ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΧΙΛΑΡΙ


Ενιασέλιδη επιστολή προς την υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή την επίσκεψή της στην Τουρκία και την Ελλάδα, απέστειλε το Αμερικανο – ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Νικ Λαριγκάκης, επισημαίνονται βασικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, τα οποία συνάδουν με τις οικουμενικά αποδεκτές αρχές περί σεβασμού των νόμων και του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» (VOA).

Οι τοποθετήσεις του AHI, επισημαίνει ο κ. Λαριγκάκης, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Αμερικής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική και διώρυγα του Σουέζ). Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι στην περιοχή της Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί σπουδαίοι επικοινωνιακοί δίαυλοι και ότι μέσω αυτής διακινούνται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων και ενεργειακών πόρων.

Όλα αυτά, συμπεραίνει το ΑΗΙ, καθιστούν την Ελλάδα την πιο σταθερή χώρα της Βαλκανικής, από οικονομικής και πολιτικής άποψης.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει συμβάλλει στην προώθηση της πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες της Βαλκανικής, επενδύοντας πάνω από 22 δις δολάρια, κάτι που οδήγησε στην δημιουργία 200.000 εργασιακών θέσεων, και προσφέροντας αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε τελετή που έγινε το Μάρτιο του 2010 στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας , Γιώργο Παπανδρέου, για τον ηγετικό του ρόλο, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες τις χώρας μας, στενή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην εποχή μας, την επίτευξη ενός βιώσιμου και μόνιμου διακανονισμού του Κυπριακού, την πλήρη ένταξη των κρατών της Βαλκανικής στην Ευρώπη, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Στο σημείο αυτό το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο τονίζει: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αντίθετα με την Τουρκία, η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως αντάλλαγμα για την παροχή υποστήριξης και για την συνεργασία της».

Το ΑΗΙ υποστηρίζει πως η Τουρκία αποτρέπει την σταθερότητα στην περιοχή και ως εκ τούτου βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς συνεχίζει να κατέχει μέρος του Κυπριακού εδάφους, αρνείται να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, ασκεί βέτο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και καταπατά την θρησκευτική ελευθερία και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.

Τέλος, το ΑΗΙ αναφέρει πως τους Ελληνοαμερικανούς απασχολούν και οι ενέργειες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έναντι της Ελλάδας, οι οποίες, όπως επισημαίνει, αποτρέπουν την διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες γύρω από το θέμα της ονομασίας.

Αντίγραφα της επιστολής στάλθηκαν στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάϊντεν, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Φιλ Γκόρντον, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Φράνσις Ρίτσιαρντον, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Φράνκ Ουρμπάνιτς, τους διευθυντές των αρμόδιων για την Ελλάδα και την Τουρκία γραφείων του Στέητ Ντηπάρτμεντ και σε μέλη του Κογκρέσου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More