ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ


Ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Έρχαρτ Κέστνερ έκανε την εξής εξομολόγηση. «Στα 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο, στην Αθήνα. Η Γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να λέω πως είμαι Ελβετός. Αλλά εγώ τους ήξερα τους Κρήτες. Από την πρώτη στιγμή είπα πως ήμουν Γερμανός και ...

όχι μόνο δεν κακόπαθα, αλλά ξανάζησα παντού όπου πέρασα τη θρυλική κρητική φιλοξενία.

»Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος....

Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα ν' ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα. Την πλησίασα και τη ρώτησα. Είστε από εδώ; Μάλιστα. Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς». Και γράφει ο Κέστνερ. «Η απάντηση, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί». Απαντά η γυναίκα.

«Παιδί μου, από τη προφορά σου φαίνεσαι ξένος και δεν θα γνωρίζεις τι συνέβη εδώ στα 41 με 44. Ο άντρας μου σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης κι έμεινα με το μονάκριβο γιο μου. Μου τον πήραν οι Γερμανοί όμηρο στα 1943 και πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, στο Σαξενχάουζεν. Δεν ξέρω πού είναι θαμμένο το παιδί μου. Ξέρω όμως πως όλα τούτα ήταν τα παιδιά μιας κάποιας μάνας, σαν κι εμένα. Και ανάβω στη μνήμη τους, επειδή οι μάνες τους δεν μπορούν να 'ρθουν εδώ κάτω. Σίγουρα μια άλλη μάνα θα ανάβει το καντήλι στη μνήμη του γιού μου».

Σωστά έγραψε ο Γερμανός, ότι «Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση αυτή». Λέμε εμείς. Ναι, στην Ελλάδα την ταλαιπωρημένη και απ' όλους αδικημένη

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ


Ο Θ. Παπαγεωργίου ερωτά τον Υπ. Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου:
«Υπάρχει σχεδιασμός για την προώθηση και χρηματοδότηση της έρευνας και αξιοποίησης των μεταλλευμάτων της Πιερίας και συγκεκριμένα του κοιτάσματος λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή Μοσχοποτάμου – Μελιαδίου»;


Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Πιερίας και των χωριών Μοσχοποτάμου, Μελιαδίου, Λαγοράχης και Ρητίνης υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα το οποίο σύμφωνα με εκθέσεις γεωλόγων του ΙΓΜΕ είναι αξιοποιήσιμο και η απόληψή του μπορεί να γίνει με οικονομικά συμφέροντες όρους. Η περιοχή Μοσχοποτάμου και Μελιαδίου είναι γνωστή λιγνιτοφόρα περιοχή αφού έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν δύο λιγνιτωρυχεία, ένα στο πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα από εταιρία γαλλικών συμφερόντων και στην 10ετία του 1980 από την Κοινότητα Μοσχοποτάμου η Κοινοτική Επιχείρηση Εξόρυξης Λιγνίτη.
Οι μελέτες για την ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής είναι θετικές και προσδιορίζουν πως η αξιοποίησή του μπορεί να γίνει όχι μόνο με μεταφορά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Κοζάνη αλλά και με άλλες χρήσεις με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Όπως τέλος τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου, στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε και στην άμεση ανάγκη που έχουμε για την ανεύρεση και αξιοποίηση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής θεωρώ ότι το λιγνιτικό κοίτασμα που είναι αναγνωρισμένο στην περιοχή (περίπου 145.000 τόνοι) αλλά και άλλο που μπορεί να εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή μπορεί άμεσα να αξιοποιηθεί. Στο πλαίσιο μάλιστα της πρώην Κοινοτικής Επιχείρησης ενεργό ρόλο μπορεί να αναλάβει και ο Δήμος Κατερίνης στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει σήμερα η περιοχή.

Ε(Κ)ΠΙ(ΔΡΟΜΗ) ΡΩΣΩΝ-ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ


Με στόχο τον έλεγχο των Ενεργειακών και Εμπορικών διόδων. - Τι κρύβει η εξαγορά επιχειρήσεων και η κατασκευή Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου στην Αλεξανδρούπολη. - Γιατί θέλει η Γερμανία το ενιαίο φορολογικό καθεστώς (TAX FREE ZONE) στην Θράκη; - Μόνο τυχαία δεν είναι η αγορά σπιτιού, από τον Γερμανό τραπεζίτη Γιόζεφ Άκερμαν στην Σαμοθράκη.

Βάζουν πόδι” στη Θράκη Ρώσοι και Γερμανοί, ενώ, έπειτα από καιρό, «αναθερμαίνεται» το ενδιαφέρον για την κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, στον οποίο δείχνουν διάθεση να εμπλακούν και οι Γάλλοι!

Η κινητικότητα που παρατηρείται στα σύνορά μας το τελευταίο διάστημα και η ξαφνική ενεργοποίηση του ρωσο-γερμανικού άξονα, ο οποίος λειτουργεί ήδη στον ευρωπαϊκό Βορρά με τον αγωγό φυσικού αερίου NORD, οδηγεί διπλωματικούς παρατηρητές στη σκέψη πως όλη η διαπραγμάτευση για τη διάσωση της Ελλάδας δεν συνιστά απλώς ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Παιχνίδι με «δούναι και λαβείν», στο οποίο θα παρέμβουν, την υστάτη ώρα, οι δυνάμεις που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν την υψηλή στρατηγική αξία της πατρίδας μας στον παγκόσμιο εμπορικό και ενεργειακό χάρτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με ενθάρρυνση της ρωσικής κυβέρνησης, εκδηλώνεται στο παρασκήνιο ενδιαφέρον για τη διάσωση και εξαγορά μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, που την εποχή αυτή αντιμετωπίζουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα.

Μια ματιά στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών τον τελευταίο χρόνο δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τον όγκο των εξαγωγών τους προς τη γειτονική Τουρκία, η οποία έχει καταστεί ο πρώτος πελάτης τους, με αγορές ύψους 1,1 δις ευρώ.

Και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, επέμεινε στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας.

Το γιατί είναι απλό: Οι Τούρκοι θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, βάζοντας θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων επιχειρηματιών, που σε καιρούς ύφεσης θα εξαρτούν την επιβίωση της επιχείρησής τους από τον όγκο των εξαγωγών προς τη γείτονα.

Με μια τέτοια πολιτική, είναι θέμα χρόνου η αθόρυβη άλωση της ελληνικής οικονομίας από τουρκικά συμφέροντα.


Επενδύσεις

Η εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων και η μαζική αγορά ακινήτων από Ρώσους μεγιστάνες στη Χαλκιδική, που αποτελεί μία από τις εκδοχές της ρωσικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αυτό το ενδεχόμενο επιχειρεί να αποτρέψει.

Προηγήθηκε, μέσα στο καλοκαίρι, μια σημαντική εξέλιξη: Η έγκριση μεγάλης επένδυσης του γνωστού για τις καλές σχέσεις του με τη Ρωσία επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου 2011 κι ενώ η Ελλάδα ήταν απασχολημένη με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η αίτηση του επιχειρηματία για την κατασκευή πλωτού σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, με αποθηκευτική ικανότητα 135.000-145.000 κυβικών μέτρων και με δυνατότητα διακίνησης 500.000 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως.

Ο τερματικός αυτός σταθμός LNG θα κατασκευαστεί στις εκβολές του ποταμού Έβρου, στην περιοχή Αμφιτρίτη, από την εταιρεία GAS TRADE A.E.

H λειτουργία του σταθμού αυτού «θερμαίνει» ξανά τα σενάρια για το Νότιο Διάδρομο, καθώς είχαμε και μία ακόμη ενδιαφέρουσα εξέλιξη:

Η γαλλική εταιρεία EDF δείχνει πως είναι έτοιμη να αποκτήσει τον έλεγχο της ιταλικής ΕΝΙ, η οποία, βάσει του αρχικού σχεδίου, θα μετέφερε το αέριο του Νότιου Διαδρόμου στην Ευρώπη. (Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν δεχτεί τη διέλευση του αγωγού από το έδαφός της, οι Ρώσοι θα χαράξουν τη διαδρομή μέσω Βουλγαρίας - Σκοπίων.)

Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσει, λοιπόν, κανείς για ρωσο-γερμανο-γαλλικό άξονα εκμετάλλευσης της ενέργειας στο Βορρά και αμερικανο-ισραηλινό στο Νότο (εξόρυξης πετρελαίων).

Πριν από τους Ρώσους και τους Γάλλους, βεβαίως, έχουν σπεύσει στην περιοχή της Θράκης οι Γερμανοί, οι οποίοι από πέρσι, με το συνέδριο που οργάνωσε ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους.

Η επιλογή του Γερμανού τραπεζίτη να αγοράσει σπίτι στη Σαμοθράκη μόνο τυχαία δεν είναι και δεν προέκυψε, βεβαίως, για λόγους αβροφροσύνης ή συμβολισμού.

Ούτε το πιεστικό αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να καταστεί η περιοχή της Θράκης –που διαθέτει οργανωμένη βιομηχανική περιοχή– ζώνη με ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Τα πλεονεκτήματα για τη γερμανική βιομηχανία από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολλά...

Θα μπορεί να κατασκευάζει προϊόντα με φθηνό λειτουργικό κόστος –μισθοί - φορολογία– και, λόγω της γεωγραφικής θέσης των εργοστασίων, θα μπορεί να τα διακινεί γρήγορα προς τις αγορές της Ασίας και της Κίνας προς τις οποίες έχουν κάνει στροφή οι γερμανικές εξαγωγές.

Τούτων δοθέντων, η Εγνατία Οδός, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης θα αποκτήσουν μεγάλη στρατηγική σημασία, σε σημείο που να θωρακιστούν τα ελληνικά σύνορα αποτελεσματικά.

Οι εξελίξεις αυτές είναι, ασφαλώς, σε γνώση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της οικογένειάς του, που κάνουν αυτή την εποχή «τρελό» παρασκηνιακό άνοιγμα προς τους Γερμανούς.

Το γεγονός ότι, δύο ημέρες πριν από την επικύρωση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Βερολίνο για να μιλήσει σε επιχειρηματίες - χρηματοδότες των κομμάτων, και μάλιστα σε συνέδριο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, κάτι λέει.

Κι αν δεν λέει αυτό, κρατήστε μία ακόμη πληροφορία:

Το τελευταίο διάστημα έχει ταξιδέψει ινκόγκνιτο στη Γερμανία αρκετές φορές και ο αδελφός του Νίκος, ο οποίος, με «όχημα» την οργάνωση Invest Greece, προσπαθεί να ανοίξει διαύλους με την εχθρική, μέχρι πρότινος, προς την Ελλάδα επιχειρηματική γερμανική κοινότητα.

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια... ελληνική Γιάλτα και πως η πατρίδα μας θα χωριστεί σε δύο ζώνες επιρροής:

Στη βόρεια (φυσικό αέριο) και στη νότια (πετρέλαιο), με τους αντίστοιχους επικεφαλής...

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ


Φόρο εισοδήματος ακόμα και για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας επιφύλαξε η κυβέρνηση, η οποία ρίχνει το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, κόβει μισθούς και συντάξεις, στέλνει στην ανεργία 30.000 δημοσίους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω της εργασιακής εφεδρείας, αυξάνει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατηρεί τον ειδικό φόρο στα ακίνητα μέχρι το 2014.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο, που διαπραγματεύτηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την τρόικα, και το οποίο επικύρωσε χθες η κυβερνητική επιτροπή, «τσακίζει» μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς υφαρπάζει τα εισοδήματά τους είτε με απ’ ευθείας περικοπές των αποδοχών τους είτε μέσω της αύξησης των φόρων.

Τα νέα μέτρα, από τα οποία μια πρώτη γεύση πήραμε χθες, καθώς η τελική συμφωνία με την τρόικα θα κλειστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, είναι μόνιμου χαρακτήρα ρίχνοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κοστολόγιο των μέτρων εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ:

1 Η μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί περίπου 693.088 φορολογουμένους (βάσει στατιστικών στοιχείων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος), που είχαν μηδενικό φόρο, στην πληρωμή φόρου από 100 έως 300 ευρώ. Για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος από τα 5.000 ευρώ, που ορίστηκε το νέο αφορολόγητο, μέχρι τα 8.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο, όπως είχε οριστεί το καλοκαίρι με το Μεσοπρόθεσμο, επέρχεται επιβάρυνση 100 ευρώ. Συγκριτικά με το περσινό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, το οποίο πλέον έχει «κουτσουρευτεί» κατά 7.000 ευρώ, και τη νέα φορολογική κλίμακα (σ.σ. ισχύει από τον Ιούλιο), η επιβάρυνση φόρου κυμαίνεται από 100 έως 700 ευρώ.

Το χειρότερο όλων είναι ότι φόρο θα πληρώνουν πλέον ακόμα και όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας 6.500 ευρώ (Eurostat). Ιδιωτικοί υπάλληλοι με μηνιαίο μισθό από 357 ευρώ (μετά την αφαίρεση των εισφορών, αλλά με το φόρο εισοδήματος) και συνταξιούχοι με μηνιαία σύνταξη από 350 ευρώ (σ.σ. λαμβάνουν 12 συντάξεις και επιδόματα εορτών 800 ευρώ) θα πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες το βράδυ ότι το μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει αναδρομικά από φέτος και διευκρίνιζαν ότι η επιπλέον παρακράτηση των 300 ευρώ για τα 3.000 ευρώ διαφορά του αφορολογήτου θα γίνει πιθανότατα τους τελευταίους μήνες του έτους.

Η μείωση του αφορολογήτου εντέλει στα 5.000 ευρώ από τα 6.000 ευρώ που είχε συμφωνήσει ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα αποφασίστηκε από την κυβερνητική επιτροπή, προκειμένου να περιοριστεί η τρύπα του φετινού προϋπολογισμού.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης και της τρόικας για το μειωμένο αφορολόγητο είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα πιάσουν τους επιτηδευματίες και τους εισοδηματίες που κρύβουν εισοδήματα και φοροδιαφεύγουν, κυρίως μέσω των τεκμηρίων. Μόνο που με τον τρόπο αυτό επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους φτωχούς.

2 Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει σε δύο δόσεις, φέτος και στο 100% το 2012. Από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θα πωλείται με επιβάρυνση 150 ευρώ ανά τόνο σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο φόρος αυξάνει από τα 21 στα 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Η τιμή πώλησης του πετρελαίου θα κινείται γύρω στα 0,98 ευρώ -και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ στην επαρχία- ή συνολικά 980 ευρώ τα 1.000 λίτρα, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες.

Από του χρόνου η αγορά 1.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης θα αγγίζει τα 1.500 ευρώ από περίπου 730 ευρώ την περσινή χειμερινή σεζόν. Η αύξηση του φόρου ανεβάζει την τιμή πώλησης στο 1,47 ευρώ ανά λίτρο, από 83 λεπτά πέρυσι το χειμώνα.

Ασαφές παραμένει αν η αύξηση του φόρου από τον επόμενο μήνα θα συνοδευθεί από οικονομική ενίσχυση, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο του περασμένου Ιουνίου. Ακόμα, πάντως, δεν έχει καθοριστεί τίποτα για το επίδομα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος έχουμε πλήρη εξίσωση στο πετρέλαιο θέρμανσης για τις επιχειρήσεις -γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα σε κτήρια όπου συστεγάζονται νοικοκυριά και εταιρείες.

3 Το ειδικό τέλος στα ακίνητα, για το οποίο η σχετική διάταξη νόμου ψηφίζεται σήμερα με το τραπεζικό νομοσχέδιο, διευρύνεται χρονικά κατά δύο έτη και θα επιβληθεί μέχρι και το 2014, οπότε και θα λήξει το Μεσοπρόθεσμο. Από τον επόμενο μήνα θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φετινού τέλους και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2012.

4 Αμεση και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το αργότερο από 1.1.2011, που θα οδηγήσει σε κόψιμο ακόμα και 40% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσει και το 50%, καθώς καταργούνται πλήρως τα ειδικά επιδόματα. Η διατήρηση των ειδικών μισθολογίων χαρακτηριζόταν ανέφικτη από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ενώ υιοθετούνται κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των υπαλλήλων.

5 Στα 1.200 ευρώ καθορίστηκε το όριο ασφαλείας για τις συντάξεις όσων είναι άνω των 55 ετών, ενώ για τους νεότερους ηλικιακά το όριο αυτό έπεσε στα 1.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι άνω των 55 ετών θα δουν την κύρια σύνταξή τους να κόβεται 20% ως προς το υπερβάλλον ποσό άνω των 1.200 ευρώ και να μετρούν νέες απώλειες μετά τις περσινές περικοπές του Μνημονίου και τις φετινές του Μεσοπρόθεσμου (ΛΑΦΚΑ, εισφορές κ.λπ.). Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 1.800 ευρώ θα χάσει άλλα 120 ευρώ και θα λαμβάνει 1.680 ευρώ από 1ης Νοεμβρίου 2011.

Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, καθώς κόβουν 40% από το υπερβάλλον ποσό άνω των 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σύνταξη 1.400 ευρώ κόβεται κατά 160 ευρώ και περιορίζεται στα 1.240 ευρώ.

Ενώ έρχονται και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν στο 15% για το ΙΚΑ -ΕΤΕΑΜ και ανάλογες μειώσεις θα γίνουν και στα προβληματικά επικουρικά Ταμεία.

6 Ποινή μείωσης του εφάπαξ από 10% στο Δημόσιο, 15% στη ΔΕΗ και μέχρι 30% για ελλειμματικά Ταμεία με υψηλές αποζημιώσεις για όσους ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την εργασία τους.

7 Στους 30.000 υπολογίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι (3% επί συνόλου 1 εκατ.) που θα τεθούν για 12 μήνες σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, λαμβάνοντας μόνο το 60% του βασικού μισθού τους και μετά θα οδηγηθούν στην ανεργία αν δεν τους απορροφήσουν στο Δημόσιο. Εξ αυτών οι περίπου 20.000 εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι 10.000 από το στενό δημόσιο τομέα.

Η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε ακόμα να εφαρμοστούν τώρα όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να ανοίξουν άμεσα όλα τα κλειστά επαγγέλματα, να επέλθουν ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας μέσω κυρίως των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς και να προχωρήσει το κλείσιμο και η συγχώνευση φορέων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα σύσκεψη για το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ.


ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. ΠΧ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΟΡΘΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 103 ΠΕΡΙ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟΛΥΟΤΑΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΟΥ ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ( ΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ) ,ΟΠΟΤΕ ΟΡΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ,ΑΡΑΓΕ ΜΕ ΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΟΛΟ ΣΚΕΨΗ;
Οι πλατιές διαδικασίες των Ισλανδών ανοίγουν δρόμους.
Της Αλίκης Βεγίρη

Κάποιοι λαοί ψήνουν επαναστάσεις την άνοιξη, και κάποιοι άλλοι, κατακαλόκαιρο, μαγειρεύουν Συντάγματα. Βέβαια, το ισλανδικό καλοκαίρι δεν είναι τόσο καυτό, όσο η αραβική άνοιξη, και ίσως έτσι δικαιολογείται η πρωτοφανής προθυμία με την οποία δεκάδες χιλιάδες Ισλανδών καρφώθηκαν μπροστά στις πλατφόρμες του Facebook, Twitter, Youtube και Flickr, σβήνοντας και γράφοντας με χαρά το νέο τους Σύνταγμα. Αυτό κι αν είναι επανάσταση!
Σύνταγμα όχι μόνο για το λαό, αλλά από τον ίδιο το λαό για τον εαυτό του. Ο λαός, και παραγωγός και καταναλωτής συνάμα. Τέρμα οι μυστικότητες και τα σκοτεινά δωμάτια με μια χούφτα «εκλεκτούς» να ξηλώνουν και να ράβουν, κατά το δοκούν. Η εκπληκτική αυτή ιστορία έχει ως εξής: Οι Ισλανδοί μετά τη μεγάλη φουρτούνα που τους βρήκε κατακούτελα, με τη γνωστή κατάρρευση των τραπεζών το 2008, αποφάσισαν να δράσουν δυναμικά, συλλογικά και προπάντων αμεσο-δημοκρατικά. Μετά από δύο, ευτυχούς κατάληξης, δημοψηφίσματα, την ανατροπή της κυβέρνησης και την παραπομπή σε δίκη, (πραγματική απ’ ό,τι φαίνεται και όχι μαϊμού), του πρώην πρωθυπουργού της χώρας για εγκληματική αμέλεια, αποφάσισαν ότι χρειάζονταν και ένα καινούργιο Σύνταγμα (το προηγούμενο, κατ’ ουσίαν δάνειο εκ Δανίας, χρονολογείτο από το 1944 με τα όσα κατά καιρούς μπαλώματα) υπό την προϋπόθεση ότι θα το συνέτασσαν γραμμή προς γραμμή, άρθρο προς άρθρο όλοι μαζί, και οι 320.000 κάτοικοι αυτής της χώρας.
Έτσι, λοιπόν, εξέλεξαν το 25μελές Συνταγματικό Συμβούλιο από μια προεπιλεγμένη δεξαμενή 522, υπεράνω πάσης υποψίας και ευρείας αποδοχής συμπολιτών τους, καθηγητών, δικηγόρων, δημοσιογράφων κ.λπ., στους οποίους και ανετέθη η επεξεργασία μιας 700σέλιδης έκθεσης, την οποία είχε συντάξει από τα πριν μια ομάδα περίπου 1.000 πολιτών (το Εθνικό Φόρουμ), επιλεγμένων με κλήρωση και στην τύχη γι’ αυτή ακριβώς τη δουλειά.
Η πρώτη ενέργεια του Συνταγματικού Συμβουλίου ήταν να εκμεταλλευτεί όλα τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία και άνοιξε σε σχόλια, υποδείξεις, απόψεις και συζητήσεις. Περιττό να πούμε ότι για κάμποσους μήνες πήραν φωτιά. Οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου μεταδίδονταν απ’ ευθείας στον ιστό και ανέβαιναν κατόπιν στο Youtube. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα μέχρι τις 29 Ιουλίου, οπότε και η επιτροπή παρέδωσε και επισήμως στη Βουλή την πρώτη εκδοχή του νιόβγαλτου Συντάγματος, το οποίο αποτελείτο από 114 άρθρα και 9 κεφάλαια.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον αυστηρό διαχωρισμό των εξουσιών, στην αυξημένη λαϊκή συμμετοχή στις αποφάσεις, στη διαφάνεια της κυβέρνησης, στις σχέσεις κράτουςεκκλησίας, στη χρήση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Το κεφάλαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει, για παράδειγμα, διευρυνθεί ώστε να περιέχει και τη Φύση. Η αρχή της ισότητας περιγράφεται με περισσότερες λεπτομέρειες, όπως και η κατοχύρωση για όλους της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Επίσης, κατοχυρώνεται η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για έγκριση/απόρριψη νόμων που έχουν περάσει από τη Βουλή, εφ’ όσον το αίτημα υπογράφεται από το 10% του εκλογικού σώματος. Ενώ, αρκεί ένα 2%, όταν πρόκειται για κατάθεση νομοσχεδίων προς ψήφιση στη βουλή, από τους ίδιους τους ψηφοφόρους.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος δεν μπορεί να ξεπερνά τις τρεις θητείες, ενώ κανένας υπουργός δεν προβλέπεται να θητεύει για πάνω από 8 χρόνια. Ο δε πρωθυπουργός εκλέγεται απ’ ευθείας απ’ τη Βουλή. Επίσης, αν η Βουλή αποφασίσει να υπογράψει συνθήκη που να περιέχει εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας, τότε υποχρεούται να φέρει τη συνθήκη για έγκριση σε δημοψήφισμα. Και άλλα πολλά.
Το σχέδιο Συντάγματος με νομοθετική ρύθμιση, προτού ψηφιστεί απ’ τη Βουλή, θα δοθεί για έγκριση από τους Ισλανδούς μέσω δημοψηφίσματος, γύρω στον Οκτώβριο.
Καλοφώτιστο, λοιπόν, και να τους ζήσει!
Το Συνταγματικό Συμβούλιο των Ισλανδών στο διαδίκτυο:
Ιστότοπος: http://www.stjornlagarad.is/
Φωτογραφίες στο Flickr: http://www.flickr.com/photos/stjornlagarad/
Twitter: http://twitter.com/#!/stjornlagarad
Αγγλική μετάφραση του Συντάγματος: http://www.stjornlagarad.is/other_files/stjornlagarad/Frumvarp-enska.pdf

ΑΧΙΛΛΕΥΣ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


«Την Μαύρη Θάλασσα οι Έλληνες την αποκαλούσαν ‘Αφιλόξενο Πόντο’ και στη συνέχεια που άρχισαν να την πλέουν άφοβα την μετονόμασαν σε ‘Εύξεινο Πόντο’, δηλαδή φιλόξενη θάλασσα.

"Αυτήν τη θάλασσα διάλεξε η μητέρα του Αχιλλέα, Θέτις, να μεταφέρει το σώμα του νεκρού υιού της από την Τροία.


»Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο η Θέτις μετέφερε τον νεκρό υιό της στο μικρό νησί Λεύκος της Μαύρης Θάλασσας για να το θάψει. Το νησί αυτό που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Δούναβη ονομάστηκε πολύ αργότερα από τους νεώτερους έλληνες ‘Φιδονήσι’.»


Αυτά γράφει, μεταξύ άλλων, η η Σβετλάνα Τριγκούβ στο κείμενό της που τιτλοφορείται: «Αχιλλέας, ο προστάτης της Μαύρης Θάλασσας»
(στο ρωσικό κείμενο: Ахилл - покровитель Черного моря).
Και για πείσει τους αναγνώστες για την ιστορία αυτή σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Φυσικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως όλα αυτά είναι παραμύθια....Αλλά τα έπη του Ομήρου επιβεβαιώθηκαν με την ανασκαφή της Τροίας από τον Σλήμαν. Έτσι δεν είναι ένα απλό παραμύθι, ο μύθος πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας. Και η Μαύρη Θάλασσα διατηρεί ακόμη τον αρχαίο ήρωα της, τον Αχιλλέα, που η φήμη του δεν μπορεί να σβήσει στο διάβα των αιώνων...»


Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κείμενο της συγγραφέως που μας ξαναγυρίζει πίσω, στο μεγαλείο ενός ανεπανάληπτου ελληνικού παρελθόντος.


Ο επικός ποιητής Ἀρκτῖνος ὁ Μιλήσιος (έζησε περί το 650 π.Χ.) στο έργο του «Τρωϊκός Πόλεμος» αναφέρει πως τα νεκρά κορμιά του Αχιλλέα και του Πάτροκλου η θεά Θέτις, τα μετέφερε και τα απόθεσε στο ιερό της νήσου Λεύκος. Από τότε το νησί ήταν γνωστό ως ‘Νήσος Αχιλλείς’.
Το νησί θεωρούνταν ‘Ιερό’ και ο Αχιλλέας προστάτης των ναυτικών που διέπλεαν τη Μαύρη Θάλασσα, πήρε μάλιστα την επωνυμία « Αχιλλεύς ο Ποντοπόρος» γνωστός στα ρωσικά ως «Ахилл Понтархом».

Το 1823 ανακαλύφθηκε από το Ρώσο πλοίαρχο Κριτζίκλυ ένας τετράγωνος ναός με πλευρά τριάντα μέτρων, αφιερωμένος στον Αχιλλέα.

Σχετικές αναφορές για το μικρό νησί έχουμε από τον Στράβωνα και τον Πτολεμαίο, επίσης αναφέρεται και από τον Πλίνιο στην ‘Φυσική Ιστορία’ του (IV.27.1)Έχουν βρεθεί πάρα πολλές ελληνικές επιγραφές στο Λευκός, συμπεριλαμβανομένου και ενός διατάγματος των Ολβιοπολιτών (της ελληνικής πόλης Ολβίας της Ουκρανίας) στο οποίο εξαίρεται κάποιος για τη νίκη του κατά των πειρατών που απείλησαν το «ιερό νησί». Οι Ρωμαίοι το είχαν ονομάσει Άλμπα. Στο νησί ανακαλύφθηκε και ένας ναός του Απόλλωνα που τον έκτισαν οι Θράκες των παραδουνάβεων περιοχών. Το νησί Λευκός ή Φιδονήσι γνωστό σήμερα στα ουκρανικά ως Ostriv Zmiinyi (Острів Зміїний).

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ;


Αντισυνταγματικό το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο νομικό κόσμο της χώρας το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Έγκριτοι συνταγματολόγοι χαρακτηρίζουν το νέο μέτρο άκρως αντισυνταγματικό και καλούν τη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της και να υποχρεώσει την πολιτική εξουσία να το αποσύρει.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική η εξάρτηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την ικανότητα ή θέληση του πολίτη να καταβάλλει το φόρο.

«Ζούμε σε κράτος δικαίου, τέτοιες ρυθμίσεις είναι αδιανόητες. Δεν μπορεί να εξαρτάται η πρόσβαση σε κοινωνικό αγαθό από την καταβολή φόρου. Το κοινωνικό αγαθό πρέπει να είναι προσιτό σε όλους. Εάν συμφωνήσουμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, που νομίζω πως πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν είναι δυνατόν η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα να εξαρτάται από την καταβολή του φόρου, γιατί αντίκειται στο Άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος, στο απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας, αλλά και στο Άρθρο 25, δηλαδή στην Αρχή του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου», τονίζει στο newsbomb.gr ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος.

Η πρόσβαση σε κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, συνδέεται με την υπόσταση του ανθρώπου, δηλαδή με την ανθρώπινη αξία, της οποίας το απαραβίαστο προστατεύεται με το Άρθρο 2 παράγραφο 1.

«Δεν μπορεί επομένως το κράτος να «εκβιάζει» την πληρωμή των φόρων μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος και οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού αγαθού. Εάν γίνει δεκτό αυτό, μπορεί σε λίγο να εξαρτήσει άλλο φόρο με το νερό» διευκρινίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Διευκρινίζεται δε πως η ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος και να κινήσει διαδικασία είσπραξης των οφειλών σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αδυνατεί ή αρνείται να εξοφλήσει την οφειλή του.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ


Η Welt παραδέχεται ότι μόνο το αναγκαστικό δάνειο της Τράπεζας της Ελλάδας στους ναζί με
χαμηλούς τόκους σήμερα αντιστοιχεί σε 95 δισ. δολάρια.
Θυμήθηκαν ότι μας χρωστούν οι Γερμανοί
Δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που η Γερμανία κατά πολλούς οφείλει στην Ελλάδα και οι οποίες από μόνες τους θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα για την δοκιμαζόμενη από την ύφεση και τα χρέη ελληνική οικονομία.
Κάποια από τα αιτήματα ή τις υποχρεώσεις αποζημίωσης "έχουν ικανοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο" τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνεται, αλλά είναι σαφές ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και δεν αποκαταστάθηκε. "Ανεξάρτητοι ιστορικοί καταλήγουν ότι τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα λόγω της κατοχής όταν αποδίδονται με οικονομικούς όρους, σε απόλυτους αριθμούς και αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, τοποθετούν την χώρα στην τέταρτη θέση μετά την Πολωνία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία"
Η Welt κάνει μία ιστορική αναδρομή στο γιατί η Δύση "επέβαλε" στην Ελλάδα να μην διεκδικήσει άμεσα και πλήρως την οικονομική της αποζημίωση, πέραν των υλικοτεχνικών αποζημιώσεων. Συνολικά, εκτιμά ότι καταβλήθηκαν από το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου και μετά περίπου 41 δισ. δολάρια στη χώρα μας. Τελικά η ελληνική κυβέρνηση το 1990 συμφώνησε να μην διεκδικήσει περαιτέρω αποζημιώσεις.
Κάνει ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά σε μία από τις γερμανικές "αρπαγές", δηλαδή το δάνειο που αναγκάστηκε να παραχωρήσει άτοκα στο Βερολίνο η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο έφτανε τα 476 εκατ. μάρκα εκείνη την εποχή.
Το ποσό αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί "ζημιά", οπότε η Ελλάδα με τη συμφωνία του 1990 δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Μπορεί όμως να θεωρηθεί και δάνειο το οποίο δεν αποπληρώθηκε. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα, αλλά πόσο; "Χωρίς τόκους, το ποσό σε σημερινές τιμές αντιστοιχεί σε 14 δισ. δολάρια. Με ετήσιο επιτόκιο 3% τα 66 χρόνια που μεσολάβησαν, η συνολική οφειλή φτάνει τουλάχιστον τα 95 δισ. δολάρια" παραδέχεται η Welt.
Η αναγνώριση μίας τέτοιας οφειλής θα συνιστούσε ένα προηγούμενο "που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απαιτήσεις", παραδέχεται η εφημερίδα, χωρίς πάντως να αποκλείει το δίκαιο ή λογικό του αιτήματος.

ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΠΟ


Στην πιο κρίσιμη ώρα για την Κύπρο, ίσως την κρισιμότερη μετά το 1974, η Ρωσία ρίχνει όλο το πολιτικό και στρατιωτικό της βάρος υπερ της Μεγαλονήσου:

Κατ’αρχήν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, επιδίωξε και συναντήθηκε στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια και μετά προχώρησε σε μια εξαιρετικά σαφή και καθαρή δήλωση υπέρ της Κύπρου.

Δεύτερον στην περιοχή ήδη πλέει ένα ρωσικό υποβρύχιο με κατευθυνόμενα βλήματα (συμβατικό και όχι πυρηνικό όπως οι πληροφορίες ανέφεραν αρχικά από την Μόσχα).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη θέση της Μόσχας για τις έρευνες ως “Ασπίδα για την Κύπρο” και όχι τυχαία:

Όπως προαναφέραμε ένα ρωσικό υποβρύχιο κατευθυνομένων βλημάτωνπερπολεί στην περιοχή ενώ παρασκηνιακά έχουν δοθεί οι κατάλληλες διαβεβαιώσεις για την παροχή ασφάλειας στην Κύπρο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Τουρκία ”να αποφύγει βήματα τα οποία θα κλιμάκωναν την κατάσταση” και πρόσθεσε: ”Ενθαρρύνουμε όλους να παραμείνουν εντός των πλαισίων του Δικαίου της Θάλασσας”, όπως είπε.

“Συνεργαζόμαστε σθεναρά στα διεθνή θέματα, στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη και εκτιμούμε τη συμβολή της Κύπρου στην προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ”, επισήμανε ο Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στις έρευνες που ξεκίνησαν στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι “η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ειδικά για την περίπτωση αυτή στη σύνοδο του 1982 του Δικαίου της Θάλασσας”.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, τόνισε ότι “όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα, η Ρωσία είναι ένθερμα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας στη βάση των διεθνώς συμφωνημένων αρχών και στην περίπτωση αυτή μιλούμε για τα ψηφίσματα του ΣΑ.

Τα ψηφίσματα αυτά περιγράφουν τις παραμέτρους για την εξεύρεση διευθέτησης, η οποία θα είναι αντικείμενο της συμφωνίας και των δύο κοινοτήτων, θα είναι διαρκής και θα είναι αντικείμενο ισχυρής διεθνούς υποστήριξης”.

Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει ζητήσει δια της Gazprom την άδεια παραχώρησης ερευνών και εκμετάλλευσης δύο “Οικοπέδων” που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ

Κατέκτησαν οι Σκοπιανοί την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ της Λιθουανίας και ξεκίνησαν τις εθνικιστικές φανφάρες.

Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τους μπασκετμπολίστες από την ΠΓΔΜ να πανηγυρίζουν τη νίκη τους επί των Λιθουανών, τραγουδώντας συνθήματα εθνικιστικού περιεχομένου που στοχοποιούν την Θεσσαλονίκη επαναφέροντας στο προσκήνιο τις βλέψεις των… γειτόνων για τη «μεγάλη Μακεδονία» που ονειρεύονται.


Οι Σκοπιανοί, που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν φανταζόντουσαν τέτοια επιτυχία που τους έβγαλε για πολύ λίγο από την παγκόσμια αφάνεια, τραγουδούσαν ξέφρενα το:
«Izlezi momče, pravo na terasa, pozdravi ja Gocevata rasa,
krenete racete gore, naše ќe bide i solunsko pole»,
που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση:
«Πήγαινε νεαρέ ίσια στο μπαλκόνι σου και χαιρέτισε την ράτσα του Goce (ιδρυτής της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης»), άπλωσε τα χέρια σου ψηλά, τα δικά μας θα είναι στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης»!!!
Οι Σκοπιανοί, το εθνικιστικό παραλήρημα το είχαν ξεκινήσει από πριν, καθώς τραγουδούσαν το ίδιο τραγούδι με τους οπαδούς τους στις κερκίδες.
Άραγε η FIBA που είναι αμείλικτη σε τέτοια θέματα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και το υφυπουργείο Αθλητισμού θα αντιδράσουν σε αυτή την πρόκληση;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΠΛΥΝ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ;


«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, συγκλίνοντας με το γερμανικό «εναλλακτικό σχέδιο» που βρίσκεται στον «αέρα» της διαπραγμάτευσης.

Προσθέτει, ότι υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθεί η Ευρωζώνη και χωρίς πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ένωση, την οποία οι χώρες μέλη της Ε.Ε δεν φαίνονται να επιθυμούν.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Ντέιβιντ Ρίλει, «οι ανησυχίες για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης είναι πολύ υπερβολικές. Υπάρχει ένας τρίτος δρόμος που υπολείπεται της πλήρους δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης, ο οποίος δεν είναι μόνο πολιτικά εφικτός αλλά και θα είναι αρκετός για να εμποδίσει μία διάλυση της Ευρωζώνης και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ.

Ο «τρίτος δρόμος», σύμφωνα με τον κ. Ρίλει, συνεπάγεται μία πολύ πιο ενισχυμένη δομή εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και μία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εποπτεία και συντονισμό των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, με την τελική ποινή ενός μηχανισμού «συντεταγμένης» κρατικής χρεοκοπίας.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch υπογραμμίζει ωστόσο, ότι η αποτυχία να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά το θέμα της Ελλάδας συνεχίζει να διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών να διαχειρισθούν την ευρύτερη κρίση. Ακόμη περισσότερο, η διαφαινόμενη αμφιθυμία σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εγείρει αμφιβολίες για την πολιτική δέσμευση έναντι της Ευρωζώνης ως σύνολο.

Προεξοφλούν χρεοκοπία οι αναλυτές

Εξάλλου, στο το 99,9% ανεβάζουν τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το οποίο επικαλείται επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swap - CDS).
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές...

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ


«Ταμπού η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδας» τιτλοφορείται σημερινό ολοσέλιδο άρθρο της Le Monde η οποία σημειώνει ότι «ο νέος αντιλαϊκός φόρος στα ακίνητα δεν άγγιξε την εκκλησιαστική περιουσία».

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι από το φόρο εξαιρούνται οι χώροι λατρείας και τα μοναστήρια και όχι τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται εμπορικά η Εκκλησία.

Όμως «τα όρια μεταξύ εμπορικής εκμετάλλευσης και φιλανθρωπικής δράσης είναι πολλές φορές ασαφή και τα οικονομικά στοιχεία της Εκκλησία παραμένουν άδηλα».

Το ζήτημα, σημειώνει η εφημερίδα, παραμένει ταμπού για την κεντρική διοίκηση και την εκάστοτε κυβέρνηση που δεν θέλουν να θίξουν τα προνόμια της Εκκλησίας προσδοκώντας πολιτικό όφελος.

Την ίδια στιγμή η Εκκλησία εκφράζει πολιτικές θέσεις ενώ «δεν δίστασε να καταδικάσει με περσινή της ανακοίνωση την τρόικα ως ξένη δύναμη κατοχής».

Η εφημερίδα θυμίζει στους αναγνώστες της ότι ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να μειώσει τη συμμετοχή του κράτους στην ετήσια δαπάνη (220 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή κληρικών όμως ο σημερινός υπουργός Ευ. Βενιζέλος «δεν διακατέχεται από ανάλογες παρορμήσεις».

Δεχόμενη διαρκώς επικρίσεις η Εκκλησία «βγήκε στην αντεπίθεση παρουσιάζοντας στις 16 Σεπτεμβρίου στοιχεία που δείχνουν ότι κατέβαλε φόρο περιουσίας ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για το 2010» με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να επαναλαμβάνει ότι «ο πλούτος της Εκκλησίας είναι μύθος

Όμως, προσθέτει η Monde, εκτός από την περιουσία που διαχειρίζεται η κεντρική διοίκηση υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι της περιουσίας που παραμένει άδηλο και ανήκει σε μοναστήρια, επισκοπές ή ακόμα σε άλλα πατριαρχεία (Κωνσταντινούπολης, Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας), τα οποία απολαμβάνουν καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Εκκλησία κατέχει το 1,5% της Εθνικής Τράπεζας και ο εκπρόσωπός της Θεόκλητος έλαβε αμοιβή 24.000 ευρώ για τη συμμετοχή σε συμβούλια το 2008.

«Η Εκκλησία προσπαθεί να αποκομίσει πλέον οφέλη από την περιουσία της για να ενισχύσει το φιλανθρωπικό της έργο. Παράδειγμα είναι η Μονή Πεντέλης στην Αττική η οποία προσδοκά οφέλη ύψους ενός δισ. ευρώ από την προσέλκυση επενδυτή που θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά σε ακαλλιέργητες ορεινές εκτάσεις»,

Η ΕΛΛΑΔΑ ΙΚΕΤΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΗΣ.


Με τον τίτλο «Η Ελλάδα ικετεύει για την επόμενη δόση, όμως οι αγορές ακόμα είναι σε καθοδική πορεία», η Dailymail φιλοξενεί άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα.

Το άρθρο αναφέρεται στις τηλεδιασκέψεις του Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικα, ενώ γίνεται και αναφορά στο γεγονός πως ο ελληνικός λαός δεν αντέχει κι άλλα μέτρα λιτότητας και πως η εξέγερση είναι προ των πυλών.

Αναλυτικά, τι γράφει η Dailymail

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προωθεί μια νέα σειρά μέτρων λιτότητας, αφού προσπαθεί απεγνωσμένα να λάβει χείρα βοηθείας προκειμένου να μην ακρωτηριαστεί η οικονομία της τον επόμενο μήνα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε στη Βουλή πως θα πρέπει να παρθούν νέα μέτρα και να γίνουν κι άλλες περικοπές στον ήδη ταλαιπωρημένο δημόσιο τομέα. Οι κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσουν την κοινή γνώμη και να υπάρξει νέο μπαράζ απεργιών, ενώ δεν αποκλείεται οι διαδηλωτές να γίνουν πιο βίαιοι, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις νέες εξαγγελίες.

Ωστόσο, ο Βενιζέλος επεσήμανε: «Αν θα πρέπει να προβούμε σε ακόμα σκληρότερα μέτρα; Ναι, θα πρέπει»!

Παρά τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, η κρίση του Ελληνικού χρέους συνεχίζει να διαταράσσει τις αγορές, οι οποίες εξανεμίζουν συνεχώς τα όποια κέρδη τους.

Ο Γερμανικός Dax και ο Γαλλικός Cac 40 υποχώρησαν κατά 1%, την ώρα που ο Βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 1.09%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Federal Reserve έχει ξεμείνει από επιλογές που στην προσπάθειά της να σταματήσει την κατρακύλα της οικονομίας και το κύμα ανεργίας.

Ο Βενιζέλος προσπάθησε να ρίξει «γέφυρες» με την τρόικα, τονίζοντας πως χωρίς την παρακολούθησή της, η Ελλάδα θα εξαφανιζόταν από τη δημοσιονομική τροχιά. Από την πλευρά της η τρόικα ζητά επίμονα από την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, προκειμένου να εκταμιεύσουν το δάνειο προς τους Έλληνες. Ειδικότερα, η τρόικα απαιτεί τη μείωση του Δημοσίου τομέα.

Οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας, είναι απαραίτητες για τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, οι οποίοι κρατούν στη ζωή τη χώρα με το δάνειο ύψους 110 δις. Ευρώ που από πέρυσι δίνεται σταδιακά.

Τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής, αφορούν σε περικοπές θέσεων και μισθών στο Δημόσιο τομέα, αλλά και μια σειρά πρόσθετων φόρων προς όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Η τρόικα αποφάσισε να μην κάνει την τρίμηνη αναφορά της, επικαλούμενη καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων από την κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις για να καθησυχάσει την τρόικα.

Οι Βρυξέλες και η Αθήνα είπαν πως μετά τις τηλεδιασκέψεις σημειώθηκε κάποια μικρή πρόοδος και πως την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Τρόικας θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, κάνοντας σαφή υπαινιγμό πως η επόμενη δόση του δανείου που είναι 8 δις. Ευρώ είναι πιθανό να μην εκταμιευθεί.

Ο Βενιζέλος, σημείωσε πως είναι ταπεινωτικό για την Ελλάδα να ζητάει δάνειο και να βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία, ωστόσο έπρεπε να το κάνει προκειμένου να αποφύγει χειρότερες καταστάσεις.

«Αν δεν είχαμε τον έλεγχο της τρόικα, θα βρισκόμασταν ενώπιων ακόμα πιο δύσκολων καταστάσεων. Η χώρα από το 2004 μέχρι το 2009 εκτροχιάστηκε. Ήταν θέμα νοοτροπίας, κακής διαχείρισης και κακών συνηθειών που υπήρχαν στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει χρήματα που της επιτρέπουν να «αναπνέει» μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.

Μετά τις απειλές της τρόικα, ο Βενιζέλος ανακοίνωσε νέο «χαράτσι» στα ακίνητα, το οποίο η κυβέρνηση θα εισπράξει μέσω της εταιρίας ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου οι φόροι να εισπραχθούν πολύ σύντομα. Ωστόσο, συνδικαλιστές της ΔΕΗ απειλούν πως δεν θα εισπράξουν τους φόρους και δεν θα κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το νέο φόρο της κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βενιζέλος επιμένει: «τα νέα μέτρα είναι δυστυχώς απαραίτητα. Όταν δανείζεσαι χρήματα, πρέπει να το κάνεις με τους όρους που σου επιβάλει ο δανειστής σου. Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, όμως σε τέτοιες καταστάσεις ευνοημένος είναι αυτός που πληρώνει όχι αυτός που δανείζεται».

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


Μια ανάλυση που δημιουργεί πολλά ερωτήματα και δεν αποκλείει πρώτο ελληνικό στρατιωτικό πλήγμα στην Τουρκία σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει να στείλει σκάφη της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή ενοχλήσει την γεώτρηση της Κύπρου, δημοσιεύει το κέντρο στρατηγικών μελετών STRATFOR - http://www.stratfor.com/regions - (με τεράστια επιρροή στην Ουάσιγκτον και το Πεντάγωνο), το οποίο στελεχώνεται από πρώην στελέχη της CIA, του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ κλπ.

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι «Μπορεί η Ελλάδα να είναι απασχολημένη με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αν όμως η Τουρκία επιμείνει και στείλει πολεμικά πλοία να συνοδεύσουν ερευνητικά σκάφη για τη διενέργεια δικών της ερευνών σε «αμφισβητούμενα» (disputed) ύδατα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή την κυπριακή ΑΟΖ, τότε η ελληνική κυβέρνηση ίσως μπει στον πειρασμό να επιχειρήσει τη συσπείρωση του λαού της, οπότε μια σύγκρουση με την Τουρκία δεν προβάλει και ως μια τόσο κακή ιδέα»!

Αν το έλεγε οποιοσδήποτε άλλος θα ακουγόταν τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά το STRATFO δεν είναι τυχαίος φορέας στρατηγικών αναλύσεων. Είναι γεγονός ότι σε όλες τις Πτέρυγες Μάχης της Π.Α. επικρατεί εδώ και είκοσι ημέρες επιχειρησιακός οργασμός (το STRATFOR, έχει εκφράσει στο παρελθόν το … δέος του για τις δυνατότητες της Π.Α.), αλλά μπορεί κανείς να φανταστεί τη νυν πολιτική ηγεσία να διατάσσει κάτι τέτοιο;

Πάντως στην ίδια ανάλυση σημειώνετια ότι Τουρκία το έχει παρακάνει και χρησιμοποιεί «σκληρή ρητορική η οποία όμως στερείται ουσίας: Εναντίον του Ισραήλ, με θετικά γι’ αυτήν αποτελέσματα σε επίπεδο δημόσιας εικόνας και επικοινωνιακής διείσδυσης στον αραβικό κόσμο, με σημαντικές όμως απώλειες στον τομέα της αξιοπιστίας, αφού όπως αναφέρεται στην ανάλυση, δεν φαίνονται οι Τούρκοι να είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν τις απειλές τους για την αποστολή πολεμικών πλοίων που θα συνοδεύσουν έναν νέο «στόλο ελευθερίας» για τη Γάζα. Κάτι που έχει σημειώσει ήδη το defencenet.gr.

«Όντως οι ΗΠΑ είχαν μείνει εξαιρετικά σιωπηλές (extremely quiet) αν κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έστειλαν ειδικά προς την Τουρκία αρνητικά μηνύματα». Με αυτό το σκεπτικό το STRATFOR προβλέπει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας το προσεχές διάστημα.

ΕΝΝΙΑΚΟΣΙΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ


Στα 900 μέτρα αναμένεται να φθάσει απόψε το γεωτρύπανο της Noble Energy για αναζήτηση φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνη.

Ο κ. Κασίνης επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2 έως 3 μήνες.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ δήλωσε: «Έχουμε ξεπεράσει το πρώτο στάδιο, όπου έγινε η πρώτη διασωλήνωση, 36 ιντσών διαμέτρου. Θα προχωρήσουμε απόψε κανονικά, στο δεύτερο στάδιο, που θα πάμε στα 900 μέτρα».

Ερωτηθείς για το πόσο βάσιμα είναι τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα από τουρκικά ΜΜΕ, ότι όντως υπάρχει μεγάλος πλούτος στη θαλάσσια περιοχή που γίνονται οι έρευνες, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι πάντα πίστευε πως η Μεσόγειος είναι προσοδοφόρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy προχωρά προς το κοίτασμα που κρύβει το κυπριακό οικόπεδο. Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιούνται αρίδες των 33 εκατοστών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1.700 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας τις επόμενες ημέρες.

Όταν το γεωτρύπανο φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, θα γίνει "τσιμέντωμα" της γεώτρησης και ανάλυση των δεδομένων και θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης, με στόχο τα 5.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παράλληλα με τη διαδικασία διασφάλισης της εμβάθυνσης. Στο τελικό στάδιο, η γεώτρηση θα φτάσει ακόμα περίπου 800 μέτρα βαθύτερα.

Τότε, με ειδικούς σωλήνες θα αρχίσει να ανεβαίνει πάνω στην πλατφόρμα το αέριο. "Από τα πειράματα καύσης και άλλες μετρήσεις θα διαπιστωθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του κυπριακού κοιτάσματος. Τη φλόγα της καύσης αναμένουν πλέον με αγωνία όλοι οι ειδικοί, για να δώσουν τα δικά τους συμπεράσματα", αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης στις παρουσιάσεις του σε ξένους ειδικούς κάνει λόγο για "14 αξιόλογες γεωλογικές δομές". Σημειώνει ότι το "Αφροδίτη" είναι το πρώτο στο οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η διαδικασία εκμετάλλευσης και στο οποίο γίνεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο ούτε το μικρότερο κοίτασμα η αξία του οποίου υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More