη τη μέρα!

Στην Κίνα στην επαρχία Σιτσουάν- από την δεκαετία του '80- που τα φυτοφάρμακα εξάλειψαν τις μέλισσες, η επικονίαση της αγροτικής παραγωγής γίνεται με το χέρι, χρησιμοποιώντας βούρτσες με φτερά!

Στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ισραηλινού φαρμάκου IAPV (Israel acute paralysis virus) και του συνδρόμου CCD.

Βρήκαν επίσης και ίχνη από Clothianidin, ένα φάρμακο που σκοτώνει παράσιτα, ζιζάνια, το οποίο το έχει κατασκευάσει η Bayer και το οποίο σχετίζεται με την απώλεια χιλιάδων μελισσιών σε Γαλλία και Γερμανία.

Πως ξεκίνησε όμως η παραγωγή του;

Το σιτάρι αποτελεί βασική τροφή για τα γουρούνια και της αγελάδες και όχι μόνο. Στην ουσία ότι τρώμε βασίζεται στο σιτάρι. Το σιτάρι όμως έχει έναν εχθρό, ένα ζιζάνιο.

Το ζιζάνιο αυτό (diabrotica) που προκαλεί τον θάνατο του σιταριού. Οι αγρότες άρχισαν να παραπονιούνται γιατί η σοδειά τους μειωνόταν. Έτσι το 2003 με έγκριση της Γερμανικής Κυβέρνησης η Bayer κυκλοφόρησε το Clothianidin. Τα πειράματα που είχαν κάνει έδειχναν ότι πέρα από το ζιζάνιο τίποτα άλλο δεν θα πάθει κάτι ή τουλάχιστον έτσι λέγανε.

Η Monsanto -ακόμη μία φορά Εβραίοι κρύβονται από πίσω-, ανέλαβε τον εξοπλισμό που θα χρειαζόταν για να ραντίσει κάνεις τις σοδειές του.

Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι μέλισσες και τα άλλα έντομα συνήθως αφήνουν τις εγκαταλειμμένες κυψέλες άθικτες. Κοντινοί πληθυσμοί από μέλισσες ή παράσιτα θα κυρίευαν φυσιολογικά μια τέτοια κυψέλη για να εκμεταλλευτούν τις προμήθειες μελιού και γύρης από τις μέλισσες που πέθαναν για κάποιους λόγους, όπως το υπερβολικό κρύο του χειμώνα.

Η αποφυγή όμως που δείχνουν οι μέλισσες και τα παράσιτα για τις άδειες κυψέλες μοιάζει σαν να υπάρχει κάτι τοξικό στην αποικία που απομακρύνει όποιον πλησιάσει.

Το 2007 το Γερμανικό σιτάρι μολύνθηκε από το ζιζάνιο για να το σώσει η Γερμανία διάταξε τον ψεκασμό του. Μετά από ένα χρόνο υπολογίζεται ότι πεθάναν 330 εκ. μέλισσες Η Γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει αποζημίωση στους αγρότες και να σταματήσει την χρήση του Clothianidin

Η Bayer δεν φτιάχνει μόνο ασπιρίνες κτλ. Στην πραγματικότητα φτιάχνει και δηλητήρια.

Είναι γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας. Το πόσο ισχυρό ήταν το clothianidin που ρίχτηκε στην Γερμανία και Γαλλία φαίνεται από το ότι σε πολλές χώρες ακόμα και στην Ελλάδα οι μέλλισες πεθάναν από αυτό επειδή μεταδόθηκε.

Παρόμοια κατάσταση ισχύει και στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη. Μπορεί να μην χρησιμοποιούν το clothianidin αλλά ποιος ξέρει τι άλλο τους ρίχνουν.

Ο κίνδυνος για την εξαφάνιση των μελισσιών και κατ΄επέκταση της ζωής, είναι υπαρκτός.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΜΟΥΣΙΑΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ


Όλοι οι οδηγοί των αρχαιολογικών μουσείων της Ελλάδας για ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα στα Ελληνικά και Αγγλικά

Το Μουσείο Ακροπόλεως
E-Book GR

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
E-Book GR

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
E-Book GR

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
E-Book GR

Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο
E-Book GR

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
E-Book GR

Δήλος
E-Book GR

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς
E-Book GR

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
E-Book GR

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
E-Book GR

Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο
E-Book GR



Όλοι οι οδηγοί είναι από το site του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Αρχίστε να γκρεμίζετε όλα τα αρχαία μνημεία και την αρχιτεκτονική της...
1. γκρεμίστε όλη την ελλαδα σε βάθος 100 μέτρα.
2. γκρεμίστε όλη την ιταλια σε βάθος 100 μέτρα.
3. αδειάσετε όλα τα μουσεια σας, απο όλον τον κόσμο.
4. γκρεμίστε καθε τι Ελληνικό απο όλο τον πλανήτη.

Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα απο απο παντού.
1.απο την ιατρική σας, την φαρμακευτική σας.
2.απο τα μαθηματικά σας( γεωμετριά, άλγεβρα,....)
3.απο την φυσική σας, χημεία
4.απο την αστρονομική σας
5.απο την πολιτική σας
6.απο την καθημερινότητα σας.

Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα ,καντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία απο τα κτίρια σας, τους δρόμους σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία καθε ασθένειας και καθε φαρμάκου, διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω, αλλαξτε τους δορυφόρους σας να εχουν τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε ολα τα βιβλία σας (γιατι παντου θα υπάρχει και εστω μια ελληνική λέξη), σβήστε απο την καθημερινότητα σας καθε ελληνική λέξη, αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού που και αυτο βγαίνει απο τα Ελληνικά και σημαίνει αυτος που εχει το χρίσμα, αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην εχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας, αλλαξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε , διαγράψτε ......

Θα πείτε ''δεν γίνεται''...

Σωστά, δεν γίνεται γιατί μέτα δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση!

Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα , ο Έλληνας, η προσφορα μας πανω σε αυτόν τον πλανήτη....

Η πρόκληση πάντως ισχύει...

ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟΥ ΑΡΗ


Το δάχτυλο αυτό στον Άρη επιβεβαιώνει τους αρχαίους πολιτισμούς; Αυτή είναι μια εικόνα που λάβαμε από την "περιέργεια" Curiosity.

Η εικόνα αποτυπώνει κάτι που μοιάζει με ένα δάχτυλο, με το νύχι. Ένα ανθρώπινο δάχτυλο είναι περίπου 90 χιλιοστά ..... το δάχτυλο αυτό που εντοπίζεται φαίνεται να είναι περίπου 80-120 χιλιοστά σε μήκος,λαμβάνοντας υπόψην την κλίμακα.

Είναι αυτό το δάχτυλο από ένα παλιό άγαλμα που απεικονίζει τον άνθρωπο
; Η κλίμακα και η λεπτομέρεια με κάνουν να πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Το δάχτυλο αυτό φαίνεται να είναι κομμάτι ενός βράχου,και γι 'αυτό νομίζω ότι είναι μέρος ενός αγάλματος.

ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΟΜΕΘΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ,ΕΙΔΩΜΕΝ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΨΗΦΙΑΚΑ


Ένα συνταγματάρχης του Αμερικανικού Στρατού μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας,αποστρατεύθηκε και αποφάσισε να ασχοληθεί με την στρατιωτική ιστορία.
Ο Μάϊκλ Λι Λάνινγκ ,βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ, έγραψε 14 βιβλία στρατιωτικής ιστορίας.
Ένα απ΄ αυτά είναι και “Οι 100 μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών”,που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ.
Απ΄ αυτές τις 100 μάχες που ο συνταγματάρχης περιγράφει με πολύ απλό τρόπο ώστε να μπορούν να διαβάσουν ακόμη και αναγνώστες που δεν είναι στρατιωτικοί, επιλέξαμε ορισμένες που πρώτα απ΄ όλα έχουν σχέση μ΄ εμάς τους Έλληνες.
Η επιλογή του συνταγματάρχη Λάνινγκ έχει γίνει με βάση το ρόλο που έπαιξε η έκβαση αυτών των μαχών στην ιστορία του πλανήτη.
Κάθε μέρα θα παρουσιάζουμε και από μία. Ξεκινάμε λοιπόν με τη μάχη που πάντα γοητεύει τους Έλληνες.
Τη Μάχη του Μαραθώνα.
Στις Θερμοπύλες είχαμε πολύ πρόσφατα αναφερθεί.
Εκτός από το κείμενο του αμερικανού συνταγματάρχη,μπορείτε να δείτε την Μάχη του Μαραθώνα και σε ψηφιακή αναπαράσταση.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Η μάχη στην πεδιάδα του Μαραθώνα το 490 π.Χ. τερμάτισε μια μεγάλη περσική εισβολή στην Ευρώπη και καθιέρωσε τους Έλληνες ως κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη. Πρόσφερε επίσης την ενοποίηση που οδήγησε τελικά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως θεμελίου του Δυτικού πολιτισμού.
Το 556 π.Χ. ο Κύρος διαδέχτηκε τον πατέρα του στην εξουσία στην περσική περιοχή του Ανσάν, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Μήδων.
Λίγο αργότερα ο Κύρος, που θα γινόταν σύντομα γνωστός ως «Μέγας», άρχισε μια τριετή Επανάσταση στην οποία νίκησε τους Μήδους και τους ενσωμάτωσε στον στρατό του για να μπορέσει να αποχτήσει ακόμη περισσότερα εδάφη.
Την εποχή του θανάτου του στον πόλεμο, μετά από 25 χρόνια, είχε πλέον επεκτείνει την Περσική Αυτοκρατορία του από τα ανατολικά όρια του Ινδού ποταμού στην Ινδία μέχρι τη λίμνη Αράλη, την Κασπία, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο θάλασσα. Στην Αυτοκρατορία περιλαμβανόταν η δυτική ακτή της Μικράς Ασίας, γνωστή ως Ιωνία, που την κατοικούσαν Έλληνες.
Ορισμένοι από αυτούς επαναστάτησαν για λίγο κατά των Περσών το 512 π.Χ. και ακόμη σοβαρότερα το 499 π.Χ.
Στην τελευταία περίπτωση, οι Έλληνες της Ιωνίας ζήτησαν βοήθεια από τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας.
Η Αθήνα ανταποκρίθηκε με έναν στόλο είκοσι πολεμικών τριηρών και η Ερέτρια -στην Εύβοια- πρόσφερε άλλες πέντε.
Παρά τη βοήθεια από τις ελληνικές πόλεις, η επανάσταση της Ιωνίας κατεστάλη συντόμως και ο Πέρσης ηγεμών Δαρείος ορκίστηκε να εκδικηθεί τις ελληνικές πόλεις για τη βοήθεια τους προς την επανάσταση.
Το 492 π.Χ. ο Δαρείος κατέκτησε τα βασίλεια της Θράκης και της Μακεδονίας στα βόρεια ελληνικά σύνορα. Πριν καταφέρει, ωστόσο, να επιτεθεί στον νότο, μια θύελλα κατέστρεψε τον στόλο του.
Δυο χρόνια αργότερα (ορισμένες πηγές αναφέρουν μόνο ένα έτος) οι Πέρσες επέστρεψαν και κατέλαβαν γρήγο ρα την Ερέτρια, την οποία έκαψαν.
Μια περσική δύναμη από περίπου 20.000 πεζούς και 1.000 ιππείς αποβιβάστηκε ακολούθως οτην πεδιάδα του Μαραθώνα, σαράντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.
Οι Πέρσες ήλπιζαν να εμποδίσουν τους Έλληνες οχυρώνοντας την Ερέτρια, ενώ συγχρόνως περίμεναν να φθάσει ο υπόλοιπος στρατός και στόλος τους.
Η Αθήνα απάντησε με στρατό 10.000 ανδρών ενισχυμένο με 1.000 ακόμη στρατιώτες από τις Πλαταιές.
Ο Αθηναίος διοικητής έστειλε έναν δρομέα στη Σπάρτη ζητώντας βοήθεια.
Ο νεαρός αγγελιαφόρος Φειδιππίδης λέγεται ότι έτρεξε 230 χιλιόμετρα σε δύο ημέρες, αλλά οι Σπαρτιάτες απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να πολεμήσουν, για θρησκευτικούς λόγους, πριν από την επόμενη πανσέληνο.
Ο Φειδιππίδης έκανε άλλες δύο ημέρες για να επιστρέψει στον Μαραθώνα με την αρνητική απάντηση.
Επί εννέα ημέρες οι Έλληνες και οι Πέρσες ήταν παρατεταγμένοι σε δυο μεγάλες γραμμές στην πεδιάδα που είχε μήκος τρία περίπου χιλιόμετρα, αλλά καμιά πλευρά δεν ήθελε να επιτεθεί και να χάσει έτσι το πλεονέκτημα της άμυνας.
Οι Έλληνες περίμεναν τους Σπαρτιάτες και οι Πέρσες τον υπόλοιπο στρατό τους από την Ερέτρια.
Ένα πρωί στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Έλληνας διοικητής Μιλτιάδης πρόσεξε ότι το περσικό ιππικό δεν βρισκόταν πλέον στην πεδιάδα. Ορισμένες μαρτυρίες θεωρούν ότι οι ιππείς βρίσκονταν σε αναγνωριστική πορεία προς την Αθήνα, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι ίσως είχαν πάει να προμηθευτούν φρέσκο νερό.
Εν πάση περιπτώσει, το περσικό ιππικό απουσίαζε και το ελληνικό πεζικό εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία.
Ο Μιλτιάδης διέταξε επίθεση, αρχικά με αργό βηματισμό και εν συνεχεία με τρέξιμο όταν οι στρατιώτες του έφθασαν εντός ακτίνας βολής των Περσών τοξοτών. Οι Έλληνες, οπλισμένοι με ξίφη, δόρατα και ασπίδες, χτύπησαν πρώτα τις περσικές πτέρυγες τις οποίες απώθησαν μέχρι να αρχίσει να καλύπτεται το κενό από τους συμπολεμιστές τους.
Ο Μιλτιάδης έστειλε και άλλους στρατιώτες κατά των περσικών πτερύγων, οι οποίοι ανάγκασαν το εχθρικό κέντρο σε άτακτη υποχώρηση μέχρι την παραλία.
Οι Έλληνες σκότωσαν πολλούς Πέρσες και αιχμαλώτισαν επτά εχθρικά πλοία που προσπαθούσαν να διασώσουν τους πανικόβλητους Πέρσες στρατιώτες.
στό τέλος της ημέρας, πάνω από 6.000 Πέρσες βρίσκονταν νεκροί στην πεδιάδα του Μαραθώνα, ενώ οι ελληνικές απώλειες ήταν 192 άνδρες.
Δυο μικρές Ελληνικές πόλεις είχαν νικήσει τη μεγάλη Περσική Αυτοκρατορία.
Όταν έφθασαν τελικά οι Σπαρτιάτες, λίγο μετά το τέλος της μάχης, δεν μπόρεσαν παρά να θαυμάσουν το επίτευγμα των συμπατριωτών τους.
Ωστόσο, δεν υπήρχε χρόνος για πανηγυρισμούς. Ο Μιλτιάδης ήξερε ότι οι διασωθέντες Πέρσες και οι εφεδρείες τους θα ξεκινούσαν για την ανυπεράσπι στη Αθήνα.
Έτσι οι Αθηναίοι άρχισαν μια γρήγορη πορεία για την πόλη τους.
Έφθασαν εκεί λίγες μόλις ώρες πριν από τους Πέρσες οι οποίοι, όταν είδαν να τους περιμένει ο ίδιος στρατός που τους είχε νικήσει κατά κράτος στον Μαραθώνα, γύρισαν τα πλοία τους προς την Περσία.
Ο Μαραθών, συμφώνως προς τα γραπτό του Ηροδότου και άλλων συγγραφέων, πολύ σύντομα θεωρήθηκε η πρώτη μεγάλη και αποφασιστική νίκη της ιστορίας. Οι λεπτομέρειες της μάχης επιζούν και επηρεάζουν ακόμη και σήμερα τόσο τους λογίους όσο και διάφορα γεγονότα.
Για παράδειγμα, η ιστορία του στρατιώτη που έτρεξε σαράντα χιλιόμετρα μέχρι την Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη έχει διαιωνιστεί σαν ένα αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων με την ονομασία μαραθώνιος.
Ο Μαραθών έγινε σύμβολο των εξαιρετικών επιτευγμάτων, αφού η μάχη υπήρξε αποφασιστική εκείνη την εποχή.
Ωστόσο, δεν ήταν εξίσου σημαντικός με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας δέκα χρόνια αργότερα , η οποία τερμάτισε οριστικά την περσική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας.
Εν τούτοις, ο Μαραθών υπήρξε αποφασιστική καμπή στον τερματισμό των επιθέσεων της Ανατολής εναντίον της Δύσης.
Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της Ευρώπης επί της Ασίας και από τον σπόρο που έπεσε στον Μαραθώνα φύτρωσαν οι μελλοντικοί πολιτισμοί της Ελλάδας και της Δύσης.

ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Όλο και σε υψηλότερα επίπεδα σκαρφαλώνει το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας στα 303 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το Δημόσιο χρέος στις 30/6/2012. Συγκεκριμένα το χρέος του κράτους έφτασε τα 303,527 δισ. ευρώ έναντι 280,29 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα. Επιπρόσθετα τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν την ίδια περίοδο στα 3,5 δις ευρω από 4,4 δις ευρω στα τέλη Μαρτίου.

Από το συνολικό χρέος το 30% έχει λήξεις μικρότερες του ενός έτους (σ.σ. πρόκειται για τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει η κυβέρνηση και λήξεις παλαιότερων ομολόγων) και το 69,6% θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα μεγαλύτερων πέντε ετών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.


Αναλυτικότερα το 76,7% των 303 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια του EFSF, το 3,4% χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και το 19,9% εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


Μέσα στο 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή της νέας γενιάς αυτοκινήτων «PONY», με στόχο να κατακτήσει μερίδιο όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής που ήδη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον λόγω των ανθεκτικών χαρακτηριστικών του και βέβαια της χαμηλής τιμής του. Μερικές απο τις χώρες αυτές είναι η Αίγυπτος, η Κένυα, το Μαρόκο, η Αιθιοπία, η Αγκόλα, η Βραζιλία, και η Αργεντινή.
Αιτία και αφορμή η κρίση που οδηγεί στα αζήτητα τα πολυτελή αυτοκίνητα και κάνει τους Έλληνες να αναζητήσουν φθηνές και δοκιμασμένες λύσεις. Έτσι, σχεδόν 30 χρόνια μετά, το θρυλικό ελληνικής κατασκευής αυτοκίνητο ετοιμάζεται να ετοιμάζεται να βγει και πάλι στους δρόμους, επιβεβαιώνοντας τον «λαϊκό» του χαρακτήρα, όπως το είχε πετύχει από το 1974 έως το 1982, τότε που το «ελληνικό αυτοκίνητο» δεν ήταν ανέκδοτο.

Η εταιρεία NAMCO βρίσκεται στη φάση υλοποίησης μιας νέας επένδυσης στην Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, για την παραγωγή ενός νέου μοντέλου Stalion 4X4 καθώς και του CITY STAR ενός πρωτοποριακού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, για την πόλη και όχι μόνο. «Θέλουμε να προσφέρουμε στους Έλληνες, και όχι μόνο, αυτοκίνητα απλά, μικρά, ορθολογικά, αντιρρυπαντικά και πάνω απ΄ όλα φτηνά. Η NAMCO έχει δημιουργήσει τη δική της σχολή στα ειδικά αυτοκίνητα τύπου «PONY», που ίσως να μην ικανοποιούν και ενδιαφέρουν τα εξευγενισμένα γούστα του lifestyle και τις ειδικές αξιώσεις των Dundee αγοραστών, όμως αναμφίβολα ενδιαφέρουν την παραγωγική και σίγουρα όχι την παρασιτική μάζα των αναδυόμενων χωρών, τη μόνη που στηρίζει την πραγματική οικονομία» λέει στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο κ.Πέτρος Τζανέτος Κοντογούρης, πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για το νέο ξεκίνημα του θρυλικού «PONY», σημειώνοντας με νόημα :

«Η Ελλάδα, ισχυρίζονται ορισμένοι καθηγητάδες και πάρα πολλοί μανδαρίνοι, δεν είναι σε θέση να παράγει αυτοκίνητα αλλά ούτε ποδήλατα. Όμως η General Motors, πού ήταν σε θέση να παράγει χιλιάδες οχήματα, πτώχευσε και εισέπραξε 70 δις δολάρια από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη με σχεδόν όλες τις «μεγάλες» αυτοκινητοβιομηχανίες, που πλέον ξεπουλούν όσο – όσο τα μεγαλόπνοα εργοστάσια που είχαν κατασκευάσει. Άποψή μου είναι πως η χώρα μας, δεν μπορεί να επιβιώνει μόνο από τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει αιώνια από τα δημιουργικά μυαλά και τη δραστηριότητα όλων των κλάδων όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των ταλαντούχων νέων της. Αυτό προσπαθούμε και εμείς στη NAMCO, στηρίζοντας κάθε νέα καινοτομία και τεχνολογία, κάνοντας πράξη και τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» με τα χαμηλής ρύπανσης οχήματα «PONY» αλλά και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης» κατέληξε ο κ. Κοντογούρης.

Σε σχέση με το παρελθόν, που η πολιτεία αποθάρρυνε ουσιαστικά με τις ενέργειες της, την ανάπτυξη ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σήμερα και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης η εικόνα φαίνεται να αλλάζει. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, το υπουργείο θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην επανενεργοποίηση της εταιρείας NAMCO σε παραγωγική βάση, ενώ εμφανίστηκε θετικός στη δημιουργία ομάδας δράσης υπαλλήλων των υπουργείων Μεταφορών και Ανάπτυξης προκειμένου να εξετάσουν την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας πάσης φύσεως οχημάτων, όπως ζήτησε στη βουλή ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ.Κώστας Αϊβαλιώτης,

Πολέμησαν την επιτυχία του

Από το 1974 έως το 1982, οπότε και η μονάδα της NAMCO, έβαλε λουκέτο, πουλήθηκαν περισσότερα από 18.000 οχήματα, πετυχαίνοντας την ημερήσια παραγωγή 8 με 10 αυτοκινήτων την ημέρα, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Το «PONY» είχε καταφέρει να γίνει μανία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των αγοραστών, επειδή ήταν εύχρηστο, είχε προσιτή τιμή και το κυριότερο ήταν αυτοκίνητο «Made in Greece» που ενθουσίαζε τους Έλληνες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αυτοκίνητα «PONY» είχαν προμηθευτεί για τις ανάγκες γενικής επιστασίας οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς και οι ΔΕΚΟ όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ.

Τα αυτοκίνητο ήταν περιζήτητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ακόμη 14 χώρες, καθιστώντας το «PONY» συνώνυμο της ελληνικής παραγωγής. Η εμπορική επιτυχία της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, γρήγορα θορύβησε τους πολυεθνικούς κολοσσούς και τους εγχώριους υποστηρικτές τους, που επεδίωξαν να την πλήξουν, πετυχαίνοντας τελικά να σταματήσουν την παραγωγή του «PONY».

Δεν ήταν μόνο αξιωματούχοι των τότε κυβερνήσεων, που εφεύρισκαν διάφορα προσκόμματα για να κάμψουν την άνοδο της NAMCO, ήταν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν. που καθοδηγούμενοι από τους συνδικαλιστές τους, απείχαν για 120 μέρες από την εργασία τους, διεκδικώντας αυξήσεις 35% και επιπλέον άδεια διακοπών, με αποτέλεσμα να κατεβάσει ρολά το εργοστάσιο και να μπει άδοξο τέλος στο πετυχημένο εγχείρημα.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


Πριν ξεκινήσουν οι Βαλκανικοί πόλεμοι το 1912, είχαν προηγηθεί κάποιες συμφωνίες μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής σχετικά με το μοίρασμα των εδαφών μετά την παύση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Πρώτες οι Σερβία - Βουλγαρία υπέγραψαν σύμφωνο επιθέσεως εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακολούθησαν μετά συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας, Ελλάδας - Σερβίας μέσα στις οποίες συμφώνησαν ότι θα πάρει ο καθένας ότι έχει προλάβει να καταλάβει κατά την ημέρα κατάπαυσης του πυρός.
Έτσι την ημέρα κατάπαυσης η Ελλάδα βρέθηκε με νέα εδάφη όλα μα ΟΛΑ Ελληνικά.
Μέσα λοιπόν σε αυτά ήταν η Βόρειος Ήπειρος και η άνω Μακεδονία μέχρι το Μοναστήρι με όλα τα εδάφη τους και τους κατοίκους τους Έλληνες, ενώ τα Σκόπια (πόλις) είχαν προλάβει να τα καταλάβουν οι Σέρβοι.
Μέχρι εδώ όλα καλά για την Ελλάδα.
Μετά άρχισαν τα δύσκολα, όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των συνόρων, επενέβησαν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής(όλοι "φίλοι" της Ελλάδας).
Η πίεση ήταν τόσο μεγάλη προς την Ελλάδα που αναγκάστηκε να δεχτεί να εγκαταλείψει λες και ήταν ηττημένη τη Βόρεια Ήπειρο και το Μοναστήρι και να δεχτεί τα σημερινά σύνορα αφήνοντας αλύτρωτους τους Έλληνες αυτών των περιοχών!!
Σε αντάλλαγμα χρυσώνοντας το χάπι παραχώρησαν τα νησιά του Αιγαίου (τα οποία υπόψιν τα είχε ελευθερώσει έτσι κι αλλιώς ο Ελληνικός Στόλος που κυριαρχούσε σε όλο το Αιγαίο).
Τότε οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου επειδή οι τότε μεγάλες δυνάμεις(μια από αυτές η Ιταλία) ίδρυσαν με το έτσι θέλω την Αλβανία κόβοντας εδάφη από το Μαυροβούνιο,τη Σερβία και την Ελλάδα, σήκωσαν μόνοι τους τη Σημαία κήρυξαν αυτονομία και για τρία περίπου χρόνια είχαν το δικό τους κράτος, το οποίο δυστυχώς χάθηκε στη δίνη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Όσο για τους 'Ελληνες του Μοναστηρίου βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη πάλι σε ξένη χώρα. Επειδή η Σερβία ήταν σύμμαχος και φίλη χώρα,αλλά και γιατί μετά τον εμφύλιο οι διωγμένοι κομμουνιστές από την Ελλάδα βρέθηκαν πολλοί από αυτούς στην περιοχή του σημερινού κρατιδίου(στους οποίους είχε αφαιρεθεί η Ελληνική υπηκοότητα,αλλά και η περιουσία τους) δεν γινόταν και δεν γίνεται καμμία κουβέντα ότι υπάρχουν!
Και μιλάμε για Έλληνες που στην απογραφή που έκαναν το 1991 στην ΠΓΔΜ δήλωσαν και καταγράφηκαν κάπου 300.000 άνθρωποι.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ


Πήγαν στο Λονδίνο για διακοπές καιείπαν να περάσουν απο το πλέον επίσημο εμπορικό στέκι του London 2012, στο κέντρο του Λονδίνου, στο Hyde Park, εκεί όπου...
συνέρρεαν και ακόμη συρρέουν κατά χιλιάδες οι λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά ψάχνοντας τον χάρτη ανακάλυψαν ότι... η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η χώρα μας, είχε βγάλει φτερά
και είχε πετάξει!!!! Όπως είχε... πετάξει και από τον χάρτη που βρισκόταν μέσα στο Ολυμπιακό πάρκο.


Ο λόγος για τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Δήμου Πατρέων Πέτρο Ψωμά και τη σύζυγό του, γραμματέα του Δημάρχου Πατρέων Ελένη Κίτσιου, οι οποίοι ανακάλυψαν ξαφνικά ότι προέρχονται απο μια χώρα η οποία δεν...υπάρχει!

"Αυτό που αντικρίζεις στο Pin Trading Centre των Αγώνων ξεπερνά κάθε όριο προσβολής!" λέει ο Πέτρος Ψωμάς. "Στο πλέον επίσημο εμπορικό στέκι του London 2012, στο κέντρο του Λονδίνου, στο Hyde Park, εκεί όπου συρρέουν κατά χιλιάδες –οι ντόπιοι μιλάνε για εκατομμύρια- οι λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπισμού υπάρχει χάρτης της υφηλίου με την Ελλάδα… απούσα! Unfair στη γλώσσα των Εγγλέζων… Unfair και στη γλώσσα των Αμερικάνων που ως μεγάλοι χορηγοί (Coca Cola) έχουν αναλάβει του συγκεκριμένου χώρου την επιμέλεια και λειτουργία.

Το είδαμε και δεν το πιστεύαμε οι Έλληνες που επισκεφτήκαμε το χώρο. Και ήταν τεράστια η πρόκληση όταν εργαζόμενοι στο εμπορικό αυτό κέντρο μας παρότρυναν με χαμόγελο «να ανταλλάξουμε την ολυμπιακή μας κονκάρδα με όποια άλλη επιθυμούμε και να καρφιτσώσουμε τη δική μας στη χώρα μας». Σε ποια χώρα μας; Η γενέτειρα των Αγώνων, αυτή που παρέλασε πρώτη στο στάδιο του Λονδίνου στην Τελετή Έναρξης, η διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η φτωχή Ελλάδα της Ευρώπης… έχει βουλιάξει! Σε ένα βαθύ πέλαγος –αμφιβάλλω αν είναι καν το Αιγαίο- που, σύμφωνα με το συγκεκριμένο χάρτη, χωρίζει την Ιταλία απ’ την Τουρκία!"

Και συνεχίζει ο Πέτρος Ψωμάς:

"Η Ελλάδα σβήστηκε από τον χάρτη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου! Εντελώς! Μοιάζει αστείο, υπερβολή ή μία ακόμα γκάφα, αλλά δεν είναι παρά μια προσβλητική πραγματικότητα. Στην καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, σε επίσημο επισκέψιμο χώρο, εκεί όπου στοιχειώδης υποχρέωση των διοργανωτών ήταν να έχουν αναρτημένο έναν παγκόσμιο χάρτη που με ακρίβεια θα εμφάνιζε και τις 204 χώρες που συμμετέχουν στους Αγώνες. Ακόμα κι αν ο χάρτης ήταν διακοσμητικός και όχι προς χρήση".

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Η περιπέτεια του Πέτρου και της Ελένης είχε όμως και συνέχεια. Όταν διαπίστωσαν το πρόβλημα, ζήτησαν εξηγήσεις από τον υπεύθυνο του Pin Trading Centre.

H απάντηση ήταν ότι θα τους σταλεί επίσημα e-mail από τον χορηγό που είναι η Coca Cola, για την απουσία της Ελλάδας απο το χάρτη.

To e-mail ήρθε δύο ημέρες μετά και έλεγε ότι η Ελλάδα είναι εκεί αλλά λείπουν μόνο τα νησιά της!!!!, όπως λείπουν και τα Κανάρια νησιά και κάποια μικρά νησάκια της Αγγλίας!!!!

Τόσο απλά!!!!

Βεβαίως όπως θα διαπιστώσετε και από το χάρτη, πουθενά δεν φαίνεται η Ελλάδα. Ιταλία, Αιγαίο και...κενό... Μετά...Τουρκία. Νέα γεωγραφία απο τους Άγγλους.

Η συνέχεια είχε ως εξής: Ο Πέτρος Ψωμάς ενημέρωσε με e-mail την πρεσβεία της Ελλάδας η οποία και αμέσως ζήτησε εξηγήσεις από τη διοργανώτρια αρχή και την Coca Cola.

Στην απάντησή της στην πρεσβεία η εταιρεία ζητούσε συγνώμη για το ...ατόπημα, εξηγούσε ότι δεν έγινε σκοπίμως και δεσμευόταν ότι θα τυπώσει δύο νέους χάρτες έναν για το Ολυμπιακό Πάρκο και έναν για το Pin Trading Centre.

Αυτό θα συνέβαινε από...Δευτέρα. Μια μέρα δηλαδή μετά τη λήξη των αγώνων. Την Δευτέρα που πέρασαν από εκεί πάντως, ο χάρτης ήταν εκεί ίδιος και απαράλλακτος. Μνημείο αθλιότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Η πρεσβεία πάντως συνεχίζει τις προσπάθειες και τις πιέσεις για την αποκατάσταση ης αδικίας.

ΥΓ. To καλύτερο είναι το εξής: Τον χάρτη των...αγράμματων το είχαν και σε ιστοσελίδα: http://www.insidethegames.biz/collecting/17740-coca-cola-pin-trading-centre-in-hyde-park

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More