ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ


Απογοητευμένος με τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις είναι ο πατέρας του παγκόσμιου πρωταθλητή ύψους,Δημήτρη Χονδροκούκη, Κυριάκος, ο οποίος δεν θέλει κανένας πολιτικός να πλησιάσει τον γιο του, για να τον συγχαρεί.

«Κανείς πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να συγχαρεί κανένα αθλητή», είπε.

Ενθυμούμενος τους κόπους και τις θυσίες του Δημήτρη μέχρι να κατακτήσει το «χρυσό», εξοργίζεται όλο και περισσότερο με την πολιτεία, που έχει εγκαταλείψει τα παιδιά της.

«Φέτος το χειμώνα γυμνάζονταν μέσα στο κρύο με θερμοκρασία κάτω από δέκα βαθμούς. Το καλοκαίρι το γήπεδο του Αγίου Κοσμά ήταν κλειστό, δεν μπορούσαν να μπουν να προπονηθούν. Να μπουν μέσα οι σημερινοί παγκόσμιοι πρωταθλητές. Οι πόρτες ήταν κλειστές!», εξήγησε στην πρωινή εκπομπή του Ant1.

Ο κ. Χονδροκούκης υπογράμμισε ότι η επιτυχία του Δημήτρη ήταν καθαρά ατομική υπόθεση, αφού γυμναζόταν κάτω από άθλιες συνθήκες, και της Ομοσπονδίας που «παλεύει για να μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές μας».

«Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω σε αυτά τα παιδιά. Ακούμε πράγματα που ανατριχιάζουμε. Κλείνουν γήπεδα. Καταργούνται τα πάντα σήμερα. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Τα πάντα δεν είναι οικονομικά. Η πολιτεία θα μπορούσε να κάνει πράγματα που δεν έχουν οικονομικό αντίκρισμα, τα οποία όμως θα μπορούσε να είχε κάνει για να διευκολύνει τη ζωή των αθλητών, την προπόνηση των αθλητών. Κανένας πολιτικός δεν έχει δικαίωμα να συγχαρεί κάποιον αθλητή», κατέληξε ο κ. Χονδροκούκης.

Τέλος, σύμφωνα με το star.gr, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε μόνο αυτή τη μιζέρια, την κακομοιριά, το σημείο που μας έχουν φτάσει κάποιοι να ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Έλληνες και να σηκώσουμε την ελληνική σημαία. Αλλά υπάρχουν και πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Ο ελληνικός λαός είναι πραγματικά ένας υπερήφανος λαός. Είναι ένας λαός ικανός, δουλευταράς και με μεγάλες ικανότητες».

ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ ΛΥΣΕΙΣ


Να δώσει στη δημοσιότητα «συγκεκριμένες ημερομηνίες, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις», ζητεί από την κυβέρνηση ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, σε επιστολή του προς την προεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός (Οικονομικών) και η κυβέρνηση στην προσπάθεια το PSI να έχει τη μέγιστη επιτυχία δεν δίστασε να ακρωτηριάσει τα χέρια των ιδιωτών αποταμιευτών».

Απέναντι σε αυτούς τους ιδιώτες αλλά και όσους μελλοντικά θα έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο η κυβέρνηση με τις ενέργειές της «έχει χάσει την αξιοπιστία της και καταστρέφει με τις πράξεις της ό,τι αξιοπιστία έχει απομείνει στο ελληνικό κράτος» σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση «ενδιαφέρεται μόνο για τις τράπεζες», καθώς όλες οι λύσεις που έχουν διατυπωθεί (επανακεφαλαιοποίηση, φοροαπαλλαγές) αφορούν αποκλειστικά τις τράπεζες, ενώ «ταυτόχρονα αδιαφορεί προκλητικά για τα φυσικά πρόσωπα».

O Σύλλογος Φυσικών Προσώπων επισμαίνει ότι σε ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας στο PSI, προέτρεψε τα μέλη του να απέχουν, παρά να ψηφίσουν όχι, και να μπλοκάρουν τη διαδικασία.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προσφέρει συγκεκριμένες λύσης, ο Σύλλογος λέει ότι «θα μείνει στην ιστορία σαν η κυβέρνηση που έκανε τα πάντα για τις τράπεζες και τίποτα για τους απλούς πολίτες, σαν την κυβέρνηση που προχώρησε σε δόλια δήμευση των περιουσιών την ιδιωτών».

Ο Σύλλογος υπολογίζει ότι στο πλαίσιο του PSI για κάθε 1.000 ευρώ παλαιά ομόλογα που αντάλλαξαν και τα φυσικά πρόσωπα, εισπράττουν 315 ευρώ σε νέα ελληνικά ομόλογα, λήξεως μεταξύ 2023-2042, και 150 ευρώ σε ομόλογα EFSF λήξεως 2013/2014.

Βάσει των τιμών των νέων ομολόγων που αναμένεται να παραδοθούν στους παλιούς κατόχους, η νέα αποτίμηση διαμορφώνεται στα 202,97 ευρώ.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Αλλάζει το σύνταγμα μετά τη συγκρότηση της νέας βουλής με πρωτοβουλία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 5ετής θητεία, αύξηση βουλευτών και μεγαλύτερη δύναμη στα 2 πρώτα κόμματα εις βάρος των μικροτέρων οι αλλαγές.

Η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές περνά και μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία είναι βέβαιον ότι θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας Βουλής με πρωτοβουλία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Ηδη από τις επόμενες ημέρες το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας - το παλαιότερο think tank - που λειτουργεί στην Ελλάδα και πρόσκειται στη ΝΔ θα αναρτήσει στον διαδικτυακό ιστότοπό του 20 προτάσεις για την τροποποίηση του Συντάγματος που αναφέρονται στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», στις αλλαγές αυτές συμφωνεί η ηγεσία της ΝΔ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και αναμένεται να κυριαρχήσουν στον διάλογο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές. Μεταξύ των προτάσεων αυτών περιλαμβάνονται:

Αυστηρά 5ετής κοινοβουλευτική θητεία
Προτείνεται σταθερή κοινοβουλευτική θητεία με διάλυση της Βουλής μόνον εφόσον το εγκρίνουν τα 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης που εισήχθη πρόσφατα και στο βρετανικό κοινοβούλιο. Κατά πάσα πιθανότητα, η θητεία που θα προταθεί θα είναι πενταετής. Εχει επίσης προταθεί, αν κατά τη διάρκεια της πενταετίας προκηρυχθούν για οποιονδήποτε λόγο πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές να έχει θητεία μόνο για το υπόλοιπο της πενταετίας.

Εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας
Κατά το γερμανικό πρότυπο, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (άρθρο 34, παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος) προτείνεται να κατατίθεται μόνο αν περιλαμβάνει πρόταση νέου πρωθυπουργού.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Προτείνονται αλλαγές έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η εκλογή Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών ή η παράταση της θητείας του απερχόμενου προέδρου, π.χ. για ένα έτος, με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής
Οπως αναφέρει η πρόταση του ΚΠΕΕ, «οι πρόσφατοι εκλογικοί νόμοι (από τη δεκαετία του '90 και μετά) έχουν νοθεύσει την αρχική φιλοσοφία της ενισχυμένης αναλογικής, αφού ενισχύουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του πρώτου κόμματος σχεδόν αποκλειστικά εις βάρος του δευτέρου και όχι των μικροτέρων. Αυτό αποτελεί παράγοντα αστάθειας του κομματικού συστήματος. Πρέπει ως εκ τούτου να εξετασθεί η αποκατάσταση της αρχικής λειτουργίας των εκλογικών συστημάτων αυτού του τύπου που, σε μια προσπάθεια δημιουργίας σταθερών μεγάλων κομμάτων με κυβερνητική προοπτική, ευνοεί όχι μόνο το πρώτο αλλά όλα τα μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρών κομμάτων (τα οποία γίνονται αντιληπτά ως οιονεί κόμματα διαμαρτυρίας ή των άκρων).

Αύξηση του αριθμού των βουλευτών
Σε αντίθεση με τις προτάσεις βουλευτών και κομμάτων για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, το ΚΠΕΕ προτείνει αύξησή τους με την αιτιολογία ότι θα αυξανόταν η εκπροσώπηση απομακρυσμένων περιοχών και θα μειωνόταν η εξάρτηση των πολιτικών από τα ΜΜΕ.
Η ΑΛΛΑΓΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ ΟΥΣΙΑ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΞΕΙ Η ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΚΙΟΛΑΣ.

ΚΑΠΝΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ


Τους τελευταίους μήνες οι μουφτήδες της Κομοτηνής καλούν πολιτιστικά φεστιβάλ από την Κωνσταντινούπολη και μετέχουν Πομάκοι και Αθίγγανοι δήθεν για την επιμόρφωση τους στον ισλαμισμό.Το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι μετά τη λήξη της εκδήλωσης ειδικοί μπράβοι βάζουν τους νέους μειονοτικούς να φορέσουν μλουζάκια με τη σημαία της υπό κατασκευή Ανεξάρτητης Θράκης.
Αρκετά παιδιά δυσφορούν, αλλά τα φοράνε κάτω από την πίεση των γονιών τους που δεν θέλουν να έχουν μπλεξίματα με τον τουρκικό υπόκοσμο.
Η ελληνική πολιτεία πρέπει να επέμβει άμεσα και με δικάστικη απόφαση να διαλύσει όσους Τοπικούς συλλόγους προωθούν άμεσα την προοπτική της τουρκοισλαμικής Θράκης. Διαφορετικά, εμείς θα κλαίμε στο μέλλον γιατί θα έχουμε θρηνήσει μια νέα χαμένη πατρίδα.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης - nectos.gr
Στη φωτογραφία βλέπετε νεαρό Έλληνα μουσουλμάνο να φορά τη σημαία της Ανεξάρτητης Θράκης σε μπλούζα.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


(Private Sector Involvment - P.S.I., μεταφραζόμενο σημαίνει την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δηλ των τραπεζών, στη ρύθμιση του χρέους των).


Απο αυτήν την διαδικασία, εξαρτάται εν πολλοίς, η κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τόσο στα κεφάλαια όσο και στη ρευστότητά τους, όπως παραδέχεται η τρόικα στην Έκθεσή της, στην οποίαν καταγράφει τίς αντοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η αξιολογική έκθεση της τρόικας, εκτός των άλλων, είναι ένα εργαλείο αποτύπωσης της έντασης και της δυναμικής της Ελληνικής οικονομίας, η οποία “αναπτύσεται” με ρυθμούς ύφεσης και όχι ανάπτυξης, μετά την διαμόρφωση της οικονομικής πραγματικότητας στην χώρα μας, απο την εφαρμογή της ανάλγητης πολιτικής των τελευταίων δύο χρόνων.

Σε αυτήν την Έκθεση γίνεται προσπάθεια να ...

αξιολογηθεί όσον το δυνατόν πιό “πραγματικά” και αξιόπιστα το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, και γενικά η εφαρμογή του πλέγματος των νόμων οι οποίοι επιφέρουν βίαιη επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Απευθύνεται δε στα οικονομικά επιτελεία των τοκογλύφων-πιστωτών μας, για να έχουν την πλήρη “εικόνα” του τί συμβαίνει, ανα πάσα ώρα και στιγμή, στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η ΕΚΤ θα ξαναρχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και τα ενεργητικά με αναδοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ως εγγύηση στους μηχανισμούς πιστώσεων».

Ανοδικά κινούνται οι επισφάλειες των Ελληνικών Τραπεζών, τις οποίες, η έκθεση, της τρόικας, υπολογίζει στο 13,3% επί του συνόλου των δανείων, χωρίς την αφαίρεση των προβλέψεων, αλλά και οι ρυθμίσεις που φθάνουν το 4% του συνόλου των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Σημειώνεται, τονιζόμενον, το ότι, ορισμένες τράπεζες και όχι όλες, κατέγραψαν ζημίες από το PSI, με την επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, που προκαλεί η ύφεση, αν και γενικώς δέν είναι παραδεκτόν και απο την τρόικα ότι, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος έχει ισχυρά έσοδα και μάλιστα εντός τών προβλέψεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης ορισμένων τραπεζών, η οποία πάντως χαρακτηρίζεται αργή, αλλά και σε κινήσεις συγχώνευσης, όπως της Alpha Bank με τη Eurobank , που θωρακίζουν έναντι της κρίσης και καταλήγουν σε ισχυρότερα κεφάλαια, όπως υπογραμμίζεται.

Στο 1%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ας σκεφτούν λοιπόν, όλοι οι Έλληνες, τα επιτόκια τα οποία “πληρώνουν” σε καταναλωτικά δάνεια, σε στεγαστικά δάνεια, σε κάρτες, κτλ, στούς ντόπιους επίσημους “τοκογλύφους” σε σχέση με το 1% με το οποίο δανείζονται οι Τραπεζίτες απο την ΕΚΤ, τούς οποίους μάλιστα το Ελληνικό δημόσιο “προικοδοτεί” με εγγυήσεις, δάνεια κτλ, χρόνια τώρα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται.

Την ίδια ώρα, στο 21% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2011 από 14,8% το Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% το Νοέμβριο του 2011.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.033.507 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός της χώρας, ανήλθε σε 4.824.862 άτομα.

Σε γεωγραφική κατανομή στην χώρα, η ανεργία στην Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία έφτασε στο 24,5% το Δεκέμβριο από 15,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Στα 24,9 δισ. ευρώ ανήλθε το ταμειακό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, όταν το έλλειμα του 2009 ήταν 36,1 δισ δηλ. 6% η διαφορά μεταξύ του 2009 και του 2011.

Όλος αυτός ο αγώνας επί δύο χρόνια, “έριξε” το δημόσιο έλλειμα κατά 6 δισ.

Φανταστείτε τι πρέπει να “πράξωμε” ώς κράτος για να το μηδενήσουμε.

Βέβαια οφείλω να επισημάνω την πορεία του ελλείματος του 2009 απο 6%, 10%, 12.5%, 13.6%, 15.4%, τελικά καταλήξαμε στο 15.4%
, πράγμα το οποίο σήμερα αμφισβητείται έντονα από στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του 2011, παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα 7,736 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Δεκέμβριο του 2011 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 5,732 δισ. ευρώ έναντι 6,659 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο.

Είναι γεγονός ότι το έλλειμα τροφοδοτεί το χρέος της χώρας με εκπληκτικούς ρυθμούς και είναι πασιφανές, ότι αυτός πρέπει να είναι, ένας απο τούς κύριους, στρατηγικός στόχος της Ελληνικής οικονομίας, ο μηδενισμός του ελλείματος.

Στρατηγικό κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου χάρτη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο με κεφάλαια περίπου 50 δισ. ευρώ θα παρέμβει στην αγορά για τη στήριξη των αδύναμων τραπεζών μετά την εφαρμογή του PSI+.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο που ψήφισε η ελληνική Βουλή, αιτήματα για κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο, θα μπορούν να υποβάλλουν μόνον όσες τράπεζες κριθούν βιώσιμες μετά το «κούρεμα».

Η τελευταία πράξη της απάτης των τραπεζιτών, υιοθετώντας τίς τεχνητές πτωχεύσεις μεμονωμένων κρατών, στην Ευρώπη και αλλού, ήταν το μόνο μέσο προκειμένου, δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, και γενικά ο “πλούτος” μιάς χώρας, να περάσουν δια της μεθόδου των μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων, αποκρατικοποιήσεων, κτλ, στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να το κρατήσουν στη ζωή με το αίμα των φορολογουμένων και να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Οι “τεχνικές εξαπάτησης”, πολλές, μία εξ αυτών, η οποία εφαρμόσθηκε στην χώρα μας, εν ολίγοις, δοκιμαστικά, και είχε πλήρη επιτυχία για το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, ήταν το μεγάλο “σκάνδαλο” του χρηματηστηρίου το 1999.

Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου εκατό δισεκατομμύρια ευρώ “χάθηκαν”, και διοχετεύθηκαν τεχνηέντως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δηλ. στούς Τραπεζίτες, το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία, έχασαν οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές.

Έχοντας ώς εμπειρία, το χρηματιστήριο, οι Τραπεζίτες (ξένοι και ντόπιοι), και ενώ στην ουσία είχαν ήδη πτωχεύσει, έστησαν την διαδικασία πτώχευσης της χώρας, σε αγαστή συνεργασία του πολιτικού συστήματος, με “κούρεμα”, με PSI+, μνημόνια, αποκρατικοποιήσεις, κτλ.

Σήμερα οι καταθέσεις των μικροκαταθετών, υπάρχουν μόνο σε λογιστική μορφή, δηλαδή σε εγγραφές ενεργητικού στις οικονομικές καταστάσεις των Ελληνικών τραπεζών.Τα μετρητά δεν υπάρχουν, εξ ού και ο πανικός των τραπεζιτών για την τυχόν “διάθεση” ανάληψης απο τους μικροκαταθέτες των καταθέσεών των.

Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει 450 Δισ + 350 Δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία = 800 Δις + 150 Δισ. οι ενισχύσεις στις τράπεζες που με την κρατικοποίηση προστίθενται στο δημόσιο χρέος = 950 Δις, δηλ. περίπου 1 ΤΡΙΣ
.

Τώρα φαίνεται η αιτία της αγωνίας του κ. Ε.Βενιζέλου και του κ. Κουτρουμάνη για την μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο “κούρεμα”απο την μιά πλευρά και το "κούρεμα" των 105 δισ. απο την άλλη, και γιατί γίνεται, μάς κοροιδεύουν για μια ακόμη φορά.

Σε απλά Ελληνικά, τα χρήματα των καταθέσεων χάθηκαν και η κρατικοποίηση των τραπεζών αποτελεί επινόηση και εφεύρημα των ίδιων των τραπεζιτών, που με το έξυπνο αυτό κόλπο της ανταλλαγής των ομολόγων με νέα του Ελληνικού δημοσίου, και με το ΤΧΣ (ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητος), ψευτοσοσιαλιστικής εμπνεύσεως, μεταφέρουν στο Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή στους Ελληνες φορολογούμενους πολίτες), τα χρέη των τραπεζών τους, τις οποίες θα ξαναπάρουν πίσω σε 1-2 χρόνια, απο το ΤΧΣ, καθαρές και απαλλαγμένες από τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή από τα χρήματα που οι ίδιοι έφαγαν, έχασαν ή σπατάλησαν.

Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η άρνηση των διοικήσεων τραπεζών να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, διότι αναμένουν την ευόδωση του “μεγάλου κόλπου”, της “τζάμπα” εξυγίανσής τους, το αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο PSI+ αποδυκνύει του λόγου το αληθές.

Πρέπει να παραπεμφθούν στη Ελληνική Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν όλες οι Διοικήσεις της ΤτΕ από το 1996 μέχρι και σήμερα
, αφού ανέχονταν και επέτρεπαν επί 17 ολόκληρα χρόνια, τους πτωχευμένους Έλληνες τραπεζίτες, να σκορπάνε τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών σε αλόγιστα μερίσματα, προκειμένου να φουσκώνουν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑΑ και να ευνοούνται οι μεγαλομέτοχοι τραπεζίτες, φορτώνοντας τα “χαρτιά άνευ αντικρύσματος”, στους αφελείς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είχαν την ψευδαίσθηση να θεωρούν τους εαυτούς τους επενδυτές στην Ελληνική οικονομία.

Ο Ελληνικός λαός χωρίς αναστολές θα πρέπει να διαφυλάξει τον “κόπο” ετών και να μην επιτρέψει την διασπάθισή του, απο “πονηρούς τραπεζίτες” και επιτήδειους.

Πρέπει να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης, την τύχη των καταθέσεών του, διότι αποτελούν κόπους ετών, μιάς ζωής !!!

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ


Εις την πρώτη σελίδα των Νέων Εποχών («Το Βήμα», 31 Μαΐου), ο κ. Μπαμπινιώτης λέγει: «Το γεγονός ότι είχαν διαφύγει την προσοχή του λεξικογράφου... κλπ.». Αυτή κ. Μπαμπινιώτη δεν είναι δικαιολογία για σας και να σας πω γιατί. Το λεξικό σας ασφαλώς δεν το γράφετε για τους γλωσσολόγους ή και για τους γνωρίζοντας επαρκώς τη γλώσσα. Το γράφετε για όλον τον κόσμο. Ο οιοσδήποτε μη ειδικός θα πει: «Αφού το γράφει ο καθηγητής, έτσι είναι». (Είναι γνωστό ότι οι τίτλοι προσθέτουν πειστικότητα). Να λοιπόν πως ό,τι γράφετε για τον πολύ αδαή αλλά φιλομαθή άνθρωπο έτσι είναι. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Ολοι ομιλούν για το Αγχος. Κάθε ανησυχία τη λένε Αγχος. Αυτό γίνεται διότι από Υπουργό μέχρι τον τελευταίο δασκαλάκο στην TV λένε: «Για να απαλλάξουμε τους μαθητές από το Αγχος των εξετάσεων κάνουμε αυτό ή εκείνο». Και ο Υπουργός όμως και ο δάσκαλος ξέρουν ότι την τάδε ημέρα, ακόμη και την τάδε ώρα που θα βγουν τα αποτελέσματα οι μαθηταί θα απαλλαγούν από το άγχος. Αλλο αν αυτό θα «αντικατασταθεί» από χαρά ή λύπη. Πάντως το άγχος θα φύγει. Είναι όμως γνωστόν ότι ούτε ο Φρόιντ ούτε ο Ράιχ ούτε κανένας από αυτούς, για να μην τους αναφέρω όλους, δεν ήξερε αλλά ούτε οι σύγχρονοι Φροϊδικοί ξέρουν πότε θα φύγει το άγχος από έναν «αγχώμενον». Γι' αυτό άλλωστε και η ψυχανάλυση διαρκεί από μισή, μέχρι πολλές Ολυμπιάδες. (...) Να πάλι λοιπόν ό,τι γράφεται ή λέγεται από τον ειδήμονα το παίρνει ο κόσμος και το κάνει κτήμα του. Να η λανθασμένη πληροφόρηση.

Στη σελ. Β3 λέτε «ό,τι αποτελεί ζωντανή χρήση της κοινής γλώσσας καταχωρίζεται στο λεξικό... κλπ.». Επεκτείνοντας τον συλλογισμό σας θα πρέπει να δεχθούμε ότι το Αγχος θα το αναφέρετε εκτός του ορισμού του και όπως το λέει ο Υπουργός, ο δάσκαλος και ακολούθως όλος ο κόσμος. Πιο κάτω λέτε: «Οταν η χρήση την αποβάλλει, ένα λεξικό που σέβεται τον εαυτό του την αποβάλλει και αυτό». Και όσοι έχουν το δικό σας λεξικό τι άραγε θα πρέπει να κάνουν; Είναι γνωστό και σωστό ότι οι άνθρωποι που έχουν διάφορο γνώμη για κάτι λένε: «Να το δούμε στο λεξικό».

ΔΗΜ. Χ. ΣΙΩΤΗΣ, Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Θεσσαλονίκη

Από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έλαβε «Το Βήμα» και δημοσιεύει το ακόλουθο κείμενο:

Ο κ. Μπαμπινιώτης, στο υστερόγραφο του άρθρου του στο «Βήμα» της Κυριακής της 21ης Ιουνίου, επιλέγει κατά την προσφιλή του συνήθεια τον δρόμο των διαβολών και της υπονόμευσης. Στο στόχαστρο τη φορά αυτή ο Δ. Ν. Μαρωνίτης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, και ο Ι. Καζάζης, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Και βεβαίως το ίδιο το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσω και του τίτλου του υστερογράφου: «Αφρο-Κεντρογλωσσικά». Αποσιωπά ο κ. Μπαμπινιώτης, ειδικός σε πονηρά τεχνάσματα, τη δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, η οποία διαχωρίζει, σαφώς και δημοσίως, τη θέση του από την προσωρινή δικαστική απαγόρευση, αλλά και τις υπερβολές που σημειώθηκαν εν σχέσει με τα επίμαχα λήμματα του Λεξικού του. Επιπλέον, επιχειρεί να οικειοποιηθεί διχαστικώς τις δηλώσεις των καθ. Α. Φ. Χριστίδη και Ν. Βαγενά, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ως γενικότερη και ανεπιφύλακτη στήριξη του Λεξικού του.

Θα πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Μπαμπινιώτης ότι υπάρχουν ακόμα ιδρύματα και επιστήμονες που δεν συναινούν στην εμπορευματοποίηση του επιστημονικού έργου. Γιατί αυτή είναι η κυρίαρχη διάσταση του Λεξικού του και αυτή ανακλάται στην ποιότητά του (παραλείψεις, ανακρίβειες, προχειρότητες, λάθη). Και εδώ βρίσκεται η ευθύνη όλων όσοι μπορούν και οφείλουν να έχουν λόγο για το έργο αυτό: να αποκαλυφθεί το έλλειμμα επιστημονικής, ηθικής και πολιτικής υπευθυνότητας του κ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος αναλαμβάνει να «φωτίσει το γένος» στα τέλη της δεύτερης χιλιετίας.

Δ. Ν. Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι. Καζάζης, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας, Α. Φ. Χριστίδης, Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας, Στ. Ευσταθιάδης, Διευθυντής του Τμήματος Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας, Τ. Καγιαλής, Ν. Βαγενάς, Διευθυντές του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Το λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη καταγράφει: «Βούλγαρος· 1. αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από τη Βουλγαρία 2. (καταχρ. - υβριστ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρ. του Π.Α.Ο.Κ.)».

Αλλάζουμε στο παραπάνω κείμενο τα ονόματα «Βούλγαρος» και «Βουλγαρία» με τα ζεύγη «Ελβετός - Ελβετία», «Ιρλανδός - Ιρλανδία», «Σουηδός - Σουηδία». Τότε η υβριστική σημασία μάς είναι αδιανόητη και τη θεωρούμε συκοφαντική. Αν όμως βάλουμε τα ονόματα «Βάνδαλος» και «Ούνος», τότε στέκει ακλόνητη η υβριστική υποδήλωση. Οσοι αμφιβάλλουν μπορούν να καταφύγουν σε ένα λεξικό, όπου θα διαβάσουν ότι τα εθνικά αυτά ονόματα δηλώνουν και τον απολίτιστο, το βάρβαρο και τον καταστροφέα έργων τέχνης (βανδαλισμός).

Στο «Βούλγαρος» όμως το λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη έχει ένα κενό, το οποίο μας οδηγεί σε ένα ολισθηρό δρόμο. Σήμερα με τους Βουλγάρους ευτυχώς είμαστε δύο πολύ καλοί φίλοι. Ετσι δεν είναι στις προθέσεις μας να αναξέσουμε παλιές πληγές. Αλλά, όχι και σε πολύ παλιό παρελθόν, οι σχέσεις μας ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολες. (...)

Η εθνική μνήμη κατέγραψε την εμπειρία αυτή, την οποία το λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών διατυπώνει ως εξής: «Βούλγαρος· 1. κάτοικος της Βουλγαρίας, και 2. μεταφ. άνθρωπος αγροίκος, βάρβαρος, απολίτιστος ή ισχυρογνώμων, πείσμων, σύνηθ.». Παρόμοια αναφέρει και το Μεγάλο Λεξικό του Δημητράκου και το λεξικό του Σταματάκου. Αυτά απουσιάζουν από το κρινόμενο λεξικό, και πολλοί, και καλής πίστεως ακόμα, και ιδιαίτερα οι νέοι και οι ξένοι, διαβάζοντας το λήμμα «Βούλγαρος» σχηματίζουν τη γνώμη ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι της Θεσσαλονίκης, και κατ΄ επέκταση όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι Μακεδόνες, έχουν βουλγαρική καταγωγή. Αν δεν υπήρχε το κενό στο λεξικό, τότε η αγανάκτηση δε θα ήταν τόσο έντονη, αφού συνειρμικά το «Βούλγαρος» θα ανέπλαθε τον απολίτιστο και βάρβαρο άνθρωπο. Ετσι εξηγείται ο ξεσηκωμός. (...)

Κωνσταντίνος Τρυφερούλης, Συνταξιούχος Λυκειάρχης, πτυχιούχος Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More