ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ



Μια κίνηση που προκαλεί αναστάτωση στην Άγκυρα αποφάσισαν να κάνουν οι Κούρδοι.

Το "Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας" που είναι το επίσημο πολιτικό όργανο των Κούρδων αποφάσισε να ανακηρύξει την "Δημοκρατική Αυτονομία" όπως τη χαρακτήρισαν.

Η αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Αϊσέλ Τουγλούκ δήλωσε "σύμφωνα με δικαιώματα μας που προκύπτουν απο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την αντίληψη της κοινής πατρίδας και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, σεβόμενοι τα δικαιώματα των λαών της Τουρκίας, ως Κουρδικός λαός κηρύσσουμε τη "Δημοκρατική μας Αυτονομία". Η Τουγλούκ ζήτησε την αναγνώριση της "Δημοκρατικής Αυτονομίας".

Η Τουγλούκ που χειροκροτήθηκε για πολλά λεπτά απο τους συμμετέχοντες στην ανακήρυξη τόνισε πως η Τουρκία για πολλά χρόνια δεν ήθελε να παραδεχτεί την ύπαρξη των Κούρδων και προσπάθησε να τους εξοντώσει.

Η ίδια διευκρίνισε οτι η αυτονομία δεν σημαίνει κάποια αλλαγή στο στάτους των συνόρων απλά θα βοηθήσει στην οργάνωση του Κουρδικού λαού σε τοπικό επίπεδο για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του.

Η κίνηση έχει τη σημασία της. Πάντως εντύπωση προκαλεί πως η πολύνεκρη ενέδρα του PKK με 13 νεκρούς στρατιώτες έγινε την ίδια ημέρα με την κήρυξη της "δημοκρατικής αυτονομίας"

Σάλος στην Τουρκία από την επιδρομή του ΡΚΚ με τους 13 νεκρούς στρατώτες!

Η πιο επιτυχημένη επιδρομή Κούρδων αγωνιστών της ελευθερίας κατά εγκαταστάσεων του τουρκικού Στρατού τα τελευταία χρόνια που είχε ως αποτέλεσμα 13 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς, δημιουργεί αναταράξεις στην Τουρκία και κριτική κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Επτά άνθρωποι, που θεωρείται ότι ήταν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχασαν επίσης τη ζωή τους στη μάχη στην πόλη Σιλβάν την Πέμπτη. Επρόκειτο για την πιο αιματηρή σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ανταρτών τα τελευταία χρόνια.

Καταδίκασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν την επίθεση:

«Δεν υπάρχει δικαιολογία γι αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν. Οι σύμμαχοι του NATO είναι πλήρως αλληλέγγυοι με την Τουρκία ενάντια στη μάστιγα της τρομοκρατίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράσμουσεν.

ΑΛΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑ;


Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το νέο κυβερνητικό σχέδιο παραπληροφόρησης, καθώς πολύ σύντομα ξεκινά σε παγκόσμια πρώτη το πείραμα εφαρμογής (στου κασίδη το κεφάλι) αυτού που έχει αποκληθεί «επιλεκτική χρεοκοπία».

Αν και δεν υπάρχει καν στην ορολογία των οικονομολόγων και της οικονομικής επιστήμης, αν και αμφισβητείται από τους πάντες, αν και ουσιαστικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ – παρά μόνο στο μυαλό των οίκων αξιολόγησης, όπως είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος – καταβάλλεται προσπάθεια να εξηγηθεί ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Στην περίπτωση της επιλεκτικής χρεοκοπίας συμβαίνει ό,τι ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ (όταν ανακοινώθηκαν από την τρόικα στις 11 Φεβρουαρίου, διαψεύστηκαν μετά βδελυγμίας, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει νόμο που θα απαγόρευε πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και τελικά αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και υπερψηφίστηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος).

Πρώτος ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών μίλησε για επιλεκτική χρεοκοπία την περασμένη Τρίτη, λέγοντας ότι κακώς μας τρομάζει ο όρος, αλλά παρ’ όλα αυτά, για να μειώσει την έντασή του, προτιμά να χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο selective default.

Χθες, από το βήμα της Βουλής, απέφυγε τον καινοφανή όρο, είτε στην ελληνική, είτε στην αγγλική εκδοχή του, αλλά με έναν ωραιοποιημένο τρόπο δήλωσε πως αυτό ΘΑ ΓΙΝΕΙ, διότι «δεν είναι πιστωτικό γεγονός, αλλά προσωρινή βαθμολόγηση των ελληνικών ομολόγων».

Παρομοίασε μάλιστα την συγκεκριμένη διαδικασία με τον τρόπο που οι κλειδούχοι (ελπίζουμε όχι του ΟΣΕ που συνεχίζει να συσσωρεύει χρέη, ενώ αναρίθμητα είναι τα ατυχήματα λόγω ανθρώπινου λάθους), αλλάζουν τις γραμμές για να περνούν τα τρένα διασταυρούμενα και χωρίς να συγκρούονται.

Για μια στιγμή, είπε ο υπουργός, θα γίνει αυτό. «Θα γίνει, πρέπει να γίνει, για να περάσουμε τη διασταύρωση», συμπλήρωσε εξίσου παραστατικά.

Βέβαια, οι οίκοι αξιολόγησης ουδέποτε έχουν πει ότι η επιλεκτική χρεοκοπία αποτελεί μια δική τους εσωτερική διαδικασία βαθμολόγησης ομολόγων.

Αντίθετα, έχουν πει πως αν ακολουθηθεί το σχέδιο για συμμετοχή των ιδιωτών, θα την κρίνουν μη εθελοντική (και σωστά αφού επί τέσσερις μήνες τους εκλιπαρούν και δεν ανταποκρίνονται) και τότε θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Έτσι σκέτο. Πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία. Ούτε επιλεκτική, ούτε τίποτε.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη γερμανική έκδοση των Financial Times, ζήτησε μεν επίσπευση των διαδικασιών, αλλά εμφανίσθηκε ανοιχτός σε «νέες ιδέες», όπως η επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου δεν παραλείπει να πει πως θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα «μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών», που, όπως είπε «θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία» - διότι ζημιά θα προκληθεί οπωσδήποτε.

Ουσιαστικά, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός των Οικονομικών μιλούν αυτές τις μέρες ξεκάθαρα και για στάση πληρωμών και για χρεοκοπία.

Χθες, όμως, τόσο ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όσο και ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησαν την Νέα Δημοκρατία και το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι… παίζουν με τις λέξεις!

Και μάλιστα, ενώ όλοι είδαν σε απευθείας μετάδοση πως ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών έπαιξε την Τρίτη με την ελληνική και την αγγλική εκδοχή του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία», έπαιξε δηλαδή ουσιαστικά ο ίδιος με τις λέξεις.

Και οι δύο πάντως, διαβεβαίωσαν πως υπάρχει σχέδιο και γίνονται διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως η κυβέρνηση κινείται με συστηματικό και προσεκτικό τρόπο για τη σωστή διαχείριση του μεγάλου ζητήματος του ελληνικού χρέους και δρα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, σε αντίθεση με την Ευρώπη που, όπως είπε, πολλές φορές αργεί και δυσκολεύεται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα μιλώντας προς τους υπουργούς του, ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, για παράδειγμα, την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. Καταστάσεις, τις οποίες καταφέραμε εμείς, με τις πράξεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να αποφύγουμε».

Ο κ. Βενιζέλος πάλι, προειδοποίησε (προφανώς τον… εαυτό του), ότι «δεν θα παίζει κανείς με τις λέξεις», δηλώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο:

«Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, ρευστότητας και χρηματοδότησης. Όλα είναι απολύτως διασφαλισμένα»! (Τα σημειώνουμε και περιμένουμε).

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη δόθηκε στην δημοσιότητα έκθεση που είχε παραγγείλει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο think tank CEPR και την Ανν Σίμπερτ του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Σύμφωνα με αυτήν, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα προηγηθεί της σύστασης του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας το 2013, αλλά οι συνέπειές της θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που αυτή θα γίνει.

Σημειώνεται στην έκθεση ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, παρά την διαφορετική γνώμη της ΕΚΤ και «κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πριν αναλάβει ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας το 2013». (Υπογραμμίζεται πως η συντάκτις με τον όρο «χρεοκοπία» εννοεί πάντα την αναδιάρθρωση κι όχι την ολοκληρωτική στάση πληρωμών).

Σύμφωνα με τη μελέτη, «το κόστος μία πρόωρης αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα εξαρτάται από τον τρόπο χειρισμού. Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί κοινή συναινέσει και δίκαιη κι αν οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειαστεί να καταγράψουν αμέσως τις ζημίες τους, η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να βρει τον εαυτό της περίπου στην ίδια θέση που θα ήταν μια αντίστοιχη χώρα, η οποία δεν είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί άδικη και προκλητική προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς και θεσμούς, η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί εκτός ευρώ και Ένωσης, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και την πολιτική κατάσταση».

Ναι, αλλά χθες η υπουργός των Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, τάχθηκε σαφώς κατά του «κουρέματος» και της συνεχούς ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης με μεγάλα ποσά.

Στο μεταξύ, η ΕΕ δεν μπόρεσε να συμφωνήσει ούτε για το πότε θα συγκληθεί το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που τελικά μάλλον θα γίνει την προσεχή εβδομάδα.

Και αυτό συνέβη επειδή μπλοκαρίστηκε πάλι από την Γερμανία (η κ. Μέρκελ βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Νιγηρία, από όπου κάνει ασαφείς δηλώσεις περί του μέλλοντος), η οποία θέλει όταν θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής να μπει στο τραπέζι το τελικό σχέδιο.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα spread, των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντιστοίχων γερμανικών bunds, διευρύνθηκαν χθες κατά 31 μονάδες βάσης, φθάνοντας στις 1.454,9!

Κατά τα λοιπά, ακούσαμε στη Βουλή τον κ. Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι «πρέπει να ενεργήσουμε στο όνομα των φτωχών και των αδυνάτων», προσθέτοντας πως «και στο όνομα το δικό τους μιλάω και εγώ»!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΩ ΕΓΩ


ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ.......ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ


Αφού κανείς από τους επίσημους φορείς δεν βγαίνει επιτέλους να πει την πολυπόθητη αλήθεια στον ελληνικό λαό αποφάσισα να το κάνω εγώ.

Ξέρετε η αλήθεια στα οικονομικά δεν είναι ούτε θέσφατο, ούτε κρυφή γνώση, φυλαγμένη για τους εκλεκτούς, ούτε όλες αυτές οι βλακείες που ακούγονται τριγύρω από τα πιο επίσημα -δυστυχώς- χείλη της χώρας.

Απλά ανοίγεις τον Προϋπολογισμό - είναι στο ίντερνετ- και βλέπεις τα νουμεράκια.

Πάμε λοιπόν:

Αλήθεια Νο 1
Εισπράττουμε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουμε περί τα 60.
Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το μήνα και να χαλάω 1.500.

Αλήθεια Νο 2
Χρωστάμε περί τα 360 δισ. ευρώ με έσοδα 40 δισ. όπως προείπα.
Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 12.000 ευρώ το χρόνο και να χρωστάω 108.000.

Αλήθεια Νο 3
Μόνο οι ετήσιοι τόκοι για τα δάνεια που έχουμε ήδη πάρει (και φάει εννοείται) είναι χοντρικά 20 δισ.
Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το μήνα και για τόκους στεγαστικού δανείου (χωρίς το κεφάλαιο) να δίνω περί τα 500 ευρώ.

Αλήθεια Νο 4
Για να λειτουργούμε κανονικά σαν χώρα, πρέπει κάθε χρόνο να βρίσκουμε τα κάτωθι ποσά:
1. 20 δις που είναι τα -παραπάνω- έξοδα μας (έλλειμμα)
2. 20 δις που είναι οι τόκοι των δανείων.
3. 40 δις που είναι χοντρικά και το κεφάλαιο των δανείων.
Σύνολο 80 δις.
Αναλογικά είναι σαν να βγάζω 12.000 ευρώ το χρόνο και για να διατηρούμαι στη ζωή, (και εκτός φυλακής)
Να πρέπει να βρίσκω ακόμη 24.000 κάθε χρόνο.

Ανακεφαλαίωση:
1. Είμαι ένας εργαζόμενος που βγάζω 1.000 ευρώ το μήνα.
2. Οι προσωπικές μου ανάγκες είναι περίπου 1.500 ευρώ το μήνα.
3. Τα δάνεια μου ανέρχονται σε 1.500 ευρώ το μήνα.
4. Μου λείπουν δηλαδή 2.000 ευρώ κάθε μήνα και χρωστάω ακόμη 108.000.
5. Με βλέπετε να κρατάω το σπίτι μου για πολύ καιρό ακόμα;

Με έσοδα 1.000 και έξοδα 3.000 το μήνα η μόνη επιλογή μου ήταν να καλύπτω το διχίλιαρο με νέο δανεισμό. Μέχρι τώρα οι τράπεζες με κάλυπταν.

Από δω και πέρα σταματάει η χρηματοδότηση οπότε ας εξετάσουμε τις επιλογές που έχω ως εργαζόμενος, οι οποίες είναι βασικά τέσσερις:

Επιλογή Νο 1
Να βρω 2η και 3η δουλειά αυξάνοντας τα έσοδα του (ανάπτυξη)

Επιλογή Νο 2
Να περικόψω τις ανάγκες μου και να μειώσω τα έξοδα μου (περικοπές)

Επιλογή Νο 3
Να διαπραγματευτώ με την τράπεζα το δάνειο μου με επέκταση και μείωση των δόσεων (αναδιάρθρωση)

Επιλογή Νο 4
Να πουλήσω κομμάτι της περιουσίας μου για να ξεχρεώσω μέρος του δανείου (ιδιωτικοποιήσεις)

Βασικά μπορώ να χρησιμοποιήσω από μια έως και τέσσερις επιλογές, όσο περισσότερες τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπλέξω απ' όλα αυτά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να δούμε τις συμβουλές των κομμάτων (όπως στην εκπομπή ''Για λογαριασμό σας'') στον εργαζόμενο της ιστορίας μας.

ΠΑΣΟΚ: Ο εργαζόμενος δεν χρειάζεται να βρει δεύτερη δουλειά, πρέπει να περικόψει 100 ευρώ από τα έξοδα του και να αναδιαρθρώσει το χρέος του. Δυστυχώς μάλλον θα αναγκαστεί να πουλήσει και κάτι.

ΝΔ: Ο εργαζόμενος χρειάζεται και 2η δουλειά ως ημιαπασχόληση, αναδιάρθρωση χρέους και πώληση περιουσίας χωρίς καμιά περικοπή εξόδων.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ο εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει λιγότερο στην 1η δουλειά που έχει, να αυξήσει τα έξοδα του, να μην πουλήσει τίποτα και να πιστολιάσει την τράπεζα.

Βέβαια, υπάρχει και μία άλλη λύση, έξω από αυτές που προτείνουν τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου. Μπορούμε να ζητήσουμε έλεγχο νομιμότητας του χρέους, να διεξάγουμε ανακρίσεις και δίκες για όσους προκύψει πως είναι υπαίτιοι για τη δημιουργία του χρέους ή πλούτισαν μέσα από τις διαδικασίες των εκάστοτε δανεισμών της χώρας. Στη συνέχεια και αφού φροντίσουμε να εισπράξουμε τα χρέη που έχουν άλλες χώρες προς εμάς, μπορούμε να διακανονίσουμε το υπολειπόμενο χρέος, με τέτοιο τρόπο που δεν θα χρειαστεί να χάσουμε τίποτε από την περιουσία μας. Δηλαδή, θα δουλέψουμε λίγο περισσότερο από όσο δουλεύαμε (μερικοί ίσως να δουλέψουν πραγματικά για πρώτη φορά στη ζωή τους, αφού είχαν μάθει να δουλεύουν τον κόσμο...), θα εξορθολογίσουμε τις δαπάνες μας και φυσικά θα εισπράξουμε από όσους μας χρωστάνε (που τώρα το παίζουν αφ' υψηλού) και νόμιμα φερόμενοι (σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα της χώρας και το Διεθνές Δίκαιο) θα αρχίσουμε να πληρώνουμε δόσεις που μας αναλογούν και που δεν θα καταστρέψουν την οικογένειά μας και το σπίτι μας γενικότερα.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Μια που έρχονται εκλογές, πολύ σύντομα μάλλον, ας απαντήσουμε μερικές ερωτήσεις που όλοι έχουν και θα κληθούν να απαντήσουν σύντομα στις κάλπες. Εξάλου είναι πράγματα πολύ πιεσμένα και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Οι κάλπες θα "μιλήσουν", ο λαός θα εκφραστεί (ίσως για πρώτη φορά πραγματικά) και η χώρα θα πάρει το δρόμο της (μακριά από απώλειες εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής υποδούλωσης για άγνωστο χρονικό διάστημα)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ


Την προσωρινή έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας προτείνει ο επικεφαλής της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Financial Times”.

Ο Ελ Εριάν αναφέρει ότι στην παρούσα φάση, η Ευρώπη καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση ή στη χορήγηση «εκπαιδευτικών αδειών» σε κράτη-μέλη, προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Η δημοσιονομική ενοποίηση, αναφέρει, θα μπορούσε να επιτευχθεί διαμέσου εγγυήσεων ή μεταβιβάσεων ,που θα σταθεροποιούσαν τη δυναμική του συνολικού χρέους της ευρωζώνης, μέσα από την επιθετική χρήση ενός ενοποιημένου ισολογισμού.

Ως αντάλλαγμα, τα κράτη-μέλη θα αποδεχθούν να θυσιάσουν ένα μεγάλο κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας και της δημοσιονομικής στρατηγικής τους.

Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών της περιφέρειας, σε επανακεφαλαιοποίηση της ΕΚΤ, σε ενίσχυση του συστήματος πληρωμών, με την ταυτόχρονη αποκατάσταση των συνθηκών ανάπτυξης.

«Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει «εκπαιδευτικές άδειες» κρατών-μελών από την Ευρωζώνη» τονίζει ο Ελ Εριάν, τα οποία θα ανακτήσουν την ελαστικότητα που απαιτείται για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Στα πλαίσια αυτά, ο επικεφαλής της PIMCO συμμερίζεται πλήρως τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου, που δηλώνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες λύσεις, καθώς οι συνεχείς καθυστερήσεις δημιουργούν τακτικές επέκτασης της κρίσης.

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


Ενώ η πτώχευση της χώρας («προσωρινή», «επιλεκτική» ή όποια άλλη ονομασία θέλουν να της δώσουν), είναι πρακτικά γεγονός, κανείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν τολμάει να πει στους Έλληνες πολίτες τι σημαίνει αυτή η, έστω, «επιλεκτική χρεοκοπία» και ποια είναι τα αποτελέσματά της. Και αν είναι τόσο απλή υπόθεση που δεν πρέπει να μας φοβίζει, όπως λέει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί ούτε καν τολμούσαν να αρθρώσουν την λέξη τόσο καιρό. Και τα ερωτήματα είναι πολύ απλά:

-Τι θα γίνει με τις ιδιωτικές καταθέσεις στις τράπεζες; Κινδυνεύουν; Γιατί σε κάθε πτώχευση οι καταθέσεις δεσμεύονται. Θα μπει πλαφόν αναλήψεων; Ή μας το κρατάνε για έκπληξη;

-Τι θα γίνει με τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων; Γιατί είναι εύκολο κάποιοι αδαείς να μιλάνε ανέξοδα για απλήρωτους ή απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά αυτοί είναι ο τροφοδότης της κατανάλωσης σε ποσοστό 50%! Χωρίς τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων κατέρρευσε το κράτος. Και οι πληρωμές τους δεν σταμάτησαν ούτε επί Κατοχής.

-Τι θα γίνει με το ευρώ; Θα μείνουμε στη ζώνη του ευρώ; Έχει σχεδιαστεί η ευρωζώνη για να έχει ένα πτωχευμένο κράτος στους κόλπους της;

-Υπάρχει εναλλακτικός σχεδιασμός για άλλο νόμισμα;

-Πότε θα μπορέσει η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές με την επίσημη πλέον «σφραγίδα» του πτωχευμένου κράτους; Γιατί για το 2014 δεν το συζητάμε. Για το 2024, ίσως…

-Η κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2010 έλαβε σε βάρος των πολιτών της χώρας τόσα επώδυνα οικονομικά μέτρα, όσα δεν πήραν όλες μαζί οι κυβερνήσεις από το 1944 και μετά για να αποφύγει την πτώχευση, επιλεκτική ή μη. Τώρα πτωχεύει επίσημα την χώρα. Κάποια δικαιολογία υπάρχει;

-Ποιο είναι το σχέδιο για την «επιλεκτική χρεοκοπία»; Απλά επιμήκυνση χρέους; Πάμε για «κούρεμα»; Αν ναι, σε ποιο ποσοστό και με ποια ανταλλάγματα;

Αυτά μπορούν να τα απαντήσουν; Ή μας οδηγούν στον Καιάδα με επιπτώσεις ακόμα δυσμενέστερες από αυτές που είχε η πρώτη γερμανική Κατοχή και ο Εμφύλιος για την χώρα;

Κατά τα λοιπά έχουμε πλέον και ευφυολογήματα από αξιωματούχους της ευρωζώνης, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε την επικείμενη πτώχευση της Ελλάδας ως ένα «ταμπού που σπάει»!

Η άποψη αυτή έχει προφανώς επικρατήσει στο κλαμπ των «17» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung SZ (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 13.7.11), η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του ολλανδού υπουργού.

«Σπάσαμε ταμπού», λέει ο κ. ντε Γιάγκερ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα και προσθέτει: «Αποφασίσαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και αυτό ισχύει και για την αποτροπή μίας προσωρινής στάσης πληρωμών».

Ο Ολλανδός υπουργός εξηγεί ότι το νέο στοιχείο που προέκυψε από το τελευταίο Eurogroup είναι ότι ορισμένες από τις επιλογές, που συζητούνται, δεν μπορούν να αποκλείσουν μία προσωρινή στάση πληρωμών. «Δεν μιλούμε για χρεοκοπία, αλλά για μία χρονικά πολύ περιορισμένη στάση πληρωμών. Συνεχίζουμε, βεβαίως, να προτιμούμε μία εθελοντική συμμετοχή, αλλά δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό έως στιγμής, σκεφτόμαστε διαφορετικά και δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε την προσωρινή στάση πληρωμών», σημειώνει ο κ. ντε Γιάγκερ.

Την ίδια στιγμή «μας κτίζει» και το ΔΝΤ όπου σε έκθεσή του αναφέρει ότι «H Ευρώπη αναζήτησε για την Ελλάδα ένα εθελοντικό σχήμα που δεν θα περιλαμβάνει ένα πιστωτικό γεγονός ή μία υποβάθμιση των αξιολογήσεων σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, παρόλο που αυτή ίσως είναι αδύνατο να αποφευχθεί σε προσωρινή βάση”.

Η συγκεκριμένη φράση περιέχεται στην ογκώδη έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοσιότητα και για το περιεχόμενο της οποίας παραχώρησε τηλεσυνέντευξη ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Ταμείου στην Τρόικα.

Η έκθεση αποδεικνύει ότι το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας συζητείται εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες – η ημερομηνία που φέρει η έκθεση είναι η 4η Ιουλίου – όταν δηλαδή η ελληνική Βουλή καλείτο εσπευσμένα να ψηφίσει τα οδυνηρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να πάρει την πέμπτη δόση και την βοήθεια για την οποία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει οι Ευρωπαίοι!

Δηλαδή μας ξεγέλασαν οι πάντες με το Μεσοπρόθεσμο, αφού προηγουμένως μας είχαν «λιώσει» με το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, η ύφεση θα φτάσει το 3,75% φέτος (αποκλείεται να είναι κάτω από -4,5% αναφέρουν σοβαρές πηγές του ΥΠΟΙΚ), έναντι προηγούμενης εκτίμηση για 3%, ενώ το χρέος θα φτάσει του χρόνου το 172% (!) του ΑΕΠ, με προοπτική να “μειωθεί” στο 130% στο τέλος της δεκαετίας. Μιλάμε δηλαδή για εγκλήματα.

Η Τρόικα επισημαίνει ότι αυτή η πτώχευση θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να γλυτώσει τόκους 1-1,5 % του ΑΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει κατά 3 με 4 μονάδες τους συντελεστές του ΦΠΑ!

Επίσης, η Τρόικα εκτιμά ότι η έκθεση των εγχώριων τραπεζών στην ΕΚΤ θα μειωθεί σταδιακά κάτω από 70 δισ. μέχρι τον Μάιο του 2013, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι πρέπει «να υπάρξουν εγγυήσεις», ώστε να υπάρξει στα σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και να αποφευχθούν δευτερογενείς επιδράσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

“Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. εδώ είναι το «γλυκό» της όλης υπόθεσης) και η απόφαση της κυβέρνησης να τα δώσει σε ιδιώτες θα έχει σημαντικά οφέλη ως προς τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το χρέος –καθώς θα μειωθεί η επιβάρυνση από τόκους”, αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.

Η Τρόικα επισημαίνει ότι το πρόγραμμα πώλησης περιουσίας 50 δισ. είναι φιλόδοξο, αλλά υπάρχουν διασφαλίσεις όπως η δημιουργία του Ταμείου «για να προστατεύσει τη διαδικασία από την πολιτική επιρροή».

Και βέβαια υπάρχουν οι «διοικητικές πράξεις». Δηλαδή με μία υπογραφή πώληση ή εκχώρηση για 99 χρόνια περιουσιακών στοιχείων ή δικτύων του δημοσίου. Όπως ακριβώς γίνεται στις αποικίες…

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ


ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ. ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΑ ΚΡΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΘΕΛΕΙ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
Η ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή τους από το φθινόπωρο και μετά....
Τι θα ισχύσει και πως θα γίνουν τελικά...


Η νομοθεσία που ισχύει για τις εθνικές, τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές θα ισχύσει και για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, σύμφωνα με τη ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να έλθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Θα στηθούν κανονικά κάλπες, θα διεξάγονται Κυριακή από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα εποπτεύεται από δικαστικούς αντιπροσώπους, δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα αποτελέσματά της θα ανακοινώνονται αμέσως μόλις κλείνουν οι κάλπες με την ίδια ακριβώς διαδικασία η οποία ακολουθείται στις εθνικές εκλογές.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα “Το Βήμα”, με τη νομοθετική ρύθμιση για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, την οποία άρχισε να επεξεργάζεται κατ' εντολήν του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ο κ. Ι. Ραγκούσης και ολοκληρώθηκε από τον νυν υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη, προσαρμόζεται ο εκτελεστικός νόμος 350/1976 στη συνταγματική αναθεώρηση του 1986.

Ετσι, όπως προβλέπεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το δημοψήφισμα διενεργείται 20 ημέρες μετά την έκδοση του σχετικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, εισάγονται δύο νέες καινοτομίες, που προβλέπονται στο άρθρο 44 του υφιστάμενου Συντάγματος: Πρώτον, δημοψήφισμα είναι δυνατόν να διενεργηθεί όχι μόνο για «κρίσιμο εθνικό θέμα», όπως ίσχυε πριν από την αναθεώρηση, αλλά και για «ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα εκτός από τα δημοσιονομικά». Δεύτερον, η διενέργεια των δημοψηφισμάτων δεν είναι πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Δύο μέθοδοι

Στο νέο πλαίσιο ορίζεται ότι για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που έχει σχέση με κρίσιμο εθνικό θέμα θα πρέπει να υπάρξει πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, η οποία θα αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 ψήφοι). Ετσι, για παράδειγμα, αν το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», για το αν δηλαδή η χώρα θα παραμείνει ή θα φύγει από την ευρωζώνη, οφείλει να θέσει την απόφασή του προς έγκριση από τη Βουλή.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Σ' αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών. Θα πρέπει δηλαδή να προτείνουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος 120 βουλευτές. Η πρόταση αυτή τίθεται σε ψηφοφορία και θα πρέπει να εγκριθεί από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 180 βουλευτές. Πάντως κατά τη διάρκεια της ίδιας βουλευτικής περιόδου δεν θα είναι δυνατόν να υποβληθούν περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδια που αφορούν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.


Και «λευκή» ψήφος

Τα δημοψηφίσματα και στις δύο περιπτώσεις _ και για εθνικά θέματα και για νομοσχέδια _ προκηρύσσονται με σχετικό Διάταγμα που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα ακριβή ερωτήματα όμως που θα τίθενται στην κρίση του λαού θα διατυπώνονται από ειδική επιτροπή, ενώ το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100 του Συντάγματος. Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιο νομοσχέδιο, όπως είναι για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος, τεθεί προς δημοψήφισμα, τότε αναστέλλονται η έκδοση και η δημοσίευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρ' ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκρίνει τον σχετικό νόμο και θα τον αποστείλει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόνο στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από το εκλογικό σώμα στο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση βεβαίως που καταψηφιστεί υπερισχύει η ετυμηγορία των πολιτών όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.


Στη διαδικασία διενέργειας δημοψηφισμάτων ενσωματώνονται όλα τα ζητήματα της εκλογικής νομοθεσίας. Ετσι, κατά την ψηφοφορία θα γίνεται χρήση και λευκών ψηφοδελτίων, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές. Οι πολίτες δεν θα ψηφίζουν «ναι» ή «όχι», δεν θα τάσσονται μόνο «υπέρ» ή «κατά», αλλά θα έχουν και την ευχέρεια να ρίξουν «λευκό» _ τα οποία δεν θα προσμετρούνται στο αποτέλεσμα. Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους όρους διενέργειας των δημοψηφισμάτων, κυρίως όσον αφορά την παρουσίαση των διαφορετικών θέσεων από τα πολιτικά κόμματα στα μέσα ενημέρωσης, με τη μεταφορά της νομοθεσίας που ισχύει σε κάθε προεκλογική περίοδο.

ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


O νομός Λακωνίας είναι ο νοτιότερος νομός της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος (Μυρτώο Πέλαγος), το Μεσσηνιακό κόλπο και το Λακωνικό κόλπο. Έχει δύο κύριες οροσειρές, του Ταϋγέτου που είναι και η υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου (2.407 μέτρα) και του Πάρνωνα (1.961 μέτρα).
Ανάμεσα τους βρίσκεται η κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, και η πρωτεύουσα του νομού, Σπάρτη. Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Αρκαδίας, και στα δυτικά με το νομό Μεσσηνίας. Στον νομό Λακωνίας ανήκει και το μοναδικό κατοικημένο νησί της Πελοποννήσου, η Ελαφόνησος.

Όπως όλοι οι νομοί της Ελλάδος είναι ποτισμένοι με την πλούσια Ελληνική ιστορία και μυθολογία, έτσι και η Λακωνία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Σας παρουσιάζουμε τους Βασιλείς της αρχαίας Σπάρτης και Λακωνίας, όπως και τις αναφορές τους μέσα στην Ελληνική μυθολογία:



Λέλεγας

Ο Λέλεγας ή Λέλεξ, σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Λακωνίας, που έδωσε το όνομά του στη χώρα, Λελεγία, και τους κατοίκους της, Λέλεγες. Θεωρείται επίσης γενάρχης των κατοίκων της Μεσσηνίας. Είχε τρία παιδιά από τη σύζυγό του Κλεοχάρεια, τον Μύλη ο ο οποίος επινόησε τον Μύλο, τον Πολυκάονα και τη Θεράπνη. Όταν πέθανε ο Μύλης την εξουσία την κληρονόμησε ο γιος του Ευρώτας. Ο Ευρώτας, είχε μια κόρη, την Σπάρτη, που παντρεύτηκε με τον Λακεδαίμονα, γιο του Δία και της Ταϋγέτης.

Αναφορές:


  1. "ὡς δὲ αὐτοὶ Λακεδαιμόνιοι λέγουσι, Λέλεξ αὐτόχθων ὢν ἐβασίλευσε πρῶτος ἐν τῇ γῇ ταύτῃ καὶ ἀπὸ τούτου Λέλεγες ὧν ἦρχεν ὠνομάσθησαν" - (Παυσανίας, Λακωνικά, Ι, 1 -2)
  2. "ἀποθανόντος Λέλεγος, ὃς ἐβασίλευεν ἐν τῇ νῦν Λακωνικῇ, τότε δὲ ἀπ' ἐκείνου Λελεγίᾳ καλουμένῃ" - Παυσανίας , Μεσσηνιακά


Μύλης

Ο Μύλης ήταν γιος του Λέλεγα και τον διαδέχτηκε στον θρόνο ως ήταν ο δεύτερος μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας. Είχε έναν αδελφό, τον Πολυκάονα, που έγινε βασιλιάς στη Μεσσηνία, και γιός του ήταν ο Ευρώτας, ο οποίος και τον διαδέχτηκε. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Μύλης ανεκάλυψε τη μυλόπετρα, που χρησιμοποιείται για την άλεση σιτηρών, και ονομάσθηκε έτσι απο το όνομά του.

Αναφορές:


  1. «Λέλεγος δὲ γίνεται Μύλης καὶ νεώτερος Πολυκάων. Πολυκάων μὲν δὴ ὅποι καὶ δι' ἥντινα αἰτίαν ἀπεχώρησεν, ἑτέρωθι δηλώσω: Μύλητος δὲ τελευτήσαντος παρέλαβεν ὁ παῖς Εὐρώτας τὴν ἀρχήν» - (Παυσανίας, Λακωνικά, Ι, 1 -2)
  2. «ἀποθανόντος Λέλεγος, ὃς ἐβασίλευεν ἐν τῇ νῦν Λακωνικῇ, τότε δὲ ἀπ' ἐκείνου Λελεγίᾳ καλουμένῃ, Μύλης μὲν πρεσβύτερος ὢν τῶν παίδων ἔσχε τὴν ἀρχήν, Πολυκάων δὲ νεώτερός τε ἦν ἡλικίᾳ καὶ δι' αὐτὸ ἰδιώτης» - Παυσανίας, Μεσσηνιακά


Ευρώτας

Διαδέχτηκε τον πατέρα του Μύλη και ήταν ο τρίτος μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας. Γυναίκα του ήταν η Ευρυδίκη και μαζί της έκανε μιά κόρη, την Σπάρτη, από την οποία πήρε το όνομα της η ομώνυμη πόλη, και η οποία παντρεύτηκε τον Λακεδαίμονα, ο οποίος και τον διαδέχτηκε. Ο Ευρώτας ένα από τα έργα που έκανε ήταν να ρυθμίσει την κοίτη του ποταμού που διέσχιζε την Λακωνία και αργότερα πήρε και το όνομα του. Σύμφωνα με τη μυθολογία, θέλησε να δώσει διέξοδο στα λιμνάζοντα νερά γύρω από τη Σπάρτη, γι'αυτό άνοιξε διώρυγα και διοχέτευσε τα νερά προς τη θάλασσα. Έτσι δημιουργήθηκε το ποτάμι, που πήρε το όνομα του, Ευρώτας. Άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο Ευρώτας μετά από μια ατιμωτική ήττα από τους Αθηναίους, έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε και έτσι πήρε το όνομα του.

Αναφορές:


  1. «Μύλητος δὲ τελευτήσαντος, παρέλαβεν ὁ παῖς Εὐρώτας τὴν ἀρχήν. Οὗτος τὸ ὕδωρ τὸ λιμνάζον ἐν τῷ πεδίῳ διώρυγι κατήγαγεν ἐπὶ θάλασσαν· ἀπορρυέντος δὲ (ἦν γὰν δὴ τὸ ὑπόλοιπον ποταμοῦ ῥεῦμα), ὠνόμασεν Εὐρώταν. Ἅτε δὲ οὐκ ὄντων αὐτῷ παίδων ἀρρένων, βασιλεύειν καταλείπει Λακεδαίμονα, μητρὸς μὲν Ταυγέτης ὄντα, ἀφ' ἧς καὶ τὸ ὄρος ὠνομάσθη, ἐς Δία δὲ πατέρα ἀνήκοντα κατὰ τὴν φήμην. Συνῴκει δὲ ὁ Λακεδαίμων Σπάρτῃ θυγατρὶ τοῦ Εὐρώτα.» - (Παυσανία, Λακωνικά, Ι, 1 -2)
  2. «ἀποθανόντος Λέλεγος, ὃς ἐβασίλευεν ἐν τῇ νῦν Λακωνικῇ, τότε δὲ ἀπ' ἐκείνου Λελεγίᾳ καλουμένῃ, Μύλης μὲν πρεσβύτερος ὢν τῶν παίδων ἔσχε τὴν ἀρχήν, Πολυκάων δὲ νεώτερός τε ἦν ἡλικίᾳ καὶ δι' αὐτὸ ἰδιώτης, ἐς ὃ Μεσσήνην τὴν Τριόπα τοῦ Φόρβαντος ἔλαβε γυναῖκα ἐξ Ἄργους.» - (Παυσανία, Μεσσηνιακά, 1 -2)


Λακεδαίμονας

O Λακεδαίμονας ήταν ο τέταρτος μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας. Ήταν γιος του Δία και της νύμφης Ταϋγέτης που για την τιμήσει έδωσε στο βουνό το όνομα της. Ήταν παντρεμένος με την Σπάρτη κόρη του Ευρώτα τον οποίο και διαδέχτηκε στον θρόνο . Από το όνομά του ονομάστηκε και η περιοχή σε Λακεδαιμονία και οι κάτοικοι της αρχαίας Σπάρτης Λακεδαίμονες και θεωρείται γενάρχης τους, από αυτόν ονομάστηκε η πόλη Σπάρτη για να τιμήσει την γυναίκα του.

Αναφορά:


  1. "ἅτε δὲ οὐκ ὄντων: αὐτῷ παίδων ἀρρένων βασιλεύειν καταλείπει Λακεδαίμονα, μητρὸς μὲν Ταϋγέτης ὄντα, ἀφ' ἧς καὶ τὸ ὄρος ὠνομάσθη, ἐς Δία δὲ πατέρα ἀνήκοντα κατὰ τὴν φήμην: συνῴκει δὲ ὁ Λακεδαίμων Σπάρτῃ θυγατρὶ τοῦ Εὐρώτα. τότε δὲ ὡς ἔσχε τὴν ἀρχήν, πρῶτα μὲν τῇ χώρᾳ καὶ τοῖς ἀνθρώποις μετέθετο ἀφ' αὑτοῦ τὰ ὀνόματα, μετὰ δὲ τοῦτο ᾤκισέ τε καὶ ὠνόμασεν ἀπὸ τῆς γυναικὸς πόλιν, ἣ Σπάρτη καλεῖται καὶ ἐς ἡμᾶς." - (Παυσανία, Λακωνικά, Ι, 1 -2)


Αμύκλας

Ο Αμύκλας ήταν ο πέμπτος μυθικός βασιλιάς της Λακεδαίμονος ή Λακεδαίμονας.
Ήταν γιος του Λακεδαίμονα και το διαδέχτηκε όταν πέθανε, ήταν ο 5ος μυθικός βασιλιάς στην Λακωνία. Όταν έγινε βασιλιάς έχτισε τις Αμύκλες και την έκανε πρωτεύουσα του κράτους του. Παντρεύτηκε την Διομήδη και έκανε μαζί της τρία παιδιά τον Υάκινθο, τον Άργαλο και τον Κυνόρτα. Τον διαδέχτηκε ο Άργαλος και αυτόν ο Κυνόρτας.

Αναφορά:


  1. "Ἀμύκλας δὲ ὁ Λακεδαίμονος, βουλόμενος ὑπολιπέσθαι τι καὶ αὐτὸς ἐς μνήμην, πόλισμα ἔκτισεν ἐν τῇ Λακωνικῇ. Γενομένων δέ οἱ παίδων, Ὑάκινθον μὲν νεώτατον ὄντα καὶ τὸ εἶδος κάλλιστον κατέλαβεν ἡ πεπρωμένη πρότερον τοῦ πατρός, Καὶ Ὑακίνθου μνῆμά ἐστιν ἐν Ἀμύκλαις ὑπὸ τὸ ἄγαλμα τοῦ Ἀπόλλωνος. Ἀποθανόντος δὲ Ἀμύκλα, ἐς Ἄργαλον τὸν πρεσβύτατον τῶν Ἀμύκλα παίδων, καὶ ὕστερον ἐς Κυνόρταν, Ἀργάλου τελευτήσαντος, ἀφίκετο ἡ ἀρχή." - Παυσανία, Λακωνικά, κεφάλαιο Α΄


Άργαλος

Ο Άργαλος ήταν ο έκτος στη σειρά μυθικός βασιλιάς της Λακεδαιμονίας. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Αμύκλα , τον οποίο και διαδέχτηκε, και της Διομήδης. Είχε δύο αδελφούς, τον Υάκινθο και τον Κυνόρτα, ο οποίος ήταν και διάδοχος του.

Αναφορά:


  1. "Ἀποθανόντος δὲ Ἀμύκλα, ἐς Ἄργαλον τὸν πρεσβύτατον τῶν Ἀμύκλα παίδων, καὶ ὕστερον ἐς Κυνόρταν, Ἀργάλου τελευτήσαντος, ἀφίκετο ἡ ἀρχή." - Παυσανία, Λακωνικά, κεφάλαιο Α΄


Κυνόρτας

Ο Κυνόρτας ήταν μυθικός ήρωας και ο έβδομος μυθικός βασιλιάς της Λακεδαιμονίας.
Ήταν γιος του Αμύκλα και της Διομήδης, αδελφός του Υάκινθου, ενώ ήταν πατέρας του Λακεδαίμονα. Κατά μια εκδοχή είχε γιο και τον Οίβαλο.

Αναφορά:


  1. «Ἀποθανόντος δὲ Ἀμύκλα, ἐς Ἄργαλον τὸν πρεσβύτατον τῶν Ἀμύκλα παίδων, καὶ ὕστερον ἐς Κυνόρταν, Ἀργάλου τελευτήσαντος, ἀφίκετο ἡ ἀρχή. Κυνόρτα δὲ ἐγένετο Οἴβαλος». - Παυσανία, Λακωνικά κεφάλαιο Α΄


Οίβαλος

Ο Οίβαλος στην ελληνική μυθολογία ήταν ο όγδοος μυθικός βασιλιάς της Σπάρτης, απόγονος του Λέλεγα και του Λακεδαίμονα. Σύμφωνα με τις λακωνικές παραδόσεις, ο Οίβαλος ήταν γιος του Κυνόρτα και πατέρας της Αρήνης, συζύγου του Αφαρέως. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, ο Οίβαλος ήταν γιος του Περιήρους και πατέρας απο την Γοργοφόνη, του Ικαρίου, της Άρνης και του Τυνδάρεω. Ακόμα, ο Ιπποκόων λέγεται ότι ήταν νόθος γιος του απο μια ερωμένη του.

Αναφορά:


  1. "...Κυνόρτα δὲ ἐγένετο Οἴβαλος..." - Παυσανία, Λακωνικά , κεφάλαιο Β΄


Ιπποκόων

Ο Ιπποκόων ήταν πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, νόθος γιος του Οιβάλου, βασιλιά της Σπάρτης, και της νύμφης Βατείας (ή της βασίλισσας Γοργοφόνης, και άρα νόμιμος, κατ' άλλη εκδοχή). Επομένως ο Ιπποκόων ήταν ετεροθαλής αδελφός του Ικαρίου και του Τυνδάρεω. Το όνομα «Ιπποκόων» σημαίνει «αυτός που καταλαβαίνει τους ίππους». Μεγαλύτερος στην ηλικία από τα αδέλφια του, ο Ιπποκόων, μόλις απεβίωσε ο πατέρας τους, τα έδιωξε από τη Σπάρτη και σφετερίσθηκε έτσι την εξουσία. Είχε ήδη τότε 12 γιούς, τους Ιπποκοωντίδες, που τον βοήθησαν στο άνομο αυτό έργο του. Στην Αινειάδα, αναφέρεται ότι συμμετέσχε στον διαγωνισμό τοξοβολίας στη μνήμη του Αγχίση.
Γενικά, ο Ιπποκόωντας και οι γιοί του ήταν άνθρωποι βίαιοι και αδίστακτοι. Μετά από χρόνια, κίνησαν την οργή του Ηρακλή. Τότε ο Ηρακλής εισέβαλε στη Λακεδαίμονα, αλλά τραυματίσθηκε και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη βάση του. Αφού πέρασε λίγος καιρός, ο Ηρακλής συμμάχησε με τον Κηφέα και τους γιούς του, και επέστρεψε στη Λακωνία. Σε μάχη που επακολούθησε, ο Ιπποκόων και τα παιδιά του σκοτώθηκαν. Αμέσως μετά ο Ηρακλής αποκατέστησε τον Τυνδάρεω στον θρόνο του.
Αναφέρεται από τον Παυσανία (Γ΄ 15, 3) ότι στη Σπάρτη υπήρχε ιερό του Ηρακλέους με άγαλμα που παρίστανε τον ήρωα να κρατά όπλα, πράγμα που συμβόλιζε τον αγώνα του εναντίον του Ιπποκόωντα και υπέρ του Τυνδάρεω.

Αναφορά:


  1. " ᾧ περὶ τῆς βασιλείας Ἱπποκόων ἠμφισβήτει, καὶ κατὰ πρεσβείαν ἔχειν ἠξίου τὴν ἀρχήν. Προσλαβὼν δὲ Ἰκάριον καὶ τοὺς στασιώτας παρὰ πολύ τε ὑπερεβάλετο δυνάμει Τυνδάρεων, καὶ ἠνάγκασεν ἀποχωρῆσαι δείσαντα, ὡς μὲν Λακεδαιμόνιοί φασιν, ἐς Πελλάναν· Μεσσηνίων δέ ἐστιν ἐς αὐτὸν λόγος, Τυνδάρεων φεύγοντα ἐλθεῖν ὡς Ἀφαρέα ἐς τὴν Μεσσηνίαν, εἶναί τε Ἀφαρέα τὸν Περιήρους, ἀδελφὸν Τυνδάρεω πρὸς μητρός· καὶ οἰκῆσαί τε αὐτὸν τῆς Μεσσηνίας φασὶν ἐν Θαλάμαις, καὶ τοὺς παῖδας ἐνταῦθα οἰκοῦντι αὐτῷ γενέσθαι. (5) Χρόνῳ δὲ ὕστερον κατῆλθέ τε ὑπὸ Ἡρακλέους Τυνδάρεως, καὶ ἀνενεώσατο τὴν ἀρχὴν·" - Παυσανία, Λακωνικά, κεφάλαιο Α΄


Τυνδάρεως

Στην ελληνική μυθολογία ο Τυνδάρεως ήταν γιος του Περιήρους (ή του Οιβάλου) και της Γοργοφόνης, κόρης του Περσέα. Ο Τυνδάρεως ήταν σύζυγος της Λήδας και ο πατέρας της Ελένης και της Κλυταιμνήστρας (η Λήδα γέννησε επίσης με τον Δία τους Διόσκουρους). Ο Τυνδάρεως ήταν βασιλιάς της Λακεδαίμονος και αδελφός του Λευκίππου, του Αφαρέως και του Ικαρίου.
Σύμφωνα με τον Ησίοδο, όταν κάποτε ο Τυνδάρεως θυσίασε στους θεούς παρέλειψε την Αφροδίτη, γι' αυτό και εκείνη έκανε τις θυγατέρες του άπιστες και επιπόλαιες γυναίκες. Εξάλλου, ο Τυνδάρεως συνδέεται και με τον κύκλο του Ηρακλή: Ο Ικάριος και ο Τυνδάρεως εκδιώχθηκαν από τον ετεροθαλή αδελφό τους Ιπποκόωντα, οπότε κατέφυγαν στην Πλευρώνα, στο ανάκτορο του Θεστίου, όπου παρέμειναν και τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει τους γείτονες εχθρούς του. Αργότερα, ο Ηρακλής σκότωσε τον Ιπποκόωντα και τους γιούς του, και επανέφερε τον Τυνδάρεω στον θρόνο της Σπάρτης. Σε αυτή τη μάχη ο Ηρακλής έχασε τον αδελφό του, τον Ιφικλή.


Μενέλαος

Στην ελληνική μυθολογία, ο Μενέλαος ήταν αδελφός του Αγαμέμνονα και σύζυγος της Ωραίας Ελένης. Κατά την κυρίαρχη εκδοχή (Ιλιάδα) ήταν γιος του Ατρέως και της Αερόπης, εγγονός του Πέλοπα και της Ιπποδάμειας.
Σύμφωνα με άλλη, μεταγενέστερη, εκδοχή, ο Μενέλαος και ο Αγαμέμνονας ήταν γιοί του Πλεισθένους και εγγονοί του Ατρέα, τους ανάθρεψε όμως ο παππούς τους. Σε κάποια περίσταση διώχθηκαν από τις Μυκήνες και κατέφυγαν στη Σπάρτη, όπου βασιλιάς ήταν ο Τυνδάρεως. Διαγωνιζόμενος εκεί με άλλους μνηστήρες, ο Μενέλαος πήρε ως σύζυγο την Ωραία Ελένη, κόρη του Τυνδάρεω. Μετά λοιπόν και τον θάνατο των Διοσκούρων, ο Τυνδάρεως έδωσε το βασίλειό του στον Μενέλαο και την Ελένη.
Από τον γάμο του Μενελάου και της Ελένης γεννήθηκαν η Ερμιόνη και ο Νικόστρατος. Μεταγενέστεροι συγγραφείς αναφέρουν ότι παιδιά τους ήταν και οι: Αιθιόλας, Θρόνιος, Μορράφιος, Πλεισθένης ο Νεότερος και Μελίτη.

Ακολούθησε η εκστρατεία των Ελλήνων στην Τροία για την Ωραία Ελένη, που οδήγησε στον Τρωικό Πόλεμο.Ο ίδιος ο Μενέλαος πήρε μέρος στην εκστρατεία με εξήντα πλοία, αλλά δεν έγινε ο γενικός αρχηγός της εξαιτίας του ήπιου χαρακτήρα του, οπότε η αρχηγία πέρασε στον βίαιο αδελφό του, τον Αγαμέμνονα. Ο Μενέλαος ήταν ένας από εκείνους που κρύφθηκαν μέσα στον Δούρειο Ίππο.



Ορέστης

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ορέστης ήταν γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αδερφός της Ηλέκτρας και της Ιφιγένειας. Μετά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, η Ηλέκτρα τον φυγάδευσε στη Φωκίδα, στο βασιλιά Στρόφιο, που ήταν θείος του. Ύστερα από χρόνια, ο Ορέστης επέστρεψε στις Μυκήνες με το φίλο και ξάδελφό του Πυλάδη, και εκδικήθηκε το θάνατο του πατέρα του σκοτώνοντας την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της.
Οι Ερινύες, όμως, οι θέες της εκδίκησης, άρχισαν να τον καταδιώκουν, μέχρι που έφτασε στην Αθήνα και δικάστηκε στον Άρειο Πάγο, όπου με την ψήφο της θεάς Αθηνάς αθωώθηκε. Για να εξιλεωθεί, ωστόσο, ο Ορέστης θα έπρεπε να φέρει στην Αθήνα το άγαλμα της θεάς Άρτεμης από την Ταυρίδα. Στη χώρα των Ταύρων, ο Ορέστης και ο Πυλάδης παραλίγο να θυσιαστούν στο βωμό της θεάς από την ίδια την Ιφιγένεια. Αφού τα δυο αδέρφια αναγνωρίστηκαν, με ένα τέχνασμα που σκαρφίτηκε η Ιφιγένεια κατάφεραν να ξεφύγουν από το βασιλιά της χώρας, Θόα, και να γυρίσουν πίσω σώοι στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το μύθο, ο Ορέστης παντρεύτηκε την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης. Ήταν βασιλιάς του Άργους, των Μυκηνών και της Λακεδαίμονας. Σκοτώθηκε κατά την κάθοδο των Δωριέων, στην τελική μάχη που έγινε. Γιος του ήταν ο Τισαμενός.


Τισαμενός

O Τισαμενός ήταν ο τελευταίος μυθικός βασιλιάς της Λακεδαιμονίας και του Άργους.
Ήταν γιος του Ορέστη και της Ερμιόνης. Ο πατέρας ήταν βασιλιάς του Άργους των Μυκηνών και της Σπάρτης αλλά σκοτώθηκε στην τελική μάχη με τους ηρακλείδες . Ο Τισαμενός έχασε το βασίλειο της Σπάρτης απο τον Αριστόδημο με δόλο και αμαχητί αφού από προδοσία αποσύρθηκε αρχικά στις Αμύκλες και μετά εκδιώχτηκε εντελώς από το βασίλειο του. Ο Τισαμενός κινήθηκε μαζί με τον λαό του στην Αχαία που ζούσαν Ίωνες και είχαν κοινή καταγωγή, εκεί έγινε δεκτός από τους κατοίκους και επιτράπηκε η κατοίκηση τους στις Ιωνικές πόλεις της Αχαΐας. Η συγκατοίκηση αυτή δεν κράτησε πολύ, οι Αχαιοί φοβούμενοι τον Τισαμενό μην καταλάβει τον θρόνο αποφάσισαν να τον διώξουν μαζί με τον λαό του , η διαμάχη αυτή οδήγησε σε πόλεμο τον οποίο νίκησαν οι Αχαιοί και Τισαμενός έχασε την ζωή του και τάφηκε στην Ελίκη. Αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν και τάφηκαν στην Σπάρτη.

Αναφορές:


  1. "...Κατελθόντων δὲ Ἡρακλειδῶν ἐπὶ Τισαμενοῦ τοῦ Ὀρέστου βασιλεύοντος, Μεσσήνη μὲν καὶ Ἄργος..." - Παυσανία, Λακωνικά
  2. "τότε δὲ ὑπὸ Δωριέων ἐκπεπτωκότες ἔκ τε Ἄργους καὶ ἐκ Λακεδαίμονος ἐπεκηρυκεύοντο Ἴωσιν αὐτοί τε καὶ ὁ βασιλεὺς Τισαμενὸς ὁ Ὀρέστου γενέσθαι σύνοικοί σφισιν ἄνευ πολέμου: τῶν δὲ Ἰώνων τοὺς βασιλέας ὑπῄει δέος, μὴ Ἀχαιῶν ἀναμιχθέντων αὐτοῖς Τισαμενὸν ἐν κοινῷ βασιλέα ἕλωνται κατά τε ἀνδραγαθίαν καὶ γένους δόξαν. Ἰώνων δὲ οὐ προσεμένων τοὺς Ἀχαιῶν λόγους ἀλλὰ ἐπεξελθόντων σὺν ὅπλοις, Τισαμενὸς μὲν ἔπεσεν ἐν τῇ μάχῃ, Ἴωνας δὲ Ἀχαιοὶ κρατήσαντες ἐπολιόρκουν καταπεφευγότας ἐς Ἑλίκην καὶ ὕστερον ἀφιᾶσιν ἀπελθεῖν ὑποσπόνδους. Τισαμενοῦ δὲ τὸν νεκρὸν Ἀχαιῶν ἐν Ἑλίκῃ θαψάντων, ὕστερον χρόνῳ Λακεδαιμόνιοι τοῦ ἐν Δελφοῖς σφισιν ἀνειπόντος χρηστηρίου κομίζουσι τὰ ὀστᾶ ἐς Σπάρτην, καὶ ἦν καὶ ἐς ἐμὲ ἔτι αὐτῷ τάφος, ἔνθα τὰ δεῖπνα Λακεδαιμονίοις ἐστὶ τὰ Φειδίτια καλούμενα" - Παυσανία Αχαϊκά


Αριστόδημος ο Ηρακλείδης

Ο Αριστόδημος ήταν απόγονος του Ηρακλή και εγγονός του Ύλλου. Χρονικά κατατάσσεται στον 12ο αι. π.Χ., ενώ ο θάνατός του χρονολογείται το 1104 π.Χ.
Ο Αριστόδημος συμμετείχε στην κάθοδο των Δωριέων μαζί με τους αδελφούς του Τήμενο, Κρεσφόντη και τον Ιππότη ο οποίος στην πορεία εκδιώχθηκε μετά απο χρησμό της Πυθίας, εκστράτευσαν απο την Δωρίδα κατά των Αχαιών, ο Τήμενος κατέλαβε την Αργολίδα, ο Κρεσεφόντης την Μεσσηνία και ο Αριστόδημος την Λακωνία, αμαχητί αφού περιόρισε τον Βασιλιά της Λακωνίας Τισαμενό στις Αμύκλες και αργότερα με την βοήθεια προδότη τον έδιωξε και τις κατέλαβε. Αργότερα μοίρασε την Λακωνία στους δυο δίδυμους γιους του καθιερώνοντας και την συμβασιλεία. Στον Ευρυσθένη έδωσε την περιοχή των Λιμνών και στον Προκλή την Πιτάνη, οι περιοχές αυτές αργότερα ήταν δύο από τις πέντε κόμες που αποτελούσαν το Σπαρτιάτικο βασίλειο.

Αναφορά:


  1. «Ἐν Λακεδαίμονι δὲ ὄντων διδύμων τῶν Ἀριστοδήμου παίδων, οἰκίαι δύο βασίλειαι γίνονται· συναρέσαι γὰρ τῇ Πυθίᾳ φασίν. Ἀριστοδήμῳ δὲ αὐτῷ πρότερον τὴν τελευτὴν συμβῆναι λέγουσιν ἐν Δελφοῖς, πρὶν ἢ Δωριέας κατελθεῖν ἐς Πελοπόννησον. οἱ μὲν δὴ ἀποσεμνύνοντες τὰ ἐς αὐτὸν τοξευθῆναι λέγουσιν Ἀριστόδημον ὑπὸ Ἀπόλλωνος, ὅτι οὐκ ἀφίκοιτο ἐπὶ τὸ μαντεῖον, παρὰ δὲ Ἡρακλέους ἐντυχόντος οἱ πρότερον πύθοιτο, ὡς ἐς Πελοπόννησον Δωριεῦσι γενήσεται ἥδε ἡ κάθοδος. Ὁ δὲ ἀληθέστερος ἔχει λόγος, Πυλάδου τοὺς παῖδας καὶ Ἠλέκτρας, ἀνεψιοὺς ὄντας Τισαμενῷ τῷ Ὀρέστου, φονεῦσαι τὸν Ἀριστόδημον. Ὀνόματα μὲν δὴ τοῖς παισὶν αὐτοῦ Προκλῆς καὶ Εὐρυσθένης ἐτέθη· δίδυμοι δὲ ὄντες διάφοροι τὰ μάλιστα ἦσαν» - Παυσανίας, Λακωνικά, Κεφάλαιο Β΄

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ο Στέφανος Μυτιληναίος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν Πολίτες της Άρτας με θέμα «Η κρίση, το ευρώ και η ελληνική απάντηση»

Ο δημοσιογράφος & συγγραφέας Στέφανος Μυτιληναίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσαν Πολίτες της Άρτας, την Πέμπτη 14 Ιουλίου στην αίθουσα του συλλόγου «Μακρυγιάννης», με θέμα «Η κρίση, το ευρώ και η ελληνική απάντηση». Οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Μυτιληναίου διαφέρουν από τις συνηθισμένες. Ο λόγος του χειμαρρώδης, συχνά αιρετικός, που έρχεται σε σύγκρουση με την επικρατούσα άποψη περί της κρίσης, έδωσε μία διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων και οπωσδήποτε αφορμή για έναν βαθύτερο προβληματισμό. Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι πραγματική, δεν είναι παγκόσμια. Είναι κρίση του δυτικού πολιτισμού, είναι κρίση του νεοφιλελευθερισμού είπε ο κ. Μυτιληναίος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.
(16/7/2011)

Είναι κρίση που δημιούργησαν «μια θράκα ολιγαρχιών και πλουτοκρατών» οι οποίοι μέσω αυτής επιδιώκουν «να βάλουν χέρι» στον πλούτο των λαών και όσον αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, θέλουν να «λεηλατήσουν» τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. «Το ζητούμενο είναι να ξεπουληθεί η πατρίδα και να υποδουλωθεί ο λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Από το ’89 υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία θέλουν να βάλουν χέρι στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και συγκεκριμένοι και εγχώριοι επιχειρηματίες διότι το παιχνίδι έχει να κάνει και με την ντόπια οικονομική ολιγαρχία η οποία ερίζει».

Η λύση είναι πολιτική
Η λύση είναι πολιτική, τόνισε ο ομιλητής. «Πρέπει να περάσουμε άμεσα σε μια νέα μεταπολίτευση, σ’ ένα νέο πολιτικό σύστημα που οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά». Η ελληνική απάντηση σ’ αυτή την υποτιθέμενη, κατά τον Μυτιληναίο, κρίση, θα έρθει μέσα από τη γνώση, τόνισε ο ομιλητής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ξαναγίνουμε Έλληνες. Έλληνες πολίτες. Μονάχα έτσι μπορούμε να σώσουμε την πατρίδα μας».

«Κομπίνα των ολιγαρχιών η κρίση»
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η κρίση δεν είναι πραγματική. Πρόκειται για μια τεράστια απάτη. Για μια κομπίνα μιας θράκας ολιγαρχιών και πλουτοκρατών οι οποίοι μέσω αυτής επιδιώκουν να βάλουν χέρι στον πλούτο των λαών. Σε ότι αφορά την Ελλάδα θεωρώ ότι η χώρα μας επιλέχθηκε όχι απλώς ως ένας αδύναμος κρίκος σε παιχνίδια συγκρούσεως υπερδυνάμεων και οικονομικών γιγάντων αλλά διότι λόγω του ορυκτού και του φυσικού μας πλούτου κάποιοι θέλουν να τον κάνουν δικό τους και να τον εκμεταλλευτούν χωρίς ο ελληνικός λαός να έχει καμία ανάμιξη και κανένα όφελος. Απ’ ότι βλέπουμε και με το μεσοπρόθεσμο όλη η ιστορία έγινε για να ξεπουληθεί η Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος ο οποίος θεωρεί ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα δάνεια, είτε σ’ αυτά που έχουμε ήδη πάρει είτε σ’ αυτά που θέλουμε να πάρουμε. Το ζητούμενο είναι να ξεπουληθεί η πατρίδα και να υποδουλωθεί ο λαός. Αυτό είναι το όλο θέμα. Αυτή είναι η υποτιθέμενη κρίση».

Η κρίση δεν είναι παγκόσμια αλλά κρίση του δυτικού κόσμου υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος σημειώνοντας: «Οι φίλοι της Αριστεράς τους αρέσει να μιλάνε για την παγκόσμια κρίση διότι κοιτώντας προς τα εκεί δεν βλέπουμε το εδώ. Εγώ δεν θα μιλήσω για παγκόσμια κρίση όπως το εννοούν εκείνοι. Σαφώς υπάρχει παγκόσμια κρίση, κρίση του καπιταλισμού. Και για να ‘μαι πιο ακριβής, κρίση του νεοφιλελευθερισμού. Η κρίση δεν είναι ακριβώς παγκόσμια. Είναι κρίση του δυτικού κόσμου. Δεν έχει η Κίνα κρίση, δεν έχει η Ινδία κρίση, δεν έχει η Ρωσία κρίση. Κρίση έχει ο δυτικός κόσμος. Αυτή η κρίση του δυτικού κόσμου η οποία ναι μεν είναι πραγματική και ναι μεν μας αφορά γιατί ανήκουμε στη σφαίρα επιρροής των δυτικών δυνάμεων, σ’ ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα στήθηκε για να λεηλατηθεί ο φυσικός της πλούτος».

Για το ευρώ
Για την έξοδο ή μη της χώρας μας από το ευρώ, ένα θέμα που όπως είπε απασχολεί πολλούς ο κ. Μυτιληναίος θεωρεί ότι «πολύ κακώς μπήκαμε στο ευρώ εξαρχής, δεν έπρεπε να μπούμε» λέγοντας ότι «το ευρώ είναι ένα νόμισμα που ωφελούσε κεντρικές δυνάμεις και όχι περιφερειακές όπως εμείς, ήταν ένα νόμισμα που υπηρετούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών και όχι της Ελλάδας». «Από κει και πέρα το αν θα βγούμε ή όχι είναι μια συλλογική συζήτηση που πρέπει να γίνει μέσα στην ελληνική κοινωνία και στους φορείς που αντιμάχονται το μνημόνιο αλλά ξαναλέω, για εμένα το σημαντικότερο και το ‘χω γράψει και ως δημοσιογράφος το 2008, είναι ότι όλο αυτό έχει στηθεί για να μας λεηλατήσουν τον φυσικό μας πλούτο. Το φυσικό αέριο. Και σ’ αυτό πρέπει να δείτε και τι συμβαίνει στην Μέση Ανατολή, αυτή η σαλαμοποίηση των χωρών της Μέσης Ανατολής».

Πίσω απ’ όλα αυτά κατά τον κ. Μυτιληναίο κρύβονται οι μεγάλες πολυεθνικές «οι οποίες ανήκουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα αμερικανικά». «Είναι οι ΗΠΑ, όχι οι ΗΠΑ ως χώρα αλλά αυτοί που κυβερνούν τις ΗΠΑ οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν τους φυσικούς πόρους. Δεν είναι μονάχα οι παραδοσιακές πηγές ενέργειες. Είναι και οι καινούργιες. Η Ελλάδα τυγχάνει να είναι ένα πλούσιος τόπος. Κι αυτό θέλουν να το πάρουν. Κι αυτό γίνεται και στην Αίγυπτο».

Η δημοκρατία θα δώσει τη λύση
Η δημοκρατία θα δώσει τη λύση είπε ο κ. Μυτιληναίος ως προς το ποια πρέπει να είναι η ελληνική απάντηση στην κρίση τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Τα κόμματα του παλαιοκομματισμού έχουν τελειώσει. Είναι κόμματα που λειτουργούν με όρους ολιγαρχίας Έτσι κι αλλιώς ο κοινοβουλευτισμός που έχουμε σήμερα περιγράφεται απ’ τον Αριστοτέλη ως ολιγαρχία. Είναι ολιγαρχικό το πολίτευμα έχουμε. Όταν λέμε δημοκρατία κοροϊδευόμαστε. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε άμεσα σε μια νέα μεταπολίτευση, σ’ ένα νέο πολιτικό σύστημα που οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά διότι όταν έχεις δημοκρατικές διαδικασίες άμεσες δεν μπορεί ο καθένας είτε από τοπικός άρχοντας είτε υπουργός να κάνει ό,τι θέλει. Όταν έχεις άμεση δημοκρατία δεν μπορεί κανένας να βάζει χέρι στο δημόσιο χρήμα, δεν μπορεί κανένας να παίρνει μίζα και όλα ελέγχονται. Ο λόγος που δεν θέλουν άμεση δημοκρατία και δημοψηφίσματα είναι για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπολογίζουν το λαό. Το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα λοιπόν από την τοπική κοινωνία μέχρι την κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Πρέπει να πάνε όλοι στα σπίτια τους. Όλοι. Και ν’ αναλάβει ο λαός τη διακυβέρνηση της χώρας και μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που θα θεσπιστούν η ιστορία έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι αναδεικνύονται οι νέοι ηγέτες.

» Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ δημοκρατικές διαδικασίες σαν αυτή της συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος η οποία ήταν μια σύναξη ψυχανάλυσης και εκτόνωσης. Οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν όρους συγκεκριμένους που γίνονται για να μπορούν και να αναδειχτούν ηγέτες οι εκπρόσωποι του λαού ή να μπορέσουν οι άνθρωποι να βρουν και λύσεις. Λοιπόν η δημοκρατία θα δώσει τη λύση.

» Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και αυτή η δημοκρατία όπως κάθε δημοκρατία θα περιφρουρήσει και την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία και δεν θα επιτρέψει σ’ αυτούς τους ολίγους του πλανήτη να κάνουν τη χώρα μας δικό τους χωράφι. Και ίσως και να τη διχοτομήσουν. Εγώ προσωπικά πολλές φορές ακούω σε δεύτερη ανάγνωση αυτά που λέγονται μέσα στη Βουλή. Έχει ακουστεί το σενάριο της διχοτόμησης. Γιατί είναι πολύ πιο εύκολο όταν διχοτομείς μια χώρα να τη λεηλατήσεις.

» Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει η ανάγκη, η απαίτηση για εθνική ενότητα ανεξάρτητα από πού προέρχεται πολιτικά ο καθένας και τι πρεσβεύει. Οφείλουμε όλοι να διαβάσουμε. Ν’ ανοίξουμε τα κεφάλια μας. Να υιοθετήσουμε ξανά τις αρχές και τις ιδέες της λογικής που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο. Να πάψουμε να είμαστε γκρινιάρηδες ιδιώτες. Να πάψουμε να είμαστε ένας φανατισμένος όχλος που άγεται και φέρεται από ηγετίσκους και δημαγωγούς. Να ξαναγίνουμε Έλληνες. Έλληνες πολίτες. Μονάχα έτσι μπορούμε να σώσουμε την πατρίδα μας. Να πάψουμε να είμαστε οπαδοί, να πάψουμε να είμαστε πιστοί, να πάψουμε να είμαστε χειροκροτητές. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν χειροκροτούσαν ποτέ. Δεν επικροτούσαν με αυτόν τον τρόπο. Είναι ρωμαϊκό έθιμο το χειροκρότημα. Δια βοής επικύρωναν. Οφείλουμε λοιπόν να ξαναγίνουμε Έλληνες. Αλλά πώς θα πάρουμε την Ελλάδα πίσω αν δεν έχουμε διαβάσει Πλάτωνα και Αριστοτέλη τουλάχιστον;

» Πώς θα πάρουμε την Ελλάδα πίσω αν δεν ξέρουμε τη νεότερη ελληνική μας ιστορία; Πώς θα πάρουμε την Ελλάδα πίσω εάν δεν είμαστε μέτοχοι του ορθού λόγου; Είναι πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να τα κάνουμε. Το 1821 κάναμε μια επανάσταση γιατί προηγήθηκαν 100 χρόνια διαφωτισμού στα οποία η Ήπειρος ήταν και πρωτοπόρα. Λοιπόν χωρίς διαφωτισμό χωρίς να ανοίξουν τα μυαλά των ανθρώπων δεν γίνεται τίποτα. Δυστυχώς σήμερα μέσα στην κρίση όλοι έχουμε γίνει οικονομολόγοι. Όλοι μιλάνε για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν. Κακό πράγμα η ημιμάθεια. Δεν είναι δουλειά των πολιτών να γίνουν οικονομολόγοι. Δουλειά των πολιτών είναι να γίνουνε πολίτες και να ελέγχουν τους οικονομολόγους όχι πώς θα το κάνουν αλλά αν αυτό που δεσμεύτηκαν να κάνουν το έκαναν. Αυτό σημαίνει δημοκρατία».

ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩ


Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πει πώς,
ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει......στην Ισλανδία:

Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες,
αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία
λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους
και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος.

Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση.

Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι' αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια;

Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα;
Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία: 2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο.
Η χώρα είναι σε πτώχευση.

2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της
χώρας.

Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο.

2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο.
Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία.
Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων.

H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση.

Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών.
Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.

Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα.
Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι.

Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.

Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης:
Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες. Μίλησαν για όλ' αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ? Φυσικά ΟΧΙ! Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ' όλον τον κόσμο. ΟΧΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ….. ........................................................................................................................................................ Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία και η πατριδα μας, κλαίει… Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας»…. Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική. Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο 2011, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2015. Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους: Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του. Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.). Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού. Ετσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό. Η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», δείχνει ότι «το έξτρα κόστος για μια χώρα που δεν στηρίζει τις τράπεζές της μπορεί να είναι εκπληκτικά μικρό. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ιρλανδία ”έσωσε” τις τράπεζές της και είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 14%». Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας απογειώθηκε στο ασύλληπτο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε από το 25% του ΑΕΠ το 2007 στο 100% φέτος και θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, με την ανεργία να ανέρχεται στην Ιρλανδία στο 14,1% έναντι 7,3% στην Ισλανδία, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η «υπάκουη» Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα από την «απείθαρχη» Ισλανδία. «Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ». «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ» Οταν το ευρώ γίνεται παγίδα Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει: «Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο. Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχασαν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρόλο που και οι δύο εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ». Οσο για τους Ισλανδούς, που αρχικά θεώρησαν το ευρώ σωτηρία, τώρα δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν!

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΩΡΕΑ


Δωρεά στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά...

Πρόκειται για εκμαγείο της κάτω γνάθου με τα νεογιλά δόντια ενός μωρού μαστόδοντα, Mammut borsoni, που θα παραδοθεί στον δήμαρχο Γρεβενών και πρόεδρο του μουσείου, Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Το πρωτότυπο της κάτω γνάθου βρέθηκε τον 19ο αιώνα στην Βιαλέτ, στην περιοχή Οβερνιέ της Γαλλίας και δόθηκε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής ιστορίας στο Παρίσι.

Η κάτω γνάθος με νεογιλά δόντια δείχνει ότι κάποτε ανήκε σε μωρό μαστόδοντα, το οποίο πέθανε σε ηλικία περίπου 3 ετών.

Ο διάσημος γάλλος παλαιοντολόγος, Κουβιέ, έκανε ένα εκμαγείο για το μουσείο στην πόλη Λε Πί-εν-Βελέ στο Οβερνιέ της Γαλλίας. Το πρωτότυπο δυστυχώς, χάθηκε. Ο Ντικ Μολ σε συνεργασία με τον Ρεμιέ Μπέικερ έκαναν αναπαραγωγή του σαγονιού και ένα πήρε τη θέση του στην Παλαιοντολογική Έκθεση της Μηλιάς.

Η κάτω γνάθος του μαστόδοντα μωρού είναι ένα μοναδικό δείγμα και παρέχει πολλές πληροφορίες για την οδοντοφυΐα του μαστόδοντα και το πώς αυτά τα ζώα αντικατασταθούν τα δόντια της μόνιμης οδοντοστοιχίας. Θα τεθεί στη διάθεση του κοινού στην Μηλιά δίπλα από την κάτω γνάθο του μεγάλου αρσενικού μαστόδοντα.

Και οι τρεις εκθέσεις υλοποιούνται από ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας Ευαγγελία Τσουκαλά. Συμμετέχουν οι Ολλανδοί, Ντικ Μολ, Βιλρί βαν Λογκέμ και Χανς Βίλντσουτ, ο Ευάγγελος Βλάχος, γεωλόγος - παλαιοντολόγος και υπεύθυνος για τη γραφιστική επιμέλεια και την ψηφιακή επεξεργασία των γραφιστικών αναπαραστάσεων της έκθεσης, η ζωγράφος, Δήμητρα Λαμπρέτσα, ο σπηλαιολόγος Βασίλης Μακρίδης, και η γεωλόγος, Άννα Μπατσή.


ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ........


Ελεγχόμενη… χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος, κυρίως του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ προανήγγειλε χθες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέντευξη τύπου, που σύμφωνα με τις δηλώσεις, στόχο είχε να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους, για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων…

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο νέος υπουργός Εργασίας στην πρώτη του συνέντευξη από τη θέση αυτή, ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο μίας πρωτόγνωρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, της μεγαλύτερης κρίσης της μεταπολεμικής περιόδου.» Στη συνέχεια, ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε βέβαια, ότι το 2010 αντιστράφηκε η πορεία για το ασφαλιστικό σύστημα που πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία μαζί με τη χρεοκοπία της χώρας, με το συνολικό αποτέλεσμα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων να φθάνει τα 3,3, δισ. ευρώ (2,53 δισ. ευρώ από μείωση δαπανών και 756 εκατ. ευρώ από αύξηση εσόδων).
Παραδόξων, τα στοιχεία του 5μήνου, για το σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που παρουσίασε ο υπουργός, σε σχέση με το συνολικό στόχο που έχει τεθεί για το 2011 είναι στο σωστό δρόμο. Αναλυτικά, με δεδομένο ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου θα έπρεπε να έχει καλυφθεί το 41,7% του στόχου τα στοιχεία δείχνουν ότι το υπουργείο βρίσκεται:

• Στο 43,09% σε σχέση με τις εισφορές
• Στο 40,2% σε σχέση με τις δαπάνες για συντάξεις
• Στο 40,5% σε σχέση με τις δαπάνες για τις παροχές ασθένειας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πρόβλημα» θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Όχι όμως και η ηγεσία του υπουργείου, που υποστήριξε πως υπάρχει πρόβλημα και αυτό, πέραν των άλλων, φαίνεται από το ποσοστό απορρόφησης της κρατικής επιχορήγησης που για το εξάμηνο έχει φθάσει στο 62,17% της συνολικής επιχορήγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη βασική αιτία είναι οι μεγάλες ανάγκες του ΙΚΑ που το πρώτο εξάμηνο έχει απορροφήσει το 91% της επιχορήγησης.

Για να συνεχίσει το «παιχνίδι» του σκοτσέζικου ντους, επισημαίνοντας ότι «είναι κάτι που το είχαμε προβλέψει και ελέγχουμε την κατάσταση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε μήνα, δίνει μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις. «Στις 19 κάθε μηνός αφού διασφαλισθεί το απαραίτητο ποσό, παίρνουμε ανάσα και ξεκινούμε την προσπάθεια για τον επόμενο μήνα» είπε χαρακτηριστικά, ο διοικητής του ΙΚΑ που χαρακτήρισε το 2011 ως το δυσκολότερο χρόνο στην ιστορία του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το διοικητή του Ιδρύματος, η υστέρηση εσόδων το 6μηνο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ όπως τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης, συνολικά, το ΙΚΑ έχει έλλειμμα της τάξης του 2,7 δισ. ευρώ, από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών και την εφαρμογή των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση του ΙΚΑ κοινοποίησε ότι από σήμερα θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες είσπραξης των οφειλομένων στο Ταμείο, θεωρώντας ότι όποιος δεν καταβάλλει αυτά που του αντιστοιχούν εγκληματεί σε βάρος των συνταξιούχων, θέτοντας σε κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων… Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, από τα συνολικά 5,9 δισ. ευρώ χρέη, μόνον τα 3,5 δισ. ευρώ θεωρούνται «χρέη εν ζωή», τα οποία μπορούν και να διακανονιστούν.

Μέσα στο κλίμα ανασφάλειας με ολίγη από ασφάλεια, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης έθεσε και τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, που είναι:

1. Να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι, εθνικοί και κοινοτικοί, σε όλα τα υπουργεία με στόχο να ενισχυθούν τα προγράμματα απασχόλησης, διατήρησης θέσεων εργασίας αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης.

2. Να βελτιωθούν κατά 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα των ταμείων, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και να υπερκαλυφθεί ο στόχος της μείωσης των δαπανών κυρίως στον τομέα του φαρμάκου και των παρόχων υγείας που αντιστοιχεί σε ποσό 1,3 δισ. ευρώ.

3. Να αντιμετωπιστούν προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη που συνδέονται περισσότερο με την καθυστέρηση των διαδικασιών έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για προσωρινή σύνταξη και θα τεθούν σε λειτουργία 2 ακόμα ΚΕΠ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

4. Να εφαρμοστούν μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα οι νόμοι αλλά και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναληφθεί, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου.

5. Να ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο.

Συγκεκριμένα:

• Μέχρι τέλους του μήνα να έχουμε την νέα λίστα με τα ΒΑΕ (μέχρι τις 20 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει την πρόταση της).

• Ολοκλήρωση μέχρι τέλους της επόμενης εβδομάδας της ψήφισης του νομοσχέδιου για το ΣΕΠΕ που περιλαμβάνει και άλλες σημαντικού ενδιαφέροντος ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου.

• Κατάθεση, μέχρι 20 Ιουλίου στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

• Μέχρι 20 Ιουλίου το αργότερο το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ θα ενεργοποιήσουν την Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του εργόσημου.

• Μέχρι τέλος Αύγουστου ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1/1/2012. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα.

• Ολοκληρώνεται η απογραφή των συνταξιούχων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Όπως είναι γνωστό έχει ολοκληρωθεί στον ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και έχει ξεκινήσει στο ΙΚΑ.

• Από 1/9/2011 τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΠΥ)

• Απο 1/9/2011 θα λειτουργήσει το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) από το οποίο θα εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας ανεξάρτητα από το Ταμείο Ασφάλισης.

• Προωθείται το σχέδιο νόμου για την προστασία του καταναλωτή που περιλαμβάνει χρήσιμες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες.

• Προωθείται άμεσα η ενοποίηση ΠΑΕΠ-ΕΚΑΕ και ΟΕΚ – ΟΕΕ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΧΙΛΑΡΙ


Ενιασέλιδη επιστολή προς την υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή την επίσκεψή της στην Τουρκία και την Ελλάδα, απέστειλε το Αμερικανο – ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Νικ Λαριγκάκης, επισημαίνονται βασικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, τα οποία συνάδουν με τις οικουμενικά αποδεκτές αρχές περί σεβασμού των νόμων και του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» (VOA).

Οι τοποθετήσεις του AHI, επισημαίνει ο κ. Λαριγκάκης, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Αμερικής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική και διώρυγα του Σουέζ). Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι στην περιοχή της Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί σπουδαίοι επικοινωνιακοί δίαυλοι και ότι μέσω αυτής διακινούνται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων και ενεργειακών πόρων.

Όλα αυτά, συμπεραίνει το ΑΗΙ, καθιστούν την Ελλάδα την πιο σταθερή χώρα της Βαλκανικής, από οικονομικής και πολιτικής άποψης.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει συμβάλλει στην προώθηση της πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες της Βαλκανικής, επενδύοντας πάνω από 22 δις δολάρια, κάτι που οδήγησε στην δημιουργία 200.000 εργασιακών θέσεων, και προσφέροντας αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε τελετή που έγινε το Μάρτιο του 2010 στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας , Γιώργο Παπανδρέου, για τον ηγετικό του ρόλο, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες τις χώρας μας, στενή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην εποχή μας, την επίτευξη ενός βιώσιμου και μόνιμου διακανονισμού του Κυπριακού, την πλήρη ένταξη των κρατών της Βαλκανικής στην Ευρώπη, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Στο σημείο αυτό το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο τονίζει: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αντίθετα με την Τουρκία, η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως αντάλλαγμα για την παροχή υποστήριξης και για την συνεργασία της».

Το ΑΗΙ υποστηρίζει πως η Τουρκία αποτρέπει την σταθερότητα στην περιοχή και ως εκ τούτου βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς συνεχίζει να κατέχει μέρος του Κυπριακού εδάφους, αρνείται να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, ασκεί βέτο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και καταπατά την θρησκευτική ελευθερία και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.

Τέλος, το ΑΗΙ αναφέρει πως τους Ελληνοαμερικανούς απασχολούν και οι ενέργειες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έναντι της Ελλάδας, οι οποίες, όπως επισημαίνει, αποτρέπουν την διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες γύρω από το θέμα της ονομασίας.

Αντίγραφα της επιστολής στάλθηκαν στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάϊντεν, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Φιλ Γκόρντον, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Φράνσις Ρίτσιαρντον, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Φράνκ Ουρμπάνιτς, τους διευθυντές των αρμόδιων για την Ελλάδα και την Τουρκία γραφείων του Στέητ Ντηπάρτμεντ και σε μέλη του Κογκρέσου

ΜΙΚΡΟΙ ΦΥΡΕΡ


Η απάντηση Πάγκαλου σε όσους τού έστειλαν «αγανακτισμένα» mail...


«Μαύρους ή κόκκινους Φύρερ» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, τους Αγανακτισμένους, οι οποίοι είχαν το… θράσος να διαμαρτυρηθούν στον ίδιο με απανωτά e-mails για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την υπέρμετρη βία που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις στις 29 Ιουνίου.

Ο κ. Πάγκαλος, όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, έσπευσε να απευθυνθεί, με επιστολή του, στον «υποκινητή» -όπως τον αποκάλεσε- των e-mails, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν γνωρίζει τι θα πει κοινοβουλευτική δημοκρατία και για τον οποίο, μάλιστα, λέει χαρακτηριστικά ότι «κρύβει μέσα του ένα μικρό Φύρερ»!

Επίσης, τον συμβουλεύει να διαβάσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μπας και συνειδητοποιήσει ότι χωρίς αυτό θα είχε καταστραφεί η χώρα μας, αφού, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, χωρίς αυτό «η Ελλάδα θα γινόταν κάτι σαν αποικία ή σαν τη Βόρειο Κορέα»!

Όσον δε αφορά τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, ο κ. Πάγκαλος υπογραμμίζει ότι «δεν θα συνέβαιναν, αν ορισμένοι διαδηλωτές δεν επιχειρούσαν να αποκλείσουν ή να καταλάβουν το Κοινοβούλιο».

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More