ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», η Βυζαντινή Ορθόδοξη Εκκλησία που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στη διάρκεια κατασκευής ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην κοιλάδα Imereti κοντά στο Σότσι όπου θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014, θα διατηρηθεί και θα μετατραπεί σε μουσείο, δήλωσε ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής ακαδημίας επιστημών Ρομάν Μιμοχόντ.

Μιλώντας στην αρχαιολογική διάσκεψη "Αρχαιολογικές έρευνες στη Ρωσία: νέα υλικά και ερμηνείες", ο επιστήμονας είπε ότι τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας στην κοιλάδα Imereti ήταν γνωστά από τη δεκαετία του 1950, αλλά στη συνέχεια τα ίχνη τους χάθηκαν.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρήθηκε, ότι η εκκλησία έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια των εργασιών άρδευσης και κατασκευής στην περιοχή.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια διασωστικών αρχαιολογικών έργων που ξεκίνησαν σε σχέση με την κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ο ναός ξαναβρέθηκε.

Η βυζαντινή χριστιανική εκκλησία πιθανολογείται ότι χτίστηκε τον 9ο η τον 10ο αιώνα.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες έχουν εξετάσει πλήρως τα ερείπια και βρήκαν μεταξύ άλλων, μια ευρύχωρη ταφή σε ένα από τα παρεκκλήσια του, καθώς και διάφορους άλλους τάφους που βρίσκονται στο ιερό και στα κεντρικά τμήματα του ναού.

Αρχικά είχε προβλεφθεί ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα καλύπτουν όλη την κοιλάδα.

Ωστόσο, αργότερα επιτεύχθηκε μια συμφωνία σχετικά με τη διατήρηση του ναού.

"Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Αυτοί (η ηγεσία της εταιρίας "Olimpstroi" που είναι υπεύθυνη για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις) κατάλαβαν την ανάγκη να διατηρηθεί αυτό το μνημείο. Λύσαμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης, θα δημιουργηθεί ένα μουσείο εκεί», - πρόσθεσε κλείνοντας ο επιστήμονας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More