ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΑΛΛΟΣ Ο ΘΥΤΗΣ.......ΑΛΛΟ ΤΟ ΘΥΜΑ


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η -έως τώρα- αντίδραση της κυβέρνησης και του νέου Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι με τους πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε αγαστή συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ τού έχουν ζητήσει εις μάτην να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια μείωση της τάξης του 1% στο επιτόκιο του δανείου διάσωσης της χώρας του που έχει επιβληθεί με το Μνημόνιο.

Ομως, ο Εντα Κένι, αν και έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες, απέδειξε πως είναι σκληρός διαπραγματευτής. «Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα αλλάξουμε τον φορολογικό συντελεστή του 12,5% επί των κερδών των επιχειρήσεων», δήλωσε, χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις. Γερμανία και Γαλλία θεωρούν ότι η αύξηση του συντελεστή αποτελεί «κλειδί», προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις στους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, όπως απαιτεί και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα αντίξοη για την ιρλανδική οικονομία, η οποία χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακά κίνητρα, μια επιβάρυνση των υφιστάμενων εταιρειών θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις. Οι εξαγωγές πολυεθνικών όπως οι Ιntel, Pfizer και μικρότερων εταιρειών αυξάνονται όσο οι μισθοί γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και βοηθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, εγείροντας ελπίδες μελλοντικής ανάπτυξης.

Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αυξήσει τον πάρα πολύ χαμηλό φόρο που επιβάλλει στις επιχειρήσεις παρά τις γαλλικές και γερμανικές πιέσεις, ακόμα κι αν αυτό τελικά σημαίνει ότι θα παραμείνουν στο υψηλό επίπεδο του 5,9% τα επιτόκια του δανεισμού που έχουν επιβάλει με το Μνημόνιο στο Δουβλίνο η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό δήλωσε, προχθές Πέμπτη, ο υπουργός των Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. «Δεν θα αλλάξουμε άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα», υπογράμμισε ο κ. Νούναν, ο οποίος στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι για τα 50 έτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συνομίλησε με τη Γαλλίδα συνάδελφό του -και κορυφαία υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ- Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ερώτηση, τι σημασία αποδίδει στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, όπως η Moody’s, για το ενδεχόμενο μιας κάποιας μορφής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμα και με τη μορφή της εθελούσιας επιμήκυνσης των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, μπορεί να υπονομεύσει το αξιόχρεο άλλων μελών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, ο κ. Νούναν απάντησε:
«Οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι εγκυμονεί συστημικό κίνδυνο για την Ιρλανδία». Να επισημανθεί ότι οι φωνές που καλούν σε ένα νέο δημοψήφισμα πληθαίνουν πάλι στην Ιρλανδία. Ανάμεσα στις φωνές που ξεχωρίζουν είναι του οικονομολόγου Ντέιβιντ Μακ Ουίλιαμς, ο οποίος επικαλείται το ιρλανδικό Σύνταγμα. Και του επιχειρηματία Ντέκλαν Γκάνλεϊ, που είχε ηγηθεί του κινήματος για την καταψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας το 2008. «Κρατάμε στα χέρια μας έναν όμηρο, το ευρώ, γι’ αυτό πρέπει να δείξουμε πως έχουμε τα κότσια να απειλήσουμε ακόμη και με χρεοκοπία, προκειμένου να μη θυσιαστεί η Ιρλανδία»
λέει, την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες σε άλλες χώρες μπερδεύουν τον θύτη με το θύμα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More