ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης ίδρυσε στον Γαλατά έναν νέο εκδοτικό οίκο, 50 χρόνια αφότου η Κοινότητα εξέδωσε το τελευταίο της βιβλίο, αναφέρει σε άρθρο της η αγγλική έκδοση της εφημερίδας «Hürriyet». Το άρθρο τιτλοφορείται: «Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ανοίγουν εκδοτικό οίκο» και φιλοξενεί δηλώσεις των ιδρυτών του.

«Θα εκδίδουμε βιβλία και στα Τουρκικά και στα Ελληνικά, αλλά τα περισσότερα θα είναι στα Τουρκικά. Θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε ελληνικές μεταφράσεις από πρώτο χέρι», δήλωσε ο Χάρης Ρήγας ένας από τους ιδρυτές του εκδοτικού οίκου «ΙΣΤΟΣ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Έλληνες παλαιότερα ήταν αρκετά δραστήριοι αναφορικά με την έκδοση βιβλίων, αλλά σταμάτησαν τη δράση τους τη δεκαετία του ’60, όταν «οι σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας οξύνθηκαν πάνω στο Κυπριακό πρόβλημα, δήλωσαν οι Ρήγας και Seçkin Erdi, ο συνιδρυτής του οίκου». Χωρίς να γίνεται καμία άμεση αναφορά στην απέλαση των Ελλήνων το 1964 από την Πόλη, ωστόσο η εφημερίδα στο ρεπορτάζ τηρεί ίσες αποστάσεις και εστιάζει στην είδηση της απόφασης κάποιων μελών της ελληνικής μειονότητας να δραστηριοποιηθούν και πάλι στον χώρο του βιβλίου.

«Πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν την Τουρκία εκείνη την περίοδο` ο αριθμός των Ελλήνων μειώθηκαν όπως και η πολιτιστική και κοινωνική τους ζωή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας και προσθέτει: «Το τελευταίο βιβλίο τυπώθηκε στην Κωνσταντινούπολη πριν από 50 χρόνια. Το πρώτο μας βιβλίο θα είναι του Δοσίθεου Ανανγωστόπουλου, γραμματέα Τύπου του Ελληνικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, το οποίο θα πραγματεύεται το τραύμα των μεταναστών που πήγαν στην Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής έντασης».

«Από τη μία, θα πρέπει να παλέψουμε ενάντια στον εθνικισμό και από την άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα αναφορικά με τη μετάφραση και την έκδοση, όπως οικονομικής φύσης θέματα, αλλά αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο για μας», τόνισε.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ εα

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.
Μην ξεχνάμε,ότι τον Ιούνιο του 2011,ο διευθηντής της ΝΑΣΑ προέτρεψε μέσω τηλεοράσεως το προσωπικό της υπηρεσίας να εκπονήσει ένα οικογενειακό πλάνο επιβίωσης,γιά περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.Προέτρεψε μάλιστα να γίνουν και αντίστοιχες συλλογές για τα κατοικίδια τους ζώα !!!
Μακάρι να μην συμβεί τίποτα,αλλά καλόν είναι να είμαστε κι'εμείς προετοιμασμένοι και ..αχρείαστα να είναι !!!Θα προσπαθήσω λοιπόν να φτιάξω έναν ενδεικτικό κατάλογο για είδη που θα μάς χρειασθούν,για μία περίοδο τριών μηνών,για μία τριμελή οικογένεια.
Οσον αφορά τα τρόφιμα που προτείνω, δεν αλλοιώνονται και μπορούν να φαγωθούν και μετά έναν χρόνο.

Βέβαια όλα αυτά θα μας κοστίσουν λιγάκι !!!!
ΤΡΟΦΙΜΑ
- Να μπορούν να διατηρηθούν επί μακρόν.
- Να πληρούν τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

-Οσπρια (φακές,φασόλια,ρεβύθια ) 20 κιλά.
-Ζυμαρικά (μακαρόνια σπαγγέτι,κοφτά,κριθαράκι) 30 κιλά.
-Ρύζι 20 κιλά.
-Αλεύρι 50 κιλά.
-Μαγιά 3 κιλά.
-Ιωδιούχο αλάτι 3 κιλά.
-Χοντρό αλάτι 10-20 κιλά .(Χρειάζεται για τυχόν πάστωμα ψαριών και κρέατος).
-Ντοματάκια κονσέρβα 45 κουτιά.
-Γάλα εβαπορέ 100 κουτιά ή γάλα σκόνη.
-Καφές 3-4 Σακουλακια των 250γρ.
-Ζάχαρι 2 κιλά ή κουτάκια μέλι.
-Λάδι 36 κιλά (δύο τενεκέδες)
-Μπουκαλάκια ξύδι 10 μπουκαλάκια.
-Τσάι 60 φακελλάκια.
-Κονσέρβες κρέατος-ψαριού των 300γρ.30 κουτιά.
-Σαλάμια αέρος-Λουκάνικα 20 τεμάχια.
-Τυρί μυτζίθρα 10 κεφαλάκια.Δεν χαλάει όταν είναι στην αρχική συσκευασία,αεροστεγώς κλεισμένη.
-Μπουκαλάκια ξυνό (υποκατάστατο λεμονιού) 10.
-Ξηροί καρποί αλατισμένοι και μή.
-Αποξηραμένα φρούτα και ντοματάκια.
-Σκόρδα.
-Μπαχαρικά διάφορα.
Μην αποθηκεύσετε τίποτα στην κατάψυξη του ψυγείου,γιατί (ιδίως σε νησιά) μπορεί να κοπεί το ρεύμα από έλλειψη πετρελαίου.


ΦΑΡΜΑΚΑ
-Βιταμίνες.Οι PHARMATON GERIATRIC (είναι φθηνές,περί τα 9 Ε κόστος).Καθε κουτί αρκεί για τις ανάγκες ενός ατόμου για 30 ημέρες.Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε βιταμίνες του οργανισμού, απορροφάται κατά 90% τουλάχιστον διότι είναι σε μορφή κάψουλας (εν αντιθέσει με τις βιταμίνες σε μορφή χαπιού που απορροφώνται κατά 25-30% από τον οργανισμό) και εμπεριέχει Ginseng που προσφέρει αυξημένη ενέργεια.

-Παυσίπονα( Depon, ασπιρίνη, ponstan).
-Αντιβιώσεις.
-Οινόπνευμα.
-Οξυζενέ.
-Ιώδειο.
-Σουλφαμιδόσκονη.
-Betadine.
-Hexalen (απαραίτητο για μολύνσεις στο φάρυγγα κ.α).
-Immodium (κατά της διάρροιας).
-Βαμβάκι.
-Γάζες.
-Επίδεσμοι
-Γαντζάκια επιδέσμων
-Αμμωνία.
-Σκευάσματα για τσιμπήματα εντόμων.
-Αλοιφή για εγκαύματα.
-Αλοιφή κατα μυικών πόνων,όπως η Counter Pain.
-Σπρέι αερολίν για βήχα ή σιρόπι βήχα.
-Χάπια για το στομάχι.
-Χαρομάντηλα.
-Κολλύριο για τα μάτια.
-Αποφρακτικό μύτης.
-Φάρμακα που τυχόν λαμβάνονται από τα άτομα της οικογένειας.


ΝΕΡΟ
-Το λιγότερο 100 μπουκάλια.
-Φίλτρα νερού και χάπια καθαρισμού νερού.(θα χρειασθούν αν πάρουμε νερό από κάποια άγνωστη πηγή).

ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ.
-Χαρτιά Υγείας 40-60 ρολά
-Χαρτί κουζίνας 6 ρολά
-Χαρτοπετσέτες 10 μικρές συσκευασίες.
-Σαπούνια 6 τεμάχια.
-Βούρτσες για τα δόντια.
-Οδοντόκρεμες 3 τεμ.
-Ξυραφάκια και αφρός ξυρίσματος.
-Απορρυπαντικό ρούχων (πληντυρίου και για το χέρι).


ΕΡΓΑΛΕΙΑ
-Πριόνι.
-Τσεκούρι.
-Σφυρί και πρόκες.
-Πένσα.
-Κόφτης σύρματος.
-Ρολο λεπτού σύρματος.
-Μαχαίρια.
-Φτυάρι.
-Σκαπάνι.
-Αγκίστρια για ψάρεμα.
-Δολώματα.
-Σχοινί 10μ περίπου.
-Βελόνες,καφίτσες,παραμάνες,κλωστές.


ΕΙΔΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
-Αναπτήρες και Σπίρτα.
-Κεριά.(Σπαρματσέτα).
-Λάμπες πετρελαίου θυέλλης ή υγραερίου.
-Γκαζάκια.
-Φακοί 3
-Μπαταρίες.
-Γκαζιέρα υγραερίου και γκαζάκια γι'αυτην.
-Δαδί ή υποκατάστατο για άναμα καυσοξύλων.
-Φωτιστικό πετρέλαιο 3 μπετόνια.


ΕΙΔΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΣ

Υπάρχει περίπτωση αν τυχόν γεωφυσικά φαινόμενα να χρειασθει να κατασκηνώσουμε στην ύπαιθρο,οπότε θα χρειασθούμε.
-Υπνόσακκους.
-Φουσκωτά στρώματα.
-Σκηνή 4 ατόμων ή 2 αντίσκοινα των 2 ατόμων.
-Πλαστικά: Πιάτα,κυπελάκια,πηρούνια,κουτάλια.
-Σουγιάδες πολλαπλής χρήσεως.
-Αποθητικά κουνουπιών.
-Αποθητικά φιδιών.Το καλύτερο απωθητικό φιδιών είναι το σκόρδο.Μερικές σκελίδες γύρω από εκεί που θα κοιμηθούμε απωθούν τα φίδια.
-Φάρμακα για τσίμπημα φιδιού,σκορπιού,κλπ (ξέρουν τα φαρμακεία).
-Πετσέτες.
-Χύτρες 2 ,κατσαρολάκι και μπρίκι.

ΟΠΛΙΣΜΟΣ
Σε περίπτωση στάσεως πληρωμών,μπορεί να αρχίσουν ληστείες από πεινασμένους και από ληστοσυμμορίες,ιδίως αλλοδαπών,οπότε για την ασφάλεια μας,καλόν είναι να βγάλουμε από τώρα άδεια κυνηγίου και να αγοράσουμε ένα κυνηγετικό όπλο,δίκανο(φθηνό είναι) ή επαναλλειπτικό μονόκανο (όχι αυτομάτου γεμίσεως γιατί συνήθως μπλοκάρει),με τα κατάλληλα φυσίγγια.Η άδεια κυνηγίου χρειάζεται γιά να πάρουμε άδεια αγοράς του όπλου από την αστυνομία.


ΚΑΥΣΙΜΑ
Θα χρειασθούμε καύσιμα για το αυτοκίνητο μας,τα οποία θα έχουν από την πρώτη μέρα εξαφανισθεί απο τα βενζινάδικα.Μπορούμαι να αποθηκεύσουμε,αλλά κυρίως η βενζίνη χρειάζεται ειδικά δοχεία.Τα βενζινάδικα μπορούν να σας πληροφορήσουν που πωλούνται τέτοια δοχεία.Το πετρέλαιο μπορεί να αποθηκευθεί και σε κοινό μπετόνι.

ΕΙΔΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ
Φορητό ραδιοφωνάκι με απόθεμα μπαταριών για να μπορούμε να ενημερωνόμαστε σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος ή αν κατασκηνώσουμε.

ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οσοι μένετε στην επαρχία,καλόν είναι να κάνετε από τώρα αναγνωρίσεις για χώρους που προσφέρονται για κατασκήνωση στην ύπαιθρο.Να επιδιωξετε να βρείτε όσον το δυνατόν ψηλότερα,για αποφυγή <τσουναμιού>.Καλόν είναι να επισημάνετε σπηλιές,αν υπάρχουν σε βουνά.Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να πάρετε μέτρα ασφαλείας κατά την νύχτα.Ενας αυτοσχέδιος συναγερμός για να αντιληφθείτε ότι κάποιος πλησιάζει την κατασκ΄νωση σας,είναι ο εξής.Απλώνουμε σε απόσταση 20-30μ,λεπτό σύρμα ή σπάγγο τεντωμένο σε πασσάλους ανά 5 μέτρα και σε απόσταση 25 εκατοστών από το έδαφος.Επάνω στο σύρμα δένουμε κουτάκια αναψυκτικών με πετραδάκια μέσα,ώστε αν κουνηθεί το σύρμα να κουδουνίσουν.Καλύτερο βέβαια θα ήταν να είχαμε κρεμάσει στο σύρμα μικρά κουδουνάκια.Είναι ένας πρόχειρος τρόπος συναγερμού.

Γιάυτο χρειάζεται να έχουμε προμηθευτεί την κουλούρα λεπτού συρματος ,που αναφέρω στα εργαλεία.

Αν στην περιοχή που κατασκηνώσαμε υπάρχουν Λαγοί,φτιάχνουμε με το σύρμα που προανέφερα θηλειές διαμέτρου 15-20 εκατοστών και τις τοποθετούμε σε περάσματα Λαγών (επισημαίνονται από τις ακαθαρσίες τους) ως εξής.Τοποθετούμε την θηλιά κάθετα πρός το έδαφος και το άλλο άκρο του σύρματος,περίπου 50 εκατοστά,το δένουμε σε πασαλάκι.Ο λαγός όταν περάσει από μέσα η θηλεία σφίγγει και τον πιάνει.Βέβαια αυτός ο τρόπος κυνηγιού απαγορεύεται,αλλά στην ανάγκη ..ο σκοπός αγιάζει τα μέσα !!
Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερα,μπορεί να ξέχασα και κάτι.Ο καθένας μας ξέρει τι άλλο μπορεί να του χρειασθεί.Πάντως μην αφήσετε να τα προμηθευτείτε την τελευταία στιγμή,γιατί μπορεί να μη βρείτε τίποτα για πολλούς λογους (εξάντληση,κερδοσκοπία,ληστείες,κλπ).

Καλόν είναι επίσης,να έχετε ορισμένα χρήματα εκτός τραπέζης,γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις τα ΑΤΜ θα αδειάσουν πολύ γρήγορα ή η τράπεζα να μην δίνει.

Ας κάνουμε λοιπόν προμήθειες και ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ !!!!!!!!!


http://perseasorion.blogspot.gr

Επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς την οικονομία δεν έχει αλλάξει. Αλλά αντιθέτως χειροτερεύει...
Τα πράγματα φαίνεται να έχουν ως εξής:

Είτε συνεχίζουν τα μέτρα των μνημονίων, ξεφεύγουμε την χρεωκοπία ως χώρα(στα χαρτιά μόνο), χρεοκοπεί όλος ο κόσμος κανονικά.
Ξεπουλιέται παράλληλα ο ορυκτός και μη πλούτος της χώρας, αφού από ένα σημείο και μετά ο κόσμος δεν θα έχει άλλα για να ξεχρεώσει έχοντας δώσει ακόμα και το σπίτι του. Και καθιερώνεται λοιπόν σκλάβος για δεκαετίες στην ίδια του την χώρα χάνοντας κάθε αξιοπρέπεια.
Όλα αυτά προσχεδιασμένα από εκτός και κυρίως εντός παραγόντων και πλέον νόμιμα χάρη στα τελευταία καμάρια της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Το άλλο σενάριο είναι να πτωχεύσουμε κανονικά, όπως έπρεπε να γίνει εδώ και 2 χρόνια.
Τα νούμερα δεν βγαίνουν, πότε δεν έβγαιναν, όλοι το ήξεραν και το εκμεταλλευόντουσαν και συνεχίζουν ακόμη να το κάνουν.
Δουλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον, έχοντας την αξιοπρέπεια μας, το σπίτι μας, χωρίς να είμαστε σκλάβοι στην ίδια μας την χώρα. Βλέποντας τι μπορούμε να κάνουμε από εκεί και πέρα, βρίσκουμε νέες συνεργασίες, αφού θα έχουμε μάθει από τα λάθη μας πρώτα.
Το πιο βασικό από όλα.
Αυτή η χώρα έχει περάσει χειρότερα βάσανα από χρεοκοπίες, και πόσες χρεοκοπίες αν έχει επιβιώσει!?
Μπορούμε να αντέξουμε πιστεύω άλλη μία.

Εμείς έτσι και αλλιώς χαμένοι είμαστε,
άσχετα με το ποιος θα βγει στις εκλογές, οικονομικά δεν στεκόμαστε καλά, να το θέσω και ευγενικά.
Το θέμα είναι να κάνουμε μια καλή αρχή από εδώ και πέρα, έχοντας μάθει από τα λάθη μας.
Κοσκινίζοντας και τιμωρώντας πάντα, και όχι επιλεκτικά, όταν παρανομούν, τους πολιτικούς
και με όραμα να κοιτάμε το μέλλον για τα παιδιά μας.

Μακάρι να μπορεί να βρεθεί λύση να είμαστε εντός Ευρώπης και να μην ξεπουληθούμε. Να υπάρξει μια ανθρώπινη λύση που να βοηθήσει την χώρα να βρει τον δρόμο της.
Φυσικά θα είναι ανάλογη με τα προβλήματα της
που στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά, για να είμαι ειλικρινής.
Η οποία θα πρέπει να αρχίσει από όλους μας, από μέσα μας καταρχάς, να θελήσουμε όλοι να κάνουμε την Ελλάδα έτσι όπως έπρεπε να ήταν.

Το σίγουρο είναι ότι όποια από τις 3 πρώτες(φυσικά η 3 είναι καλύτερη), ή οποιαδήποτε άλλη λύση βρεθεί, καμία δεν θα είναι ρόδινη για την Ελλάδα, και αυτό χάρη στα καμάρια, στα ακατέργαστα διαμάντια της πολιτικής που όλοι μας(μούντζα στα μούτρα μας) ψηφίζαμε(πλειοψηφία του κόσμου) τα τελευταία 37 χρόνια.

Για αυτό μην κοροϊδευόμαστε, δύσκολοι καιροί έρχονται.

Σημείωση:
Δεν είναι σκοπός μου να προ διαθέσω κάποιον τι να ψηφίσει, γιατί πιστεύω πλέον έχουν πέσει οι μάσκες και με λίγο παρατηρητικότητα όλα φαίνονται για το ποιος αντιπροσωπεύει τι, αλλά να τονίσω ότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι, λογικά θα γίνει μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αν γίνουν(πρέπει να κοιτάμε και αυτή την περίπτωση λόγω ρευστότητας των γεγονότων) και για αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι από πριν για ότι τυχόν έρθει. Γιατί όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο λόγω της οικονομικής μας κατάστασης.


Αν ισχύσει λοιπόν μία από τις δύο πρώτες περιπτώσεις, γιατί η τρίτη είναι σχεδόν απίθανη για να είμαι ειλικρινής.

Σας στέλνω λοιπόν οδηγό επιβίωσης:
(Εννοείτε ψάξτε και εσείς στο διαδίκτυο αν κάτι δεν σας καλύπτει στο παραπάνω link)
Όποια αρνητική οικονομική εξέλιξη συμβεί, θα πάρει τουλάχιστον 6 μήνες την χώρα για να επανέλθει κάπως στα ίσα της.

Ασφάλεια & φαγητό, φάρμακα
(κυρίως αυτό το σχέδιο είναι για άτομα που δεν έχουν εύκολη προσπέλαση σε χωριό, επειδή ζουν σε μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ. Εκτός των φαρμάκων που τα χρειάζονται και στην επαρχία, λιγότερο από τις μεγαλουπόλεις λόγω πιο ποιοτηκής ζωής όμως).
Άρα προτείνω να έχετε προμήθειες 6 μηνών τουλάχιστον.
Επίσης για θέμα ασφάλειας σε τυχόν στάση πληρωμών,(δες Αργεντινή*) προτείνω να έχετε σχέδιο να πάτε στο χωριό σας. Να πάρετε μαζί τις προμήθειες καθώς και τα απαραίτητα φάρμακα ή να τα έχετε ήδη πάει εκεί.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΔΙΚΤΥΩΘΕΊΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ!!!(πολύ σημαντικό SOS).
*Επίσης φανταστείτε τι θα γίνει στις πόλεις ή περιοχές που υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα.(πέρα από τα δικά μας εγκληματικά στοιχεία).
Και δεν αναφέρομαι στους καλούς σε χαρακτήρα μετανάστες.
Προτείνω όλοι να έχουν και κάποιο είδους όπλο(όχι αναγκαστικά περίστροφο) που να είναι ξεκάθαρα και για κανέναν άλλο λόγο για την άμυνα του ιδίου και της οικογενειάς του.
Σας παραθέτω και πληροφορίες για χόρτα, ποια είναι φαγώσιμα(έχει φωτογραφίες) και πως να τα μαζεύετε.
Υπάρχουν πολλά sites πάνω στο θέμα αυτό καθώς και βιβλία που μπορείτε να αγοράσετε.
Στο ftiaxno.gr σας παραθέτει μερικούς τίτλους βιβλίων για χόρτα, βότανα κλπ.

Ψάξτε και μόνοι σας φυσικά.
Σχετικά links:
http://laspistasteria.wordpress.com/2008/03/20/radiki/

http://sigatakastana.blogspot.com/2012/03/blog-post_10.html

http://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post_17.html

Τρόποι μαγειρέματος χωρίς ρεύμα
Εξοπλιστείτε με φουρνάκι που καίει ξύλα, ή φιάλη υγραερίου με μάτι και βαλβίδα και λάστιχο που συνδέει αυτά φυσικά.
Ώστε να είστε ανεξάρτητοι από τυχόν διακοπή ρεύματος για κανένα μήνα πάνω κάτω, για να μαγειρεύετε. Μετά βρίσκεται την άκρη.

Φιάλες υγραερίου βρίσκετε σε καταστήματα που πουλάνε είδη camping-barbeque,συσκευές θέρμανσης όπως αυτές που βλέπετε σε καφετέριες.
http://www.xo.gr/dir-az/Y/Ygraeriou-Fiales
http://www.4uthesite.com/category.php?caid=442
http://www.vrisko.gr/dir/fiales-ygraerioy/athina/
http://www.xo.gr/dir-az/Y/Ygraeriou-Fiales

Τιμή, φιάλη, μάτι, βαλβίδα και λάστιχο είναι 60 ευρώ πάνω κάτω(αν δεν έχετε άδεια φιάλη). ΑΛΛΑ με κάθε άδεια φιάλη που έχετε η νέα δίδεται 20 ευρώ, άρα αν έχετε μάτι, βαλβίδα και λάστιχο, δίνεται την παλιά φιάλη και παίρνεται με 20 την νέα.

Ορίστε και παράδειγμα:
http://st3.xo.gr/files/1/Backoffice/customer_photos/10557587.JPG
http://st3.xo.gr/files/1/Backoffice/customer_photos/10557588.JPG

Μην ξεχάσετε βαλβίδα και το λάστιχο.

Αλλιώς δείτε αν μπορείτε να φτιάξετε ηλιακούς φούρνους. Φτιάχνονται εύκολα και με απλά υλικά.
Σχετικό link:
http://solarcooking.org/plans/

Να έχετε υπόψη για κάκιστο σενάριο
Επίσης αυτό είναι επιφύλαξη αλλά συζητιέται και σε σοβαρούς κύκλους, επειδή η χώρα είναι σε αδύναμη κατάσταση υπάρχει η περίπτωση να συμβεί θερμό επεισόδιο. Θυμηθείτε τις συνθήκες των Ιμίων.
Και ήταν χειρότερες από ότι είναι τώρα για τους Τούρκους.
Μακάρι να μην συμβεί, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Σε τέτοιες καταστάσεις όλα είναι ρευστά.
Έχουν καταγραφεί περίεργες Τουρκικές κινήσεις την περίοδο των εκλογών, καθώς και μέχρι 24 Μαΐου κάνουν ασκήσεις στο Αιγαίο.
Ψάξτε το και εσείς.




Υ.Γ. Ξέρω ότι υπάρχει δισταγμός για να πάρει κανείς 6 μήνες προμήθειες, εδώ και για 3 μήνες είναι πολύ. Για 3 κυρίως λόγους, λεφτά, ψυχολογική πίεση, χώρος.

1)Τα λεφτά δεν θα πάνε χαμένα, γιατί σκεφτείτε ότι αγοράζετε τώρα θα το φάτε στο μέλλον πριν λήξει, άρα δεν θα κάνετε ψώνια τότε. Το μόνο μη βολικό στη όλη διαδικασία είναι ότι πρέπει να δώσετε λεφτά μαζεμένα για να τα αγοράσετε.
Σε αυτό προτείνω λίγα λίγα, όσα μπορείτε κάθε φορά που πάτε σούπερ μάρκετ.

2)Χώρος, προσωπικά το βρίσκω ανούσια δικαιολογία
γιατί όλα τα σημάδια εντός και εκτός Ελλάδος δείχνουν
αρνητικά, άρα με το να είστε προετοιμασμένοι, αλλά θυσιάζετε λίγο την διακόσμηση του σπιτιού και επηρεάζεται η καλαισθησία σας, πιστεύω δεν είναι σημαντικό.

3)Ψυχολογική πίεση, ότι θα μπεις στο τρυπάκι ότι μπορεί να συμβεί κάτι τραγικό και τρέχεις να πάρεις πράγματα, και αν δεν γίνει θα είναι κουραστικό με ψυχολογικές μεταπτώσεις ενδιάμεσα και στο τέλος ποιος μου εγγυάται ότι θα γίνει κιόλας?

Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις είσαι σίγουρος μόλις γίνουν τα γεγονότα, μπορεί να γίνουν γρήγορα μπορεί να γίνουν αργά, μπορεί και καθόλου, αλλά αν γίνουν δεν ξαναγυρνάνε πίσω για να ετοιμαστείς.
Άρα μπορεί να προλάβεις να πάρεις προμήθειες μόλις δεις τα πρώτα σημάδια ή να είναι πολύ αργά για κάθε κίνηση ή να μην γίνουν και να βρεθεί η ιδανική λύση ώστε τελειώσουν όλα τα προβλήματα.
Μπορείς όμως να το ξέρεις 100% ότι θα γίνει το τελευταίο, όταν όλα κατά 95% και πάνω δείχνουν το αντίθετο?

Πέρα του επιχειρήματος ότι πρέπει πάντα να έχουμε προμήθειες για ώρα ανάγκης, από φυσική καταστροφή(σεισμός, πιθανό στην Ελλάδα) έως πόλεμο
ή στην περίπτωσή μας καμιά στάση πληρωμών και αναρχία(με την κακή έννοια) στους δρόμους.

Υπάρχει επιπλέον το επιχείρημα ότι όλα δείχνουν ότι τώρα δεν είναι μια κανονική, δύσκολη περίοδος για την χώρα όπου θα φτιάξει, με κάποια απλά προβλήματα κοκ.
Έχει γίνει τους τελευταίους μήνες κάτι, για το καλύτερο της χώρας? Τίποτα δεν έφτιαξε, ψάξτε τι λένε οι έξω, οι αντικειμενικές πάντα εφημερίδες ή sites, ψάξτε μόνοι σας, καλυτέρεψε καθόλου η κατάσταση? Μεταξύ μας δεν χρειάζεται να βλέπουμε ειδήσεις ή να μας πούμε οι έξω πως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, τα βλέπουμε καθημερινά μόνοι μας.
Μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η περίοδος που περνάμε είναι σαν την περίοδο 2008 έως και 2011 μέσα, που υπήρχε ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα που έρχονται?
Ή πρόκειται να καλυτερέψει έτσι εύκολα από την μια μέρα στην άλλη?

Το τελευταίο που θέλω να πω, είναι ότι αν όλα αυτά συμβούν, αυτό που θα έχει σημασία είναι να βοηθάει ο ένας τον άλλον, να μείνουμε ενωμένοι ότι και αν συμβεί.
Αλληλεγγύη είναι το μόνο που μας έχει μείνει και αλληλεγγύη είναι αυτό που θα μας σώσει.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΕΚ ΑΥΣΤΡΙΑΣ


Συγκλονιστικός ο καρδινάλιος της Αυστρίας, έδωσε ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη: "Προσέξτε πως μιλάτε. Στους Έλληνες η Ευρώπη οφείλει τις βάσεις του Ευρωπαϊκού Πνεύματος. Είναι ντροπή πόσο επιφανειακά και επιπόλαια ομιλούν τώρα για αυτούς"...
επισήμανε ο καρδινάλιος της Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, στην ομιλία του στη μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης με τον ελληνικό λαό, με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», που διοργάνωσε η Ελληνοορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης.
Για τους Χριστιανούς, οι Έλληνες υπήρξαν επιπλέον, οι πρώτοι στην Ευρώπη που αποδέχτηκαν το Χριστιανισμό, ενώ η Καινή Διαθήκη γράφηκε στην ελληνική γλώσσα, αλλά προπάντων ο όρος της αλληλεγγύης με ανθρώπους που περνούν δυσκολίες, προέρχεται από την ελληνική σοφία και το ευαγγέλιο, τόνισε ο καρδινάλιος, χαιρετίζοντας συγχρόνως ως απολύτως ορθό το σύνθημα της εκδήλωσης «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Προσφωνώντας τους εκατοντάδες επισκέπτες της εκδήλωσης - ανάμεσά τους ιεράρχες των χριστιανικών Εκκλησιών, πολιτικοί και διπλωμάτες με επικεφαλής τους πρέσβεις της Ελλάδας και Κύπρου, Θεμιστοκλή Δημίδη και Κωνσταντίνο Παπαδήμα - ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, παρέπεμψε στην ελληνική φιλοξενία που είναι πάντα πρόθυμη να μοιράσει και το ελάχιστο, όπως και στη μεγάλη καρδιά του ελληνικού λαού, τόσο στον πόνο όσο και στη χαρά του.
Πρόσθεσε δε, πως για το λόγο αυτό πληγώνουν ακόμη περισσότερο, από την έναρξη της κρίσης χρέους, η αρνητική συνθηματολογία και οι προκαταλήψεις στην πολιτική συζήτηση και στην ειδησεογραφία των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τόνισε, πως η Συνοικία των Ελλήνων στη Βιέννη αποτελεί παράδειγμα για την επιμέλεια και την εργατικότητα των προγόνων, οι οποίες παραμένουν ακέραιες μέχρι σήμερα και που μαζί με τη φιλοξενία, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει επισκεπτόμενος την Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Μητρόπολης προς την Καθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία και τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες στην Αυστρία, για την υποστήριξή τους, αλλά και προς τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας - που λόγω ταξιδιού του στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραβρεθεί - για το χαιρετισμό και τις ευχές του για επιτυχία της εκδήλωσης. Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσφώνησε ο επίσκοπος της Αυστριακής Ευαγγελικής Εκκλησίας, Μίχαελ Μπιούνκερ, τονίζοντας πως οι άνθρωποι της Ευρώπης, πέραν κάθε κρίσης, ανήκουν στην ίδια κοινωνία, ενώ ο επικεφαλής της Σερβοορθόδοξης Εκκλησίας Αυστρίας, Λούκα Μίτροβιτς, επέδωσε ποσό 15.000 ευρώ, δωρεά των Σέρβων της Βιέννης, που, μαζί με τα έσοδα της χθεσινής εκδήλωσης, θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Η εκδήλωση, η οποία, με συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών, διάρκεσε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στην Οδό Ελλήνων και στην πλατεία ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς ελληνορθόδοξους ναούς της Βιέννης, με ιστορία 200 ετών, τον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και το ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στην περιοχή κυριαρχούσε ολόκληρη την ημέρα έντονο το ελληνικό χρώμα, με πλούσια ελληνική κουζίνα-προσφορά ελληνικών εστιατορίων της Βιέννης αλλά και πολλών Ελληνίδων της Ομογένειας, όπως επίσης ζωντανή ελληνική μουσική που παρουσίασαν σε ένα πολύωρο πρόγραμμα, τα μουσικά σχήματα της Βιέννης "Οι Έλληνες", "Μάριος και Τζούλη" και "Συμφωνία", όπως και το ελληνοαυστριακό συγκρότημα παραδοσιακών χορών, "Η παρέα".

ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ...
Ο Βενιος Αγγελόπουλος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από τους πρώτους μάρτυρες υπεράσπισης της 17Ν. Μεταξύ άλλων είχε καταθέσει και τα εξής εντυπωσιακά, όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά της δίκης:
“(…) Δεν μπορεί να έχει κανένας την ίδια αντιμετώπιση απέναντι σε μια οργάνωση η οποία αποκαλείται, και είναι –άσχετο αν ευοδώθηκε ή όχι η δράση της –, είναι μία οργάνωση επαναστατική η οποία απέτυχε να κάνει την επανάσταση την οποία ευαγγελιζόταν”.
“(…) Για τα θύματα τα ίδια πρώτα απ’ όλα και για τους οικείους των θυμάτων, αυτά είχαν προφανώς βαρύτατες επιπτώσεις όπως κάθε ανθρωποκτονία. Αλλά στην πολιτική ζωή του τόπου (…) θεωρώ ότι δεν είχαν εμβέλεια. Γιατί; Διότι εκ του αποτελέσματος, εάν μία επαναστατική οργάνωση πιστεύει ότι σκοτώνοντας ένα άτομο τον χρόνο θα σκοτώσει όλους όσους ενέχονται στο πλέγμα της εξουσίας και αν το πλέγμα της εξουσίας περιλαμβάνει 10.000 άτομα, τότε σε 10.000 χρόνια θα ξοφλήσει, είναι απλά μαθηματικά Δημοτικού. Επομένως, δεν είναι το να σκοτώνεις έναν τον χρόνο που θα φέρει την επανάσταση, αλλά το να βρεις μιμητές. Μιμητές όμως δεν βρέθηκαν (…)”

ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ


Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών -μικρών και ενηλίκων- πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας ο (διπλός) «Δρόμο Θυσίας» στη μνήμη των 218 Διστομιτών που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου του 1944.

Στις 10 Ιουνίου του 1944 ο Fritz Laufenbach, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς το Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα. Σαν δόλωμα οι Γερμανοί είχαν 2 επιταγμένα Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, που προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας. Ταυτόχρονα ο 10ος και 11ος λόχος του 3ου τάγματος από την Άμφισσα κατευθυνόταν προς το Δίστομο για να συναντήσουν τον 2ο λόχο. Οι 3 λόχοι συναντήθηκαν χωρίς να έχουν εντοπίσει αντάρτες εκτός από 18 παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες. Έξι από τα παιδιά που προσπάθησαν να δραπετεύσουν εκτελέστηκαν. Οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και εκφοβίζοντας τους χωρικούς έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Ο 2ος λόχος κατευθύνθηκε προς τα εκεί και στην θέση Λιθαράκι ,περιοχή του Στειρίου έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί και των ανταρτών 1. Η μάχη του Στειρίου Το πρωί του Σαββάτου της 10ης Ιουνίου του 1944 οι δυνάμεις του 11ου Λόχου του ΙΙΙ/34 τάγματος του ΕΛΑΣ με Διοικητή τον Λοχαγό Χριστόφορο παίρνοντας εντολή έφυγαν από το Κυριάκι και κατέβηκαν στο Στείρι, περιμένοντας τις επίλεκτες δυνάμεις των Γερμανών που είχαν διαταχθεί από την Λιβαδειά και την Άμφισσα να έλθουν με σκοπό την τρομοκράτηση και εκφοβισμό του πληθυσμού του Διστόμου, αλλά και του Στειρίου και του Κυριακίου . Εκείνη την χρονική περίοδο πολλοί κάτοικοι των χωριών αυτών ήσαν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και βοηθούσαν τον ΕΛΑΣ στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας ,ενώ το Γ΄ Ράιχ είχε υποστεί σημαντικές ήττες τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Οι αντάρτες φτάνοντας στο Στείρι επέλεξαν το κατάλληλο σημείο στήνοντας ενέδρα με τρεις διμοιρίες στη θέση Λιθαράκι 1,5 χιλιόμετρο πριν το χωριό περιμένοντας τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί φθάνοντας στο Δίστομο και τρομοκρατώντας τους κατοίκους απόσπασαν την πληροφορία ότι υπάρχουν αντάρτες στο Στείρι. Έτσι πριν τις 12:00 το μεσημέρι, 4 γερμανικά και 2 επιταγμένα ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς για να μην κινήσουν υποψίες , έφυγαν από το Δίστομο με προορισμό το Στείρι με σκοπό να συνεχίσουν και εκεί τα ίδια (βιαιοπραγίες, εκφοβισμό και εκτελέσεις του πληθυσμού).Η μάχη κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση . Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί άνδρες, μεταξύ αυτών και ένας αξιωματικός που εκτελούσε χρέη μεταφραστή, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος και πέθανε στο Δίστομο ενώ των Ελλήνων 15 νεκροί. Έτσι τελείωσε η μάχη αυτή με οδυνηρές απώλειες για τους Γερμανούς αλλά και για τον άμαχο και αθώο πληθυσμό του γειτονικού χωριού. Η Σφαγή του Διστόμου Το Μαυσωλείο Μετά την μάχη οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και σε αντίποινα για τις απώλειές τους άρχισαν την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά λίγες μέρες μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή. Ένας από τους επί κεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο Χανς Τσάμπελ (Hans Zampel) μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζει ως σήμερα ελεύθερος. Ο λοχαγός των SS Φριτς Λάουτενμπαχ (Fritz Lautenbach) είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε την εντολή και συνέταξε την σχετική ψευδή αναφορά. Η αναφορά του Lautenbach αμφισβητήθηκε άμεσα από τον επίσης αυτόπτη μάρτυρα της μυστικης αστυνομίας, Georg Koch, o οποίος συνόδευε την αποστολή.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


Του Κώστα Τσαχάκη και της Ελευθερίας Αρλαπάνου.
Μονόδρομο αποτελεί πλέον η επαναδιαπραγμάτευση του οικονομικού προγράμματος, καθώς πέρα από πολιτικές εξαγγελίες αυτή θα υπαγορευθεί εν τέλει από τις μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφονται ήδη στη φετινή του εφαρμογή. Πρακτικά αυτό θα σημάνει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την κατάρτιση ενός, εξάμηνης διάρκειας, «εκτάκτου σχεδίου ανάγκης» ώστε να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί. Καθοριστικής σημασίας σε αυτό το εγχείρημα θα είναι και η πρόοδος που θα επιτευχθεί, ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα στο «μέτωπο» της παροχής επιπλέον χρόνου προσαρμογής στην Ελλάδα, κατ’ ένα έτος τουλάχιστον, θέμα που συζητούν πλέον ανοικτά στην τρόικα, τονίζοντας όμως πως αυτό επ’ ουδενί δεν θα σημάνει ουσιαστική χαλάρωση στα πεδία περιστολής των δαπανών και των μεταρρυθμίσεων.
Διαπραγματεύσεις με τρόικα

Αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν σε αλλαγές του προγράμματος για το τρέχον έτος με το σκεπτικό ότι οι στόχοι που έχουν καθορισθεί στο Μνημόνιο είναι αδύνατον να επιτευχθούν, λένε παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.
Προσθέτουν πως η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι επιβεβλημένη από τα οικονομικά δεδομένα αλλά η χαλάρωση εξαρτάται από τις…. διαθέσεις Κομισιόν και ΔΝΤ.
Στηρίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι το έλλειμμα δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσει στα 14,13 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου όταν ήδη κινείται προς τα 10 δισ. ευρώ, η ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί πως θα προσεγγίσει το 6% σε ετήσια βάση, έναντι στόχου 4,7%, ενώ έχουν «παγώσει» μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις υπό το βάρος της παρατεταμένης ακυβερνησίας.
Οι αλλαγές που θα επέλθουν σχετίζονται άμεσα με τις προτεραιότητες που θα θέσει η νέα κυβέρνηση, κυρίως όμως από το πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν από την τρόικα. Κομβικό σημείο αποτελεί ο επιπλέον δανεισμός της Ελλάδας γιατί η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν τα υψηλότερα ελλείμματα. Σίγουρα τα πρόσθετα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τρόικα αναγνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες της βαθύτερης ύφεσης και δέχονται να συζητήσουν για επιπλέον χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά εμφανίζονται απόλυτοι όσον αφορά τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο που έχουν περιληφθεί στο Μνημόνιο (περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, μειώσεις 12% στα ειδικά μισθολόγια και αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους μέσω εφεδρείας) αλλά και την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ακόμη όμως κι αν εγκριθεί επιμήκυνση ενός έτους αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών.
Υπολογίζεται ότι σε μία τέτοια περίπτωση για το 2013 το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα πέσει στα 5,5 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί άμεσα από τα επίπεδα στα οποία θα «κλείσει» το έλλειμμα φέτος.
Τα έξι μέτωπα στην οικονομία που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν στο 1,3 δισ. την υστέρηση εσόδων έως το τέλος του έτους Αναλυτικά, οι αντικειμενικοί παράγοντες που καθιστούν αναπόφευκτες τις αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα είναι:
Η δημοσιονομική προσαρμογή εφέτος θα αποδειχθεί πιθανότατα πολύ μικρότερη από ό,τι είχε προϋπολογιστεί.
Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στα 14,13 δισ. ευρώ θεωρείται ανέφικτος καθώς στο τετράμηνο έκλεισε πάνω από τα 9 δισ. ευρώ και πλέον οδεύει προς τα 10 δισ. ευρώ.
Και φυσικά απομακρύνεται η προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Στα έσοδα καταγράφεται μεγάλη υστέρηση έναντι των στόχων.
Στο υπουργείο Οικονομικών την υπολογίζουν στο 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους αλλά είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί τελικά κατά πολύ υψηλότερη.
Αρκεί να αναφέρουμε πως από το τέλος Ιουνίου και μετά θα πέσουν μαζεμένα φορολογικά βάρη (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόροι ακινήτων) ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου που είναι αμφίβολο αν θα αποπληρωθούν από τα νοικοκυριά.
Στις δαπάνες είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων τα οποία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Επίσης, μέτρα που σύμφωνα με το Μνημόνιο επρόκειτο να εφαρμοστούν εντός του Ιουλίου (π.χ. αύξηση αντικειμενικών αξιών, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ) και έχουν δημοσιονομικά οφέλη εκ των πραγμάτων μετατίθενται γι’ αργότερα. Η ύφεση, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι κατά πολύ βαθύτερη από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (4,7%), καθώς πολλοί παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδας δεν μπορούν να αποκλείσουν βαθύτερη ύφεση, ίσως και 6% σε μέσα επίπεδα, υποχωρώντας για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια κάτω από τα 200 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στο πρώτο τρίμηνο του έτους με το οικονομικό κλίμα αισθητά καλύτερο από ό,τι στην παρούσα φάση το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,2%. Όσο παρατείνεται το καθεστώς ύφεσης τόσο πιο δύσκολη γίνεται η δημοσιονομική προσαρμογή. Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες πριν ακόμη προκηρυχθούν εκλογές και πλέον έχουν «παγώσει».
Είναι χαρακτηριστικό πως το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να μην προχωρήσει τις διαδικασίες πώλησης περιουσιακών στοιχείων μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Από το Ταμείο σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν εφέτος 3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις αφού από την αρχή του 2012 μέχρι σήμερα δεν έχει μπει στα δημόσια ταμεία ούτε ένα ευρώ.

ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ


Η Μέρκελ απέρριψε σχέδια εισαγωγής διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους

Η πρόταση για την καθιέρωση συστήματος διοδίων για τη χρήση των εθνικών οδών στη Γερμανία, απορρίφθηκε σήμερα από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι όσο βρίσκεται αυτή στην καγκελαρία δεν θα εφαρμόσει μια τέτοια ιδέα.

Ο υπουργός Μεταφορών Πίτερ Ραμζάουερ σε δηλώσεις που προέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο ισχυρίστηκε ότι η επιβολή διοδίων στις εθνικές οδούς θα δώσουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για την επέκταση και στη συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο είναι 12.820 χιλιόμετρα.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζαϊμπερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα διόδια δεν αποτελούν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής.

Πέρσι η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε συμπληρωματικά κονδύλια στον προϋπολογισμό για την συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων.

ΕΚΛΕΨΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Η επιστημονική του έρευνα έκανε …φτερά αφού το δέμα που έστειλε στην Αμερική έφθασε άδειο!

Ο λόγος για υπόθεση που τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει σάλο στα ταχυδρομεία αλλά και σε δικηγορικά γραφεία που την έχουν αναλάβει για λογαριασμό του Πατρινού επιστήμονα. Πρόκειται για έναν 50χρονο ο οποίος την τελευταία τριετία συνεργαζόταν στενά με Πανεπιστήμιο στην Αμερική και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας προσωπικής έρευνας με την οποία είχε επιφορτιστεί.

Η έρευνα αυτή αφορούσε στην καταπολέμηση του καρκίνου και λέγεται πως ο Έλληνας επιστήμονας εργαζόταν νυχθημερόν για να τεκμηριώσει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, ακόμα και με χορήγηση βιταμινών. Πριν από ένα μήνα περίπου φαίνεται πως οδηγήθηκε στο τέλος της έρευνάς του και αφού ενημέρωσε το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ με το οποίο συνεργάζεται, του ζήτησαν να αποστείλει όλα τα έγγραφα με τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης. Ο ίδιος τα έβαλε μέσα σε ένα ογκώδες δέμα, το σφράγισε και το παρέδωσε στο ταχυδρομείο αποστέλλοντάς το συστημένο.

Μόνο που τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, του τηλεφώνησαν από το Πανεπιστήμιο και έμεινε έκπληκτος με αυτό που του είπαν. Τι; Ότι ναι μεν είχε φθάσει το δέμα, αλλά όταν το άνοιξαν διαπίστωσαν πως ήταν… άδειο! Δεν υπήρχε μέσα ούτε μία από τις εκατοντάδες σελίδες που είχε στείλει αλλά και κανένα από τα βιβλία που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Κατασκοπεία ή επιτήδειος;
Ο επιστήμονας επικοινώνησε πανικοβλημένος με την δικηγόρο του και της ανέφερε αυτό που είχε συμβεί. Την επομένη το πρωί εστάλη ενημερωτικό έγγραφο στη διεύθυνση του ταχυδρομείου προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος όλης της διαδικασίας που ακολουθήθηκε κατά την αποστολή του δέματος προς την Αμερική. Παράλληλα, είναι σε στάση αναμονής έτσι ώστε να ξεκινήσει και δικαστικό αγώνα για τον εντοπισμό της μελέτης του. Το πιθανότερο που εικάζεται πάντως είναι να συνέβη κάτι όχι όσο το δέμα βρισκόταν στη χώρα μας, αλλά με το που έφθασε στην Αμερική. Και εκεί κάποιος να… έκλεψε την επιστημονική έρευνα και είτε να πρόκειται για περίπτωση κατασκοπείας, είτε απλώς για κάποιον επιτήδειο που σκέφτηκε να πάρει την έρευνα και να την πουλήσει σε κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΟΖ


Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όλοι σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, είναι ο σάλος που προκαλεί στο κατεστημένο.
Διότι η ΑΟΖ δεν αναδεικνύει μόνο δομικά εσωτερικά προβλήματα του κρατικού φορέα αλλά και ολόκληρης της πολιτικής που δεν είναι εθνική.
Τώρα ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει απόλυτα τη σημασία της ΑΟΖ, ακόμα και αν μερικοί αποφεύγουν να μιλήσουν γι’αυτό το θέμα για να μην εμπλακούν σε πόλεμο οικονομικών συμφερόντων.

Κι όμως αυτό είναι απαραίτητο διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει κι άλλη οικονομική πίεση λόγω της αδράνειας της Βουλής να θεσπίσει την ΑΟΖ.
Διότι αυτό είναι το θέμα τώρα και αυτή είναι η αλήθεια.
Η ΑΟΖ ως καταλυτικό πλαίσιο αναδεικνύει στρατηγικές συμπεριφοράς σε σχέση με την πατρίδα μας. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και μάλιστα ιστορικά με την Κύπρο, ότι δεν στέκει καμιά επιφύλαξη διότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα εμπόδιο.
Είναι η πρώτη φορά που σε εκλογές αναφέρεται επί του πρακτέου το θέμα της ΑΟΖ ενώ υπάρχει από το 1982. Δεν έχει πια σημασία να κατηγορούμε την απραξία του παρελθόντος διότι μπορεί να μην είχαμε και όλες τις τεχνικές γνώσεις επί του θέματος.
Τώρα όμως ακόμα και η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και μας δίνει πρόσβαση σε κοιτάσματα που ήταν αδιανόητα πριν μερικά χρόνια.
Κατά συνέπεια, τώρα η αλήθεια της ΑΟΖ καταδεικνύει τους τεχνητούς σκοπέλους που βάζουν μερικοί για να καθυστερήσουν την απόκτηση εκ μέρους της Ελλάδας ενός δικαιώματος που έχει από το 1982.
Τώρα φαίνονται πραγματικά οι εχθροί της ΑΟΖ διότι δεν υπάρχουν πια επιστημονικά προσχήματα.
Το φυσικό αέριο δεν είναι πια ένα όραμα αλλά μια ιστορία. Η ΑΟΖ δεν είναι μια μόδα αλλά η επόμενη πραγματικότητα.
Αρκεί να τη θέλουμε πραγματικά και να μην εγκλωβιστούμε στις παραδοσιακές τάσεις και σε ψευτοδιλήμματα που δεν προσφέρουν τίποτα στην Ελλάδα.
Η απλή αναδρομή στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να ξεφύγουμε από αυτήν την οικονομική παγίδα.
Με τη θέσπιση τα δεδομένα θα αλλάξουν άμεσα. Αυτό είναι γνωστό στους ειδικούς που δεν ψεύδονται αλλά και στους Ευρωπαίους.
Κατά συνέπεια αυτή η στρατηγική κίνηση επηρεάζει άμεσα τους οικονομικούς παράγοντες και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η αλήθεια της ΑΟΖ.

ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Αίσθηση προκάλεσε η κ.Μέρκελ διαμηνύοντας προς τα ελληνικά κόμματα ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή χαλάρωση των όρων του Μνημονίου.

Η γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, κατέστησε σαφές ότι όποια χώρα της Ευρωζώνης παραβιάσει τους όρους του Μνημονίου που έχει υπογράψει τότε θα παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί καί η τοποθέτηση της κ.Μέρκελ ότι πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εκχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους σε ό,τι αφορά στους προϋπολογισμούς τους σε αντάλλαγμα για μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.

Παράλληλα, απέρριψε για μία ακόμα φορά την έκδοση ευρωομολόγου, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει καλή διάθεση για ευελιξία σε ό,τι αφορά στην επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Το 1631 τυπώθηκε από τον Ιωάννη Αντωνίω τω Ιουλιανώ, “Βιβλίον ιστορικόν περιέχον εν συνόψει διαφόρους και εξόχους ιστορίας “. θεωρείται ως ένα από τα πιο σπάνια διασωζόμενα Ιστορικά βιβλία του 17ου αι. και το οποίο περιέχει την ιστορία από “κτίσεως κόσμου” μέχρι της “αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως“.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά και στην βασιλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την οποία αναφέρεται:

Τέλος της τω Περσών Βασιλείας. Βασιλείας αρχή Ελλήνων και όθεν ήρξαντο

Δηλαδή μετά το τέλος της Βασιλείας των Περσών έχουνμε την έναρξη της εποχής κατά την οποίαν εβασίλευσαν εφ’εξής οι Έλληνες (το σημείο από το οποίο άρχισαν αυτοί να άρχουν)

Βιβλίον ιστορικόν περιέχον εν συνόψει διαφόρους και εξόχους ιστορίας : Αρχόμενον από κτίσεως Κόσμου μέχρι της αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως, και επέκεινα / Συλλεχθέν μεν εκ διαφόρων ακριβών ιστοριών και εις την κοινήν γλώσσαν μεταγλωτισθέν παρά του ιερωτάτου μητροπολίτου Μονεμβασίας Κυρίου Δωροθέου. Νεωστί δε τυπωθέν ___ περιέχον και πίνακα πλουσιώτατον πάντων των αξιομνημονεύτων πραγμάτων

ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ


Στο μακρινό Μικότο της Ιαπωνίας, ο κ. Θανάσης Φραγκής παρουσιάζει τα ελληνικά προϊόντα - ελιές, γιαούρτι, τυριά και βεβαίως κρασιά - σε μια εποχή που...

η Αθήνα έχει καταστήσει ως γκουρμέ το σούσι.

Η επιχείρησή του έχει την επωνυμία Nostimia.com και εισάγει το 80% των ελληνικών τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων στην Ιαπωνία, τα οποία διαθέτει σε καταστήματα λιανικής, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά και μέσω Διαδικτύου.

Ο Θανάσης Φραγκής ίδρυσε την εταιρεία Νοστιμιά το 2001, με σκοπό την εισαγωγή ελληνικών παραδοσιακών και βιολογικών τροφίμων και κρασιών. Εδρα της η πόλη Μικότο σε απόσταση 130 χλμ. από τη Φουκουσίμα. Εκεί ρίζωσε ο Ελληνας από την Κύμη ο οποίος μυεί τους Ιάπωνες στις ελληνικές γεύσεις. Από την Εύβοια βρέθηκε στην Αγγλία όπου γνώρισε τη Ιαπωνέζα γυναίκα του. Τελικά αποφάσισαν να ζήσουν στην Απω Ανατολή, στη γη του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ο τζίρος του αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 20%, χωρίς την αιγίδα κάποιου ελληνικού δημόσιου οργανισμού. «Oτι και αν κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας χωρίς καμιά βοήθεια από την Ελλάδα. Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια από την Ελλάδα για την προώθηση και τη διαφήμιση της επιχειρήσης μας». Αυτό είναι και το μόνο παράπονο του κ. Φραγκή από την πατρίδα.

Ο ίδιος πάντως δεν παραλείπει να μετέχει σε εκδηλώσεις προώθησης του ελληνικών γεύσεων όπως στην έκθεση FOODEX, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην περιοχή του Ειρηνικού. Όπως λέει ο κ. Φραγκής στο παρελθόν, την περίοδο της ακμής της ιαπωνικής οικονομίας, είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, κυρίως με ιδιωτική ετικέτα των εισαγωγέων.

ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Στο μακρινό Μικότο της Ιαπωνίας, ο κ. Θανάσης Φραγκής παρουσιάζει τα ελληνικά προϊόντα - ελιές, γιαούρτι, τυριά και βεβαίως κρασιά - σε μια εποχή που...

η Αθήνα έχει καταστήσει ως γκουρμέ το σούσι.

Η επιχείρησή του έχει την επωνυμία Nostimia.com και εισάγει το 80% των ελληνικών τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων στην Ιαπωνία, τα οποία διαθέτει σε καταστήματα λιανικής, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά και μέσω Διαδικτύου.

Ο Θανάσης Φραγκής ίδρυσε την εταιρεία Νοστιμιά το 2001, με σκοπό την εισαγωγή ελληνικών παραδοσιακών και βιολογικών τροφίμων και κρασιών. Εδρα της η πόλη Μικότο σε απόσταση 130 χλμ. από τη Φουκουσίμα. Εκεί ρίζωσε ο Ελληνας από την Κύμη ο οποίος μυεί τους Ιάπωνες στις ελληνικές γεύσεις. Από την Εύβοια βρέθηκε στην Αγγλία όπου γνώρισε τη Ιαπωνέζα γυναίκα του. Τελικά αποφάσισαν να ζήσουν στην Απω Ανατολή, στη γη του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ο τζίρος του αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 20%, χωρίς την αιγίδα κάποιου ελληνικού δημόσιου οργανισμού. «Oτι και αν κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας χωρίς καμιά βοήθεια από την Ελλάδα. Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια από την Ελλάδα για την προώθηση και τη διαφήμιση της επιχειρήσης μας». Αυτό είναι και το μόνο παράπονο του κ. Φραγκή από την πατρίδα.

Ο ίδιος πάντως δεν παραλείπει να μετέχει σε εκδηλώσεις προώθησης του ελληνικών γεύσεων όπως στην έκθεση FOODEX, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην περιοχή του Ειρηνικού. Όπως λέει ο κ. Φραγκής στο παρελθόν, την περίοδο της ακμής της ιαπωνικής οικονομίας, είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, κυρίως με ιδιωτική ετικέτα των εισαγωγέων.

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ Η ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Ο αρχαίος κόσμος είναι γνωστός για τα επιβλητικά επιτεύγματα υψηλής τεχνολογίας, με τον δικό μας Παρθενώνα, τις Πυραμίδες της Αιγύπτου και το Μάτσου Πίτσου στο Περού, να αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Ωστόσο, οι τεχνίτες της αρχαιότητας έχουν δώσει εξαιρετικά τεχνολογικά δείγματα όχι μόνο στη μεγάλη αλλά και στη μικρή κλίμακα. Αυτή που σήμερα αποκαλούμε νανοτεχνολογία.

Ο χειρισμός υλικού σε ατομική ή μοριακή κλίμακα για τη δημιουργία νέων λειτουργιών και ιδιοτήτων μοιάζει εντελώς σύγχρονη. Ωστόσο, τεχνίτες του παρελθόντος είχαν καταφέρει να ελέγχουν την ύλη σε μικροσκοπικές κλίμακες. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει άρθρο του «Γκάρντιαν», που μιλάει για μια σειρά διάσημων αρχαίων αντικειμένων, τα οποία κατασκευάστηκαν από τεχνίτες που γνώριζαν τη χρήση νανοσύνθετων υλικών.

Η Κούπα του Λυκούργου, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, είναι ένα περίτεχνο, εξαιρετικής τεχνικής, γυάλινο αντικείμενο του 4ου αι. μ.Χ. Είναι το μοναδικό δείγμα ενός πολύ ειδικού τύπου γυαλιού, γνωστό ως διχροϊκό, που αλλάζει χρώματα όταν το κρατά κανείς κοντά σε φως. Η αδιαφανής πράσινη επιφάνειά του μετατρέπεται σε ένα λαμπερό ημιδιαφανές κόκκινο όταν το διαπερνά το φως. Το γυαλί του περιέχει μικροσκοπικές ποσότητες κολλοειδούς χρυσού και ασημιού, που δίνει αυτές τις ασυνήθιστες οπτικές ιδιότητες. Τα χαλύβδινα ξίφη της Δαμασκού κατασκευασμένα μεταξύ 300 και 1700 μ.Χ. είναι γνωστά για την εντυπωσιακή τους αντοχή και τις εξαιρετικά κοφτερές αιχμές τους. Οι ατσάλινες λεπίδες τους περιέχουν ειδικές δομές σε νανοκλίμακα, που ενισχύουν τις ιδιότητες του υλικού από το οποίο έχουν κατασκευαστεί.

Μια αντιδιαβρωτική γαλάζια χρωστική ουσία, γνωστή ως βαφή Μπλε Μάγια (Maya Blue), που πρωτοεμφανίστηκε το 800 μ.Χ., ανακαλύφθηκε στην προ-Κολομβιανή πόλη των Μάγια, την Τσίτσεν Ίτζα. Το σύνθετο υλικό της περιέχει πηλό με μικροσκοπικούς πόρους, όπου το λουλακί χρώμα συνδυάζεται χημικά με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί μια σταθερή χρωστική ουσία.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι οι τεχνίτες αυτών των υλικών ήταν νανοτεχνολόγοι; Στο άρθρο αναφέρεται η γνώμη δύο ειδικών, του Ίαν Φριστόουν από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL, που μελέτησε την Κούπα του Λυκούργου και του Πίτερ Πόφλερ, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, ο οποίος ασχολήθηκε με την έρευνα των δαμασκηνών σπαθιών.

Και οι δύο πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. «Ήταν άτομα υψηλής εξειδίκευσης, αλλά σίγουρα δεν ήταν νανοτεχνολόγοι. Δεν γνώριζαν ότι δούλευαν σε νανοκλίμακα» δηλώνει ο Ίαν Φριστόουν. Από την πλευρά του ο Πίτερ Πόφλερ θεωρεί ότι ανέπτυξαν υλικά με τη δοκιμή, χωρίς να γνωρίζουν τις διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα στα στερεά.

Στη σύγχρονη έρευνα χρησιμοποιήθηκε υψηλή μικροσκοπική ανάλυση για την ανακάλυψη της νανοδομής αυτών των αντικειμένων, αλλά τα συμπεράσματα δεν αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκαν. «Πώς διέλυαν αυτά τα μέταλλα στο γυαλί; Με ποιο τρόπο έπαιρναν μια τόσο ομογενοποιημένη κατανομή νανοσωματιδίων; Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε, καθώς στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε πώς τα κατάφεραν», δηλώνει ο Φρίστοουν για τους κατασκευαστές γυαλιών της ρωμαϊκής εποχής, που έφτιαξαν την περίφημη Κούπα.

Ένα μειονέκτημα όμως της χρήσης υψηλής μικροσκοπικής ανάλυσης είναι ότι μέρος των πολύτιμων αντικειμένων θα πρέπει να καταστραφεί. Όταν πρόκειται για άφθονο υλικό, όπως η ανθεκτική βαφή Μπλε Μάγια, η απόσπαση ενός μικρού τμήματος για ανάλυση δεν είναι τόσο σημαντική. Όταν όμως η έρευνα αφορά σπάνια ευρήματα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή η απόσπαση δείγματος από την Κούπα του Λυκούργου. Είναι τόσο μοναδικό, τόσο πολύτιμο εύρημα. Ευτυχώς για εμάς, μερικά κομμάτια γυαλιού που βρέθηκαν στη μεταλλική βάση του πριν από δεκαετίες έχουν διασωθεί», δηλώνει ο Φρίστοουν.

Στην περίπτωση του χαλύβδινου ξίφους, οι επιμελητές του Ιστορικού Μουσείου της Βέρνης, που το δώρισαν στην έρευνα, στάθμισαν τα πιθανά οφέλη από την απώλεια ενός σπαθιού από τη συλλογή. Είναι θυσίες που, σύμφωνα με το άρθρο, αξίζουν τον κόπο, καθώς κάποιες από τις μελέτες δίνουν νέες κατευθύνσεις στην έρευνα της νανοτεχνολογίας.

Για παράδειγμα, η κατανόηση του μηχανισμού μικροσκοπικής κλίμακας που κρύβεται πίσω από τη βαφή των Μάγια, προσφέρει νέα στοιχεία στους επιστήμονες που ερευνούν σταθερές υβριδικές νανοδομημένες χρωστικές ουσίες. Οι έρευνες που γίνονται από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας ποικιλίας υλικών με μικροσκοπικούς πόρους που βοηθούν στη σταθεροποίηση οργανικών βαφών. Επίσης, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορίνο μελετούν τη μέθοδο παρασκευής της βαφής των Μάγια ως προς τις δυνατότητες παραγωγής ανθεκτικών χρωμάτων.

Με τον ίδιο τρόπο, η κατανόηση των ιδιοτήτων της Κούπας του Λυκούργου μπορεί να βοηθήσει στην παρασκευή ειδικών ταινιών που περιέχουν νανοσωματίδια χρυσού, οι οποίες αντανακλούν τις υπέρυθρες ακτίνες και ταυτόχρονα μεταδίδουν το φως. Οι ταινίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παράθυρα κτιρίων σε ζεστές χώρες για να αντανακλούν τη θερμότητα, επιτρέποντας την είσοδο του φωτός, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρήση των κλιματιστικών.

Η γνώση αυτή είναι αποτέλεσμα εκατοντάδων χρόνων δοκιμών και πειραματισμών, με τους τεχνίτες να την περνούν από γενιά σε γενιά. Οι νανοτεχνολόγοι μπορούν να στηριχθούν πάνω στην αρχαία σοφία και μέσα από τη σύγχρονη κατανόηση της συμπεριφοράς των ατόμων και των μορίων να φτιάξουν συναρπαστικά νέα προϊόντα και συσκευές.

ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟ.

Στις 2 του Ιούνη 1988, ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς, με απόρρητο έγγραφό του προς τον τότε Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Γκάσπαρ Ουάϊνμπεργκερ, αναφερόταν στο γνωστό ΣΧΕΔΙΟ ΦΑΙΔΩΡΑ με την διαβεβαίωση ότι αποτελούσε πλέον την “λυδία λίθο” για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία αφορούσαν την Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία, και την “τελική χάραξη” των συνόρων των κρατών της περιοχής της νότιας Βαλκανικής.

Το έγγραφο εκείνο με αριθμό πρωτόκολλου:

NA/SG-SECDEF/WASHDC/264/83

Έλεγε τα εξής :

1.- ΄Συμφωνούμε απόλυτα με το μνημόνιο σας της 20ης Μαΐου 1988. Έστειλα τον προσωπικό μου βοηθό μου Van de Campen ο οποίος συζήτησε το θέμα με προσωπικότητες της Ελλάδας. Επεσήμαναν, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο Αιγαίο πέλαγος. Συμφωνούν για κοινή εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου με τους Τούρκους από το 1994 και μετά. Παράλληλα θα αναγκαστούν οι σημερινοί αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, να αποδεχθούν την δημιουργία Μακεδονικού κράτους σύμφωνα με το “Σχέδιο Φαιδώρα” υποτίθεται έναντι της συγκεκριμένης πρότασης συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου Πελάγους.

2.- Ήδη ενημέρωσα τους συμμάχους και συμφωνούν όλοι με το σχέδιο. Τους παρακάλεσα να βοηθήσουν μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης να δοθεί έκταση στο ζήτημα αυτό σαν ειδησεογραφία και πολιτικό σχόλιο.

3.- Τελικά, η εφαρμογή του “Σχεδίου Φαιδώρα”, θα γίνει αφορμή για αλλαγή του πολιτικού χάρτη της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτόν οι νέοι πολιτικοί ηγέτες θα είναι απαλλαγμένοι από τα φορτία των προβλημάτων των παλαιών.

Υπογραφή Γιόζεφ Λούνς, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΦΑΙΔΩΡΑ

Σήμερα ξανάρχομαι σε εκείνο το τόσο σημαντικό έγγραφο, για το οποίο ελάχιστα ενημερώθηκε ο μέσος Έλληνας πολίτης, εξ αιτίας κυρίως του πέπλου σιωπής με το οποίο το σκέπασαν τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν τα λοφία και τις πολιτικές παγίδες που θα δημιουργούσαν συνέπειες στα συμφέροντά τους.


Είναι γνωστό ότι για την εφαρμογή του σχεδίου έχουν διατεθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες εκατομμύρια δολάρια, για την αγορά του τύπου και την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την αποδοχή του από την ελληνική κοινή γνώμη.


Η εφαρμογή του σχεδίου, αρχικά, είχε ανατεθεί σε μια ομάδα “νατοϊκών” διπλωματών της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις κλειδιά της διοίκησης, με μοναδικό στόχο την παραπληροφόρηση και δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας για τις λαϊκές μάζες, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεκτό κάτω από παρόμοιες συνθήκες το σχέδιο και η εφαρμογή του.


Για τον πολιτικό παρατηρητή, το σχέδιο εφαρμογής και παρουσίασης της όλης επιχείρησης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μοναδικό.

Τα Βραβεία Ιππεχτσί, οι δημοσιογράφοι του Αιγαίου, τα γνωστά δημοσιογραφικά συνέδρια της Σαμοθράκης, από κοινού με ένα τόνο χρήματα για την αγορά της πένας μελών του δημοσιογραφικού κατεστημένου της Αθήνας με σκοπό την παραπληροφόρηση των πολιτών.


Tα εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν στην διάθεση της ηγεσίας των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας και τέλος από κοινού και χάρις στις μεγάλες σεισμικές καταστροφές της Κωνσταντινούπολης και τις αντίστοιχες στην ελληνική χερσόνησο (ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΕΣ…!!!) , δημιούργησαν ένα μοναδικά ευνοϊκό περιβάλλον για την προώθηση των σχεδίων και την τελική παρουσίαση και εφαρμογή του.

Αυτός ήταν ο λόγος, εξ άλλου, που συμφωνήθηκε να δοθούν στην Αθήνα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, προκειμένου να πεισθούν οι Έλληνες πολίτες για τις ικανότητες της πολιτικής τους ηγεσίας και το πετυχημένο πρόγραμμα των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων της Ελλάδας.

Όλα αυτά βέβαια πραγματοποιήθηκαν ύστερα από σχετικές εισηγήσεις του τότε αρχηγού της σοσιαλιστικής παράταξης της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου, oοποίος επέμεινε στο αίτημά του αυτό.


Προκειμένου δε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση έναντι της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, ζήτησε προηγουμένως διαβεβαιώσεις για την παράλληλη συμφωνία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, και την εγγύηση των δύο ενδιαφερομένων μερών ότι σε περίπτωση διάσπασης διαφωνούντων στελεχών των μηχανισμών των δύο πολιτικών κομμάτων και της δημιουργίας νέων πολιτικών κινήσεων, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το ΝΑΤΟ θα φρόντιζαν για την “ πολιτική εξαφάνιση των διασπαστών.”


Ακόμα, την συμφωνία θα έπρεπε να συνοδεύει και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο σύμφωνα με τον Μητσοτάκη θα έπρεπε να διατεθεί στα “βασικά στελέχη των δύο κομμάτων”, προκειμένου να “πεισθούν” να υποστηρίξουν το σχέδιο. Κάθε υπουργός ή και κομματικό στέλεχος που τυχόν θα διαφωνούσε, θα έπρεπε να αποβληθεί από το κόμμα στο οποίο ανήκε, ώστε να πάψουν αμέσως οι διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές και κινήσεις.


Για την εφαρμογή των συμφωνημένων θα ήταν υπεύθυνοι και οι τρεις καθιερωμένοι ηγέτες της Ελλάδας, οι οποίοι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Ουάσιγκτον δεν επρόκειτο να δεχθούν ή και να ενθαρρύνουν οποιαδήποτε διασπαστική κίνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, (Πρόεδρος), ήταν εκείνος που έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της διαδοχής στην ηγεσία των δύο μεγάλων κομμάτων.


Την πρόταση υποστήριξαν και οι άλλοι δύο κομματάρχες, οι οποίοι με την σειρά τους επέμειναν να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθηθούν οι διάδοχοί τους προκειμένου να αναλάβουν την ηγεσία των κομματικών παρατάξεων στις οποίες ανήκουν. Έτσι αποφασίστηκε ότι από πλευράς Καραμανλή επρόκειτο να προωθηθεί ο ανιψιός από αδελφό, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από την πλευρά Ανδρέα ο γιος του Γιώργος, και από εκείνην του Μητσοτάκη ο γαμβρός και η κόρη του, την οποία προόριζε για πολιτική σταδιοδρομία.


Σχετικά με την προεργασία του σχεδίου αποφασίστηκε, ύστερα από σχετική πρόταση του Ανδρέα υπευθυνότητα να δοθεί στο Γιώργο, ο οποίος ήδη ήταν ενεργός στην πολιτική σκηνή. Το σχέδιο αρχικά προέβλεπε την “ρύθμιση των εκκρεμοτήτων” μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μέχρι το 1998. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων αναφερόταν το πολιτικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η δημιουργία δύο διοικητικών καντονίων κάτω από κάποιο σύστημα ελαφράς ομοσπονδίας για την Κύπρο, η οικονομική μεταφορά αρχικά και αργότερα και η διοικητική της Δυτικής Θράκης και η συνένωσή της με την Ανατολική.


Και τέλος η δημιουργία “Μακεδονικού κράτους” αρχικά με πυρήνα την περιοχή των Σκοπίων, με την αργότερη συμμετοχή και της περιοχής που ανήκε διοικητικά στην Ελλάδα.


Η κωδική ονομασία του σχεδίου ήταν “Φαιδώρα”, η ευθύνη για την “προετοιμασία” της κοινής γνώμης της Ελλάδας και Τουρκίας δόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέουαπό την πλευρά των Αθηνών, και του Ισμαήλ Τζέμ, ενός νεαρού Τούρκου δημοσιογράφου τον οποίο εμπιστευόταν απόλυτα η Ουάσιγκτον, για την πλευρά της Άγκυρας. Οι δύο νεαροί ηγέτες έλαβαν εντολή να δημιουργήσουν “προσωπική φιλία”. Τα έξοδα για την προετοιμασία και εφαρμογή του σχεδίου ανέλαβαν να καλύψουν η ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον, ο ΟΗΕ, και κατά ένα μικρό μέρος η Αθήνα και Άγκυρα.


Η πρακτική εφαρμογή του σχεδίου αποφασίστηκε να αφεθεί στην φροντίδα ενός αριθμού διπλωματών των Αθηνών και της Άγκυρας, της εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ.

Οι διπλωμάτες αυτοί με τον καιρό απέκτησαν τόση δύναμη, ώστε να χαράζουν την επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης των Αθηνών, άπαξ και η Άγκυρα συνέχισε να τελεί υπό τον έλεγχο και την αποδοχή των στρατηγών .


Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ο Γιώργος έβαλε αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο προετοιμασίας της κοινής γνώμης με τον προσεταιρισμό των πιο γνωστών δημοσιογράφων των Αθηνών. Μεταξύ των πρώτων κινήσεών του αναφέρεται η δημιουργία των “ Δημοσιογράφων του Αιγαίου”, τα δημοσιογραφικά συνέδρια της Σαμοθράκης, η δαπάνη διοργάνωσης των οποίων αρχικά δόθηκε στην Νομαρχία της περιοχής, για τον φόβο διαφυγής του μυστικού και το πολιτικό τίμημα που θα είχε κάτι παρόμοιο πάνω στα δύο πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.

“ Βραβεία Ιππεκτσι”

Σε μια θεαματική κίνηση “Καλής θέλησης” των υπευθύνων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, δημιουργήθηκε η επιτροπή βραβείων της “Έλληνο-Τουρκικής φιλίας Ιπεκτσι”. Στην μνήμη, δήθεν, ενός Τούρκου δημοσιογράφου εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από αντιδραστικά αντιδικτατορικά στοιχεία στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Για την τάξη και μόνον θα ήθελα να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι ο Ιππεκτσί ήταν ο πρώτος που έφερε με την αρθρογραφία του θέμα Ανατολικού Αιγαίου και τα δικαιώματα της Τουρκίας πάνω στα νησιά της περιοχής.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ιππεκτσί έχαιρε της εμπιστοσύνης των στρατηγών της Άγκυρας, μέχρις την ημέρα του θανάτου του. Αποτελεί δε καθαρή ειρωνεία το γεγονός ότι οι στρατηγοί της Άγκυρας ζήτησαν τα βραβεία να πάρουν το όνομα του “ντονμέ” Ιππεκτσί,( εβραίος ο οποίος ασπάσθηκε το Ισλάμ), η δε Αθήνα το δέχθηκε.


Έτσι σχηματίσθηκε μια ομάδα από έμπιστους ακαδημαϊκούς από τις δύο πλευρές, οι οποίοι κάθε χρόνο θα έδιναν βραβείο σε άτομα που εργάσθηκαν για την προώθηση της υπόθεσης της “Έλληνο-Τουρκικής Φιλίας”.

Ένα από τα μέλη της επιτροπής των βραβείων Ιππεκτσί, είναι και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης γνωστός από τις δηλώσεις του ότι “η Τουρκία θα πρέπει τελικά να αποφασίσει να διαθέσει εκατό χιλιάδες στρατιώτες της νεκρούς, προκειμένου να καταλάβει την Ελλάδα και να τελειώσει αυτός ο πονοκέφαλος μια και για πάντα”.


Όπως ήταν επόμενο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η επιτροπή των βραβείων ήταν το γεγονός ότι κανένας σοβαρός παράγοντας της Αθήνας δεν δέχθηκε να “τιμηθεί” με το βραβείο.


Για τον λόγο αυτό λοιπόν, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν μεταξύ των αποδεχτών των βραβείων και να τιμηθούν Έλληνες και Τούρκοι πολιτικοί.


Μεταξύ των πρώτων που δέχθηκαν την “τιμή”, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ισμαήλ Τζέμ. Παράλληλα άρχισε μια εκστρατεία στρατολόγησης ατόμων της διασποράς για την απονομή των βραβείων, άπαξ και στο εσωτερικό των δύο χωρών δεν υπήρξαν πολλοί εκείνοι που έτρεξαν να “τιμηθούν”.

Σαν παράδειγμα της αστειότητας του θεσμού θα ήθελα να αναφέρω την περίπτωση του Γιώργου Ανδρεάδη, από την Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Ανδρεάδης, είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης με καταγωγή από τον Πόντο.


Στην προσπάθεια του να ενημερώσει τον Έλληνα αναγνώστη και όχι μόνον, άρχισε την συγγραφή μιας σειράς βιβλίων γύρω από την γενοκτονία, τα βάσανα και τις καταδιώξεις που υπέστησαν οι Πόντιοι πατέρες του, από το απάνθρωπο Κεμαλικό καθεστώς. Προκειμένου να προωθήσει τα βιβλία του ο συγγραφέας επισκέφθηκε αρκετές φορές την Τουρκία και ιδιαίτερα τον Πόντο, όπου προσπαθούσε να ενθαρρύνει το κοινό να αγοράσει τα βιβλία του, ένας αριθμός των οποίων είχαν τυπωθεί και στην τουρκική γλώσσα.


Αρχικά όταν του έγινε η πρόταση για το βραβείο, ο συγγραφέας την δέχθηκε με

χαρά και ενθουσιασμό. “Προσωπικά πάντοτε πίστεψα και πιστεύω στην ΕλληνοΤουρκική φιλία”, μου δήλωσε σε κάποια συνάντησή μας ο Γιώργος.

Δεν πέρασαν ωστόσο μερικές εβδομάδες από την ημέρα εκείνη, όταν ένα πρωινό ο Γιώργος Ανδρεάδης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ενημέρωσε ότι είχε συλληφθεί στην Τουρκία και ότι τον κρατούσαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να τον απελάσουν.


Πράγμα που τελικά έγινε, αφού προηγουμένως οι αρχές ασφαλείας της Τουρκίας χαρακτήρισαν τον βραβευμένο «εργάτη της Έλληνό-Τουρκικής φιλίας”, ανεπιθύμητο άτομο, και τον προειδοποίησαν να μην τολμήσει να ξαναγυρίσει πίσω.

Πολιτική Εθνικής Μειοδοσίας

Έκανα όλη αυτή την εισήγηση επειδή πίστεψα στην ανάγκη της απρόσκοπτης ενημέρωσης του αναγνώστη της επιθεώρησης “Πατρίδες”.

Στο σημείο δε αυτό ας μου επιτραπεί να επανέλθω στην αρχική μου θεματολογία.


Σύμφωνα με ότι μπορώ να γνωρίζω, οι τρεις Έλληνες πολιτικοί αποφάσισαν να αποκαλύψουν την μυστική συμφωνία, μόνον σε συνεργάτες της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, προκειμένου να ξεπεραστούν πιθανές πολιτικές συνέπειες Και το πολιτικό κόστος, από την αντίδραση των λαϊκών τάξεων, των ψηφοφόρων τους.


Κάθε πολιτικός αρχηγός από την δική του πλευρά κάλεσε τα πιο έμπιστα στελέχη του κόμματος του και εξήγησε τι συμβαίνει. Με την υπόσχεση μάλιστα της αναμενόμενης άφιξης του χρηματικού ποσού βοηθείας που είχε συμφωνηθεί να εκχωρηθεί κατόρθωσε άνετα να αποσπάσει την υπόσχεση της συνεργασίας τους.


Το κακό είναι ότι την εποχή εκείνη ΥπΕξ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ενημερώσει, λόγω του ότι δεν του είχε εμπιστοσύνη εξ αιτίας των εθνικιστικών του αισθημάτων.


Η παράληψη όμως αυτή του ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης έγινε αιτία της πρώτης διάσπασης και αποχώρησης από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος περηφανεύεται ότι στην οικογένεια του υπάρχουν και Μακεδονομάχοι αγωνιστές.


Όταν λοιπόν ο ΥπΕξ αρνήθηκε να δεχθεί τις προτάσεις του συμβουλίου των αρχηγών για την χάραξη εξωτερικής πολιτικής και διαφώνησε με την ιδέα αποδοχής δημιουργίας Μακεδονικού κράτους, λέγεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προεδρεύων του συμβουλίου, απέπεμψε τον διαφωνούντα Σαμαρά και στην συνέχεια ζήτησε από τον πρωθυπουργό να του αφαιρέσει τις ευθύνες του Υπουργού Εξωτερικών, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αποδοχής δημιουργίας “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.


Ήταν μια δραματική εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, η οποία όμως βοήθησε στην καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος και την δημιουργία των συνθηκών που γνωρίζουμε σήμερα.

Από την άλλη πλευρά στη κεντροαριστερή πολιτική παράταξη, ο αρχηγός του κόμματος ενημέρωσε και έλαβε διαβεβαιώσεις συμφωνίας, από έναν αριθμό έμπιστων συνεργατών του, μεταξύ αυτών αναφέρεται και το όνομα του αργότερα Υπουργού Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.


Ακολούθησε η εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου, στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος ουδέποτε ενημερώθηκε πάνω στις λεπτομέρειες των πολιτικών παρασκηνίων, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε επέτρεψε να γίνει συζήτηση για παραχώρηση εδαφών προς οποιαδήποτε πλευρά των συνόρων της Ελλάδας.

Κάτω από αυτές τις πολιτικές διαμορφώσεις, η μεν Αθήνα ισχυριζόταν “τεχνικό πρόβλημα” για την εφαρμογή του σχεδίου “Φαιδώρα”, η δε Άγκυρα άρχισε να γίνεται απαιτητική και να προκαλεί καθημερινά, καθώς πίστεψε ότι η Αθήνα συνεχίζει να παίζει πολιτικά παιγνίδια σε βάρος της.


Το κακό είναι ότι το έγγραφο Λουνς είχε σταλεί σε όλους τους συμμάχους της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, οι οποίοι είχαν πεισθεί για την απόλυτη συμφωνία του πολιτικού κατεστημένου των Αθηνών. Έτσι όμως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ουάσιγκτον άρχισαν να εμφανίζονται νευρικοί έναντι των Κυβερνήσεων των Αθηνών, η δε Τουρκία άρχισε να κατηγορεί την Αθήνα για ασυνέπεια και να πιέζει για “δικαιώματα της”, τα οποία είχε εγγυηθεί την φορά αυτή το ΝΑΤΟ.

Τέλος, ακολούθησε το δημοψήφισμα και το ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού.

Για την Άγκυρα το αποτέλεσμα ερμηνεύτηκε ως η μεγαλύτερη ασυνέπεια και έλλειψη πολιτικού θάρρους από την Αθήνα και την Κύπρο. Από την στιγμή εκείνη άρχισε πλέον να απαιτεί και να προκαλεί ισχυριζόμενη ότι τελικά είναι αποφασισμένη να πάρει με την βία των όπλων ότι αρχικά συμφώνησε και αποδέχθηκε η Αθήνα.


Έτσι άρχισε ένας πόλεμος νεύρων καθώς καθημερινά τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Άγκυρας άρχισαν να παραβιάζουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο και να ενοχλούν ακόμα και το αεροπλάνο που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ενώ οι εικονικές αερομαχίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αεροπόρων κατάντησαν καθημερινή μονοτονία.


Το σπουδαίο είναι ότι μετά το θάνατο των δύο πρωταγωνιστών εκείνης της συμφωνίας και την περιθωριοποίηση του τρίτου από το πολιτικό προσκήνιο των Αθηνών, την απομάκρυνση από την εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας του Κληρίδη, η “νεότερη γενιά” πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, δεν φάνηκε και πολύ εντυπωσιασμένη από τις απαιτήσεις της Τουρκίας και τις αξιώσεις της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ.


Μια λεπτομέρεια άσκησης πολιτικής με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί η σημερινή κυβέρνηση της κεντροδεξιάς παράταξης, της οποίας ο ηγέτης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και υποσχέθηκε στον Λευκό Οίκο ότι θα “τιμήσει τα συμφωνημένα”.


Με τον τρόπο αυτό φθάσαμε στα σημερινά γεγονότα της πρότασης Μάθιου Νίμιτς, για την ονομασία της βόρειας μικρής δημοκρατίας των Σκοπίων ως “Δημοκρατία της “Makedonija-Scopje”, και την ταυτόχρονη αποδοχή της πρότασης από την Αθήνα και την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Η πρόταση, όπως ήταν επόμενο, ξεσήκωσε θύελλα λαϊκών διαμαρτυριών, τόσο μέσα στα σύνορα του Ελληνικού κράτους, όσο και μεταξύ των αποδήμων.


Χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν καθημερινά το υπουργείο εξωτερικών, την κυβέρνηση και τέλος τα μέλη του κοινοβουλίου της Ελλάδας, από κάθε γωνία της γης. “Και οι 300 στη Βουλή, θα είστε υπεύθυνοι απέναντι στην Ιστορία..”, γράφει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Γκατζούλης από την διασπορά, ενώ ο Χρίστος Σιδέρης από την Αθήνα λέει:

“ Πουλάτε δύο εκατομμύρια Μακεδόνες για ποιό όμως λόγο; λες και η υπερηφάνεια ενός λαού είναι περιουσιακό σας στοιχείο προς πώληση..”


και άλλοι πολλοί οι οποίοι ξαφνικά αισθάνθηκαν το αίσθημα της προδοσίας από εκείνους που με την ψήφο τους εμπιστεύτηκαν τις τύχες του ελεύθερου κράτους.


Το Μακεδονικό, δυστυχώς, σήμερα βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο της ιστορίας, καθώς έχει ξεπουληθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας.

Έτσι τουλάχιστον θα πρέπει να ερμηνευθεί το μήνυμα του “ αφέντη και κουμπάρου του Ερντογάν”, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος διαμαρτύρεται για τα προβλήματα που κληροδοτεί η κυβέρνησή του από το παρελθόν και υπόσχεται να τα “ρυθμίσει”.


Από την δική του πλευρά ο “προσωπικός φίλος του Ισμαήλ Τζέμ”, Γιώργος Παπανδρέου, κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ενώ από τον δικό του “θρόνο”, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας “προτρέπει και παρακαλά” την ηγεσία των Σκοπίων να αποδεχθούν την πρόταση.

Παράλληλα το ίδιο διάστημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με δικές του δηλώσεις αναφέρει (για πρώτη φορά), ότι η “Ελλάδα και Τουρκία έχουν την βούληση για ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων”( Π.Ε. Ανατολή 10/04/05).


Ένα γεγονός το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει το έγγραφο Λούνς και να μας πείσει ότι η Μακεδονία, η Θράκη, η Κύπρος και το Αιγαίο, βρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο της ιστορίας τους, σήμερα κινδυνεύουν όσο ποτέ στο παρελθόν και έγιναν διαπραγματεύσιμα από την “νέα γενιά ηγετών” της Ελληνικής “Δημοκρατίας”.

Στις εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα διαμαρτυρίας της ελληνικής διασποράς και του εθνικού κέντρου, η Αθήνα απαντά με τον ξαναμωραμένο “παγκόσμιο ηγέτη του ΣΑE”, οποίος με δικό του μήνυμα τάσσεται ανοικτά υπέρ των θέσεων της κυβέρνησης Καραμανλή και ζητά από τους “υπηκόους του” να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.


Με τον τελευταίο, όμως, διαφωνεί ο αντιπρόεδρος του “υπέρτιμος και έξαρχος βορείου και νοτίου Αμερικής”, ο οποίος με δική του ανακοίνωση δηλώνει ότι τάσσεται συμπολεμιστής στο μέτωπο των Παν μακεδονικών Ενώσεων και διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης των Αθηνών να γίνει αποδεχτή η προτεινόμενη ονομασία του Νίμιτς.

Και ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων του Κέντρου, θα συνεχίζει να ζει με την νιρβάνα του Ευρωπαίου, διατηρώντας την ψεύτικη αυτοπεποίθηση του πολιτικά ώριμου πολίτη, πάνω στην αδιαφορία και ανοχή της κινδυνεύει να διαπραχτεί το μεγαλύτερο έγκλημα εθνικής μειοδοσίας που γνώρισαν οι γενιές των Ελλήνων των ημερών μας.


Το ερώτημα όμως που δημιουργείται και πάλι είναι το εάν και κατά πόσον οι απόγονοι των δημιουργών του δημοκρατικού πολιτεύματος θα ανεχθούν την “δικτατορία” και το ξεπούλημα των μερικών, ή θα πιάσουν τους δρόμους με την απαίτηση της άμεσης παραίτησης της διεφθαρμένης και ξενόδουλης ηγεσίας η οποία τους επιβλήθηκε από τα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων ;


Σε μια περίοδο μάλιστα που οι καταπιεσμένοι λαοί της Ασίας, καθημερινά ξηλώνουν τα σκιάχτρα που τους κληροδότησε το πτωχευμένο καθεστώς των διεφθαρμένων “ηγετίσκων” του παρελθόντος.

Καιρός λοιπόν να πάρει ο Ελληνικός λαός τις τύχες του στα δικά του χέρια.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More