ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ...

ΑΠΟΡΙΑ

ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ.
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ AIDS ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Η ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ;

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ


Ο Νίκος Παλυβός, Δρ. γεωλογίας, εκλεγμένος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 38 χρονών, που έμεινε αδιόριστος επί διετία δεν άντεξε άλλο τον εξευτελισμό και αυτοκόνησε. Ο Νίκος ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας Μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης. Οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας, γύρω στους 800, ενώ εκλέχτηκαν και πήραν θέση στο πανεπιστήμιο δεν διορίστηκαν ποτέ λόγω μνημονίου. Παραμένουν σε αναμονή διορισμού επί διετία. Οι ανάγκες όμως δεν αναμένουν, πρέπει και να φάνε και να ζήσουν. Ο Νίκος δεν άντεξε άλλο….. Το κρίμα στο λαιμό του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί το κακό αυτό! Πού θα πάει; Φαίνεται πλέον καθαρά ότι θα επιβιώσουν ή αυτοί ή εμείς.

Επιπλέον να δούμε ποιοί από τους καθεστωτικούς θα βγουν τώρα να ειρωνευθούν τον θάνατος των συνανθρώπων μας. Στην πρώτη περίπτωση, του Χριστούλα βγήκαν οι πασόκοι να δείξουν ασέβεια, στην περίπτωση του Μετοικίδη οι ΝΔίτες. Η θλίψη γίνεται οργή, και η οργή ποτάμι που θα τους πνίξει.

Παρακάτω είναι οι αντιδράσεις της Πρωτοβουλίας Αδιόριστων Μελών ΔΕΠ.

(Tuesday, 24 April 2012 17:20)
Πραγματικά συγκλονιστικό και απίστευτα λυπηρό.
@ρημαγμένος Απρίλης
δεν τον ήξερα τον Νίκο, αλλά ο τρόπος που είχε επιλέξει να δηλώσει την επαγγελματική του κατάσταση, νομίζω, λέει πολλά
“ΕΛΕΥΘ. ΕΠΑΓΓ. (ΤΎΠΟΙΣ. ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑΝ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ “ΜΠΛΟΚΑΚΙ”)”

Ρημαγμένος Απρίλης
(Tuesday, 24 April 2012 16:58)
Συνάδελφοι, είναι πολύ βαρύ αυτό που επέλεξε ο Νίκος…Συνδέεται η χθεσινή φυγή του με την επαγγελματική του κατάσταση; Γνωρίζει κανείς; Συγκλονιστικό έως αβάσταχτο…Και μέσα στην άνοιξη…

Δημήτρης Ζώης
(Tuesday, 24 April 2012 13:29)
Συνάδελφοι,
Οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα για την χώρα αλλά και για τα Πανεπιστήμια μας οδηγούν σε απόγνωση. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ενδυναμώστε την αλληλεγύη μεταξύ μας. Δεν πρέπει να λυγίσουμε πρέπει να αντισταθούμε.
Ο συνάδελφος αδιόριστος λέκτορας υπήρξε θύμα μιας ανάλγητης πολιτικής η οποία θα συνεχιστεί. Δεν πρέπει να λυπηθούμε μόνο διότι χάθηκε ένας νέος συνάδελφος. Στην μνήμη του και με κάθε ευκαιρία πρέπει να δουλέψουμε, αν είναι δυνατόν όλοι μαζί, για να ξεπεράσουμε όλα αυτά που μας επιφυλλάσουν έχοντας πάντοτε κατά νου την ανατροπή αυτής της δυστυχίας.
Αιωνία σου η μνήμη Νίκο Παλυβέ.

PK
(Tuesday, 24 April 2012 11:51)
ότι και να γράψεις είναι λίγο, είναι συγκλονιστικό …\

lecture
(Tuesday, 24 April 2012 11:49)
Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για ένα γεγονός που μας έχει συγκλονίσει.
Εχθές, 23/04/2012, αυτοκτόνησε ο συνάδελφος και φίλος Νίκος Παλυβός.
Ήταν λέκτορας υπό διορισμό στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Πρωτοβουλίας και της συντονιστικής.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 16:00 στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

Katerina
(Tuesday, 24 April 2012 10:24)
κάποια πράγματα απλά δεν ξέρεις πως να τα πεις. δεν υπάρχει τρόπος να ενημερώσεις όταν η είδηση είναι τόσο βαριά
ο Νίκος αυτοκτόνησε.
Νίκος Παλυβός, μέλος της συντονιστικής της πρωτοβουλίας

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ


Αυτά που έκανε ότι δεν ήξεραν η Στάη και ο Φελέκης στην συνέντευξη που έδωσε ο Πάνος Καμμένος ΝΕΤ όταν ανέφερε ότι ο Πούτιν ήθελε να μας δανείσει 26 δις..και ότι έχουν γίνει και δηλώσεις
Αυτά που δεν ήξεραν ....τα έγραφε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 14 Ιουλ.2011



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΟΥΜΑΣ

«Η Ρωσία έδινε δάνειο, η Ελλάδα αδιαφόρησε»

Η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 να παράσχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους και η Ελλάδα αδιαφόρησε, δήλωσε στην «Ε», λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και «τσάρος του Ροστόφ», στις όχθες του Δον.
Ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει στον ανταποκριτή της «Ε», Θ. Αυγερινό «Ηρθε ο Παπανδρέου στη Ρωσία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθε. Ο ηγέτης της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, δεν έχω λόγο να μην το πω δημοσίως, γιατί έχω ο ίδιος γνώση του ζητήματος. Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς...
Ηταν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είπαν όχι. Τότε γιατί ήρθε στη Μόσχα ο Παπανδρέου; Για να δει ο ελληνικός λαός ότι συναντιέται με τον Πούτιν;», μας είπε με πάθος ο Ι. Σαββίδης, που διαμαρτύρεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι τόσο παγωμένες, όσο ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια.
«Ηταν έτοιμος»
«Δεν είναι μυστικό ότι εγώ κανόνισα την κατ' ιδίαν συνάντηση, ζητήθηκε η βοήθειά μου από την ελληνική πλευρά. Το πρωί συναντήθηκα με τον Παπανδρέου στην Κρατική Δούμα, μείναμε οι δυο μας με τον μεταφραστή και του είπα ότι δεν χρειάζεται να προβληματίζεται για τίποτε, ότι ο Πούτιν έχει καλή και θετική διάθεση, γι' αυτό και θα προτείνει να μείνουν μόνοι τους κι εφόσον δώσει κι αυτός τη συγκατάθεσή του, μπορεί να του θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί χρήσιμο. Ηταν έτοιμος να ακούσει τα πάντα», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία κράτησε τελικά μόλις 20 λεπτά και λίγο αργότερα ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο «ότι κατά τη διάρκειά της ο Παπανδρέου ουσιαστικά δεν έκανε απολύτως καμία ερώτηση, αλλά μιλούσε για τα οικολογικά προβλήματα της Ελλάδας».
«Γιατί ήρθατε;»
Σύμφωνα με τον ηγέτη των ομογενών της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν είχε νωρίτερα σε ένδειξη καλής θέλησης ορίσει ως υπεύθυνο για την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών τον Ιγκορ Σέτσιν, «έναν από τους ισχυρότερους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβλέπει ολόκληρο το ενεργειακό σύμπλεγμα και τη βαριά βιομηχανία μηχανοκατασκευών».
Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για άμεση συμφωνία και επιτάχυνση των διαδικασιών, όμως η Ελλάδα δεν έδειξε καμία διάθεση και «το ίδιο βράδυ πήγα στο προεδρικό ξενοδοχείο "Πρέζιντεντ" όπου έμενε ο Παπανδρέου, και τον ρώτησα: Πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί ήρθατε και γιατί χρειαζόταν η κατ' ιδίαν συνάντηση, γιατί μου ζητήσατε βοήθεια, για να με δυσφημήσετε;».
Κατά τις εκτιμήσεις του ομογενή πολιτικού, «η αντίδραση που ακολούθησε είναι πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η πρόσφατη αναβολή της προγραμματισμένης για τις 5 Ιουλίου επίσκεψης Λαμπρινίδη στη Μόσχα, έπειτα από ρωσική πρωτοβουλία και με διατύπωση πρωτοφανών αιχμών για έλλειψη περιεχομένου στις διμερείς επαφές.
Σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη, το Κρεμλίνο ζήτησε να εξηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελε, έστω και τηλεφωνικά, από τον Β. Πούτιν, γι' αυτό και αργότερα προτάθηκε να χορηγηθεί δάνειο, «που θα πληρωθεί εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα», έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία, όμως και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
Οι ελληνικές επιλογές οδηγούν, κατά τον Ι. Σαββίδη, στη σταδιακή μεγιστοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς «στο φόντο μιας Ελλάδας που αδυνατίζει και όλο και περισσότερο αποστρέφει το πρόσωπό της από τη Ρωσία, όλο και ενεργότερα η τουρκική οικονομία συνεταιρίζεται με τη ρωσική και η Τουρκία ισχυροποιείται», εξέλιξη, που «θα είναι το χειρότερο έγκλημα για πολλές χιλιετίες. Και τότε δεν θα μπορούμε πλέον τίποτε να διορθώσουμε».

ΟΙ ΜΥΚΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑ


Ανασκαφή με ιδιωτική χρηματοδότηση

Μυκηναϊκός οικισμός που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αι. π.Χ. ήρθε στο φως κοντά στο λιμάνι της αρχαίας Ιωλκού, στα Πευκάκια Μαγνησίας, μαζί με πλήθος αγγείων, ενώ η διάταξή του χαρακτηρίζεται μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2006, ενώ όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι υπό διερεύνηση, για την ασφαλέστερη διεξαγωγή αποτελεσμάτων σχετικά με τον οικισμό.

Όλο το υλικό της ανασκαφής ανήκει στη φάση ακμής του ανακτορικού, μυκηναϊκού πολιτισμού, ενώ τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ως πολύ σημαντικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται καμένα οστά ζώων, αγγεία μέτρησης και μεταφοράς υγρών, πολλές οινοχόες, κύλικες, λεκανίδια, πολλά μαγειρικά σκεύη, αποθηκευτικοί πίθοι. Βρέθηκαν επίσης πήλινοι λουτήρες, ψευδόστομοι αμφορείς που συνδέονται με τον εξαγνισμό και τον καθαρισμό του σώματος με αρωματικά έλαια, σκυφοειδείς κρατήρες αλλά και πύραυνα, που εκτός από τη μεταφορά κάρβουνου μπορεί να χρησιμοποιούνταν για καύση θυμιάματος ή αρωμάτων. Όλα αυτά πιθανόν υποστηρίζουν την τέλεση συμποσίων, ενώ στο τέλος του 13ου, αρχές του 12ου π.Χ. αιώνα ο οικισμός εγκαταλείφθηκε απότομα, βίαια και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά, όπως συνέβη με όλα τα ανακτορικά κέντρα της μυκηναϊκής περιόδου.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής, κ. Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, «ο οικισμός παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες, με αυτόν που υπάρχει στο Διμήνι. Αυτό αποδεικνύει πως οι δύο οικισμοί εξαρτιόνταν άμεσα μεταξύ τους, μαζί αναπτύχθηκαν και μαζί εγκαταλείφθηκαν. Δείχνει πως συνδέονταν μεταξύ τους οι οικισμοί της Ιωλκού, του Διμηνίου αλλά και των Παλαιών και πως λειτουργούσαν ως αλληλεξαρτώμενοι. Υπήρχε συνεργασία μεταξύ τους. Ακόμη, ο οικισμός της Ιωλκού δείχνει πολλές ομοιότητες με άλλους παράλληλους μυκηναϊκούς οικισμούς της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου».

Η τελική φάση της κατοίκησης και καταστροφής του οικισμού στα Πευκάκια συμπίπτει με την καταστροφή του μυκηναϊκού κέντρου στο Διμήνι, που από την αρχαιολόγο κ. Αδρύμη, ταυτίζεται με τη μυκηναϊκή Ιωλκό. «Υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, ότι στα Πευκάκια βρισκόταν το λιμάνι της Ιωλκού, όπου και ναυπηγήθηκε η μυθική Αργώ», τονίζει η κ. Μπάτζιου-Ευσταθίου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη στον παραθαλάσσιο οικισμό Πευκάκια, κοντά στο λιμάνι της αρχαίας Ιωλκού, αποκάλυψε έναν οικισμό, στον οποίο υπάρχει -πιθανόν- ένας μεγάλος βωμός, με τετράγωνη εστία και δύο ορθογώνιες θήκες μπροστά, σε διάταξη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, που χρονολογείται στο τέλος της μυκηναϊκής περιόδου, τον 13ο π.Χ. αιώνα. «Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για βωμό, όπως έτρεξαν να υποστηρίξουν κάποιοι, που δεν γνωρίζουν το θέμα αρκετά. Υπάρχει ένας χώρος, που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως βωμός, αλλά για την ώρα υποστηρίζουμε πως πρόκειται για εστία. Βρέθηκαν καύσεις οστών, πράγμα που δείχνει πως έχει να κάνει με θυσίες, υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο γεγονός πως ήταν βωμός, όμως διατηρούμε ακόμη επιφυλάξεις», υπογραμμίζει η κ. Μπάτζιου-Ευσταθίου.

Σύμφωνα με την κ. Μπάτζιου, τα κτίρια του οικισμού που αρχίζουν να διαφαίνονται, είναι πολύ σημαντικά, καθώς δεν είναι απλά μυκηναϊκές οικίες, αλλά διαπιστώνεται η ύπαρξη πρακτικών, που εφαρμόζονται σε ανακτορικά κέντρα ή σε οικισμούς, που εξαρτώνται από ανακτορικά κέντρα. Τα κινητά ευρήματα εντοπίστηκαν σε βάθος 1,50 έως 3 μέτρα και μαρτυρούν την ύπαρξη χώρου αποθήκευσης μαγειρικών σκευών, ενώ τα σκεύη αυτά, όπως χύτρες, χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή των φαγητών κατά την τελετή των συμποσίων.

Η ίδια σημειώνει πως είναι αρκετά λυπηρό το γεγονός, πως «ο Βόλος διαθέτει μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και δεν την εκμεταλλεύεται. Αργώ και Ιωλκό δεν έχουν οπουδήποτε. Καλό θα ήταν να προβληθεί ο μύθος με κάποιον τρόπο».

Η ανασκαφή διενεργείται με ιδιωτική χρηματοδότηση εκ μέρους του Ιδρύματος Ψύχα και του ΙΝΤΑΠ (Ινστιτούτου για την Προϊστορική Έρευνα στο Αιγαίο) και αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το 2012.

Στις 14 Ιουνίου η κ. Μπάτζιου-Ευσταθίου θα παρουσιάσει την έρευνα και τα αποτελέσματά της, σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΟΙ ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;


Η ανεύρεση 38 σκελετών στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ στην ΝΑ Τουρκία για τους οποίους υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να ανήκουν σε Έλληνες και Ελληνοκύπριους αγνοούμενους του Αττίλα, καθώς δεν ανήκουν ούτε σε Κούρδους, ούτε σε Τούρκους, προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο στην Τουρκία, καθ'ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει στις Ευρωπαϊκές Αρχές...
για το που, το πως και το γιατί.

Κοινώς η Τουρκία θα πρέπει να βρει ισχυρό "άλλοθι" για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Εμείς γνωρίζουμε τι συνέβη στους αγνοούμενους της Κύπρου καιρός έιναι να το μάθει και η Ευρώπη. Ολοι έχουν "σκελετούς στη ντουλάπα τους" η Τουρκία τους έχει στις φυλακές της.

Για το θέμα ζήτησε περισσότερες πληροφορίες και διερεύνηση του θέματος που προέκυψε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπορκ με επιστολή που απέστειλε προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στις Βρυξέλλες Σελίμ Γιενέλ.

Το θέμα ανακινήθηκε κατόπιν παρέμβασης της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένης Θεοχάρους.

Πιο συγκεκριμένα ο E. Μπροκ ζητά από τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο:

1. Διερεύνηση συνθηκών θανάτου,

2. Καταγωγή των νεκρών,

3. Πληροφορίες για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Μπροκ αναφέρει στην επιστολή του ότι, η E. Θεοχάρους εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών την ανησυχία της πως οι σκελετοί μπορεί να ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, αφού περισσότεροι από 200 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί στις εν λόγω φυλακές μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο. Η E. Θεοχάρους, επισήμανε ο E. Μπροκ, εξέφρασε την κατεπείγουσα σημασία της συλλογής περισσοτέρων πληροφοριών επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο τις καλές του υπηρεσίες, έτσι ώστε να έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές της χώρας του και να διασφαλίσει την έγκαιρη και αξιόπιστη μεταφορά πληροφοριών για το θέμα των 38 σκελετών στις φυλακές του Ντιάρ Μπακίρ. Σύμφωνα με τον E. Μπροκ οι πληροφορίες αυτές αφορούν στις συνθήκες θανάτου των φυλακισμένων, στην καταγωγή τους και στις εν εξελίξει επί του θέματος έρευνες.

Nα σημειωθεί ότι την σοκαριστική πληροφορία είχε μετέφερει στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους πρό μηνός και η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά όταν μετά από εξετάσεις DNA αποκαλύφτηκε ότι οι σκελετοί αυτοί δεν ανήκαν ούτε σε Τούρκους αλλά ούτε και σε Κούρδους.

ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ




ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων

Οι βόρειοι γείτονες μας έχουν πραγματικά ξεφύγει ισχυρίζονται ΟΧΙ μόνο ότι είναι απόγονοι τον αρχαίων Μακεδόνων αλλά ότι είναι και οι πρωτόπλαστοι!! η αλήθεια όμως είναι ότι ΔΕΝ τους βρίσκουμε πουθενά πριν ο δημιουργός τους ΤΙΤΟ τους δημιούργησε γύρω στο 1946
Εδώ ένα ..
νόμισμα της Γιουγκοσλαβίας το 1919 που φαίνετε καθαρά ότι ΔΕΝ υπήρχαν “Μακεδόνες” στην Γιουγκοσλαβία αλλά μόνο Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι !!
Εδώ ακόμη ένα νόμισμα του 1920 αλλά πουθενά οι πρωτόπλαστοι!!
Εδώ ακόμη ένα νόμισμα του 1926 όπου φαίνετε καθαρά ότι μόνο Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι υπήρχαν

ΚΑΙ ΛΑΔΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο το οποίο, από σήμερα Δευτέρα 23.04.2012, μπορούν να παραγγέλνουν οι συμπολίτες μας μέσω της ιστοσελίδας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας έχει αναδειχτεί ώς η πρώτη επιλογή κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημόσιας ψηφοφορίας στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης.

Το Ελαιοτριβείο ..
«Τάγαρης Χρήστος», ο προμηθευτής με τον αριθμό 16, από τη Ζαχάρω Ηλείας κατέλαβε την πρώτη θέση με την προσφορά των 13,5 € Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου για το πεντάλιτρο σε τενεκεδένια συσκευασία. Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί την 12η Μαίου 2012 στο χώρο της εμποροπανήγυρης Κατερίνης.

Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος: Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, έντονο φρουτώδες, αρωματικό, πράσινο, από την περιοχή Ζαχάρως Ολυμπίας, οξύτητας 0,2 έως 0,3, Κ < 1,9 (με όριο το 2,5). Χρόνος ανάλωσης 18 μήνες από την ημέρα της συσκευασία.

Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 24 συνεταιρισμοί και ιδιώτες, τα μεγαλύτερα ονόματα επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου από ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια των 4 ωρών που διήρκησε ο δειγματισμός βρέθηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας στην κατάμεστη Κεντρική Πλατεία και 543 από αυτούς συμμετείχαν ενεργά στην ψηφοφορία.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

http://www.otoposmou.gr/

ΕΚΡΥΒΑΝ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ


Σε εθνικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται η υπόθεση της διαρροής των ενδοεταιρικών συνομιλιών των στελεχών του
αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών πληροφοριών... και ενός από τα πλέον σεβάσμια think tank των ΗΠΑ Stratfor, καθώς αποδεικνύεται ότι την στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, τον Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 ότι....
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο» τα κοιτάσματα ειδικά νότια της Κρήτης είχαν ήδη εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ από το 2007! Με δεδομένη όμως την ανάγκη να προσφύγει η τότε κυβέρνηση στον μηχανισμό στήριξης, προτίμησε αντί να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, στην περιοχή, έστω και χωρίς να καθορίσει την ΑΟΖ, προτίμησε να οδηγήσει την χώρα στο Μνημόνιο! Λίγους μήνες μετά και.....
ενώ οι πληροφορίες είχαν αρχίσει και διέρρεαν ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα». Στο WikiLeaks διέρρευσαν μάλιστα εκτιμήσεις των στελεχών του Stratfor που ανέφεραν ότι «Καλύτερα μετά από αυτό να συνδεθεί η Ελλάδα με το δολάριο, αν βγει από την ζώνη του ευρώ». Σε ότι αφορά τα πετρέλαια (οι συζητήσεις των στελεχών που διέρρευσαν αφορούν διάστημα από τα μέσα του 2009 μέχρι το 2011) υπάρχουν και μυστικές έρευνες προηγούμενων ετών οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο! Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή. Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy ο οποίος έχει ολόκληρο τον φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο. Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ. Τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ που τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβει, θαμμένα! Στη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, περί τη νησίδα Μπάμπουρας (και γύρω τοποθεσίες) όσο και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων (και όχι ΟΟΙΡ !) βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου. Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λογο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία που διέπει τη σχέση μεταξύ ΟΟΙΡ και ωφέλιμες απολήψιμες ποσότητες, θα μπορούσαμε συντηρητικά να υπολογίσουμε ότι το σύνολο ανεπιβεβαίωτων και δυνητικώς εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ισόποσων βαρελιών. Δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον κατά 120 φορές του σημερινού αποθέματος των 10 εκατ. βαρέλιων! Όλα αυτά ήταν σε γνώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 όταν έκανε την περίφημη δήλωση «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» και βέβαια μία τέτοια παραδοχή θα άλλαζε ολόκληρη της ψυχολογία και δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάϊο του 2010. Όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, αναγγέλθηκε άμεσα η ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων και σταδιακά άρχισαν να έρχονται στην δημοσιότητα πληροφορίες για ύπαρξη κοιτασμάτων, πάντα από ανεξάρτητες πηγές, όπως το WikiLeaks, η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κλπ. Και ξαφνικά προκηρύχθηκαν και διαγωνισμοί για την Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη (όχι όμως τη νοτιοανατολική)! Και τώρα, μετά τη ψήφιση του νέου Μνημονίου και την αλλαγή του νόμου που διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση από το ελληνικό σε βρετανικό δίκαιο (που σημαίνει κατάσχεση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο) τελικά αποφάσισαν να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες…

ΧΩΡΙΣ Μ.Ε.Θ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Χωρίς ΜΕΘ είναι τα νοσοκομεία σε Κιλκίς, Νάουσα, καθώς και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Γουμένισσας και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

Το νέο νοσοκομείο της Κατερίνης έχει κλειστή ΜΕΘ (6 κρεβάτια),καθώς δεν υπάρχουν γιατροί. «Προκηρύξαμε θέσεις για 4 γιατρούς και δεν ήρθε κανένας», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο διοικητής Αστέριος Φαρμάκης και προσθέτει ότι, «αν έρθει ένας διευθυντής – έμπειρος εντατικολόγος στο νοσοκομείο, θα ανοίξουμε έστω 2-3 κρεβάτια». Οσο για το Νοσοκομείο Πολυγύρου στη Χαλκιδική, η ΜΕΘ δε λειτουργεί διότι δεν έχει ούτε εξοπλισμό ούτε προσωπικό.

Στο Νοσοκομείο Εδεσσας λειτουργούν από τις 8 κλίνες ΜΕΘ οι 3, στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν 6 κρεβάτια εντατικής, στο Θεαγένειο και στον «Αγιο Παύλο» από 8 και στον «Αγιο Δημήτριο» 6.

Σύμφωνα με το διοικητή του ΑΧΕΠΑ, Γιώργο Βέργουλα, στο νοσοκομείο από τις 15 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 10 λόγω έλλειψης προσωπικού. Η διοίκηση αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της Β’ ΜΕΘ, καθώς δεν έβγαιναν οι εφημερίες. Ενας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας άλλος παραιτήθηκε και μία γιατρός πήρε άδεια εγκυμοσύνης. Η διοίκηση έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προς την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια για να βρεθεί το προσωπικό, ωστόσο δεν υπήρξε θετική εξέλιξη.

Στο «Παπαγεωργίου» από τις 22 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 16. Επίσης, στην Α’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» λειτουργούν οι 15 από τις 19 κλίνες και στη Β’ ΜΕΘ υπάρχουν 10 κλίνες. Στο Ιπποκράτειο από τα 10 κρεβάτια εντατικής λειτουργούν τα 7 και στο «Γεννηματάς» από τα 10 κρεβάτια ανοιχτά είναι τα 8.

Στο Νοσοκομείο Σερρών, σύμφωνα με το διοικητή Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη, λειτουργούν 6 κρεβάτια εντατικής και σύντομα θα ανοίξουν άλλα δύο. «Υπάρχει καλός συντονισμός και η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει υψηλό ποσοστό κάλυψης. Οταν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι, γίνονται διακομιδές από άλλα νοσοκομεία», επισημαίνει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Στο Νοσοκομείο Βέροιας υπάρχουν 2 κρεβάτια ΜΕΘ και με δωρεά ιδιωτών αναμένεται να δημιουργηθούν ακόμη 6, αλλά θα πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό. «Το νοσοκομείο μας εξυπηρετεί όλη την Ημαθία και πρέπει να αυξήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ. Τα δύο κρεβάτια που διαθέτει το νοσοκομείο δεν επαρκούν. Νοσηλεύουμε ασθενείς από Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα. Μάλιστα το Πάσχα ψάχναμε εντατική για ένα επείγον περιστατικό και ευτυχώς βρήκαμε εγκαίρως», αναφέρει ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας, Νικόλαος Χατζηδημητρίου, και προσθέτει ότι «τώρα εργάζονται στη μονάδα τρεις γιατροί και για να ανοίξουμε τις καινούργιες κλίνες που θα φτιάξουμε, θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα γιατρό ακόμη».

ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ


Η ιστορία ακούγεται απίστευτη, θυμίζοντας μάλλον παραμύθι, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή.Ο ομογενής, 'Αθα Ματσάκος, γεννημένος στην Αυστραλία, με καταγωγή από την Κατερίνη, χαρίζει την επιχείρησή του επιδιόρθωσης αυτοκινήτων, σε κάποιον που είναι άνεργος και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η αξία της είναι 150.000 δολάρια.

Ήταν λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της προσφοράς, στην εφημερίδα Herald Sun, και το πρώτο πράγμα που είπε στο "Νέο Κόσμο" ήταν ότι είχε ήδη τηλεφωνήματα από 500 άτομα.

"Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα υπάρξει τόση ανταπόκριση. Το τηλέφωνο δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό. Εκείνο που τους λέω είναι να έρθουν να δουν τον χώρο, να εξακριβώσω κι εγώ αν ξέρουν τη δουλειά, αν πράγματι έχουν ανάγκη βοήθειας και αν είναι διατεθειμένοι να ζήσουν σε χωριό" είπε.

Το Camperdown, όπου ζει ο σύγχρονος Σαμαρείτης, έχει 3.165 κατοίκους -σύμφωνα με την απογραφή του 2006- και βρίσκεται 194 χλμ. νοτιοδυτικά της Μελβούρνης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, γραφικό χωριό, περικυκλωμένο από τρεις λίμνες με πλούσιο ψάρι και ξαπλωμένο στους πρόποδες του Mount Leura.

Είναι γνωστό για τα κλασικά ιστορικά του κτίρια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο γοτθικού ρυθμού Πύργος με το ρολόι, ύψους 131 μέτρων, το Πολεμικό Μνημείο, το Μνημείο των Στρατιωτών, το Δικαστήριο, το Ταχυδρομείο και το Βασιλικό Θέατρο. 'Εχει επίσης πολλά αθλητικά κλαμπ, όπως κρίκετ, ποδηλασίας, γκολφ, ιππασίας, τένις, ιστιοπλοΐας, ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι κ.ά.

"Η απόλαυση του να δίνεις χαρά σε έναν άνθρωπο"

"Είναι ιδανικό μέρος για έναν οικογενειάρχη που θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά του σ' ένα ωραίο περιβάλλον, μακριά από το θόρυβο της πόλης και το άγχος που προκαλεί συχνά η πολυκοσμία, χωρίς, στην ουσία, να τους λείψει τίποτε. Προσωπικά, αυτόν τον τόπο δεν θα τον άλλαζα με κανέναν" θα πει ο κ. Ματσάκος αποκαλύπτοντας και την άλλη πλευρά των δραστηριοτήτων του, τη διοργάνωση ενός από τα γνωστότερα Φεστιβάλ, το Camperdown Cruise. To ίδρυσε ο ίδιος το 2008 και σήμερα είναι γνωστό σ' όλον τον κόσμο. Πρόκειται για συνδυασμό μουσικής από διάφορα ρεύματα και παρέλασης παλιών αυτοκινήτων. Προσελκύσει πάνω από 10.000 κόσμο και το φετινό θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη. Όλα τα έσοδα διατίθενται στο τοπικό Νοσοκομείο και Γηροκομείο.

"Είναι η μεγαλύτερη απόλαυση να μπορείς να δίνεις χαρά στον άνθρωπο. Ανακούφιση και χαρά. Αυτά τα δύο μαζί με τον βασικό παράγοντα της αγάπης για τον άνθρωπο, νομίζω ότι καθορίζουν και το νόημα της ζωής" λέει.

Στην επισήμανση ότι κάποιοι εύκολα μπορεί να πούν ότι "για να είναι τόσο γενναιόδωρος σημαίνει ότι είναι, το λιγότερο, άνετος οικονομικά", απαντά: "Όχι ακριβώς. Έχω τα απολύτως βασικά. Δεν χρειάζομαι όμως πολλά. Μέσα στις προτεραιότητές μου, δεν είναι η απόκτηση υλικών αγαθών. Είναι τα έργα που δίνουν χαρά στον άνθρωπο. Μερικοί με ρωτούν "καλά γιατί δεν πουλάς την επιχείρησή σου και τη χαρίζεις;"

Σύμφωνα με τον κ. Ματσάκο, η απάντηση είναι ότι, στο κλίμα που ζούμε σήμερα, με τόση ανεργία και δυστυχία γύρω μας, με ανθρώπους να στερούνται και τα πλέον βασικά, θα ήταν απάνθρωπο να ζητήσει λεφτά.

"Δεν μπορώ να το κάνω. Το μόνο που θέλω είναι να βρεθεί ένα άτομο που να ξέρει τη δουλειά και να αγαπήσει αυτόν τον τόπο. Να τον νοιώσει δικό του. Είμαι διατεθειμένος να μείνω τρεις μήνες μαζί του, μέχρι να συνηθίσει, να τον συστήσω στην εδώ τοπική κοινωνία και να τον βοηθήσω να σταθεί στα πόδια του. Αν είναι οικογενειάρχης, ακόμη καλύτερα. Θα λύσει το πρόβλημά του γιατί η επιχείρηση αποφέρει αρκετά κέρδη, ώστε να του εξασφαλίσει μια άνετη ζωή. Τα σχολεία εδώ είναι πολύ καλά, υπάρχουν όλες οι ευκολίες σχεδόν για όλα τα σπορ, οπότε το βέβαιο είναι ότι ο τόπος προσφέρεται για οικογενειακή ζωή" καταλήγει ο γενναιόδωρος ομογενής.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΙΟΙ


Το ανθρώπινο γενετικό υλικό βρίθει από αρχαίους ιούς που μόλυναν τους προγόνους μας πριν από εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με ιατρική έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κέντρο Ερευνών AIDS Aaron Diamond της Νέας Υόρκης και το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν, Βέλγιο.

Η μελέτη, που εστίασε στο γονιδίωμα 38 διαφορετικών θηλαστικών, καταδεικνύει ότι παθογόνοι μικροοργανισμοί, των οποίων η ύπαρξη χρονολογείται από την εποχή των δεινοσαύρων, έχουν βρει «καταφύγιο» στο κληρονομήσιμο ανθρώπινο DNA.

Η μελέτη συνιστά μία ακόμη προσπάθεια να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου DNA. Άλλωστε, μόλις το 1,5% του γονιδιώματός μας περιέχει την κωδικοποιημένη γενετική μας ταυτότητα, το υπόλοιπο έχει είτε άγνωστη λειτουργία είτε παρασιτική προέλευση.

Χαρακτηριστικά, ένας από τους «μαθουσάλες» ιούς εισέβαλε στο γενετικό υλικό ενός αρχαίου ζώου, που αποτελεί μέρος πολλών εξελικτικών γραμμών, και βρέθηκε στο γονιδίωμα των περισσότερων θηλαστικών που περιλήφθηκαν στη μελέτη.

Ένας άλλος ιός μόλυνε ένα πρώιμο ανθρωποειδές, και συνεπώς βρέθηκε να επιβιώνει μέχρι σήμερα σε πιθήκους και ανθρώπους.

Η έρευνα εγείρει το εντυπωσιακό ενδεχόμενο το ανθρώπινο DNA να λειτουργεί ως περιβάλλον που επιτρέπει, ή ακόμα ευνοεί, την εξέλιξη ιών με το πέρασμα χρόνου. Παρά ταύτα, οι αρχαίοι ιοί δεν προκαλούν κάποιο γνωστό κίνδυνο για τους ανθρώπους ξενιστές.

Αντίθετα, κάποιοι συνυπάρχουν συμβιωτικά με τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του.

Επιπλέον, αναφέρετε,οι ιοί έχουν χάσει τη βασική ικανότητα να μετακινούνται παρασιτικά από κύτταρο σε κύτταρο, έχοντας εξελιχθεί προκειμένου να αναπαράγονται μαζικά στο πλαίσιο ενός κυττάρου ξενιστή.

«Αυτή είναι η ιστορία μίας επιδημίας που εξελίσσεται στο γονιδίωμα του κάθε ζώου, λαμβάνει χώρα εδώ και 100 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται σήμερα», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Ρόμπερτ Μπέλσο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Μαθαίνοντας τους κανόνες αυτού του αρχαίου παιχνιδιού θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το ρόλο των ιών στην υγεία και την αρρώστια», προσέθεσε ο επικεφαλής της έρευνας Γκνίκας Μαγκιορκίνις, εξηγώντας ότι «ο εντοπισμός κίνησης ή πρωτεϊνών που παράγονται από τους ιούς» μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνων ή μολύνσεων.

ΕΛΒΕΤΟΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ


Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από το Αγρίνιο εισάγουν ευρωπαϊκές φαρμακευτικές επιχειρήσεις από χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία.

Όπως αναφέρετε κατά την επίσκεψη του αντιπεριφερειάχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γ. Αγγελόπουλου σε πρότυπη μονάδα ομάδας παραγωγών που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Αγρίνιο, έγινε γνωστό ότι μέσα στον Μάιο προγραμματίζεται, με την συμμετοχή της Περιφέρειας, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, τις δυνατότητες που απορρέουν απ’ αυτές και την επιστημονική υποστήριξη τους.

Σε μια περίοδο που η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα θεωρείται κρίσιμος κρίκος για την παραγωγική ενίσχυση της Δυτικής Ελλάδας οι καινοτόμες μορφές καλλιεργειών, με έμφαση στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, αποτελούν σημαντική διέξοδο ελκύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


Του Σάββα Καλεντερίδη
Εδώ και αρκετά χρόνια είναι σε εξέλιξη η αποδυνάμωση των εθνικών κρατών, κυρίως μέσω της αλλοτρίωσης των εθνών και της προσπάθειας εφαρμογής του λεγόμενου πολυπολιτισμικού μοντέλου (αυτό που προσπάθησε να εφαρμόσει στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό για εκατομμύρια λαθρομετανάστες), με κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία των γνωστών και μη εξαιρετέων Μ.ΚΥ.Ο. αλλά και «προοδευτικών» κομμάτων που εξ αντικειμένου λειτουργούν ως δεκανίκι στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών. Και στην Ελλάδα, δόξα τω Θεώ, έχουμε πολλά απ’ αυτά!
Ένας άλλος τρόπος αποδυνάμωσης των εθνικών κρατών και του ρόλου τους στο διεθνές σύστημα, είναι η υποδούλωσή τους δια της δημιουργίας δυσβάστακτου εξωτερικού χρέους και του ξεπουλήματος κρατικών οργανισμών, τραπεζών και εταιρειών στρατηγικής σημασίας, που ακολουθεί στη συνέχεια δια της επιβεβλημένης οδού των «ιδιωτικοποιήσεων».
Τέλος, τη χαριστική βολή δίνει στα εθνικά κράτη και τη λεγόμενη εθνική κυριαρχία η συμμετοχή τους σε υπερεθνικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα μάλιστα σε εκείνους που η συμμετοχή απαιτεί την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Οι «κακές γλώσσες» και οι συνομωσιολόγοι θεωρούν πάντως ότι πίσω από αυτήν την ιστορία της αλλοτρίωσης των εθνών και της αποδυνάμωσης των εθνικών κρατών, κρύβονται πλανητικά οικονομικά -και όχι μόνο- συμφέροντα, που επιδιώκουν αυτό που λέγεται παγκόσμια διακυβέρνηση, ταπεινός δούλος της οποίας δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ευθαρσώς και με κάθε επισημότητα ακόμα και μέσα στο πολύπαθο Ελληνικό Κοινοβούλιο (το τί έχουν ακούσει οι τοίχοι αυτού του κτιρίου δε λέγεται, από το ευχαριστώ τους Αμερικανούς, του κ. Σημίτη, μέχρι την παγκόσμια διακυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες (!!!) του Γιώργου Παπανδρέου).
Αν θέλει κανείς να βάλει στο κάδρο τις χώρες-μοντέλα, όπου εφαρμόστηκε το σχέδιο αυτό, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός, μπορούμε να πούμε αβίαστα ότι η Ελλάδα δικαιούται προνομιούχο θέση, αφού το εξωτερικό της χρέος είναι σε δυσθεώρατα ύψη, η χώρα παραμένει οικονομικά ζωντανή όντας υπό απόλυτη εξάρτυση από εξωτερική βοήθεια, το ξεπούλημα οργανισμών και εταιρειών στρατηγικής σημασίας, όπως του τομέα της ενέργειας, είναι σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ ήδη έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα στην Ε.Ε., όπως ο έλεγχος των συνόρων, η ισχύς του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου και το δικαίωμα έκδοσης (εθνικού) νομίσματος. Εκεί που «υστερεί»η χώρα μας είναι ο πολυπολιτισμός, αφού, παρά τις προσπάθειες άλωσης των πανεπιστημιακών εδρών ιστορίας από «προοδευτικούς» ακαδημαϊκούς δασκάλους που έχουν αλλεργία απέναντι σε έννοιες όπως πατρίδα, έθνος, εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, αντίσταση, παράδοση, ελληνική γλώσσα, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ελληνικών «προοδευτικών» κομμάτων και της ...φίλης Τουρκίας για δημιουργία πολυάριθμης μουσουλμανικής μειονότητας σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να επιμένει ελληνικά, μέχρι που σημαντικό μέρος της σκέπτεται να ψηφίσει το κόμμα της Χρυσής Αυγής, έτσι, από αντίδραση και από πείσμα σε όλους αυτούς τους αρνησιπάτριδες και τους πάτρονές τους.
Τη στιγμή λοιπόν που συμβαίνουν όλα αυτά, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με τεράστιες ευθύνες διαχρονικά της πολιτικής ηγεσίας αλλά και των ίδιων των πολιτών, και τη στιγμή που η Ευρώπη, προς στιγμήν τουλάχιστον, δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τις κινήσεις εκείνες που θα αναστήσουν το ημιθανές αν όχι ήδη νεκρό ευρωπαϊκό όραμα, στη μακρινή Αργεντινή γίνονται κοσμογονικές αλλαγές, αλλαγές που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από το συρμό της παγκόσμιας πραγματικότητας.
Πριν όμως αναφερθούμε στις αλλαγές αυτές, καλό είναι να θυμηθούμε ότι η Αργεντινή, πριν οδηγηθεί στην πτώχευση, επιχείρησε έναν ατυχή πόλεμο στις Νήσους Μαλβίνες (για τους Άγγλους Φώκλαντς), το 1982, ένας πόλεμος που οδήγησε στην πτώση της χούντας τον επόμενο χρόνο και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις επιχείρησαν να ανασυγκροτήσουν την οικονομία της Αργεντινής κυρίως μέσω του εξωτερικού δανεισμού. Στη συνέχεια, για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του υπερπληθωρισμού (ο πληθωρισμός τα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε φθάσει το 5.000%), με την υπόδειξη του ΔΝΤ, που ήταν εκεί από το 1991, για οικονομοτεχνική βοήθεια (sic), υιοθέτησαν και πάλι το πέσο, τη φορά αυτή όμως με ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο. Μετά από μια περίοδο σταθερότητας και ευημερίας και αφού το σκληρό νόμισμα ευνοούσε τις εισαγωγές και εξαφάνιζε την παραγωγική βάση (σας θυμίζει τίποτα;), το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής εκτινάχτηκε στα ύψη, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και στην πτώχευση, το 2002.
Έκτοτε έγιναν πολλά, που δεν χωρούν και εκφεύγουν ίσως της υπόθεσής που θέλουμε να αναπτύξουμε στο άρθρο μας. Όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτά που γίνονται τους τελευταίους μήνες στην Αργεντινή, που προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της τα βαρίδια και τα κακά που της επισώρευσε η πτώχευση.
Πρώτα απ’ όλα η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ, αμέσως μετά την εγχείρηση καρκίνου του θυρεοειδούς, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, κατήγγειλε διεθνώς την αποστολή ενός αγγλικού αντιτορπιλικού και ενός πυρηνικού υποβρυχίου στις Μαλβίνες, θέλοντας να δείξει ότι το θέμα των νησιών αυτών δεν θεωρείται λήξαν για την Αργεντινή.
Το καλό όμως για τη Δύση και για την παγκόσμια κοινότητα η αναρρωνύουσα πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης αυτής χώρας, μας το φύλαγε για το Πάσχα, αφού τότε ανακοίνωσε ότι εθνικοποιείται η άλλοτε κρατική εταιρεία πετρελαίων YPF, που είχε ιδιωτικοποιηθεί, με την ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol να είναι κάτοχος του 57% των μετοχών της. Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση έχει ως εξής: «H YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο του κράτους της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρείας που θα εθνικοποιηθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% θα κατανέμεται στις πετρελαιοπαραγωγές επαρχίες».
Οι αντιδράσεις της Ισπανίας και της Ε.Ε. ήταν σκληρές, όμως αυτό δεν φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση της Αργεντινής, που υποστηρίζεται από έναν κεντροαριστερό συνασπισμό*, και φέρεται αποφασισμένη να επιχειρήσει να περάσει από το Κογκρέσο, σχετικό νόμο με τον οποίο το κράτος θα αποσπάσει ποσοστό 51% από τη Repsol, επικαλούμενο τον στρατηγικό ρόλο που έχει η ενέργεια για την επιβίωση και την ασφάλεια της χώρας. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η εθνικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας Aerolíneas Argentinas και του ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού ANSES, από την ίδια κυβέρνηση το 2008.
Το γεγονός αυτό, δεν απασχόλησε και πολύ την ελληνική κοινή γνώμη ούτε τα κόμματα, που παραμένουν εγκλωβισμένα σε ένα στείρο μνημονιακό ή αντιμνημονιακό παραλήρημα, τη στιγμή που πατρίδα μας ετοιμάζεται να κατοχυρώσει την πιο προνομιακή θέση στο κάδρο των διαλυμένων εθνικών κρατών.
Κατά την άποψή μας, τις δυο εβδομάδες που απομένουν για τις εκλογές, αυτό που θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των προεκλογικών συζητήσεων, μαζί με την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, είναι η θωράκιση και η προστασία του εθνικού κράτους που λέγεται Ελλάδα, για να μην φθάσουμε στο σημείο μετά από μερικές δεκαετίες, όπως γίνεται στην Αργεντινή, να εθνικοποιούμε κρατικές εταιρείες, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, που ήδη ξεπουλήθηκαν, και τη ΔΕΠΑ, που ετοιμάζεται να ξεπουληθεί, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στη «λέσχη» των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, χωρίς να διαθέτει κρατικές εταιρείες στο χώρο της ενέργειας. Γίνεται;
*Κυρίως στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται η ιδεολογία του αριστερού εθνικισμού, που εκδηλώνεται κυρίως σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, εθνικού πατριωτισμού και εθνικοποιήσεων ζωτικής σημασίας οργανισμών. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα κόμματα συναγωνίζονται το ένα το άλλο στο ξήλωμα της ελληνικής παιδείας, του ελληνικού έθνους και της πατρίδας.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ


Στην αγωγή που έχουν καταθέσει δύο Ελληνίδες κατά της ελληνικής κυβέρνησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα μέτρα λιτότητας αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το BBC.

Οι δύο γυναίκες κατηγορούν την κυβέρνηση για την πολιτική της λιτότητας η οποία σύμφωνα με τις ίδιες συνιστά γενοκτονία εν καιρώ ειρήνης και στερεί από τους Έλληνες πολίτες την ελευθερία τους, το εισόδημα και την κατοικία τους, επομένως δεν τους επιτρέπουν πρόσβαση σε άσυλο, φαγητό, υγεία και εκπαίδευση.

«Πρόκειται για απλούς Έλληνες της μεσαίας τάξης: δασκάλους, δικηγόρους, φυσιοθεραπευτές. Αυτούς που έχουν χτυπηθεί βαριά από τις κυβερνητικές περικοπές και τώρα καταφεύγουν σε αυτή την εξαιρετικά ασυνήθιστη εσχάτη κίνηση» αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC.

Τέλος ο ανταποκριτής τονίζει ότι η κατηγορία της γενοκτονίας υπονοεί πρόθεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με τις δύο γυναίκες να σημειώνουν ότι η πρόθεση στοιχειοθετείται από την απόδειξη της επίγνωσης των επιπτώσεων των μέτρων.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More