ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΚΑΙ ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΝΕ ΛΟΥΒΡΟ

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία των κοινών δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με τους Δήμους Νάουσας και Δίου-Ολύμπου, για την τουριστική προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί η φιλοξενία ελληνικών συνταγών στο μεσογειακό εστιατόριο Meltem, στο Καρουζέλ του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.


Από αύριο Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 και για τους επόμενους δύο μήνες, έως τις 30 Απριλίου 2012, το εστιατόριο Meltem θα προσφέρει ελληνικά παραδοσιακά πιάτα, εμπνευσμένα από τη γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα σερβίρονται σε σουπλά από μακεδονίτικα τοπία, ενώ γιγαντοοθόνες θα προβάλλουν πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τουριστικές εικόνες της περιοχής.
Δύο σχεδόν μήνες μετά τη λήξη της επιτυχημένης έκθεσης «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αρχαία Μακεδονία» στο Μουσείο του Λούβρο (13 Οκτωβρίου 2011-16 Ιανουαρίου 2012), η Κεντρική Μακεδονία πρωταγωνιστεί και πάλι στη γαλλική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά αναδεικνύοντας τις γεύσεις και τις παραδοσιακές συνταγές της μακεδονίτικης κουζίνας. Στόχος του εγχειρήματος είναι να συστήσει τα ελληνικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα της Κεντρικής Μακεδονίας στο εξωτερικό, συνεισφέροντας στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.
Όποιος γευθεί τα παραδοσιακά μακεδονίτικα πιάτα του εστιατορίου θα έχει τη δυνατότητα, με την απόδειξη του εστιατορίου, να συμμετέχει σε κληρώσεις για δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια προς τη Θεσσαλονίκη και δωρεάν τετραήμερη διαμονή σε ξενοδοχεία της περιοχής.
Η φιλοξενία παραδοσιακών γεύσεων από την Κεντρική Μακεδονία στο εστιατόριο Meltem επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας τουριστικής προβολή:«Η Μακεδονία είναι μια υπέροχη περιοχή για να τη γνωρίσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Ανακάλυψέ την!».
«Όταν οι Έλληνες θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαντά με εξωστρέφεια, απαντά με συνεργασίες, απαντά με πολιτισμό σε κάθε μεγάλη ευκαιρία τουριστικής προβολής και ανάδειξης της περιοχής μας. Η έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, που αξιοποιήσαμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ενισχύοντας την επιχειρηματική, εμπορική και τουριστική δραστηριότητα στον τόπο μας. Ήδη έχει σημειωθεί αύξηση του ρεύματος Γάλλων τουριστών προς την Κεντρική Μακεδονία, τάση που ελπίζουμε να ενισχυθεί στο μέλλον», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης για την αρχαία Μακεδονία και το Μ. Αλέξανδρο που συγκέντρωσε περισσότερους από 400 χιλιάδες επισκέπτες στο μουσείο του Λούβρου, ήρθε η ώρα να προβάλλουμε τις γεύσεις της Μακεδονίας, και τα προϊόντα της Μακεδονικής γης, με στόχο να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά μας και να δώσουμε στους παραγωγούς το έναυσμα για περισσότερες εξαγωγές και εμπορικές συμφωνίες. Αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται υπέρ της Ελλάδας σε όλες τις πόλεις του κόσμου, είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ότι δουλεύουμε και παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία τους προσφέρουμε να γευτούν και να εμπιστευτούν. Αυτό τον στόχο θέλουμε να πετύχουμε και σε συνεργασία με όλους τους φορείς που θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επένδυσε στις συνεργασίες και ένωσε τις δυνάμεις της με άλλους φορείς της πόλης, προκειμένου να συμμετάσχει στη διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος προβολής για την περιοχή μας» τόνισε από την πλευρά της η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα δημοσίων και διεθνών σχέσεων Τζελίνα Μακραντωνάκη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη πορεία της έκθεσης για το Μέγα Αλέξανδρο και τις παράλληλες δράσεις που διοργανώθηκαν.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΕΙ. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ,ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΔΟΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.
«Η απάθεια των κυβερνώντων, του πολιτισµένου κόσµου απέναντι του έθνους, στο οποίο οφείλουν τον πολιτισµό τους, είναι κάτι το τελείως ανεξήγητο. Είµαστε όλοι Έλληνες. Οι νόµοι µας, η φιλολογία µας, η θρησκεία µας, οι τέχνες µας έχουν όλα τις ρίζες τους στην Ελλάδα… Αλλά για την Ελλάδα, ίσως να έχουμε υπάρξει άγριοι και ειδωλολάτρες

Στην Ελλάδα, η ανθρώπινη μορφή και ο ανθρώπινος νους προσέγγισαν σε μια τέτοια τελειότητα, που εντύπωσε τις εικόνες της σε εκείνες τις αψεγάδιαστες δημιουργίες, που και μόνο τα θραύσματά τους προξενούν απελπισία στη σύγχρονη τέχνη, και διοχέτευσε ενορμήσεις που δεν μπορούν ποτέ να πάψουν, μέσα από χίλιους διαύλους εμφανούς και ανεπαίσθητης λειτουργίας, να ενδυναμώνουν και να θαμπώνουν την ανθρωπότητα μέχρι να εξαλειφθεί η ανθρώπινη φυλή», έγραφε στον Πρόλογο του λυρικού δράµατός του «Ελλάς» ο Άγγλος ποιητής Π. Σέλλεϋ το 1821, σε μια κλασική πλέον εκδήλωση του φιλελληνισμού, ενός κινήματος, που έμελλε, με όλα τα θετικά και τα αναπόφευκτα αρνητικά του στοιχεία να επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης και να κλονίσει συθέμελα την Ιερά Συμμαχία, το καταπιεστικό και ανελεύθερο πνεύμα της οποίας καταδυνάστευε τις συνειδήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο όρος φιλελληνισμός, βέβαια, είναι πολύ πιο παλιός απ’ ό, τι φανταζόμαστε. Πρώτος ο Ηρόδοτος αποκάλεσε φιλέλληνα τον φαραώ της Αιγύπτου Άμασι, και κατά τους Μακεδονικούς, Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους ονομάστηκαν φιλέλληνες βασιλείς και αυτοκράτορες, προστάτες ή φίλοι των Ελλήνων, καθώς και όσοι φρόντιζαν για την εθνική τους ενότητα.

Το κίνημα του φιλελληνισμού του 19ο αιώνα υπήρξε ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που διαμορφώθηκε κάτω από ποικίλες συνθήκες και επιδράσεις, αλλά με κυρίαρχο το αίτημα για ελευθερία σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, ηθικό, καλλιτεχνικό, εθνικό, έτσι όπως το ενσάρκωσε το 1821 ο Αγώνας των Ελλήνων.

Ο φιλελληνικός αυτός ενθουσιασμός ήταν γενικός, έγινε « θρησκεία της νεότητας και των γερατειών», κατά την έκφραση του Γερμανού ιστορικού Μέντελσον –Μπαρτόλδυ. «Ελληνομανία» την ονομάζει η αυστριακή κατασκοπεία και τους φιλέλληνες «ελληνομανείς»…

Και να που η Ιστορία επαναλαμβάνεται!

Στους δρόμους των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων το ίδιο σύνθημα κυριαρχεί, τις συνειδήσεις των Ευρωπαίων πολιτών το ίδιο συναίσθημα δονεί: «Είμαστε όλοι Έλληνες»!

Πολλοί λένε ότι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, και άλλοι ότι αν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα!

Βεβαίως, κάθε ιστορικό φαινόμενο ή γεγονός είναι δημιούργημα συγκεκριμένων κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών ή και καθημερινών συνθηκών, που επικρατούν σε ένα δεδομένο τόπο και χρόνο και γι’ αυτό ανεπανάληπτο.

Στον αντίποδα της άποψης αυτής βρίσκεται η κλασική, πλέον, διαπίστωση του Ευριπίδη ότι «όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν», είναι ευτυχισμένος, όποιος γνωρίζει Ιστορία.

Και είναι ευτυχισμένος, διότι κατά τον Αριστοτέλη «τα μέλλοντα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος όμοια με όσα έχουν γίνει», και έτσι «όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει», κατά τον Ισπανό φιλόσοφο Σανταγίανα.

Γι’ αυτό και θα συμφωνήσουμε και με την πικρή διαπίστωση του Χέγκελ, ότι, δηλαδή, «η ιστορία διδάσκει τούτο: οι λαοί και οι κυβερνήσεις ποτέ δεν έμαθαν τίποτε από την ιστορία»

Αυτήν ακριβώς την κατάσταση, βιώνουμε σήμερα, καθώς η πατρίδα μας βρίσκεται στο στόχαστρο Δυνάμεων και Οργανισμών, που, με την επίκληση μιας «οικονομικής νομιμότητας» και την αναγκαιότητα διατήρησης των υφιστάμενων ισορροπιών, εξοντώνουν το λαό της, εξαθλιώνοντάς τον οικονομικά και ηθικά, και θίγουν απροκάλυπτα την εθνική του αξιοπρέπεια.

Όπως ακριβώς το 1821… Τότε, ο Ελληνισμός διεκδικώντας το αυτονόητο, την εθνική του ανεξαρτησία, βρέθηκε αντιμέτωπος όχι τόσο και μόνο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και με την πανίσχυρη «Ιερά Συμμαχία» μεταξύ Αυστρίας, Πρωσίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Αγγλίας, ενός συνασπισμού καταπολέμησης των λαϊκών ελευθεριών και καταπίεσης των λαών, με σαφή λόγο επέμβασης των ισχυρών στα εσωτερικά ζητήματα των ασθενέστερων Χωρών, όπου εκδηλώνονταν φιλελεύθερες τάσεις.

Η ειρωνεία είναι ότι ονομάστηκε «ιερά», από τον τότε Τσάρο Αλέξανδρο, καθώς είχε πρόθεση να επιτύχει την εν «χριστιανική αλληλεγγύη» συνένωση των ευρωπαϊκών Χωρών… Αξιοπαρατήρητες αναλογίες μεταξύ Ιεράς Συμμαχίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στις προθέσεις, όσο και τις μεταλλάξεις, δυστυχώς…

Αυτή, όμως, η παντοδύναμη Συμμαχία δέχεται την πρώτη της ήττα από τη μικρή επαναστατημένη Ελλάδα… Ενώ οι Ηγέτες της υποστηρίζουν με φανατισμό το Σουλτάνο, οι λαοί εξεγείρονται και με κάθε τρόπο πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να αλλάξουν πολιτική και στάση απέναντι στο Ελληνικό ζήτημα, καθώς ο Ελληνικός Αγώνας ενσάρκωνε τον πόθο των λαών για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών….

Και σήμερα, μια «Ιερά Συμμαχία» κυριαρχεί, προσπαθώντας να επιβάλει στους λαούς το «δίκαιο» και τη «νομιμότητα» των διαβόητων «αγορών», καταναγκάζοντάς τους να υποταχθούν στις επιταγές και τις επιθυμίες τους.

Και σήμερα ο Ελληνικός λαός υφίσταται πρώτος και μόνος τις συνέπειες μιας πολιτικής, η οποία στη θέση των ανθρώπων έχει βάλει τους αριθμούς, μιας πολιτικής, που κάνει να «τρίζουν τα κόκκαλα», κατά το κοινώς λεγόμενο, των οραματιστών της Ευρώπης των λαών, της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ειρήνης και της ευημερίας.

Αλλοίμονο, όμως, αν αφήσουμε τούτη την ευκαιρία να χαθεί…

Αλλοίμονο, αν επαναπαυθούμε στο Παγκόσμιο αυτό κίνημα συμπαράστασης προς τις δοκιμασίες, που βιώνουμε, αλλοίμονο αν το θεωρήσουμε «καθαρτήριο» των ατομικών και συλλογικών μας ευθυνών!

Αλλοίμονο, αν δεν βιώσουμε σε όλο του το μεγαλείο το προνόμιο, το σταυρό και την ευθύνη, όχι μόνο να ονομαζόμαστε, αλλά να είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ!

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ Ο ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟ


Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος… «ξαναχτυπά» και αυτή τη φορά τα βάζει με μεγάλες μορφές της δημοσιογραφίας, όπως υπήρξε ο Φρέντυ Γερμανός, στηλιτεύοντας το έργο του.

Μιλώντας για το lifestyle των τελευταίων χρόνων και τις συνέπειες αυτού στην Ελλάδα, ο ανατρεπτικός συγγραφέας κάνει λόγο για ένα «ριμέικ του τρόπου ζωής της εποχής της δικτατορίας» και επικαλείται τους σημερινούς 50άρηδες για να στηρίξει την άποψή του ότι κατά τη διάρκεια της επταετίας η προπαγάνδα δεν βασιζόταν τόσο στην αντικομμουνισμό όσο στον τρόπο ζωής.

«Στην εποχή της χούντας επικρατούσε η άποψη πως η ζωή έχει να κάνει με την ελαφρότητα. Ότι η ζωή είναι ωραία και πρέπει να τη γλεντάμε… Και κάπου εκεί εμφανίστηκαν ο Νίκος Μαστοράκης και ο Φρέντυ Γερμανός…» δήλωσε σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑGAZINO» ο συγγραφέας.

Και καταλήγει τον συλλογισμό του σχετικά με τον Φρέντυ Γερμανό και τον ρόλο του λέγοντας ότι, «Το life style από το 1974 μέχρι το 1990 είναι η άκρατη πολιτικοποίηση, γεγονός που μοιάζει με αυτό που ζούμε σήμερα… Ο Νίκος Μαστοράκης εξαφανίζεται από την Ελλάδα… και ο Φρέντυ Γερμανός πάει στην «Ελευθεροτυπία» και εξαγνίζεται».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ, ΝΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ,ΝΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ,ΑΠΛΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΙ,ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ.

ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΑΥΤΗΣ.

Εξ όσων γνωρίζουμε ο κ. Σταύρος Δήμας είναι υπουργός Εξωτερικών. Μέχρι τώρα φυσικά θα μπορούσε να θεωρηθεί υπουργός… «incognito»!!!

Ούτε τον βλέπουμε πουθενά, αλλά ούτε έχουμε αντιληφθεί ενδεχομένως κάποιες σημαντικές δραστηριότητες του. Με λίγα λόγια ο άνθρωπος είναι εντελώς εξαφανισμένος. Θυμίζει τον γνωστό Δήμα τον επονομαζόμενο και «αναποφάσιστο» υπουργό του Μητσοτάκη. Μπορεί και να είναι ο… ίδιος.

Ο μικρός αυτός πρόλογος έγινε προκειμένου να σας παρουσιάσουμε τον χάρτη της CIA ο οποίος παρουσιάζει τα Σκόπια ως Μακεδονία!!!

Μπορεί ο κ. Δήμας να έχει ιδρώσει από την ημέρα της αποκάλυψης του «λάθους» της CIA και να μη μάθαμε ακόμα τις ενέργειες του. Αλλά για τέτοιου είδους ζητήματα είναι προφανές ότι θα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα ο ελληνικός λαός.

Και για να τελειώνουμε. Θα δώσει επίσημα απάντηση ο κ. Δήμας ή ακόμα το ψάχνει;

ΤΟ ΟΤΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ Β.ΚΥΠΡΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Η Τουρκία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό ζήτημα.Αυτό ανακοίνωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Kibris”που δημοσιεύεται στην κατεχόμενη Κύπρο, τόνισε ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτευχθεί, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών που γίνονται με άμεσες συνομιλίες, υπό την αιγίδα των ΟΗΕ.


«Αλλά αυτή είναι από τις επιλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Μπαγκίς και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ‘επανένωση του νησιού ως αποτέλεσμα μιας συναλλαγής μεταξύ των δύο ηγετών», ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι η Κύπρος θα πρέπει να «δημιουργήσει δύο ανεξάρτητα κράτη, αν οι δύο ηγέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, όσον αφορά τη συνένωση τότε δεν αποκλείεται η προσάρτησή της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία».

Αντιδράσεις, ωστόσο, υπήρξαν από την τουρκική κοινότητα της κατεχόμενης Κύπρου που θεώρησαν την ιδέα της Τουρκίας ως απαράδεκτη.

Ο πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος των κατεχόμενων, Γιοργκαντζίογλου Όζκαν αντέδρασε έντονα και ζήτησε από τον Τούρκο υπουργό να διορθώσει το ατόπημα του.

ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΩΝ ΡΩΣΣΩΝ


Οι ήχοι της ροκ μπάντας που έπαιζε χθες το βράδυ στη Μόσχα, στα επινίκια του εκλογικού θριάμβου του Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανόν να ακουστούν και μέχρι την Αθήνα σε διασκευή «σκληρού ροκ», καθώς η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει ένα τελεσίγραφο, άλλου είδους: Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στη Ρωσία για διάθεση από την Πολεμική Αεροπορία μιας πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων Patriot PAC- 3, στην αντιβαλλιστική ομπρέλα του ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στη Μόσχα.

Και πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαρρέουν ότι «Σε αυτή την περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε τα μέτρα που έχουμε λάβει και για τις άλλες χώρες που φιλοξενούν ραντάρ ή αντιβαλλιστικά συστήματα».

Δηλαδή πυρηνική στοχοποίηση της χώρας! Βλέπουμε λοιπόν ότι η πολιτική/οικονομική κατάσταση της χώρας έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις που μέχρι το 2009 ήταν αδιανόητες. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην αντιπυραυλική ομπρέλα είχε τεθεί από τις ΗΠΑ από το 2007 ήδη, αλλά τώρα παίρνουν τον χαρακτήρα απαίτησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Μόσχα, θα διατεθεί μια συστοιχία Patriot, της οποία τα βλήματα θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο PAC-3 (σήμερα το σύστημα έχει βλήματα της έκδοσης PAC-2) το οποίο είναι προορισμένο για αντιβαλλιστική άμυνα. Το ρόλο του ραντάρ θα τον έχει πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, το οποίο θα μεταδίδει τα στοιχεία στην συστοιχία.

Η Μόσχα μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί δημοσίως για το ζήτημα, αλλά δεν θα αργήσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Επειδή ατύπως ήδη έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις ότι το σύστημα προορίζεται για την αντιμετώπιση των ιρανικών βαλλιστικών συστημάτων, ζητεί «αποδείξεις» και εγγυήσεις, ήτοι: Να μην διατεθεί στην αντιπυραυλική άμυνα συστοιχία Patriot PAC-3, αλλλά το κατά πολύ ανώτερο σύστημα S-300PMU-1 το οποίο μάλιστα από την Κρήτη όπου βρίσκεται εγκατεστημένο θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες και λόγω αισθητήρων, αλλά και λόγω ακτίνας δράσης του βλήματος στον αντιμετώπιση των ιρανικών βαλλιστικών συστημάτων!

«Έχετε το καλύτερο αντιβαλλιστικό σύστημα όλων των χωρών του ΝΑΤΟ, τα S-300 και λέτε ότι για την αντιμετώπιση των ιρανικών βλημάτων θα εγκαταστήσετε Patrito; Άρα δεν τα θέλετε για το Ιράν, αλλά για να εκμηδενίσετε τις βαλλιστικές δυνατότητες της Ρωσίας» αναφέρουν πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι αν γίνει κάτι τέτοιο αυτόματα η τοποθεέσία που θα βρίσκονται τα Patriot και κατ’έπέκταση η Ελλάδα, θα στοχοποιηθούν άμεσα, όπως συνέβη με Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία!

Στην Αθήνα, σύντομα θα καταλάβουν ότι την εποχή των «πάγων» που ακολούθησε την σύναψη στενών σχέσεων με την Ρωσία, τελειώνει οριστικά και μαζί με την επανεκλογή του Β.Πούτιν, ξεκινά η εποχή των ασφυκτικών πιέσεων για υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Η στάση της Ρωσίας στο ΔΝΤ είναι χαρακτηριστική αυτού που έρχεται…

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ:ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ


Όσοι δεν τη γνωρίζουν αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνει η Αγγελική Κοτταρίδη. Αυτή η δυναμική αρχαιολόγος που παθιάζεται τόσο πολύ με τον Φίλιππο, τον Μέγα Αλέξανδρο και κάθε γωνιά της Μακεδονίας. Μαθήτρια του Μανώλη Ανδρόνικου έχει το χάρισμα να σε παρασύρει όταν μιλάει για την επιστήμη της αρχαιολογίας, τις ανασκαφές, τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές, το Ανάκτορο, τα νέα ευρήματα, τη διαχρονία του πολιτισμού και όχι τον διαχωρισμό των κλασικών αρχαιοτήτων από τις βυζαντινές.

Με την ίδια ορμή έφτασε ώς τον Περσικό κόλπο για να ερευνήσει ένα ελληνιστικό οχυρό-ιερό στη Φαϊλάκα, ένα νησάκι στο Κουβέιτ. Αλλά και ώς το Μουσείο Ασμόλεαν με την έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο» που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση πέρυσι στην Οξφόρδη.

Αυτή είναι η Αγγελική Κοτταρίδη: μια γυναίκα ορχήστρα. Καταπιάνεται με πολλά και όλα τα καταφέρνει. «Εχω άξιους συνεργάτες», απαντάει κατηγορηματικά. Διευθύντρια των ανασκαφών και του Μουσείου Βασιλικών Τάφων στις Αιγές (Βεργίνα), υπεύθυνη για όλα τα έργα ανάδειξης της βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου, προϊσταμένη της δραστήριας ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αλλά και αναπληρώτρια προϊσταμένη των Βυζαντινών. Εχει πάνω της την ελπίδα του ΕΣΠΑ -τα μεγάλα έργα της περιοχής- και το άγχος της διαχείρισης 13 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός τους.

Δύο μήνες προσπαθούσαμε να βρούμε ελεύθερη ώρα στο πρόγραμμά της. Το τηλέφωνο ήταν η λύση. Από το δωμάτιο που έχει δίπλα στο Μουσείο, στις Αιγές, μιλήσαμε ένα σαββατιάτικο πρωινό, πριν φύγει φουριόζα, όπως πάντα. Τρέχει για το πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών (μελέτη Αλ. Τομπάζη), το εικονικό μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος», το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, το ιερό της Μητέρας των Θεών, τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου της Πέλλας και το αφιέρωμα στους Μακεδονικούς θησαυρούς που ετοιμάζει για την άνοιξη, τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής που έκλεψαν την καρδιά της και πολλά άλλα.

«Εστησε ράντζο στο μουσείο», αστειεύονται οι συνάδελφοι και φίλοι της. «Δεν γίνεται αλλιώς. Κινούμαι στους δύο νομούς και το ΕΣΠΑ δεν περιμένει. Γύρω στις 140 οικογένειες συντηρούνται απ’ αυτά τα έργα και το καλοκαίρι θα ’ναι περισσότεροι. Ελπίδα όλων είναι ότι όταν ολοκληρωθούν να ευνοήσουν και τον τουρισμό της περιοχής». Ηδη οι Αιγές φέρνουν γύρω στους 200.000 επισκέπτες τον χρόνο και ας μη το αναφέρει ποτέ η Αθήνα.

«Οι κλοπές φοβίζουν, ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέους τρόπους εγκληματικότητας» παραδέχεται η Αγγελική Κοτταρίδη. Οπως και άλλοι συνάδελφοί της, ειδικά μετά τη ληστεία 77 αντικειμένων από το παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κοιμάται ανήσυχα τα βράδια. Πολύ περισσότερο που «δίπλα μου βρίσκονται 20 κιλά χρυσά αντικείμενα, τα διασημότερα χρυσά στεφάνια και δεκάδες ασημένια αγγεία. Ο χώρος των Αιγών είναι τρομαχτικός από άποψη σημασίας. Είναι όμως κι ένα κομμάτι του θησαυροφυλακίου της Ελλάδας».

Μια μέρα μετά την κλοπή έγινε η συνέντευξη και η έφορος Βεργίνας – Πέλλας δεν είχε οριστεί ακόμη από το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού, μέλος της επιτροπής για τα μέτρα ασφαλείας των μουσείων. «Οι φύλακές μας δεν είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν νέα ήθη, όπως τα καλάσνικοφ. Καλό είναι να ενισχυθεί η παρουσία τους. Χρειαζόμαστε μια ειδική ομάδα προσωπικού που θα έρχεται από άλλα υπουργεία, θα είναι εκπαιδευμένη, ένοπλη με τη λογική του ένστολου, διότι προστατεύει εθνικό πλούτο. Θα κρατούν τις νυχτερινές βάρδιες και την ημέρα θα είναι στο κοντρόλ ρουμ για να τσεκάρουν τη φύλαξη του χώρου ενώ οι φύλακες θα κάνουν τη δουλειά που έκαναν πάντα. Δεν μιλώ για ΜΑΤ στα μουσεία, το ξεκαθαρίζω. Ούτε για ιδιωτικές εταιρείες. Προς Θεού. Απλώς μια καλά εκπαιδευμένη ομάδα που δεν θα τη βλέπει το κοινό».

«Ανθρώπινες ιστορίες»

Η Αγγελική Κοτταρίδη πιστεύει στην έννοια του ανοιχτού μουσείου και στη δημιουργία δικτύων, στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, «το δικό μας ατού» όπως υπογραμμίζει, στη λειτουργία των μουσείων 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Και κάποια ώς το βράδυ.

– Τι είναι αυτό που λείπει από τα ελληνικά μουσεία ώστε να δώσουν βάρος στην αφήγηση και όχι μόνο στην επιστημοσύνη;

– Παλιά είχαμε μουσεία αποθήκες. Το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μας έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πιο φιλική διαχείριση οργανώνοντας ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Κάθε μουσείο έχει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Αλλα πράγματα θα πεις στην Πέλλα, άλλα στις Αιγές και εντελώς διαφορετικά στη Βέροια. Εκεί πρέπει να σταθούμε, κάτι που απαιτεί και βαθιά γνώση κάθε χώρου.

– Οι επισκέπτες τι θέλουν να βλέπουν;

– Το κοινό θέλει ανθρώπινες ιστορίες. Στο Μουσείο της Βέροιας για παράδειγμα σχεδιάζουμε να δείξουμε τα πορτρέτα των καθημερινών ανθρώπων. Οπως μιας πλούσιας βεργιώτισσας η οποία είχε πάθει πολλά κακά και απελευθέρωνε πολλούς προς τιμήν της Μητέρας. Επίσης ενός ηθοποιού που τον έλεγαν Ερωτιδέα γιατί τον ερωτεύονταν όλοι. Αντίστοιχα στην Πέλλα έχουμε να δείξουμε ένα ενδιαφέρον κέντρο -το μοναδικό στον σύγχρονο ελλαδικό χώρο-, με οικουμενικές διαστάσεις όπως οι μεγάλες ελληνιστικές πόλεις: Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια κ.α.

– Πάντως και μια περιήγηση σε έναν αρχαιολογικό χώρο μπορεί να γίνει βαρετή.

– Οι κλασικοί αρχαιολόγοι, μάθαμε να βλέπουμε τα μνημεία χαλκομανίες, δισδιάστατα. Για τον μέσο άνθρωπο ενδιαφέρον έχουν τα αρχαία αναστηλωμένα, όρθια. Στην πραγματικότητα τα κάστρα και γενικά τα βυζαντινά μνημεία δημιουργούν μαγεία στο κοινό αν δεν έχει τη δυνατότητα να δει αναστηλωμένους ναούς. Ενα τρικ που βοηθάει πολύ στην περιήγηση είναι να δίνεις στον επισκέπτη μια ψηφιακή εφαρμογή με τις αναπαραστάσεις. Να κατανοεί τι βλέπει. Εχει σημασία να του προσφέρεις σημεία ξεκούρασης και δροσιάς στον αρχαιολογικό χώρο και γενικά το στοιχείο της μέθεξης στην ανακάλυψη. Ακόμη καλύτερα είναι να τον προετοιμάζεις μέσω του Διαδικτύου στο σπίτι του, πριν έρθει στον χώρο.

– Οι Βαλκάνιοι γείτονές μας έχουν προχωρήσει και στη συμμετοχή του κοινού στις ανασκαφές. Εμείς γιατί όχι;

– Πολλοί θέλουν να κάνουν δημιουργικές διακοπές παίρνοντας μέρος σε μια ανασκαφή. Αν δεν πουλήσουμε εμείς αυτό το πλεονέκτημα που έχουμε χιλιάδες στρέμματα τέτοιων χώρων, ποιος μπορεί; Οι γείτονες έχουν ολόκληρο δίκτυο που αντιστοιχεί στη Μακεδονία του Πιρίν. Σκοπιανές και βουλγάρικες θέσεις όπου γίνονται ανασκαφές και συμμετέχουν επισκέπτες ζώντας την εμπειρία μιας ανασκαφής, πληρώντας έως και 1.000 ευρώ για να πλένουν κεραμικά ή να σκουπίζουν. Λαμβάνω αμέτρητα αιτήματα από φοιτητές πανεπιστημίων -από την Οξφόρδη ώς την Τουρκία-, για να παρακολουθήσουν τη συντήρηση των ψηφιδωτών στο ανάκτορο αλλά έχω πρόβλημα φιλοξενίας. Οι τουρίστες πάντως, θα πλήρωναν αδρά για τέτοιες εμπειρίες.

Ο Μ. Αλέξανδρος είναι ακόμη το μήλον της έριδος ανάμεσα σε μας και τους Σκoπιανούς. Πώς μπορούμε να απαντήσουμε στην καπηλεία της ιστορίας με ένα πιο επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, διπλωματικό και εύσχημο;

Οι δικές μας απόλυτες αποδείξεις είναι ό,τι βγάζουμε από τη γη. Το εικονικό μουσείο Μέγας Αλέξανδρος που ετοιμάζουμε είναι η απάντηση κι όχι φτιάχνοντας ένα ανόητο, νεοφασιστικού τύπου, ανδριάντα. Επί 35 χρόνια δεν κάνω τίποτε άλλο από το να βγάζω από το χώμα αυτές τις αποδείξεις, όπως και οι συνάδελφοί μου.

«Η περιφέρεια είναι τρομερά ριγμένη»

– Η δράση «Μια νύχτα στο μουσείο» που ξεκίνησε από τον δήμο και τα 5 μουσεία της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει σε αρχαιολογικούς χώρους. Θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν για μια νύχτα μια παιδική κατασκήνωση;

– Στους αρχαιολογικούς χώρους η δραστηριότητα αυτή θα γινόταν καλύτερα. Δυστυχώς, το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει συσσωρευτεί στα μεγάλα κέντρα. Αυτή τη στιγμή η ΙΖ εφορεία έχει στην ευθύνη της τρία μουσεία, τα βαριά έργα του ΕΣΠΑ, όλη τη λάτρα της προστασίας και των κηρύξεων χώρων, τα αιτήματα για φωτοβολταϊκά, τους πολίτες και όλη τη δουλειά των μουσείων. Ακόμη και τις διεθνείς εκθέσεις. Ολα αυτά με 7 ενεργούς αρχαιολόγους και κανέναν μουσειολόγο. Η περιφέρεια είναι εξωφρενικά ριγμένη.

–Πιστεύετε στον Καλλικράτη των μουσείων όπως τον προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού;

– Χρειαζόμαστε τη δικτύωση των μουσείων, τις συνέργειες μεταξύ μας. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο κι αυτό ισχύει και για τους δήμους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Στην Πέλλα μάλιστα, όπου έχουμε και ένα ενεργό εργαστήριο εκμαγείων του ΤΑΠΑ, σκεφτόμαστε να κάνουμε συνέργειες με τη σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης.



Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ


ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ:
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ,ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ

Πριν από λίγα χρόνια στα ερείπια μιας οικίας της Ελληνιστικής Εποχής κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένας μικρός θησαυρός ήρθε στο φως. Πέντε τετράδραχμα του Αλεξάνδρου τα οποία όμως ήταν κοπές διαφορετικών πόλεων: της Αμφίπολης, της Βαβυλώνας και της Παιονίας. «Από τότε γεννήθηκε η ιδέα μιας έκθεσης που, μέσα από τα νομίσματα, να ακολουθεί τα ίχνη της μυθικής εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή και τη δημιουργία της ακτινοβολίας του μέσα στους αιώνες» λέει ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων κ. Κώστας Ζάχος μιλώντας στο «Βήμα». Αυτό ακριβώς υπηρετεί σήμερα η έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος. Από τη γη της Μακεδονίας έως τα πέρατα της οικουμένης» η οποία παρουσιάζεται στο μουσείο σε συνεργασία με την Αlpha Βank- στην πλούσια νομισματική συλλογή της οποίας βρίσκονται εξαιρετικά δείγματα εκείνης της εποχής.

Χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, 220 τον αριθμό, περιλαμβάνονται στην έκθεση ακολουθώντας την Ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες μορφές στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Μέγας Αλέξανδρος άλλωστε είχε δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό νόμισμα που εξελίχθηκε σε διεθνές νόμισμα της εποχής του, το «αλεξάνδρειο τετράδραχμο». «Τα νομισματοκοπεία της Πέλλας, των Αιγών και της Αμφίπολης έκοβαν νομίσματα ασταμάτητα και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εκστρατείας ο Αλέξανδρος έδωσε έγκριση να κόψουν νομίσματα με τους τύπους και το όνομά του σε πόλεις της Ανατολής που η γεωγραφική διασπορά τους εκτείνεται από την Τρωάδα ως τη Φοινίκη, την Κύπρο και την Αίγυπτο«» σημειώνει ο κ. Ζάχος. Αμέσως μετά τον θάνατό του εξάλλου οι διάδοχοί του προκειμένου να εδραιώσουν την εξουσία τους εξέδωσαν νομίσματα με τη μορφή του. «Ηταν τέτοια μάλιστα η απήχησή τους,που νομίσματα με τη μορφή του χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτά ακόμη και από τους χριστιανούς» προσθέτει ο διευθυντής του Μουσείου Ιωαννίνων.

Στην έκθεση η ανάπτυξη του θέματος ακολουθεί χρονολογική σειρά: Η αρχή γίνεται με την παρουσίαση των όπλων των Μακεδόνων, ακολουθεί η Ιστορία της Μακεδονίας έως τους χρόνους του Φιλίππου Β΄ και στη συνέχεια η νομισματοκοπία του ίδιου του Φιλίππου, ο οποίος εισήγαγε νέους τύπους και εξέδωσε παράλληλα χρυσά και αργυρά νομίσματα.

Σε ιδιαίτερη ενότητα αναπτύσσεται η προσωπική νομισματοκοπία του Αλεξάνδρου, που άρχισε με μία σειρά σπάνιων σήμερα αργυρών στατήρων, ενώ πολύ σύντομα, όταν καρπώθηκε τις τεράστιες ποσότητες χρυσού και αργύρου των Περσών, εξέδωσε νέα πολυάριθμα νομίσματα τα οποία «ταξίδεψαν» σε όλη τη Μεσόγειο και την ασιατική ενδοχώρα. Ακολουθούν τα νομίσματα των διαδόχων του, οι μεταθανάτιες εκδόσεις με τα αλεξάνδρεια νομίσματα και η έκθεση κλείνει με τα νομίσματα που απεικονίζουν το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κράνος, ασπίδα, σάρισα και η κεφαλή της Ολυμπίας
Αρχαία αντικείμενα που συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία συνοδεύουν την έκθεση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής διατήρησης κράνος φρυγικού τύπου που είχε βρεθεί στη Βίτσα Ζαγορίου, για το τμήμα μακεδονικής ασπίδας από το Δίον με την επιγραφή «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» (ανήκε στον Δημήτριο τον Πολιορκητή), το οποίο έφερε πρόσφατα στο φως ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, για τμήματα μιας μακεδονικής σάρισας από τη νεκρόπολη των Αιγών και τέλος για την κεφαλή του Αλέξανδρου από την Αρχαία Ολυμπία.

ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ


ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ( ΜΕΣΩ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ),ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ.ΒΕΒΑΙΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΝ ΣΛΑΒΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΑΥΤΗΣ.ΟΝΟΜΑ ΕΧΟΥΝ VARDRASKA, ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΛΑΒΙΚΑ, ΓΡΑΦΗ ΕΧΟΥΝ ΣΛΑΒΙΚΗ.ΑΚΟΜΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

«Το Μακεδονικό και η Γιουγκοσλαβία – Απόρρητα γιουγκοσλαβικά έγγραφα 1950-1967»

Θεσσαλονίκη – Μήνυμα Φ. Πετσάλνικου προς τη ΠΓΔΜ κατά την παρουσίαση κοινής έκδοσης της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας με θέμα: «Το Μακεδονικό και η Γιουγκοσλαβία» – Βράβευση του προέδρου της Βουλής

«Σαφή», «κρυστάλλινη» και «ισχυρά λογική» χαρακτήρισε τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για «αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία, μία για όλες τις χρήσεις», που συνιστά και την εθνική «κόκκινη» γραμμή, ο πρόεδρος της βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, παρουσιάζοντας χθες βράδυ την κοινή έκδοση της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας με θέμα: «Το Μακεδονικό και η Γιουγκοσλαβία – Απόρρητα γιουγκοσλαβικά έγγραφα 1950-1967», στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΜΣ.

«Θα πρέπει να αντιληφθούν οι γείτονες μας ότι οι εποχές, όπου κανείς μπορούσε να επιδιώκει να χτίζει για εσωτερικούς λόγους πάνω σε εθνικισμούς και σε υπερβολές, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος και πρόσθεσε: «Ενοχλούν και οι υπερβολές και οι εμμονές. Είναι καιρός αυτά να περάσουν στο παρελθόν. Η δική μας θέση είναι πολύ καθαρή. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε όλες τις απόψεις μας σε κανέναν, αλλά δεν δεχόμαστε βέβαια να μας επιβάλλουν τις απόψεις τους».

Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντιληφθεί και η ηγεσία της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ, ότι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος θα σημάνει την απαρχή μιας νέας εποχής», στις σχέσεις των δύο χωρών, στην ανάπτυξη και τη μελλοντική πορεία της, καθώς και όλων των δυτικών Βαλκανίων «στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής ενοποίησης» και πρόσθεσε: «Είναι η ώρα τώρα να αντιληφθεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι τόσο απλά μπορεί να είναι τα πράγματα και τόσο εύκολα μπορεί να επιλυθούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολύπλευρη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας».

Ο κ. Πετσάλνικος αναφερόμενος στο βιβλίο, τόνισε ότι αποτελεί «πολύτιμο εργαλείο» για την κατανόηση «και της τρέχουσας κατάστασης», μέσω της παρουσίασης της επίσημης γιουγκοσλαβικής διπλωματικής αλληλογραφίας για τα θέματα, που απασχόλησαν τις ελληνο-γιουγκοσλαβικές σχέσεις μετά τον εμφύλιο και τις πτυχές που «τραυμάτιζαν» και «δυναμίτιζαν» κατά καιρούς το «εύκρατο πολιτικό κλίμα» μεταξύ των δύο κυρίαρχων χωρών. Μεταξύ αυτών ήταν η ίδρυση της ομόσπονδης γιουγκοσλαβικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας με το όνομα της Μακεδονίας, η ταυτότητα των κατοίκων της, ο αλυτρωτικός «μακεδονισμός» των Σκοπίων, ο ελληνικός εμφύλιος, το προσφυγικό και οι περιουσίες, η ανυποχώρητη, από τότε, άρνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει γλώσσα και εθνότητα με το όνομα «μακεδονική» σε γιουγκοσλαβικά εδάφη, ούτε και «μακεδονική μειονότητα» σε ελληνικά εδάφη κ.ά.

Ο πρόεδρος της βουλής έφερε ως παραδείγματα, προσωπικά του βιώματα του από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την περιοχή της Καστοριάς, αναφέροντας ότι για πολλά χρόνια, ακόμη και από παράγοντες του ελληνικού κράτους «υπήρχε δυσπιστία και συμπεριφορές, που πλήγωσαν» συμπατριώτες του, επειδή «χρησιμοποιούσαν το ιδίωμα». Υπογράμμισε ότι από την Οθωμανική αυτοκρατορία ακόμη, αρκετοί πολίτες -μεταξύ αυτών και ο μακεδονομάχος παππούς του – ήταν πολύγλωσσοι, κάνοντας εμπόριο με όμορες χώρες.

«Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα και στον Μακεδονικό Αγώνα. Κάποιοι από αυτούς (που αγωνίστηκαν) δεν μιλούσαν καν ελληνικά. Αλλά, η συνείδηση τους ήταν κρυστάλλινη ελληνική. Ο Καπετάν Κώττας ήταν ένας από αυτούς» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών απένειμε με ομόφωνη απόφαση της το Χρυσό Μετάλλιό της, στον πρόεδρο της βουλής, τονίζοντας ότι ο Φίλιππος Πετσάλνικος είναι ο πρώτος «από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, Μακεδόνας που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων», ενώ είναι εκ μητρός εγγονός του γηγενούς Μακεδονομάχου Χρυσού Μπίβουλα.

• Τα γιουγκοσλαβικά αρχεία της περιόδου (1950-1967)

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΜΣ, Νικόλαος Μέρτζος, στην έκδοση δημοσιεύονται για πρώτη φορά διεθνώς, εβδομήντα απόρρητα έγγραφα από το ομοσπονδιακό αρχείο του πρώην Υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, που παραχωρήθηκαν στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, από το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας. Τα αρχεία δημοσιεύονται αυτούσια στο πρωτότυπό τους και σε πιστή ελληνική μετάφραση και θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας, διότι φωτίζουν αυθεντικά, από την γιουγκοσλαβική πλευρά, όσα κρίσιμα θέματα συνθέτουν το επίκαιρο πρόβλημα στις σχέσεις, αλλά και στις εκατέρωθεν αξιώσεις Αθηνών-Σκοπίων. Εστιάζονται μάλιστα σε μια κομβικής σημασίας, χρονική περίοδο ( 1950-1967), αμέσως μετά την λήξη του ελληνικού εμφυλίου, οπότε η Γιουγκοσλαβία είχε αποχωρήσει από τον σοβιετικό συνασπισμό και αποκαθίσταντο σταδιακά οι ελληνο-γιουγκοσλαβικές σχέσεις.

Στον πρόλογο της κοινής έκδοσης, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας σημειώνει: «Το ιστορικό και η γέννηση των επί μέρους διεργασιών στα Βαλκάνια είναι ουσιαστικής σημασίας για την εξέταση της παρούσας κατάστασης και των πιθανών κατευθύνσεων για την άρση των παρεξηγήσεων. Μέσω αυτών ενισχύεται με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα συνεργασίας και η καλύτερη κατανόηση, που στηρίζεται σε κοινές πολιτισμικές και δημοκρατικές αξίες».

Σε ιστορικές πτυχές των σχέσεων των δύο χωρών, όπως αποκαλύπτονται στα γιουγκοσλαβικά έγγραφα, αναφέρθηκε ο επιμελητής της έκδοσης Κωνσταντίνος Κατσάνος.

Στην εκδήλωση παρέστη ο γενικός πρόξενος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κ.α.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ακρίβεια

Οι προσφορές στα σουπερμάρκετ δεν αρκούν για να ανακόψουν την ακρίβεια και οι καταναλωτές σφίγγουν το ζωνάρι. Με αυτό τον τρόπο περιγράφει σήμερα η εφημερίδα Βήμα της Κυριακής την κατάσταση που επικρατεί την αγορά, και το γεγονός ότι παρά την κρίση και την μείωση των εισοδημάτων οι τιμές παραμένουν στα ύψη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, όσο και με αυτά του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ) την τελευταία διετία της κρίσης καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις τιμών σε πολλά βασικά είδη διατροφής όπως λαχανικά, γάλα, ζάχαρη, αλεύρι, ενώ οι μειώσεις είναι ελάχιστες.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε παραγωγή, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι ψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ η ελληνική αγορά σουπερμάρκετ είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλες αλυσίδες μεγάλων χωρών, οπότε οι πολυεθνικές έχουν διαφορετικές τιμές», εξηγεί ο Γ. Δημοκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια στην Ελλάδα, η οποία επηρεάζει σημαντικά την τελική τιμή του προϊόντος φθάνει το 70%, ο ΦΠΑ το 15% και το υπόλοιπο 15% αφορά τα έξοδα του λιανεμπορίου», προσθέτει. Οι μειώσεις είναι μικρές γιατί ανέβηκαν εξάλλου και οι πρώτες ύλες παγκοσμίως, λόγω της κρίσης, συμπληρώνει ο κ. Καθηγητής.

Από την πλευρά του, για τις τιμές στα τρόφιμα ο κ. Ν. Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, αναφέρει ότι στην Ελλάδα λίγες πολυεθνικές ελέγχουν το λιανεμπόριο και επιβάλλουν τις πολιτικές που θέλουν, ενώ πωλούν τα ίδια προϊόντα φθηνότερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Παρόλο που υπάρχει μια τάση για μικρές μειώσεις στα τρόφιμα, στην ουσία οι τιμές δεν έχουν εκλογικευτεί, διότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι πολύ ακριβά και γιατί το πολιτικό σύστημα δεν συγκρούεται με τα οικονομικά συμφέροντα».( ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΑΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ)

Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ο ήλιος στην Ελλάδα είναι η ελπίδα για να διαλυθεί η κατήφεια της οικονομικής κρίσης...
αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ του Sky News.

Ο ρεπόρτερ του βρετανικού καναλιού Alistair Bunkall επισκέφθηκε την Αίγινα και περιέγραψε την καθημερινότητα, τα άγχη, την απογοήτευση αλλά και την ελπίδα των Ελλήνων.

"Η διαδρομή στο πλοίο από την Αθήνα σην Αίγινα δεν ήταν πολύ ευχάριστη. Μουντά σύννεφα είχαν αγκαλιάσει το λόφο... Ένας σερβιτόρος όμως στο νησί μας καθησύχασε "Έρχεται το καλοκαίρι σιγά - σιγά, όλα θα πάνε καλά" είπε". Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του δημοσιογράφου στο ρεπορτάζ ο οποίος όπως λέει θαυμάζει την αισιοδοξία του σερβιτόρου και πιστεύει πως ίσως έχει δίκιο. Το καλοκαίρι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες γιατί καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, ήλιος σημαίνει τουρίστες και οι τουρίστες σημαίνουν λεφτά.

Ο δημοσιογράφος μίλησε με ιχθυοκαλλιεργητές του νησιού οι οποίοι ανέφεραν τα προβλήματά τους αλλά και τα παράπονα που έχουν από την κυβέρνηση "Δυστυχώς δεν έχουμε καμία υποστήριξη από την κυβέρνηση. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες επιδοτήσεις τα δύο τελευταία χρόνια αλλά τώρα με την οικονομική κρίση δεν γίνεται λόγος" αναφέρει η κυρία Λάγου.

Στην κάμερα του Sky News μίλησε και ο κύριος Χρήστος Σχινοχωρίτης, ξενοδόχος. Η οικογένεια του έχει την επιχείρηση τα τελευταία 42 χρόνια και ποτέ τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο σήμερα αναφέρει. Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά τι θα γίνει αν το καλοκαίρι δεν είναι μια καλή σεζόν απαντά "Αυτό θα είναι καταστροφικό για εμάς".

Η μόνη ελπίδα λοιπόν των Ελλήνων ο ήλιος τους αναφέρει ο δημοσιογράφος και κλείνει: "Αν έαν ο πολιτισμός ενός νησιού δεν σημαίνει τίποτα, στην Ελλάδα είναι περήφανοι γιατί έχουν ένα ολόκληρο έθνος νησιών με χιλιάδες "αυτόνομες οικονομίες" στο άκρο της Ευρώπης αλλά στο κέντρο της θύελλας της"


ΜΠΟΡΟΥΜΕ


ΚΑΤΕΡΙΝΗ...ΜΠΟΡΟΥΜΕ να διαχειριστούμε μόνοι μας την τύχη των προϊόντων που παράγει ο τόπος μας !!!

Στην Κατερινη, το Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012, από τις 08:00 – 13:30 διατέθηκαν συνολικά 75 τόνοι πατάτας σε 1082 οικογένειες, με απόλυτη τάξη, χωρίς να δημιουργηθούν ουρές, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα!


Εκατό περίπου εθελόντριες και εθελοντές απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, πως ΜΠΟΡΟΥΜΕ να διαχειριστούμε μόνοι μας την τύχη των προϊόντων που παράγει ο τόπος μας.


Πως είμαστε ένας φιλότιμος και ικανότατος λαός. Πως δεν ξεχάσαμε τι σημαίνει φιλία και αλληλεγγύη. Πως μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια από τον πλούτο της χώρας μας, χωρίς τους μεσάζοντες, τους πολιτικούς τους υπαλλήλους και τους διεστραμμένους επιβήτορες της ζωής των ...
παιδιών μας.


Η παραπάνω εικόνα τα λέει όλα! Όπως και η επιστολή της φίλης από την Πειραιά.


Καλή Κυριακή σε όλους σας! Χαιρετισμούς από την ηλιόλουστη Κατερίνη.



Κάτια Φλισκουνάκη συνταξιούχος δικηγόρος Πειραιά
Η πρωτοβουλία σας δεν μπορεί να σταματήσει, δεν έχετε το δικαίωμα πλέον να σταματήσετε!


Τα μηνύματα που στέλνουν οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας, σε απάντηση της πρότασής σας, είναι κυρίως πολιτικά και απευθύνονται σε όλους εκείνους, εντός και εκτός Ελλάδος, που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σ' αυτό το επίπεδο απαξίωσης και μιζέριας.


Ολόκληρη η επιστολή της κυρίας Φλισκουνάκη:


Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας χαίρομαι πολύ που επικοινωνώ μαζί σας.
Οι δράσεις που έχετε αναπτύξει για την στήριξη των παραγωγών αποτελεί μια άμεση και έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης σε μια από τις πολλές ομάδες από συνέλληνες που το πολιτικοοικονομικό σύστημα έχει με σκληρότητα και αδιαφορία ΑΚΥΡΩΣΕΙ σαν ανθρώπους και οικογενειάρχες στο βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους.


Τα μηνύματα που στέλνουν οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας σε απάντηση της πρότασής σας, είναι κυρίως πολιτικά και απευθύνονται σε όλους εκείνους, εντός και εκτός Ελλάδος, που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σ' αυτό το επίπεδο απαξίωσης και μιζέριας.
Το καζάνι που έβραζε όλο αυτό το διάστημα από αγανάκτηση για την άδικη, απρόκλητη, αιφνιδιαστική και απροσδόκητη επίθεση που είχαμε δεχθεί, βρήκε μια μικρή διέξοδο διαφυγής με διαδικασία που δικαιώνει την καταγωγή μας από τον πολυμήχανο Οδυσσέα διότι υπήρξε μια απόλυτα ειρηνική πολιτική πράξη σε οικονομικό περιβάλλον, που προκάλεσε άμεση αντίδραση με πανελλαδική συμμετοχή, που εκδηλώθηκε σε μηδενικό χρόνο από τον χρόνο διάχυσης της πληροφορίας, και αυτό τονίζει ακόμη περισσότερο την δυναμική της αντίδρασης εξαιτίας της κατάφορης ψυχολογικής πίεσης που είχαμε δεχθεί.


Πέρα όμως απ' αυτό δημιουργεί ένα πεδίο ελπίδας ότι δεν χάθηκαν όλα, ότι υπάρχει φως στο τούνελ, αλλά και το σημαντικότερο ότι το φώς και η ελπίδα έχουν τα στοιχεία της αλήθειας της εντιμότητας της ειλικρίνειας της καθαρότητας της αγάπης γιατί προέρχεται από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΕΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Της ΣΥΝΑΛΛΗΛΙΑΣ.


Να ξέρετε ότι η πρωτοβουλία δεν μπορεί να σταματήσει, δεν έχετε το δικαίωμα πλέον να σταματήσετε. Τα μάτια των εντός και εκτός Ελλήνων παρακολουθούν με λαχτάρα κουράγιο και αισιοδοξία ότι κάτι αλλάζει, κάτι επιτέλους θα δικαιώσει τα εκατομμύρια των Ελλήνων που έχουν θυσιαστεί γι αυτή την πατρίδα, για τα παιδία μας για το αύριο.


Σας παρακολουθούμε και συμμετέχουμε. Σας ευχαριστώ και είμαι υπερήφανη που αυτός ο τόπος δεν θα πάψει να γεννά άξιους.
Πειραιάς 3/3/2012


Κάτια Φλισκουνάκη συνταξιούχος δικηγόρος Πειραιά

ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ



Ο ημίθεος Ηρακλής έφερε εις πέρας δώδεκα άθλους. Αν υπήρχε σήμερα, ίσως να είχε κληθεί να αναγνωρίσει έναν δέκατο τρίτο: την ολοκλήρωση στα ελληνικά της εξάτομης έκδοσης «Ιστορία του Μακεδονικού Ελληνισμού» του Γερμανού ιστορικού Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν (1808-1884).

Η μεγάλη περιπέτεια στη μετάφραση του έργου του Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν ξεκίνησε από τον Ρένο Αποστολίδη. Το «τιτάνιο» έργο ολοκληρώθηκε με την κυκλοφορία του δεύτερου και τελευταίου τόμου της «Ιστορίας των Επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
Μια μεγάλη περιπέτεια στη μετάφραση και στις χιλιάδες υποσημειώσεις, η οποία ξεκίνησε από την ιερή τρέλα του Ρένου Αποστολίδη (1924-2004), μια σπουδαία περίπτωση, πραγματικά μονάκριβη. Μαζί με τους γιους του, Στάντη και Ηρκο Αποστολίδη, δημιούργησε, από το 1985, μία φιλολογική τριανδρία. Ετσι, έπειτα από είκοσι έξι χρόνια, μπαίνει μία μεγάλη τελεία σε μια μεγάλη μεταφραστική και εκδοτική προσπάθεια. 1.458 σημειώσεις ....

Προσφάτως, το έργο ολοκληρώθηκε, με την κυκλοφορία του δεύτερου τόμου -και τελευταίου του έργου- «Ιστορία των Επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (εκδόσεις Alpha Τράπεζα, α' τόμος: 40,76 ευρώ και β' τόμος: 47,93 ευρώ ). Ενώ ο πρώτος της ενότητας των «Επιγόνων» περιέχει σκέτο και ακέραιο το κείμενο του Ντρόιζεν, ο μόλις κυκλοφορήσας είναι «διάστικτος» από 1.458 σημειώσεις, από τις οποίες οι 100 ανήκουν στον Ρένο και ξεχωρίζουν, καθώς έχουν το διακριτικό μονόγραμμά του. «Γενεαλογικά δέντρα, ευρετήρια, εκτενέστατη βιβλιογραφία, και έγχρωμη εικονογράφηση συνοδεύουν το έργο, που παρ' όλο το σεβασμό στο πρωτότυπο μοιάζει να μην έχει πια καμιά σχεδόν σχέση μαζί του!..», επισημαίνει ο Στάντης Αποστολίδης και η προϊστορία του πατέρα και του αδελφού του πάνω στο ντροϊζενικό έργο δικαιολογεί την επιστημονική υπερηφάνεια του. Η «Ιστορία των Επιγόνων» περιλαμβάνει τα χρόνια από την καταστροφική εισβολή των Γαλατών στην Ελλάδα, το 280 π.Χ., ίσαμε τη μάχη της Σελλασίας, όπου οι Μακεδόνες συνέτριψαν τη δύναμη της Σπάρτης. Εκτίθεται η εκστρατεία του Πύρρου στη Δύση, με λεπτομερέστατη αποτύπωση της μάχης στο Ασκλο και συνοδεύεται από μεγάλο αναδιπλούμενο χάρτη με σημειωμένες όλες τις πορείες του στην ιταλική χερσόνησο. Και ακόμη: Ιστορείται η άνοδος της Αχαϊκής και της Αιτωλικής Συμπολιτείας, καθώς και η ανάπτυξη της Σπάρτης, υπό τον Αγι και τον Κλεομένη με τις ριζοσπαστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τους.Ο τόμος ολοκληρώνεται με τη γέννηση της επικράτειας των Ατταλιδών στην Πέργαμο και τη γενναία ανάπτυξη των τεχνών, καθώς και την εγκαθίδρυση των Αρσακιδών Πάρθων στα εδάφη του Ιράν. Τα δύο πρώτα δίτομα η «Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και η «Ιστορία των Διαδόχων», τα οποία είχαν προηγηθεί, μοιράστηκαν από την «Ε», το 1993, σε 100.000 αντίτυπα. «Ηταν», θυμάται, ο Στάντης Αποστολίδης, «τα πρώτα σοβαρά βιβλία που διανεμήθηκαν με τη μέθοδο τών κουπονιών και η "Ε" τότε είχε συρθεί στα δικαστήρια γι' αθέμιτο ανταγωνισμό...Υστερα όλοι οι άλλοι ακολούθησαν...». Καθιερωτής του Ελληνισμού Ποιος, όμως, ήταν ο Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν; Μεγάλος ιστορικός και φιλόλογος, μαθητής του Εγελου και του Μπεκ, υπήρξε ο εισηγητής του Ελληνισμού με έψιλον κεφαλαίο και αυτός που καθιέρωσε τον όρο. Επέλεξε με το έργο του να ασχοληθεί με τον Μεγαλέξανδρο, τους διαδόχους και τους επιγόνους του, γνωρίζοντας ότι είχε κληθεί να διερευνήσει μια μεταιχμιακή εποχή. Εκεί όπου ο κλασικός κόσμος είχε αρχίσει να παραδίδεται στη Ρωμαιοκρατία και να χτίζεται το πέρασμα από τον παγανισμό στο χριστιανισμό. Η μεταλλαγή του ελληνικού πνεύματος σε κοσμοπολιτικό, από την Αίγυπτο ώς την Ινδία, επηρέασε δεκάδες λαούς, συνιστώντας βάση σύγκρασης σε επίπεδο θρησκείας, τέχνης, λόγου, ιδιωτικού βίου. *

ΕΛΛΗΝΙΚΑ Η ΙΕΡΟΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ

«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα». Γιώργος Σεφέρης


Ποια Ελληνική λέξη είναι αρχαία και ποια νέα;
Γιατί μια Ομηρική λέξη μας φαίνεται δύσκολη και ακαταλαβίστικη;
Οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρομε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε.
Για του λόγου το αληθές θα αναφέρομε μερικά παραδείγματα για να δούμε ότι η Ομηρική γλώσσα όχι μόνο δεν είναι νεκρή, αλλά είναι ολοζώντανη....



Αυδή είναι η φωνή. Σήμερα χρησιμοποιούμε το επίθετο άναυδος.

Αλέξω στην εποχή του Ομήρου σημαίνει εμποδίζω, αποτρέπω. Τώρα χρησιμοποιούμε τις λέξεις αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο αλεξήλιο Αλέξανδρος (αυτός που αποκρούει τους άνδρες) κ.τ.λ.

Με το επίρρημα τήλε στον Όμηρο εννοούσαν μακριά, εμείς χρησιμοποιούμε τις λέξεις τηλέφωνο, τηλεόραση, τηλεπικοινωνία, τηλεβόλο, τηλεπάθεια κ.τ.λ.

Λάας ή λας έλεγαν την πέτρα. Εμείς λέμε λατομείο, λαξεύω.

Πέδον στον Όμηρο σημαίνει έδαφος, τώρα λέμε στρατόπεδο, πεδινός.

Το κρεβάτι λέγεται λέχος, εμείς αποκαλούμε λεχώνα τη γυναίκα που μόλις γέννησε και μένει στο κρεβάτι.

Πόρο έλεγαν τη διάβαση, το πέρασμα, σήμερα χρησιμοποιούμε τη λέξη πορεία. Επίσης αποκαλούμε εύπορο κάποιον που έχει χρήματα, γιατί έχει εύκολες διαβάσεις, μπορεί δηλαδή να περάσει όπου θέλει, και άπορο αυτόν που δεν έχει πόρους, το φτωχό.

Φρην είναι η λογική. Από αυτή τη λέξη προέρχονται το φρενοκομείο, ο φρενοβλαβής, ο εξωφρενικός, ο άφρων κ.τ.λ.

Δόρπος, λεγόταν το δείπνο, σήμερα η λέξη είναι επιδόρπιο.

Λώπος είναι στον Όμηρο το ένδυμα. Τώρα αυτόν που μας έκλεψε (μας έγδυσε το σπίτι) το λέμε λωποδύτη.

Ύλη ονόμαζαν ένα τόπο με δένδρα, εμείς λέμε υλοτόμος.

Άρουρα ήταν το χωράφι, όλοι ξέρουμε τον αρουραίο.

Τον θυμό τον αποκαλούσαν χόλο. Από τη λέξη αυτή πήρε το όνομα της η χολή, με την έννοια της πίκρας. Λέμε επίσης αυτός είναι χολωμένος.

Νόστος σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα. Η λέξη παρέμεινε ως παλινόστηση, ή νοσταλγία.

Άλγος στον Όμηρο είναι ο σωματικός πόνος, από αυτό προέρχεται το αναλγητικό.

Το βάρος το αποκαλούσαν άχθος, σήμερα λέμε αχθοφόρος.

Ο ρύπος, δηλαδή η ακαθαρσία, εξακολουθεί και λέγεται έτσι - ρύπανση.

Από τη λέξη αιδώς (ντροπή) προήλθε ο αναιδής.

Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. Επίσης χρησιμοποιούμε τη λέξη χειροπέδες.

Από το φάος, το φως προέρχεται η φράση φαεινές ιδέες.

Άγχω, σημαίνει σφίγγω το λαιμό, σήμερα λέμε αγχόνη. Επίσης άγχος είναι η αγωνία από κάποιο σφίξιμο, ή από πίεση.

Βρύχια στον Όμηρο είναι τα βαθιά νερά, εξ ου και τo υποβρύχιο.

Φερνή έλεγαν την προίκα. Από εκεί επικράτησε την καλά προικισμένη να τη λέμε «πολύφερνη νύφη».

Το γεύμα στο οποίο ο κάθε παρευρισκόμενος έφερνε μαζί του το φαγητό του λεγόταν έρανος. Η λέξη παρέμεινε, με τη διαφορά ότι σήμερα δεν συνεισφέρουμε φαγητό, αλλά χρήματα.

Υπάρχουν λέξεις, από τα χρόνια του Ομήρου, που ενώ η πρώτη τους μορφή μεταβλήθηκε - η χειρ έγινε χέρι, το ύδωρ νερό, η ναυς έγινε πλοίο, στη σύνθεση διατηρήθηκε η πρώτη μορφή της λέξεως.

Από τη λέξη χειρ έχομε: χειρουργός, χειριστής, χειροτονία, χειραφέτηση, χειρονομία, χειροδικώ κ.τ.λ.

Από το ύδωρ έχομε τις λέξεις: ύδρευση υδραγωγείο, υδραυλικός, υδροφόρος, υδρογόνο, υδροκέφαλος, αφυδάτωση, ενυδρείο, κ.τ.λ.

Από τη λέξη ναυς έχομε: ναυπηγός, ναύαρχος, ναυμαχία, ναυτικός, ναυαγός, ναυτιλία, ναύσταθμος, ναυτοδικείο, ναυαγοσώστης, ναυτία, κ.τ.λ.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα παραδείγματα προκύπτει ότι: Δεν υπάρχουν αρχαίες και νέες Ελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ελληνικές.

Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά.

Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα προστέθηκαν στην Ελληνική γλώσσα μόνο ελάχιστες λέξεις.

Η γνώση των εννοιών των λέξεων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μιλάμε τη γλώσσα της ομηρικής ποίησης, μια γλώσσα που δεν ανακάλυψε ο Όμηρος αλλά προϋπήρχε πολλές χιλιετηρίδες πριν από αυτόν.

Φίλοι μου, προσθέστε και εσείς τις δικές σας γνώσεις που να σχετίζονται με το θέμα.

Σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε τις έννοιες των λέξεων για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα.

Παλαιότερα όταν έλεγαν μια λέξη καταλάβαιναν όλοι το ίδιο. π.χ για τη λέξη αρετή ήξεραν ότι είναι η μεσότητα ανάμεσα σε δύο υπερβολές.
Σήμερα ο καθένας για την ίδια λέξη εννοεί και κάτι διαφορετικό.

Πηγές: Απολλώνιου Σοφιστού Λεξικόν κατά στοιχείον Ιλιάδος και Οδύσσειας Εκδόσεις Ηλιοδρόμιο.

ΚΑΜΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Τι γυρεύει η αλεπού που λέγεται Μάθιου Νίμετζ στο βαλκανικό παζάρι Αθηνών-Σκοπίων; Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επανέρχεται και καλεί τις δύο πλευρές σε διάλογο άνευ λόγου και αιτίας. Προσωπικά θα συνιστούσα στους αρμοδίους της Εξωτερικής μας Πολιτικής να αποφύγουν κάθε δέσμευση και κάθε συζήτηση εις βάθος. Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσαμε τελείως να αποφύγουμε τον νέο γύρο συζητήσεων. Το πρόβλημα με την ελληνική πλευρά στους διμερείς διαλόγους είναι ότι πάντα κάνουμε μία μικρή υποχώρηση χάριν του διαλόγου, ενώ η άλλη πλευρά δεν κάνει την παραμικρή παραχώρηση. Και όταν ξαναρχίζει ο επόμενος γύρος η συζήτηση ξεκινά από το σημείο της τελευταίας ελληνικής υποχωρήσεως.

Ο κ. Νίμετζ αμείβεται από τον ΟΗΕ για να κάνει τη δουλειά του, αλλά δεν είναι αντικειμενικός. Επί έτη προήδρευε του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Ν. Α. Ευρώπη, το οποίο μεταξύ άλλων επιχείρησε -και επιμένει ακόμη- να διαδώσει στα ελληνικά σχολεία μία φιλοτουρκική και φιλοσκοπιανή τετράτομη Ιστορία των Βαλκανίων. Ο ίδιος είναι που έριξε την ιδέα της ελληνικής υποχωρήσεως ως προς τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Κατά τον κ. Νίμετζ η χώρα μας πρέπει να το πάρει απόφαση ότι με μία λύση τύπου Άνω Μακεδονία κ.λπ θα υποχρεωθούμε να καταργήσουμε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, να μετονομάσουμε το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και γενικά να προβούμε σε οδυνηρές παραχωρήσεις προς τους σφετεριστές του πολιτισμού μας. Μπορεί μεν ο Γ Παπανδρέου να υπέκυψε στις απόψεις αυτές καταργώντας το Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε δέσμιοι των λαθών του. Και η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΞ , αλλά και αυτή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, πρέπει να προσανατολίσουν τις διπλωματικές μας προσπάθειες προς κατευθύνσεις ρεαλιστικότερες, πρακτικότερες και εθνικώς αξιοπρεπέστερες.

Και σε τελευταία ανάλυση τί προσδοκούμε να βγει από την ταλαιπωρία του νέου διαλόγου; Απολύτως τίποτε! Η σκοπιανή κυβέρνηση Γκρούεφσκι απολαμβάνει την Πύρρειο νίκη της στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, η οποία ουδέν ουσιαστικό κέρδος τής απέφερε. Οι περί τον εθνικιστή Γκρούεφσκι ηδονίζονται να ανεγείρουν αγάλματα του Αλεξάνδρου, να διδάσκουν κάθε τι το ανθελληνικό στα σχολεία τους και να προπαγανδίζουν περί ανυπάρκτων μειονοτήτων στη χώρα μας. Αν είχαμε δει έστω και κάποια σημάδια καλών και υποχωρητικών διαθέσεων από πλευράς ΠΓΔΜ θα έλεγα ότι έστω και για τα μάτια του κόσμου ας πάμε να πιούμε ένα καφεδάκι με τον Νίμετζ και τους Σκοπιανούς αντιπροσώπους. Αλά εδώ το κακό παράγινε. Εκεί που μας χρωστάγανε θα μας πάρουν και το βόδι.

Όχι μόνο η διαδικασία του διαλόγου βλάπτει τη χώρα μας, αλλά και η βάση στην οποία γίνεται. Κάναμε μία τακτική υποχώρηση και αρχίσαμε –κακώς- να συζητούμε για σύνθετη ονομασία. Αποθρασύναμε τους Σκοπιανούς, άρα απέτυχε ο ελιγμός. Η μόνη λύση είναι να επαναδιαπραγματευθούμε από θέση ισχύος τονίζοντας ότι δεν δεχόμαστε καμία χρήση του όρου Μακεδονία , ούτε σύνθετη ούτε παράγωγη στο τελικό όνομα του κρατιδίου.

Προ ημερών σε αγώνα χάντμπολ μεταξύ Κοσσόβου και Σκοπίων οι Αλβανοί Κοσσοβάροι είχαν αναρτήσει ένα ειρωνικό πανό για τους Σκοπιανούς: «Ο Θεός μας έκανε Βούλγαρους, ο Τίτο μας έκανε Μακεδόνες»! Αυτή είναι η αλήθεια. Το τεχνητό κατασκεύασμα του κομμουνιστή Τίτο που απεκλήθη «μακεδονικό έθνος» δεν έχει μέλλον. Η πολυπληθής αλβανική κοινότητα θέλει να ενωθεί με το Κόσσοβο και πολλοί από την σλαβική κοινότητα δηλώνουν πάλι Βούλγαροι. Γιατί να υποχωρούμε μπροστά σε ένα κράτος, το οποίο ετοιμάζεται να διαλυθεί;

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More