ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΖΗΤΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ;


Του Δημήτρη Μαρκόπουλου -
Για μείζον θέμα ηθικής αλλά και διπλωματικής τάξης κάνουν λόγο οι Θρακιώτες σε ό,τι αφορά τις τακτικές (κάθε Τετάρτη) επισκέψεις εκπρο­σώπων του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης στην Κομοτηνή και τις επαφές που έχουν με τη μειο­νότητα των μουσουλμάνων της περιοχής. Συγκεκριμένα, σύμ­φωνα με έγκυρες πηγές της εφημερί­δας μας, μεγάλη είναι η κινητικότητα που παρα­τηρείται το τελευταίο διάστη­μα, ιδιαίτερα μετά την τοπο­θέτηση την 1η Σεπτεμβρίου της προξένου κυρίας Μάρσα Λέιν. Μιας προξένου η οποία είχε θητεύσει προηγουμένως στο Κουρδιστάν και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη για τα τουρ­κικά συμφέροντα περιοχή του Βορείου Ιράκ.

Πρόκεπαι για μείζον θέμα, καθώς χωρίς την έγκριση -ως όφειλαν- του ελληνικού υπουρ­γείου Εξωτερικών αλλά και την ταυτόχρονη συνεννόηση με την κυβέρνηση και την Περι­φέρεια Θράκης επρόσωποι του προξενείου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν επαφές σε μια ξένη χώρα, τείνοντας ευήκοα ώτα σε θέματα όπως οι δήθεν διώξεις της μειονότητας ή το δικαίωμα της να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική. Ολα αυτά μέσα από επαφές με κάθε τύπου σύλ­λογο ή οργάνωση των αυτοα­ποκαλούμενων “Τούρκων” της Ελλάδας.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι των Αμερικανών τείνουν να αναγάγουν σε θεσμό αυτού του είδους τις ύποπτες για τα εθνικά μας συμφέροντα επαφές, οι οποίες μάλιστα διεξά­γονται κάθε Τετάρτη στο κε­ντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής “Arkadia”.
Εκεί τόσο η κυρία Λέιν όσο και η γενική πρόξενος κυρία Κάθριν Κέι ενημερώνονται από σωματεία και φορείς της μειονότητας και συχνά προτείνουν λύσεις. Ολα αυτή τα περίεργα για τη χώρα μας συμ­βάντα τελούνται εν αγνοία της ΕΥΠ, η οποία βάσει αξιόπι­στων κυβερνητικών πληροφο­ριών παραμένει δραματικά απούσα σε μια περιοχή δυναμίτη.
Πρόκειται για συνέχιση της πολιτικής την οποία οι ΗΠΑ ξεκίνησαν δυναμικά πριν από δύο χρόνια, παρακάμπτοντας τη χώρα μας και την επίσημη κυβέρνηση και πραγματοποιώντας το 2008 επισκέψεις μέχρι και στο τουρκικό προξε­νείο στη Κομοτηνή για… ανταλλαγή απόψεων. Τότε, ο υποπρόξενος των ΗΠΑ είχε δει τον πρόξενο της Τουρκίας κ. Μουσταφά Σαρνίτς αλλά και σωματεία της μειονότητας, ενέργεια που προκλητικά συνεχίζεται, αποτελώντας ευθεία παρέμβαση στα εθνικά μας ζητήματα από τρίτη χώρα. Ανά­λογη «επεκτατική πολιτική» είχε ακολουθήσει και ο άλλο­τε πρόξενος των ΗΠΑ κ. Χόπ Μπράιαν. Όπως και σειρά άλλων αξιωματούχων διαφόρων “ειδικοτήτων” (όπως η κυρία ΜακΝτούγκαλ), που με ιδιαίτερη επιμονή θέλησαν να καλλιεργήσουν ή ακόμη και να «ανακαλύψουν» μειονότητες στη Θράκη. Αίσθηση προ­καλεί το γεγονός πως πλέον οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακαλύ­ψουν με κάθε τρόπο ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας η οποία υποφέρει και ζει σε άθλιες συνθήκες χωρίς ανθρώ­πινα και πολιτικά δικαιώματα.
Θα πρέπει να πούμε πως κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών εκπροσώπων των ΗΠΑ με μειονοτικούς υπήρξε μέχρι και η συνδρομή της ΕΥΠ ώστε να εξασφαλιστεί το απόρ­ρητο των επαφών. Όμως η ου­σιαστική αποψίλωση των μυστικών μας υπηρεσιών αφή­νει πλέον πεδίον δόξης λαμπρόν σε κάθε επίδοξο “διαμεσολαβητή”

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΑΙΚΟ ΚΟΛΠΟ;


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
-
Άκρως εμπιστευτικό έγγραφο που έχουν συντάξει μετά από μακροχρόνιες έρευνες έμπειρα στελέχη από το χώρο του πετρελαίου και το έχουν παραδώσει στις κρατικές αρχές και αφορά στην ύπαρξη του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη χώρα μας, στον Πατραϊκό Κόλπο. αποκαλύπτει σήμερα οι «Ηonline». Φέρνει στο φως της δημοσιότητας την πρώτη «πετρελαιοπιθανή» περιοχή της χώρας και είναι αυτή που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο κι εκτείνεται δυτικά στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και συγκεκριμένα στα νησιά της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης και της Λευκάδας.

Δύο φορές ο Πρίνος. Εκεί κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα των νησιών του Οδυσσέα οι ειδικοί που έχουν ενημερώσει εγγράφως τις κρατικές αρχές κρύβονται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Τα κοιτάσματά του έχουν δώσει τα 25 χρόνια λειτουργίας τους γύρω στα 125 εκατομμύρια βαρέλια.
Το εμπιστευτικό έγγραφο που παρουσιάζει η «Ηonline» γεννά βάσιμες ελπίδες και αρχίζει να ξετυλίγει το... κουβάρι του μυστηρίου περί της ύπαρξης ή μη κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» στο υπέδαφος της ελληνικής επικράτειας. Όπως φαίνεται ένας είναι ο κύριος στόχος με πιθανό δυναμικό της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Απομένει το γεωτρύπανο για να αποδείξει την αλήθεια. Η πιθανότητα ανακάλυψής του είναι στο 11%. Ποσοστό σύμφωνα με τα ίδια στελέχη στα οποία απευθύνθηκαν οι «Φάκελοι του Έθνους» το οποίο θεωρείται πολύ καλό σύμφωνα με την παγκόσμια μεθοδολογία των ερευνών, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το ιδανικό είναι 20%, ωστόσο, πρόκειται για μία καλή αρχή.
Το ίδιο έγγραφο χαρτογραφεί και το κοίτασμα του Κατακόλου, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το ανεξερεύνητο δυναμικό της περιοχής εντοπίζεται σε δύο στόχους. Η πιθανότητά τους περί ύπαρξης πετρελαίου κυμαίνεται από τα 9 μέχρι τα 27 εκατομμύρια βαρέλια. Κι εδώ η μέση πιθανότητα ανακάλυψης είναι 11%. Το πιθανό κοίτασμα πετρελαίου ξεκινά από τα παράλια του Νομού Ηλείας στο Ιόνιο Πέλαγος και καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου. Σε αυτές τις περιοχές πιο παλιά είχαν γίνει γεωτρήσεις κι είχαν εκτιμηθεί ότι τα απολήψιμα αποθέματα πως είναι 2 με 4 εκατομμύρια βαρέλια.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι στις περιοχές του Δυτικού Κατακόλου και της Ζακύνθου οι έρευνες είχαν εντατικοποιηθεί και συγκεκριμένα την περίοδο ανάμεσα στο 1974 και το 1986 οπότε κι είχαν στεφθεί με επιτυχία. Οι κρατικές τότε εταιρίες ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και Ελληνικά Πετρέλαια είχαν κάνει ορισμένες από τις συνολικά 74 γεωτρήσεις έχοντας εντοπίσει οριακό κοίτασμα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου και ασφάλτου στη Ζάκυνθο.
Επιπλέον, θυμίζουν πως το 1997 όταν διεξήχθη ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων δύο όμιλοι διεθνών εταιριών οι ENTERPRISEOILκαι TRITONεκτέλεσαν έξι άγονες γεωτρήσεις στην Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τον Πατραϊκό Κόλπο με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν το 2000 με 2001.
Ωστόσο, τα ίδια έμπειρα στελέχη με το τελευταίο τους έγγραφο επιμένουν και βασίζονται σε νεότερες έρευνες οι οποίες δείχνουν το Πατραϊκό να έχει θαμμένα 200 εκατ. βαρέλια και τον Κυπαρισσιακό ίσως και 27 εκατομμύρια.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη πως τα χρόνια εκείνα οπότε κι έγιναν οι πρώτες έρευνες και είχαν διεξαχθεί γεωτρήσεις ήταν ως επί το πλείστον αποσπασματικές και το κυριότερο το γεωτρύπανο δεν μπήκε σε μεγάλα βάθη. Δηλαδή έφταναν το πολύ μέχρι τα 2.320 μέτρα. Η Ελλάδα υπόσχεται κοιτάσματα υδρογονάνθρακα σε μεγαλύτερο βάθος κάτω από τα 3.500 μέτρα.
Η περίοδος που διανύουμε, λένε τα έμπειρα στην έρευνα κι εξόρυξη στελέχη, είναι η πλέον ενδεικνυόμενη για τη δραστηριοποίηση της χώρας μας στον τομέα αυτό. Οι τιμές του αργού βρίσκονται σε ιδανικά επίπεδα και συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, άρα αυτόματα το κόστος αντέχεται...
Η κυβέρνηση έχει ανοίξει το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου κι δη των υδρογονανθράκων. Οι συνθήκες είναι πια ώριμες για να δοθεί ένα τέλος στο μυστήριο που σκεπάζει τον πυθμένα των ελληνικών θαλασσών. Να αποκαλυφθεί το μυστικό με τις σύγχρονες μεθόδους ερευνών κι από κει και πέρα να δώσει μια σημαντική λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ένα τεράστιο αρχείο με αποτελέσματα μελετών κι ερευνών που γεμίζει τέσσερις μεγάλες αποθήκες ξεκλειδώνεται και είναι έτοιμο να εμπλουτιστεί με νέα συμπεράσματα.
Η σημασία του εντοπισμού και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων είναι προφανής μέσα από το τι έχει δώσει μέχρι σήμερα ο Πρίνος στην ελληνική οικονομία. Κάθε χρόνο πληρώνουμε 12 με 14 δις. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 4% με 5% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο. Ο Πρίνος κάλυπτε το 1/5 των αναγκών μας και έχει δώσει αθροιστικά 600 εκατ. δολάρια στην ελληνική οικονομία.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν θετικές έρευνες για ύπαρξη υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όπως στο Ιόνιο Πέλαγος, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και την Ήπειρο αλλά και στο Λιβυκό Πέλαγος, νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στη λεγόμενη Λεκάνη του Ηροδότου που φτάνει μέχρι τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και ανατολικά έως το Καστελόριζο.
Εκτιμά πως μπορούν να καλυφθούν το 1/5 με το 1/3 των πετρελαϊκών μας αναγκών με έσοδα γύρω στα 1 με 1,5 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.
Έχει ήδη δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Φιλοδοξεί πως σε ένα με ενάμισι χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες εκείνες προκειμένου τότε να έχουν αρχίσει τα γεωτρύπανα ξένων κι ελληνικών εταιριών να βγάζουν στην επιφάνεια το «χρυσό» μυστικό των πολυθρύλητων θαλασσών μας.

ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ .......ΕΓΡΑΨΕ


Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν

Ψάχνοντας κάτι παλιά δημοσιευμένα κείμενα στην εφημερίδα "ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" βρήκα και το παρακάτω. Μου άρεσε και το αναρτώ.
«Ακόμη και τούμπες είμαι πρόθυμος να κάνω προκειμένου να βοηθήσω την πατρίδα μου την Ελλάδα»!
Νίκος Παπανδρέου (αδελφός του ΓΑΠ)

Ποια πατρίδα σου ρε Νίκο, πλάκα μας κάνεις; Εγώ στο βιβλίο σου... « Η Ελλάδα αιμορραγεί»(Β τόμος σελ.379) άλλα διαβάζω σε μια επιστολή σου προς την φίλη σου Χριστίνα Βάρντ , όπου μεταξύ άλλων γράφεις: « Δεν ξέρω εάν σου είπε ο Γουόλτερ για το υπόβαθρο μου. Είμαι μισός Αμερικανός και μισός ¨Έλληνας. Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο , είμαι ….μετανάστης στην Ελλάδα (…). Ο παππού μου και ο πατέρας μου είναι ίσως οι πιο διάσημοι και ….κακόφημοι πολιτικοί στην Ελλάδα από το 1900. Αυτή τη στιγμή ο πατέρας μου είναι επικεφαλής αυτής της καταραμένης χώρας σαν πρωθυπουργός , για μια ακόμη φορά . Ο αδελφός μου είναι βουλευτής με το πνεύμα της δεκαετίας του 1960. Η μητέρα μου προήδρευε σε διάφορες γυναικείες οργανώσεις. Ο γαμπρός μου 100% είναι πολιτικός για τα πανηγύρια. Περιστασιακά και εγώ στήνω μια παράσταση ως υιός του. Είμαι ένας μεταμφιεσμένος Έλληνας με Αμερικανική καρδιά.»

ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


Ευρεία δημοσιότητα έλαβαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόσο η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, προχθές, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, ότι η Ελλάδα έβαλε «βέτο» στο Βουκουρέστι, για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όσο και η σχετική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται τέτοιοι όροι.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα «Ντνέβνικ» ("Dnevnik"), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Σαμαράς αναγνώρισε ότι υπήρξε βέτο», σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, με τις αναφορές του αυτές «αναίρεσε όλους τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι στο Βουκουρέστι από κανέναν δεν υπήρξε αναφορά σε βέτο».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η αναφορά του κ. Σαμαρά σε «βέτο» προκάλεσε την «αντίδραση» του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα ο οποίος απηύθυνε έκκληση να μην γίνεται χρήση του όρου αυτού, διότι μπορεί να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η «Νντέβνικ» σημειώνει ότι το βασικό επιχείρημα της προσφυγής της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ότι η Ελλάδα άσκησε «βέτο» στο Βουκουρέστι για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995, ενώ η Ελλάδα αναφέρει ότι δεν υπήρξε «βέτο», αλλά ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» ("Utrinski Vesnik") έχει ως τίτλο στο σχετικό της δημοσίευμα: «Ο Δρούτσας ζήτησε από τον Σαμαρά να μην παινεύεται για το βέτο» και σημειώνει ότι «η σχετική αναφορά του κ.Σαμαρά επικρίθηκε από τον κ. Δρούτσα».

Η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» (Nova Makedonija) κάνει λόγο για «αντιπαράθεση Σαμαρά-Δρούτσα».

Σε ιδιαίτερους σχολιασμούς προέβη ο ιδιωτικός φιλοκυβερνητικός σταθμός «Κάναλ 5», σημειώνοντας ότι «η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαρά, προσφέρει στην ΠΓΔΜ ένα ακλόνητο επιχείρημα ότι η Ελλάδα στο Βουκουρέστι άσκησε βέτο». Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός προσθέτει ότι «ο κ. Σαμαράς, λόγω της αναφοράς του αυτής, θα μπορούσε να κληθεί ως μάρτυρας στη Χάγη».


Ας δούμε ωστόσο κατά πόσο ισχύουν όλα τα παραπάνω.

Το "ατόπημα", ας το πούμε έτσι, του Αντώνη Σαμαρά, από τη στιγμή που βέτο όντως δεν ασκήσαμε στο Βουκουρέστι, εφόσον δεν έγινε επίσημη πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι το λιγότερο κακό από τα μύρια όσα στην υπόθεση αυτή. Ας αναρωτηθούμε απλά γιατί ο κύριος Δρούτσας αντί να αποσιωπήσει το γεγονός, το έκανε βούκινο, ενισχύωντας έτσι τους ισχυρισμούς των Σκοπίων.

Η παρωδία του εμπάργκο στα Σκόπια τη στιγμή που ο Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε την προδοτική Ενδιάμεση Συμφωνία, χαρίζοντας ήδη από τότε το όνομα Μακεδονία στο κρατίδιο αυτό, ήταν η αρχή.

Αν και η πΓΔΜ, με το ψήφισμα 817/1993, παράγραφος 2, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έγινε μέλος του ΟΗΕ με την προσωρινή της ονομασία, την οποία ήταν υποχρεωμένες όλες οι πλευρές να χρησιμοποιούν κατά τις επίσημες συναντήσεις στους διεθνείς οργανισμούς και στα επίσημα έγγραφα, και χωρίς δικαίωμα να υψώσει σημαία τότε, το καλοκαίρι του 1997, η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ υπέβαλε επίσημη πρόταση στον Cyrus Vance με την οποία ζήτησε να αναγνωριστεί η χώρα με το συνταγματικό της όνομα: "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Γνωρίζουμε φυσικά τι επακολούθησε (καπήλευση των εθνικών συμβόλων και της ιστορίας μας, χαρτονομίσματα με τον Λευκό Πύργο κλπ).

Αυτό που όλοι αποφεύγουν να αναφέρουν ωστόσο, είναι το άρθρο 23 παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο τα δυο μέρη μπορούσαν να απομακρυνθούν από τη Συμφωνία, 7 χρόνια μετά την υπογραφή της, δηλαδή το 2002, εφόσον δεν υπήρχε εξεύρεση λύσης έως τότε. Η Συμφωνία έχει λήξει, άτυπα τουλάχιστον. Το γιατί καμία ελληνική κυβέρνηση από το 2002 και εντεύθεν δεν κατέθεσε υπόμνημα λήξης, παραμένει άγνωστο. Αντ' αυτού, συνεχίσαμε να υπογράφουμε συμφωνίες συνεργασίας και να χρηματοδοτούμε τα Σκόπια (χρηματοδότηση συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ έως το 2004).

Τα Σκόπια σέρνουν τώρα την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο, στηριζόμενα στην ίδια αυτή Συμφωνία που έχουν ήδη καταπατήσει αμέτρητες φορές, και που έχει άτυπα λήξει εδώ και 8 χρόνια. Γιατί η Ελλάδα αποδέχτηκε την αγωγή εναντίον της, χωρίς να χρησιμοποιήσει αυτό το δεδομένο; Ο καθένας εύκολα μπορεί να διεξάγει τα συμπεράσματα του.


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More