ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΓΙΟΥΧΑΪΣΜΑ. ΜΕΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ???




Δεν μπορούν ούτε στον τόπο τους να πάνε οι βουλευτές!Γιουχάισαν τον Χ.Μαγκούφη!
Διαμαρτυρίες για πολιτική τοποθέτηση του Χρήστου Μαγκούφη στο αντάμωμα Μαυρελιωτών

Ο Τρικαλινός βουλευτής «πλήρωσε τη νύφη»…

«…ντροπή, αίσχος…» κ.α. ακούστηκαν κατά τον χαιρετισμό του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τρικάλων κ. Χρήστου Μαγκούφη, το περασμένο Σάββατο...
στο 26ο αντάμωμα απανταχού Μαυρελιωτών, που έγινε στην πλατεία του χωριού. Σημειωτέο πως ο βουλευτής κατάγεται από την περιοχή. Οι φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν την ώρα που ο κ. Μαγκούφης έκανε...
...πολιτική τοποθέτηση, αναφέροντας για τα σκληρά αναγκαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και που όλοι οι πολίτες αυτό το νιώθουν στο πετσί τους. Ο φακός του trikalaola.gr κατέγραψε τη συγκεκριμένη σκηνή και δείτε στο βίντεο τι ακριβώς συνέβη. Οι φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν από μια μεγάλη παρέα του ανταμώματος και προκάλεσε αίσθηση. Οι πολίτες πλέον μετά και τα όσα συμβαίνουν στον πολιτικό βίο της χώρας, δεν ανέχονται την πολιτικολογία και οι φωνές αντιπαράθεσης που ακούστηκαν, δεν απευθυνόταν άμεσα στον κυβερνητικό βουλευτή, αλλά προφανώς στην απαξίωση ίσως του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών, που ευθύνονται για την κατάντια της καταχρεωμένης Ελλάδας όλα τα τελευταία χρόνια.
http://trikalagr.blogspot.com

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ.....









Ο Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.), λίγο πριν από την κατάρρευση της Αθήνας που δεν άντεξε τις καινούργιες προκλήσεις της τότε εποχής, είχε σημειώσει:



"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."

Η τυραννία είναι αναπόφευκτη





Λόγια που ηχούν σαν να γράφτηκαν για την τωρινή Ελλάδα!

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ (ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)


Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η


The follg was sent to the President K.Papoulias, 28.6.2010

THE EUROPEAN LEAGUE
OF GENEVA
POB 36 CH-1211 GENEVA 20


Section SE Europe/Bb/ch/gr

Προς Α.Ε. Πρόεδρον της Δημοκρατίας
κ,Κάρολον Παπούλιαν
ΑΘΗΝΑΣ

ΕΠΕΙΓΟΝ

Γενεύη 28 Ιουνίου 2010

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Κατόπιν εκτάκτου συνεδρίας της ημετέρας Think Tank λαμβάνομεν την
τιμήν να σας γνωστοποιήσουμε με χαρακτηρισμόν του <<Επείγοντος>>,
πληροφορίας της ημετέρας υπηρεσίας σχετικάς με το υπογραφέν την 8ην
Μαϊου 2010 Μνημόνιον αναφερόμενον εις τον έκτακτον δανεισμόν της
Ελλάδος.

Θέλομεν να επιστήσωμεν την προσοχήν σας εις την σελίδα 129 §13,1 κατά
την οποίαν επιτρέπεται εις τον δανειστήν να μεταβιβάσει εις τρίτον
δικαιώματα και υποχρεώσεις του απορρέοντα εκ του Μνημονίου του
δανείου. Επίσης σελίδα 119 κατά την οποίαν απαγορεύεται εις την Ελλάδα
να συνάψει δάνειον με Κίναν και Ρωσίαν.

Κατά τα πληροφορίας μας η παράγραφος αυτή υποκρύπτει συμφωνημένην ήδη
πρόθεσιν όπως η μεταβίβασις αυτή, προ της σχεδόν βεβαίας αδυναμίας της
Ελλάδος να εκπληρώσει τας υποχρεώσεις της, γίνει προς όμορον χώραν η
οποία, με την βοήθειαν των ΗΠΑ ή άλλων ενδιαφερομένων χωρών της ΕΕ, θα
εξασφαλίσει συμφέροντα εκμεταλλεύσεως τόσον του ορυκτού πλούτου της
Ελλάδος (ουράνιον και άλλα μεταλλεύματα ιδία εις Μακεδονίαν και
Θράκην) όσον και των δυνατών κοιτασμάτων πετρελαίου εις το Αιγαίον.

Είμεθα βέβαιοι ότι θα εκτιμήσετε δεόντως τον ελλοχεύοντα κίνδυνον
τόσον δια την χώραν σας όσον και διά τα συμφέροντα της ΕΕ εν γένει.
Δια την χώραν σας ιδιαίτατα η πραγματοποίησις αυτής της
προ-συμφωνημένης απειλής θα έχει ολέθρια αποτελέσματα συνεπαγομένη
ακόμη και διαμελισμόν της Ελλάδος (τον οποίον, ως θα γνωρίζετε, πολλοί
επιθυμούν και σχεδιάζουν), δια δε την ΕΕ, ως εκ των κοινωνικών ταραχών
που οπωσδήποτε θα προκύψουν (συνήθης αφορμή που υποθάλπει διατάραξιν
της τάξεως εις ευρυτέραν περιοχήν - βλ. τα φαινόμενα τρομοκρατίας εις
τας περιπτώσεις Παλαιστίνης και Ιράκ) θα έχει έτι μεγαλυτέρας
συνεπείας αποσταθεροποιήσεως εις την ευρυτέραν περιοχήν της Ευρώπης.

Παρακαλούμεν όπως δεχθείτε την έκφρασιν της ημετέρας εκτιμήσεως.

Δια την European League of Geneva
The President Dr. Nicolas Kaloy


The European League is a non-profit making private organization with the purpose of promoting the ideals of the EU. It is led by an international Committee of men of science and of letters and is stationed in Geneva, CH.

ΚΗΦΗΝΕΙΟΝ « Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ »

Κηφηνείον «Η Ωραία Ελλάς

Ένα κείμενο του κ. Σαράντου Καργάκου το οποίο γράφτηκε πρίν 4 χρόνια. Πόσο επίκαιρο είναι.

του Σαράντου Καργάκου, Συγγραφέως - Φιλολόγου - Ιστορικού

Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ καί τριάντα χρόνια είναι η ...εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδόθησαν σε μία χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία, εξέθρεψε καί διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή πού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμμιά εργασία από αυτές πού ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές...

Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» πού κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή πού ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής πού έδειχνε αριστερά καί πήγαινε δεξιά καί τούμπαλιν. Γι' αυτό τουμπάραμε...

Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιοδικού αυτού, πού δεν είναι πολιτικό με την ευτελισμένη έννοια του όρου, έγραφα πώς η ανεργία στον τόπον μας είναι επιλεκτική, ότι δουλειές υπάρχουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χέρια να τις δουλέψουν. Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ' όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «White color workers». Έτσι σήμερα το πιο φτηνό εργατικό καί υπαλληλικό δυναμικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακόμη καί στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκομίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόμη καί διδακτορικά! Γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια, σχολές επί σχολών, επιστημονικούς κλάδους αόριστους, ομιχλώδεις καί ασαφείς, απροσδιορίστου αποστολής καί χρησιμότητας. Πτυχία-φτερά στον άνεμο σαν τις ελπίδες των γονιών, πού πιστεύουν ότι τα παιδιά καί μόνον με τα «ντοκτορά» θα βρουν δουλειά. Έτσι παράγονται επιστήμονες πού είναι δεκαθλητές του τίποτα, ικανοί μόνον για το δημόσιο ή για υπάλληλοι κάποιας πολυεθνικής.

Παρ' όλο πού γέμισε η χώρα μας τεχνικές σχολές (τι ΤΕΛ, τι ΤΕΙ, τι ΙΕΚ!) οι πιο άτεχνοι νέοι είναι οι νέοι της Ελλάδος. Παίρνουν πτυχίο τεχνικής σχολής καί δεν έχουν πιάσει κατσαβίδι οι πιο πολλοί. Δεν ξέρουν να διορθώσουν μια βλάβη στο αυτοκίνητό τους, στο ραδιόφωνο ή στο τηλέφωνό τους. Είναι άχεροι, ουσιαστικά χωρίς χέρια. Τώρα με τα ηλεκτρονικά ξέχασαν να γράφουν, ξέχασαν να διαβάζουν, εκτός φυσικά από «μηνύματα» του αφόρητου «κινητού» τους.

Τούτη η παιδεία, πού όχι μόνο παιδεία δεν είναι αλλ' ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλλιεργεί καμμιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυμία, την αναβλητικότητα καί το φόβο της δουλειάς, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερικά αλλά τον πετρώνει δημιουργικά σαν τα παιδιά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσμός της παπαγαλίας καί η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με το πρόσχημα να μην τα κουράσουμε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία καί την πρωτοτυπία. Το σχολείο, αντί να μαθαίνει τα παιδιά πώς να μαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευματικά. Δεν τα μαθαίνει πώς να σκέπτονται αλλά με τί να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες. Βάζει όρια στον ορίζοντα της σκέψης καί των ενδιαφερόντων. Τα χαμηλοποιεί. Τα κάνει να βλέπουν σαν τα σκαθάρια κοντά, κι όχι να θρώσκουν άνω, να έχουν έφεση για κάτι πιο πέρα, πιο τρανό καί πιο μεγάλο.

Το έμβλημα πια του ελληνικού σχολείου δεν είναι η γλαύξ, είναι ο παπαγάλος, ο μαθητής-βλάξ πού καταπίνει σελίδες σαν χάπια καί πού θεωρεί ως σωστό ό,τι γράφει το σχολικό. Καί το λεγόμενο «σχολικό» είναι συνήθως αισχρό καί ως λόγος καί ως περιεχόμενο.

Καί τολμώ να λέγω αισχρό, διότι πρωτίστως το «Αναγνωστικό» πού πρέπει να είναι ευαγγέλιο πνευματικό ειδικά στο Δημοτικό, αντί να καλλιεργεί την αγάπη για τη δουλειά, καλλιεργεί την απέχθεια. Που πια, όπως παλιά, ο έρωτας για την αγροτική, τη βουκολική καί τη θαλασσινή ζωή; Ο ναύτης δεν είναι πρότυπο ζωής. Πρότυπο ζωής είναι ο «χαρτογιακάς». Όσο κι αν ήσαν κάπως ρομαντικά τα παλιά «Αναγνωστικά», καλλιεργούσαν τον έρωτα για τη δουλειά. Ακούω πώς δεν πάει καλά η οικονομία. Μα πως να πάει, όταν με τη ναυτιλία πού προσφέρει το 5,6% του ΑΕΠ ασχολείται μόνο το 1% των Ελλήνων; (Με τον αγροτικό τομέα πού προσφέρει το 6,6% του ΑΕΠ ασχολείται το 14,5% του πληθυσμού). Διερωτώμαι, τί είδους ναυτικός λαός είμαστε, όταν αποστρεφόμαστε την θάλασσα καί στα ελληνικά καράβια κυριαρχούν Φιλιππινέζοι, Αλβανοί καί μελαψοί κάθε αποχρώσεως; Το σχολείο καλλιεργεί τον έρωτα για την τεμπελιά, όχι για δουλειά. Τα πανεπιστήμια καί οι ποικιλώνυμες σχολές επαυξάνουν τον έρωτα αυτό. Πράγματα πού μπορούν να διδαχθούν εντός εξαμήνου -καί μάλιστα σε σεμιναριακού τύπου μαθήματα- απαιτούν τετραετία! Βγαίνουν τα παιδιά από τις σχολές καί δικαίως ζητούν εργασία με βάση τα «προσόντα» τους, αλλά τέτοιες εργασίες πού ζητούν τέτοια προσόντα δεν υπάρχουν. Αν δεν απατώμαι, υπάρχουν δύο σχολές θεατρολογίας -πέρα από τις ιδιωτικές θεατρικές σχολές- πού προσφέρουν άνω των 300 πτυχίων το έτος. Που θα βρουν δουλειά τα παιδιά αυτά;

Αν όμως το σχολείο από το Δημοτικό καλλιεργούσε την τόλμη, την αυτενέργεια, βράβευε την πρωτοβουλία, την ανάληψη ευθυνών, την αγάπη για την οποιαδήποτε δουλειά ακόμη καί του πλανόδιου γαλατά, θα είχαμε κάνει την Ελλάδα Ελδοράδο, όπως έγινε Ελδοράδο για τους εργατικούς Αλβανούς, Βουλγάρους, Πολωνούς, Γεωργιανούς, Αιγυπτίους αλιείς, Πακιστανούς καί Ουκρανούς.

Σήμερα αυτοί είναι η εργατική κι αύριο η επιχειρηματική τάξη της Ελλάδος. Κι οι Έλληνες, αφήνοντας την πατρώα γη στα χέρια των Αλβανών πού την δουλεύουν, την πατρώα θάλασσα στα χέρια των Αιγυπτίων πού την ψαρεύουν, θα μεταβληθούν σε νομάδες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ ή θα τρέχουν για δουλειά στην Αλβανία πού ξεπερνά σε νόμιμη και παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Γέμισαν τα Τίρανα ουρανοξύστες, κτήρια γιγάντια, κακόγουστα μεν, σύγχρονα δε. Περίπου 100 ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν στην πρωτεύουσα της χώρας των αετών.

Εμείς αφήσαμε αδιαπαιδαγώγητη την εργατική καί την αγροτική τάξη. Στήν πρώτη περάσαμε σαν ιδεολογία-θεολογία το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» καί υποχρεώσαμε πλήθος επιχειρήσεις να κλείσουν ή να μεταφερθούν αλλού. Μετά διαφθείραμε τους αγρότες με παροχές χωρίς υποχρεώσεις καί τους δημιουργήσαμε νοοτροπία μαχαραγιά. Γέμισε η επαρχία με «Κέντρα Πολιτισμού», οπού «μπαγιαντέρες» κάθε λογής καί φυλής άναβαν πούρο με φωτιά πεντοχίλιαρου! Το μπουκάλι με το ουίσκι βαπτίστηκε ... αγροτικό! Τώρα, όμως, πού έρχονται τα «εξ εσπερίας νέφη» χτυπάμε το κεφάλι μας. Καί που να φθάσουν τα «εξ Ανατολής» σαν εισέλθει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Θα γίνει η Ελλάς vallis flen-tium (-κοιλάς κλαυθμώνων) καί θα κινείται quasi osculaturium inter flen-tium (=σαν εκκρεμές μεταξύ θλίψεως καί οδύνης).

Δεν είμαι υπέρ μιας παιδείας πού θα υποτάσσεται στην οικονομία. Θεωρώ ολέθριο να χαράσσεται μια εκπαιδευτική πολιτική με κριτήρια οικονομικής αναγκαιότητας. Θεωρώ ολέθρια όμως καί την παιδεία πού εθίζει τα παιδιά στην οκνηρία, πού τα κουράζει με την παπαγαλία καί το βάρος άχρηστων μαθημάτων. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας είναι τα κεφάλια των παιδιών της. Τούτη η παιδεία αποκεφαλίζει τα παιδιά. Τα κάνει ικανά να μην κάνουν τίποτε. Ούτε να βλαστημήσουν. Ακόμη καί η αισχρολογία τους περιορίζεται στη λέξη πού τα κάνει συνονόματα. Αν τους πεις βρισιά της περασμένης 20ετίας θα νομίσουν ότι μιλάς αρχαία Ελληνικά!

Είναι θλιβερή η εικόνα πού παρουσιάζει σήμερα, παρουσίαζε χθες καί θα παρουσιάζει κι αύριο η ελληνική κοινωνία: να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών, άνω των 70 ετών, πού, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί, εργάζονται νυχθημερόν, για να συντηρούν τα παιδιά τους μέχρι να τελειώσουν τις ατελείωτες σπουδές τους, τα παιδιά πού λιώνουν τα νιάτα τους στα «κηφηνεία», πού πάνε σπίτι τους να κοιμηθούν την ώρα πού οι Αλβανοί πάνε για δουλειά, θα μου πείτε, τι δουλειά; Οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να είναι τίμια. Όταν μικροί -ακόμη στο Δημοτικό- μαθαίναμε απ' έξω τον Τυρταίο (ποιος τολμά σήμερα να διδάξει Τυρταίο;) δεν τον μαθαίναμε για να γίνουμε πολεμοχαρείς αλλά για να νοιώθουμε ντροπή, όταν στην μάχη της ζωής, στην πρώτη γραμμή είναι οι παλαιότεροι, οι «γεραιοί» καί οι νέοι κρύβονται πίσω από τη σκιά τους. «Αισχρόν γαρ δη τούτο... κείσθαι πρόσθε νέων άνδρα παλαιότερον».

Σήμερα, βέβαια, οι χειρωνακτικές εργασίες ελέγχονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα από ξένους. Στίς οικοδομές μιλούν αλβανικά, στα χωράφια πακιστανικά. Σέ λίγο οι χειρωνακτικές επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια των Κινέζων πού κατασκευάζουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών ειδών πού θυμίζουν... Ελλάδα. Ακόμη καί τις σημαίες μας στην Κίνα τις φτιάχνουν! Κι εμείς; Εμείς, όπως πάντα, φτιάχνουμε τα τρία κακά της μοίρας μας. «Φτιάχνουμε» τη ζωή μας στην τηλοψία, πού δίνει τα μοντέρνα πρότυπα οκνηρίας στη νεολαία, ποθούμαι μια χρυσίζουσα ζωή σαν αυτήν πού προσφέρει το «γυαλί», αγοράζουμε πολυτελή αυτοκίνητα με δόσεις, κάνουμε διακοπές με «διακοποδάνεια», εορτάζουμε με «εορτοδάνεια» καί πεθαίνουμε με «πεθανοδάνεια». Έλεγε ο Φωκίων, πού πλήρωσε τέσσερις δραχμές τη δεύτερη δόση του κώνειου πού χρειαζόταν για να «απέλθει», πως στην Αθήνα δεν μπορεί ούτε δωρεάν να πεθάνει κανείς. Έπρεπε να ζούσε τώρα...

Λυπάμαι πού θα το πω, αλλά πρέπει να το πω: το σχολείο, οι σχολές καί τα ΜΜΕ σακάτεψαν καί σακατεύουν τη νεολαία, γιατί μιλούν συνεχώς για τα δικαιώματα της -δικαιώματα στην τεμπελιά- καί ποτέ για υποχρεώσεις, ποτέ για χρέος, ποτέ για καθήκον. Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη.

ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ


Γεράσιμος Καλογεράκης

ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ !

Μια πρόταση για την έξοδο από το τέλμα, για μια διαφορετική κοινωνία,

για μια Ελλάδα ισχυρή και αληθινά ανεξάρτητη

Μετά από 35 καταστροφικά χρόνια, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη ενός διογκούμενου χρέους και τεράστιων δομικών προβλημάτων. Οι κύριοι υπεύθυνοι, τα δύο κόμματα εξουσίας και οι μηχανισμοί τους, όχι μόνο δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους, αλλά συνεχίζουν ακάθεκτα να διαχειρίζονται την εξουσία. Οι διαρκώς εμπλουτιζόμενοι ισχυρισμοί τους, περί μιας «νέας» μορφής διακυβέρνησης, αν και στηρίζονται πλήρως από τα μεγάλα ΜΜΕ, δεν πείθουν ούτε τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους. Πρωταθλητής των δημοσκοπήσεων είναι ο… «κανένας»!

Ο λαός, καθόλου άμοιρος ευθυνών για την καταστροφική πορεία, στέκεται τώρα στη γωνία, βυθισμένος στην απόγνωση και την κατάθλιψη. Οι «φίλοι» μας σε όσους έχουν μόνο προσβλητικές εκφράσεις για την Ελλάδα. Είμαστε το παγκόσμιο πρότυπο προς αποφυγή!

Σ’ αυτό το θλιβερό τοπίο, διαφαίνεται μια μεγάλη ελπίδα. Ο προβληματισμός μεταξύ των συνειδητών πολιτών αυξάνει καθημερινά. Από την απελπισία, οδηγούνται σταδιακά στην αναζήτηση εξόδου. Λόγω του αποκλεισμού παρόμοιων «επικίνδυνων» σκέψεων από τα ΜΜΕ, η ηλεκτρονική επικοινωνία και τα περιφερειακά, αδέσμευτα μέσα είναι το μοναδικό πεδίο πραγματικού προβληματισμού. Πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις διακινούνται καθημερινά.

Πιστεύουμε ότι με τα γκρεμίσματα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας δε γίνεται να χτιστεί ένα καλύτερο μέλλον. Χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα που σταδιακά θα γίνει πλήρως ανεξάρτητη, αδέσμευτη, αποστρατικοποιημένη. Μια χώρα-παγκόσμιο προσκύνημα Πολιτισμού, με την εγγύηση του ΟΗΕ και υπό την προστασία της UNESCO!

Μπορεί αυτό το όραμα να μοιάζει σήμερα ακατόρθωτο, όμως έτσι έμοιαζε και το ’21, το ’40, η Αντίσταση και το Πολυτεχνείο. Πάντα οι «νομοταγείς» κατηγορούσαν όσους ονειρεύονταν την ανατροπή. ΄Όμως, όπως είπε κάποιος, «αν ένας παγκόσμιος χάρτης δεν περιλαμβάνει την Ουτοπία, δεν αξίζει ούτε μια ματιά μας»!

Απελευθερώνοντας τις σκέψεις μας αυτές, κάνουμε όλους όσους τις διαβάζουν κοινωνούς της. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική, αφού είναι εθνική και πατριωτική. Στην πορεία, θα εκπλαγούμε από την δύναμη που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, μεταξύ δεκάδων χιλιάδων σκεπτόμενων πολιτών.

Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας, τις ιδέες σας, τις αντιρρήσεις σας. Δεν διαθέτουμε την τέλεια λύση, αλλά μια επαναστατική πρόταση, για μιαν ΄Άλλη Ελλάδα!

Η κατάσταση σήμερα

Η παγκόσμια κατάσταση σήμερα χαρακτηρίζεται από τον κύριο στόχο του κέρδους και της συγκέντρωσης της οικονομικής δύναμης σε μικρό αριθμό κρατών και ανθρώπων.

Η έννοια "άνθρωπος" έρχεται σε δεύτερη μοίρα και χρησιμοποιείται μόνο ως φορέας δημιουργίας υπεραξίας, ως υποκείμενο κατανάλωσης για το κέρδος των παραγωγών και ως άλλοθι για την λήψη αποφάσεων, μέσω ενός στρεβλού πολιτικού συστήματος.

Ο Πολιτισμός, ως ανθρώπινη δραστηριότητα και σκοπός, ως αξία και στόχος ζωής, ως μέσο αυτογνωσίας και ποιοτικής διαβίωσης, έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, μόνο αν παράγει οικονομικό κέρδος. Οι πολίτες κάθε χώρας απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις παραδοσιακές τους πολιτισμικές αρχές και αξίες.

Η ωρίμανση της ιδέας

Από την άλλη μεριά, όμως, έχει ωριμάσει και η ιδέα πως πρέπει να επιστρέψουμε σε εκείνους που, πριν δύο και παραπάνω χιλιάδες χρόνια, είχαν διατυπώσει διαχρονικές πολιτισμικές αξίες.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, παρά την εχθρότητα του συστήματος, ανατρέχουν στον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Επίκουρο, στην Αθηναϊκή Δημοκρατία και σε όλους εκείνους τους αρχαίους Έλληνες κυρίως, που με τις ιδέες τους δημιούργησαν την λεγόμενη "δυτική σκέψη".

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης, σε μια... "επιστροφή στο ένδοξο μέλλον". Βασική προϋπόθεση είναι να γίνει αυτό που θα έπρεπε να είναι: ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και πολιτισμού, μια χώρα ουδέτερη, θεματοφύλακας των πραγματικών διαχρονικών αξιών της ανθρωπότητας. Ένα σύμβολο, του οποίου την ακεραιότητα θα εγγυάται ο ίδιος ο ΟΗΕ και όλες οι χώρες-μέλη του. Ένα κέντρο πολιτισμού, υπό την προστασία της UNESCO. Ένας τόπος προσκυνήματος για ολόκληρο τον κόσμο!

Με τις κατάλληλες μελέτες, νομικές, οικονομοτεχνικές και πολιτιστικές, θα καταδειχθεί σαφώς ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν έχει κανέναν χαμένο, αλλά μόνο κερδισμένους! Η Ελλάδα δεν ζητιανεύει για το μέλλον της, ζητά να αναδειχθεί σ’ έναν απόλυτα βιώσιμο τόπο-σύμβολο, ώστε με τα δικά της μέσα να χαράξει και πάλι ένα νέο δρόμο για την ανθρωπότητα!

Η Ελλάδα άξιζε μια καλύτερη αντιμετώπιση από τα άλλα κράτη και τις κυβερνήσεις τους. Δεν εκτίμησαν την προσφορά της στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, ξέχασαν ότι έμαθαν από τους αρχαίους έλληνες να διοικούνται με τις (παραχαραγμένες από τους ίδιους, όμως) αξίες της δημοκρατίας και με όλη την παραγωγή σκέψης και ευρημάτων των προγόνων μας, φιλοσόφων, μαθηματικών, φυσικών, ιατρών … Ακόμη και σήμερα όλοι οι γιατροί του κόσμου ορκίζονται στον Όρκο του Ιπποκράτη.

Η Ελλάδα ανήκει σε όλο τον πλανήτη

Κάθε τετραγωνικό μέτρο του ελληνικού εδάφους είναι σπαρμένο με την ελληνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Ιστορία! Είναι μια χώρα-σύμβολο, που θα έπρεπε να προστατεύεται και να τιμάται από όλες τις χώρες του κόσμου. Η μικρή της γεωγραφική έκταση και ο περιορισμένος πληθυσμός της επιτρέπουν να μετατραπεί σε έναν χώρο τιμής και προσκυνήματος προς τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Έναν τόπο ιερό, που μπορεί και πρέπει να εμπνέει και να ακτινοβολεί τα πανανθρώπινα ιδεώδη!

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, σε πολλές χώρες του κόσμου, εξεγείρονται από την τύχη που επιφυλάχτηκε στην Ελλάδα. Πολλοί επώνυμοι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, ακόμη και της πολιτικής, υψώνουν τη φωνή τους για την υπεράσπιση της Ελλάδας. Ο βράχος αυτός της Ιστορίας, της Τέχνης, του Πολιτισμού, της Επιστήμης, της Φιλοσοφίας και της ίδιας της Λογικής, δεν μπορεί να μετατραπεί σ’ έναν σύγχρονο Προμηθέα, δεμένο με τα δεσμά του ΔΝΤ!

Σύσσωμοι οι Έλληνες και εκατομμύρια φίλοι της Ελλάδας ανά την υφήλιο καλούνται να δώσουν τη μάχη για τη σωτηρία της. Η υπόθεση αυτή έχει, ασφαλώς, τη νομική και οικονομική της διάσταση. Όμως κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να αποτρέψει την αποκατάσταση μιας τεράστιας αδικίας, διάρκειας πολλών αιώνων, σε βάρος αυτού του συμβόλου που λέγεται Ελλάδα.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν χρειάζονται "βοήθεια" για να συντηρηθούν. Είναι σε θέση να φυλάξουν τον ιερό βράχο τους, για λογαριασμό όλης της Ανθρωπότητας. Η Ελλάδα δεν αξίζει την τύχη που της επιφυλάσσουν τα παγκόσμια κερδοσκοπικά κέντρα. Είναι χρέος των ανθρώπων όπου γης , να δώσουν ελπίδα στο όνειρο για έναν πλανήτη των κατοίκων του και όχι των επώνυμων και ανώνυμων κερδοσκοπικών γερακιών!

Ήρθε η ώρα λοιπόν, η παγκόσμια κοινότητα να αποκαταστήσει την Ελλάδα, με όρους που θα την ανακηρύξουν, σε εύλογο χρόνο, «Ουδέτερη, Αποστρατικοποιημένη Χώρα» προστατευμένη από όλες τις χώρες του πλανήτη, με την δέσμευση πως θα εγγυώνται την ακεραιότητά της. Είναι προσβολή προς το ανθρώπινο γένος, να εγγυάται η διεθνής κοινότητα την ουδετερότητα και ακεραιότητα της Ελβετίας (ως παγκόσμιου… θησαυροφυλακίου), και να μην εγγυάται την ακεραιότητα μιας χώρας-συμβόλου του πολιτισμού και της ανθρώπινης δημιουργίας!

Οι στόχοι της κίνησης

Οι στόχοι της κίνησης για μια "΄Αλλη Ελλάδα-Παγκόσμιο Σύμβολο" είναι οι εξής :

1. -Η συγκέντρωση υπογραφών για δημοψήφισμα, με στόχο την ανακήρυξη της Ελλάδας από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως ουδέτερης προστατευόμενης χώρας, με ιστορική διακήρυξη από όλα τα κράτη του κόσμου.

2.-Η συνολική υιοθέτηση της Ελλάδας και των μνημείων της από την Unesco και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, που στόχο έχουν την ανάδειξη του Πολιτισμού, της ανθρώπινης αξίας και των ιστορικών μνημείων.

-Η καθιέρωση νέων συνταγματικών θεσμών, αναφορικά με τον τρόπο διακυβέρνησης, εργασιακών σχέσεων κλπ. Η οικοδόμηση μιας νέας εθνικής παραγωγικής βάσης, που θα καθιστά την Ελλάδα μια για πάντα αυτάρκη και οικονομικά ανεξάρτητη. Η οριστική ρύθμιση του πραγματικού χρέους, με όρους που θα επιτρέπουν την σταδιακή αποπληρωμή του, χωρίς το στραγγαλισμό της χώρας και των πολιτών.

- Η κατάρτιση αναλυτικής οικονομοτεχνικής μελέτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με διαφάνεια και προγραμματισμό και με ένα σύστημα ελέγχου που θα αποκλείει πλήρως την διαφθορά.

3.-Ο σχεδιασμός μιας Εθνικής ΄Αμυνας νέου τύπου, βασισμένης στον ελληνικό λαό και μετά από μελέτη ανάλογων προτύπων (Ελβετία, Φινλανδία, πρώην Γιουγκοσλαβία κλπ). Η κατασκευή του αναγκαίου αμυντικού εξοπλισμού αποκλειστικά στην Ελλάδα!

4.-Η υπογραφή διμερών συμφωνιών με ισχυρές φιλικές χώρες, που θα εγγυώνται την ακεραιότητα της Ελλάδας. Κύρωση αντίστοιχων εμπορικών συμφωνιών, που θα μετατρέψουν βραχυπρόθεσμα την ελληνική οικονομία σε πλεονασματική, μέσω της δημιουργίας νέας εθνικής παραγωγικής βάσης.

5. -Η δημιουργία και άλλων μουσείων, που θα φιλοξενήσουν όλα τα αρχαία ευρήματα, η πραγματοποίηση νέων ανασκαφών, η ανάδειξη όλων των κρυμμένων θησαυρών, η σωστή οργάνωση και προστασία τους, η λελογισμένη μεθόδευση της επίσκεψης του κοινού, με προστασία των χώρων και των μνημείων.

6.-Η δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα και σχολών φιλοσοφίας, όπου θα συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής της ανθρώπινης σκέψης και έρευνας, τα αποτελέσματα των οποίων θα προσφέρονται ελεύθερα και δωρεάν σε όλο τον πλανήτη.

7.-Η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες του κόσμου να μπορούν να τον απολαύσουν ελεύθερα και με τον απαιτούμενο σεβασμό.

Αυτή είναι μια πρώτη προσέγγιση της πρότασης για μιαν «΄Άλλη Ελλάδα». Έχουμε δρόμο μπροστά μας, που μπορεί να μην είναι και τόσο μακρύς, αφού οι περιπέτειές μας πιέζουν για εθνικές, βιώσιμες και οριστικές λύσεις. Στο ταξίδι αυτό είστε ήδη συνταξιδιώτες. Μαζί μας θα βρεθούν πολλοί ακόμη, σε μια πορεία που στο τέρμα της θα έχει την Ελλάδα των ονείρων μας. Η μοιρολατρία ποτέ δεν έδωσε λύσεις, αντίθετα η τόλμη ήταν αυτή που πάντα άλλαζε τον κόσμο!

Από εσάς ζητάμε πρώτα απ' όλα τη γνώμη σας και κατόπιν την υποστήριξή σας. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, θα ανακοινωθούν οι πρώτες λεπτομέρειες για την οργανωτική δομή της κίνησης και η ανοιχτή πρόσκληση για εθελοντική συμμετοχή και προσφορά. Προέχει τώρα να επικοινωνηθεί ο στόχος, σε όσο γίνεται περισσότερους σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες. Στείλτε το κείμενο με mail ή μοιράστε το σε όποιον μπορείτε, μέχρι να ανακοινωθούν ιστοσελίδες ή blogs, που συμμετέχουν στην κίνηση.

Κάντε δικό σας αυτό το δύσκολο ταξίδι της αναγέννησης της χώρας μας, τώρα που μας έχει ανάγκη. Για μιαν Άλλη Ελλάδα!

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More