ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΦΥΤΩΝ


Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα απολιθώματα φυτών, χρονολογίας 472 εκατ. ετών, στην Αργεντινή, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για...
απολιθωμένα σπόρια, τα οποία προέρχονται από βρυόφυτα.

Όλα τα σημερινά χερσαία φυτά, είναι απόγονοι των βρυόφυτων και συνεπώς η ανακάλυψη των απολιθωμάτων προσφέρει μια ευκαιρία μελέτης, της εποχής που τα φυτά άρχισαν να επεκτείνονται από τους ωκεανούς στην ξηρά.
Τα μικροσκοπικά σπόρια, ανακαλύφθηκαν μέσα σε δείγματα ιζημάτων, στην περιοχή Ρίο Καπίλας, της βορειοδυτικής Αργεντινής, ενώ οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα σπόρια ανήκουν σε μια υποκατηγορία των βρυόφυτων, η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα, τα ηπατικά.
Επιπροσθέτως, τα σπόρια ανήκαν όχι σε ένα, αλλά σε πέντε διαφορετικά γένη ηπατικών.
Η ποικιλία αυτή ''δείχνει ότι τα φυτά είχαν ήδη αρχίσει να διαφοροποιούνται, και επομένως είχαν αποικίσει την ξηρά νωρίτερα από τα χρονολογημένα δείγματά μας'', δήλωσε, η Κλαούντια Ρούμπινσταϊν του Ινστιτούτου Έρευνας Χιονιού, Πάγου και Περιβάλλοντος της Αργεντινής.
Τα ηπατικά είναι ''πρωτόγονα'' φυτά χωρίς βλαστό και ρίζες, τα οποία πιστεύεται ότι κατάγονται από πολυκύτταρα φύκη του γλυκού νερού, ενώ τα σπόρια τους, περιβάλλονται από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που διευκολύνει την απολίθωσή τους.
Είναι γνωστά δε και ως ''κρυπτοσπόρια''.
Η Ρούμπινσταϊν, εκτίμησε ότι τα φυτά εμφανίστηκαν στην ξηρά στα τέλη της Κάμβριου (499-488 εκατ. χρόνια πριν) ή τις αρχές της Ορδοβίκειου περιόδου (488-472 εκατ. χρόνια πριν).
Μέχρι σήμερα, τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα φυτών, προέρχονταν από σπόρια ηπατικών που βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία και την Τσεχία και χρονολογούνται στα 463-461 εκατ. χρόνια πριν.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More