ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η ΔΑΝΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ


Δανία του Νότου ονειρευόταν ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου προεκλογικά την Ελλάδα, Τυνησία –και ακόμα χειρότερα– του Βορρά επιχειρεί να την μετατρέψει.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο, με συνοπτικές διαδικασίες έφερε την Τρόικα στην Ελλάδα και με σκυμμένο το κεφάλι ακολούθησε τις επιταγές της τινάζοντας την ελληνική οικονομία στον αέρα.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν κατάφερε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του μνημονίου και αντί να παραιτηθεί κάποιος επιχειρείται «Λεηλασία ΙΙ» των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε από το γραφείο του πρωθυπουργού βίντεο με τα κατορθώματα της κυβέρνησης, ντροπιάζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αφού δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτές, σαν να κατάφερε τα λίγα που κατάφερε η κυβέρνηση μόνη της, χωρίς της θυσίες των Ελλήνων.

Δείτε όμως το βίντεο και πώς παρουσιάζουν την ελληνική πραγματικότητα:

Πρωτόγνωρος μηχανισμός στήριξης 110 δισ.
Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη από τους Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλο, πρώτη φορά χώρα ή ελληνική κυβέρνηση παραιτείται ρητά «άνευ όρων» από τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που πέτυχε χώρα της Ευρωζώνης
Αυτό έγινε γιατί είχε προηγηθεί η πρωτοφανής μείωση μισθών και συντάξεων που έγινε ποτέ σε χώρα της Ευρωζώνης

Όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Για πρώτη φορά στην Ιστορία του ΑΣΕΠ γίνονται ΚΑΙ απολύσεις μέσω ΑΣΕΠ

Όλες οι υπογραφές και οι αποφάσεις στο διαδίκτυο
…με εξαίρεση τα ταξίδια του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, όπου στις σχετικές αποφάσεις δεν αναγράφεται το κόστος τους, όποτε αυτές αναρτούνται. Έχει γίνει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής Αρχής
... ελεγχόμενη πλήρως από την Τρόικα

Επιτελικό κράτος με τον Καλλικράτη
Δεκάδες δήμοι καλούνται με όρους ΔΝΤ να μπουν σε πρόγραμμα «εξυγίανσης», κάτι για το οποίο οι δήμαρχοι έχουν στραφεί κατά του υπουργείου Εσωτερικών

Μείωση κατά 2 δισ. των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου
Την ώρα που βάζουν μαχαίρι στα μικρά εισοδήματα των πολιτών, τα 2 δις για την Τρόικα θεωρούνται πολύ λίγα με βάση το ποσό που είχε ζητηθεί. Τα 2 δις είναι αποτυχία και όχι για να παινεύονται.

Μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ κατά 20%
Άγνωστο πως βγήκε αυτό το νούμερο, αφού την ίδια ώρα ζητούν απολύσεις εργαζομένων εκεί. Αν είχαν καταφέρει να μειώσουν τόσο τα ελλείμματα, γιατί πετούν ανθρώπους στο δρόμο;

Μείωση των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων
Αληθέστερη η πρόταση θα ήταν: μείωση των δημόσιων νοσοκομείων

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Εκτός από τον ΟΑΕΕ, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί στα άλλα ταμεία.

Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που εξασφαλίζει τις συντάξεις των παιδιών μας
Με τις απολύσεις, απομακρύνσεις και την αυξανόμενη ανεργία σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, το πιθανότερο είναι, όχι τα παιδιά μας, αλλά ούτε εμείς να βγούμε ποτέ στη σύνταξη.

Μείωση τιμής σε χιλιάδες φάρμακα
Αύξηση του φαινομένου των πλαστών συνταγών.

Μείωση φορολογίας για εισοδήματα κάτω των 40000 ευρώ
Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8000 ευρώ μπορεί και στα 6000

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής
600 δισ. ευρώ έχουν φύγει από την Ελλάδα

5.000 αστυνομικοί δίπλα στον πολίτη
Η δολοφονία του Έλληνα πολίτη από αλλοδαπούς στο Κέντρο της πόλης συντάραξε την ελληνική κοινή γνώμη. Παρόμοιο περιστατικό αντιμετωπίζει πρώτη φορά το αστυνομικό δελτίο.

Οι πρώτη δασικοί χάρτες για τη θωράκιση των δασών μας
…ενώ η Τίνα Μπιρμπίλη δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τις natura

Ψηφιακό σχολείο
Δεκάδες σχολεία έκλεισαν σε ολόκληρη τη χώρα για πρώτη φορά εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια

One stop shop ίδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα
Πόσους αφορά αυτή η «επιτυχία»; Υπάρχουν πολλοί σήμερα που ιδρύουν επιχειρήσεις;

Κατάργηση καμποτάζ
Η πιο επισφαλής περίοδο για τους ναυτικούς μόλις ξεκίνησε

Απελευθέρωση δεκάδων κλειστών επαγγελμάτων
Όλα απελευθερώθηκαν στα χαρτιά

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΚ


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΚ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Τα όσα υποστηρίζει ο συντάκτης της προκαλούν πραγματικά έκπληξη! Αναφέρει δύο τουλάχιστον περιπτώσεις αξιωματικών οι οποίοι αν και περιλαμβάνονταν στη λίστα των 80 που παρακολουθούνταν από το 1974 έως και το 1986 ως ύποπτοι για "χουντικές" πεποιθήσεις και συμμετοχή σε συνωμοτικές ομάδες που "οραματίζονταν" πραξικοπήματα, έφθασαν σε εξαιρετικά υψηλές θέσεις στο στράτευμα!

Μετά από μία εκτενή ιστορική αναδρομή ο συντάκτης της επιστολής "φωτογραφίζει" τους δύο αξιωματικούς που έφθασαν στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας!

ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

Η μεταπολεμική κατάσταση και στη χώρα μας, στα πλαίσια της Αμερικανικής ηγεμονίας, που προέκυψε απ’ το Β΄ ΠΠ, χαρακτηρίζεται από ένα ανηλεή «καυγά» μεταξύ των ΗΠΑ, ως της νέας ηγεμονικής δύναμης και της Μ. Βρετανίας, ως της προηγούμενης, που αρνιόταν πεισματικά να παραδώσει το «τιμόνι» του κόσμου…στη πρώτη ! Η μεταπολεμική ιστορία, σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίθει παραδειγμάτων του φοβερού αυτού «καυγά», που θα έπειθε ακόμη και το πιο κακόπιστο ενδιαφερόμενο !


Στην πατρίδα μας, είναι γνωστό ότι τα Βρετανικά συμφέροντα, κατά παράδοση, εκπροσωπούσαν τα ανάκτορα, με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, να βλέπει εκεί και τα δικά του συμφέροντα…και κατά προέκταση της πατρίδας μας, ανεξάρτητα πολιτικής παρατάξεως. Εξάλλου αυτό είχε αφήσει ως παρακαταθήκη και ο δυναμικός εκφραστής τους, από της ενάρξεως του Μεγάλου Πολέμου (Α΄ΠΠ), Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, επισφραγίζοντας μάλιστα αυτό, με το περίφημο…και «ακατανόητο» για πολλούς, προ του θανάτου του, «ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ», βεβαιωμένος προφανώς… για την αποκατάσταση της βρετανικής «ορθοφρόνησης» των ανακτόρων !

Τα Αμερικανικά συμφέροντα στη χώρα μας θα «εγκαινιάσει», ο ΠΑΠΑΓΟΣ, ως ο αδιαμφισβήτητος εκπρόσωπός τους, που θα αναδειχτεί μετά τον εμφύλιο (με τη στήριξη κάποιων Βενιζελικών παραγόντων της πολιτικής μας ζωής Βλ. Σοφούλης), με τις δάφνες του Στρατάρχη-νικητή (πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού κράτους, δόθηκε σε Έλληνα στρατηγό), ως ο πανίσχυρος ηγέτης της δεξιάς, διαλύοντας το παραδοσιακό φιλοβρετανικό «Λαϊκό» κόμμα της και ιδρύοντας το «Συναγερμό»…κατά μίμηση του «ομοιδεάτη» του Ντε Γκωλ . Πρόκειται για μια «εξόφληση» ενός «γραμματίου» για την αποφασιστική συμβολή του στην απευκταία για τους Βρετανούς,…«περίεργη» εμπλοκή του Χίτλερ στα δυτικά και νότια Βαλκάνια, δηλ. Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα (όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα της εποχής), αποδεικνύοντας έμπρακτα τις καθαρές προθέσεις προσφοράς των υπηρεσιών του…στην επερχόμενη, μέσα απ’ το πόλεμο, νέα ηγεμονική δύναμη των ΗΠΑ ! Αυτό βέβαια θα στοιχίσει στο λαό μας…μια φρικτή 4ετή κατοχή(…ως βίαιη εξάρθρωση, δια του Γερμανικού ολετήρα, των βρετανικών θέσεων στη χώρα μας) και στη συνέχεια ένα φρικτότερο εμφύλιο(…ως βίαιη επιβολή της Αμερικανικής ηγεμονίας σ’ αυτή).

Επί Παπάγου λοιπόν, θα «στηθεί» η συνωμοτική οργάνωση, του ΙΔΕΑ, σε προφανή αντιρρόπηση της επιρροής του «στέμματος» στο Σώμα των αξιωματικών. Με το θάνατό του(1955) η αντίδραση των βρετανικών υπηρεσιών, δια των ανακτόρων, θα είναι άμεση και καίρια, καταφέρνοντας, με τη στήριξη των υποτακτικών του «στέμματος» βρετανόφιλων στρατηγών,….να εισχωρήσουν στην οργάνωση, βασιλόφρονες και βρετανόφιλοι αξιωματικοί, με τρόπο ώστε να αλλοιωθεί σοβαρά… ο αμερικανικός χαρακτήρας της. Έτσι ο ΙΔΕΑ… θα γίνει «ΙΑΝΟΣ», ως μεικτή πλέον βρετανοαμερικανική συνωμοτική οργάνωση, για τον έλεγχο και την επιρροή του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού του στρατεύματος!

Με την έναρξη της 10ετίας του 1960 και την εκλογή του «επιθετικού» Κέννεντυ, ως προέδρου των ΗΠΑ…και εκπροσώπου των πολυεθνικών του αμερικανικού βορά (Ροκφέλλερ), θα σημειωθούν καταλυτικής σημασίας «γεγονότα» και στη πατρίδα μας, για την αποφασιστική πλέον εξάρθρωση των βρετανικών ερεισμάτων σ’ αυτήν και την ολοκληρωτική «στροφή» της στη «γραμμή» που όριζαν για το κράτος των ΗΠΑ,… οι πολυεθνικές τους ! Κύριο γεγονός-«στροφέας» θα σταθεί,…η εκβιαστική αμερικανική «στροφή» (βλ. υπόθεση Μέρτεν), του μέχρι τότε «βρετανικά συμπλέοντος», υπό την εποπτεία των ανακτόρων, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (βλ. Συνθήκη Λονδίνου-1959). Τη περίοδο αυτή θα αναζωπυρωθεί έντονα το αμερικανικό τμήμα του ΙΔΕΑ και το 1961… θα φθάσει μέχρι το «προθάλαμο» πραξικοπήματος, υπό τον Γρίβα(με εποπτεία Λαδά),…αλλά θα «καρφωθεί» για να αποτραπεί, απ’ το Σταματελόπουλο(2οΕΓ/ΣΔΑ),… της ομάδας Παπαδόπουλου!



Με τη δολοφονία Κέννεντυ, το Νοέμβριο του 1963, η κατάσταση θα οξυνθεί σοβαρά…με τη βρετανική αντεπίθεση στο Ελληνοκυπριακό «μέτωπο»(13 σημεία Μακαρίου) και θα περιπλακεί επικίνδυνα απ’ την αντίδραση των αμερικανικών παραγόντων(εκπροσώπων των πολυεθνικών βεβαίως)της χώρας. Οι τελευταίοι, στη πολιτική σκηνή της, θα «εστιάσουν» στο κόμμα της ΕΚ, ως πολιτικό «δημιούργημά» τους, μετά από ανεπιτυχείς πειραματισμούς(ΚΕΑ) και στο στρατό στους δικούς τους αξιωματικούς του ΙΔΕΑ, που υπό τη «σκέπη» τους θα οργανώνουν τα χρόνια αυτά τις πολυπλόκαμες συνωμοτικές ομάδες τους (Λαδάς, Ιωαννίδης, Στειακάκης κά).

Η κατάσταση θα φθάσει στη σοβαρότερη μεταπολεμική(βρετανοαμερικανική) πολιτική κρίση του 1964, με αντιστοίχησή της,…στους παράγοντες του ΙΔΕΑ και θα «κλείσει» με τον βρετανοαμερικανικό «συμβιβασμό» της 21ης Απριλίου 1967, εκτός συμβατικών πολιτικών πλαισίων, για την από κοινού αντιμετώπιση του Αραβοισραηλινού πολέμου, ως αναγκαστικής πλέον «λύσης», για την αναδιανομή της πετρελαϊκής «τούρτας» της Μ. Ανατολής, απ’ τις επτά «αδελφές».

Έτσι, θα συμβιβαστούν και οι σφόδρα εχθρικές, μέχρι τότε, κύριες ομάδες Λαδά-Ιωαννίδη με αυτή του Παπαδόπουλου, με τη τελευταία βέβαια να έχει το πρώτο λόγο, απ’ το γεγονός της γενικότερης πολιτικής συγκυρίας που τον ευνοούσε(Τζόνσον στο τιμόνι των ΗΠΑ) και της ανακτορικής προστασίας του αρχηγού της,…μέσω των βασιλικών και φιλοβρετανών στρατηγών που μπορούσε να ελέγχει και τον προστάτευαν (Σπαντιδάκης, Αγγελής, Ζωιτάκης κά) Συνακόλουθα, στην «επαναστατική» αυτή κατάσταση της Ελλάδος, οι Βρετανοί θα βρεθούν με συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα αποδειχτεί όμως προσωρινής «χρήσης», μιας και τα δικά τους ανάκτορα δεν θα μπορούσαν να «λειτουργήσουν», εξ αντικειμένου, σε περίπτωση εκτροπής απ’ τη Συνταγματική τάξη, που εγγυότανε ο θεσμός, χωρίς πολιτικούς παράγοντες…και στρατηγούς να την «εκφράσουν» !

Επομένως ο βρετανικός «συμβιβασμός» στη «λύση» Παπαδόπουλου,…ενείχε την απομάκρυνση των ανακτόρων απ’ την «επαναστατική» πολιτική σκηνή, πράγμα που εισπράττονταν ως πλεονέκτημα «επαναστατικής» προοπτικής της άλλης πλευράς του ΙΔΕΑ, της πολυπληθούς φιλοαμερικανικής. Έτσι αυτή τώρα, θα τηρούταν σε αναμονή ευνοϊκών συνθηκών,…. με το πεδίο συνωμοτικής εκμετάλλευσης(στρατολόγησης) του στελεχιακού δυναμικού του στρατού, «ανοικτό» για την ομάδα Ιωαννίδη (αφού ο Παπαδόπουλος απ’ τη μια και ο Λαδάς απ’ την άλλη, θα «μπλοκάρονταν» σε κυβερνητικό έργο, χάνοντας εκ των πραγμάτων την ουσιαστική επαφή τους με τις συνωμοτικές τους ομάδες, επαφιέμενοι τώρα στη συνωμοτική δραστηριότητα του Ιωαννίδη,…την «αρσακειάδα» κατά Παπαδόπουλο, που θα κάλυπτε «επαναστατικά» τα νώτα τους !)


Ο Παπαδόπουλος, ως εκφραστής της βρετανικής «καθεστωτικής» γραμμής, θα συνεπικουρείται,…απ’ το όπλο του πυροβολικού, απ’ όπου προέρχεται και συμβολίζει…τη «καθεστωτική» ισχύ στο στρατό, ως το παραδοσιακό όπλο των στρατηγών, στα χέρια των οποίων κρίνονταν το κύρος τους ! Συνακόλουθα η ομάδα του κινούνταν, στις «παρυφές» της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας, απ’ όπου και θα αντλεί δύναμη, ερείσματα και προστασία. Τα μέλη της περιορίζονται σε εξακριβωμένα βρετανόφιλα στελέχη, «υψηλών προδιαγραφών»(ανώτεροι επιτελικοί αξιωματικοί), απ’ το όπλο του Πυροβολικού κυρίως, που παραδοσιακά το εγγυόταν ! Στη διάρκεια της χούντας, οι νομιμόφρονες μέχρι τότε αξιωματικοί,…ως κατά συνθήκη βασιλόφρονες-βρετανόφιλοι, χωρίς να είναι οργανωμένοι στην ομάδα αυτή, την στήριξαν στο σύνολό τους,…ως μία καθεστωτική συνέχεια, μιας οξύτατα ταραγμένης πολιτικά περιόδου(1964-65), όπου θα αμφισβητούνταν δυναμικά το βρετανικό στάτους της χώρας !

Συνεπής λοιπόν ο Παπαδόπουλος,….στα βρετανικά συμφέροντα της χώρας, με την επιβολή του καθεστώτος του, μετά το θλιβερό «φιάσκο» του βασιλικού αντιπραξικοπήματος, θα φροντίσει ΑΜΕΣΩΣ να το «ισορροπήσει» βρετανικά, στα πλαίσια της ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑΣ,….αλλά και το παπά των ανακτόρων, προς μεγάλη αγανάκτηση της (φιλοαμερικανικής και μη) ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα τον διατηρήσει στο «θρόνο» του αρχιεπίσκοπου !


Στη Κυπριακή πλευρά της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, κατά τη φυσική προέκταση των βρετανικών πραγμάτων της χώρας μας, ο Μακάριος, ως πρόεδρος της βρετανοκρατούμενης και υπό το καθεστώς της ΖΥΡΙΧΗΣ και του ΛΟΝΔΙΝΟΥ Κύπρου, θα βρίσκεται εύλογα στην ίδια "γραμμή πλεύσης" με αυτή του Παπαδόπουλου ! Έτσι εξηγούνται προφανώς και τα "ωραία λόγια" του πρώτου προς τον δεύτερο, στην επίσημη επίσκεψή του στη Κύπρο,…που απλώς επιβεβαίωναν την επιχειρούμενη αποκατάσταση, από της επιβολής της δικτατορίας, της (βρετανικής) πολιτικής ευθυγράμμισης ΑΘΗΝΩΝ-ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ,…που είχε σοβαρά διαταραχτεί, στη μεγάλη κρίση του 1964… και θα υλοποιηθεί με την απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας !

Ο Ιωαννίδης τώρα, το «Αμερικανάκι» του ΙΔΕΑ, γνωστός απ’ τα πρώτα «χνάρια» του στο στρατό (Μέση Ανατολή) ως σφόδρα αντιβασιλικός και αντικομουνιστής αλλά και «δεδομένος» στην ΑΝΤΙΒΡΕΤΑΝΙΚΗ και ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΙΛΗ "γραμμή" ΠΑΠΑΓΟΥ, αφότου επιτεύχθηκε ο μεγάλος «συμβιβασμός» της 21ης Απριλίου, θα επιδοθεί με πρωτοφανή συνωμοτικό ζήλο, στον «αγώνα» μεγέθυνσης και επικράτησης της ομάδας του, με προοπτική να καταστεί κάποια στιγμή ο κυρίαρχος του «επαναστατικού» παιγνιδιού, ελέγχοντας «από τα κάτω» το σύνολο του στρατιωτικού μηχανισμού! Κύριος στόχος του «επαναστατικού» του προγράμματος, η ευρύτατη το δυνατόν στρατολόγηση κατώτερων στελεχών,…από τη «παρθενική» τους(!) ακόμη είσοδό στη παραγωγική τους σχολή (ΣΣΕ, ΣΙ, ΣΝΔ, ΣΜΥ) Και αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα στη ΣΣΕ, δεδομένου ότι ως Διοικητής του τάγματος Ευελπίδων, προ και στη περίοδο της εκδήλωσης της 21ης Απριλίου ’67 και πριν αναλάβει την ΕΣΑ,…απ’ τον ομοΙΔΕΑτη του Λαδά, είχε φροντίσει να οργανώσει άρτια προς τούτο και συνωμοτικά το χώρο της Σχολής, ως το αναγκαίο προστάδιο «μύησης» στην «επανάσταση» των Ευελπίδων, αφήνοντας στο πόδι του τον απόλυτα έμπιστό του υποδιοικητή Κονδύλη Αντρέα, που πράγματι, ως νέος διοικητής του τάγματος Ευελπίδων,…θα αποδεικνύονταν αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών του ! Κύριος χώρος «αλίευσης» προπαιδευμένων ήδη «επαναστατών», μετά την έξοδο τους απ’ τη Σχολή, το Πεζικό, ο μαζικότερος χώρος στελεχών, απ’ όπου επιλέγονται, κατά κύριο λόγο, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.


Η πρόθεση προφανής : μεγάλες «ψαριές» και ταυτόχρονα ευχερής επιλογή,… με «επαναστατικά» κριτήρια, των πιο μάχιμων, ως Καταδρομέων, που θα στήριζαν δυναμικά και αποφασιστικά την «επανάσταση». Τώρα η προπαγάνδα στη ΣΣΕ, πέραν των καθιερωμένων για το «δίκαιο» της «επανάστασης» και άλλες αηδίες, θα επεκταθεί στη προβολή επιλογής του Πεζικού για τους αποφοιτούντες, για την ευχερή στη συνέχεια ένταξή τους και με κάθε «επαναστατικό» μέσο, στις Ειδικές Δυνάμεις ! Μια προπαγάνδα που θα «χαλάει κόσμο»,…ως «επαναστατική» και «λαικότροπη» επιλογή, «αβανταρισμένη» βέβαια με «γαργαλιστικά» κίνητρα….

*Κάποιοι μάλιστα, επιλεγόμενοι, για τα (Ιωαννιδικά) τους φρονήματα, ως «αρχηγοί» τάξεων, έδιναν «συνυποσχετική» για την επιλογή του πεζικού και στη συνέχεια των Ειδικών Δυνάμεων, εφόσον ήθελαν να βγουν αρχηγοί και να’ χουν εξασφαλισμένη λαμπρή «επαναστατική» σταδιοδρομία ! Για παράδειγμα ο αρχηγός της τάξεως του 19,… επελέγη αρχηγός, ως «άνθρωπος» του Κονδύλη και μόνον, βγήκε στο ΠΖ, επελέγη για τις ΚΔ και κατάφερε να εξελιχτεί, όντας «κραγμένος» Ιωαννιδικός, στρατηγός επί ΠΑΣΟΚ … Στα ίδια «χνάρια», ως φανατικός Ιωαννιδικός και ο αρχηγός της τάξης 19…., !

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, η «υπερομάδα» πλέον Ιωαννίδη, θα βρεθεί κυρίαρχη στον «επαναστατικό» χώρο της 21ης Απριλίου και θα μονοπωλήσει την «επανάσταση» στο στρατό,…χωρίς αντίπαλο (Η ομάδα Παπαδόπουλου ουσιαστικά είναι διαλυμένη από καιρό και άνευ σημασίας) Στην αρχή θα αιφνιδιαστεί απ’ τις εξελίξεις που η ίδια «πυροδότησε» στη Κύπρο,…αλλά σύντομα θα συνέλθει και ως «καταδρομική», θα αναζητήσει και το ανάλογο «σχήμα» δράσης της, στα νέα δημοκρατικά δεδομένα. Θα κινηθεί σε δυο βασικές κατευθύνσεις.


Στη πρώτη κατεύθυνση, θα εκθέσει…τους πιο εκτεθειμένους της, σε προκαταδικασμένες συνωμοτικές δράσεις («καπνογόνα»), όπου θα εστιαστεί εύλογα το ενδιαφέρον της Ελληνικής κοινωνίας (πραξικόπημα «πιτζάμας»κτλ). Σύντομα όμως, ο κόσμος θα μιλάει για κάποια εναπομείναντα «σταγονίδια», που δεν θα άξιζε το κόπο να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το θέμα….Πρόκειται για μια καθαρή επινόηση του τότε ΥΕΘΑ, για να μειώσει το ενδιαφέρον και να απομακρύνει το βλέμμα της Ελληνικής κοινωνίας στο φλέγον και εξαιρετικά σοβαρό θέμα της χούντας, όπου θα μπορούσε, τότε πιθανόν, να βρίσκονταν μέσα της, μετά από ενδελεχή και σε βάθος εξέταση, νωπά ίχνη επώνυμων παραγόντων της ανασυγκροτούμενης δημοκρατίας μας….

Επομένως η έκθεση… των εκτεθειμένων…είχε και την έννοια της «δυνάμει» απειλής…προς κάθε δημοκρατική κατεύθυνση !

Στη δεύτερη και κύρια κατεύθυνση, η Ιωαννιδική δράση θα είναι «υποδόρια», με μακρόπνοο στόχο τη συνέχιση επιρροής στο στελεχιακό δυναμικό του στρατιωτικού οργανισμού, με τη πιο προνομιακή μεταχείριση και επαγγελματική προώθηση των θετικά εκδηλούμενων και διακείμενων σε «επαναστατικές θέσεις, απ’ τα εναπομείναντα…πολλά και μη εκτεθειμένα «σταγονίδια» που θα εξελίσσονταν κανονικά και ανεμπόδιστα στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας και μάλιστα στα καίρια πόστα της !

Η κατεύθυνση αυτή θα ευοδώνονταν μοιραία, στη βάση μιας θλιβερής πραγματικότητας όπου το μείζον του στελεχιακού δυναμικού θα αποδεικνύονταν θετικά διακείμενο στην «επανάσταση». Στόχος της κατεύθυνσης αυτής θα είναι η προσαρμογή συμπεριφοράς στα δεδομένα της Δημοκρατίας και η επιθετική εισχώρηση στα κόμματα εξουσίας της ! Σύντομα σχετικά, θα βρίσκονται σ’ αυτά, άριστα συνεργαζόμενοι χουντικοί αξιωματικοί και μάλιστα «κραγμένοι», που θα εξελίσσονται,…με τις ευλογίες της εκάστοτε δημοκρατικής κυβέρνησης, στα ανώτατα αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας !


Σήμερα, εν έτει 2011, η κατάσταση δεν έχει ουσιαστικά μεταβληθεί,… «προς δόξαν» του πρόσφατα αποβιώσαντος Ιωαννίδη! Φαίνεται λοιπόν ότι ο συνωμότης αυτός, σχεδίασε με ρεαλισμό και προοπτική την «επαναστατική» δράση της ομάδας του …για τα χρόνια της δημοκρατίας που ζούμε. Τι άλλο όμως πιο εκκωφαντικό απ’ τη σημερινή ηγεσία του στρατεύματος !

Ως «διάγνωση», τρόπον τινά, του φαινομένου αυτού, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι έχει διαταραχτεί σοβαρά το DNA του στρατιωτικού μας οργανισμού, ως μέρους της δημοκρατικής μας πολιτείας !

ΙΔΙΟΣ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟΣ



«Δηλαδή μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και θα φταίει η ΝΔ για αυτό; Δεν θα φταίνε εκείνοι που οδήγησαν τα πράγματα σε ένα τέτοιο αδιέξοδο; Και πόσες φορές ακόμα θα τεθεί το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα;», το ρητορικό ερώτημα Μιχελάκη.

«Μπορεί να λένε ‘’ψηφίστε το αυτό, σας αρέσει - δεν σας αρέσει, ωφελεί – δεν ωφελεί τον τόπο, δουλεύει – δεν δουλεύει, γιατί αλλιώς θα έλθει χρεοκοπία;’’», διερωτήθηκε, προσθέτοντας, «Τι νόημα έχει η ίδια η Βουλή, όταν η κυβέρνηση δεν ζητά τη γνώμη των βουλευτών, αλλά μόνο την ψήφο τους, ακόμα και με το στανιό, για να νομιμοποιήσουν κάτι που έχει αποφασιστεί ερήμην τους; Είναι ή δεν είναι εκβιασμός;».

Έκανε μάλιστα λόγο για ομολογία, ότι δεν μπορούν να πείσουν και προσπαθούν να εξαναγκάσουν. «Το ίδιο ερώτημα δεν βοηθά την Οικονομία. Το ίδιο ερώτημα απαξιώνει πλήρως τη Δημοκρατία. Είναι εκβιαστικό δίλημμα. Και είναι ψεύτικο δίλημμα γιατί δεν λέει καν την αλήθεια: Η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία, αν συνεχιστεί ο ίδιος λάθος δρόμος, η ίδια λάθος συνταγή. Θυμίζω ότι πέρσι, μας έλεγαν ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Τώρα που οι στόχοι δεν πιάστηκαν, τώρα που η πολιτική εκείνη απέτυχε, τώρα που αποδεικνύεται ότι είναι λάθος η συνταγή, μας λένε ότι η συνέχισή της είναι –και πάλι- μονόδρομος. Και επικαλούνται το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα. Την απειλή χρεοκοπίας και τον ισχυρισμό ότι τα κάνουν για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία», τόνισε, σημειώνοντας πως η ΝΔ, με τη στάση της τονίζει πως η κυβέρνηση βάζει τη χώρα σε αδιέξοδο και υποδεικνύει έναν άλλο δρόμο.

Για 200.000 «Αγανακτισμένους»

«Θα ήταν ανοησία και αυθάδεια να πει κάποιος ότι θεωρεί εν δυνάμει ψηφοφόρους του τους πολίτες που διαδηλώνουν στις πλατείες. Οι διαμαρτυρίες στις πλατείες δεν γίνονται από κομματικούς στρατούς, δεν γίνονται με κομματικές σημαίες, αλλά κάτω από σύμβολα που ενώνουν. Είναι ακομμάτιστες και ακηδεμόνευτες. Και όποιος προσπαθήσει να τις καπελώσει απλά θα αποδείξει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ότι δεν κατάλαβε τι συμβαίνει. Αυτό, πάντως που μπορώ να σας πω είναι ότι όλοι γνωρίζουν γιατί διαδηλώνουν καθημερινά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γιατί έχουν χάσει τη δουλειά τους. Γιατί κλείνουν τα μαγαζιά τους. Γιατί δεν αντέχουν τις περικοπές των μισθών και των συντάξεών τους. Γιατί δεν αντέχουν άλλους φόρους. Γιατί βλέπουν πως, με αυτές τις πολιτικές, δεν έχουν μέλλον τα παιδιά τους. Είναι γιατί νοιώθουν να απειλείται, να γκρεμίζεται η αξιοπρέπειά τους. Και, βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι όλα αυτά οφείλονται στη λάθος οικονομική πολιτική, στα σκληρά, τα επαχθή μέτρα του Μνημονίου», σημείωσε, αναφερόμενος στη μαζική χθες, 2η πανευρωπαϊκή συγκέντρωση των Αγανακτισμένων.

Για το τραίλερ- απολογισμού των 20 μηνών

«Προπαγανδιστικό σποτ», χαρακτήρισε το τραιλερ που διακίνησε μέσω διαδικτύου η κυβέρνηση για τους 20 πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου. «Σε ποιους απευθύνονται; Και ποιος τους πιστεύει;», διερωτήθηκε ο Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας πως στους 20 μήνες που πέρασαν χάθηκαν όσα κερδήθηκαν χρόνια ολόκληρα.

«Λένε ότι ‘’χτίζουν την Ελλάδα που θέλουμε’’. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε. Το λένε όλοι οι Έλληνες. Το λένε οι πολίτες που διαδηλώνουν στις πλατείες. Αμφισβητούν τις πολιτικές τους ακόμα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Συγκρούονται μεταξύ τους ακόμα και οι υπουργοί που συγκροτούν την κυβέρνηση. Μιλούν για ‘’μια χώρα που κινείται με ορμή προς τα εμπρός’’. Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν κινείται προς τα εμπρός. Τα πάντα είναι σήμερα χειρότερα απ’ ό,τι πριν 20 μήνες. Η χώρα βουλιάζει στην ύφεση. Η αγορά πάγωσε. Ο πληθωρισμός καλπάζει. Η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί. Το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί. Τα μεγάλα έργα εγκαταλείπονται», πρόσθεσε, διερωτώμενος που βλέπει η κυβέρνηση την πιο δίκαιη, ασφαλή και όμορφη κοινωνία που περιγράφει στο σποτ «Στην κοινωνική κατάθλιψη; Στις δεκάδες χιλιάδες λουκέτα; Στις περικοπές συντάξεων και μισθών; Στις συνεχιζόμενες φοροληστρικές επιδρομές; Στην ανεργία που εκτοξεύτηκε στα ύψη; Στις απολύσεις εργαζόμενων; Στην μετανάστευση των νέων παιδιών; Στην έξαρση της εγκληματικότητας; Στην ανασφάλεια που νιώθουν καθημερινά οι πολίτες;»

Για την κυβερνητική ανακοίνωση κατά των ΜΜΕ

«Εγώ υπουργούς του ΠΑΣΟΚ άκουσα να σχολιάζουν το θέμα των επιτρόπων στα υπουργεία», το σχόλιο Μιχελάκη για την ανακοίνωση Πεταλωτή κατά των ΜΜΕ. «Σας θυμίζω, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδης, είπε το Σάββατο στο «MEGA» ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί έναν μπάστακα έξω από το γραφείο του, που θα του λέει τι να υπογράφει και τι όχι». Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, είπε χθες στη ΝΕΤ ότι κανένας υπουργός δεν θα δεχθεί επίτροπο στο υπουργείο του. Μήπως τελικά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στα στελέχη της;», κατέληξε.

ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ


του Σάββα Καλεντερίδη
Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν θα καταγάγει σημαντική νίκη, πετυχαίνοντας ποσοστό που θα ξεπερνά του 45%. Το κρίσιμο για την επιβίωση της κυβέρνησης Ερντογάν, παρά τα υψηλά ποσοστά που θα λάβει στις εκλογές, είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει σε δυο βασικά ζητήματα. Το ένα είναι το λεγόμενο "βαθύ κράτος" και οι μηχανισμοί του, ο ισχυρότερος από τους οποίους είναι οι ίδιες οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και το άλλο είναι το Κουρδικό Ζήτημα.
Το βαθύ κράτος αποτελεί φυσική και πολιτική απειλή για τον ίδιο τον Ερντογάν και για το κόμμα του, και θα εξηγήσουμε γιατί.

Ο στυγνός κρατισμός και οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κεμαλικής εξουσίας από το 1923 και εντεύθεν, δεν επέτρεψαν το σχηματισμό πολιτικής συνείδησης και πολιτικών δυνάμεων στην τουρκική κοινωνία οι οποίες θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν πολιτικά και με πολιτικούς όρους στο πολιτικό Ισλάμ, που εκφράστηκε για πρώτη φορά με τον Μεντερές, στη συνέχεια με τον Ερμπακάν και τώρα με τον Ερντογάν, με διαφορετικές εκδοχές την κάθε φορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μοναδικός αντίπαλος του Ερντογάν και του ΑΚΡ να είναι το βαθύ κράτος και οι μηχανισμοί του, οι οποίοι επιδιώκουν τη φυσική εξόντωση του πρώτου και την πολιτική αποδυνάμωση του δεύτερου.
Έτσι, ακριβώς επειδή το βαθύ κράτος είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος, μέχρι στιγμής ο Ερντογάν επιχειρεί να το εξουδετερώσει με αστυνομικές και δικαστικές μεθόδους, ενισχύοντας από τη μια πλευρά το αστυνομικό κράτος, που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με το Στρατό από το παρελθόν, και προσπαθώντας να ελέγξει από την άλλη το Δικαστικό Σώμα. Η κατάσταση αυτή, όμως, έχει φέρει τον Ερντογάν σε μια θέση, που κατηγορείται από εχθρούς και -μέχρι χθες;- φίλους ότι επιχειρεί να δημιουργήσει το δικό του ερντογανικό "βαθύ κράτος", το οποίο θα λειτουργήσει εξ ίσου αντιδημοκρατικά και στον αντίποδα του κεμαλικού βαθέος κράτους. Υπό την έννοια αυτή, η πολιτική και οι μεθοδεύσεις που θα ακολουθήσει μετεκλογικά ο Ερντογάν στο θέμα αυτό, θα κρίνουν και την πορεία της κυβέρνησής του και της ίδιας της Τουρκίας το επόμενο διάστημα. Αν κατορθώσει να ξεριζώσει τις ρίζες του κεμαλικού βαθέος κράτους υποκαθιστώντας το με ένα ερντογανικό βαθύ κράτος, χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της τουρκικής κοινωνίας, θα έλθει αντιμέτωπος με εσωτερικά προβλήματα αλλά και με εξωτερικούς -μέχρι τώρα φιλικούς- παράγοντες, με πρώτο και κύριο πιθανόν τις ΗΠΑ και τους μηχανισμούς της Ουάσιγκτον.
Το άλλο θέμα, όπως προαναφέραμε, είναι το Κουρδικό Ζήτημα. Ο Ερντογάν, τις δυο πρώτες τετραετίες, για να αντιμετωπίσει το κεμαλικό βαθύ κράτος και να εδραιωθεί στην εξουσία, χρησιμοποίησε ως σύμμαχό του τους Κούρδους και υποσχέθηκε να επιλύσει το Κουρδικό Ζήτημα. Με τον ίδιο τρόπο και κυρίως για να εξασφαλίσει την εύνοια της Ουάσιγκτον, χρησιμοποίησε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έδωσε υποσχέσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για αναγνώριση της Κύπρου, για επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο κλπ. Όσον αφορά τα Ε-Τ, με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν πέτυχε μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μία πλευρά εξασφάλισε την εύνοια και την υποστήριξη της Ουάσιγκτον και από την άλλη, με την επιφανειακή ηρεμία στις Ε-Τ σχέσεις και το Αιγαίο, αποδυνάμωσε το ρόλο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που χρησιμοποιούσαν περίπου προβοκατόρικα -χωρίς όμως να αφίστανται του εθνικού σχεδιασμού- τις εντάσεις στο Αιγαίο για να καθιστούν το ρόλο τους καίριο και ρυθμιστικό στο παιχνίδι εξουσίας στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Τα ίδια που έκανε ο Ερντογάν στο πλέγμα των Ε-Τ σχέσεων έκανε και στο Κουρδικό. Χρησιμοποίησε τους Κούρδους για να εδραιωθεί στην εξουσία, υποσχόμενος παραχωρήσεις και ρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στην επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος, υιοθετώντας παράλληλα και κυρίως τον τελευταίο χρόνο την πολιτική του νεοοθωμανισμού, που θα μπορούσε να εκφραστεί πολύ εύστοχα και με το λαϊκό: "Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου". Όσον αφορά τα Ε-Τ, η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική, αφού η πρακτική που ακολουθεί η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ανοίξει την Κερκόπορτα για να εγκατασταθούν οι Τούρκοι στο κέντρο του Αιγαίου ή και δυτικότερα: Όσον αφορά δε το Κουρδικό, το γεγονός της απροκάλυπτης υιοθέτησης της πολιτικής του "Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου", ώθησε τους Κούρδους σε αναζήτηση άλλων λύσεων, όπως είναι η προετοιμασία για μονομερή ανακήρυξη αυτονομίας, κάτι που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης μετεκλογικά, για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν να προχωρήσει σε συνταγματική και νομοθετική-πολιτική-διοικητική μεταρρύθμιση που θα θέτει υγιείς βάσεις για τη δημοκρατική επίλυση του Κουρδικού.
Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον Ερντογάν, αφού -παρότι εξασφαλίζει την προτίμηση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων- η πολιτική που έχει ακολουθήσει ιδιαίτερα τα τελευταία ένα-δυο χρόνια σε σειρά από κρίσιμα ζητήματα που ακροθιγώς αναφέρθηκαν στο σημείωμα αυτό, αυξάνει την καχυποψία σε παράγοντες στο εσωτερικό και το εξωτερικό που μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησή του.
Ενδεικτικό των προβλημάτων που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν μετεκλογικά είναι το σενάριο που δημοσιεύει σήμερα η -ισλαμοεθνικιστική- εφημερίδα Γενί Τσαγ σε άρθρο που υπογράφεται απο τον δημοσιογράφο Σελαχαντίν Όνκιμπαρ, ο οποίος, σημειωτέον, διατηρεί άριστες σχέσεις με το βαθύ κράτος, με ό,τι αυτό σημαίνει για το περιεχόμενο και την πραγματική προέλευση του σεναρίου.
Σας προτείνουμε να διαβάσετε με ιδιαίτερη προσοχή το σενάριο, που επιδέχεται πολλές αναγνώσεις:

Τί θα συμβεί στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν πέσει η κυβέρνηση Ερντογάν-ΑΚΡ τους επόμενους έξι μήνες:
  1. Θα κηρυχτεί ιντιφάντα από τους Κούρδους, στη γραμμή Χακιάρι-Τζίζρε (Hakkâri-Cizre).
  2. Θα επεκταθούν σε ολόκληρο το Κουρδιστάν οι διαδηλώσεις και οι μαζικές ενέργειες πολιτικής ανυπακοής και θα καταληφθούν το ένα μετά το άλλο ορισμένες νομαρχίες, στις οποίες στις οποίες θα υψωθεί η σημαία του ΡΚΚ.
  3. Θα υποσταλούν οι τουρκικές σημαίες από τους δήμους που ελέγχονται από το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
  4. Θα γίνουν καμπάνιες που θα καλούν τους Κούρδους που καταπιέζονται να καταφύγουν στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ).
  5. Θα γίνουν μαζικές επιθέσεις στις νομαρχίες, τα φυλάκια και τα στρατόπεδα των ΤΕΔ στο Κουρδιστάν.
  6. Θα αρχίσουν απεργία πείνας χιλιάδες Κούρδοι, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ της Δύσης.
  7. Παράλληλα με τις πόλεις του Κουρδιστάν, θα εκδηλωθούν μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης από τους Κούρδους που κατοικούν στις μεγαλουπόλεις ολόκληρης της Τουρκίας.
  8. Θα γίνουν βομβιστικές ενέργειες και μαζικές δολοφονίες σε τουριστικά κέντρα και σε μεγαλουπόλεις της Τουρκίας.
  9. Αμέσως μετά από αυτές τις φρικιαστικές εξελίξεις, η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα ανακοινώσει ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται με τον Οτζαλάν, κατέληξαν σε συμφωνία.
  10. Με βάση τη συμφωνία αυτή, θα ψηφιστεί Γενική Αμνηστία, θα απελευθερωθεί ο Οτζαλάν και θα του αναγνωριστεί το δικαίωμα να ασχοληθεί με την πολιτική.
  11. Το νέο Σύνταγμα θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας του Οτζαλάν και του Ερντογάν.
  12. Στο νέο Σύνταγμα θα αλλάξει η ονομασία της χώρας και από Τουρκική Δημοκρατία θα ονομάζεται πλέον Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Ανατολής.
  13. Θα αλλάξει η τουρκική σημαία και θα υιοθετηθεί μια νέα σημαία.
  14. Τα κουρδικά θα ανακηρυχθούν δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους.
  15. Θα είναι ελεύθερη η εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα.
  16. Θα περάσουμε στο σύστημα των Αυτοδιοικούμενων Περιφερειών, ενέργεια που θα αποτελέσει το πρώτο επίσημο βήμα για τη δημιουργία του Μεγάλου Κουρδιστάν.
  17. Οι εξελίξεις αυτές που θα λάβουν χώρα στο τουρκικό Κουρδιστάν, θα δημιουργήσουν ανώμαλες καταστάσεις στους νομούς και τις μεγαλουπόλεις της Κεντρικής, της Δυτικής, της Νότιας Τουρκίας και των περιοχών του Μαρμαρά και του Πόντου και θα αρχίσει ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους, με βάση την εθνική καταγωγή.
  18. Ο Ταγίπ Ερντογάν, με το αιτιολογικό ότι διαταράσσουν την σταθερότητα και τη δημόσια τάξη, θα αρχίσει το ανθρωποκυνηγητό των Τούρκων εθνικιστών.
  19. Θα γίνουν μαζικές συλλήψεις στους μεγάλους νομούς και στις μεγαλουπόλεις.
  20. Την περίοδο αυτή θα μπει η Τουρκία σε μια εσωτερική διαμάχη που θα μοιάζει με αυτήν της Γιουγκοσλαβίας.
  21. Το χάος που θα επικρατεί στην Τουρκία θα μετατραπεί σε εσωτερικό πόλεμο, προκαλώντας την επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.
  22. Το ΝΑΤΟ θα αποβάλλει τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα αποβιβάσει νατοϊκά στρατεύματα στα εδάφη της Ανατολής.
  23. Ακριβώς τη στιγμή αυτή οι Κούρδοι θα ζητήσουν δημοψήφισμα, για να αποσπαστούν από την Τουρκία.
  24. Μετά το δημοψήφισμα, οι Κούρδοι θα αποσπαστούν και επίσημα από την Τουρκία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διέξοδο στη Μεσόγειο.
  25. Παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές, το ζεστό χρήμα θα εγκαταλείψει την Τουρκία και το συνάλλαγμα θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση, που θα ανοίξει το δρόμο για τη χρεοκοπία της Τουρκίας, στο παράδειγμα της Ελλάδος.
  26. ΗΠΑ και Ε.Ε., βλέποντας ότι ο Ερντογάν ολοκλήρωσε την αποστολή του, θα τον θεωρήσουν υπεύθυνο για τις εξελίξεις, επιφυλάσσοντας για τον ίδιο ένα τέλος χειρότερο από αυτό του Σάχη της Περσίας.
Τελικό συμπέρασμα: Αν δεν φύγει από τη μέση το ΑΚΡ, η Τουρκία οδεύει με βεβαιότητα στο διαμελισμό.
Και αυτό γιατί στο τουρκικό Κουρδιστάν έχει ήδη ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντιστραφεί.
Υπάρχουν ορισμένοι που λένε ότι υπάρχει ο Μεγάλος Τουρκικός Στρατός ο οποίος δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Ξεχνούν όμως όλοι αυτοί ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ, απλά για να εκδικηθούν τον Κεμαλισμό και το κοσμικό κράτος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποδυναμώνει με σύστημα τον τουρκικό στρατό.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ-ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ


Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει το ελληνικό εκπαιδευτήριο ΟΜΗΡΟΣ που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία στην Κορυτσά φιλοξενώντας τόσο τα παιδιά της ελληνικής μειονότητας της περιοχής όσο και Αλβανούς μαθητές που προτιμούν την ποιότητα σπουδών που τους παρείχε το πρότυπο αυτό για τα αλβανικά δεδομένα σχολείο. Το τελευταίο διάστημα και με αιτιολογία την οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει στην καταβολή των λειτουργικών εξόδων του σχολείου και των μισθών του προσωπικού.

Στην Κορυτσά κυκλοφορούν φήμες ακόμη και περί κλεισίματος του σχολείου, καθώς αν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό, είναι πιθανό οι αλβανικές αρχές να μην επιτρέψουν την συνέχιση της λειτουργίας του την επόμενη χρονιά. Μειονοτικές οργανώσεις αλλά και βουλευτές από την βόρεια Ελλάδα απευθύνουν έκκληση προς την Άννα Διαμαντοπούλου να τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητες ώστε να μην χαθεί «ό,τι πιο επιτυχημένο έχει να επιδείξει η πατρίδα μας στην περιοχή της Κορυτσάς».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το Μουσουλμανικό Σχολείο που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια στην Κορυτσά και μάλιστα με τουρκική χρηματοδότηση, εμφανίζεται έτοιμο να υποδεχτεί τους Αλβανούς μαθητές σε περίπτωση κλεισίματος του ΟΜΗΡΟΥ.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το ελληνικό μειονοτικό σχολείο που λειτουργεί στην Χειμάρρα. Όπως αναφέρει ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης σε επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας «οι εκπαιδευτικοί του παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, ενώ η καλλιεργούμενη φημολογία για ενδεχόμενο κλείσιμο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τα προβλήματα αυτά υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ελλοχεύουν τον κίνδυνο της απαξίωσης των σχολείων».

Χαρακτηριστικό της δεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί είναι το γεγονός πως ήδη αναζητούν εργασία σε άλλα σχολεία είτε της Αλβανίας, είτε της Ελλάδας αντίστοιχα.
Η Αλβανία… σβήνει την εθνικότητα

«Τσουνάμι» αντιδράσεων για τα πιστοποιητικά των Β/Ηπειρωτών
Θίγουν τη Μειονότητα, τονίζει ο βουλευτής Κ. Μπάρκας
  • «Τσουνάμι» αντιδράσεων προκαλεί ήδη στους κόλπους της ελληνικής Μειονότητας η νέα μεθόδευση της αλβανικής κυβέρνησης, που αυτή τη φορά επιχειρεί να σβήσει απ’ τα πιστοποιητικά γέννησης των Βορειοηπειρωτών την εθνική τους ταυτότητα.
Ήδη, άμεση ήταν η αντίδραση της «Ομόνοιας», σε σχέση με την συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση. Έτσι, σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το στοιχείο της εθνικότητας αποτελεί ένα βασικό τεκμήριο για την απόδειξη των ιδιαιτεροτήτων μιας μειονότητας και για μας, είναι κεκτημένο πλέον. Δεν είναι δυνατό, ενώ αναμένουμε πρόοδο σε μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα της ΕΕΜ στα πάτρια εδάφη της, να έχουμε τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

Χαρακτηριστικά των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η νέα αυτή επιχείρηση της Αλβανικής πλευράς για…. παραγραφή της εθνικότητας των Βορειοηπειρωτών, είναι και όσα αναφέρει σε μια συνέντευξη – ποταμό που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πανoράμα» -ακολουθεί παρακάτω- ο Έλληνας βουλευτής στο κυβερνών μάλιστα Δημοκρατικό Κόμμα, Κώστας Μπάρκας.

Όπως επισημαίνει, το επίμαχο μέτρο θίγει την ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η συνέντευξη του Κώστα Μπάρκα προς την αλβανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Πανοράμα», έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, καθώς ο ίδιος, αν και βουλευτής του κόμματος Μπερίσα, δεν δίστασε να καυτηριάσει δημόσια την τελευταία απόφαση (για τα πιστοποιητικά) της Κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Να τι είπε στην συνέντευξή του ο κ. Μπάρκας:
Η Γενική Διεύθυνση Ληξιαρχείων ενέκρινε μια νέα φόρμα πιστοποιητικών για τους αλβανούς πολίτες όπου δεν αναγράφεται η εθνικότητα. Αυτό γίνεται στον αναβρασμό της συζήτησης για τον αν πρέπει να δηλώνεται με αυτοπροσδιορισμό η εθνικότητα και το θρήσκευμα. Πια είναι η θέση σας;

- Εξαρχής είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω με δυσαρέσκεια ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν συμβαδίζει με την πρέπουσα κατεύθυνση και έχει αναληφθεί στην λανθασμένη στιγμή. Η Αλβανία έχει συμπεριληφθεί σε διαδικασίες ένταξης και παγκοσμιοποίησης και με την πράξη αυτή εκπέμπει σήμα μη χειραφέτησης. Δεν είμαι βέβαιος αν η συγκεκριμένη πράξη ταυτίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προσέγγισης των μειονοτικών θεμάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να είμαι σαφής, είναι σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με μια σειρά άλλα διεθνή ντοκουμέντα.
Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δηλώσεις ότι με την πράξη αυτή βλάπτονται οι εθνικές μειονότητες στην Αλβανία και ιδιαίτερα η ελληνική μειονότητα. Μοιράζεστε και εσείς την ίδια άποψη;

- Η συγκεκριμένη πράξη προσβάλει άμεσα τα συμφέροντα, προσδοκίες και το στάτους της ε.ε. μειονότητας. Κατά επιγραμματικό τρόπο: θίγει την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Τόσο το περισσότερο όταν ως πράξη έχει ληφθεί εκτός προσοχής και διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους της ε.ε. μειονότητας. Είναι πασιφανές ότι τέτοια μέτρα, πράξεις και πραχτικές που αφορούν θέματα εθνικής φύσεως, ανεξαρτήτως από πού ξεκινούν, στοχεύουν την ελληνική μειονότητα. Προσβάλουν την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας, και όταν δεν αναφέρονται ανοιχτά σ’ αυτή, αλλά κρύβονται πίσω από γενικές δηλώσεις εθνικιστικής εμπνεύσεως, άξια, θα έλεγα για την περίοδο πριν από τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτι στη Βαλκανική.
Ταυτοχρόνως, στην Αλβανία λειτουργεί μια πρωτοβουλία, ονόματι «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» η οποία τάσσεται κατά του αυτοπροσδιορισμού στο θέμα εθνικότητας και θρησκεύματος κατά την νέα απογραφή του πληθυσμού. Ποια είναι η άποψή Σας σχετικά με την εκστρατεία αυτή;

- Στην Αλβανία, πριν από κάμποσο χρόνο έχει ξεσπάσει μια αρκετά επιθετική εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Της εκστρατείας προηγήθηκε η έντονη συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης στη δήλωση της εθνικότητας. Τώρα πια σ’ αυτή την εκστρατεία προστίθεται η καθολική άρνηση της εθνικότητας. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι πριν να είμαστε δημοκράτες ή σοσιαλιστές, δεξιοί, ή αριστεροί, έχουμε την εθνική μας ταυτότητα. Όπως κάθε άλλο έθνος και οι Έλληνες, έχουν πολλούς λόγους για να είναι υπερήφανοι για την εθνικότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι αδιαπραγμάτευτα και ιερά.

Η συζήτηση σχετικά με την ελεύθερη βούληση στη δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος πώς επηρεάζει τις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας;

- Αποτελεί βήμα πίσω και επιστροφή στις παλιές παραδόσεις της βαλκανικής Αλβανίας, που αντιτάσσεται την Ευρωπαϊκή Αλβανία. Σε μια ευρωπαϊκή Αλβανία αισθανόμαστε όλοι ελεύθεροι στην εθνικότητα και τις ελευθερίες μας . Στην βαλκανική Αλβανία ο καθένας ζούσε, αλλά δεν πρέπει να ζει, με το φόβο και το άγχος, τρομοκρατημένος από τα συμπλέγματα κατωτερότητας.

Παρ’ όλα αυτά, εγώ εκφράζω την πεποίθηση ότι στην Αλβανία θα βρεθούν προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες θα μπορέσουν να εμποδίσουν την οπισθοδρόμηση της Αλβανίας και θα σώσουν τη χώρα από εθνικιστικά αντιευρωπαϊκά παραληρήματα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΡΕΙ


Ακούγονται πολλές απόψεις, ακόμα και από διαφορετικές κατευθύνσεις...
ότι το κίνημα των αγανακτισμένων, είναι απλά μία μορφή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βρέθηκαν κάποιοι, αλλά ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα, και δεν δίνει λύσεις. Ο κόσμος όμως στους δρόμους, δεν είναι αγανακτισμένος μόνο...
για τους μισθούς, τις συντάξεις, την ακρίβεια, τους φόρους, και την ανεργία. Είναι κυρίως αγανακτισμένος επειδή προσπαθούν να τον πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Γνωρίζει όμως ότι υπάρχει, είναι απόλυτα ρεαλιστική, είναι η μόνη δίκαιη και σωστή λύση, και την ξέρουν όλοι. Είναι αυτή που ακούγεται και απαιτείται από όλους, με απλό και "λαϊκό" τρόπο: Να πληρώσουν εκείνοι που τα φάγανε, πλουτήσαν, και που εξακολουθούν να τα τρώνε.

Κάθε χρόνο διαβάζουμε σε διεθνείς αξιολογήσεις, ότι η Ελλάδα έχει από τον πιο υψηλό δείκτη διαφθοράς, και από τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής παγκοσμίως. Με τέτοια μεγάλη ιστορία ως έθνος, θα έπρεπε να γνωρίζουμε καλύτερα, ότι το μοναδικό έσοδο για κάθε κράτος προέρχεται από τους φόρους που εισπράττει. Εμείς όχι μόνο δεν μαζεύουμε τους φόρους μας, αλλά τους αυξάνουμε, επιβαρύνοντας αυτούς που αναγκαστικά τους πληρώνουν (κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι). Το έλλειμμα που έχουμε, ακόμα και όταν ήταν διψήφιο, δεν θεωρείται καθόλου μεγάλο (το χρέος και οι τόκοι του είναι!). Αν θέταμε πρώτη μας προτεραιότητα, την πάταξη μεγάλου μέρους της φοροδιαφυγής, και την είσπραξη των εσόδων, άμεσα, όχι μόνο θα μηδενιζόταν το έλλειμμα, αλλά υπολογισμένα θα υπήρχε και πλεόνασμα. Έχοντας πλεόνασμα, οι αγορές δεν έχουν κανένα λόγο να μην δανείσουν, και η Ευρώπη, αν της θέταμε αυτόν και μόνο το στόχο, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να μας στηρίξει μέχρι να τον υλοποιήσουμε.


Από 'κει και πέρα, ο μόνος λόγος που θα χρειαζόταν να δανειστούμε, θα ήταν μόνο για την εξόφληση προηγούμενων χρεών, μειώνοντας τα σταδιακά, με μέρος από το πλεόνασμα.
Αν πάλι καταφέρναμε να μειώσουμε περεταίρω τη φοροδιαφυγή, και ξεκινούσαμε να εισπράττουμε και των προηγούμενων ετών (όχι με πρόστιμα που μπορεί να γονατίσουν την αγορά, αλλά μόνο με τους φόρους που δεν πληρωθήκαν), θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά, για ανάπτυξη, παιδεία, περίθαλψη, πρόνοια, και θεού θέλοντος, για αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς, και στον ιδιωτικό, και στο δημόσιο τομέα.

Αντίθετα αυτό που ξεκίνησε να γίνεται (και συνεχίζεται), είναι μόνο η μείωση των δαπανών, και μάλιστα, όχι αυτές που οφείλονται στη τεράστια διαφθορά (υπερχρεώνοντας έργα, προμήθειες, και συμβάσεις), αλλά δίνοντας βάρος και προτεραιότητα, σε μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις (συμβασιούχων και βλέπουμε), φόρους, και αποκρατικοποιήσεις, που ήδη έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση και ανεργία. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε αγανακτισμένοι.


Είναι σαν να υπάρχει μια μεγάλη επιχείρηση/βιομηχανία, που δεν εισπράττει τίποτα από τους μεγάλους της πελάτες, και έχει έσοδα μόνο από πελάτες λιανικής, που ενώ είναι πολλοί, δεν κάνουν όμως μεγάλο τζίρο.
Ταυτόχρονα το τμήμα προμηθειών αγοράζει κατά πολύ υπερχρεωμένες τις πρώτες ύλες, και ότι άλλο χρειάζεται (ή μη), έχει προσλάβει υπεράριθμο προσωπικό, κυρίως σε διοικητικές θέσεις, με άδικα ανόμοιους μισθούς, ενώ έχει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην παραγωγή και στις πωλήσεις. Τέλος αναγκάζεται να παίρνει δάνεια, όχι για να αναπτυχθεί, αλλά απλά για να συντηρηθεί. Πολύ γρήγορα βρίσκεται σε κρίση, και αντί να φροντίσει να εισπράξει από τους πελάτες που δεν πληρώνουν, αυξάνει τις τιμές των προϊόντων, μειώνοντας ακόμα πιο πολύ τις πωλήσεις. Στις δαπάνες, αντί να φροντίσει να ελέγξει τις προμήθειες, και να οργανώσει καλύτερα το προσωπικό ώστε να είναι πιο παραγωγικό, μειώνει μισθούς και απειλεί με απολύσεις. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι διακεκριμένος οικονομολόγος, για να καταλάβει, ότι μία τέτοια επιχείρηση έχει σοβαρό πρόβλημα management.

Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που αντί το κράτος να φροντίσει για την εξυγίανση τους, όπως θα κάνει όταν την αναλάβει ένας ιδιώτης, αποφασίζει να τις ξεπουλήσει, ξεκινώντας μάλιστα από τις πιο κερδοφόρες. Όμως όλα αυτά τα έχουμε πληρώσει εμείς, και είναι δική μας περιουσία, και γι' αυτό είμαστε αγανακτισμένοι.


Και για να γυρίσουμε πάλι στη φοροδιαφυγή, σε πίνακα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (http://www.gsis.gr/doyaudit/crdoy2011y.html)
φαίνεται το ποσοστό υποθέσεων που είναι εκκρεμείς στις εφορίες (όχι μόνο που δεν έχουν εισπραχτεί, αλλά που δεν έχουν καν ελέγχθει) από αυτές που εντόπισε το ΣΔΟΕ για το πρώτο εξάμηνο. Το ποσοστό εκκρεμών υποθέσεων είναι γύρω στο 70%, και αυτές είναι φυσικά μόνο οι περιπτώσεις που κατάφερε (ή ήθελε) να εντοπίσει το ΣΔΟΕ. Αυτό, πιστεύω πως δείχνει, την πραγματική διάθεση που υπάρχει, να ασχοληθούν σοβαρά με τη φοροδιαφυγή, και τα πραγματικά έσοδα. Αυτός είναι λόγος να είμαστε αγανακτισμένοι.

Και φυσικά η δικαιολογία που κυρίως ακούγεται, είναι, ότι είναι τεχνικά πάρα πολύ δύσκολο, να εντοπιστεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, και το μαύρο χρήμα. Η αλήθεια είναι όμως, πως η πληροφορία αυτή υπάρχει αποθηκευμένη, και βρίσκεται στις βάσεις δεδομένων των τραπεζών. Κάθε μορφής συναλλαγή που πραγματοποιείται καταγράφεται, και κάθε τραπεζικός ή επενδυτικός λογαριασμός αντιστοιχεί σε ΑΦΜ φυσικού προσώπου ή εταιρίας.
Εκτός από την περίπτωση συναλλαγών που γίνονται μόνο με μετρητά, δεν καταθέτονται σε τράπεζες ή επενδύσεις (εδώ ή έξω), και δεν πραγματοποιείται κάποια μεγάλη αγορά, (δηλαδή τα φυλάει κάποιος στο στρώμα του), όλες οι άλλες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν.

Αρκεί να υλοποιηθεί ένα σύστημα, που θα ελέγχει αυτόματα όλες τις κινήσεις για κάθε λογαριασμό, και θα κάνει αντιστοίχηση, με τα ποσά που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις. Το σύστημα Elenxis που έχει υλοποιηθεί, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να ελέγχει αυτόματα όλους τους λογαριασμούς, αλλά, ενώ ανακοινώθηκε, δεν γνωρίζω γιατί είναι ακόμα και αυτό στον πάγο. Ένα αυτόματο ολοκληρωμένο σύστημα όχι μόνο θα είχε τη δυνατότητα να εντοπίσει και να καταγράψει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ύποπτη συναλλαγή που μπορεί να προέρχεται και από τον δημόσιο τομέα.
Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει η Κυβέρνηση, θα είναι να απαιτήσει πρόσβαση ή πληροφορίες και για ξένους λογαριασμούς, και φυσικά να φροντίσει να εισπράξει τους φόρους και να ελέγξει ύποπτες συναλλαγές.

Η είσπραξη των φόρων είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι ίσως η μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η πληροφορία υπάρχει. Όσο κάποιοι, από όλες τις μεριές, προστατεύουν μόνο τα συμφέροντα τους και των πελατών τους, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε προβληματισμένοι, αγανακτισμένοι, και αποφασισμένοι!


ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ



Την αλλοίωση του εθνολογικού ιστού της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον από την ανεξέλεγκτη εισροή χιλιάδων λαθρομεταναστών έκρουσε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας, μιλώντας στο συνέδριο της Μυτιλήνης με θέμα τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τον Ant1.

O Γεώργιος Καλαμίδας χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας και του ελληνικού Έθνους, μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και δεν μπορεί να απορροφήσει τόσους μεγάλους αριθμούς αλλοδαπών. Στο διήμερο συνέδριο περισσότεροι από 400 σύνεδροι, στην πλειονότητά τους δικαστικοί λειτουργοί, αντάλλαξαν απόψεις για το ακανθώδες ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και το Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως στο νησί της Λέσβου, που αποτελεί πύλη εισόδου εκατοντάδων λαθρομεταναστών. Το σύνολο των ομιλητών αναγνώρισαν την αναγκαιότητα να χαραχθεί μία αποτελεσματικότερη στρατηγική από πλευράς Πολιτείας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές η λαθρομετανάστευση δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών αλλά και στην αύξηση της ανεργίας Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναδείχθηκε και ο σημαντικός ρόλος των τοπικών παραγόντων της Λέσβου στη διαχείριση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών, που σχεδόν καθημερινά φθάνουν από τα τουρκικά παράλια.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΕΙ ΠΑΙΔΕΣ ΕΣΤΕ


Τη δυνατότητα να κατανοήσουµε κυριολεκτικά την παραπάνω ρήση από τον «Τίµαιο» του Πλάτωνα µας προσφέρει ο Χρήστος Δ. Λάζος στο τελευταίο του βιβλίο.

Χαράκτης, λάτρης της επιστηµονικής φαντασίας, µελετητής του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού και συγγραφέας πολλών βιβλίων µε θέµα την αρχαία ελληνική τεχνολογία, ο Λάζος παρουσιάζει µέσα από τις σελίδες ενός προσεγµένου λευκώµατος τη θέση που κατείχε το παιχνίδι στη ζωή των Ελλήνων.

Ερευνώντας πηγές 3.200 χρόνων, από την προϊστορική αρχαιότητα έως το Βυζάντιο, και καταγράφοντας 150 (!) παιχνίδια, ο συγγραφέας καταφεύγει κυρίως στους καλλιτέχνες και τεχνίτες της εποχής για να µας τα εκθέσει.

Αγγειογραφίες, αντικείµενα λατρευτικά, καθηµερινά και άλλα που χρησίµευαν ως παιχνίδια και βρέθηκαν ατόφια σε ανασκαφές αναδεικνύουν πέρα από την ευρηµατικότητα και την πρωτοτυπία των προγόνων µας, τη διαχρονικότητα των παιχνιδιών αυτών.

Πολλά από αυτά φτάνουν έως τις µέρες µας σχεδόν απαράλλαχτα. Υπάρχουν παιχνίδια για όλους και για όλα τα γούστα: παιχνίδια για µωρά όπως το σείστρο (κουδουνίστρα), για παιδιά όπως η µοσκίνδα (µακριά γαϊδούρα) και η αποδιδρασκίνδα (κρυφτό) και τυχερά όπως η κυβεία (ζάρια) και ο άβαξ (τάβλι). Επίσης παιχνίδια στρατη γικής όπως οι πεσσοί, οι εννιάρες και οι τρίλιζες, καθώς και ερωτικής µαντείας όπως ο κότταβος.

Η εξαιρετική παρουσίαση των παιχνιδιών των αρχαίων και των βυζαντινών από τον Χρήστο ∆. Λάζο ολοκληρώνεται µε την παράλληλη παράθεση ιστορικών και µυθολογικών στοιχείων που σχετίζονται άµεσα µε αυτά. Χαρακτηριστική η περίπτωση της αιώρας, κοινώς κούνιας: σύµφωνα µε τον µύθο, ο Ικάριος, ήρωας από τον αττικό δήµο Ικαρία, φιλοξένησε κάποτε, δίχως να το γνωρίζει, τον θεό ∆ιόνυσο.

Ο θεός θέλοντας να δείξει την ευγνωµοσύνη του στον φιλόξενο θνητό φεύγοντας του δίδαξε τα µυστικά της αµπελουργίας και της οινοποιίας. Ενθουσιασµένος ο Ικάριος, βάλθηκε να καλλιεργεί αµπέλια, γεύτηκε τον χυµό τους και ευφράνθηκε τόσο πολύ που θέλησε να µοιραστεί το νέο αγαθό µε τους γείτονές του. Γέµισε τότε ασκούς µε κρασί, ανέβηκε στο άρµα του και τριγυρνώντας στις εξοχές της Αττικής κερνούσε τους γεωργούς και τους βοσκούς, οι οποίοι όµως, πίνοντας κρασί για πρώτη φορά στη ζωή τους µέθυσαν.

Αδαείς οι βοσκοί και πανικόβλητοι από τη µέθη νόµισαν ότι ο Ικάριος τούς δηλητηρίασε και γι’ αυτό τον σκότωσαν και έκρυψαν το πτώµα του. Αναζητώντας τον πατέρα της, η κόρη του Ικάριου, η Ηριγόνη, βρήκε το πτώµα του και αφού το έθαψε, κρεµάστηκε από ένα δέντρο πάνω από τον τάφο του. Οργισµένος ο ∆ιόνυσος µε τους Αθηναίους, καταράστηκε τις κόρες τους οι οποίες µαινόµενες έτρεχαν να κρεµαστούν και αυτές. Τροµαγµένοι τότε αυτοί, κατέφυγαν στο Μαντείο των ∆ελφών όπου έµαθαν ότι για να εξευµενίσουν τον θεό έπρεπε να καθιερώσουν γιορτή προς τιµήν του Ικάριου και της Ηριγόνης.

Ετσι, καθιερώθηκε στην Αθήνα η γιορτή της Αιώρας (τελούνταν στις 13 του µήνα Ανθεστηριώνα όταν άρχιζαν να ανθίζουν τ’ αµπέλια) κατά την οποία οι παρθένες της Αττικής κρεµούσαν στα δέντρα µικρές κούκλες από κερί ή άργιλο, τις πλαγγόνες οι οποίες παρίσταναν τις κόρες που είχαν κρεµαστεί.

Με το πέρασµα του χρόνου, τη θέση των πλαγγόνων πήραν ξανά οι κόρες της Αττικής οι οποίες τραγουδώντας αιωρούνταν, ακριβώς όπως εµείς σήµερα,µικροί και ενίοτε και µεγάλοι ανεβαίνοντας στην αιώρα.

ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


Το έγγραφο αυτό περιγράφει ξεκάθαρα την δογματική και κυριαρχική νοοτροπία της ελίτ της Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Βρέθηκε τυχαία το 1986, ονομάστηκε «Σιωπηλά όπλα για έναν αθόρυβο πόλεμο», και αποτελεί μια θαυμαστή εξήγηση της τεχνικής της μαζικής πλύσης εγκεφάλου.


Αυτό το εκτενές και λεπτομερές έγγραφο που χρονολογείται από το 1979 περιγράφει μία πολιτική που επιβλήθηκε από το 1950. Το έγγραφο λέει πως: «ο αθόρυβος πόλεμος κηρύχθηκε από την Διεθνή Ελίτ σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα 1954». Το 1954 όμως είναι το έτος που για πρώτη φορά συναντήθηκε η λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Εδώ υπάρχει μια περίληψη του περιεχομένου του:

✓Στα μέσα διατηρήστε την προσοχή του ενήλικου κοινού μακριά από τα πραγματικά κοινωνικά θέματα και αιχμαλωτίστε το με θέματα που δεν έχουν καμιά πραγματική αξία.

✓ Στα σχολεία κρατήστε το νεαρό κοινό σε άγνοια όσον αφορά τα πραγματικά μαθηματικά, τα πραγματικά οικονομικά θέματα, τον πραγματικό νόμο και την πραγματική ιστορία.

✓Στη διασκέδαση διατηρήστε την διασκέδαση του κοινού κάτω από το πνευματικό επίπεδο της Στ' δημοτικού.

✓Στην εργασία διατηρήστε το κοινό απασχολημένο ... απασχολημένο ... απασχολημένο ... για να μην έχει χρόνο να σκεφτεί φέρτε το πίσω στο αγρόκτημα με τα άλλα ζώα.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΩΠΗΛΑ ΟΠΛΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ.

«Η εμπειρία έχει αποδείξει πως η πιο απλή μέθοδος για την εξασφάλιση ενός σιωπηλού όπλου και η απόκτηση ελέγχου του κοινού, είναι να τους διατηρούμε ανεκπαίδευτους και αδαείς όσον αφορά τις αρχές των βασικών συστημάτων αφ’ ενός, ενώ αφ' ετέρου να τους κρατούμε σε σύγχυση, να τους έχουμε αποδιοργανωμένους και αποσπασμένους σε θέματα που δεν έχουν καμία πραγματική σημασία.

Αυτό επιτυγχάνεται με: ........... .

1. Τον χωρισμό των εγκεφάλων τους, την υπονόμευση των πνευματικών τους δραστηριοτήτων την παροχή ενός προγράμματος χαμηλής ποιότητας στην δημόσια εκπαίδευση, τα μαθηματικά, τον σχεδιασμό συστημάτων και τα οικονομικά αλλά και την αποθάρρυνση τους στον τομέα της τεχνικής δημιουργικότητας.

2. Την εξάρτηση των αισθημάτων τους και την αύξηση της αυτοϊκανοποίησής τους αλλά και της ικανοποίησης τους σε συναισθηματικές και σωματικές δραστηριότητες με:
α) Άσχετες συναισθηματικές προσβολές και επιθέσεις (πνευματικός και συναισθηματικός βιασμός) μέσω μιας μόνιμης επίθεσης σεξ, βίας και πολέμων στα μέσα ενημέρωσης -κυρίως την τηλεόραση και τις εφημερίδες.
β) Την ικανοποίηση κάθε επιθυμίας τους -σε υπερβολή- «σκουπιδοτροφές για τη σκέψη» και με την αποστέρηση όλων αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.
γ) Την επανεγγραφή της ιστορίας και του νόμου και την υποταγή του κοινού σε μία παρεκκλίνουσα δημιουργία, έτσι ώστε να μπορεί να ανορθώνει τη σκέψη του από τις προσωπικές ανάγκες σε ιδιαίτερα κατασκευασμένες εξωτερικές προτεραιότητες.

Τα σιωπηλά όπλα της τεχνολογίας κοινωνικού αυτοματισμού θα παρεμποδίζουν τα ενδιαφέροντα του και τις ανακαλύψεις του.

Όσο περισσότερη σύγχυση, τόσο περισσότερο όφελος. Άρα η καλύτερη προσέγγιση είναι να δημιουργούμε προβλήματα και μετά να προτείνουμε λύσεις.»

Περιληπτικά:
Γράφει για τον αθόρυβο πόλεμο:

«Πυροβολεί καταστάσεις αντί για σφαίρες. Προωθείται με επεξεργασία δεδομένων αντί με την πυρίτιδα με έναν υπολογιστή αντί για ένα όπλο- την χειρίζεται ένας προγραμματιστής υπολογιστών αντί ένας σκοπευτής- ενεργεί κάτω από τις διαταγές ενός τραπεζικού μεγιστάνα αντί ενός στρατηγού του στρατού.

Δεν δημιουργεί προφανείς θορύβους, δεν προκαλεί προφανείς σωματικές βλάβες και δεν αναμιγνύεται φανερά στην καθημερινή κοινωνική ζωή κανενός.

Προκαλεί όμως αλάνθαστους «θορύβους», προκαλεί αλάνθαστες σωματικές και πνευματικές βλάβες και εμπλέκεται με αλάνθαστο τρόπο στην καθημερινή κοινωνική ζωή, δηλαδή αλάνθαστα στον εκπαιδευμένο παρατηρητή, αυτόν που γνωρίζει που να κοιτάζει. Το κοινό δεν μπορεί να κατανοήσει το όπλο κι έτσι δεν μπορεί να πιστέψει πως δέχεται την επίθεση και υποτάσσεται από ένα όπλο.

Το κοινό μπορεί ενστικτωδώς να αισθανθεί πως κάτι πάει στραβά, εξ' αιτίας όμως της τεχνολογικής φύσης του σιωπηλού όπλου, δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του με λογικό τρόπο, ή να χειριστεί το πρόβλημα με έξυπνο τρόπο. Έτσι δεν γνωρίζει πως να ζητήσει βοήθεια και δεν ξέρει πως να συνεργαστεί με άλλους για να αμυνθούν εναντίον του.

Όταν ένα σιωπηλό όπλο εφαρμόζεται σταδιακά, τότε το κοινό προσαρμόζεται στην παρουσία του και μαθαίνει να ανέχεται την επέμβαση του στη ζωή του, μέχρι που η πίεση (ψυχολογική ή οικονομική) να γίνει πάρα πολύ μεγάλη και να καταρρεύσει. Άρα το σιωπηλό όπλο είναι ένας τύπος βιολογικού πολέμου. Επιτίθεται στη ζωτικότητα, την κινητικότητα και τις επιλογές των ατόμων μιας κοινωνίας, γνωρίζοντας, κατανοώντας, χειριζόμενο και επιτιθέμενο στις πηγές φυσικής και κοινωνικής ενέργειας και στις σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές δυνάμεις και αδυναμίες».

Με άλλα λόγια διαίρει και βασίλευε. Όταν κάποιοι εισαγάγουν την παγκόσμια δικτατορία τους με σταδιακή προσέγγιση τότε πολλοί λίγοι θα συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά γίνεται μέχρι να είναι πολύ αργά. Στην πραγματικότητα οι πολλοί θα καταδικάσουν και θα γελάσουν αυτούς που θα προσπαθήσουν να τους καταδείξουν τι ακριβώς συμβαίνει. Κλείνοντας το θα αναφέρω τρία μόνον αποσπάσματα από κάποιες εκατοντάδες αναφορές που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά για την σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με κρατικούς υπολογιστές μέσω ραδιοεπικοινωνιών:

«Είναι μέσα στην εξουσία μας να παρατηρούμε τι βλέπει, τι αισθάνεται και τι σκέπτεται ένα άτομο, να εξετάζουμε εξονυχιστικά τη συμπεριφορά και να ανιχνεύουμε ακόμη την περίπτωση του τυχαίου στις συνειδητές του αποφάσεις, αλλά και στην ψυχολογική και ασυνείδητη κατάσταση του».(Telemetry is coming of age)

«Μπορούμε να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε την αυξανόμενη γνώση μας για να σκλαβώσουμε τους ανθρώπους με τρόπους που δεν φανταστήκαμε ποτέ, αφαιρώντας τους την προσωπικότητα και ελέγχοντας τους με μέσα τόσο προσεκτικά επιλεγμένα που δεν θα γνωρίσουν ίσως ποτέ την απώλεια της προσωπικότητας τους» (Καθηγητής Καρλ Ρότζερς - Science).

«Έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για την έρευνα και τον χειρισμό του ανθρώπου. Οι διπλής ροής επικοινωνίες με τα βάθη του εγκεφάλου κάνουν δυνατή την αποστολή και την λήψη πληροφο¬ριών από και προς τον εγκέφαλο ... Μπορούμε να ξεκινήσουμε, να σταματήσουμε ή να τροποποιήσουμε μία ποικιλία αυτόνομων σωματικών συμπεριφορών και πνευματικών εκφράσεων.

Μπορούμε να πειραματιστούμε με τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό και την διατήρηση .... συγκεκριμένων συμπεριφορών και πνευματικών λειτουργιών ... Καθώς δεν χρησιμοποιούνται μπαταρίες, η ζωή του μεταδότη είναι απεριόριστη. Ενέργεια και πληροφορίες παρέχονται από ραδιοφωνικές συχνότητες» (Αναφορά ψυχιατρικών ερευνών: «Η επέμβαση του Ανθρώπου στις διεγκεφαλικές Λειτουργίες» από το Ψυχιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Γέηλ των ΗΠΑ).

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ


Η αρχή της "Αρχαιολογίας": μετακινήσεις στον ελλαδικό χώρο – Η περίπτωση της Αθήνας
Ο Θουκυδίδης φιλοδόξησε να αφηγηθεί την ιστορία ολόκληρου του Πελοποννησιακού πολέμου (431–404 π.Χ.). Πέθανε, όμως, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του και η αφήγηση διακόπτεται απότομα στα γεγονότα του 411 π.Χ. Για να τεκμηριώσει την άποψη που διατυπώνει στο προοίμιον , ότι ο Πελοποννησιακός πόλεμος ήταν ο πιο αξιόλογος έως τότε, στην ενότητα που αποκαλείται "Αρχαιολογία", η αρχή της οποίας παρατίθεται εδώ, ανατρέχει στο απώτερο παρελθόν και συγκρίνει τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στον ελλαδικό χώρο με τις συνθήκες της εποχής του.

Ο Θουκυδίδης o Αθηναίος εξιστόρησε τον πόλεμο των Αθηναίων και των Πελοποννησίων, πώς πολέμησαν μεταξύ τους· και άρχισα ευθύς αμέσως μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, γιατί περίμενα πως θα ήταν πολύ μεγάλος και ο πιο άξιος να ιστορηθεί απ' όλους τους πρωτύτερους. Το συμπέρανα αυτό από το ότι και τα δύο μέρη μπήκαν στον πόλεμο εφοδιασμένοι με όλα τα υλικά μέσα, και βλέποντας πως όλες οι άλλες Ελληνικές πολιτείες πήγαν με το ένα μέρος ή το άλλο, μερικές από μιας αρχής και οι άλλες το συλλογίζονταν και το είχαν σκοπό. Γιατί αυτή η αναταραχή στάθηκε η πιο μεγάλη ανάμεσα στους Έλληνες και συμπαρέσυρε κ' ένα μέρος των βαρβάρων, και μ' ένα λόγο ξαπλώθηκε στους περισσότερους ανθρώπους. Γιατί τα αμέσως προηγούμενα και τα πιο αρχαία ακόμα ήταν αδύνατο να τα εξακριβώσω επειδή πέρασε τόσος καιρός· από τις ενδείξεις όμως που κατέληξα να πιστέψω μετά μακροχρόνια έρευνα και στοχασμό, νομίζω πως δε στάθηκαν τόσο σημαντικά ούτε σχετικά με τους πολέμους, ούτε και κατά τα άλλα.

Φαίνεται λοιπόν πως η χώρα που ονομάζεται τώρα Ελλάδα δεν ήταν κατοικημένη τα παλιά χρόνια μόνιμα, αλλά γίνονταν τότε πολλές μετακινήσεις λαών, και τα διάφορα φύλα άφηναν εύκολα τον τόπο που κατοικούσαν, γιατί τους εξανάγκαζαν με τη βία άλλοι, κάθε φορά περισσότεροι. Γιατί επειδή δεν υπήρχε καθόλου εμπόριο και δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους χωρίς φόβο ούτε από τη στεριά ούτε από τη θάλασσα, κ' επειδή νέμονταν ο καθένας τα χτήματά του ίσα–ίσα τόσο ώστε να ζουν απ' αυτά, και δεν είχαν περίσσια κεφάλαια, ούτε φύτευαν δέντρα για καρπό, αφού ήταν άγνωστο πότε θα τους ρίχνονταν κάποιος άλλος και θα τους τα έπαιρνε, μια και δεν ήταν καν οχυρωμένοι, νόμιζαν πως θα μπορούσαν να βάλουν χέρι οπωσδήποτε σε όση τροφή τούς έφτανε για την κάθε μέρα και δεν το είχαν δύσκολο να ξεσηκώνονται. Για τους λόγους αυτούς δεν ήταν δυνατοί μην έχοντας ούτε μεγάλες πολιτείες ούτε κανένα άλλο είδος εξοπλισμού.

Η καλύτερη γη δοκίμαζε και τις πιο συχνές αλλαγές κατοίκων, όπως η χώρα που λέγεται τώρα Θεσσαλία, η Βοιωτία και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοπόννησος, αν εξαιρέσομε την Αρκαδία, και από τ' άλλα μέρη τα καλύτερα. Γιατί επειδή ήταν πλούσια η γης δυνάμωναν μερικοί περισσότερο και προκαλούνταν εσωτερικές επαναστάσεις, που απ' αυτές καταστρέφονταν, συνάμα δε τους έβαζαν στο μάτι κι άλλες φυλές. Στην Αττική όμως, που έμεινε τον περισσότερο καιρό χωρίς επαναστάσεις επειδή η γη της ήταν φτενή, κατοικούσε συνέχεια ο ίδιος πληθυσμός.

Και δεν είναι μικρή απόδειξη του λόγου μου το εξής: ότι τ' άλλα μέρη της Ελλάδας δεν μεγάλωσαν το ίδιο, επειδή άλλαζαν κάθε τόσο κατοίκους· απ' όσους δηλαδή διώχνονταν ή αναγκάζονταν να φύγουν από την άλλη Ελλάδα εξ αιτίας του πολέμου και των επαναστάσεων, κατέφευγαν οι πιο εύποροι στην Αθήνα, με την ιδέα πως θα έβρισκαν ασφάλεια, κι αφού γίνονταν πολίτες της, την έκαναν ακόμα μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό ήδη από τα παλιά χρόνια, τόσο μάλιστα που αργότερα έστειλαν κόσμο και ίδρυσαν αποικίες στην Ιωνία, γιατί δεν τους χωρούσε πια η Αττική.
Πρωτότυπο κείμενο

Θουκυδίδου Ιστορία 1.1.1–1.2.6

[1.1.1] Θουκυδίδης Ἀθηναῖος ξυνέγραψε τὸν πόλεμον τῶν Πελοποννησίων καὶ Ἀθηναίων, ὡς ἐπολέμησαν πρὸς ἀλλήλους, ἀρξάμενος εὐθὺς καθισταμένου καὶ ἐλπίσας μέγαν τε ἔσεσθαι καὶ ἀξιολογώτατον τῶν προγεγενημένων, τεκμαιρόμενος ὅτι ἀκμάζοντές τε ᾖσαν ἐς αὐτὸν ἀμφότεροι παρασκευῇ τῇ πάσῃ καὶ τὸ ἄλλο Ἑλληνικὸν ὁρῶν ξυνιστάμενον πρὸς ἑκατέρους, τὸ μὲν εὐθύς, τὸ δὲ καὶ διανοούμενον. [1.1.2] κίνησις γὰρ αὕτη μεγίστη δὴ τοῖς Ἕλλησιν ἐγένετο καὶ μέρει τινὶ τῶν βαρβάρων, ὡς δὲ εἰπεῖν καὶ ἐπὶ πλεῖστον ἀνθρώπων. [1.1.3] τὰ γὰρ πρὸ αὐτῶν καὶ τὰ ἔτι παλαίτερα σαφῶς μὲν εὑρεῖν διὰ χρόνου πλῆθος ἀδύνατα ἦν, ἐκ δὲ τεκμηρίων ὧν ἐπὶ μακρότατον σκοποῦντί μοι πιστεῦσαι ξυμβαίνει οὐ μεγάλα νομίζω γενέσθαι οὔτε κατὰ τοὺς πολέμους οὔτε ἐς τὰ ἄλλα.

[1.2.1] φαίνεται γὰρ ἡ νῦν Ἑλλὰς καλουμένη οὐ πάλαι βεβαίως οἰκουμένη, ἀλλὰ μεταναστάσεις τε οὖσαι τὰ πρότερα καὶ ῥᾳδίως ἕκαστοι τὴν ἑαυτῶν ἀπολείποντες βιαζόμενοι ὑπό τινων αἰεὶ πλειόνων. [1.2.2] τῆς γὰρ ἐμπορίας οὐκ οὔσης, οὐδ’ ἐπιμειγνύντες ἀδεῶς ἀλλήλοις οὔτε κατὰ γῆν οὔτε διὰ θαλάσσης, νεμόμενοί τε τὰ αὑτῶν ἕκαστοι ὅσον ἀποζῆν καὶ περιουσίαν χρημάτων οὐκ ἔχοντες οὐδὲ γῆν φυτεύοντες, ἄδηλον ὂν ὁπότε τις ἐπελθὼν καὶ ἀτειχίστων ἅμα ὄντων ἄλλος ἀφαιρήσεται, τῆς τε καθ’ ἡμέραν ἀναγκαίου τροφῆς πανταχοῦ ἂν ἡγούμενοι ἐπικρατεῖν, οὐ χαλεπῶς ἀπανίσταντο, καὶ δι’ αὐτὸ οὔτε μεγέθει πόλεων ἴσχυον οὔτε τῇ ἄλλῃ παρασκευῇ.

[1.2.3] μάλιστα δὲ τῆς γῆς ἡ ἀρίστη αἰεὶ τὰς μεταβολὰς τῶν οἰκητόρων εἶχεν, ἥ τε νῦν Θεσσαλία καλουμένη καὶ Βοιωτία Πελοποννήσου τε τὰ πολλὰ πλὴν Ἀρκαδίας, τῆς τε ἄλλης ὅσα ἦν κράτιστα. [1.2.4] διὰ γὰρ ἀρετὴν γῆς αἵ τε δυνάμεις τισὶ μείζους ἐγγιγνόμεναι στάσεις ἐνεποίουν ἐξ ὧν ἐφθείροντο, καὶ ἅμα ὑπὸ ἀλλοφύλων μᾶλλον ἐπεβουλεύοντο. [1.2.5] τὴν γοῦν Ἀττικὴν ἐκ τοῦ ἐπὶ πλεῖστον διὰ τὸ λεπτόγεων ἀστασίαστον οὖσαν ἄνθρωποι ᾤκουν οἱ αὐτοὶ αἰεί.

[1.2.6] καὶ παράδειγμα τόδε τοῦ λόγου οὐκ ἐλάχιστόν ἐστι διὰ τὰς μετοικίας ἐς τὰ ἄλλα μὴ ὁμοίως αὐξηθῆναι· ἐκ γὰρ τῆς ἄλλης Ἑλλάδος οἱ πολέμῳ ἢ στάσει ἐκπίπτοντες παρ’ Ἀθηναίους οἱ δυνατώτατοι ὡς βέβαιον ὂν ἀνεχώρουν, καὶ πολῖται γιγνόμενοι εὐθὺς ἀπὸ παλαιοῦ μείζω ἔτι ἐποίησαν πλήθει ἀνθρώπων τὴν πόλιν, ὥστε καὶ ἐς Ἰωνίαν ὕστερον ὡς οὐχ ἱκανῆς οὔσης τῆς Ἀττικῆς ἀποικίας ἐξέπεμψαν.



Μτφρ. Ε. Λαμπρίδη. 1962. Θουκυδίδου Ιστορία.
Πρόλογος, μετάφραση, σχόλια. Εισαγωγή: Ι.Θ. Κακριδής. Ι–IV. Αθήνα: Γκοβόστης.


ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Του Δημοσθένη Κυριαζή

Πολίτευμα και Σύνταγμα

Οι έννοιες του Πολιτεύματος και του Συντάγματος ορίζονται αναλυτικά στην επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου. Παρά ταύτα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για μας τους απλούς πολίτες, και γιατί όχι και για τους Συνταγματολόγους, ο ακόλουθος συνοπτικός ορισμός που δόθηκε από τον αείμνηστο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και Ακαδημαϊκό, Αριστόβουλο Μάνεση :

Η «Η έννοια του πολιτεύματος συμπίπτει με την ουσιαστική έννοια του Συντάγματος». Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι πολίτευμα είναι ότι λέει το Σύνταγμα.

Ακόμη σημαίνει ότι κάθε αλλαγή του Συντάγματος, είτε γίνεται με θεσμικό τρόπο (de jure ), είτε γίνεται στην πράξη (de facto) με αποφάσεις της εξουσίας ασύμβατες με το Σύνταγμα, αποτελεί αλλαγή του πολιτεύματος.

Οι σκέψεις αυτές οδηγούν έναν απλό πολίτη στα ακόλουθα συμπεράσματα :
(1) Το αίτημα αλλαγής του Συντάγματος που διατυπώνουν σήμερα οι «Αγανακτισμένοι Πολίτες», ταυτίζεται με αίτημα αλλαγής του Πολιτεύματος.
(2) Η παραβίαση του Συντάγματος από μία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση αποτελεί στην ουσία μία de facto τροποποίηση του πολιτεύματος.

Ναι, οι «Αγανακτισμένοι» ζητούν αλλαγή πολιτεύματος, αλλαγή συντάγματος. Το αίτημα αυτό όμως δεν πρέπει να φοβίζει, όπως κάποιοι από άγνοια ή ιδιοτέλεια υποστηρίζουν, αλλά να δημιουργεί ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο.

Η 3η Σεπτεμβρίου 1843

Την 3η Σεπτεμβρίου 1843 οι πολίτες της Αθήνας, αν και δεν είχαν δυνατότητα ενημέρωσης από : εφημερίδες (οι περισσότεροι δεν ήξεραν να διαβάζουν), Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, κινητά και Ιντερνέτ, τόλμησαν και πέτυχαν κάτι πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό αίτημα· πέτυχαν την αλλαγή του πολιτεύματος της απόλυτης μοναρχίας σε συνταγματική μοναρχία. Υποχρέωσαν δηλαδή ένα βασιλιά, που ούτε Έλληνας ήταν, ούτε τον είχαν επιλέξει οι Έλληνες, να κάνει το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα προς τη Δημοκρατία. Να θεσμοθετήσει Συνταγματικό Νόμο, που περιόριζε την απόλυτη εξουσία του ίδιου του βασιλιά.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, έγιναν πολλές αλλαγές στο Σύνταγμα (Πολίτευμα), που άλλες αναβάθμισαν και άλλες υποβάθμισαν τη δημοκρατία μας.

Με τα ακόλουθα ιστορικά στοιχεία, επιχειρείται μια διαχρονική, από το 1843 έως σήμερα, αναφορά στα πολιτεύματα και στους ανώτατους άρχοντες των Ελλήνων. Αυτή η δωρικής λιτότητας αναφορά, είναι πολύ χρήσιμη, γιατί κατά το αξίωμα της Ιστορίας, «η γνώση των γεγονότων του παρελθόντος, οδηγεί σε αξιόπιστα συμπεράσματα για τα γεγονότα του μέλλοντος».
  • 1833 - 1843. Απόλυτη Μοναρχία. Μονάρχης – Βασιλιάς Όθων.
  • 1843 – 1862 . Συνταγματική Μοναρχία. Μονάρχης - Βασιλιάς Όθων.
  • 1862 – 1924 .Α Βασιλευόμενη Δημοκρατία .Βασιλείς: Γεώργιος ο Α, Κωνσταντίνος ο Α, Αλέξανδρος ο Α και Αντιβασιλέας Κουντουριώτης.
  • 1924 – 1935. Β Ελληνική (Προεδρευομένη) Δημοκρατία. Πρόεδροι: Κουντουριώτης, Πάγκαλος(δικτατορικά), Κουντουριώτης, Ζαΐμης.
  • 1935 – 1967. Β Βασιλευόμενη Δημοκρατία: Βασιλείς: Γεώργιος ο Α, Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ( αντιβασιλέας) , Γεώργιος ο Α, Παύλος ο Α, Κωνσταντίνος ο Β
  • 1967 – 1974 . Δικτατορία Συνταγματαρχών
  • 1974 – Σήμερα. Γ Ελληνική ( Προεδρευόμενη) Δημοκρατία. Πρόεδροι: Γκιζίκης, Στασινόπουλος, Τσάτσος, Καραμανλής , Αλευράς (αναπληρωτής), Σαρτζετάκης, Καραμανλής, Στεφανόπουλος, Παπούλιας
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι από το 1833 μέχρι σήμερα, το πολίτευμα των Ελλήνων αλλάζει αλλά τελικά πορεύεται προς την κατεύθυνση της αυθεντικής δημοκρατίας, προς το πολίτευμα της εξουσίας των πολιτών. Αυτή η πορεία είχε και κρίσεις και πισωγυρίσματα, που όμως δεν μπόρεσαν, ούτε θα μπορέσουν να αλλάξουν την κατεύθυνση της πορείας της. Μία τέτοια κρίση υπάρχει και τώρα.

Είναι νομοτελειακά βέβαιο, ότι και από την τωρινή κρίση, το πολίτευμα θα βγει με περισσότερη και γνησιότερη δημοκρατία· με μια δημοκρατία στην οποία οι πολίτες θα συμμετέχουν οι ίδιοι στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων. Των αποφάσεων που επάγουν και περιορίζουν τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας. Αυτό το αίτημα εκφράστηκε από τους Αγανακτισμένους Πολίτες με διάφορα ονόματα/ συνθήματα όπως: Άμεση Δημοκρατία, Εκκλησία του Δήμου, Εξουσία στους Πολίτες, Ποιος μας ρώτησε και άλλα.

Χαρακτηριστικά των κινημάτων της 3ης Σεπτεμβρίου και των αγανακτισμένων πολιτών 2011.
  • Τότε υπήρχε πολιτικός και στρατιωτικός αρχηγός του κινήματος, (Μακρυγιάννης , Καλλέργης). Σήμερα οι πολίτες δεν έχουν αρχηγό και δεν θέλουν τη συμμετοχή των πολιτικών και των πολιτικών κομμάτων.
  • Τότε υπήρχε συμμετοχή και του στρατού. Σήμερα υπάρχει συμμετοχή μόνο πολιτών. Σήμερα γεννιέται ένα καινούργιο, ειρηνικό και 100% δημοκρατικό κίνημα και πραγματοποιείται μια υπέρβαση κατεστημένων αντιλήψεων και πρακτικών.
  • Τότε τα μέσα επικοινωνίας των πολιτών ήταν ανύπαρκτα. Σήμερα υπάρχουν πολλά μέσα επικοινωνίας με φανταστικές δυνατότητες (κινητά, face book, blogs, web sites …). Αυτά τα μέσα μάλιστα δεν είναι προσιτά μόνο στους λίγους, αλλά είναι προσιτά σε όλους τους πολίτες· πλούσιους και φτωχούς, σε αυτούς της στοιχειώδους και της ανώτατης εκπαίδευσης, σε αυτούς που μένουν στις πόλεις και στα χωριά.
  • Τότε το αίτημα ήταν διατυπωμένο με σαφήνεια και λιτότητα· Σύνταγμα. Σήμερα το αίτημα εστιάζεται στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων· στη λειτουργία της δημοκρατία μας με αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς, προσαρμοσμένους στα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα του 21ου αιώνα.
  • Τότε αποδέκτης του αιτήματος ήταν ο βασιλιάς Όθων που ασκούσε την εξουσία από το παλάτι του. Σήμερα αποδέκτες του αιτήματος είναι οι εκπρόσωποι των πολιτών, που αποφασίζουν στον ίδιο χώρο. Στο κτήριο της Βουλής, στα παλαιά Ανάκτορα του Όθωνα.
  • Τότε το αίτημα απευθύνετο προς ένα ξένο βασιλιά διορισμένο από τις «Προστάτιδες Δυνάμεις». Σήμερα απευθύνεται προς τους εκλεγμένους από μας τους ίδιους, Έλληνες Βουλευτές- Αντιπροσώπους μας.
Από τα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία προκύπτει ότι :
(1). Ο στόχος του κινήματος της 3ης Σεπτεμβρίου ήταν πιο δύσκολος από το σημερινό. Τότε ο στόχος συνιστούσε μείωση της ισχύος ενός απόλυτου μονάρχη ενώ σήμερα διεύρυνση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με την ορθολογική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων.
(2).Οι συνθήκες υλοποίησης των στόχων το 1843 ήταν πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές.
(3).Η επίτευξη του στόχου των αγανακτισμένων επιχειρείται με δημοκρατικές και ειρηνικές διαδικασίες, με μία «ειρηνική επανάσταση», ενώ τότε υπήρχαν μπροστά από το Παλάτι, όπλα και κανόνια.

Ο στόχος των αγανακτισμένων είναι βέβαιο πως, αργά ή γρήγορα, θα πραγματοποιηθεί γιατί είναι συμβατός με την ηθική, τη λογική και τη νομοτέλεια της ιστορίας. Όμως η πραγματοποίησης τους, μπορεί να εξελιχθεί είτε γρήγορα και με μικρό κόστος , είτε με καθυστέρηση και με μεγάλο κόστος.

Θα εξελιχθεί γρήγορα και με μικρό κόστος, αν ισχύσουν δύο πράγματα :
(α). Οι σημερινοί βουλευτές κάνουν μία υπέρβαση παρόμοια με αυτή που ήδη έκαναν οι απλοί πολίτες· τοποθετήσουν τη βούληση των εντολέων τους πολιτών, υπεράνω κάθε άλλης βούλησης και σκοπιμότητας.

(β). Οι αγανακτισμένοι διαφυλάξουν το χαρακτήρα της ειρηνικής επανάστασης ώστε να μη γίνει εκμετάλλευση των αγώνων τους από άλλα κέντρα τα οποία έχουν, ή διεκδικούν την άσκηση της εξουσίας.

Θα εξελιχθεί με χρονική καθυστέρηση και υψηλό κόστος αν δεν ισχύσουν τα προαναφερθέντα.
Είναι αυτονόητο ότι στη δεύτερη περίπτωση, το κόστος θα πληρωθεί τόσο από τους έχοντες την θεσμική εξουσία πολιτικούς, όσο και από τους χωρίς θεσμική εξουσία πολίτες.
Μακάρι τα γεγονότα να εξελιχθούν κατά το αισιόδοξο σενάριο.

Η επιλογή του σεναρίου εξαρτάται, κυρίως, από τους έχοντες την θεσμική ισχύ αντιπροσώπους των πολιτών και όχι μόνο από τις κομματικές ηγεσίες τους.

ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ


Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει το 2012 δηλώνει στην εφημερίδα Independent...
ο Andrew Lilico, διευθύνων σύμβουλος της Europe Economics. Πιστεύει ότι είναι αδύνατο να καταφέρει να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της καθώς οι τόκοι θα πολλαπλασιάζονται και θα φτάσουν το 12% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι μία χώρα υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει άλλη επιλογή από την χρεοκοπία.

Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να φθάσει περίπου 170% του ΑΕΠ. Το φθηνότερο χρέος που η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει προέρχεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να κοστίσει περίπου 5 έως 6%. "Έτσι, ακόμη και αν η ΕΕ ήταν πρόθυμη να αναλάβει το σύνολο των χρεών της , η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 10% του ΑΕΠ σε τοκοχρεολύσια. Φυσικά, η ΕΕ δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο. Κανένα εύλογο επιτόκιο της αγοράς δεν θα είναι μικρότερο από το διπλάσιο του επιπέδου αυτού. Έτσι για να εξοφλήσει τα χρέη της, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρόθυμη, για δεκαετίες, να αφιερώσει πολύ περισσότερο από το 10%, ίσως ακόμα και 20% του ΑΕΠ, απλά για να καταβάλλει τόκους".

Ο κανόνας των οικονομολόγων, αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι αν οι πληρωμές τόκων φτάσουν το 12% του ΑΕΠ, μια κανονική οικονομία θα χρεοκοπήσει. "Αλλά η Ελλάδα δεν αποτελεί φυσιολογική περίπτωση. Οι Έλληνες έχουν μια μακρά παράδοση αθέτησης πληρωμών, έχοντας χρεοκοπήσει σχεδόν το ήμισυ περίπου των χρόνων από τότε που υφίσταται το σύγχρονο ελληνικό κράτος, από το 1830".
" Ο δανεισμός στην Ελλάδα δεν θεωρείται επένδυση. Είναι μια πράξη πολιτιστικής φιλανθρωπίας, συμμετοχή σε μύθους της Αθήνας και της Σπάρτης. Οι Έλληνες έχουν πολύ καλό λόγο να πιστεύουν ότι εάν χρεοκοπήσουν, ένα μάτσο κορόιδα, θα είναι πρόθυμοι να κάνουν το καθήκον τους".
Οι Έλληνες επισημαίνει ο Andrew Lilico είναι απίθανο να αισθανθούν την ηθική υποχρέωση να εξοφλήσουν τα χρέη τους, λέγοντας ψέματα για το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους, με τους εκατομμυριούχους να ψεύδονται για τα εισοδήματά τους, τη διαδεδομένη παθολογική μη τήρηση των φορολογικών κανόνων και με τους καλοπληρωμένους όρους εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η τάξη και ο πολιτικός σεβασμός μπορούν συχνά να φέρνουν συμπλοκή, όταν οι χώρες πρέπει να φέρουν τα βάρη και τις συνέπειες της αποπληρωμής του χρέους. Αλλά η ελληνική ενότητα και η τάξη δεν υφίστανται. Ανατρέχοντας στο παρελθόν ανακαλεί κανείς τους εμφύλιους πολέμους μεταξύ των κομμουνιστών και αντι-κομμουνιστών, πραξικοπήματα και αντι-πραξικοπήματα.
Το άρθρο επισημαίνει και τις συνεχείς διαδηλώσεις των "αγανακτισμένων" την τελευταία εβδομάδα, που έχουν καταλάβει ένα μεγάλο τετράγωνο στην Αθήνα, καταδικάζοντας τους πολιτικούς ως "κλέφτες" και ( χαριτολογώντας) απειλούν ότι θα τους "φάνε". "Δύο Ορθοδόξες εκκλησίες Επισκόπων απευθύνουν έκκληση για επανάσταση. Οι κομμουνιστές έχουν καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Οι ελληνικές συνομιλίες μεταξύ όλων των κομμάτων σχετικά με το πρόγραμμα λιτότητας δεν καταλήγουν σε συναίνεση . Και η CIA έχει προειδοποιήσει ότι τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν πραξικόπημα".
«Μάταια η αποπληρωμή των χρεών - Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ μέχρι το 2013»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Europe Economics, υποστηρίζει ότι ακόμα και αν επιλέξουν να προσπαθήσουν να πληρώσουν τα χρέη τους, θα ήταν μάταιο ούτως ή άλλως, γιατί οι Έλληνες είναι βέβαιο ότι θα έχουν εγκαταλείψει το ευρώ μέχρι το 2013, αν δεν έχουν επιλέξει να το εγκαταλείψουν νωρίτερα.
"Από το 2013, θα υπάρξει μια νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική στην ΕΕ: ένας νέος, πιο επίσημος μηχανισμός διάσωσης, με ένα νέο ταμείο οικονομικής ενίσχυσης. Μια επίσημη διαδικασία για τους ιδιώτες κατόχους του δημόσιου χρέους για "κουρέματα" (δηλαδή να χάσουν μερικά από τα χρήματά τους). Ένα νέο σύστημα για τους ομολογιούχους τραπεζών, ευάλωτοι στα debt-equity swaps σε περίπτωση που οι τράπεζες εμπλακούν στο πρόβλημα. Επιπλέον, η αναθεώρηση της Συνθήκης που πρόκειται να επικυρωθεί από το τέλος του 2012, προορίζει να θέσει όλα αυτά σε μια πιο ασφαλή βάση.

Η Ελλάδα προφανώς δεν θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτό. Οι Γερμανοί, οι Φινλανδοί, οι Ολλανδοί και οι Αυστριακοί φορολογούμενοι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν να βάλουν κεφάλαια σε ένα νέο, πιο επίσημο ταμείο διάσωσης που προ-δεσμεύεται με χρήματα, αν αυτό σημαίνει αποστολή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ημι-ανεξάρτητη, ακόμα και στην ευρύτερη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2005, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αρνήθηκε να ακούσει μια υπόθεση που του υπέβαλε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή η ελληνική Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δικαιοδοτικό όργανο στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ - ιδίως λόγω του υπερβολικού πολιτικού ελέγχου. Χωρίς την κατάλληλη Αρχή Ανταγωνισμού, να παραπέμπει υποθέσεις στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η Ελλάδα μόλις και μετά βίας, αποτελεί ακόμα πλήρως μέρος της ενιαίας αγοράς".

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι απλά αναβάλουν την χρεοκοπία
Το μόνο ζήτημα της αθέτησης πληρωμών, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Europe Economics, είναι κατά πόσο η Γερμανία και η Γαλλία θα αποφασίσει να πληρώσει τα χρέη στην Ελλάδα , ως ένας τρόπος διάσωσης των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Για μια στιγμή αυτό θα φαινόταν λογικό. Αλλά αυτό που φαίνεται πολύ πιο πιθανό τώρα, είναι ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα βοηθήσουν την Ελλάδα με τις πληρωμές τόκων για ένα διάστημα, έτσι ώστε να αναβάλλουν για ένα χρονικό διάστημα τη χρεοκοπία, μέχρι που οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες θα είναι σε θέση να ανταποδώσουν "το χτύπημα".


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More