ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ-ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ


Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει το ελληνικό εκπαιδευτήριο ΟΜΗΡΟΣ που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία στην Κορυτσά φιλοξενώντας τόσο τα παιδιά της ελληνικής μειονότητας της περιοχής όσο και Αλβανούς μαθητές που προτιμούν την ποιότητα σπουδών που τους παρείχε το πρότυπο αυτό για τα αλβανικά δεδομένα σχολείο. Το τελευταίο διάστημα και με αιτιολογία την οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει στην καταβολή των λειτουργικών εξόδων του σχολείου και των μισθών του προσωπικού.

Στην Κορυτσά κυκλοφορούν φήμες ακόμη και περί κλεισίματος του σχολείου, καθώς αν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό, είναι πιθανό οι αλβανικές αρχές να μην επιτρέψουν την συνέχιση της λειτουργίας του την επόμενη χρονιά. Μειονοτικές οργανώσεις αλλά και βουλευτές από την βόρεια Ελλάδα απευθύνουν έκκληση προς την Άννα Διαμαντοπούλου να τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητες ώστε να μην χαθεί «ό,τι πιο επιτυχημένο έχει να επιδείξει η πατρίδα μας στην περιοχή της Κορυτσάς».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το Μουσουλμανικό Σχολείο που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια στην Κορυτσά και μάλιστα με τουρκική χρηματοδότηση, εμφανίζεται έτοιμο να υποδεχτεί τους Αλβανούς μαθητές σε περίπτωση κλεισίματος του ΟΜΗΡΟΥ.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το ελληνικό μειονοτικό σχολείο που λειτουργεί στην Χειμάρρα. Όπως αναφέρει ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης σε επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας «οι εκπαιδευτικοί του παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, ενώ η καλλιεργούμενη φημολογία για ενδεχόμενο κλείσιμο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τα προβλήματα αυτά υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ελλοχεύουν τον κίνδυνο της απαξίωσης των σχολείων».

Χαρακτηριστικό της δεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί είναι το γεγονός πως ήδη αναζητούν εργασία σε άλλα σχολεία είτε της Αλβανίας, είτε της Ελλάδας αντίστοιχα.
Η Αλβανία… σβήνει την εθνικότητα

«Τσουνάμι» αντιδράσεων για τα πιστοποιητικά των Β/Ηπειρωτών
Θίγουν τη Μειονότητα, τονίζει ο βουλευτής Κ. Μπάρκας
  • «Τσουνάμι» αντιδράσεων προκαλεί ήδη στους κόλπους της ελληνικής Μειονότητας η νέα μεθόδευση της αλβανικής κυβέρνησης, που αυτή τη φορά επιχειρεί να σβήσει απ’ τα πιστοποιητικά γέννησης των Βορειοηπειρωτών την εθνική τους ταυτότητα.
Ήδη, άμεση ήταν η αντίδραση της «Ομόνοιας», σε σχέση με την συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση. Έτσι, σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το στοιχείο της εθνικότητας αποτελεί ένα βασικό τεκμήριο για την απόδειξη των ιδιαιτεροτήτων μιας μειονότητας και για μας, είναι κεκτημένο πλέον. Δεν είναι δυνατό, ενώ αναμένουμε πρόοδο σε μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα της ΕΕΜ στα πάτρια εδάφη της, να έχουμε τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

Χαρακτηριστικά των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η νέα αυτή επιχείρηση της Αλβανικής πλευράς για…. παραγραφή της εθνικότητας των Βορειοηπειρωτών, είναι και όσα αναφέρει σε μια συνέντευξη – ποταμό που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πανoράμα» -ακολουθεί παρακάτω- ο Έλληνας βουλευτής στο κυβερνών μάλιστα Δημοκρατικό Κόμμα, Κώστας Μπάρκας.

Όπως επισημαίνει, το επίμαχο μέτρο θίγει την ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η συνέντευξη του Κώστα Μπάρκα προς την αλβανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Πανοράμα», έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, καθώς ο ίδιος, αν και βουλευτής του κόμματος Μπερίσα, δεν δίστασε να καυτηριάσει δημόσια την τελευταία απόφαση (για τα πιστοποιητικά) της Κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Να τι είπε στην συνέντευξή του ο κ. Μπάρκας:
Η Γενική Διεύθυνση Ληξιαρχείων ενέκρινε μια νέα φόρμα πιστοποιητικών για τους αλβανούς πολίτες όπου δεν αναγράφεται η εθνικότητα. Αυτό γίνεται στον αναβρασμό της συζήτησης για τον αν πρέπει να δηλώνεται με αυτοπροσδιορισμό η εθνικότητα και το θρήσκευμα. Πια είναι η θέση σας;

- Εξαρχής είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω με δυσαρέσκεια ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν συμβαδίζει με την πρέπουσα κατεύθυνση και έχει αναληφθεί στην λανθασμένη στιγμή. Η Αλβανία έχει συμπεριληφθεί σε διαδικασίες ένταξης και παγκοσμιοποίησης και με την πράξη αυτή εκπέμπει σήμα μη χειραφέτησης. Δεν είμαι βέβαιος αν η συγκεκριμένη πράξη ταυτίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προσέγγισης των μειονοτικών θεμάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να είμαι σαφής, είναι σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με μια σειρά άλλα διεθνή ντοκουμέντα.
Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δηλώσεις ότι με την πράξη αυτή βλάπτονται οι εθνικές μειονότητες στην Αλβανία και ιδιαίτερα η ελληνική μειονότητα. Μοιράζεστε και εσείς την ίδια άποψη;

- Η συγκεκριμένη πράξη προσβάλει άμεσα τα συμφέροντα, προσδοκίες και το στάτους της ε.ε. μειονότητας. Κατά επιγραμματικό τρόπο: θίγει την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Τόσο το περισσότερο όταν ως πράξη έχει ληφθεί εκτός προσοχής και διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους της ε.ε. μειονότητας. Είναι πασιφανές ότι τέτοια μέτρα, πράξεις και πραχτικές που αφορούν θέματα εθνικής φύσεως, ανεξαρτήτως από πού ξεκινούν, στοχεύουν την ελληνική μειονότητα. Προσβάλουν την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας, και όταν δεν αναφέρονται ανοιχτά σ’ αυτή, αλλά κρύβονται πίσω από γενικές δηλώσεις εθνικιστικής εμπνεύσεως, άξια, θα έλεγα για την περίοδο πριν από τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτι στη Βαλκανική.
Ταυτοχρόνως, στην Αλβανία λειτουργεί μια πρωτοβουλία, ονόματι «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» η οποία τάσσεται κατά του αυτοπροσδιορισμού στο θέμα εθνικότητας και θρησκεύματος κατά την νέα απογραφή του πληθυσμού. Ποια είναι η άποψή Σας σχετικά με την εκστρατεία αυτή;

- Στην Αλβανία, πριν από κάμποσο χρόνο έχει ξεσπάσει μια αρκετά επιθετική εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Της εκστρατείας προηγήθηκε η έντονη συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης στη δήλωση της εθνικότητας. Τώρα πια σ’ αυτή την εκστρατεία προστίθεται η καθολική άρνηση της εθνικότητας. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι πριν να είμαστε δημοκράτες ή σοσιαλιστές, δεξιοί, ή αριστεροί, έχουμε την εθνική μας ταυτότητα. Όπως κάθε άλλο έθνος και οι Έλληνες, έχουν πολλούς λόγους για να είναι υπερήφανοι για την εθνικότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι αδιαπραγμάτευτα και ιερά.

Η συζήτηση σχετικά με την ελεύθερη βούληση στη δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος πώς επηρεάζει τις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας;

- Αποτελεί βήμα πίσω και επιστροφή στις παλιές παραδόσεις της βαλκανικής Αλβανίας, που αντιτάσσεται την Ευρωπαϊκή Αλβανία. Σε μια ευρωπαϊκή Αλβανία αισθανόμαστε όλοι ελεύθεροι στην εθνικότητα και τις ελευθερίες μας . Στην βαλκανική Αλβανία ο καθένας ζούσε, αλλά δεν πρέπει να ζει, με το φόβο και το άγχος, τρομοκρατημένος από τα συμπλέγματα κατωτερότητας.

Παρ’ όλα αυτά, εγώ εκφράζω την πεποίθηση ότι στην Αλβανία θα βρεθούν προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες θα μπορέσουν να εμποδίσουν την οπισθοδρόμηση της Αλβανίας και θα σώσουν τη χώρα από εθνικιστικά αντιευρωπαϊκά παραληρήματα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More