ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ


Ο Θ. Παπαγεωργίου ερωτά τον Υπ. Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου:
«Υπάρχει σχεδιασμός για την προώθηση και χρηματοδότηση της έρευνας και αξιοποίησης των μεταλλευμάτων της Πιερίας και συγκεκριμένα του κοιτάσματος λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή Μοσχοποτάμου – Μελιαδίου»;


Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Πιερίας και των χωριών Μοσχοποτάμου, Μελιαδίου, Λαγοράχης και Ρητίνης υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα το οποίο σύμφωνα με εκθέσεις γεωλόγων του ΙΓΜΕ είναι αξιοποιήσιμο και η απόληψή του μπορεί να γίνει με οικονομικά συμφέροντες όρους. Η περιοχή Μοσχοποτάμου και Μελιαδίου είναι γνωστή λιγνιτοφόρα περιοχή αφού έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν δύο λιγνιτωρυχεία, ένα στο πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα από εταιρία γαλλικών συμφερόντων και στην 10ετία του 1980 από την Κοινότητα Μοσχοποτάμου η Κοινοτική Επιχείρηση Εξόρυξης Λιγνίτη.
Οι μελέτες για την ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής είναι θετικές και προσδιορίζουν πως η αξιοποίησή του μπορεί να γίνει όχι μόνο με μεταφορά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Κοζάνη αλλά και με άλλες χρήσεις με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Όπως τέλος τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου, στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε και στην άμεση ανάγκη που έχουμε για την ανεύρεση και αξιοποίηση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής θεωρώ ότι το λιγνιτικό κοίτασμα που είναι αναγνωρισμένο στην περιοχή (περίπου 145.000 τόνοι) αλλά και άλλο που μπορεί να εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή μπορεί άμεσα να αξιοποιηθεί. Στο πλαίσιο μάλιστα της πρώην Κοινοτικής Επιχείρησης ενεργό ρόλο μπορεί να αναλάβει και ο Δήμος Κατερίνης στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει σήμερα η περιοχή.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More