ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ.


ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ.
ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ.
ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΒΙΒΛΙΑ,ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πορεία των μαθητών προς τη Βουλή. Οι περίπου 300 μαθητές από το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Αττικής βρίσκονται μπροστά από τη Βουλή και πετούν τα dvd που τους μοίρασε το υπουργείο αντί των βιβλίων ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα λίγο μετά τις 10:30 στην πλατεία Ομονοίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν προς την υπουργό Παιδείας κ.Αννα Διαμαντοπούλου και την πολιτική της κυβέρνησης.

ΑΛΛΗ ΜΗΝΥΣΗ


Ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.00μμ, ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,Ηλίας Μαρκόπουλος καταθέτει ΜΗΝΥΣΗ (Μηνυτήρια Αναφορά) με την κατηγορία της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως Πολιτική Αγωγή, εναντίον της Κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και των μελών της Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου, Ανδ. Λοβέρδου, Χ. Παπουτσή, Α. Διαμαντοπούλου, Θ. Πάγκαλου, του αδερφού του πρωθυπουργού Ανδρ. Παπανδρέου και τους συμμετέχοντες στην εταιρεία Institute for Climate and Energy Security στην Ελβετία για τον βρόμικο ρόλο τους στη λεηλασία της Ελλάδας και επίσης κατα παντός υπευθύνου για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμα του 2009 με βάση τις καταγγελίες της καθηγήτριας Οικονομετρίας κας Ζωής Γεωργαντά και των άλλων τεσσάρων αποπεμφθέντων μελών της Επιτροπής.

Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ επίσης θα προσφύγει στο Ευρωπαικό δικαστήριο για την ίδια υπόθεση εντός της επόμενης εβδομάδας κινούμενη εναντίον του κ. Ραντερμάχερ της EuroStat καθώς και του νύν προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κυρίου Γεωργίου για συνενοχή και ηθική αυτουργία.

Θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις στον Τύπο και στα ΜΜΕ, αλλά μιας και πολύ φοβούμαστε οτι και πάλι οι ανακοινώσεις μας αυτές θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων, θα γίνει αναδημοσίεση του σχετικού email που θα έχει σταλεί απο τα γραφεία μας καθώς και τους αποδέκτες του email, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ο βρώμικος ρόλος τους.

Η αναγέννηση της πατρίδας μας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, αν δεν πληρώσουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ για το ξεπούλημά της!
Από το Γραφείο Τύπου τής ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( http://neaellada.org.gr)

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ


ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ
- Για το Χωριό μας ο λόγος!. Γιά το κάθε Ελληνικό Χωριό. Του παραχωρούμε(;) λίγο χρόνο καί χώρο(;) για να μεταφέρουμε έστω και επιγραμματικά, τη δραματική του κραυγή της εγκατά­λειψης. Μακριά οι λυρικοί οίστροι. Χρόνια τώρα το υμνήσαμε εμμέτρως, καιρός να το θρηνήσουμε με σεβασμό και αγάπη υπερμέτρως. Ιστός των κυττάρων του Κράτους, είναι το Χωριό.

Από το Χωριό, και με όλα τα Χωριά ζει και υπάρχει ούτως ή άλλως η κάθε Πόλις (Άστυ) η Πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα! (παγκόσμια Ελλαδική πρωτοτυπία!). Εδώ το Χωριό γενικά της Ελληνικής γης εξετάζουμε. Με λίγες λέξεις προβάλουμε την εικόνα του, χωρίς υπερβολές, προκαταλήψεις, ακρότητες. Ξεχασμένοι και περιφρονημένοι συνέλληνες το κατοικούν. Τόσοι, όσοι για να μην σβήσει ο χάρτης την ήδη και ξεθωριασμένη, καί θολή latinogrameni με graffiti’s και σπρέϊ μουντζουρωμένη, με το ρυπαρό σύνθημα PAOK, G 13, φεύγω αγάπη μου, και άλλα εμετικά, νταμπέλα στην είσοδό του, που μαρτυρά την ύπαρξη του!!! πρός το παρόν.

Τα τελευταία χρόνια τα Χωριά μας έχουν έρθει σε τραγική κατάσταση. Φυγή, και μάλιστα άτακτη των νέων, στα «ξένα», ή για αλλού. Μάλιστα, και με την ευλογημένη Πατρική κατάρα « φευγάτε από τα χωράφια ..νά γλιτώσετε». Στα Πατρικά έχουν μείνει οι Σεβάσμιοι. Σε λίγα χρόνια κι αυτοί, θα φύγουν λησμονημένοι για το αγύριστο ταξίδι...κρίμα. Ουδείς αρμόδιος αιρετός ή διορισμένος νεόπλουτος μικροαστός, κι αυτός με το δίκιο του - μέχρι σήμερα, άκουσε τις φωνές του χωριού και μελέτησε με προσοχή τα σοβαρά ζητήματά του, στην πραγματική τους βάση. Κι ας κόπτονται όλοι τους για το αντίθετο!. Μας έφαγε ο στίχος, η νοσταλγία και η φιλολογία για τη ζωή του χωριού. Με χορούς, πανηγύρια ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ με νεο-αστούς και νεογενιτσαρισμούς, και πολιτιστικούς συλλόγους, οι περισσότεροι σφραγίδες, -εκείνες οι γιορτές κερασιού, καλαμποκιού, μελιτζάνας, ρυζιού, και άλλες γραφικότητες - φαίνεται κανέναν δεν προβληματίζουν επί της ουσίας- προσπαθούμε να το κρατήσουμε στη ζωή. Εκείνες οι αναβιώσεις, λέει, εθίμων γιατί να μην είναι Βιώσεις, η ίδια κατά Φύση Ζωή;;;


Οι «πολιτικοί» ή μάλλον οι πολιτικάντηδες το επισκέπτονται μόνο τις παραμονές των ε­κλογών! Λαγοί με πετραχήλια, και μπόλικα θα, θα, θα...

Κούφια λόγια, σχέδια προτάσεις, μουλωχτές διαβουλεύσεις, απόλυτο κενό, κάλπικες υποσχέσεις καί ταξίματα.. μόνο! Ούτε ένας ασφαλής αγροτικός δρόμος, ούτε ένας μοριοποιημένος, έστω, γιατρός στα πολύ ορεινά χωριά, ούτε μία βιοτεχνία, ούτε ένα εργοστάσιο, ούτε.. ούτε.. τής προκοπής. Τα ήδη υπάρχοντα υπολειτουργούν ή κλείνουν και φεύγουν γι’ αλλού. Πώς να ζήσουν οι Χωρικοί μας; Ουδείς νοσταλγεί τη ξενιτιά. Παίρνουν τα μάτια τους τα νιάτα και το σφρίγος του Χωριού, διότι ουδείς τους έριξε μια Πατρική - Εθνική ματιά. Απεναντίας μάλιστα. Αντικίνητρα, και εξευτελιστικές τιμές των παραγομένων προϊόντων τής πολύπαθης και πολυθρεύτρας γής μας. Πού είναι οι τιμές κρατικής παρέμβασης; Βρίσκονται μάλλον στον Καιάδα της ελεύθερης αγοράς!!! και στα συρτάρια του χρονοπρογράμματος γιά ωρίμανση και επιδοτήσεις. Πού, ευτυχώς, τελειώνουν τό 2013, λένε…

Λύσεις δεν προτείνονται, για τα αυτονόητα. ΟΛΟΙ μας συνυπεύθυνοι. Με αδρές λέξεις, το Χωριό που αργοπεθαίνει και μαραζώνει εκ των προτέρων θρηνούμε. Οι αρμόδιοι, εάν έχουν φωνή και θάρρος, να φωνάξουν στο Κοινοβούλιο για τα χάλια του. Σύνθημα μας: Να σωθεί το Χωριό. Όχι με Νόμους μόνο με λόγια απατηλά και ψεύτικες Αναπτυξιακές Μελέτες που μένουν στα χαρτιά, ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΕΣ και ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΔΕΣ στις καλένδες. Έργα κι αγάπη ζη­τά το ξεχασμένο χωριό. Ζητά, γιατί όχι, τη Μαμή του, την προξενήτρα, τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα του, τον Κλητήρα του, τον Ιερέα του, τον Δάσκαλό του, τους ΔΙΚΟΥΣ του ανθρώπους. Θέλει τα οικόσιτα και συναθρωπευόμενα ζώα του μέσα στο χωριό, τους επαγγελματοβιοτέχνες του!. Θέλει τα τραγούδια του, τα εθιμά του τις συνήθειές του.


Θέλει τούς δικούς του ήχους, τις δικές του μυρουδιές. Θέλει τις Καλημέρες του τα πρωϊνά. Θέλει τους κοινωνικούς του ιστούς!. Όχι μόνον τούς μισθοσυντήρητους μοριοποιημένους άγνωστους ξένους - μέσα σε ξένους - προς αυτό, υπαλλήλους του οκταώρου και του πενθημέρου. Λές και η ζωή είναι οκτάωρο τυποποιημένο! Τους θέλει να μένουν μαζί του, υποχρεωτικά να το ζούν το χωριό!. Τόσα απλά.


Στην άκρη τα ποιητικά λόγια και η αδιαφορία. Μελέτη της υπαίθρου χρειάζεται και με τους ίδιους τους Χωρικούς συμμέτοχους, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Αφουγκρασμός και μέτρα άμεσα για το ετοιμοθάνατο Χωριό. Ο Αγρότης και ο Επαγγελματίας, ο Χωριάτης, ο υπερήφανος αυτός ροζιασμένος και ηλιοκαμένος Χωρικός βρίσκονται σε απόγνωση. Με ποιούς τέλος πάντων, θα ζήσει η Ελλάδα; .Απαιτείται πάθος και έμπρακτα κρατικά μέτρα, για τον ετοιμοθάνατο ασθενή της Ελληνικής υπαίθρου!!!


Τα Χωριά αρχίζουν να ερημώνονται. Οι κάτοικοι των Χωριών μας, δεν επιθυμούν γλυκιά ζωή μόνο. Ζωή ανθρώπινη, και Ελληνική αξιοπρέπεια λαχταρούν. Ποιός θα τους την προσφέρει; Ιδού το καυτό ερώτημα που απάντηση, χρόνια τώρα, δεν βρίσκει. Η γνήσια Ελληνική ύπαιθρος, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, ψυχορραγεί!.


Ζητά Κράτος, δηλαδή Πολιτεία με Πολίτες κι ανθρώπους να σκέπτονται αγνά Ελληνικά, χωρίς πολιτικά πάθη – επιτέλους - και ατομικές μικρότητες και σκοπιμότητες. Έλληνες με καθαρά μυαλά προόδου και προκοπής. Πολλά ζητάνε ;;!.Ένα μόνο πρέπει να τονιστεί: Όλες οι χώρες έχουν τις πληγές τους και η Ελλάς τους Έλληνες!. Γρηγορείτε, συνέλληνες γιατί το Ελληνικό Χωριό, αργοπεθαίνει από κακή εθνική, διάγνωση. Σήμερα το Χωριό κατάντησε (;) χορταριασμένο αραχνοτόπι, και έγινε χώρος ιστορικών και λαογραφικών μελετών, για κάτι περίεργους γραφικούς και μόνο.


-Αρκετά όμως φλυαρήσαμε!!!. Οι τεχνοκράτες καταγραφείς στατιστικολόγοι επαΐοντες ειδικοί αναλυτές, αφού επεξεργαστούν στη βάση των δεδομένων «τους» τα απογραφέντα και καταγραφέντα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής για το ΟΛΟΝ, (άνθρωποι, αστοί-χωρικοί, μορφωτικό - βιοτικό επίπεδο, ακίνητα, υπαίθριοι, υμιυπαίθριοι και άλλα) θα προβούν σε αναλύσεις .. τού τύπου, για την μετακίνηση πληθυσμού στα άστεα, φταίει η αστυφιλία!!!: θα κάνουν βαρύγδουπες και στοφμώδεις δηλώσεις, θα βγάλουν συμπεράσματα, θα λάβουν αμοιβές. Τό Ελληνικό Χωριό, όμως, θα εξακολουθεί να φθίνει, να νοσεί βαριά, η Ελληνική ύπαιθρος να «αργοπεθαίνει», το νεκροταφείο να «εμπλουτίζεται!» .


Αρκετά όμως με τις διαπιστώσεις. Αρκετούς Πακτωλούς στερέψαμε! Πολλά πακέτα ντελόρ ξεκοκαλίσαμε, και με τις επιδοτήσεις τετραωρόφων μονοκαλλιεργειών, πεντάδυμων κοπαδιών, άτοκων (;) δανείων. Κάμποσους άπληστους Κροίσους, πλουτίσαμε. Πάμπολους υβριστές κηφήνες τοκογλύφους, τους μετατρέψαμε σε αρχολίπαρους και αρχομανείς. Αρκετά στρουθοκαμηλίσαμε και μιθριδατιστήκαμε!!!. Αρκετό δηλητήριο και φαρμάκι, ποτίσαμε την Μάνα Γή μας. Τη ς οφείλουμε, έστω, μία έμπρακτη συγνώμη. Φτάνει πια το λαγοκάρδισμα και το γλείψιμο των πληγών του Λαζάρου. Νισάφι!.


Καιρός για προτάσεις, για άμεσες υλοποιήσιμες προτάσεις. Επιστροφή στις ρίζες στα Πάτρια και στα Μήτρια. Στις Ανατολές του Ζωοδότη Ήλιου, στα Ηλιοβασιλέματα. Στα χορταριασμένα σπιτικά των Γονιών μας. Στην αυτάρκη οικιακή Χωριάτικη οικονομία. Επιστροφή στην ΚΟΙΝΗ ΜΟΙΡΑ.

Επιστροφή τώρα, σήμερα!!! στόν βασιλικό και στον ασβέστη.. στά βελάσματα, στα γαυγίσματα, στα χλιμιντρίσματα, στα καλημερίσματα των γειτόνων, στις μυρουδιές, στα χρώματα, στα Άγια Χώματα, στη Γενέθλια Γή, στα καμπανίσματα του εσπερινού και των Κυριακάτικων πρωϊνών. Επιστροφή στην κατά Φύση Ζωή. Στά περιβόλια, στα αμπέλια καί μποστάνια!!!. Στό ζυμωτό ψωμί, στον αναμμένο φούρνο, στα κακαρίσματα. Στίς νερομάνες βρύσες, και στους ίσκιους των πλατανιών, στις δροσιές των ελάτων, στα βοσκοτόπια, στις ρεματιές.

Μακριά από τις κονσέρβες των εμφιαλωμένων νερών. Μακριά από τους καρκίνους, των σκουπιδουπόλεων, των σολάριουμ, των κομμωτηρίων, των μπότοξ, των γυμναστηρίων, των τεχνιτών και αφύσικων αναγκών. Καιρός, οι Χωρικοί να αποδείξουμε πώς δεν είμαστε χάσκακες καί μπουνταλάδες σαν τους πτυχιούχους άπληστους τεχνοκράτες νεόπτωχους αστούς -πού δεν προλάβαμε να γίνουμε σαν κι αυτούς- πού κατέστρεψαν τα πάντα, και δεν έχουμε καμία σχέση με τον τοτινό Μήτσιου ή Θύμιου, τρελό του Χωριού του ασπρόμαυρου ελληνικού σινεμά, και της έγχρωμης τωρινής ρεκλάμας της απληστίας, της απάτης, της τροφονοθείας. Μακριά από μιζανθρώπους και μισανθρώπους και πανούργους κουστουμάτους. Τα μωρμολύκια ( κουρκουλούκια) είναι για τα αμπέλια και τις ερημιές.
Καιρός να ανασυγκροτηθεί το Χωριό, αφού διαθέτει μεταξύ των άλλων και περισπούδαστους μορφομένους, τόσο της Φυτικής, όσο και Ζωικής παραγωγής. Καιρός να πούμε όχι στους μεταλλαγμένους υβριδικούς σπόρους στα χημικά λιπάσματα, στα επικίνδυνα ζιζανιοκτόνα, στα κλωνοποιημένα υβριδικά ζώα. Επιστροφή στους σπόρους, των Παππούδων μας, των Γιαγιάδων μας, στις δικές μας Πατροπαράδοτες ράτσες ζώων. Μακριά από τις επιδοτούμενες (;) υβριδικές μονοκαλλιέργειες. Επιστροφή στις δικές μας Παραδοσιακές, πού χάθηκαν ή λησμονήθηκαν!. Εκείνες οι απαγορεύσεις περί τρελλών αγελάδων, γρίπες των πτηνών, νέες γρίπες των χοίρων, μάλλον έχουν ύποπτη προέλευση!!! ή είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Καιρός, οι εναπομείναντες Χωρικοί του κάθε Χωριού, να αναλάβουμε οι ίδιοι τις τύχες της Ζωής του ΧΩΡΙΟΥ μας στα χέρια μας με ΚΛΗΡΩΤΗ πραγματική αιρετή Δημοκρατική αυτό-διοίκηση. Πόσο επίκαιρο είναι το: Πάντων αιρετώτατον του Ομήρου!!! Μακριά από δόγματα, κόμματα και άλλα αποτυχημένα απάνθρωπα συστήματα, μπαγιάτικες συνταγές των αστών και ανόητων νεοαστών, πού δεν πάτησαν ποτέ τους ΧΩΜΑ. Πώς μπορούν οι βέβηλοι να αποφασίζουν για το ΟΛΟΝ; αφού υπάρχουν και οι Χωρικοί; Καιρός να ανασυσταθούν οι γεωργικοί συνεταιρισμοί, και να φύγουν μακριά οι απάνθρωποι δυνάστες μεσάζοντες, μεταπράτες. Πώς εξηγείται το γεγονός για να αγοράσει κανείς, και στο Χωριό!!! ένα Ψωμί του κιλού, να χρειάζεται ένα σακί σιτάρι!!!. Καιρός για αυτογνωσία και αυτοκριτική και μακριά από τά ξενόφερτα εισαγόμενα τρόφιμα, με τις επώνυμες φίρμες μέ τις φανταχτερές ετικέτες. Υπάρχουν τα δικά μας, πού είναι Χίλιες φορές καλύτερα. Μακριά, πολύ μακριά από πράγματα άγνωστης προέλευσης, και τις πρόχειρες πλαστικές τροφές των φαστφουντάδικων. Μακριά από τις πλανεύτρες Σειρήνες και τις Κίρκες της και δολερής ελεύθερης αγοράς, πού έρχεται από την μαγδαληνή Ευρώπη και στυλώνεται στην ιερόδουλη εσπερία. Η τραγουδομάνα Ελλάδα του Μέτρου, της Αρμονίας, της Φιλοσοφίας, των Επιστημών, των Τεχνών, των Ποιητών, των Ηρώων, του καθαρού Αέρα, του Φωτοδότη Ήλιου, της Σιτοφόρας Γης, του γαλανού Ουρανού και της γαλάζιας Θάλασσας, της Δημοκρατίας, έθρεψε και γαλούχησε γενεές - γενεών Ελλήνων. Μπορεί να εξακολουθήσει να το κάνει και τώρα, σε πείσμα των καιρών, σαν άλλος Ανταίος, παρά τις όποιες κακοτοπιές, παρά τα ανελέητα γονθροκοπήματα του ροπαλοφόρου Ηρακλή. Διότι: ή γη ευ πάσχουσα, ευ ποιεί ( αν η γη ευεργετείται με την καλλιέργειά της, ευεργετεί τον άνθρωπο!)... «καλώς δε κακείνος είπεν ος έφη την γεωργίαν Μητέρα και τροφόν των άλλων τεχνών είναι, και αι άλλαι πάσαι τέχναι και κατά γήν και κατά θάλατταν, όπου δ΄ αν αγκασθή ή γη χερσεύειν, αποσβέννυνται και αι άλλαι τέχναι». Ελεύθερη απόδοση: (καλά μίλησε και εκείνος πού είπε ότι: η γεωργία είναι μητέρα και τροφοδότρια των άλλων επαγγελμάτων διότι , όταν η γεωργία πηγαίνει καλά, δυναμώνουν και όλα τα άλλα επαγγέλματα και σε στεριά και σε θάλασσα, ενώ όπου αναγκαστικά η γη μείνει χέρσα, μαραζώνουν και τα άλλα επαγγέλματα). Ξενοφώντος, απόσπασμα – Οικονομικός. Καιρός να ξαναθυμηθούμε: «Ω! Φύση Πολυμήχανη, Μητέρα, Περίπλοκη, Μέγιστη, Φιλική, Πάνσοφη Κόρη, Γης και Θαλάσσης, Βασιλεύουσα. Πάντων μεν συ και Πατήρ και Μήτηρ, Κραταιή, Αθάνατη, Αιωνίας ζωής πρόνοια, Πάντων εσύ Βασιλεύουσα». (Ορφικά: Ορφεύς προς Μουσαίον, το φύσεως θυμίαμα - αρώματα). Καιρός να ξαναθυμηθούμε επίσης πώς: ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ.- Υ.Γ.1ον - Η Πόλις-εως: από το πολέω ( = κατοικώ), ακρόπολις (άκρη), πολιάοχος (έχω), πολιούχος πολισμός, πολίτης, συμπολίτης, συμπολιτεία, συμπολίτευσις, πολίτις, πολιτεύω, πολιτεία, πολίτευμα, πολιτευτής, πολιτικός, πολιτισμός, πολιτίζω, εκπολιτίζω, πολίχνη, πτόλις (χάριν του μέτρου), πτολίεθρον, πτόλισμα, (πέρθω), πτολίπορθος, πολεοδομία, πολεοδομική, πολεοδόμος, πολιορκέω (έρκος), πολιορκία, πολιορκητής, κ.α. Υ.Γ.2ον-Τό Άστυ, του Άστεος, εκ του στένω = είμαι πλήρης (βλέπε καί στείνω), το α, επιτατ.. Αλλά: «οι παλαιοί φασι πόλιν μεν την πολιτείαν, άστυ δε το τείχος» Ευστ., «ότι ικόμεσθα ποτέ πόλιν αιπύ τε τείχος, περί άστυ κατά ρωπήϊα κείμεθα» Όμηρ. (ξ 473). Εάν έτσι έχει το πράγμα τότε μάλλον εκ του ίστημι (ρίζα στα-, α>υ, α>ε), δηλαδή, ότι ισχυρώς (α, επιτατ.) ίσταται στους κινδύνους, έδρα ανθρώπων, πόλη.Υ.Γ.3ον- Η Ύβρις- εως: Πάσα αυθάδης βία πού πηγάζει από την υπερβολική δύναμη ή πάθος, ή αυθάδεια, ή αυθάδη αλαζονεία, ή προπέτεια. Η λέξις συναντάται στον Όμηρο:(Ο-329). Η ύβρις ακολουθείται από τη βία, που και οι δύο «κατοικούν» στον σιδερένιο Ουρανό, δηλαδή, στον σκοτεινό και σκληρό τόπο, όπου οι υβριστές φαίνονται να έχουν πάνω και μέσα στα κεφάλια τους. Η ύβρις ακόμη αντιπαλεύεται την ευνομία. Ανθρώπινες πράξεις οι οποίες προσβάλλουν την «δίκην» και τό «νέμειν», δηλαδή, το κοινόν συμφέρον καί την διανομήν κατ’ αξίαν των αγαθών, επειδή δι’ αυτών των ανθρωπίνων υβριστικών πράξεων, κλονίζεται η αρμονική ανάπτυξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι, και αυτές ακόμη οι πράξεις ονομάζονται «ύβρις» (Ησίοδ. έργα και ημέραι στίχ. 252 – 255). ’Επομένως υβριστής είναι ο άνθρωπος ο βίαιος, ο θρασύς, ο αυθάδης, ο αλαζονικός, ο αχαλίνωτος, ο άρπαγας, ο άπληστος, ο ακόλαστος. Υ.Γ.4ον.- Αφού πρώτα ξεκρεμάσετε κυρίες και κύριοι των « πολιτιστικών» συλλόγων (εδώ κλαυσίγελως με άφθονο δάκρυ!!!) τά μετεωριζόμενα και ξεσκισμένα με τα γλοιώδη μηνύματα και συνθήματα πανό σας από κολώνες της ΔΕΗ, στύλους των έρημων πλέον πλατειών, από επιλεγμένες διασταυρώσεις δρόμων κλπ, που αναφέρονται στις πολιτιστικές - πάλι κλαυσίγελος - εκδηλώσεις σας παρελθόντων Μηνών – ημερών . Αρτάνη.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ
Δύο κατηγορίες δημοψηφισμάτων, με δεσμευτικό αποτέλεσμα εάν έχει ψηφίσει πάνω από...
το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα.

Το πρώτο αφορά κρίσιμα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικής άμυνας αλλά και κάθε άλλο ζήτημα που απασχολεί την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή. Για τη διεξαγωγή του απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

Ο άλλος τύπος δημοψηφίσματος αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα», με εξαίρεση τα δημοσιονομικά. Για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 της Βουλής και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου του βουλευτών.

Στη διενέργειά του συμμετέχουν όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα αλλά και ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.

Με κριτήριο την επιλογή τους στο τιθέμενο ερώτημα, δηλαδή την αποδοχή ή την απόρριψή του, εντάσσονται σε δύο Επιτροπές Υποστήριξης. Σε κάθε μια διατίθεται δωρεάν ο ίδιος χρόνος στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να προβάλλουν τα μηνύματα και τις θέσεις τους. Ο χρόνος αυτός κατανέμεται μεταξύ των μελών κάθε Επιτροπής με απόφασή τους.

Σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν διατίθενται κρατική χρηματοδότηση. Εξάλλου, θεσπίζεται όριο τόσο για τις δαπάνες τους όσο και για τη χρηματοδότησή τους από φυσικά πρόσωπα, ενώ απαγορεύεται να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, από ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή που είναι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών, εν γένει, σταθμών.

Η οικονομική τους διαχείριση υπόκειται σε κανόνες δημοσιότητας και ελέγχεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τέλος, στο δημοψήφισμα ισχύουν οι απαγορεύσεις στη δημόσια προβολή μηνυμάτων που προβλέπονται στην εκλογική νομοθεσία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και στους δύο τύπους δημοψηφίσματος, είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αρκεί στην ψηφοφορία να πάρει μέρος συγκεκριμένο ποσοστό του εκλογικού σώματος.

Σε δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το ποσοστό θα καθοριστεί κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


Διεθνείς διακρίσεις απέσπασαν δύο ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατόπιν ειδικής αξιολόγησης που διενεργείται στο πλαίσιο του "Παγκόσμιου Προγράμματος Πρωτοπόρων Σχολείων" της Microsoft.


Συγκεκριμένα, το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού) αναδείχθηκε ως "Microsoft Mentor School", ενώ τα Εκπαιδευτήρια Δούκα επιλέχθηκαν ως "Microsoft Pathfinder School', για το σχολικό έτος 2011-2012, μετά την αξιολόγηση σχολείων από περισσότερες από 117 χώρες.

Η ανάδειξη του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αποτελεί επιβράβευση της επιτυχούς ενσωμάτωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, καθώς και της δέσμευσής του για διαρκή επένδυση στην καινοτομία. Κατακτώντας τη διάκριση αυτή, το σχολείο αποκτά πλέον τη δυνατότητα συμμετοχής στο "Παγκόσμιο Φόρουμ Συνεργατών στην Μάθηση" της Microsoft, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, τον προσεχή Νοέμβριο, όπου θα υπάρχει δυνατότητα δικτύωσης, συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών με εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος θα εκπαιδευτούν σε εργαλεία της Microsoft και θα παρακολουθήσουν σεμινάρια για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας.

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα επιλέχθηκαν ως "Microsoft Pathfinder School" σε αναγνώριση των πρωτοποριακών εκπαιδευτικών πρακτικών που εφαρμόζουν, οι οποίες αναδείχθηκαν έπειτα από αξιολόγηση περισσότερων από 200 σχολείων παγκοσμίως. Έχοντας συμπεριληφθεί στα "Pathfinder Schools", τα Εκπαιδευτήρια Δούκα θα έχουν πρόσβαση σε ειδικά σεμινάρια και εκπαίδευση, είτε από ειδικούς, είτε από εκπαιδευτικούς με εμπειρία σε σχολεία που έχουν ανέλθει στη βαθμίδα "Microsoft Mentor School". Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο "Παγκόσμιο Φόρουμ Συνεργατών στην Μάθηση" της Microsoft στην Ουάσινγκτον.

Βασικός στόχος του "Προγράμματος Πρωτοπόρων Σχολείων" είναι να βοηθήσει τα σχολεία που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενθαρρύνοντας και διευκολύνοντας την ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών μοντέλων και εργαλείων, καθώς και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των σχολείων.

Τα σχολεία μπορούν να ενταχθούν στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα "Συνεργάτες στην Μάθηση" και να επωφεληθούν από τις παροχές του, έχοντας δυνατότητα συμμετοχής στα τρία επίπεδα του προγράμματος:

1) Στην Παγκόσμια Κοινότητα Πρωτοπόρων Σχολείων, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει κάθε σχολείο, μέσα από μια απλή εγγραφή στο Δίκτυο Συνεργατών στη Μάθηση.

2) Στο Πρόγραμμα Pathfinder Πρωτοπόρων Σχολείων, στο οποίο λαμβάνουν μέρος όσα σχολεία έχουν υποβάλει αίτηση στο Δίκτυο Συνεργατών στη Μάθηση και έχουν επιλεχθεί ως πρωτοπόρα από ανεξάρτητη επιτροπή.

3) στο Πρόγραμμα Mentor Πρωτοπόρων Σχολείων, στο οποίο η συμμετοχή προϋποθέτει πρόσκληση από το κεντρικό Δίκτυο Συνεργατών στη Μάθηση, εφόσον το σχολείο έχει επιδείξει σημαντικές επιδόσεις όσον αφορά στην εξέλιξή του, αλλά και τη διάθεσή του να ανταλλάσει τις γνώσεις και εμπειρίες του.

Στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων θα προσφέρεται, από το σχολικό έτος 2011-12, με την υποστήριξη της Microsoft και τη συνεργασία του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας της Μορφωτικής Πρωτοβουλίας, μέσα από το πρόγραμμα "Αριστεία-Καινοτομία". Το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρεται στα ελληνικά σχολεία με σεμινάρια και εξ' αποστάσεως υποστήριξη, καθώς και την παροχή εξειδικευμένου επιμορφωτικού υλικού σχετικά με την ανάπτυξη της σχολικής μονάδας. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων και την ευρύτερη πρωτοβουλία "Συνεργάτες στην Μάθηση" είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.partnersinlearning.gr

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ


Σε μία ακόμα προσπάθεια να αποδείξουν ότι είναι Μακεδόνες, οι Σκοπιανοί αξιοποιούν το διαδίκτυο, παραδίδοντας μαθήματα "μακεδονικής" γλώσσας

"Μάθετε Μακεντόνσκι on-line" είναι ο τίτλος διαδικτυακού προγράμματος που ετοιμάζουν οι Σκοπιανοί, για τους Σλάβους που κατοικούν στην Ελλάδα και πηγαίνουν σε δημοτικό σχολείο.
Οι εγγραφές ξεκινούν από αύριο, και οι τάξεις που δημιουργηθούν, θα ξεκινήσουν μαθήματα στις 17 Οκτωβρίου.
Η διδασκαλία της "μακεντόνσκι", σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό portal "Kurir", είναι ελεύθερη και το μόνο που απαιτείται είναι η συμπλήρωση μια φόρμας.
Στη συνέχει ο κάθε σπουδαστής θα λάβει το πρόγραμμα των τάξεων, της εκπαίδευσης και θα καταταχθεί στην τάξη που πρόκειται να παρακολουθήσει.
"Η διδασκαλία θα γίνεται από Σκοπιανούς δασκάλους με πολυμέσα όπου οι μαθητές της κάθε τάξης θα έχουν ήχο και οπτική επικοινωνία, σύμφωνα με τις τελευταίες μεθόδους της πληροφορικής, για on-line διδασκαλία", ενημερώνει ο ιδρυτής και επικεφαλής του "Учи македонски –онлајн"/ "μάθε 'μακεδονικά' - on line", Μίτκο Γιοβανόφ.
Το εξειδικευμένο σχολείο, όπως σημείωσε, θα είναι σε απευθείας σύνδεση με τους μαθητές της ομογένειας.
Τα μαθήματα θα ακολουθήσουν το επίσημο κυβερνητικό διδακτικό πρόγραμμα και κάθε τάξη θα έχει 10 μαθητές.
Η διδασκαλία της γλώσσας θα χωρίζεται σε τρία επίπεδα -αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων- και κάθε επίπεδο περιλαμβάνει 35 ώρες.
Οι απόφοιτοι, κατόπιν εξετάσεων, θα λαμβάνουν από επιτροπή τα αντίστοιχα διπλώματα που ισχύουν στη χώρα.

ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ


Σε… μόνιμο θέμα του μηνός Σεπτεμβρίου, έχει μεταβληθεί πλέον το ζήτημα των δημοτικών παιδικών σταθμών ανά την επικράτεια και το δράμα των νεαρών ζευγαριών Ελλήνων, που δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτούς. Γιατί; Μα γιατί τις θέσεις τους παίρνουν παιδιά αλλοδαπών, που παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερο εισόδημα, επειδή όπως γίνεται συνήθως στην χώρα μας, δουλεύουν “μαύρα”.

Αυτήν ακριβώς την κατάσταση, καταγγέλλει με ερώτησή του στην Βουλή, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι, σε πολλούς δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και στο Δήμο Βόλου, γονείς που ήθελαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, μη γνωρίζοντας, έως και την τελευταία στιγμή σχεδόν, εάν θα συμμετείχαν τα παιδιά τους σε αυτή τη δομή. Ο λόγος που επικαλούνταν οι διοικήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών, ήταν η πληθώρα των αιτημάτων που, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, καθιστούσαν δύσκολη την ικανοποίηση όλων.

Από ποιούς ήταν οι “πολλές αιτήσεις”, αφού η χώρα μας μαστίζεται από υπογεννητικότητα, σε τόσο μάλιστα τραγικό βαθμό που ο πληθυσμός της παρουσίασε μείωση, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της; Το δείχνει ο βουλευτής, όταν συγκεκριμενοποιεί το ερώτημά του, προς την κ. Διαμαντοπούλου, καθώς ζητά να ενημερωθεί συγκεκριμένα για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου, για το πόσα παιδιά Ελλήνων και πόσα παιδιά αλλοδαπούν φοιτούν. Αλλά και με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή και το ποσοστό των συμμετεχόντων. Ενώ επιπλέον ρωτά πόσα παιδάκια φοιτούν χωρίς οι γονείς τους να πληρώνουν το παραμικρό ποσό “χωρίς πληρωμή τροφείων” δηλαδή και πόσα από αυτά ανήκουν σε ελληνικές οικογένειες και πόσα σε αλλοδαπές.

Πέρυσι, αντίστοιχη ερώτηση είχε κάνει και ο Θάνος Πλεύρης, για την Αθήνα. Τότε, το υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το 25% σχεδόν των παιδιών που φιλοξενήθηκαν στους παιδικούς σταθμούς, είναι παιδιά αλλοδαπών, κατά την χρονική περίοδο 2009-2010. Και για να είμαστε ακριβείς στους αριθμούς μας μιλάμε για 3989 παιδιά Ελλήνων πολιτών και 1412 παιδιά αλλοδαπών.

Για να αιτιολογήσει αυτό τον αριθμό, το υπουργείο αναφέρεται στο σύνταγμα, το οποίο προστατεύει την οικογένεια αλλά και την παιδική ηλικία καθώς και διάφορα άλλα άρθρα και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Το ερώτημα παραμένει όμως το ίδιο. Είναι δυνατόν μια χώρα σαν την Ελλάδα, καθημαγμένη από την οικονομική κρίση, που δημιουργεί μύρια όσα προβλήματα και με ένα τρομερό πρόβλημα υπογεννητικότητας να προσπαθεί να “ σώσει” όλο τον κόσμο;

Γιατί αυτό ακριβώς γίνεται όταν το 25% των οιωνδήποτε υποδομών του κράτους χρησιμοποιείται από αλλοδαπούς. Τόσο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο σύστημα υγείας στα πάντα, το 25% των χρημάτων που πληρώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι σε αυτό το σπάταλο κράτος, πηγαίνει για την εξυπηρέτηση των αναγκών των αλλοδαπών. Λόγω αυτού του ποσοστού, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών, των οποίων τα παιδιά δεν γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναγκάζονται να αναλαμβάνουν έξοδα 500-600 ή και 700 ευρώ τον μήνα, για να πληρώνουν κάποια γυναίκα μεγάλης ηλικίας να κάθεται σπίτι της. Δεν θα είχε κανείς πρόβλημα, αν φιλοξενούνταν και τα παιδιά των αλλοδαπών, αφού όμως είχαν καλυφθεί πρώτα οι ανάγκες των ελληνικών οικογενειών.

ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ...


Διαψεύδει τα περί δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Άγγελος Τόλκας.

Δημοσίευμα της Καθημερινής ανέφερε σήμερα ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν με τους πολίτες πιθανόν να καλούνται να ταχθούν υπέρ ή κατά της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εντός της ευρωζώνης.

"Έχει κατατεθεί χθες ο νόμος για το δημοψήφισμα...από εκεί και πέρα όμως δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση πέραν του γνωστού, ότι θα γίνει κάποιο δημοψήφισμα", δήλωσε ο Τόλκας.

Ερωτηθείς για το εάν το θέμα του δημοψηφίσματος θα είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είπε: "Όχι. Δεν έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα. Σαφώς όχι".

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Η ΟΧΙ; ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Άγαλμα του Σπύρου Λούη, του θρυλικού χρυσού μαραθωνοδρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896, θα στηθεί στο Μπέργουϊκ της Μελβούρνης, δίπλα από το άγαλμα ενός άλλου θρύλου, εκείνης της εποχής, του Έντγουϊν Φλακ, που μάλιστα έτρεξε μαζί με τον Λούη στον μαραθώνιο.

Το άγαλμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από την πολιτειακή κυβέρνηση, θα συμβολίζει την φιλία Αυστραλίας-Ελλάδας και η πρωτοβουλία ανήκει στον Ελληνικό Οργανισμό Στήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Ιδέας, του οποίου ηγείται ο ομογενής Αριστείδης Παναγάκης, ο οποίος είπε ότι ο Λούης θα παρουσιάζεται με την κλασική φουστανέλα του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1896 η Αυστραλία είχε ένα και μόνο εκπρόσωπο στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που τα πήγε καλύτερα από κάθε άλλο συναθλητή του. Κέρδισε τρία μετάλλια, δύο χρυσά ένα χάλκινο, άσχετα εάν οι τρίτοι δεν έπαιρναν μετάλλιο, σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Στον στίβο και στο τένις. Αυτός ήταν ο Εντγουϊν Φλακ.

Στην Αυστραλία ελάχιστοι έμαθαν για τις επιτυχίες του. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να μάθουν ότι ένας συμπατριώτης τους είχε καταφέρει τόσα πολλά στην Αθήνα!

Όταν έγινε γνωστό ότι θα γίνουν στην Ελλάδα Ολυμπιακοί Αγώνες ο Φλακ, που τότε σπούδαζε στo Λονδίνο, δεν έχασε την ευκαιρία. Γοητευμένος για την Ελλάδα, είχε άλλωστε σπουδάσει ελληνική ιστορία στην Αυστραλία, αποφάσισε να πάει στην Αθήνα. Έξι μέρες ταξίδευε με πλοία, τρένα και… κάρα για να φθάσει στο προορισμό του.

Στα προκριματικά των 800μ τερμάτισε πρώτος παίρνοντας θριαμβευτικά το εισιτήριο για τον τελικό. Την επόμενη αγωνίστηκε στα 1.500 μέτρα. Λίγο πριν τον τερματισμό έτρεχε δίπλα-δίπλα με τον Αμερικανό Άρθουρ Μπλέικ που ήταν φαβορί για το χρυσό. Το δυνατό φίνις του Φλακ τον βοήθησε να κερδίσει αφήνοντας πέντε, τουλάχιστον, μέτρα πίσω τον αντίπαλό του.

Επόμενο τεστ ο Μαραθώνιος. Αν και δεν είχε τρέξει ποτέ του περισσότερο από 10 χιλιόμετρα μπήκε στον επίπονο αυτό αγώνισμα και “ κοντραρίστηκε” σκληρά με τον Λούη.

Όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής ο Φλακ, που ποτέ δεν είχε συμμετάσχει σε αγώνα μεγαλύτερο των 10 μιλίων, ζοριζόταν, με τον Λούη στο κατόπι του.

Στα 34 χιλιόμετρα, ο “ νερουλάς από το Μαρούσι” έφτασε τον Αυστραλό λογιστή. Για λίγο έτρεξαν δίπλα δίπλα, αλλά γρήγορα ο Φλακ άρχισε να παραπαίει. “ Βοηθήστε τον, θα πέσει”, ζήτησε από τους θεατές ένας φίλος του Φλακ, που ακολουθούσε τους δρομείς. Ο Φλακ, στα πρόθυρα του ντελίριο, νόμισε ότι δεχόταν επίθεση και χτύπησε έναν ανύποπτο Έλληνα με γροθιές. Λίγες στιγμές αργότερα, τον φόρτωσαν σ’ ένα κάρο και τον μετέφεραν στο Στάδιο, όπου δέχθηκε τις περιποιήσεις του ίδιου του πρίγκιπα Νικολάου.

Με λίγο μπράντι κι έναν κρόκο αβγού, ο Φλακ συνήλθε. Στα αυτιά του ηχούσαν ήδη οι ζητωκραυγές του πλήθους που παραληρούσε για τη νίκη του Λούη.

Οι Βρετανοί αθλητές που ήταν και φίλοι του Φλακ τον ονόμασαν “ λιοντάρι της Αθήνας”

Στην Αυστραλία επέστρεψε το 1898 κι ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση. Αργότερα αγόρασε μια φάρμα στο Μπέργουϊκ κι έζησε το υπόλοιπο της ζωής του. Ενδιάμεσα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και εκπροσώπησε σε συνέδρια την Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας.

Εκεί στήθηκε ανδριάντας του, το 1996, έναν αιώνα μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών και τώρα θα έρθει να τον συντροφεύσει ο ανδριάντας του Λούη.

“ Είναι ξέχωρη τιμή μας αλλά και σωστό να έχουμε στο Μπέργουϊκ τους ανδριάντες δυο θρύλων των Ολυμπιακών Αγώνων”, είπε ο Φιλελεύθερος βουλευτής του Γκέμπρουκ, Μπραντ Μπάτιν.

Αξίζει να αναφερθεί πως άγαλμα του Σπύρου Λούη έχει στηθεί και σε δήμο του Σίδνεϊ.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, λέει σύμβουλος του Σόιμπλε


Βερολίνο, Γερμανία
Η διαδικασία της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ.

Όπως λέει ο κ. Φουστ, μόνο εάν διαγραφθεί το 50% με 60% του ελληνικού χρέους, μπορεί η χώρα, έπειτα από μία δεκαετία, να δει φως στο τούνελ.

«Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων», επισημαίνει.

Ο κ. Φουστ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, για την αναγκαιότητα συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς πιστεύει ότι γίνεται στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα.

«Υπό το φως των δεδομένων, υποστηρίζει, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει ο κ. Φουστ, η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50% με 60%. «Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα είχε η χώρα μια προοπτική», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι και μετά το «κούρεμα» η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ευημερήσει.

Η χώρα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη διαδικασία προσαρμογής. Το ζητούμενο είναι, αυτή η διαδικασία και οι συνέπειές της να είναι «κάπως ανεκτές» στους Έλληνες όπως επίσης και στους πιστωτές, που θα χάσουν μέρος των δανείων που έχουν δώσει.

Η ελεγχόμενη πτώχευση, εκτιμά ο κ. Φουστ, θα ξεκαθάριζε το τοπίο, θα οδηγούσε στην επανάκτηση της σιγουριάς για τους ξένους επενδυτές και θα περιόριζε τα βάρη τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο ελληνικός λαός. Ερωτηθείς αν η περικοπή του χρέους θα είναι απότομη, ο Κλέμενς Φουστ απαντά:

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει μονομιάς. Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια».
Ο μεγαλύτερος ίσος πονοκέφαλος μιας πτώχευσης από οικονομικής πλευράς είναι το τι μέλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 67 δισ. ευρώ.

«Σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης», σημειώνει.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΛΠΙΔΑ;


Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.

Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε… χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και… είναι η Τράπεζα Γαλλίας.

Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίησης των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία. Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από την Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια. Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.Τι πιο φυσικό κατόπιν αυτής της αποκάλυψης από το να αποταθεί η οικογένεια Σώρρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.

Ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό (ο 18/1944 είναι ο πρώτος νομισματικός νόμος μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ευθύνη της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής είχε αναλάβει η «Deutsche Bank»).

Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω. Έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.Η μεγάλη έκπληξη

Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..

Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά


Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι’ αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής». Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.

Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.

Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.

Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους

Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους. Δεν απομένει παρά να πληροφορηθεί τα περί της «Τράπεζας της Ανατολής» και τους αποθεματικού της σε χρυσό, τότε το 1932 και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Ναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προκειμένου να γελάσει και το χείλι του κάθε πικραμένου.

ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ


Γράφει : ο Θεόφιλος Αιγινήτης*

Στη Γερμανική κατοχή που βρισκόταν η Ελλάδα πριν από εξήντα πέντε χρόνια, οι τότε σαλταδόροι κάνανε ντου στα γερμανικά φορτηγά αυτοκίνητα να κλέψουν καμιά κουραμάνα, μπουκάρανε στα σπίτια μας, από πείνα και ανέχεια για να αρπάξουνε καμιά μπουγάδα ή καμιά κότα απ’ το κοτέτσι.

Οι σύγχρονοι όμως σαλταδόροι στη νέα Γερμανική κατοχή αλλάξανε μεθόδους και όπως προτρέπει με έμφαση τους συναδέλφους του ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ.Ευάγγελος Βενιζέλος και υπουργός των οικονομικών, να κάνουνε ένα ντου στα νοικοκυριά μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για να αρπάξουν τα υπόλοιπα των μισθών και των συντάξεών μας για να πάμε μπροστά.

Μα αυτός ο πανέξυπνος συνταγματολόγος όπως μας τον πλασάρει η Πασοκική προπαγάνδα και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι, δεν ντράπηκε να χρησιμοποιήσει τον όρο που χρησιμοποιούν σήμερα οι κακοποιοί;

Όμως «γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει». Ίσως, λέω ίσως, να έχει το γνώθι σ’ αυτόν.

Θα αντελήφθη φαίνεται πως μια ενέργεια σαν αυτή της επιβολής της έκτακτης εισφοράς που θα εισπραχθεί μέσα από τουςλογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πραγματικό ντου στα σπίτια όλων των πολιτών της χώρας, πλούσιων και φτωχών που στέκονται ανήμποροι να αντιδράσουν μετά την υφαρπαγή της ψήφου τους με απατηλές υποσχέσεις.

Αποκαλούν σοσιαλιστική ισότητα, την οριζόντια και εξουθενωτική φορολογία που έχουν επιβάλλει σε φτωχούς και πλούσιους.

Έχεις δεν έχεις δουλειά, έχεις βάλει λουκέτο στο μαγαζί σου, χρωστάς στην τράπεζα το δάνειο για να βάλεις την οικογένειά σου κάτω από κεραμίδι και με το ζόρι καταφέρνεις να ζήσεις στοιχειωδώς, δεν τους νοιάζει.

Αποκάλεσαν εισφορά αυτό το χαράτσι για να σωθεί η χώρα.

Και ποιός έφερε μωρέ σ’ αυτό το χάλι τη χώρα;

Εμείς οι απλοί πολίτες που με περίσσιο θράσος ο έτερος υπέρβαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως μαζί τα φάγαμε;

Δεν μπορώ να καταλάβω όμως πως δυο χρόνια τώρα πέφτει το ένα χαράτσι μετά το άλλο και από κει που χρωστάγαμε ας πούμε δέκα δραχμές τώρα χρωστάμε δώδεκα; Πως διάολο έγινε αυτό θαύμα να πληρώνουμε δυο χρόνια κι αντί το χρέος να λιγοστεύει αυτό να αβγατίζει;

Γιατί δε γίνεται το ίδιο θαύμα, να βγάζουμε λεφτά από την τσέπη μας κι αντί να λιγοστεύουν, αυτά να αυγατίζουν ;

Αυτό θα έλεγα πως είναι το σούπερ θαύμα, αλλά τέτοια θαύματα μόνο οι πολιτικοί μας είναι ικανοί να κάνουν και ιδιαίτερα αυτοί του Πασόκ.

Θυμόσαστε το θαύμα που έκανε ο αρχηγός του που μας έλεγε λεφτά υπάρχουν και τα εξαφάνισε ως δια μαγείας και μας έβαλε στο ΔΝΤ; Έχει πάρει μέχρι τώρα πολλά δις δανικά για να σώσει την Ελλάδα, τα εξαφανίζει και μας λέει πάλι και πάλι πως χρειάζονται κι άλλα για να μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούςμας.

Το τραγικό όμως είναι, πως στο ντου εμείς ρισκάρουμε και οι κλεπταποδόχοι όπως φαίνεται αρπάζουν τη μερίδα του λέοντος από τη λεία που απέφερε το ντου.

Πολύ ορθά τους είπε ένας μαθητής του Λυκείου στη «μικρή βουλή» πως άλλο είναι να τρώς καρβέλια και άλλο να γλείφεις τα ψίχουλα.

Μπράβο ψυχούλα μου για την τόλμη σου να τους ξεβρακώσεις.

* ο Θεόφιλος Αιγινήτης είναι Ζωγράφος -Συγγραφέας

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


Εικόνες φρίκης και πανικού προβλέπει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας, μια ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Ντιρκ Χέιλμαν προσπάθησαν να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, που σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο» θα οδηγούσε στη διάλυση όλης της ευρωζώνης.

«Τι θα συμβεί αν;»

Το σενάριο τοποθετείται λίγους μήνες μετά, το Φεβρουάριο του 2012. Η κρίση χρέους έχει ενταθεί, ενώ οι Έλληνες βρίσκονται στα όριά τους. Ακολουθεί εξέγερση και η κυβέρνηση Παπανδρέου χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Νικητής των εκλογών αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς, που τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς ανακοινώνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επαναφορά της δραχμής. Η ισοτιμία ευρώ και νέας δραχμής καθορίζεται αρχικά στο 1 προς 1. Οι καταθέσεις μετατρέπονται στο νέο νόμισμα και η Ελλάδα προτείνει ανταλλαγή κρατικών τίτλων στο νέο νόμισμα στο 80% της αξίας τους.

Οι τράπεζες παραμένουν κλειστές για τρεις μέρες. Παράλληλα, εξαγγέλλονται έλεγχοι συναλλάγματος και απαγορεύεται η εκροή ευρώ στο εξωτερικό. Τα χρηματιστήρια σε Γαλλία και Γερμανία καταρρέουν, ενώ το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαλύεται.

Μετά από τρεις μέρες, οι ελληνικές τράπεζες δίνουν ευρώ με μια σφραγίδα που αναγράφει «νέα δραχμή». Εισάγεται περιορισμός στα ΑΤΜ, που ορίζεται στα 50 ευρώ ανά λογαριασμό. Έξω από τράπεζες και κρατικές υπηρεσίες της χώρας, τοποθετούνται αστυνομικές δυνάμεις.

Πανικός όμως προκαλείται και στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, οι καταθέτες σπεύδουν να αποσύρουν τα χρήματά τους και οι τράπεζες ανοίγουν μόλις για λίγες ώρες. Στην Ευρώπη, οι πολιτικές ηγεσίες διπλασιάζουν τα κονδύλια του μηχανισμού στήριξης.

Λίγο μετά, η τραπεζική κρίση είναι ανεξέλεγκτη. Η Πορτογαλία αναγκάζεται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ενώ σε Ισπανία και Γαλλία, ξεσπούν κοινωνικές εξεγέρσεις.

Τον Ιούλιο του 2012, η Ευρώπη, μετά από πιέσεις του Μπαράκ Ομπάμα, αποφασίζει να εκδώσει ευρωομόλογο. Στη Γερμανία, βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού παραιτούνται.

Στα τέλη Ιουλίου, η γερμανική βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη προς τη Μέρκελ και αρνείται να δεχθεί το ευρωομόλογο. Σχηματίζεται κυβέρνηση μειοψηφίας. Τα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης υποχωρούν, ενώ στον ευρωπαϊκό νότο, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της Γερμανίας.

Ευρώ του Βορρά

Λόγω των εξελίξεων, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί αποφασίζουν να καθιερώσουν το «ευρώ του Βορρά», στο οποίο μετέχει η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Η νέα ευρωζώνη διαθέτει μόλις το 1/3 των χωρών της ΕΕ, ενώ η γερμανική βουλή εγκρίνει το νέο νόμισμα. Παράλληλα, η ΕΚΤ δεν μπορεί να διασφαλίσει συνθήκες νομισματικής σταθερότητας. Το νέο ευρώ είναι υπερτιμημένο και τα γερμανικά προϊόντα απλησίαστα. Οι γερμανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Λόγω των συνθηκών, στις αγορές επικρατεί πανικός, ενώ νικητές αναδεικνύονται οι ευρωσκεπτικιστές. Διενεργούνται δημοψηφίσματα, και η ελεύθερη διακίνηση στην εσωτερική αγορά περιορίζεται. Ο Σρέντερ υπενθυμίζει σε όλους ότι κάποτε είχε διαμηνύσει ότι εφόσον η Ευρώπη παραμεληθεί, το μόνο που θα απομείνει είναι ένα ιστορικό γεγονός.

ΤΑ ΓΚΡΙΚΛΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΔΙΣΚΑΚΙΑ.


ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ.
ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ( ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΓΛΙΚΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ) ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ),ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΠΙΣΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΟΦΕΛΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ.Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.Η ΜΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

Δεν φτάνει που δεν ετοίμασαν τα βιβλία, τα οποία σίγουρα καθυστέρησαν για προπαγανδιστικούς λόγους, για να έχει ο κόσμος ακόμη ένα λόγο να αγχώνεται και να ξοδεύεται, έδωσαν και DVD με τα περιεχόμενα σε greeklish.

Θέλουμε Ελλάδα και Έλληνόπουλα που να την γνωρίζουν και να την αγαπούν.

ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ...


Ἡ γερμανική ἐφημερίδα Welt am Sonntag σέ χθεσινό, πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της μέ τίτλο «Ἡ Γερμανία ὀφείλει στούς Ἕλληνες 70 δισεκατομμύρια» παραδέχεται οὔτε λίγο, οὔτε πολύ ὅτι οἱ Γερμανοί διέπραξαν ἀποτρόπαιες πράξεις στά Βαλκάνια καί ίδιαιτέρως στήν Ἑλλάδα καί ὅτι ἔλαβαν δάνειο ἀπό τήν τότε Ἑλληνική κυβέρνησι 476 ἑκατομμυρίων μάρκων.

Ἀναφέρεται καί στήν σφαγή τοῦ Διστόμου… Γράφει, ἐπίσης ὅτι στίς 16 Μαΐου τοῦ 1960 ἡ τότε Ἑλληνική κυβέρνησις μετά τῆς Γερμανικῆς, ὑπέγραψαν σύμβασι ἡ ὁποία ἀναφέρει ὅτι ἡ Γερμανία κατέβαλε 115 ἑκατομμύρια μᾶρκα γιά τά ἑλληνικά θύματα τῆς ναζιστικῆς θηριωδίας. Αὐτό συνδέεται με τη δέσμευσι ὅτι καμμία πρόσθετη ἀπαίτησις για μεμονωμένες αποζημιώσεις θά πρέπῃ νά εἶναι πλέον ἀποδεκτή!

Συνεχίζει γράφοντας ὅτι οἱ πληγέντες κάτοικοι τοῦ Διστόμου ἀπό τά ἀντίποινα, διεκδίκησαν καί κέρδισαν ἀποζημίωσιν 37.000.000 δολλαρίων ἀλλά ἀργότερα ἄλλο δικαστήριο τήν ἀπέρριψε. Ἡ ὑπόθεσις, ἀναφέρει ἡ ἐφημερίδα, εὑρίσκεται στό δικαστήριο τῆς Χάγης σέ στάδιο διαπραγματεύσεως.Γιά τό κατοχικό δάνειο, ἀναφέρει, ὅτι ἄν ἔχει τήν μορφήν ζημιῶν ἐκ τοῦ πολέμου δέν πρόκειται νά ἐπιστραφῇ, λόγω τῆς ἀπό κοινοῦ ὑπογεγραμμένης συμβάσεως, πού σᾶς ἀνέφερα παραπάνω. Ἐάν ὅμως θεωρηθῇ ὡς σύνηθες δάνειο μεταξύ τῶν δύο χωρῶν τότε ὅσα χρόνια καί ἄν περάσουν δικαιοῦνται οἱ Ἕλληνες νά διεκδικοῦν τήν ἐπιστροφήν του. Σύμφωνα μέ τούς ὑπολογισμούς τῆς συγκεκριμένης ἐφημερίδος τό ὀφειλόμενο ποσό ἀνέρχεται σέ 70 δισεκατομμύρια εὐρώ, τουλάχιστον!

Καταλήγοντας ἡ ἐφημερίδα ἀναγνωρίζει ὅτι ὑπάρχει ἕνα μεγάλο πρόβλημα. Ὅτι, ἀκόμη καί μία μερική ἀναγνώρισις ὀφειλῆς θά δημιουργοῦσε προηγούμενο γιά ἀνεξέλεγκτες καταστάσεις! Δηλαδή, σᾶς χρωστᾶμε μέν ἀλλά ἄν σᾶς τά δώσουμε μπορεῖ νά μᾶς ζητήσετε καί τά ὑπόλοιπα, ἐσεῖς ἤ κάποιος ἄλλος!

Τό σπουδαιότερο ὅμως ἀπό ἀπό αὐτά πού γράφει εἶναι: ἡ σύμβασις πού ὑπεγράφη ἀπό τίς δύο κυβερνήσεις τό Μάϊο τοῦ 1960 γιά τά 115 ἑκατομμύρια μᾶρκα καί τήν μή περαιτέρω διεκδίκησι ἄλλων ἀπαιτήσεων!
Στήν γερμανική γλώσσα τό άρθρο (http://www.welt.de/politik/deutschland/article13610386/Schuldet-Deutschland-den-Griechen-70-Milliarden.html?wtmc=plista)

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ


Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται!» Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο, αλλά περιγράφει και το διαχρονικά ύπουλο τρόπο με τον οποίο ασκούν τόσο η Αλβανία όσο και η Τουρκία την εξωτερική τους πολιτική.

Οι γείτονες, εκμεταλλευόμενοι και τη δυσχερή οικονομική θέση της χώρας μας, προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών, οι οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φιλικές. Ενδεικτική είναι η επιδίωξη των αλβανικών Αρχών να κλείσουν τα δύο ελληνικά μειονοτικά σχολεία στη Χιμάρα και στην Κορυτσά προς όφελος και των Τούρκων!


Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί εκμεταλλεύονται κοινοβουλευτικές ερωτήσεις Ελλήνων βουλευτών σχετικές με το μέλλον των ελληνικών σχολείων της Βόρειας Ηπείρου, προκειμένου να διασπείρουν ψευδή φημολογία περί «λουκέτου» σε ορισμένες από αυτές τις εκπαιδευτικές μονάδες. Οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, μάλιστα, φροντίζουν να ενημερώνουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της ως προς το προσωπικό που απασχολείται στα ελληνικά σχολεία.

Τι κρύβεται
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αφήνουν να διαρρέει πως και το εκπαιδευτικό επίπεδο δεν είναι υψηλό στα δύο δημοτικά σχολεία της Κορυτσάς και της Χιμάρας, αφού υποστηρίζουν πως οι Έλληνες δάσκαλοι δεν δείχνουν επαγγελματική ευσυνειδησία.

Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος αναγνώστης θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί ενδιαφέρονται τόσο πολύ οι Αλβανοί για τη μόρφωση των Ελληνόπουλων. Η προφανής απάντηση είναι ότι τυχόν κλείσιμο των ελληνικών σχολείων θα στείλει τους μαθητές τους στα αλβανικά σχολεία, όπου τα παιδιά διδάσκονται τα πάντα για την πραγματική και την... κατά φαντασίαν αλβανική ιστορία, αλλά ελάχιστα για την Ελλάδα, τη γλώσσα της και την ελληνική εθνική συνείδηση.

Στην όλη υπόθεση, όμως, εμπλέκεται και ο τουρκικός παράγοντας, ο οποίος έχει επενδύσει... σε πολλούς κλάδους της αλβανικής οικονομίας. Στην Κορυτσά ήδη λειτουργεί μεγάλο μουσουλμανικό σχολικό συγκρότημα, το οποίο χρηματοδοτείται τόσο από την Τουρκία όσο και από αραβικά κεφάλαια. Το όνομα αυτού; «Τουρκικό Σχολείο», οι υπεύθυνοι του οποίου δηλώνουν έτοιμοι να απορροφήσουν τους μαθητές των ελληνικών σχολείων, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, σε αυτό το σημείο πως στα Τίρανα λειτουργεί το τουρκικό πανεπιστήμιο «Επόκα», το οποίο και ανήκει στο Ινστιτούτο «Τουργκούτ Οζάλ».

«Μεγάλο πλήγμα»
Ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος είναι ο Έλληνας διευθυντής του ελληνικού δημοτικού σχολείου της Χιμάρας. Μιλώντας στα «Επίκαιρα», παραδέχεται πως ευθύνες φέρουν και ορισμένοι Έλληνες δάσκαλοι, οι οποίοι δεν πήγαιναν στο σχολείο που είχαν διοριστεί, «γιατί ένιωθαν πως δεν χρειαζόταν να πηγαίνουν», ενώ αρκετές φορές φέρονταν στους μαθητές τους με άσχημο τρόπο.

«Ακούγεται πως οι Αλβανοί δεν θα ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας των σχολείων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι μεγάλο πλήγμα για το βορειο ηπειρωτικό ελληνισμό, που πέτυχε έπειτα από χρόνια να έχει τα δικά του σχολεία», υπογραμμίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Ενβέρ Χότζα, ο μεταπολεμικός κομουνιστής ηγέτης της Αλβανίας, ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία, το 1945, να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία στη Χιμάρα και στην Κορυτσά, επειδή τα θεωρούσε απειλή για το καθεστώς του, από τη στιγμή που δεν τον είχαν στηρίξει οι Έλληνες των δύο πόλεων.

Η επίσημη δικαιολογία, πάντως, ήταν πως οι κάτοικοί τους δεν ανήκαν στην ελληνική εθνική μειονότητα. Πιο πρόσφατα, εξάλλου, συγκεκριμένα το 2010, «γνωστοί άγνωστοι» σκότωσαν το Βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα, διότι διέπραξε το... «έγκλημα» να μιλήσει δημοσίως στη μητρική του γλώσσα...

Τρεις κατηγορίες
Οι Αλβανοί επιτρέπουν τη διδασκαλία των ελληνικών μόνο σε εκατό χωριά, ενώ υπάρχουν τάξεις ελληνικών και στο Αργυρόκαστρο και στους Άγιους Σαράντα. Στην Αλβανία λειτουργούν τριών ειδών ελληνικά εκπαιδευτήρια: τα κρατικά, τα ιδιωτικά και τα εκκλησιαστικά.

Τα κρατικά δραστηριοποιούνται στις αποκαλούμενες μειονοτικές ζώνες –εκατό χωριά, όχι πόλεις, στους νομούς Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αργυροκάστρου και Πρεμετής–, στις οποίες το αλβανικό κράτος αναγνωρίζει τη σημαντική παρουσία Ελλήνων. Από την άλλη, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια λειτουργούν από το 2006 στις εκτός μειονοτικής ζώνης περιοχές – χωριά και πόλεις όπου το αλβανικό κράτος δεν αναγνωρίζει πως υπάρχουν γηγενείς κάτοικοι ελληνικής καταγωγής.

Στην Κορυτσά υπάρχει το δημοτικό σχολείο, το οποίο διαχειρίζεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Όμηρος», όπου οι αιτήσεις για εγγραφή ξεπερνούν τον αριθμό των μαθητών που μπορεί να δεχτεί το σχολείο. Γι’ αυτό και παρατηρείται ανάγκη για την κατασκευή ενός δεύτερου δημοτικού, καθώς και ενός γυμνασίου και ενός λυκείου.

Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και στη μικρότερη Χιμάρα, όπου και εκεί παρατηρείται έλλειψη χώρων. Είναι ενδεικτικό πως το νηπιαγωγείο της Χιμάρας λειτουργεί στο γυναικωνίτη της εκκλησίας των Αγίων Πάντων...

Σε άλλα χωριά ή κωμοπόλεις δεν υπάρχουν σχολεία που να διδάσκονται οι μαθητές έστω και μία ώρα στην ελληνική γλώσσα. Παραδείγματα τέτοια είναι πολλά – ενδεικτικά, Άρτα του Αυλώνα, Δρυμάδες Χιμάρας, Μουρσί Αγίων Σαράντα, Πρεμετή.

Απλήρωτοι...
Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Περδίκης, πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βόρειας Ηπείρου, ενημερώνει μέσω των «Επικαίρων» πως κινδύνευσαν και πέρσι να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία της Κορυτσάς και της Χιμάρας, τα οποία αποκαλεί «πρότυπα». Σημειώνεται πως και τα δύο σχολεία υπάγονται στα ελληνικά υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών.

Οι Έλληνες μαθητές είναι εκατόν είκοσι τρεις στη Χιμάρα και γύρω στους τετρακόσιους πενήντα στην Κορυτσά. Όσο για τους δασκάλους, οι περισσότεροι είναι αποσπασμένοι από την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, απασχολούνται και Έλληνες μειονοτικοί, όπως οι δάσκαλοι της αλβανικής γλώσσας, οι οποίοι αμείβονται με 250 έως 300 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, το ελληνικό κράτος έχει να τους πληρώσει από τον περασμένο Απρίλιο, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι υπάλληλοι να απειλούν με παραίτηση... 

Ας είν’ καλά το «πατριωτικό καθήκον...»
Η κυρία Ελεονώρα-Ελένη Κοκαβέση είναι μέλος του Συμβουλίου της «Ομόνοιας», του κόμματος της ελληνικής ομογένειας, στο οποίο έχει διατελέσει και σύμβουλος επί εκπαιδευτικών θεμάτων. Σε συνομιλία της με τα «Επίκαιρα» παραδέχεται πως υπάρχει πρόβλημα με το γηγενές προσωπικό, το οποίο δεν έχει πληρωθεί, πρόβλημα όμως το οποίο έκαναν «σημαία» τους οι Αλβανοί, για ευνόητους λόγους.

Η κυρία Κοκαβέση έχει σαφέστερη εικόνα για το σχολείο της Χιμάρας, στο οποίο εργάζονται έξι δάσκαλοι από την Ελλάδα, ανάμεσά τους ένας δάσκαλος πληροφορικής και ένας γυμναστής. Η ίδια εστιάζει και στα λειτουργικά έξοδα –για παράδειγμα, πετρέλαιο θέρμανσης, ύδρευση, ηλεκτρικό, ασφαλιστικές εισφορές–, τα οποία καλύπτονται με δυσκολία.

«Έως πότε θα εργάζονται οι ντόπιοι μειονοτικοί, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό, μόνο από πατριωτικό καθήκον;» αναρωτιέται από την Κόνιτσα του νομού Ιωαννίνων όπου κατοικεί η κυρία Κοκαβέση. Μόνο που η φωνή της φτάνει με δυσκολία μέχρι τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα...

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More