ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΑΣ ΧΡΕOΚΟΠΗΣΟΥΜΕ


Αναγκαία χαρακτηρίζει τη χρεοκοπία αρκετών δυτικών ευρωπαϊκών κρατών ο γνωστός επενδυτής Jim Rogers.

Μιλώντας στο CNBC ο Rogers δήλωσε ότι αρκετές χώρες στη Δυτική Ευρώπη είναι χρεοκοπημένες ή έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, και θα πρέπει να τις αφήσουν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.

«Πρέπει να αφήσετε την Ιρλανδία να χρεοκοπήσει. Είναι χρεοκοπημένοι, γιατί θα πρέπει οι αθώοι Γερμανοί, Πολωνοί ή οποιοσδήποτε άλλος να πληρώσει για τα λάθη που έγιναν από τους Ιρλανδούς πολιτικούς», σχολίασε ο Rogers.

Και η Ελλάδα είναι επίσης χρεοκοπημένη, η Πορτογαλία έχει πρόβλημα ρευστότητας και χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία ακόμη και η Βρετανία, έχουν διάφορα προβλήματα, πρόσθεσε.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη Δύση, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με αυτό», τόνισε ο Rogers.

Παρόλα αυτά, δηλώνει ότι παραμένει long στο ευρώ, καθώς και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την επένδυσή του.

ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΛΩΣΣΑ


Τα αρχαία ελληνικά είμαι μια ζωντανή γλώσσα και, όπως αποδεικνύουν έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, θεραπευτική... σύμφωνα με τον καθηγητή Παν/μιου Πατρών και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Σταύρο Παπαμαρινόπουλο.
Ο καθηγητής, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την ελληνική γλώσσα και την αποκωδικοποίηση της ελληνικής μυθολογίας, παρουσιάζει αποκλειστικά στο newsbomb.gr όλες τις έρευνες που έχουν γίνει πάνω στην δυναμική της ελληνικής γλώσσας και την επίδρασή της στον εγκέφαλο.
«Σύμφωνα με την θεωρία, του Καθηγητού της Φιλολογίας Eric Havelock η οποία στηρίζεται στον Πλάτωνα, το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του. Στον συνεδριακό τόμο των τετρακοσίων σελίδων «Alphabet and the Brain, έκδοση Springer του 1988» παρουσιάζονται τα συμπεράσματα πλήθους κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων πλην Ελλήνων αντιστοίχων ειδικοτήτων. Επιμελητές της έκδοσης ήταν ο Καθηγητής της Ιατρικής Charles Lumsden του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ο Διευθυντής του Κέντρου Θεωρίας της Επικοινωνίας “Marchal McLuhan” Derrick De Kerckhove.» υποστηρίζει ο κ. Παπαμαρινόπουλος.
Τα επιστημονικά αποτελέσματα που υποστηρίζουν τη θεωρία του Havelock είναι τα εξής: Πρώτον η περιοχή Broca που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο λόγω του ελληνικού αλφαβήτου διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά. Δεύτερον, ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε επιτυχώς και τρίτον, η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στην λειτουργία του εγκεφάλου, προκάλεσε μία ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου, από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών δια της λειτουργίας του θεάτρου.

Οι δημοσιευμένες έρευνες της επιστημονικής ομάδας του ψυχιάτρου Ιωάννη Τσέγκου, παρουσιάζονται στο βιβλίο «Η εκδίκηση των τόνων». Σε αυτές, αλλά και σε νεώτερες έρευνες 1999-2010, απέδειξαν ότι οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής Σκέψης με αποδεκτές τεχνικές επιταχύνθηκαν σε ομάδα 25 μη-δυσλεξικών παιδιών. Η διδασκαλία στα παιδιά αυτά καθώς και οι μετρήσεις των δεικτών άρχισαν από την ηλικία των 8 ετών και συνεχίστηκαν μέχρι και τα 12 χρόνια τους.
Οι ίδιοι δείκτες επιβραδύνθηκαν στην ισάριθμη ομάδα μη-δυσλεξικών παιδιών τα οποία δεν διδάχθηκαν εβδομαδιαίως και εξωσχολικώς επί δίωρο την Αρχαία Γλώσσα. Ας σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες διδάχθηκαν τα ίδια προγραμματισμένα μαθήματα στο κανονικό ωράριο η δε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με γενικώς αποδεκτό πρότυπο.
«Η αυστραλή πανεπιστημιακή ερευνήτρια Kate Chanock, έκανε ένα βήμα παράλληλο ως προς τον Ιωάννη Τσέγκο, διότι στο έργο της «Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek, Literacy 2006» περιγράφει πως κατέστησε ένα αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη-δυσλεξικό με τα Αρχαία Ελληνικά! Εν τούτοις, από φέτος, τα μεν παιδιά της Αγγλίας του Δημοτικού στην περιοχή της Οξφόρδης, με επιστημονική πρόταση, επιπροσθέτως των μαθημάτων τους θα μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, τα δε αντίστοιχης ηλικίας ελληνόπουλα, μόνον με πολιτική απόφαση, δεν θα διδάσκονται την Αρχαία Γλώσσα ενώ θα έπρεπε, αλλά Αγγλικά!» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμαρινόπουλος.


ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΗΓΕΤΕΣ


Κάποτε η Ελλάδα κοιτούσε το συμφέρον της

Κάποτε, τότε που Ελλάδα είχε Ηγέτες, άντρες παλληκάρια κι όχι φερέφωνα, αρνήθηκε να αποπληρώσει δάνειο που είχε λάβει. Η ιστορία έχει ως εξής: το 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.

Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς δικαίου, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η Ελλάδα απάντησε ότι αδυνατεί... να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του Λαού και της χώρας!
Στο υπόμνημά της, η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε:"Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο" (Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,sel.25).

Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938, όπου τόνισε τα αυτονόητα: Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση "η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ έναντι της πληρωμής των χρεών της. Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας (σας θυμίζει κάτι;). Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους!

Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν,
το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο μάλιστα το 2003 στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο αείμνηστος πρόεδρος της, Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρα του, αντί να την υποδουλώσει στο ΔΝΤ!
Χωρίς λόγια...

ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ:ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ


Ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο άνθρωπος που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση είναι στην Αθήνα...

Το βράδυ της Τρίτης μίλησε σε κλειστή εκδήλωση και αυτό που τόνισε με έμφαση ήταν το εξής: «Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με TO BHMA ο διάσημος οικονομολόγος, θεωρεί ότι όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς πλήττει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται. Η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος, εξήγησε.

Προς την ίδια κατεύθυνση επισήμανε ότι λειτουργούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως είπε βραχυπρόθεσμα δημιουργούν μείωση εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ανεργίας, πτώσης της κατανάλωσης και της ζήτησης.

O καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πεταλωτής για Ρουμπινί: Το οτι έχει διαφορετικές απόψεις δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να συζητάμε

«Δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά αντίθετα ήμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας και με τις προσπάθειες λαού και κυβέρνησης έχουμε απομακρυνθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με απόψεις που έχει εκφράσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, με τον οποίο συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου.

«Σαφέστατα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βγούμε από την κρίση και φυσικά δεν είμαστε ούτε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, δηλαδή, ότι «εμείς είμαστε που χτίζουμε την αποφασιστικότητα και τη σταθερότητα στην οικονομική μας πολιτική, τη σταθερότητα που όλοι οι διεθνείς παράγοντες μας αναγνωρίζουν και υπάρχει αισιοδοξία και ελπίδα για τη χώρα μας».

Αναφορικά με τη συνάντηση αυτή καθεαυτή, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο κ. Ρουμπινί έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές που έχει η κυβέρνηση και πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε».

Επεσήμανε δε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ακούει όλες τις απόψεις και πως το ότι κάποιος εκφράζει διαφορετική γνώμη, δεν μειώνει την επιστημονική της αξία.

Η ΡΩΜΗ ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΠΙΣΩ ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ


Αρχίζει αυτήν την εβδομάδα η εκδίκαση προσφυγής της Ιταλίας σε δικαστήριο του Βερολίνου με αίτημα την επιστροφή μιας αρχαίας ελληνικής... περικεφαλαίας, η οποία σύμφωνα με τη Ρώμη εκλάπη από αρχαιολογικό χώρο στην Ιταλία το 1993, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος δικαστηρίου της γερμανικής πρωτεύουσας.
Τον 7ο με 6ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που φτιάχτηκε η περικεφαλαία αυτή, η οποία διακρίνεται για το γεωμετρικό ρυθμό της διακόσμησής της, υπήρχαν στα νότια παράλια της Ιταλίας ελληνόφωνες εμπορικές πόλεις.
Η Ιταλία ζητεί σήμερα την παράδοση της αρχαίας περικεφαλαίας από την υπηρεσία που διευθύνει τα μουσεία του Βερολίνου και τους νομικούς που διαχειρίζονται την περιουσία ενός ιδιώτη συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος έχει πεθάνει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Αξιωματούχοι μουσείων δήλωσαν ότι η περικεφαλαία βρίσκεται σε ασφαλές μέρος στο Βερολίνο και ότι είναι στη διάθεση του εισαγγελέα του Βερολίνου.
Οι δικαστικές αρχές κατέσχεσαν την περικεφαλαία το 2003 κατόπιν αιτήματος της Ρώμης.
Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel γράφει ότι η περικεφαλαία αυτή είναι πολύ σπάνια και ότι ουσιαστικά είναι ανεκτίμητης αξίας.
Προσθέτει εξάλλου ότι πιστεύεται ότι πέρασε από διάφορα χέρια προτού ένας βερολινέζος έμπορος έργων τέχνης την εξασφαλίσει για την ιδιωτική του συλλογή.
Η Ιταλία την εντόπισε όταν τα περιουσιακά στοιχεία του βερολινέζου συλλέκτη τέθηκαν σε δημοπρασία μετά το θάνατό του.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


Τον περασμένο Φλεβάρη ρεπορτάζ (εφημερίδα Ποντίκι) που ουδέποτε διαψεύστηκε είχε αποκαλύψει ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε εγγράφως από τη Ρωσία για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου. Η εν λόγω πληροφορία περιγράφει την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια της Μόσχας να διατηρήσει τη δυναμική μιας ελληνορωσικής στρατηγικής σχέσης, την οποία ωστόσο δεν εκτίμησε ως ωφέλιμη για τη χώρα η ελληνική κυβέρνηση.Ο Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε τη «σιγουριά» της αμερικανικής αγκάλης, φροντίζοντας να οδηγήσει γρήγορα τη χώρα στην… προστατευτική σκέπη του (αμερικανικού) Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δημιουργώντας μάλιστα την Κερκόπορτα από την οποία ο αμερικανικός παράγοντας «τρύπωσε» εντός της ευρωζώνης.

Η στρατηγική επιλογή του Παπανδρέου θα κριθεί από την ιστορία και κυρίως από το ποιος θα είναι ο νικητής σε αυτόν τον άγριο νομισματικό – οικονομικό (προς το παρόν) πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Οι συνέπειες, ωστόσο, αυτής της επιλογής αποτυπώνονται ήδη στην οικονομική – διπλωματική ζωή της χώρας ως εξής:

·Η Ελλάδα είναι υπό δυσμενή αναδιάρθρωση (επιμήκυνση) του χρέους της. Σε γενικές γραμμές αυτό σημαίνει ότι έπειτα από δέκα χρόνια τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που έντοκα μας δάνεισε το ΔΝΤ και οι ΕΕ θα έχουν γίνει 240.

·Όλα δείχνουν ότι μέσω του ΔΝΤ οι Αμερικανοί θα είναι οι διαχειριστές της ελληνικής αδυναμίας να εξυπηρετήσουν το κολοσσιαίο χρέος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «νέο» χρέος δεν υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία (που θα επέτρεπε την άρνησή του) αλλά στη δανειακή σύμβαση του μνημονίου.

·Με βάση τη δανειακή Σύμβαση οι πιστωτές, όταν το αποφασίσουν θα μας πάρουν στα αγγλοσαξονικά δικαστήρια (μαζί με τα σώβρακα) και ό,τι αξίζει και δεν έχει μέχρι τότε ξεπουληθεί…

·Όλα τα παραπάνω περιγράφουν σαφέστατα μια χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ή προτεκτοράτο για χάρη συντομίας…

Ως προτεκτοράτο η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προβάλει απαιτήσεις ούτε να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι πολιτικές της επιλογές σε μείζονα ζητήματα προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη του «προστάτη», ο οποίος προφανώς θα φροντίσει για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων.

Μέσα από αυτό το πρίσμα αποκτούν μια άλλη (θλιβερή) διάσταση όλα όσα ακούγονται αυτό το διάστημα περί των πλούσιων κοιτασμάτων υδατανθράκων που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας. Η διαχείριση των υπαρκτών ή εικαζόμενων κοιτασμάτων βρίσκεται ήδη, όπως και οι υπόλοιποι τομείς της ελληνικής οικονομίας, στα χέρια των «προστατών» της.

Ακόμη και αυτή η ίδια επικράτεια της χώρας, ας μην το ξεχνάμε, είναι υπό διαπραγμάτευση. Και δεν μιλάμε μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Μιλάμε για την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, εκεί όπου αποδεδειγμένα πια υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση να «αφήσει έξω» από την ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Με αυτόν τον τρόπο θα απολέσει στην πράξη το δικαίωμά της να εκμεταλλευτεί τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που έχει αυτό το ελληνικό νησί.

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός την προ δεκαπενθημέρου τη βουλή ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμφωνίες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, όσο διάστημα η Τουρκία διατηρεί την απειλή πολέμου κα τις θεωρίες περί γκρίζων ζωνών. Αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός είναι αν μπορεί να υπάρξει ελληνοτουρκική συμφωνία στο Αιγαίο, με δεδομένη την αμφισβήτηση της ΑΟΖ στο Καστελόριζο…

Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο προχωρούν ταχύτατα. Μάλιστα σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μια συμφωνία που θα επιτρέπει κατά περίπτωση την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων δημιουργώντας την εικόνα των «δοντιών» μιας χτένας.

Σημαντική λεπτομέρεια: Στην ελληνική ομάδα που διαπραγματεύεται τι θα δώσει και τι θα πάρει από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο δεν υπάρχει γεωλογική επιστημονική υποστήριξη. Αντίθετα, οι Τούρκοι γνωρίζουν επακριβώς τι μπορεί να υπάρχει και τι όχι σε κάθε κομμάτι της υπό διαπραγμάτευσης υφαλοκρηπίδας.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά από τους «προστάτες» όχι μόνο να κλείσει το θέμα στο Αιγαίο, αλλά και να εγκαταλείψει (για διευθέτηση στο μέλλον , στην καλύτερη περίπτωση) το δικαίωμα της ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Αυτό πρακτικά σημαίνει—εκτός από τα ενδεχόμενα κέρδη από τα κοιτάσματα—η Ελλάδα χάνει τη σύνδεσή της με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν παράγοντές της, αυτήν την περίοδο της απόλυτης αδυναμίας δεν θα επιθυμούσε κανενός είδους νταραβέρι με την Αγκυρα για ζητήματα που έχουν να κάνουν με πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Οι εν λόγω επισημάνσεις, ωστόσο, περιγράφουν:

·είτε την κυβερνητική διγλωσσία καθώς η Αθήνα έσπευσε να αναθερμάνει τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις

·είτε την αδυναμία της να αρνηθεί τις εντολές του προστάτη

·είτε απλώς την ανικανότητα που χαρακτηρίζει πάγια την ελληνική (κυβερνητική) διοίκηση.

Καθώς το παιχνίδι των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο έχει ανοίξει και εταιρείες – κολοσσοί προσθέτουν την πίεσή τους για άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Η ανακοίνωση της δημιουργίας του Δημόσιου Φορέα Ερευνών και εκμετάλλευσης που (ξανα)ανακοινώθηκε θα μοιράσει στις εταιρείες όποια από τα ελληνικά οικόπεδα δεν αμφισβητούνται στη Δυτική Ελλάδα…

ΔΥΣΗ (ΔΗ.ΣΥ) ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , Πρόεδρος του νέου ελληνικού κόμματος ΔΗΣΥ,υπήρξε η κύρια ομιλήτρια σε εκδήλωση του τουρκικού Ινστιτούτου Bab-I-Ali στη Κωνσταντινούπολη με θέμα "Ένα κοινό όραμα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων". Μεταξύ των άλλων που είπε ήταν και αυτό το αμίμητο!

"Τα πρώτα χρόνια της συνύπαρξής μας (σ.σ. Ελλήνων και Τούρκων) μπορούν να θεωρηθούν ως η χιλιετία συγκρούσεων. Αυτό βέβαια, εξηγείται δεδομένων των πολλών ενόπλων συγκρούσεων που συνέβησαν ιδιαίτερα μεταξύ του 1071 και του 1453 και το 1821" !

Ώστε έτσι κ. Ντόρα ο κατακτητικός πόλεμος των Οθωμανών είναι το ίδιο με τον απελευθερωτικό αγώνα των προγόνων το 1821! Και θέλετε μετά να σας εμπιστευτούν οι έλληνες και οι ελληνίδες για να τους κυβερνήσετε;

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More