ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΗΛΗ 6000 ΕΤΩΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ



Συγκλονιστική ανακάλυψη! Προϊστορική στήλη 6000 ετών με ελληνικά γράμματα!
Μια απίστευτη ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις ανασκαφές του προϊστορικού οικισμού του Αρχοντικού Πέλλας, λίγες μέρες πριν κλείσει η ανασκαφική περίοδος (καλοκαίρι 2011). Αποκαλύφθηκε στα κατώτερα στρώματα του οικισμού πέτρινη στήλη, διαστάσεων περίπου 30Χ20 εκατ. με εγχάρακτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε χρονολογία γύρω στο 4000 π.Χ. πολύ πριν από την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής από τους Σουμέριους (περίπου 3500 π.Χ.). Δείγματα της Στήλης του Αρχοντικού (όπως πλέον αποκαλείται προσωρινά το εύρημα) έχουν σταλεί στο εργαστήριο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς η σύσταση του πετρώματος, γεγονός που θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της περιοχής προέλευσής του, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, μια και το πέτρωμα υπάρχει σε τοποθεσίες της περιοχής και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Στην συνέχεια η στήλη, αφού συντηρηθεί, θα υποβληθεί σε εξέταση με ακτίνες Χ ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα γράμματα, που μετά από τόσες χιλιετίες, είναι δύσκολη η ανάγνωσή τους, λόγω φθοράς της επιφάνειας.
«Μουδιασμένοι» οι αρχαιολόγοι
Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής αρχαιολόγοι αποφεύγουν να δηλώσουν οτιδήποτε και όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή που μας μετέδωσε και την αρχική είδηση, είναι καταφανώς αμήχανοι και «μουδιασμένοι», γεγονός απόλυτα φυσικό αν αναλογισθεί κάποιος τις τεράστιες ανατροπές δεδομένων που θα φέρει αυτή η συγκλονιστική πράγματι ανακάλυψη. Αν μάλιστα προκύψουν και άλλες τέτοιες στήλες, όπως πιθανολογείται, τότε οι εξελίξεις στην επιστήμη της επιγραφικής θα είναι κατακλυσμικές.
Ελληνικά γράμματα
Το πλέον εντυπωσιακό γεγονός που προκύπτει από την προσεκτική εξέταση της στήλης είναι η σαφής καταγραφή γραμμάτων του αρχαϊκού ελληνικού αλφαβήτου, όπως το αρχαϊκό Ζ που είχε περίπου την μορφή του Ι, αλλά με μεγαλύτερες την επάνω και κάτω γραμμή . Διακρίνεται ξεκάθαρα το Α και σειρά άλλων γραμμάτων. Παρά την φθορά της στήλης, ορισμένα γράμματα διακρίνονται σαφέστατα, σε αντίθεση με παλαιότερα ευρήματα π.χ. την πολυσυζητημένη πινακίδα του Δισπηλιού, όπου μόνον με άφθονη δόση φαντασίας μπορούν να ανακαλυφθούν «γράμματα».
Η τοποθεσία της ανασκαφής
Ο προϊστορικός οικισμός του Αρχοντικού Γιαννιτσών βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο ομώνυμο οικισμό, ανάμεσα στην αρχαία Πέλλα και την πόλη των Γιαννιτσών. Έχει τη μορφή τούμπας-τράπεζας, ύψους περίπου 20μ. και έκταση περίπου 128 στρεμμάτων. Η ανασκαφική έρευνα στην «τούμπα» του Αρχοντικού άρχισε από το 1991 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Αρχοντικό αποτελεί μια προνομιακή οικιστική θέση καθώς δεσπόζει στην εύφορη πεδιάδα των Γιαννιτσών. Επιπλέον ο οικισμός βρισκόταν κοντά στην ακτογραμμή του Θερμαϊκού, όπως επιβεβαιώνεται και από γεωλογικές έρευνες ειδικών επιστημόνων του Α.Π.Θ. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η ακτογραμμή πρέπει να περνούσε 6 περίπου χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Η σπουδαιότητα της θέσης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανιχνεύεται συνεχής κατοίκηση από τη Νεολιθική Εποχή (6η χιλιετία) μέχρι την υστεροβυζαντινή περίοδο (14ος αι.).

Ραγδαίες ανατροπές

Κλείνοντας προς το παρόν αυτό το ενημερωτικό κείμενο και εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, ένα είναι βέβαιο: Η εικόνα που είχε η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανακάλυψη της γραφής και την εξέλιξή της θα μεταβληθεί άρδην, εφ’ όσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και πολύ περισσότερο εάν προστεθούν και νέα, όπως αναμένεται.
ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ ΜΑΣ, ΠΕΡΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΥΛΗΣ.
.
.

ΕΦΙΑΛΤΕΣ


Οι Σκοπιανοί αγοράζουν από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων αρχαία αντικείμενα της Μακεδονίας, που προέρχονται από λαθρανασκαφές και ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν στο έδαφός τους.

Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους επί του μακεδονικού ζητήματος. Ενισχύουν, έτσι, την προπαγάνδα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραλίγο να κατέληγαν στα χέρια τους 70 αρχαία αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ. που εντοπίσθηκαν σε αρχαιοκάπηλους στη βόρεια Ελλάδα. Στο κύκλωμα συμμετείχαν τουλάχιστον πέντε «νονοί της νύχτας» και οι οποίοι είχαν επιχειρήσει να πουλήσουν τα αρχαία αντικείμενα έναντι 10 εκατ. ευρώ σε Σκοπιανούς μέσω μεσαζόντων.

ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ


Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».


Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.

«Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!
Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.». Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον… τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου! «Η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ», προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».
ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.
«Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση… αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».
Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:
«Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.
«Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την “εθνική συνοχή”».
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα… «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!
Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε… 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.
Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.
Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στους Ούγγρους.
Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους έκανε ρολάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.
«Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».
ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αμ’ έπος αμ’ έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων! Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!
Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί – η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη – με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.
Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια – να ‘τα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως – αμέσως μόνο για φέτος!
«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.
Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό – δηλαδή στο 10% – τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.
Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!
«ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ “ΓΔΑΡΑΤΕ” ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ!»
Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι… δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».
Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών – μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.
«Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη «μυστικό» όπου καθιστά πραγματικά εξαιρετική αυτή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης.
Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από… ξένες τράπεζες – πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!
Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι… Ευρωπαίοι!
Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν!
Ομολογουμένως διπλά αριστουργηματική η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης…
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, προσπάθησαν να υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης. Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας.
Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά, με πρόσχημα τον κίνδυνο… πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να σηκωθεί να φύγει, παρόλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον καλεί δημοσίως να παραιτηθεί.
Η κυβέρνηση Όρμπαν αποφάσισε λοιπόν να τον χτυπήσει εκεί που πονούν όλα τα «λαμόγια» του φυράματος αυτού: στην τσέπη! Του περιέκοψε τον μισθό κατά… 75% από 30.000 ευρώ το μήνα (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) του τον έκανε 7.500 ευρώ. Ξεσηκώθηκε αμέσως αυτή τη φορά η… Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν αντέχει να βλέπει τραπεζίτες να υφίστανται τέτοια «μαρτύρια» και κατάγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα».
Μέσα σε ένα γενικό κλίμα κατάληψης ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού από τη Δεξιά και μάλιστα εξ εφόδου με σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, η κυβέρνηση Όρμπαν ξηλώνει με αστραπιαία ταχύτητα και τους μηχανισμούς των «Κουίσλινγκ» που υπηρετούν την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
Ήδη «αποκεφαλίστηκαν» οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ε.Ε., της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ., πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης…
Παράλληλα, μέχρι σήμερα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του ο Λάσλο Πάπτσακ στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με τη ζημιά που προξένησε στο δημόσιο συμφέρον η διακυβέρνηση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Φέρεντς Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ προκειμένου να αποφασίσει ο Όρμπαν αν θα τους παραπέμψει σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να τον καταδικάσει.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ


Η διαγραφή χρέους, υπό την έννοια του haircut, παραδοσιακά είναι μια μονομερής απόφαση του δανεισμένου κράτους με το πλέον μη βιώσιμο χρέος. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση γιατί οι αγορές , οι διεθνείς τράπεζες, δεν είναι, τα επόμενα χρόνια, πρόθυμες να το δανειοδοτήσουν εκ νέου.

Όμως όπου ελήφθη αυτή η απόφαση είχε μια λογική. Αφανιζόταν το χρέος, κατέρρεαν οι εισαγωγές και μέσω του πληθωρισμού ενισχυόταν η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και μηδενίζονταν αναγκαστικά τα ελλείμματα. Αργεντινή, Ουρουγουάη, Μεξικό, Ρωσία είναι μοντέλα διαγραφής ή αναδιάρθρωσης χρεών. Κοινός τόπος η αποχώρηση οργανισμών τύπου ΔΝΤ, πολυεθνικών – τοκογλύφων, τεχνικών επιτροπών από την πλευρά των «πιστωτών». Εθνικοποιήσεις και κρατικοποιήσεις πολύ εκτεταμένες, η πρώτη μέρα της νέας εποχής.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, η ευρωπαϊκή φόρμουλα που μελετάται είναι όχι μόνον τοκογλυφική, αλλά και απολύτως αποικιοκρατική.

Συζητείται δηλαδή:

-Επαναγορά ομολόγων με PSI ή haircut, μέσω EFSF. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να έχουμε ανταλλαγή ομολόγων με μείωση της ονομαστικής αξίας ή χωρίς περικοπή αυτής, που είναι η χειρότερη περίπτωση όπως το PSI, που τρέχει με στόχο το -21%.

-Οι πιστωτές , αν παρακολουθήσουμε τι λέει η Γερμανία, αναλαμβάνουν τη διοίκηση της χώρας και απεθνικοποιούν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, τους πόρους και τις υποδομές της εθνικής επικράτειας. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας η εθνική της επικράτεια έχει πραγματική και προστιθέμενη αξία σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων , πολλαπλάσια του χρέους της όχι μόνον του δημόσιου, αλλά και αυτών των ασφαλιστικών ταμείων και του ιδιωτικού δανεισμού. Μάλιστα στην παρούσα φάση δεν έχει υπολογισθεί καν ή αξία των ορυκτών της.

-Ταυτόχρονα στην τελευταία διετία η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δράσει ως «οικονομικοί δολοφόνοι». Έχουν με τα Μνημόνια ανεβάσει σε δυσθεώρητα ύψη τον δανεισμό (+70δις ευρώ), έχουν «φουσκώσει» τα ελλείμματα, έχουν «στεγνώσει» από ρευστότητα την εσωτερική αγορά, με παράλληλη κατάρρευση του χρηματιστηρίου, άρα αποκεφαλαιοποίηση των επιχειρήσεων και συντεταγμένη υποτίμηση της αξίας τους , τόσο ως προς τις δημόσιες επιχειρήσεις- ΔΕΚΟ όσο και ως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

-Βρίσκεται σε ραγδαία άνοδο η ύφεση και η ανεργία , ενώ γκρεμίζονται το ΑΕΠ , τα εισοδήματα και ο κύκλος της κατανάλωσης. Ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών καταρρέει, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής στη βάση του Μάαστριχτ και των πολιτικών που ακολουθηθήκαν τα προηγούμενα 15 χρόνια έχουν χάσει κάθε παραγωγική δυνατότητα. Χωρίς παραγωγικότητα δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα.

- Οι επενδύσεις θα πρέπει να αποκλείονται στη βάση των δεδομένων που η Τρόικα δημιούργησε. 11 φορολογικά νομοσχέδια σε ένα χρόνο. Αποδόμηση του κράτους και της ήδη προβληματικής Διοίκησης. Ορατή η κοινωνική έκρηξη κάθε στιγμή. Ακύρωση του Συνταγματικού και νομικού πλαισίου της χώρας , χωρίς αναγγελία ή προδιαγραφή νέου.

-Στην περίπτωση του Μόνιμου Μηχανισμού η Γερμανία επιζητά την επίσημη διαγραφή μέρους του χρέους, την ίδια στιγμή που τα κέρδη και τα αντίμετρα υπέρ των πιστωτών και του Βερολίνου θα είναι πολλαπλάσια. Αυτό το πετυχαίνει με την αξιοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών των Ελλήνων στην πρώτη φάση. Στη δεύτερη μέσω των Μνημονίων που συνεχίζονται μόνον όμως προς εξασφάλιση των πιστωτών και όχι για την λειτουργία του κράτους, διασφαλίζει την αποπληρωμή των παλαιότερων δανείων και φορτώνει την Ελλάδα με νέα μέσω των τόκων και των επαίσχυντων επιτοκίων που την επιβαρύνουν.

-Το πιο συντριπτικό. Από την πρώτη μέρα κόβει κάθε δανεισμό για μισθούς-συντάξεις και τη λειτουργία του κράτους, με αποτέλεσμα στο εσωτερικό της Ελλάδος , να μένουν τα έσοδα μόνον από φόρους. Αλλά πόσοι είναι οι φόροι σε ένα ΑΕΠ που καταρρέει, η δημόσια περιουσία έχει απεθνικοποιηθεί και το μεγαλύτερο μέρος από τις ακίνητες- κινητές αξίες και τις επιχειρήσεις των ιδιωτών έχουν απωλεσθεί ή εξαγορασθεί με ελάχιστες αποτιμήσεις, από την Ευρώπη υπό τον έλεγχο της Γερμανίας; Θα μοιάζει με αφρικανική χώρα, αλλά η Ευρώπη της ευρωζώνης δεν είναι Αφρική.

-Ακόμη και τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις τύπου ΕΣΠΑ, θα τις διαχειρίζεται η Γερμανία είτε στην λογική της «τεχνικής βοήθειας», είτε στην προοπτική του επονομαζόμενου και ευρωπαϊκού «Σχεδίου Μάρσαλ», που με απλά λόγια μεταφράζεται στη στρατηγική της επίσκεψης του Γερμανού Αντιπροέδρου , με την ομάδα των επιχειρηματιών του κατεστημένου του Βερολίνου, που ήρθαν για να καταγράψουν τι τους ενδιαφέρει για το μέλλον.

Οι επενδύσεις τους, που θα είναι απλά ένα «πλιάτσικο» δεν θα χρηματοδοτηθεί από τις γερμανικές τράπεζες ή τους ομίλους τους, αλλά από τα προγραμματισμένα κονδύλια για την Ελλάδα, από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης, τουλάχιστον στο επίπεδο του 85%.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό κάτι πολύ απλό. Συντεταγμένη χρεοκοπία δεν υπάρχει . Ελεγχόμενη χρεοκοπία, μπορεί να νοηθεί το μοντέλο που βαίνει υπέρ των πιστωτών αποκλειστικά και μόνον οι «εγκληματίες πολέμου» της Ευρώπης και αρχιτέκτονες του υπό διαμόρφωση ΔΝΤ της Ε.Ε, θα μπορούσαν να σχεδιάσουν.

Η ευνοϊκότερη χρεοκοπία για τους Έλληνες είναι κάποιο από τα μοντέλα της παραδοσιακής χρεοκοπίας, αφού μάλιστα στην περίπτωσή μας είναι ήδη προεξοφλημένη από τις αγορές. Αργεντινή , Ρωσία, Λατινική Αμερική , Μεξικό είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά προηγούμενα.

Διαγραφή χρεών και έξοδο από το ευρώ θα πρέπει να αποφασίσουν (κυρίαρχα) οι Έλληνες, διαφορετικά θα προσυπογράψουν την εξαθλίωση τους, μέχρι την επόμενη ένοπλη (εθνικοαπελευθερωτική) επανάσταση τους.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ


Του Γιωργου Παγουλατου*

Μια πλάνη αιωρείται πάνω από τη χώρα, σκιάζει την αναζήτηση εθνικής αυτογνωσίας και ακυρώνει κάθε ορθολογική συζήτηση: ότι μπορούμε τάχα να βγούμε από αυτή τη φοβερή κρίση χωρίς ύφεση, χωρίς μεγάλες εισοδηματικές απώλειες, χωρίς ανεργία, πόνο και δάκρυα. Το πολιτικo-μιντιακό μας σύστημα συνεργάζεται στην απόκρυψη της πραγματικότητας. Είτε, όπως η καιροσκοπική αντιπολίτευση, με το να αποδίδει την ύφεση και κρίση αποκλειστικά στην κυβέρνηση και την τρόικα. Είτε, όπως η αδύναμη κυβέρνηση, με το να υποβαθμίζει την έκταση και κλίμακα των αναγκαίων προσαρμογών.

Τι θέλω να πω; Η οικονομική κρίση χρέους στο ευρώ είναι το αποτέλεσμα κυρίως δύο διαδικασιών ή κρίσεων: μιας ευρωπαϊκής και μιας εθνικής. Η πρώτη κρίση αφορά τη δομή της Ευρωζώνης. Και οι τρεις οικονομίες που οδηγήθηκαν στον δανειακό μηχανισμό Ε. Ε. –ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), αλλά και οι δύο που απειλούνται (Ισπανία, Ιταλία) είναι χώρες της ευρω-περιφέρειας. Μετά την εισαγωγή του ευρώ, μεγάλες ποσότητες κεφαλαίων από τις πλεονασματικές οικονομίες του ευρω-Βορρά κατευθύνθηκαν προς τις οικονομίες της περιφέρειας, που παρείχαν περιθώρια ταχείας ανάπτυξης κι επενδυτικές ευκαιρίες. Εκμεταλλευόμενη την αφθονία φθηνών κεφαλαίων, η ευρω-περιφέρεια δανειζόταν σε ευρεία έκταση, αγοράζοντας μεταξύ άλλων προϊόντα από τις χώρες του Βορρά. Αλλού (Ελλάδα) δανειζόταν κυρίως το κράτος, αλλού (Ιρλανδία και Ισπανία) κυρίως οι ιδιώτες. Η νομισματική σταθερότητα, το ισχυρό νόμισμα και τα χαμηλά επιτόκια επέτρεψαν σε εκατομμύρια πολιτών και επιχειρήσεων του Νότου να ικανοποιήσουν ανάγκες ή καταναλωτικές επιθυμίες. Στο κλίμα ευφορίας, οι αγορές υποτίμησαν τους κινδύνους: μεταξύ 2001-07 το ελληνικό κράτος δανειζόταν με διαφορά επιτοκίου (σπρεντ) 0,2 ή 0,3% από το ομόλογο του γερμανικού κράτους!

Η αύξηση των ροών κεφαλαίου προς τις χώρες του ευρω-Νότου συνέβαλε στη διόγκωση των εξωτερικών τους ελλειμμάτων. Η αφθονία φθηνών κεφαλαίων ήταν πλεονέκτημα όσο τα κεφάλαια παρέμεναν διαθέσιμα. Εγινε όμως μειονέκτημα και θρυαλλίδα της κρίσης χρέους όταν οι διεθνείς πιστωτές, μετά το σοκ της Λίμαν, πανικόβλητοι σταμάτησαν να δανείζουν. Οταν η προσφορά κεφαλαίων σταμάτησε απότομα, οι χώρες της ευρω-περιφέρειας βρέθηκαν αντιμέτωπες με οξεία κρίση εξωτερικού χρέους. Η δανειακή φούσκα έπρεπε απότομα να ξεφουσκώσει. Σε αυτήν τη διαδικασία της βίαιης, εκτεταμένης απομόχλευσης είμαστε σήμερα, όπου τα δανεικά πρέπει να επιστραφούν, αλλά το διαθέσιμο εισόδημα των οικονομιών δεν αρκεί για να τα καλύψει.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η «δομική» κρίση της Ευρωζώνης συνάντησε το 2009 τη χειρότερη εθνική οικονομική παθογένεια: ταυτόχρονη κρίση δημόσιου ελλείμματος/χρέους και κρίση εξωτερικού ελλείμματος/ανταγωνιστικότητας. Ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση μαζί παρήγαγαν την τέλεια καταιγίδα. Το 2008 η Ελλάδα είχε τη χειρότερη εθνική αποταμίευση των τελευταίων δεκαετιών. Το 2000-2007 είχαμε το υψηλότερο μέσο επίπεδο τελικής κατανάλωσης στην Ευρωζώνη (90% ΑΕΠ) και τις χαμηλότερες εξαγωγές (22% ΑΕΠ έναντι 38% μέσου όρου της Ευρωζώνης).

Πουλούσαμε ο ένας στον άλλο προϊόντα που εισάγαμε από το εξωτερικό και υπηρεσίες που παράγαμε για εγχώρια κατανάλωση. Πληρώναμε γι’ αυτά δανειζόμενοι. Τη διαδικασία αυτή ονομάζαμε ανάπτυξη. Χρησιμοποιούσαμε το κράτος ως διανομέα χρηματικής ρευστότητας, μαξιλάρι διεκδικήσεων, λάφυρο κομματικών πελατών. Ισχυρές ομάδες, συντεχνίες και διαπλεκόμενοι απολάμβαναν προσόδους και φόρους υπέρ τρίτων, κλειστά επαγγέλματα, εγγυημένα ποσοστά κέρδους, συντάξεις πάνω από τον τελευταίο μισθό, συνταξιοδότηση στα 50, ατιμωρησία και ανοχή στη φοροδιαφυγή τους. Τα νοικοκυριά ευημερούσαν χάρη στη μαύρη οικονομία, αλλά μόνο ένα στα δύο παιδιά με πτυχίο έβρισκε δουλειά.

Είναι μακρά η απόσταση προς τη δημοσιονομική εξυγίανση κι ένα εξωστρεφές και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Οι διαδικασίες απομόχλευσης, ταχείας αύξησης της εθνικής αποταμίευσης, μηδενισμού σε 3 χρόνια ενός πρωτογενούς ελλείμματος 10% ΑΕΠ και συρρίκνωσης ισόποσου εμπορικού ελλείμματος είναι διαδικασίες αυτονόητα και βαριά υφεσιακές. Υπό ιδανικές συνθήκες, η μείωση των ελλειμμάτων χρειαζόταν μεγαλύτερο χρονικό βάθος και διεθνές περιβάλλον οικονομικής άνθησης. Τα είχαμε για μια δεκαετία, όμως δεν τα αξιοποιήσαμε. Τώρα δεν υπάρχουν πια. Ο χρόνος μηδενισμού του πρωτογενούς ελλείμματος είναι πιεστικός. Αλλά θα σημάνει και την ελάφρυνση του ασφυκτικού βάρους του χρέους, που ρουφά κάθε ικμάδα της οικονομίας μας.

Η πιθανή αναδιάρθρωση χρέους σε ποσοστό πάνω από το 21% τής εθελούσιας ώς τώρα επιβάρυνσης των ομολογιούχων δανειστών θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Ηδη η Ε. Ε. ολοκληρώνει μηχανισμούς επανακεφαλαιοποίησης και ενίσχυσης των τραπεζών, που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις. Ομως, την επομένη αναδιάρθρωσης χρέους η χώρα θα βρίσκεται σε πλήρη ευρωπαϊκή επιτροπεία, αφού θα χρειάζεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να καλύπτει βασικές δαπάνες (αν δεν έχουμε ακόμα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα) καθώς και το εμπορικό έλλειμμα.

Εδώ είμαστε. Η παραμονή στο ευρώ χρειάζεται βαθιές προσαρμογές, μακρά και οδυνηρή εσωτερική υποτίμηση, αλλά προσφέρει πλαίσιο σταθερότητας, πλεονεκτήματα ισχυρού κλαμπ, υπόσχεση αλληλεγγύης όσο είμαστε σοβαροί, και προοπτική ανάκαμψης. Μια έξωση από το ευρώ και εξωτερική υποτίμηση θα σήμαινε άμεση μετάβαση σε παρατεταμένη, πολύπλευρη και βέβαιη κοινωνικοοικονομική και εθνική καταστροφή, τόσο βέβαιη που δεν υπάρχουν σοβαροί οικονομολόγοι και φίλοι της Ελλάδας που να την εισηγούνται.

Ακόμα και η επιλογή ανάμεσα στο επώδυνο και το καταστροφικό έχει τουλάχιστον το πλεονέκτημα της σαφήνειας.

* Ο κ. Γ. Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Οι πρόσφατες αποκαλύψεις απο το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί προκειμένου απομακρύνουν τον κ. Κώστα Καραμανλή απο την εξουσία ανέβασαν τα ντεσιμπέλ ανησυχίας και προβληματισμού στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Παράλληλα οι αποκαλύψεις σχετικά με μυστικές εκθέσεις για τον ρόλο του κ. Παπανδρέου αλλά και τις συμφωνίες- όπως υποστηρίζεται- ότι είχε συνάψει με τους Αμερικανούς προκάλεσαν έντονο προβληματισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου παρά το γεγονός οτι επιχειρήθηκε το «μπλοκάρισμα» της παρουσίασης του θέματος απο μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο κ. Μπίκας, στο μεταξύ, έχει ήδη συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα e-mails και φαίνεται να γνωρίζει καλά τι ακριβώς έχει συμβεί και προχθές αποφασίστηκε να ενημερώσει σχετικά και με λεπτομέρειες τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μπίκας επιβιβάστηκε σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού και φορώντας κράνος- δύσκολο να τον αναγνωρίσει κάποιος- μετέβη στην Βουλή όπου συνάντησε τον κ. Παπανδρέου στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο αρχηγός της ΕΥΠ φαίνεται να ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κυβερνήσεως εκθέτοντας και αναλύοντας κάθε... δύσκολη πτυχή του θέματος με λεπτομέρειες. Μάλιστα όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Μπίκας απάντησε και σε πολλά ερωτήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί απο τις αποκαλύψεις.

Με την ευκαιρία της συνάντησης ο αρχηγός της ΕΥΠ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για τα πολλά αλλά και υβριστικά μηνύματα που «στέλνουν» οι πολίτες στον κ. Παπανδρέου μέσω internet! Μάλιστα για το ζήτημα αυτό είχε ενημερωθεί και παλαιότερα ο κ. Παπανδρέου και του είχε ζητηθεί για την ασφάλεια του να μην κυκλοφορεί με την γνωστή του άνεση.

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ


Επιστροφή των κατεχόμενων περιοχών και εδαφικές αναπροσαρμογές ζητά ο Δ. Χριστόφιας, για την επίλυση του Κυπριακού. Για "τερματισμό της Ευρωπαϊκής τουρκικής πορείας" κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής

Μιλώντας σε αντικατοχική πορεία, που οργάνωσε ο Δήμος Μόρφου σήμερα Κυριακή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε, ότι το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτή μέχρι τώρα η λύση του Κυπριακού οφείλεται στις υπέρμετρες απαιτήσεις της άλλης πλευράς, η οποία αρνείται να παραμείνει προσηλωμένη στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης.

Όμως, πρόσθεσε πως αλλαγή του στρατηγικού στόχου της ελληνικής πλευράς ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας θα δώσει απλά την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο.

Εξ άλλου, αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και πως οι έρευνες θα συνεχιστούν, παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία.

"Να τερματιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας"

Την επανεκτίμηση της πορείας στο Κυπριακό εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας που δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία για λύση.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Ομήρου ανέφερε, ότι" η αρπακτικότητα και οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας αποδεικνύονται από τις θρασείες και έκνομες απειλές της εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τον υποθαλάσσιο της πλούτο".

Επίσης είπε, ότι η συνέχιση της άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της Ευρωπαϊκής της πορείας.

Πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

"Η Κύπρος στην προεδρεία είτε το θέλουν είτε όχι"

Αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις για την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κύπριος πρόεδρος διαμήνυσε σε όσους συμπεριφέρονται ως νεο - σουλτάνοι, ότι η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία είτε το θέλουν, είτε όχι.

Όμως, είπε πως για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί, χρειάζεται πρώτιστα ενότητα και πολιτική σταθερότητα και για το στόχο αυτό θα πράξει, ό,τι είναι δυνατό.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι "η ενότητα δεν θα διαφυλαχθεί με την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας" και τόνισε, ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους ανεξαίρετα.

ΗΡΩΙΚΗ ΣΚΙΑΘΟΣ


Στις 9 Οκτωβρίου του 1823 δεκατρία τουρκικά πλοία υπό τον Τοπάλ Πασά, προσπαθούν να προσεγγίσουν το λιμάνι της επαναστατημένης Σκιάθου για να αποβιβαστούν και να καταστείλουν την επανάσταση. Τα περισσότερα πλοία των τούρκων αποτυγχάνουν να δέσουν στο λιμένα της Σκιάθου, τον οποίο υπερασπίζονται 400 Έλληνες νησιώτες -ντόπιοι Σκιαθιτες και πρόσφυγες από άλλα μέρη της Ελλάδος, με επικεφαλής τους οπλαρχηγούς Καρατάσο, Γάτσο και Περαιβό που κατατρόπωσαν τους εισβολείς. Προπύργιο των επαναστατών αποτέλεσε το Μπούρτζι, μιά μικρή οχυρωμένη χερσόνησος στο λιμάνι της Σκιάθου. Οι τούρκοι κατόρθωσαν να αποβιβάσουν μόλις 200 τούρκους που κατέσφαξαν οι Ελληνικές δυνάμεις. Από εκείνη την μέρα η Σκιάθος χαίρεται τον αέρα της Ελευθερίας αφού ποτέ ξανά οι τούρκοι δεν την προσέγγισαν...

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ


Προκλητικός εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Μέρκελ(CDU) Μίκαελ Φούκς , σε συνέντευξή του , στην εφημερίδα Real news.

Όπως αναφέρει ο κ. Φούκς η Γερμανία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους χωρίς κανόνες και όρους.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας , τουλάχιστον προσωρινά» δηλώνει ο Φούκς.

Ο Γερμανός κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σημειώνει πως «κάποιος θα πρέπει να σας ελέγχει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα στο μέλλον». Τονίζει πάντως πως δεν πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η Γερμανία αλλά η τρόικα

Ο Μίκαελ Φούκς, αναφέρει επίσης ότι δεν προβλέπεται αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αλλά σημειώνει πως δεν είναι προσωπικά πεπεισμένος αν η παραμονή στο ευρώ θα είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει και πάλι ευημερία.

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν τις χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ , ότι «οι χώρες που δεν έχουν τηρήσει επανειλημμένως τους κανόνες σταθερότητας της Ευρωζώνης, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την πιθανότητα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς τους».

Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε η Γερμανία προωθεί την θεσμοθέτηση «επιτρόπου για το ευρώ» βάζοντας μπροστά, όπως συνηθίζει άλλωστε την Ολλανδία.

Ο επίτροπος θα ασχολείται αποκλειστικά με το ενιαίο νόμισμα και θα φροντίζει να τηρείται το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ


Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, Βίλνιους, Arturas Zuokas μιλώντας σε συνέδριο εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση ελληνικού νησιού.

Τι άλλο είπε; Οτι το το νησί μπορεί να ενταχθεί στην κυβέρνηση της Λιθουανίας. Σύμφωνα με τοn Zuokas το νησί θα….κοστίσει περίπου..€ 7 εκατομμυριάκια.

Η ιδέα του δημάρχου είναι να μετατρέψει το νησί σε ένα θέρετρο διακοπών για τουρίστες.

Ωστόσο, οι αντίπαλοί του έχουν επικρίνει το σχέδιο, τονίζοντας ότι η πόλη είναι «βαθιά στο χρέος»!!

ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ


Η προκλητικότητα των Τούρκων πλέον ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Έφτασαν στο σημείο να στείλουν την τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις 15 μίλια ανατολικά του Σουνίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες η φρεγάτα ξεκίνησε από την ανατολική Μεσόγειο και αφού πέρασε ανοιχτά της Ρόδου και της Μήλου έφτασε μέχρι το Σούνιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή την ώρα πλέει στον Καφιρέα.

Όλες αυτές τις ώρες που η φρεγάτα περνούσε σε κοντινή απόσταση των ελληνικών νησιών, η πυραυλάκατος του ναυτικού «Ξένος» παρακολουθούσε την πορεία της.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ


Την άνοιξη του 401 π. Χ. ο τριάντα ενός ετών Αθηναίος Ξενοφών, που διαβιούσε στα περίχωρα της πόλης της Παλλάδος, έλαβε μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόσκληση από φίλο του που στρατολογούσε Έλληνες στρατιώτες ως μισθοφόρους για τον Κύρο, αδελφό του Πέρση βασιλιά Αρταξέρξη. Η πρόσκληση ήταν ασυνήθης αφού Έλληνες και Περσες υπήρξαν εχθροί τα προηγούμενα 90 χρόνια. Το πιο ασύνηθες όμως ήταν ότι ο Ξενοφών δεν ήταν στρατιώτης ούτε είχε στρατιωτική πείρα.


Αγρότης ήταν…σε αγρόκτημα όπου μεγάλωνε σκύλους και άλογα, έχοντας κληρονομήσει μία ουκ ευκαταφρόνητη περιουσία από τον Πατέρα του. Επισκέπτονταν ενίοτε στην Αθήνα τον φίλο του Σωκράτη, τον φιλόσοφο για να συζητήσουν και να διαλογιστούν τα της ημέρας. Όμως καθώς τον γοήτευε η περιπέτεια σκέφτηκε την πρόσκληση ως ευκαιρία να συναντήσει τον Κύρο, να μάθει την τέχνη του πολέμου και να γνωρίσει την Περσία. Αφού συμβουλεύτηκε το Μαντείο των Δελφών αποδέχτηκε την πρόταση και ξεκίνησε με 10.000 ‘Ελληνες οπλίτες, τους επιλεγόμενους και Μυρίους, προερχόμενους από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας για να συμβάλλει στην εκστρατεία του Κύρου εναντίον του αδελφού του.
Όλα εβαιναν καλώς στην αρχή μέχρις ότου οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στην πεδιάδα κοντά στα Κούναξα, όχι μακρυά από την Βαβυλώνα. Εκεί, παρά την νικηφόρα έκβαση της μάχης για τους Έλληνες, ο Κύρος φονεύθηκε και ο στρατός του διαλύθηκε. Ξαφνικά οι Μύριοι βρέθηκαν σε αχανή χώρα, μακρυά από την Πατρίδα τους και εν τω μέσω εχθρικών στρατευμάτων. Σύντομα τους επισκέφτηκαν απεσταλμένοι του Αρταξέρξη οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι ο ίδιος δεν είχε τίποτα εναντίον τους και ότι μοναδική του επιθυμία ήταν να αποχωρήσουν από την Περσία όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μάλιστα, έστειλε τον Τισσαφέρνη για να τους συνοδεύει και να τους προμηθεύει με τα απαραίτητα για την επιστροφή.
Από την αρχή της πορείας οι Έλληνες άρχισαν να αμφιβάλουν για την ειλικρίνια των Περσών. Ο Τισσαφέρνης τους υπέδειξε πορεία δύσκολη και επι πλέον οι προμήθειες ήταν, αν μη τι άλλο, συμβολικές. Έτσι άρχισαν τις φιλονικία, την πανάρχαιη συνήθειά τους, που ακόμα επιβιώνει. Ο διοικητής Κλέαρχος εξέφρασε τις ανησυχίες των Ελλήνων στον Τισσαφέρνη ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι τους κατανοούσε και ζήτησε από τον Κλεαρχο να φέρει όλους τους υπόλοιπους διοικητές των Ελλήνων σε ουδέτερο χώρο οπου θα μπορούσαν να συζητήσουν. Ο Κλέαρχος συμφώνησε και την επομένη εμφανίστηκε με τους υφισταμένους του όπου όμως τους περίμενε η πιο οδυνηρή και τελευταία έκπληξη της ζωης τους: Μεγάλο απόσπασμα Περσών τους συνέλαβε και αποκεφάλισε αυθημερόν. Μόνο ένας διασώθηκε ο οποίος και μετέφερε τα νέα στο Ελληνικό στρατόπεδο. Εκείνο το βραδυ στο παγωμένο Ελληνικό στρατόπεδο ο φόβος είχε κυριέψει τους πάντες, εκτός από τον Ξενοφώντα. Μερικοί φιλονικούσαν ακόμα για το ποιός έφταιγε, άλλοι μέθυσαν μέχρι τελικής πτώσεως.
Το ίδιο βράδυ ο Ξενοφών είδε σε εφιάλτη τον Δία να καίει το Πατρικό του σπίτι. Ξύπνησε καταϊδρωμένος, καθώς η ιδέα ότι ο θάνατος κοιτούσε τους Έλληνες κατάματα πλημμύρισε τις σκέψεις του. Οί Έλληνες όμως συνέχιζαν τις αλληλοκατηγορίες και τις φιλονικίες. Ήταν σε απελπιστική κατάσταση. Το πρόβλημα υπήρχε μόνο μέσα στα μυαλά τους. Πολεμούσαν για το χρήμα αντί για κάποιο σκοπό που τους έδενε σαν Έλληνες, ανίκανοι να διακρίνουν φίλους και εχθρούς. Ήταν χαμένοι. Τα εμπόδια για το σπίτι τους δεν ήταν τα βουνά, ούτε ο εχθρικός στρατός ούτε η αχανής Περσία. Τα εμπόδια ήταν ο συγχισμένος νους τους και η ανικανότητά τους να ορίσουν τον σκοπό τους σαν Έλληνες, στις συνθήκες που βρέθηκαν. Ο Ξενοφών αποφάσισε ότι δεν θα πέθαινε έτσι. Δεν ήταν στρατιωτικός, αλλά φιλόσοφος, και γνώριζε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Γνώριζε ότι αν προσηλώνονταν στους θανάσιμους εχθρούς που καιροφυλακτούσαν θα άλλαζαν την μοίρα τους. Η προσήλωση στην Περσική προδοσία θα τους ένωνε στο θυμό τους για την νέμεση που απαιτούσαν οι δολοφονημένοι σύντροφοί τους. Έπρεπε να σταματήσουν να είναι συγχισμένοι μισθοφόροι και έπρεπε να ξαναγίνουν Έλληνες. Χρειαζόταν καθαρότητα στην σκέψη και σκοπό. Ξύπνησε τους εναπομείνατες διοικητές και τους ανακοίνωσε την στρατηγική του:
Είμαστε σε ολοκληρωτικό πόλεμο, τους ανακοίνωσε. Όλη μας η ενέργεια θα αφιερωθεί σε ένα σκοπό και μόνο: στην νίκη. Ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε φιλονικίες ούτε μεμψοιμοιρίες. Θα είμαστε, είπε στους συμπολεμιστές του, εφευρετικοί και θα εμπνευστούμε από τους προγόνους μας στο Μαραθώνα. Θα είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο μόνο μας σκοπό: Την νίκη. Δεν θα αποχωριστούμε κατ’ ελάχιστον τα όπλα μας, θα είμαστε ευέλικτοι και δεν θα λησμονήσουμε ούτε λεπτό τους πέριξ κινδύνους. Όποιος προτείνει κατευνασμό του εχθρού είναι ηλίθιος, δειλός κι εχθρός μας. Μόνο μία ιδέα θα έχετε στο νού σας: να επιστρέψουμε στην Πατρίδα μας ζωντανοί. Όλοι γνώριζαν ότι ο Ξενοφών είχε δίκιο. Κάθε Περσική απόπειρα να τους δελεάσουν σε παγίδα ήταν πλέον αποτυχημένη. Ξεσηκωμένοι πια για δράση οι Έλληνες εξέλεξαν τον Ξενοφώντα αρχηγό και ξέκινησαν την κάθοδό τους προς την θάλαττα…
Αναγκασμένοι να στηριχθούν στις δυναμεις τους, απέκτησαν αυτοπεποίθηση και, προσηλωμένοι στο σκοπό τους, έμαθαν γρήγορα να προσαρμόζονται στο ανάγλυφο του εδάφους, να αποφεύγουν μάχες σε άγνωστα μέρη και να κινούνται την νύχτα. Τελικά σχεδόν όλοι επέστρεψαν ζωντανοί στην Ελλάδα.

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ


Για μια ακόμα φορά οι Σκοπιανοί μέσα από δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας τους προκαλούν. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, τώρα; Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις;

Οι Σκοπιανοί που στη πλειοψηφία τους θέλουν να λέγονται Σλάβοι έχουν καταφέρει να έχουν τεταμένες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και δεν μπορούν να μαζέψουν τις ένοπλες συγκρούσεις που καθημερινά εκδηλώνονται στο εσωτερικό της χώρας τους.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα στην ΠΓΔΜ υπάρχουν περιοχές που δεν μπορεί να τις ελέγξει η επίσημη αστυνομία ,αλλά τις κυβερνούν παραστρατιωτικοί Αλβανοί.

Η καθημερινή ζωή των απλών πολιτών είναι προβληματική και η κυβέρνηση προσπαθεί με εθνικιστικές κορώνες να αναγκάσει τους πολίτες της να στραφούν εναντίον της Ελλάδος αδιαφορώντας για τα καθημερινά άλυτα προβλήματα.

Η ανεργία έχει αγγίξει το 55% η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι παντού , μα πέρα από όλα αυτά η διάλυση του κράτους τους από τους Αλβανούς είναι ένας καθημερινός εφιάλτης.

Η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν απέδειξε στους σκεπτόμενους Σκοπιανούς ότι η χώρα τους οδηγείται στην Ανατολή και στο Ισλαμικό τόξο και όχι στην πολιτισμένη Ευρώπη και στις Νατοϊκές συμμαχικές δυνάμεις, όπου επιθυμούν διακαώς να εισέλθουν.

Η αφορμή των δηλώσεων

Οι Σκοπιανοί πρόσφατα έφαγαν ένα γερό “ χαστούκι” από τον Σλοβένο Ευρωβουλευτή Τζέκκο Κατσίν . Ο κ. Κατσίν , μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε , κατηγόρησε τη κυβέρνηση του Γκουέφσκι ότι χειραγωγεί τα ΜΜΕ προκειμένου να πρωτοστατούν εναντίον της Ελλάδος δηλώνοντας ότι : «Είναι τιμή να αποκαλείται κάνεις εχθρός της Μακεδονίας αυτές της ημέρες».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι: «Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει ταλέντο στο να κάνει εχθρούς από ότι φίλους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Προειδοποίησε για την τάση αύξησης του κρατικού ελέγχου στα ΜΜΕ και στα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλες αυτές οι δηλώσεις έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο εξαιτίας της συζήτησης με θέμα : «Ελευθερία του λόγου και του τύπου στην ΠΓΔΜ» την οποία διοργάνωσαν ο Τζέλκο Κατσίνι και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Με αφορμή το συγκεκριμένο επεισόδιο, με το οποίο οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν καλά τι σημαίνει Σκοπιανοί , ο πρόεδρος τους βγήκε την επομένη και έκανε δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας κατηγορώντας μας ότι: «Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του».

«..δυστυχώς, η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται τις προτάσεις. Εμείς βρισκόμαστε ενώπιον τελεσιγράφου, που αφορά όχι μόνο το όνομα του κράτους μας, αλλά και την εθνική μας ταυτότητα, τη γλώσσα, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τα δικαιώματα της μακεδονικής κοινότητας στην Ελλάδα»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται να καλύψουν τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα και με τα χειραγωγημένα ΜΜΕ που έχουν ( μετά από τις καταγγελίες ευρωβουλευτών ) προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Γιατί;

Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή : «Φέτος συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας, με την οποία οι Αλβανοί (30% του πληθυσμού) σταμάτησαν την ένοπλη εξέγερσή τους.

Έκτοτε έχουν ανακηρύξει στις δυτικές επαρχίες ένα κράτος εν κράτει, την ημιαυτόνομη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας, στην οποία κυματίζει μόνο η αλβανική σημαία και δεν τολμά να εισέλθει Σλάβος αστυνομικός.

Οι Αλβανοί μετέχουν πάντα με ένα από τα τρία κόμματά τους σε συγκυβέρνηση με ένα από τα σλαβικά κόμματα, αλλά αυτό δεν τους αρκεί. Ζητούν πλήρη ισότητα στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στη γλώσσα, στην εκπαίδευση και αλλού.

Το παράδειγμα των ομοεθνών τους του Κοσσόβου, που αναγνωρίσθηκαν ως ανεξάρτητο κράτος από πολλές χώρες, τους ελκύει όλο και περισσότερο. Αν οι Σλάβοι δεν κάνουν κι άλλες υποχωρήσεις δεν αποκλείεται οι αλβανικές επαρχίες να αποσχισθούν και να ενωθούν με το Κόσσοβο στο πλαίσιο της Μεγάλης ή -όπως τώρα λέγεται –Φυσικής Αλβανίας».

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΦΤΕΡΑ


Ο διευθυντής του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, Τζον Κρίστενσεν με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, κάνει λόγο για ποσό μαμούθ που έχουν κρύψει Έλληνες στην Ελβετία.

"Είκοσι δισ. ευρώ έχουν κρύψει οι Έλληνες στην Ελβετία>> εκτιμά ο κ.Κρίστενσεν, ενώ αναφέρει πως παραδοσιακά οι Έλληνες προτιμούν ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους λόγω της εύκολης πρόσβασης όπως Βρετανία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Κύπρος.


Εκτιμά ότι μια συμφωνία με την Ελβετία όπως της Γερμανίας δεν θα απέδιδε καθώς οι λογαριασμοί για να φορολογηθούν θα πρέπει να είναι ονομαστικοί και η πλειονότητα έχει τις καταθέσεις σε όνομα εταιρείας που συνήθως είναι of-shore

Ο διευθυντής του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να «απαιτήσει από την ΕΕ να ενισχύσει τις διαδικασίες ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών»

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More