ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ


«Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει,…» υποστηρίζει στην συντηρητική Daily Telegraph ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπορις Τζόνσον, εκφράζοντας την ακραία πλευρά του συντηρητικού κόμματος.

Άποψη, ωστόσο, την οποία δεν φαίνεται να ασπάζεται o πολιτικός αρθρογράφος της ευρωσκεπτικιστικής Daily Mail που παραδόξως υποστηρίζει πως χρεοκοπία της Ελλάδος σημαίνει στην ουσία κατάρρευση της Ευρωζώνης και τεράστια καταστροφή για την βρετανική οικονομία.

Από αντίστοιχη οπτική γωνία, αξιολογεί την κρίση και η Τράπεζα της Αγγλίας που εντός της εβδομάδος θα δημοσιοποιήσει πόρισμα της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην οποία θα τονίζεται πως χρεοκοπία της Ελλάδος ισοδυναμεί με κατάρρευση των Τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανικών, παρά την μικρή έκθεση των τελευταίων στο ελληνικό χρέος.

Η HSBC θεωρεί βέβαιο ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδος θα επακολουθήσει, σε χρόνο ρεκόρ, στάση πληρωμών και στην Ιρλανδία, στο χρέος της οποίας είναι σφόδρα εκτεθειμένες οι βρετανικές τράπεζες.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, πως ζει καθημερινά με τον εφιάλτη του τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, λόγω της αλληλοσύνδεσης του τραπεζικού συστήματος. Σε δραματικούς τόνους είναι και η προειδοποίηση στελέχους της HSBC ότι η ελληνική χρεοκοπία θα πλήξει ανεπανόρθωτα το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, εντός και εκτός Ευρώπης.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αυξάνει τις πιέσεις στον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να εμπλακεί περισσότερο στην λήψη αποφάσεων για το μέλλον του Ευρώ, αφήνοντας, όπως γράφει ο οικονομολόγος Will Hutton τις μικροπολιτικές του αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, πρωτίστως για το καλό της Βρετανίας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More