ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΙΚΕΤΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΗΣ.


Με τον τίτλο «Η Ελλάδα ικετεύει για την επόμενη δόση, όμως οι αγορές ακόμα είναι σε καθοδική πορεία», η Dailymail φιλοξενεί άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα.

Το άρθρο αναφέρεται στις τηλεδιασκέψεις του Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικα, ενώ γίνεται και αναφορά στο γεγονός πως ο ελληνικός λαός δεν αντέχει κι άλλα μέτρα λιτότητας και πως η εξέγερση είναι προ των πυλών.

Αναλυτικά, τι γράφει η Dailymail

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προωθεί μια νέα σειρά μέτρων λιτότητας, αφού προσπαθεί απεγνωσμένα να λάβει χείρα βοηθείας προκειμένου να μην ακρωτηριαστεί η οικονομία της τον επόμενο μήνα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε στη Βουλή πως θα πρέπει να παρθούν νέα μέτρα και να γίνουν κι άλλες περικοπές στον ήδη ταλαιπωρημένο δημόσιο τομέα. Οι κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσουν την κοινή γνώμη και να υπάρξει νέο μπαράζ απεργιών, ενώ δεν αποκλείεται οι διαδηλωτές να γίνουν πιο βίαιοι, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις νέες εξαγγελίες.

Ωστόσο, ο Βενιζέλος επεσήμανε: «Αν θα πρέπει να προβούμε σε ακόμα σκληρότερα μέτρα; Ναι, θα πρέπει»!

Παρά τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, η κρίση του Ελληνικού χρέους συνεχίζει να διαταράσσει τις αγορές, οι οποίες εξανεμίζουν συνεχώς τα όποια κέρδη τους.

Ο Γερμανικός Dax και ο Γαλλικός Cac 40 υποχώρησαν κατά 1%, την ώρα που ο Βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 1.09%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Federal Reserve έχει ξεμείνει από επιλογές που στην προσπάθειά της να σταματήσει την κατρακύλα της οικονομίας και το κύμα ανεργίας.

Ο Βενιζέλος προσπάθησε να ρίξει «γέφυρες» με την τρόικα, τονίζοντας πως χωρίς την παρακολούθησή της, η Ελλάδα θα εξαφανιζόταν από τη δημοσιονομική τροχιά. Από την πλευρά της η τρόικα ζητά επίμονα από την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, προκειμένου να εκταμιεύσουν το δάνειο προς τους Έλληνες. Ειδικότερα, η τρόικα απαιτεί τη μείωση του Δημοσίου τομέα.

Οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας, είναι απαραίτητες για τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, οι οποίοι κρατούν στη ζωή τη χώρα με το δάνειο ύψους 110 δις. Ευρώ που από πέρυσι δίνεται σταδιακά.

Τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής, αφορούν σε περικοπές θέσεων και μισθών στο Δημόσιο τομέα, αλλά και μια σειρά πρόσθετων φόρων προς όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Η τρόικα αποφάσισε να μην κάνει την τρίμηνη αναφορά της, επικαλούμενη καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων από την κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις για να καθησυχάσει την τρόικα.

Οι Βρυξέλες και η Αθήνα είπαν πως μετά τις τηλεδιασκέψεις σημειώθηκε κάποια μικρή πρόοδος και πως την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Τρόικας θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, κάνοντας σαφή υπαινιγμό πως η επόμενη δόση του δανείου που είναι 8 δις. Ευρώ είναι πιθανό να μην εκταμιευθεί.

Ο Βενιζέλος, σημείωσε πως είναι ταπεινωτικό για την Ελλάδα να ζητάει δάνειο και να βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία, ωστόσο έπρεπε να το κάνει προκειμένου να αποφύγει χειρότερες καταστάσεις.

«Αν δεν είχαμε τον έλεγχο της τρόικα, θα βρισκόμασταν ενώπιων ακόμα πιο δύσκολων καταστάσεων. Η χώρα από το 2004 μέχρι το 2009 εκτροχιάστηκε. Ήταν θέμα νοοτροπίας, κακής διαχείρισης και κακών συνηθειών που υπήρχαν στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει χρήματα που της επιτρέπουν να «αναπνέει» μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.

Μετά τις απειλές της τρόικα, ο Βενιζέλος ανακοίνωσε νέο «χαράτσι» στα ακίνητα, το οποίο η κυβέρνηση θα εισπράξει μέσω της εταιρίας ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου οι φόροι να εισπραχθούν πολύ σύντομα. Ωστόσο, συνδικαλιστές της ΔΕΗ απειλούν πως δεν θα εισπράξουν τους φόρους και δεν θα κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το νέο φόρο της κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βενιζέλος επιμένει: «τα νέα μέτρα είναι δυστυχώς απαραίτητα. Όταν δανείζεσαι χρήματα, πρέπει να το κάνεις με τους όρους που σου επιβάλει ο δανειστής σου. Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, όμως σε τέτοιες καταστάσεις ευνοημένος είναι αυτός που πληρώνει όχι αυτός που δανείζεται».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More