ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ ΟΥΤΕ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΔΑ


ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΩΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΩ.....

ΑΠΛΑ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
ΕΘΝΟΣ-ΠΑΤΡΙΔΑ-ΧΩΡΑ-ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ
ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΙΔΕΩΔΕΣ

Δήλωση με την οποία τονίζει ότι οι απόψεις του για το Κυπριακό και το Μακεδονικό ταυτίζονται με τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά έδωσε στη δημοσιότητα ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Θεοδωράκης τονίζει ότι “στη σημερινή εποχή η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους λόγω της παγκοσμιοποίησης”, προσθέτοντας ότι κύριοι στόχοι (σ.σ. της παγκοσμιοποίησης) είναι “ο αφελληνισμός μας και η εξάλειψη της ιστορικής μνήμης μας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας”.

Ο μουσικοσυνθέτης σημειώνει ότι “πρωταρχική μας επιδίωξη θα πρέπει να είναι η επιδίωξη της εθνικής μας συνείδησης και η καλλιέργεια του πατριωτισμού” και αναφέρεται αναλυτικά στο Μακεδονικό και το Κυπριακό.

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει ότι " τουλάχιστον σε εμάς τους Έλληνες δεν επιτρέπεται να τα αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα “Μακεδονία” εφόσον σεβόμαστε την ιστορία μας και τον ίδιο τον εαυτό μας ως έθνος ζωντανό και υπερήφανο”.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Θεοδωράκης εστιάζει στη "στάση μας στο σχέδιο Ανάν χθες, σήμερα και αύριο, προκειμένου να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία, την πρόοδο, την ευημερία τόσο των ελληνοκυπρίων όσο και των τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει οι ίδιοι ελεύθερα και κυριαρχικά να αποφασίσουν για το μέλλον τους”.

Σε αυτά τα δύο ζωτικά προβλήματα, οι απόψεις μου συνέπεσαν άκρως (για το πρώτο ήδη από το 1991) με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υπό τη νέα του θέση αποτελεί για όσους σκέπτονται όπως εγώ ισχυρή ενίσχυση και ελπίδα”, καταλήγει ο Μίκης Θεοδωράκης.

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΕ ΛΙΘΟ

Εκπληκτικό αρχαιoλογικό εύρημα.Προσωπογραφία-μινιατούρα του Μ.Αλεξάνδρου σε ημιπολύτιμο λίθο του 1.2 εκατοστών!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΒΙΣΑΛΤΗ

Τελικά αυτοί οι αρχαίοι είχαν μάτι...Μπορεί λόγω χαμηλής νοημοσύνης(σε αφθονία είχαν μόνο ο Γαλιλαίος και ο Νεύτωνας) να μην είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν τηλεσκόπια και μεγεθυντικούς φακούς,όμως παρ' όλα αυτά και δια γυμνού οφθαλμού, κάποιος κατασκεύασε μια πρωσοπογραφία με εξωφρενικές λεπτομέρειες επάνω σε λίθο του ενός εκατοστού(!!),ενώ ένας άλλος χάραξε ένα κείμενο 5000 λέξεων(!!) με γράμματα των 2 τετραγωνικών χιλιοστών επάνω στον υπολογιστή των Αντικυθήρων,την ίδια ώρα που Ίππαρχος παρατηρούσε την γέννηση ενός νέου αστέρα στον αστερισμό του Σκορπιού,και ο τυφλός Όμηρος περιέγραφε τους δορυφόρους του Άρη, τον Φόβο και το Δείμο(αυτούςπου εμείς ανακαλύψαμε πριν μερικές δεκαετίες με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια μας).Θα πρέπει επίσης να θεωρήσουμε σίγουρο 100% ότι στην περίπτωση της χάραξης της παρακάτω προσωπογραφίας στον ενός εκατοστού λίθο,και την χάραξη του κειμένου στον υπολογιστή των Αντικυθήρων, τα εργαλεία που χρησιμοποίηθηκαν ,ήταν βαριοπούλα και καλέμι...

Ένα σπανιας ομορφιάς και αρχαιολογικής αξίας πορτραίτο -μινιατούρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,ήρθε στο φως πριν λίγες εβδομάδες,κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ισραήλ.Έιναι χαραγμένο σε ημιπολύτιμο λίθο,πιθανόν κορνεόλιο,και δεν ξεπερνάει τα 1.2 εκατοστά.Υπολογίστηκε ότι κατασκεύστηκε πριν 2.300 χρόνια,πιθανόν μετά το θάνατο του Μακεδόνα βασιλιά,το 323 π.Χ.Το μικροσκοπικό αυτό τεχνούργημα ανακάλυψε ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον,το οποίο πραγματοποιεί τις ανασκαφές,στα ερείπια ενός κτιρίου στην πόλη Τελ Ντορ,που αποτελούσε ένα σημαντικό μεσογειακό λιμάνι κατά την ελληνιστική περίοδο.Η πόλη ,30 χιλιόμετρα νότια της Χάιφα,πέρασε στα χέρια του Αλέξάνδρου το 332π.Χ. χωρίς αντίσταση από τους κατοίκους της,και παρέμεινε για δύο αιώνες ένα αξιόλγο κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή.Παρά το μικροσκοπικό μέγεθός του,ο καλλιτέχνης του έχει αποδώσει,με πολύ προσοχή,όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου,το οποίο απεικονίζεται από τα αριστερά.<<Υπάρχει ένα διάδημα -κάτι που μοίζει με λευκή πάνινη ταινία τυλιγμένη στο κεφάλη- το οποίουποδηλώνει ότι το πορτραίτο ανήκε σε βασιλιά των ελληνιστικών χρόνων>>αναφέρει η Τσέσικα Νίτσκε,καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, στην Ουάσιγκτον,η οποία αναγνώρισε ότι επρόκειτο για απεικόνιση του Αλεξάνδρου.<<Επίσης στην κάτω δεξιά μεριά του,κάτω από το σπάσιμο διακρίνονται ίχνη ενός ακτινοβόλυ στέμματος.Μόνο οι απεικονίσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου(σπάνια) και των Πτολεμαίων της Αιγύπτου(συχνότερα) φέρουν το ακτινοβόλο στέμμα>>.Ωστόσο τα χαρακτηριστικά δεν ταιριάζαν σε καμιά από τις γνωστές απεικονίσεις Πτολεμαίων,ενώ παρέπεμπαν προς χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου.
Κατά την αρχαιότητα,όπως επισημαίνει η Νίτσκε,αυτό το είδος ημιπολύτιμου λίθου προερχόταν από την έρημο της Αραβίας ή της Αιγύπτου.Πρόκειται για ένα ανεκτιμητο αρχαιολογικό εύρημα,σύμφωνα με τους ειδικούς,όχι μόνο για την ομορφιά του ως έργο τέχνης,άλλα γιατί παρουσιάζει εντυπωσιακές λεπτομέρειες στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου παρά το μικρό μέγεθος του.Επιπλέον, πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα πορτραίτα του Μακεδόνα βασιλιά,το οποίο αποτελεί εύρημα ανασκαφών,και δεν έχει εμφανιστεί από μη ελεγχόμενη πηγή,κατά συνέπεια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αυθεντικότητά του.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


Στο παρακάτω απόσπασμα της ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ τίθεται θέμα αλοιώσεως του πραγματικού κειμένου:
"Ήσαν δε τινες Έλληνες μεταξύ των αναβαινόντων δια να προσκυνήσωσιν εντη εορτή.
Ούτοι λοιπόν ήλθον προς τον Φίλιππον τον Βηθσαιδά της Γαλλιλαίας και παρεκάλεσαν,
λέγοντες, κύριε, θέλομεν να ίδωμεν τον Ιησού.
Έρχεται ο Φίλιππος και λέγει προς τον Ανδρέαν και πάλιν ο Ανδρέας και ο Φίλιππος λέγουσι προς τον Ιησούν.
Ο δε Ιησούς απεκρίθη προς αυτούς, λέγων, Ήλθε η ώρα να δοξασθή ο Υιός του ανθρώπου.

Αληθώς , αληθώς σας λέγω,
Εάν ο κόκκος του σίτου δεν πέση εις την γην και αποθάνη, αυτός μόνος μένει,
εάν όμως αποθάνη, πολύν καρπόν φέρει..."(Κατ'Ιωαν.:ιβ,20-24)

Εδώ υπάρχει και επιπλέον χωρίον που έχει αφαιρεθεί, τα λόγια του Ιησού που αφαιρέθηκαν αναφέρουν, πέραν του :"ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ" Και τα εξής:"Διότι μόνη η Ελλάς γεννά ανθρώπους, που είναι ουράνιο γέννος και βλαστός θείος εξακριβωμένος, γεννούσα λογικήν σκέψιν που μπορεί να κατακτήση την επιστήμην*" (βλ.Γ.ΑΥΦΑΝΤΗΣ:"Ο ΒΩΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΟΣ", ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΣΕΛΑΣ, ΑΘΗΝΑΙ, 2007,σ.149-150)
Δηλαδή άφησαν τον πρώτο στίχο και αφαίρεσαν τους επόμενους τρείς στίχους. Άραγε γιατί;
Μήπως ο "κόκκος του σίτου" που αν δεν πέσει στη γη και δεν πεθάνει δεν μπορεί να φέρει καρπούς. Έχει σχέση με τους Έλληνες;
Αυτά τα προφητικά λόγια του Ιησού τι κρύβουν;
Πέραν του ότι στα ως άνω έχουμε αναφορά στην ουράνια καταγωγή των Ελλήνων, που είναι υιοί φωτός. Ταυτόχρονα συμβολίζεται ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός με εκείνον τον "κόκκο σίτου", ο οποίος πρέπει να πέσει στη γη και να πεθάνει, ώστε να φέρει πολλούς καρπούς.
Πράγματι, αυτό και έγινε στην πορεία της ιστορίας ο ΕΛΛΗΝΙΚΌΣ πολιτισμός έλαψε για χιλιάδες χρόνια και τελικά εξοντώθηκε με βίαιο τρόπο.
Αυτή την οδό πιστοποιεί ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ με την θυσία Του και λέγεται "Υιός του ανθρώπου".
Την οδό αυτή έχουν διαβεί και άλλοι πριν και μετά τον ΧΡΙΣΤΟ, για τούτο μας λέγει:
"Τούτο είναι το αίμα μου το τις καινής διαθήκης, το περί Πολλών εκχυνόμενον" (Κατ'Ματ.:ιδ, 24)
Και βέβαια δεν μπορεί να έχουν σχέση με τον Ιησού Χριστό, όλοι αυτοί που κατέστρεψαν τα μνημεία και έκαψαν τα βιβλία των Σοφών...
Ως εκ τούτου, αλοιώνοντας την εν λόγω προφητεία κυριαρχεί η αμάθεια που είναι η αιτία τόσων κακών ιστορικών γεγονότων.

*Το 1974 ο επίτημος καθηγητής ξένων πανεπιστημίων και συμμετέχων στην επιστημονική επιτροπή της UNESCO. Ανακάλυψε σε μια από τις βιβλιοθήκες του Βατικανού χειρόγραφο του 265 π.Χ, του Ευσεβίου του Παμφίλου(επισκόπου Καισαρείας), που αναφέρει τους αφαιρεθέντες στίχους.
ΑΠΛΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΣΩΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
ΚΑΙ ΕΓΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΛΛΑ......
ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΗΣ,.
ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΘΗ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ


Αρνητικά επιδρά στην ορθογραφική ικανότητα των μαθητών η ευρέως διαδεδομένη χρήση των greeklish μέσω κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που διεξήχθη σε μαθητές όλων των βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην έρευνα που διενήργησε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (κατά τη σχολική χρονιά 2008-09), τόσο σε μαθητές όλων των βαθμίδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Κοζάνης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ) όσο και σε φιλολόγους, διαπιστώνεται ότι, η διαδεδομένη χρήση των greeklish, που ξεκινά ακόμη και από το δημοτικό, οδηγεί στην αύξηση των ορθογραφικών τους λαθών στα γραπτά του σχολείου.

Τα είδη των λαθών των μαθητών αφορούν κυρίως την παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης και τη χρήση αγγλικών σημείων στίξης, το συνδυασμό ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε μία λέξη, ορθογραφικά λάθη (π.χ. ο αντί για ω), φωνητικά λάθη (κυρίως στους φθόγγους π.χ. κς αντί για ξ), καθώς, επίσης, σύντμηση λέξεων (π.χ. tespa αντί τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα, dld αντί για δηλαδή κ.α.).

Επίσης οι φιλόλογοι δήλωσαν ότι συνάντησαν λέξεις γραμμένες σε greeklish σε γραπτά του σχολείου σε ποσοστό 64,3% και ότι παρατηρήθηκαν και μη αναμενόμενα λάθη, όπως αλλαγή χρόνου ή προσώπου στα ρήματα, αλλαγή πτώσης στα ουσιαστικά, αντικατάσταση λέξης με άλλη, με εντελώς διαφορετική σημασία.

Ακόμη σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 77,4% των μαθητών χρησιμοποιούν τα greeklish, με αξιοσημείωτη αύξηση χρηστών από το γυμνάσιο στο λύκειο. Οι μαθητές που παραδέχτηκαν ότι τα χρησιμοποιούν στο γυμνάσιο φτάνουν το 67,8%, στο ΕΠΑΛ το 70,2% και στο ΓΕΛ 88,5%. Απ’ αυτούς, περίπου το 50% τα χρησιμοποιούν από δύο έως και περισσότερα χρόνια, ενώ πάνω από το 63% τα χρησιμοποιεί καθημερινά ή πολλές φορές τη μέρα.

Επιπλέον το 19% των μαθητών της Α’ και το 51,6% της Β’ τάξης του Γυμνασίου δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα greeklish τουλάχιστον δύο χρόνια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η χρήση τους ξεκινά από το δημοτικό. Οι μαθητές δήλωσαν ακόμη πως πέρα από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (sms 52,8%, e-mail 78,2%, chat-forum 84,7%, smartphone 16,1%, pda 13,7%) χρησιμοποιούν τα greeklish και σε χειρόγραφα (προσωπικές σημειώσεις, σχολικές εργασίες, σημειώματα κ.α.) σε ποσοστό 15,7%.

Οι λόγοι χρήσης του συγκεκριμένου τρόπου γραφής είναι κατά τους μαθητές η συνήθεια, σε ποσοστό 83,9%, η εξοικονόμηση χρόνου (75,8%), επειδή το θεωρούν χρήσιμο ή βολικό εργαλείο (71,4%), για την αποφυγή ορθογραφικών λαθών (38,7%) και … επειδή είναι μόδα (33,9%).

Τέλος στην ίδια έρευνα, το 58,5% των μαθητών θεωρεί ότι η χρήση των greeklish απειλεί την ελληνική γλώσσα, ενώ την ίδια άποψη έχει μόνο το 64,3% των φιλολόγων, ενώ το 53,6% έχει παρατηρήσει αύξηση των ορθογραφικών λαθών σε μαθητές, που παλαιότερα παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις στο γραπτό λόγο.

ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, προσκαλούσε τους ομολόγους του των Σκοπίων και της Αλβανίας στις Πρέσπες, σε μια τριμερή (δήθεν) για το περιβάλλον, αποκαλύπτονταν πράγματα για την ΠΓΔΜ, που σοκάρουν. Η "Ελεύθερη Ωρα", δημοσιοποιεί ένα νέο εξπρές του μεσονυκτίου, με θύμα τον συμπολίτη μας Ιωάννη Ζευγά. Πρόκειται για μια υπόθεση που εκθέτει και την (τότε αλλά και τη νυν) κυβέρνηση της χώρας μας, καθώς αυτή προσπαθεί (κατ’ εντολήν;) να προωθήσει, παρασκηνιακά έστω, την ένταξη των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές, με κάθε μέσο…
Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα δικαιώματα ήταν ανέκαθεν υποκριτικό και χρησιμοποιήθηκε μόνο ως εργαλείο κοινωνικής μηχανικής (και υπονόμευσης του εθνικού κορμού). Όσοι διαφωνούν με αυτή μας την τοποθέτηση, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για την αιματηρή επέμβαση των τουρκικών αρχών ασφαλείας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της γείτονος. «Η τουρκική κυβέρνηση ρυθμίζει το καθεστώς των φυλακών προς τη σωστή κατεύθυνση», είχε πει τότε, αποτρέποντας μάλιστα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, την έκδοση σχετικής απόφασης, κατόπιν εισήγησης του Βέλγου ομολόγου του, τον Μάρτιο του 2001! Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου είχαν ξεσηκώσει σφοδρές διαμαρτυρίες από όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα. «Είναι ντροπή για την Ελλάδα, ντροπή για την κυβέρνηση, ντροπή για τους Έλληνες αυτή η δήλωση του κ. Παπανδρέου», είχε γράψει ο Στάθης στην «Ελευθεροτυπία», στις 16 Μαΐου 2001.

Εμείς, παρά τις φραστικές απειλές που δέχθηκε ο συντάκτης μας από κυβερνητικό στέλεχος στο ΥΠΕΞ, μόλις τον προσεγγίσαμε ζητώντας διευκρινίσεις για την υπόθεση, τη ....
...δημοσιεύουμε. Όσοι θεωρούν ότι θα μας αποτρέψουν από τη δημοσίευση του σχετικού ρεπορτάζ, πλανώνται πλάνη οικτρά… Εξάλλου, οι αγώνες για τη διαφάνεια και την ισχυροποίηση των θεσμών, απαιτούν θυσίες. Από εδώ και πέρα όμως, δεν θα ανεχτούμε άλλο «παραινέσεις» τέτοιου τύπου. Αν τους χαλάμε τα σχέδια, λυπόμαστε. Οφείλουμε όμως να απονείμουμε τα εύσημα στην ΕΛΑΣ, που το 2001, έκανε σωστά τη δουλειά της, ενημερώνοντας άμεσα αυτούς που έπρεπε για την αθωότητα του κ. Ζευγά (παραθέτουμε τα σχετικά έγγραφα) και προκαλώντας και την κινητοποίηση της Ιντερπόλ. Κύριε Οικονόμου, τα συγχαρητήριά μας, έχετε στη διάθεσή σας καλά και άξια στελέχη.

Η υπόθεση-κόλαφος για τα Σκόπια


Ο Γιάννης Ζευγάς συνελήφθη από Σκοπιανούς στη μεθόριο ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, στις 23 Ιουνίου 2001, περίοδος που είχαν ξεσπάσει στη γειτονική μας χώρα εχθροπραξίες μεταξύ των Σλάβων και Αλβανόφωνων αυτονομιστών. Αιτία του ταξιδιού του κ. Ζευγά, η τακτοποίηση των απαιτούμενων εγγράφων για το ταξίδι παιδιών της ελληνικής ομογένειας στα Σκόπια. Τα παιδιά, θα φιλοξενούνταν για 20 ημέρες σε κατασκήνωση στα Άβδηρα της Ξάνθης, όπου στη διάρκεια της παραμονής τους, θα διδάσκονταν την ελληνική γλώσσα. Ο κ. Ζευγάς βιαζόταν, προκειμένου να απομακρύνει τα παιδιά από την κόλαση του πολέμου. Στην προαναφερόμενη κατασκήνωση, θα φιλοξενούνταν παράλληλα και παιδιά από την ομογένεια της Βουλγαρίας.
Το πρόσχημα για τη σύλληψη του κ. Ζευγά, ήταν ένα ένταλμα που είχε αρχικά εκδώσει η Ιντερπόλ, μετά την κλοπή του διαβατηρίου στη Βουλγαρία του Έλληνα υπηκόου και τη χρήση του από έναν Βούλγαρο κακοποιό (Π. Κ., σωματέμπορος και πλαστογράφος), που είχε συλληφθεί στις Βρυξέλες και κρατείται στις φυλακές της Αντβέρπης (φωτό). Όμως, ο κ. Ζευγάς είχε δηλώσει έγκαιρα την κλοπή του ταξιδιωτικού του εγγράφου στο ελληνικό προξενείο στη Φιλιππούπολη και είχε εκδώσει νέο διαβατήριο στην αρμόδια Νομαρχία Καβάλας. Αυτό επιβεβαιώθηκε άμεσα από τις αρμόδιες αρχές και προς την αστυνομία των Σκοπίων και προς την Ιντερπόλ, ενώ και ο Βούλγαρος κακοποιός είχε στο μεταξύ συλληφθεί. Οπότε, οι Σκοπιανοί όφειλαν να απελευθερώσουν αμέσως τον Έλληνα πολίτη. Κάτι που φυσικά δεν έκαναν. Αποκαλύφθηκε όμως στην πορεία, ότι είχαν ενοχληθεί από την (καθ’ όλα νόμιμη) δραστηριότητα του κ. Ζευγά, στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας στην ΠΓΔΜ. Στη διάρκεια της κράτησής του προσπάθησαν να τον τρελάνουν, για να μην μπορέσει να αποκαλύψει τα όσα είδε στις φυλακές. Αυτός όμως, για κακή τους τύχη, άντεξε. Και η μαρτυρία του σήμερα, μετά των σχετικών εγγράφων, που μαρτυρούν του λόγου του το αληθές, είναι πολύτιμη.

Η κράτηση και τα βασανιστήρια
«Φχατιχμέ γκο». Με αυτή την έκφραση που στο ιδίωμα των Σκοπιανών σημαίνει «τον πιάσαμε», άρχισαν τα βάσανα του κ. Ζευγά (ο οποίος σημειωτέον μιλάει το σκοπιανό γλωσσικό ιδίωμα). Οδηγήθηκε αρχικά στις φυλακές της Κρίβα Παλάνκα, όπου η πλειοψηφία των κρατουμένων ήταν Αλβανόφωνοι, «ύποπτοι» για συνεργασία με τον UCK. Εκεί άρχισαν οι βαρβαρότητες εις βάρος του. Την πρώτη νύχτα της κράτησής του, τον κρέμασαν με χειροπέδες από το κάγκελο σε ανακριτικό κελί, όπου κακοποίησαν μπροστά του πολλούς Αλβανόφωνους, χτυπώντας τους στα νεφρά, στη σπονδυλική στήλη και στο κεφάλι με κλομπ. Όταν λιποθυμούσαν, τους έβρεχαν με λάστιχο με παγωμένο νερό για να επανακτήσουν τις αισθήσεις τους. Έβρεξαν και τον κ. Ζευγά πολλάκις, χωρίς όμως σε εκείνη τη φάση να τον κτυπήσουν.
Φυλακές Κουμάνοβο
Δύο ημέρες αργότερα, τον μετέφεραν στη φυλακή του Κουμάνοβο. Το μεταγωγικό σταμάτησε 200 μέτρα από την πύλη της φυλακής και τον έσυραν δέσμιο, φωνάζοντας στον κόσμο που παρακολουθούσε στο δρόμο «αυτός είναι βρομιάρης Έλληνας». Στη διάρκεια της διαδρομής, τον χτυπούσαν συνεχώς με κλομπ στα νεφρά, προκαλώντας του αφόρητο πόνο, με αποτέλεσμα να πέφτει κάτω συνεχώς. Στην είσοδο της φυλακής, ένας βαθμοφόρος σωφρονιστικός υπάλληλος του είπε: «Εσύ είσαι ο Έλληνας, δεν θα βγεις ζωντανός από εδώ». Η ανάκριση άρχισε αμέσως:
«Από πού είσαι;»
«Από την Καβάλα της Ελλάδας».
«Ξέρεις ότι η Καβάλα ανήκει στο κράτος μας, στη Μακεδονία; Βάλτε τον Έλληνα στο χοιροστάσιο».
Όπου χοιροστάσιο, ένα κελί απομόνωσης, γεμάτο κόπρανα. Όταν ο κ. Ζευγάς ζήτησε νερό, ο δεσμοφύλακας του έδειξε δύο άδεια μπουκάλια και του είπε: «Τα βλέπεις αυτά; Κατούρα μέσα και πιες. Στην Ελλάδα έχετε καλύτερο νερό;»
Την επόμενη ημέρα, ο κ. Ζευγάς, λόγω των χτυπημάτων που είχε δεχθεί έξω από τη φυλακή, ούρησε αίμα. Μόλις είδε την κατάσταση αυτή ο δεσμοφύλακας, τον ειρωνεύτηκε: «Βλέπω ότι στην Ελλάδα κατουράτε κρασί», του είπε. Τον οδήγησε στην τουαλέτα, όπου ο κ. Ζευγάς μάταια προσπάθησε να βρει τρεχούμενο νερό. Ήπιε, αναγκαστικά, από τη λεκάνη της τουαλέτας… Ήθελαν να τον εξευτελίσουν οι Σκοπιανοί!
Την επόμενη, του έδωσαν για πρώτη φορά τροφή και ένα ποτήρι νερό. Την τέταρτη μέρα κράτησης, τον μετέφεραν συνοδεία ενόπλων, στο δικαστήριο του Κουμάνοβο. Στη διάρκεια της μετάβασης, τον κακοποίησαν εκ νέου βάναυσα, χτυπώντας τον με υποκόπανους όπλων. Μάλιστα, ο βαθμοφόρος που προΐστατο της μεταγωγής, φώναξε στον στρατιώτη που τον χτύπησε: «Δεν έπρεπε να τον χτυπήσεις και στο στομάχι. Θα τον σκοτώσουμε προτού πάει στη φυλακή». Ο στρατιώτης απάντησε στον αξιωματικό του: «Αυτά τα σκουλήκια τους Έλληνες πρέπει να τους σκοτώνεις και όχι να τους δικάζεις».


Νομική στην «ευρωπαϊκή» ΠΓΔΜ
Στο δικαστήριο, τον περίμεναν μια εισαγγελέας, μια δακτυλογράφος και ένας φοβισμένος Έλληνας μειονοτικός, μεταφραστής. Ο κ. Ζευγάς, βλέποντας τον ομοεθνή μας να τρέμει στην κυριολεξία, ζήτησε την απαλλαγή του, εξηγώντας στο τοπικό ιδίωμα: «Σας παρακαλώ κ. εισαγγελεύς, επιθυμώ να τηλεφωνήσω στο ελληνικό προξενείο, ώστε να μιλήσω για την κράτησή μου και να μου στείλουν ορκωτό μεταφραστή και δικηγόρο». Η εισαγγελεύς απάντησε οργισμένα: «Εδώ είναι Μακεδονία και στη Μακεδονία δεν έχουμε ελληνικό προξενείο». Ο κ. Ζευγάς επέμεινε: «Από τη στιγμή που μου αρνείστε άδικα την επαφή μου με το προξενείο μου, τότε λόγω και της ιδιότητάς μου ως μεταφραστή βαλκανικών γλωσσών, θα ήθελα να σας απαντώ εγώ στα σλαβικά στις ερωτήσεις σας». Η ανταπάντηση της εισαγγελέως, ήταν χαρακτηριστικής της λογικής των Σκοπιανών: «Αυτό έλειπε, να μη γνωρίζεις τα μακεδονικά. Βλέπω στα χαρτιά σου ότι είσαι γεννημένος στη Μακεδονία του Αιγαίου, στην Καβάλα». Η εισαγγελέας, με τη δικαιολογία ότι ο κ. Ζευγάς καταζητούνταν από την Ιντερπόλ, διέταξε την προφυλάκιση του συμπολίτη μας για ένα μήνα. Οι Σκοπιανοί ήταν βέβαια ήδη ενήμεροι ότι δεν υφίστατο θέμα… Είχε αρχίσει ούτως ή άλλως η καταστρατήγηση κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου. Μόλις γύρισε στη φυλακή ο κ. Ζευγάς, του πήραν αποτυπώματα: τον έβαλαν και έσκυψε κάτω από ένα τραπέζι, του κάλυψαν το πρόσωπο με ένα πανί, τοποθέτησαν τα χέρια του πάνω σε μπαρούτι, και κατόπιν, πήραν τα αποτυπώματά του. Έτσι, φαινόταν καθαρά ότι στα χέρια του υπήρχε μπαρούτι, που σήμαινε ότι «χρησιμοποίησε» όπλο. Αυτό το έκαναν κυρίως στους Αλβανόφωνους, «στήνοντας» υποθέσεις για να πετυχαίνουν καταδίκες.

Φυλακές Σκοπίων και… νέα βάσανα
Άμεσα, έγινε η μεταγωγή του κ. Ζευγά στις φυλακές Σούτκα των Σκοπίων, ένα σωφρονιστικό κατάστημα όπου «φιλοξενούνταν» οι αντιστασιακοί την περίοδο διακυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας από τον Τίτο. Εκεί, αφού τον υπέβαλαν σε νέους εξευτελισμούς, του αφαίρεσαν με βίαιο τρόπο το σταυρό που φορούσε: «Έλληνα, εδώ μέσα δεν υπάρχει Θεός για να σε βοηθήσει», του είπαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Τον οδήγησαν σε ένα κελί με άλλους δέκα κρατούμενους, μεταξύ των και ένας Αλβανόφωνος από το Τέτοβο, ένα παιδί 13 ετών, που κατηγορείτο για συμμετοχή στον UCK. Οι πόνοι στη σπονδυλική στήλη και στα νεφρά από την κακοποίηση που είχε υποστεί, τον θέριζαν, ενώ ουρούσε συνεχώς αίμα.

«Ανάκριση»
Το ίδιο βράδυ, τον πήγαν για ανάκριση, από τον επιθεωρητή Μπόμπι Αλεξόφσκι και μια ανακρίτρια, αγνώστου ονομασίας. Εκεί, του έδειξαν φωτογραφίες του ατόμου που είχε πλαστογραφήσει το διαβατήριό του: «Όπως καταλαβαίνεις Ζευγά, η ζωή σου τελειώνει εδώ. Αυτές οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι εσύ είσαι αυτός που καταζητείται». Ο κ. Ζευγάς, απάντησε: «Κύριε εισαγγελέα, όπως βλέπετε, δεν είμαι εγώ στις φωτογραφίες. Πρώτ’ απ’ όλα, αυτός είναι φαλακρός, υπέρβαρος και με ανοιχτόχρωμα μάτια». Ο εισαγγελέας κοντοστάθηκε και συνομίλησε με την ανακρίτρια. Ήταν εμφανές ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ομοιότητα… Όμως, αποδεικνυόταν και η διαφορά στα δακτυλικά αποτυπώματα. Όμως, ο Αλεξόφσκι, επέμεινε: «Υπέγραψε ότι είσαι εσύ να τελειώνουμε». Ο κ. Ζευγάς, αρνήθηκε και ζήτησε να του επιτρέψουν να επικοινωνήσει με το ελληνικό προξενείο, ώστε να ειδοποιηθούν και οι δικοί του στην Ελλάδα. Η απάντηση του Αλεξόφσκι, ας τη δουν στο ΥΠΕΞ: «Θα σου το πω μια φορά μόνο και κατάλαβέ το: στη Μακεδονία, δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο κι εσύ δεν έχεις κανένα δικαίωμα για τηλεφώνημα. Εδώ είναι Μακεδονία», του είπε κλωτσώντας μια καρέκλα με θυμό

Φοβισμένη δικηγόρος εν όψει…
Πέντε ημέρες αργότερα, εμφανίστηκε στη φυλακή μια ηλικιωμένη (και πολύ φοβισμένη) δικηγόρος, που όρισε το κράτος των Σκοπίων για την υπεράσπισή του. Στην παράκληση του κ. Ζευγά να τον βοηθήσει να επικοινωνήσει με το ελληνικό προξενείο και τους οικείους του, του απάντησε: «Ξέρετε ότι αν ειδοποιήσω το ελληνικό προξενείο, θα διακινδυνεύσω τη θέση μου. Είμαι μια δικηγόρος που ο μισθός της δεν ξεπερνά τα 100 γερμανικά μάρκα το μήνα». Ο κ. Ζευγάς επέμεινε και της είπε να ενημερώσει τουλάχιστον τηλεφωνικά κάποιους γνωστούς του στα Σκόπια και στη Βουλγαρία, που με τη σειρά τους θα ενημέρωναν την οικογένειά του και της υποσχέθηκε αμοιβή 300 γερμανικών μάρκων, λέγοντάς την παράλληλα ότι θα την απάλλασσε από την υπεράσπισή του. Μετά από μια εβδομάδα, έφτασε στα Σκόπια ο πατέρας Ζευγάς, συνοδευόμενος από έναν Σκοπιανό φίλο του Γιάννη (ο φίλος εκείνος, απολύθηκε, όλως τυχαίως, τις επόμενες ημέρες από τη δουλειά του) και κουβαλώντας τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την αθωότητα του κ. Γιάννη Ζευγά.

Στρατιωτική φυλακή
Αμέσως μετά, άρχισαν τα ψυχολογικά βασανιστήρια. Ο συμπολίτης μας, έπρεπε να αποφυλακιστεί, καθώς η υπόθεση είχε γίνει γνωστή στις ελληνικές υπηρεσίες. Είχε δει όμως πολλά στις φυλακές… Από την άλλη, δεν μπορούσαν να τον ξεκάνουν χωρίς πολύ σοβαρές πολιτικές & διπλωματικές επιπτώσεις. Έτσι, βάλθηκαν να τον τρελάνουν. Κι ενώ η βοή από τους βομβαρδισμούς στα γύρω αλβανικά χωριά ακουγόταν μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο κ. Ζευγάς μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή. «Έλληνα, νόμισες ότι θα σε αφήσουμε; Ξέρεις πως σιχαινόμαστε τους Έλληνες. Τώρα θα δεις τι θα πει στρατιωτική φυλακή. Στάθηκες τυχερός, τώρα θα δούμε πόσο θα αντέξεις». Ο κ. Ζευγάς οδηγήθηκε σε ένα κελί 2,5Χ2,5, με Αλβανόφωνους κρατούμενους από το αλβανικό χωριό Λούμποτεν (όπου το 2001 έγιναν από τους Σκοπιανούς φρικτά εγκλήματα πολέμου), όλους φρικτά και συστηματικά κακοποιημένους και βασανισμένους. Συνέχεια άνοιγε η πόρτα του κελιού και πέταγαν μέσα αιμόφυρτους ανθρώπους, μερικοί μάλιστα υπερήλικες, που μόλις ανέπνεαν. Εκεί έμαθε για τις πολλές δολοφονίες Αλβανόφωνων από Σκοπιανούς παρακρατικούς, (μεταξύ τους και ενός 6χρονου παιδιού, του Ερτζάν Αλιού), για τις συλλήψεις ανήλικων, για τα φρικτά βασανιστήρια, ενώ αργότερα έμαθε ότι κάποιοι ηλικιωμένοι Αλβανόφωνοι δεν άντεξαν τα βασανιστήρια και απεβίωσαν στη φυλακή. Οι ευρωπαϊκές αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια γνωρίζουν, αλλά σιωπούν…

Νέα προφυλάκιση
Λίγες ημέρες αργότερα, με νέο έγγραφο διατάχθηκε η επιμήκυνση της προφυλάκισης για ακόμα ένα μήνα. «Εσύ Έλληνα θα βγεις μετά από 100 χρόνια από αυτό το κελί». Στα τέλη Αυγούστου, ήρθε εκ νέου στα Σκόπια ο πατέρας Ζευγάς. Πριν δει τον πατέρα του, ο κ. Γιάννης Ζευγάς οδηγήθηκε στον αξιωματικό υπηρεσίας της στρατιωτικής φυλακής. Αυτός, αφού τον έβαλε να διαβάσει τα στοιχεία του διαβατηρίου του, του είπε: «Πριν από λίγο διάβασες ότι είσαι γεννημένος στην Καβάλα. Άρα είσαι δικός μας, Μακεδόνας και όχι Έλληνας. Γιατί ρε προδότη μιλάς ελληνικά και όχι τη γλώσσα μας, τη μακεδονική; Τώρα που θα πας στον πατέρα σου θα μιλήσεις στα σλαβικά και όχι στα ελληνικά, αλλιώς όταν γυρίσεις, θα σου σπάσουμε το κεφάλι». Η συνάντηση έγινε, αλλά χωρίς ομιλίες…

Βασανιστήρια από Σκοπιανούς
Η αλληλεγγύη των Αλβανόφωνων στον κ. Ζευγά στη φυλακή, ήταν μεγάλη. Μέχρι και μίνι εξέγερση πήγε να προκληθεί, όταν κακοποιήθηκε και αυτό έγινε γνωστό. Όταν κατέφτασε ο Αλεξόφσκι για να τον ανακρίνει εκ νέου, ο κ. Ζευγάς γνώριζε πλέον ότι δεν μπορούσαν να του κάνουν τίποτα, καθώς η Ιντερπόλ των Βρυξελών πίεζε συνεχώς για την απελευθέρωσή του, απορώντας για την κωλυσιεργία των Σκοπιανών (στη φωτό το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. προς τη βελγική αστυνομία που διευκρινίζει ότι ο κ. Ζευγάς δεν είναια αυτός που αναζητά η βελγική αστυνομία και ζητά την παρέμβασή της στις αρχές των Σκοπίων για την απελευθέρωσή του). Όμως, ο Αλεξόφσκι, προσπαθούσε να βγάλει κάτι: «Εσύ Ζευγά σαν Μακεδόνας, μπορείς να μας πεις πόσοι απόδημοι Μακεδόνες κατοικούν στην Ελλάδα και στην Καβάλα; Οι Έλληνες σας καταπιέζουν; Πόσα σχολεία υπάρχουν όπου διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα;» Η απάντηση του κ. Ζευγά, οδήγησε στο βασανισμό του: «Μακεδονία είναι μόνο η Ελλάδα και δεν υπάρχουν σχολεία που να διδάσκουν τη δική σας γλώσσα, ούτε υπάρχουν Σλάβοι στην Ελλάδα». Οι δεσμοφύλακες έπιασαν τον κ. Ζευγά και έβαλαν το κεφάλι του ανάμεσα στην πόρτα και στον τοίχο, ενώ ένας σωφρονιστικός υπάλληλος τον πατούσε στο κεφάλι με τη μπότα του. Αμέσως, ο κ. Ζευγάς έπαθε ρινορραγία και όταν τον πέταξαν μισολιπόθυμο μετά στο κελί, παρουσίασε συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ακολούθησε χαμός, καθώς μόλις οι συγκρατούμενοί του είδαν την κατάστασή του, άρχισαν να κτυπούν τις πόρτες των κελιών και ζήτησαν φάρμακα από τους δεσμοφύλακες, οι οποίοι τα χορήγησαν αμέσως.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, του ανακοινώθηκε άλλη μια (καταχρηστική) παράταση της προφυλάκισής του. Του δόθηκαν αυτή τη φορά όμως επίσημα έγγραφα, όπου αποδεικνυόταν ότι όλοι οι αρμόδιοι στα Σκόπια γνώριζαν από την πρώτη στιγμή την αθωότητά του. Μόλις του ανακοινώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα αποφυλακιστεί, οι Αλβανοί συγκρατούμενοί του, του είπαν: «Γιάννη, εσύ πέρασες ακόμη χειρότερα από εμάς, όμως είσαι ο μόνος που ξέρει τι έγινε μέσα σ’ αυτές τις φυλακές και θέλουμε όταν φτάσεις στην Ελλάδα να μην ξεχάσεις τι περνάνε οι μειονότητες σε αυτή τη χώρα. Κι εσείς οι Έλληνες έχετε εδώ 300.000 μειονότητα, που και αυτοί υποφέρουν, αλλά κανείς δεν τολμάει να μιλήσει επειδή φοβούνται για τη ζωή τους… Γιάννη πρόσεχε. Είσαι ο μόνος Ευρωπαίος που ξέρει τι έγινε εδώ. Μην ξεχάσεις τίποτε, πρόσεχε μέχρι να μπεις στην Ελλάδα. Αυτοί είναι ικανοί να σε σκοτώσουν στο δρόμο».

* Δεκάδες Αλβανόφωνοι των Σκοπίων, που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται το 2001 κατά τη διάρκεια της αιματηρής επιδρομής των Σκοπιανών παρακρατικών στο Λούμποτεν, έχουν εξουσιοδοτήσει επισήμως τον κ. Ζευγά να τους εκπροσωπεί ενώπιον των αρμόδιων διεθνών αρχών.
ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑΘΗΤΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΜΙΣΟΥΝ

ΘΡΑΚΗ : Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ



ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ποιος ήταν -και είναι- ο σταθερός στρατηγικός στόχος της Άγκυρας καθ' όσον αφορά στην Κύπρο; Προφανώς, να αποκτήσει -και σταδιακά να μεγιστοποιήσει- ουσιαστικό έλεγχο επί ολόκληρης της Μεγαλονήσου, περιλαμβανόμενης, ει δυνατόν, της τελικής, ολικής της προσάρτησης στην Τουρκία. Πώς προώθησε η Άγκυρα αυτόν τον στρατηγικό στόχο της: χρησιμοποιώντας συστηματικά τα εξής τακτικά μέσα:
Επιτυγχάνοντας την αναγνώριση ως τουρκικής μιας μειονότητας τουρκόφωνης (ή, μάλλον, δίγλωσσης, σε μεγάλο βαθμό), μιας μειονότητας μουσουλμανικής (με έντονα, όμως, κρυπτοχριστιανικά στοιχεία), μιας μειονότητας ελληνικής, κατά μέγα μέρος, καταγωγής.
Καταφέρνοντας (η Τουρκία) να θέσει υπό τον έλεγχο της τη μειονότητα αυτή και να αναγνωρισθεί ως "προστάτιδά" της.
Κατορθώνοντας να "αναβαθμίσει" τεχνητά τη μειονότητα αυτή σε "κοινότητα", και από "κοινότητα" σε "μία από τις δύο κοινότητες" της Κύπρου, και ζητώντας μετά να αναγνωρισθεί ως "χωριστός λαός" και "χωριστό έθνος".
Συγκεντρώνοντας, επίσης τεχνητά, τη μειονότητα σε ορισμένες εδαφικές περιοχές πριν από το 1974 και σε μία εδαφική περιοχή μετά.
Εξασφαλίζοντας ισχυρούς συμμάχους, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από την προώθηση του τουρκικού στρατηγικού στόχου.
Διατηρώντας ισχυρές ένοπλες δυνάμεις (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν χρονικές περίοδοι, κατά τις οποίες η Ελλάδα είχε υπεροπλία και έπρεπε να την αξιοποιήσει).
Επωφελούμενη από τις αποτυχίες και τα λάθη μας. Όπως από την παράλειψή μας να προστατεύσουμε τους Τουρκοκύπριους, ώστε η Άγκυρα, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον να μη τους εκμεταλλευθούν, να μη τους καταστήσουν αιχμή της λόγχης των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων. Επωφελήθηκε η Τουρκία και από την αποτυχία μας να πείσουμε και να προσεταιρισθούμε τους καλής πίστης Τουρκοκύπριους και να συνεργασθούμε μαζί του εναντίον εκείνων, που μόνο το καλό τους δεν ήθελαν. Αλλά και από την ανικανότητα μας να ασκήσουμε την απαιτούμενη - πράγματι δυσχερέστατη - αυτοσυγκράτηση και να μη πέσουμε στην παγίδα των αντίπαλων μας, οι οποίοι επεδίωξαν και κατάφεραν να προκαλέσουν ακόμη και ωμότητες των Ελλήνων εναντίον Τουρκοκυπρίων.
Η λανθασμένη τακτική, που ακολουθήσαμε έναντι των Τουρκοκυπρίων, συνδέεται με τη γενικότερη ανικανότητα μας να αντιληφθούμε εγκαίρως τις επιδιώξεις της Άγκυρας και των δυνάμεων που συμμαχούν μαζί της. Ανικανότητα που μας οδήγησε και στην πλάνη, ότι "μπορούμε να τα βρούμε με τους Τούρκους". Μια ηθελημένη, βέβαια, μια εκούσια πλάνη εκείνων που ήξεραν την αλήθεια, αλλά που συνειδητά υποχώρησαν στις από κοινού πιέσεις Τούρκων, Άγγλων και Αμερικανών ή έκαναν ότι πίστεψαν τις υποσχέσεις τους. Σε αυτή την πλάνη (ή την δήθεν πλάνη) οφείλονται οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου καθώς και οι "διακοινοτικές συνομιλίες" μετά την εισβολή του 1974, με την κατοχή και την προσφυγιά -και, αργότερα, τον μαζικό εποικισμό- να συνεχίζονται. Είχε προηγηθεί η προδοσία του Ιουλίου 1974, από εκείνους που ίσως πίστεψαν (λέω "ίσως", διότι η Δίκη της Κύπρου ματαιώθηκε για ανεξήγητους "λόγους ύψιστης εθνικής σκοπιμότητας") από εκείνους, λοιπόν, που ίσως πίστεψαν, βλακωδώς, ότι "δίνοντας" (σαν να ήταν χωράφι του πατέρα τους) την μικρότερη περιοχή που κατέλαβε ο "Αττίλας Ένα", θα ένωναν την υπόλοιπη Κύπρο με την Ελλάδα.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η ανικανότητα μας να αποκτήσουμε πραγματικούς σύμμαχους (και η ψευδαίσθησή μας -πάλι ακούσια ή εκούσια- ότι οι τυπικοί μας "σύμμαχοι" είναι πραγματικοί) καθώς και η ολέθρια παράλειψη μας (ιδίως σε ορισμένες περιόδους ελπίζω η σημερινή περίοδος να μη είναι μία από αυτές) να διατηρούμε και να βελτιώνουμε το συσχετισμό των στρατιωτικών δυνάμεων Ελληνισμού - Τουρκίας στην Κύπρο και σε σχέση με αυτή, αλλά και στα άλλα τμήματα του ελληνοτουρκικού μετώπου.
Εκμεταλλευόμενη ελληνικές προδοτικές ενέργειες, ελληνικές αδυναμίες και ελληνικά λάθη και χρησιμοποιώντας τα μέσα που αναφέραμε, η Τουρκία προώθησε τον στρατηγικό της στόχο στην Κύπρο τόσο, ώστε να έχει δημιουργήσει σήμερα δύο προοπτικές απόλυτα αρνητικές για τον Ελληνισμό: α) H εμπέδωση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης, με το "ελεύθερο" τμήμα, καθόλου στην πραγματικότητα ελεύθερο, αφού ζει στη σκιά του Αττίλα. β) Η τουρκοκρατούμενη ομοσπονδία, σύμφωνα με την "Δέσμη Ιδεών" του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα λεγόμενα "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης". Κατ' ανάγκην τουρκοκρατούμενη, αφού: (α) το βόρειο ομόσπονδο κρατίδιο θα είναι τουρκικό, με πλειοψηφία πληθυσμού μόνιμα και θεσμοθετημένα τουρκική (τουρκική και όχι τουρκοκυπριακή: σύντομα οι συνεχώς αυξανόμενοι έποικοι θα αποτελούν την πλειονότητα των διαμενόντων στα κατεχόμενα) και με ομόσπονδα όργανα πάντοτε τουρκικά, (β) στα κεντρικά, ομοσπονδιακά, όργανα οι Τούρκοι θα έχουν βέτο σε όλα τα θέματα και τα αντίστοιχα ελληνικά βέτο θα υποχωρήσουν προ των τουρκικών, διότι (γ) ο συσχετισμός των στρατιωτικών δυνάμεων ως προς την Κύπρο θα είναι συντριπτικά υπέρ της Τουρκίας, όπως προβλέπουν οι "ιδέες" του ΟΗΕ, ιδέες τούρκικης, αμερικανικής και βρετανικής προέλευσης. Έχει καταφέρει δε η Τουρκία, με τη βοήθεια των Αμερικανών, να αποδυναμώσει την εφαρμογή, στην περίπτωση της Κύπρου, θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, που κανονικά θα έπρεπε να μας ευνοούν.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Μετά τη συνοπτική αυτή σκιαγράφηση των επιδιώξεων και των επιτευγμάτων της Άγκυρας ως προς την Κύπρο, θα αναφερθώ τώρα στην τουρκική πολιτική έναντι της Θράκης και έναντι του Ελληνισμού της Τουρκίας. Πρέπει αμέσως να θυμίσω, ότι ποτέ η Τουρκία (ενδόμυχα, αλλά υπάρχουν και οι σχετικές δημόσιες δηλώσεις) δεν δέχθηκε ως οριστικό το σύνορο του Έβρου και ότι, εν σχέσει με τις εκατέρωθεν μειονότητες (την ελληνική στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο και τις μουσουλμανικές στην ελλαδική Θράκη) ακολούθησε -και ακολουθεί- πολιτική, που αποβλέπει στους εξής δύο συναφείς στρατηγικούς στόχους.
Πρώτον, στην εκδίωξη του μέγιστου μέρους της ελληνικής μειονότητας. Του μέγιστου μέρους, ώστε οι κατηγορίες πως η Άγκυρα δεν εφαρμόζει για τους Έλληνες της Τουρκίας όσα απαιτεί για τους μουσουλμάνους της Θράκης να αφορούν μια ολιγάριθμη ελληνική μειονότητα, την παρουσία εξάλλου της οποίας, όπως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει ανάγκη η Τουρκία για να μη γίνει ακόμη εμφανέστερη η αντιμειονοτική της πολιτική και για να επικαλείται τις διατάξεις της Λωζάννης, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα. Ο άλλος στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, επεκτατικός και συνίσταται στην απόκτηση και σταδιακή μεγιστοποίηση ουσιαστικού ελέγχου στην ελλαδική Θράκη, αλλά και σε συνορεύοντα τμήματα της Βουλγαρίας, με απώτερο σκοπό την προσάρτηση ολόκληρης αυτής της περιοχής στην Τουρκία. Πώς προωθεί η Τουρκία αυτούς τους στρατηγικούς της στόχους;
Στη Βουλγαρία (κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου και με τις ευλογίες των Αμερικανών) δημιουργώντας κινήσεις υπονομευτικές της εθνικής ασφαλείας της γείτονος χώρας, που ανάγκασαν τη Σόφια να αντιδράσει λαμβάνοντας μέτρα, τα οποία η προπαγάνδα της Τουρκίας και των υποστηρικτών της παρουσίασε ως προκληθέντα από τον "εθνικισμό" του τότε καθεστώτος. Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι νέες βουλγαρικές αρχές (όταν βρέθηκαν, κατόπιν και δικών μας ενεργειών, υπό αμερικανική επιρροή) συνέχισαν την προσπάθειά τους, συνδυάζοντας την, πλέον με την γενικότερη προσπάθεια μετατροπής της Βουλγαρίας σε δορυφόρο της Τουρκίας και της Αμερικής.
Στην Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, η Άγκυρα χρησιμοποίησε, από το 1923 μέχρι σήμερα, ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, ποικιλία μεθόδων καταπίεσης. Από την προσπάθεια περιορισμού των μη ανταλλάξιμων Ελλήνων, τις οικονομικές διακρίσεις και την πολιτιστική γενοκτονία μέχρι φόνους, όπως εκείνοι των ομογενών κατά τις εξορίες διαρκούντος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, κατά τα Σεπτεμβριανά ή κατά τον διωγμό στην Ίμβρο.
Εδώ στη Θράκη, η Άγκυρα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τα εξής τακτικά μέσα:
Τη συνένωση και τον εκτουρκισμό των μουσουλμανικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των Πομάκων και των Αθιγγάνων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τουρκική εθνική συνείδηση και να θεωρήσουν την Τουρκία "μητέρα πατρίδα" τους.
Την αναγνώριση, της μιας αυτής μειονότητας ως "τουρκικής".
Την "αναβάθμιση" της μειονότητας σε "κοινότητα" (ήδη η Άγκυρα και οι εδώ πράκτορες της μιλούν για "τουρκική κοινότητα"), και χωρίς αμφιβολία, την περαιτέρω τεχνητή προαγωγή της.
Τέταρτη επιδίωξη του τουρκικού κράτους είναι η διατήρηση και ενίσχυση της νομιμοποίησης του να ενδιαφέρεται για τη μειονότητα, παρά τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα εναντίον των Κυπρίων και των Κούρδων και παρά την ωμή παραβίαση της Σύμβασης της Λωζάνης περί ανταλλαγής πληθυσμών και της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα.
Η Άγκυρα προσπαθεί, επίσης, να δημιουργήσει την εντύπωση, πως οι Μουσουλμάνοι έχουν κάποιου είδους εθνικά δικαιώματα επί τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η θέση της Τουρκίας, ότι μόνον προς την κατεύθυνση μεγαλύτερου εξισλαμισμού πρέπει να μεταβληθεί η πληθυσμιακή σύνθεση των περιοχών της ελληνικής Θράκης, όπου σήμερα διαμένουν Μουσουλμάνοι. Η Τουρκία επιδιώκει, συγχρόνως, να πυκνώσει και να ενισχύσει την παρουσία των Μουσουλμάνων στις περιοχές όπου ήδη ευρίσκονται, αλλά και να επεκτείνει την παρουσία αυτή, ιδίως εδώ στο νομό Έβρου, ώστε να δημιουργηθεί "συνέχεια" με την τούρκικη επικράτεια. Φαίνεται ότι, για να επιτύχει αυτά η Τουρκία δαπανά μεγάλα ποσά μέσω του Γενικού Προξενείου Κομοτηνής. Η τουρκική πολιτική αποβλέπει στη δημιουργία δεσμών πολιτικών (δηλαδή αλυτρωτικών), οικονομικών (υπό την κηδεμονία της Άγκυρας), και "πολιτιστικών" (συνισταμένων στην από κοινού πρόσληψη της κρατικής τούρκικης προπαγάνδας) μεταξύ δυτικής και ανατολικής Θράκης αλλά και μεταξύ δυτικής Θράκης και νοτίων βουλγαρικών επαρχιών και στην "λειτουργική", de facto ενοποίηση όλων αυτών των περιοχών με πολιτικό κέντρο αναφοράς την Άγκυρα και με τοπικό κέντρο αναφοράς (οικονομικό, μορφωτικό, συγκοινωνιακό κ.λπ.) την Αδριανούπολη. Οι επαφές των γνωστών πρακτόρων της Τουρκίας με ομολόγους τους στην Βουλγαρία είναι ενδεικτικές της τακτικής αυτής. Κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι και ο έλεγχος επί των Μουσουλμάνων - στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία - που θέλει η Άγκυρα να αποκτήσει. Συμπληρωματικά των ανωτέρω -και αναγκαία- συστατικά της τούρκικης τακτικής αποτελούν η απόκτηση σύμμαχων και η εκμετάλλευση του διεθνούς δικαίου.
Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργούνται δεσμοί -θα πρόκειται, στην πραγματικότητα, για σχέση υποτέλειας- μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. Δεν μου είναι γνωστό τι υπόσχονται οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι στους Βουλγάρους, σε σχέση με την ελληνική Θράκη. Είναι, όμως, αξιοπρόσεκτο ότι βουλγαρικοί σωβινιστικοί κύκλοι (τις απόψεις των οποίων διοχετεύουν και βουλγαρικά μέσα δημοσιότητας) ισχυρίζονται ότι ζει, στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός Βουλγάρων. (Αν εννοούν τους Πομάκους, διαφωνούν με την τουρκική προπαγάνδα, που θέλει να είναι Τούρκοι οι Πομάκοι, αυτοί οι απόγονοι των αρχαίων Θρακών). Οι ίδιοι βουλγαρικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν την εξωφρενική πρόβλεψη, ότι η Ελλάδα θα επιτεθεί κατά της Βουλγαρίας. Tι σημαίνουν αυτά;
Το γεγονός, πάντως ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη των Αμερικανών ενισχύει τις ελπίδες της, ότι θα μπορέσει να μεταχειρισθεί, για τους επεκτατικούς της σκοπούς, το δίκαιο των μειονοτήτων, όπως αυτό εξελίσσεται, ειδικότερα την προϊούσα ενδυνάμωση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού, τις νύξεις της ΔΑΣΕ ότι οι χώρες μέλη της μπορούν, αν θέλουν, να αναγνωρίσουν στα μέλη μειονοτήτων, δικαιώματα εν σχέσει με τις περιοχές στις οποίες διαμένουν, και τις προτροπές να διευκολύνεται η επαφή μελών μειονοτήτων με τη χώρα, με την οποία θεωρούν ότι έχουν δεσμούς.
Και, βέβαια, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα λάθη μας:
Την αποτυχία μας, μέχρι τώρα, να προστατεύσουμε τους ισλαμικού θρησκεύματος Έλληνες πολίτες, ώστε να μη γίνουν όργανα -και, τελικά, θύματα- του τουρκικού ιμπεριαλισμού. Την αποτυχία μας να πλησιάσουμε πραγματικά την καλόπιστη μεγάλη πλειονότητα των μουσουλμάνων και να τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν στην κοινωνία, διατηρώντας και καλλιεργώντας, όσο θέλουν, το μειονοτικά τους χαρακτηριστικά. Τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο ενίοτε αντιδράσαμε στον προβοκατόρικο χαρακτήρα του τουρκικού επεκτατισμού, λαμβάνοντας, στο παρελθόν, ορισμένα περιοριστικά μέτρα ως προς τους Μουσουλμάνους, μέτρα ελάσσονα είναι αλήθεια, αλλά που κατέστησαν μερικούς από αυτούς ευάλωτους στην προπαγάνδα της Άγκυρας και, συγχρόνως, της έδωσαν επιχειρήματα.
Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε και εκμεταλλεύεται, επίσης, την μοιραία πολιτική μας, που συνίσταται στη νομιμοποίησή της ως προς τους ελληνικής ιθαγένειας Μουσουλμάνους και στη (γνήσια ή προσποιητή) εντύπωση της πολιτικής μας ηγεσίας, ότι μπορεί να έλθει μαζί της σε συμφωνία για ζητήματα που τους αφορούν. Στην πολιτική μας αυτή οφείλονται και οι ειδικές ελληνοτουρκικές συμφωνίες (όπως το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο του 1978), που συνέβαλαν στον εκτουρκισμό των Μουσουλμάνων και δημιούργησαν διαύλους επιρροής της Τουρκίας. Η ανεπαρκής μέριμνα για την γενικότερη εθνική μας ισχύ (διπλωματική, οικονομική και, ιδίως, στρατιωτική) απετέλεσε καίριο λάθος, που οι αντίπαλοί μας επίσης εκμεταλλεύθηκαν.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
Τι έχει πετύχει η Τουρκία μέχρι σήμερα σε αυτά τα μειονοτικά θέματα:
Στην Ίμβρο και την Τένεδο -στρατηγικής σημασίας νησιά- ο Ελληνισμός έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι ελάχιστοι ομογενείς που παραμένουν στην Πόλη, χωρίς να συνιστούν ουσιαστική ελληνική παρουσία, είναι, για την Άγκυρα, πολύτιμο πολιτικό αντίβαρο (επειδή, βέβαια, εμείς το επιτρέπουμε να το χρησιμοποιούν σαν τέτοιο). Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν οι προσπάθειες της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, να πείσει ομογενείς να επιστρέψουν στην Πόλη. Η Άγκυρα ανησυχεί ότι θα μείνει χωρίς αντίβαρο και χωρίς ομήρους.
Εδώ στη Θράκη, η Τουρκία έχει επιτύχει ανησυχητικά μεγάλο βαθμό ενοποίησης και Τουρκοποίησης των μειονοτήτων. Έχουν διαμορφωθεί πραγματικοί δεσμοί (οικονομικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι) μεταξύ σημαντικού αριθμού Μουσουλμάνων και της Τουρκίας, πράκτορες της οποίας εμφανίζονται ως εκπρόσωποι τους, στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά το παρελθόν, αλλά και διεθνώς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι Μουσουλμάνοι καταπιέζονται στην Ελλάδα. Συντονίζονται δε και με την ηγεσία των Μουσουλμάνων στην Βουλγαρία.
Η Άγκυρα οργανώνει τους Μουσουλμάνους στη χώρα μας, ώστε να τους ποδηγετεί, και έχει αποκτήσει μέσα πίεσης εδώ, μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι υπερβολικό να λεχθεί πως έχει φθάσει να ασκεί de facto συγκυριαρχία, μέσω του Γενικού Προξενείου της στην Κομοτηνή, μέσω των πρακτόρων της, μέσω των Μουσουλμάνων που εκβιάζει, αλλά, πιθανότατα, και μέσω αυτών που εξαγοράζει. Αναφέρομαι στις επίμονες φήμες περί μυστικών κονδυλίων που μοιράζει το Γενικό Προξενείο σε Μουσουλμάνους, για σκοπούς όπως οι αγορές επιλεγμένων ακινήτων και οι μυστικές επιχορηγήσεις μουσουλμανικών καταστημάτων. Τα μέσα παρέμβασης συμπληρώνονται από τους δασκάλους (κάποτε και από τους θρησκευτικούς λειτουργούς), από τα σχολικά βιβλία που η Άγκυρα θέλει να στέλνει εδώ, από την προπαγάνδα των τουρκικών μέσων δημοσιότητας.
Η Άγκυρα έχει επιτύχει, επίσης, να προσδώσει στην Αδριανούπολη τις προοπτικές κέντρου της ευρύτερης περιοχής. Σαφής είναι, εξάλλου η εντύπωση πως η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την ανοχή, αν όχι και υποστήριξη, των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επεκτατική της τακτική.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Πόσο, λοιπόν, κινδυνεύει να καταστεί η Θράκη "μια άλλη Κύπρος"; Η απάντηση είναι ότι αυτό έχει ήδη συμβεί αρκετά, αφού εφαρμόζονται ορισμένα από τα τακτικά σχέδια της Τουρκίας, όπως είναι η υπαγωγή των Μουσουλμάνων στον έλεγχό της και η χρησιμοποίησή τους για σκοπούς αντίθετους με τα πραγματικά τους συμφέροντα. Όπως είναι, επίσης, η αυτοπροβολή της Τουρκίας ως "προστάτιδος" των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα (αλλά και στην Βουλγαρία) και η αξιοποίηση των δικών μας λαθών, τα οποία αναφέραμε. Με τέτοια μέσα, στα οποία συγκαταλέγονται η εξασφάλιση ισχυρών συμμάχων και η συνεχής αναβάθμιση των τούρκικων ενόπλων δυνάμεων, η Toυρκία ήδη -επαναλαμβάνω- ασκεί στην πράξη, συγκυριαρχία στην ελλαδική Θράκη. Η Άγκυρα συνεχίζει, συγχρόνως, τις προσπάθειες εφαρμογής των υπολοίπων σχεδίων της: Για την αναγνώριση των Μουσουλμάνων ως μιας, ενιαίας, "τουρκικής κοινότητας". Για την κατασκευή μιας ενιαίας "εδαφικής βάσης" της μειονότητας αυτής, για την, κατά το δυνατόν, επέκταση της βάσης αυτής μέχρι τα σύνορα, ώστε να δημιουργηθεί εδαφική συνέχεια με την Τουρκία και για την επικράτηση του ισχυρισμού, ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν οιονεί εθνικά δικαιώματα επί των εδαφών όπου σήμερα διαμένουν. Για την αναγνώριση ενιαίας ηγεσίας των Μουσουλμάνων, η οποία να ελέγχεται από την Άγκυρα και να αναγνωρίζεται διεθνώς.
Η Τουρκία ελπίζει ότι, με τα μέσα αυτά και με την συμπαράσταση των ισχυρών της συμμάχων, που θα την βοηθήσουν να εκμεταλλευθεί ορισμένες τάσεις του δικαίου των μειονοτήτων, θα καταφέρει, τελικά, να ενσωματώσει τα ελληνικότατα αυτά εδάφη.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη συμβεί αυτό; Νομίζω πως η πολιτική, την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε, είναι απαραίτητο να συνδυάζει δύο στοιχεία: Αφ' ενός την εξασφάλιση της άσκησης όλων των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας. Και αφ' ετέρου την προστασία μας από τον ιμπεριαλισμό της Άγκυρας, αλλά και την προστασία των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, ώστε να μη καταστούν θύματα του ιμπεριαλισμού αυτού, όπως οι Τουρκοκύπριοι, που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την Κύπρο, υπό την πίεση των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής. Η πολιτική αυτή -η μόνη ορθή- συνεπάγεται, φυσικά, την επίσημη αναγγελία, ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει, πλέον, πως η Τουρκία έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να αναμειγνύεται σε θέματα ελληνικής ιθαγένειας Μουσουλμάνων ή να παριστάνει ότι ενδιαφέρεται γι' αυτούς. Η κατάργηση του τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή, ο τερματισμός εφαρμογής των ελληνοτουρκικών εκπαιδευτικών συμφωνιών και πρωτοκόλλων και, βεβαίως, η αυστηρή πάταξη κάθε πράξης υπονομευτικής της ελληνικής κυριαρχίας -χωρίς, το ξαναλέω, να θίγονται τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων- αποτελούν, επίσης, αναγκαίες και επείγουσες ενέργειες.
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Διότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα μειονοτικά δικαιώματα για να προωθεί τους σκοπούς της. Μια τακτική που θα συνίστατο στην παρεμπόδιση άσκησης των δικαιωμάτων αυτών, έκτος του ότι θα ήταν απαράδεκτη καθ' εαυτή, μόνο τον τουρκικό επεκτατισμό θα εξυπηρετούσε. Τα μειονοτικά, όμως, δικαιώματα έχουν όρια, τα οποία πρέπει να καθορίζει το υπέρτερο καθήκον προστασίας των μειονοτήτων, αλλά και της πλειονότητας, από έξωθεν κινδύνους. Η πολιτική αυτή -η μόνη ορθή- προϋποθέτει μία γενικότερη αλλαγή της στάσης του Ελληνισμού απέναντι στην Τουρκία. Διότι πως θα εξηγήσουμε τα αμυντικά μέτρα που θα λάβουμε εδώ, όταν συνεχίζονται οι διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, όταν πραγματοποιούνται συναντήσεις τύπου Νταβός, όταν δεν καταγγέλλουμε διεθνώς την ολοκληρωτική και γενοκτόνο Άγκυρα;
Απαραίτητο, τέλος, στοιχείο της νέας πολιτικής είναι η αύξηση της εθνικής μας ισχύος, στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής. Και η ακτινοβολία ελληνικού πολιτισμού, από εδώ προς ολόκληρη την περιοχή.

ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Κυρίαρχο συστατικό κάθε ανεξάρτητου κράτους και έθνους είναι η δυνατότητά του να ελέγχει τους φυσικούς κύκλους της οικονομίας. Και τα "χρήματα" του Εθνικού Νομισματοκοπείου.
Χωρίς αυτήν την δυνατότητα, η κυριαρχία του κράτους, καθώς και η ανεξαρτησία του, απλά δεν υφίστανται. Καθώς πολλά από τα Ευρωπαϊκά κράτη προσχωρούσαν στην ευρωζώνη, και πριν το μελάνι της υπογραφής τους στεγνώσει, αυτομάτως απώλεσαν την κυριαρχία τους, και η ανεξαρτησία τους παρεδόθη "χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα", χωρίς αντίλογο και διάλογο, αμαχητί, στο κλαμπ.
Το κλαμπ των παγκόσμιων τοκογλύφων και νεοταξιτών που με χαρά τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας την Αμερική, τις Ηνωμένες Ευρωπαϊκές Πολιτείες και τους άλλους υπόδουλούς τους στον πλανήτη γονυπετείς να καίγονται όμορφα τρομοκρατημένοι στις αδηφάγες φλόγες της μεθοδικά κατασκευασμένης "κρίσης" και της συνεπαγόμενης γεωστρατηγικής αποσταθεροποίησης.
Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται γαρ.
Κορόιδα κι εμείς, "γιορτάσαμε" επι πρωθυπουργίας του αλήστου μνήμης κ. Σημίτη την αρον-αρον ένταξή μας με πομπώδεις τελετές σε αρχαιοελληνικό ντεκόρ για να συνάδει φολκλορικά σύσσωμο το ιστορικό Ελληνικό Έθνος στην άνευ όρων παράδοσή του στο κλαμπ. Διανθισμένη απο την εποχή και την ακρογωνιαία σκέψη περί άμυνας του τελευταίου "εθνάρχη", η τελετή και ο "μονόδρομος λόγω της δήθεν προστασίας των εθνικών συμφερόντων μας" , δημιούργησαν ένα ολιγόχρονο αίσθημα επίπλαστης εθνικής ασφάλειας και την ψευδή ελπίδα επίλυσης των εθνικών θεμάτων μέσα απο την "προστασία του ευρώ και των θεσμικών οργάνων των συμπολιτών Ευρωπαίων".
Καθώς όμως σε κανένα από τα λιμνάζοντα καρκινικά εθνικά θέματα της Ελλάδας οι "συμπολίτες" μας δεν έλαβαν την προσήκουσα και αρμόζουσα θέση "συμπολιτών"(συνεχής στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, έποικοι, Αιγαίο και "αμφισβητούμενες" ζώνες πλουτοπαραγωγικών πόρων του υπεδάφους, Νεοτουρκικός εθνικισμός και επεκτατισμός στην Θράκη και Αλβανία (λιμενικές διευκολύνσεις για τον τουρκικό στόλο κ.α. ), η Ευρωπαϊκή συμπολιτεία έχει πλέον αποδείξει οτι ουδόλως ενδιαφέρεται για την προστασία της Ελλάδας.
Αρα, η Ευρωπαϊκή συμπολιτεία νοσεί βαρύτατα με "εδάφη της" να τελούν υπό αδιαπραγμάτευτη Τουρκική στρατιωτική κατοχή και δεν εξυπηρετεί σε τελική ανάλυση των μακροχρονίων αποτελεσμάτων της συμμετοχής μας τα εθνικά μας θέματα. Τουναντίον. Μας αποκοίμισαν και εξαγόρασαν με μιά χούφτα ευρώ την εθνική μας συνείδηση μέσα στους καπνούς ενός τοξικού νέφους μιάς επίπλαστης καταναλωτικής αλλά εντόκου ευφορίας. Ευφορίας που τέλειωσε μετά τις κραυγές των κ.κ. Γιούνκερ, Τρυσέ και Αλμούνια λίγες μέρες πριν με το περίφημο game over. Game over λοιπόν. Φευ, για όλη την συμπολιτεία...Το ευρώ είναι δομικά το αδελφό νόμισμα του δολαρίου. Εχοντας το κλάμπ ηδη δρομολογήσει την καταστροφή του δολαρίου που βιώνουμε, είναι δεδομένο οτι και το ευρώ θα οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα οσονούπω, καθώς τα τοξικά υλικά στήριξης που αποσαθρώνουν ραγδαία το δολάριο βρίσκονται στοιβαγμένα δίκην δυναμίτιδος και στα θησαυροφυλάκια της ευρωζώνης εν αφθονία. Το μόνο που χρειάζεται το ευρώ για να αναφλεγεί είναι καναδυό φούσκες τύπου Ντουμπάι που ήδη δρομολογούνται ειδικά στην "πρώην Ανατολική Γερμανία και τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης". Η δημοσιευμένη εμιρατιανή ζημιά των τραπεζών της ευρωζώνης κι όχι μόνον, αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί
Creditors:
Of United Arab Emirates (By Origin via Credit Suisse citing Bank for International Settlements):
United Kingdom: $50.2 δις
France: $11.3 δις
Germany: $10.6 δις
United States: $10.6 δις
Japan: $ 9.0 δις
Switzerland: $ 4.6 δις
Netherlands: $ 4.5 δις
Of United Arab Emirates (By Entity via Credit Suisse, citing Emirates Bank Association):
HSBC Bank Middle East Limited: $17.0 δις
Standard Chartered Bank: $ 7.8 δις
Barlays Bank Plc: $ 3.6 δις
ABN-Amro (RBS): $ 2.1 δις
Arab Bank Plc: $ 2.1 δις
Citibank: $ 9.9 δις (τα 8 δις απο bailout funds!!!)
Bank of Baroda: $ 1.8 δις
Bank Saderat Iran: $ 1.7 δις
BNP Parabas: $ 1.7 δις
Lloyds: $ 1.6 δις
Η αδημοσίευτη ζημιά είναι ακόμα αδημοσίευτη, και μάλλον θα ακουμπάει και τις δικές μας ακτές...
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στα "δικά μας":
<<Η πολιτική ηγεσία της χώρας προσπαθεί με κάθε τρόπο, μέσω των ΜΜΕ,να αποκρύψει την αλήθεια για την οικονομία της Ελλάδας. Τις τελευταίες ημέρες μιλούν για το έλλειμα λές και δεν γνώριζαν πόσο είναι πριν κυβερνήσουν (αν αλήθεια δεν είχαν φροντίσει να μάθουν πόσο είναι το έλλειμα, τότε είναι παντελώς ανίκανοι και πρέπει να παραιτηθούν άμεσα). Αποκρύπτουν ακόμη το πραγματικό εξωτερικό χρέος του δημοσίου, το οποίο προεκλογικά αναφέρθηκε σε πρωϊνή εκπομπή στην τηλεόραση, απο τον κ. Δούκα οτι είναι περίπου 1 τρισ. ευρώ. Απο όταν μας έβαλαν (σ.σ:δεν έγινε δημοψήφισμα όπως θα έπρεπε και έγινε σε άλλες χώρες) στην Ευρωζώνη οι πολιτικές μας ηγεσίες "ευαγγελίζονται" συνεχώς το επίτευγμά τους αυτό. Θυμάστε τις ημέρες εκείνες που οι τιμές των προϊόντων διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες; Πρέπει όμως να πούμε μερικές αλήθειες και για το ευρώ. Μας λένε οτι είμαστε όλοι στο ευρώ, αρα ούτε και "αυτούς"(τους Ευρωπαίους) τους συμφέρει να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο ευρώ,όσο και αυτό δεν είναι για ευνόητους λόγους ευρέως γνωστό. Η κοινή ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα έχει ως εκδότες τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η κάθε χώρα τυπώνει όσα ευρώ (χαρτονομίσματα) δικαιολογούν το μέγεθος της και η πορεία της οικονομίας της. (η όσα χρειάζεται για να στραγγαλιστεί η οικονομία του μέλους -εκδ). Αν κοιτάξετε στα ευρώ σας θα δείτε οτι μπροστά απο τον αριθμό σειράς,υπάρχει ένα γράμμα.Αυτό υποδηλώνει τον εκδότη του τραπεζογραμματίου. Ετσι κάθε χώρα έχει το δικό της ευρώ. Η κωδικοποίηση έχει ως εξής: Το ενδιαφέρον είναι οτι αυτή η πληροφορία έχει κρατηθεί στο σκοτάδι. Οι πολιτικές και νομισματικές αρχές δεν θέλουν να την γνωρίζετε. Παρατηρήστε δε,οτι το γράμμα-σύμβολο κάθε χώρας δεν έχει την παραμικρή σχέση με το όνομά της. Δηλαδή, γιατί η Γαλλία να μην είχε το F(France) αντι για το U που δεν λέει τίποτα. Ομοίως για την Γερμανία το G για Germany αντί για το X. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξέρουμε τι έχουμε μέσα στο πορτοφόλι μας. Γιατί όμως; Η απάντηση είναι απλή. Κάντε μια δοκιμή. Ας κάνουμε μια ανάληψη 1000 ευρώ απο 1 ATM. Τσεκάρετε τους κωδικούς των χαρτονομισμάτων. Θα δείτε οτι σχεδόν όλοι είναι απο άλλες χώρες. Ελάχιστα θα είναι τα ελληνικά,αν υπάρχουν καθόλου. Κυρίως θα βρείτε γερμανικά και ιταλικά ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κινούμαστε και ζούμε με ξένα χρήματα,δανεικά απο άλλες χώρες. Αν δεν υπήρχε αυτό το οιονεί συνάλλαγμα,αντί για 1000,θα είχαμε 100 στην τσέπη μας. Αυτό σημαίνει οτι έχουμε χρεοκοπήσει. Οριστικά και αμετάκλητα. Γιατί,για να τυπωθούν νέα ελληνικά ευρώ πρέπει η οικονομία να αναπτύσσεται(ενώ εμείς είμαστε σε συνεχή ύφεση),ή η ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών να κάνει άλματα(σ.σ:σενάριο επιστημονικής φαντασίας για εμάς).Η σημασία που έχει ο κωδικός σε κάθε χαρτονόμισμα είναι απλή.Σε τυχόν διάσπαση της Ευρωζώνης,τα ευρώ θα μετατραπούν στο αντίστοιχο,παλιό εθνικό νόμισμα.Οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα έχουν ήδη μετατραπεί,εκείνη την Παρασκευή απόγευμα που θα μας ανακοινωθεί το μαντάτο.Σε εμάς εννοείται, με μια υποτίμηση τουλάχιστον 50%,γιατί η νέα δραχμή θα πρέπει να απηχεί και την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας. (500-600 δρχ/1 ευρώ). Αυτό λέγεται και ληστεία της μεσαίας τάξης. Οι Γερμανοί για παράδειγμα θα δεχτούν για μετατροπή σε μάρκα, στο νέο ισχυρό νόμισμα της Ευρώπης, μόνο όσα ευρώ έχουν το X μπροστά. Τα άλλα χάσανε. Δυστυχώς με τους πολιτικούς που έχουμε μπλέξει,κάποια στιγμή θα καταφέρουν και το αδιανόητο. Να μας "πετάξουν" έξω απο την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Ακόμη και τότε όμως,θα υπάρχουν αρκετοί που θα κουνάνε με πάθος,"πράσινα" και "γαλάζια" σημαιάκια.>>
Αυτά βέβαια σε περίπτωση που το ευρώ ήταν ένα καθαρό από τοξικές επισφάλειες νόμισμα. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Το ευρώ είναι γεμάτο επισφάλειες και ομόλογα-μάρκες από διάφορα διεθνή και ευρωπαϊκά "καζίνο". Ειναι θέμα χρόνου η υποτίμησή του και η ένταξή του αρκετές θέσεις πίσω απο τα νομίσματα των Ασιατών γιγάντων. Η κατάσταση λοιπόν εχει ξεφύγει πολλαπλά και δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα και ευκαιρίες ελιγμών. Θα περιμένουμε να μας διώξουν υβριζόμενοι και λοιδωρούμενοι λόγω "κοσμίας διαγωγής" απο το "Κολλέγιο Οικονομικής Διαστροφής" της ευρωζώνης η θα αποχωρήσουμε μόνοι μας απο το μέτωπο της ευρωπυρκαγιάς των νεοταξικών εμπρηστών;
Το νομισματοκοπείο στην Μεσογείων υπάρχει ακόμα, οι μηχανές εκτύπωσης δραχμών μάλλον δεν έχουν πωληθεί , και "πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια" υπάρχουν και ανατολικά της Εδέμ , στους ανερχόμενους αστέρες, τους παραγωγικούς γίγαντες της Ασίας.
Αν δεν σπάσεις αυγά, δεν γίνεται ομελέτα .
<< ...Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει, να εκδώσει, και να κυκλοφορήσει ολο το χαρτονόμισμα και να εγγυηθεί τις πιστώσεις εκείνες που χρειάζονται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες πληρωμών της και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Το δικαίωμα της δημιουργίας χρήματος και έκδοσης τραπεζογραμματίων δεν είναι μόνον το ύψιστο προνόμιο της κυβέρνησης, αλλά και η μέγιστη δημιουργική ευκαιρία. Με την υιοθεσία και την ψήφιση αυτών των αρχών, οι φορολογούμενοι θα σωθούν απο τα τεράστια ποσά τόκων. Το χρήμα θα σταματήσει να είναι ο αφέντης και θα γίνει ο υπηρέτης του έθνους και της ανθρωπότητας...>> ( Πάντα επίκαιρος ο Αβραάμ Λινκολν!!!)
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΝ.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.
ΕΜΕΙΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΜΕ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑΕΙ ΠΑΛΙΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΕΣ.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ.
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΚΥΠΡΟΣ) ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.
ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ


ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ!
ΚΑΜΜΙΑ ΛΕΞΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ .
ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΤΟΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΡΕΛΛΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΕ ΓΕΩΡΓΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι «η 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση που πλήττει τη μακεδονική εθνική και γλωσσική ταυτότητα»...



...«Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αποτελεί την πεμπτουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κινητήρια δύναμη του ελεύθερου κόσμου. Ως εκ τούτου, η δική μας κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν προκύπτει από κάποιον εθνικισμό, ιδιοτροπία, επίδειξη ισχύος ή μη ορθολογικές αξιώσεις, αλλά από τα βασικά κεκτημένα του αγώνα της ανθρωπότητας για ελευθερία» τόνισε ο Ιβάνοφ.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνείται την εθνική ταυτότητα του 'μακεδονικού λαού' και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παίξει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των 'Μακεδόνων πολιτών'».

Όπως καταλάβατε και από τα λεγόμενα του προέδρου ψιλοέτσουξε η αναβολή της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών.

Εμάς αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι από τα λεγόμενα του προέδρου της FYROM καταλαβαίνουμε ότι στερούνται τα Σκόπια σοβαρών επιχειρημάτων και επικαλούνται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Σαν να σου λένε το ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι αλλά εμείς έτσι θέλουμε...

Πάντως για να σας λυθούν οι απορίες και αυτοί ξέρουν ότι δεν είναι έτσι... Απλά δεν τους συμφέρει να το πουν...

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More