ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΤΣΙΚΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΕΙ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ!

Ο πλέον πολυσυζητημένος Έλληνας Τουρκολόγος, καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης

O καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης Στην Αθήνα για τις καλοκαιρινές του διακοπές βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας και τακτικό μέλος της Βασιλικής Καναδικής Ακαδημίας Δημήτρης Κιτσίκης.

Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην Τουρκία βρίσκονται παγκοσμίως στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητος, οι πάντες καλούνται στα τηλεοπτικά παράθυρα να πουν την γνώμη τους, αλλά…

… για τον καθηγητή Κιτσίκη υπάρχει αυστηρή απαγόρευση! Όχι τόσο γιατί επιμένει να δηλώνει … Εθνικομπολσεβίκος και να θαυμάζει συγχρόνως τους Αξιωματικούς της 21ης Απριλίου, όσο εξαιτίας της παλιάς κόντρας του με τον κολωνακιώτη φίλο της παιδικής του ηλικίας κ. Χρήστο Λαμπράκη.

Ακόμη και οι εχθροί του (που δεν είναι λίγοι) ομολογούν ότι ο Δημήτρης Κιτσίκης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον Έλληνα την Τουρκία και τα όσα κρίσιμα για τον ελληνισμό γεγονότα διαδραματίζονται εκεί.

Σύμβουλος του μακαρίτη Προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ επί πολλά χρόνια, ο Κιτσίκης έχει επί χρόνια εσωτερική πληροφόρηση για την γειτονική μας χώρα, πράγμα που κατά καιρούς τον έχει βάλει στο στόχαστρο της ζήλειας των επικριτών του, οι οποίοι διαδίδουν για αυτόν διάφορα. Από το ότι υπήρξε πράκτορας της Τουρκικής ΜΙΤ, μέχρι ότι είναι ο Αρχηγός της 17 Νοέμβρη!

Οι φίλοι του απαντούν ότι στην πραγματικότητα ο καθηγητής Κιτσίκης είναι ένας φανατικός έλληνας με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και επικίνδυνα προχωρημένες απόψεις. Γιος του κορυφαίου καθηγητή του Πολυτεχνείου Νίκου Κιτσίκη και της θρυλικής Κολωνακιώτισσας κομμουνίστριας Μπεάτας Πετυχάκη, ο Δημήτρης Κιτσίκης ανατράφηκε σαν άθεος, αλλά από αντίδραση έγινε φανατικός Χριστιανός.

Ο “Ελεύθερος Κόσμος” τον συνάντησε την περασμένη Τρίτη στο κτήριο του Δήμου Ζωγράφου (Αγ. Ιωάννου 22) όπου δίνει κάθε Τρίτη και Πέμπτη βράδυ μαθήματα Ελληνοκινέζικης Ιστορίας και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του.

Τους τελευταίους μήνες οι Κεμαλικοί στην Τουρκία έχουν πανικοβληθεί, βλέποντας ορατό το ενδεχόμενο διαμελισμού της χώρας. Όταν εσείς μιλούσατε για διαμελισμό της Τουρκίας εδώ και 15-20 χρόνια σας έλεγαν γραφικό.

Μέχρι και ο παλιός σας φίλος Νεοκλής Σαρρής βγήκε πρόσφατα στα τηλεοπτικά παράθυρα να μας πει ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζουν θριαμβευτική επιστροφή στην Τουρκία του περίφημου Φετουλλάχ Γκιουλέν, του σουννίτη Τούρκου “Χομεϊνί”, που είναι ο πνευματικός ηγέτης όλων των ισλαμιστών της Τουρκίας…

Όταν εγώ μιλούσα για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, στην Ελλάδα οι αυτοδιαφημιζόμενοι τουρκολόγοι δεν ήξεραν ούτε το όνομά του.

Ο Γκιουλέν ζει πλουσιοπάροχα στις ΗΠΑ από το 1997 και οι Αμερικανοί τον υποστηρίζουν ως εναλλακτική λύση.

Από καιρό σχεδιάζουν να διαμελίσουν την Τουρκία.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό σχέδιο των Αμερικανών, μόνο στην Ελλάδα δεν το ξέρουν αυτό. Στην Ελλάδα όλοι νομίζουν ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μια Μεγάλη Τουρκία, ότι υποστηρίζουν τους στρατιωτικούς και κάτι τέτοια. Ποτέ δεν ίσχυε αυτό.

Απλώς, μέχρι το 1989, λόγω της Σοβιετικής Απειλής, οι Αμερικανοί ήταν υποχρεωμένοι με το δόγμα Τρούμαν να χρησιμοποιούν την Τουρκία σαν φράγμα στην κάθοδο των Σοβιετικών.

Από την στιγμή που έπεσε η Σοβιετική Ένωση, η Τουρκία έχασε την στρατηγική της θέση και σήμερα αυτό που προέχει για τις ΗΠΑ είναι η εκμετάλλευση των αγωγών πετρελαίου. Και να ξέρετε κάτι: Όπου υπάρχει αγωγός πετρελαίου, εκεί υπάρχει και διαμελισμός, υπάρχει η προοπτική δημιουργίας ενός Κουβέϊτ…

Τελικά ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός για την Ελλάδα; Οι Κεμαλιστές ή ο Ερντογάν; Και ποιόν από τους δύο υποστηρίζουν οι Αμερικανοί;
Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τους Κεμαλικούς είναι να μην διαμελιστεί η Τουρκία. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τα δικά τους οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα.

Τυχαίνει σήμερα οι Κεμαλικοί να μην κάνουν την δουλειά τους. Μέχρι το 1989 την κάνανε, αλλά τώρα δεν την κάνουν. Αλλωστε το Κεμαλικό Καθεστώς είναι μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως μιας μούμιας που συνεχίζει να επιβιώνει.

Ο Κεμαλισμός σαν Ιδεολογία έχει παρακμάσει από καιρό. Ούτε καν στην Κίνα ο Μάο δεν έχει την θέση που έχει ο Κεμάλ στην Τουρκία. Μιλάμε για μία μούμια που δεν ενδιαφέρει πλέον κανέναν και που δεν μπορεί πλέον να κρατήσει την ενότητα της Τουρκίας, Συγχρόνως, όμως, είναι λάθος να λέμε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον Ερντογάν..

Δηλαδή, τι υποστηρίζουν οι Αμερικανοί;
Τον έλεγχο των αγωγών.

Κι επειδή ένας από τους αγωγούς περνάει από το Κουρδιστάν, το οποίο Κουρδιστάν είναι πολύ πλούσιο σε πετρέλαιο, οι Αμερικανοί θα κάνουν το Κουρδιστάν Κουβέϊτ.

Το Κουρδιστάν εξελίσσεται σε ένα δεύτερο Ισραήλ στην περιοχή. Ο καλύτερος σύμμαχος της Αμερικής είναι οι Κούρδοι. Μέχρι τώρα ήσαν αριστεροί και ξαφνικά γίνανε οι φανατικότεροι οπαδοί των Αμερικανών.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους Αλβανούς, τους οποίους εγώ από χρόνια αποκαλώ “Κούρδους της Δύσεως” και γεωπολιτικά τους θεωρώ μεγάλους εχθρούς των Ελλήνων. Θυμηθείτε τι γινόταν επί Τουρκοκρατίας: Ποίοι πετσόκοβαν με μεγάλη προθυμία τους Έλληνες; Οι κούρδοι και οι τουρκαλβανοί!

Επικείμενος ο Διαμελισμός, αργεί η συνομοσπονδίαΗ Δυτική Θράκη θα γίνει Κουβέϊτ!

Δηλαδή ο επικείμενος διαμελισμός της Τουρκίας αφορά μόνο την δημιουργία Ανεξαρτήτου Κουρδιστάν;
Όχι βέβαια… Οι Τούρκοι θα χάσουν και την σημερινή Ανατολική Τουρκία, διότι οι Αμερικανοί θέλουν να ικανοποιήσουν και τους Αρμένιους και τους Γεωργιανούς, δηλαδή τους Καυκάσιους λαούς.

Θα μείνει μόνο η Δυτική Τουρκία, η οποία θα περάσει υπό τον έλεγχο των 25 εκατομμυρίων Αλεβήδων, με προοπτική να γίνει η -αναπόφευκτη για μένα- Ελληνοτουρκική Συνομοσπονδία, η οποία είναι κι αυτή Αμερικάνικο Σχέδιο εδώ και δύο γενεές τουλάχιστον, δηλαδή από την Δεκαετία του 1950…

Αυτό το σενάριο Ελληνοτουρκικής Συνομοσπονδίας με την οικτρά διαμελισμένη Τουρκία, ακούγεται και σήμερα στην Ελλάδα σαν επιστημονική φαντασία…

Ασφαλώς, το γνωρίζω! Θα δείτε πως όταν φτάσουμε στο παραπέντε, θα βγαίνουν στα ελληνικά Κανάλια όλοι οι αυτοδιαφημιζόμενοι σαν τουρκολόγοι και θα λένε αυτά που σας λέω εγώ σήμερα και με νομίζετε γραφικό.

Όπως ακριβώς έγινε και με το σενάριο διαμελισμού της Τουρκίας που είναι σήμερα της μόδας και μέχρι πρόσφατα ηρνούντο να το πιστέψουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι.

Ωστόσο, λάβετε υπ’ όψιν σας ότι το σενάριο για Ελληνοτουρκική Συνομοσπονδία δεν θα υλοποιηθεί σύντομα, απαιτούνται αρκετά χρόνια ακόμα… Δεν πρόκειται για ένα ουτοπικό σχέδιο του Κιτσίκη, αλλά για ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο των Αμερικανών.

Και τι ρόλο θα παίξει Φετουλλάχ Γκιουλέν, που αρκετοί αποκαλούν ήδη «Χομεϊνί της Τουρκίας»;

Είναι εντελώς λάθος αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι ο Γκιουλέν – τον οποίο γνωρίζω προσωπικά – είναι φανατικός αμερικανόφιλος. Πρόκειται για έναν “σούφι”, δηλαδή έναν σουννίτη που ανήκει στο ετερόδοξο Ισλάμ, ο οποίος μπορεί και συνεργάζεται με όλων των ειδών τις θρησκείες.

Ακόμη και με τον δικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει συνεργαστεί θαυμάσια. Αυτόν οι Αμερικάνοι τον προορίζουν για ένα εναλλακτικό σενάριο μιας ήδη διαμελισμένης Τουρκίας.

Ανήκει στον “λάϊτ” ισλαμισμό που εκπροσωπεί και ο Ερντογάν, δεν είναι φανατικός και οι Αμερικανοί εκτιμούν πως θα τους φανεί χρήσιμος όταν έλθει η ώρα…

Η Δυτική Θράκη θα γίνει Κουβέϊτ!

Ο κανόνας αυτός ισχύει και για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, που υπογράψαμε πρόσφατα με την Ρωσία και την Βουλγαρία;
Βεβαιότατα! .. Θα πρέπει να ξέρουμε, αλλά δεν το ξέρουμε γιατί είμαστε τελείως αφελείς, ότι ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης θα μας καταστρέψει! Νομίζουμε ότι κερδίσαμε κάτι, αλλά εγώ σας λέω ότι αυτό είναι καταστροφή για τον Ελληνισμό. Η Δυτική Θράκη χάθηκε, αν λειτουργήσει αυτός ο αγωγός. Πάει και τελείωσε: Θα γίνει Κουβέϊτ! … διότι οι Αμερικάνοι από την στιγμή που βλέπουν αγωγό, θέλουν να τον ελέγχουν.

Οποιονδήποτε αγωγό! Για να τον ελέγξουν, πρέπει να έχουν ένα κρατίδιο, το οποίο να μην μπορεί να αντιδράσει. Από την στιγμή που περνάει από την Δυτική Θράκη ένας αγωγός, η Δυτική Θράκη θα αυτονομηθεί.

Συνεπώς την χάσαμε την Δυτική Θράκη. Χρόνια λέγαμε ότι χάνουμε την Θράκη, αλλά ήταν φιλολογίες.

Την Δυτική Θράκη θα την χάσουμε σύντομα λόγω του Αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αλλά όλα τα ελληνικά ΜΜΕ λένε στους Έλληνες ότι κερδίσαμε με την υπογραφή αυτού του αγωγού.

Θα την πατήσουν σαν τον Σαντάμ οι Τούρκοι Στρατηγοί

Ο Δημήτρης Κιτσίκης με τον δημοσιογράφο του ΕΚ, Θεόδωρο ΧατζηγώγοΤις τελευταίες ημέρες εδώ στην Ελλάδα, διερωτώμεθα αν μας συμφέρει καλύτερα να έχει η Τουρκία Δημοκρατία ή Δικτατορία. Εσείς τι νομίζετε πως μας συμφέρει;

Το ερώτημά αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Κατά την γνώμη μου, όσο κι αν σας σοκάρει εσάς τους εθνικιστές αυτό, την Ελλάδα την συμφέρει η Ελληνοτουρκική Συνομοσπονδία με μία διαμελισμένη Τουρκία.

Αυτό θέλουμε – δεν θέλουμε θα γίνει, αλλά θα χρειαστεί μερικά χρόνια ακόμη. Μην ασχολούμεθα με τα πρόσωπα της σημερινής Τουρκικής πολιτικής, διότι θα μπερδευτούμε.

Πρώτα απ’ όλα στην Ελλάδα δεν ξέρουμε τίποτε για το τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία. Μιλάνε για τον Φετουλλάχ Γκιουλέν άνθρωποι που μόλις πρόσφατα εμαθαν την ύπαρξή του. Εγώ κάνω εδώ και πολλά χρόνια παρέα με τους Φετουλλατζήδες, υπήρξα σύμβουλος του Οζάλ και στην Ελλάδα κάποιοι με θεωρούν γραφικό και ποτέ δεν με βγάζουν στα μεγάλα κανάλια, όταν έρχομαι το καλοκαίρι για διακοπές. Λοιπόν, για να τα πω χοντρά να το καταλάβετε:

Ούτε ο Ερντογάν μας συμφέρει, ούτε οι Κεμαλικοί.

Αυτό που μας συμφέρει αυτή την στιγμή είναι ο διαμελισμός της Τουρκίας. Κι αυτό θα γίνει σύντομα ούτως ή άλλως. Είτε με τον Ερντογάν, είτε με τους Κεμαλικούς.

Το αν αυτή την στιγμή αντιδρούν τόσο απεγνωσμένα οι Κεμαλικοί στο ενδεχόμενο διαμελισμού της Τουρκίας, είναι κάτι πολύ φυσικό.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί είναι πατριώτες και έχουν το θάρρος και το θράσος να λένε όχι στους Αμερικανούς. Ποιος τολμάει να πει όχι στους Αμερικάνους;

Δύο είναι οι Λαοί στην ευρύτερη περιοχή μας, που τολμούν να πουν ΟΧΙ στους Αμερικάνους: Οι Εβραίοι και οι Τούρκοι. Θυμάστε εμείς τι πάθαμε όταν είπαμε ΟΧΙ στους Αμερικανούς το 1973, την εποχή του Παπαδόπουλου και του Μαρκεζίνη; Μέσα σε μία εβδομάδα είχε πέσει η Κυβέρνηση και σε λίγους μήνες χάσαμε την μισή Κύπρο! ¶ρα οφείλουμε να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για τους Τούρκους στρατιωτικούς που τολμάνε να λένε όχι στους Αμερικανούς. Τουλάχιστον είναι πατριώτες!

Ναι, αλλά τι θα καταφέρουν αφού θα διαμελιστεί η Τουρκία;

Εγώ είμαι βέβαιος πως αν οι Τούρκοι στρατιωτικοί συνεχίσουν να παίζουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος των Αμερικανών, θα καταρρεύσουν όπως ο Σαντάμ. Δηλαδή, ο διαμελισμός της Τουρκίας θα γίνει βίαια, όπως έγινε και με το Ιράκ.

Διότι και στο Ιράκ υπήρχε από καιρό σχέδιο διαμελισμού, αλλά ο Σαντάμ, ήταν παλληκάρι, αλλά τελικά την έπαθε. Το ίδιο ακριβώς θα πάθουν και οι στρατιωτικοί στην Τουρκία.

Δηλαδή προβλέπετε εισβολή των Αμερικανών στην Τουρκία;

Βεβαίως: Αν συνεχίσουν οι στρατιωτικοί να επιμένουν να λένε Όχι, βεβαίως και θα γίνει εισβολή. Θα γίνει ο διαμελισμός, με τον έναν τρόπο ή με τον άλλον. Είτε με άμεση εισβολή, είτε με τους Κούρδους, είτε με την βοήθεια των Αρμενίων, των Γεωργιανών και λοιπά.

Δηλαδή, θα μπουν και οι Αρμένιοι στο παιχνίδι;
Μα δεν σας κάνει εντύπωση ότι το ξαφνικό παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Γενοκτονία των Αρμενίων υποδαυλίζεται 100% από τους Αμερικάνους; Πέρυσι στις 23 Απριλίου που είναι η επέτειος της Αρμενικής Γενοκτονίας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Καναδά ο οποίος δεν ξέρει καν πού βρίσκεται η Αρμενία, δήλωσε ότι αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι Τούρκοι τρελάθηκαν, απέσυραν τον πρέσβη τους από την Οττάβα, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα. Ο Μπούς δεν ήθελε να το κάνει ο ίδιος και ζήτησε από τον φίλο του τον Καναδό πρωθυπουργό να το κάνει αυτός.

Το Εθνικό συμφέρον απαιτεί να σκεφτόμαστε γεωπολιτικά

Με το θέμα της Προεδρικής Εκλογής στην Τουρκία, τι προβλέπετε; Θα αφήσουν οι Κεμαλικοί τον Ερντογάν να βγάλει δικό του Πρόεδρο;
Αυτό είναι θέμα πιέσεων των Αμερικανών.

Όταν θέλουν οι Αμερικανοί, επεμβαίνουν πολύ αποτελεσματικά. Το 1983, παρόλο που οι τότε στρατιωτικοί είχαν κάνει το Πραξικόπημα του 1980, οι Αμερικανοί επενέβησαν και έφτιαξαν το Κόμμα του Οζάλ, ο οποίος υπήρξε άνθρωπος των Αμερικανών. Τον είχαν ετοιμάσει στην Αμερική και τον έφεραν πίσω το 1983.

Όταν ο Οζάλ κέρδισε τις εκλογές του 1983, οι στρατιωτικοί είπαν να ακυρώσουν τις εκλογές. Αλλά οι Αμερικανοί επενέβησαν και επέβαλαν τον Οζάλ, μέχρι που τον δολοφόνησαν οι στρατιωτικοί το 1993. ¶μα θέλουν οι Αμερικανοί να επιβληθούν, ξέρουν τι να κάνουν.

Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση οι στρατιωτικοί να δολοφονήσουν και τον Ερντογάν;

Σήμερα, οι Τούρκοι Στρατηγοί έχουν καταληφθεί από πανικό γιατί βλέπουν την Τουρκία να διαμελίζεται. Το 1983 δεν υπήρχε θέμα διαμελισμού, το οποίο σήμερα είναι θέμα ζωής ή θανάτου για την Τουρκία.

Για τους Στρατιωτικούς, αν υπάρξει διαμελισμός, η Τουρκία θα εξαφανιστεί! Πιστεύουν πως αν η Τουρκία μείνει μισή, θα διαλυθεί εντελώς. Ξαναζούν εποχές συνθήκης των Σεβρών 1919.

Θα κάνουν τα πάντα οι Στρατιωτικοί για να σταματήσουν τον διαμελισμό της Τουρκίας. Συνεπώς, είναι απίθανο οι Αμερικανοί να υποστηρίξουν τους Κεμαλικούς, γιατί αυτοί κυρίως πολεμάνε με λύσσα το σχέδιο του διαμελισμού.

Να περιμένουμε μεγάλα γεγονότα στην Τουρκία;

Ασφαλώς. Και θα πρέπει εδώ στην Ελλάδα να σοβαρευτούμε και να πάψουμε να είμαστε οι πιο τουρκόφιλοι σε όλη την Ευρώπη. Λέει ο Σαρκοζί Όχι στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς λέμε ΝΑΙ, γιατί φοβόμαστε ότι κάτι θα πάθουμε αν δεν γίνει ευρωπαϊκή η Τουρκία. Αυτό δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι φοβικό σύνδρομο.

Τι συνιστάτε στους Έλληνες αναλυτές που μιλάνε καθημερινώς για την Τουρκία, χωρίς να την ξέρουν καθόλου;
Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ειδικοί και λένε βλακείες. Μιλάμε για βλακείες!

Δεν έχουν ιδέα για τίποτα και μιλάνε επί παντός του επιστητού. Ακούω κάποιους να λένε ότι η Ρωσία θα μας βοηθήσει. Μπούρδες! Πράγματι για τον Πούτιν είναι επιτυχία ο Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά για την Ελλάδα δεν είναι. Δηλαδή, ξεχάσαμε τον Σλαβικό κίνδυνο για τον οποίο μιλούσαμε τόσα χρόνια;

Εντάξει οι Ρώσοι είναι Ορθόδοξοι και μπράβο τους. Αλλά μην ξεχνάτε τον Μεταξά που σκεπτόταν γεωπολιτικά: Μπορεί να θαύμαζε και να αγαπούσε τους Γερμανούς, αλλά τελικά πήγε με τους Αγγλους, διότι αυτό επέβαλε η γεωπολιτική θέση της Ελλάδος.

Και μην ξεχνάτε ότι ο Εθνικομπολσεβικισμός τον οποίον υποστηρίζω, σήμερα αντιπροσωπεύεται από τον Πούτιν. Εγώ συμπαθώ ιδεολογικά τον Πούτιν, αλλά για λόγους εθνικού συμφέροντος δεν πρέπει να κάνουμε δουλειές μαζί του!

Ευχαριστούμε, κύριε Καθηγητά, για όσα μας είπατε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ


Έλληνας κατέκτησε το χρυσό στη Μαθηματική Ολυμπιάδα

Tη μεγαλύτερη διάκριση που κατέκτησε ποτέ η χώρα μας σε διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών απέσπασε ο Γιώργος Bλάχος από το Παγκράτι Καλαβρύτων, ο οποίος επέστρεψε με το χρυσό μετάλλιο από την 52η Διεθνή Μαθηματική Oλυμπιάδα, που διεξήχθη στο Άμστερνταμ.Αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο kalavrytanews.com, δεν ήταν η πρώτη του διάκριση αφού είναι μεταξύ των πρώτων σε όλους τους διαγωνισμούς που έχει συμμετάσχει σε Βαλκανικό Μεσογειακό και Παγκόσμιο επίπεδο.«Δεν ξαφνιάστηκα από το χρυσό μετάλλιο, πήγα άλλωστε στην Oλυμπιάδα με αυτό τον στόχο, όμως και προετοιμασμένος για μια ενδεχόμενη ατυχία», εξηγεί ο Γιώργος Bλάχος και τονίζει ότι του αρέσει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Eπόμενος στόχος του Γιώργου Bλάχου είναι να σπουδάσει στο E.M.Π. ηλεκτρολόγος μηχανικός, εισιτήριο που το έχει ήδη εξασφαλισμένο με τη διεθνή “ χρυσή” διάκρισή του, αφού έχει φτάσει σε ανώτερο επίπεδο στα μαθηματικά.«Δεν είναι τόσο η Oλυμπιάδα και το αποτέλεσμα όσο το “ ταξίδι”, όπως θαυμάσια το αποδίδει ο Kαβάφης, δηλαδή όλη η προετοιμασία που κάναμε με τους φίλους, με τους καθηγητές μας, τους ανθρώπους που μας αγκάλιασαν, πίστεψαν σε εμάς και μας εκπαίδευσαν»

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Ο κ.Άλεξ Ρόντος υπήρξε κάτι παραπάνω από στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, όταν εκείνος ήταν ΥΠΕΞ. Η φωτογραφία με το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν δική του “έμπνευση”, λένε. Ο ρόλος του στην υιοθέτηση θέσεων του τότε ΥΠΕΞ και νυν πρωθυπουργού εθεωρείτο πάρα πολύ σημαντική,από πολλούς και τα σχόλια για τον κ.Ρόντο ,ειδικά από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ κολακευτικά. Που τον θυμηθήκαμε τον κ.Ρόντο; Μας τον θύμισε η τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ, η οποία τον εντόπισε στην Κωνσταντινούπολη “για ένα συνέδριο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, όπως γράφει προλογίζοντας την συνέντευξή του. Τι λέει ο κ.Ρόντος;

Ότι το Αιγαίο θα καταλήξει κοινή τουριστική αγορά Ελλάδας-Τουρκίας…Λέει κι άλλα πολλά.
Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης όπως μεταφράστηκαν από τα tourkikanea.gr
Μια από τις αξέχαστες για την τουρκική κοινή γνώμη εικόνες της δεκαετίας 2000, είναι και η φωτογραφία όπου ο αείμνηστος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ χορεύει ζεϊμπέκικο μαζί με τον ομόλογο του Γιώργου Παπανδρέου
Ένας από τους αρχιτέκτονες αυτής της εικόνας ήταν ο Άλεξ Ρόντος, με τον οποίον συναντηθήκαμε καθώς επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για ένα συνέδριο γύρω από τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ και το Τμήμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ο Ρόντος είναι γνωστός για τις εργασίες του υπό την αιγίδα καθολικών και ορθόδοξων φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές από την Αιθιοπία και το Κάιρο μέχρι την Γεωργία και την Δυτική Όχθη.
Αφού διατέλεσε σύμβουλος χρεωμένων χωρών στην Παγκόσμια Τράπεζα, το 1998 εντάχθηκε στην ομάδα του Παπανδρέου. Αφού ήρθε στην Αθήνα και μετά ανέλαβε καθήκοντα ως ¨Ειδικός απεσταλμένος και ειδικός πρέσβης¨ και συνέβαλε στην αναζήτηση λύσεων σε αρκετές περιοχές συγκρούσεων.
Έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της Σερβίας και στην διαδικασία ένταξης των Βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. Μάλιστα ο Ρόντος ήταν αυτός που όταν η Ελλάδα είχε το πρόβλημα με την ονομασία της ¨Μακεδονίας¨ βρήκε την ονομασία ¨Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας-FYROM¨.
Μάλιστα κατά τον πόλεμο Γεωργίας-Τιφλίδας, ήταν σύμβουλος στην κυβέρνηση της Τιφλίδας.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΕΙΝΑΝ ΚΛΑΔΟ ΕΛΑΙΑΣ
Η μεγαλύτερη σημασία αυτών που έκανε ο Ρόντος όμως είναι ότι αποτελεί έναν από τους πατέρες της ¨διαδικασίας προσέγγισης¨ αυτού του σημείου καμπής στις διμερείς σχέσεις, που άρχισε με την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα μετά τον σεισμό της 17-8-1999 με εργασίες έρευνας-διάσωσης και βοήθειας, και συνεχίστηκε μέχρι την εποχή που οι Τζεμ και Παπανδρέου άφησαν να πετάξουν στον αέρα περιστέρια ειρήνης.
Δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε πως και η κυβέρνηση Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική ακολουθεί τα ίχνη του Άλεξ Ρόντος, έστω και αν αυτός δεν μετέχει ενεργά στην κρατική ιεραρχία. Για αυτό για να αντιληφθεί κάποιος τις κινήσεις της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, οι αναλύσεις του Ρόντος είναι πολύ σημαντικές. Εν συντομία ο Ρόντος είναι το μαύρο κουτί της Ελλάδας.
Και όταν κάτσαμε στο τραπέζι μαζί του δεν διέφυγε της προσοχής μας πως έστω και αν ο ίδιος επαναλαμβάνει πως ¨είμαι ένας απλός πολίτης. Αυτά που λέω είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις, εγώ δεν καθορίζω τις πολιτικές¨, ακολουθεί ακόμη μια διπλωματική συμπεριφορά και κάνει προσεκτικές δηλώσεις.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ….
Σύμφωνα με τον Ρόντο για να υπάρξει μια μόνιμη λύση στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση υπάρχει μόνο ένας δρόμος : Η αποστρατικοποίηση των σχέσεων. Και πιστεύει πως το πρώτο βήμα σε αυτό πρέπει να το κάνει η ¨ισχυρή¨ Τουρκία. Οι πρώτες λοιπόν προτάσεις που του έρχονται στο μυαλό είναι : ¨Η Τουρκία να αποσύρει από τον βορά της Κύπρου 30 χιλιάδες στρατιώτες και να καταργήσει το αυτόματο casus belli σε περίπτωση παραβίασης της θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας".
¨Διότι η Τουρκία σε ένα σημείο μπορεί να πει πως «Δεν επιθυμούμε την Ε.Ε.». Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ευρώπη μπορεί να πει πως δεν θέλει την Τουρκία. Κατά την γνώμη μου η Τουρκία δεν θέλει να μπει στην Ε.Ε., έχει διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της.
¨Οι Έλληνες ακόμη πιστεύουν πως μπορεί να προέλθει μια απειλή από την Τουρκία. Για αυτό η Τουρκία μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η Τουρκία μπορεί να έχει και άλλα θέματα. Κατά την γνώμη μου με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος αυτής της περιοχής είναι πολύ φυσικό να σκέπτεται και άλλα θέματα.
Εμείς ο μόνος λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο πρέπει να επενδύουμε σημαντικό ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος σε στρατιωτικές δαπάνες είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα δαπανά επειδή δαπανά και η Τουρκία σε στρατιωτικές δαπάνες. Όμως ο λόγος ύπαρξης του τουρκικού στρατού δεν είναι η Ελλάδα. Για αυτό δεν περιμένω αμοιβαία βήματα. Αν πρέπει να μιλήσω ανοιχτά εντέλει από τον αφοπλισμό κερδισμένη πραγματικά θα είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι και ρεαλιστικό και δυνατό να γίνει.


Ερώτηση: Περιμένετε μήπως στο εγγύς μέλλον μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα λόγω των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο ;
Σίγουρα όχι. Οι επιθετικές όμως ανακοινώσεις της Τουρκίας με εξέπληξαν ιδιαίτερα. Αυτές οι ανακοινώσεις πέραν του εκνευρισμού που προκάλεσαν σε κάποιους στην Ελλάδα και αλλού, δεν πιστεύω ότι έφτασαν στον στόχο τους. Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν ιδιαίτερα.
Αργότερα ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και έκανε έκκληση για μετριοπάθεια….
Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και βρήκε ένα δρόμο να επέμβει.
Πιστεύω πως το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια κοινή τουριστική αγορά. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι θα ανεβαίνουν στα πλοία και θα πηγαίνουν για μια μέρα ή για το Σαββατοκύριακο στην απέναντι πλευρά. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι ανόητοι κανονισμοί για την βίζα, θα μπορούσαμε αυτό να το κάνουμε από τώρα.

ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ


Ο Χέλμουτ Σμίτ καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 εως το 1982 άστραψε και βρόντισε για την απάθεια με την οποία οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν το Ελληνικό πρόβλημα. ΔΙετύπωσε δημοσίως την άποψη ότι το πρόβλημα της Γερμανίας μετά τον πόλεμο, ήταν ασυγκρίτως μεγαλύτερο, παρ' όλα αυτά αντιμετωπίστηκε από τους "Συμμάχους" που μέχρι πριν λίγο μόλις καιρό ήταν οι εχθροί. Αναρωτήθηκε γιατί δεν γίνεται κατι παρόμοι και για την Ελλάδα ενώς ευχήθηκε "να πάρει ο διάβολος τους Ευρωπαίους ηγέτες αν δεν σώσουν την Ελλάδα"


Ο Χέλμουτ Χάινριχ Βάλντεμαρ Σμιτ, όπως είναι το πλήρες όνομα του Γερμανού παλαίμαχου αλλά ακόμη ενεργού πολιτικού, ήταν από τους ένθερμους και βασικούς υποστηρικτές της Ελλάδος για την ένταξη της στην ΕΟΚ το 1981 και ανέλαβε την ηγεσία της Δυτικής Γερμανία στις 16 Μαϊου του 1975 μετά την παραίτηση του Μπίλι Μπράντ ενώ τον Δεκέμβριο του 1986 ήταν ένας από τους ιδρυτές της επιτροπής που υποστηρίζει την ΟΝΕ και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ


Για το αδιέξοδο των μέτρων που επιβάλλονται στην Ελλάδα, μίλησε σε συνέντευξη της στην Ελευθεροτυπία η πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Μοντέρο, που βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο συνεδρίου για τη γεωργική ασφάλιση. «Δεν μπορείτε να λάβετε περισσότερα δάνεια μόνο για να πληρώσετε το χρέος σας. Πρέπει να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις για την πληρωμή του εξωτερικού χρέους σας και οι γαλλογερμανικές τράπεζες να σας βοηθήσουν. Έχουν μερίδιο ευθύνης γιατί σας έδωσαν χρήματα για ν’ αγοράσετε προϊόντα από τις δικές τους χώρες», δηλώνει μεταξύ άλλων η Μοντέρο .

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη

Ελλάδα και Αργεντινή βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους…

«Ελλάδα και Αργεντινή είμαστε σε δρόμους παράλληλους… Εχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά ως λαοί, τον ίδιο ψυχισμό. Οταν συνέβη η κρίση το 2001, είχαμε κατάτι μικρότερο έλλειμμα από το δικό σας. Ηταν στο 150% του ΑΕΠ αλλά σήμερα έχει κατεβεί στο 40%. Ο κόσμος στην Αργεντινή πέρασε πολύ δύσκολα, βγήκε στους δρόμους. Από το 2001 που ξέσπασε η κρίση ώς το 2010, υπήρξε μεγάλη αναταραχή. Αλλάξαμε 5 φορές πρόεδρο στη χώρα μας. Σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τότε. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε στο 54%».

Πώς είναι τα πράγματα σήμερα;

«Οι δείκτες της οικονομίας μας έχουν βελτιωθεί. Το 2001 είχαμε ανεργία στο 25%, σήμερα έχει κατεβεί στο 8-9%. Από 54% που ήταν το ποσοστό ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας, κατέβηκε στο 20%. Βέβαια, αναγκαστήκαμε να κάνουμε και να ξανακάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Το 2001-2 αντιστοιχούσε 1 δολάριο σε 1 πέσος, η αναλογία άλλαξε σε 1δολάριοπρος 3 πέσος και σήμερα έχει βελτιωθεί η αναλογία υπέρ του πέσος. Στην Αργεντινή επιτέλους έχουμε διαπραγματευτεί νέους οικονομικούς όρους. Ομως εσείς δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα λόγω του ευρώ».

Τι συνέβη στην Αργεντινή με το θέμα της διαφθοράς; Πολλοί Ελληνες είναι εξοργισμένοι με την πολιτική ηγεσία του τόπου, διότι η διαφθορά δεν τιμωρείται…

«Αυτό το θέμα δεν το έχουμε λύσει ούτε εμείς ακόμη και σήμερα. Υπάρχει μεγάλη διαφθορά και στην Αργεντινή».

Οι Έλληνες είναι εξοργισμένοι και με την Ευρώπη…

«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει το πρόβλημα. Αυτού του είδους τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα και θα σας «σκοτώσουν». Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σ’ αυτές τις δανειακές υποχρεώσεις• ότι ο κόσμος υποφέρει, δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Για την Ελλάδα το ευρώ είναι υψηλό σε σχέση με την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Υπάρχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο κατανάλωσης, γιατί η ευρωπαϊκή αγορά ευνοεί την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντέξει 167% του ΑΕΠ χρέος. Οι Ελληνες να υποφέρουν από την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συντάξεις, τη φτώχεια και την ίδια στιγμή ν’ αυξάνεται η φορολογία».

Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από την κρίση;

«Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στον εαυτό της και να κοιτάξει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της. Πρέπει ν’ αποκτήσει ανταγωνιστική οικονομία. Είσαστε μια χώρα που έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές. Εχει γεωργία, έχει μεταλλεύματα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τους πόρους της για την παραγωγή ενέργειας. Ζείτε σε μια περιοχή με στρατηγική θέση• εκμεταλλευτείτε τις υλικοτεχνικές σας υποδομές. Εμείς, όταν συνέβη αυτό στην Αργεντινή, θελήσαμε να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματά μας. Είχαμε γεωργία αλλά σήμερα είμαστε ο υπ’ αριθμόν 1 παραγωγός σόγιας στον κόσμο. Βελτιώσαμε τις παραγωγές μας στο κρέας, προωθήσαμε την αγροτοβιομηχανία μας. Αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στη γεωργία στο 50%, κοιτάξαμε τη βιομηχανία μας. Δεν τα λύσαμε όλα, αλλά σήμερα είμαστε σαφώς καλύτερα».

ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Σε «αντάρτικο» μεταξύ της κυβέρνησης του Σάλι Μπερίσα στην Αλβανία και των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα εξελίσσεται η υπόθεση της απογραφής η οποία ξεκίνησε ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Οκτωβρίου. Οι εθνικές μειονότητες, μαζί τους βρίσκεται και η ελληνική οργάνωση «Ομόνοια» απέχουν από την απογραφή καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις του Μπερίσα, ο οποίος δεν διστάζει να αποδείξει για μια ακόμη φορά τα «δημοκρατικά του διαπιστευτήρια», αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα χρήματα για τη διεξαγωγή της απογραφής τα συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση!


Ήδη, η «Ομόνοια» μελετάει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει δική της απογραφή την ερχόμενη άνοιξη.

Η δημοκρατικότητα του αλβανικού καθεστώτος έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί με βαρύτατα πρόστιμα που υπερβαίνουν και τα χίλια δολάρια σε περίπτωση που μέλος της ελληνικής μειονότητας ο οποίος εμφανίζεται πολιτογραφημένος ως Αλβανός επιχειρήσει να δηλώσει την πραγματική εθνική του ταυτότητα. Επίσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αφαίρεσε τη δυνατότητα αλλαγής της δηλωμένης εθνικότητας διά της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, κάτι που προέβλεπε νόμος του 2009. Οι αλβανικές πρακτικές επαναφέρουν στη μνήμη τις πιο μαύρες μέρες του σταλινισμού καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Βαγγέλης Ντούλες σε δηλώσεις του περιέγραψε επί της ουσίας μια κατάσταση όπου η νοοτροπία του Μπερίσα και της κυβέρνησής του λίγο απέχει από αυτή των ηγετών κατά την κομουνιστική περίοδο, του Εμβέρ Χότζα και του Ραμίζ Αλία, αφού επιδίωξή του είναι να εμφανίσει όσο το δυνατόν μικρότερη δύναμη στις εθνικές μειονότητες, «μαγειρεύοντας» τα αποτελέσματα ώστε να τις εμφανίσει πολύ μικρότερες σε μέγεθος από ότι στην πραγματικότητα είναι.
Ο Μπερίσα και οι καθεστωτικοί είναι όμως και πονηρούληδες, αφού φρόντισαν ώστε άλλα να λένε στο ερωτηματολόγιο που είναι στα αλβανικά και άλλα στην αγγλική εκδοχή του σε μια προσπάθεια να παραπλανηθεί και η διεθνής κοινότητα, μεταξύ αυτών και οι Ευρωπαίοι χρηματοδότες! Έτσι για τους Αλβανούς… Χουντίνι, η «εθνική ομάδα» στο αγγλικό ερωτηματολόγιο, μετατρέπεται ως διά μαγείας σε «εθνικο-πολιτιστική» στο αλβανικό!
Επίσης, ο… πάτερ φαμίλιας μπορεί να απογράψει τα παιδιά του και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του τα οποία θα μπορούν να λείπουν από τη χώρα π.χ. ενδεχομένως να εργάζονται στην Ελλάδα, όχι όμως και να δηλώσει την εθνικότητά τους!

ΙΕΡΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΗ ΒΡΑΥΡΩΝΑ


Σπουδαία ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα. Ξύλινο ειδώλιο και σόλες παπουτσιών ηλικίας 2500 ετών. Ξύλινο ειδώλιο πεπλοφόρου γυναικείας μορφής (α΄ μισό 5ου αιώνα π.Χ. ) κατά τη διάρκεια καθαρισμού του στο εργαστήριο συντήρησης του μ ουσείου της Βραυρώνας.

Σπάνιο ειδώλιο γυναίκας κατασκευασμένο από ξύλο που έχει ηλικία 2.500 ετών ήρθε στο....
φως στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα κατά τις εργασίες κατασκευής αποστραγγιστικού φρέατος στον αρχαιολογικό χώρο.

Ξύλινο κάττυμα (σόλα) υποδήματος, τμηματικά σωζόμενο με περίτεχνη διακόσμηση εγχάρακτων μοτίβων (5ος π.Χ. αιώνας)

Πρόκειται για μία πεπλοφόρο γυναικεία μορφή του Α’ μισού του 5ου αιώνα π.Χ.με σάκο στο κεφάλι και περίτεχνη βοστρυχωτή κόμμωση, που διατηρεί ακόμη και τα χαρακτηριστικά της αλλά και ίχνη ερυθρού χρώματος πάνω στο ξύλο. Μαζί αποκαλύφθηκαν και δύο ξύλινα καττύματα (σόλες) από υποδήματα στα οποία διασώζεται η περίτεχνη (!) διακόσμηση τους από εγχάρακτα μοτίβα.

Βρέθηκαν όμως και ξύλινα τμήματα αγγείων – κυρίως σώματα και σώματα από κυλινδρικές πυξίδες (κουτιά)- καθώς και σανιδόμορφα τεμάχια ξύλου. Πρόκειται για ένα σύνολο εντυπωσιακό, δεδομένου ότι το ξύλο λόγω της σύστασής του σπανιότατα διατηρείται στον χρόνο.
Αλλά τα ευρήματα δεν τελειώνουν εδώ. Βρέθηκαν ακόμη δύο ακέραια χάλκινα κάτοπτρα – σύνηθες αλλά πάντα εντυπωσιακό αφιέρωμα στην Αρτέμιδα από γυναίκες-, ληκύθια, τμήματα πυξίδων και άλλων αγγείων, όλα του 5ου π.Χ. αιώνα ενώ στο φως ήρθαν επίσης και ειδώλια των αρχαϊκών χρόνων σε αποσπασματική κατάσταση, καθώς και αγγεία ανατολίζοντος ρυθμού.
Όλα τα αντικείμενα βρίσκονταν σε έναν αποθέτη του ιερού, άγνωστο μέχρι σήμερα, ο οποίος εντοπίσθηκε δυτικά της στοάς και βόρεια της ιεράς πηγής όταν άρχισαν οι εργασίες για το έργο της διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου και της συντήρησης της στοάς του ιερού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα (ΕΣΠΑ Αττική 2007 – 2013). Ανάμεσα στα ευρήματα μάλιστα εντοπίστηκαν και βοτανικά είδη, όπως κυπαρισσόμηλο και φύλλο δένδρου, τα οποία οι αρχαιολόγοι της Β΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων (η οποία έχει στην ευθύνη της την περιοχή αλλά και το συγκεκριμένο έργο) πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν στην ανασύσταση του αρχαίου φυσικού περιβάλλοντος.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η Βραυρώνα είναι ευνοημένη, σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ως προς τη διατήρηση ευαίσθητων υλικών καθώς η θέση του ιερού δίπλα στην ακτή και σχεδόν μέσα στην άμμο φαίνεται να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας για τη διάσωση του ξύλου. Στο Μουσείο της Βραυρώνας υπάρχουν σήμερα μερικά ακόμη ξύλινα αντικείμενα -πάντα αποσπασματικά διατηρημένα- τα οποία δίνουν μία εικόνα για τον πλούτο και την τέχνη της ξυλογλυπτικής που είχε αναπτυχθεί στην αρχαία Ελλάδα αλλά δεν κατέστη δυνατόν να διασωθεί.
Τα νέα ξύλινα ευρήματα της Βραυρώνας βρίσκονται σήμερα σε στάδιο καθαρισμού ενώ στην όλη επιχείρηση τεκμηρίωσης και συντήρησης η Β΄ Εφορεία συνεργάζεται με το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας.

Η ΚΟΡΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ


Το νησί είχε εποικιστεί πολλές φορές από Έλληνες και κατά την αρχαιότητα και στα Βυζαντινά χρόνια. Το ίδιο νησί διάλεξαν το 1675 περίπου 700 Μανιάτες για να εγκατασταθούν, οι οποίοι ξεκινάνε το ταξίδι τους σαν σήμερα στις 3 Οκτωβρίου. Από τότε πολλοί Μανιάτες αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος τους ακολούθησαν και συνέχιζαν να τους ακολουθούν μέχρι την απελευθέρωση, εδραιώνοντας την ελληνική παρουσία στο νησί που σήμερα ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΟΥΝ κυριαρχεί.

Μάλιστα στα 1768 το νησί από την μιά του πλευρά ΕΛΛΗΝΟΚΡΑΤΕΊΤΑΙ.Οι Γενοβέζοι βλέποντας το αδιέξοδο των επαναστάσεων των ντοπίων, πωλούν τότε την Κορσική στη Γαλλία. Πρώτος Γάλλος Κυβερνήτης στο νησί διορίζεται ο κόμης Ρενέ Μαρμπέφ. Για καλή τύχη των Μανιατών ο άνθρωπος αυτός είναι Φιλλέλην και δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για «τους απόγονους των Σπαρτιατών». Είναι εντυπωσιασμένος από το βίο τους, την ιστορία τους, τις μάχες, τα βάσανα, την αξιοπρέπεια, τα αυστηρά έθιμα, την αλληλεγγύη τους και κυριολεκτικά τους θέτει υπό την προστασία του. Με τη φροντίδα αυτού του Κυβερνήτη χτίζεται κοντά στην Παόμια, πλησίον της θαλάσσης, το νέο τους χωριό το Ελληνικό Καργκέζε που η φήμη του κρατάει μέχρι σήμερα.

Οι σημερινοί απόγονοι των Ελλήνων έχουν κρατήσει τα παλαιά Μανιάτικα επώνυμά τους: Στεφανόπουλος, Φριμιγόκης, Τζαννετάκης, Δρακάκης, Βολιμάκης, Κορίτης, Βλαχοδημάκης, Κορώνας, Κοτσυφάκης, Παπαδάκης, Μαυροειδάκης κ.ά.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΡΑΒΔΟΣ ΣΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ


Τέλος στη ταλαιπωρία χιλιάδων παιδιών βάζει μια μαγνητική ράβδος που
τοποθετείται στην σπονδυλική στήλη, μεγαλώνει μαζί με τα οστά και
θεραπεύει την σκολίωση!

Πρόκειται για μια επαναστατική
μέθοδο, που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο Βασιλικό Ορθοπεδικό
Νοσοκομείο του Λονδίνου από τον ορθοπεδικό Χιλάλι Νόορντιν. Ήδη μάλιστα
έγινε εφαρμογή της νέας αυτής μεθόδου σε 40 ασθενείς, ανάμεσα στους
οποίους είναι και η 11χρονη Νατάσα Ράχμαν που για τον
λόγο αυτό ονομάζεται στην Βρετανία ως "το βιονικό κορίτσι".
Το εντυπωσιακό είναι ότι μία μικρή τομή δύο εκατοστών, με γενική
αναισθησία, φθάνει για να εμφυτευθούν μία ή δύο ράβδοι κατά μήκος της
σπονδυλικής στήλης, πάνω στην οποία βιδώνονται. Η ράβδος εμπεριέχει έναν μαγνήτη ώστε να μπορεί ο γιατρός να προσαρμόζει το μήκος της με το
εξωτερικό τηλεχειριστήριο.
Διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα πίεσης, που ειδοποιεί το τηλεχειριστήριο όταν έχει φτάσει στο ιδανικό μήκος.
Έτσι, το μήκος της ράβδου προσαρμόζεται ανάλογα με την ανάπτυξη της
σπονδυλικής στήλης χωρίς να χρειάζεται νέα εγχείρηση.
Η εγχείρηση διαρκεί τρεις ώρες και το παιδί μένει στο νοσοκομείο για μία εβδομάδα.

ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν ότι η αποστολή της στην Αθήνα ζήτησε κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αντιθέτως, πηγές προσκείμενες στους ελεγκτές μιλάνε απλά για την πραγματική εφαρμογή των λεγόμενων επιχειρησιακών συμβάσεων στη χώρα, ως παράκαμψη των κλαδικών. Μάλιστα, από ό,τι φάνηκε σήμερα το πρωί ουδείς στο κολέγιο των επιτρόπων ήταν ενήμερος για ένα τέτοιο αίτημα.

Η ανώτερη πηγή τόνισε ότι η Ελληνίδα Επίτροπος πήρε στο κολέγιο το λόγο και έθεσε το θέμα της πρότασης της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για την παράκαμψη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με σκοπό τη μείωση των κατώτερων ορίων αποδοχών.

Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή ατυχή και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να θιγεί το επίπεδο των κατώτερων μισθών με οποιαδήποτε μορφή. Υπενθύμισε ότι σε σχετική συζήτηση στην Κομισιόν για το γενικότερο θέμα της αγοράς εργασίας τον περασμένο Μάιο είχε συμφωνηθεί ότι η Κομισιόν μπορεί να ενθαρρύνει τη συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το επίπεδο των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τοποθετηθεί υπέρ της μείωσης των κατώτατων αποδοχών. Και βεβαίως η υπόθεση των γενικότερων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα είναι πρώτα απ΄ όλα θέμα συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Την τοποθέτηση αυτή της κ. Δαμανάκη υποστήριξαν εκ μέρους των Σοσιαλιστών ο αρμόδιος Επίτροπος για τα Εργασιακά θέματα Λάσλο Άντορ και εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών η κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι ως Χριστιανοδημοκράτης δεν μπορεί να δεχθεί να προωθείται μείωση των κατώτερων αποδοχών των εργαζομένων, και μάλιστα σε χώρες όπως η Ελλάδα που αυτές είναι πολύ χαμηλές. Αυτό δεν το έχει δεχθεί η Κομισιόν στη σχετική συζήτηση που έχει προηγηθεί. Με τις απόψεις αυτές συμφώνησαν πολλοί Επίτροποι από όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Όλι Ρεν απαντώντας και με σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Μπαρόζο είπε ότι θα δει το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή όπως ετέθη και στόχο να μην προκαλείται η κοινή γνώμη.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More