ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΠΛΥΝ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ;


«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, συγκλίνοντας με το γερμανικό «εναλλακτικό σχέδιο» που βρίσκεται στον «αέρα» της διαπραγμάτευσης.

Προσθέτει, ότι υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθεί η Ευρωζώνη και χωρίς πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ένωση, την οποία οι χώρες μέλη της Ε.Ε δεν φαίνονται να επιθυμούν.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Ντέιβιντ Ρίλει, «οι ανησυχίες για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης είναι πολύ υπερβολικές. Υπάρχει ένας τρίτος δρόμος που υπολείπεται της πλήρους δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης, ο οποίος δεν είναι μόνο πολιτικά εφικτός αλλά και θα είναι αρκετός για να εμποδίσει μία διάλυση της Ευρωζώνης και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ.

Ο «τρίτος δρόμος», σύμφωνα με τον κ. Ρίλει, συνεπάγεται μία πολύ πιο ενισχυμένη δομή εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και μία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εποπτεία και συντονισμό των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, με την τελική ποινή ενός μηχανισμού «συντεταγμένης» κρατικής χρεοκοπίας.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch υπογραμμίζει ωστόσο, ότι η αποτυχία να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά το θέμα της Ελλάδας συνεχίζει να διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών να διαχειρισθούν την ευρύτερη κρίση. Ακόμη περισσότερο, η διαφαινόμενη αμφιθυμία σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εγείρει αμφιβολίες για την πολιτική δέσμευση έναντι της Ευρωζώνης ως σύνολο.

Προεξοφλούν χρεοκοπία οι αναλυτές

Εξάλλου, στο το 99,9% ανεβάζουν τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το οποίο επικαλείται επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swap - CDS).
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More