ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

5.000.000 ΛΕΞΕΙΣ


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 5.000.000 ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΕΞΕΙΣ
Το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών στο πλαίσιο των εορτασμών των Τριών Ιεραρχών διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες διάλεξη με θέμα τη σημασία της ελληνικής γλώσσας και του αλφαβήτου για τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Οι κίνδυνοι, που εγκυμονούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς πολλοί ακαδημαϊκοί παρατηρούν πως η ελληνική γλώσσα αλλοιώνεται σημαντικά μέσα από διάφορες διαδικασίες, όπως η χρησιμοποίηση λατινικών χαρακτήρων στις ηλεκτρονικές αλληλογραφίες, η κατάργηση των τόνων, η περίπτωση κατάργησης των φωνηέντων και η γενικότερη χρήση του "ι" για την απλούστευση της γραφής, ήταν το κύριο σημείο αναφοράς στη διάλεξη.

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή" της Νέας Υόρκης στην ομιλία της η κ.Βάγια Καραντινίδη, κλινική ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος και διεθνής επιστήμων της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν ο Eλληνας θέλει να αναδείξει ξανά τις φυλετικές του αρετές, πρέπει να μάθει το παρελθόν του και τη δική του προϊστορία. Ο λαός της έρευνας και του στοχασμού έχει υποχρέωση να γνωρίσει και να περισώσει τον πολιτισμικό γίγαντα των προγόνων του και πάνω απ` όλα τη γλώσσα του». Η ομιλήτρια παρουσίασε ιδέες και ερευνητικά στοιχεία σχετικά με τη σημασία της ελληνικής γλώσσας και κάνοντας αναλυτική αναφορά στη δημιουργία του αλφάβητου και τη συγκεκριμένη σημασία του κάθε συμβόλου/γράμματος, τονίζοντας ότι είναι η πλουσιότερη του κόσμου με 5.000.000 λέξεις και 70.000.000 λεξικούς τύπους, όπως καταγράφτηκε στο βιβλίο Guinness το 1990, ενώ η αγγλική έχει μόνο 490.000 λέξεις. Τόνισε δε πως όταν αγνοείται η σχέση της αλφαβήτου μέσα στη γλώσσα, χάνεται το πραγματικό νόημα και η βασική ενέργεια τις λέξης, εφόσον τα γράμματα συμβολίζουν συγκεκριμένες ιδιότητες.
«Η ελληνική γλώσσα είναι η τροφός και η βάση όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών με λέξεις που κατέχουν απερίγραπτο οπτικό-ηχητικό εννοιολογικό κάλος. Η γλώσσα ενός λαού εκφράζει την επικοινωνία του και τη διαλογική του. Είναι αδιανόητο μία γλώσσα, που ομιλείται πάνω από 5.000 χρόνια, να ξεχνιέται, να παραγκωνίζεται και να υφίσταται πόλεμο» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Καραντινίδη.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να επουλωθεί το καίριο πλήγμα κατά του ελληνικού πολιτισμού που εκφράζεται με γραπτά κείμενα, το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών θα διευρύνεις τις προσπάθειες του με μια σειρά διαλέξεων σε πανεπιστημιακά κέντρα της Νέας Υόρκης, με σκοπό την ενημέρωση αυτών που διδάσκουν μαθήματα συνυφασμένα με τον ελληνικό πολιτισμό, ελπίζοντας να περιορίσουν την παραπληροφόρηση και την ημιμάθεια.

ΑΡΕΤΗ

Η ΑΡΕΤΗ ΓΝΩΣΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΑ

ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΑΠΛΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ


Eπιτέλους κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν δίστασε να πει την αλήθεια για την δήθεν "βοήθεια της τρόϊκας προς την Ελλάδα": "Η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι ουσιαστικά βοήθεια προς τις μεγάλες τράπεζες" κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίκουλας Ντζουρίντα, μία χώρα που της οποίας το Κοινοβούλιο ορθότατα απέρριψε την "βοήθεια της τρόϊκας προς την Ελλάδα". Έχουμε γράψει επανειλημμένα, εδώ στο defencenet.gr ότι η Ελλάδα δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ, αλλά όλη το ποσό διατίθεται για την διάσωση των μεγάλων τραπεζών που τόσο ανεύθυνα δανειοδοτούσαν τις εγχώριες τράπεζες και την πολιτική ελίτ της χώρας.

"Η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένας ευφημισμός. Πρόκειται για την διάσωση των κερδών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών", δήλωσε ο Ντζουρίντα σε ερώτηση που του έγινε από το γαλλικό πρακτορείο. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά είναι "αλληλεγγύη των ανθρώπων που εργάζονται τίμια και πληρώνουν φόρους, προς τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, για να μπορέσουν αυτές να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με ανεύθυνο τρόπο".

Σημειώνεται πως η Σλοβακία έχει συγκεντρώσει τις επικρίσεις από την Ε.Ε. γιατί είχε το θάρρος να αρνηθεί την συμμετοχή της στον μηχανισμό στήριξης.
Νωρίτερα σήμερα ο επίτροπος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε πως το μερίδιο της Σλοβακίας στον μηχανισμό θα καλυφθεί από τα υπόλοιπα κράτη.
«Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε την κατάρρευση των τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα», δηλώνει ο Konrad Becker, χρηματοοικονομικός αναλυτής στη Merck Finck & Co.
Προσθέτει δε πως μια χρεοκοπία οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας θα οδηγούσε σε πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης στις τράπεζες. «Εάν οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε τράπεζες πλέον, τότε πολλές τράπεζες θα καταρρεύσουν εντός μηνών και όχι ετών». Όπως επισημαίνει το περιοδικό Bloomberg Markets στην έκδοση του Οκτωβρίου, η νέα ανησυχία σχετικά με το πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζες της περιοχής, έρχεται καθώς οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές ανυπομονούν να ανακοινώσουν την πρόοδο στην «διόρθωση» του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, σχεδόν δύο χρόνια μετά από την κατάρρευση της πιστωτικής αγοράς.
Επισημαίνει δε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διεξάγει stress tests σε 91 πιστωτικά ιδρύματα, με τις 84 εξ αυτών να περνούν τα κριτήρια. «Τα stress tests δεν ήταν αρκετά αυστηρά. Πολλοί είναι οι επενδυτές ομολόγων που δεν πείθονται ότι οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο. Και εάν η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση ακόμη, τότε δεν το έχει κάνει και καμία τράπεζα που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα», σχολιάζει ο Julian Chillingworth, που διαχειρίζεται 21 δισ. δολάρια στη λονδρέζικη επενδυτική εταιρεία Rathbone Brothers.
Aυτό είναι και το πραγματικό εργαλείο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση: Ο φόβος της κατάρρευσης των τραπεζών που μας έχουν δανείσει. Θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει κατάλληλα και να διαπραγματευθεί σωστά την βέβαιη αίτηση αναδιάρθρωσης χρέους που θα υποβάλουμε το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι;

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μπορεί ο εθνικιστής πρωθυπουργός των Σκοπίων κ.Νίκολα Γκρούεφσκι, να έχει δηλώσει πως «δεν του αρέσει η Ελλάδα για διακοπές», αλλά στενοί του συνεργάτες στην κυβέρνηση, φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη, όπως και η πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού που επέλεξε το φετινό καλοκαίρι ελληνικά θέρετρα.

Για τους εθνικιστές στα Σκόπια, όσοι επιλέγουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είναι … «προδότες» που «ξεπουλιούνται» στους Έλληνες, για λίγες στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης στις παραλίες της βόρειας Ελλάδας ή των νησιών.

Εκτός από κυβερνητικούς αξιωματούχους, και ο γιος του προέδρου των Σκοπίων, απόλαυσε την «Belo More» («λευκή θάλασσα», όπως αποκαλούν το Αιγαίο), κάτω από πλήρη μυστικότητα, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για … προδοσία, από τους «σκληροπυρηνικούς» συμπατριώτες τους, που ονειρεύονται «Μεγάλη Μακεδονία» μέχρι τον Όλυμπο και την Χαλκιδική.

Η εφημερίδα VEST των Σκοπίων, καυτηριάζοντας τη «στοχοποίηση» από τους εθνικιστές του κυβερνητικού κόμματος VMRO, όσων πολιτών επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, ζήτησε από τους αναγνώστες τους να «αποθανατίζουν» με την φωτογραφική μηχανή, όποιον κρατικό αξιωματούχο «τσακώσουν» να απολαμβάνει ιγκόγνιτο το μπάνιο του σε ελληνικές θάλασσες.

Φραπέ και χαλαρά … στην Θάσο

Την καταπράσινη Θάσο επέλεξε για τις καλοκαιρινές του διακοπές ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών των Σκοπίων κ.Μίλε Τσανακιέσκι, που έγινε πρωτοσέλιδο στην VEST, αφού αναγνώστης της εφημερίδας τον «συνέλαβε» στην παραλία Παράδεισος του νησιού, καθισμένο στην ξαπλώστρα, πίνοντας φραπέ και απολαμβάνοντας τον ελληνικό ήλιο.

Ο σκοπιανός αξιωματούχος επέλεξε την πλέον δημοφιλή παραλία του νησιού, θυμίζει έντονα τροπικό τοπίο με κάτασπρη λεπτή άμμο και ρηχά νερά, για ολιγοήμερες διακοπές μαζί με τη σύζυγο του Σάνια και ένα φιλικό τους ζευγάρι.

Στην Πιερία ο υπουργός Παιδείας

«Ξινές» βγήκαν στιγμές χαλάρωσης του υπουργού Παιδείας κ.Νίκολα Τοντόροβ, στην παραλία του Νέου Παντελεήμονα στην Πιερία, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μαζί με την σύζυγο του Αλεξάνδρα και τον γιό τους Μάρκο.

Συμπατριώτης του, που επίσης απολάμβανε τις διακοπές του στην ίδια παραλία, «τσάκωσε» τον 31χρονο υπουργό με τον φακό του κινητού του τηλεφώνου, την ώρα που έβγαινε από το νερό, φορώντας εφαρμοστό μαύρο μαγιό και επιδεικνύοντας το fit κορμί του, για το οποίο πολύς θόρυβος γίνεται στα Σκόπια.

Αν και χαμηλών τόνων ο ίδιος, πολλοί υποστηρίζουν πως η δημοτικότητά χτύπησε «κόκκινο» στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας, μετά τη δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας στην VEST.

Εθνικιστής, αλλά fun του Πλαταμώνα

Πρωτοσέλιδο έγινε και ο δήμαρχος του προαστίου Τσέντερ των Σκοπίων, Βλαντιμίρ Τοντόροβιτς, που και φέτος επέλεξε τον Πλαταμώνα Πιερίας για τις καλοκαιρινές του διακοπές, αφού έχει αγοράσει παραθαλάσσιο σπίτι στην περιοχή.



Ο κ.Τοντόροβιτς απόλαυσε την ελληνική θάλασσα μαζί με τον εγγονό του, έχοντας τη σκέψη του, στις εργασίες για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αν και ο ίδιος θεωρείται «σκληρός» εθνικιστής, εν τούτοις απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια ανελλιπώς τις διακοπές του στην Ελλάδα.


Στην Χαλκιδική μαζί με τη φίλη της

Ανάμεσα στους κρατικούς αξιωματούχους των Σκοπίων, που «ψήφισαν» Ελλάδα για τις διακοπές τους ήταν και η κυρία Βαλεντίνα Μποζινόβσκα, πρώην βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος VMRO και σημερινή επικεφαλής της Επιτροπής για τις Σχέσεις με τις Θρησκευτικές Κοινότητες της χώρας.



Ο αναγνώστης της VEST την «έπιασε» την ώρα της βόλτας στην παραλία της Νέας Ποτίδαιας στην Χαλκιδική, μαζί με την κόρη της Βαλεντίνα.
Δέκα μέρες απόλαυσαν τον ελληνικό ήλιο και θάλασσα η κυρία Μποζινόβσκα με την οικογένεια της, συντροφιά με την καλή της φίλη αρχαιολόγο κυρία Μιτρέβσκι που πρόσφατα ανακάλυψε ένα αρχαίο νόμισμα στα Σκόπια με το πρόσωπο του Φιλίππου και έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες στο πλαίσιο της … «αρχαιολατρείας» που έχει πλήξει τους γείτονες.


Στη Ζάκυνθο ο ροκάς γιος του σκοπιανού προέδρου


Στη Ζάκυνθο βρέθηκε μαζί με την παρέα του και ο γιος του προέδρου των Σκοπίων κ.Γκιόργκι Ιβάνοφ, που απόλαυσαν απαρατήρητοι, τη θάλασσα του Ιονίου, την ελληνική κουζίνα και βέβαια τη διασκέδαση στα κλαμπ του νησιού, μέχρι τις πρωινές ώρες.



Ο 18χρονος Ιβάν, δηλώνει «γεννημένος ροκάς», έχει ιδρύσει μαζί με τους φίλους του μουσικό συγκρότημα και εμφανίζονται σε κεντρικό καφέ των Σκοπίων, αλλά ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες.




ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ



ΔΙΟΔΙΑ : ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ


Το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, στις 14:00, θα είμαστε και πάλι εκεί, στο Κάστρο του Πλαταμώνα.

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση!

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της δράσης.


http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_content&task=view&id=457&Itemid=1

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ


ΤΙ ΚΑΚΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ (ΕΛΛΗΝΕΣ) ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
ΛΟΙΠΟΝ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΓΕΩΡΓΙΕ ΛΙΑΝΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 1970 ΕΩΣ ΤΟ 2010 ΕΙΝΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
ΔΩΡΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΔΩΡΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΔΩΡΙΣΑΤΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΔΩΡΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
ΔΙΑΓΡΑΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΔΙΑΓΡΑΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΔΙΑΓΡΑΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΑΓΡΑΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ(ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ)
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ(ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)
ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ(ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ)
ΒΓΑΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ Ε.Ε
ΠΤΩΧΕΥΣΑΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ
ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΚΑΝΑΤΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΣΑΤΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΑΥΤΗ
(ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΠΑΡΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ) ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΕΩΡΓΙΕ
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΕΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΜΑΛΛΟΝ ΖΗΤΑΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΕΩΡΓΙΕ
Ο ΘΕΟΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙ

Κόλαφος ο Γιώργος Λιάνης στο δελτίο του Άλτερ:
  • Θα φύγω από την πολιτική για να μπορώ να κυκλοφορήσω στον δρόμο. Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ένας αγανακτισμένος πολίτης πάνω στην οργή του!
  • Εάν περάσει το μέτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα παραιτηθώ από βουλευτής!
  • Δεν μ’ απασχολεί κανένα μνημόνιο. Δεν δέχομαι ότι η χώρα μου δε μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της επειδή δεν θέλουν οι ξένοι να το κάνει!
  • Εάν παραχωρηθούν ή κλείσουν μονάδες της ΔΕΗ θα γίνει Αρμαγέδων.
  • Απαράδεκτο να διευρύνεται η κυβέρνηση σε περίοδο λιτότητας.
  • Ως αντιπολίτευση είχαμε καταθέσει επερώτηση στη βουλή για το πετρέλαιο θέρμανσης, υπογεγραμμένη από 100 βουλευτές που ζητούσαμε να δοθεί επίδομα σε κάθε κάτοικο της μεθορίου. Τώρα όχι μόνο δεν δίνουμε επίδομα, τους παίρνουμε κι’ όλας τα λεφτά!

Αυτά και άλλα είπε ο Γιώργος Λιάνης στον αέρα. Στην ερώτηση της Κάτιας Μακρή “γιατί τα λέει στην τηλεόραση και όχι στον Παπακωνσταντίνου”, ο Λιάνης μειδίασε με νόημα και πίκρα.

Ζούμε μικρούς εμφυλίους παντού, την ώρα που χρειάζόμαστε ενότητα. Αυτή ήταν η φράση που κρατάμε. Εμπεριέχει την λύση του προβλήματος.

ΕΜΕΙΣ


Αν υπάρχει κάποιο έθνος στον κόσμο που μπορεί να υπερηφανεύεται για την ευγενική του καταγωγή, αναντίρρητα αυτό είναι το ελληνικό. Η αίγλη που περιβάλλει αυτή την καταγωγή εξαγοράστηκε με σειρά μαρτυρίων και το δίπλωμα της ευγένειάς της είναι γραμμένο με αίμα. Εναντίον του έθνους αυτού ξέσπασαν φοβερές καταιγίδες, σηκώθηκαν άγρια και απειλητικά κύματα και ο μαρτυρικός αυτός λαός καταδιώχτηκε, υποδουλώθηκε, κατοίκησε μέσα σε ερείπια, κολύμπησε μέσα σε αίματα. Αλλά ο ήλιος του Ελληνισμού, που κρύφτηκε για μια στιγμή από τα ζοφερά εκείνα νέφη, δεν άργησε να ανατείλει, να σκορπίσει την καταχνιά και η μυστηριώδης δύναμή του να εξελληνίσει καθετί το ξενικό. Από την επομένη της άλωσης, οι Έλληνες άρχισαν να αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό. Ο Κωνσταντίνος Σάθας, υπεύθυνος καταγραφέας των αλλεπάλληλων επαναστατικών κινημάτων παντού ανά τον ελλαδικό χώρο, συνθέτει την Ιστορία του Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και ιστορεί γεγονότα, πολύ λίγο γνωστά στο αναγνωστικό κοινό, από το 1453 ως τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εκ των οποίων αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες ουδέποτε έπαψαν να αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό. Η γλωσσική μεταγραφή έγινε στην απλή νεοελληνική, με όλο το σεβασμό προς το ύφος του συγγραφέα όσο και προς την ακρίβεια της απόδοσης των γεγονότων.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΕΙΣ.... ΠΕΛΕΤ ΕΜΕΙΣ

«Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που αντί για πετρέλαιο θα χρησιμοποιήσουμε πέλετ για τη θέρμανση του σπιτιού μας. Το κόστος για τη θέρμανση πέρσι ήταν το μισό σε σχέση με την τελευταία φορά που χρησιμοποιήσαμε πετρέλαιο».
O κ. Θανάσης Παπαχρήστος από τη Λάρισα είναι ένας από τους πρώτους που επέλεξαν να αντικαταστήσουν τον καυστήρα πετρελαίου του διώροφου σπιτιού που μοιράζεται η δική του οικογένεια με την οικογένεια του αδελφού του με καυστήρα πέλετ. Πρόκειται για ένα βιοκαύσιμο που παράγεται από ...

κατάλοιπα ξύλου (πριονίδια) το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης, ώστε να αποβάλει πλήρως την υγρασία, και παίρνει τη μορφή μικρών κυλίνδρων, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο παράγει η εταιρεία Βioenergy Ηellas που δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στο Συκούριο Λάρισας. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Νίκος Μήλιος, «η ιδιαιτερότητα του πέλετ είναι ότι επιτυγχάνει τέλεια καύση με ενεργειακή απόδοση πάνω από 80%, χωρίς αξιόλογα κατάλοιπα: Από έναν σάκο με δεκαπέντε κιλά πέλετ θα μείνουν μόλις 75 γραμμάρια στάχτης».
Όπως εξηγεί ο κ. Μήλιος, δύο κιλά πέλετ έχουν την ίδια θερμική απόδοση με ένα λίτρο πετρελαίου. «Όμως, τα δύο κιλά πέλετ κοστίζουν 38 λεπτά ενώ το ένα λίτρο πετρέλαιο αναμένεται φέτος να πωλείται μεταξύ 1,25-1,35 ευρώ, οπότε έχουμε ένα καύσιμο κατά 70% οικονομικότερο». «Την τελευταία χρονιά που χρησιμοποίησα πετρέλαιο, καταναλώσαμε σε ένα διώροφο σπίτι που μένω με τον αδελφό μου, περίπου 6.500 λίτρα πετρέλαιο. Δηλαδή πληρώσαμε περίπου 4.800 ευρώ. Πέρυσι, που εγκαταστήσαμε τον καυστήρα με πέλετ χρειαστήκαμε 9.500 κιλά από το βιοκαύσιμο, δηλαδή πληρώσαμε περίπου 1.980 ευρώ, με θερμοκρασίες πάνω από 22 βαθμούς στο σπίτι και χωρίς κανένα πρόβλημα απολύτως», είπε ο κ. Θανάσης Παπαχρήστος, προσθέτοντας πως «σχεδόν κάναμε απόσβεση στο κόστος του καυστήρα μέσα σε έναν χρόνο».
Όπως λέει ο κ. Μήλιος, «η απόδοση ενός λίτρου πετρελαίου είναι 8.200 θερμίδες ενώ ενός κιλού πέλετ είναι 4.500 θερμίδες. Για τον λόγο αυτόν γίνεται σύγκριση ενός λίτρου πετρελαίου και δύο κιλών πέλετ. Με λίγα λόγια, αν χρειαζόμαστε για 1.000 λίτρα πετρελαίου 1250-1350 ευρώ, για τα 2.000 κιλά πέλετ χρειαζόμαστε 380 ευρώ».

Ετοιμάζουν βιοκαύσιμα από... αγριαγκινάρα
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ στο Συκούριο της Λάρισας ήταν η πρώτη που παρήγαγε πέλετ στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξακολουθεί να εξάγεται στην Ιταλία, όπου η χρήση του συγκεκριμένου βιοκαυσίμου είναι πολύ πιο διαδεδομένη.
Παράλληλα, η εταιρεία πειραματίζεται και για την παραγωγή πέλετ από αγριαγκινάρα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωργίας κ. Ν. Δαναλάτο, το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε πειραματικές καλλιέργειες του συγκεκριμένου φυτού, ώστε να παραχθεί βιοκαύσιμο.
Ωστόσο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν επαρκούν προς το παρόν για την παραγωγή βιοκαυσίμου που να μπορεί να βγει στο εμπόριο.
Παρόμοιο εργοστάσιο αποξήρανσης καταλοίπων ξύλου και παραγωγής βιοκαυσίμων λειτουργεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ετοιμάζονται στην Κόρινθο και στη Σκύδρα. Το πέλετ διατίθεται σε συσκευασίες των 15 κιλών που κοστίζει 2,85 ευρώ, σε παλέτα 77 σάκων (1.155 κιλών) που κοστίζει 219,45 ευρώ και χύμα τα 1.000 κιλά προς 166,60 ευρώ, το οποίο είναι φθηνότερο γιατί δεν υπάρχουν έξοδα συσκευασίας.

Πόσο κοστίζουν οι λέβητες πέλετ
ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ διατίθενται καυστήρες- λέβητες για κεντρική θέρμανση και με μπόιλερ για ζεστό νερό, σόμπες και τζάκια που καίνε πέλετ αντί για ξύλο. Ο καυστήρας έχει χώρο που δέχεται 200 κιλά πέλετ και μπορεί να λειτουργεί με αυτήν την ποσότητα για μια εβδομάδα περίπου για ένα σπίτι 120 τ.μ. Αντίστοιχα μια σόμπα για χώρο 60 τ.μ. δέχεται 15 κιλά πέλετ και μπορεί να λειτουργεί μια ολόκληρη ημέρα. Τα τζάκια δέχονται 15-30 κιλά και μπορούν να λειτουργήσουν 1-2 ημέρες. Οι καυστήρες- λέβητες ξεκινούν από 3.000 ευρώ για 200 τ.μ., οι σόμπες από 1.500 ευρώ για 60 τ.μ. και τα τζάκια από 2.500 ευρώ για 100 τ.μ. «Λειτουργούν αυτόματα με θερμοστάτη για να ανάψουν και για να σβήσουν όταν φθάσουν στη θερμοκρασία που επιλέξαμε»

ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1944 ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ
H μεγάλη ηρωίδα πολύτεκνη μητέρα της Eθνικής Aντίσταση παράδειγμα στίς μέρες μας, αλλά και μέτρο σύγκρισης...

Aπό τον Δρ. Νίκο Κρεμμύδα

Γεννήθηκε στην Λίμνη Ευβοίας το 1898. Ήταν η ψυχή τής της αντιστάσεως, την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Με κέντρο ένα σπίτι στην οδό Φυλής και το φαρμακείο τού άνδρα της, στην Πατησίων, αρχικά οργάνωσε ένα δίκτυο για την απόκρυψη, περίθαλψη και φυγάδευση Άγγλων στρατιωτικών. Αργότερα, με κέντρο την Μονή τού Αγίου Ιεροθέου στα Μέγαρα, συγκρότησε την παράνομη οργάνωση «Μπουμπουλίνα», με πρώτα μέλη τον συζυγό της και τα 7 παιδιά της...
Η οργάνωση σε συνεργασία της με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, τον Αρχηγό της Αστυνομίας Άγγελο Έβερτ, καθώς και διάφορους αντιφασίστες και...
αντιναζιστές που υπηρετούσαν μέσα στις υπηρεσίες των στρατευμάτων των κατακτητών είχε χαρακτήρα κατασκοπευτικό και αποστολής πληροφοριών. Με τη δράση της βυθίστηκαν πολλά πλοία, ανατινάχτηκε το αεροδρόμιο του Τατοϊου και κάηκαν αποθέματα βενζίνης και πυρομαχικών.
Στις 11 Ιουλίου 1944, οι Γερμανοί πληροφορούνται, από τον 'Εφιάλτη¨ , - Ριζόπουλος λέγονταν, για την δράση της και την συλλαμβάνουν. Την οδηγούν στα κολαστήρια των S.S., στην οδό Μέρλιν, και την βασανίζουν για να ομολογήσει την δράση της. Η Λέλα υποβάλλεται σε φοβερά βασανιστήρια ώς καί απειλές εκτέλεσης των τέκνων της μπροστά στα μάτια της…. Ακλόνητη και ατάραχη με αυταπάρνηση και περιφρόνηση προς τους δημίους της αποκρίνεται: «Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της για την Πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Έ, λοιπόν, όχι. Μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη τη Γερμανία σας !....»
Τα χαράματα της 8ης Σεπτεμβρίου 1944, οδηγήθηκε μαζί με άλλους πατριώτες στο Δαφνί, όπου εκτελέσθηκε ψάλλοντας με γενναιότητα τον Εθνικό Ύμνο .
Αποσπάσματα από το χρονικό :
“ Ενας Γερμανός, ονόματι Λίντερ, συνεργαζόταν μέ τήν Καραγιάννη καί είχαν καταφέρει νά σώσουν πολλούς πατριώτες. Τόν Λίντερ τόν τουφέκισαν τά ΕΣ-ΕΣ, τό Γενάρη του '44. Αλλος Γερμανός, ο Μάρκοβιτς τής έδωσε τά σχέδια του αεροδρομίου στό Τατόϊ. Η Λέλα έστειλε τά σχέδια στό Κάϊρο, και η RAF κατέστρεψε τό αεροδρόμιο. Η Λέλα, συνεχίζοντας τή δράση της, στρατολόγησε μία δακτυλογράφο του Γερμανικού Ναυαρχείου καί από πληροφορίες της, έστελνε τά ακριβή δρομολόγια των νηοπομπών στούς Συμμάχους, οι οποίοι τίς περίμεναν καί τίς κατεβύθιζαν “
“ Η Λέλα τουφεκίστηκε ένα μήνα πρίν τήν απελευθέρωση. Είχε συλληφθεί, αυτή μέ τέσσερα από τά παιδιά της, από τήν κατάθεση του συνεργάτη της Ριζόπουλου. Τήν ανάκριση τήν ανέλαβε ο αιμοβόρος Γερμανός ανακριτής Μπαίκε. Οταν ο Ριζόπουλος επανέλαβε τίς κατηγορίες μπροστά της αυτή τόν έφτυσε. Οταν ο Μπέκε τήν κτύπησε του ανταπέδωσε τό κτύπημα, όταν τήν απείλησε ότι θά σκοτώσει τά παιδιά της, του απάντησε ότι δέν είναι δικά της τά παιδιά, αλλά παιδιά της Ελλάδος “

ΟΤΑΝ ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ


Έτσι εννοεί το Πατριωτικό Μέτωπο το «Υπουργικό Συμβούλιο». Απέναντι στους επαγγελματίες πολιτικούς, υπηρέτες της Νέας Τάξης, του ΔΝΤ της ΕΚΤ και των Διεθνών Τοκογλύφων που διόρισε ο Γ.Α. Παπανδρέου, προτάσσουμε αυτό που εμείς εννοούμε: Τα καλύτερα παιδιά της Πατρίδας και του Λαού μας.

Η θλιβερή εικόνα ενός υποτιθέμενα «ανασχηματισμένου» Υπουργικού Συμβουλίου που παρουσίασε ο Γ.Α. Παπανδρέου, μόνο θλίψη και οργή προκάλεσε και στον τελευταίο Έλληνα πολίτη.

Την ώρα που Πατρίδα και ο Λαός μας, βουλιάζουν καθημερινά στην ανέχεια, την εξαθλίωση, την ταπείνωση και όλα αυτά που επέφερε η σημερινή κατοχική συμμαχία που κυβερνά τον τόπο, ο κ. Παπανδρέου, «προχώρησε σε ανασχηματισμό». Διορίζοντας άτομα, περισσότερο κοντά στο μοντέλο της «παγκόσμιας διακυβέρνησης» και της Νέας Τάξης που με πάθος υπηρετεί και πρεσβεύει. Τα οποία φυσικά, το μόνο που εγγυούνται είναι περισσότερους φόρους, αθλιότερους μισθούς και συντάξεις, πλήρη διάλυση του μικρομεσαίου ιστού που ιστορικά κρατά σε οικονομική ισορροπία τον τόπο και φυσικά περαιτέρω μείωση της προσωπικής και εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Απέναντι σε αυτήν την θλιβερή εικόνα, το Πατριωτικό Μέτωπο, υλοποιώντας την θεμελιώδη αρχή του πως «δεν πρόκειται να ζητήσει την ψήφο κανενός, αλλά θα προτείνει πάντα ότι καλύτερο έχει αναδείξει ο τόπος μας σε πνεύμα, δράση και επιστημοσύνη» προχωρά στην δική του πρόταση, για το πώς δηλαδή θα έπρεπε να είναι ένα υπουργικό συμβούλιο, σε μια Ελλάδα που αναζητά – και πρέπει να αναζητά – τα καλύτερα από τα παιδιά της.

Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά πως τα ονόματα τα οποία προτείνουμε, δεν είναι απαραίτητα τα μόνα που κοσμούν την ιστορία και τους αγώνες του Λαού μας. Είναι σίγουρο πως υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα, και μπορούν να βρεθούν, με την προϋπόθεση όμως πως επιτέλους εμείς ως Έλληνες, θα θέσουμε ως πρώτιστο μέλημά μας την ανάγκη να μάθουμε και να αναζητάμε τους καλύτερους και όχι τους «δικούς».Ακόμη, είμαστε σίγουροι πως απέναντι στα ονόματα τα οποία προτείνουμε, υπάρχουν – και πρέπει να υπάρχουν – αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Αυτό όμως που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι πως ο κεντρικός μας στόχος ως λαός, θα πρέπει να είναι η αποδοχή ενός κοινωνικού συμβολαίου που λέει: Αναζητώ τον καλύτερο, με γνώμονα την ιστορία του, την επιστημοσύνη του, την εντιμότητά του, την διαύγεια του λόγου του.

Με βάση λοιπόν αυτήν την αρχή, η οποία συνεπάγεται φυσικά και μια ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεπτόμαστε και ενεργούμε, λέμε ως Πατριωτικό Μέτωπο: Δεν προτείνουμε τους πανεπιστημιακούς, τους επιστήμονες, τους δικούς μας ειδικούς. Τα στελέχη δηλαδή του Πατριωτικού Μετώπου. Προτείνουμε αυτούς που μέσα από την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, απέδειξαν ο καθένας από την δική του πλευρά και με τον δικό του τρόπο, πως μπορούν να χειριστούν το αντικείμενό τους, πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε επαγγελματία πολιτικό όπως αυτοί που για μια ακόμη φορά «ανασχηματίσθηκαν» στο «νέο κυβερνητικό σχήμα» του Γ.Α. Παπανδρέου. Υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ως Παλλαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα πως, όταν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, τότε θα αλλάξουμε και την πορεία του τόπου.

Να λοιπόν ποιοι κατά την εκτίμησή μας θα έπρεπε σήμερα να κυβερνούν την Ελλάδα:

Υπουργείο Εξωτερικών: Νεοκλής Σαρρής, Γιώργος Καραμπελιάς, Σταύρος Λυγερός. Γιατί κατά κοινή ομολογία, είναι οι καλύτεροι γνώστες τόσο των Βαλκανίων, όσο και του νεοοθωμανισμού και της τουρκικής επιθετικότητας.

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Κώστας Ζουράρις. Γιατί μπορεί να ξαναφέρει την Ελλάδα της περιφέρειας σε αυτό που πολλές φορές αγωνίσθηκε με πείσμα και υπομονή: Στην Ελλάδα της Κοινότητας, της Αλληλεγγύης.

Υπουργείο Οικονομικών: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιώργος Δελαστίκ. Γιατί έχουν αποδείξει διαχρονικά με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, πως μπορούν να διανέμουν δίκαια το δημόσιο χρήμα, τόσο στους τομείς που είναι σημαντικότατοι για την κοινωνική συνοχή της χώρας (υγεία, παιδεία), όσο και στις μικρομεσαίες παραγωγικές τάξεις.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: Γιατί και οι δύο ως Στρατηγοί, απέδειξαν επί δεκαετίες, (ξεκινώντας από την Κύπρο μας και φθάνοντας στα Ίμια), πως ξέρουν να φυλάγουν Θερμοπύλες.

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Γιατί δεκαετίες τώρα αγωνίζεται να αναδείξει το μεγάλο ζητούμενο της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Με την ιστορία να αποδεικνύει την ορθότητα των προτάσεών του και φυσικά πληρώνοντας ακριβά, το αντίτιμο αυτής της επιλογής του.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Πάνος Καμένος. Γιατί στην περίοδο ως υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κλάδος αυτός, είδε επιτέλους έναν υπουργό να σηκώνεται από την καρέκλα του και να πηγαίνει κοντά στα προβλήματα των ναυτικών μας, με πολλές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Σοφία Σακοράφα. Γιατί στη διαδρομή της στην πολιτική, απέδειξε επανειλημμένα, πώς αντιλαμβάνεται τον σεβασμό του περιβάλλοντος, χωρίς φανφάρες, τυμπανοκρουσίες και δήθεν οικολογικές ευαισθησίες.

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Χρήστος Γιανναρας, Σαράντος Καργάκος, Παπα-Γιώργης Μεταλληνός, Χαρά Νικοπούλου: Γιατί όλοι τους και ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό αγώνα αλλά και προτάσεις, απέδειξαν ως επιστήμονες, πως γνωρίζουν σε βάθος, το τι είδους παιδεία χρειάζεται τούτος ο τόπος.

Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων: Πρόδρομος Εμφιετζόγου. Γιατί είναι ίσως ο μόνος επιχειρηματίας Δημοσίων Έργων που αντιλαμβάνεται την Πατρίδα, όχι ως μέσο για να πλουτίσει όπως οι περισσότεροι «επώνυμοι» μεγαλοεργολάβοι συνάδελφοί του, αλλά ως τον φυσικό του εθνοχώρο, συνεχίζοντας μάλιστα χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, την παράδοση των μεγάλων δωρητών του έθνους.

Υπουργείο Μεταφορών: Κώστας Καββαθάς. Γιατί χρόνια τώρα αγωνίζεται για το μεγάλο ζητούμενο των μεταφορών στην Πατρίδα μας, με συνέπεια και συνέχεια και είναι ίσως από τους ελάχιστους Έλληνες που γνωρίζουν τόσο καλά το αντικείμενό τους.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Λιάνα Κανέλη, Γιώργος Ρωμανιάς. Γιατί και οι δυο τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, έδωσαν και δίνουν μάχες για την αξιοπρέπεια του μισθωτού και του συνταξιούχου.

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Γιώργος Πιπερόπουλος. Γιατί δεκαετίες τώρα, δεν σταμάτησε να στηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της κοινωνικής εκείνης αλληλεγγύης, η οποία είναι απαραίτητη για την ποιότητα ζωής ενός αξιοπρεπή λαού.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φώτης Πλατανίδης. Γιατί είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που έδωσαν ακόμη και την περιουσία τους για την ανάπτυξη και προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και είναι βαθύτατοι γνώστες του αντικειμένου τους.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κώστας Λογοθέτης. Γιατί δεν σταμάτησε από την στιγμή της παραίτησής του από το δικαστικό σώμα, να δίνει μάχες καθημερινά για μια δικαιοσύνη που θα υπηρετεί τον πολίτη.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κωνσταντίνος Ρωμανός. Γιατί με την στάση και την επιστημοσύνη του στα ζητήματα ασφάλειας και εγκληματικότητας, απέδειξε πως μπορεί να χειριστεί άριστα τον χώρο αυτό, σε όφελος πάντα του Έλληνα πολίτη.

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Γιατί με την διεθνή της ακτινοβολία και την αγάπη που έχει για την Ελλάδα και την ιστορία της, είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας στον πολιτισμό.

Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Φάνης Μαλκίδης. Γιατί χρόνια τώρα, υπηρετεί με συνέπεια και παρρησία τη Μακεδονία και τη Θράκη ενώ παράλληλα είναι ένας από τους καλύτερα ενημερωμένους Έλληνες επιστήμονες, για το τι επιχειρείται σήμερα στη Θράκη μας.

Υπουργείο Αιγαίου. Δημήτρης Βουνάτσος. Γιατί με την ιστορία του έχει αποδείξει πως μπόρεσε και μπορεί να υπερασπισθεί το Αιγαίο μας, απέναντι στους ελιγμούς των νεοοθωμανών.

Υπουργείο Νεότητας. Νίκος Λυγερός. Γιατί όντας ένα από τα καλύτερα «μυαλά» της χώρας μας, ενώ παράλληλα υπερασπιζόμενος την υπόστασή μας ως λαού και ως γένους με συνέπεια, αποτελεί το καλύτερο πρότυπο για τους νέους μας.

Είθε κάποια στιγμή, όταν ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση την οποία δημιούργησαν οι τοκογλύφοι και οι νεοταξίτες στην δύσμοιρη Πατρίδα και τον Λαό μας - πάντα φυσικά με τους αγώνες μας - να φθάσουμε το συντομότερο δυνατό σε αυτό το σημείο, το οποίο είναι παράλληλα και το όραμα όλων των εθνικών και κοινωνικών αγωνιστών που έδωσαν την ζωή τους γι’ αυτόν τον τόπο: Να φύγουμε από το «εγώ» και να πάμε στο «εμείς». Γιατί μόνον έτσι τα όνειρα του ποιητή θα πάρουν εκδίκηση, γιατί μόνον έτσι, η Πατρίδα μας θα ξαναγίνει το όραμα των προγόνων μας, το σπίτι των παιδιών μας.

ΤΙ ΚΥΠΡΟΣ ΤΙ ΘΡΑΚΗ


Σας αυτό το άρθρο μας θα παραθέσουμε και τις απόψεις – θέσεις του Θέμη Στοφορόπουλου, πρώην πρέσβης ε.τ. έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες (Ελλαδίτες, Κύπριοι και Απόδημοι ) και Ομογενείς αδελφοί μας να γνωρίζουν εάν με τις κινήσεις της η Τουρκία μπορεί να κάνει την Θράκη μια νέα Κύπρο, όπου προφανώς, να αποκτήσει -και σταδιακά να μεγιστοποιήσει- ουσιαστικό έλεγχο επί ολόκληρης της Μεγαλονήσου, περιλαμβανόμενης, ει δυνατόν, της τελικής, ολικής της προσάρτησης στην Τουρκία. Επίσης θα υπάρξει μια σκιαγράφηση των επιδιώξεων και των επιτευγμάτων της Άγκυρας ως προς την Κύπρο, αναφερόμενοι στην τουρκική πολιτική έναντι της Θράκης και έναντι του Ελληνισμού της Τουρκίας. Έχουν διαμορφωθεί πραγματικοί δεσμοί (οικονομικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι) μεταξύ σημαντικού αριθμού Μουσουλμάνων και της Τουρκίας, πράκτορες της οποίας εμφανίζονται ως εκπρόσωποι τους, στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά το παρελθόν. Στην στη Θράκη, η Τουρκία έχει επιτύχει ανησυχητικά μεγάλο βαθμό ενοποίησης και Τουρκοποίησης των μειονοτήτων. Πόσο, λοιπόν, κινδυνεύει να καταστεί η Θράκη «μια άλλη Κύπρος»; Η απάντηση είναι ότι αυτό έχει ήδη συμβεί αρκετά, αφού εφαρμόζονται ορισμένα από τα τακτικά σχέδια της Τουρκίας, όπως είναι η υπαγωγή των Μουσουλμάνων στον έλεγχό της και η χρησιμοποίησή τους για σκοπούς αντίθετους με τα πραγματικά τους συμφέροντα.

Ας μελετήσουμε τώρα το άρθρο «Με "δοκιμασμένη συνταγή" η Τουρκία απειλεί την Ελληνική Θράκη» .

ΜΕ ΤΗΝ «ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ» Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ.

Του Θέμης Στοφορόπουλου, πρώην πρέσβης ε.τ.

«Η Θράκη, μία άλλη Κύπρος;». Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα, αν η Θράκη κινδυνεύει να ακολουθήσει την Κύπρο στον τραγικό κατήφορο της. Και, αν αυτό συμβαίνει, τι οφείλει να πράξει ο Ελληνισμός, για να αντιστρέψει μια τέτοια καθοδική πορεία. Ας μελετήσουμε τους άξονες του άρθρου του που είναι οι πιο κάτω :

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ποιος ήταν -και είναι- ο σταθερός στρατηγικός στόχος της Άγκυρας καθ’ όσον αφορά στην Κύπρο; Προφανώς, να αποκτήσει -και σταδιακά να μεγιστοποιήσει- ουσιαστικό έλεγχο επί ολόκληρης της Μεγαλονήσου, περιλαμβανόμενης, ει δυνατόν, της τελικής, ολικής της προσάρτησης στην Τουρκία. Πώς προώθησε η Άγκυρα αυτόν τον στρατηγικό στόχο της: χρησιμοποιώντας συστηματικά τα εξής τακτικά μέσα: Επιτυγχάνοντας την αναγνώριση ως τουρκικής μιας μειονότητας τουρκόφωνης (ή, μάλλον, δίγλωσσης, σε μεγάλο βαθμό), μιας μειονότητας μουσουλμανικής (με έντονα, όμως, κρυπτοχριστιανικά στοιχεία), μιας μειονότητας ελληνικής, κατά μέγα μέρος, καταγωγής. Καταφέρνοντας (η Τουρκία) να θέσει υπό τον έλεγχο της τη μειονότητα αυτή και να αναγνωρισθεί ως «προστάτιδά» της.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Μετά τη συνοπτική αυτή σκιαγράφηση των επιδιώξεων και των επιτευγμάτων της Άγκυρας ως προς την Κύπρο, θα αναφερθώ τώρα στην τουρκική πολιτική έναντι της Θράκης και έναντι του Ελληνισμού της Τουρκίας. Πρέπει αμέσως να θυμίσω, ότι ποτέ η Τουρκία (ενδόμυχα, αλλά υπάρχουν και οι σχετικές δημόσιες δηλώσεις) δεν δέχθηκε ως οριστικό το σύνορο του Έβρου και ότι, εν σχέσει με τις εκατέρωθεν μειονότητες (την ελληνική στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο και τις μουσουλμανικές στην ελλαδική Θράκη) ακολούθησε -και ακολουθεί- πολιτική, που αποβλέπει στους εξής δύο συναφείς στρατηγικούς στόχους.

Πρώτον, στην εκδίωξη του μέγιστου μέρους της ελληνικής μειονότητας. Του μέγιστου μέρους, ώστε οι κατηγορίες πως η Άγκυρα δεν εφαρμόζει για τους Έλληνες της Τουρκίας όσα απαιτεί για τους μουσουλμάνους της Θράκης να αφορούν μια ολιγάριθμη ελληνική μειονότητα, την παρουσία εξάλλου της οποίας, όπως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει ανάγκη η Τουρκία για να μη γίνει ακόμη εμφανέστερη η αντιμειονοτική της πολιτική και για να επικαλείται τις διατάξεις της Λωζάννης, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα. Ο άλλος στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, επεκτατικός και συνίσταται στην απόκτηση και σταδιακή μεγιστοποίηση ουσιαστικού ελέγχου στην ελλαδική Θράκη, αλλά και σε συνορεύοντα τμήματα της Βουλγαρίας, με απώτερο σκοπό την προσάρτηση ολόκληρης αυτής της περιοχής στην Τουρκία.

Πώς προωθεί η Τουρκία αυτούς τους στρατηγικούς της στόχους; Στη Βουλγαρία (κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου και με τις ευλογίες των Αμερικανών) δημιουργώντας κινήσεις υπονομευτικές της εθνικής ασφαλείας της γείτονος χώρας, που ανάγκασαν τη Σόφια να αντιδράσει λαμβάνοντας μέτρα, τα οποία η προπαγάνδα της Τουρκίας και των υποστηρικτών της παρουσίασε ως προκληθέντα από τον «εθνικισμό» του τότε καθεστώτος. Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι νέες βουλγαρικές αρχές (όταν βρέθηκαν, κατόπιν και δικών μας ενεργειών, υπό αμερικανική επιρροή) συνέχισαν την προσπάθειά τους, συνδυάζοντας την, πλέον με την γενικότερη προσπάθεια μετατροπής της Βουλγαρίας σε δορυφόρο της Τουρκίας και της Αμερικής.

Στην Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, η Άγκυρα χρησιμοποίησε, από το 1923 μέχρι σήμερα, ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, ποικιλία μεθόδων καταπίεσης. Από την προσπάθεια περιορισμού των μη ανταλλάξιμων Ελλήνων, τις οικονομικές διακρίσεις και την πολιτιστική γενοκτονία μέχρι φόνους, όπως εκείνοι των ομογενών κατά τις εξορίες διαρκούντος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, κατά τα Σεπτεμβριανά ή κατά τον διωγμό στην Ίμβρο.

Εδώ στη Θράκη, η Άγκυρα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τα εξής τακτικά μέσα:

Τη συνένωση και τον εκτουρκισμό των μουσουλμανικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των Πομάκων και των Αθιγγάνων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τουρκική εθνική συνείδηση και να θεωρήσουν την Τουρκία «μητέρα πατρίδα» τους.

Την αναγνώριση, της μιας αυτής μειονότητας ως «τουρκικής».

Την «αναβάθμιση» της μειονότητας σε «κοινότητα» (ήδη η Άγκυρα και οι εδώ πράκτορες της μιλούν για “τουρκική κοινότητα”), και χωρίς αμφιβολία, την περαιτέρω τεχνητή προαγωγή της.

Τέταρτη επιδίωξη του τουρκικού κράτους είναι η διατήρηση και ενίσχυση της νομιμοποίησης του να ενδιαφέρεται για τη μειονότητα, παρά τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα εναντίον των Κυπρίων και των Κούρδων και παρά την ωμή παραβίαση της Σύμβασης της Λωζάνης περί ανταλλαγής πληθυσμών και της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα.

Η Άγκυρα προσπαθεί, επίσης, να δημιουργήσει την εντύπωση, πως οι Μουσουλμάνοι έχουν κάποιου είδους εθνικά δικαιώματα επί τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η θέση της Τουρκίας, ότι μόνον προς την κατεύθυνση μεγαλύτερου εξισλαμισμού πρέπει να μεταβληθεί η πληθυσμιακή σύνθεση των περιοχών της ελληνικής Θράκης, όπου σήμερα διαμένουν Μουσουλμάνοι. Η Τουρκία επιδιώκει, συγχρόνως, να πυκνώσει και να ενισχύσει την παρουσία των Μουσουλμάνων στις περιοχές όπου ήδη ευρίσκονται, αλλά και να επεκτείνει την παρουσία αυτή, ιδίως εδώ στο νομό Έβρου, ώστε να δημιουργηθεί «συνέχεια» με την τούρκικη επικράτεια.

Φαίνεται ότι, για να επιτύχει αυτά η Τουρκία δαπανά μεγάλα ποσά μέσω του Γενικού Προξενείου Κομοτηνής. Η τουρκική πολιτική αποβλέπει στη δημιουργία δεσμών πολιτικών (δηλαδή αλυτρωτικών), οικονομικών (υπό την κηδεμονία της Άγκυρας), και «πολιτιστικών» (συνισταμένων στην από κοινού πρόσληψη της κρατικής τούρκικης προπαγάνδας) μεταξύ δυτικής και ανατολικής Θράκης αλλά και μεταξύ δυτικής Θράκης και νοτίων βουλγαρικών επαρχιών και στην «λειτουργική», de facto ενοποίηση όλων αυτών των περιοχών με πολιτικό κέντρο αναφοράς την Άγκυρα και με τοπικό κέντρο αναφοράς (οικονομικό, μορφωτικό, συγκοινωνιακό κ.λπ.) την Αδριανούπολη.

Οι επαφές των γνωστών πρακτόρων της Τουρκίας με ομολόγους τους στην Βουλγαρία είναι ενδεικτικές της τακτικής αυτής. Κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι και ο έλεγχος επί των Μουσουλμάνων - στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία - που θέλει η Άγκυρα να αποκτήσει. Συμπληρωματικά των ανωτέρω -και αναγκαία- συστατικά της τούρκικης τακτικής αποτελούν η απόκτηση σύμμαχων και η εκμετάλλευση του διεθνούς δικαίου.

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργούνται δεσμοί -θα πρόκειται, στην πραγματικότητα, για σχέση υποτέλειας- μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. Δεν μου είναι γνωστό τι υπόσχονται οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι στους Βουλγάρους, σε σχέση με την ελληνική Θράκη. Είναι, όμως, αξιοπρόσεκτο ότι βουλγαρικοί σωβινιστικοί κύκλοι (τις απόψεις των οποίων διοχετεύουν και βουλγαρικά μέσα δημοσιότητας) ισχυρίζονται ότι ζει, στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός Βουλγάρων. (Αν εννοούν τους Πομάκους, διαφωνούν με την τουρκική προπαγάνδα, που θέλει να είναι Τούρκοι οι Πομάκοι, αυτοί οι απόγονοι των αρχαίων Θρακών). Οι ίδιοι βουλγαρικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν την εξωφρενική πρόβλεψη, ότι η Ελλάδα θα επιτεθεί κατά της Βουλγαρίας. Tι σημαίνουν αυτά;

Το γεγονός, πάντως ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη των Αμερικανών ενισχύει τις ελπίδες της, ότι θα μπορέσει να μεταχειρισθεί, για τους επεκτατικούς της σκοπούς, το δίκαιο των μειονοτήτων, όπως αυτό εξελίσσεται, ειδικότερα την προϊούσα ενδυνάμωση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού, τις νύξεις της ΔΑΣΕ ότι οι χώρες μέλη της μπορούν, αν θέλουν, να αναγνωρίσουν στα μέλη μειονοτήτων, δικαιώματα εν σχέσει με τις περιοχές στις οποίες διαμένουν, και τις προτροπές να διευκολύνεται η επαφή μελών μειονοτήτων με τη χώρα, με την οποία θεωρούν ότι έχουν δεσμούς.

Και, βέβαια, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα λάθη μας: Την αποτυχία μας, μέχρι τώρα, να προστατεύσουμε τους ισλαμικού θρησκεύματος Έλληνες πολίτες, ώστε να μη γίνουν όργανα -και, τελικά, θύματα- του τουρκικού ιμπεριαλισμού. Την αποτυχία μας να πλησιάσουμε πραγματικά την καλόπιστη μεγάλη πλειονότητα των μουσουλμάνων και να τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν στην κοινωνία, διατηρώντας και καλλιεργώντας, όσο θέλουν, το μειονοτικά τους χαρακτηριστικά. Τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο ενίοτε αντιδράσαμε στον προβοκατόρικο χαρακτήρα του τουρκικού επεκτατισμού, λαμβάνοντας, στο παρελθόν, ορισμένα περιοριστικά μέτρα ως προς τους Μουσουλμάνους, μέτρα ελάσσονα είναι αλήθεια, αλλά που κατέστησαν μερικούς από αυτούς ευάλωτους στην προπαγάνδα της Άγκυρας και, συγχρόνως, της έδωσαν επιχειρήματα.

Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε και εκμεταλλεύεται, επίσης, την μοιραία πολιτική μας, που συνίσταται στη νομιμοποίησή της ως προς τους ελληνικής ιθαγένειας Μουσουλμάνους και στη (γνήσια ή προσποιητή) εντύπωση της πολιτικής μας ηγεσίας, ότι μπορεί να έλθει μαζί της σε συμφωνία για ζητήματα που τους αφορούν. Στην πολιτική μας αυτή οφείλονται και οι ειδικές ελληνοτουρκικές συμφωνίες (όπως το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο του 1978), που συνέβαλαν στον εκτουρκισμό των Μουσουλμάνων και δημιούργησαν διαύλους επιρροής της Τουρκίας. Η ανεπαρκής μέριμνα για την γενικότερη εθνική μας ισχύ (διπλωματική, οικονομική και, ιδίως, στρατιωτική) απετέλεσε καίριο λάθος, που οι αντίπαλοί μας επίσης εκμεταλλεύθηκαν.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

Τι έχει πετύχει η Τουρκία μέχρι σήμερα σε αυτά τα μειονοτικά θέματα: Στην Ίμβρο και την Τένεδο -στρατηγικής σημασίας νησιά- ο Ελληνισμός έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι ελάχιστοι ομογενείς που παραμένουν στην Πόλη, χωρίς να συνιστούν ουσιαστική ελληνική παρουσία, είναι, για την Άγκυρα, πολύτιμο πολιτικό αντίβαρο (επειδή, βέβαια, εμείς το επιτρέπουμε να το χρησιμοποιούν σαν τέτοιο). Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν οι προσπάθειες της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, να πείσει ομογενείς να επιστρέψουν στην Πόλη. Η Άγκυρα ανησυχεί ότι θα μείνει χωρίς αντίβαρο και χωρίς ομήρους.

Εδώ στη Θράκη, η Τουρκία έχει επιτύχει ανησυχητικά μεγάλο βαθμό ενοποίησης και Τουρκοποίησης των μειονοτήτων. Έχουν διαμορφωθεί πραγματικοί δεσμοί (οικονομικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι) μεταξύ σημαντικού αριθμού Μουσουλμάνων και της Τουρκίας, πράκτορες της οποίας εμφανίζονται ως εκπρόσωποι τους, στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά το παρελθόν, αλλά και διεθνώς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι Μουσουλμάνοι καταπιέζονται στην Ελλάδα. Συντονίζονται δε και με την ηγεσία των Μουσουλμάνων στην Βουλγαρία.

Η Άγκυρα οργανώνει τους Μουσουλμάνους στη χώρα μας, ώστε να τους ποδηγετεί, και έχει αποκτήσει μέσα πίεσης εδώ, μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι υπερβολικό να λεχθεί πως έχει φθάσει να ασκεί de facto συγκυριαρχία, μέσω του Γενικού Προξενείου της στην Κομοτηνή, μέσω των πρακτόρων της, μέσω των Μουσουλμάνων που εκβιάζει, αλλά, πιθανότατα, και μέσω αυτών που εξαγοράζει. Αναφέρομαι στις επίμονες φήμες περί μυστικών κονδυλίων που μοιράζει το Γενικό Προξενείο σε Μουσουλμάνους, για σκοπούς όπως οι αγορές επιλεγμένων ακινήτων και οι μυστικές επιχορηγήσεις μουσουλμανικών καταστημάτων. Τα μέσα παρέμβασης συμπληρώνονται από τους δασκάλους (κάποτε και από τους θρησκευτικούς λειτουργούς), από τα σχολικά βιβλία που η Άγκυρα θέλει να στέλνει εδώ, από την προπαγάνδα των τουρκικών μέσων δημοσιότητας.

Η Άγκυρα έχει επιτύχει, επίσης, να προσδώσει στην Αδριανούπολη τις προοπτικές κέντρου της ευρύτερης περιοχής. Σαφής είναι, εξάλλου η εντύπωση πως η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την ανοχή, αν όχι και υποστήριξη, των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επεκτατική της τακτική.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Πόσο, λοιπόν, κινδυνεύει να καταστεί η Θράκη «μια άλλη Κύπρος»; Η απάντηση είναι ότι αυτό έχει ήδη συμβεί αρκετά, αφού εφαρμόζονται ορισμένα από τα τακτικά σχέδια της Τουρκίας, όπως είναι η υπαγωγή των Μουσουλμάνων στον έλεγχό της και η χρησιμοποίησή τους για σκοπούς αντίθετους με τα πραγματικά τους συμφέροντα. Όπως είναι, επίσης, η αυτοπροβολή της Τουρκίας ως «προστάτιδος» των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα (αλλά και στην Βουλγαρία) και η αξιοποίηση των δικών μας λαθών, τα οποία αναφέραμε. Με τέτοια μέσα, στα οποία συγκαταλέγονται η εξασφάλιση ισχυρών συμμάχων και η συνεχής αναβάθμιση των τούρκικων ενόπλων δυνάμεων, η Toυρκία ήδη -επαναλαμβάνω- ασκεί στην πράξη, συγκυριαρχία στην ελλαδική Θράκη.

Η Άγκυρα συνεχίζει, συγχρόνως, τις προσπάθειες εφαρμογής των υπολοίπων σχεδίων της: Για την αναγνώριση των Μουσουλμάνων ως μιας, ενιαίας, «τουρκικής κοινότητας». Για την κατασκευή μιας ενιαίας «εδαφικής βάσης» της μειονότητας αυτής, για την, κατά το δυνατόν, επέκταση της βάσης αυτής μέχρι τα σύνορα, ώστε να δημιουργηθεί εδαφική συνέχεια με την Τουρκία και για την επικράτηση του ισχυρισμού, ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν οιονεί εθνικά δικαιώματα επί των εδαφών όπου σήμερα διαμένουν. Για την αναγνώριση ενιαίας ηγεσίας των Μουσουλμάνων, η οποία να ελέγχεται από την Άγκυρα και να αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η Τουρκία ελπίζει ότι, με τα μέσα αυτά και με την συμπαράσταση των ισχυρών της συμμάχων, που θα την βοηθήσουν να εκμεταλλευθεί ορισμένες τάσεις του δικαίου των μειονοτήτων, θα καταφέρει, τελικά, να ενσωματώσει τα ελληνικότατα αυτά εδάφη.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη συμβεί αυτό; Νομίζω πως η πολιτική, την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε, είναι απαραίτητο να συνδυάζει δύο στοιχεία: Αφ’ ενός την εξασφάλιση της άσκησης όλων των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας. Και αφ’ ετέρου την προστασία μας από τον ιμπεριαλισμό της Άγκυρας, αλλά και την προστασία των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, ώστε να μη καταστούν θύματα του ιμπεριαλισμού αυτού, όπως οι Τουρκοκύπριοι, που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την Κύπρο, υπό την πίεση των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής. Η πολιτική αυτή -η μόνη ορθή- συνεπάγεται, φυσικά, την επίσημη αναγγελία, ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει, πλέον, πως η Τουρκία έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να αναμειγνύεται σε θέματα ελληνικής ιθαγένειας Μουσουλμάνων ή να παριστάνει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Η κατάργηση του τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή, ο τερματισμός εφαρμογής των ελληνοτουρκικών εκπαιδευτικών συμφωνιών και πρωτοκόλλων και, βεβαίως, η αυστηρή πάταξη κάθε πράξης υπονομευτικής της ελληνικής κυριαρχίας -χωρίς, το ξαναλέω, να θίγονται τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων- αποτελούν, επίσης, αναγκαίες και επείγουσες ενέργειες.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Διότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα μειονοτικά δικαιώματα για να προωθεί τους σκοπούς της. Μια τακτική που θα συνίστατο στην παρεμπόδιση άσκησης των δικαιωμάτων αυτών, έκτος του ότι θα ήταν απαράδεκτη καθ’ εαυτή, μόνο τον τουρκικό επεκτατισμό θα εξυπηρετούσε. Τα μειονοτικά, όμως, δικαιώματα έχουν όρια, τα οποία πρέπει να καθορίζει το υπέρτερο καθήκον προστασίας των μειονοτήτων, αλλά και της πλειονότητας, από έξωθεν κινδύνους. Η πολιτική αυτή -η μόνη ορθή- προϋποθέτει μία γενικότερη αλλαγή της στάσης του Ελληνισμού απέναντι στην Τουρκία. Διότι πως θα εξηγήσουμε τα αμυντικά μέτρα που θα λάβουμε εδώ, όταν συνεχίζονται οι διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, όταν πραγματοποιούνται συναντήσεις τύπου Νταβός, όταν δεν καταγγέλλουμε διεθνώς την ολοκληρωτική και γενοκτόνο Άγκυρα;

Απαραίτητο, τέλος, στοιχείο της νέας πολιτικής είναι η αύξηση της εθνικής μας ισχύος, στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής. Και η ακτινοβολία ελληνικού πολιτισμού, από εδώ προς ολόκληρη την περιοχή.

Θέμης Στοφορόπουλος

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΛΑΝΕ


Αποφάσισα να ανεβάσω αυτό το κειμενάκι χωρίς πολλά λόγια. Τα παιδιά έχουν ένα καταπληκτικό τρόπο να μας λένε και να μας δείχνουν την αλήθεια, χωρίς πολλά λόγια, θεωρίες και αναλύσεις. Απλά, όπως απλή είναι πάντα η αλήθεια.


Με ρωτάνε τι θα γίνω όταν μεγαλώσω...
Σαν να μη είμαι τίποτα ακόμα...



Μου λένε να φέρομαι όπως πρέπει...

Σαν να μην πρέπει να φέρομαι όπως είμαι...



Μου ζητάνε να πω ποιον αγαπώ πιο πολύ...

Δε βλέπουν ότι λατρεύω τη ζωή και όλα της τα πλάσματα?



Με συμβουλεύουν να ακούω τους μεγάλους...

Μα θέλω κι εγώ να με ακούσουν.



Με ρωτούν αν είμαι καλό παιδί...

Λες και υπάρχουν και κακά παιδιά.



Μου ζητούν να κατακτήσω βραβεία και μετάλλια...

Μα εγώ θέλω μόνο να παίξω με τους φίλους μου.



Μου λένε ότι η ζωή είναι δύσκολη...ο κόσμος κακός.

Όμως μια φωνούλα μέσα μου λέει:



για την αγάπη,

τη χαρά να ζεις ελεύθερος,

την ευτυχία να δίνεις,

και τη μεγαλοσύνη να φτιάχνεις τον κόσμο σου,

με τα μοναδικά χρώματα της φαντασίας σου χωρίς κανένα φόβο.



Αυτή τη φωνούλα ακούν τα παιδιά όλου του κόσμου...

και κάθε μεγάλος μπορεί να την αφουγκραστεί,

μόνο αν ησυχάσει τη φλύαρη σκέψη του.


Εύχομαι να τα διαβάσουν οι ενήλικες, όχι όμως με τον τρόπο που συνηθίζουν να διαβάζουν - τις λέξεις, τις προτάσεις, και να καταλήγουν σε μια κριτική (συμφωνώ ή διαφωνώ) που τους επιτρέπει να πάνε απλά παρακάτω και αύριο να έχουν κιόλας ξεχάσει.

Διαβάστε βιωματικά, όπως σκέφτεται ένα παιδί. Βάλ'τε τον εαυτό σας στο κέντρο των εικόνων που φτιάχνετε διαβάζοντας και δείτε πώς λειτουργεί. Αυτό κάνει ένα παιδί. Νοιώστε την έννοια της κάθε λέξης που διαβάζετε και επιτρέψτε στο κενό ενδιάμεσα των προτάσεων να σας μιλήσει... Έτσι ζει ένα παιδί.

ΦΛΟΓΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Επεκτείνει την ακτινοβολία της η «κυψέλη» ζεστασιάς για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, αποδεικνύοντας γι άλλη μια φορά στα 28χρονά της πως όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και...αποτέλεσμα. Τα μέλη της μη κερδοσκοπικής ΦΛΟΓΑΣ, του φορέα, που ίδρυσαν οι γονείς παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, χρειάστηκε να χτυπήσουν πολλές κρατικές πόρτες για να αποκτήσουν ένα ακτινοθεραπευτικό τμήμα για τις απαραίτητες εξετάσεις των παιδιών, που αγκαλιάζει ο σύλλογος. Με πείσμα, υπομονή, επιμονή, πάθος κατάφεραν, ύστερα από προσπάθεια 25 χρόνων, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του ΟΠΑΠ και να «στήσουν» το πολυπόθητο τμήμα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Τα εγκαίνιά του θα γίνουν στις 28 του τρέχοντος μηνός.

«Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε άλλο. Τα παιδιά χρειάζονται σωστή ιατρική φροντίδα σήμερα, όχι αύριο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Τρυφωνίδου.

Το Σπίτι της ΦΛΟΓΑΣ βρίσκεται 28 χρόνια τώρα πλάι στα νοσοκομεία Παίδων, στο Γουδί. Παρέχει στέγη σε γονείς και παιδιά, που έρχονται από την περιφέρεια για τις ανάγκες παρακολούθησης της ασθένειας. Κινητή, δε, μονάδα νοσηλείας εξυπηρετεί και παιδιά της Αθήνας (αιμοληψίες, εξετάσεις κ.λπ.). Το Σπίτι προσφέρει άριστες συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους. Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους αγωγής τα παιδιά, που νοσούν, υποστηρίζονται από ειδικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους) και παρακολουθούν μαθήματα του σχολείου από το διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό.

Η σημερινή εικόνα του Σπιτιού είναι αποτέλεσμα διαρκών προσπαθειών των μελών του ΦΛΟΓΑ. Η λειτουργία του συλλόγου είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών και στην υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων φίλων του.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Τρυφωνίδου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα έσοδά μας προέρχονται μόνον από τον απλό κόσμο. Δεν χρηματοδοτούμεθα από ευρωπαϊκά προγράμματα, ούτε από το κράτος. Μάλλον καλύπτουμε και ανάγκες του κράτους».

Ως παράδειγμα αναφέρει τον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο οποίος είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση της πορείας της αγωγής των παιδιών, σε μηνιαία βάση. «Ήταν από το 1988, ξεπερασμένης τεχνολογίας και δεν έδινε σαφή εικόνα. Τα διαβήματά μας προς το Υπουργείο Υγείας έφταναν σε... ώτα μη ακουόντων. Αναγκαστήκαμε, με πόρους που μόνοι εντοπίσαμε, να τον αντικαταστήσουμε με άλλο κόστους 500.000 ευρώ. Η έλλειψη ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά καλύφθηκε, επιτέλους, ύστερα από διαβήματα 25 χρόνων.

Η δράση του συλλόγου δεν περιορίζεται μόνον στην Αθήνα. Μέλη του «αγκαλιάζουν» παιδιά και γονείς σε όλη την Ελλάδα με παραρτήματα, μέσα από τα οποία προσφέρεται έργο στις μεγάλες πόλεις κατά τη φάση της διάγνωσης της νόσου. Ομάδες μητέρων, που έχουν θεραπευτεί τα παιδιά τους, αλλά και αποθεραπευμένα παιδιά της Ομάδας Νέων της ΦΛΟΓΑΣ επισκέπτονται τους γονείς, στο κρίσιμο στάδιο της διάγνωσης, και τους δίνουν δύναμη.

Η ΦΛΟΓΑ διαθέτει κοινωνικό ταμείο για τις πρώτες βασικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και χρηματοδοτεί πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά, τις οποίες δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, ο σύλλογος διοργανώνει εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών και την στήριξη των προγραμμάτων του. Πρωτίστως, στοχεύει στο να πληροφορεί την κοινή γνώμη ότι ο καρκίνος στο παιδί δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός και δεν σημαίνει θάνατο. Απλώς, χρειάζεται χρόνο με κατάλληλη και εξειδικευμένη θεραπεία.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συλλόγου περιλαμβάνεται και ο 3ος Λαϊκός Αγώνας Ορεινού Δρόμου «ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία», μήκους 8,5 χιλμ. στο μονοπάτι των «Αρκάδων Ποιμένων», στην καρδιά του ελατοδάσους, στο Βαλτεσίνικο Αρκαδίας.

Το πρωί της Κυριακής, 12 Σεπτεμβρίου, οι δρομείς θα διατρέξουν κατάφυτες βουνοπλαγιές, κορυφογραμμές, ρεματιές με αιωνόβια έλατα και θα συναντήσουν τη μαγευτική πηγή «της το Λιθάρι». Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, ο αγώνας είναι ανοικτός για δηλώσεις συμμετοχής σε όλους, εφόσον το επιτρέπει η φυσική τους κατάσταση, και θα διεξαχθεί σε τρεις κατηγορίες αθλητών, ανδρών και γυναικών άνω των 40 χρόνων, ανδρών και γυναικών μεταξύ 18 και 40 και εφήβων.

Σε ένδειξη υποστήριξης στο έργο της ΦΛΟΓΑΣ, οι συμμετέχοντες αθλητές, παράγοντες ή θεατές καλούνται να καταβάλουν το ποσό των 10 ευρώ στον λογαριασμό του συλλόγου στην Εθνική Τράπεζα 192/480000-10 ή στην ALPHA BANK 112-00-2002-011686 με αιτιολογία «Ανατρέχω στην Αρκαδία» και το όνομά τους.

Οι φίλοι του συλλόγου και όσοι επιθυμούν να στηρίξουν το έργο του, μπορούν να καταθέτουν το ποσό, που επιθυμούν, στους παραπάνω τραπεζικούς λογαριασμούς και στους εξής:

* Αγροτική Τράπεζα 017-01/01220138
* Τράπεζα Πειραιώς 5015-020-641423
* Ασπίς 10-203-0001-140
* Eurobank 00260063460100128261
* Marfin Egnatia Bank 0278039425

20 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Συναυλία στο θέατρο Πέτρας για τα 20 χρόνια δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Η προώθηση της υγείας ως βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, αποτελεί στόχο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι, με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων δράσης τους οργανώνουν συναυλία-γιορτή για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου τους στις 24 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ελληνικού Τμήματος των Γιατρών του...Κόσμου Νικήτας Κανάκης με τη συμμετοχή των συναδέλφων του Ηρώς Βαρσάμη και Ανδρέα Θωμόπουλου, καθώς και των συντελεστών της συναυλίας, παρουσιάστηκε η 20ετή δράση της οργάνωσης και οι στόχοι της.

Για τη συναυλία οι - παριστάμενοι καλλιτέχνες- Ευανθία Ρεμπούτσικα και Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ανέφεραν ότι θα παρουσιάσουν συνθέσεις και τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους, αφιλοκερδώς, με τη συμμετοχή φίλων και της Ορχήστρας του Δρόμου.

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση ο κ. Κανάκης επισήμανε ότι από το 1990 αποτελεί το ένα από τα 14 τμήματα του Διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, με οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία. Έχει αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών για την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και την προώθηση των αισθημάτων αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Στη διάρκεια της δράσης τους οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποίησαν δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, με γιατρούς, υγειονομικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό σε εθελοντικοί βάση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κανάκης, περισσότεροι από 600 εθελοντές συμμετείχαν σε αποστολές σε πάνω από 50 χώρες, συνεργαζόμενοι με άλλες ΜΚΟ για την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας. Βασική αποστολή της οργάνωσης είναι η θεραπεία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις (εκπατρισμοί, λιμοί, παιδιά του δρόμου κ.λπ.) απαιτείται βάθος χρόνου με θέσπιση δίκαιης, κοινωνικής νομοθεσίας Για το λόγο αυτό, όπως τονίστηκε, και προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών οι Γιατροί του Κόσμου κρατούν ανοιχτό το διάλογο με την πολιτική και τους πολιτικούς, αγωνιζόμενοι ενάντια σε κάθε αδικία.

Εισιτήρια, η τιμή των οποίων είναι 12 ευρώ και 7 ευρώ το φοιτητικό, διατίθενται στα δισκοπωλεία Metropolis, στα καταστήματα Public και στο περίπτερο των Γιατρών του Κόσμου στην πλατεία Κοραή.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΣ


Τα αρχαία ελληνικά, σύμφωνα με το διεθνή τύπο, επανέρχονται στο προσκήνιο ως μια «διεθνής γλώσσα».
• Εκφράζουν τους εξυπνότερους και καλύτερους φοιτητές των Πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής, με την έννοια των πιο δυνατών μυαλών σε πρωτότυπες και δημιουργικές συλλήψεις στο χώρο των υπολογιστών και...

στο χώρο των επιχειρήσεων
• Προκαλούν δέος και σεβασμό για τον πλούτο τους σε πλήθος ετερόκλητων ανθρώπων ανά τον κόσμο
• Ιάπωνες και Βρετανοί επιχειρηματίες προτρέπουν με παραινέσεις τους υφισταμένους-εργαζομένους στις επιχειρήσεις τους να μαθαίνουν αρχαία ελληνικά με την προοπτική να δυναμώσουν και να ανανεώσουν δημιουργικά την επιχειρηματική τους απόδοση!

Οι λέξεις-έννοιες κλειδιά για την ανάλυση και κατανόηση του θέματος:
«Ορθολογισμός, κοινή λογική, πρωτότυπη σκέψη, καινοτομία στην τεχνολογική εξέλιξη, δημιουργική επιχειρηματικότητα, εκπαίδευση υπό τη μορφή έρευνας, ερευνητικά προγράμματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές προηγμένης τεχνολογίας, νοηματική γλώσσα».

Τα αρχαία ελληνικά θέλγουν τον τομέα των επιχειρήσεων, αφού δεν είναι λίγοι οι Άγγλοι επιχειρηματίες που προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να διδαχθούν την αρχαία ελληνική γλώσσα, επειδή περιέχει μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι «η ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι αυτό έχει μεγάλη αξία όχι μόνο στην Πληροφορική και την υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργάνωσης και διοίκησης».

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΣΚΕΨΗΣ:

• Ιδιαίτερα στην Αγγλία, αρκετοί είναι εκείνοι που παρακολουθούν μαθήματα αρχαίων ελληνικών, ήδη από το σχολείο, χωρίς πάντα, βέβαια, την ανάλογη επιτυχία, εξαιτίας και του βαθμού δυσκολίας της εκμάθησής τους.
• Η ευρεία αποδοχή των αρχαίων ελληνικών ως «νοηματικής» γλώσσας καθώς και μια σειρά από ιδιότητες που συγκεντρώνουν, ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου τους.
• Επικεφαλής του ερευνητικού αυτού προγράμματος τοποθετήθηκαν αρχικά η γλωσσολόγος-ελληνίστρια κ. Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της Ηλεκτρονικής κ. Πάκαρι και κλασικής φιλολογίας κ. Μπρούνερ.
• Στο πλαίσιο αυτό, στον Η/Υ «Ίβυκο» αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της ελληνικής γλώσσας – όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους.

Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ / ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΣΑΥΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:

Το τιτάνιο αυτό έργο καταγραφής συνεχίζεται. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη προσπάθεια, ο καθηγητής Μπρούνερ, ο οποίος πέθανε το 2007 και τον διαδέχτηκε η κ. Μαρία Παντελιά, είχε πει απευθυνόμενος σε ορισμένους που αμφισβητούσαν τη χρησιμότητα του εν λόγω επιστημονικού προγράμματος: 4.000 ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
• «Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της ελληνικής γλώσσας, απαντούμε: μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μ΄αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας».
• Αρχαία Ελληνικά: επιστροφή στο Μέλλον!

Το έναυσμα για την επίδειξη επιπλέον ενδιαφέροντος για τα αρχαία ελληνικά και από άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια προέκυψε κυρίως από τη διαπίστωση των επιστημόνων Πληροφορικής και Υπολογιστών ότι οι Η/Υ προηγμένης τεχνολογίας δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνο την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές».

«Νοηματική» γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το «σημαίνον», δηλαδή η λέξη, και το «σημαινόμενο», δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση, έννοια), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ «σημειολογική» είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το α «πράγμα» (σημαινόμενο) εννοείται με το α (σημαίνον). Π.χ. δημοκρατία: δήμος=λαός+κρατώ / democracy

Με άλλα λόγια, η Ελληνική είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν «πρωτογένεια», ενώ σε όλες τις άλλες οι λέξεις είναι συμβατικές, δηλαδή σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που τη χρησιμοποιούν.

• Γκέιτς και Σκάλι, οι πρωτοπόροι των Υπολογιστών υπέρ της Ελληνικής Γλώσσας:Οι εξαιρετικές ιδιότητες της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας εκτιμήθηκαν από τα κορυφαία στελέχη Αμερικανικών εταιρειών Πληροφορικής, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, και ο Τζον Σκάλι, πρώην πρόεδρος της Apple, ο οποίος είχε αναφερθεί και στην προώθηση ενός προγράμματος εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή «η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και να της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ΄ όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει».

• Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική Γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σε αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς της Πληροφορικής, αδυνατεί να προχωρήσει.


*Της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη,φιλολόγου-ιστορικού (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Βυζαντινής Ιστορίας απ’ το Α.Π.Θ.) Υπεύθυνης Σχολικής Βιβλιοθήκης 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων,

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More