ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΩΦ ΤΑ ΕΦ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ*

garoufas@otenet.gr



Εχω στα χέρια μου την υπ’ αριθμ. 30/2010 απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της πόλης Νόβα Ζαγόρα από τη Βουλγαρία και χαίρομαι γιατί αρκετές φορές η Δικαιοσύνη πρωτοπορεί και, αγνοώντας σκοπιμότητες, ανοίγει δρόμους. Η απόφαση είναι ιστορικής σημασίας γιατί ερμηνεύει τη βουλγαρική νομοθεσία υπό το πρίσμα της Eυρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δίνει σύγχρονο ορισμό στον όρο μειονότητα και αναγνωρίζει σε μέλος μιας μειονότητας το δικαίωμα να έχει επίσημα το όνομα που έχει στο πλαίσιο της κοινωνικής του ζωής μέσα στην εθνική μειονότητα.Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από αίτηση του ελληνικής καταγωγής Σαρακατσάνου Ντίμιταρ Γριβώφ, ο οποίος αναφέρει ότι οι πρόγονοί του έφυγαν από το μέσον της Ελλάδας (Αγραφα-Πίνδος) πριν 200 χρόνια, ότι οι Σαρακατσάνοι έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική, ότι κράτησαν μέχρι τώρα τη δική τους πολιτιστική ιδιαιτερότητα κι ότι αναγκάστηκαν στη Βουλγαρία αρχές του 20ού αιώνα να προσθέσουν «ωφ» η «εφ» στα επώνυμά τους, ενώ στις κοινωνικές τους σχέσεις χρησιμοποιούν και σήμερα ελληνικά ονοματεπώνυμα, ζητώντας πλέον να ονομάζεται επίσημα Δημήτριος Γρίβας.

Το δικαστήριο δέχθηκε αποδεδειγμένα τα πραγματικά γεγονότα (με κάποια λάθη) και επισημαίνει ότι ναι μεν η βουλγαρική νομοθεσία επέβαλε όλα τα επώνυμα να έχουν κατάληξη «ωφ»» η «εφ», αλλά προβλέπονται εξαιρέσεις αν το απαιτεί η οικογενειακή, εθνική και θρησκευτική παράδοση κάποιου. Επικαλείται την υπ΄αρ. 2/18-2-98 απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τονίζει ότι ακόμη κι αν δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για εθνικές μειονότητες τα σημαντικότερα στοιχεία για αναγνώριση εθνικής μειονότητας είναι η γλώσσα, τα ονόματα, η παράδοση και η πολιτιστική κληρονομιά και ότι ο όρος πρέπει να ερμηνευθεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα.

Η απόφαση επισημαίνει ότι το δικαίωμα στο όνομα είναι προσωπικό και αναφαίρετο, δέχεται ότι ο αιτών ανήκει στη μειονότητα των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, της οποίας τα μέλη μεταξύ τους χρησιμοποιούν ελληνικά ονοματεπώνυμα, ότι έχουν ιδιαίτερες οικογενειακές και πολιτιστικές παραδόσεις και ότι έχει δικαίωμα να αποκαλείται με το όνομα με το οποίο είναι γνωστός στην εθνική ομάδα που ανήκει… Το δικαστήριο κρίνει ότι η πραγματική κατάσταση πρέπει να αναγνωρισθεί νομικά και να δοθεί η δυνατότητα στον Dimitar Grivof να γράφεται και αποκαλείται στο εξής Δημήτριος Γρίβας.

Η απόφαση είναι αξιοπρόσεκτη και αποδεικνύει ότι μάλλον αρχίζουν να «λιώνουν τα χιόνια» στη Βουλγαρία αλλά και αποκαλύπτει τις εκεί βαθιές ρίζες του ελληνισμού…



* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ


"Σιγά, σιγά, μόνοι μας, με την αδράνειά μας, με την απερισκεψία μας ή και με την ατολμία μας, τα αφήνουμε να διαγράφονται από τη ζωή μας και τα αποτελέσματα είναι φανερά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος, ενώ σχολίασε την τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται σχετικά με την επανάσταση του '21, επισημαίνοντας σημαντικές παραλείψεις.

"Και όλα να τα σβήσουν και όλα να τ' αλλάξουν, η ιστορία έρχεται και αποκαθιστά την αλήθεια από μόνη της, γιατί οι πέτρες, τα χειρόγραφα, το αίμα, τα χώματα, είναι αυτά που μιλούν και δίνουν τη δική τους μαρτυρία"
, υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος, ο οποίος σημείωσε ότι "το '21 παραμένει το μεγάλο σχολείο του απροσκύνητου ήθους". Επισήμανε το γεγονός ότι διάφορα κέντρα "δρουν συστηματικά όχι για να προβάλλουν, αλλά για να προσβάλουν την επανάσταση", υπογράμμισε ότι "επιχειρείται ένα "κατέβασμα" του χθες για να μη φαίνεται το δικό μας νανικό ανάστημα σήμερα" και έκανε λόγο για "προσπάθεια να σβήσει το πατριωτικό αίσθημα για τη νεολαία".

"Εάν δεν μπορούμε να φανούμε ανώτεροι των προγόνων μας, τουλάχιστον ας μη φανούμε κατώτεροί τους", τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Πλαπούτας.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


Σημαντικότατοι οικισμοί της Νεολιθικής Εποχής και της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη θέση Παλιοκαστανιά Σερβίων, στην Κοζάνη. Πρόκειται για τον πρώτο οικισμό της Εποχής Σιδήρου που ανασκάπτεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, οικισμός της Αρχαιότερης Νεολιθικής περιόδου (6.500-6.000 π.Χ.) βρέθηκε σε υψόμετρο 1.700 μ. στην Πίνδο.Σε άλλοτε υπερυψωμένο παραποτάμιο πλάτωμα, που σήμερα έχει κατακλυστεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, η Εφορεία εντόπισε κατοικήσεις της Νεολιθικής εποχής (γύρω στο 5.500 π.Χ.), της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου (υπολογίζονται γύρω στο 1.100-1.000 π.Χ.), των Ρωμαϊκών και των Βυζαντινών χρόνων (στην τελευταία περίοδο, η θέση χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο).

Από την ανασκαφή ήρθαν στο φως μία πηλοκατασκευή της Νεολιθικής εποχής, τρεις μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι με πιθάρια της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου, ένα λιθόκτιστο δίχωρο κτίριο πιθανότατα της ίδιας περιόδου με αψίδα στα νοτιοδυτικά και σωζόμενο μήκος 11,6 μέτρα, λάκκοι (πιθανότατα απορριμματικοί) των Ρωμαϊκών χρόνων και ταφές της Βυζαντινής Εποχής.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αρχαιολόγος της Λ' ΕΠΚΑ, Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, «ο οικισμός της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου, στην οποία ανήκει και η πλειονότητα των ερευνημένων καταλοίπων, είναι ο πρώτος που ανασκάφηκε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς την εποχή αυτή έχουν εντοπιστεί εδώ μόνο συστάδες τάφων».

Επισημαίνει δε ότι «η γεωγραφική του θέση δίπλα σε ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια περάσματα, σε μία περιοχή με διαχρονική κατοίκηση, η αυξημένη αποθηκευτική του δραστηριότητα και τα μεγάλα και σταθερά κτίρια από πέτρα, μαρτυρούν πως πρόκειται για έναν σημαντικό οικισμό, με κεντρικό χαρακτήρα στη ζωή των κατοίκων της περιοχής».

Σημαντικά ήταν και τα ευρήματα της ανασκαφής της Λ' Εφορείας στη θέση Κασιάνη Λάβας του δήμου Σερβίων, όπου εντοπίστηκε ο μόνος βεβαιωμένος οικισμός της Αρχαιότερης Νεολιθικής περιόδου (6.500-6.000 π.Χ.) σε τόσο μεγάλο υψόμετρο (950 μέτρα). Ο οικισμός αυτός βρισκόταν πάνω στο μοναδικό φυσικό πέρασμα που ενώνει διαχρονικά τη Θεσσαλία με τη Δυτική Μακεδονία.

«Οικισμός σε μεγάλο υψόμετρο, στα 1.700 μέτρα, εντοπίστηκε πρόσφατα στην Πίνδο. Ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην Αρχαιότερη Νεολιθική Εποχή έχουμε τους πρώτους οικισμούς με περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα», διευκρινίζει η Α. Χονδρογιάννη- Μετόκη.

Σύμφωνα με την ίδια, ενδείξεις κατοίκησης της ίδιας εποχής υπάρχουν και στη Σαμαρίνα, στα 1.600 μέτρα, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η ύπαρξη οικισμού στην περιοχή. Στη συγκεκριμένη θέση διερευνήθηκαν, επίσης, διαταραγμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Πρώιμης Εποχής Χαλκού (περίπου 3.000-2.000 π.Χ.) και της Ελληνιστικής Εποχής (300-100 π.Χ).


ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, στις ΗΠΑ, Έλληνες και Ιρλανδοί επεξεργάζονται σχέδια...

Washington Post: Η διάσωση της Ελλάδας θα έρθει από τις ΗΠΑ;
για την οικονομική ανάκαμψη.

«Μπορούν συνταξιούχοι πολίτες της Αμερικής να σώσουν την ελληνική οικονομία; Μπορεί το Google και άλλες πολυεθνικές εταιρείες να τονώσουν την Ιρλανδία;» αναρωτιέται ο συντάκτης Howard Schneider.


«Αυτά τα θέματα έφεραν προς συζήτηση αξιωματούχοι από τις δύο χώρες στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα καθώς προσπαθούν να βοηθήσουν τις υπερχρεωμένες χώρες τους να βγουν από την κρίση», επισημαίνεται.

Τα δύο κράτη δέχθηκαν δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ, και έχουν δεσμευτεί σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση των οικονομιών τους και των κρατικών δαπανών τα επόμενα χρόνια. Αλλά τα περιθώρια στενεύουν και η επιτυχία των προγραμμάτων βασίζεται στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, προτού οι χώρες πρέπει αρχίσουν να βγαίνουν πάλι στην ελεύθερη αγορά για νέα δάνεια.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι αποσκοπεί να επωφεληθεί από τον τουρισμό, καθώς ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Παύλος Γερουλάνος περιέγραψε αυτή τη στρατηγική «επιστροφή στις βασικές δομές».

Ο κ. Γερουλάνος ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα για την προβολή του ελληνικού τουρισμού σε διάφορες ομάδες όπως η Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων και σε μεγάλες εβραϊκές οργανώσεις, καθώς το Ισραήλ υπήρξε μια σημαντική αναπτυσσόμενη αγορά για τα ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Η χώρα ακόμα αναγνωρίζει ορισμένα αποτυχίες της όπως η αλυσίδα ξενοδοχείων Ξενία, είπε ο κ. Γερουλάνος.

Όσον αφορά στην Ιρλανδία, η ελπίδα είναι να προσελκύσει και πάλι ξένες επενδύσεις.

ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;


«Ιταλία και Ελλάδα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών κυμάτων που άρχισαν ήδη να δημιουργούνται μετά τις εξεγέρσεις που ξέσπασαν στην νότια ακτή της Μεσογείου», τονίζει σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa (και την ειδική υπηρεσία Μεσογείου Ansamed) ο πρέσβης της Ελλάδος στη Ρώμη, Μιχάλης Καμπάνης.

«Οι εξελίξεις των ημερών αυτών στο νησί της Λαμπεντούζα είναι ενδεικτικές της όλης κατάστασης και των διαστάσεων που προσλαμβάνει. Είναι σαφές, κατά συνέπεια, ότι το όλο πρόβλημα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη», προσθέτει ο έλληνας διπλωμάτης.

Ο πρέσβης μας στην Ιταλία εξηγεί ότι «η κινητοποίηση της Frontex στο Αιγαίο μείωσε σημαντικά το φαινόμενο των μεταναστευτικών κυμάτων», ενώ, σε ότι αφορά τις επικείμενες εξελίξεις και αποφάσεις, υπογραμμίζει ότι «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 και 25 Μαρτίου, μετά από αίτημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, θα συζητηθεί σε βάθος το όλο θέμα των αφίξεων λαθρομεταναστών, ώστε να επιτευχθεί μια ίση κατανομή του βάρους, ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Ιταλία, που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση».

Σε σχέση, τέλος, με τη λιβυκή κρίση, ο πρέσβης μας στην Ιταλία υπενθυμίζει στο πρακτορείο Ansa ότι «η Ελλάδα δε συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν πραγματοποιούνται στα πλαίσια του NATO, ενώ, σε διμερές επίπεδο, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα φίλων και συμμάχων, παρέχει επικουρικές υποδομές».

ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ


Διόλου κολακευτικά για τη χώρα μας είναι για μια ακόμα φορά τα σχόλια του ξένου Τύπου και συγκεκριμένα της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde".
Ως "ηράκλειος άθλος" χαρακτηρίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Λε Μοντ ο στόχος για την Αθήνα, να επαναφέρει το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2035. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει κάθε χρόνο να αποδεσμεύει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ.
Κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο για την Ελλάδα, συμπεραίνει η αρθρογράφος Μαρί ντε Βερζές βασιζόμενη σε εκτιμήσεις οικονομολόγων, σύμφωνα με τους οποίους "η μόνη γνωστή περίπτωση χώρας του ΟΟΣΑ με τέτοια πλεονάσματα είναι η Νορβηγία χάρη στα εισοδήματα από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "η λιτότητα στην οποία έχει υποβληθεί η Αθήνα, ύστερα από τις συστάσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη. Οι περικοπές των μισθών και η αύξηση των φόρων επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση πλέον να υπολογίζει ούτε στην προοπτική της υποτίμησης, ούτως ώστε να δώσει έναυσμα στις εξαγωγές της. Το ΑΕΠ έχει περιοριστεί στο 4,5% το 2010 και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% το 2011, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο 15%.
Επιπλέον, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση φόρων". Κατά συνέπεια, ναι μεν, το έλλειμμα περιορίζεται, το χρέος ωστόσο αυξάνεται, αγγίζοντας το 150% του ΑΕΠ, επίπεδο-ρεκόρ στους κόλπους της ευρωζώνης. "Η Ελλάδα", συνεχίζει η συντάκτρια, "υπολογίζει να επιστρέψει στις αγορές από το 2012". Ωστόσο, το χρέος της συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε επιτόκια απαγορευτικού επιπέδου.
Σύμφωνα με τον Ζαν Φρανσουά Ρομπέν, αναλυτή της Natixis, "στην αγορά CDS, η Ελλάδα θεωρείται πιο επικίνδυνη και από το Ιράκ! Αξιολόγηση που είναι παράλογη, ωστόσο οι επενδυτές είτε υπερβάλλουν είτε όχι, εφ' όσον τα επιτόκια παραμείνουν στις σημερινές τους τιμές, η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη".
Απομένει να δούμε, κατά πόσο η Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα θα καταφέρουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης και να αποδείξουν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο μελανή όσο φαίνεται, σχολιάζει η συντάκτρια.
Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις με εντυπωσιακό ρυθμό, κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες εντός ενός έτους, ενώ για να αυξήσει τα έσοδά της, η Αθήνα αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ. Ο στόχος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Ωστόσο, εάν τον πετύχει --κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν ορισμένοι αναλυτές-- η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποφύγει την επιβολή νέων φορολογικών αυξήσεων, που με τη σειρά τους θα αποδυνάμωναν επιπλέον την ανάπτυξη.
Κατά συνέπεια, "είναι επείγουσα ανάγκη για όλους, η Ελλάδα να τα καταφέρει", υπογραμμίζεται στο άρθρο. Διότι σε περίπτωση που η χώρα παραδεχόταν ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της, αυτό θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
Το διακύβευμα αυτό, θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τους ηγέτες των "27" κατά τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καταλήγει η συντάκτρια.

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ;


Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια άκρως μυστική τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σιράκ, ζήτησε από τα Γαλλικά στρατεύματα να ενωθούν με τους Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια αποστολή που είναι από τον θεό.
Τώρα, όντας εκτός προεδρικού γραφείου, ο Σιράκ αφηγείται ότι ο...
Αμερικανός ηγέτης απευθύνθηκε στην "κοινή τους πίστη" και του είπε: "Οι Γωγ και Μαγώγ δρουν στην μέση ανατολή.... Οι βιβλικές προφητείες εκπληρώνονται...Αυτή η αναμέτρηση είναι θέλημα θεού, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει αυτήν την.....
σύγκρουση για να εξαλείψει τους εχθρούς των πιστών του, πριν την έναρξη της Νέας εποχής."
Αυτό το παράξενο περιστατικό συνέβη όταν στον Λευκό Οίκο γινόταν η συνάθροιση του "συνασπισμού της πίστεως" για να εξαπολύσει την εισβολή στο Ιράκ. Ο Σιράκ λέει ότι βρέθηκε σε σύγχυση από το τηλεφώνημα του Μπους και "αναρωτήθηκε πως κάποιος θα μπορούσε να είναι τόσο επιπόλαιος και φανατικός".

Μετά το τηλεφώνημα που έγινε το 2003, ο σκεπτικός Γάλλος ηγέτης δεν συμφώνησε με το αίτημα του Μπους. Αντιθέτως, το προσωπικό του ζήτησε από τον Thomas Romer, έναν θεολόγο στο πανεπιστήμιο της Lausanne, να αναλύσει τον παράξενο ισχυρισμό. Ο καθηγητής Romer εξήγησε ότι στο βιβλίο του Ιεζεκιήλ, στην Παλαιά Διαθήκη, περιλαμβάνονται δύο κεφάλαια (38 και 39) στα οποία ο θεός μαίνεται εναντίων των Γωγ και Μαγώγ, μοχθηρές και μυστηριώδης δυνάμεις που απειλούν το Ισραήλ. Ο Ιεχωβά ορκίζεται ότι θα τους κατατροπώσει άγρια και ότι θα τους σφαγιάσει ανελέητα. Στην Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα στο βιβλίο της Αποκάλυψης, οι Γωγ και Μαγώγ παρουσιάζονται να συγκεντρώνουν γύρω τους έθνη με σκοπό τον πόλεμο και "φωτιά στάλθηκε από τον θεό εκ του παραδείσου και τους καταβρόχθισε".
Το 2007, ο καθηγητής Romer εξιστόρησε την παράξενη συμπεριφορά του Μπους στο περιοδικό ανασκοπήσεων του πανεπιστημίου Lausanne, το Allez Savoir. Μια γαλλόφωνη Ελβετική εφημερίδα, η Le Matin Dimanche, έγραψε ένα σαρκαστικό άρθρο με τίτλο :"Όταν ο πρόεδρος George W. Bush είδε τις προφητείες της Βίβλου να εκπληρώνονται". Παρομοίως, η Γαλλική La Liberte αστειεύτηκε με το γεγονός αυτό σε άρθρο με τον τίτλο "Μια μικρή αποκλειστικότητα που αφορά τον Μπους, τον Σιράκ, τον θεό, τους Γωγ και τους Μαγώγ". Ακολούθως, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωσε αυτό το τρελό περιστατικό σε μια εκτενή συνέντευξη που έδωσε στον Γάλλο δημοσιογράφο Jean-Claude Maurice, ο οποίος αναφέρει την ιστορία στο νέο του βιβλίο με τίτλο Si Vous le Repetez, Je Dementirai (Αν το αποκαλύψετε, εγώ θα το διαψεύσω).

Η αποκάλυψη αυτού του τηλεφωνήματος δείχνει να συμφωνεί με άλλες γνωστές πτυχές της φημησμένης Ευαγγελικής βεβαιότητας του Μπους. Για παράδειγμα, λίγους μήνες μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Μπους παρευρέθηκε σε μια σύνοδο στην Αίγυπτο. Ο Παλαιστίνιος υπουργός εξωτερικών δήλωσε αργότερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε ότι ήταν "σε αποστολή από τον θεό" για να νικήσει το Ιράκ. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος χαρακτήριζε αυτόν τον ισχυρισμό του Παλαιστίνιου πολιτικού ως "γελοία".
Πρόσφατα, το περιοδικό GQ αποκάλυψε ότι ο πρώην γ.γραμματέας άμυνας, Donald Rumsfeld, αντιστοίχιζε φράσεις από την Βίβλο με κατάλληλες φωτογραφίες του πολέμου, στις αναφορές που έδινε στον Μπους. Μια εξ αυτών έλεγε: "Φορέστε την πλήρη πανοπλία του θεού, έτσι ώστε όταν έρθει η ημέρα του κακού, να μπορείτε να κρατήσετε την θέση σας".

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΥΦΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Δύο φυσικά «καταφύγια» για αλιεύματα και θαλάσσιους οργανισμούς πρόκειται να δημιουργηθούν, το επόμενο χρονικό διάστημα, στη θαλάσσια περιοχή του … Κίτρους και του Λιτόχωρου, στην Πιερία. Ογκώδεις κυβόλιθοι θα «βυθιστούν» στο νερό, ώστε με τον καιρό να αναπτυχθεί εκεί η πλούσια ιχθυοπανίδα του τόπου......


«Η περιοχή των τεχνητών υφάλων θα είναι προστατευμένη και εκεί θα μπορούν να βρουν καταφύγιο ψάρια και θαλάσσιοι οργανισμοί, ώστε να αναπαραχθούν και να εμπλουτίσουν τα συνολικά ιχθυοαποθέματα στο θαλάσσιο μέτωπο της Πιερίας» ανέφερε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.

Στους δύο αυτούς πυρήνες θα απαγορεύεται η αλιεία, ωστόσο η αύξηση της ιχθυοπανίδας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εκτιμάται ότι θα δώσει στους ψαράδες της Πιερίας νέες δυνατότητες να αυξήσουν το εισόδημά τους. Παράλληλα, η περιφερειακή ενότητα σχεδιάζει να αξιοποιήσει και τουριστικά το όλο εγχείρημα, προβάλλοντας τους τεχνητούς υφάλους ως εξαιρετικό προορισμό για τους λάτρες του καταδυτικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου, η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από την πρώην νομαρχία Πιερίας, το σχέδιο της οποίας αξιολογήθηκε θετικά από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας Β΄ Μονάδας του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Έτσι, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο μέτρο 3.2. του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμά ότι το έργο της δημιουργίας τεχνητών υφάλων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συσταθεί διαχειριστική αρχή του έργου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των αλιέων, αλλά και επιστημονικοί φορείς, που θα αναλάβουν την παρακολούθηση της περιοχής.

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ


Μία έκθεση, δύο μουσεία, τρεις συλλογές. Η ισχύς εν τη ενώσει στη μεγάλη έκθεση για το αρχαίο ελληνικό νόμισμα για την οποία επιστρατεύονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό με τις συλλογές τους καθώς και η μεγάλη συλλογή της Alpha Bank.

Κοινός «τόπος» γι΄αυτήν τη σπονδυλωτή έκθεση που εγκαινιάζεται στις 15 Απριλίου με το γενικό τίτλο «Μύθος και Νόμισμα» είναι ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική μυθολογία και τη νομισματοκοπία της αρχαιότητας με στόχευση στην απεικόνιση, τη διαχείριση και τη χρήση του μύθου στις όψεις των νομισμάτων από τον 7ο αιώνα π. Χ. Δύο υπότιτλοι εξάλλου δηλώνουν το περιεχόμενο της έκθεσης σε κάθε Μουσείο: Στο Εθνικό Αρχαιολογικό θα παρουσιασθεί «Η εικονογράφηση του μύθου» ενώ στο Νομισματικό «Η χρήση του μύθου».

Στον αριθμό των 261 ανέρχονται τα νομίσματα της συλλογής της Alpha Bank, τα οποία θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. (Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank διαθέτει μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες διεθνώς, συλλογή νομισμάτων, η οποία αριθμεί άνω των 10.000 τεμαχίων). Επίσης, 71 νομίσματα του Νομισματικού και 79 επιλεγμένα αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού, συγκεκριμένα γλυπτά, αγγεία και μετάλλινα.

Οι πρωταγωνιστές των ελληνικών μύθων, το δωδεκάθεο, τα μυθικά όντα, ο ημίθεος Ηρακλής, οι δευτερεύουσες θεότητες, οι ήρωες και οι μυθικές ιστορίες διαμορφώνουν τις πέντε ενότητες της έκθεσης με στόχο την υποστήριξη και την προβολή των μυθολογικών θεμάτων που απεικονίζονται στις όψεις των νομισμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Η χρήση και η προβολή του μύθου, που ως έκφραση της επίσημης ιδεολογίας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα νομίσματα, αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τη δημόσια αρχή είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Νομισματικό Μουσείο μέσα από:135 νομίσματα, 22 μετάλλια και 15 χαρτονομίσματα από τις συλλογές του, 15 νομίσματα της Συλλογής Alpha Bank, 14 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και 2 έργα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η σχέση μύθου και νομίσματος στην αρχαιότητα αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες γύρω από τη φύση και το μύθο, τους ιδρυτικούς μύθους των πόλεων, την πολιούχο θεότητα, τη μυθολογία του Αλεξάνδρου, την ταύτιση των ηγεμόνων με θεούς και ήρωες κ. α. Σε ξεχωριστές ενότητες προσεγγίζεται η αναβίωση μυθολογικών εικονογραφικών θεμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κατά τους νεώτερους χρόνους, με στόχο είτε για να προβληθεί το ένδοξο παρελθόν είτε για να περιγραφεί η σύγχρονη πραγματικότητα περιβεβλημένη με το μανδύα του μύθου.

Την επιστημονική επιμέλεια έχουν οι διευθυντές των δύο μουσείων Δρ Νικόλαος Καλτσάς και Δρ Δέσποινα Ευγενίδου και η επιμελήτρια της συλλογής της Alpha Bank Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη.
Διάρκεια έκθεσης ως 27 Νοεμβρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;


Δραματική εξέλιξη στο θέμα του ιταλικού σκάφους «Explora» και της πειρατείας μέσα στην ελληνική υφαλακρηπίδα από την τουρκική κορβέτα "Badirma" - που επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τον χαρακτηρισμό που έδωσε το defencenet.gr για «Ίμια νο2» - είχαμε τις τελευταίες ώρες: Η εταιρεία του ιταλικού σκάφους για να πλεύσει και να ολοκληρώσει την αποστολή της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (αυτονότητα και της ελληνικής ΑΟΖ), εντός των νοητών ορίων του FIR Αθηνών, ζήτησε και πήρε … άδεια από την Τουρκία η οποία υποστήριζε ότι η θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου είναι τουρκική ΑΟΖ! Και η Τουρκία της έδωσε την άδεια! Εξέδωσε NAVTEX, η οποία επιτρέπει στο ιταλικό σκάφος να επιχειρήσει εντός της μιας περιοχής καθαρά ελληνικής από κάθε άποψη: Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η υφαλοκρηπίδα είναι σε αμφισβήτηση από την Τουρκία (μιλάμε για μια περιοχή από νότια της Καρπάθου και νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι το Καστελόριζο!) υπάρχει το θέμα των νοητών ορίων του FIR, εντός των οποίων είναι αυτονόητο ότι ο έλεγχος και η αστυνόμευσή τους είναι ελληνικής δικαιοδοσίας. Αλλά εν πάση περιπτώσει από την αρχή η ελληνική πλευρά έχει μιλήσει για ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Ιταλοί λοιπόν, οι οποίοι πρέπει να εκτελέσουν έρευνα για το έργο της πόντισης καλωδίου οπτικών ινών από την Ιταλία μέχρι το Ισραήλ, από την στιγμή που έμειναν τελείως απροστάτευτοι από την Ελλάδα από την οποία μόνο είχαν ζητήσει αρχικά άδεια, αλλά και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έλαβαν εντολή να μην κινηθούν κατά του τουρκικού σκάφους, μετά την τουρκική πειρατεία, επέστρεψαν στην Ιταλία και έκαναν τι; Ζήτησαν άδεια πλέον από την Τουρκία για να κινηθούν νότια της Καρπάθου! Ακριβώς αυτό επεδίωκε η Άγκυρα για να δημιουργηθεί τετελεσμένο και de facto αναγνώριση των απαιτήσεων και των θέσεων της και αμέσως έδωσε άδεια στο ιταλικό σκάφος! Δηλαδή για να κινηθεί κάποιος στην αυλή του σπιτιού μας ζήτησε άδεια από τον γείτονα που λέει ότι η αυλή είναι δική του! Έτσι από τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης και μέχρι την Πέμπτη, το «Explora» θα πραγματοποιήσει συμπληρωματικές εργασίες με σκοπό μελλοντικά να ποντιστεί οπτική ίνα που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Τι θα έπρεπε να γίνει έστω και στην ύστατη στιγμή; Αυτό που έγινε και το 1974: Όπως τότε εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ που έκλεισε τους αεροδιαδρόμους του Αιγαίου που διεκδικούσαν οι Τούρκοι, έπρεπε να απαγορευθεί στο ιταλικό σκάφος να πλεύσει εντός της ελληνικής "θαλάσσιας περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας" , από την στιγμή που ζήτησε άδεια από τρίτο κράτος που δεν δικαιούται να δώσει άδεια. Και όχι να συμπράξει στην τουρκική πειρατεία. Το γεγονός ότι εν συνεχεία το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση και επέδωσε διάβημα που «καταδικάζει» την τουρκική ενέργεια, μόνο ως γραφική κίνηση μπορεί να εκληφθεί. Το παιχνίδια παίχθηκε και χάθηκε στην μη αποστολή ελληνικού πολεμικού σκάφους για την υποστήριξη του “Explora”. Aπό την στιγμή που δεν υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά μας, πως ζητάμε από τον αντίπαλο να δεχθεί την θέση μας; Κανονική εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων έγινε το Σάββατο 12 Μαρτίου. Εδώ έφτασαν να λένε από το ΓΕΕΘΑ ότι «Μάθαμε για το περιστατικό από ένα email που έστειλε η ιταλική εταιρεία το βράδυ»! Και βέβαια αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά έτσι τους είπανε να λένε, έτσι λένε. Ιδού ολόκληρη η μνημειώδης ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» πρόκειται να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές εργασίες σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, βάσει της σχετικής άδειας, που έχει λάβει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα, ως όφειλε και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, εξέδωσε σχετική αγγελία προς ναυτιλλόμενους NAVTEX. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για το ίδιο πλοίο. Η αγγελία αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή.

Η ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ



Η πόλη "Υψηλάντη" (Ypsilanti), βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μίσιγκαν στην Αμερική. Το 2000, ο καταγεγραμμένος πληθυσμός της πόλης ήταν 22,362 κάτοικοι. Η γεωγραφική τοποθεσία της πόλης, είναι στην διασταύρωση του ποταμού Χάρον και της λεωφόρου Μίσιγκαν.

Στις 23 Ιουλίου, 2007 , ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μίσιγκαν, ανακοίνωσε οτι η πόλη επρόκειτο να συμπεριληφθεί απο την MSHDA (Michigan State Housing Development Authority) στο πρόγραμμα Blueprint, που θα επικεντρωνόταν στην οικονομική ανάπτυξη και αναβάθμιση της συγκεκριμένης πόλης, δημιουργώντας νέα έργα και προγράμματα ,που σαν αποτέλεσμα θα είχαν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας στους κατοίκους και μία σταθερότητα στην οικονομία της.

Η ιστορία της πόλης

Αρχικά αποτελούσε ενα εμπορικό σημείο που δημιουργήθηκε το 1809 απο τον Γκάμπριελ Γκόντφροη. Έναν Γάλλο-καναδό έμπορο γουνών απο το Μόντρεάλ του Καναδά. Η πόλη άρχισε να παίρνει την μόνιμη μορφής της, το 1823 απο τον Τόμας Γούντραφ στην ανατολική πλευρά του ποταμού Χάρον. Άνηκε στην δικαιοδοσία της πολιτείας του Μίσιγκαν και ονομαζόταν το χωριό του Γούντραφ.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1825, άρχισε να δημιουργείται και να αναπτύσσεται και μια δεύτερη κοινότητα, στην δυτική πλευρά του ποταμού, με την ονομασία "Yψηλάντη", όνομα που πήρε απο τον Έλληνα ήρωα της Επανάστασης, στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη.
Το 1829, το χωριό Γούντραφ της ανατολικής πλευράς του ποταμού, άλλαξε και αυτό την ονομασία του σε "Υψηλάντη" με αποτέλεσμα οι δύο αυτές κοινότητες να ενωθούν.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης (www.cityofypsilanti.com), η Ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα η δράση του μεγάλου στρατηγού Δημήτριου Υψηλάντη, για την ελευθερία του Έθνους, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στον Αμερικανικό λαό και ενέπνευσε την Αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν να αποδώσει το συγκεκριμένο όνομα στην πόλη. Επίσης υπάρχει ταύτιση όπως λένε στους δύο λαούς, αφού τους θυμίζει και τον δικό τους αγώνα για την ανεξαρτησία τους απο την Μ.Βρετανία.

To άγαλμα του Δημήτριου Υψηλάντη υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε μία Ελληνική και Αμερικάνικη σημαία, έξω απο το "Water Tower" , το κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, το οποίο είναι ένα κτήριο φημισμένο για τον σχεδιασμό του και βραβευμένο απο το περιοδικό Cabinet.




ΤΥΦΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Στο Αυτόφωρο Καβάλας οδηγήθηκε σήμερα (23/3) το πρωί ο απεργός πείνας, άνεργος Λάζαρος Παπαδόπουλος, κατηγορούμενος για καταπάτηση κοινοχρήστου χώρου (κεντρική Πλατεία Καβάλας –όπου έστησε αντίσκηνο)!

Ο 60χρονος άνεργος (που χθες περνούσε τη 12η μέρα απεργίας πείνας, μαζί με την επίσης άνεργη σύντροφό του Φρειδερίκη Τόκα) οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Καβάλας προχθές το μεσημέρι και έλαβε 48ωρη προθεσμία για να δικαστεί, μετά τη μεσολάβηση του δικηγόρου του.

Την ώρα της μεταφοράς του Λάζ. Παπαδόπουλου από την…κεντρική Πλατεία Καβάλας –όπου πραγματοποιούν την απεργία πείνας οι δύο άνεργοι- στην Ασφάλεια και στην Εισαγγελία, η Δημοτική Αστυνομία απομάκρυνε το αντίσκηνο που τους είχε προσφερθεί από πολίτες (ύστερα από την κατάσχεση του πρώτου αντισκήνου, με το οποίο έκανε αρχικά την εμφάνισή του το ζευγάρι, ξεκινώντας τη διαμαρτυρία του για την πολύχρονη έλλειψη απασχόλησης). Στη διάρκεια των προχθεσινών συμβάντων, η Φρειδερίκη Τόκα απουσίαζε για εξετάσεις στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Οι δύο άνεργοι έχουν γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων, μεταξύ πολιτικών παρατάξεων και ομάδων που εκδηλώνουν την υποστήριξή τους στον αγώνα τους και της δημοτικής αρχής Καβάλας (αλλά και πολιτών), που αμφισβητούν τα κίνητρά τους. Στη διάρκεια του 12ημέρου της απεργίας τους υπήρξαν επαγγελματίες που έδειξαν ενδιαφέρον να τους απασχολήσουν, αλλά έως τώρα δεν υλοποιήθηκε καμία υπόσχεση υποψηφίου εργοδότη.

Το παράδειγμα Παρτσαλίδη
Η παρουσία των δύο ανέργων απεργών πείνας στην κεντρική πλατεία της Καβάλας προκάλεσε την παρέμβαση του Γραμματέα της Ν. Ε. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Καβάλας Κώστα Μορφίδη, που με επιστολή του ζητεί την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπισμού απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι δύο συγκεκριμένοι πολίτες, αλλά χιλιάδες συμπολιτών μας.

Μάλιστα, ανατρέχει στην εποχή της μεγάλης κρίσης του Μεσοπολέμου, όταν ο τότε δήμαρχος Καβάλας Μήτσος Παρτσαλίδης (γνωστός στο Πανελλήνιο ως «κόκκινος δήμαρχος», λόγω της κομμουνιστικής πολιτικής τοποθέτησής του) «στο ελάχιστο διάστημα που η πόλη είχε την τιμή να τον έχει Δήμαρχο, πρόλαβε να διοργανώσει λαϊκά συσσίτια και εξασφάλισε την οικονομική τροφοδοσία τους περικόπτοντας δραματικά τις αποδοχές του ιδίου και των εκλεγμένων μελών της παράταξής του. Σιτιζόταν μάλιστα και ο ίδιος μαζί με τους άπορους συμπολίτες του. Παρεμπιπτόντως, μιλάμε για το 1934, στις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Και ως «τσουκνίδα», που κατέστρεφε την κατά τ’ άλλα «ειδυλλιακή» εικόνα της εποχής, τον καθαίρεσαν και τον εξόρισαν στη Γαύδο…» γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Κ. Μορφίδης.

«Η απεργία πείνας του συγκεκριμένου συμπολίτη μας, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε ενστάσεις υπάρχουν, δεν παύει να είναι μια κραυγή αγωνίας για την αύξηση της ανεργίας και του αισθήματος ανασφάλειας που κυριαρχούν στον τόπο μας τον τελευταίο ιδιαίτερα χρόνο…
Δικάζοντας και καταδικάζοντας για παράνομη καταπάτηση δημόσιου χώρου, ενισχύονται μηχανισμοί καταστολής και τιμωρίας, αλλά δεν θεραπεύονται τα προβλήματα των ανθρώπων, που μέρα με τη μέρα διογκώνονται, ούτε προκύπτουν διέξοδοι ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Τα προβλήματα, δεν διώκονται ποινικά. Λύνονται. Αλλά η λύση τους απαιτεί πολιτικό ανάστημα και Παρτσαλίδειο βούληση» καταλήγει στην επιστολή παρέμβασής του ο Γραμματέας της Ν.Ε. Συνασπισμού Καβάλας.
από το KAVALA NET
Αν είσαι Έλληνας απεργός πείνας πας αυτόφωρο, αν είσαι λαθρομετανάστης απεργός πείνας χαίρεις ασυλίας (δες προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών) δυο μέτρα και δυο σταθμά από την “τυφλή” Ελληνική δικαιοσύνη

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More