ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ......


Η Ρωσία εξέφρασε τον "έντονο σκεπτικισμό της για το έργο της σύζευξης της θάλασσας του Μαρμαρά με την Μαύρη Θάλασσα" και προειδοποίησε την Άγκυρα "να σεβαστεί την Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία διέπει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων". Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι είπε στην Χουριέτ ότι "Η Ρωσία εξακολουθεί να προσπαθεί να....
καταλάβει τι ακριβώς προβλέπει το έργο και στην ουσία διέψευσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ρωσικές εταιρείες. "Για να υπάρξει ένα σχόλιο, θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για το έργο. Αλλά ακόμη και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών ", δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης,οποίος έθεσε και ένα λογικό ερώτημα. Πως θα αποδόσει οικονομικά ο ισθμός που εξήγγειλε να διανοίξει ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας;
«Περισσότερα πλοία που περνούν σημαίνει περισσότερα έσοδα από τα τέλη διέλευσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να είναι κερδοφόρα μία επένδυση. Αλλά αν είναι ελεύθερη διέλευση μέσω του Βοσπόρου, τότε γιατί ο καθένας θα χρησιμοποιήσει αυτό το κανάλι; " είπε ο Ρώσος πρεσβευτής . "Όπως βλέπετε, είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις."
Γιατί η Ρωσία έχει πρόβλημα με το φαραωνικών διαστάσεων έργο που εξήγγειλε ο Ρ.Τ.Ερντογάν; Γιατί ενώ βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936 η Τουρκία υποχρεούται να εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων σε καιρό ειρήνης. Περιορίζει βέβαια σημαντικά το πέρασμα των μη τουρκικών πολεμικών πλοίων. Οι όροι της σύμβασης ήταν η πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη στρατιωτική πρόσβαση της Σοβιετικής Ένωσης προς τη Μεσόγειο.
Η Ρωσία θεωρεί ότι με τη νέα διώρυγα, η τουρκία αθ απεμπλακεί από τις υποχρεώσεις της της Συνθήκης του Μοντρέ και σταδιακά θα κλείσει τελείως το Βόσπορο για "περιβαλλοντικούς" λόγους και θα αφήσει μόνο την διώρυγα Μαρμαρά-Μαύρης Θάλασσας, ελεύθερη για την ναυσιπλοϊα. Κατ'αυτό τον τρόπο θα είναι πλέον στην διακριτική της ευχέρια το ποιος θα περνάει και ποιος όχι, ενώ θα επιβάλει και δυσβάσταχτα τέλη διέλευσης. Εκτός αυτού μεγάλα σκάφη όπως το εικονιζόμενο καταδρομικό κλάσης "Kirov", το περίφημο "Πιότρ Βελίκιν" θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Άγκυρας σε ότι αφορά την είσοδο και έξοδο από την Μαύρη Θάλασσα.



ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ....


ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΦΩΤΟΣ ΜΠΟΡΕΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΑΣΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ
«888 Holdings PLC» και «Playtech»
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ώθηση στον ΟΠΑΠ σε δραστηριότητες που σήμερα δεν διαθέτει» όπως ο ίδιος δήλωσε.
ΤΩΡΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΣ ΔΕΚΟ Η ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ;
ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΤΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ( ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ) ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ,ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ,ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ,ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ,ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ,ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ,ΟΙ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ
ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ( ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΕ 2.000 ΧΡΟΝΙΑ)
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΒΑΛΑΤΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ,ΟΤΕ,ΔΡΟΜΟΥΣ,ΔΙΟΔΙΑ,ΚΟΣΜΟΤΕ.
ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20ΕΤΩΝ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΥΛΑΚΗ;
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΕΙ
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΤΕ;

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΠΟΛΥ.......ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ;



Ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της σημαίας με τη σβάστικα από την Ακρόπολη και παραμονή της εργατικής Πρωτομαγιάς, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας.
Ο Λάκης Σάντας έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου του 1941, κατέβασε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 31 Μαΐου 1993, ο Λάκης Σάντας είχε πει: "Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας".
Ο Απόστολος Σάντας με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στην Πάτρα.
Πάντοτε ιδεολόγος και σεμνός έλεγε: "Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι"".
Ο Σάντας ήρθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του το 1934. Το 1940 τελείωσε το γυμνάσιο και αμέσως εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε μετά την απελευθέρωση της χώρας.
Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ για να καταλήξει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ όπου συμμετείχε σε πολλές μάχες και τραυματίσθηκε το 1944.
Η δράση του είναι αδιάκοπη και το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια και το 1948 εστάλη στη Μακρόνησο. Από εκεί κατάφερε να ξεφύγει για να καταλήξει στην Ιταλία και στη συνέχεια στον Καναδά, όπου θα ζήσει έως και το 1962. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1963.
Όσον αφορά στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας τον Μάιο του 1941,ο Λάκης Σάντας αναφέρεται εκτενώς, εκφράζοντας τις σκέψεις του για εκείνη τη νύχτα που καθόρισε τη υπόλοιπη ζωή του, στο βιβλίο του, που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα με τίτλο «Μια νύχτα στην Ακρόπολη... μνήμες από μία σπουδαία εποχή».
Λέει ο Σάντας στην αρχή του βιβλίου: «Σε κάποιο βιβλίο του Κίπλινγκ, ή της Περλ Μπακ - δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς πότε και πού - διάβασα ότι οι γέροι Κινέζοι, όταν γεννιέται ένα καινούργιο εγγόνι τους, πηγαίνουν στο νεογέννητο και του εύχονται να ζήσει τη ζωή του σε ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές. Αυτό ακριβώς συνέβη σε μένα και τους συνομήλικούς μου Έλληνες. Ζήσαμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές... Σε αυτά τα χρόνια, όλοι μαζί οι Έλληνες και Ελληνίδες, της λεγόμενης γενιάς του '40, ανεβάσαμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ψηλά και γράψαμε ιστορία».
Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου "Σωτηρία", που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

ΠΟΙΟΝ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ;


ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΘΑ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ.....
03/01/2004

O κ. Δημ. Tσοβόλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣKAΪ 100,3, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε για «κατασκευασμένους ηγέτες και πολιτικούς που γίνονται ηγέτες, παρέχοντας προκαταβολικά ως αντάλλαγμα στα αφεντικά τους την εκχώρηση εθνικού πλούτου».


«Γεννήθηκα με Kαραμανλή – Παπανδρέου – Mητσοτάκη και τα. παιδιά μου, τα παιδιά όλων, οι μηχανισμοί θέλουν να τα κάνουν και αυτά να ζήσουν με τα ίδια ονόματα λες και δεν υπάρχουν άλλοι στην Eλλάδα, οι οποίοι επιτέλους έχουν δώσει και δείγματα γραφής» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΔHKKI, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτή είναι μια γενική παρατήρηση -«δεν μιλάω για κάποιους συγκεκριμένους».

Aκολούθως ο κ. Tσοβόλας επεχείρησε εκ νέου μια γενική απαξία του δικομματικού συστήματος και κυρίως των σχέσεων που παγίως καταγγέλλει ότι έχει το ΠAΣOK και η N.Δ με το εκδοτικό κατεστημένο.

«Tα προβλήματα», είπε, «είναι ότι πολιτικές ηγεσίες έχουν μετατραπεί σε διαχειριστές συμφερόντων κάποων μεγαλο-οικονομικών παραγόντων που λειτουργούν και έχουν συμφέροντα αντίθετα προ εκείνα των λαϊκών στρωμάτων. Aρα για να αλλάξει το σκηνικό θα πρέπει να χτυπήσουμε και να αλλαξουμε την καρδιά αυτού του συστήματος, τα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν αυτήν την παρακμή του πολιτισμού, των αρχών και των απλών ανθρώπων»!!

(από το αρχείο της Καθημερινής)

ΟΙ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ


Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την εκλογή μουφτήδων στη Δυτική Θράκη και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η σαρία, το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ανάδειξη των θρησκευτικών και δικαστικών λειτουργών (των μουφτήδων) της μουσουλμανικής μειονότητας παύει να γίνεται με διορισμό από το κράτος, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, κάτι που προανήγγειλε προ μηνός και ο Γ. Παπανδρέου από το χωριό Δημάριο της Ξάνθης.


Ωστόσο, η ανάδειξη αυτή δεν θα γίνεται με απευθείας εκλογή από τους ψηφοφόρους, όπως ζητεί επίμονα η Τουρκία και επανέλαβε πρόσφατα ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν, αλλά έμμεσα, μέσω ενός εκλεκτορικού σώματος («επιτροπής επιλογής») 40-50 ιμάμηδων-θεολόγων, το οποίο θα προέρχεται από μια ευρύτερη λίστα υποψηφιοτήτων που θα υποβάλλονται στην περιφέρεια. Το αποτέλεσμα της εκλογής θα επικυρώνεται από το υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα. Η θητεία των τριών μουφτήδων, Ξάνθης, Κομοτηνής και Εβρου, θα είναι πενταετής.

Σήμερα, πάντως, οι μουφτήδες δεν εκλέγονται πουθενά στον κόσμο, καθώς ως πνευματικοί ηγέτες αλλά και δικαστές διορίζονται και μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, ενώ και στην Τουρκία η εκλογή τους καταργήθηκε ήδη από το 1926. Το ίδιο ισχύει και για τη σαρία, δηλαδή τον ιερατικό νόμο, η οποία σε ολόκληρη την Ευρώπη εφαρμόζεται μόνο στη Θράκη, δηλαδή σε ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας, όπως και στις ισλαμικές χώρες. Η τελευταία χώρα που την κατήργησε ήταν το 2001 η Γαλλία, η οποία αναίρεσε τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα του γάλλου μουφτή στο νησί Μαγιό του Ειρηνικού.

Ο μουφτής, εκτός των θρησκευτικών του καθηκόντων, έχει και δικαστικά, που αφορούν κυρίως το κληρονομικό και οικογενειακό δίκαιο. Στο σημείο αυτό το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προφανώς για λόγους ισορροπιών (και πιέσεων της Αγκυρας για αμοιβαιότητα με τα θέματα του πατριαρχείου) δεν κάνει το βήμα να καταργήσει τη σαρία, αλλά διατηρεί τον έλεγχο των δικαστικών αποφάσεων των μουφτήδων είτε από νομικούς συμβούλους της μουφτείας είτε από το Πρωτοδικείο. Στο παρελθόν, πάντως, η εμπειρία έχει δείξει ότι ο έλεγχος αυτός είναι μόνο τυπικός, αφού, όπως αναφέρει η δικηγόρος Χριστιάννα Λούπα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, σε σύνολο 1.071 αποφάσεων, μόνο μία βρέθηκε να αντίκειται στο σύνταγμα.

Και μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου, όμως, χαρακτηρίζει τη σαρία ως «μαύρη τρύπα» στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, καθώς τα όσα προβλέπει για θέματα όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η διατροφή, η κηδεμονία, η ισλαμική διαθήκη κ.ά. αντίκεινται στο άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και στο άρθρο 116 του ελληνικού συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι «το κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών».

Την ευθύνη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου έχει το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Δικαιοσύνης.
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ....ΣΒΗΣΜΕΝΑ ΕΡΓΑ


Σβησμένους στίχους άγνωστων έργων τών Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχιλόχου και Ησιόδου από τους Παπύρους της Oξυρρύγχου κατάφεραν να διαβάσουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανοίγοντας το δρόμο για να γνωρίσουμε χαμένα έργα της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και άγνωστα Ευαγγέλια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, πάνω από 400.000 αποσπάσματα σβησμένων παπύρων που είχαν βρεθεί κουρελιασμένα, μαυρισμένα και σκοροφαγωμένα από τον περασμένο αιώνα (το 1897) στη λάσπη της αρχαίας πόλης Oξύρρυγχος της Αιγύπτου και φυλάσσονταν σε 800 κούτες στη Βιβλιοθήκη Σάκλερ στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης μπορούν τώρα να διαβαστούν χάρη σε μια επαναστατική φωτογραφική μέθοδο.
Συγκεκριμένα, με τη χρήση υπέρυθρων ακτίνων, το σβησμένο μελάνι φωτίζεται και βγαίνει στο φως και ταυτόχρονα τα κείμενα φωτογραφίζονται βάσει μιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε δορυφορικές φωτογραφίσεις και εφαρμόσθηκε από ειδικούς του Νέου Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες εφαρμογής αυτής της μεθόδου, οι κλασικοί φιλόλογοι και ιστορικοί του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης έκαναν καταπληκτικές ανακαλύψεις, αφού κατάφεραν να διαβάσουν αποσπάσματα διαλόγων του Σοφοκλή, όπως αποδείχθηκε, από την τραγωδία του «Επίγονοι», το έργο που έγραψε για την τύχη των παιδιών τών «Επτά επί Θήβας», τριάντα ολόκληρους στίχους από τις Ελεγείες του ποιητή Αρχιλόχου του 7ου αι. π.Χ., αποσπάσματα ενός χαμένου μυθιστορήματος του Λουκιανού του 2ου αιώνα, ενός μυθολογικού ποιήματος του Παρθενίου του 1ου αι. π.Χ. και σπαράγματα έργων του Ησιόδου (επίσης του 7ου αι. π.Χ.).
Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσαν επίσης η ανακάλυψη μιας ωδής του Πινδάρου και ενός αποσπάσματος από το βιβλίο της Αποκαλύψεως, όπου μιλά το Κτήνος.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτής της μεθόδου εμφάνισης των κειμένων μπορεί να αυξήσει κατά 20% το υλικό της αρχαίας γραμματείας, να μας γνωρίσει τα χαμένα έργα, να συμπληρώσει πολλά κενά. Oι επιστήμονες περιμένουν να διαβάσουν με την ίδια μέθοδο συνολικά 5.000.000 λέξεις.
Υπολογίζεται όμως ότι θα χρειασθεί μία δεκαετία για να διαβασθεί και να αποδοθεί ο μεγαλύτερος θησαυρός αρχαίων κλασικών χειρογράφων του κόσμου, τα οποία σώζονται σε αποσπασματική μορφή και συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των παπύρων είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα. Υπάρχουν όμως κείμενα στις γλώσσες λατινική, εβραϊκή, κοπτική, συριακή, αραμαϊκή, αραβική, νουβιανή και πρώιμη περσική

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ;


Οι επαφές με ΑΤΙΑ (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) έγιναν πολύ συχνές στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν έγινε πλέον αδύνατον να αγνοήσουν γεγονότα θεάσεων ΑΤΙΑ. Ειδικές υπηρεσίες άρχισαν να...ιδρύουν ειδικά τμήματα για στρατιώτες αεράμυνας, και μυστικά εργαστήρια οργανώθηκαν για να μελετήσουν το φαινόμενο. Δεν αποκλείεται το γεγονός μυστικές υπηρεσίες να έχουν ήδη πετύχει την ευκαιρία να μελετήσουν τμήματα εξωγήινων διαστημοπλοίων ή ακόμα και τους ίδιους τους εξωγήινους πιλότους τους.
Είναι πλέον καιρός η επιστήμη να πει την κουβέντα της σχετικά με το πρόβλημα, και την είπε. Το SETI (Έρευνα για Εξωγήινη Νοημοσύνη), ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έκανε μια ανακοίνωση που δημιούργησε αίσθηση.
Τρία γιγαντιαία διαστημόπλοια κατευθύνονται προς τη Γη. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι πλάτους 240 χιλιομέτρων. Τα άλλα δύο είναι μικρότερα. Μέχρι στιγμής, τα αντικείμενα είναι πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα.
Τα διαστημόπλοια εντοπίστηκαν από το ερευνητικό σύστημα HAARP. Αυτό το σύστημα, έχει βάση την Αλάσκα, και σχεδιάστηκε (αρχικά) για τη μελέτη του φαινομένου του βόρειου σέλας. Σύμφωνα με τους ερευνητές του SETI, τα αντικείμενα δεν είναι τίποτε άλλο από εξωγήινα διαστημόπλοια. Θα αρχίσουν να γίνονται ορατά στα οπτικά τηλεσκόπια καθώς θα φτάνουν στο ύψος τροχιάς του πλανήτη Άρη. Η Αμερικανική Κυβέρνηση σύμφωνα με τις αναφορές, είναι ενημερωμένη σχετικά με το επερχόμενο γεγονός. Τα διαστημόπλοια θα φτάσουν στην Γη το Δεκέμβριο του 2012.
Αυτή η ημερομηνία της υποτιθέμενης διαστημικής επαφής με εξωγήινο πολιτισμό φέρνει στο μυαλό σκέψεις σχετικά με το ημερολόγιο των Μάγιας, που τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Είναι απλά μια σύμπτωση;; Πιθανόν, μολονότι, οι ερευνητές του SETI παρερμηνεύουν τον ευσεβή πόθο με την πραγματικότητα: 50 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης του διαστήματος δεν έφερε κάποια αποτελέσματα.
Μολαταύτα, η ανθρωπότητα μόλις τώρα άρχισε να εξερευνά το διάστημα. Είμαστε απλά καινούργιοι σε αυτό τον κολοσσιαίο και ανεξερεύνητο κόσμο. Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι πολιτισμοί στο διάστημα εκτός από τον δικό μας πολιτισμό.
Φήμες αναφέρουν ότι οι Αμερικάνοι χαρακτήρισαν απόρρητες πολλές πληροφορίες σχετικά με ευρήματα στη Σελήνη. Το 1988, ένας διαπρεπής Κινέζος αξιωματούχος, μέλος του διαστημικού προγράμματος της Κίνας, αποκάλυψε φωτογραφίες ανθρώπινων πατημασιών στην σεληνιακή επιφάνεια. Ο αξιωματούχος ανάφερε ότι έλαβε την πληροφορία από μια αξιόπιστη πηγή και κατηγόρησε τους Αμερικάνους ότι απέκρυψαν αυτή την πληροφορία. Οι φωτογραφίες έχουν ημερομηνία την 3η Αυγούστου 1969, - δυο βδομάδες αφότου ο Άρμστρονγκ και ο Ολντριν (Σημ. ιστ.: Ο Ολντριν είναι μασόνος), πάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20 Ιουλίου του 1969. Συνεπώς, τα υλικά από τη Σεληνιακή αποστολή μελετήθηκαν και έγιναν απόρρητα από την ΝΑΣΑ.
Στις 15 Μαρτίου 2009, Οι Νιου Γιορκ Ταϊμς παρήγαγαν μια ακόμα είδηση που προκάλεσε αίσθηση. Ο ίδιος Κινέζος επίσημος, Μάο Καν δήλωσε ότι πήρε στην κατοχή του πάνω από 1000 μυστικές φωτογραφίες της ΝΑΣΑ που παρίσταναν όχι μόνο ανθρώπινες πατημασιές, αλλά ακόμα και έναν ανθρώπινο σκελετό στην επιφάνεια της Σελήνης. Ορισμένα από τα οστά του σκελετού έλλειπαν, ανάφερε ο επίσημος. Το ανθρώπινο πτώμα πρέπει να έπεσε στη Σελήνη από ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο, ενώ οι εξωγήινοι κράτησαν κάποια δείγματα ιστού για έρευνα.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από ένα σεληνιακό βολιστήρα (τεχνητό δορυφόρο της Σελήνης). Η απουσία του αέρα καθιστά δυνατόν να ληφθούν εκπληκτικές λεπτομέρειες της επιφάνειας από το ύψος της Σεληνιακής τροχιάς. Οι φωτογραφίες του πτώματος ήταν πολύ καθαρές.
Ο Δρ. Κεν Τζονστον, πρώην Διοικητής του Τμήματος Ελέγχου Δεδομένων και Φωτογραφίας στο Εργαστήριο της ΝΑΣΑ λήψεως Σεληνιακών δεδομένων, ανάφερε ότι οι Αμερικάνοι Αστροναύτες βρήκαν και φωτογράφισαν αρχαία ερείπια τεχνητής (τεχνολογικής) προελεύσεως πάνω στη Σελήνη. Υποτίθεται, ότι οι Αμερικάνοι αστροναύτες είδαν τεράστιους άγνωστους μηχανισμούς στη Σελήνη. (μηχανήματα). Τα δεδομένα έγιναν απόρρητα από την Αμερικανική κυβέρνηση.

Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ


Ένας από τους σημαντικότερους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας διαδραματίζεται στην περιοχή μας χιλιάδες χρόνια πριν.(υπολογίζεται περίπου στο 9000 π.Χ.) Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται πολύ πιο μετά, σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών (όπως π.χ. στην Εβραϊκή - Χριστιανική παράδοση με τον κατακλυσμό του Νώε.
Κατά τον μύθο την εποχή που στη Φθία και τη Θεσσαλία βασίλευε ο Δευκαλίωνας ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει όλη την γενιά των ανθρώπων που ήταν διεφθαρμένη, με εξαίρεση τον δίκαιο βασιλέα και την γυναίκα του την Πύρρα.

Ο Δευκαλίωνας λοιπόν μετά από συμβουλή του πατέρα του κατασκεύασε ένα πλοίο συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση τους και επιβιβάστηκε στο πλοιάριο μαζί με την γυναίκα του.
Στο μεταξύ ο Δίας ανοίγει τους καταρράκτες του Ουρανού και το έδαφος της Ελλάδας γεμίζει με νερό και οι άνθρωποι χάνονται. Για εννέα μέρες και εννέα νύχτες το βασιλικό ζευγάρι περιφέρεται από τα νερά μέσα στο πλοιάριο. Την δέκατη όμως ημέρα προσάραξε στο όρος Όρθρυς κατά άλλη εκδοχή στον Παρνασσό.

Εκεί όταν οι βροχές σταμάτησαν και τα νερά υποχώρησαν ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν στην ξηρά και το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν θυσία στον Φύξιο Δία (προστάτης των φυγάδων). Ο θεός που επικαλέστηκε ο θεοσεβής Δευκαλίωνας έστειλε τον Ερμή για να τους μεταφέρει την υπόσχεση ότι ο Δίας θα πραγματοποιούσε την πρώτη ευχή τους. Και η πρώτη ευχή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας δεν ήταν άλλη από το να δώσει και πάλι ζωή ο Δίας στο ανθρώπινο γένος.

Κατά μία άλλη εκδοχή η οποία προέρχεται από την Φωκίδα ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα πήγαν στους Δελφούς και στο ιερό της Θέμιδας για να εκφράσουν και σ αυτή την ίδια επιθυμία. Η θεά τους άκουσε και τους απάντησε με τον παρακάτω χρησμό: Αν ήθελαν να φέρουν στη ζωή νέους ανθρώπους θα έπρεπε να καλύψουν τα πρόσωπά τους και να ρίχνουν πίσω από την πλάτη τους τα οστά της μητέρας τους.Εκείνοι κατάλαβαν την ερμηνεία του χρησμού και αφού έκαναν ότι τους έλεγε ο χρησμός άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους, αφού αυτές προέρχονταν από τα σπλάχνα της μάνας Γης.

Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες. Από την πρώτη δε πέτρα που πέταξε ο Δευκαλίωνας προήλθε ο Έλληνας, γενάρχης των Ελλήνων.

Ο Δευκαλίων και η Πύρρα απόκτησαν εκτός από τον Έλληνα, τον Αμφικτύωνα, τη Πρωτογένεια, τη Μελανθώ, τη Θυία (ή Αιθυία) και τη Πανδώρα.

Ο πρωτότοκος γιος τους ο Έλλην έγινε γενάρχης των Ελλήνων.

Ο Αμφικτύων, κυβέρνησε την Αθήνα μετά τον Κραναό. Ο ίδιος ο Δευκαλίων, έγινε ο βασιλιάς της Φθίας και της Θεσσαλίας.

Ο γενάρχης των Ελλήνων ο Έλλην γέννησε με την Ορσυίδα τρεις γιους, τον Δώρο τον Ξούθο και τον Αίολο τους πρώτους αρχηγούς των Ελλήνων.

Ο Ξούθος βασίλεψε στη Πελοπόννησο και έκανε δύο γιους, τον Αχαιό και τον Ίωνα από τους οποίους οι Αχαιοί και οι Ίωνες πήραν τα ονόματά τους. Ο Αίολος βασίλεψε στη Θεσσαλία και οι κάτοικοι ονομάσθηκαν Αιολείς απ' αυτόν. Ο Δώρος και οι άνθρωποι του που ονομάστηκαν Δωριείς εγκαταστάθηκαν στις περιοχές ανατολικά του Παρνασσού.

Ο Αμφικτύων ήταν πατέρας του Λοκρού, ο οποίος ίδρυσε την Λοκρίδα.
Η εκδοχή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας είναι αυτή που διαδόθηκε ευρύτατα από τις υπόλοιπες σχετικές παραδόσεις και επικράτησε όλων των άλλων και κατά την εποχή του Πλουτάρχου εμπλουτίστηκε και με άλλα στοιχεία και λεπτομέρειες που προέρχονται από ασιατικές παραδόσεις, θυμίζουν σε πολλά σημεία τους την εκδοχή που μας διηγείται η Βίβλος.

Ο Δευκαλίων, λοιπόν, και οι δικοί του ήταν οι μόνοι που γλίτωσαν από τον τρομερό κατακλυσμό, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία. Αλλά σε πιο κατακλυσμό αναφέρεται η Ελληνική μυθολογία; Μήπως στο παγκόσμιο κατακλυσμό που σύμφωνα με τον Πλάτωνα έγινε γύρω στο 9600 π.Χ. και βυθίσθηκε η Ατλαντίδα μέσα σε μια μέρα και νύχτα; Η ημερομηνία αυτή επιβεβαιώνεται και από τις παραδόσεις άλλων αρχαίων λαών. Ή μήπως υπήρχε και άλλος κατακλυσμός μικρότερος, γύρω στο 7000 π.Χ. ή ακόμα και στο 5000 π.Χ, όπως πολλοί μελετητές παραδέχονται, στον οποίο βυθίσθηκε και το υπόλοιπο τμήμα της Ατλαντίδος που επέζησε; Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή τότε αυτό σημαίνει ότι η Ατλαντίδα δεν καταποντίστηκε στα γρήγορα αλλά σταδιακά, και σ' αυτό το σημείο ο Πλάτων σφάλει.
Το ότι υπήρχαν πολλοί κατακλυσμοί, όμως, το αναφέρει και ο Πλάτων στο διάλογο "Τίμαιος" (22CD και 23 Β).

Στα κεφάλαια αυτά ο Πλάτων αναφέρει ένα μέρος της συζήτησης που είχε κάνει ο Σόλων με τους ιερείς της Αιγύπτου. Αναφέρουμε, τα συγκεκριμένα κεφάλαια(22ABCD, 23B):

" ...Κάποτε που θέλησε ο Σόλων να τους παρασύρει (εννοεί: τους ιερείς της Αιγύπτου) να μιλήσουν για τα παλιά γεγονότα, άρχισε να τους διηγείται για όσα εδώ στην Αθήνα θεωρούνται αρχαιότατα. Για τον Φορωνέα, τον οποίο ονόμασαν πρώτο και για τη Νιόβη και για τα μετά τον κατακλυσμό. Διηγήθηκε επίσης για τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα, πως διαβίωσαν μετά τον κατακλυσμό, και για τους απογόνους τους, και προσπάθησε να καθορίσει πόσα έτη παρήλθον από όσα έλεγε και να χρονολογήσει. Κάποιος από τους ιερείς πολύ ηλικιωμένος, του είπε τότε: ...Πολλές καταστροφές ανθρώπων έχουν γίνει και θα γίνουν από πολλά αίτια, οι πλέον μεγαλύτερες από πυρκαγιές και κατακλυσμούς, και οι μικρότερες από αμέτρητα άλλα αίτια. Π.χ. η παράδοση που επικρατεί εις τη χώρα σας ότι δηλαδή κάποτε ο Φαέθων, ο γιος του Ηλίου, αφού έζευξε το άρμα του πατρός του, επειδή δεν είχε την ικανότητα να ακολουθήσει τον ίδιο με τον πατέρα του δρόμο, και πυρπόλησε ότι υπήρχε πάνω στη γη και ο ίδιος κτυπηθείς από κεραυνό εφονεύθη, αυτό λέγεται ως μύθος, ενώ η πραγματικότητα είναι η παράλλαξη (σημείωση: μεταβολή της κυκλικής κίνησης) των περιστρεφομένων γύρω από τη γη ουρανίων σωμάτων που προκαλεί καταστροφή για πολλά χρόνια, από τις πυρκαγιές, των όντων πάνω στη γη....".

Και παρακάτω ο Αιγύπτιος ιερέας λέει στο Σόλωνα (23B): " Όσα λοιπόν είπες προηγουμένως, Σόλων, για τις δικές σας παραδόσεις περί γενεαλογιών, ελάχιστα διαφέρουν από παιδικά παραμύθια. Διότι εσείς ενθυμείσθε μόνο ένα κατακλυσμό της γης (σημείωση: τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα), ενώ έγιναν πολλοί πιο παλιά....."

Όσα αναφέραμε δείχνουν το αρχέγονο ιστορικό βάθος των ελληνικών μύθων! Πρέπει δε να τονίσουμε ότι ο μύθος δεν είναι κατ' ανάγκην παραμύθι αλλά οι αναφορές του έχουν έναν ενδεχόμενο ιστορικό πυρήνα! Ο μύθος συνήθως έχει δυο στόχους να διδάξει και να πληροφόρηση με κωδικοποιημένες εικόνες ή με υπερβολές και αλληγορίες όπως θα λέγαμε σήμερα. Το πόσες πληροφορίες έχουν χαθεί για το απώτατο παρελθόν των Ελλήνων και της μεσόγειου γενικότερα το δείχνει ο μύθος του Δευκαλίωνα τον οποίον αναφέραμε προηγουμένως.
Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε!

«Έτσι έχει ο μύθος του Δευκαλίωνος. Αυτή η γενιά των ανθρώπων δεν είναι η πρώτη, αλλά της πρώτης εκείνης γενιάς οι άνθρωποι όλοι χάθηκαν, αυτοί δε γένος δεύτερο είναι του Δευκαλίωνος που το πλήθος της παντού αποίκησε. Περί δε εκείνων των (πρώτων) ανθρώπων αυτά μυθολογούνται, ότι μεγάλοι υβρισταί έγιναν και αθέμιτα έργα έπρατταν, ούτε όρκους τηρούσαν, ούτε ξένους φιλοξενούσαν, ούτε και ικέτες ανέχοντο, έτσι επήλθε σ' αυτούς η μεγάλη συμφορά. Αυτή η ίδια η γη, πολύ ύδωρ ανέδυε, και βροχές μεγάλες έγιναν και οι ποταμοί τεραστίως διογκώθηκαν και η θάλασσα τόσο πολύ ανέβη, ώστε τα πάντα σκέπασε το νερό και έτσι χάθηκαν όλοι! Ο Δευκαλίων δε, ευσεβής και συνετός, μόνος των ανθρώπων απέμεινε για (να γεννήσει) την γενιά την δεύτερη. Η δε σωτηρία έτσι έγινε. Μεγάλη λάρνακα (κιβωτό) αυτός είχε και σ' αυτήν επιβίβασε παιδιά[8] και γυναίκες. Κατέφθασαν δε και επιβιβάσθηκαν (στην κιβωτό επίσης) και χοίροι και ίπποι και λέοντες κατά γένη και όφεις και ακόμα όλα όσα την γη μοιράζονται, πάντα κατά ζεύγη. Ο δε (Δευκαλίων) τα δέχθηκε όλα, γιατί μεταξύ τους δεν εβλάπτοντο, διότι εκ Διός φιλία έγινε μεταξύ τους και σε μια λάρνακα πάντες έπλευσαν όσο το ύδωρ επικρατούσε. Αυτά ιστορούν οι Έλληνες περί Δευκαλίωνος» Λουκιανός «περί της συρίης θεού» 12.3

Κανένα ελληνόπουλο με τη σημερινή παιδεία δεν γνωρίζει: «Ότι (από) Δευκαλίωνος και Πύρρας Έλλην, εκ του οποίου Ελλάς και Έλληνες». Ελλάνικος 1a,4,F.6a & Σχόλ. Απολλώνιο Ρόδιο 248.7.

Οι περιγραφές του κατακλυσμού στην Σαμοθράκη έχουν πράγματι εξαιρετικό ενδιαφέρον: «Τώρα θα σας διηγηθώ την ιστορία των νησιών του Αιγαίου αρχίζοντας από την Σαμοθράκη... Το νησί κατοικούσαν αυτόχθονες... λένε ότι στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Σαόννησος... Οι Σαμόθρακες διηγούνται ότι πριν από τους κατακλυσμούς που έγιναν σε άλλους λαούς συνέβη εκεί ένας άλλος μεγάλος κατακλυσμός στην διάρκεια του οποίου άνοιξε το στενό στις «Κυανές πέτρες» (οι μυθικές συμπληγάδες) και στην συνέχεια (άνοιξε) ο Ελλήσποντος. Γιατί η θάλασσα του Εύξεινου πόντου ήταν πρώτα λίμνη και φούσκωσε σε τέτοιο σημείο που από την πίεση του ρεύματος ξεχύθηκαν με ορμή τα νερά στον Ελλήσποντο και κατέκλυσαν μεγάλο μέρος από τα Ασιατικά παράλια και όχι και λίγη πεδινή έκταση της Σαμοθράκης μετατράπηκε σε θάλασσα. Και γι'; αυτόν τον λόγο στα μεταγενέστερα χρόνια μερικοί ψαράδες ανασύρουν με τα δίχτυα τους λίθινα κιονόκρανα, γιατί ακόμα και πόλεις κατακλύστηκαν απ'; τα νερά. Κι'; όσοι γλίτωσαν απ'; τον κατακλυσμό κατέφυγαν στα ψηλότερα μέρη του νησιού. Αλλά καθώς η θάλασσα ανέβαινε ολοένα και ψηλότερα, ευχήθηκαν στους θεούς του τόπου κι'; όταν σώθηκαν σε ανάμνηση του γεγονότος ύψωσαν πέτρινα σύνορα γύρω-γύρω απ'; το νησί κι'; έκτισαν βωμούς. Είναι φανερό λοιπόν ότι η Σαμοθράκη ήταν κατοικημένη πριν απ? τον κατακλυσμό» Διόδωρος Σικελιώτης ιστορική βιβλιοθήκη 5.47

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


H Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης.


Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Γιορτές γίνονταν και στην αρχαία Ρώμη που τις έλεγαν "ροσύλλια" τις οποίες διατήρησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και, κατ' επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.

Η αρχαιότατη γιορτή της Πρωτομαγιάς συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα και με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις. Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων.

Τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν με μεγαλοπρέπεια προς τα ιερά, ιδρύθηκαν πρώτα στην Αθήνα και έπειτα πήραν πανελλήνια μορφή, αφού διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος. Σύμφωνα με το μύθο, στα Ανθεστήρια «ανασταινόταν» ο… σκοτωμένος θεός Ευάνθης, επίθετο του Διόνυσου, από το χυμένο αίμα του οποίου φύτρωσε η άμπελος.

Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα, η γιορτή της Πρωτομαγιάς, δεν έπαψε να υπάρχει αλλά εμπλουτίστηκε γιατί και οι δύο λαοί πίστευαν, ότι τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν την ομορφιά των θεών και φέρνουν δύναμη, δόξα , ευτυχία και υγεία.

Με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς αλλοιώθηκε και επιβίωσαν έθιμα ως απλές λαϊκές γιορτές ( περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, ανακήρυξη του βασιλιά ή της βασίλισσας του Μάη, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι).

Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.

ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Απότοκο των δοξασιών αυτών είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών.

Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει στη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωής των σύγχρονων πόλεων.

Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου.

Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε "ανοιχτομάτη" και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.

Το αμίλητο νερό

Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.

Η Πρωτομαγιά των αγροτών

Οι αγρότες φτιάχνουν το Μάη τους με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό.

Στις περιοχές της Σμύρνης, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι αγρότες πήγαιναν στην εξοχή, για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα "δαιμοναριά", άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί.

Στη Σέριφο, από το βράδυ της παραμονής, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο.

Το Μαγιόξυλο

Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά.

Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Το Πήδημα της φωτιάς

Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά.

Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.

Υπάρχουν και άλλα πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς που γιορτάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: το Μαγιόπουλο, το οποίο ονομάζουν ακόμα Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη, γιορτάζεται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, το έθιμο του Κλήδωνα (είδος λουλουδιού) στο δήμο Κόζιακα, το έθιμο της πιπεργιάς στην Εύβοια, τα Ξόρκια της Πρωτομαγιάς για το διώξιμο των φιδιών στην Ήπειρο, κ.λπ.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ


Πετρέλαιο έψαχναν – βρήκαν αεροπλανοφόρο. Του Χίτλερ. Έτσι θα μπορούσε κανείς να σκιαγραφήσει εν συντομία την ιστορία της ανακάλυψης του ναυαγίου του πρώτου και μοναδικού γερμανικού αεροπλανοφόρου Η φωτογραφία τραβήχθηκε στις 21 Ιουνίου 1940, στο ναυπηγείο Deutsche Werke στο Κίελο της Γερμανίας. Αριστερά και δεξιά της πλώρης, ορατές οι ράγες για την κατασκευή δύο καταπελτών. Το αεροσκάφη θα έπρεπε να στεγάζονται σε δύο κλειστά καταστρώματα και τρεις ανελκυστήρες θα τα έφερναν στο κατάστρωμα. Οι καταπέλτες ήταν περίπου 21 μ. και θα έπρεπε να επιταχύνουν τα αεροσκάφη μέσα σε 1,2 δευτερόλεπτα στην τελική ταχύτητα των 142 χλμ/ώρα. Οι καταπέλτες θα εφοδιάζοντο με δύο βαγόνια εκκίνησης, πάνω στα οποία θα τίθοντο τα αεροσκάφη. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, το αεροσκάφος θα μπορούσε να απογειωθεί χωρίς να χρειαστεί τους τροχούς του.

Στη διάρκεια μιας γεώτρησης στη Βαλτική Θάλασσα, στις 12 Ιουλίου του 2006, μια εταιρεία πετρελαίου σκόνταψε πάνω σε ένα τεράστιο ναυάγιο. Εμπειρογνώμονες από το Ναυτικό της Πολωνίας προσδιόρισαν τον γίγαντα στο βυθό της θάλλασας ως το «Graf Zeppelin», το πρώτο – και τελευταίο – αεροπλανοφόρο του Χίτλερ. Το πλοίο είχε εξαφανιστεί από την δεκαετία του σαράντα με έναν μυστήριο τρόπο.

Με το στόλο του, ο ανώτατος αξιωματικός του Ναυτικού της Γερμανίας δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος: «Σε αυτόν τον πόλεμο», έγραψε ο Ναύαρχος Raeder κατά την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου στον Αδόλφο Χίτλερ, «μπορεί αυτό το λίγο, και αυτό που δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν είναι έτοιμο, να πάει στον πάτο με αξιοπρέπεια.» Ακόμη και το προοριζόμενο διαμάντι του στόλου, το 260-μέτρων μήκους αεροπλανοφόρο «Graf Zeppelin» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ - και βυθίστηκε μετά από μια πολυετή Οδύσσεια.
Το 1936, τρία χρόνια πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για το γιγαντιαίο πλοίο, που ήταν να κερδίσει για το Γερμανικό Ναυτικό την κυριαρχία στον αέρα σε απομακρυσμένες θάλασσες. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1938 το «Graf Zeppelin», παρουσία του Αδόλφου Χίτλερ, καθελκύστηκε: Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Γερμανίας, που μετρούσε 262 μέτρα σε μήκος, 36 μέτρα σε πλάτος και ήταν εφοδιασμένο με μια από τις ισχυρότερες μηχανές στον κόσμο (4 x 36.750 kW Brown, Boverie & Cie), έπρεπε να μπορεί να γλιστρά πάνω στα κύματα με 33 κόμβους. Το πλοίο σχεδιάστηκε για να έχουν χώρο περίπου 1700 άτομα, εκ των οποίων 155 αεροπόροι.

Ήταν «ενα μεγάλο τεχνικό επίτευγμα», σύμφωνα μεν τον στρατιωτικό Ιστορικό Israel Ulrich, «ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι Γερμανοί δεν είχαν πρότυπα για την κατασκευή ενός τέτοιου θαλάσσιου φορέα.» Ο Israel Ulrich ήταν μέλος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ιστορίας στο Πότσδαμ της Γερμανίας και είναι ο συγγραφέας ενός βιβλίου για το «Graf Zeppelin».

Με δεκάδες αεροσκάφη και δεκάξι πυροβόλα των 15 εκατοστών ήταν να εφοδιαστεί το πλοίο - τουλάχιστον αυτό έλεγαν τα σχέδια. Αλλά όταν το 1939 ξέσπασε ο πόλεμος, ο γίγαντας ήταν υπό κατασκευή, δεν ήταν ακόμη έτοιμος. Βιαστικά άλλαξαν τα σχέδια του Ναυτικού: Η κατασκευή υποβρυχίων είχε πλέον προτεραιότητα, τα ακριβά προγράμματα έπρεπε να μπούν στη λίστα αναμονής.

Εκτός από το αεροπλανοφόρο «Graf Zeppelin» (αεροπλανοφόρο "A"), το 1938 ξεκίνησε στο ναυπηγείο Germania στο Κίελο, η κατασκευή του αδελφού πλοίου (αεροπλανοφόρο "Β"). Η προτεινόμενη ημερομηνία για την καθέλκυση ήταν η 1η Ιουλίου 1940, αλλά λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου το Σεπτέμβριο του 1939, οι εργασίες κατασκευής σταμάτησαν και σε αυτό το πλοίο. Μέχρι κείνη τη στιγμή, είχε ολοκληρωθεί η ζώνη θωράκισης του πλίου. Αυτό το δεύτερο πλοίο οδηγήθηκε προς διάλυση τον Φεβρουάριο του 1940.

Συνολικά 43 αεροσκάφη διαφόρων τύπων ήταν να βρούν χώρο στο αεροπλανοφόρο, το οποίο συγκρινόμενο με παρόμοιου μεγέθους αεροπλανοφόρα των Συμμάχων και της Ιαπωνίας, ήταν λίγα αεροσκάφη. Το πλοία έπρεπε να στεγάζει 13 βομβαρδιστικά αεροπλάνα Junkers Ju-87 και 10 καταδιωκτικά Messerschmitt Me-109T. Και τα δύο αεροσκάφη είχαν τροποποιηθεί ανάλογα των αναγκών, βάσει καταλλολοτερων τύπων (Me 109 E-3 και Ju 87 B-1), που ήταν εξοπλισμένα με ένα ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης, γάντζο, στην περίπτωση του Junkers Ju 87 με σύστημα απορριπτόμενο σύστημα προσγείωσης και ανακλινόμενες πτέρυγες. Με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είχε ήδη ξεκινήσει η κατάρτιση στην ξηρά - για να εκπαιδεύσει τα πληρώματα για τις απο- και προσγειώσεις σε κατάστρωμα αεροπλανοφόρου.
Εκτός από την τροποποίηση των υφιστάμενων τύπων, σχεδιάστηκε το αεροσκάφος Fieseler Fi 167 ειδικά για χρήση με το αεροπλανοφόρο «Graf Zeppelin». Το αεροσκάφος ήταν ένα διπλάνο, ολόκληρο από μεταλλική κατασκευή, στο οποίο τα προς τα έξω φτερά ήταν ανακλινόμενα. Είχε ένα σταθερό σύστημα προσγείωσης, το οποίο μπορύσε να απορριφθεί σε μια προσγείωση έκτακτης ανάγκης στην επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τα σχέδια του Αυγούστου 1939, συνολικά 185 αεροσκάφη ήταν να παραδοθούν έως τον Δεκέμβριο του 1940. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις 12 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τελευταία παραδόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1941. Πιθανώς περίπου 9 αεροσκάφη πουλήθηκαν αργότερα στη Ρουμανία.

«Η βύθιση θα ήταν θέμα γοήτρου»

Το «Graf Zeppelin» ρυμουλκήθηκε στην περιοχή Ντάντσιχ (σημερινή Πολωνία) για να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη. Δύο χρόνια αργότερα, μετά τις επιτυχίες των βρετανικών αεροπλανοφόρων, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του στο Κίελο, αλλά μετά από μόλις ένα μήνα εργασιών, με ένα συνολικό κόστος μέχρι κείνη τη στιγμή τα 100 εκατομμύρια μάρκα, το νέο αφεντικό του Γερμανικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Karl Doenitz, αποφάνθηκε να σταματήσει το μαμούθ πρόγραμμα - αν και οι εργασίες στο πλοίο είχαν ολοκληρωθεί κατά 85%. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1943, ο Χίτλερ διέταξε το οριστικό πάγωμα των εργασιών.

«Από το Γερμανικό Ναυτικό έλειπε η θέληση και μια σαφή στάση», λέει ο πρώην αξιωματικός του Ναυτικoύ, Israel Ulrich, σήμερα. «Δόξα τω Θεώ!» Επειδή η πολεμική χρήση αυτού του πλοίου, κατά την άποψή του, δεν θα έφερνε κάποιο στρατιωτικό πλεονέκτημα, αλλά μόνο θα κόστιζε πολλές ζωές. «Για τους Άγγλους η βύθιση του αεροπλανοφόρου θα ήταν θέμα γοήτρου, όπως με την περίπτωση του Bismarck.» Το θωρηκτό Bismarck βυθίστηκε τον Μάιο 1941 μετά από μια πολυήμερη καταδίωξη από βρετανικά θωρηκτά - περίπου 1.500 άνδρες του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Βυθίστηκε λόγω υπερφόρτωσης;

Έτσι, το «Graf Zeppelin» ρυμουλκήθηκε το 1942 και πάλι πίσω στη Βαλτική Θάλασσα, όπου ελλιμενίστηκε σε ένα παραπόταμο του Όντερ, για να μην γίνει λεία των βρετανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών - το γερμανικό όνειρο της μεγάλης ναυτικής δύναμης, στο περιθώριο. Τέλος, όταν ο Κόκκινος Στρατός προέλαυνε, οι Γερμανοί άνοιξαν τρύπες στο κύτος του πλοίου, το οποίο και προσάραξε στα αβαθή νερά. Μετά τον πόλεμο, οι Σοβιετικοί αποκατέστησαν και πάλι το ναυάγιο. Για αυτό που συνέβη έπειτα, υπάρχουν πολλές ιστορίες: Κατά το ταξίδι του στη Ρωσία, βρήκε πάνω σε νάρκη και βυθίστηκε, είναι μια εκδοχή. Μια άλλη λέει ότι το αεροπλανοφόρο είχε τόση λεία των Σοβιετικών πάνω του, και σε μια καταιγίδα στην Βαλτική Θάλασσα, έτσι όπως ήταν υπερφορτωμένο, βυθίστηκε.

Οι Σοβιετικοί βύθισαν το αεροπλανοφόρο του Χίτλερ;

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτε άλλο από παραμύθια, λέει ο Ιστορικός Israel. Η έρευνά του και των συναδέλφων του, έδειξε ότι οι Σοβιετικοί έφεραν το «Graf Zeppelin» μέχρι το Λένινγκραντ και στη συνέχεια στο Swinoujscie, το τελευταίο λιμάνι του. Το πλοίο στην σοβιετική κατοχή ήταν κωδικοποιημένο ως PB-10.

Στις 14 Αύγουστος 1947, ο ημιτελής γίγαντας ρυμουλκήθηκε έξω από το λιμάνι. Ο Σοβιετικός Στόλος ήθελε να δοκιμάσει με ποιον τρόπο βυθίζεται καλύτερα το αεροπλανοφόρο – το Αμερικανικό Ναυτικό είχε πολλά πρόμοια αεροπλανοφόρα. Στην δοκιμή, πολλές βόμβες είχαν πυροδοτηθεί επί του σκάφους. Επειδή το «Graf Zeppelin» δεν ήθελε να βυθιστεί, εξαπολύθηκαν δύο τορπίλες πάνω του. Το πλοίο εξαφανίστηκε από την επιφάνεια της θάλασσας. Πού ακριβώς, ήταν ένα σοβιετικό στρατιωτικό μυστικό για πολλά χρόνια.

Πριν μια πενταετία, το προσωπικό της πολωνικής πετρελαϊκής εταιρείας «Petrobaltic» έλυσε κατά λάθος το μυστήριο. Πάνω στην έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βαλτική Θάλασσα, ανακαλύφθηκε το ναυάγιο του αεροπλανοφόρου του Χίτλερ. Βρίσκεται σε περίπου 80 μέτρα βάθος, περίπου 55 χιλιόμετρα από το λιμάνι Władysławowo, σύμφωνα με την εταιρία.

Το Πολωνικό Ναυτικό απέστειλε αμέσως μετά την ανακάλυψη ένα πλοίο στην περιοχή. Πράγματι, μετά από μια σειρά καταδύσεων και μελέτες με σόναρ, το ναυάγιο τεκμηριώθηκε ως το «Graf Zeppelin». Η ομάδα που επιβεβαίωσε την ταυτότητα του πλοίου, είχε ανακαλύψει δύο χρόνια νωρίτερα, το 2004, το ναυάγιο του πλοίου «Steuben» στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το «Graf Zeppelin» είναι να πάει στην κατοχή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ωστόσο, το υπουργείο Αμύνης της Γερμανίας αποφάνθηκε ότι το πλοίο ανήκε στη Σοβιετική Ένωση, μια και ήταν λεία πολέμου.

Μερικά από τα μεγάλα πυροβόλα του αεροπλανοφόρου είναι εδώ και πολλές δεκαετίες σε μουσεία στη Νορβηγία. Ο δικτάτορας Αδόλφος Χίτλερ ανέμενε την εισβολή των Συμμάχων στη Νορβηγία, και τα πυροβόλα του πλοίου αφαιρέθηκαν από αυτό, για να υπερασπίσουν τις νορβηγικές ακτές. Μετά τον πόλεμο, το Νορβηγικό Ναυτικό χρησιμοποίησε τα πυροβόλα για να εκπαιδεύσει τους ναύτες του. Αργότερα έγιναν μουσειακά εκθέματα, όπως και αυτά του Bismarck.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More