ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΑ


Σε μείζον εθνικό σκάνδαλο αρπαγής των εθνικών ενεργειακών πόρων οδεύει η χώρα με τους ξένους δανειστές να έχουν περιλάβει στην λίστα των αιτημάτων τους – πέρα από το όνειδος που λέγεται «αγγλικό δίκαιο» – την ΄δυνατότητα κατάσχεσης των κοιτασμάτων υδογονανθράκων σε περίπτωση που μελλοντικά η χώρα δεν έχει δυνατότητα αποπληρωμής των υπόλοιπων δανείων!

Αυτό θα γίνει με την μεταφορά της κυριότητας των ελληνικών ενεργειακών κοιτασµάτων στο Ταµείο ∆ηµόσιας Περιουσίας! Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τυπικά δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια, αλλά θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη μέσα στη νέο Μνημόνιο που θα υπογραφεί!

Η πηγή από την οποία δόθηκε η πληροφορία είναι 100% έγκυρη και μάλαστα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος θα θέσει από μόνο του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον ενεργειακό πλούτο της χώρας ως διαπραγματευτικό «χαρτί».

Θα τονίσει ότι «υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για την ύπαρξη κοιτασµάτων υδρογονανθράκων που µπορούν να συµβάλουν σε ένα µεγάλο αναπτυξιακό άλµα θεωρώντας ότι τα κοιτάσµατα είναι πολύτιμα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τις ΗΠΑ (το πετρέλαιο) και άρα έχουν ένα λόγο παραπάνω να υποστηρίξουν την χώρα«!

Δηλαδή θα δώσει ως αντιπαραοχή κοιτάσματα υδρογονανθράκων άξίας, κατά τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς 1 τρισ. ευρώ ως πρόσθετο ενέχυρο για δάνεια 360 δισ. ευρώ!

Πρόκειται απλά για επιβεβαίωση των Ρώσων και των Ισραηλινών οι οποίοι είχαν ζητήσει, όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, άμεση έναρξη γεωτρήσεων χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ που είναι πλέον σαφές ότι καθυστερεί επίτηδες προκειμένου να δοθούν τα κοίτάσματα ως αντιπαροχή στο «κούρεμα». «Θα σας τα πάρουν για πενταροδεκάρες, αν δεν μας αφήσετε να κάνυμε τώρα γεώτρηση» είπαν οι Ρώσοι και επιβεβαιώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες…

Το έγκλημα είναι εθνικό, δείχνει μια χώρα ανάλογη με τις αραβικές χώρες που τελούσαν υπό καθεστώς αποικιοκρατίας πριν από την επικράτηση των μπααθικών καθεστώτων και την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών της χώρας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις απρόβλεπτες, εντός και εκτός Ελλάδος.

Και βέβαια, τίθενται αμείλικτα ερωτημάτων προς τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του. Πιο συγκεκριμένα γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν αξιοποίησε το «ενεργειακό χαρτί» κατά την διάρκεια των δικών του διαπραγματεύσεων την περίοδο 2009-2010 πριν η χώρα λάβει το πρώτο δάνειο και υπογράψει το μνημόνιο ;

Πως γίνεται η κυβέρνηση Παπανδρέου να αρνείται την κρίσιμη περίοδο 2009-2010 την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, όταν επιφανείς επιστήμονες παρουσίαζαν σε διάφορα συνέδρια πλήρη φάκελο για το ζήτημα αυτό, αποδεικνύοντας το αυτονόητο ότι δηλαδή η χώρα διαθέτει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους;

Για ποιο λόγο η τότε κυβέρνηση της χώρας δεν αξιοποίησε αυτές τις πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά πεισματικά αρνιόταν την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου ;

Για ποιο λόγο άλλαξε την στάση της μετά την υπογραφή του μνημονίου όταν στελέχη της παραδέχτηκαν τελικά ότι η χώρα όντως διαθέτει ενεργειακούς πόρους ;

Μήπως τελικά η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση για αυτούς ακριβώς τους λόγους, δηλαδή για την λεηλασία του ενεργειακού πλούτου της χώρας; Μήπως τελικά όλα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Κύπρου η οποία και δάνειο έλαβε την κατάλληλη στιγμή από την Ρωσία και την οικονομία της έσωσε και τον ενεργειακό της πλούτο ελέγχει μαζί με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς, με όρους που αρμόζουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος και όχι σε μία αποικία.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Νέα τεχνική που επιτυγχάνει τη συρρίκνωση όγκων στο ήπαρ δημοσιεύτηκε σε σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer». Ο επικεφαλής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, καθηγητή Μπόρις Πάσκε, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βραζιλία, αναφέρουν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική μελλοντικά αφού θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια δοκιμών και βελτίωσης. Οι πρώτες ενδείξεις των περιορισμένων κλινικών δοκιμών της νέας αντικαρκινικής θεραπείας με τη χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων φαίνεται να αποδίδει.

Η μέθοδος απαιτεί από τους ασθενείς να κρατούν μέσα στο στόμα τους μια κεραία σε σχήμα κουταλιού, η οποία μεταδίδει χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σώμα τους. Η θεραπεία, με συχνότητα τρεις φορές τη μέρα, πέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, καθώς οι όγκοι σμικρύνθηκαν, ενώ τα πέριξ υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτές τις παρατηρήσεις, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Μία εκτίμηση είναι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παρεμβαίνουν και τροποποιούν τη δραστηριότητα των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως συνέπεια να «μπλοκάρεται» η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός αυτών των κυττάρων, με αποτέλεσμα ο όγκος να σταματά την ανάπτυξή του ή και να συρρικνώνεται σταδιακά.

Η νέα μέθοδος από κάποιους κρίνεται αμφιλεγόμενη, αν ληφθεί υπόψη η ανησυχία ότι τα πεδία ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και των πυλώνων του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να προκαλούν καρκίνο. Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν ότι στα δικά τους πειράματα η ένταση των πεδίων ακτινοβολίας είναι 100 έως 1.000 φορές χαμηλότερη από αυτή ενός κινητού τηλεφώνου.

Όπως είπε ο Πάσκε, έχει ήδη εξασφαλίσει από την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ (FDA) την έγκριση για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών σε μεγάλες ομάδες ασθενών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες σε διάφορες χώρες, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη μελλοντική έρευνα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα αντικαρκινική θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικά πεδία αφού το 2009, ο Πάσκε και οι συνεργάτες του είχαν δημοσιεύσει μελέτη στο περιοδικό πειραματικών και κλινικών αντικαρκινικών ερευνών «Journal of Experimental and Clinical Research», που έδειχνε ότι τα χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε συγκεκριμένες συχνότητες (0,1 Hz έως 114 KHz) σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Διαφορετικά είδη καρκίνου ανταποκρίνονταν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαφορετικών συχνοτήτων.

ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΖΟΥΝ


Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΖΟΙ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΕ ΑΠΛΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ.
ΚΥΡΙΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ;
ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΙΟΙ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΤΑΝ,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΒΑΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ,ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ,ΠΟΙΟΙ; ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΚΥΡΙΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕ.
ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
ΕΤΣΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΟΤΕ,ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ,ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΔΩΡΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΠΑΠ,ΤΗΝ ΔΕΗ,ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ,ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ.

Κάποτε λέγαμε, ως σχήμα λόγου, ότι αυτοί (οι πολιτικοί) μια ημέρα θα πουλήσουν και την Ακρόπολη… Αυτή η ημέρα φαίνεται να… ήρθε δια στόματος Γεράσιμου Γιακουμάτου. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε να νοικιάσουμε την Ακρόπολη, τους Δελφούς και άλλους αρχαιολογικούς – ιερούς χώρους σε ξένους για να…ξελασπώσουμε! Προφανώς λησμονεί ο απαράδεκτος βουλευτής της Δεξιάς τη ρήση του Μακρυγιάννη, ότι «δια αυτά πολεμήσαμεν».

Ωστόσο, η πρόταση Γιακουμάτου δεν πρέπει να λαμβάνεται ως μια… γραφικότητα. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, οι αρχαιολογικοί χώροι είναι υποθηκευμένοι σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση του πρώτου μνημονίου, η οποία υπάγεται στο Αγγλικό Δίκαιο. Και θεωρούμε ότι ο εν λόγω πολιτικός «προετοιμάζει» την κοινή γνώμη να αποδεχθεί την κατάληψη των μνημείων μας από ξένους «επενδυτές».

Έκκληση εθνικής προδοσίας η πρόταση Γιακουμάτου

Έκκληση στην κυβέρνηση να παραχωρήσει επί ενοικίω σε ιδιώτες την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, απευθύνει ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ κ. Γερ. Γιακουμάτος: «Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνον. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Δελφούς, τον Ναό του Απόλλωνα, όλους και μάλιστα τώρα», λέει.

Το θέμα της «αξιοποίησης» των αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες επανήλθε ξαφνικά και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι μόνον ο κ. Γιακουμάτος που θέλει να νοικιαστεί η Ακρόπολη, αλλά και ΜΜΕ του εξωτερικού που επαναφέρουν το θέμα.

Ο κ. Γιακουμάτος ωστόσο σε δηλώσεις του στο «ΒΗΜΑ Fm» επιμένει στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες όσο το δυνατόν γρηγορότερα λέγοντας: «Είναι προτιμότερο αντί να είναι η Ακρόπολη κλειστή από απεργίες να ενοικιασθεί σε ιδιώτες. Βεβαίως υπό την εποπτεία του κράτους. Έτσι θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα το κράτος, θα αυξηθεί ο τουρισμός και η Ακρόπολη θα παραμένει ανοιχτή όλο το 24ωρο. Δεν κατάλαβα; Εάν την ενοικιάσουμε την Ακρόπολη, θα φύγει από τη θέση της; Οι Γάλλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς που ενοικιάζουν τις Βερσαλίες;»

ΑΣ ΜΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο τάχθηκε με συνέντευξή του στη Real News ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας και είναι ο πρώτος πολιτικός που τάσσεται υπέρ της έναρξης επίσημης διαδικασίας απόδοσης ευθυνών για την είσοδο της Ελλάδας στον ζοφερό κόσμο του Μνημονίου. Χαρακτήρισε «εύλογη λαϊκή απαίτηση τη σύσταση Εξεταστικής για το Mνημόνιο» για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έφεραν τη χώρα σε αυτό το σημείο, ενώ κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι επί δύο χρόνια όχι μόνον δεν συγκρούστηκε με τη διαπλοκή, αλλά στηρίχθηκε αποκλειστικά σε αυτήν, κάνοντάς την παντοδύναμη

ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΓΗΣ


Ο διάσημος φυσικομαθηματικός Στέφεν Χόκινγκ δεν μπόρεσε, για λόγους υγείας, να παραστεί στο διεθνές κοσμολογικό συνέδριο που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ προς τιμήν του με αφορμή τα 70ά γενέθλιά του. Όμως είχε την ευκαιρία, έστω και μέσω της μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του, να τονίσει για μια ακόμη φορά ότι το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στα άστρα, καθώς στη Γη αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο για ένα πυρηνικό ή κλιματικό Αρμαγεδώνα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε στο διάστημα για χάρη του μέλλοντος της ανθρωπότητας. Δεν νομίζω ότι θα επιβιώσουμε για άλλα χίλια χρόνια, χωρίς να αποδράσουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας», ανέφερε.

Λίγο νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών του BBC, ο βρετανός επιστήμονας προέτρεψε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν αποικίες στον ‘Αρη και πέρα από αυτόν σε άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, αν και εκτίμησε ότι δύσκολα θα γίνει αυτό κατά τα επόμενα 100 χρόνια. «Είναι δυνατόν η ανθρώπινη φυλή να εξαφανιστεί, αλλά δεν είναι αναπόφευκτο. Νομίζω όμως πως μέσα στην επόμενη χιλιετία είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια καταστροφή, όπως πυρηνικός πόλεμος ή υπερθέρμανση του πλανήτη, θα πλήξει τη Γη», προειδοποίησε, σύμφωνα με την «Τέλεγκραφ» και τη «Ντέιλι Μέιλ».

Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΠΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ


Σε λίγο καιρό τα επίσημα τραπέζια των Κινέζων θα κοσμεί το κρασί με την ονομασία «Χρυσός βίος των Ελλήνων».

Αλήθεια, τι τραγική ειρωνεία την ώρα που στην Ελλάδα ο βίος είναι αβίωτος! Αλλά και τι επιτυχία, παράλληλα, του Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νάουσας να συμπράξει με την Κίνα και να αναδείξει εκεί τον «οίνον τον άκρατον» της χώρας μας, αποδεικνύοντας συγχρόνως ότι ο Έλληνας όταν θέλει μπορεί… Εξάλλου, οι Έλληνες είχαν από την αρχαιότητα επιχειρηματικό δαιμόνιο, σύμφωνα και με μαρτυρίες ξένων ερευνητών. Το δαιμόνιο των Νεοελλήνων, ως φαίνεται, θριαμβεύει όταν δεν παρακωλύεται από …τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Αχτίδα φωτός για την πολυπόθητη ανάπτυξη της Ελλάδας αποτελεί αναμφίβολα η συνεργασία αυτή της Νάουσας με την Κίνα, που θα έχει ορίζοντα δέκα χρόνων. Ας αισιοδοξήσουμε, λοιπόν, τις ζοφερές τούτες μέρες για τη χώρα μας και ας πιστέψουμε ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».

*Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου είναι πρόεδρος στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΤΣΕΧΙΑ:ΑΣ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ


Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι φωνές για την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη καθώς και ότι η χώρα οδεύει προς την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Αυτή τη φορά σειρά είχε ο Τσέχος κεντρικός τραπεζίτης Μίροσλαβ Σίνγκερ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να υποτιμήσει το νέο ελληνικό νόμισμα, εκτός και εάν επιδιώκει να δημιουργήσει «μαζική» χρηματοδότηση για τις χρεωμένες χώρες, υποστηρίζει ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας, Μίροσλαβ Σίνγκερ.

Με ιδιαιτέρως αιχμηρή γλώσσα, ο Μίροσλαβ Σίγνκερ υποστηρίζει στην Hospodarske Noviny ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο να βοηθήσουν τις τράπεζες, οι οποίες, ενδεχομένως, χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, παρά να αφιερώνουν χρόνο στην Ελλάδα , η οποία εκπροσωπεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επιθυμία να δοθεί στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσόν από τα ευρωπαϊκα διαρθρωτικά ταμεία , δεν βλέπω να υπάρχει άλλη λύση από την απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη«, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο τραπεζίτης στη συνέντευξη του που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα.

«Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν δοθεί δάνεια που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν την εξοικονόμηση χρόνου η Ελλάδα για τους πλούσιους Έλληνες, ώστε να μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό μειώνει την αξιοπιστία της Ευρώπης και την προθυμία των μη ευρωπαϊκών χωρών να δανείζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει την Ευρώπη. «,συνεχίζει ο Μίροσλαβ Σίγνκερ, ο οποίος διευκρινίζει πως η Τσέχικη Δημοκρατία, παρότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει το ευρώ στο άμεσο μέλλον.

Όσο για το μέλλον της ευρωζώνης, ο Μίροσλαβ Σίνγκερ υποστηρίζει ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην πιθανή αναδιάρθρωση κεφαλαίου των τραπεζών.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ


Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία, εδώ ακούμε για ένα μέτρο χίονι και μας...
ακούγεται παράξενο. Που να ακούσουμε ότι εκεί το χιόνι φτάνει τα 20 μέτρα ύψος. Οι φωτογρφίες είναι από το τουριστικό θέρετρο Tateyama Kurobe Alpine Route που βρίσκεται στο νησί Honshu στις Ιαπωνικές Άλπεις. Όπως βλέπετε , αν και το χιόνι έχει φτάσει τα 20 μέτρα, καθαρίζουν τους δρόμους! Αν γινόταν αυτό στην Ελλάδα θα μιλούσαμε για καταστροφή!


ΕΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ


ΕΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΙΑΝΤΙΝΗ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ,ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ,ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΑ ΦΥΛΑΓΜΕΝΗ. ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ WIKILEAKS


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΤΟ ΑΓΑΠΑΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΣΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ( ΠΧ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ,ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ,ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ,ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ,ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ) ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ.

Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα περιμένει με αγωνία την επόμενη αποκάλυψη του WikiLeaks.

Τι κρύβεται, αλήθεια, πίσω από τον οργανισμό που ανάγκασε το Πεντάγωνο να επιστρατεύσει μια ομάδα κρούσης ειδημόνων;

Ποια είναι η κατάσταση στον πύργο ελέγχου του;

Ο Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ μάς μεταδίδει τον παλμό του WikiLeaks. Μαζί με τον Τζούλιαν Ασάνζ σχεδίασε σελίδα προς σελίδα την πασίγνωστη πλατφόρμα αποκαλύψεων. Ο νεαρός Γερμανός φαίνεται να είναι εκείνος που μαζί με τον αμφιλεγόμενο ιδρυτή της πλατφόρμας έχει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο των πληροφοριοδοτών.

Η ιστορία και τα μυστικά του WikiLeaks μάς αποκαλύπτει το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από τις διαρροές – από τη σαϊεντολογία και το Loveparade ως τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα. Ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ μάς αφηγείται την πρώτη του συνάντηση με τον Ασάνζ το Δεκέμβριο του 2007, μιλά για τα ταξίδια τους σε ολόκληρο τον κόσμο και περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του WikiLeaks. Για πρώτη φορά μαθαίνουμε για τις διαμάχες σχετικά με τον προσανατολισμό του οργανισμού και τον απολυταρχικό χαρακτήρα του Ασάνζ. Από το Σεπτέμβριο του 2010, όταν ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ και άλλοι σημαντικοί αμφισβητίες αποχώρησαν από το WikiLeaks, τον έλεγχο αυτού του πανίσχυρου οργάνου κατέχει ο Τζούλιαν.

Η ιστορία και τα μυστικά του WikiLeaks αποκαλύπτει άγνωστα γεγονότα και πτυχές στην ιστορία της γνωστής πλατφόρμας αποκαλύψεων, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Τζούλιαν Ασάνζ.

Συγγραφέας: ΝΤΟΜΣΑΪΤ-ΜΠΕΡΓΚ, ΝΤΑΝΙΕΛ
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 978-960-04-4211-3
ΣΕΛ.: 352
Σχήμα: 14 Χ 20,50
Τίτλος πρωτοτύπου: Inside WikiLeaks
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανικά
Μετάφραση: Αποστολίδης, Γρηγόρης
Βάρος: 380.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο
Εκδόσεις Κέδρος – Τιμή: 16.50€

Ο Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ γεννήθηκε το 1978. Με το ψευδώνυμο Ντάνιελ Σμιτ ήταν εκπρόσωπος Τύπου του WikiLeaks. Σπούδασε Πληροφορική με εξειδίκευση στην ασφάλεια δικτύων, ενώ τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εργάστηκε σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με ζητήματα διαφάνειας και ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο διαδίκτυο. Μετά την αποχώρησή του από το WikiLeaks ίδρυσε μαζί με όσους από την ομάδα τον ακολούθησαν το OpenLeaks, μια μετεξέλιξη της ιδέας του WikiLeaks. Είναι παντρεμένος και μένει στο Βερολίνο με την οικογένειά του.

ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ


ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ C
Τον ιό της ηπατίτιδας C κατάφεραν να «στριμώξουν» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην πιο ελπιδοφόρα προσπάθεια ανάπτυξης ενός εμβολίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους απέδειξαν ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού σκευάσματος, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αμφίβολο, καθώς ο ιός αλλάζει διαρκώς εμφάνιση καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του.

Αν και η ασθένεια μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με αντι-ιικά φάρμακα, οι Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι η ανάπτυξη ενός εμβολίου θα σήμαινε ένα μεγάλο βήμα προόδου, καθώς πολλές φορές ο ιός περνάει απαρατήρητος για πολλά χρόνια, στο διάστημα των οποίων προκαλεί σημαντικές ηπατικές βλάβες.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να στοχεύσουν τον εσωτερικό μηχανισμό του ιού, παρά τα μεταβλητά επιφανειακά χαρακτηριστικά του. Για την ανάπτυξη του εμβολίου χρησιμοποίησαν διάφορους ιούς του κρυολογήματος, τους οποίους τροποποίησαν με γενετικό υλικό από τον ιό της ηπατίτιδας C προκειμένου να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να του επιτεθεί.

Ο στόχος της πρώτης φάσης των δοκιμών ήταν να καθοριστεί αν η θεραπεία είναι ασφαλής και να υπάρξει σχεδιασμός μελλοντικών δοκιμών. Στους σαράντα έναν εθελοντές στους οποίους δοκιμάστηκε το εμβόλιο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παρήγαγε μια πολύ ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΤΟΥ


Μια ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ, πιο γνωστή ως ΜΕΛ, πωλείται στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings. Πρόκειται για μια εταιρεία leader στον κλάδο της, με μεγάλη ακίνητη περιουσία που λόγω της κρίσης και της αδυναμίας χρηματοδότησης από τις τράπεζες οδηγείται σε αυτή την επιλογή.

«Από το Μάιο του 2011 μιλάμε με τους Τούρκους. Το Νοέμβριο υπογράψαμε προσύμφωνο και μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2012 ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία», δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΛ κ. Κυριάκος Οικονόμου, ο οποίος είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη πρόσφατα με την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών συνολικού ύψους 800.000 ευρώ.

«Η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των καυσίμων και οι επισφάλειες από έλληνες πελάτες λόγω της κρίσης μάς δημιούργησαν πρόβλημα ρευστότητας. Τη διετία 2010 – 2011 πληρώσαμε για καύσιμα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ. Η πώληση είναι μονόδρομος για να σωθεί η εταιρεία και οι 210 εργαζόμενοι. Με λίγη βοήθεια θα πρωταγωνιστήσει ξανά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είχε δρομολογήσει θερμική επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ που θα έριχνε σημαντικά τα κόστη της ενέργειας αλλά οι τράπεζες δεν συναίνεσαν στη χρηματοδότηση.

Η ΜΕΛ (Μακεδονικη Εταρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία. «Η ΜΕΛ είχε τότε παραγωγή 25.000 τόνους ετησίως. Σήμερα παράγει 100.000 τόνους εκ των οποίων το 55% εξάγεται στο εξωτερικό. Το 70% των εξαγωγών διοχετεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει στην εταιρεία 70 εκατ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Οικονόμου ο οποίος σταδιακά από το 1998 μέχρι και σήμερα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της ΜΕΛ.

Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της. Οι πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ, η λειτουργική της κερδοφορία ανήρχετο στα 15 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα κυμαινόταν μεταξύ 1 με 1,5 εκατ. ευρώ λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που είχε ως ενεργοβόρος βιομηχανία.

Ο τραπεζικός δανεισμός της ΜΕΛ ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ (18 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμος και 13 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμος), που βάσει των ebitda της εταιρείας δεν εμφάνιζε πρόβλημα εξυπηρέτησης.

Τα τελευταία χρόνια όμως η κρίση της ελληνικής αγοράς «στέρησε» από την εταιρεία 20.000 τόνους. «Πουλάγαμε την Ελλάδα 70.000 τόνους και σήμερα πωλούμε 50.000 τόνους. Ενισχύσαμε τις εξαγωγές μας αλλά τα περιθώρια κέρδους στο εξωτερικό είναι πολύ χαμηλά ενώ σε ορισμένες αγορές πουλάμε με ζημία. Παράλληλα, είχαμε αρκετές επισφάλειες από Ελληνες πελάτες. Η χαριστική βολή ήρθε από το κόστος του μαζούτ που τη διετία 2010 – 2011 σχεδόν διπλασιάστηκε», εξηγεί ο κ. Οικονόμου.
Το 2011 η εταιρεία είχε τζίρο 52 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα έναντι κερδών το 2010.
Οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι Τούρκοι της Pak Holdings θα αποκτήσουν το 100% της ΜΕΛ από την οικογένεια Οικονόμου, ή η τελευταία θα διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25%.
Οι εγκαταστάσεις της ΜΕΛ βρίσκονται σε έκταση 380 στρεμμάτων σε απόσταση 22 χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ποίοι είναι οι Τούρκοι της Pak Holdings

Ο όμιλος ανήκει στην οικογένεια Pak και έχει πολυσχιδείς δραστηριότητες. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ιδρύθηκε το 1973, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία. Η εξαγορά θα γίνει από τη θυγατρική Kartonsan που έχει ίδιο αντικείμενο εργασιών με τη ΜΕΛ.
Η Kartonsan είναι η πέμτπη παραγωγός χαρτοκιβωτίων συσκευασίας στην Ευρώπη και το 2010 είχε τζίρο 68 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ.

ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΤΟ 1821


Την διαδικασία ιδιωτικοποίησης 12 ελληνικών λιμανιών φέρονται να παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον δύο από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα περιφερειακά λιμάνια και την Βόρειο Ελλάδα και όχι στον Πειραιά και τις μονάδες που ενδέχεται να αποτελέσουν το Αττικό λιμενικό σύστημα.

Το ενδιαφέρον προέρχεται από τους δισεκατομμυριούχους «Nihat Ozdemir» και «Sezai Bacaksiz» που ελέγχουν τον κατασκευαστικό όμιλο «Limak Holding AS».

Πρώτα η Μακεδονική Εταιρία Χάρτου! Τώρα τα λιμάνια
ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ 1821 ΜΕ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΑΘΗ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ


Συνεχίζεται στο γερμανικό τύπο η δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η εφημερίδα Ostsee-Zeitung παρατηρεί σήμερα ότι η Ελλάδα θα «έκανε χάρη στον εαυτό της εάν εγκατέλειπε την ευρωζώνη».

Οπως σημειώνει η Ντόυτσε Βέλλε η γερμανική εφημερίδα παραδέχεται στο σχόλιο της ότι στην αρχή θα σημειώνονταν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά όπως τονίζει «μόνο μια νομισματικά κυρίαρχη χώρα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της, να τους βάλει το πιστόλι στο στήθος και να απαιτήσει μια ριζική απομείωση του χρέους».

Η Ostsee-Zeitung επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής που πριν από 10 χρόνια χρεοκόπησε, ωστόσο, στο μεταξύ η οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία και ο προϋπολογισμός της παρουσιάζει πλεονάσματα. «Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Παραμένει μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να έχει αξιώσεις για επενδύσεις που δεν θα καταλήγουν σε τραπεζικά χρηματοκιβώτια αλλά θα διοχετευθούν στην ανασυγκρότηση. Η ελληνική τραγωδία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μελόδραμα με ευτυχές τέλος», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΙΔΙ


ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι το «κακό παιδί» της Ευρώπης, αλλά αξίζει τη συμπάθεια όλων, παρά την τιμωρία, είναι το μήνυμα που στέλνει ο βρετανός John Humphrys, σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph.

«Η Ελλάδα είναι ακόμη το κακό παιδί της Ευρώπης», αναφέρει ο Humprys, που εδώ και χρόνια έχει αγοράσει ένα σπίτι στην Πελοπόννησο, ενώ ο γιος του είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και μένει μόνιμα στην Αθήνα.

Ο αρθρογράφος εδώ και 20 χρόνια έρχεται στη χώρα μας, κάτι που του επιτρέπει να έχει ξεκάθαρη γνώμη για τα καλά και τα κακά του τόπου. Το πρώτο κακό είναι η διαφθορά, ενώ το δεύτερο είναι η ανικανότητα.

Πρώτοι στη διαφθορά είναι πολιτικοί και ισχυροί επιχειρηματίες, ενώ ακολουθούν δημόσιοι υπάλληλοι, που πολλές φορές είναι «φαντάσματα». Δεν εργάζονται, αλλά πληρώνονται, επειδή κάποιος συγγενείς έχει εκλεγεί τοπικός άρχοντας. Ένα τοξικό μείγμα νεποτισμού, φοροδιαφυγής, περιστατικών δωροδοκίας, απληστίας, γκροτέσκο ανικανότητας και ασφυκτικής γραφειοκρατίας.

Ωστόσο, οι Έλληνες δεν δημιούργησαν μόνοι τους την καταστροφή. Χρειάστηκε να συμβάλλουν σε αυτό και πανίσχυρες επενδυτικές τράπεζες, που έκαναν τα στραβά μάτια και μαγείρευαν τα στοιχεία, καθώς και ξένες κυβερνήσεις, που ενώ γνώριζαν ότι το πλοίο έπεφτε στα βράχια, ήταν ευτυχείς να το βλέπουν εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες πολίτες κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν. Νιώθουν προδομένοι από τους πολιτικούς τους και από τους ηγέτες της ΕΕ, κυρίως τους Γερμανούς και αισθάνονται οργή. Υπάρχουν αυτοί που διαμαρτύρονται, επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός αντικαθίσταται από έναν τεχνοκράτη που επέβαλε μια ξένη δικτατορία.

Οι καθημερινοί άνθρωποι της Ελλάδας άλλωστε δεν αποτελούν το στερεότυπο του φοροφυγά και του τεμπέλη που πίνει ρετσίνα. Εργάζονται σκληρά και υποφέρουν από τη λιτότητα.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΙΒΑ ΤΟ 1947


Εφημερίδα των Χιτών – Ιανουάριος 1947: “Ο ηθικός παράγων”

“Ζητούμεν όπλα από τους ξένους. Οργανώνομεν στρατόν. Καταστρώνονται σχέδια εναντίον των συμμοριών και των πρακτόρων των εις τας πόλεις. Συμβούλια και συσκέψεις δια την εξασφάλισιν του υλικού παράγοντος. Ουδείς όμως εσκέφθη σοβαρώς δια τον ηθικόν παράγοντα. Και όμως η αξία τούτου βαίνει οσημέραι αυξανομένη. Όσον καταστρεπτικώτερα είναι τα αποτελέσματα των υλικών πολεμικών μέσων, τόσον μεγαλύτεραι είναι και αι δοκιμασίαι και τοσούτον μεγαλύτερον ψυχικόν θάρρος απαιτείται δια ν’ αντιμετωπισθούν.
Δεν κυριαρχεί τις, όμως, των μακρών και φοβερών δοκιμασιών μιας πάλης μόνον με εντυπώσεις. Απαιτούνται αρεταί ικαναί να αντιμετωπίσουν και τας σκληροτέρας θυσίας. Εάν θέλωμεν να υπερπηδήσωμεν τας δοκιμασίας, εν μέσον υπάρχει: η ΗΘΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Αύτη απαιτεί μίαν Κυβέρνησιν, η οποία να κυβερνά πραγματικώς, απαιτεί ένα λαόν έτοιμον δια προσπάθειαν.

Η έκφρασις «ένοπλον έθνος» δεν είναι φράσις κενή. Δεν περιλαμβάνει μόνον τον στρατόν ο οποίος μάχεται, αλλ’ ολόκληρον το έθνος με όλας τας δυνάμεις του, ηθικάς και υλικάς. Το ηθικόν του στρατού είναι το ηθικόν του έθνους. Οι στρατοί συγκρατούμενοι δια της συνοχής, διατηρούσι το ηθικόν των περισσότερον παρά η χώρα. Αι στρατιωτικαί ήτται εξασθενούν τους στρατούς, τα μετόπισθεν όμως ευρύνουν τα αποτελέσματα αυτών. Και πράγματι εκ των μετόπισθεν ήρχισαν αι μεγάλαι καταρρεύσεις. Ο λαός πολλάκις υποκύπτει πριν ή υποκύψη ο στρατος. Ήλπιζον, λέγει ο Χίντεμπουργκ εις τας παραμονάς της καταρρεύσεως του 1918, ότι θα ηδυνάμην να αγωνισθώ κατά της κρατούσης εν τη χώρα απαισιοδοξίας και να κάμω να γεννηθή η εμπιστοσύνη.

Σήμερον, καθ’ ήν στιγμήν διεξάγεται εν Ελλάδι αγών με τα όπλα, ένας άλλος αγών, ύπουλος, διαβρωτικός, διεξάγεται εις το εσωτερικόν επί του πληθυσμού υπό των πρακτόρων του ΚΚΕ δια την παράλυσιν πάσης προσπαθείας πρςο υποβοήθησιν του έργου των μαχομένων εθνικών δυνάμεων. Και ο αγών ούτος διεξάγεται με όλα τα μέσα, δια της προπαγάνδας, του χρυσίου, των υποσχέσεων μέχρι και της σκληροτέρας βίας. Γεννάται, ούτω, παρά τω λαώ το αίσθημα ικανοποιήσεως του ατομικού συμφέροντος αντί του γενικού τοιούτου και προκαλείται παρ’ αυτώ η αδράνεια η οποία στερεί την πολιτείαν μέρους των μέσων της.

Τούτο οφείλεται εις την έλλειψιν καθοδηγήσεως εκ μέρους της Πολιτείας, ης αποτέλεσμα η έλλειψις κοινωνικής πειθαρχίας, η οποία αποτελεί το πλέον σταθερόν θεμέλιον της ισχύος ενός λαού. Όλοι ομιλούν σήμερον περί δικαιωμάτων, επιζητούν να εξασφαλίσουν το σαρκίον των, ολίγοι όμως είναι εκείνοι οι οποίοι ομιλούν περί καθήκοντος. Θεωρίαι αι πλέον αντικοινωνικαί ελευθέρως κηρύσσονται. Η εθνική διαπαιδαγώγησις παρημελήθη, ενώ εξ αντιθέτου αφέθη ελεύθερον πεδίον εις όλας τας επαναστατικάς ιδέας. Το άτομον αφήκε να σβεσθή εν τη απαθεία του η εσωτερική φλόγα και δεν είναι πλέον ευαίσθητον εις εκείνο το οποίον είναι υψηλόν. Το ιδανικόν παρεχώρησε την θέσιν του εις την ύλην.

Η ηθική αυτή κατάπτωσις είναι αποτέλεσμα αντανακλαστικόν της χρεοκοπίας της εννοίας του κράτους. Και η χρεοκοπία αυτή σήμερον είναι πασιφανής. Ο Ελληνικός λαός ανήσυχος αντιλαμβάνεται τον κίνδυνον ο οποίος τον επαπειλεί και είναι έτοιμος να δεχθή οιανδήποτε θυσίαν. Η Κυβέρνησις θα επετύγχανεν, εάν εζήτει το τοιούτον. Ηρκέσθη, όμως εις την λήψιν ημιμέτρων, εις νομικάς ερμηνείας, εις λόγους σκοπιμότητος. Ούτω, αφ’ ενός μεν απωλέσθη το ηθικόν όφελος μιας προσπαθείας η οποία θα επιστοποίει εις τα όμματα των ξένων τον ανδρισμόν της χώρας και θα συνεσπείρωνε ολόκληρον το έθνος πέριξ της ηγεσίας του. Αφ’ ετέρου δε το άτομον έχασε την εμπιστοσύνην του προς την Κυβέρνησιν διότι επιστοποίησε την αδυναμίαν της να του εξασφαλίση την ατομικήν του ασφάλειαν με αποτέλεσμα να παρασυρθή τούτο εις διαφόρους ιδιοτελείς υπολογισμούς πολλάκις και τους πλέον χυδαίους και αντεθνικούς. Και η Ελληνική κοινωνία περιεβλήθη με εν ηθικόν χρεοστάσιον, όπου η διαφθορά συνεχίζεται βραδέως μεν αλλά μεθοδικώς.

Το κακόν δεν παρατηρείται δια πρώτην φοράν, ούτε μόνον εις τον τόπον μας. Σήμερον όμως είναι μεγαλύτερον παρά ποτέ λόγω των ηθικών συνθηκών. Τούτο είναι αναγκαία συνέπεια του κοινοβουλευτισμού, ο οποίος βλέπει τα πάντα υπό το πρίσμα μιας δήθεν νομιμότητος, θυσιάζων εις ταύτην ύψιστα εθνικά συμφέροντα. Είναι αποτέλεσμα επίσης του παλαιοκομματισμού, ο οποίος δια να διατηρήση την αρχήν διέφθειρε συνειδήσεις και απεσυνέθεσε τας διοικητικάς υπηρεσίας. Ο οποίος παν νέον μέλος το οποίον δεν θα θελήση να προσαρμοσθή προς τας φαυλοκρατικάς μεθόδους, δεν το δέχεται εις τους κόλπους του. Ο οποίος δεν επιθυμεί να χυθή νέον αίμα, σφριγηλόν, εις τον άτονον οργανισμόν του, εκ φόβου υπερεντάσεως.

Οι αγώνες και μάλιστα οι εθνικοί, αποκαλύπτουν πάντοτε νέα στοιχεία, εξαίρετα, πλήρη ορμής και πατριωτισμού. Τα στοιχεία όμως αυτά είναι πολλάκις άνευ συνοχής και δεν δύνανται να επιβληθούν ει μη κατόπιν πολλών αγώνων οι οποίοι τα κατατρίβουν και τα εξανεμίζουν, διότι δοκιμάζουν την αντίδρασιν του παλαιοκομματισμού, ηνωμένου αλλ’ ούτε και γίνονται υπό τούτου δεκτά προς συνεργασίαν εκ φόβου υποσκελίσεώς του. Έν βλέμμα εις τα κόμματα, εις το κοινοβούλιον. Πάντοτε οι ίδιοι άνθρωποι. Πάντοτε τα κληρονομικά δικαιώματα επί της συμμετοχής εις την πολιτικήν ζωήν του τόπου. Ο πάππος, είτα ο πατήρ, είτα ο υιός.

Και όμως τα νέα αυτά στοιχεία, τα νέα αυτά πρόσωπα, επί των οποίων έπεσεν όλον το βάρος του αγώνος και τα οποία αντιπροσωπεύουν τας αρετάς του λαού, έχουν περισσότερα δικαιώματα να κυβερνούν, παρά το αρτηριοσκληρωμένον γήρας. Αλλά έχουν και την πείραν τοιούτων αγώνων, την οποίαν δεν δύνανται να έχουν κεφαλαί με λευκανθείσας τρίχας εν γαλήνη και ηρεμία.

Από τους νέους αυτούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ανανεουμένην εθνικήν ενεργητικότητα, εξεκίνησε κατά την περίοδον της κατοχής και σήμερον η αντίδρασις, η οποία εσταμάτησε το κύμα του κατακτητού και του κομμουνισμού.

Από τους νέους αυτούς θα έλθουν και αι μεγάλαι ιδέαι αι οποίαι θα εμπνεύσουν και θα αναζωογονήσουν το έθνος. Διότι αι ιδέαι αυταί δεν δύνανται να βγουν από περιβάλλον σκεπτικισμού, υποκρισίας, καιροσκοπίας. Έχουν την γενέτειρά των μόνον εκεί όπου λάμπει η εσωτερική φλόγα των μεγάλων ιδεωδών.

Μεταξύ των νέων τούτων πρέπει να εκλεγή η νέα ηγεσία. Με αυτούς μόνον είναι δυνατόν να διαπλασθή ένας λαός έτοιμος δι’ οιανδήποτε θυσίαν.»

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ


Ο λαός έχει ξεσηκωθεί. Διαμαρτύρεται, φωνάζει, ζητά να μη του πιουν το αίμα και απλά να κάνει τις απαραίτητες θυσίες, στα όρια του ανεκτού, για να αποπληρώσει τα χρέη του. Τα χρέη τα οποία δημιούργησε ¨τρώγοντας¨ τα λεφτά των εργατικών και συνετών ευρωπαίων εταίρων του, οι οποίοι ξαφνικά διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα έχει χρέος που δεν ξεπληρώνεται και πρέπει να … χάσει την εθνική της κυριαρχία με το ξεπούλημα ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας στους … ξένους.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο μέσος ξεσηκωμένος έλληνας, ο μέσος εξεγερμένος ευρωπαίος των νοτίων κυρίως χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και ο μέσος δυτικό – βόρειο ευρωπαίος, που βρήκε την ευκαιρία να ...


εμπαίξει τον έλληνα και τους πολίτες από τις λεγόμενες PΙIGS χώρες (με υψηλό δημοσιονομικό χρέος) είναι ότι:

1. Το Ευρώ ως νόμισμα δεν είναι αξιόγραφο (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους) !!! Το Ευρώ στην έκδοσή του από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα (http://en.wikipedia.org/wiki/European_Central_Bank) δεν αντικατοπτρίζει απολύτως τίποτε. Η έκδοση του Ευρώ στηρίζεται σε ένα οικονομικό κατασκεύασμα που λέγεται fiat money (http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_money), δηλαδή νόμισμα το οποίο έχει αξία μόνον και μόνον επειδή η κυβέρνηση (ή εν προκειμένω η ευρωπαϊκή ένωση) το όρισε ως νόμιμο μέσον συναλλαγών, κατά παράβαση των κανόνων της αγοράς των συναλλαγών, δεδομένου ότι η πολιτική εξουσία, εκ του ρόλου της δεν μπορεί να επιβάλλει εμπορικά ειωθότα και πρακτικές, αλλά μόνο να ρυθμίσει ήδη υφιστάμενα. …

2. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα νόμισμα των 50 Ευρώ δεν αντικατοπτρίζει ισόποση αξία αλλά ισόποσο χρέος (!!!) προς τον εκδότη, εν προκειμένω την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

3. Ο μηχανισμός αυτός, που μοιάζει με αυτόν της έκδοσης του αμερικάνικου δολαρίου αλλά έχει κάποιες διαφορές, λειτουργεί με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο, δηλ. κάθε χώρα – μέλος της Ε.Ε. αντί να εκδίδει το νόμισμά της κυριαρχικά, έστω στα πλαίσια της Ε.Ε., αναγκάζεται να δανείζεται το χρήμα (τα Ευρώ) από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, είτε με τη μορφή των βραχυπρόθεσμων ρέπος, είτε με κρατικά ομόλογα, είτε με απευθείας δανεισμό τραπεζών. Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα χορηγεί τα ποσά με τόκο (!!!), ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι το ελάχιστο 1,25 %, δηλ. εάν δανείσει 100 Ευρώ σε μια τράπεζα, ή εάν αγοράσει βραχυπρόθεσμα ρέπος ή ομόλογα για 100 Ευρώ θα εισπράξει τουλάχιστον 101,25 Ευρώ !!! Αυτό σημαίνει ότι κανένα εθνικά κυρίαρχο κράτος εντός της Ε.Ε., που χρησιμοποιεί το Ευρώ, να μην έχει δικό του νόμισμα, που να μη το χρωστά σε κανένα – ούτε ένα λεπτό του Ευρώ !!! Και φυσικά ποτέ κανένας ευρωπαίος (Γάλλος, Γερμανός κλπ) δεν έχει στερηθεί το αντίστοιχο ποσό, που εξέδωσε με αυτό τον τρόπο η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, αφού ποτέ δεν το στέρησε από ¨την αγοραστική του δύναμη¨ , δηλ. από τα Ευρώ που έχουν διατεθεί στη χώρα του (Γαλλία, Γερμανία κλπ).

4. Η πρακτική του fiat money, μέσω δανεισμού, ισοδυναμεί με υποδούλωση και απώλεια κυριαρχίας, από τη στιγμή της έκδοσης του νομίσματος αυτού καθ’ εαυτού (βλ. και σχετ. άρθρο Αλλαγή....ρότας και παλλαϊκό ξεσηκωμό για να “γλιτώσει ο τόπος την ολοκληρωτική καταστροφή” και να απαλλαγεί από το μνημόνιο, πρότεινε ο γνωστός οικονομολόγος- αναλυτής και αρθρογράφος της εφημερίδας “το Ποντίκι”, Δημήτρης Καζάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (13 Μαρτίου) στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δ. Π. Θ, στη Νέα Ορεστιάδα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου και ο τοπικός σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. “Μνημόνιο: Πράξη σωτηρίας της χώρας ή υπογραφή κατοχής και υποτέλειας;” ήταν το θέμα- ερώτημα της εκδήλωσης, αλλά ως “σωτηρία” ουδείς εκ των ομιλητών, τόσο ο κ. Καζάκης όσο και ο Φάνης Μαλκίδης (λέκτορας του Δ. Π. Θ), το παρουσίασαν...
Καταγγελία της δανειακής σύμβασης, μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους και εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας και μερικών μεγάλων τραπεζών, είναι τα τρία, “πρώτα” βήματα που πρέπει να γίνουν, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καζάκης. Επόμενη και...αναπόφευκτη κίνηση η “έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα”. “Βήματα δύσκολα με αρκετή δόση ρίσκου, αλλά καλύτερα να δυσκολευτούμε και να πάρουμε ρίσκα, παρά να οδηγηθούμε στην ολοκληρωτική καταστροφή, όπως οδηγούμαστε με τα σημερινά δεδομένα”, είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος, τονίζοντας ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με ένα “λαϊκό κίνημα” που θα επιφέρει μια “μεγάλη κοινωνικοπολιτική αλλαγή” και όχι με τα υπάρχοντα “πολιτικά μορφώματα”.
Ο κ. Καζάκης υποστήριξε πως το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε, ως χώρα, είναι “να καταγγείλουμε τη σύμβαση ως απεχθή και επαχθή και, με βάση το διεθνές και εθνικό δίκαιο, να διεκδικήσουμε ξανά την εθνική μας κυριαρχία, γιατί χωρίς εθνική κυριαρχία η χώρα θα καταλυθεί. Ούτε το μεροκάματο μπορείς να εξασφαλίσεις, ούτε την περιουσία, ούτε να έχεις τα εχέγγυα ότι θα υπάρχεις αύριο, σε αυτό τον τόπο. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην αναγνωρίσουμε το δημόσιο χρέος γιατί είναι καταχρηστικό, τοκογλυφικό, γιατί πληρώνουμε πανωτόκια πάνω σε πανωτόκια. Δεν πληρώνουμε για να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες της οικονομίας ή της κοινωνίας. Ακόμη και ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί, με περισσότερες από 40 αποφάσεις, ότι η πληρωμή πανωτοκίων θεωρείται απολύτως καταχρηστική γιατί αυτός που πληρώνει πανωτόκια οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία, στην πτώχευση κι αυτό θεωρείται τοκογλυφική πρακτική. Κι αυτό που έχει αποφανθεί ο Άρειος Πάγος ισχύει και στο διεθνές δίκαιο. Άρα, έχουμε κάθε δικαίωμα, ως λαός, να πούμε: “Ως εδώ μάγκες. Ότι πήρατε, πήρατε”-γιατί πήραν και κέρδισαν τρελά λεφτά από αυτή την ιστορία- απλά “δεν θα μας ξεζουμίσετε άλλο”...
Τρίτο βήμα: παίρνουμε στα χέρια μας (σ.σ εθνικοποιούμε) τις τράπεζες. Όχι όλες. Την Τράπεζα της Ελλάδας, 5-6 μεγάλες τράπεζες. Γιατί; Πρώτον, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα και δεύτερον είναι ιδιωτική, δεν έχει καθόλου κρατική υπόσταση. Δεν είχε ποτέ, από την ίδρυσή της, το 1928. Είναι ιδιωτική, πολυμετοχική Ανώνυμη Εταιρεία, με καταστατικό που υπερισχύει όλων των νόμων του ελληνικού κράτους!”
Ο κ. Καζάκης απέδωσε το “τεράστιο πρόβλημα που βιώνει η ευρωζώνη” στο “καρτέλ που διοικεί το ευρώ” και στην τερατογένεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών”. Για το ευρώ, είπε πως “δεν είναι νόμισμα όπως ξέραμε τη δραχμή ή όπως είναι το δολάριο, που ναι μεν είναι παγκόσμιο νόμισμα, αλλά είναι και εθνικό. Το ευρώ είναι ένα πιστωτικό προϊόν. Δεν είναι νόμισμα. Δεν είναι κανείς υπεύθυνος για την έκδοση του ευρώ. Ψάξτε να δείτε σε ένα χαρτονόμισμα ποιος είναι υπεύθυνος για την έκδοση αυτού του νομίσματος. Κατασκευάστηκε ακριβώς για να έχει τη λειτουργία πιστωτικού εργαλείου για τις τράπεζες”. Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα “τι το ήθελαν οι τράπεζες;” απάντησε πως στόχος ήταν “να μαζέψουν τις αποταμιεύσεις και το χρήμα στην οικονομία. Να το συγκεντρώσουν στα ταμεία τους και να το αποδώσουν ξανά στην οικονομία με μορφή δανείων. Γιατί το δάνειο αφήνει κέρδος στις τράπεζες. Και φυσικά, δίνοντας τα δάνεια, τα έβαζαν εγγύηση για να εκδώσουν ομόλογα και εκδίδοντας ομόλογα στην παγκόσμια αγορά και αντλώντας κεφάλαια τα έβαζαν κι αυτά εγγύηση για να παράγουν “παράγωγα”, δηλαδή αξιόγραφα πάνω στα ομόλογα και πάει λέγοντας... Σήμερα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ενεργητικά που υπερβαίνουν κατά 4 φορές το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης. Άντε να τα βάλεις με αυτές τις τράπεζες....”
Ο γνωστός οικονομολόγος υποστήριξε πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει να “παλέψεις” με τις τράπεζες. “Τις εθνικοποιείς...Όχι για να φορτωθείς τις ζημιές τους αλλά για να διαγράψεις χρέη, να ανακαλύψεις πως κινήθηκε όλη η ιστορία του χρήματος, ποιος χρηματοδοτήθηκε μέσα από αυτό το σύστημα και φυσικά να ανατάξεις το πιστωτικό σύστημα, με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίξεις την οικονομία σου, το νοικοκυριό σου, την ανάπτυξή σου. Και φυσικά, όταν κάνεις αυτό το πράγμα, φεύγεις από το ευρώ! Επανέρχεσαι στο εθνικό νόμισμα. Θα υπάρξουν δυσκολίες, μεγάλα προβλήματα αλλά στα ζητήματα της οικονομίας πάντα υπάρχουν λύσεις στρατηγικής αντιμετώπισης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμιά στρατηγική αντιμετώπιση γι' αυτό που ζούμε σήμερα, στα πλαίσια που το ζούμε...”
Η επαναφορά στη δραχμή θα συμβάλλει στην απόκτηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε νέα βάση, σε νέες προοπτικές. Αναφορικά με το επιχείρημα που χρησιμοποιείται πως “άμα φύγουμε από το ευρώ θα καταστραφούμε” ο κ. Καζάκης ζήτησε από το ακροατήριο να του πει “μια χώρα που αποσπάστηκε από ενιαίο κράτος, ενιαίο νόμισμα και καταστράφηκε”. Αντίθετα, υποστήριξε πως “η οικονομική ιστορία έχει δείξει ότι οι οικονομικές ενώσεις καταστρέφουν και αφήνουν ερείπια πίσω. Αλλά για να αντιμετωπίσεις την καταστροφή, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να εξασφαλίσεις δικό σου νόμισμα. Αυτό δείχνει η ιστορία από τον 17ο αιώνα που υπάρχει πολιτική οικονομία μέχρι και σήμερα. Είναι δύσκολο, υπάρχουν ρίσκα, αλλά καλύτερα να δυσκολευτούμε και να πάρουμε ρίσκα παρά να οδηγηθούμε στην ολοκληρωτική καταστροφή, με τα σημερινά δεδομένα”.
Όσο αφορά το “ποιος θα το κάνει αυτό” και “εάν υπάρχει πολιτικό μόρφωμα που μπορεί να το κάνει αυτό το πράγμα”, η άποψή που κατέθεσε είναι πως “δεν υπάρχει” και πως “ο μόνος που μπορεί να το κάνει είναι η συγκρότηση και ανασυγκρότηση ενός, πραγματικά ρωμαλέου παλλαϊκού κινήματος που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας πολύ μεγάλης κοινωνικοπολιτικής αλλαγής, ώστε να αλλάξει ρότα ο τόπος και να γλιτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή. Σε αυτό το κίνημα που πρέπει να υπάρξει, ο λαός έχει τον πρώτο λόγο. Όχι οι αρχηγοί, οι εγκάθετοι ή οποιοιδήποτε μιλούν αντ' αυτού (σ.σ του λαού). Ο ίδιος ο λαός, το πραγματικό υποκείμενο της ιστορίας. Κι εδώ δε χωράνε διαφορές, ιδεολογικές ή κομματικές”, κατέληξε ο Δημήτρης Καζάκης.), αφού είναι δεδομένο ότι, από τη στιγμή που το κεφάλαιο του δανείσματος προέρχεται από τον ένα και μοναδικό εκδότη του νομίσματος, δηλ. την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, τότε είναι αδύνατο να αποδοθεί ο τόκος, όσο μικρός και εάν είναι αυτός, αφού το ποσό του τόκου πολύ απλά δεν υφίσταται. Φαντασθείτε ένα πολύ απλό παράδειγμα, όπου μαζεύεται μια παρέα για να παίξει μπίλιες (τις θυμάστε τις μπίλιες;) και μόνον ο ένας, αποκλειστικά, παρέχει π.χ. 100 μπίλιες για το παιχνίδι, με τη συμφωνία ότι στο τέλος του παιχνιδιού η παρέα θα πρέπει να του αποδώσει 101 μπίλιες! Στο τέλος του παιχνιδιού θα λείπει μια μπίλια. Όσο προσεκτικά και εάν έπαιξε η παρέα θα χρωστάει πάντα τουλάχιστο μια μπίλια, εκτός από τις 100 που επέστρεψε και πρέπει να ξαναδανεισθεί εάν θέλει να συνεχίσει να παίζει. Φυσικά οι απρόσεκτες παρέες που ενδεχομένως να έχασαν μπίλιες ή να τις ¨οικειοποιήθηκαν¨ (κοινώς έκλεψαν) απλά χρωστούν περισσότερες. Και αυτός που παρείχε τις μπίλιες θα απειλεί ότι δεν θα ξαναδώσει εάν δεν του αποδοθεί η επιπλέον μπίλια, την οποία βέβαια δέχεται και σε είδος π.χ. νησιά, ΔΕΚΟ, πετρέλαια, χρυσό κλπ. Μήπως σας θυμίζει κάτι από αυτά που κυκλοφορούν στο δίκτυο για τα χρέη των κρατών σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) τους; Η Γερμανία αυτή τη στιγμή, η 3η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο έχει χρέος 74,4% του ΑΕΠ της και η Ελλάδα 123,9%. Μια ματιά στην ιστοσελίδα http://www.economist.com/content/global_debt_clock είναι τελείως αποκαλυπτική: οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος είναι αυτές οι οποίες χρησιμοποιούν fiat money, όπως το Ευρώ και το δολάριο (!!!), ενώ χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράν έχουν χρέος 3,7% και 16,7% αντίστοιχα. Τυχαίο άραγε;

5. Η έκδοση νομίσματος συνιστά πράξη εθνικής κυριαρχίας και, ως τέτοια, δεν μπορεί να ανατίθεται σε όργανα ακόμη και θεσμικά, τα οποία όμως λειτουργούν υπό καθεστώς εμπορικής εταιρίας, όπως η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για αυτό ας αναρωτηθεί το εξής: εάν η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν λειτουργούσε ως εμπορική εταιρία (άσχετα εάν δεν είναι επισήμως τέτοια) τότε για ποίο λόγο τα Ευρώ, δηλ. το μέσον συναλλαγής, τα δανείζει στους εθνικά κυρίαρχους λαούς της Ευρώπης και μάλιστα με τόκο; Και γιατί στο άρθρο 9 της Σύμβαση του Άμστερνταμ ρητά προβλέφθηκε ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα εξαιρείται από κάθε μορφής φορολογίας του κεφαλαίου και των κερδών της; Πρόβλεψη για μη φορολογία στο όργανο της πολιτικής εξουσίας που εκδίδει το νόμισμα; Είναι ποτέ δυνατόν; Φαντάζεσθε να υπήρχε ανάγκη για διάταξη νόμου που να εξαιρούσε από τη φορολογία τα Υπουργεία, δηλ. το κράτος να μη φορολογεί το κράτος; Άρα, δεν πρόκειται για δημόσιο όργανο, έστω στα πλαίσια της Ε.Ε. αλλά για θεσμοθετημένο μεν, πλην όμως σαφώς ιδιωτικής φύσεως όργανο, εξ’ ου και η ρητή νομοθετική πρόβλεψη για τη φορολογική εξαίρεση.

6. Προ της δημιουργίας του Ευρώ το βασικότερο εργαλείο διακρατικού δανεισμού ήταν το δολάριο, το οποίο από τον Αύγουστο του 1971, που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον, με μονομερή δήλωση, απεξάρτησε το δολάριο από τα αποθέματα χρυσού, τα οποία ήδη είχαν φθάσει να καλύπτουν μόλις το 22% των δολαρίων που είχαν τεθεί σε κυκλοφορία, να μετατραπεί το δολάριο σε fiat money, δηλ. νόμισμα άνευ αντικρίσματος. Όσα δάνεια χορηγήθηκαν υπό αυτό το καθεστώς πάσχουν από την εξής ανήκουστη παραφροσύνη: ότι δηλ. στην αγορά των συναλλαγών μπορεί ένα κομμάτι χαρτί ευτελούς αξίας, το οποίο γράφει επάνω ¨100 δολάρια¨, δημιουργημένο από το τίποτα, να αγοράσει πραγματικά κάτι το οποίο ισοδυναμεί στη αγορά με 100 δολάρια, ή στην περίπτωση δανεισμού, 100 δολάρια άνευ αντικρίσματος, δημιουργημένα από το τίποτα, να δημιουργούν υποχρέωση αποπληρωμής για ισόποση αξία, πλέον τόκου (ο οποίος φυσικά δεν υπάρχει) και στην περίπτωση της μη αποπληρωμής ο πιστωτής να διεκδικεί εθνική κυριαρχία (!!!) με μνημόνιο και ρητό όρο στη σύμβαση δανείου, για να σου ξαναδανείσει, για ένα ακόμη χρόνο, δολάρια δημιουργημένα από το τίποτε !!! Το ίδιο ακριβώς φυσικά ισχύει και για το Ευρώ, ως νόμισμα άνευ αντικρίσματος…

7. Λόγω της πρόδηλης σχέσης ανάμεσα στην έκδοση / διάθεση του νομίσματος και της καθημερινότητας των πολιτών, της ελευθερίας τους, των εν δυνάμει ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας, όπως η υπογραφή σύμβασης δανεισμού, με την οποία ρητά παραιτείται ένα κράτος της εθνικής του κυριαρχίας (καλήν ώρα σαν αυτή που υπέγραψε κάποιος υπουργός οικονομικών πρόσφατα), είναι προφανές ότι τα ανωτέρω ζητήματα δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και απόφασης από ένα πρόσωπο, όπως ο πρωθυπουργός, ο υπουργός οικονομικών κλπ. Το άρθρο 1 του Ελληνικού Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι :

«ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την κυριαρχία των αποφάσεων την έχει το εκλογικό σώμα («…λαϊκή κυριαρχία …», ούτε καν η Βουλή) και όχι το εκτελεστικό, δηλ. η κυβέρνηση, ακόμη και εάν έχει πρόσφατη νομιμοποίηση. Για αυτό και στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Και στις δύο περιπτώσεις προϋποτίθεται σχετική πρωτοβουλία συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών, γεγονός που το Σύνταγμα θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις (δηλ. κρίσιμα εθνικά θέματα, σοβαρό κοινωνικό ζήτημα), θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τον κυρίαρχο λαό στη ¨Βουλή¨, μεταφέροντας τις δικές του απόψεις εκεί και όχι τις απόψεις του εαυτού τους, ως μια ανεξάρτητη εξουσία του πολιτεύματος και δη του νομοθετικού, δεν σχετίζεται ούτε εξαρτάται καθοιονδήποτε τρόπο από το εκτελεστικό και την κυβέρνηση… Αλήθεια η υποθήκευση της χώρας, η εκτόξευση της ανεργίας, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα των αποθεμάτων χρυσού και του εθνικά κυρίαρχου κράτους δηλ. της ελληνικής επικράτειας για αποπληρωμή οφειλών που δημιουργήθηκαν από χρήμα άνευ αντικρίσματος, η μετάβαση από τη δραχμή (νόμισμα με αντίκρισμα σε χρυσό, άρα αξιόγραφο) στο Ευρώ (νόμισμα άνευ αντικρίσματος, άρα χρεόγραφο), η έκδοση του νομίσματος (όποιο και εάν είναι αυτό) από ιδιώτη, ο οποίος απλά το δανείζει με τόκο και όχι από το κυρίαρχο κράτος ως πράξη εθνικής κυριαρχίας, δεν συνιστούν κρίσιμα εθνικά θέματα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα; Ή μήπως οι βουλευτές είναι άνθρωποι μειωμένης αντίληψης, εκτός τόπου και χρόνου, χρήζοντες δικαστικής συμπαράστασης και δεν αναλαμβάνουν τη σχετική πρωτοβουλία; Ή μήπως έχει καταλυθεί το πολίτευμα και υφίσταται σύγχυση των δύο διακριτών εξουσιών, δηλ. του νομοθετικού και του εκτελεστικού σε βαθμό που να μη μπορούμε να συζητήσουμε πλέον για Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά για κάποιου είδους ολοκληρωτικού καθεστώτος, με το εκτελεστικό στο ρόλο του απόλυτου δικτάτορα;

8. Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει επίσημα 4 φορές μέχρι σήμερα: 1827, 1843, 1893, 1932 (…. Σε κάθε πτώχευση, που πρακτικά σημαίνει μονομερής διαγραφή χρεών λόγω αδυναμίας αποπληρωμής, εξυπακούεται ότι τα οφειλόμενα ποσά δεν οφείλονται πλέον και η χώρα οφείλει μόνο για τα νέα δάνεια που θα συνάψει μετά την πτώχευση. Στην περίπτωση της Ελλάδος όμως, κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, τα περισσότερα χρέη αναγνωρίσθηκαν εκ νέου τη δεκαετία του 1960 (με ποια νομιμοποίηση άραγε και από ποίον;), με αποτέλεσμα την αποπληρωμή των παλαιότερων εξ αυτών μέχρι και τη δεκαετία του ’90!

9. Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κος Γ. Κασιμάτης πρόσφατα σε σχετική ομιλία του, αναφέρθηκε στο άρθρο 120 του Συντάγματος. Για όσους δεν γνωρίζουν το άρθρο 120 στην παρ.4 αναγράφει «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία», η δε έννοια της βίας δεν αφορά μόνον τη σωματική και φυσική βία, αλλά και την ψυχολογική, όπως π.χ. ψυχολογική βία του τύπου «Πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις εάν δεν συμφωνήσουμε με το Μνημόνιο; (με το οποίο ξεπουλάμε όλη την Ελληνική Επικράτεια)». Βέβαια αυτό που δεν αναφέρεται είναι, ότι με ρητό όρο της δανειακής σύμβασης οι δανειστές μας μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση εάν δεν πληρωθεί το ¨Σχετικό χρέος¨ της χώρας (άρθρο 8 παρ.1 (ζ) ), ήτοι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας σε Ευρώ ή σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Δεδομένου όμως ότι τα ποσά του δανείου είναι μικρότερα του υποτιθέμενου χρέους αυτό συνεπάγεται ένα και μόνο πράγμα: ότι τα ποσά που δανεισθήκαμε δεν πάνε σε μισθούς, συντάξεις κλπ, αλλά σε αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών !!!

Άρα εκτός από ψυχολογική βία έχουμε ταυτόχρονα και εξαπάτηση από τον πολιτικό κόσμο !!!

Συνεπώς κατά το Σύνταγμά μας έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθούμε, με κάθε μέσον, κατά οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει ή το έχει ήδη καταλύσει. Η συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα είναι μια καλή αρχή αλλά όχι αρκετές για τους σκοπούς του αρθ. 120. Η αντίσταση κατά της βίαιης κατάλυσης του Συντάγματος ουσιαστικά σημαίνει την φυσικώ τω τρόπω εκδίωξη των όσων κατέλυσαν το Σύνταγμα, με απλά λόγια την εκδίωξη ¨κλοτσηδόν¨ από το Μαξίμου των βιαστών του Συντάγματος. Και αυτό αφορά όλους, μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου.

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ


Πριν μπούμε, να τεκμηριώσουμε τούτο το τρομερά δύσκολο εγχείρημα για την καταγωγή του Χριστού...
κάνομε μνεία τα εξής βοηθητικά αλλά σημαντικά:

α) Η προσωνυμία Χριστός εννοεί Μεσίας. Ο απεσταλμένος από το Θεό για τη σωτηρία του ανθρώπου. Δηλαδή, χρισμένος σωτήρας.

β) Το όνομά του, Ιησούς, είναι παράφραση στην εβραϊκή γλώσσα του ελληνικού ονόματος Ιάσων. Άρα, το αρχικό, το πραγματικό είναι Ιάσων Χριστός.
γ) Ο Χριστός ήταν Φιλισταίος, όπως θα ιδούμε παρακάτω. Οι Φιλισταίοι ήταν Κρήτες άποικοι. Από την αρχαία εποχή (τότες που οι πολεμοχαρείς Δωριείς κατέβηκαν στην Ελλάδα και στην Κρήτη) πολλοί Μινωίτες με αρχηγό το Φίλιστο έφυγαν από τη Φαιστό με τα πλοία τους, τράβηξαν ανατολικά και μετοίκησαν σε μια χώρα στα παράλια της Μέσης Ανατολής.
Η χώρα αυτή και οι κάτοικοί της, Κρήτες και ντόπιοι, από τότε πήραν το σημερινό όνομά τους από το όνομα του Φίλιστου.

Από το Φίλιστος, η χώρα Φιλιστίνη και μετά από παράφραση Παλαιστίνη.

Από το Φιλισταίοι, μετά από παράφραση, οι κάτοικοι Παλαιστίνιοι.

Να μπούμε τώρα στο κυρίως θέμα μας, την ελληνικότητα του Χριστού. Μιλάμε για την ανθρώπινη φύση του, γιατί η θεϊκή είναι δεδομένη. Ήταν υιός τού Θεού.


δ) Ο Θεάνθρωπος Χριστός γεννήθηκε στην Παλαιστίνη, που εκατοικείτο εκείνη την εποχή και από Έλληνες (Αλεξανδρινούς), και από Εβραίους, αλλά και από κρητικογενείς Φιλισταίους, όπως αναλύσαμε παραπάνω. Οι Φιλισταίοι ήταν Έλληνες από την Κρήτη. Το αναφέρει αυτό ακόμη και η μυθολογία των Εβραίων, η βίβλος(Παλαιά Διαθήκη).


ε) Το όνομα της μητέρας του Ιάσωνα-Ιησού Χριστού είναι Μαρία και είναι Μινωικό. Το αρχικό ήταν Μάϊρα, που με αναγραμματισμό γίνηκε Μαρία. Το Εβραϊκό Μάριαμ προήλθε από το Μινωικό Μάϊρα (Μαρία)


στ) Η μητρική γλώσσα του Χριστού ήταν η ελληνική γλώσσα. Το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ» το είχε αποκαλύψει πολύ παλιά, όμως τα τεύχη εκείνα εξαφανιστήκανε μυστηριωδώς. Βέβαια, ο Χριστός μιλούσε και την αραμαϊκή γλώσσα της Μέσης Ανατολής(Συρία-Χαναάν), την οποία οι Εβραίοι δε γνώριζαν την εποχή του Χριστού.


Από απόκρυφο ευαγγέλιο που βρίσκεται στις βιβλιοθήκες του Βατικανού, ο Χριστός είπε: «Εμέ υβρίζετε. Όμως μην υβρίζετε το Άγιον Πνεύμα. Το Άγιον Πνεύμα του Σύμπαντος εστί η Ελλάς! ήτις γεννά ανθρώπους κα’γώ ειμί ο υιός του Ανθρώπου». Εδώ, στη ρήση αυτή, ο ίδιος ο Ιησούς(Ιάσων) Χριστός αποκαλύπτει την ελληνικότητά του.

Ντοκουμέντα για την ελληνικότητά του (Από την Καινή Διαθήκη και άλλες ενδείξεις)

• Η φιλοσοφική έκφραση και ο λόγος του Χριστού, που είναι ταυτόσημος με των αρχαίων Ελλήνων σοφών και κυρίως του Ισοκράτη. Του Χριστου, βέβαια, ο λόγος και το μήνυμα μεταφράζεται σε δυο και μοναδικές λέξεις: “Αγαπάτε αλλήλους”. Όλη η διδασκαλία του Χριστού μετουσιώνεται σ’αυτή τη μεγαλειώδη φράση!


• Το άγιο φως παρουσιάζεται μόνο στον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη, σε κανέναν άλλο ιερωμένο άλλου θρησκευτικού δόγματος.


•Το Μέγα Σάββατο ακούμε τον ψαλμό του Ιωσήφ από Αριμαθαία προς τον Πιλάτο που του λέει: «Δώσε μου το σώμα του Ιησού να το ενταφιάσω, γιατί ξένος είναι και δεν έχει πού την κεφαλή κλίνει».


• Εκείνος που σήκωσε το Χριστό και από το σταυρό τον πήγε στον τάφο στο κτήμα του Αριμαθαίου ήταν Έλληνας από την Κρήτη(Φιλισταίος) και λεγότανε Νικόδημος.


• Ο θρήνος της Παναγίας (τα λεγόμενα απόκρυφα ευαγγέλια). Έκλαιγε η μάνα του Χριστού στο Γολγοθά κάτω από το σταυρό του υιού της και έλεγε: «Ώ άνομοι Ιουδαίοι, πώς σταυρώνετε έναν ξένο…!!!» Προσέξετε, αδέρφια, η Παναγία αποκαλεί το γιο της, το Χριστό «ξένο» προς τους Ιουδαίους. Δηλαδή, όχι Εβραίο.


•Ο Χριστός δεν είχε σε εκτίμηση τους Εβραίους, τους οποίους αποκαλεί λαό μισθαρό, υποκριτή, βλάσφημο και αμαρτωλό.


• Δίδει ονόματα ελληνικά στους μαθητές του (Πέτρος-από την πέτρα, Φίλιππος- από το φίλος κ.α.).


• Όταν του είπαν πως θέλουν να τον δουν κάποιοι Έλληνες, χάρηκε και είπε: «Αλήθεια σας λέγω. Ήρθε η ώρα να δοξαστεί ο υιός του Ανθρώπου».


Διακηρύσει και προτρέπει προς την έρευνα, δηλαδή το «αεικίνητον» των Ελλήνων, σε αντίθεση με τις εβραϊκές σοφίες: «πίστευε και μη ερεύνα». Εδώ φαίνεται πως το πνεύμα του είναι εναρμονισμένο με τη φυλετική του καταγωγή, με το ανήσυχο ερευνητικό πνεύμα των προγόνων του Ελλήνων.


• Ο Χριστός είναι πολέμιος της φιλαργυρίας. Σε αντίθεση με τους Εβραίους που η τσιγκουνιά και ο χρηματισμός είναι φυλετικό τους γνώρισμα.


•Η εμφάνιση του Χριστού. Ντυνόταν με αρχαίο ελληνικό χιτώνα, χωρίς κάλυμμα στην κεφαλή. Σε αντίθεση με την κελεμπία στο σώμα και το ντουρμπάνι στο κεφάλι των Εβραίων.


• Και το αποκορύφωμα των αποδείξεων πως ο Χριστός δεν ήταν Εβραίος αλλά Έλληνας, είναι η ίδια η ανθρώπινη μορφή του. Είχε ολοκάθαρα τα χαραχτηριστικά της φυλής των Ιαπετών, από που κατάγονται οι αρχαίοι Έλληνες. Ήταν ψηλός, καστανός, με ανοιχτόχρωμα μάθια, με ίσα κλασσική μύτη, με λεπτά χαραχτηριστικά. Ενώ οι Εβραίοι είναι το ακριβώς αντίθετο. Κοντοί, μελαχροινοί, με μαύρα μικρά μάθια, με γαμψές μύτες και τα χοντρά χαραχτηριστικά της σημίτικης φυλής από την οποία ποσέρνουν.


Αδέρφια Έλληνες, όπως διαπιστώσαμε ο Χριστός ήταν πέρα για πέρα Έλληνας, από τη Μινωϊκή Κρήτη. Και το ευλογημένο έθνος του Θεού είναι η πατρίδα μας. Η αγάπη και η εύνοια του Θεού προς τον ελληνισμό έχει εκδηλωθεί με τα ευαγγέλια, που γράφτηκαν σε γλώσσα ελληνική. Με τα ελληνικά σύμβολα «ΙΧΘΥΣ» =(Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ). Με το όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου «Εν τούτω Νίκα». Με την αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννου στην Πάτμο (νησί και γλώσσα ελληνικά). Και με αμέτρητα άλλα άγια σημάδια.


Δυστυχώς και δεν είναι σε τιμή τους, οι Εβραίοι, ενώ σταυρώσανε τον Έλληνα Ιάσων-Ιησού Χριστό Σωτήρα του κόσμου βγαίνουν κι αποπάνω και σφετερίζονται τώρα για λόγους οικονομισάς και παγκόσμιας επικράτησης την καταγωγή του.


Δυστυχώς, τουλάχιστον οι Έλληνες επιστήμονες, θεολόγοι και ιεράρχες δεν εντρυφήσανε πάνω σ’αυτό το τεράστιο για τη χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό θέμα όσο θα έπρεπε και αφήσανε άλλους… να αλωνίζουν και οι λόγοι που το κάμανε μας βάζουν σε προβληματισμούς… Θα ήταν μεγαλοσύνη έστω και τώρα να το κάνουν και να δώσουν μια ξεκάθαρη, επίσημη απάντηση στους λαούς.


Οι απανταχού Έλληνες να είμαστε υπερήφανοι που ο Ιάσων-Ιησους Χριστός ήταν η ενσάρκωση του πνεύματος της φωτοδότρας Ελλάδας, για κείνο και η πατρίδα μας είναι η καρδιά και η σημαία του κόσμου. Και μια πάρτε παρεπάνω εμείς οι απόγονοι του Μίνωα και του Φίλιστου από τους οποίους προέρχεται η γενιά του Ιάσων-Ιησού. Και μια που είναι δικός μας, να μου επιτρέψετε να εκφραστώ, με σεβασμό βέβαια προς Εκείνον, με μια μαντινάδα.


«Ήθελα να’μουνε ληστής

στου Γολγοθά τη μ-πάντα,
για να φωνάξω του Χριστού
Αδέρφι μου, νταγιάντα!»

Ευχαριστούμε πολύ τον εξαίρετο φίλο και μεγάλο πατριώτη και Κρητίκαρο Γιάννη Σωπασή- «ΔΑΝΑΟ»,από τα Αχελιανά Μυλοποτάμου, γόνο του ξακουστού οπλαρχηγού στο Αρκάδι Σωπή ή Κούβου που μας παραχώρησε το αρχείο του για να παρουσιάσομε τούτο το δύσκολο άρθρο).

* Δημήτρης Κοτζάκης, τέως αστυνομικός και δάσκαλος, κονεύγει στο Ντυμπάκι, κάνει το συγγραφέα και δηλώνει ελεύθερος.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ.
ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΡΑΜΑΙΚΑ: ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΜΕΣΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΓΗ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ( ΣΑΝ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ (ΛΑΘΟΣ) ΣΗΜΕΡΑ).
ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;
ΒΕΒΑΙΑ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ;


Ένα από τα μυστήρια του ηλιακού μας συστήματος είναι γιατί το μέγεθος του πυρήνα του Δία δεν είναι συμβατό με την πλούσια σε χημικά στοιχεία (και ειδικά βαρέα στοιχεία) ατμόσφαιρα του πλανήτη. Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεωρία υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή η «καρδιά» του Δία διαλύεται όπως τα αναβράζοντα δισκία μέσα στο νερό.

Το μυστήριο
Οι γίγαντες αερίου όπως ο Δίας και ο Κρόνος πιστεύεται ότι ξεκίνησαν την ζωή τους ως στερεοί πλανήτες αποτελούμενοι από πετρώματα και πάγο. Όταν όμως άρχισαν να μεγαλώνουν και η μάζα τους ξεπέρασε κατά 10 φορές εκείνη της Γης οι πολύ ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις που είχαν αναπτύξει άρχισαν να προσελκύουν μεγάλες ποσότητες αερίων από το μητρικό τους νεφέλωμα. Έτσι δημιουργήθηκε η πυκνή ατμόσφαιρα τους που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο.

Οι μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι ο (στερεός) πυρήνας του Δία έχει μάζα περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης όταν ο πυρήνας του Κρόνου (που είναι μικρότερος από τον Δια) υπολογίζεται ότι έχει μάζα 15-30 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας.

Η νέα μελέτη
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι ο πυρήνας του Δία λιώνει από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δις έτη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα τους χρησιμοποιώντας εξισώσεις κβαντομηχανικής για να μελετήσουν πως διάφορα βαρέα στοιχεία, όπως το οξείδιο του μαγνησίου, συμπεριφέρονται στις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο ενός γίγαντα αερίου.

Διαπίστωσαν ότι το οξείδιο του μαγνησίου διαλύεται μέσα στα υγρά στοιχεία που δημιουργούνται σε αυτές τις συνθήκες. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ο στερεός πυρήνας διαλυόμενος απελευθερώνει βαρέα στοιχεία στην ατμόσφαιρα.

«Η θεωρία μας εξηγεί έστω και μερικώς τόσο την παρουσία διαφόρων βαρέων στοιχείων στην ατμόσφαιρα του Δία όσο και την σχετικά μικρή μάζα του πυρήνα του» αναφέρει ο Χιού Ουίλσον μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην διαδυκτιακή επιθεώρηση arxiv.org

Άλλες θεωρίες
Ανάμεσα στις θεωρίες που έχουν προταθεί για να εξηγηθεί το φαινόμενο είναι εκείνη που έκαναν πέρυσι Κινέζοι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι έπεσε κάποτε στον Δία ένα σώμα (αστεροειδής ή ακόμη και πλανήτης) μεγαλύτερο σε μέγεθος από τη Γη με αποτέλεσμα να εξατμιστεί μεγάλος μέρος του πυρήνα του.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΟΖ;


Να εκτοπίσει την Ελλάδα επιχειρεί η Αίγυπτος, λίγο μετά τα θετικά νέα για τεράστια κοιτάσματα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Κάιρο θέλει να κλείσει μια συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο και την Τουρκία, θέτοντας έτσι εκτός «νυμφώνος» τη χώρα μας.

«Τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίων Αμντουλάχ Γκχοράμπ, διευκρινίζοντας πάντως ότι το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ δεν βρίσκεται σε αιγυπτιακή ζώνη.

Ο αιγύπτιος υπουργός προσέθεσε ότι τα τρία κράτη, βάσει του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να μετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων, αποκλείοντας έτσι από τις συζητήσεις τη χώρα μας.

Ως εκ τούτου, η τοποθέτησή του δείχνει ότι οι συνομιλίες Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ έχουν αρνητικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα η Αθήνα να χάνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ, που θα μπορούσε να διεκδικήσει.

Η τοποθέτηση αυτή της Αιγύπτου υπονομεύει τη χώρα μας, καθώς την περιορίζει ως προς τους χειρισμούς της και δημιουργεί ένα κλίμα που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις μελλοντικές οριοθετήσεις.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ


Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι 79 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 250-300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα τρία Οικόπεδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) αξίζουν γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.
Αν, μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ -για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών- τότε η αξία των... εγκάτων της ελληνικής γης φθάνει σε «αστρονομικά» επίπεδα.

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση του ορυκτού αυτού πλούτου (κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει), για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δείξει τον δρόμο για έξοδο από την ύφεση.

100 δισ. € στα έγκατα της Ελλάδας

Μέχρι και 300 εκατ. βαρέλια κρύβουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στα τρία Oικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας

Ο θαμμένος θησαυρός ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στο υπέδαφος της χώρας από μέταλλα και υδρογονάνθρακες μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και να δείξει το δρόμο της εξόδου από την ύφεση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για 23,5 εκατομμύρια τόνους νικελίου, βωξίτη, χρωμίου, χρυσού, αργύρου, χαλκού, χρωμίου, μολύβδου και ψευδάργυρου.
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, κατά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού έρευνας κι εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των περιοχών «Πατραϊκός Κόλπος», «Ιωάννινα» και «Κατάκολο», υπάρχουν εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα 250 με 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αξία τους υπολογίζεται γύρω στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια (20 δισ. ευρώ) σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.
Το φυσικό αέριο
Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισ. ευρώ -για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών-, τότε η αξία των... εγκάτων της ελληνικής γης είναι σε «αστρονομικά» επίπεδα.
Η «Οικονομία» παρουσιάζει χάρτη με τον βεβαιωμένο ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνες του ΙΓΜΕ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει σιγά σιγά την αξιοποίησή του. Εδωσε σε διεθνή διαγωνισμό το μεταλλείο στο Κιλκίς με εκτιμώμενα αποθέματα χρυσού και χαλκού 7 δισ. ευρώ. Κι έπονται κι άλλα μεταλλεία. Ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε, ξεκινούν και οι διεθνείς διαγωνισμοί εξόρυξης πετρελαίου στα τρία πρώτα «οικόπεδα» με στόχο να μπουν γεωτρύπανα μέχρι το τέλος του έτους.

80 δισ. € είναι σύμφωνα με το ΙΓΜΕ η αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων της χώρας.
20 δισ. € υπολογίζεται ότι είναι η αξία των 300 εκατ. βαρελιών πετρελαίου σε Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο.

Πετρέλαιο
Το ιστορικό των τριών Oικοπέδων
Τη... σκυτάλη των ερευνών υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα παίρνει η χώρα μας. Ξεκίνησε τον γύρο παραχωρήσεων δικαιωμάτων ερευνών και εκμετάλλευσης πετρελαίου στα τρία «οικόπεδα», ενώ «τρέχει» και ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.
Οι τρεις περιοχές είναι ο Πατραϊκός Κόλπος, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο με εκτιμήσεις για 250 με 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι στις 2 Ιουλίου του 2012. Το ιστορικό των τριών «οικοπέδων» είναι:
Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών.
Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

Η Ηπειρος βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.).

Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επιστράφηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-Α.Ε με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο.

Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ, των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.
Διεθνές ενδιαφέρον
Ολα τα λεφτά... σε Ιόνιο και Κρήτη
Το μεγάλο, όμως, ενδιαφέρον εντοπίζεται στα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Πρόσφατα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να δοθούν σε διεθνή διαγωνισμό 10 με 15 «οικόπεδα», σύμφωνα βέβαια και με τα αποτελέσματα που θα δείξουν οι σεισμικές έρευνες.
Εκτιμήσεις επιστημόνων μιλούν για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Κάποιοι μιλούν πως η αξία τους ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν δεν γίνουν οι σχετικές έρευνες κι αν δεν πέσει γεωτρύπανο, τότε κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα.
Πάντως, οι όλες κινήσεις που γίνονται από το υπουργείο ΠΕΚΑ σε συνδυασμό και με την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το υπουργείο Εξωτερικών δείχνουν πως κάτι... ενδιαφέρον κρύβεται κάτω από τις ελληνικές θάλασσες. Εξάλλου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ έχει επιβεβαιώσει και τις πληροφορίες για τις συζητήσεις που γίνονται με ξένες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η αμερικανική Noble και η ισραηλινή Delek. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι οι μόνες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνας στην Ελλάδα. Από περίπου 10 χώρες έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις στην κυβέρνηση.
Μακεδονία και Θράκη
Από τις πιο πλούσιες σε μεταλλεύματα
Eνας απίστευτος ορυκτός πλούτος και κυρίως μεταλλικών ορυκτών αξίας 80 δισ. ευρώ περιμένει... καρτερικά κάτω από την επιφάνεια της ηπειρωτικής Ελλάδα να βγει στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΓΜΕ το αποθεματικό δυναμικό των κυριότερων μετάλλων της χώρας νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος-ψευδάργυρος, χαλκός, ασήμι, αντιμόνιο, μαγγάνιο, μόλυβδος και βολφράμιο έχει υπολογιστεί στα 40,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ γύρω στα 37 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων της αλουμίνας.
Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στην Μακεδονία και Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, ανέρχεται περίπου σε 27,6 δισ. ευρώ. Οι περιοχές αυτές συγκαταλέγονται στις πιο πλούσιες της Ευρώπης.
Το ενδιαφέρον της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχουν μεταλλικά ορυκτά και μάλιστα σε συνδυασμό με τις διεθνείς οικονομικές και βιομηχανικές εξελίξεις:

Τα σημαντικά αποθέματα χρυσού (Au) στη Β. Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξελισσόμενες επενδύσεις αλλά και το παρατεταμένα ευνοϊκό παγκόσμια οικονομικό τους περιβάλλον.
Τα κοιτάσματα χαλκού (Cu) στην κεντρική Μακεδονία, σε σχέση με τη δυναμική καταναλωτική παρουσία του μετάλλου.
Τα κοιτάσματα μολύβδου (Pb), ψευδαργύρου (Zn) και αργύρου (Ag) στη Β. Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και σταθερή τιμαριθμική τους παρουσία.
Το νικέλιο (Ni), σε σχέση με τη στρατηγική θέση που κατέχει στη μεταλλευτική παραγωγή της Ευρώπης (~86% της ευρωπαϊκής παραγωγής).
Ο βωξίτης, κυρίως λόγω της γνωστής παραδοσιακής και παγκόσμιας δυναμικής και σταθερότητας που αντιπροσωπεύει (~65% της ευρωπαϊκής παραγωγής).

ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ


Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για τον τρόπο που η Ελλάδα θα μπορούσε να διαγράψει τα χρέη της ήρθε στο φως της δημοσιότητας και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με μελέτη που υπογράφουν o Μίτου Γκουλάτι, καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ και ο Λέο Μπουχάϊτ, νομικός ειδικευμένος σε θέματα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, η Ελλάδα από το Μάιο του 2010 θα μπορούσε μονομερώς να επιλέξει σε ποιo ποσοστό θα κουρευθεί το χρέος της, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και ειδικότερα να μην υποχρεωθεί να καταληστέψει το λαό.

Στην μελέτη τους, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ελληνική Βουλή μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει τους όρους που έχουν εκδοθεί όσα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Μάλιστα, τονίζουν πως η ελληνική Βουλή μπορεί όποια στιγμή επιθυμεί να μειώσει το επιτόκιο ή ακόμα και να αυξήσει την περίοδο αποπληρωμής των ομολόγων, τα οποία αποτελούσαν το 2010 το 90% του συνολικού χρέους της χώρας.

ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1603304

How to Restructure Greek Debt


Lee C. Buchheit


Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP - New York Office

G. Mitu Gulati


Duke University - School of Law


May 7, 2010


Abstract:
Plan A for addressing the Greek debt crisis has taken the form of a €110 billion financial support package for Greece announced by the European Union and the International Monetary Fund on May 2, 2010. A significant part of that €110 billion, if and when it is disbursed, will be used to repay maturing Greek debt obligations, in full and on time. The success of Plan A is not inevitable; among other things, it will require the Greeks to accept - and to stick to - a harsh fiscal adjustment program for several years.

If Plan A does not prosper, what are the alternatives? And how quickly could a Plan B be mobilized and executed?

This paper outlines the elements of one possible Plan B, a restructuring of Greece’s roughly €300 billion of government debt. Prior sovereign debt restructurings provide considerable guidance for how such a restructuring might be shaped. But several key features of the Greek debt stock could make this operation significantly different from any previous sovereign debt workouts.

To be sure, a restructuring of Greek debt will not relieve the country from the painful prospect of significant fiscal adjustment, nor will it displace the need for financial support from the official sector. But it may change how some of those funds are spent (for example, backstopping the domestic banking system as opposed to paying off maturing debt in full).

This paper does not speculate about whether a restructuring of Greek debt will in fact become necessary or politically feasible. It focuses only on the how, not the whether or the when, of such a debt restructuring.

Number of Pages in PDF File: 14

Working Paper Series


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More