ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΛΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ


Έγγραφα που "μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα καταδεικνύουν αυξημένη παρεμβατικότητα στα ελληνικά πολιτικά και αμυντικά πράγματα κατά την περίοδο 2006-2009" περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις του site Wikileaks τα οποία θα δημοσιευθούν τις επόμενες ώρες, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ. Στα έγγραφα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιήσει οι Αμερικανοί στην ελληνική πλευρά, εμφανίζονται οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν σε ότι αφορά την ελληνορωσική προσέγγιση της εποχής από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, να υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, να τοποθετούνται αρνητικά για το σκοπιανό και γενικά να δρουν "σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων".

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας επικοινώνησε με τον νέο Αμερικανό πρέσβευτή στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για το τι θα περιλαμβάνουν οι αποκαλύψεις του Wikileaks (τουλάχιστον αυτές που ξέρουν οι ΗΠΑ) για την Ελλάδα και απ'ότι λέχθηκε στο defencenet.gr από έγκυρη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών "Κανείς δεν είναι χαρούμενος για αυτά που θα ακουστούν".

Η ίδια εικόνα φαίνεται να επικρατεί και σε άλλες πρωτεύουσες, αλλά και στην Άγκυρα. Στην τελευταία οι Τούρκοι ενημερώθηκαν ότι στα έγγραφα θα τους θεωρούν συνεργάτες της Αλ Κάϊντα και τους Κούρδους "εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα" στην Μόσχα ότι η γνώμη των στελεχών του Στέϊτ Ντιμπάρτμεντ για τους Ρώσους διπλωμάτεε κινείται μεταξύ περιφρόνησης και απαξίωσης. Μεταξύ των χωρών που έχουν ενημερωθεί είναι οι: Τουρκία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ισραήλ και Ιράκ.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από το WikiLeaks η διαρροή εγγράφων θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Οκτωβρίου. Τότε είχαν δοθεί στη δημοσιότητα 400.000 για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ποιο είναι όμως το περιεχόμενο των εγγράφων που έχει προκαλέσει ανησυχία στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων χωρών;

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένα από τα έγγραφα θα αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία βοηθούσε μαχητές της Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν και ότι οι ΗΠΑ από την πλευρά τους συνέδραμαν του Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Ακόμη και οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Μόσχα, που πρόσφατα αναθερμάνθηκαν, αναμένεται να επηρεαστούν από τη διαρροή. Όπως αναφερει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Kommersant, τα απόρρητα έγγραφα θα περιέχουν γενικές εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση της Ρωσίας και "διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς" για τους Ρώσους πολιτικούς.

Τα έγγραφα θα αποκαλύπτουν ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών διπλωματών με Ρώσους πολιτικούς, εκτιμήσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα της Ρωσίας και αναλύσεις για την εγχώρια και διεθνή ρωσική πολιτική.

Κάποιες πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι θα περιγράφονται ενέργειες κατά της πολιτικής των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου που ακολούθησε η Αθήνα μεταξύ 2006-2009, όπως και η άποψη ότι το Αιγαίο πρέπει να μοιραστεί...

Όλα τα παραπάνω είναι υπό την μορφή μη διασταυρωμένων πληροφοριών από πηγές οι οποίες είναι σαφές ότι κατατρέχονται από άγχος. Σε λίγο θα ξέρουμε όλη την πραγματικότητα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ


*Ο χρόνος μας, τελειώνει σε λίγο. Όποιος έχει μυαλό, ας τα ακούσει αυτά: *Για τρίτη φορά ακριβώς μέσα σε εκατό χρόνια, οι Γερμανοί στήνουν ένα Μεγάλο Πόλεμο, οικονομικής μόστρας, αυτή τη φορά. Με στόχο την απόλυτη κυριαρχία στην Ευρώπη και μετά..έχει ο Θεός!
*Όμως οι Αμερικανοί τυπώνουν αδιάκοπα πληθωριστικά δολάρια! Τρισεκατομμύρια ολόκληρα! Και τα μοιράζουν δώθε-κείθε εξαγοράζοντας με τις Εταιρίες τους ολόκληρες χώρες, σαν να ήταν περίπτερα, η δυαράκια στο Παγκράτι!
*Σ’ αυτό το παιχνίδι συνεργάζονται (προς το παρόν) με τους Γερμανούς. Οι οποίοι, έτσι μονοκόμματα που σκέφτονται, έχουν πέσει στην αμερικάνικη παγίδα! Γιατί σε λίγο καιρό το δολάριο θα καταπιεί το ευρώ.
*Και η Μέρκελ, θέλοντας και μη, προτού αποχαιρετίσει την εξουσία, θα διαλύσει την Ενωμένη Ευρώπη, εις τα εξ ων συνετέθη..
*Εμείς χρησιμοποιηθήκαμε ως πειραματόζωο και από τη Μέρκελ, γιατί τα δικά μας τα χάλια αυξάνουν τα δικά της κεφάλαια, και από την Αμερική γιατί πρώτοι εμείς, (Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλαδή) πυροβολήσαμε το ευρώ κάτω από τη ζώνη, για λογαριασμό του δολαρίου.
*Ως εκ τούτου, πριν μας αγοράσουν οι πολυεθνικές των τοκογλύφων και καταληστέψουν την αμύθητη περιουσία που κρύβουμε στα σπλάχνα μας, πρέπει να φύγουμε Αμέσως Τώρα απ την Ευρώπη και να ξανατυπώσουμε Δραχμές για να ισιώσουμε!
*Και να κάνουμε Εμείς το κουμάντο στην Πατρίδα Μας!
*Τα παπαγαλάκια, οι προδότες, οι πράκτορες και τα υπαλληλάκια θα κάνουν ότι μπορούν για να μας αποτρέψουν. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε. Με τρόπους που να σέβονται την Ιστορία μας, οσάκις κινδύνεψε να διαλυθεί η Ελλάδα.
*Αλλιώς θα μας σβήσουν αυτοί, σε πολύ λίγο καιρό, - που ίσως μετριέται και σε δυο δεκάδες μήνες πια-, απ το χάρτη της Ευρώπης, αφού πρώτα «τελειώσουν» τη δουλειά τους, επάνω μας!
Υστερολόγιο: Συνέλληνες, τυπώστε, κόψτε και φυλάξτε αυτό το Ειδοποιητήριο. Θα σας χρειαστεί μόνο όταν θα φτάσετε στο σημείο να μουντζώνετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Στην περίπτωση όμως που νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα, δεν θα σας χρειαστεί. Τραγουδήστε, μαγειρέψτε, και κουτσομπολέψτε στην ΤιΒί σας, φρικαρισμένοι απ τα δελτία των Οχτώ, και διαγράψτε το. Ως αποκύημα της οργισμένης φαντασίας του τελευταίου των τελευταίων ανάμεσά σας, ενός Ποιητή-«Γραμματέα» μιας Ουτοπικής Ανατροπής, που όμως, (σε πείσμα της μικροαστικής λογικής της καναπεδάτης φοβίας), είναι πια Μονόδρομος για την Πατρίδα μας...
Δημήτρης Ιατρόπουλος
Ποιητής


ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ........ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή που φέρνει στο φως της δημοσιότητας άκρως απόρρητο έγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο έγγραφο αυτό της Δ1 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών η πρώτη αποκάλυψη αναφέρει ότι η Τουρκία απαιτεί η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι ξεχωριστή από τη διαπράγματευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. 

Με αυτό το τρόπο στην ουσία η Τουρκία προσπαθεί να αποσυνδέσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και να το παρουσιάσει ως αποκομμένες νησίδες που επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. 
Μία τέτοια εξέλιξη αυτόματα σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα αμφισβητήσουν το νομικό δικαίωμα αυτών των νησιών να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και άρα Αποκλειστικη Οικονομική Ζώνη.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα δεν θα μπορεί διεκδικήσει την εκμετάλλευση μιας μεγάλης θάλασσιας έκτασης, στο υπέδαφος της οποίοας θεωρείται πως υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Και ενώ η Τουρκία φαίνεται πως προχωρά σε κάθε μορφής πίεση για να προασπίσει τα συμφέροντά της, σύμφωνα με την εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στην ελληνική νομοθεσία ούτε τον σύγχρονο ορισμό της υφαλοκρηπίδας αν και έχει εθνικό συμφέρον και διατηρεί τον περιοριστικό ορισμό του 1958.

Μία δεύτερη αμέλεια της Αθήνας είναι πως δεν έχουν ακόμα υποβληθεί χάρτες με τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ αν και η αρμόδια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ετοιμάσει τέτοιους χάρτες.

ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΗ

Προφανώς οι πιο πολλοί από σας έχετε ήδη πληροφορηθεί για το νέο κατόρθωμα του θλιβερού αυτού ανθυποτζουτζέ των ΗΠΑνθρώπων, της Νέας Τάξης, της Νέας Εποχής, της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ και των άλλων οργάνων του διεθνούς Σιωνισμού. Δείτε το τώρα και όπως το παρουσιάζει επιχαίροντας η κομοτηνέζικη τουρκοφυλλάδα «Μπιρλίκ» στις 26-11-2010 (μετάφραση .(http://tourkianea.wordpress.com) Προσέξτε ότι δεν αναφέρει καν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνοντας απλώς γενικά λόγο για θρησκευτικούς ηγέτες μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία. Βοήθειά μας:

Στη ¨Διάσκεψη Θρησκευτικού Τουρισμού – Κωνσταντινούπολη 2010¨ που διοργανώθηκε στο μέγαρο διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων Λουτφού Κιρντάρ, προσεκλήθησαν οι εκλεγμένοι μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μέτε. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση οι μουφτήδες μας, συνομίλησαν με θρησκευτικούς ηγέτες μειονοτήτων που ζούνε στην Τουρκία, Επίσης είχαν την ευκαιρία να συγχαρούνε τον νεοδιόριστο Υπουργό Θρησκειών της Τουρκικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Γκιορμέζ και να του ευχηθούνε να έχει επιτυχίες στα νέα του καθήκοντα.

Οι μουφτήδες μας σε πολλές από τις συνεδρίες αυτού του συμποσίου συνομίλησαν με πολλούς επιστήμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία που μετείχαν στο συμπόσιο. Στην ομιλία που έκανε στο συμπόσιο ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, είπε ότι η χώρα μας είναι πλούσια από πλευράς θρησκευτικού τουρισμού, και ότι αν οπουδήποτε στην Ελλάδα γινόταν ένα μεβλίτι ή μια προσευχή σε ένα από τα επισκευασμένα τζαμιά, αυτό θα τραβούσε πολλούς μουσουλμάνους από τα Βαλκάνια, από την Τουρκία και από την Ελλάδα σε εκείνη την περιοχή, θα υπήρχε σε εκείνη την περιοχή μια οικονομική κίνηση, και ταυτόχρονα θα ήταν επωφελές για την εικόνα της χώρας μας, καθώς οι άνθρωποι θα γνώριζαν ο ένας τον άλλο μέσα σε περιβάλλον ανοχής. Ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο έχει απευθυνθεί στους Έλληνες αρμόδιους και αναμένει την άδεια τους. Η πολύ θετική αυτή διάσκεψη, αποφασίστηκε τα επόμενα χρόνια να γίνει στο Ικόνιο, στο Μάρντιν ή στο Χατάϊ.

ΤΣΙΜΠΑΜΕ.........


Την επικαιροποίηση της κείμενης νομοθεσίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, που ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν συζητείται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
Αναφερόμενος σε «φημολογίες» της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας, αλλά και στις προτάσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε στην τουρκική πλευρά επικοινωνιακή εκμετάλλευση. «Η Τουρκία, άλλοτε καλόπιστα, άλλοτε όχι, έχει ως προφανή στόχο να δημιουργήσει επικοινωνιακά την αίσθηση μιας θετικής βούλησης για συνεργασία. Κι εμείς πολλές φορές -λαϊκώς- τσιμπάμε», είπε.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, αν υπάρχουν «μυστικές συνομιλίες και διπλωματία», με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση σχετικής συνεργασίας με τη γείτονα διότι: Παραμένει υποβόσκουσα η απειλή του «casus belli» και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τις συνεχείς παραβιάσεις, το γεγονός πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, δεν έχει επιλυθεί τέλος το ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.

«Σήμερα η προσπάθεια είναι ακριβώς η διερεύνηση των δυνατοτήτων επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με καμία μυστικότητα, με απόλυτη διαφάνεια, μέσω των διερευνητικών επαφών που βεβαίως συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό», είπε. «Και βέβαια, στις συζητήσεις αυτές δεν τίθεται ούτε έχει τεθεί το θέμα της συνεκμετάλλευσης».

Καθώς ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «αντιφατική» -δεδομένων των ανοιχτών ζητημάτων- τη στάση της χώρας μας να εμφανίζεται «πρώτος συνήγορος» στις συνομιλίες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε, ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της χώρας, δήλωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για «ανοιχτή συζήτηση» εφ' όσον η γειτονική χώρα ανταποκριθεί και πραγματοποιήσει τις υποχρεώσεις της που έχουν αποτυπωθεί στον οδικό της χάρτη.

«Πιστεύω πως η τουρκική κυβέρνηση, που θα προκύψει σπο τις εκλογές του Ιουνίου, θα έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας και τη δική της πορεία σ' αυτά τα θέματα», κατέληξε

ΔΗ.ΣΥ...Η....ΔΥ.ΣΗ;


Την τελείωσε ο Μάκης Κουρής. Η εταιρεία RASS στην οποία είναι μέτοχος δημοσιεύει στο Παρόν δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το νέο κόμμα της Ντόρας παίρνει 2,4%! Είπαμε ότι δεν περπατάει με τίποτα η ΔΗΣΥ, αλλά όχι κι... έτσι. Λίγο πάνω από 3% δείχνουν οι άλλες μετρήσεις και ο πόλεμος των δημοσκοπήσεων συνεχίζεται. Συμπέρασμα; Η Ντόρα έχασε τον πρώτο πόλεμο των εντυπώσεων...

ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΔΗ.ΣΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΔΥ.ΣΗ;

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;


Αν και η εφαρμογή της Θερινής Ώρας έχει καθιερωθεί ως μέτρο εξασφάλισης εξοικονόμησης ενέργειας, στην πραγματικότητα η πεποίθηση αυτή απέχει πολύ από την αλήθεια. Μελέτες που έγιναν από.......
ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με αντικείμενο την Ιντιάνα πριν το 2006, όταν στην πολιτεία συνυπήρχαν τρεις διαφορετικές ώρες, αλλά και το Σίδνεϋ της Aυστραλίας, που παρέτεινε την περίοδο της Θερινής Ώρας ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, καταδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καμία μείωση στην κατανάλωση ενέργειας αλλά παρατηρείται μάλιστα και μία μικρή αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος κατά τους μήνες αμέσως μετά τη μετακίνηση των δεικτών των ρολογιών μία ώρα μπροστά.

Ενώ οι μελέτες αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την υποσχεθείσα ενεργειακή εξοικονόμηση, δεν υπάρχει αμφιβολία για το κόστος που γεννάται από την εφαρμογή της Θερινής Ώρας. Κάνοντας ένα πρόχειρο υπολογισμό, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι στις ΗΠΑ ο πολύτιμος χρόνος που χάνεται από το διπλό πισωγύρισμα της ώρας αποτιμάται σε αξία σχεδόν 1,7 δισ. δολαρίων ανά έτος. Αυτό είναι το κόστος ευκαιρίας – ο χρόνος δηλαδή που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

Παραδοσιακά οι οικονομολόγοι υπολογίζουν το κόστος ευκαιρίας με όρους κατά κεφαλήν αμοιβών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bureau of Labor Statistics τον Ιανουάριο του 2010 το ωρομίσθιο του μέσου Αμερικανού ήταν 22,45 δολάρια.

Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας μας χρειάζεται χρόνο 10 λεπτών για να αλλάξει όλα τα ρολόγια και τα ξυπνητήρια, το κόστος ευκαιρίας ισούται με 3,74 δολάρια ανά άτομο. Έτσι, το κόστος ευκαιρίας μίας αλλαγής ώρας για ολόκληρο το έθνος (βάσει του αμερικανικού πληθυσμού άνω των 18 ετών, εξαιρουμένων μόνο των κατοίκων την Αριζόνα, όπου δεν εφαρμόζεται η Θερινή Ώρα) αντιστοιχεί σε ποσό 836.117.536 δολαρίων. Εφόσον όμως τα ρολόγια πρέπει να αλλάζονται δις το χρόνο, το ποσό αυτό διπλασιάζεται.

Το κόστος αυτό πλήττει και τις επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 1,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να ξαναρυθμίζουν τα ρολόγια και να αλλάζουν αντίστοιχα τα προγράμματά τους, έστω και αν οι χώρες τους δεν εφαρμόζουν επισήμως τη Θερινή Ώρα.

Από τη Θερινή Ώρα δεν προκύπτουν πραγματικά οφέλη, αλλά μόνο πολλές και απτές ζημίες. Το Κογκρέσο πρέπει να καταργήσει αυτή την τυραννία της αλλαγής της ώρας και να αφήσει τα ρολόγια μας στην ησυχία τους.

Υπέρ: Αποδεδειγμένα Οφέλη

Του Steve Calandrillo, University of Washington School of Law

Αντί να καταργήσει τη Θερινή Ώρα, το Κογκρέσο θα έπρεπε ίσως να επιβάλει την εφαρμογή της σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους.

Κατ’ αρχάς, παρά τις όποιες αντιρρήσεις, η εφαρμογή της Θερινής Ώρας εξοικονομεί ενέργεια. Γιατί; Πολύ μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας καταναλώνονται τις ώρες της νύχτας από ό,τι τις πρωινές ώρες, επειδή πολύ περισσότεροι Αμερικανοί είναι ξύπνιοι στις 5 το απόγευμα από ό,τι στις 6 το πρωί. Έτσι, μεταθέτοντας το φως της ημέρας κατά μία ώρα προς το βράδυ επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης στις βραδινές ώρες αιχμής, που υπερκαλύπτει τη μικρή αύξηση που προκαλείται νωρίς το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας.

Η Θερινή Ώρα όμως συγκεντρώνει και άλλα πολύ σπουδαιότερα οφέλη. Πολλά είναι τα είδη των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης και της κλοπής, που διαπράττονται ως επί το πλείστον κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ συμβαίνουν πολύ σπανιότερα τις πρωινές. Ευτυχώς, η Θερινή Ώρα προσφέρει στην κοινωνία τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται προς το συμφέρον της την αγάπη των εγκληματιών για το ξενύχτι και την απέχθειά τους προς το πρωινό ξύπνημα.

Η μείωση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με την παράταση των ωρών φυσικού φωτός βοηθά τόσο τα άτομα όσο και τις επιχειρήσεις. Από τα μέσα του 2008 έως τα μέσα του 2009, οι καταστηματάρχες στις ΗΠΑ έχασαν 42,2 δολ. από κλοπές, σύμφωνα με το Global Retail Theft Barometer, έτσι μία μείωση των κλοπών συνεπάγεται μεγάλες αποταμιεύσεις. Τα οφέλη αφορούν εξίσου τα μικρά και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, εφόσον σύμφωνα με εκθέσεις της National Retail Federation το 2009, 92 τοις εκατό των καταστηματαρχών έπεσαν θύματα κλοπής.

Ακόμα πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η Θερινή Ώρα σώζει ζωές. Με απλά λόγια, το σκοτάδι σκοτώνει. Η επέκταση της εφαρμογή της Θερινής Ώρας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου μπορεί να σώσει περισσότερες από 350 ζωές Αμερικανών το χρόνο μέσω των μειωμένων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν τη νύχτα. Σύμφωνα με το Insurance Institute for Highway Safety, η μετάβαση από το μεσημέρι στο σούρουπο προκαλεί αύξηση σε ποσοστό 300% των θανατηφόρων ατυχημάτων με θύματα πεζούς. Μετατοπίζοντας το σούρουπο μία ώρα αργότερα θα σωθούν ζωές, αφού την ώρα εκείνη θα υπάρχουν λιγότεροι μηχανόβιοι σε κυκλοφορία.

Τα οφέλη από την εφαρμογή της Θερινής Ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους -συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας, της μειωμένης εγκληματικότητας και του περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων- ξεκάθαρα υπερτερούν του όποιου κόστους. Ίσως είναι πλέον καιρός να μεταθέσουμε μπροστά κατά μία ώρα και αυτόν τον τρόπο σκέψης μας.

ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΧΩΡΙΣ....ΧΑΓΗ;


Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας ουδέποτε διέψευσαν το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει στα σκαριά συμφωνία για το Αιγαίο, ενώ οι ξεκάθαρες θέσεις του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας, Ε. Μπαγίς, την περασμένη εβδομάδα, ότι «θα στήσουμε εξέδρες στη θάλασσα του Αιγαίου που θα μας λύσουν τα προβλήματα», οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι η «λύση» θα είναι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Όμως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και συμφωνία για συνεκμετάλλευση από κοινού με την Τουρκία των κοιτασμάτων του Αιγαίου, χωρίς προηγουμένως να έχουν καθοριστεί τα χωρικά ύδατα και να έχουν οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφήνει ανοιχτή την πόρτα για παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και οικονομικών δικαιωμάτων.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί, και γι' αυτό αποφεύγει, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, και τούτο γιατί γνωρίζει ότι το Δικαστήριο, στην καλύτερη περίπτωση για την ίδια, θα της εκχωρήσει (σ.σ. σύμφωνα με υπολογισμούς επίσημων ελληνικών φορέων) 2%-3% στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τίποτα στα Δωδεκάνησα μέχρι και τη Ρόδο και περίπου 25% μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και 18% ανατολικά της Μεγίστης. (Στο χάρτη φαίνεται η καλύτερη πιθανή υφαλοκρηπίδα που θα μπορούσε να οριοθετήσει το Διεθνές Δικαστήριο για την Τουρκία, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και με βάση την πρακτική του δικαστηρίου.)
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από την κόκκινη γραμμή στο χάρτη και ανατολικά, σύμφωνα με την αρχική, επίσημη ελληνική θέση από τη μεταπολίτευση, με την οποία, άλλωστε έγινε και η πρώτη -και ατελέσφορη- προσπάθεια διαπραγμάτευσης το 1976. Οποιαδήποτε συζήτηση δυτικά της κόκκινης γραμμής ισοδυναμεί με απεμπόληση ελληνικής κυριαρχίας και ελληνικών οικονομικών δικαιωμάτων.
Προσφυγή στην παρανομία
Επειδή λοιπόν η Τουρκία γνωρίζει τι δικαιούται στην περιοχή του Αιγαίου, και κυρίως ότι θα πάρει τα ελάχιστα από τον Εβρο μέχρι τη Ρόδο, αποφεύγει συστηματικώς το Διεθνές Δικαστήριο και προσπαθεί με παράνομες ενέργειες να πετύχει τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Επιπροσθέτως, η Αγκυρα φαίνεται να γνωρίζει τις πληροφορίες περί ύπαρξης κοιτασμάτων στην περιοχή του Καστελόριζου, γι' αυτό επιμένουν οι πληροφορίες από τις διμερείς «μυστικές διαπραγματεύσεις» ότι η Αγκυρα δεν θέλει καμία συζήτηση για την περιοχή αυτή, ισχυριζόμενη ότι το Καστελόριζο δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, υπονοώντας σαφώς ότι την περιοχή αυτή την θέλει αποκλειστικά δική της.
Επομένως, οποιαδήποτε πιθανή θέση της κυβέρνησης για εγκατάλειψη της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας, με στόχο να βρεθεί λύση με την οριοθέτηση μόνον της ΑΟΖ, αποτελεί αλχημεία για τη συγκάλυψη τυχόν παραχωρήσεων.
Η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα αποτελούν τελείως διαφορετικές έννοιες, έχουν διαφορετικά μεγέθη και το εύρος τους δεν συμπίπτει.
Το άρθρο 76 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ότι η υφαλοκρηπίδα μετράται από τις ακτές και μπορεί να έχει έκταση έως 200 ναυτικά μίλια από αυτές.
Το άρθρο 55 ορίζει ότι η ΑΟΖ εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων και το άρθρο 57 ότι μπορεί να φτάσει τα 200 ν.μ. από την άκρη των χωρικών υδάτων.
Έτσι φαίνεται ότι απαιτείται η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων (που αποτελούν τη βάση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα) και, επομένως, η όποια συμφωνία για συνεκμετάλλευση, χωρίς προηγουμένως να οριοθετηθούν η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, αποτελεί παραχώρηση. Απαιτείται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, διότι μετρώνται διαφορετικά και είναι πιθανόν η Τουρκία να στήσει εξέδρα σε τουρκική ΑΟΖ, πλην όμως ο βυθός να αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα και το αντίστροφο...Το σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, αντιθέτως το έφερε στο προσκήνιο ο ίδιος ο κ. Μπαγίς σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Αθήνα.
Μια τυχόν συνεκμετάλλευση δυτικά της κόκκινης γραμμής στο χάρτη θα επιφέρει, πέραν της απεμπόλησης κυριαρχίας, και επιπλέον προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες παραχωρήσεις.


Παραχώρηση κυριαρχίας
Η ανάθεση, για παράδειγμα, σε αμερικανική εταιρεία (και τέτοια ονόματα αρχίζουν να ακούγονται από διάφορες πλευρές) να στήσει κοινές ελληνοτουρκικές εξέδρες (όπως έχει προαναγγείλει - περιγράψει ο κ. Μπαγίς) 20 ν.μ. δυτικά των Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και νότια του Καστελόριζου αποτελεί σοβαρή κίνηση παραχώρησης ελληνικής κυριαρχίας.
Βεβαίως, ο υπό καλλιέργεια αντίλογος είναι ότι διά του τρόπου της συνεκμετάλλευσης αυτού του είδους θα εξαλειφθούν τα υπάρχοντα πολιτικά προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Θα προκύψουν όμως και νέα προβλήματα, περισσότερο επικίνδυνα, προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης της Ελλάδας, και αυτό γιατί ανοίγει πιθανότατα ο δρόμος να χρησιμοποιήσει τις εξέδρες αυτές η Τουρκία ως αφετηρία διαμελισμού του Αιγαίου. Ετσι δημιουργείται ο κίνδυνος η Τουρκία:
Αποκοπή των νησιών
* Να ισχυριστεί ότι η περιοχή δυτικά από τις εξέδρες αυτές ανήκει στην Ελλάδα και ανατολικά ανήκει στην Τουρκία. Ετσι, μια σειρά από τα προαναφερθέντα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να βρεθούν αυτόματα πάνω στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και θα απομονωθούν, με κίνδυνο τον οικονομικό και εθνικό μαρασμό των κατοίκων τους.
* Να απαιτήσει την αναδιάταξη του FIR Αθηνών με αφετηρία τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται οι εξέδρες αυτές, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη υπέρπτησης.
* Να απαιτήσει, με αφετηρία τις εξέδρες (ανατολή-δύση), την επαναδιάταξη των ορίων στις περιοχές έρευνας και διάσωσης.
* Να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 43 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας για την περιοχή ανατολικά από τις εξέδρες, προκειμένου να αναλάβει η Αγκυρα τον έλεγχο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καθώς και για τη ρύπανση της θάλασσας, αποκομίζοντας μέγιστα οικονομικά οφέλη.
* Να απαιτήσει με βάση τις εξέδρες την οριοθέτηση των ελληνοτουρκικών συνόρων με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η κυριαρχία της Ελλάδας.
* Τέλος, το θεσμικό και εξόχως εθνικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι και τα 12 ν.μ. θα παραπεμφθεί στις καλένδες. *

ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΤΑ ΝΕΑ


Απόρρητο έγγραφο με τίτλο "Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο" αποκαλύπτει τις τουρκικές απαιτήσεις για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο - Οι Ελληνικές θέσεις και τα σοβαρά λάθη της Αθήνας.

Σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο απ'οτι αναγνωρίζει δημοσίως η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατο (1η Νοεμβρίου) της Δ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών (ΟΗΕ, Διεθνείς Οργανισμοί και Διασκέψεις) τα κυριότερα αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα ο "Κόσμος του Επενδυτή"....


Το έγγραφο με τίτλο "Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο" έχει αποδέκτη τον Α΄ Γενικό Διευθυντή (αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις) κ.Τρύφωνα Παρασκευόπουλο και κοινοποιείται στο γραφείο του υπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα. Συντάχθηκε για να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν εγερθεί στην πορεία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών γεγονός πού επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βάση και το περιεχόμενο των διμερών διαπραγματεύσεων.
«Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, το οποίο αποτελείται συνολικά από 13 νησιά, νησίδες και βράχους, δεν είναι απομονωμένο - γεωγραφικά και διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται στην οριοθετική γραμμή τουιταλοτουρκικού Πρακτικού του Δεκεμβρίου του 1932, το οποίο συμπληρώνει τηνιταλοτουρκική συμφωνία της Άγκυρας της 4ης Ιανουαρίου 1932, οριοθετώντας τα χωρικά ύδατα της Δωδεκανήσου με τις απέναντι ακτές της Aνατoλίας».

«Για λόγους πρακτικούς, είναι ορθότερο να αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύνολο τα θαλάσσια όρια της Ελλάδας με την Τουρκία από τις εκβολές του Έβρου μέχρι το Καστελόριζο».

«Οσον αφορά τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όλο το ανατολικό όριο επηρεάζεται από την νήσο Στρογγυλη του συμπλέγματος του Καστελόριζου ... Η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν κοινά όρια υφαλοκρηπίδας μόνον εάν η οριοθετική γραμμή της ελληνοτουρκικής υφαλοκρηπίδας χαραχθεί με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της νήσου Στρογγύλης.»

«Δεδομένης της γενικότητας της διατύπωσης του άρθρου 83 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και λόγω των διακυμάνσεων της νομολογίας και τηςαvτίληψης των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων ότι κάθε υπόθεση αποτελεί έναunicum, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια η επήρεια που θα απoδoθεί στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου σε ενδεχόμενη δικαστική επίλυση της διαφοράςoριoθέτησης με την Τουρκία».

Αιγιαλίτιδα ζώνη

«Το δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη υπερισχύει καταρχήν του δικαιώματος σε υφαλοκρηπίδα, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα περιορισμού της αιγιαλίτιδας ζώνης λόγω αλληλοεπικάλυψης με την υφαλοκρηπίδα γειτονικού κράτους, όπως υποστηρίζει η Τουρκία» (σ.σ. Η Τουρκία, δηλαδή, επιδιώκει να μειώσει την αιγιαλίτιδα ζώνη ελληνικών νησιών, με το επιχείρημα ότι επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!)

Για την μεθοδολογία οριοθέτησης

«Έχει ενοποιηθεί το εθιμικό με το συμβατικό δίκαιο της oριoθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ... Η έννοια των "σχετικών περιστάσεων" (που δικαιολογούν την εφαρμογή της αρχnς της ευθυδικίας) λειτουργεί ως εξαίρεση στην αρχή της ίσης απόστασης (μέσης Γραμμής), που έχει καθιερωθεί πλέον ως κλασική μέθοδοςoριoθέτησης».
«'Εχει απoκρυσταλλωθεί η μεθοδολογία oριoθέτησης. Σε πρώτο στάδιο χαράσσεται προσωρινά η γραμμή της ίσης απόστασης και στην συνέχεια εξετάζεται η ύπαρξη τυχόν περιστάσεων που επιβάλλουν τη μετατόπιση της γραμμής, προκειμένου να επιτευχθεί ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Ειδικότερα ως προς τις περιπτώσεις κρατών μεαντικείμενες ακτές, το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ήδη από το 1985 στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Λιβύης - Μάλτας ότι η χάραξη της μέσης γραμμής αποτελεί καταρχήν τη δίκαιη λύση. Ωστόσο, στην πρόσφατη απόφασή του στην υπόθεση Θαλάσσιας Οριοθέτησης στην Μαύρη Θάλασσα, το Δικαστήριο προσέθεσε ένα τρίτο στάδιο στη διαδικασία oριoθέτησης, στο πλαίσιο του οποίου απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια της "αναλογικότητας", δηλαδή της αναλογίας μεταξύ τουμήκoυς των ακτών και της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος ... Η εν λόγω αναβάθμιση του κριτηρίου της αναλογικότητας δημιουργεί προβλnματισμό, ενώ μειώνει ακόμα περισσότερο τον βαθμό προβλεψιμότnτας».

«Περισσότερο από το 1/3 των εθνικών νομοθεσιών σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ προβλέπουν ότι, εκκρεμούσης της oριoθέτησης, τα εξωτερικά όρια των εν λόγω ζωνών προσδιορίζονται βάσει της αρχής της ίσnς απόστασης».

Για τις «αμέλειες» των ελληνικών κυβερνήσεων

«Η ελληνική υφαλοκρηπίδα στο σύνολό της έχει απεικονισθεί χαρτογραφικά σε θεματικούς χάρτες μελετών της Υδρογραφικής Yπnρεσίας του ΓΕΝ, όπως αυτά καθορίζονται βάσει της αρχής της ίσης απόστασnς ... Με εξαίρεση την οριοθετική γραμμή της υφαλοκρηπίδας του Ιονίου βάση της ελληνοιταλικής συμφωνίας του 1977, δεν έχουν κατατεθεί τα όρια της ελληνικής υφαλoκρηπίδας σε διεθνείς οργανισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία, ωστόσο, αποτυπόνωνται από το 2006 και εφεξής σε επίσημoυς ελληνικούς ναυτικούς χάρτες».

«Σύμφωνα με το άρθρο 16(1) της Σύμβασnς για το Δίκαιο της θάλασσας, τα παράκτια κράτη οφείλουν να απεικονίζουν σε ναυτικoύς χάρτες μεγάλης κλίμακας, αφενός τις ευθείες γραμμές βάσnς και τις ειδικές περιπτώσεις παρέκλισης από την "κανονική γραμμή βάσης" (όπως κλείσιμο των κόλπων) για μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτηδας ζώνης και τα όρια που προκύπτουν από αυτές και, αφετέρoυ, τη χάραξn της οριοθετικής γραμμής της αιγιαλίτιδας ζώνης με γειτονικά κράτη. Τα παράκτια κράτη υποχρεούνται να προσδώσουν επαρκή δnμoσιότητα στους εν λόγω χάρτες και να καταθέσουν αντίγραφό τους n πίνακα των σχετικών γεωγραφικών συντεταγμένων στον γενικό γραμματέα των Η.Ε. Η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει σύστημα ευθειών βάσnς, παρά το γεγονός οτι οι όροι που ισχύουν εθιμικά από το 1951 και ενσωματώθηκαν στη Σύμβασn συvτρέχoυν σε πολλές περιοχές της Χώρας ... Aντίστοιχη υπoχρέωσn προβλέπεται στο άρθρο 84 της Σύμβασnς σχετικά με την απεικόvιση εξωτερικού ορίου και τη χάραξη της oριoθετικής γραμμής της υφαλοκρηπίδας ... Θα πρέπει να σημειωθεί οτι στο άρθρο 75 της Σύμβασnς πρoβλέπεται αντίστoιχη ρύθμισn για το εξωτερικό όριο και την οριοθέτηση της ΑΟΖ».

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κατατεθεί επίσημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ανατολικού ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν γνωστοποιηθεί στη νορβηγική και τηv αμερικανική πλευρά στο πλαίσιο διαμαρτυριών μας για τη διενέργεια θαλασσίων ερευνών στην περιοχή. Έχουν εγχειρισθεί σχετικοί χάρτες και γεωγραφικές συvτεταγμένες στην Αίγυπτο και στη Λιβυή, αντιστοίχως στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνώv».

Το κριτήριο της απόστασης
«Η ελληνική νομοθεσία εξακολουθεί να αναφέρεται στα κριτήρια της Σύμβασης της Γεvεύης για τηv υφαλοκρηπίδα (1958), δnλαδί το κριτήριο του ισοβαθούς των 200 μέτρων και το κριτήριο της εκμετάλευσης για τον προσδιορισμό του εξωτερικού ορίου της υφαλoκρηπίδας. Αντίθετα, n Σύμβασn, η οποία σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 311(1) "υπερισχύει των Συμβάσεων της Γενεύnς της 29nς Απριλίου του 1958 για το Δίκαιο της Θάλασσας", προβλέπει ότι νομικός τίτλος,επί της υφαλoκρηπίδας εντός του ορίου των 200 ν. μιλiων είναι το κριτήριο της απόστασnς. Την εθιμική υπόστασn του εν λόγω κανόνα έχει αποδεχθεί n διεθνής νομολογία ήδη από τη δεκαετία του 1980 ... Θα ήταν σκόπιμo να εναρμονισθεί n ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις (της Σύμβασnς), υιoθετώντας τον ευμενέστερο για τα ελληνικά συμφέροντα ορισμό mς υφαλοκρηπίδας βάσει του κριτηρίου της απόστασnς. Το ίδιο ισχύει και για τηv οριοθέτηση της υφαλoκρnπίδας, εφόσοv n ελληνική νομοθεσία απλώς παραπέμπει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, χωρίς ουδεμία αναφορά στην αρχή της ίσnς απόστασnς ... Στην απόφασn Οριοθέτησnς μεταξύ των Μπαρμπάντος και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Διεθνές Δικαστήριο απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εθνική νομοθεσία των διαδίκων κρατών στο πλαίσιo της απoσαφίνισnς των θέσεών τους ως προς τη μέθοδο οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».
«Κατά τηv πρόσφατη ερευvnτική δραστηριότητα του αμερικανικού ωκεανογραφικού πλοίου R/V NAUTILUS, καταστήσαμε σαφές στην αμερικανική πλευρά οτι δεν δύναται να διενεργήσει έρευνες στα υποθαλάσσια όρη του Αναξίμανδρου χωρίς την άδεια των ελληνικών αρχών, εφόσον n προτεινόμενη περιοχή διεξαγωγής των ερευνών περιελάμβαvε και περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας ... Η αμερικανική πλευρά επαναπροσδιόρισε τις περιοχές διεξαγωγής των ερευνών, γεγονός που επιβεβαίωσε n αμερικανική πρεσβεία με ρηματική διακοίνωση».

«Τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βάσει της αρχής της ίσης απόστασης εμφανίζονται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων στο Διαδίκτυο, αλλά και σε Χάρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Εύρωπαϊκής Ένωσnς, ως υπoθετικά όρια ΑΟΖ, αναγνωρίζοντας πλήρη επήρεια σε όλα τα ελληνικά νησιά ... Μάλιστα, σε πρόσφατο χάρτη εργασίας του Δικτύου Natura 2000, πέραν του υφισταμένου ορίου των χωρικών υδάτων και των υπoθετικών ορίων ΑΟΖ, απεικoνίζεται με διακεκομμένη γραμμή και το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων με 12 ν.μ.».

ΤΥΧΑΙΟ;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!


Η φράση "Τυχαίο; Δεν νομίζω!", μάλλον ταιριάζει "γάντι" στην περίπτωση των απορρήτων εγγράφων που θα δημοσιευτούν σε λίγα 24ωρα στο site Wikileaks... και αποτελούν πονοκέφαλο για έλληνες πολιτικούς και διπλωμάτες! Οπως σας ενημέρωσε από χθες το newsbomb, το αμερικανικό Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, έχει ήδη επικοινωνήσει με τηο ελληνικό Υπ.Εξωτερικών και έχει ενημερώσει τον κ. Δ.Δρούτσα για την διαρροή!
Ενεργειακό και Σκόπια, στα απόρρητα έγγραφα;
Τα έγγραφα αφορούν την περίοδο 2006-2009 -κατά την οποία κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής- και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναφέρονται σε δύο κυρίως θέματα:
1. την παρέμβαση των ΗΠΑ στην προσπάθεια της τότε ελληνικής κυβέρνησης για ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία
2. τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους αμερικανούς προς τον Κ.Καραμανλή για το σκοπιανό
"Τυχαίες" οι ανακοίνωσες Παπανδρέου για το Αγαίο, την ίδια μέρα;
Πηγές του Υπ.Εξ, πάντως, εκτιμούν υπάρχουν ακόμη δύο έγγραφα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Εχουμε πληροφορίες ότι ένα από τα ντοκουμέντα αφορά άτυπες επαφές της τότε ηγεσίας της ΝΔ, με τους Τούρκους για το Αιγαίο, αλλά όλα αυτά παραμένουν σε επίπεδο υποθέσεων για την ώρα", λένε.
Αν κάτι τέτοιο ευσταθεί, τότε προκαλεί εντύπωση το timing! Το πρωί της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι "δεν πάμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο" και το βράδυ της ίδιας ημέρας δημοσιοποιήθηκε η είδηση ότι έχουνδιαρρεύσει απόρρητα ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ, για τους χειρισμούς που έκανε στο ίδιο θέμα ο κ.Καραμανλής!
Πανικός σε όλες τις χώρες για το περιεχόμενο!
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο των απορρήτων εγγράφων που έχει στην κατοχή του το Wikileaks.
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από site, η συγκεκριμένη διαρροή εγγράφων θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Οκτωβρίου, όταν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα 400.000 απορρήτα ντοκουμέντα για τον πόλεμο στο Ιράκ.

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΛΑΘΟΣ;


Την επισημοποίηση της αλλαγής τακτικής στο Σκοπιανό, με την εγκατάλειψη του ζητήματος της γλώσσας και της ταυτότητας, σηματοδοτεί ο χειρισμός από την Αθήνα του θέματος που προέκυψε με την κατοχύρωση του προσδιορισμού «Macedonian» για τη γλώσσα της ΠΓΔΜ στην υπηρεσία ορολογίας του ΟΗΕ.
Η Αθήνα ουδέποτε επεχείρησε να παρέμβει στον ΟΗΕ από το 1993 που υπήρξε η καταγραφή στην υπηρεσία UNTERM και χρειάστηκε η παρέμβαση ενός απλού πολίτη για να καταδειχθεί ότι υπήρχαν δυνατότητες ανατροπής του δυσάρεστου αυτού «τετελεσμένου» υπέρ της σκοπιανής πλευράς.

Ενας Ελληνας μπλόγκερ και ενεργός πολίτης πληροφορήθηκε τυχαία για την ύπαρξη της συγκεκριμένης επίμαχης αναφοράς στην υπηρεσία του ΟΗΕ UN TERM (το «Εθνος» έχει στη διάθεσή του όλη την αλληλογραφία).

Με email στη συγκεκριμένη υπηρεσία στις 11 Νοεμβρίου (13.30 ώρα Ελλάδας) ζητεί να πληροφορηθεί για ποιο λόγο υπάρχει η αναφορά «Macedonian» στη γλώσσα και όχι το «language: of the former Yugoslav Republic of Mace-donia», όπως δηλαδή αναφέρεται και στον προσδιορισμό της εθνικότητας των πολιτών της χώρας.

«Θα ήθελα να ενημερωθώ εάν η αναφορά σε ''μακεδονική'' γλώσσα βασίζεται σε επίσημα έγγραφα ή αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε στο email του ο συγκεκριμένος πολίτης, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρχει επίσημη ρύθμιση για τον χαρακτηρισμό της γλώσσας της ΠΓΔΜ ως «μακεδονικής», θα περιμένει για την «αντικατάστασή της άμεσα με τον κατάλληλο όρο ...». Ζητεί μάλιστα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της επικοινωνίας τόσο προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και προς τη διεύθυνση Διεύρυνσης της ΕΕ.

Η απάντηση από την υπηρεσία του ΟΗΕ UN TERM φθάνει μερικές ώρες αργότερα στις 11 Νοεμβρίου 15.40 (τοπική ώρα): «Κύριε Π....

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Το λάθος έχει διορθωθεί στο UNTERM και μπορείτε να δώσετε αντίγραφα αυτής της απάντησης σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος. Τμήμα Αιτημάτων Ορολογίας, Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών».(Υπογραφή: recanati@un.org )

Ο συγκεκριμένος πολίτης ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, τα γραφεία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Ομως η «χαρά» δεν κράτησε πολύ. Επειτα από παρεμβάσεις της σκοπιανής πλευράς, και ενώ είχε αφαιρεθεί ο προσδιορισμός «μακεδονική» για τη γλώσσα, εμφανίζεται ξαφνικά συμπληρωμένη με το former Yugoslav Republic of Macedonia εντός παρενθέσεως.

Κινητοποίηση
Η πρωτοφανής κινητοποίηση της σκοπιανής πλευράς με παρεμβάσεις τόσο προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν όσο και τον Μ. Νίμιτς πέτυχε τελικά να επιστρέψει ο προσδιορισμός «Macedonian» για τη γλώσσα της ΠΓΔΜ.

Η ελληνική πλευρά αρκέστηκε σε διερευνητικές ερωτήσεις προς τον ΟΗΕ ή έστω παραστάσεις ενόχλησης για το γεγονός ότι υπήρξαν παλινωδίες στον χειρισμό του θέματος, χωρίς να απαιτήσει την αντικατάσταση του επίμαχου προσδιορισμού.

Ετσι σε μια κρίσιμη καμπή της διαδικασίας η Ελλάδα εμφανίζεται να αποδέχεται σιωπηρά τη δημιουργία τετελεσμένων, εντός μάλιστα των Ηνωμένων Εθνών, που οδηγεί και στην εξαίρεση ουσιαστικά του ζητήματος της γλώσσας και της ταυτότητας από τη λύση του Σκοπιανού.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ


Έχουμε γράψει από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε ο Γ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, ότι αυτή ήταν πολλή αρνητική εξέλιξη για την πόλη. Έχει βαλθεί ο Μπουτάρης κάθε μέρα που περνά να μας επιβεβαιώνει.
Το χθεσινό του κατόρθωμα ήταν να παρεβρεθεί και να μιλήσει σε εκδήλωση τουCDRSEE που είχε αντικείμενο τα βοηθητικά σχολικά εγχειρίδια που έχει εκδόσει να διανεμηθούν στους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης. Εκτός από τον Μπουτάρη μίλησαν οι Χ.Κουλούρη, Κ. Καρράς (της περιώνυμης λέσχης), Ν.Ευθυμιάδης (βιομήχανος που στήριξε τον Μπουτάρη).

Ακολουθεί το σημερινό δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ».
Πολύπλευρη και σφαιρική διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας και μέσα από τις ιστορίες των «γειτόνων» μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αλληλοκατανόηση και συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της διημερίδας του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση της Νοτιανατολικής Ευρώπης που οργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών από χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Το Κέντρο προχώρησε πριν από λίγα χρόνια και στη συγγραφή εναλλακτικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Ιστορίας της Νοτιανατολικής Ευρώπης- με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κυρία Χριστίνα Κουλούρη - το οποίο περιέχει ιστορικές πηγές και των «άλλων», δηλαδή των γειτονικών βαλκανικών εθνών. Τα εν λόγω εγχειρίδια χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα στο μάθημα της Ιστορίας σε αρκετές βαλκανικές χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Ο διακεκριμένος τούρκος ιστορικός Χαλίλ Μπερκτάι μίλησε για το «μαύρο κουτί»,δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το εκπαιδευτικό κατεστημένο της χώρας του αναστέλλει κάθε προσπάθεια προόδου στη διδασκαλία της Ιστορίας, αναφερόμενος στο εξής περιστατικό: Μια ομάδα εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας στην οποία συμμετείχε εκπόνησε μελέτη βάσει της οποίας γράφτηκε ένα βιβλίο Ιστορίας για τα σχολεία με εκσυγχρονισμένο περιεχόμενο.«Οταν εκδόθηκε το βιβλίοο πρόεδρος του Συμβουλίου μου είπε: “Αυτό δεν είναι το βιβλίο που ενέκρινα!”. Το βιβλίο της Ιστορίας έγινε ακόμη χειρότερο τελικώς!»εξιστόρησε.

Στις επιθέσεις που δέχτηκε από εθνικιστικούς κύκλους η πρωτοβουλία για τη συγγραφή ενός εναλλακτικού βιβλίου Ιστορίας αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ του Κέντρου κ. Κ. Καρράς, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πολύπλευρης διδασκαλίας της Ιστορίας και εξέφρασε το παράπονό του για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για χρήση του βιβλίου στα σχολεία της χώρας μας.

«Ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε τη μνήμη της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης»σχολίασε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, ο οποίος πρότεινε στο Κέντρο να διοργανώσει σχετικό συνέδριο με την αφορμή του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΟΝ ΚΡΟΝΟ


Οξυγόνο ανίχνευσε στην αραιή ατμόσφαιρα της Ρέας,του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου, το διαστημικό σκάφος «Κασίνι» της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται άμεσα οξυγόνο σε ένα άλλο ουράνιο σώμα.
Ανάμεσα στους ερευνητές ήταν και ο ελληνικής καταγωγής ΗλίαςΡούσσος από το Ινστιτούτο Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος Μαξ Πλανκ τηςΓερμανίας. Ο Ρούσσος σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο Αθηνών καιεπιστήμες του διαστήματος στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Από το 2005εργάζεται στο διάσημο γερμανικό ινστιτούτο, ερευνώντας ιδιαίτερα τονΚρόνο και τους δορυφόρους του.
Το «Κασίνι» ανίχνευσε το οξυγόνο, καθώς περνούσε σε μικρή απόσταση (μόλις 97 χιλιομέτρων) από τη Ρέα, φέτος τον Μάρτιο, και οι επιστήμονες της NASA και άλλων ερευνητικών ινστιτούτων παρουσίασαν τώρα τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Science».

Μέχρι τώρα, ίχνη οξυγόνου είχαν εντοπιστεί σε μερικούς πλανήτες και δορυφόρους έμμεσα (στην Ευρώπη και τον Γανυμήδη του Δία), με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» και άλλων οργάνων παρατήρησης από μεγάλη απόσταση.
Τα όργανα του «Κασίνι», που διεξάγει έρευνες κοντά στον Κρόνο από το 2004, έδειξαν ότι η Ρέα διαθέτει μια υπερβολικά αραιή ατμόσφαιρα που περιέχει οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, η οποία δημιουργείται και συντηρείται, καθώς υψηλής ενέργειας σωματίδια προσκρούουν στην επιφάνεια του δορυφόρου και εκτινάσσουν ψηλά άτομα, μόρια και ιόντα.

Συγκεκριμένα, το μοριακό οξυγόνο σχηματίζεται μέσα στην παγωμένη επιφάνεια, όταν τα μόρια νερού διασπώνται από τα υψηλής ενέργειας ιόντα. Το εκτινασσόμενο οξυγόνο, στη συνέχεια, συγκρατείται από τη βαρύτητα της Ρέας και δημιουργεί μια αραιή ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημονικών οργάνων του «Κασίνι», κάθε κυβικό μέτρο της ατμόσφαιρας της Ρέας περιέχει περίπου 50 δισεκατομμύρια μόρια οξυγόνου και 20 δισεκατομμύρια διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, παράγονται περίπου 130 γραμμάρια οξυγόνου ανά δευτερόλεπτο ή (σε γήινες συνθήκες) 0,1 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι αν βρισκόταν στις συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης που επικρατούν στη Γη, όλη η ατμόσφαιρα της Ρέας, που έχει πάχος 100 χιλιομέτρων, θα αποτελούσε ένα κύβο πλευράς περίπου 22 μέτρων, δηλαδή θα χωρούσε μέσα σε ένα μεσαίου μεγέθους κτίριο!

ΕΛΛΑΣ:ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ


Ένα άρθρο γραμμένο από τον Δρα Mark Weisbrot, διακεκριμένου οικονομολόγου (Washington D.C.) που έζησε τα γεγονότα της Αργεντινής από κοντά.

Ερώτηση: Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. Το μόνο που θυμάμαι (και μʼ έχει σημαδέψει), είναι ένα πλάνο από κάπου ψηλά, που έδειχνε μία «αδέσποτη» αγελάδα να τρέχει και κόσμο, πολύ κόσμο, να την κομματιάζει ενώ ήταν ζωντανή(!) όπως έλεγε ο σπίκερ, για να εξασφαλίσει κρέας.

Απάντηση: Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατʼ αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη.
Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί κάτι αντίστοιχο, μα πρέπει να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση πλέον από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως.Η μόνη σωτηρία πλέον είναι να εξαναγκάσετε τη Γερμανία να πληρώσει τα 74 δις. που χρωστάει στην Ελλάδα για την περίοδο 1939-1945. Μάλιστα ακούγεται ταυτόχρονα σε πολλούς κύκλους στη Γενεύη όπου ζω, ότι η Ελβετία θα δώσει ως δώρο στην Ελλάδα, δίχως απαίτηση επιστροφής, 100 δις, ώστε να μην οδηγηθεί ευρωπαϊκή χώρα, με τέτοιες τραγικές συνέπειες, στο στόμα του λιονταριού.
Πιστέψτε με, στην Ουγγαρία ήταν πιο ομαλά τα πράγματα, στην Ελλάδα προετοιμάζεται το έδαφος για μαζική καταστροφή όλου του κοινωνικού ιστού με τραγικές συνέπειες, όπου το μηνιαίο εισόδημα ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρίες θα μειωθεί από 1000 ευρώ φερʼ ειπείν, στα 250 ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα επιτρέπουν την ανάληψη πλαφόν των 100 ευρώ ανά ημερολογιακού μήνα.
Η Κυβέρνησή που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρουν τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. για να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαιτήσει ο Ελληνικός λαός και με...... τη βία όπου κρίνει, την προσέλευση όλων των υπευθύνων που έκλεψαν τον Έλληνα φορολογούμενο στην δικαιοσύνη, και ξέρουνε όλοι στην Ελλάδα ποιοι είναι αυτοί, και την εκδίκαση των προηγούμενων δυο κυβερνήσεων της Ελλάδος, με τελικό σκοπό την ισόβια φυλάκισή τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο κάθε πολίτης της Ελλάδος να διασφαλίσει την αλλαγή πορείας της τωρινής Κυβέρνησης, η οποία προμελετημένα και εσκεμμένα προδίδει τον Ελληνικό λαό με την επιθυμία την πλήρης υποταγή του καθώς και την εξαθλίωσή του οδηγώντας τον προς το Δ.Ν.Τ. Το να έχει αναλάβει το Δ..Ν.Τ. μια χώρα σημαίνει την εφόρου ζωής σχεδόν ομηρία της στο χρέος. Στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το χρέος ισούται με χρήμα και άρα κέρδος για τους ανθρώπους, που όχι μόνον έχουν δημιουργήσει την οικονομική κρίση, αλλά και τους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. που καιροφυλακτούν να αναλάβουν άμεσα την δράση της εξαθλίωσης στην Ελλάδα.
Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου θεοσεβούμενου ή ανθρωπιστή, αλλά ούτε και αυτά ενός ξεπεσμένου ή ξεχασμένου κομμουνιστή ή ρομαντικού αριστερού. Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.
Στην Αργεντινή με το που έλαβε δράση το Δ.Ν.Τ., ο κόσμος βγήκε με τσεκούρια, χαντζάρες και πριόνια στους δρόμους και εισέβαλαν σε τράπεζες, στα Μ.Μ.Ε. και σε κυβερνητικά κτίρια, σφάζοντας και αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία τραπεζικούς υπαλλήλους, διευθυντές, δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και στελέχη και μέλη βιομηχανιών, της Κυβέρνησης, Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και συγκεκριμένα μέλη της Κυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Οικονομικών.
Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000, αλλά φυσικά ο αριθμός που ανακοίνωναν τα Μ.Μ.Ε. της χώρας και με την διαταγή του Δ.Ν.Τ. ήταν κατά πολύ λιγότερος και συγκεκριμένα είχανε αναφέρει μόνον 27 θανάτους.
Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας. Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη, επεξεργασμένη με χλωρίνη και ασβέστη και άλλα ναρκωτικά της μιας δόσης, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα, όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι, όπως και οι Έλληνες και δεν είδα μάνες στην Αργεντινή να πουλάνε τα παιδιά τους, όπως γίνεται στο L.A. από το 1960. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους, όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν, όσα δεν πήραν οι τράπεζες τα πήραν οι έμποροι. Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γιʼ αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους.
Γι αυτό και εξάλλου η προ-μελετημένη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και η μαζική προώθηση και πώληση των ναρκωτικών, μέχρι όπως μαρτυρείται και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από ανθρώπους που έχουν και είχαν ανέκαθεν στενές επαφές με την ζούγκλα των ιδιωτικών καναλιών, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, βιομήχανους και ανθρώπους γενικότερα που εξυπηρετούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Ημερησίως στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνουν περίπου 140 άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από ναρκωτικά νοθευμένα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο εύκολα σώπαιναν όλοι οι ενοχλητικοί.
Στην Αργεντινή του τότε, όπως και στην Ελλάδα του τώρα, όλα τα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν την «ανάγκη της βοήθειας».
Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο του ΔΝΤ. Δεν φανταζόντουσαν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή. Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!!!
Είχαν όλοι την εντύπωση ότι σώσαμε τη χώρα που ήταν ανίκανη και με διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ήταν απίστευτο τι μετέδιδαν οι ανταποκριτές, όταν εμείς βλέπαμε την αλήθεια με τα μάτια μας σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Πρέπει εσείς στην Ελλάδα να ξυπνήσετε τώρα προτού να είναι αργά, πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να αποφύγετε το Δ.Ν.Τ.
Ήδη οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 17-18 Απριλίου 2010 στη χώρα σας, απειλούν για μαζικές απολύσεις περί των 350.000 εργαζομένων και εσείς ακόμα κοιμάστε όρθιοι, αντί να έχετε αποκλείσει τη Βουλή σας με την απειλή μαζικής βίας. Σας κοροϊδεύουν, λεφτά και μάλιστα πάρα πολλά υπάρχουν.
Για το Δ.Ν.Τ. είχαν την εντύπωση ότι οι Αργεντινοί μας θεωρούν σωτήρες.
Ποτέ δεν προέβαλλαν τίποτα από την πραγματικότητα. Μόνο κάτι ρεπορτάζ γραμμένα στις αρχές, με κόσμο να κάνει δηλώσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι τους οδήγησαν στην πείνα, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ που θα τους έσωνε. Ακόμα και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες. Τις προέβαλλαν σαν κομμουνιστές ή αριστερά κομμουνιστικά κόμματα που αντιδρούσαν. Εγώ έβλεπα στο Μπουένος Άιρες την λεωφόρο γεμάτη από εξαγριωμένους να ουρλιάζουν «θέλουμε τη χώρα μας πίσω»! Θέλουμε τα δολάρια μας πίσω!
Οι τηλεοράσεις έδειχναν μερικές δεκάδες κομμουνιστές με κόκκινες σημαίες που διαμαρτύρονταν. Στην πραγματικότητα ο κόσμος ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως εκατομμύρια. Τους έβλεπα, έβγαιναν από τα σπίτια τους και ενώνονταν με τις πορείες. δεν υπήρχε συντονισμός. Ότι Αμερικάνικη επιχείρηση υπήρχε, έκλεινε και την φύλαγαν πάνοπλοι αστυνομικοί.
Δεν κυκλοφορούσαμε βέβαια τότε. Μετά από κάποιες συγκεντρώσεις θυμάμαι έβγαινα από το ξενοδοχείο και έβλεπα τόσες πέτρες κάτω, που νόμιζα ότι γκρεμίστηκε κάποιο κτίριο. Μεγάλη οργή.
Έβλεπες ανθρώπους αποφασισμένους για όλα. Άνθρωποι που δεν έμοιαζαν πλιατσικολόγοι. Ακόμα και μεσήλικες, σίγουρα πολλοί είχαν οικογένειες. μου έκανε εντύπωση. Έβγαιναν και συγκρούονταν με ότι έβρισκαν. Ξύλα, πέτρες. Από την άλλη η αστυνομία ήταν πάνοπλη, με αντλίες, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα. Ήταν αδύνατον να τους συγκρατήσουν. Είχες να κάνεις με ανθρώπους που τους πήρες το σπίτι τους και το χαμόγελο τους. Όχι, ούτε μια στιγμή δεν τους χαρακτήρισα «τρομοκράτες». Θα ήταν άδικο. Φαντάσου να υπηρετείς το Law and Order και να μη μπορείς να κρύψεις την συμπάθεια σου για αυτούς που ίσως από τις τηλεοράσεις θα τους χαρακτήριζες αλλιώς. Ήθελαν τη χώρα τους πίσω. Έβγαιναν με Αργεντίνικες σημαίες και απαιτούσαν να φύγουμε.
Στην Ελλάδα συμβαίνει και το εξής: τα πετρέλαια στο Αιγαίο επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν πλήρως και μόνο οι Γερμανοί, ώστε κατʼ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους και επιτέλους να βγούνε νικητές από έναν παγκόσμιο πόλεμο έχοντας ήδη δημιουργήσει 2 και χάνοντάς τους. Τον 3ο αυτόν, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως οικονομικό πόλεμο.
Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν φαίνονται γενικότερα να ενδιαφέρονται να σώσουν το ευρώ τους διότι αν διπλώσει η Ελλάδα, το ευρώ θα είναι εντελώς άχρηστο στις διεθνές αγορές και σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, το ευρώ θα καταρρεύσει βυθίζοντας σε τύπου Αργεντίνικης κρίσης όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Γιατί δεν βοηθούν και γιατί έχουν αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της ακόμα και προς το παρόν ουδείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση.
Ένα είναι σίγουρο, ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια αν επιτρέψετε στην Κυβέρνησή σας και στα Μ.Μ.Ε. να συνεχίσουν να καθορίζουν εσκεμμένα την πορεία σας προς την κόλαση του Δάντη.
Σήμερα, όμως, συγκλίνουν, εκ των πραγμάτων, τα συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα, και του γ. Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν, σε μια εμπλοκή του ΔΝΤ, με την Ελλάδα, με την νέα όμως αποκατεστημένη μορφή του, που σαν θεωρητική αρματωσιά και πρακτική θα ανατρέπει τη σημερινή εικόνα και θα πλησιάζει στην ειδυλλιακή παραδοσιακή πρακτική του, του Φίλου των Εθνών!
Ο μεν πρ. Ομπάμα γιατί θέλει νέο κύρος στο εγχείρημά του για επιβολή κρατικού ελέγχου στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, του οποίου έχασε τον α΄γύρο. Και ο κ. Ντ. Στρος Καν του ΔΝΤ θα επιθυμούσε σφόδρα ένα έπαθλο 10 εκατομμυρίων ικανοποιημένων από τους παραδείσιους σχεδόν όρους παρέμβασης ενός νέου ΔΝΤ Ελλήνων.

ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΤΑ ΑΚΟΥΓΑΤΕ;

ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΕΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΘΟΣ ΕΜΕΙΣ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ;


Την πεποίθησή του ότι οι ψήφοι των δεξιών ψηφοφόρων της Θράκης που παρεξηγήθηκαν με τη ΝΔ και στράφηκαν προς το ΠΑΣΟΚ, θα πέσουν συγκεντρωτικά στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας με αρχηγό την Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της ΝΔ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από τα νεόκοπα στελέχη πρώτης γραμμής, παραχωρώντας συνέντευξη λίγες ώρες μετά την παρουσία του στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Τζιχάν» στο πρώτο συνέδριο της ΔΗΣΥ που θα γίνει τον Μάρτιο του 2011 θα περιλαμβάνονται θέσεις για την «τουρκική», όπως δήλωσε μειονότητα της Δυτικής Θράκης όπου ο ίδιος ελπίζει να έχει πρωτεύοντα και καταλυτικό ρόλο, εκμεταλλευόμενος την σχέση που είχε με την κ. Μπακογιάννη ως υφυπουργού των Εξωτερικών και που την συνεχίζει με την νέα της ιδιότητα ως αρχηγού κόμματος.

Ο Ιλχάν Αχμέτ θύμισε πως ο ηγέτης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ακολούθησε ακραία εθνικιστική συμπεριφορά έναντι της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης, και πως για αυτό το λόγο είχε εξαναγκασθεί πολύ νωρίς σε παραίτηση από την ΝΔ.

ΤΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ;
Ανέφερε πως η κ. Μπακογιάννη θα προβεί σε ανοίγματα προς την μειονότητα, πως στην διακήρυξη του προγράμματος του κόμματος που θα γίνει σε τέσσερις μήνες, θα περιλαμβάνονται θέσεις για την ……. «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», όπως επιμένει να την αποκαλεί δίνοντάς της εθνοτικό προσδιορισμό, λέγοντας ότι υπάρχει στόχευση για εκμηδένιση των μειονοτικών προβλημάτων και πως θα κυριαρχήσει μια φιλελεύθερη πλειοψηφική ιδεολογία.

Ο πρώην βουλευτής ανέφερε πως στο πρώτο άρθρο της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος αναφέρεται πως «στόχος είναι η διασφάλιση ελευθερίας για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και φυλής» για να πει ότι η κ. Μπακογιάννη σύντομα θα κάνει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό στην Τουρκία, φανερώνοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και πως στο συνέδριο του κόμματος τον Μαρτίου του 2011 θα αποσαφηνιστούν οι μελλοντικές προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο βουλευτής μπορεί να θέλει για να φανεί βασιλικότερος του βασιλέως πάντως αυτές οι δηλώσεις εκθέτουν την κ. Μπακογιάννη που πρέπει να πάρει θέση αν φροντίζει τους «Έλληνες μουσουλμάνους» ή την «τουρκική μειονότητα» γράφοντας στα παλιά της υποδήματα διεθνείς συνθήκες και άλλα σχετικά που απορρέουν από αυτές όσον αφορά το ρόλο και την παρουσία της θρησκευτικής μειονότητας στην ελληνική Θράκη γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην επικοινωνία της με την περιοχή. Αν ο κ. Ιλχάν Αχμέτ πήρε φόρα μήπως κάποιος θα πρέπει να του την κόψει για να μην γίνουν λάθη στρατηγικής που τα βρούμε τελικά μπροστά μας;

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟ.Δ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ
«Ο Ιλχάν Αχμέτ προσφέρει ως λάφυρο τη μειονότητα στη νέα του αρχηγό»
Δεν ξεχνά κανείς ότι ο τότε βουλευτής
1) ήταν ο εμπνευστής, ο συντάκτης και ο εισηγητής των σχεδίων Νόμου για την βακούφικη περιουσία και τους ιμάμηδες προς την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη
2) ότι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής του εμπιστεύθηκε εν λευκώ την διαμόρφωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής και την εφαρμογή της κι αυτός δεν φάνηκε αντάξιος των περιστάσεων

Μία σκληρή ανακοίνωση τόσο για την απόφαση του Ιλχάν Αχμέτ πρώην βουλευτή Ν.Δ. να προσχωρήσει στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ροδόπης μόλις λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο δικηγόρος σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Στην ανακοίνωση ο Ιλχάν Αχμέτ χαρακτηρίζεται ως «δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ», ενώ απαριθμούνται και μία σειρά πρωτοβουλιών που έλαβε προσωπικά ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και για τις οποίες τώρα ασκεί κριτική δείχνοντας το διαφορετικό προσωπείο που υιοθετεί με βάση την τακτική και γραμμή του νέου κόμματος στην προσέγγιση των οπαδών του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης
Το κείμενο της ανακοίνωσης της ΝΟΔΕ που τελευταία άρχισε να δραστηριοποιείται και να στέλνει κείμενα καυτηριάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις έχει ως εξής: «Ο Ιλχάν Αχμέτ είναι πια μέλος άλλους κόμματος και όχι της Νέας Δημοκρατίας. Αφού με την συμπεριφορά του υπονόμευσε την παράταξη που τον έκανε βουλευτή και συκοφάντησε με ψεύδη τον πρόεδρό της, κατά τις τελευταίες εκλογές συμμάχησε ευθέως με το ΠΑΣΟΚ αποτελώντας το δεκανίκι του, όπως άλλωστε και η αρχηγός του Ντόρα Μπακογιάννη. Δάνεισε τον καλύτερο συνεργάτη του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και προσπάθησε να υπονομεύσει ευθέως του συναδέλφους του, που πολιτεύτηκαν με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να περιχαρακώσει την όποια επιρροή του απέμεινε στο χώρο της μειονότητας για να την προσφέρει ως λάφυρο στη νέα του αρχηγό.

Κανείς όμως από την μειονότητα αλλά και από την τοπική κοινωνία δεν ξεχνά ότι: Ο Ιλχάν Αχμέτ ήταν ο εμπνευστής, ο συντάκτης και ο εισηγητής των σχεδίων Νόμου για την βακούφικη περιουσία και τους ιμάμηδες προς την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ενώ η Νέα Δημοκρατία και ο τότε πρωθυπουργός του εμπιστεύθηκαν εν λευκώ την διαμόρφωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής και την εφαρμογή της αυτός δεν φάνηκε αντάξιος των περιστάσεων και με την συμπεριφορά του και τις επιλογές του για λόγους καθαρά ιδιοτελείς έχασε την ευκαιρία. Θυμίζουμε ότι ο Ιλχάν Αχμέτ υπήρξε άτυπος σύμβουλος του Γ.Γ. της Περιφέρειας που τώρα τον κατηγορεί για τις αποφάσεις του στο θέμα της βρύσης και της μειονοτικής πολιτικής γενικότερα.

Ο Ιλχάν Αχμέτ επιμελώς αποκρύπτει ότι το θέμα των μιναρέδων, των σχολείων, των υποδομών και άλλων θεμάτων για πρώτη φορά διευθετήθηκαν από την ελληνική Πολιτεία με θετικό τρόπο για την ίδια τη μειονότητα όταν υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ο Ευρ. Στυλιανίδης. Ο Ιλχάν Αχμέτ ξέχασε γρήγορα την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Νέα Δημοκρατία και όλες της οι ηγεσίες. Ξέχασε γρήγορα την ρηξικέλευθη και ανοιχτή πρόσκληση που είχε κάνει ο συνυποψήφιος του Ευρ. Στυλιανίδης προς την μειονότητα ώστε να τον στείλει στην Βουλή με την ψήφο της και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία επειδή ο ίδιος όλο αυτό το διάστημα απέτυχε στο ρόλο του αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στην Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία στο παρελθόν συνδιαμόρφωσε τις πολιτικές που σήμερα καταγγέλλει», καταλήγει η ανακοίνωση.
Είναι σίγουρο ότι ανοίγει ένας ολομέτωπος πόλεμος που δεν ξέρουμε αν διατηρηθεί από πλευράς ΔΗΣΥ, πάντως δείχνει εμφανέστατα ότι η πλειοδοσία των υποσχέσεων καλά κρατεί και δεν θα πρέπει να παραξενευθούμε ότι κι αν δούμε…

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΛΑΤΩΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ


Δασκάλα διοργανώνει κύκλους φιλοσοφικών συζητήσεων µε τα 4χρονα
Ενα παράθυρο στον κόσµο της φιλοσοφίας, µε βάση τα ερωτήµαταπου θέτουν τα παιδιά, άνοιξε στους µαθητές της µια νηπιαγωγός που εργάζεται στα υποβαθµισµένα προάστια του Παρισιού. Είναι το πρώτο και ίσως πιο εµβληµατικό παράδειγµα µιας τάσης που διαµορφώνεται στη Γαλλία και βρίσκει σύµφωνους τους περισσότερους ειδικούς.
«Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης έλεγαν ότι γίνεσαι φιλόσοφος όταν εκπλήσσεσαι από κάτι και θέτεις ερωτήµατα. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουν ενστικτωδώς τα παιδιά από τεσσάρων έως επτά χρονών». Τη θέση αυτή διατυπώνει ο γάλλος φιλόσοφος Ροζέρ Πολ Ντρουά, συγγραφέας ενός βιβλίου µε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τολµήστε να µιλήσετε φιλοσοφικά στα παιδιά σας». Με το βιβλίο αυτό, ο Ντρουά καλεί τους γονείς να µην αποφεύγουν να απαντούν σταδύσκολα ερωτήµατα που...... θέτουν τα παιδιά για τη ζωή, τον θάνατο, την προέλευση των ίδιων ή των δικών τους. Τους καλεί επίσης να µην δίνουν τις κλασικές απαντήσεις «θα καταλάβεις όταν µεγαλώσεις» ή, ακόµη χειρότερα, «γιατί έτσι». Ο γάλλος φιλόσοφος πιστεύει ότι είναι σηµαντικό να εκµεταλλευτούµε αυτή τη φάση της φυσικής περιέργειας για να καλλιεργήσουµε την τέχνη της σκέψης και της λογικής στους ανηλίκους και πολλοί ειδικοί συµφωνούν µαζί του. «Ολα τα παιδιά γεννιούνται φιλόσοφοι, αλλά µόνο µερικά από αυτά θα γίνουν στην ενήλικη ζωή τους», δηλώνει.
Η πρώτη «ακαδηµία» για τους«µικρούς Πλάτωνες» στη Γαλλία βρίσκεται σε ένα σχολείο σε υποβαθµισµένο προάστιο του Παρισιού. Στεγάζεται σε ένα νηπιαγωγείο, η νηπιαγωγός του οποίου σκέφθηκε να εκµεταλλευτεί τη φυσική περιέργεια των παιδιών για να συζητήσει µαζί τους ή και να την προκαλέσει η ίδια. Κάθε δεκαπέντε ηµέρες, η Πασκαλίν Ντολιάνι γράφει στον πίνακα λέξεις όπως δικαιοσύνη, ελευθερία, θάνατος, αγάπη. Κι έπειτα αρχίζει η συζήτηση. Τα παιδιά, ηλικίας 4 έως 6 ετών, ασκούνται συζητώντας για το χρώµα του δέρµατος, τις διαφορές ανάµεσα στα φύλα, τα αισθήµατα αδικίας που βιώνουν, την αξία τού να σκέπτονται ελεύθερα, µε τη δασκάλα τους να κατευθύνει τη συζήτηση. «Είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται συνήθως», διηγείται η Πασκαλίν Ντολιάνι. «Αντί να διδάσκουµε, προκαλούµε ερωτήσεις».Η νηπιαγωγός και οι µικροί µαθητές της έγιναν πρωταγωνιστές ενός ντοκιµαντέρ, το οποίο κυκλοφόρησε αυτές τις µέρες στις κινηµατογραφικές αίθουσες της Γαλλίας. Οι σκηνοθέτες Ζαν Πιερ Πότσι και Πιερ Μπαρουζιέ δανείστηκαν τον τίτλο από ένα σύνθηµα του Μάη του ‘68: «Ce n’ est qu’ un debut» (Αυτή είναι µόνοη αρχή). Στο ντοκιµαντέρ καταγράφεται αυτή η επαναστατική εµπειρία και τα αποτελέσµατά της έπειτα από δύο χρόνια εφαρµογής του προγράµµατος. «Ακόµη και τα πιο δειλά παιδιά συµµετείχαν στις συζητήσεις», δηλώνει η δασκάλα.
«Τα παιδιά σηµείωσαν εξαιρετική πρόοδο στο λεξιλόγιό τους, ενώ απελευθερώθηκε η δηµιουργικότητά τους».
Η Unesco είχε προτείνει από το 1999 την εισαγωγή του µαθήµατος της Φιλοσοφίας στα νηπιαγωγεία, βασισµένη µεταξύ άλλων στις εργασίες του Αµερικανού Μάθιου Λίπµαν. Η Γαλλία έχει αρχίσει να ακολουθεί ευλαβικά την προτροπή. Τα απογεύµατα της Τετάρτης, ηµέρα που τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, διοργανώνονται εκατοντάδες «atelier philo», ενώ τα ράφια των βιβλιοθηκών είναι γεµάτα από φιλοσοφικά εγχειρίδια για «µικρούς Πλάτωνες».
Αυτό τον τίτλο έδωσε και ο συγγραφέαςΖαν Πολ Μονγκάν σε µια σειρά βιογραφιών φιλοσόφων. Αντί για κάποιο παραµύθι – ή εκτός από αυτό – οι γονείς διαβάζουν στα παιδιά για τη ζωή του Καντ, του Καρτέσιου ή του Σωκράτη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΕΝΗΝΕΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ

ΑΙΘΕΡΑΣ Η ΓΝΩΣΗ


Μετά την παγκόσμια επιτυχία που είχε το βιβλίο "Από τον Αριστοτέλη στον Hawking" που μεταφράστηκε σε 26 γλώσσες και κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 100 χώρες, ο Παύλος Πισσάνος με το νέο του βιβλίο "Οι Νόμοι του Σύμπαντος στην Επίγεια και την Επουράνια ζωή" αιφνιδιάζει προτείνοντας μια νέα θεωρία που ανατρέπει τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης.
Ο συγγραφέας προκαλεί το επιστημονικό κατεστημένο επαναφέροντας την προδομένη σήμερα θεωρεία του αιθέρα, που βασίζεται στην επιστημονική και φιλοσοφική τεκμηρίωση της υπόθεσης των χαμένων κειμένων του Αριστοτέλη για το "Ακίνητον κινούν" και το "αεί θειν".
Η επιστημονική "αποκαθήλωση" της θεωρίας του
αιθέρα έλαβε χώρα το 1887 όταν οι Αμερικανοί επιστήμονες Michelon και
Morley "απέδειξαν" πειραματικά πως ο Αιθήρ δεν υπάρχει στον κοσμοχώρο, άποψη που στη συνέχεια συμμερίστηκε και ο Αϊνστάιν.
Απέρριψε το πείραμα
Στην επιστημονική του μελέτη ο Παύλος Πισσάνος ανέσυρε τη θεωρία του αιθέρα και με την βοήθεια κορυφαίων Ελλήνων επιστημονικών συμβούλων απέρριψε με τεκμηριωμένα στοιχεία το πείραμα των Michelon και Morley, αναλύοντας τη δράση της διττής φύσης του αιθέρα, της κινητής και της ακινήτου, στην επίγεια και την επουράνια ζωή.
Εάν τελικά η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα αποδεχθεί τη νέα θεωρεία ύπαρξης του αιθέρα, αυτό θα σηματοδοτήσει την ανατροπή πολλών απόψεων και κανόνων για τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, της βαρύτητας, της απροσδιοριστίας και της διάδοσης του φωτός.
Ο συγγραφέας ευελπιστεί πως το βιβλίο θα αποτελέσει "ειρηνική επανάσταση" επισημαίνοντας: "Ο άνθρωπος είναι Αιθήρ. Ο Άλλος Κόσμος που βρίσκεται εντός του κόσμου που ζούμε είναι πάλι Αιθήρ. Όταν όλα είναι Αιθήρ, αυτόματα γινόμαστε μέτοχοι της Δημιουργίας"
Ο κ. Πισσάνος χαρακτηρίζει τη σημερινή επιστήμη "παγερή" και "φαλκιδευμένη" στο μεγαλύτερό της μέρος, "επειδή οι περισσότεροι ερευνητές προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους νόμους της Δημιουργίας, αλλά περιφρονούν αδυσώπητα το δημιουργό, ενώ στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα προσπαθούν να αποδείξουν σαν αληθινό το "Απόλυτο Παραμύθι" του Big Bang, ότι δηλαδή το Σύμπαν κάποτε άρχισε και κάποτε θα τελειώσει και επειδή τα πανεπιστήμια αναβιώνουν την πραγματικά ηλίθια θεωρία του Δαρβινισμού"
Το βιβλίο προλογίζουν 15 ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ έτοιμη είναι η αγγλική του έκδοση.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More