ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ


Βαρυσήμαντη επιστολή ΕΛΛΗΝΩΝ Ακαδημαϊκων των Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκφράζοντας την αγωνία τους για τις δυσμενέστατες εξελίξεις για την χώρα μας, από την επιβολή του επαχθούς Μνημονίου.
Παράλληλα, στην ίδια επιστολή, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και στα εθνικά μας θέματα.
Γράμμα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Προς την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριο Κάρολο Παπούλια
Κοινοποίηση προς:

- Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κύριο Γεώργιο Παπανδρέου
- Τον Αρχηγό της Αξιωμ/ικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της ΝΔ, Κύριο Αντώνιο Σαμαρά
- Τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Κυρία Αλέκα Παππαρήγα
- Τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Κύριο Γεώργιο Καρατζαφέρη,
- Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Κύριο Αλέξη Τσίπρα,
- Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
- Τα Μέλη της Βουλής των Ελλήνων
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Με περισσή αγωνία για την τύχη της πατρίδας μας, αλλά και με αίσθημα εθνικής ευθύνης, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, με τον κατάλληλο χειρισμό και εφαρμογή θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.
Η αδυναμία του Μνημονίου να επιτύχει τους στόχους του είναι πλέον δεδομένη. Συνέχιση της ίδιας πολιτικής, με την οικονομική ύφεση και την …
περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους που προκαλεί, θα οδηγήσει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ίδε Αποκρατικοποιήσεις και Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας στο προταθέν Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο), μεγαλύτερη εξαθλίωση του λαού λόγω περαιτέρω αύξησης του ποσοστού ανεργίας, ενώ οι Ελληνικές πόλεις θα καταστούν αβίωτες εξ αιτίας της αναπότρεπτης κοινωνικής έκρηξης.
Αν καταλήξουμε σε αναδιαπραγμάτευση/αναδιάρθρωση του χρέους μας υπό παρόμοιες συνθήκες, θα πρόκειται για ελεγχόμενη πτώχευση υπό δυσμενέστατους όρους, υπαγορευμένους από άλλους. Για να προληφθούν αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις, η Κυβέρνηση πρέπει χωρίς καθυστέρηση να πάρει την πρωτοβουλία και με αποφασιστικότητα να χαράξει ένα νέο δρόμο για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, Κύριε Πρόεδρε, προτείνουμε:
· Να καταγγελθεί πάραυτα το Μνημόνιο, προβάλλοντας νομικούς όρους και ατέλειες κατά την υπογραφή του, την αντισυνταγματικότητα όρων του, και την απουσία αλληλεγγύης των πλουσίων/ανεπτυγμένων χωρών της ΕΕ προς την Ελλάδα.
· Επικαλούμενη το επαχθές-απεχθές βάρος του χρέους για τον Ελληνικό λαό, η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσδιορισμό των όρων της Ελλάδος γιά μία αναδιάρθρωσή του, η οποία απαραίτητα να περιλαμβάνει και ένα «κούρεμα» ύψους 30-40%, επιδιώκοντας τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας στην ΕΕ. Το εναπομένον ποσό του χρέους πρέπει να εξυπηρετείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων.
· Να κηρυχθεί στάση εξωτερικών πληρωμών μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας και την ΕΕ για τους ανωτέρω όρους της αναδιάρθρωσης.
· Η Κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα την εσαεί λειτουργία του κράτους υπό καθεστώς μηδενικού ελλείμματος. Επί πλέον, εκφράζοντας τη γενικευμένη λαϊκή απαίτηση, να λάβει τα ακόλουθα μέτρα χρηστής και δίκαιης διακυβέρνησης: δίκαιη φορολόγηση εισοδημάτων και περιουσίας – συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων στο εξωτερικό, δήμευση της περιουσίας καταχραστών δημόσιας περιουσίας, δήμευση περιουσίας που δεν δικαιολογείται από δήλωση πόθεν έσχες του ιδιοκτήτη, και δραστική περιστολή των δαπανών, αρχίζοντας με περικοπή σε βαθμό τουλάχιστον 50% των δαπανών προς όφελος των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού, βουλευτών, δημάρχων, αντιδημάρχων, κλπ.
· Η Κυβέρνηση να απαιτήσει άμεσα από την Γερμανική Κυβέρνηση την πληρωμή του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία πληρωμή θα κάλυπτε ένα πολύ υψηλό ποσοστό του Ελληνικού χρέους.
Κύριε Πρόεδρε, δεν παραβλέπουμε τον κίνδυνο η αναδιάρθρωση-επαναδιαπραγμάτευση, με πρωτοβουλία της Ελλάδος, από κοινού με το «κούρεμα» και με την προσωρινή στάση πληρωμών, να μας θέσει εκτός της Ευρωζώνης.
Η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης εκτιμάται πολύ μικρή, πρώτον διότι δεν πιστεύουμε ότι προβλέπεται αποβολή μέλους από την Ευρωζώνη, αλλά κυρίως γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε σημαντικά προβλήματα για το ευρώ και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της ΕΕ, ενώ θα αύξανε και το ρίσκο των δανειστών μας να απωλέσουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους.
Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια έξοδος, λοιπόν, από την Ευρωζώνη, αν και δεν έχει προηγούμενο, μπορεί να μας επιβληθεί και να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί πανικός στις τράπεζες και προσωρινή απομόνωσή μας από τις αγορές.
Όμως, όλες οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να ελεγχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό και βαθμηδόν να εξουδετερωθούν, χάρη στις δυνατότητες αντίδρασης που εξασφαλίζει ένα εθνικό νόμισμα ελεγχόμενο 100% από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Τέλος, θα υπενθυμίσουμε την ανάγκη επαγρύπνησης στα εθνικά μας θέματα, των οποίων πολυάριθμες εξελίξεις μας ανησυχούν στο έπακρον, καθώς είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν μέσα στο καθεστώς οικονομικής εξαθλίωσης που οδηγείται η χώρα από το Μνημόνιο.
Συνεπώς, κι αν ακόμη υπήρχαν κυρίαρχοι παράγοντες που θα μας επέβαλλαν παραμονή υπό το καθεστώς του Μνημονίου, αυτό θα έπρεπε να αποκλεισθεί με κάθε τρόπο και κάθε θυσία, από τη στιγμή που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία. Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή αισθάνονται ταπεινωμένοι και ανίσχυροι.
Η έξοδος από την πολιτική των Μνημονίων θα ανυψώσει το ηθικό του λαού, απαραίτητη προϋπόθεση γιά την επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και για την περιφρούρηση των εθνικών μας συμφερόντων.
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, μαζί με την αποδοχή και άμεση εφαρμογή των ανωτέρω προτάσεων, κορυφαίο ζητούμενο γιά τη σωτηρία της χώρας είναι η ένωση των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες παρά τις πανθομολογούμενες ευθύνες τους συνεχίζουν να τραβούν το σχοινί της αδιαλλαξίας και να δρούν σύμφωνα με τα ιδιαίτερα πολιτικά τους συμφέροντα.
Με το προσωπικό σας κύρος και την ηθική δύναμη της θέσης σας, προχωρήσετε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες γιά την επιτυχία αυτών των στόχων, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει κυρίαρχος του οίκου της και ο λαός μας να αποκτήσει πάλι αυτοπεποίθηση για το μέλλον του.
Οι Υπογράφοντες ειναι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, η πλειοψηφία των οποίων είναι μέλη του Hellenic Electronic Center/Professors’ and Ph.D.s’ forum.
1.
ΑΑθανασάκης Απόστολος, PhD, Professor of Classics, Argyropoulos Chair in Hellenic Studies, University of California, Santa Barbara, USA.
2. Αναγνωστόπουλος Σταύρος Α., PhD, Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών, Διευθυντής Τομέα Κατασκευών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
3. Αναστασοπούλου Ιωάννα, PhD, Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΛΛΑΣ.
4. Ανδρεάτος Αντώνιος, PhD, Καθηγητής, Τομέας Πληροφορικής και Υπολογιστών, Σχολή Ικάρων, ΕΛΛΑΣ.
5. Antikas Theodore, G., PhD, Visiting Prof., Department of History, State University of Washington, Skagit Valley College, Science Dept., ΕΛΛΑΣ.
6. Αποστολόπουλος Χάρης, PhD, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
7. Αρβανίτης Κώστας, Dr., PhD, Επ. Καθηγητής, Dep of Natural Resources Management and Agricultural Engineering, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
8. Αρβανιτογιάννης Ιωάννης Σ., Dr, PhD, Associate Professor, School of Agricultural Sciences, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.
9. Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, PhD, Διδάκτωρ Νευροεπιστημών, Dept. of Anatomy, Physiology, and Genetics, and Dept. of Psychiatry, USUHS, Bethesda, MD 20814, USA.
10. Ασημακόπουλος Βύρων, PhD, Επ. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
11. Βαρδουλάκης Αντώνης Ι.Γ., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.
12. Βελγάκης Μιχαήλ, PhD, Καθηγητής, Engineering Science Department, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
13. Βερναδάκης Νικόλαος, PhD, Λέκτορας, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
14. Burriel Angeliki R., PhD, Assistant Prof of Vet Microbiology, Department of Microbiology and Parasitology, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.
15. Γερογιαννάκη–Χριστοπούλου Mαρία, PhD, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
16. Δημητρακόπουλος Γεώργιος, PhD, Λέκτορας, Department of Informatics and Telematics, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
17. Δασκαλοπούλου Στέλλα, MD, MSc, DIC, PhD, Assistant Professor in Medicine, Department of Medicine, McGill University, Montreal General Hospital, CANADA.
18. Eleftheriades George Savva, PhD, OAM, GCSCG, CETr, JP. – ExarchOSETrAu, New South Wales, AUSTRALIA.
19. Ευαγγελίου Χρήστος K., PhD, Καθηγητής Ελληνικής Φιλοσοφίας, Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΕΕΦ, ΕΛΛΑΣ.
20. Ζαφειροπούλου Μαρία, BSc, PhD, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.
21. Hatgil Paul Peter, PhD, Professor Emeritus, University of Texas, 2203 Onion Creek Pkwy#7, Austin, TX78747, USA.
22. Θραμπουλίδης Κλεάνθης, PhD, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
23. Ioannidis Paul, PhD, Director, Analytical Services / International Programs, RJ Lee Group, Inc., USA.
24. Καζαντζή Βάνια, PhD, Οικονομολόγος, Λόφου 16, 14671 Πολιτεία, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.
25. Κακούλη-Duarte Θωμαΐς, MSc, PhD, Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής, Department of Science and Health, Carlow Institute of Technology, και π. Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας, IRELAND.
26. Καλαματιανός Δημήτριος, PhD, Καθηγητής, Dept of Electronic Engineering, National University of Ireland Maynooth, IRELAND.
27. Καλογερόπουλος Νικόλαος, Δρ., International Official (retired), BSc (Εcon) ASOEE (Athens), London School of Economics, BSc (Philosophy), PhD, Geneva Univ., President The European League of Geneva (Think Tank), Geneva, SWITZERLAND.
28. Καραγιάννη Δέσποινα, Δρ., PhD, Επ. Καθηγήτρια Marketing, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
29. Καραγιάννης Αναστάσιος, PhD, Καθηγητής, Department of Applied Human Sciences, Concordia University, Montreal, CANADA.
30. Καραφωτιάς Παναγιώτης, PhD, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης στην Αθήνα, π. Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου του ΟΗΕ για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ΕΛΛΑΣ.
31. Κατσέτος Χρήστος Δ., MD, PhD, FRCPath, Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής, Drexel University College of Medicine and St. Christopher’s Hospital for Children, Philadelphia, Pennsylvania, USA.
32. Κατσιαδάκη Ιωάννα, PhD, MRCVS, MRSM, OVS, Science Leader Aquatic Health and Hygiene, Cefas Weymouth Laboratory, UK.
33. Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος, PhD, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.
34. Κατσίφης Σπύρος, PhD, FACFE, Καθηγητής και Διευθυντής Τμήματος, Department of Biology, University of Bridgeport, CT, USA.
35. Κελεσίδης Βασίλειος Χ., PhD, Αν. Καθ. Τμ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
36. Κοκολάκης Γ., MSc, DIC, PhD, Καθηγητής Σχολής ΕΜΦΕ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΛΛΑΣ.
37. Κοσματόπουλος Η., Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα ΗΜΜΥ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
38. Kostas Demosthenes, Dr, PhD, MSc MBA, Greenwich CT, USA.
39. Κουρούμαλης Ηλίας, PhD, Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ιατρικού Τμήματος, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, ΕΛΛΑΣ.
40. Κουρτίδης Κωνσταντίνος, PhD, Αναπλ. Καθ. Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
41. Κουτίτας Χριστόφορος, PhD, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.
42. Κυριακού Γεώργιος A., PhD, Καθηγητής, Department of Electrical and Computer Engineering, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
43. Lazaridis Anastas, Sc.D. Professor Emeritus, Widener University, Chester, PA, USA.
44. Liritzis Ioannis PhD (Edin.), Professor of Archaeometry, Dept. of Mediterranean Studies, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.
45. Μανώλης Σωτήρης Κ., Δρ., PhD, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
46. Μέρμηγκας Λευτέρης, PhD, Καθηγητής, The State University of New York at Buffalo, USA.
47. Metallinos-Katsaras Elizabeth, PhD RD, Associate Professor, Department of Nutrition, Simmons College, Boston, USA.
48. Μητρονίκας Επαμεινώνδας, PhD, Λέκτορας, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
49. Μοσχοβάκης Αντώνης, MD, PhD, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
50. Μπατρακούλης Θεόδωρος, PhD, Δικηγόρος, Αγαθίου 10-12, 11472, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.
51. Belbas Stavros A., PhD, Professor, Mathematics Dept., Tiscaloosa, AL. 35487-0350. USA.
52. Μπέσκος Δημήτριος, PhD, Καθηγητης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
53. Blytas George C., PhD, Physical Chemistry/ Chemical Engineering, Corporate R and D, Royal Dutch Shell (retired) and President, GCB Separations Consulting, (retired), Houston, TX, 77079-6622, USA.
54. Μπότσας Ελευθέριος, PhD, Professor Emeritus, Economics Department, Oakland University, Rochester, Michigan, USA.
55. Μπουγάς Ιωάννης , PhD, Statistics Lecturer, Dept. of Math & Statistics, Concordia Univ. Montreal, QC, Dir. of Statistical Consulting, Bell Canada (Ret.), CANADA.
56. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία, PhD, πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ.
57. Ντόκος Σωκράτης, PhD, Graduate School of Biomedical Engineering University of New South Wales, AUSTRALIA.
58. Πανοσκάλτσης Βασίλειος, MS, MA, PhD, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
59. Πανταζοπούλου Σ. Ι., PhD, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
60. Παπακωνσταντίνου Βασίλειος, PhD, Ἐπ. Καθηγητής Μαθηματικῶν, Πανεπιστημίου Πατρῶν, ΕΛΛΑΣ.
61. Παπαμαρινόπουλος Σταύρος, Π., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
62. Παρίσης Ιωάννης, PhD, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Υποστράτηγος ε.α., Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.
63. Πολυχρονιάδης Ε. Κ., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.
64. Ρήγα Αικατερίνη, PhD, Director, Nematology Laboratory, Senior Research Scientist, 821 S. Chestnut, PO Box 3453, Pasco, WA 99301, USA.
65. Ρήγας Αλέξανδρος, PhD, Αν.Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
66. Ρούσσος Πέτρος, PhD, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
67. Σαμοθράκης Περίανδρος, PhD, PE, Senior Hydraulic Engineer, Frederick, Maryland, USA.
68. Σανδαλτζόπουλος Ραφαήλ, PhD, MBA, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
69. Στυλιανός Σκιάς, PhD, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
70. Σταμπολιάδης Ηλίας, PhD, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
71. Τζωρτζακάκης E., Δρ., PhD, Ερευνητής Β’, Εργαστήριο Νηματωδολογίας, Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ηράκλειο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
72. Τσαουσίδης Βασίλης, PhD, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
73. Τσουτσουλοπούλου Αναστασία Μαρία, Δρ., PhD, English Language and Literature, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.
74. Χαμζάς Χριστόδουλος, PhD, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
75. Χατζόπουλος Ιωάννης N., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.
76. Ψαράς, Γεώργιος Κ., PhD, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
77. Ψυχουντάκη Μαρία, PhD, Επικ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας – Αθλητικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΗΛΛΥΡΙΑΣ


Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι μεταβαίνουν σήμερα στο θύλακα Κοκκίνων για να «εορτάσουν», όπως κάθε χρόνο, την επέτειο του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία το 1964. Ο συνολικός τους αριθμός αναμένεται να φτάσει περί τους 1.000. Η μετάβασή τους γίνεται μέσω του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη, αλλά και μέσω θάλασσας με μικρό πλοίο το οποίο συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη. Στην περιοχή θα μεταβεί φυσικά και ο Ντερβίς Έρογλου με ελικόπτερο.


Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της κοινότητας Κάτω Πύργου, Κώστας Μιχαηλίδης, ενώ επιτρέπεται στους Τουρκοκύπριους να μεταβαίνουν στο θύλακα για να εορτάσουν αυτή τη μαύρη επέτειο της καταστροφής, έχοντας τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δε συμβαίνει το αντίστροφο για την περίπτωση της μεταφοράς των λυμάτων της κοινότητας. Οι κατοχικές δυνάμεις αδιαφορούν εσκεμμένα δημιουργώντας προβλήματα στην περιοχή.
Σίγουρα δε πρόκειται για μια απλή εορτή αλλά και μια συνεχής επίδειξη πυγμής τη στιγμή που διεξάγονται και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Χριστόφια.

ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


Ένα από τα πλέον σύγχρονα πλωτά γεωτρύπανα στον κόσμο, το 4ης γενιάς «Νoble Ηomer Ferrington», θα μετακινηθεί, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», τις τελευταίες μέρες Σεπτεμβρίου από την περιοχή «ΝΟΑ Νorth» στα ανοικτά του Ισραήλ (όπου βρίσκεται από τις 12 Ιουλίου) προς συγκεκριμένες συντεταγμένες του «Οικοπέδου 12» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

 Στόχος (ενδεχομένως και την 1η Οκτωβρίου - Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας) να ξεκινήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, ώστε να επαληθευτούν οι επιστημονικές και σεισμολογικές αλλεπάλληλες ενδείξεις ότι εκεί υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου και ενδεχομένως και πετρελαίου. 




Η γεώτρηση θα δείξει τις πιέσεις που υπάρχουν στο κοίτασμα και άλλα δεδομένα, που θα δώσουν τη δυνατότητα να υπολογιστούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, οι ποσότητες και οι δυνατότητες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. 



Το κοίτασμα (όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη) σύμφωνα με τις δυσδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου πετρελαίου ΒΕΙCΥΡ και της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, αντιπροσωπεύει, με τη σημερινή κατανάλωση, τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 100 χρόνια. 



Υπολογίζεται ότι έχει αποθέματα 300 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (οκτώ τρισ. κυβικά πόδια). 



Η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 δισ. δολάρια. 



Οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης του κοιτάσματος στο οικόπεδο αυτό, αναμένεται να φτάσουν στα $4,5 δισ. με αναμενόμενη παραγωγή φυσικού αερίου της τάξης των 40 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα. 



Με μια τέτοια παραγωγή η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εισπράττει (με σημερινές τιμές αερίου) περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

 Το πλωτό γεωτρύπανο «Νoble Ηomer Ferrington», που έχει κατασκευαστεί το 1985 και ανακαινίσθηκε ριζικά το 2004, έχει δυνατότητα δράσης σε βάθος θάλασσας μέχρι και 7.200 πόδια, ενώ μπορεί να τρυπήσει σε βάθος μέχρι και 30.000 πόδια κάτω από το βυθό, γεγονός που το κάνει κατάλληλο για όλες τις απαραίτητες γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 12». 



Εξυπηρετείται από 42μελές πλήρωμα και προσωπικό, ενώ διαθέτει τελευταίου τύπου εξοπλισμό, από πλευράς περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας.

 Τον περασμένο Ιούνιο ορίστηκε, σε τεχνικό επίπεδο, το ακριβές σημείο (συντεταγμένες) που θεωρείται ως το πλέον προσφερόμενο γεωτεχνικά, από το οποίο θα ξεκινήσει το γεωτρύπανο, σε βάθος περίπου 1.550 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 



Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Ισραήλ διαθέτει, ήδη, στολίσκο μαχητικών που περιφρουρούν τις περιοχές, όπου διεξάγονται έρευνες και γεωτρήσεις, με κάποια από τα πολεμικά σκάφη να βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια της ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, καλύπτοντας τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κοίτασμα "Λεβιάθαν". 



Η παρουσία πολεμικών σκαφών του Ισραήλ γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε πλοία που πλησιάζουν στις περιοχές, όπου βρίσκονται οι πλωτές πλατφόρμες, ενώ με διαδοχικές ειδοποιήσεις έχουν αποκλείσει τη διέλευση σκαφών σε περίμετρο μέχρι και πέντε ναυτικών μιλίων από τα σημεία των γεωτρήσεων. Επίσης, γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε σκάφη που πλησιάζουν τις πλωτές πλατφόρμες, με σκοπό την εξυπηρέτησή τους, είτε για λόγους εφοδιασμού είτε για μεταφορά προσωπικού.


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ


"Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται…"

Αυτή είναι η επιγραφή που αναγράφεται στην στήλη όπου ακουμπά η προτομή του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα που στήθηκε σήμερα στην Παλιά Χειμάρρα ανάμεσα στου Αγίους Πάντες και το Ελληνικό Σχολείο.

Μετά από την άρνηση της καινούριας Δημοτικής Αρχής να δοθεί άδεια για τοποθέτηση της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα σε συγκεκριμένο σημείο, και την επιθυμία της οικογένειας να μην τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη στο σημείο που δολοφονήθηκε, οι διοργανωτές «Ένωση Χειμμαριωτών», ΟΜΟΝΟΙΑ, Αδελφότητα Δρυμαδιωτών, Αδελφότητα Παλασσινών, Συμμαθητές του Αριστοτέλη, Σύλλογος Εμπόρων Χειμμάρας, Σύλλογος Γυναικών Χειμμάρας, έκριναν σκόπιμο η προτομή να τοποθετηθεί στην Παλιά Χειμάρρα σε χώρο ανάμεσα στους Αγίους Πάντες και το κτίριο του Ελληνικού Σχολείου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με μνημόσυνη δέηση στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο της Χειμμάρας, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. Στην τελετή παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι Βορειοηπειρωτικών Φορέων αλλά και εκπρόσωποι Ηπειρωτικών Συλλόγων από Ελλάδα και Εξωτερικό.

Από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας παρευρέθηκαν ο κ. Γιάννης Βικελίδης, Γραμματέας Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, και ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Μετά την ολοκλήρωση του μνημόσυνου το πλήθος κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί η προτομή. Στην μεγαλοπρεπή τελετή συμμετείχαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες από Χειμμάρα αλλά και από το σύνολο των περιοχών της Βορείου Ηπείρου.

Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΙΑ


Οι συναντήσεις Κεμάλ-Βενιζέλου, ένα άρθρο του Βλάχου στην «Καθημερινή» και η διδακτορική διατριβή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η πολιτική εξουσία επιχειρεί να επιβάλει στον Ελληνικό Λαό την ελληνοτουρκική «φιλία». Έτσι είχε συμβεί και το 1930, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, είχε μεταβεί στην Άγκυρα και είχε συναντηθεί με τον σφαγέα του Ελληνισμού, Κεμάλ Ατατούρκ. Μιλώντας στην Πλατεία Συντάγματος, ο Βενιζέλος είχε πει: «Τίποτα πλέον δεν χωρίζει τους δύο λαούς»… Λίγα χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, η εισβολή στην Κύπρο και τα όσα συμβαίνουν στις ημέρες μας. Άκρως επιφυλακτικός με την ελληνοτουρκική «φιλία» του καιρού εκείνου ο διευθυντής της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», Γεώργιος Α. Βλάχος, έγραφε στο κύριο άρθρο της εφημερίδος του:


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1930,«ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ

Ο χθεσινός λόγος του κ. Πρωθυπουργού, τον οποίον δημοσιεύομεν όπως ελέχθη, δεν δίδει αφορμήν εις σχόλια νέα. Σύμφωνοι κατ αρχήν – το εγράψαμεν έως τώρα τετράκις – εις την πολιτικήν της ειρηνικής και φιλικής διαβιώσεως με τους Τούρκους και εις την ανάγκην όπως παταχθούν τα κινήματα δεν έχομεν να προσθέσωμεν τίποτε εις όσα είπομεν τελευταίως και χθες και δεν έχομεν ν’ αντείπωμεν τίποτε εις όσα ολίγα και πενιχρά εν σχέσει προς τας δύο αυτάς υποθέσεις ελάλησεν ο κ. Πρωθυπουργός. Διότι δεν αξίζει βέβαια τον κόπον ακούοντες τα όσα υπέρ της προσεγγίσεως είπε να σταθώμεν εδώ ή εκεί εις φράσεις αναξίας όχι του Πρωθυπουργού της Ελλάδος αλλά και του ταπεινοτέρου πολίτου της και να μάθωμεν ότι «η επί εξ αιώνας συμβίωσις των Ελλήνων και Τούρκων επί των αυτών εδαφών επέτρεψε να γνωρισθούν και να εκτιμηθούν αμοιβαίως», ουδέ αξίζει τον κόπον ακούοντες τα όσα περί κινημάτων ηπείλησε να παρακολουθήσωμεν τον κ. Πρωθυπουργόν μεταφέροντα κωμικώτατα την έδραν του Κράτους από Λαρίσσης εις Ιωάννινα και από τα Ιωάννινα εις τας νήσους. Θα έπρεπε μάλλον, γράφοντες επί της ουσίας της Ελληνοτουρκικής Συμφωνίας επί της οποίας δεν ωμίλησε ο κ. Πρωθυπουργός, ν’ ανατάμωμεν τα σύμφωνα της Αγκύρας ίνα έξω των περί αξιοπρεπείας και πατρίδος αισθηματολογιών πληροφορήσωμεν το κοινόν τι εκτός αυτών απεμπόλησε ο κ. Πρωθυπουργός. Περί αυτών όμως θα μεριμνήσωμεν εν καιρώ είτε προ των εργασιών της Βουλής, είτε όταν εν τη Βουλή κατατεθώσι προς συζήτησιν αι Συμβάσεις. Αξίζει όμως τον κόπον, αφού ο κ. Πρωθυπουργός δεν μας έδοσε θέμα ουδεμίας κριτικής, ν’ ανταπαντήσωμεν δι’ ολίγων εις όσα χθες το εσπερινόν ημιεπίσημον όργανόν του απήντησε δια μακρών σχετικώς πάντες με τας εν Αγκύρα αγάπας εις το χθεσινόν άρθρον της στήλης αυτής.

Το ημιεπίσημον όργανον του κ. Πρωθυπουργού έγραψε χθες πράγματα καταπληκτικά και φαιδρά. Έγραψε περί σεβασμίων γερόντων οι οποίοι έδρασαν τον παρελθόντα αιώνα, περί ελληνικής αριστοκρατίας με την οποίαν δεν εφανταζόμεθα ότι είμεθα συνέταιροι, περί Αίξ-λέ Μπαίν, όπου ο Βασιλεύς ο εις την Θεσσαλονίκην πεσών έκαμνε τα λουτρά του, περί παλαιάς Ελλάδος κατησυγμένης και ηττημένης και περί «Οίκαδε», ενός άρθρου μας, το πιστεύει ως αχίλλειον πτέρναν μας η εφημερίς, ενώ δεν αγνοεί ότι το άρθρον αυτό εγράφη τέσσαρας ημέρας μετά την φυγήν και την ολοσχερή καταστροφήν του στρατού μας και ίνα απλώς, αφελώς μάλλον, προσπαθήση να πιστεύσουν οι εντόπιοι και οι ξένοι ότι ο στρατός δεν απεχώρει φεύγων αλλ΄ απεχώρει ανακαλούμενος εις τα ίδια. Μεταξύ όμως όλων αυτών των ανευλαβιών, των κακοπιστιών, των αναληθειών τας οποίας η εφημερίς παρατάσσει προσπαθεί ματαίως να μεταθέση αλλού την συζήτησιν και να μας αναπτύξη πως η Ελλάς ήτο Κράτος μικρόν, εξουθενωμένον, ηττώμενον και μηδέν ελπίζον προ του κ. Ε. Βενιζέλου και έγινε Κράτος μέγα, σεβαστόν και σπουδαίον με τον κ. Ε. Βενιζέλον. Τον Βενιζέλον μόνον και όχι τον Κωνσταντίνον, διότι ο Κωνσταντίνος και όταν έφθανε μέχρι Κρέσνας ήτο Βουλγαρόφιλος και προδότης. Θα εχρειαζόμεθα, όπως χθες, άλλην μίαν σελίδα δια να συζητήσωμεν και τούτο το θέμα και να διδάξωμεν την εφημερίδα τίνες ήσαν οι σεβάσμιοι γέροντες οι οποίοι έδρασαν τον παρελθόντα αιώνα και πως ήταν καλλίτεροι από τους νέους του παρόντος αιώνος, τις ήτο ο αποθανών Βασιλεύς και τι υπέρ της Ελλάδος ειργάσθη και εις αυτό το Αιξ-λε Μπαιν και πόσον γενναία και ευγενική και ωραία ήτον η μικρά Ελλάς των πατέρων μας και όταν ηττάτο. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό, το θέμα μας είναι άλλο και αν η συζητήσασα μεθ’ ημών εφημερίς επιχειρεί να το μεταθέση, ημείς δεν δεχόμεθα την μετάθεσιν. Ημείς εγράψαμεν καθαρά και σαφώς: Θέλετε Σύμφωνον με τους Τούρκους; Είμεθα σύμφωνοι. Θέλετε Συμμαχίαν; Είμεθα σύμφωνοι. Θέλετε μεθαύριον να συμπολεμήσουν οι δύο στρατοί μας εναντίον νέων «προαιωνίων» εχθρών μας;… Ας συμφωνήσωμεν και εις τούτον. Επειδή όμως χθες ακόμη και από του 1453 είμεθα εχθροί με τους Τούρκους και επειδή όλη η ιστορία μας, όλη η εκπαίδευσίς μας, όλαι αι παραδόσεις μας, η δημοτική μας ποίησις και το αναγνωστικόν μας βιβλίον είναι πλήρη από την τυραννίαν των Τούρκων και τα παθήματα της φυλής μας και επειδή κάτω εις το Σαγγάριον δεν αφήσαμεν πτώματα μόνον προχθές, αλλά και την υπόληψίν μας βαρύτατα τραυματίαν, δι’ αυτό, χάριν της αξιοπρεπείας μας, χάριν του εθνικού μας συμφέροντος, χάριν της εθνικής μας ψυχής, η οποία έχει ανάγκην τροφής, θα έπρεπε όλα αυτά Σύμφωνα, συμμαχίαι, συνεννοήσεις, να γίνουν αργά, ευπρεπώς, μεταξύ των δύο Κρατών, εις τα υπουργεία των Εξωτερικών ή τας πρεσβείας, χωρίς να καταφθάσωμεν κάθιδροι εις την Άγκυραν και να χορεύη η κ. Ε. Βενιζέλου με τον Κεμάλ, και ο Κεμάλ με την κ. Ε. Βενιζέλου, χωρίς οι Έλληνες δημοσιογράφοι να κρασοπίνουν εις το προεδρικόν μέγαρον της Αγκύρας, χωρίς να υπάρχουν άνθη, γλέντια, κέφια, πρόστυχοι εναγκαλισμοί και αληθώς προδοτική θυσία μιας ολοκλήρου κιβωτού εθνικών παραδόσεων και ιδανικών χάριν μιας νεοκόπου φιλίας, της οποίας άγνωστος θα είνε η στερεότης εν ενδεχομένη εφαρμογή. Εις αυτά θα ηθέλομεν η εφημερίς ν’ απαντήση ή μάλλον να μας ειπή μόνη ή υπαγορεύοντος του αυθέντου της, αν ορθώς σκεπτώμεθα φρονούντες ότι τα Έθνη δεν ζουν και δεν πρέπει να ζουν εστερημένα ιδανικών και προσθέτως, με τι θ’ αντικαταστήση όσα ιδανικά έπνιξε εις τα κύπελλα των καμπανιτών της Αγκύρας ο κ. Πρωθυπουργός μας… – Ειμπορεί; Αν ειμπορεί ας γράψη και ημείς θα την παρακολουθήσωμεν με προθυμίαν και ευχαρίστησιν. Αλλά δεν ειμπορεί…

Γ.Α.Β.»

Υ.Γ.: Στην ίδια σελίδα της εφημερίδος υπάρχει ένα σχόλιο με τον τίτλο «ΚΑΤΩ Η ΕΛΛΑΣ», που ίσως λέει πολλά και για την εποχή μας . Το σχόλιο έγραφε:

«Μεταξύ των ολίγων οι οποίοι εχειροκρότουν κατά παραγγελίαν εις την χθεσινήν συγκέντρωσιν του Συντάγματος, υπήρχον και ελάχιστοι «θερμόαιμοι» οι οποίοι ώθησαν τον ενθουσιασμόν των μέχρι των άκρων. Ούτω κατά τινας στιγμήν εικούστηκαν μερικοί εξ αυτών κραυγάζοντες: «Ζήτω η Τουρκία».

Και είς απλοϊκός άνθρωπος του λαού, εψιθύρισε: «Ολίγον εάν ενθουσιαστούν ακόμη και θα φωνάξουν: Κάτω η Ελλάς».
Η Ελληνοτουρκική «φιλία» μετά τον Βενιζέλο

Την πολιτική αυτή της ελληνοτουρκικής «φιλίας», που εγκαινίασε ο Βενιζέλος, δυστυχώς συνέχισαν μετά τον πόλεμο τόσο ο Παπάγος, όσο και ο Καραμανλής ο παλαιός, καθώς και ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός και συνεχίζει βεβαίως ακόμη εντονότερα ο Γ. Παπανδρέου. Πως αντιλαμβάνονταν και αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι την «φιλία» αυτή αποδεικνύουν τα γεγονότα: Ξεριζωμός του Ελληνισμού από Κωνσταντινούπολη (1955), Ίμβρο και Τένεδο κατά παράβαση της συμφωνίας της Λωζάννης. Βομβαρδισμός της Κύπρου από τους Τούρκους το 1964. Εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου το 1974. Ίμια και γκρίζες ζώνες το 1996. Απαιτήσεις για συγκυριαρχία του Αιγαίου και προκλήσεις στην Θράκη στις ημέρες μας.

Η αδιέξοδη αυτή πολιτική της ελληνοτουρκικής «φιλίας» δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας. Για όλα μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον σημερινό πρωθυπουργό όχι όμως για ασυνέπεια. Πιστεύει στην «φιλία» αυτή και το έχει διακηρύξει σε ανύποπτο χρόνο.

Ο Κώστας Καραμανλής στην διδακτορική του διατριβή που δημοσίευσε πριν από 20 χρόνια με τίτλο Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές μας σχέσεις, 1928-1932, (Αθήνα, Ελληνική Ευρωεκδοτική, 1986) από την οποία και τα παρακάτω:

«Η συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η ανταλλαγή των πληθυσμών είχαν θέσει τις βάσεις για την ειρηνική συνύπαρξη (σημ. Ελλήνων και Τούρκων)» (σ. 73). Στο ίδιο κεφάλαιο παραθέτει επιστολή του Βενιζέλου προς τον Ινονού στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζει την επιθυμία του να εργαστεί για συνθήκη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία «η οποία θα εξασφάλιζε στενήν φιλίαν» ανάμεσα στους δυο λαούς, έξι χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή (σ.74).

Γράφει ακόμη ο Πρωθυπουργός στη διατριβή του: «Οι ίδιοι άνθρωποι που πίστευαν ότι το χάσμα ήταν αγεφύρωτο, τώρα αντιλαμβάνονταν ότι τίποτε σχεδόν δεν εμπόδιζε την ελληνο-τουρκική φιλία.» (σ. 83). Γράφει για την επίσκεψη Βενιζέλου στην Τουρκία το 1929, ότι «Η τουρκική κυβέρνηση επεφύλαξε στον Βενιζέλο μεγαλειώδη υποδοχή. Τον αντιμετώπισαν σαν ηγέτη μεγάλου διεθνούς διαμετρήματος και σαν αρχιτέκτονα της ελληνοτουρκικής φιλίας. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών προχώρησαν ακόμη μακρύτερα. Ο Βενιζέλος και ο Ismet Pasha συμφώνησαν ότι θα ενέτειναν τις προσπάθειές τους, ώστε σε λίγα χρόνια τα σύνορα να μην έχουν παρά «une valeur administrative” (διοικητική αξία). Τα φύλλα της εποχής περιγράφουν με έντονα χρώματα το παράξενο, αλλά ταυτόχρονα συγκινητικό θέαμα του Βενιζέλου να απευθύνεται σε έντονα επευφημούντα τουρκικά πλήθη» (σ. 85)

Ο κ. Καραμανλής ακόμη αναφέρεται στην «πρόταση του Βενιζέλου να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Κεμάλ, την προσπάθειά του να βοηθήσει την Τουρκία στην είσοδο της στην Κοινωνία των Εθνών, και το αίτημά του προς τον Briand, να περιληφθεί η Τουρκία στο σχέδιο του τελευταίου για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία» (σ. 96). Και όχι μόνο αυτά. Ο Βενιζέλος, γράφει ο Καραμανλής, «Οραματιζόταν την πιθανότητα επίτευξης στο μέλλον μιας ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας. Γι’ αυτό το λόγο έμοιαζε να αποδέχεται μέχρι και την αμφιλεγόμενη θεωρία του Κεμάλ για την κοινή καταγωγή των δύο λαών. Και οι δυο ονειρεύονταν την ανάσταση του Βυζαντίου με την Κωνσταντινούπολη σαν πρωτεύουσα, δημιουργημένου όχι από την κατίσχυση του ενός έθνους πάνω στο άλλο, αλλά από τη βαθμιαία ειρηνική τους συγχώνευση» (σ. 96).

«Τέλος πρέπει να αναφερθούμε και στο πολιτικό θάρρος του Βενιζέλου. Οι πρόσφυγες ήταν μεταξύ των πλέον αφοσιωμένων οπαδών του. Γνώριζε ότι η πολιτική της ειρηνεύσεως με την Τουρκία θα τους ξένιζε. Ήταν πολύ νωρίς για να ξεχάσουν τον εφιάλτη της φυγής τους. (…) Γνώριζε ακόμη ποια ήταν η ορθή πολιτική για το λαό του και τις επόμενες γενεές. Ο Βενιζέλος δεν δίστασε∙ την έκανε πράξη, αν και ήξερε ότι στις ερχόμενες εκλογές θα πλήρωνε ακριβά την επιλογή του» (σ. 97)

Βεβαίως, στην διδακτορική του διατριβή ο σημερινός πρωθυπουργός δεν μας λέει που οδήγησε η «έμπνευση» αυτή του Βενιζέλου και αυτών που στην συνέχεια ακολούθησαν την πολιτική του. Δεν μας λέει ότι με την πολιτική αυτή η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο δυνατή και επιθετική και η Ελλάς όλο και περισσότερο υποχωρεί και κινδυνεύει να οδηγηθεί στο σημείο να καταστεί επαρχία της Τουρκίας κατ’ εντολή και επιθυμία της σημερινής μεγάλης δυνάμεως, που αυτό ακριβώς επιδιώκει.

Ελληνοτουρκική «φιλία» μετά το 1974, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «1922»

Το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα για τις προσπάθειες συγκάλυψης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ.(1974-1981) υπήρξε η πορεία της ταινίας «1922» του Νίκου Κούνδουρου. Από την εποχή των γυρισμάτων (1977) η Χουριέτ είχε καταγγείλει την ταινία, υποστηρίζοντας ότι έτσι «υπονομεύονται» οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες. Το ελληνικό υπουργείο Προεδρίας αρνήθηκε να δώσει άδεια προβολής στην ταινία, κάτι που ήταν απαραίτητο για να βγει στις αίθουσες. Επί πλέον, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο ήταν ιδιοκτήτης της ταινίας και είχε ως προϊστάμενη αρχή το υπουργείο Βιομηχανίας, δέσμευσε την ταινία στο εργαστήριο. Το υπουργείο Προεδρίας φοβούμενο την κατακραυγή δεν τόλμησε να απαγορεύσει την προβολή της ταινίας, η οποία παρέμενε δεσμευμένη στα συρτάρια του ΕΚΚ.

Μια κόπια της ταινίας στάλθηκε το 1982 στο Διεθνές Φεστιβάλ Βουδαπέστης. Μισή ώρα πριν από την προβολή της, κατέφθασε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εντολή προς τον Έλληνα πρέσβη να εμποδίσει την προβολή της ταινίας. Ο Έλληνας πρέσβης ζήτησε με τη σειρά του από το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών να εμποδίσει την προβολή της ταινίας. Πράγμα που έγινε!

Και η ιστορία της “ελληνοτουρκικής φιλίας” ή μάλλον οι προσπάθειες των εν Ελλάδι κυβερνήσεων, συνεχίζονται…

ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ


Ο κρατήρας του Δερβενίου, το μοναδικό ακέραιο χάλκινο αγγείο με ανάγλυφες παραστάσεις που σώζεται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Μοναδικό στο είδος του εύρημα και προϊόν προηγμένης τορευτικής του 4ου αι. π.Χ., το αγγείο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχος στον τάφο Β' του Δερβενίου, ενώ αρχικά προοριζόταν για την ανάμειξη του κρασιού με νερό:

Ο κρατήρας σώζεται ακέραιος και το χρυσό του χρώμα οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα κασσίτερου στο κράμα του χαλκού. Το ύψος του φτάνει σχεδόν το ένα μέτρο (0,91 εκατοστά).
Η κεντρική σκηνή του αγγείου καλύπτεται από το ζευγάρι Διόνυσος και Αριάδνη που εικονίζεται σε μία στιγμή χαλάρωσης, ενδεχομένως ύστερα από ερωτική πράξη (ιερός γάμος).
Η πλούσια διακόσμησή του ενσαρκώνει έναν ύμνο στον θεό Διόνυσο, στην παντοδυναμία του, στη φύση και την εξουσία του πάνω στη ζωή και τον θάνατο.
Στην κύρια όψη εικονίζεται ο ιερός γάμος του θεού με την Αριάδνη. Γύρω τους κάποιες Μαινάδες - ακόλουθοι είναι συνεπαρμένες στον οργιαστικό τους χορό, ενώ άλλες κάθονται αποκαμωμένες στον ώμο του αγγείου.
Μυθικές μορφές, θηρία, ήμερα ζώα, κλαδιά αμπέλου και κισσού διακοσμούν όλες τις επιφάνειες του αγγείου. Στο χείλος, μια επιγραφή με ασημένια γράμματα μαρτυρά το όνομα του κατόχου του: είναι ο Αστίων, γιος του Αναξαγόρα, από τη Λάρισα.

Είναι το μοναδικό ακέραιο χάλκινο αγγείο με ανάγλυφες παραστάσεις που σώζεται από αυτή την εποχή. Δημιουργός του είναι ίσως ένας γλύπτης και τορευτής από κάποια ιωνική πόλη της Χαλκιδικής, που μαθήτεψε στην Αθήνα ή απλώς ήταν εξοικειωμένος με την αττική τέχνη και τεχνική. Χρονολογείται στο 330-320 π.Χ.
Και μπορεί ένας…Υδραίος να μην έχει καμία δουλειά στη Λάρισα, ένας Λαρισαίος όμως στη Μακεδονία είχε, διότι… οι Αλευάδες (αρχαιότατο θεσσαλικό δυναστικό γένος, που βασίλευσε στη Θεσσαλία μέχρι και τον 2ο αι. π.Χ) οι οποίοι κατάγονταν από τον Αλεύα, εγγονό του Ηρακλή, όταν ο γειτονικός οίκος των Φερών άρχισε να γίνεται επικίνδυνος ζήτησαν τη βοήθεια των Μακεδόνων, που νίκησαν τον οίκο των Φερών και τους γλίτωσαν από τον κίνδυνο.

Επειδή όμως όλα απαιτούν ανταλλάγματα, από τότε χρονολογείται και η εξάρτηση της Θεσσαλίας από τη Μακεδονία ενώ με τον καιρό οι Αλευάδες έχασαν την εξουσία και υποτάχθηκαν στον Φίλιππο Β' ο οποίος πήρε όμηρους στη Μακεδονία την αριστοκρατική οικογένεια. Οσο για την άγνωστη επιγραφή του πασίγνωστου κρατήρα ΑΣΤΙΟΥΝΕΙΟΣ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΙΟΙ ΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ πρόκειται ουσιαστικά για θεσσαλική παραλλαγή (ντοπιολαλιά) της αιολικής διαλέκτου. Αν μεταγραφόταν στην αττική διάλεκτο θα έγραφε: Αστίων Αναξαγόρου εκ Λαρίσης. Σήμερα θα μπορούσε να γράφει… (σε απόλυτα σύγχρονα θεσσαλικά) «Η Αστιουνάκους τουν Αναξαγοραίων απ' τ' Λάρσα».

Τον κρατήρα του Δερβενίου μπορείτε να δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανόλη Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310-830538)

ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ


Ήρθε στην Κομοτηνή, συναντήθηκε με φίλους, με συνεργάτες του κι απάντησε σε ερωτήματα του «Χρόνου». Τώρα βρίσκεται για ψυχική ηρεμία στο Άγιο Όρος και τη Μονή Ξενοφώντος εξ άλλου έχει βοηθήσει σημαντικά και στη συντήρηση μοναστηριών. Περιμένει το διαγωνισμό για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης Φλώρινας, περιορίζει την δράση της Μηχανικής στην Ελλάδα κι εκτοξεύει το ενδιαφέρον του στην αγορά της Ρωσίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μελαχροινή Μαρτίδου


ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΑ
Κ. πρόεδρε ήθελα λίγο να σχολιάσετε την κινητικότητα που υπάρχει στη Θράκη πάλι από τουρκικής πλευράς, τις εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί είναι τουρκοποιημένες είτε είναι πανηγύρια είτε αθλητικοί αγώνες είτε είναι εκδηλώσεις νεολαίας. Μία εικόνα που βλέπουμε να παγιώνεται και να μην υπάρχουν αντιδράσεις.
- Αυτό είναι δυστύχημα. Δυστύχημα ότι τουρκικό προξενείο πλέον καθοδηγεί πλήρως τους μουσουλμάνους, τους εξαναγκάζει να υπακούουν σε εντολές της Τουρκίας. Επιβάλλει μία κατάσταση πρωτότυπης υποταγής στα κελεύσματά τους και δυστυχώς η ελληνική πολιτεία τα αφήνει όλα αυτά να εξελίσσονται χωρίς καμία επέμβαση. Κρατάει μία παθητική στάση, η οποία λαμβάνεται από την άλλη πλευρά σαν αδυναμία και βέβαια έχουμε φτάσει στα σημεία να υπάρχει μία κλιμάκωση της τουρκικής αυθαιρεσίας, η οποία πλέον αρχίζει και ενοχλεί βαθύτατα και τους χριστιανούς και γενικά ενοχλεί βαθύτατα και κάθε Έλληνα πατριώτη.
Καυτηριάζω την απάθεια, την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της Θράκης και στο γεγονός ότι αφήνει την τουρκική προπαγάνδα να δρα ανεξέλεγκτα, ότι ουσιαστικά με τη στάση της βοηθάει τον εκτουρκισμό των Πομάκων και την επιρροή των Τούρκων και στους συμπολίτες μας τους Ρομά.
Καυτηριάζω την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων Περιφέρειας και δήμου στη δραστηριότητα του Τούρκου προξένου ο οποίος μαθαίνω ότι πήρε παράταση παραμονής γιατί φαίνεται ότι κάνει καλά τη δουλειά του και λυπούμαι διότι εδόθη αυτή η συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αντίθετα ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει έρθει αργότερα από τον πρόξενο της Κομοτηνής αλλάζει. Επίσης, βλέπουμε περιστατικά τα οποία υπερβαίνουν κάθε διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας. Βλέπουμε δηλαδή ότι δεν τηρείται η ελληνική νομοθεσία στη Θράκη. Τα γεγονότα με το σουνέτι στο Δροσερό είναι απαράδεκτα για μία χώρα ακόμα και της ...Αφρικής. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται από την Τουρκία και σε υπαίθριο χώρο να γίνεται μία τέτοια μαζική επέμβαση η οποία είναι ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και είναι απαράδεκτη η απάντηση του υπουργού Λοβέρδου, ο οποίος περί άλλων τυρβάζει ότι δήθεν ενημερώθηκε. Είναι ντροπή του, όπως ντροπή είναι και της τοπικής κοινωνίας, των δημάρχων και βέβαια της ελληνικής διοίκησης που επιτρέπει αυτά τα πράγματα να γίνονται σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης το 2011.
Επίσης, καυτηριάζω τη συνεχώς εντεινόμενη προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων.
Καυτηριάζω την ανοχή της ελληνικής πολιτείας να ανέχεται με το πρόσχημα της διδασκαλία του κορανίου να γίνεται η πλέον άθλια και φανατική προπαγάνδα εις βάρος της πατρίδας και υπέρ της Τουρκίας. Ένα τελευταίο παράδειγμα αθλιότητος είναι το, αφήνω βέβαια την επίσκεψη της Εμινέ Ερντογάν και του υπουργού Μπαγίς όπου έγινε ένα όργιο τουρκικής προπαγάνδας και αφήνω και την επίσκεψη του κεμαλικού κόμματος της Τουρκίας του Κιλιντζάρογλου, ο οποίος επισκέφτηκε και τον Ίασμο όπου έγινε δεκτός από παιδιά που φορούσαν τουρκικές ενδυμασίες σαν να βρισκόμαστε σε μία τουρκική πόλη.
Εκείνο που αποτελεί ένα τελευταίο περιστατικό αυτής της αυθαιρεσία η οποία επεκτείνεται πλέον είναι το φεστιβάλ το οποίο έγινε τελευταία στον Κένταυρο όπου οργίασε και πάλι η τουρκική προπαγάνδα και βέβαια σε ένα πομακικό χωριό ήταν παρόντες όλοι οι Τούρκοι εκπρόσωποι με επικεφαλής τον πρόξενο όλοι: ο ψευτομουφτής, ο αξιότιμος κ. Ντεντέ γνωστός για τις θέσεις του, όπως και όλοι οι άλλοι οι οποίοι συνεχίζουν την προπαγάνδα εναντίον της πατρίδος και βέβαια υπήρχε απόλυτη απουσία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Τί κάνανε οι υπουργοί της Θράκης κ.κ. Πεταλωτής και Ξυνίδης; Με τί ασχολούνται; Πήγαν να δουν τί γίνεται στον Κένταυρο; Είδαν ότι εκεί πλέον όλα γίνανε τουρκικά: οι ομιλίες στα τουρκικά, οι προσφωνήσεις στα τουρκικά, οι χοροί τούρκικοι... Πού; Ακούστηκε λέξη πομάκικη σ΄ ένα καθαρά πομακικό χωριό; Και πού ήταν ο εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας για τα θέματα της μειονότητας ο κ. Αλεξανδρής;
Καυτηριάζω και την ανοχή της κοινωνίας πλέον σε αυτά τα γεγονότα. Δεν επιτρέπεται η κοινωνία της Θράκης να ανέχεται αυτές τις καταστάσεις ή να περιμένει μονάχα από την πολιτική ηγεσία. Πρέπει να δράσει η ίδια και να μην επιτρέπει αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται. Ως προς τον πρόξενο της Τουρκίας καλό θα ήταν να του υπενθυμίσω ότι όλα έχουν ένα όριο και η ανοχή έχει ένα όριο και η υπομονή έχει ένα όριο. Έχει υπερβεί κάθε όριο και καλά θα κάνει να περιοριστεί στα διπλωματικά του καθήκοντα, διότι ο ελληνικός λαός και ο λαός της Θράκης δεν πρόκειται να ανεχθεί όλες τις αυθαιρεσίες του. Καλά θα κάνει πλέον να καταλάβει ότι δεν είναι ασύδοτος και δεν είναι ο αγάς του Αϊδινίου, ώστε να κάνει στη Θράκη ό, τι θέλει. Να περιοριστεί καθαρά στα διπλωματικά του καθήκοντα διότι όλα έχουν ένα όριο. Βέβαια, ο ελληνικός λαός παρά την κρίση δεν ξεχνάει τα θέματα τα ελληνικά, δεν ξεχνάει τα θέματα της Θράκης. μη νομίζουν ότι η κρίση είναι εκείνο το γεγονός το οποίο θα τους επιτρέψει να κάνουν επέλαση του τουρκισμού και να συνεχίσουν την προπαγάνδα και τις δραστηριότητές τους παράνομα και να μην τηρούν τους ελληνικούς νόμους. Επίσης, τον κύριο αυτόν τον καλώ να είναι συνεπής και να σταματήσει να επιβάλει τις απόψεις του στη μουσουλμανική μειονότητα. Έφτασε στο σημείο αυτός ο κύριο να επεμβαίνει και σε θέματα προσωπικά υπαλλήλων του, να επιβάλει σε θέματα συναισθηματικά τις απόψεις του σε άτομα τα οποία εργάζονται σε αυτόν. Αυτό είναι ντροπή σε μία χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης και μεγαλύτερη βέβαια ντροπή είναι η ανοχή της ελληνικής πολιτείας. Χτυπάω τον κώδωνα του κινδύνου και καλώ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι θα είναι υπόλογοι αύριο για τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους απέναντι στο θρακικό λαό, απέναντι στην πατρίδα».
ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Απαξίωσαν να μου απαντήσουν από το υπουργείο Παιδείας»
Κ. Εμφιετρζόγλου είχατε κάνει δύο προτάσεις πολύ σημαντικές η μία αφορούσε τη βιβλιοθήκη της Σμίνθης και η άλλη τη διδασκαλία της πομακικής γλώσσας προς το υπουργείο Παιδείας. Έχουμε κάποια απάντηση απέναντι σε αυτές;
- Δυστυχώς και είναι λυπηρό να μην κάνει η πολιτεία το προφανές καθήκον της διότι σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης είναι υποχρεωμένη να διδάσκει τη γλώσσα στην εκάστοτε μειονότητα. Άρα στους Ρομά ήταν υποχρεωμένοι να μαθαίνουν την ρομανί και στους Πομάκους την πομακική. Είναι ένα έγκλημα συνεχιζόμενο το οποίο συντελείται επί χρόνια. Ευθύνη τεράστια έχει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σαν πνευματικό ίδρυμα της περιοχής το οποίο τόσα χρόνια δεν έχει δεχθεί την πρότασή μου για ίδρυση έδρας ή εργαστηρίου πομακικής γλώσσας και πολιτισμού το οποίο είχα ζητήσει. Είχα πει ότι σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας αναλαμβάνω να το χρηματοδοτήσω για δέκα χρόνια. Δεν είχαν ούτε τη στοιχειώδη ευθυξία να μου απαντήσουν. Την ίδια αθλιότητα βλέπουμε και στο άλλο το θέμα ότι δήθεν για λόγους οικονομικούς για ασήμαντα ποσά θέλουν να κλείσουν δημόσιες βιβλιοθήκες σε παραμεθόρια χωριά. Εμείς και τη βιβλιοθήκη της Σμίνθης Δήμου Μύκης τη μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη στα πομακοχώρια, ενώ αντίθετα φυτρώνουν πλουσιοπάροχα επιδοτούμενοι από τουρκικές άδηλες πηγές τουρκικές βιβλιοθήκες στην περιοχή. Οικτίρω την υπουργό «παιδείας», κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία σε επιστολή μου και συγκεκριμένη πρότασή μου να αναλάβω τη λειτουργία εξόδου μου για δέκα χρόνια δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ευπρέπεια να απαντήσει. Να γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι δεν είναι ασύδοτοι, ότι ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και σημειώνει αυτά όλα και θα έρθει η ώρα της τιμωρίας τους».
ΘΕΜΑΤΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ
Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ συρρικνώνει κάθε δραστηριότητα στην Ελλάδα και προσανατολίζεται στην Ρωσία
Κ. πρόδρε διευθύνετε τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της χώρας. Η Μηχανική έχει δώσει δείγματα και προς το εσωτερικό με μεγάλα έργα και στο εξωτερικό του καλού ελληνικού ονόματος. Γνωρίζουμε ότι όλες οι κατασκευαστικές εταιρίες περνάνε από μία δύσκολη φάση στη συγκεκριμένη περίοδο και ίσως λόγω της αφερεγγυότητα του ελληνικού κράτους προς αυτές. Ήθελα ένα σχόλιο γι αυτό.
- Καταρχάς, δυστυχώς η οικονομία της χώρας από εγκληματικά λάθη των κυβερνώντων τα τελευταία τριάντα χρόνια βρίσκεται σε μία πολύ άθλια κατάσταση και είναι χρέος ολονών μας να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Βέβαια, στην περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης και γενικά των ελληνικών διοικήσεων γίνεται ένα εγκληματικό λάθος: Δεν έχουν το θάρρος να κάνουν το αυτονόητο. Να απολύσουν τους υπαλλήλους του δημοσίου. Αποτέλεσμα ότι χρήματα μαζεύονται πηγαίνουν για να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι , οι οποίοι όχι μόνο πληρώνονται, αλλά παράγουν και αρνητικό έργο και επιβαρύνουν τον ιδιωτικό τομέα. Λοιπόν, δεν απολύεται κανένας δημόσιος υπάλληλος. Αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας έχει αναγκαστεί να στείλει στην ανεργία 250.000 ανθρώπους παραγωγικούς και αυτό είναι ένα μεγάλο έγκλημα για τη χώρα και το μέλλον της χώρας και για τα νέα παιδιά, τα οποία όπως ακούμε και βλέπουμε αρχίζουν και σκέπτονται και ήδη πηγαίνουν στο εξωτερικό, διότι δε βρίσκουν δουλειά και δε βλέπουν μέλλον στην πατρίδα μας. Αυτή είναι μια εγκληματική διαδικασία. Σε αυτή τη διαδικασία γίνεται κι άλλο ένα έγκλημα είναι η πλήρης απαξίωση των δημοσίων υπενδύσεων και δεν είναι μόνο ότι δε βγαίνουν έργα. Δεν είναι μόνο ότι έχουν σταματήσει ένα σωρό έργα, τα οποία δίνουν δουλειά σε ένα σωρό ανθρώπους και αυτά τα χρήματα διαχέονται σε όλη την κοινωνία, αλλά μας οφείλουν τεράστια ποσά και μας οδηγούν σε μία οικονομική δυσπραγία, η οποία κατ’ ανάγκη διαχέεται και στους εργολάβους και στους προμηθευτές και στις τοπικές κοινωνίες. Είναι μεγάλο λάθος για να δείξουν ότι έκαναν κάποια οικονομία στη Τρόικα να μην πληρώνουν. Δηλαδή, πλασματικά να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε εργοληπτικές εταιρίες για τα δημόσια έργα τα οποία κατασκευάζουν.
Εσείς έχετε να λαμβάνετε, σημαντικά ποσά.
- Εγώ έχω να λαμβάνω πάνω από 190 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή και αντιλαμβάνεστε με αυτές τις συνθήκες τι προβλήματα δημιουργούνται σε όλο τον τεχνικό κόσμο, διότι ανάλογα ποσά έχουν να λάβουν και άλλες μεγάλες εταιρίες και μικρότερα ποσά μικρότερες εταιρίες. Αυτό πρέπει να σταματήσει διότι αν συνεχίσει αυτό το πράγμα θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, διότι η οικονομία αποτελείται από τη δημόσια και τη ιδιωτική. Η δημόσια παράγει ελλείμματα, η ιδιωτική παράγει πλεονάσματα. Πρέπει να βρεθεί λοιπόν εκείνος που παράγει και όχι εκείνος ο οποίος δεν παράγει και ζημιώνει. Δυστυχώς, χρόνια το λέω, χρόνια δε μ ‘ακούνε.. τελικά, ίσως η Τρόικα σε αυτό το σημείο να παίξει κανένα καλό ρόλο διότι θα αναγκάσει ίσως, ίσως με μεγάλη καθυστέρηση να γίνει το σωστό, να ενισχυθούνε οι παραγωγικές επενδύσεις, να εισηγηθεί η παραγωγή εις βάρος της αρνητικής δαπάνης του δημοσίου.
Εσείς ως ΜΗΧΑΝΙΚΗ πώς θα το αντιμετωπίζετε αυτό με συρρίκνωση των εξόδων.
- Εμείς κατ΄ ανάγκη στην Ελλάδα συρρικνώμεθα, αλλά έχουμε τις επενδύσεις μας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα η Ρωσία η οποία αναπτύσσεται και η οποία θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου στο μέλλον.
Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΒΕΥΗΣ
Είδα ότι συμμετέχετε δυναμικά ως ΜΗΧΑΝΙΚΗ σε δημοπρασία για το λιγνίτη της Βεύης Φλώρινας με άλλα επενδυτικά σχήματα
-Είναι η περίπτωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, μία ιστορία που επί χρόνια καθυστερεί. Είναι αδιανόητο μία απόφαση για ένα λιγνιτωρυχείο να καθυστερεί τόσα χρόνια με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας του ηλεκτρικού σταθμού, του ατμοηλεκτρικού σταθμού της Μελίτης με αποτέλεσμα να φέρνουμε κάρβουνο με αυτοκίνητο από τη Βουλγαρία και από τα Σκόπια. Τρελά πράγματα. Επιτέλους ο διαγωνισμός μπήκε σε αυτή την τελευταία φάση. Οι μηχανικοί είναι μεταξύ των λίγων εταιριών που επελέγησαν ύστερα από τόσο χρόνο για την τελική φάση του διαγωνισμού και το Σεπτέμβριο θα υποβάλλουμε τις προσφορές μας, ώστε επιτέλους να δοθεί αυτό το λιγνιτωρυχείο και να αρχίσει η παραγωγή από ιδιώτη και σε λίγο η εξόρυξη λιγνίτη, ώστε και να ενισχυθεί και να μη φέρνουμε λιγνίτη από τη Βουλγαρία και από τα Σκόπια, αλλά να μπορέσουμε εκεί να δημιουργήσουμε και μία δεύτερη μονάδα λιγνιτική να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο. Σημειωτέον, ότι είναι λιγνίτης καλυτέρας ποιότητας από το λιγνίτη της Πτολεμαΐδας, αλλά και να δώσουμε έτσι εργασία σε μια παραμεθόρια περιοχή όπως είναι ο Ν. Φλώρινας που έχει τεράστια ανεργία και τεράστια προβλήματα διότι η τοπική οικονομία αντιμετωπίζει τη φθηνή οικονομία του μοναστηρίου και εν γένει των Σκοπιανών. Τα αποθέματά του, περίπου 90 εκατ. τόνοι, επαρκούν για να καλύψουν τη λειτουργία μιας λιγνιτικής μονάδας για περισσότερα από 30 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
Κ. πρόεδρε θα ήθελα ένα μικρό σχόλιο για τη ζωή και το θάνατο, επειδή τώρα τελευταία βιώνουμε στην Κομοτηνή απώλειες ανθρώπων και μάλιστα και νέων ανθρώπων. Πώς το αντιμετωπίζετε; Είναι λεπτή η οριογραμμή.
- Αυτό είναι το αιώνιο ερώτημα: η ζωή και ο θάνατος κι εγώ τελευταία δυστυχώς ένιωσα παρόμοιες καταστάσεις διότι πριν από λίγο πέθανε ο αγαπητός μου καθηγητής ο Γιώργος Νιτσιώτας, ο οποίος ουσιαστικά ίδρυσε και στήριξε την πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μας δίδαξε όχι μόνο στατική και μηχανική, αλλά μας δίδαξε και ήθος, σοβαρότητα, συνέπεια και τον εκτιμούσα, τον σεβόμουνα και τον αγαπούσα. Επίσης, είχα και άλλο ένα λυπηρό, ένας φίλος μου, νέος άνθρωπος, ξαφνικά μας έφυγε. Ήταν και αυτό άλλο ένα χτύπημα των τελευταίων ημερών, αλλά αυτή είναι η ζωή. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε σε αυτό το θέμα. Όλοι είμαστε ένα σήμα μαγνητικό στον αέναο χρόνο. Όλοι κάποια στιγμή θα περάσουμε. Σημασία έχει σε αυτό το μικρό χρόνο που είμαστε εδώ πέρα να κάνουμε εκείνο το οποίο πρέπει, το καθήκον μας κατά το δυνατόν και να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας ότι επιτελέσαμε, στο δρόμο αυτό το λίγο, σε αυτό το ταξίδι, κάναμε τη δουλειά μας, ήμασταν σωστοί, αφήσαμε ίσως το αποτύπωμά μας χωρίς την έννοια του εγωιστικού, αλλά απλώς σαν μία πράξη. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία πώς αντιμετωπίζει κανείς τις δυσκολίες σε αυτό το ταξίδι και εκεί κρίνεται τελικά όλο αυτό το ταξίδι στις δύσκολες στιγμές. Για να θυμηθώ κάτι που είπε ένας αγιορείτης πριν από πολλά χρόνια: « Αν πεθάνεις πριν πεθάνεις, δε θα πεθάνεις όταν πεθάνεις»...

ΔΩΔΕΚΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΗΛΙΑ;


«Οι Έλληνες αποδέχθηκαν να μειώσουν την έκταση των χωρικών τους υδάτων σε πολλά σημεία του Αιγαίου», αυτό αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ο πρώην τούρκος διπλωμάτης Ντενίζ Μπολούκμπασι, ο οποίος συμμετείχε στις 36 από τις 50 διμερείς επαφές που είχαν ξεκινήσει από το 2002.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, ο Μπολούκμπασι στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η σκάλα του Υπουργείου Εξωτερικών» σε πολλά σημεία κάνει αναφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως σε αντίθεση με όσα λέγονται στις διμερείς επαφές η Τουρκία αποδέχθηκε να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Πάντως και η Ελλάδα που τόσα χρόνια υποστήριζε πως τα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της, για πρώτη φορά άρχισε να συζητά το θέμα» τονίζει ο πρώην τούρκος διπλωμάτης.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως

«η Ελλάδα σε κάποια σημεία αποδέχθηκε να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα αστα 12 μίλια και να παραμείνει στα 6 μίλια. Έτσι αποδείχθηκε πως τα λόγια τύπου «δεν υποχωρήσαμε από το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων» δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια».

Ο Μπολούκμπασι αναφέρεται και σε δηλώσεις του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις διμερείς επαφές. Πάντως τονίζει στο θέμα των «γκρίζων ζωνών» δεν βρέθηκε καμία λύση.

Ο πρώην τούρκος διπλωμάτης αποκαλύπτει της περιοχές που η Τουρκία ζήτησε την «παραμονή στα 6 μίλια» και η Ελλάδα απάντησε «θα μπορούσε να γίνει».

Οι περιοχές που η Ελλάδα ουσιαστικά συζήτησε για την μη επέκταση των χωρικών υδάτων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μπολούκμπασι είναι:

- Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στις περιοχές κοντά στα παράλια της Τουρκίας

- Ανατολικά, βόρεια και νότια της Σαμοθράκης και της Λήμνου

- Βόρεια και νότια της Μυτιλήνης, Ψαρών και Χίου

- Βόρεια, νότια και δυτικά της Ικαρίας

- Στην περιοχή που ξεκινά από τη Μύκονο μέχρι την Ικαρία που επικρατεί καθεστώς ανοιχτής θαλάσσης

- Στα περάσματα Ρόδου-Καρπάθου, Κάσου-Κρήτης και Αντικυθήρων-Κρήτης

ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΜΕ


Ακόμα γελάνε στην Αυστραλία με την υποκρισία των Σκοπιανών και με όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα σε δικαστήριο. Το συμβάν συνέβει κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που εξέταζε μήνυση του Australian Macedonian Advisory Council (AMAC) για ρατσιστικά σχόλια από Σκοπιανό περιοδικό της Διασποράς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου της ΑΜΑC, στο ειδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε ο εκδότης του Σκοπιανού περιοδικού “Australian Macedonian Weekly(AMW), Λιούμπκο Στανκόβσκι. Ο εκδότης είναι κατηγορούμενος ό,τι το άρθρο που αναδημοσίευσε το 2009 το περιοδικό του με τίτλοWho in this Celestial World Gave the Greeks the Right to Take Away the Macedonian Language?”, περιείχε ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο υπήρχαν απαξιωτικές αναφορές στους Έλληνες ως “έθνος κλεφτών“, “φρικιά της φύσης” , “ανισσόροπα τέρατα“, καθώς και αναφορά στην Ελληνική γλώσσα ως “αποκρουστική“. Το άρθρο ήταν γραμμένο από τον γνωστό Σκοπιανό προπαγανδιστή Γιόσεφ Γκαντέτο.
Το πολύ γέλιο έπεσε κατά την διάρκεια της εξέτασης του εκδότη του περιοδικού, Λιούπκο Στανκόβσκι. Όταν ο δικηγόρος της AMAC, κος Χάρλεϊ, τον ρώτησε σε περίπτωση που οι απαξιωτικοί αυτοί χαρακτηρισμοί είχαν για στόχο Σκοπιανούς, αν θα τα θεωρούσε ρατσιστικά σχόλια και σχόλια που υποκινούν μίσος , ο Σκοπιανός εκδότης εντελώς υποκριτικά απάντησε, “Ναι”!
Αργότερα ο δικηγόρος του προσπάθησε να μπαλώσει την γκάφα, ισχυριζόμενος πως οι αλλοπρόσαλες απαντήσεις του πελάτη του ήταν λόγω “γλωσσικών προβλημάτων¨. Φυσικά δεν έπεισε κανέναν, καθότι ο πελάτης του είχε την επιμέλεια στο περιοδικό του όλων των άρθρων στα Αγγλικά.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένενται να βγει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ


Επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και κύμα ευρωπαϊκών χρεοκοπιών στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες εκτιμά ότι θα έχουμε συντάκτης του "The Journal of the American Enterprise Insitute".
Σε άρθρο του εκτιμάται πως έρχεται κύμα χρεοκοπιών που θα πλήξουν άσχημα τις ευκαιρίες επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα και θα προκαλέσουν ντόμινο στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Desmond Lachman αναφέρεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, προβλέποντας πτώσης της κυβέρνησης στην Ελλάδα μέχρι το 2012.
Η πικρή αλήθεια, όπως σημειώνει, είναι ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεχίζει, απαιτεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει ξανά στους δρόμους τους πολίτες.
Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει, είναι πολύ πιθανό να ρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου πριν από το 2012.
"Η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους συμβαίνει τη χειρότερη στιγμή για τον Ομπάμα.
Πλέον, όλα είναι ανοιχτά στο να οδηγηθούμε σε ένα κύμα ευρωπαϊκών χρεοκοπιών στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες, την περίοδο δηλαδή των αμερικανικών εκλογών του 2012.

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Θέμα κοινοβουλευτικού ελέγχου: Έχει κρίθεί από το Συμβούλιο της επικρατείας από το 1996 παράνομος ο διορισμός του Αντώνη Λιάκου στην θέση του καθηγητή πανεπιστημίου στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης, ρωτάει γιατί το πανεπιστήμιο παρανομεί και δεν εφαρμόζει την απόφαση αυτή ενώ ζητάει τα στοιχεία των πρυτανικών Αρχών που επί 14 χρόνια μισθοδοτούν τον εν λόγω "καθηγητή".



Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απαντά στον βουλευτή και εξηγεί τους λόγους γιατί σε τέσσερις επερωτήσεις του ίδιου βουλευτή για το ίδιο θέμα δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική απάντηση, γιατί το πανεπιστήμιο αρνείται να δώσει τα στοιχεία που του ζητάει το υπουργείο Παιδείας και άλλα πολύ ενδιαφέροντα. Πιστεύω πως αξίζει να το δείτε για να καταλάβετε το θράσος και τις προθέσεις τους.....

ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών ζει η Αγγλία τις τελευταίες ώρες. Μετά το Λονδίνο, όπου σε αρκετές περιπτώσεις επικρατεί ο νόμος του όχλου, στο χορό της βίας και των λεηλασιών μπήκαν από τη Δευτέρα, το Λίβερπουλ, το Μπέρμινχαμ και το Μπρίστολ.




Τα πρωτοφανή επεισόδια ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον Δήμαρχο του Λονδίνου να επιστρέψουν εσπευσμένα από τις διακοπές τους στο Λονδίνο, για τη διαχείριση της κρίσης. Ακυρώθηκε ο φιλικός στο Wembley μεταξύ Αγγλίας - Ολλανδίας ενώ ποδοσφαιρικοί αγώνες ακυρώθηκαν επίσης στο Τσάρλτον, στο Γουέστ Χαμ, στο Κρίσταλ Πάλας και Μπρίστολ Σίτι. Για κοινωνικές ταραχές κάνουν λόγο τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ ενώ 16.000 αστυνομικοί θα βρεθούν επί ποδός στους δρόμους του Λονδίνου. Ξεπέρασαν τους 400 οι συλληφθέντεςΟι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, θυμίζουν, εμπόλεμη ζώνη με κτήρια να παραδίδονται στις φλόγες στο Κρόιντον, το Πέκαμ και του Λιούισαμ στο νότιο Λονδίνο, ενώ το κύμα βίας εξαπλωνόταν επίσης στους δρόμους του Χάκνεϊ, στα ανατολικά, του Κλάπαμ, στο νότο, του Κάμντεν, στο βορρά και του Ιλινγκ, στα δυτικά
Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.
Όλα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο από το Τότεναμ, όταν μία ειρηνική διαδήλωση για το θάνατο ενός 29χρονου πατέρα τεσσάρων παιδιών από πυρά αστυνομικών κατέληξε σε πρωτοφανή επεισόδια βίας με εμπρησμούς και λεηλασίες καταστημάτων.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν την Κυριακή ενώ το βράδυ της Δευτέρας, κλιμακώθηκαν επικίνδυνα καθώς στο χορό της βίας και των λεηλασιών μπήκαν και άλλες πόλεις της χώρας
Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη βίας στις περικοπές κοινωνικών παροχών, στο πλαίσιο του προγράμματος σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια προέρχονται από φτωχογειτονιές του Λονδίνου, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.
Για ανούσια τυχοδιωκτική βία και τίποτα παραπάνω από αυτό κάνει λόγο η βρετανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα επεισόδια δεν έχουν καμία σχέση με το θάνατο του 29χρονου την περασμένη εβδομάδα, αφορμή να ξεσπάσουν το Σάββατο οι πρώτες ταραχές.
..

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


"Κυριαρχικό μας δικαίωμα οι έρευνες", απαντά η Κύπρος ,στις τουρκικές απειλές

Ως απαράδεκτες και καταδικαστέες καταγγέλλει η Κυπριακή κυβέρνηση τις απειλές της Τουρκίας για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο, στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.



Η Τουρκία, σημειώνει, συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να απειλεί.

 Το Κυπριακό όμως, επισημαίνει, δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές, αλλά με σεβασμό και εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

 Είναι στο χέρι της Τουρκίας, αναφέρει ο κύριος Στεφάνου, το Κυπριακό σύντομα να επιλυθεί, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούν να εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο του νησιού.

Η Αθήνα

"Η Τουρκία των «μηδενικών προβλημάτων», συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το στρατό κατοχής υπονομεύει την επίτευξη λύσης. Περιθωριοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τους εμποδίζει να απολαύσουν τα οφέλη της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης" ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

 



"Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμφωνιών και της διενέργειας θαλασσίων ερευνών, σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

 



Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό» ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας.


Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ


Προκαλεῖ ὄχι μόνο κατάπληξη, ἀλλὰ ὀργὴ καὶ ἀγανάκτηση ἡ ἀπόφαση τοῦ Ὑπουργείου Δικαιοσύνης γιὰ τὴν ἀποποινικοποίηση τῆς χρήσεως ναρκωτικῶν καὶ τὴν διαβάθμιση τῶν ποινῶν γιὰ τοὺς διακινητές. Μάλιστα, ὅπως δήλωσε ὁ ὑπουργὸς Δικαιοσύνης, ἡ προμήθεια καὶ κατοχὴ ναρκωτικῶν, καθὼς καὶ ἡ καλλιέργεια φυτῶν κάνναβης ἀποκλεισιστικὰ γιὰ προσωπικὴ χρήση, θὰ ἔχουν πλέον πταισματικὸ χαρακτῆρα, ἐνῷ διάφορες ποινὲς - κατὰ περίπτωση - θὰ ἐπιβάλλωνται στοὺς ἐμπόρους ναρκωτικῶν.

Μέσα στὴν γενικὴ ἀναστάτωση, ἡ ὁποία ταλανίζει τὴν Ἑλλάδα, ὅπως ἐπίσης τὴν Εὐρώπη καὶ τὴν Ἀμερική, ἔρχεται ἡ ἀψυχολόγητη αὐτὴ ἀπόφαση γιὰ νὰ καταφέρῃ ἕνα θανάσιμο πλῆγμα στὴν κοινωνία, ἰδιαίτερα ὅμως στὴν νεότητα καὶ στὴν Ἑλληνικὴ οἰκογένεια. Βέβαια, θυμόμαστε ὅτι...
ὁ σημερινὸς πρωθυπουργός, πρὶν ἀπὸ μερικὰ χρόνια ὡς ὑπουργὸς κάποιας Κυβερνήσεως τοῦ κόμματός του, εἶχε πῆ, ὅτι μποροῦν οἱ Ἕλληνες νὰ καλλιεργοῦν χασίς σὲ γλάστρες, στὰ μπαλκόνια τους.

Ἔτσι, λογικά, τὰ πράγματα δείχνουν ὅτι μὲ πρωθυπουργικὴ ἐντολὴ καὶ συναίνεση ἐκδόθηκε ἡ ἐξωφρενικὴ αὐτὴ ἀπόφαση, ποὺ βάζει τρομακτικὴ βόμβα στὶς οἰκογένειες καὶ στὴν κοινωνία. Διαμαρτύρομαι ἐντόνως. Καὶ διερωτῶμαι μήπως στὴν Κυβέρνηση ἔχουν χάσει τὰ λογικά τους. Γιατὶ μόνο παράφρονες διάνοιες πρέπει νὰ ἔβγαλαν τὴν ἀπόφαση τῆς ἀποποινικοποιήσεως τῶν ναρκωτικῶν.

Περιμένω ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο καὶ σύμπασα τὴν Ἱεραρχία νὰ διαμαρτυρηθῇ καὶ νὰ κινήσῃ πάντα λίθον γιὰ νὰ ἀποτραπῇ ἡ σίγουρη δολοφονία τοῦ Ἔθνους ἀπὸ τοὺς καιροσκόπους πολιτικοὺς καὶ ἀπὸ ὅσους ἐνδεχομένως κρύβονται πίσω τους. Περιμένω, ἀκόμη, ἀπὸ τοὺς Συλλόγους τῶν Πολυτέκνων, τὴν πνευματικὴ ἡγεσία τοῦ τόπου καὶ ἀπὸ ἄλλους παράγοντες νὰ κινηθοῦν ἐναντίον τῆς ἐγκληματικῆς αὐτῆς ἀποφάσεως.

Τὰ «σημεῖα τῶν καιρῶν», ποὺ πληθαίνουν συνεχῶς καὶ περισσότερο, μᾶς καλοῦν νὰ ξυπνήσουμε. Καὶ νὰ σκεφθοῦμε, ὅτι πέρα ἀπὸ τὸ οἰκονομικὸ πρόβλημα, ὑπάρχει ἡ νεολαία μας, τὴν ὁποία κυρίως θὰ πλήξη ὁ κακοῦργος νόμος. Ἄς ἀναλάβουμε ὅλοι τὶς εὐθῦνες μας προτοῦ νὰ εἶναι ἀργά».
Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More