ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΙΤΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ.......


Οι Έλληνες Ναϊτες...
ας πούμε τέκτονες αφ'ενός μεν διαψεύδουν το τρελό Νορβηγό ότι συναντήθηκαν μαζί του στο Λονδίνο όπως ισχυρίστηκε και αφ'ετέρου δηλώνουν ότι αγνοούσαν και την ύπαρξή του. «Δεν ξέρουμε τον Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ. Ποτέ δεν υπήρξε αυτή η συνάντηση στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2002, μελών του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών όπως αναφέρει στο μανιφέστο του. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη και εμείς ασφαλώς δεν έχουμε καμία σχέση...». Αυτό ανέφερε σχετικά με το μακελειό στο Οσλο με τους 76 νεκρούς μιλώντας προς το «ΒΗΜΑ» ο κ. Παύλος Τσολακιάν, ο οποίος μνημονεύεται ως «Εθνικός Διοικητής της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδας του Ιπποτικού Τάγματος» στα έγγραφα της οργάνωσης των Ελλήνων Ναϊτών.

Ο Νορβηγός δράστης, στη σελίδα 817 του μανιφέστου του, αναφέρεται σε μία συνάντηση που φέρεται να είχε με μέλη της οργάνωσης των ναϊτών ιπποτών στη βρετανική πρωτεύουσα, στην οποία φέρεται να έδωσαν ακόμη «παρών» δύο Αγγλοι, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος, ένας Σέρβος κι ένας Ελληνας. Ομως οι δηλώσεις του διοικητή των «ναϊτών ιπποτών» στην Ελλάδα, όπως και άλλων μελών της οργάνωσης εντός κι εκτός της χώρας, προσδίδουν μία νέα διάσταση στην υπόθεση του Ελληνα «συνδέσμου» του νορβηγού μακελάρη.

«Καταδικάζουμε τη βία»

Ο κ. Τσολακιάν επισήμανε ακόμη ότι «έχουμε ρωτήσει όλα τα μέλη μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κανείς από αυτούς δεν είχε οποιαδήποτε επαφή ποτέ με τον Νορβηγό δράστη. Επικοινωνήσαμε και με τον κ. Στάιν Τένεμπο "διοικητή" των Ναϊτών Ιπποτών στη Νορβηγία. Κι αυτός δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη και τη δράση του Μπέριγκ Μπρέιβικ. Οπως μας διαβεβαίωσε ποτέ δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού στη σκανδιναβική χώρα. Οφείλω να πούμε ότι η οργάνωσή μας είναι μη κυβερνητικού χαρακτήρα και με κύριο στόχο το φιλανθρωπικό έργο. Καμία σχέση δεν έχουμε με βία και μαζικές δολοφονίες τις οποίες καταδικάζουμε».

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο οργανώσεις Ναϊτών Ιπποτών με συνολικά περίπου 280 μέλη. Στη μια ηγείται ο κ. Τσολακιάν, στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας και στην άλλη η κυρία0 Ρούλα Ρογκάν που μνημονεύεται ως η «Μεγαλόσταυρη Μεγάλη Ηγεμών» των Ναϊτών Ιπποτών. Και η κυρία Ρογκάν επισήμανε με τη σειρά της στο «ΒΗΜΑ» ότι «δεν γνωρίζω οτιδήποτε για τον Νορβηγό δράστη. Δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση μελών μας στο Λονδίνο το 2002».
«Κανείς Σέρβος»
Το «Βήμα» επικοινώνησε και με τον Σέρβο, μέλος της ίδιας οργάνωσης, Ντέγιαν Μιλέκοβιτς, ο οποίος φέρει τον τίτλο του «αναπληρωτή Μεγάλου Διοικητή» του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ναϊτών Ιπποτών. Ο κ. Μιλέκοβιτς δήλωσε ότι «δεν γνώριζα την παρουσία και τη δράση του νορβηγού δράστη. Ούτε εγώ, ούτε κανείς Σέρβος, μέλος της επίσημης οργάνωσης, πήγε στο Λονδίνο την άνοιξη του 2002 σε αυτήν τη συνάντηση που αναφέρει ο Μπρέιβικ. Αγνοώ σε ποιόν Σέρβο Ναϊτη ιππότη αναφέρεται».
Ο κ. Μιλέκοβιτς επισήμανε ωστόσο ακόμη ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί ίσως και περισσότερα από 100 ολιγομελή γκρουπ σε όλη την Ευρώπη που χρησιμοποιούν το όνομα των Ιπποτών του Ναού ή παραπλήσιους τίτλους από τον Μεσαίωνα και τα οποία δεν έχουν καμία επίσημη υπόσταση. Ισως εκεί πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια για τη συνάντηση του Λονδίνου».
Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, «αυτά που αναφέρει ο δράστης του μακελειού στο Οσλο ίσως σχετίζονται με κινήσεις ακροδεξιών - φιλοναζιστών το 2002 που αυτοανακηρύχθηκαν σε "σταυροφόρους" κατά του Ισλάμ ή των μεταναστών κλπ. Λόγω του γεγονότος ότι η Νορβηγία είναι χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ίσως υπάρχουν στο διαβατήριο του Νορβηγού δολοφόνου ενδεικτικά στοιχεία για το ταξίδι του στο Λονδίνο. Ομως και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρχε αυτή η συνάντηση δύσκολα θα συγκεντρωθούν επιβαρυντικά στοιχεία για τα μέλη της 'ομάδας του Λονδίνου" για μια σφαγή που συνέβη εννιά χρόνια μετά...».
Οι αξιωματικοί, όπως γράφει "ΤΟ ΒΗΜΑ" της ΕΛΑΣ αναμένουν τις επόμενες ημέρες μέσω της Ιντερπόλ στοιχεία που θα ανακύψουν από τις έρευνες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Νορβηγού για να βρεθεί αν υπάρχουν Ελληνες που διατηρούσαν επαφές μαζί του. Με μικρές προσδοκίες ότι θα υπάρξουν κάποια σημαντικά στοιχεία...


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ


Ακολουθεί άρθρο του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, ιεράρχη – εξαίρεση

Ως παιδί, αγαπητοί μου, έζησα την οδύνη και τα δεινά, που είχεν επισωρρεύσει στη Χώρα μας η Γερμανο-Ιταλική Κατοχή της περιόδου 1941-1945. Τότε λοιπόν υπήρχε μία σκιώδης Κυβέρνηση δοσιλόγων ή, άν προτιμάτε, μια Κυβέρνηση προσκυνημένων στον Κατακτητή και επομένως προδοτῶν, η οποία εκτελούσε τυφλά όλες τις εντολές του Κατακτητή. Η κυκλοφορία στους δρόμους το βράδυ, έπειτα από μια συγκεκριμένη ώρα, ήταν απαγορευμένη! Η μετακίνηση από ένα χωριό σε άλλο ήταν επιτρεπτή μόνον υπό προϋποθέσεις! Χρειαζόταν ειδική άδεια! Η διάθεση των -λιγοστών άλλωστε- αγαθών, όπως των τροφίμων, ήταν με το «δελτίο».

Συνηθισμένη ήταν επίσης η ανταλλαγή αγαθών «είδος με είδος». Ἐπρεπε να δώσεις πχ. τόσες οκάδες στάρι για να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια! Ώφειλες να ανταλλάξεις ένα χρυσαφικό σου για δυο οκάδες λάδι, άν το εύρισκες και αυτό! Η λεγόμενη «μαύρη αγορά» ήταν σε μεγάλη ἀνθηση! Η φτώχεια καθολική! Η πείνα γενική και καταλυτική! Άνθρωποι πάσης ηλικίας έπεφταν ξαφνικά νεκροί καταμεσής του δρόμου, θύματα της μεγάλης πείνας!

Από την άλλη πλευρά οι Γερμανοί ξαφνικά και απροειδοποίητα ερχόντουσαν στο χωριό, (όπως π.χ. στο Ριόλο Αχαΐας, όπου τότε είχαν καταφύγει οι μακαριστοί γονείς μου), έκαναν «μπλόκο», συνελάμβαναν όποιον ή όποιους ήθελαν και τον/τους έπαιρναν μαζί τους χωρίς να δώσουν κάποια εξήγηση, αν δεν τον/τους τυφέκιζαν επί τόπου! Με φρίκη ενθυμούμαι τις κραυγές μιάς γυναικός, συζύγου του γιατρού του χωριού, φαρμακοποιού το επάγγελμα, στο Ριόλο, την οποία οι Γερμανοί κατακρεούργησαν μέσα στο σπίτι της!

Ανεφέρθηκα στα παραπάνω, που αποτελούν εμπειρίες ζωής, για να καταλάβουν μερικοί τι σημαίνει «Κ-α-τ-ο-χ-ή» και για να κατανοήσουν τι δεινά μας περιμένουν απ’εδώ και πέρα, καθώς η Χώρα μας τελεί πλέον υπό ΚΑΤΟΧΗΝ! Δεν υπαινίσσομαι βέβαια, ότι θα επαναληφθούν τά ίδια μέτρα και φαινόμενα! Θέλω όμως να τονίσω, ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες! Η ζωή μας θα γίνει σκληρή, αβίωτη! Αυτή είναι η Κατάσταση της Κατοχής. Και σας επαναλαμβάνω, ότι η Χώρα μας τώρα πιά τελεί υπό κατοχήν με τις ευλογίες όλων των Πολιτικών μας της τελευταίας τριακονταετίας ολοκλήρου του πολιτικού φάσματος. Όλοι ανεξαιρέτως-δυστυχώς ακόμη και αυτός ο Ανώτατος Άρχων, ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας- είτε ενεργώς είτε παθητικώς, παρέδωσαν την Χώρα μας σε ξένα χέρια, στο ΔΝΤ, στην Τρόϊκα κλπ., το δε Σ.τ.Ε. συνυπέγραψε την σχετική ληξιαρχική πράξη! Με μία και μόνη διαφορά, ότι κατά την περίοδο του 1941-1945 η υπουδούλωση της Ελλάδος ήταν εδαφική και ολοκληρωτική, έπειτα από ένα άδικο καί άνισο πόλεμο, ενώ τώρα η υποδούλωσή μας είναι κυρίως οικονομική! Είναι οικονομική, η οποία όμως συνοδεύεται και συμπληρώνεται με την υποθήκευση όχι μόνον της εδαφικής μας κυριαρχίας, αλλά και του εθνικού μας πλούτου, ο οποίος υπάρχει στο υπέδαφος της φιλτάτης Πατρίδος μας.

Τις τελευταίες αυτές ημέρες ζούμε μια ευφορία, που έφερε στη Χώρα μας η πρόσφατη αναδιάρθρωση του χρέους μας. Εθεώρησα λοιπόν τώρα την κατάλληλη στιγμή για να σας παρουσιάσω τά δεινά, που φέρνει στη Χώρα μας το λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2012-22015», ένα κείμενο, το οποίο συνεφωνήθη, δυστυχώς, λίγο πιό πρίν από τόν νέο Υπουργό των Οικονομικών καί Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Βενιζέλο.

Από το επίσημο κείμενο, που αποτελείται από 80 περίπου σελίδες, σᾶς προσφέρω ελάχιστα μόνον αποσπάσματα με σχόλια, τα οποία κάποιος φιλότιμος ερευνητής έκαμε και τα οποία παρατίθενται σε κίτρινο πλαίσιο. Σας παρακαλώ να τα μελετήσετε προσεκτικά και να στοχασθήτε τι σημαίνουν όλα αυτά για σας, για εμάς, για τα παιδιά μας, για την Πατρίδα μας.

Δεν είμαι οικονομολόγος! Σας γράφω σαν Έλληνας και υπό την ιδιότητα του πνευματικού Ηγέτου, του έσχάτου και ελαχίστου κατά την αξία. Τώρα πιά δεν θα μπορείτε να δικαιολογηθήτε με την συνήθη δικαιολογία «Δεν ήξευρα!», Άντε λοιπόν και καλό κουράγιο…..

Από την λαίλαπα, που έρχεται ολοταχώς, θα επιζήσουν, μόνον όσοι θα θέσουν τόν εαυτό τους κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του Θεού! Όσοι θα αποφασίσουν να αλλάξουν τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Όσοι θα ξαναγυρίσουν εν μετανοία στην αγκαλιά του Θεού, όσοι θα αρχίσουν και πάλι να εξομολογούνται και να μεταλαμβάνουν τακτικά των Αχράντων Μυστηρίων, δηλ. του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας! Όσοι δηλ. θα ξαναγίνουν συνειδητοί χριστιανοί, ζωντανά κύτταρα της Ενορίας και ενεργά μέλη της Εκκλησίας! Τώρα λοιπόν είναι και πάλιν η ώρα της Εκκλησίας!

Καλάβρυτα, 25 Ιουλίου 2011

ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ


Φόβοι ότι ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ ενδεχομένως αποδειχθεί ατελέσφορο. Ανάλυση του Reuters επισημαίνει ότι οι ελπίδες για ανάπτυξη εναποτίθενται στα κοινοτικά κονδύλια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως σημειώνει ο συντάκτης, επιδεικνύουν διαχρονικά χαρακτηριστική ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αναπτυξιακών έργων, με την Ελλάδα να είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων


Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το διεθνές πρακτορείο Reuters εκφράζει σε ανάλυσή του ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να αποδειχθεί ατελέσφορο.

Επισημαίνεται ακόμα πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με την Αθήνα να δείχνει "διαχρονική" ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχει στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία αναπτυξιακή βάση για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους.

Πέραν των διακηρύξεων, όπως σημειώνει, "τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε έργα υποδομών θα είναι πολύ λίγα για τα επόμενα δύο χρόνια".

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και συνεπώς οι ελπίδες της Ελλάδας για ανάπτυξη εναποτίθενται εν πολλοίς στα κοινοτικά κονδύλια.

Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από την ΕΕ αντικατοπτρίζεται και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς η αρχική διατύπωση περί "Σχεδίου Μάρσαλ" εγκαταλείφθηκε στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών, προκειμένου να μη δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες.

Όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη κεφαλαίων που περιορίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το προσεχές διάστημα.


Ουραγοί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων καθώς από το πρόγραμμα των 20,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007 - 2013 έχει απορροφήσει μόλις 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα "νεκρά κεφάλαια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες" και να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για το σύνολο της οικονομίας.

Ωστόσο, οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδεικνύουν διαχρονικά χαρακτηριστική ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αναπτυξιακών έργων, ενώ ακόμα και τα προκηρυχθέντα έργα "κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας".

Επίσης σημειώνεται ότι πολλά από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα καθυστερούν, καθώς έχουν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες.

Το άρθρο του Reuters καταλήγει σημειώνοντας ότι "τις παθογένειες αυτές θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η "ομάδα κρούσης" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα εγκατασταθεί σύντομα στην Αθήνα".


Χαμένοι στην μετάφραση

Τη στιγμή που ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν κανένα όρο για "εμπράγματες εγγυήσεις" επιχείρησαν να εξαπατήσουν τους Έλληνες , όπως αναφέρει η εφημερίδα "Δημοκρατία", αφού ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί άλλος όρος στη μετάφραση του κειμένου στα Συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Κατά περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία παροχής ασφαλείας ούτως ώστε να καλύπτεται ι κίνδυνος που προκύπτει για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τις εγγυήσεις τους προς το EFSF".

Έτσι, ενώ στο αγγλικό κείμενο ο όρος είναι σαφής ως collateral arrangement (εμπράγματες εγγυήσεις) στο ελληνικό κείμενο μεταφράστηκε ως "παροχή ασφάλειας".


Η τρόικα στην Αθήνα ενόψει της έκτης δόσης

Στο μεταξύ, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων αναμένεται να τεθούν η πορεία των εσόδων και των δαπανών, η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου αλλά και οι εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Το κλιμάκιο θα μεταβεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία εσόδων του κράτους συνολικά αλλά και ανά τομέα, για την πορεία των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων, και για τις πιθανές αποκλίσεις όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του κάθε υπουργείου.

ΚΑΤΑΧΩΣΗ ΤΟΥ ΒΩΜΟΥ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ


To ΣτΕ για το βωμό των 12 θεών

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΗΔΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΤΙΣΤΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΜΑΛΛΟΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΔΑΞΕΙ ΟΛΑ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας δίνει το «πράσινο φως» για την κατάχωση του βωμού των 12 θεών και άλλων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης της γραμμής Αθήνας – Πειραιά.

Τα αρχαία αποκαλύφθηκαν στην περιοχή μεταξύ των σταθμών Μοναστηρακίου και Θησείου του ΗΣΑΠ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες και ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με την κατάχωση των αρχαιοτήτων κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών που κατοχυρώνουν το πολιτιστικό περιβάλλον θα στερηθούν την πρόσβαση στα μνημεία αυτά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 545/2011 απόφασή τους απέρριψαν την αίτηση αναστολής του Σωματείου και των άλλων.

Οι δικαστές, αποδεχόμενοι την τεχνική έκθεση που έχει συνταχθεί και τις απόψεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τάχθηκαν υπέρ της επίχωσης - κατάχωσης του περιβόλου και του πλακόστρωτου δαπέδου του βωμού των 12 θεών (522 ή 521 π.Χ.) και των άλλων ευρημάτων, με την αιτιολογία ότι οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν έτσι καλύτερα από ότι εάν παραμείνουν ελεύθερες σε μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η παραμονή των μνημείων στο φως υπό συνθήκες μη οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα εξασφάλιζε στη διοίκηση τη δυνατότητα ελέγχου, προστασίας, φύλαξης και συντήρησής τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής τους (πιθανή ρηγμάτωση και απότμηση τμημάτων τους, των κινδύνων της όξινης βροχής, αλλά και βανδαλισμών π.χ. graffiti, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακριβώς διότι τα μνημεία δεν θα ευρίσκονται σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο».

Ακόμη, οι δικαστές, σημειώνουν ότι οι ισχυρισμοί του Σωματείου και των άλλων για τη βλάβη που θα υποστούν από την επίχωση «είναι ευχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως που έχουν καταθέσει, σταθμιζόμενη, πάντως, με τους σημαντικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν την προστασία των μνημείων μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς έκθεσής τους εντός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου», και για το λόγο αυτό δεν δικαιολογείται η χορήγηση της ζητούμενης αναστολής.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More